ReŃele locale Nivelul fizic Nivelul Legătură de date

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "ReŃele locale Nivelul fizic Nivelul Legătură de date"

Transcriere

1 ReŃele locale Nivelul fizic -Codificarea datelor în semnale -Caracteristicile de performanńă ale unei linii de transmitere a datelor -Componente utilizate pentru extinderea reńelelor LAN la nivel fizic Nivelul Legătură de date -Modelul Project 802 -ÎmbunătăŃiri aduse modelului OSI -Placa de reńea -Verificarea corectitudinii transmiterii datelor

2 Codificarea datelor în semnale Datele pot fi transmise prin cablu sub formă de semnale. Problema care se pune este: la gazda sursă, de a codifica datele din forma binară în semnale, care pot fi transmise prin mediul de comunicańie şi invers, la gazda destinatar. Acest lucru se poate realiza prin variańia unor mărimi fizice, cum este cazul tensiunii curentului electric, când mediul de comunicańie este cablul sau intensităńii luminii, când mediul de comunicańie este fibra optică. Placa de reńea conńine o componentă care transformă şirurile de bińi în semnale şi invers. Deci, semnalele circulă pe cablu între aceste componente, iar fluxurile de bińii sunt transmise de la o placă de reńea la alta.

3 Metode de codificare folosind semnale discrete Metoda NRZ(Non-Return to Zero) Asociază bitului 1 o valoare pozitivă a curentului electric sau prezenńa semnalului luminos, pe care generic o vom nota cu high, respectiv o tensiune negativă sau zero, desemnată prin starea low. Semnalele care circulă sub această formă se numesc semnale digitale, adică un semnal ale cărui valori se identifică prin valori sau niveluri discrete. Codificarea NRZ ridică mai multe probleme: - O secvenńă de mai multe cifre binare 1 presupune că semnalul pe cablu este în starea high pentru o perioadă mai lungă de timp; analog, transmiterea unui şir de cifre binare 0, presupune că semnalul va fi în starea low pentru o lungă perioadă de timp. Gazda receptor păstrează o medie a semnalului pe care ea îl primeşte deocamdată, pe care o foloseşte pentru a distinge cele două tipuri de semnale. Din motive tehnologice, această medie se poate schimba, ceea ce provoacă erori în transmiterea semnalului. - O a doua problemă, este că tranzińiile frecvente de la o stare la alta necesită refacerea ceasului. Codificarea, respectiv decodificarea unei cifre binare se realizează într-un ciclu al ceasului. Ceasurile gazdei sursă, precum şi a celei destinańie, trebuie să se sincronizeze pentru ca destinańia să refacă corect semnalul transmis de către sursă. Dacă cele două ceasuri diferă ca rapiditate, atunci este posibil ca decodificarea semnalului să se realizeze incorect.

4 Codificarea NRZI(Non-Return to Zero Inverted) Presupune că gazda sursă realizează o tranzińie de la semnalul curent, pentru a codifica o cifră binară 1 şi rămâne în starea curentă, pentru a codifica o cifră binară 0. Această metodă rezolvă problema transmiterii de mai multe cifre binare consecutive egale cu 1, dar nu şi pe aceea a transmiterii de cifre binare consecutive egale cu 0. Codificarea Manchester Ca alternativă la NRYI, codifică bitul 0, respectiv bitul 1 ca o tranzińie low/high, respectiv high/ low. Oricare dintre aceste tranzińii, este realizată printr-un ciclu al ceasului gazdei respective. Dezavantajul acestei metode este dublarea ratei de transmitere a unui bit, adică înjumătăńirea vitezei de transmitere a acestuia. Metoda 4B/5B încearcă să rezolve ineficienńa amintită anterior a metodei Manchester. Ideea acestei metode este de a insera bińi suplimentari; fiecare secvenńă de patru bińi de date este codificată într-o secvenńă de cinci bińi de date(tabela urm). Observăm că pe primele două pozińii ale codului nu apare mai mult de un singur bit pozińionat pe 0, iar pe celelalte pozińii numărul zerourilor consecutive nu depăşeşte 2. Codurile pe 5 bińi sunt transformate în semnale folosind metoda NRZI, descrisă anterior. Datorită proprietăńilor amintite mai sus ale codificării pe cinci bińi, se evită dezavantajul metodei NRZI, legat de secvenńele de bińi egali cu zero.

5 Tabela. Codificarea 4B/5B Ş i r d e 4 b i Ń i d e d a t e C o d u l p e 5 b i Ń i

6 ObservaŃie. Dacă metoda Manchester are o eficienńă a transmiterii datelor de 50%, deoarece pentru fiecare bit transmis se dublează durata, metoda 4B/5B are o eficienńă de 80%, deoarece în loc de transmiterea a 4 bińi se transmit 5 bińi. În figura urmatoare este descrisă codificarea unui şir de bińi, folosind metodele descrise anterior. BiŃi NRZ Ceas NRZI Manchester

7 Semnalul analogic Spre deosebire de semnalul discret, semnalul analogic, cum ar fi vocea sau muzica este un semnal care variază continuu. Modelarea comportamentului semnalului se poate realiza cu ajutorul seriilor Fourier. Semnalul analogic poate fi descompus într-o secvenńă de unde sinusoidale de diverse frecvenńe şi amplitudini. O sinusoidă poate fi definită prin frecvenńa şi amplitudinea sa. FrecvenŃa este măsurată în cicluri/sec sau Hertzi(HZ). Amplitudinea este valoarea tensiunii maxime. Un alt parametru al undei sinusoidale este faza undei sau defazajul, care este semnificativă doar în raport cu o altă sinusoidă de aceeaşi frecvenńă. Două sinusoide diferite, dar cu aceeaşi frecvenńă pot fi comparate prin valoarea cu care una dintre ele este înaintea sau în urma celeilalte. Deoarece o perioadă completă a undei sinusoidale are loc în 360 de grade, putem considera diferenńa dintre două unde exprimată în grade.

8 ModulaŃia este procesul de utilizare a unui anumit mediu ca purtător al informańiei transmise între două puncte. Deoarece frecvenńa, amplitudinea şi faza caracterizează complet o sinusoidă, aceştia sunt singurii parametri ai purtătoarei sinusoidale care pot fi modificańi prin modulare pentru a transmite informańii sub formă de semnal analogic de la un modem la altul. Modemul (Modulator-Demodulator) este componenta care transformă semnalele discrete în semnale analogice. Transmiterea semnalului se face folosind două tehnici: transmisia în banda de bază şi transmisia în bandă largă. Transmisia în banda de bază Presupune transmiterea de semnale digitale pe o singură frecvenńă. Semnalele sunt transmise sub forma unor impulsuri discrete de electricitate sau de lumină. Întreaga capacitate a canalului de comunicańie este folosită pentru a transmite un singur semnal de date, deci semnalul digital foloseşte întreaga lungime de bandă. Deoarece semnalul transmis pierde din putere şi este distorsionat, ca masură de siguranńă se folosesc repetoare care recepńionează un semnal şi îl retransmit amplificat şi segmentat în forma sa originală; astfel se poate mări lungimea efectivă a cablului.

9 Transmisia în banda largă Presupune transmiterea de semnale analogice într-un domeniu de frecvenńe. În acest caz, semnalele sunt continue, adică pot lua o infinitate de valori dintr-un interval. Semnalele circulă prin mediul fizic sub formă de unde electromagnetice sau optice; fluxul de semnale este unidirecńional. Dacă banda este suficient de largă, acelaşi cablu poate fi folosit pentru mai multe sisteme de transmisie analogică. Fiecărui sistem de transmisie îi este alocată o porńiune din lărgimea totală. Toate calculatoarele trebuie acordate (configurate) astfel încât să folosească doar frecvenńele din domeniul alocat. Pentru regenararea semnalului se folosesc amplificatoare. Apare astfel conceptual de multiplexare, adică folosirea canalului de comunicańie de mai mulńi utilizatori care transmit semnale în benzi de frecvenńă diferite.

10 Caracteristici de performanńă ale unui canal de transmitere a datelor Banda de transfer(bandwidth). - Este dată de numărul de bińi ce pot fi transmişi peste o reńea într-o anumită perioadă de timp. De exemplu, o reńea poate avea o bandă de transfer de / sec sau 10 Mbps, adică ea este capabilă să furnizeze de bińi la fiecare secundă, ceea ce înseamnă că la fiecare 0,1 microsecunde este transmis un bit. - Semnalele digitale utilizează întreaga bandă de transfer a unui canal. În cazul semnalelor analogice, este posibilă divizarea benzii de transfer, astfel încît să se poată transmite pe acelaşi canal semnale diferite, de exemplu, prin divizarea domeniului de frecvenńe. - Apare astfel conceptual de multiplexare, adică folosirea canalului de comunicańie de mai mulńi utilizatori care transmit semnale în benzi de frecvenńă diferite. Întârzierea (delay sau latency) înseamnă intervalul de timp necesar unui mesaj pentru a ajunge de la o gazdă la alta. Aşa cum vom vedea mai târziu, pentru anumite mesaje transmise de la o gazdă la alta, este necesară confirmarea acestuia. Timpul scurs de la transmiterea mesjului până la confirmarea lui se numeşte timp dus/întors(rtt Round Trip Time). Întârzierea are trei componente: - componenta legată de viteza de propagare a semnalului, datorată proprietăńilor fizice ale mediului de comunicańie; - componenta legată de banda de transfer; - componenta legată de aşteptarea în coadă a pachetului de date, înainte de a fi transmis pe mediul de comunicańie.

11 Componente utilizate pentru extinderea reńelelor LAN la nivel fizic Repetorul. - Conectează două segmente de mediu asemănătoare sau diferite şi regenerează semnalul pentru a mări distanńa de transmisie. - Permite traficul în ambele direcńii. Se foloseşte un repetor atunci când se doreşte conectarea a două segmente cu cheltuili minime. - Dezavantajul folosirii repetoarelor este că acestea nu filtrează traficul din reńea, în sensul că datele (bińii) ce sosesc la unul din porturile repetorului sunt transmise mai departe, chiar şi în situańia când nu sunt destinate unui calculator de pe cablul respective. ConsecinŃa este creşterea traficului în reńea. Concentratoare. Una dintre componentele care devine echipament standard în cadrul reńelelor este concentratorul (hub, repetor cu mai multe porturi). Acesta devine componenta centrală intr-o reńea de tip stea. Concentratoare active. - Majoritatea concentratoarelor sunt active, în sensul că regenerează şi retransmit semnale, la fel ca repetoarele. - Datorită faptului că au între opt şi doisprezece porturi pentru conectarea calculatoarelor din reńea, concentratoarele mai sunt numite şi repetoare multiport. - Pentru a putea funcńiona, concentratoarele active trebuie alimentate cu energie electrică.

12 Concentratoare pasive. - Anumite tipuri de concentratoare sunt pasive, de exemplu panourile de cablare (wiring panels) sau blocurile de conectare (punchdown blocks) fără să amplifice sau să regenereze semnalul care trece prin concentrator nemodificat. - Concentratoarele pasive nu au nevoie de energie electrică pentru a funcńiona. Concentratoare hibride. Sunt concentratoare la care se pot conecta alte concentratoare. Coliziuni şi domeniu de coliziune. - Gazdele dintr-o reńea LAN folosesc în comun cablul (mediul) de comunicańie. Când două gazde din reńea trimit date pe cablu în acelaşi timp, apare o coliziune, şi datele transmise de ambele gazde sunt distruse. - Pentru a evita aceste probleme, protocoalele nivelului legătură de date stabilesc reguli clare privind modul de transmitere a datelor pe cablu. - Domeniul de coliziune reprezintă mediul de comuncańie utilizat în comun de gazdele dintr-o reńea LAN. - Prin utilizarea repetoarelor şi concentratoarelor, domeniul de coliziune creşte, deoarece datele vor circula şi pe mediul de comunicańie adăugat.

13 Nivelul Legătură de date trebuie să resolve următoarele cerinńe: -comunicańia cu nivelul superior; -adresarea calculatoarelor dintr-o reńea locală; -structurarea datele în cadre de date; - poate decide care calculator va transmite date la un moment dat.

14 Modelul Project 802 La sfârşitul anilor 70, atunci când reńelele LAN au început să fie folosite pe scară largă ca instrument de afaceri, IEEE a realizat necesitatea definirii anumitor standarde LAN. În acest scop, IEEE a conceput proiectul 802 (Project 802), denumit astfel după anul şi luna în care a început crearea lui (1980, februarie). Chiar dacă standardele IEEE 802 au fost publicate anterior standardelor ISO, ambele au fost proiectate cam în aceeaşi perioadă şi au beneficiat de aceleaşi informańii, ceea ce a dus la două modele compatibile. Proiectul 802 a definit standarde pentru componentele fizice ale reńelei placa de reńea şi cablul de care se ocupă nivelurile Fizic şi Legătură de date ale modelului OSI. Aceste standarde, denumite specificańii 802, se aplică mai multor deomenii, printre care: plăci de reńea, componente ale reńelelor de suprafańă (WAN), componente folosite în reńele cu cablu coaxial şi torsadat. SpecificaŃiile 802 definesc modul în care plăcile de reńea accesează şi transferă date prin mediul fizic, ceea ce presupune conecatarea, întreńinerea şi deconectarea dispozitivelor de reńea.

15 Categorii IEEE Interconectarea în reńea Controlul legăturii logice (LLC Logical Link Control) ReŃele LAN cu acces multiplu şi cu detecńia purtătoarei şi a coliziunilor (CSMA/CD Carrier Sense Multiple Acces With Collisin Detection), sau reńele Ethernet ReŃele LAN cu transfer de jeton pe magistrală (Token Bus) ReŃele LAN cu transfer de jeton în inel (Token Ring) ReŃele metropolitane (MAN Metropolitan Area Network) Grupul de consultanńă tehnică pentru transmisia în bandă largă (Broadband Technical Advisory Group) Grupul de consultanńă tehnică pentru reńele cu fibră optică (Fiber-Optic Technical Advisory Group) ReŃele integrate voce/date Securitatea în reńele ReŃele fără fir ReŃele LAN cu prioritate la cerere (Demand Priority Acces, 100 BaseVB AnyLAN)

16 ÎmbunătăŃiri aduse modelului OSI Comitetul pentru standarde 802 a hotărât că nivelul legatură de date trebuie detaliat suplimentar. S-a ajuns astfel la împărńirea nivelului legătură de date în două subniveluri: controlul legăturii logice(llc) stabilirea şi terminarea legăturilor, controlul traficului cadrelor de date, stabilirea succesiunii cadrelor şi confirmarea primirii acestora. controlul accesului la mediu (MAC) controlul accesului şi delimitarea cadrelor, detectarea erorilor şi recunoaşterea adreselor. Subnivelul LCC permite nivelului legătură de date să funcńioneze independent de o anumită tehnologie. LLC primeşte pachetele de date de la nivelul superior, le adaugă componentele de adresare MAC. Deci, LLC participă la încapsularea datelor şi este o interfańă între maşina respectivă şi o anumită tehnologie de transmitere a datelor.

17 Subnivelul accesului la mediu (MAC) Este ierarhic inferior nivelului LLC, oferind acces partajat gazdei respective la nivelul Fizic. Subnivelul MAC comunică direct cu placa de reńea şi este responsabil pentru transportul fără erori al datelor între două calculatoare din reńea. Pentru a se transmite cadrele de date pe mediul de comunicańie, se foloseşte adresa MAC. Aceasta are o lungime de 48 de bińi şi este exprimată prin douăsprezece cifre hexazecimale. Primele şase cifre identifică producătorul, acest câmp fiind administrat de către IEEE. Celelalte şase cifre reprezintă numărul de interfańă serial, fiind administrat de către producătorul de plăci de reńea. Adresa MAC coincide, deci cu adresa inscripńionată pe placa de reńea a gazdei respective.

18 Placa de reńea Plăcile de reńea acńionează ca interfańă fizică între gazdă şi reńea. Rolul plăcii de reńea este de: - a pregăti datele din calculator pentru a fi transmise prin mediul de comunicańie din reńea; - de a transmite datele către alt calculator; - de a controla fluxul de date între calculator şi mediul de comunicańie; - de asemenea, placa de reńea recepńionează datele sosite prin cablu şi le transformă în octeńi pe care unitatea centrală a calculatorului îi poate înńelege. În termeni tehnici, o placă de reńea conńine circuitele hardware şi programele firmware (rutine software păstrate în memorii protejate la scriere), care implementează funcńiile nivelului legătură de date al modelului OSI. Deci, placa de reńea este formată din două componente principale: interfańa cu magistrala calculatorului şi interfańa de legătură cu mediul de reńea. Acestea sunt legate printr-o cale de comunicańie.

19 Pregătirea datelor Înainte ca datele să fie transmise în reńea, placa de reńea trebuie să le convertească din forma în care ele sunt înńelese de calculator, într-o formă în care acestea pot circula prin cablul de reńea. Datele circulă în calculator de-a lungul unor circuite numite magistrale (bus). Acestea constau din mai multe căi alăturate, pe care datele pot circula în paralel, grupate, spre deosebire de modul de transfer serial, în care există un singur flux de date, transmise bit după bit. Magistralele pot transmite simultan (în paralel) 8, 16, 32 sau 64 de bińi. Dacă mediul de comunicańie este cablu coaxial, datele circulă serial, adică într-un singur şir de bińi. Dacă se utilizează cablu UTP, de exemplu, 2 fire pot fi folosite pentru transmisie, iar 2 pentru recepńie(plăci full duplex). Placa de reńea preia datele care circulă în paralel, sub formă de grup şi le restructurează astfel încât să devină un flux serial de bińi, ce va fi transportat prin cablul de reńea. Componenta responsabilă pentru această funcńie este transceiverul (TRANSmitter receiver). În plus, transceiverul detectează când cablul este liber şi direcńionează semnalul când gazda îl transmite. Transceiverul este conectat la placa de reńea, care este încorporată în gazdă. Placa de reńea implementează toată logica comunicańiei între gazdă şi mediul de comunicańie.

20 Placa de reńea participă şi la alte funcńii de preluare a datelor din calculator şi de pregătire a acestora pentru transmiterea prin cablu. Pentru a transfera datele din calculator la placa de reńea, calculatorul şi placa trebuie să comunice. Astfel, placa de reńea semnalează calculatorului faptul că are nevoie de date şi magistrala calculatorului transferă datele din memoria calculatorului către placa de reńea. Acest lucru se realizează prin intermediul unui registru de control CSR(Control Status Register), ce poate fi citit sau modificat de către CPU. CPU scrie în CSR pentru a transmite faptul că trabuie să transmită sau să primească un cadru de date sau citeşte conńinutul lui CSR pentru a cunoaşte starea plăcii de reńea. Accesul direct la memorie şi intrările/ieşirile programate. Una dintre cele mai importante probleme ale plăcii de reńea, este cum cadrele de date sunt transferate între placa de reńea şi memoria gazdei. Există două mecanisme de bază: accesul direct la memorie (DMA-Direct Memory Access) şi intrările/ieşirile programate (PIO- Programmed I/O). Cu DMA placa de reńea citeşte şi scrie din memoria gazdei fără o implicare a CPU; calculatorul alocă o parte din spańiul său de memorie pentru placa de reńea, unde aceasta poate scrie sau de unde poate citi. Cu PIO, transferul de date de la calculator la placa de reńea şi invers, se realizează prin intermediul CPU. Când o gazdă vrea să transmită un cadru de date, CPU citeşte locańiile care alcătuiesc cadrul şi le transferă plăcii de reńea. Adesea, viteza cu care circulă datele, depăşeşte ritmul de prelucrare al plăcii de reńea, aşa încât datele trebuie transferate în memoria RAM cu rol de tampon (buffer) a plăcii de reńea, unde sunt stocate temporar pe parcursul procesului de transmisie şi recepńie.

21 Structura cadrului de date Corespunzător fiecărui standard de reńea LAN, există un tip de cadru de date. Totuşi, există câteva caracteristici comune. Cadrul este alcătuit din câmpuri, care sunt şiruri de bińi, fiecare având un anumit scop. Toate tipurile de cadre, conńin următoarele câmpuri: -câmpul de start; -câmpul de adresă(adresele MAC ale gazdelor sursa si destinatie); -câmpul de control (lungime sau tip); -câmpul de date efective; -câmpul de verificare a corectitudinii transmiterii datelor; -câmpul de terminare; - câmp (de umplutură) cu scopul ca oricare cadru să aibă o lungime cel putin egala cu una minimă.

22 Verificarea corectitudinii transmiterii datelor Datorită unor cauze (de obicei fizice) în unele situańii sunt introduse erori în şirurile de bińi transmişi de la o gazdă la alta. Rezolvarea acestei probleme se face prin două tehnici: detectarea de erori şi corectarea de erori. Ideea de bază a oricărei tehnici de detectare a erorilor constă în adăugarea unei informańii redundante la orice cadru de date transmis, care poate fi folosită pentru a determina dacă au fost introduse erori în transmiterea de date. Să presupunem că n este numărul bińilor transmişi iar k al celor redundanńi, k<n. Cei k bińi redundanńi sunt determinańi la gazda sursă pe baza unui algoritm; la gazda destinańie, se efectuează acelaşi calcul, utilizând acelaşi algoritm pe baza celor n bińi ai cadrului. Dacă rezultatul calculului, coincide cu cei k bińi redundanńi primińi, atunci cadrul de date respectiv a fost transmis corect, altfel: - prin metoda corectării de erori, se încearcă refacerea cadrului, pe baza unor algoritmi; presupune un efort suplimentar din partea CPU. - prin metoda detectarea de erori cadrul este distrus şi se cere retransmiterea lui; presupune o creştere a traficului în reńea. Există trei moduri de a calcula numărul FCS: codul CRC (Cyclic Redundancy Check) execută calcule polinomiale asupra datelor; bitul de paritate - adaugă cel de-al 8-lea bit ce este 0 sau 1 după cum numărul bińilor 1 din secvenńa de date este par sau impar; suma de verificare Internet calculează suma tuturor bińilor de date.

23 Paritate bidimensională Se bazează pe paritatea uni-dimensională, care constă în: pentru fiecare şir de şapte bińi transmişi se adaugă un al optulea bit, care este 1 dacă numărul bińilor egali cu 1 din şirul transmis este impar, respectiv 0, în caz contrar. În cazul parităńii bi-dimensionale, un şir de bińi este reprezentat ca o matrice binară cu şapte coloane, pentru care se determină şi se compară bińii de paritate uni-dimensionali, atât pe linii, cât şi pe coloane. Exemplu. În figura urm. este prezentat un şir de 42 de bińi de date transmişi. În exemplul prezentat, se observă că bińii de paritate transmişi, sunt diferińi de cei care rezultă prin aplicarea algoritmului, pe linia 5 şi pe coloana 4. B iń i d e p a r itate D ate B ińi d e p a r it ate

24 Codul de redundanńă ciclică (CRC-Cyclic Redundancy Check) Observăm că orice şir de n+1 bińi poate fi reprezentat printr-un polinom de grad n. Mesajul este reprezentat considerând drept coeficient al lui xi valoarea binară a bitului i din şirul de cifre binare. Putem gândi gazda sursă şi cea destinańie, ca transmińând polinome de la una la alta. În scopul determinării CRC-ului, gazdele sursă şi destinańie se vor pune de acord asupra unui polinom C(x) de grad k (k fiind numărul bińilor redundanńi), numit polinom generator, cu care se împart atât polinomul transmis, la gazda sursă cât şi cel primit, la gazda destinańie. De exemplu, putem presupune că, C ( x ) 3 = x + x în acest caz k=3. De exemplu, pentru un mesaj care constă din 8 cifre binare , îi va corespunde polinomul M ( x) = 1 x + 0 x + 0 x + 1 x + 1 x + 0 x + 1 x + 0 x = x + x + x + x

25 Când o gazdă sursă transmite un mesaj M(x), care are o lungime egală cu n+1, el va transmite de fapt un mesaj de lungime n+k+1, k fiind lungimea şirului rendundant, reprezentat printr-un polinom P(x). Polinomul P(x) trebuie astfel construit astfel încât să fie divizibil cu C(x). Dacă P(x) este transmis peste un mediu de comunicańie şi nu au fost introduse erori în timpul transmisiei, atunci gazda receptor va efectua calculul şi va găsi restul zero; în caz contrar, datele au fost transmise cu erori. Efectuarea operańiilor cu astfel de polinoame se face Ńinând cont de proprietăńile aritmeticii modulo 2 şi de algoritmul general de împărńire a două polinoame, adică: 3 2 Orice polinom x + B(x) x + 1poate fi împărńit la un polinom C(x), 3 dacă B(x) are gradul mai xmare + 1sau egal decât C(x); Dacă B(x) şi C(x) au acelaşi grad, atunci restul împărńirii x + 1 x + 0 x + 0 x = x lui B(x) la C(x) este obńinut scăzând C(x) din B(x); A efectua scăderea lui C(x) din B(x) este echivalent cu a efectua operańia sau exclusiv (XOR) pe fiecare coeficienńi ai termenilor de acelaşi grad.

26 De exemplu, polinomul x 3 +x poate fi împărńit la polinomul x 3 +1 deoarece au acelaşi grad şi restul va fi x + 1 x + 0 x + 0 x = x În termeni de mesaje, putem spune că 1001 poate fi împărńit prin 1101 şi restul obńinut este Algoritmul CRC Dacă mesajul de transmis original este reprezentat prin polinomul M(x), atunci polinomul care va fi efectiv transmis va avea o lungime mai mare cu k decât M(x), şi va trebui să fie divizibil cu C(x). Notăm cu T(x) acest polinom.se poate realiza acest lucru astfel: Se înmulńeşte M(x) cu x k, adică se adaugă k zerouri la sfârşitul mesajului. Mesajul astfel obńinut se numeşte mesajul extins, fiind reprezentat prin polinomul T(x). Se împarte T(x) la C(x) şi se obńine un anumit R(x). Se scade restul R(x) din T(x) şi se obńine mesajul care va fi transmis. 2

27 Exemplu.Să considerăm mesajul Dacă considerăm C(x) = x 3 +x care corespunde şirului de bińi 1101, atunci polinomul T(x) va corespunde mesajului În figura urm. este prezentat modul de calcul al CRC-ului în acest caz M e s a j M (x ) C (x ) / T (x ) R (X ) 1

1

1 1. Funcţionarea echipamentelor într-o reţea locală Placa de reţea (NIC-Network Interface Card) este o placă cu circuite integrate poate fi preinstalată în calculator sau se montează într-un slot de extensie

Mai mult

Microsoft Word - 1-Introducere.doc

Microsoft Word - 1-Introducere.doc 1. Cuprins Cuprins modul 1.1. DefiniŃii. Istorie: prima comunicańie cu protocol 1.2. InterfeŃe paralele şi seriale 1.3. Verificarea corectitudinii datelor transmise cu bit de paritate 1.4. olul unui buffer

Mai mult

Microsoft PowerPoint - TDRC_II-03-Ethernet.ppt

Microsoft PowerPoint - TDRC_II-03-Ethernet.ppt Curs 3 Introducere Tehnologii Fast Ethernet şi Gigabit Ethernet Fibra optica High Speed Wireless LAN Ethernet Corneliu Zaharia 2 Corneliu Zaharia De ce High Speed LAN? LAN uzuale folosesc pentru conectivitate

Mai mult

Adresarea memoriei Modurile de adresare constituie un instrument principal pentru reprezentarea în memorie a imaginii datelor, aşa cum este ace

Adresarea memoriei Modurile de adresare constituie un instrument principal pentru reprezentarea în memorie a imaginii datelor, aşa cum este ace 174 12 Adresarea memoriei Modurile de adresare constituie un instrument principal pentru reprezentarea în memorie a imaginii datelor, aşa cum este aceasta văzută de programatorul în limbaj de nivel înalt.

Mai mult

Cuprins

Cuprins Cuprins 1. Introducere 2. Modele și limbaje pentru specificația sistemelor 3. Interfețe de comunicație 4. Periferice pentru sisteme dedicate 5. Microcontrolere 6. Procesoare dedicate 7. Dezvoltarea programelor

Mai mult

Microsoft Word - 01_Introducere.doc

Microsoft Word - 01_Introducere.doc 1. INTRODUCERE Modelul simplificat al unui sistem de transmisiune: Sursa digitala {1,2,.,q} TX (ω 0 ) Canal radio m i s(t) y(t) RX (ω 0 ) mˆ i Terminal digital Sursa digitală semnalul de date m i Tx: emiţătorul

Mai mult

Microsoft PowerPoint - TDRC_II-03-Ethernet.ppt

Microsoft PowerPoint - TDRC_II-03-Ethernet.ppt Curs 3 Introducere Tehnologii Fast Ethernet şi Gigabit Ethernet Fibra optica High Speed Wireless LAN Ethernet Corneliu Zaharia 2 Corneliu Zaharia De ce High Speed LAN? LAN uzuale folosesc pentru conectivitate

Mai mult

Microsoft Word - TIC5

Microsoft Word - TIC5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE CAPITOLUL 5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE În Capitolul 3, am văzut că putem utiliza codarea sursă pentru a reduce redundanţa inerentă a unei surse de informaţie

Mai mult

Microsoft Word - Probleme-PS.doc

Microsoft Word - Probleme-PS.doc PROBLEME PROPUSE PENTRU EXAMENUL LA PRELUCRAREA SEMNALELOR a) Să se demonstreze că pentru o secvenńă pară x[ n] x[ n] este adevărată egalitatea X( z) X( z) b) să se arate că polii (zerourile) acestei transformate

Mai mult

2 BAZE TEORETICE ALE REȚELELOR DE CALCULATOARE CAPITOLUL 2 BAZE TEORETICE ALE REŢELELOR DE CALCULATOARE 2.1. Necesitatea standardizării (referenţierii

2 BAZE TEORETICE ALE REȚELELOR DE CALCULATOARE CAPITOLUL 2 BAZE TEORETICE ALE REŢELELOR DE CALCULATOARE 2.1. Necesitatea standardizării (referenţierii CAPITOLUL 2 BAZE TEORETICE ALE REŢELELOR DE CALCULATOARE 2.1. Necesitatea standardizării (referenţierii) reţelelor de calculatoare După cum am precizat în capitolul anterior, din punct de vedere fizic

Mai mult

Modul Modbus ASCII SISTEME DE COMUNICATIE CURS 5 - Constantinescu Catalin Atunci cand se foloseste modul MODBUS ASCII fiecare octet din mesaj

Modul Modbus ASCII SISTEME DE COMUNICATIE CURS 5 - Constantinescu Catalin Atunci cand se foloseste modul MODBUS ASCII fiecare octet din mesaj 2.3.5.2 Modul Modbus ASCII Atunci cand se foloseste modul MODBUS ASCII fiecare octet din mesaj este trimis ca doua caractere ASCII (de exemplu, octetul 0x7A este transmis ca doua caractere 0x37 = 7, respectiv

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Toate erorile unui circuit de eşantionare-memorare se pot deduce cantitativ din specificaţiile tehnice ale circuitului, cu excepţia erorii generate de timpul de apertură, fiindcă această eroare este

Mai mult

Interfețe și Protocoale de Comunicații Arduino-Port Paralel Arduino. Laborator 1- Portul Paralel 1 Caracteristici generale Arduino UNO este o placă de

Interfețe și Protocoale de Comunicații Arduino-Port Paralel Arduino. Laborator 1- Portul Paralel 1 Caracteristici generale Arduino UNO este o placă de Arduino. Laborator 1- Portul Paralel 1 Caracteristici generale Arduino UNO este o placă de dezvoltare bazată pe un microcontroller ATmega 328P pe 8 biți cu 32kB memorie flash. Placa de dezvoltare conține:

Mai mult

Kein Folientitel

Kein Folientitel S.C East Electric S.R.L distribuitor Balluff în Romania. Balluff producător de senzori, şi traductoare, cu peste 40 ani de experienţă Firma a fost creată în 1921, experienţa în domeniul senzorilor începând

Mai mult

Switch La prima vedere un switch seamăna foarte bine cu un hub, dar după cum vedeţi, simbolul său arată un flux informaţional bidirecţional. Menirea a

Switch La prima vedere un switch seamăna foarte bine cu un hub, dar după cum vedeţi, simbolul său arată un flux informaţional bidirecţional. Menirea a Switch La prima vedere un switch seamăna foarte bine cu un hub, dar după cum vedeţi, simbolul său arată un flux informaţional bidirecţional. Menirea acestui dispozitiv este de a concentra conectivitatea

Mai mult

Microsoft Word - FiltrareaNyquist-rezumat.doc

Microsoft Word - FiltrareaNyquist-rezumat.doc Filtrarea semnalelor de date Necesitate - unul din efectele limitării benzii unui impuls rectangular de perioadă T s, datorită filtrării, este extinderea sa în timp, care conduce la apariţia interferenţei

Mai mult

Microsoft Word - ReteleCalculatoare-IA-FisaDisciplina-2019.doc

Microsoft Word - ReteleCalculatoare-IA-FisaDisciplina-2019.doc FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituția de învățământ superior Universitatea de Vest din Timișoara 1.2. Facultatea Matematică și Informatică 1.3. Departamentul Informatică 1.4. Domeniul

Mai mult

Microsoft Word - IngineriF_A.DOC

Microsoft Word - IngineriF_A.DOC Se considera v BE 0.6V in conductie si β00. Pentru v I.6+0.05sinωt [V], tensiunea este : +0V R C 5K v I v BE 0.5mA 0V C a 7.50.3sinωt [V] c.5.5sinωt [V] b 7.5.5sinωt [V] d.60.05sinωt [V] Se cunoaste β00

Mai mult

Microsoft Word - Tema 06 - Convertoare analog-numerice.doc

Microsoft Word - Tema 06 - Convertoare analog-numerice.doc Convertoare analog-numerice (ADC) Convertoarele analog-numerice sunt circuite electronice (în variantă integrată sau hibridă) care, printr-un algoritm intrinsec de funcţionare, asociază valorilor tensiunii

Mai mult

Microsoft PowerPoint - TDRC_II-10-TCP.ppt

Microsoft PowerPoint - TDRC_II-10-TCP.ppt TCP & UDP Curs 10 TCP si UDP Transmission Control Protocol Connection oriented RFC 793 User Datagram Protocol (UDP) Connectionless RFC 768 Corneliu Zaharia 2 Corneliu Zaharia Servicii TCP Comunicaţie sigură

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Circuite Integrate Digitale Conf. Monica Dascălu Curs Seminar Laborator notă separată Notare: 40% seminar 20% teme // + TEMA SUPLIMENTARA 40% examen 2014 CID - curs 1 2 Bibliografie Note de curs Cursul

Mai mult

Microsoft PowerPoint - automatizari_lucrarea9.ppt

Microsoft PowerPoint - automatizari_lucrarea9.ppt LUCRĂRI DE LABORATOR LA AUTOMATIZAREA INSTALAŢIILOR 1 Asist.ing. Teodor V. Chira Domotica este o ştiinţă relativ nouă care are ca prinicipal obiect de interes conducerea centralizată, asistată de calculator

Mai mult

Logică și structuri discrete Limbaje regulate și automate Marius Minea marius/curs/lsd/ 24 noiembrie 2014

Logică și structuri discrete Limbaje regulate și automate Marius Minea   marius/curs/lsd/ 24 noiembrie 2014 Logică și structuri discrete Limbaje regulate și automate Marius Minea marius@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/ marius/curs/lsd/ 24 noiembrie 2014 Un exemplu: automatul de cafea acțiuni (utilizator): introdu

Mai mult

Microsoft Word - intro_msp430.doc

Microsoft Word - intro_msp430.doc PREZENTAREA GENERALA A ARHITECTURII (TEXAS INSTRUMENTS) Familia de microcontrolere incorporează o unitate centrală (CPU) tip RISC de 16 biţi, periferice specializate, memorie internă de tip ROM şi RAM,

Mai mult

Spatii vectoriale

Spatii vectoriale Algebra si Geometrie Seminar 2 Octombrie 2017 ii Matematica poate fi definită ca materia în care nu ştim niciodată despre ce vorbim, nici dacă ceea ce spunem este adevărat. Bertrand Russell 1 Spatii vectoriale

Mai mult

Microsoft Word - Lab1a.doc

Microsoft Word - Lab1a.doc Sisteme de numeraţie şi coduri numerice 1.1. Sisteme de numeraţie 1.2. Conversii generale între sisteme de numeraţie 1.3. Reprezentarea numerelor binare negative 1.4. Coduri numerice 1.5. Aplicaţii In

Mai mult

Lucrarea 10

Lucrarea 10 Lucrarea 10. Studierea facilitatilor senzoriale, de calcul si de comunicatie ale unei placi de tip Arduino 1. Obiectivul lucrarii Lucrarea isi propune sa prezinte facilitatile de calcul, senzoriale si

Mai mult

Microsoft PowerPoint - ARI_R_c9-10_IP_part2 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ARI_R_c9-10_IP_part2 [Compatibility Mode] 2.1.2.2.2 Divizarea în subreţele de dimensiuni variabile Divizarea în subreţele de dimensiuni variabile sau cu măşti de subreţea de lungime diferită, VLSM (variable length subnet masks) subreţelele obţinute

Mai mult

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Reţele de calculatoare #4 Modele de referinţă Modelul ISO/OSI 2019 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian Curs 4 Modele de referinţă 28.03.2019 Reţele de calculatoare 2 Modele de referinţă 2. Modelul de

Mai mult

VI. Achiziția datelor în LabVIEW

VI. Achiziția datelor în LabVIEW VI. Achiziția datelor în LabVIEW SUBIECTE A. Achiziția Datelor B. Measurement & Automatation Explorer (MAX) C. Driverul software, NI-DAQmx D. Placa de achiziție, NI USB 6008 A. Achiziția Datelor Subiecte:

Mai mult

LUMINIŢA SCRIPCARIU

LUMINIŢA SCRIPCARIU ANEXA A PROGRAMAREA SERVICIILOR INTERNET Programarea serviciilor de reţea implică o cunoaştere amănunţită a modului în care circulă datele prin Internet şi, mai precis, a protocoalelor din suita TCP/IP

Mai mult

Microsoft Word - Laboratorul 3.doc

Microsoft Word - Laboratorul 3.doc Laboratorul 3 Implementarea interfetelor cu mediul exterior Obiective Acest laborator isi propune sa prezinte modul de realizare a unor interfete cu mediul exterior astfel incat sa se poata trimite date

Mai mult

Microsoft Word - Evaluare_initiala_Matematica_Cls07_Model_Test.doc

Microsoft Word - Evaluare_initiala_Matematica_Cls07_Model_Test.doc Precizări metodologice cu privire la testul de evaluare inińială la disciplina MATEMATICĂ, din anul şcolar 011-01 În anul şcolar 011-01, modelul propus pentru testare inińială la disciplina Matematică

Mai mult

Subiectul 1

Subiectul 1 Subiectul 1 În fişierul Numere.txt pe prima linie este memorat un număr natural n (n

Mai mult

Capitole Speciale de Informatică Curs 1: Extragerea informaţiilor. Modelul boolean şi modelul boolean extins 27 septembrie 2018 Extragerea informaţiil

Capitole Speciale de Informatică Curs 1: Extragerea informaţiilor. Modelul boolean şi modelul boolean extins 27 septembrie 2018 Extragerea informaţiil Capitole Speciale de Informatică Curs 1: Extragerea informaţiilor. Modelul boolean şi modelul boolean extins 27 septembrie 2018 Extragerea informaţiilor (engl. Information Retrieval, IR) constă în găsirea

Mai mult

Microsoft Word - 4-Interfete paralele.doc

Microsoft Word - 4-Interfete paralele.doc 4. Cuprins modul 4.1. neprogramabile 4.2.Interfaţa paralelă programabilă 4.3.Protocoale de transfer 4.4.Programarea circuitului de interfaţă paralelă 4.5.Exemplu de implementare Cuprins Introducere După

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Universitatea Politehnica Timişoara Facultatea de Automatica şi Calculatoare Toti oamenii au gânduri. Când un gând se întoarce asupra gândului, devine idee. Constantin Noica 6/29/2004 TETHRA 1 Universitatea

Mai mult

FILTRE DE REALIZARE CU CIRCUITE DE INTEGRARE

FILTRE DE REALIZARE CU CIRCUITE DE INTEGRARE FILTRE ACTIVE BIQUAD REALIZATE CU CIRCUITE DE INTEGRARE. SCOPUL LUCRĂRII Măsurători asupra unor filtre active biquad de tip RC realizate cu circuite de integrare.. ASPECTE TEORETICE Considerăm funcţia

Mai mult

Secţiunea 7-8 începători Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE PROBLEMA 1 ID 100 puncte Calculatoarele trebuie să se recunoască în rețeau

Secţiunea 7-8 începători Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE PROBLEMA 1 ID 100 puncte Calculatoarele trebuie să se recunoască în rețeau PROBLEMA ID 00 puncte Calculatoarele trebuie să se recunoască în rețeaua de Internet printr-un ID. În prezent, există metode de identificare a ID-ului folosite la scară globală: IPv4 și IPv6. Adresele

Mai mult

METODE NUMERICE ÎN INGINERIE

METODE NUMERICE ÎN INGINERIE METODE NUMERICE ÎN INGINERIE REZOLVAREA NUMERICĂ A SISTEMELOR DE ECUATII LINIARE Aspecte generale (1) (2) (3) (4) (5) Unicitatea soluţiei Un sistem de ecuaţii liniare are o soluţie unică numai dacă matricea

Mai mult

Microsoft Word - RC_c1.doc

Microsoft Word - RC_c1.doc Capitolul 1. Canale de comunicańie 1. CANALE DE COMUNICAłIE 1.1 EvoluŃia sistemelor de comunicańie Încă din cele mai vechi timpuri omenirea a căutat soluńii de transmitere a informańiilor la distanńă.

Mai mult

1. Operatii cu matrici 1 Cerinte: Sa se realizeze functii pentru operatii cu matrici patratice (de dimensiune maxima 10x10). Operatiile cerute sunt: A

1. Operatii cu matrici 1 Cerinte: Sa se realizeze functii pentru operatii cu matrici patratice (de dimensiune maxima 10x10). Operatiile cerute sunt: A 1. Operatii cu matrici 1 Sa se realizeze functii pentru operatii cu matrici patratice (de dimensiune maxima 10x10). Operatiile cerute sunt: A+B (adunare), aa (inmultire cu scalar), A-B scadere), AT (Transpusa),

Mai mult

Chapter 5 Signal Encoding Techniques

Chapter 5 Signal Encoding Techniques Metode de access la mediu de transmisie (multiplexare) Multiple Access protocols Un canal comun de transmisie Doua sau mai multe transmisiuni simultane ale nodurilor din retea: Interferente Numai daca

Mai mult

Microsoft Word - Curs1.docx

Microsoft Word - Curs1.docx 1. REPREZENTAREA INFORMAȚIILOR ÎN CALCULATOR 1.1. CONCEPTUL DE DATĂ ȘI INFORMAȚIE Datele desemnează elementele primare, provenind din diverse surse, fără o formă organizată care să permită luarea unor

Mai mult

Microsoft Word - Programa_Evaluare_Nationala_2011_Matematica.doc

Microsoft Word - Programa_Evaluare_Nationala_2011_Matematica.doc C E N T R U L NAłIONAL DE EVALUARE ŞI E X A M I N A R E PROGRAMA PENTRU DISCIPLINA MATEMATICĂ EVALUAREA NAłIONALĂ PENTRU ELEVII CLASEI A VIII A Pagina 1 din 5 PROGRAMA PENTRU DISCIPLINA MATEMATICĂ I. STATUTUL

Mai mult

ALGORITMII ŞI REPREZENTAREA LOR Noţiunea de algoritm Noţiunea de algoritm este foarte veche. Ea a fost introdusă în secolele VIII-IX de către Abu Ja f

ALGORITMII ŞI REPREZENTAREA LOR Noţiunea de algoritm Noţiunea de algoritm este foarte veche. Ea a fost introdusă în secolele VIII-IX de către Abu Ja f ALGORITMII ŞI REPREZENTAREA LOR Noţiunea de algoritm Noţiunea de algoritm este foarte veche. Ea a fost introdusă în secolele VIII-IX de către Abu Ja far Mohammed ibn Musâ al- Khowârizmî în cartea sa intitulată

Mai mult

Informatică aplicată TEST GRILA TEST GRILĂ - REZOLVAT 1.Structura de principiu a unui sistem de calcul contine urmatoarele componente principale: A. u

Informatică aplicată TEST GRILA TEST GRILĂ - REZOLVAT 1.Structura de principiu a unui sistem de calcul contine urmatoarele componente principale: A. u Informatică aplicată TEST GRILA TEST GRILĂ - REZOLVAT 1.Structura de principiu a unui sistem de calcul contine urmatoarele componente principale: A. unitatea de intrarea B. unitatea de memorie interna

Mai mult

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Universitatea Transilvania din Braşov Laboratorul de Vedere Artificială Robustă şi Control Sisteme cu MicroProcesoare Curs 2 Porturi de intrare/ieșire Gigel Măceșanu 1 Cuprins Programarea unui MC Porturi

Mai mult

Manual de instalare si utilizare SEKA TRACK

Manual de instalare si utilizare SEKA TRACK Manual de utilizare şi instalare SEKA TRACK 1. INTRODUCERE 2. CARACTERISTICI 2.1 Caracteristici funcńionale 2.2 Caracteristici electrice şi constructive 2.3 Conectorii de interfańare 2.3.1 Main 2.3.2 Extended

Mai mult

VoIP Voice Over IP

VoIP Voice Over IP COMUNICAŢII VoIP și SERVICII MULTIMEDIA DE REȚEA CURS VI PRINCIPII VoIP RCC CVoIPSMR - 2015 1 PRINCIPII VoIP conținut Principii VoIP Elemente specifice VoIP Încapsulare Costuri 2 Elemente specifice VoIP

Mai mult

Microsoft Word - lab-fr_3

Microsoft Word - lab-fr_3 LUCRAREA 3 Urmarirea conexiunilor (Partea 2) 1 Mecanismul de stare a conexiunii (continuare) 1.1 Conexiuni UDP Conexiunile UDP sunt în sine conexiuni fara stare. Sunt cateva motive pentru care ele sunt

Mai mult

Microsoft Word - Curs_2-3_slide

Microsoft Word - Curs_2-3_slide Curs 2-3 Accesul analogic în reńeaua telefonică. NoŃiuni fundamentale de telefonie digitală. Multiplexul primar PCM. Accesul analogic. Caracteristici de bază Accesul analogic - metoda cea mai simplă de

Mai mult

E_d_Informatica_sp_MI_2015_bar_02_LRO

E_d_Informatica_sp_MI_2015_bar_02_LRO Examenul de bacalaureat naţional 2015 Proba E. d) Informatică Varianta 2 Filiera teoretică, profilul real, specializările: matematică-informatică matematică-informatică intensiv informatică Toate subiectele

Mai mult

Limbaje de Programare Curs 6 – Functii de intrare-iesire

Limbaje de Programare   Curs 6 – Functii de intrare-iesire Limbaje de Programare Curs 6 Funcţii de intrare-ieşire Dr. Casandra Holotescu Universitatea Politehnica Timişoara Ce discutăm azi... 1 Citire formatată 2 Citirea şirurilor de caractere 3 Citirea unor linii

Mai mult

Variante ale magistralei PCI

Variante ale magistralei PCI Variante ale magistralei PCI Magistrala PCI-X Magistrala PCI Express Variante pentru calculatoare portabile Variante pentru sisteme industriale 1 Variante pentru calculatoare portabile Mini PCI Standarde

Mai mult

Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection & Distributed Queue Dual Bus Studenti: Neagu Viorel Samuel Langa Mihai Cristian Grupa 443A Anul

Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection & Distributed Queue Dual Bus Studenti: Neagu Viorel Samuel Langa Mihai Cristian Grupa 443A Anul Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection & Distributed Queue Dual Bus Studenti: Neagu Viorel Samuel Langa Mihai Cristian Grupa 443A Anul universitar 2012-2013 CUPRINS (Langa Mihai Cristian)

Mai mult

SSC-Impartire

SSC-Impartire Adunarea Înmulțirea Numere și operații în virgulă mobilă 1 Împărțirea cu refacerea restului parțial Împărțirea fără refacerea restului parțial 2 Primul operand: deîmpărțit (X) Al doilea operand: împărțitor

Mai mult

Microsoft Word - D_ MT1_II_001.doc

Microsoft Word - D_ MT1_II_001.doc ,1 SUBIECTUL II (30p) Varianta 1001 a b 1 Se consideră matricea A = b a, cu a, b şi 0 http://wwwpro-matematicaro a) Să se arate că dacă matricea X M ( ) verifică relaţia AX = XA, atunci există uv,, astfel

Mai mult

PPSD

PPSD Modele paralele SPMD Modelul SPMD Comunicarea prin mesaje Message Passing Interface Modelul SPMD Modelul SPMD (Single Program Multiple Data) Acesta este un model adecvat calculatoarelor MIMD In cele ce

Mai mult

Laborator Implementarea algoritmului DES - Data Encryption Standard. Exemplu DES Algoritmul DES foloseşte numere b

Laborator Implementarea algoritmului DES - Data Encryption Standard. Exemplu DES Algoritmul DES foloseşte numere b Laborator 4 1.04-5.04.2019 8.04-12.04.2019 1. Implementarea algoritmului DES - Data Encryption Standard. Exemplu DES Algoritmul DES foloseşte numere binare. Fiecare grup de 4 biţi reprezintă un număr hexazecimal.

Mai mult

CURBE BÉZIER În CAGD se utilizează adesea curbele polinomiale, adică acele curbe definite de o parametrizare polinomială: C : [a, b] R 3 C(t) = (x(t),

CURBE BÉZIER În CAGD se utilizează adesea curbele polinomiale, adică acele curbe definite de o parametrizare polinomială: C : [a, b] R 3 C(t) = (x(t), CURE ÉZIER În CAGD se utilizează adesea curbele polinomiale, adică acele curbe definite de o parametrizare polinomială: C : [a, b] R 3 C(t) = (x(t), y(t), z(t)) cu x, y, z polinoame de grad n. Maximul

Mai mult

Universitatea Transilvania Braşov Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor Catera de Electronică şi Calculatoare Construcţia şi de

Universitatea Transilvania Braşov Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor Catera de Electronică şi Calculatoare Construcţia şi de Universitatea Transilvania Braşov Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor Catera de Electronică şi Calculatoare Construcţia şi depanarea PC-urilor 2009.11.23 ş.l. dr. ing. Kertész

Mai mult

E_d_Informatica_sp_SN_2014_bar_10_LRO

E_d_Informatica_sp_SN_2014_bar_10_LRO Examenul de bacalaureat naţional 2014 Proba E. d) Informatică Varianta 10 Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 3 ore. În rezolvările cerute,

Mai mult

PROCESOARE NUMERICE DE SEMNAL

PROCESOARE NUMERICE DE SEMNAL D(15-0) - Magistrala de date O magistrală de 16 biţi folosită pentru transportul datelor. DAB(15-0) - Magistrala de adrese a memoriei de date O magistrală de 16 biţi care grupează adresele memoriei de

Mai mult

Utilizare Internet

Utilizare Internet Curs 3 LAN Local Area Network acopera distante maxim de ordinul km WAN Wide Area Network poate acoperi intreaga lume Internetul e cea mai mare WAN Stea: toate nodurile sunt conectate la un nod central

Mai mult

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™ Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400 Utilizaţi acest ghid când folosiţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Componentele imprimantei Figura 1 prezintă

Mai mult

Microsoft Word - PI-L7r.doc

Microsoft Word - PI-L7r.doc Procesarea Imaginilor - Laborator 7: OperaŃii morfologice pe imagini binare 1 7. OperaŃii morfologice pe imagini binare 7.1. Introducere OperaŃiile morfologice pe imagini afectează forma sau structura

Mai mult

1

1 4.3. Amplificatoare de semnal mic Amplificatoarele de semnal mic (ASM) au semnalul amplificat mic în raport cu tensiunile de c.c. de polarizare a tranzistoarelor. Tranzistoarele funcţionează într-o zonă

Mai mult

Microsoft Word - L63 FPGA.doc

Microsoft Word - L63 FPGA.doc Programarea hardware-ului reconfigurabil cu modulul LabVIEW 7 FPGA conf. Tom SAVU U.P.B. C.T.A.N.M. Odat cu lansarea noii versiuni LabVIEW 7 Express a mediului su de programare grafic, National Instruments

Mai mult

SUBPROGRAME

SUBPROGRAME SUBPROGRAME Un subprogram este un ansamblu ce poate conţine tipuri de date, variabile şi instrucţiuni destinate unei anumite prelucrări (calcule, citiri, scrieri). Subprogramul poate fi executat doar dacă

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Electronică Analogică Redresoare Redresoare polifazate, comandate redresoarele comandate permit reglarea tensiunii şi a curentului prin sarcină. Reglajul poate fi făcut în mod continuu de la zero până

Mai mult

Modulul 1 M1-2.3 Protocoale şi servicii în reţea În acest capitol ne propunem să abordăm următoarele: Protocoalele şi aplicaţiile folosite în reţelele

Modulul 1 M1-2.3 Protocoale şi servicii în reţea În acest capitol ne propunem să abordăm următoarele: Protocoalele şi aplicaţiile folosite în reţelele M1-2.3 Protocoale şi servicii în reţea În acest capitol ne propunem să abordăm următoarele: Protocoalele şi aplicaţiile folosite în reţelele locale şi în Internet Porturile şi numerele de port M1-2.3.1.

Mai mult

Microsoft PowerPoint - SD7-RO.ppt

Microsoft PowerPoint - SD7-RO.ppt Sisteme distribuite teorie 7. Alg. pt. sincronizarea ceasurilor Noiembrie 20, 2009 1 Scop si presupuneri Presup. 1: o masina are un receptor UTC, Scop: mentinerea masinilor din sistem sincronizate Presup.

Mai mult

Subiecte

Subiecte Cap. Semnale şi instrumente pentru generarea lor. Ce tipuri de aparate pot genera semnal sinusoidal? 2. Care sunt principalele caracteristici ale unui generator de audio frecvenţă? 3. Care sunt principalele

Mai mult

Cuantizare Vectoriala.doc

Cuantizare Vectoriala.doc 4. Metoda de quadro în compresie fractala optimizata rata-distorsiune În cele ce urmeaza descriem o metoda de quadro bazata pe optimizarea criteriului ratadistorsiune în compresia fractala a imaginilor.

Mai mult

Microsoft Word - Laborator 6 - Expresii Regulate IV.doc

Microsoft Word - Laborator 6 - Expresii Regulate IV.doc PERL Laborator 6 Adrian Iftene Martie 26, 2007 1 1 Greşeli Comune când lucrăm cu RegExp... 3 2 Câteva Subiecte mai Avansate... 3 2.1 Comentarii Inline... 4 2.2 Modificatori Inline... 4 2.3 Gruparea fără

Mai mult

HLINNN+SymbolMT Adobe Identity 0

HLINNN+SymbolMT Adobe Identity 0 Magistrala CAN (controller area network / re eaua de control zonal) Introducere CAN bus a fost ini ial proiectat pentru electronica auto În prezent CAN este utilizat i în alte aplica ii decât sistemele

Mai mult

Ch

Ch Numai pentru uz academic EDK Laborator 4-5 Adăugarea modulelor IP la un proiect hardware Laborator 2: Adăugarea modulelor IP la un proiect hardware Introducere Obiective Acest laborator prezintă procesul

Mai mult

Elemente de aritmetica

Elemente de aritmetica Elemente de aritmetică Anul II Februarie 2017 Divizibilitate în Z Definiţie Fie a, b Z. Spunem că a divide b (scriem a b) dacă există c Z astfel încât b = ac. In acest caz spunem că a este un divizor al

Mai mult

Slide 1

Slide 1 SCTR -SZOKE ENIKO - Curs 4 continuare curs 3 3. Componentele hard ale unui sistem de calcul in timp real 3.1 Unitatea centrala de calcul 3.1.1 Moduri de adresare 3.1.2 Clase de arhitecturi ale unitatii

Mai mult

Microsoft Word - Camera video adaugata intr-o retea CATV2.doc

Microsoft Word - Camera video adaugata intr-o retea CATV2.doc CUM SE POATE ADAUGA UN SEMNAL DE LA O CAMERA VIDEO DE SUPRAVEGHERE INTR-O RETEA DE CABLU SI A FI VIZIONATA PE TELEVIZOARELE DIN CASA Sunt foarte multi utilizatori care-si doresc posibilitatea monitorizarii

Mai mult

4. Creşterea vitezei de execuţie a algoritmilor intensiv computaţio-nali cu ajutorul coprocesoarelor ataşate, bazate pe structuri logice reconfigurabi

4. Creşterea vitezei de execuţie a algoritmilor intensiv computaţio-nali cu ajutorul coprocesoarelor ataşate, bazate pe structuri logice reconfigurabi 4. Creşterea vitezei de execuţie a algoritmilor intensiv computaţio-nali cu ajutorul coprocesoarelor ataşate, bazate pe structuri logice reconfigurabile (FPGA). 4.1.Introducere. Având în vedere limitările

Mai mult

CL2009R0976RO bi_cp 1..1

CL2009R0976RO bi_cp 1..1 2009R0976 RO 31.12.2014 002.001 1 Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său. B REGULAMENTUL (CE) NR. 976/2009 AL COMISIEI

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation CURS 2 Planificarea Tranzacţiilor Gestionarea Concurenţei Planificarea tranzacţiilor O planificare reprezintă ordonarea secvenţială a instrucţiunilor (Read / Write / Abort / Commit) a n tranzacţii astfel

Mai mult

Modul multiprotocol I/O compact pentru Ethernet

Modul multiprotocol I/O compact pentru Ethernet Dispozitiv PROFINET, dispozitiv EtherNet/IP sau slave Modbus TCP Switch Ethernet integrat Suportă 10 Mbps/100 Mbps 2 x M12, 4-pini, codaţi-d, pentru conectare fieldbus Ethernet Carcasă armată cu fibră

Mai mult

Microsoft Word - Power Grid tradus.doc

Microsoft Word - Power Grid tradus.doc Un joc pentru 2-6 jucatori de la Friedemann Friese Scopul Jocului Fiecare jucător reprezintă o companie de furnizare a energiei electrice, care lucrează pentru alimentarea cu energie a oraşelor. În timpul

Mai mult

Gateway Cloud Turck

Gateway Cloud Turck Criptarea cap-cap a tuturor comunicaţiilor (TLS v1.2, AES128/ AES256) 5 x porturi Ethernet 1 x Interfaţă CAN 1 x Interfaţă serială RS232/RS485 Client/Server Modbus TCP Master/Slave Modbus RTU Server OPC-UA

Mai mult

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la distanta b de centrul sferei. Alegem un sistem de coordonate

Mai mult

Interfețe seriale

Interfețe seriale Interfețe seriale RS-232 RS-422 RS-485 I 2 C SPI USB CAN Sisteme de calcul dedicate (03-3) 06.11.2018 1 CAN Prezentare generală Transmisia datelor Formatul mesajelor Aplicații Exemple de circuite de interfață

Mai mult

Reţele de calculatoare

Reţele de calculatoare Reţele de calculatoare #7 Configurarea unei placi de retea, a unei conexiuni PPPoE, conexiuni wireless si router/modem ADSL 2019 Adrian Runceanu www.runceanu.ro/adrian Curs 7 Configurarea unei placi de

Mai mult

Microsoft Word - 2 ES RO.doc

Microsoft Word - 2 ES RO.doc 2 MULTITASKING 2.1. Preliminarii Este deja foarte bine cunoscut faptul că o programare eficientă în domeniul sistemelor în timp real, în mod evident, vizând aici sistemele în timp real încorporate, este

Mai mult

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Universitatea Transilvania din Braşov Laboratorul de Vedere Artificială Robustă şi Control Sisteme cu MicroProcesoare Curs 05 Convertorul analog numeric Tiberiu Teodor COCIAȘ 1 Cuprins Generalității Principiu

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sistem de Automatizare si Telemetrie Eficient energetic pentru managementul ResurseloR in Agricultura de precizie SA-TERRA BEIA Consult International, www.beia.ro, Bucharest, Romania george@beia.ro Arhitectura

Mai mult

Cuprins

Cuprins Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei RAPORT STATISTIC EVOLUȚIA PIEȚEI COMUNICAȚIILOR ELECTRONICE ÎN ANUL 2018 Prezentul Raport este disponibil şi în

Mai mult

Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur

Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur, tot mai multe ţări aleg să utilizeze sistemele IT

Mai mult

Teste şi Măsurători de CIEM. Introducere în Măsurări Electromagnetice pentru Determinarea Compatibilităţii şi Interferenţei Electro-Magnetice. Metode

Teste şi Măsurători de CIEM. Introducere în Măsurări Electromagnetice pentru Determinarea Compatibilităţii şi Interferenţei Electro-Magnetice. Metode Teste şi Măsurători de CIEM. Introducere în Măsurări pentru Determinarea Compatibilităţii şi Interferenţei Electro- Magnetice. Cuprinsul 1. Introducere 1.1. Fundamentarea Metodelor de Testare 1.2. Proiectarea

Mai mult

6

6 OMPONENTE PASIVE SPEIALE 161 6.4. Linii de întârziere Domeniul radioelectronic a impus realizarea unor dispozitive care să asigure întârzierea unor semnale pe timpul prelucrării acestora. Televiziunea,

Mai mult

CONECTAREA CALCULATORULUI

CONECTAREA CALCULATORULUI REŢELE DE CALCULATOARE CABLAREA REŢELELOR DE CALCULATOARE 1. TIPURI DE CABLURI UTP (Unshielded Twisted Pair) - cablu torsadat în pereche, neecranat, conţinând 4 perechi de fire. Prin fir se denumeşte conductorul

Mai mult

Laborator - Folosirea Wireshark-ului pentru Examinarea Frameurilor Ethernet Topologie Obiective Partea 1: Examinați Câmpurile Header-ului dintr-un Fra

Laborator - Folosirea Wireshark-ului pentru Examinarea Frameurilor Ethernet Topologie Obiective Partea 1: Examinați Câmpurile Header-ului dintr-un Fra Laborator - Folosirea Wireshark-ului pentru Examinarea Frameurilor Ethernet Topologie Obiective Partea 1: Examinați Câmpurile Header-ului dintr-un Frame Ethernet II Partea 2: Folosiți Wireshark pentru

Mai mult

2

2 7 Proiectarea unei rețele mici de calculatoare 7.1 Obiective: Cunoașterea regulilor și a subsistemelor cablării structurate pentru o rețea locală de calculatoare (LAN). LAN-ul este definit ca o singură

Mai mult