Buletinul informativ nr. 3 al radioamatorilor din judetul Arad

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Buletinul informativ nr. 3 al radioamatorilor din judetul Arad"

Transcriere

1 Buletinul informativ nr. 3 al radioamatorilor din judetul Arad 0. Sumar : 1.0 Informatii de ordin general 2.0 Regulamente, coduri, recomandari sau NU 3.0 Concursuri si info DX 4.0 Simpozioane si intalniri radioamatoricesti 5.0 Prezentare tehnica 6.0 Debutanti 7.0 Fauna si Flora 8.0 Birou de QSL - YO2 9.0 Vanzari, Cumparari, Trocuri sau Donatii 10.0 Sesizari, propuneri, reclamatii si nemultumiri 11.0 Sarbatoritii lunii 1. Informatii de ordin general 1.1 Radioamatorii sunt rugaţi sa anunţe pe adresele yo3gaa@yahoo.com şi yo3kaa@allnet.ro numele, indicativul şi adresa de a celui desemnat din Clubul dvs. să coordoneze colaborarea cu ISU. (Info de pe site-ul Exista mai multi radioamatori aradeni care satisfac conditiile YO DX CLUB si este pacat ca acestia, nu-si inscriu realizarile la FRR. 1.3 O atitudine paguboasa incepe sa-si faca loc in randul radioamatorilor de pretutindeni. Este vorba despre nerespectarea spiritului HAM. Se transmite muzica, se executa trafic sub influenta bauturilor alcoolice si perturbarea voita a traficului altori radioamatori. Din pacate aceste atitudini se regasesc si in randul radioamatorilor aradeni. Trebuie sa luam atitudine si sa-i convingem pe acestia sa se alinieze la regulament pe baza caruia au obtinut certificatul si autorizatia. 1.4 Campionatul international de unde scurte de sambata si duminica sa bucurat de o participare destul de mare din partea aradenilor. Felicitari!!!!

2 2.0 Regulamente, coduri, recomandari sau NU Codul de Conduita DX-( PAMFLET ) Am pregatit pentru azi un interesant articol publicat pe blogul personal al lui YO4PX despre cam ce se intampla zilnic pe frecvente cand apare cate o statie dx. Va repet ca acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare, deci trecut la (ASA NU SE PROCEDEAZA), insa din pacate cam asa se intampla. Modul de lucru DX: 1. Dacă aţi dat peste un pailap, găsiţi DX-ul şi acordaţi-vă cu grijă kilowatul exact pe frecvenţa lui. Nu vă grăbiţi, cu cât durează mai mult cu atât mai mare va fi efectul pe care îl obţineţi. Veţi da astfel de înţeles celorlalţi că DUMNEAVOASTRĂ urmează să chemaţi DX-ul. Dacă nu aveţi răbdare să aflaţi indicativul DX-ului, întrebaţi: «Care este indicativul DX-ului?» Nu ascultaţi, asta ia timp. Repetaţi-vă întrebările până când cineva vă va spune indicativul DX-ului. Veţi da astfel de ştire celorlalţi aflaţi pe frecvenţă că sunteţi pe deplin decis să lucraţi DX-ul. 2. După ce aţi aflat indicativul DX-ului repetaţi-vă iar şi iar propriul indicativ pe frecvenţa DX-ului. Chiar dacă acesta lucrează split există totuşi o şansă ca el să asculte şi pe frecvenţa sa de emisie. Atunci când DX-ul zice «numai ABC» nu-l credeţi. Dacă el zice «Europe only» nu-l credeţi. Dacă el zice «2 only» nu-l credeţi. Continuaţi să vă transmiteţi indicativul: «XYZ»!! «XYZ»!! «XYZ»!! Cum mă copiezi MARIO?» Nu uitaţi să-i spuneţi pe numele mic când îl chemaţi, s-ar putea să creadă că sunteţi cineva pe care el îl cunoaşte. E o metodă care se pare că dă roade, de vreme ce o auzim mai mereu în benzi. Nu daţi atenţie apelurilor direcţionale. Ce, a ştiut vreodată un DX ce vrea? Important este ce vreţi DUMNEAVOASTRĂ! 3. Pentru a-l convinge pe DX să lucreze în alte moduri spuneţi-i că vreţi să fixaţi cu el un sked pentru mai târziu, la o oră convenabilă pentru dumneavoastră. Aşteptaţi până ce pailapul a adunat câteva sute de staţii şi chiar înainte ca banda să se închidă cereţi DX-ului să vă întâlnească în telegrafie,ssb, sau moduri digitale la o anumită oră şi pe o anumită frecvenţă. Nu uitaţi să-i spuneţi că DUMNEAVOASTRĂ aveţi nevoie de el în aceste moduri de lucru. Prin aceasta veţi câştiga aprecirea tuturor celor aflaţi în frecvenţă, le veţi arăta că ştiţi să lucraţi în mai multe moduri şi că sunteţi un radioamator experimentat.

3 4. Dacă aţi mai lucrat DX-ul mai chemaţi-l şi spuneţi-i că acum vine mai tare decât în cele 6 QSO-uri anterioare din aceeaşi săptămână. DX-ul va fi deosebit de interesat să afle asta. Ceilalţi aflaţi pe frecvenţă vă vor respecta şi mai mult, veţi fi recunoscut ca un mare DX-man. 5. Atunci când daţi peste un pailap demonstraţi-vă îndemânarea şi impresionaţi-i pe toţi din frecvenţă cu o intrebare - Frecvenţa este ocupată?» Asta va fi o dovadă a faptului că aveţi caracter şi că sunteţi o persoană plină de consideraţie. 6. Atunci când în sfârşit aţi reuşit să contactaţi DX-ul, daţi-i cateva informaţii despre dumneavoastră, despre TX, RX, ANT, WX, câţi copii şi câţi nepoţi aveţi, unde urmează ei cursurile colegiului si alte date care l-ar putea interesa pe operatorul DX. Prin asta veţi arăta că nu sunteţi un amator tip «5-9». Metoda este cea mai eficientă în momentele în care propagarea e pe ducă. 7. După ce aţi lucrat DX-ul veţi avea nevoie de informaţia QSL. Cu toate că aceasta este publicată pe toate clusterele DX şi în toate buletinele de informaţii DX şi pe internet, nu există nici un motiv ca să vă deranjaţi şi să consultaţi aceste surse. «Care este informaţia QSL?» Dacă nu veţi primi răspuns după 8-10 apeluri nu vă lăsaţi, insistenţa dumneavoastră va da roade. Pe frecvenţă sunt o mulţime de staţii care aşteaptă să lucreze DX-ul, care au citit aceste publicaţii şi sunt dispuse, chiar dornice să vă ajute. UP up up! 3.0 Concursuri si info DX 3.1 CONCURSURI MARATONUL DRUMUL VINULUI editia IX in memoria lui YO9FNR Chiruta Aurel Se desfasoara in perioada 1 Septembrie 11 Septembrie in banda de 80m doar in SSB. Regulament si informatii:

4 CONCURSUL INTERNATIONAL MEMORIAL YO7VS editia XVII. Se desfasoara in perioada 3 Septembrie orele 14:00 UTC 4 Septembrie orele 14:00 UTC. Benzi: Doar in banda de 2m conform IARU regiunea I. Mod de lucru: CW, SSB si FM CW: 144, ,150 MHz SSB: 144, ,400 MHz FM: 145, ,600 MHz Regulament si informatii: CONCURSUL GEORGE ENESCU organizat de Radioclubul Clubului Sportiv Municipal Botosani. Se desfasoara in 12 Septembrie in doua etape dupa cum urmeaza: Etapa I : orele 15:00 15:59 UTC Etapa II : orele 16:00 16:59 UTC Mod de lucru : CW si SSB Banda : 80m Regulament si informatii: MEMORIAL SIMION CIOBANU organizat de Radioclubul elevilor ER1KSC de la liceul Hyperion din orasul Durlesti Republica Moldova in colaborare cu Federatia Romana de Radioamatorism. Se deafsoara luni 5 Septembrie in doua etape dupa cum urmeaza: Etapa I: 15:00-15:59 UTC Etapa a II-a: 16:00-16:59 UTC Mod de lucru : CW si SSB Banda : 80m Regulament si informatii:

5 ARDF Championships, Baile Felix, Romania 2011 Campionatul European de Radiogoniometrie editia 50. Se defasoara in perioada 6 11 Septembrie la Baile Felix. Coordonator YO5OBP Informatii : ALL ASIAN DX CONTEST organizat de Ministerul Afacerilor Interne si Comunicatiilor din Japonia. Se desfasoara in perioada 3 Septembrie orele 00:00 UTC pana in 4 Septembrie la orele 24:00 UTC Benzi : 10 80m, exclus benzile WARC 12 si 17m Mod de lucru : SSB Regulament si informatii: WAE DX CONTEST organizat de DARC ( Deutscher Amateur-Radio-Club ) Se desfasoara in perioada 10 Septembrie orele 00:00 UTC pana in 11 Septembrie orele 23:59 UTC. Mod de lucru : SSB Benzi : 10 80m exclus benzile WARC 12 si 17m Regulament si informatii: KULIKOVO POLYE CONTEST Se desfasoara in 10 Septembrie intre orele 00:00 23:59 UTC Mod de lucru : CW Benzi : Doar in banda de 20m. Regulament si informatii:

6 3.2 INFODX EA FLT AWARD- Futbol League Team Award Este vorba de un concurs in care toti radioamatorii pot obtine o diploma cu echipele de fotbal spaniole. Tot ce trebuie sa faceti este sa lucrati minim 10 indicative din cele 20 alocate pentru acest concurs si sa trimiteti lista pe pentru diploma in format pdf sau prin posta impreuna cu 5 euro daca vreti diploma listata si infoliata in plastic. Informatii: Mentiune. Nicu - YO2MLG a lucrat cu indicativul Radioclubului Admira YO2KBQ peste 10 statii din cele 20, deci asteptam diploma in format pdf. PJ2/DH2AK si PJ2/DL1THM Curacao- SA-099 Perioada 21 August 8 Septembrie T32JB East Kiribati, OC Insula Christmas Perioada 17 August 24 August Informatii aici: P49T Aruba SA-036 Perioada 31 August 7 Septembrie Benzi si mod de lucru: m in CW si SSB 3D2CJ Rotuma Island OC-060 Perioada 27 Septembrie 7 Octombrie Benzi si moduri de lucru : 2 160m in CW, SSB, FM, RTTY, SSTV, PSK Informatii: OH0HG - Aland Island EU-002 Perioada 2 Septembrie 4 Septembrie Benzi si moduri de lucru : 10 80m, CW, SSB si RTTY Va lucra in concursul All ASIAN DX CONTEST PJ6/K9VV Saba & Eustatius NA-145 Perioada 4 Septembrie 9 Septembrie Va lucra in CW dar posibil si in SSB

7 A25/ZS6AYU Botswana Perioada 9 Septembrie 11 Septembrie Va lucra doar in CW ZK2AB Niue Island OC-040 Perioada 9 Septembrie 16 Septembrie JW9DFA Svalbard Island EU-026 Perioada 14 Septembrie 19 Septembrie 7P8JK Lesotho Perioada 15 Septembrie 22 septembrie T88TO Palau OC-009 Perioada 16 Septembrie 19 Septembrie Benzi si moduri de lucru : 10 80m in CW si SSB 4W6A Timorul de Est Atauro Island - OC-232 Perioada 16 Septembrie 26 Septembrie Benzi si moduri de lucru : m in CW, SSB si RTTY Informatii: W6HGF/KH0 Mariana Island OC-086 Perioada 21 Septembrie 30 Septembrie Va lucra in RTTY Informatii: Mai jos un link unde puteti gasi referintele IOTA: ( EU-053, SA-099 ) In partea dreapta in bara de search puteti scrie referinta sau numele insulei cautate.

8 4.0 Simpozioane si intalniri radioamatoricesti Cateva momente video de la simpo YO 2011 : puteti viziona peste 20 de clipuri. Iar in link-urile de mai jos puteti vedea 4 seturi de poze de la Simpo YO 2011 si nu numai, realizate de YO3CCC Tot de la domnia lui cateva filmulete de la Campionatul de Creatie tehnica dar si de la targ Sambata ce tocmai a trecut a avut loc intalnirea de la Szarvas unde au fost multi aradeni, timisoreni, oradeni. O intalnire reusita, multi participanti, multe lucruri interesante la vanzare. Mai jos este link-ul cu poze : Urmatoarea intalnire va fi la Buzias in septembrie si in acelasi timp este si in HA la Debrecen

9 5.0 Prezentare tehnica ETAJE FINALE DE PUTERE PENTRU UNDE SCURTE de YO2BLX Partea I-a Pentru calculul unui etaj final de putere (de RF), avem nevoie în primul rând de aflarea rezistenţei anodice a tubului respectiv. De cele mai multe ori, fabricantul nu dă în cataloage această rezistenţă, deci e nevoie să o calculăm. Notăm acest parametru cu Re, prescurtare ce o să o folosim mai departe în acest articol. Pentru diferite clase de funcţionare a tubului respectiv, formula de calcul a lui Re se modifică uşor : - pentru clasa C (în cw) - pentru clasa B = în care = tensiunea anodică iar = curentul anodic = - pentru clasa = - pentru clasa = La proiectarea unui etaj final. o mare importanta o are poziţionarea pieselor componente ale filtrului π.

10 Câteva indicatii : bobina se va aseza la o distanta de cel putin un diametru de pereti, capac sau ecrane. Daca nu se va ţine cont de acest lucru, va scadea inductanţa bobinei, vor creşte capacitaţile parazite, duce în final la imposibilitatea acordului pe benzile superioare. Bobina trebuie sa fie cît mai departe de pentru a-l scoate pe acesta din cîmpul magnetic al ei, dar pe de alta parte, pentru a micşora pierderile şi capacitatile parazite. Apar doua lucruri, care se bat cap în cap. Ca un remediu, se împarte bobina filtrului π în două, una pentru 21, 24.5 si 28.5 Mhz si alta pentru 1.8, 3.5, 7, 10.1 si 14 Mhz. Pentru a limita inducţia mutuală, cele doua bobine se vor monta cu axele perpendiculare. Raportul dintre lungimea si diametrul bobinei trebuie să se încadreze între 1.5 2, pentru a obţine un factor de calitate cît mai bun. Pentru a diminua capacitatile parazite, se bobinează cu pas de X diametrul conductorului. În functie de puterea etajului final, diametrul conductorului pe benzi să nu fie mai mic de : Banda 100 W 500 W 1 Kw Mhz 1.6 mm 3.2 mm 6 mm 7 14 Mhz 1.2 mm 2.0 mm 2.5 mm Mhz 0.75 mm 1.4 mm 2.0 mm Trecem acum la calculul unui etaj final pentru US, cu un tub care se gaseşte uşor şi nu are un pret mare, GU46M (se poate procura de la Federatia Română de Radioamatorism la 40 lei / buc) Printre datele de catalog : - tensiunea anodică : max 3 kv - curentul anodic : 0.48 A - puterea disipată de anod : 500 W - puterea disipată pe grila a II a : 45 W la o tensiune de anod de V - puterea de iesire : minim 700 W Considerăm că tensiunea anodică va avea valoarea de 2200 V ( la key down) = = 2514 Ω

11 Rezistenta de sarcina ( impedanta feeder antena) Media geometrică a celor doua rezistente si : = 50 Ω = = Ω Pentru a calcula valorile componentelor filtrului π,, si L avem nevoie de calculul reactanţelor, si = = = + Pentru a asigura o atenuare maximă a armonicelor, raportată la o largime de bandă mai mare, Q se ia maxim 12. La un Q mai mare, reacordul elementelor filtrului π la schimbarea frecvenţei de lucru este necesar. Voi da un tabel cu valorile lui, si pentru Q diferit : Q - Ω - - Ω - - Ω si si L se calculează cu formula : C =

12 L = - Mhz - - pf - - pf - L - µh - Obs Pentru Q = Pentru Q = Pentru Q = Pentru Q = Pentru Q = Pentru Q = Pentru Q = Pentru Q = Pentru Q = 22 Cu cît valoarea tensiunii anodice e mai mare, cu atît va fi mai mare, iar va avea valori mai mici. La = 2200V pentru banda de 28 Mhz, va avea o valoare acceptabila, chiar folosind un condensator variabil clasic. Folosind unul în vid, desigur nu trebuie sã ne mai facem probleme, acesta avînd o capacitate reziduala minima de pîna la 5-6 pf. se considera ca fiind suma dintre capacitatea lui, capacitaţile parazite spre masa şi capacitatea anod catod a tubului. Pentru calculul numărului de spire a bobinei se foloseşte formula : n = unde : L = inductanţa calculată ( în µh), l = lungimea bobinajului în mm D = diametrul bobinajului în mm Vom reveni cu partea II-a

13 6.0 Antena Tunerul Nu o spunem niciodata destul, dar valoarea unei statii o da valoarea antenei. Nimic nu se compara cu o antena perfect acordata pe frecventa pe care dorim sa lucram. In cele mai multe cazuri, daca utilizam antene filare, multiband ( long wire), va fi imposibil sa obtinem un acord perfect pe toate frecventele fara un acord suplimentar. Cand utilizam un transmatch, trebuie sa-i cunoastem avantajele si dezavantajele. Primul lucru pe care trebuie sa-l stim este ca integrarea unui transmatch in circuitul de antena va genera pierderi. Scopul este ca odata acordul realizat, maximul de energie sa ajunga la antena fara a se disipa in transmatch. CE ESTE UN ATU? (Antena Tuner sau transmatch) Trebuie să înveţam cum să atasam corect un transmatch la tranceiver pentru al face pe acesta sa creada ca are in circuit o antena perfecta cu impedanta de 50 ohmi. Un tuner antena, (transmatch), nu modifica si nici nu imbunatateste antena!!! Ce anume face cu adevarat un transmatch? transforma impedanţa unei antene la o valoare de circa 50 ohmi. Atunci când ne gândim la antena tuner şi SWR, este important să ne amintim că transmatchul nu are absolut nici un efect asupra SWR-ului dintre el şi antenă. Este SWR-ul între emiţător şi transmatch care este schimbat(modificat) În termeni simpli, un tuner acţionează ca un fel de transformator de impedanta reglabil între radio şi antenă. Accepta orice impedanţă prezintă sistemul de antena, (atentie la limitele de lucru ale tunerului) şi încearcă să o transforme in 50 Ohmi - sau ceva în mod rezonabil apropiat de aceasta valoare.

14 Atunci când un transceiver "vede" o impedanţă 50 Ohm, este capabil să dea rezultatele maxime pentru care a fost conceput. (minus orice pierderi suferite de-a lungul acestui circuit de transfer ATU-fiderconectica) Aceste pierderi motiveaza pe unii radioamatori sa utilizeze un cablu de foarte buna calitate sau chiar o scarita, astfel asigurandu-se o putere maxima la bornele de intrare a antenei. UTILIZARE Acum, că aveţi o mai bună înţelegere a ceea ce un trasmatch face de fapt,sa il introducem in circuit. In schema de mai jos avem configurarea standard a unei statii HF Un HF Transceiver Swr/Watt Meter Un Antenna Tuner (transmatch)atu Cea mai importanta componenta : ANTENA TX SWR/Watt-meter ATU Antena Modul de legare a unui transmatch in circuit : de la stanga la dreapta Tx- SWR/WATTmeter-ATU-antena Amintiţi-vă că scopul nostru este de a face transceiverul sa creada că antenna are o impedanta de 50 ohmi IMPORTANT!!! SWR/WATT-metru este imperativ a fi introdus intre Transceiver si Transmach si in nici un caz intre Transmatch si Antena Acum, haideţi să vedem cum să reglam transmatchul. Cele mai multe transmatchuri au un comutator rotativ de inductanţă şi două reglaje la condensatoare. În unele insa, comutatorul de inductanţa este înlocuit cu o inductanţă variabilă continuă, cunoscută popular sub numele de inductor rotativ. Să presupunem că utilizaţi un tuner cu un comutator inductanţă, deoarece acestea sunt cele mai frecvente. PERICOL de accidente!!!! NU intrati in emisie NICIODATA CU CAPACUL DE LA ATU LUAT JOS!!!!.

15 Pune-ti ambele butoane de la condensatoare la nivel mediu. Porniţi transceiverul si puneti-l pe o frecventa nu foarte utilizata, ascultaţi pentru câteva secunde si mutaţi comutatorul de inductanţă la fiecare dintre poziţiile sale până când auziţi mai cel mai puternic zgomot sau semnal. Apoi, rotiţi butoanele de la «Antena» si «Transmitator» până când se ajunge la maximul de zgomot sau nivel radio posibil. Toate cele trei butoane interacţionează intre ele, este nevoie de practica pentru a obţine acel "simt" al procedurii. Selectaţi frecventa dorita şi repetati procedura de mai sus. Atunci când aveti maxim de zgomot (la ureche) şi indicatie spre maxim la S- metru, setările tuner ar trebui să fie foarte aproape de final. Cu TX-ul dumneavoastră setat la putere mica, ( monitorizati frecvenţa pentru a va asigura că nu este în uz) transmite-ti un semnal continuu în timp ce ajustaţi butoanele antena şi transmiţător pentru cea mai mica indicatie a puterii reflectată cu cea mai mare putere de ieşire ca fiind citite pe metru SWR / Watt. Este posibil sa trebuiasca sa comutati si inductorul cu una sau doua pozitii pt un acord perfect. NU comutati inductorul daca sunte-ti in emisie!!!! Concluzia este ca putem si este chiar indicat sa utilizam un ATU insa cu antene care sunt la randul lor acordate bine. Rezultate bune sunt cand ATU trebuie doar sa faca corectii de impedanta mici.(sunt cazuri in care 70% din energia TX-ului se disipa in ATU in loc sa fie radiata in antena si asta datorita dezacordului mult prea mare dintre antena si TX) Atentie si la perturbarile din proximitatea statiei datorate acestui dezacord mare. Este de preferat o antena care functioneaza corect iar utilizarea transmatchului sa fie cat mai redusa.

16 7.0 Fauna si Flora De ce să lucrez Fauna şi Flora? Există aproape zilnic ceva ce să te atragă să lucrezi pe banda de radioamatori: diverse consursuri (interne şi internaţionale), prinzi o propagare şi/sau deschidere, un DX, o entitate nelucrată sau nou apărută. Da, există şi diverse diplome, fiecare cu specificul ei. Aici se încadrează, mai nou apărute şi diplomele WFF (World Flora Fauna). Este la modă, mai puţin la noi în YO, deşi siteul este foarte bine pus la punct pentru informare şi oricând dl. Pit YO3JW este dispus să explice în detaliu, orice nedumerire, oferă informaţii şi corectează eventualele neînţelegeri. Pot să optez următoarele variante: 1. Să fiu VÂNĂTOR - adică să lucrez cu staţii care sunt activatori de WFF - YO sau de oriunde din lume - este simplu, pot lucra de acasă sau club, nu necesită oboseală şi cheltuieli prea mari, poate doar preţul diplomei cerute. 2. Să fiu ACTIVATOR - în YO. Aici intervine decizia: a. Locuiesc într-o locaţie aflată într-o arie protejată. Sunt fericit. Pot lucra de acasă fără să mă coste decât curentul electric. b. Trebuie să mă deplasez într-o arie protejată pentru a respecta condiţiile de lucru. Aici poţi hotărâ: = te duci numai să tragi tare singur, sau cu colegii pe care îi duci cu tine, şi să faci cele minim 100 de legături obligatorii; = te duci odată sau de mai multe ori în acea arie pentru agrement şi apoi plăcerea de a lucra de acolo, odată sau de mai multe ori, realizând în etape totalul de minim 100 de legături. Orice activator poate lucra în YOFF cu indicativul propriu, nu este necesar să aibă indicativ special. În ariile protejate, care prezintă interdicţii de acces este recomandat să ne adresăm anticipat Ocolului silvic sau administaţiei de care depinde, pentru obţinerea dreptului de acces şi poate obţinerea de curent electric şi/sau cazare la vreun canton. Merită încercat. Dacă vrem să fim chiar iubitori de faună şi floră, recomandabil este să lucrăm de pe acumulatori (şi aceştia sunt poluanţi), poate încarcaţi cu celule solare. Dar, perioada de lucru se reduce în funcţie de capacitatea acumulatorului (unul sau mai mulţi). Dacă avem posibilitatea, în ariile protejate care se întind pe suprafeţe mari (localităţi mai multe) să lucrăm din cât mai multe locaţii din acea arie, măcar cunoaştem noi mai bine aria. Dacă în tinereţe ai fost pasionat de excurisii, munte, pădure, animale sălbatice, să vizitezi locuri deosebite, recomand să devii activator, pentru a nu îţi strica şi daună obiceiurilor, aşa îmbini plăcutul cu hobyul. Ne-am obişnuit ca la domiciliu să montăm echipamente, să ridicăm antene cât mai sofisticate, laptop la îndemână sau lucru numai prin echipament comandat prin laptop (telegrafie, apeluri şi altele preînregistrate, deh modernitatea). Ne uităm pe net şi găsim schiţe de antene - pe băţ de pescuit, long-wire aruncate în pom,

17 legate de garduri, etc. şi râdem cu poftă de cei ce se "chinuie" cu aşa "echipamente". Devenim "tari în parcare" şi uităm de puterile de max. 100 W utilizabile în portabil. Nu este uşor să-ţi planifici o ieşire. Îţi faci lista cu minimumul de "scule", oricum una din cele importante le vei uita, să le împachetezi/despachetezi. Să cauţi un loc în aria protejată, unde să poţi "supravieţui" cât mai multe ore, să-ţi asiguri sursa de tensiune - fixă sau portabilă, ce "sârmă" să întinzi şi pe ce bandă. După ce ai terminat cu planificarea, reduci totul la jumătate pentru că oricum nu încap în maşină sau nu le poţi transporta în mână. Să nu amintesc că după de ajungi la locul stabilit, "socoteala de acasă nu se potriveşte". Dar, radioamatorul improvizează şi se descurcă. Pe siteul veţi găsi experienţele celor care au activat deja în YOFF - merită citite şi a lua aminte. Oricum, în condiţii de lucru real portabil - nu hotel, cabană, locuinţă - la început obţii satisfaţia maximă pe moment, dar abia când ai ajuns acasă îţi dai seama că a fost provocator şi plăcut şi deja planifici ieşirea de la sfârşitul săptâminii următoare. Eu, personal, am ieşit în aria YOFF-019 Lunca inferioară a Mureşului, deoarece este relativ aproape de mine, fac acest lucru de ani de zile, fără echipament radio, şi spre seară, după ce eşti săturat de bunătăţile de pe grătar şi de apa Mureşului, de pe la orele 18 CFR încerci banda de 80 m, să faci câteva legături în cele 2-3 ore până la darea adunării şi plecării acasă. Au fost primi paşi timizi în această activitate, dar înveţi de ce ai nevoie, ce echipamente merg, cum se agaţă antena în copaci, influenţa lor supra propagării, cum să lucrezi, s.a.m.d. Deşi abia am început, a lucra YOFF devine pentru mine ceva necesar, mă gândesc cum să lucrez la iarnă, când nu voi mai putea sta afară în aer liber, dar voi găsi soluţia. 73 şi 44 YP2WFF operator George YO2MAB 8.0 Birou de QSL - YO2 Urmatoarea expediere de QSL-uri va avea loc in luna SEPTEMBRIE Termenul limita de strangere a qsl-urilor fiind simpozionul de la Buzias, care v-a avea loc in perioada septembrie Atasez si noua versiune de tabel pentru sortarea QSL-urilor. Tariul de expediere ptr 100gr. de qsl-uri sortate conform tabelului din anexa este de 3 lei iar ptr. cine doreste sa NU sorteze qsl-urile tariful este de 6 lei /100gr.Va rog de asemenea cantariti qsl-urile acasa ptr ca eu nu am posibilitatea de a ma plimba cu cantarul dupa mine la Simpozionul de la Buzias. De asemenea va informez ca exista si o urna mobila, HI HI, in persoana lui YO2LDU care se afla aproape zilnic in Arad si de asemenea datorita serviciului pe care il are se deplaseaza aproape prin tot judetul. Numarul de telefon este :

18 Expedierea QSL-urilor prin Biroul de QSL-uri YO2 se face in principiu de 2 ori pe an, la intervale de 6 luni, o data primavara si odata toamna. Cateva informatii mai detaliate : Se completeaza QSL-urile. Datele se scriu cat mai citet, indicativele cu majuscule. ATENTIE: multe entitati nu au birou de QSL. De asemenea multe statii din entitati mici au QSL manager in Europa sau USA. Entitatile din tabel care sunt scrise pe fond galben nu au birou de QSL sau biroul nu prea merge. Entitatile scrise cu rosu au birou dar de multe ori folosesc QSL manager. Pentru aceste 2 categorii de entitati se recomanda a se verifica daca exista QSL manager (pe de exemplu). Expeditiile sau indicativele speciale aproape sigur au QSL manager. La statiile, care pe qrz.com scrie la QSL only direct, nu are rost sa trimiteti via buro, caci nu vor raspunde. Atentie: un QSL trimis VIA indicativ se va pune in grupul entitatii indicativului de la VIA, nu in grupul entitatii lucrate. (Ex: VP6DX via DL2RMS se pune in grupul DL). De asemenea ATENTIE la indicative. A nu se incurca prefixele. De exmplu YT si YL sunt tari diferite. De asemenea mare atentie la UA si UT, se confunda foarte usor. Se fac niste fasii de hartie pe care se scrie prefixul entitatii si numarul de QSLuri din grupul respectiv (la un capat al fasiei, sa fie vizibil dupa stivuire Ex: UA 12 buc). Aceste fasii urmeaza a fi asezate intre grupurile de QSL-uri din teancul final. Deasemenea se pot lega cu o guma elastica si sub care se pune o hartiuta care sa contina aceleasi date. Se incepe de la ultima entitate din tabel, conform tabelului, in ordine din tabel. Deasupra fiecarui grup se pune fasia aferenta. In final trebuie sa rezulte o stiva de QSL-uri grupate pe entitati, in ordinea alfanumerica (din tabel) a prefixelor, primele entitati din tabel fiind in partea de sus a stivei. Dupa aranjare se cantareste toata stiva si se noteaza greutatea pe hartie, punga, colet sau orice modalitate de predare alegeti. Tariful actual de expediere se pastreaza atat timp cat taxele de expediere ale Postei Romane in regim de imprimate raman cele actuale.

19 Unele tari au Birouri QSL pe districte de ex: SUA. Pentru acestea este necesara sortarea QSL-urilor pe districte (cifra) vezi tabel. Prefixele din Marea Britanie si Irlanda de Nord desi sunt entitati separate, merg toate impreuna astfel : G, GD, GI, GJ, GM, GU, GW la RSGB, sub genericul G. La fel pentru EA, EA6, EA8, EA9 si pentru UA, UA9 (Rusia) mai putin UA2 care are birou separat. Biroul nostru de qsl-uri este asociat cu cel de la Timisoara YO2KQT. Se poate citi si la urmatorul link informatii despre modalitatea de functionare a biroului de qsl-uri : slbureau&catid=36:qslbureau&itemid=70 Pt orice nelamurire va stau de dispozitie telefonic la : Eugen - YO2MIL NU au QSL BURO sau nu prea merge Sanse mari sa aiba QSL manager PREFIX ENTITATE DXCC BUC DJ1CW MANAGER EA5KB MANAGER EA7FTR MANAGER G3SWH MANAGER IK2QPR MANAGER KU9C MANAGER RW6HS MANAGER UA4WHX MANAGER W3HNK MANAGER YT1AD MANAGER 1A0 SOV.MIL.ORDER OF MALTA 1S SPRATLY ISLANDS 3A MONACO 3B6, 3B7 AGALEGA & St.BRANDON 3B8 MAURITIUS 3B9 RODRIGUES ISLAND

20 3C EQUATORIAL GUINEA 3C0 ANNOBON 3D2 FIJI ISLANDS 3D2 ROTUMA IS 3D2 CONWAY REEF 3DA0, 3D6 SWAZILAND 3V, TS TUNISIA 3W, XV VIET NAM 3X, 7G REPUBLIC OF GUINEA 3Y BOUVET 3Y PETER ISLAND 4J,4K AZERBAIJAN R1MV MALYJ VYSOTSKIJ R1FJ, RI1FJ FRANZ JOSEF LAND 4L GEORGIA 4S, 4P SRI LANKA 4U U.N.GENEVA 4U U.N.NEW YORK 4W U.N. EAST TIMOR 4X, 4Z ISRAEL 5A LIBYA 5B, C4, H2, P3 CYPRUS 5H, 5I TANZANIA 5N, 5O NIGERIA 5R, 5S MALAGASY REPUBLIC 5T MAURITANIA 5U NIGER 5V TOGO 5W, ZM6 WESTERN SAMOA 5X UGANDA 5Z, VQ4 KENYA 6V, 6W SENEGAL 6Y, VP5 JAMAICA 7O PEOPLES REP.YEMAN 7P, ZS8 LESOTHO 7Q, ZD6 MALAWI 7X ALGERIA 8P BARBADOS 8Q MALDIVES

21 8R GUYANA 9A CROATIA 9G GHANA 9H MALTA 9J, 9I ZAMBIA 9K KUWAIT 9L SIERRA LEONE 9M2 W.MALAYSIA 9M6 E.MALAYSIA 9N NEPAL 9Q ZAIRE 9U BURUNDI 9V SINGAPORE 9X RWANDA 9Y, 9Z TRINIDAD & TOBAGO A2, 8O BOTSWANA A3 TONGA A4 OMAN A5 BHUTAN A6 UNITED ARAB EMIRATES A7 QATAR A9 BAHRAIN AP, AS PAKISTAN BV TAIWAN BV9P PRATAS BS7 SCARBOROUGH REEF BY, BS, BT, BX, XS CHINA C2, VK9 NAURU C3 ANDORRA C5 THE GAMBIA C6 BAHAMAS C8/C9 MOZAMBIQUE CE, 3G, XQ CHILE CE0A EASTER IS. CE0X SAN FELIX CE0Z JUAN FERNANDEZ CE9*, R1AN, etc ANTARCTICA CN, 5C MOROCCO CO,CM,CL, T4 CUBA

22 CP BOLIVIA CT, CQ, CS PORTUGAL CT3, CQ3, CS3 MADEIRA IS. CU, CT2, CQ2, CS2 AZORES CX, CV, CW URUGUAY CY0 SABLE ISLAND CY9 St.PAUL ISLAND D2, D3 ANGOLA D4 CAPE VERDE D6 COMOROS DA-DL GERMANY DU, DV-DZ, 4D-4I PHILIPPINES E3 ERITREA E4 PALESTINE E50 N.COOK ISLANDS E51 S.COOK ISLANDS E7 BOSNIA HERCEGOVINA EA, SPAIN EA6 BALEARIC IS. EA8 CANARY IS. EA9 CEUTA AND MELILLA EI, EJ IRELAND REPUBLIC EK ARMENIA EL, 5L-5M LIBERIA EP IRAN ER MOLDOVA ES ESTONIA ET, 9E, 9F ETHIOPA EU, EV, EW BYELORUSSIA EX KIRGHIZ EY TADZHIK EZ TURKOMAN F, HW,HY,TM,TP,TO FRANCE FG GUADELOUPE FH MAYOTTE FK NEW CALEDONIA FK0, TX0 CHESTERFIELD FM MARTINIQUE FO FRENCH POLYNESIA

23 FO FO-A FO-M FP FR FR/G FR/J FR/T FS FJ FT5W FT5X FT5Z FW FY G, GD,GI,GJ,GM,GU,GW H4 H40 HA, HG HB, HE HB0 HC, HD HC8, HD8 HH, 4V HI HK, HJ, 5J, 5K HK0 HK0 HL, HM, DS-DT, D7 HP, HO, H3, 3E, 3F HR, HQ HS, E2 HV HZ, 7Z, 8Z I, IA-IZ ITALY IS, IM SARDINIA CLIPPERTON AUSTRAL MARQUESAS StPIERRE & MIQUELON REUNION GLORIOSO JUAN DE NOVA TROMELIN SAINT MARTIN SAINT BARTHELEMY CROZET KERGUELEN AMSTERDAM & StPAUL WALLIS & FORTUNA FRENCH GUIANA ENGLAND, ISLE OF MAN, N.IRELAND, JERSEY, SCOTLAND, GUERNSEY, WALES SOLOMON ISLANDS TEMOTU HUNGARY SWITZERLAND LICHTENSTEIN ECUADOR GALAPAGOS ISLANDS HAITI DOMINICAN REPUBLIC COLOMBIA MALPELO ISLAND St.ANDRES ISLAND S.KOREA PANAMA HONDURAS THAILAND VATICAN SAUDI ARABIA

24 J2 DJIBOUTI J3 GRENADA J5 GUINEA-BISSAU J6 St.LUCIA J7 DOMINICA J8 St.VINCENT JA, 8J-8N JAPAN JD1 MINAMI TORISHIMA JD1 OGASAWARA JT, JU, JV MONGOLIA JW SVALBARD JX JAN MAYEN JY JORDAN K, N, W, AA-AG, AI-AK 0 USA 0 K, N, W, AA-AG, AI-AK 1 USA 1 K, N, W, AA-AG, AI-AK 2 USA 2 K, N, W, AA-AG, AI-AK 3 USA 3 K4, N4, W4 USA 4 AA-AK4, KA-KZ4, NA- NZ4, WA-WZ4 USA 4 K, N, W, AA-AG, AI-AK 5 USA 5 K, N, W, AA-AG, AI-AK 6 USA 6 K, N, W, AA-AG, AI-AK 7 USA 7 K, N, W, AA-AG, AI-AK 8 USA 8 K, N, W, AA-AG, AI-AK 9 USA 9 KG4 GUANTANAMO BAY KH0, KG6R,S,T MARIANA ISLAND KH1 BAKER,HOWLAND KH2, KG6* GUAM KH3, KJ6 JOHNSTON ISLAND KH4, KM6 MIDWAY ISLAND

25 KH5, KP6 PALMYRA,JARVIS KH5K KINGMAN REEF KH6,7 HAWAII KH6H,7K KURE ISLAND KH8, KS6 AMERICAN SAMOA KH8S SWAINS ISLAND KH9, KW6 WAKE ISLAND KL7, WL7 ALASKA KP1, KC4 NAVASSA ISLAND KP2, KV4 US VIRGIN ISLANDS KP4 PUERTO RICO KP5, KP/D DESECHEO ISLAND LA-LN NORWAY LU, L2-9, AY-AZ ARGENTINA LX LUXEMBORG LY LITHUANIA LZ BULGARIA OA, OC PERU OD LEBANON OE AUSTRIA OH, OI, OJ, OF,OG FINLAND OH0 ALAND ISLANDS OJ0 MARKET REEF OK,OL CZECH REPUBLIC OM SLOVAKIA ON BELGIUM OX, XP GREENLAND OY FAROE ISLANDS OZ. 5P DENMARK P2 PAPUA NEW GUINEA P4 ARUBA P5 NORTH KOREA PA, PB, PD, PE, PF HOLLAND PJ, PJ1...4,9 NETH ANTILLES S. PJ, PJ5...8 NETH ANTILLES N. PY, ZV-ZZ BRAZIL PY0 St.PETER & St.PAUL ROCKS PY0F FERNANDO DE NORHONA PY0T TRINDADE & MARTIN VAZ.IS.

26 PREFIX ENTITATE DXCC BUC PZ SURINAM S0 WESTERN SAHARA S2 BANGLADESH S5 SLOVENJA S7 SEYCHELLES S9 SAO TOME SM, SJ-SL, 7-8S SWEDEN SP, SN, 3Z POLAND ST, 6T, 6U SUDAN SU EGYPT SV, J4 GREECE SV5 DODECANESE ISLANDS SV9 CRETE SV, SV/A, SV2ASP/A Mt.ATHOS T2 TUVALU T30 W.KIRIBATI T31 C.KIRIBATI T32 E.KIRIBATI T33 BANABA ISLAND T5, 6O SOMALIA T7 SAM MARINO T8 REP.BELAU TA, TB, TC, YM TURKEY TF ICELAND TG, TD GUATEMALA TI, TE COSTA RICA TI9 COCOS ISLANDS TJ CAMEROON TK CORSICA TL CENTRAL AFRICAN REPUBLIC TN CONGO TR GABON TT CHAD TU IVORY COAST TY BENIN TZ MALI UA1,3,4,6 EUR.RUSSIA UA9,0,8 ASIAN RUSSIA

27 UA2 UK, UJ UN, UL, UO, UP UR-UZ V2 V3 V4 V5 V6 V7 V8 VE, VA-VG VK VK0 VK0 VK9L, VK../LH VK9M VK9N VK9X VK9Y VK9Z VP2E VP2M VP2V VP5 VP6D VP6 VP8 VP8 VP8 VP8 VP8, HF0POL VP9 VQ9 VR2 VU, AT-AW VU4 VU7 XE, 4A-4C KALININGRAD UZBEK KAZAKH UKRAINE ANTIGUA BELIZE St.KITTS NAMIBIA F.S.MICRONESIA MARSHALL ISLANDS BRUNEI CANADA AUSTRALIA HEARD ISLAND MACQUARIE ISLAND LORD HOWE ISLAND MELLISH REEF NORFOLK ISLAND CHRISTMAS ISLAND COCOS-KEELING WILLIS ISLAND ANGUILLA MONTSERRAT BRIT VIRGIN ISLANDS TURKS & CAICOS DUCIE ISLAND PITCAIRN ISLAND FALKLAND ISLANDS S.GEORGIA S.ORKNEY S.SANDWICH S.SHETLAND BERMUDA CHAGOS HONG KONG INDIA ANDAMAN & NICOBAR LACCADIVE MEXICO

28 XF4 REVILLA GIGEDO XT BURKINA FASO XU CAMBODIA XW LAOS XX MACAO XZ,1Z BURMA YA, T6 AFGHANISTAN YB, YC-YE, 8A, 8I INDONESIA YI IRAQ YJ VANUATU YK, 6C SYRIA YL LATVIA YN, HT, H6, H7 NICARAGUA YO, YP, YQ, YR ROMANIA YS, HU EL SALVADOR YU, YT, YZ SERBIA 4O MONTENEGRO YV, YW-YY, 4M VENEZUELA YV0 AVES ISLAND Z2, ZE ZIMBABWE Z3 MACEDONIA ZA ALBANIA ZB, ZG GIBRALTAR ZC4 BFB CYPRUS ZD7 St.HELENA ZD8 ASCENSION ZD9 TRISTAN DA CUNHA ZF CAYMAN ISLANDS ZK2 NIUE ZK3, ZM7 TOKELAU ISLANDS ZL, ZM NEW ZEALAND ZL7, ZL/C CHATHAM ISLAND ZL8, ZL/K KERMADEC ZL9, ZL/A AUCKLAND & CAMPBELL ZP PARAGUAY ZS, ZR-ZU, H5, S8, V9 SOUTH AFRICA PRINCE EDWARD & MARION ZS2, ZS8 IS

29 9.0 Vanzari, Cumparari, Trocuri sau Donatii Amplificator marca Zetagi b303- (26-30mhz),FM-SSB 150/200W pret 420 Ron- YO2MKT ( ) Rotor antena : 1 buc simplu 350Ron ; rotor antena 1 buc cu telecomanda 650 Ron ; Microfon ICOM SM-20 made in Japan 750 Ron YO2MLG ( ) 2 Statii mobile VHF Motorola MaxTrac-32 canale-150ron/buc- YO2MBD ( ) Statie mobila VHF Elin Kyodo -100 canale 250Ron YO2MBD 2 Statii portabile Maxon Sl25 UHF, cu incarcator -150ron YO2MKT YAESU FT 290 MK2 VHF all mode cu final de 35 W YO2MBG Vili ( ) ICOM 725 YO2MBG - Vili 10.0 Sesizari, propuneri, reclamatii si nemultumiri Propunem introducerea unui punct pt incepatori, cu intrebari, raspunsuri si explicatii, in vederea obtinerii autorizatiei de radioamator. Daca considerati util va rog sa ne anuntati. Daca doriti sa vindeti sau sa schimbati echipamente si doriti aparitia lor in Buletinul Informativ, va rugam sa trimiteti mail cu 2-3 zile inainte de difuzare. 11. Sarbatoritii lunii 11.1 Repetam lista sarbatoritilor lunii august cu urarile traditionale de "La multi Ani! cu sanatate sa va dea Domnul tot ce doriti...": YO2MFO YO2MLG YO2MLD YO2AHW YO2MFL YO2MFF YO2MFP 30.08

30 Echipa redactionala : YO2MHF Feri YO2MKT Florin YO2MLG Nicu YO2MLM Mircea YO2BLX Nelu YO2MAB George YO2MIL Eugen YO2MJZ Nelu Ne dorim ca aceasta lista sa fie una cat mai lunga Va multumim, si sa ne auzim cu bine in doua saptamani. Adresa de la care puteti trimite feedback-ul dvs cat si subiectele pe care doriti sa le dezvoltam este : buletin-informativ@balanced.ro

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Super OFERTA de Paste TELEKOM Oferta promotionala activari noi si prelungiri Valabila pana in Sarbatorile de Paste 2019 (comenzi primite pana in data de 27 aprilie) 1 Abonament principal - NELIMITAT Minute

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation OFERTA de Vara TELEKOM Oferta valabila la Prelungire, Activare si Portare 1 Abonament principal - NELIMITAT Minute nationale - NELIMITAT Sms-uri incluse in reteaua Telekom - NELIMITAT Trafic de date national

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation OFERTA de vara TELEKOM Oferta speciala activari noi si prelungiri 1 Abonament principal Pachet 4 servicii integrate voce date (exclusiv servicii nationale ) Allview A5 ready gratuit - NELIMITAT Sms-uri

Mai mult

EUSurvey - Survey X

EUSurvey - Survey X Consultări despre viitorul Europei Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Implicați-vă în această consultare pentru a vă exprima preocupările, speranțele și așteptările în legătură cu viitorul UE. Aceasta

Mai mult

BROADCASTING DATE TELEFONIE BROADCASTING DATE TELEFONIE Oferta Comercială Easy2BiNet ENTRY

BROADCASTING DATE TELEFONIE BROADCASTING DATE TELEFONIE Oferta Comercială Easy2BiNet ENTRY BROADCASTING DATE TELEFONIE BROADCASTING DATE TELEFONIE Oferta Comercială Easy2BiNet ENTRY Easy2BiNet ENTRY 2 Stimate partener, Societatea Națională de Radiocomunicații S.A., cu o istorie de nouă decenii,

Mai mult

SANTE/10280/2018-EN ANNEX

SANTE/10280/2018-EN ANNEX RO Anexa I Lista țărilor terțe sau a regiunilor acestora din care este autorizată introducerea în Uniune de moluște bivalve, echinoderme, tunicate și gasteropode marine vii, refrigerate, congelate sau

Mai mult

Microsoft Word - Mission Critical - Visitor Management System.docx

Microsoft Word - Mission Critical - Visitor Management System.docx MISSION CRITICAL VISITOR MANAGEMENT SYSTEM Mission Critical Visitor Management System(VMS) este o solutie utila tuturor companiilor ce doresc sa foloseasca cele mai noi tehnologii software pentru a isi

Mai mult

Microsoft Word - CONCURSUL_BUCUREST_2012_v10 ro.doc

Microsoft Word - CONCURSUL_BUCUREST_2012_v10 ro.doc REGULAMENT Organizator Societatea Romana a Radioamatorilor Radioclubul YO3KSR Perioada: 19 martie 2012, intre 16.00-18.59 UTC (18.00-20.59 LT) Benzi/mod de lucru: 80 m CW - intre 3510-3560 khz; SSB - intre

Mai mult

ROMÂNIA BIROUL ELECTORAL CENTRAL Afganistan Africa de Sud Albania Algeria Arabia Saudita Argentina Ţara A TOTAL STRĂINĂTATE Alegerea Preşedintelui Rom

ROMÂNIA BIROUL ELECTORAL CENTRAL Afganistan Africa de Sud Albania Algeria Arabia Saudita Argentina Ţara A TOTAL STRĂINĂTATE Alegerea Preşedintelui Rom ROMÂNIA BIROUL ELECTORAL CENTRAL Afganistan Africa de Sud Albania Algeria Arabia Saudita Argentina Ţara A TOTAL STRĂINĂTATE Alegerea Preşedintelui României Voturi valabil exprimate 156 66 64 169 16 noiembrie

Mai mult

Copy of website_v4_Rezultate_applicatii_KA107_2016_R1

Copy of website_v4_Rezultate_applicatii_KA107_2016_R1 Rezultate selecție proiecte de mobilități pentru studenții și personalul din învățământul superior cu țările partenere pentru anul academic 2016-2017, termen limită 2 februarie 2016 total Ńară total 01

Mai mult

Regulamentul Campionatului Național de Unde Scurte Multiband I. Organizator Federația Română de Radioamatorism II. Scopuri si obiective Creșterea nive

Regulamentul Campionatului Național de Unde Scurte Multiband I. Organizator Federația Română de Radioamatorism II. Scopuri si obiective Creșterea nive Regulamentul Campionatului Național de Unde Scurte Multiband I. Organizator Federația Română de Radioamatorism II. Scopuri si obiective Creșterea nivelului de competitivitate şi performanță între radioamatorii

Mai mult

website_v3_Rezultate_applicatii_KA107_2015

website_v3_Rezultate_applicatii_KA107_2015 total total 1 2015-1-RO01-KA107-014117 Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului "Regele Mihai I al Romaniei" din Timisoara Timisoara Serbia 71,900 71,900 68,120 68,120 80 Selectat,

Mai mult

ROMÂNIA

ROMÂNIA ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Acţiunile turistice organizate de agenţiile de turism în anul 2018 - Aprilie 2019-1 Cuprins Pag. Turismul organizat de agenţiile de turism în anul 2018... 5 1

Mai mult

untitled

untitled GRUNDFOS SERVICE KITS ALPHA plug Connection kit Anschlusssatz Kit de raccordement Kit di collegamento Cierre mecánico y juntas Kit de conexiones Σετ σύvδεσης Aansluit kit Anslutningsset Pistokesarja Tilslutningssæt

Mai mult

GTA4SpecMkII_RO.indd

GTA4SpecMkII_RO.indd Amplificator 7 607 792 134 www.blaupunkt.com ROMÂNĂ Garanţie Oferim o garanţie de producător pentru produsele achiziţionate în Uniunea Europeană. Condiţiile garanţiei pot fi consultate la www.blaupunkt.de

Mai mult

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani,

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, 7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, sau din contra sunteti deja propietar al unei afaceri

Mai mult

Headline Verdana Bold

Headline Verdana Bold Aspecte fiscale legate de activitatea de creditare a bancilor Iulie 2019 Agenda 1. Tratamentul fiscal general privind creditele acordate 2. Creditele neperformante 3. Taxa pe activele financiare 4. Înstrăinarea

Mai mult

C(2019)1900/F1 - RO (annex)

C(2019)1900/F1 - RO (annex) COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 8.3.2019 C(2019) 1900 final ANNEXES 1 to 12 ANEXE la Regulamentul delegat al Comisiei de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/35 al Comisiei de completare a Directivei

Mai mult

Microsoft Word - CPI2007_FAQ_Romanian_final.doc

Microsoft Word - CPI2007_FAQ_Romanian_final.doc Întrebări frecvente Indicele de Percepţie a Corupţiei 2007 (IPC) al Transparency International Generale Ce este Indicele de Percepţie a Corupţiei? Cum este definită corupţia, pentru scopul urmărit de IPC?

Mai mult

Cristiana - Luminița BOGDĂNOIU

Cristiana - Luminița BOGDĂNOIU Cristiana - Luminița BOGDĂNOIU Cristiana - Luminița BOGDĂNOIU CONTABILITATE FINANCIARĂ DE RAPORTARE Editura UNIVERSITARIA Craiova, 2017 Referenți științifici: Prof.univ.dr. Ionescu Cicilia Conf. univ.dr.

Mai mult

Publisind Oferta _Vodafone 2018_5 oferta limitata (2).pdf

Publisind Oferta _Vodafone 2018_5 oferta limitata (2).pdf Vodafone Super oferta Red Executive- oferta limitata pana pe 17 februarie 2018 46 NELIMITAT Minute in orice retea nationala si SEE** NELIMITAT SMS-uri in orice retea nationala si SEE NELIMITAT: 15GB inclusi

Mai mult

Jurnalul Oficial C 69 al Uniunii Europene Anul 62 Ediţia în limba română Comunicări și informări 22 februarie 2019 Cuprins IV Informări INFORMĂRI PROV

Jurnalul Oficial C 69 al Uniunii Europene Anul 62 Ediţia în limba română Comunicări și informări 22 februarie 2019 Cuprins IV Informări INFORMĂRI PROV Jurnalul Oficial C 69 al Uniunii Europene Anul 62 Ediţia în limba română Comunicări și informări 22 februarie 2019 Cuprins IV Informări INFORMĂRI PROVENIND DE LA INSTITUȚIILE, ORGANELE ȘI ORGANISMELE UNIUNII

Mai mult

Slide 1

Slide 1 CENTRUL REGIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI INSTITUTUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DORINȚĂ: LIDERI PENTRU O LUME FĂRĂ TUBERCULOZĂ! PUTEȚI FACE ISTORIE. OPRIȚI TUBERCULOZA! ZIUA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

Mai mult

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

HOTĂRÂRE nr. 518 din 10 iulie 1995 (*actualizată*) privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinire

HOTĂRÂRE nr. 518 din 10 iulie 1995 (*actualizată*) privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinire HOTĂRÂRE nr. 518 din 10 iulie 1995 (*actualizată*) privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar EMITENT: GUVERNUL

Mai mult

ICF-F11S_F12S_ro

ICF-F11S_F12S_ro Radio cu 3 benzi FM / SW / MW Manual de instrucţiuni RO ICF-F11S ICF-F12S Fabricat în : China Sony Corporation 2007 Notă pentru clienţi : următoarele informaţii sunt valabile numai pentru echipamentele

Mai mult

Regulamentul (UE) nr. 1106/2012 al Comisiei din 27 noiembrie 2012 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 471/2009 al Parlamentului European ș

Regulamentul (UE) nr. 1106/2012 al Comisiei din 27 noiembrie 2012 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 471/2009 al Parlamentului European ș 28.11.2012 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 328/7 II (Acte fără caracter legislativ) REGULAMENTE REGULAMENTUL (UE) NR. 1106/2012 AL COMISIEI din 27 noiembrie 2012 de punere în aplicare a Regulamentului

Mai mult

Detectivii Apei Pierdute

Detectivii Apei Pierdute by ALIN ANCHIDIN O poveste adaptată De ce ai pierderile aşa de mari, bunicuţo?, o poveste adaptată A fost odată ca niciodată, sau, mai corect spus, a fost, există şi va exista o bunicuţă care avea o nepoţică

Mai mult

Midland 278 manual

Midland 278 manual Statie radio CB Midland 278 Manual de utilizare in Limba Romana Statia MIDLAND 278 reprezinta o arta in ingineria de inalta performanta. Proiectata pentru functionarea in banda CB, acest pachet compact

Mai mult

Receptor radio portabil MANUAL DE UTILIZARE SRP-755

Receptor radio portabil MANUAL DE UTILIZARE SRP-755 MANUAL DE UTILIZARE www.sven.fi Vă mulțumim pentru achiziționarea unui radio portabil ТМ SVEN! DREPT DE AUTOR 2019. SVEN PTE. LTD. Versiunea 1.0 (V1.0). Acest Manual și informația pe care o conține sunt

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 5 decembrie 2017 (OR. en) 15429/17 FISC 345 ECOFIN 1088 REZULTATUL LUCRĂRILOR Sursă: Secretariatul General al Co

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 5 decembrie 2017 (OR. en) 15429/17 FISC 345 ECOFIN 1088 REZULTATUL LUCRĂRILOR Sursă: Secretariatul General al Co Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 5 decembrie 2017 (OR. en) 15429/17 FISC 345 ECOFIN 1088 REZULTATUL LUCRĂRILOR Sursă: Secretariatul General al Consiliului Data: 5 decembrie 2017 Destinatar: Delegațiile

Mai mult

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™ Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400 Utilizaţi acest ghid când folosiţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Componentele imprimantei Figura 1 prezintă

Mai mult

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzile adunate. Uită-te la aceste exemple simple despre

Mai mult

Price List ABO_ new_2019_Ro_August copy

Price List ABO_ new_2019_Ro_August copy Pasiunile adevărate sunt fără limite Abonamente Prețuri și tarife valabile din 2 iulie 19 Informația actualizată este disponibilă pe www.orange.md De ce Orange Abonament La Abonament găsiţi o gamă variată

Mai mult

Subiecte

Subiecte Cap. Semnale şi instrumente pentru generarea lor. Ce tipuri de aparate pot genera semnal sinusoidal? 2. Care sunt principalele caracteristici ale unui generator de audio frecvenţă? 3. Care sunt principalele

Mai mult

presentation template Orange Business Services

presentation template Orange Business Services Orange și SNAP împreuna pentru membri și familii Oferta de voce cu internet mobil inclus Telefoane la prețuri speciale si alte facilități August 2018 Oferta de abonamente Orange August 2018 Abonament lunar

Mai mult

Nr Analizor de spectru pana la 1 GHz (prima parte) - DTMF cu 4 sau 8 canale - Microemitator UHF - Receptor pentru banda de 7MHz - Analizor de d

Nr Analizor de spectru pana la 1 GHz (prima parte) - DTMF cu 4 sau 8 canale - Microemitator UHF - Receptor pentru banda de 7MHz - Analizor de d Nr. 001 - Analizor de spectru pana la 1 GHz (prima parte) - DTMF cu 4 sau 8 canale - Microemitator UHF - Receptor pentru banda de 7MHz - Analizor de distorsiuni armonice Nr. 002 - Analizor de spectru pana

Mai mult

CALL FOR EXPRESSION OF INTEREST – CAST RELEX 2008

CALL FOR EXPRESSION OF INTEREST – CAST RELEX 2008 CAST RELEX Liste der Delegationen - List of Delegations - Liste des Délégations FR EN ES DE Groupe 1 Group 1 Grupo 1 Gruppe 1 Australie (1) Australia (1) Australia (1) Australien (1) Autriche (1) Austria

Mai mult

Umeno

Umeno 1 Acesta este un translator manual. Kon'ichwa. Hello Oops, versiunea în limba engleză. Kon'ichwa. Bună Dimineata. Gogo, Gogo ( după-amiaza ). Bună ziua. În câțiva ani sau cam asa ceva, avem un telefon

Mai mult

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimbarii, organizata de doua persoane de la care am avut

Mai mult

TM200 Live Tour guide Sistem audio mobil Sistemul de comunicare audio Tour guide este util in cel putin 3 situatii si vine cu avantaje clare: 1) Cand

TM200 Live Tour guide Sistem audio mobil Sistemul de comunicare audio Tour guide este util in cel putin 3 situatii si vine cu avantaje clare: 1) Cand TM200 Live Tour guide Sistem audio mobil Sistemul de comunicare audio Tour guide este util in cel putin 3 situatii si vine cu avantaje clare: 1) Cand trebuie sa va faceti auzit, de catre intreg grupul

Mai mult

VPA 2140_Pro_RO.indd

VPA 2140_Pro_RO.indd 7 607 792 210 Garanţie Oferim o garanţie de producător pentru produsele achiziţionate în Uniunea Europeană. Condiţiile garanţiei pot fi consultate la www.blaupunkt.de sau solicitate direct, de la: Blaupunkt

Mai mult

I

I METODA VECTORIALĂ ÎN GEOMETRIE prof. Andrei - Octavian Dobre Această metodă poate fi descrisă după cum urmează: Fiind dată o problemă de geometrie, după explicitarea şi reprezentarea grafică a configuraţiei

Mai mult

Microsoft Word - Manual_GTA_470_ROU.doc

Microsoft Word - Manual_GTA_470_ROU.doc MANUAL DE UTILIZARE AMPLIFICATOR GTA 470 7 607 792 077 INTRODUCERE Felicitări pentru alegerea acestui produs Blaupunkt şi sperăm că o să vă bucuraţi în timpul utilizării acestui nou produs. Pentru montaj

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tehnologii Radio Digitale de Acces și Difuziune Accesc and Broadcast Digital Radio Technologies Evaluare practica la laborator v3 Bibliografie Platformele de laborator Despre modele de propagare: http://www.wirelesscommunication.nl/reference/slides/prop/propmac.pdf

Mai mult

DCS-2330L_A1_QIG_v1.00(EU).indd

DCS-2330L_A1_QIG_v1.00(EU).indd HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L GHID DE INSTALARE RAPIDĂ CONŢINUTUL PACHETULUI HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L ADAPTOR DE ALIMENTARE ADAPTOR CABLU ETHERNET (CAT5 UTP) CONECTAŢI

Mai mult

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T COLCAIE CORUPTIA IN DNA Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, Teodosia Iordachita. Bendei aranjeaza livrarea telefoanelor

Mai mult

MULTIMETRU DIGITAL AX-585 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE

MULTIMETRU DIGITAL AX-585 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE MULTIMETRU DIGITAL AX-585 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE 1. Informaţii generale. 3 2. Informaţii privind siguranţa. 3 3. Funcţii 3 4. Operarea aparatului de măsură. 6 5. Întreţinerea aparatului. 9 6. Rezolvarea

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 20.3.2019 A8-0170/76 76 Miguel Viegas, Miguel Urbán Crespo, Emmanuel Maurel, João Ferreira, João Pimenta Lopes, Luke Ming Flanagan, Marie-Pierre Vieu, Martin Schirdewan, Paloma López Bermejo, Patrick Le

Mai mult

Tarife [i servicii pentru abonamentele Orange

Tarife [i servicii pentru abonamentele Orange Tarife [i servicii pentru abonamentele Orange Cuprins La Orange g`se[ti abonamentele [i serviciile pe care ]i le dore[ti Nevoile tale de comunicare se pot schimba în timp, de aceea î]i punem la dispozi]ie

Mai mult

{LINGO} Specificațiile produsului: - Dimensiune: 61 x 18 x 8 mm - greutate: 8,6 g - rază: 10 m -capacitatea și tipul bateriei: 90 mah, baterie polimer

{LINGO} Specificațiile produsului: - Dimensiune: 61 x 18 x 8 mm - greutate: 8,6 g - rază: 10 m -capacitatea și tipul bateriei: 90 mah, baterie polimer {LINGO} Specificațiile produsului: - Dimensiune: 61 x 18 x 8 mm - greutate: 8,6 g - rază: 10 m -capacitatea și tipul bateriei: 90 mah, baterie polimer litiu - timp de încărcare: 2 ore - timp de așteptare:

Mai mult

SWL_SWTL滑移装载机(中英)

SWL_SWTL滑移装载机(中英) UTIBEN www.sunward.ro Cluj-Napoca, Cluj B-dul Muncii nr. 36 400641 Tel:0733 040 000 E_mail:office@utilben.ro Mini încărcător SMW/SWT Mini încărcător Introducere Performanțe Sistem hidraulic static de deplasare

Mai mult

Produkt-Datenblatt

Produkt-Datenblatt 3 035 Regulatoare de temperatură cameră, cu comutare pentru 7 zile şi afişaj LCD pentru sisteme de încălzire RDE10 Comandă cu 2 poziţii, cu ieşire ON/OFF pentru încălzire Moduri de lucru: mod normal şi

Mai mult

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE CITIŢI CU ATENŢIE INSTRUCŢIUNILE ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA LUCRULUI GARANŢIA Producătorul garantează că aparatul nu va prezenta

Mai mult

COM(2018)36/F1 - RO

COM(2018)36/F1 - RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 19.1.2018 COM(2018) 36 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Raport privind sistemul generalizat de preferințe pentru perioada 2016-2017 {SWD(2018)

Mai mult

Tarife [i servicii pentru abonamentele Orange

Tarife [i servicii pentru abonamentele Orange Tarife [i servicii pentru abonamentele Orange Cuprins La Orange g`se[ti abonamentele [i serviciile pe care ]i le dore[ti Nevoile tale de comunicare se pot schimba în timp, de aceea î]i punem la dispozi]ie

Mai mult

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare parametrice. Principiul de funcţionare: Modificarea inductivităţii mutuale a unor bobine cu întrefier variabil sau constant. Ecuaţia care exprimă

Mai mult

ep0126

ep0126 EPSICOM Ready Prototyping CCoolleeccţţiiaa HHII--FFII SSoonnoo && LLiigghhtt EP 0126... Cuprins Prezentare Proiect Fişa de Asamblare 1. Funcţionare 2. Schema 3. PCB 4. Lista de componente 2-3 3 4 4 PHASER

Mai mult

CURRICULUM VITAE

CURRICULUM VITAE 8.4. Calculul stabilizatorului 1 Schema stabilizatorului 1 este prezentată în figura 8.7. Fig. 8.7. Schema stabilizatorului 1, cu diodă zener şi tranzistor Date de pornire pentru stabilizatorul 1: U 1

Mai mult

客厅电脑 酷影Q1000

客厅电脑 酷影Q1000 CUPRINS 1. Noţiuni de bază... 2 1.1. Pornire... 2 1.2. Oprire... 3 1.3. Ecranul de întâmpinare... 3 1.4. Conectaţi-vă la o reţea Wi-Fi... 3 1.5. Setarea limbii... 4 1.6. Setarea rezoluţiei... 4 2. Caracteristici

Mai mult

BOXA PORTABILA cu Bluetooth si FM-radio MANUALUL UTILIZATORULUI PS-460 PS-470

BOXA PORTABILA cu Bluetooth si FM-radio MANUALUL UTILIZATORULUI PS-460 PS-470 MANUALUL UTILIZATORULUI PS-460 PS-470 www.sven.fi Felicitari si Va multumum pentru ca ati achizitionat un sistem audio SVEN! COPYRIGHT 2017. SVEN PTE. LTD. Version 1.0 (V 1.0). Acest manual si continutul

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 6 martie 2015 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2015/0029 (NLE) 6043/15 WTO 43 ACTE LEGISLATIVE ȘI ALTE INSTRUM

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 6 martie 2015 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2015/0029 (NLE) 6043/15 WTO 43 ACTE LEGISLATIVE ȘI ALTE INSTRUM Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 6 martie 2015 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2015/0029 (NLE) 6043/15 WTO 43 ACTE LEGISLATIVE ȘI ALTE INSTRUMENTE Subiect: Anexă la Acordul privind facilitarea

Mai mult

Alimentatoare AX-3003D, AX-3005D AX-1803D Instrucţiuni de utilizare

Alimentatoare AX-3003D, AX-3005D AX-1803D Instrucţiuni de utilizare Alimentatoare AX-3003D, AX-3005D AX-1803D Instrucţiuni de utilizare Cuprins 1. Introducere... 3 Despachetarea şi verificarea componenţei setului... 3 Indicaţii privind siurana... 4 Informaţii privind siurana...

Mai mult

6

6 OMPONENTE PASIVE SPEIALE 161 6.4. Linii de întârziere Domeniul radioelectronic a impus realizarea unor dispozitive care să asigure întârzierea unor semnale pe timpul prelucrării acestora. Televiziunea,

Mai mult

Microsoft Word - FiltrareaNyquist-rezumat.doc

Microsoft Word - FiltrareaNyquist-rezumat.doc Filtrarea semnalelor de date Necesitate - unul din efectele limitării benzii unui impuls rectangular de perioadă T s, datorită filtrării, este extinderea sa în timp, care conduce la apariţia interferenţei

Mai mult

AVS5010.indd

AVS5010.indd Emiţător / receptor AV fără cablu 2.4 GHz Instrucţiuni de utilizare (Citiţi cu atenţie înainte de utilizare!) AVS5010 011 0336 Instrucţiuni importante de securitate Dacă aparatul este utilizat corespunzător,

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

Microsoft Word - Google translate-Umeno Satoshi-

Microsoft Word - Google translate-Umeno Satoshi- Satoshi UMENO s manuscript for the Romanian Speech Contest (Acesta este un translator manual.) Kon'ichiwa. Bună ziua. (Oops, versiunea în limba engleză). Kon'ichiwa. (Bună Dimineața.) Gogo, Gogo ( după-amiaza

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

Mic ghid de folosire a Gmail

Mic ghid de folosire a Gmail GHID Gmail Daca aveti un cont (adresa) mail la Google de exemplu: ion.xulescu@gmail sau IoN.xuLescu@googlemail este de preferat sa-l accesati cu un browser (navigator) internet. Remarca. Pentru adresa

Mai mult

Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformat

Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformat Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformatoarele de sudură să aibă tensiunea de funcţionare în

Mai mult

Microsoft Word - pag3.doc

Microsoft Word - pag3.doc ISSN-L: 2066-625x ISSN: 2065-8443 ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în perioada 1.I 30.IX.2012 - Decembrie 2012 - CUPRINS Pag. CHELTUIELILE TURISTICE ALE

Mai mult

untitled

untitled Ghid de referinţă rapidă Xi4 Utilizaţi acest ghid când folosiţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Componentele imprimantei Figura prezintă componentele

Mai mult

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd 30 de lucruri pe care nu le po}i afla de la prieteni {i p rin}i CORINT JUNIOR Salutare, Fetele au făcut întotdeauna parte din viaţa ta. Dar până acum, tu şi prietenii tăi v - aţi văzut de treburile voastre,

Mai mult

Tarife [i servicii pentru abonamentele Orange

Tarife [i servicii pentru abonamentele Orange Tarife [i servicii pentru abonamentele Orange Cuprins La Orange g`se[ti abonamentele [i serviciile pe care ]i le dore[ti Nevoile tale de comunicare se pot schimba în timp, de aceea î]i punem la dispozi]ie

Mai mult

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ 6 5 4 3 2 1 PREGĂTIREA ÎNTÂLNIRII Tema întâlnirii Dumnezeu vrea sǎ intre în relaţie cu oamenii.

Mai mult

Instrucţiuni de ataşare şi de folosire Receptor DGPS/GLONASS AG-STAR Stadiu: V RO Citiţi şi respectaţi aceste instrucţiuni de

Instrucţiuni de ataşare şi de folosire Receptor DGPS/GLONASS AG-STAR Stadiu: V RO Citiţi şi respectaţi aceste instrucţiuni de Instrucţiuni de ataşare şi de folosire Receptor DGPS/GLONASS AG-STAR Stadiu: V7.20170405 3030247600-02-RO Citiţi şi respectaţi aceste instrucţiuni de folosire. Păstraţi aceste instrucţiuni de folosire

Mai mult

ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL

ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL odu.dual@odu-romania.ro BINE AȚI VENIT! Pentru început, dorim să ne prezentăm. Suntem ODU Romania Manufacturing, cu sediul în Sibiu și suntem parte integrantă din Grupul ODU. ODU Romania

Mai mult

Microsoft Word - IngineriF_A.DOC

Microsoft Word - IngineriF_A.DOC Se considera v BE 0.6V in conductie si β00. Pentru v I.6+0.05sinωt [V], tensiunea este : +0V R C 5K v I v BE 0.5mA 0V C a 7.50.3sinωt [V] c.5.5sinωt [V] b 7.5.5sinωt [V] d.60.05sinωt [V] Se cunoaste β00

Mai mult

Microsoft Word - DCE - lucrarea 5.doc

Microsoft Word - DCE - lucrarea 5.doc LUCRAREA 5 TRANZISTORUL CU EFECT DE CÂMP CU POARTĂ JONCŢIUNE 5.1. Prezentare teoretică Tranzistorul cu efect de câmp cu poartă joncţiune este un dispozitiv electronic cu patru electrozi (D-dreană, S-sursă,

Mai mult

Instrucţiuni de asamblare USCĂTOARELE DE CEREALE ANTTI M06 3W CAPETELE CANALELOR DE AER 0,5 M (ro) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 FI Ka

Instrucţiuni de asamblare USCĂTOARELE DE CEREALE ANTTI M06 3W CAPETELE CANALELOR DE AER 0,5 M (ro) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 FI Ka Instrucţiuni de asamblare USCĂTOARELE DE CEREALE ANTTI M06 W CAPETELE CANALELOR DE AER 0, M 00 (ro) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie FI-0 Kanunki, Salo Tel. + 00 E-mail: antti@antti-teollisuus.fi www.antti-teollisuus.fi

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 28.3.2019 COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea ce privește aderarea la Convenția internațională a

Mai mult

Nr.înregistrare: 88 / Social Media in the Classroom Prof.Cucuianu Marița Colegiul Național,,Neagoe Basarab"Oltenița,jud.Călărași 2.Quizizz E

Nr.înregistrare: 88 / Social Media in the Classroom Prof.Cucuianu Marița Colegiul Național,,Neagoe BasarabOltenița,jud.Călărași 2.Quizizz E Nr.înregistrare: 88 /21.01.2019 Social Media in the Classroom Prof.Cucuianu Marița Colegiul Național,,Neagoe Basarab"Oltenița,jud.Călărași 2.Quizizz Este o platformă unde se găsesc teste gata făcute sau

Mai mult

Intrebari Frecvente 1. Cum pot deschide un cont PayPal? Iata cum deschideti un cont: 1. Duceti-va la site-ul nostru: 2. Faceti clic

Intrebari Frecvente 1. Cum pot deschide un cont PayPal? Iata cum deschideti un cont: 1. Duceti-va la site-ul nostru:   2. Faceti clic Intrebari Frecvente 1. Cum pot deschide un cont PayPal? Iata cum deschideti un cont: 1. Duceti-va la site-ul nostru: www.paypal.com/hu 2. Faceti clic pe Inscrieti-va in partea de sus a paginii. 3. Selectati

Mai mult

CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR, ÎN ANUL A. Tabele referitoare la cheltuielile turistice ale nerezidenţilor cazaţi în structu

CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR, ÎN ANUL A. Tabele referitoare la cheltuielile turistice ale nerezidenţilor cazaţi în structu CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR, ÎN ANUL 2018 5 A. Tabele referitoare la cheltuielile turistice ale nerezidenţilor cazaţi în structurile de cazare turistică colective 1. Numărul nerezidenţilor,

Mai mult

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne -

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne - Pentru Papi, primul meu profesor Un profesor are un impact asupra eternității; nu știe niciodată unde se termină influența lui. Henry Adams Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână

Mai mult

REGULAMENTUL Concursului SMS Primăvara Ta 1. DEFINIȚII Prezentul Regulament stabileşte principiul de desfăşurare a Campaniei Primăvara Ta, precum şi p

REGULAMENTUL Concursului SMS Primăvara Ta 1. DEFINIȚII Prezentul Regulament stabileşte principiul de desfăşurare a Campaniei Primăvara Ta, precum şi p REGULAMENTUL Concursului SMS Primăvara Ta 1. DEFINIȚII Prezentul Regulament stabileşte principiul de desfăşurare a Campaniei Primăvara Ta, precum şi procedura de desfăşurare şi regulile de participare

Mai mult

BDV-EF1100

BDV-EF1100 Sistem Blu-ray Disc /DVD Home Theatre >Ascultare cu o singură atingere prin intermediul Bluetooth >Simţiţi atmosfera de pe stadion acasă >Experienţă în Full HD 3D BDV-EF1100 RO Începeţi aici Ghid de pornire

Mai mult

Microsoft Word - Concursul SFERA.doc

Microsoft Word - Concursul SFERA.doc CONCURSUL INTERJUDEŢEAN DE MATEMATICĂ SFERA EDIŢIA a II-a BĂILEŞTI, 1 martie 005 CLASA a IV-a Pentru întrebările 1-5 scrieţi pe lucrare litera corespunzătoare răspunsului corect 1. Care este numărul care

Mai mult

Microsoft Word BVB - World Charting Report - R +.doc

Microsoft Word BVB - World Charting Report - R +.doc BVB - Bucharest Stock Exchange World Charting REPORT folosind Tehnica Undelor Elliott (va rugam ca inainte de citirea Raportului sa cititi Avertizare de la ultima pagina) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mai mult

Descoperiţi fantastica lume a universului! Telescop HD 1

Descoperiţi fantastica lume a universului! Telescop HD 1 Descoperiţi fantastica lume a universului! Telescop HD 1 Dragi părinţi şi supraveghetori, Prin intermediul jocului, copiii îşi dezvoltă diferite deprinderi cognitive. Studiile ştiinţifice arată că atunci

Mai mult

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi destinate îngrijirii copiilor 4 Cum să înţelegeţi somnul

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Fiecare proiect pe care il dezvoltam are ca tinta pe langa multumirea si siguranta deplina a dvs, asigurarea ca va vom sustine pana cand AICI va fii: ACASA De ce (si ce anume) primiti mai mult? Primul

Mai mult

vt9500bt

vt9500bt VT9500BT Casca BlueTooth CallCenter Cască profesională pentru call-center și pentru utilizare în general la birou. Este ușoară, reglabilă și poate fi purtată confortabil multe ore în mod continuu. Nexus

Mai mult

Oferte preactivate

Oferte preactivate Oferte preactivate Oferta Naţională Oferte cu Roaming EO5 (28 zile) 5 credit EO6 (28 zile) 6 credit EO7 (35 zile) 7 credit EO8 (35 zile) 8 credit EO10 (28 zile) 10 credit EO12 (28 zile) 12 credit Minute/SMS

Mai mult

SISTEM MICROFON WIRELESS / / Manual de instructiuni

SISTEM MICROFON WIRELESS / / Manual de instructiuni SISTEM MICROFON WIRELESS 179.185 / 179.183 / 179.180 Manual de instructiuni STWM722C 2CH COMBI RECEIVER (179.185) STWM722 2CH RECEIVER (179.180) STWM721 1CH DIVERSITY RECEIVER (179.183) ACCESORII: STM4

Mai mult