ACTUALIZAREA CUNOȘTINȚELOR DESPRE SPECII LITERARE Basmul popular

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "ACTUALIZAREA CUNOȘTINȚELOR DESPRE SPECII LITERARE Basmul popular"

Transcriere

1 LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ CLASE: a VIII-a A,B,C SĂPTĂMÂNA:11-15 mai 2020 PROFESORI: VIȚELARI DACIANA, MILINCU LOREDANA, BALINTONI ADELINA ACTUALIZAREA CUNOȘTINȚELOR DESPRE SPECII LITERARE Basmul popular Definiție: Basmul este o specie a genului epic, popular sau cult, în care sunt relatate întâmplări fantastice puse pe seama unor personaje simbolice pentru confruntarea dintre bine și rău, având un final fericit și un mesaj moraliator. Tema unui basm este lupta dintre bine și rău, dar și destinul, călătoria sau drumul inițiatic al unui erou. Motivele specifice basmului sunt: împăratul fără urmași,superioritatea mezinului, probele, drumul sau obstacolele, calul năzdrăvan, apa vie și apa moartă, nunta. Personajele basmului sunt polarizate etic, fiind situate fie de partea binelui,fie de partea răului; multe dintre ele posedă însușiri excepționale și sunt ajutate la îndeplinirea misiunii de forțe supranaturale, fiind construite pe baza idealizării însușirilor omenești: curaj, frumusețe, credință, blândețe, putere fizică, inteligență. Elementele reale se împletesc cu cele miraculoase. Sunt prezente animale ajutătoare sau fabuloase. Apar obiecte miraculoase Procedee stilistice specifice basmului sunt: repetiția, personificarea, comparația, antiteza. Limbajul este simplu, cu accente populare, arhaice și regionale, trăsătura distinctivă fiind oralitatea. Timpul și spațiul nu sunt precizate, de obicei basmul ne plasează în atemporal ( a fost odată ca niciodată, tărâmul celălalt ) Acțiunea se poate desfășura atât pe tărâmul nostru, cât și pe tărâmul celălalt., Apar cifrele magice: trei, șapte, nouă. Finalul basmului este, de obicei, fericit.

2 Este subliniată superioritatea mezinului. Apar formule specifice: - Formule inițiale ( anunță intrarea într-o lume fabuloasă: a fost odată ca niciodată ) - Formule mediane ( marchează continuarea acțiunii): și se luptară zi de vară până în seară - Formule finale ( cele care marchează ieșirea din lumea fabulosului): Și am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea. Schița Definiție: Schița este o specie a genului epic, în proză, de întindere mică, în care se relatează un episod semnificativ din viața personajelor. Schița prezintă un număr relativ mic de personaje. Acțiunea este redată într-un stil concis. Intriga schiței este simplă. Acțiunea se desfășoară într-un interval de timp redus și într-un spațiu limitat. Modul de expunere predominant este narațiunea împletită cu dialogul. Personajul principal este caracterizat într-o manieră stilizată, fiind construită în jurul unei trăsături morale dominante. Fabula Definiție: Fabula este o specie a genului epic, în versuri sau în proză, cu caracter moralizator, scrisă sub forma unei scurte povestiri alegorice în care sunt satirizate moravuri sociale și defecte omenești prin intermediul păsărilor, al animalelor sau al obiectelor înzestrare cu însușiri umane, figura de stil specifică fiind personificarea. o Este o creație epică, deoarece are narator și personaje. o Majoritatea fabulelor sunt organizate în două părți: o primă secvență narativă sau dialogată, în care e surprinsă o întâmplare cu tâlc sau o șcenă dialogată ai cărei protagoniști sunt personaje fitomorfe ( plante) sau zoomorfe ( animale, păsări), și a doua secvență, mai scurtă- numită morală care sintetizează mesajul sau învățătura fabulei, aplicabilă în lumea oamenilor. o Figura de stil predominantă este personificarea, prin intermediul căreia animalele, plantele, lucrurile capătă însușiri omenești.

3 o Acțiunea fablulei este scurtă, concentrată și se rezumă la un singur aspect din viața personajelor. o Prin intermediul personajelor ce apar în fabulă sunt satirizate diferite tipuri umane. o Personajele unor fabule sunt prezentate prin antiteză, lucru surprins uneori chiar din titlu. o Personajele fabulei sunt realizate schematic, reprezentând tipuri umane ușor identificabile, de obicei plasate în antiteză: omul lăudăros, lacom, șiret, mincinos, ipocrit, dornic de putere, autoritar etc. vs omul modest, cumpătat, drept, sincer, priceput, cinstit, înțelept,fidel, răbdător. o În fabulă sunt prezentate defecte general-umane cu scopul de a fi îndreptate: minciuna, parvenitismul, fățărnicia, trufia, lăcomia. o Fabula are caracter educativ, ceea ce rezultă atât din conținutul ei, cât și din morală. o Limbajul, deși simplu și accesibil, ascunde conotații din a căror decodificare se încheagă mesajul operei. Morala fabulei poate fi: a) Explicită: apare în versurile de început sau finale, în prima/ultima strofă, redând învățătura întregului text. b) Implicită: nu apare ca atare în text, fiind o învățătură ce trebuie dedusă de cititor. Fabula are un mesaj moralizator și un scop didactic și satiric, contribuind la îndreptarea moravurilor omenești.

4 Pastelul Definiție: Pastelul este o specie a liricii peisagistice în care sunt creionate, prin intermediul descrierii aspecte semnificative din natură, anotimpuri sau momente ale zilei, poetul exprimându-și discret sentimentele generate de acesta prin intermediul eului liric și al unui limbaj artistic. TRĂSĂTURI: Modul principal de expunere este descrierea literară de tip tablou, fapt sugerat prin frecvența mare a sintagmelor formate dintr-un substantiv și un adjectiv. Prin intermediul substantivelor sunt prezentate elementele naturii descrise, iar adjectivele au rolul de a înfățișa trăsăturile peisajului descris. Se remarcă prezența abundentă a mijloacelor de expresivitate: figuri de stil și imagini artistice care conturează imaginarul poetic. Eul liric aflat în ipostază contemplativă, de fin observator al naturii sau ființă meditativă, își exprimă în mod direct sentimentele de încântare, de admirație, dragoste, regret, melancolie, nostalgie, resemnare, optimism, neliniște, teamă, dor, etc., față de tabloul de natură descris. Prezența eului liric este sugerată în text prin mărci lexico-gramaticale( verbe și pronume la persoana I sau a II-a, adjective pronominale posesive de persoana I sau a II-a) și stilistice specifice ( verbe la imperativ, substantive vocative, interjecții, propoziții exclamative și interogative). Ca în orice descriere, limbajul poetic are menirea de a reda în mod nuanțat percepția autorului asupra tabloului din natură. Tema de fond a pastelului natura, se află frecvent în consonanță cu alte teme și motive precum trecerea timpului, copilăria, iubirea, creația, călătoria, visarea, amintirea. Atunci când nu sunt prezente mărcile eului liric în pastel, întâlnim un lirism obiectiv.

5 Doina populară Definiție: Doina este o specie a liricii populare în care sunt exprimate de obicei pe un fundal muzical sentimente profunde de dor, de dragoste, de jale, de înstrăinare, de revoltă sau de tristețe, proiectate într-un mediu rural, pastoral sau arhaic. TRĂSĂTURI: Este construită sub forma unei confesiuni lirice care exprimă cu intensitate sentimentele autorului anonim față de tema abordată, textul căpătând astfel o expresivitate aparte Încadrându-se în folclorul literar, doina îndeplinește pe deplin caracterele specifice acestuia: oral, anonim, tradițional, colectiv. Deși se încadrează în categoria lirsmului subiectiv, mesajul doinei are o mare putere de generalizare, în el regăsindu-se trăiri omenești profunde, asociate unor motive literare și realități specifice satului românesc: dorul, norocul, păstoritul, haiducia. Temele obișnuite ale doinei populare sunt iubirea, libertatea, dreptatea, înstrăinarea, trecerea timpului, comuniunea omului cu natura, singurătatea. Eul liric beneficiază de mărcile lexico-gramaticale obișnuite ( formele verbale și pronominale la persoanele I și a II-a, vocative, interjecții, exclamații), aflându-se în ipostaza îndrăgostitului, a revoltatului, a haiducului, a iubitorului de libertate. Formule specifice din categoria: Foaie verde, Frunză verde, Foicică micșunea, Foicică de rogoz, accentuează caracterul tradițional specific speciei. În doină, figurile de stil la care apelează cel mai adesea poetul anonim suntmetafora și repetiția.

6 Rezumatul Definiție: Este redarea, prezentarea pe scurt, scrisă sau orală, a ideilor unui text literar. În rezumat se relatează doar întâmplările semnificative ale textului literar, fără punctarea detaliilor mai puțin importante pentru desfășurarea acțiunii. Rezumatul prezintă versiunea condensată a textului, esența lui, de o manieră fidelă conținutului Planul de idei reprezintă baza rezumatului. Pentru redactarea unui rezumat bun, trebuie avute în vedere regulile de punctuație și de ortografie.de asemenea, trebuie evitate orice fel de mărci de afectivitate, cum ar fi relatarea subiectivă sau folosirea verbelor și a pronumelor la persoanele I și a II-a. Se evită exprimările de tipul: După părerea mea, consider că, din puctul meu de vedere. În conținutul rezumatului nu trebuie introduse păreri personale aupra întâmplărilor sau asupra personajelor, nici utilizate citate sau dialoguri. CA TIMPURI VERBALE SE RECOMANDĂ PREZENTUL ȘI PERFECTUL COMPUS.

BAREM PROFIL UMANIST Subiectul 1 (40 de puncte) Nr Itemul Variante acceptabile Specificări Punctaj total 1. Rescrie, din lista propusă, un sinonim con

BAREM PROFIL UMANIST Subiectul 1 (40 de puncte) Nr Itemul Variante acceptabile Specificări Punctaj total 1. Rescrie, din lista propusă, un sinonim con BAREM PROFIL UMANIST Subiectul 1 (40 de puncte) Nr Itemul Variante acceptabile Specificări Punctaj 1. Rescrie, din lista propusă, un sinonim contextual adecvat pentru substantivul putere şi argumentează-ţi,

Mai mult

PROGRAMĂ ŞCOLARĂ PENTRU DISCIPLINA OPŢIONALĂ Literatura română pentru Evaluarea Naţională [curriculum la decizia şcolii pentru gimnaziu clasa a VIII-a

PROGRAMĂ ŞCOLARĂ PENTRU DISCIPLINA OPŢIONALĂ Literatura română pentru Evaluarea Naţională [curriculum la decizia şcolii pentru gimnaziu clasa a VIII-a PROGRAMĂ ŞCOLARĂ PENTRU DISCIPLINA OPŢIONALĂ Literatura română pentru Evaluarea Naţională [curriculum la decizia şcolii pentru gimnaziu clasa a VIII-a] An școlar 2016-2017 Autor: prof. NEACȘU IULIANA Avizat

Mai mult

Fituica: Romana - Auxiliar (subiectul 1+2 si proba orala)

Fituica: Romana - Auxiliar (subiectul 1+2 si proba orala) Cuprins Proba orală... 1 25 Situaţia de cominucare. Elementele situaţiei de comunicare... 1 3 Elementele situaţiei de comunicare... 1 2 Emiţătorul...1 Receptorul...1 Mesajul...1 Codul...1 Canalul...1 Referentul...2

Mai mult

BAREM PROFIL UMANIST Subiectul 1 (40 de puncte) Nr Itemul Variante acceptabile Specificări Punctaj total 1. Rescrie, din textul propus, câte un sinoni

BAREM PROFIL UMANIST Subiectul 1 (40 de puncte) Nr Itemul Variante acceptabile Specificări Punctaj total 1. Rescrie, din textul propus, câte un sinoni BAREM PROFIL UMANIST Subiectul 1 (40 de puncte) Nr Itemul Variante acceptabile Specificări Punctaj 1. Rescrie, din textul propus, câte un sinonim adecvat pentru cuvintele: 2. Alcătuieşte câte un enunț

Mai mult

Memorator: Romana 2 - Auxiliar (subiectul 1+2 si proba orala)

Memorator: Romana 2 - Auxiliar (subiectul 1+2 si proba orala) Cuprins Proba orală... 1 Situaţia de cominucare. Elementele situaţiei de comunicare... 2 Elementele situaţiei de comunicare... 2 Emiţătorul... 2 Receptorul... 2 Mesajul... 2 Codul... 2 Canalul... 2 Referentul...

Mai mult

UNIVERSITATEA ADVENTUS DIN CERNICA FACULTATEA DE TEOLOGIE ȘI ȘTIINȚE SOCIALE T E M A T I C A pentru proba scrisă la Limba și literatura română pentru

UNIVERSITATEA ADVENTUS DIN CERNICA FACULTATEA DE TEOLOGIE ȘI ȘTIINȚE SOCIALE T E M A T I C A pentru proba scrisă la Limba și literatura română pentru T E M A T I C A pentru proba scrisă la Limba și literatura română pentru candidații la admitere la programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar, cu diplomă de bacalaureat obținută în

Mai mult

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN BRĂILA OLIMPIADA NAŢIONALĂ DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ SECŢIUNEA A Limba şi literatura română clasa a V-a ETAPA LOCALĂ

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN BRĂILA OLIMPIADA NAŢIONALĂ DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ SECŢIUNEA A Limba şi literatura română clasa a V-a ETAPA LOCALĂ OLIMPIADA NAŢIONALĂ DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ SECŢIUNEA A Limba şi literatura română clasa a V-a ETAPA LOCALĂ 16 februarie 2019 Barem de corectare şi de notare Se punctează oricare alte formulări/modalități

Mai mult

Carte: Romana – Auxiliar (subiectul 1+2 si proba orala)

Carte: Romana – Auxiliar (subiectul 1+2 si proba orala) Cuprins Proba orală... 1 Situaţia de cominucare. Elementele situaţiei de comunicare... 2 Elementele situaţiei de comunicare... 2 Emiţătorul... 2 Receptorul... 2 Mesajul... 2 Codul... 2 Canalul... 2 Referentul...

Mai mult

teste limba romana cl 5_final.indd

teste limba romana cl 5_final.indd Mihaela Daniela Cîrstea Laura Raluca Surugiu Limba și literatura română Teste de evaluare pentru clasa a V-a Sugestii de rezolvare Date despre autoare: Mihaela Daniela Cîrstea profesor, grad didactic I,

Mai mult

Microsoft Word - Memorator romana 5-8_ doc

Microsoft Word - Memorator romana 5-8_ doc MIHAELA DANIELA CÎRSTEA LAURA RALUCA SURUGIU MEMORATOR DE LIMBA I LITERATURA ROMÂN pentru clasele V-VIII Edi ia a III-a Editura Paralela 45 Editura Paralela 45 Redactare: Adriana Oprea, Daniel Mitran Tehnoredactare

Mai mult

Microsoft Word - 01_Progr_bac_2010_A_limba_romana.doc

Microsoft Word - 01_Progr_bac_2010_A_limba_romana.doc MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII CENTRUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR PROGRAMA PENTRU LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ EXAMENUL DE BACALAUREAT Aprobată prin

Mai mult

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2019 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2019 Pagina 1 din 9

Mai mult

Anexa nr. 2 la OMEN nr BAC 2014 PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ BACALAUREAT 2014 PROGRAMA DE EXAMEN pentru

Anexa nr. 2 la OMEN nr BAC 2014 PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ BACALAUREAT 2014 PROGRAMA DE EXAMEN pentru Anexa nr. 2 la OMEN nr. 4.923 2013 BAC 2014 PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ BACALAUREAT 2014 PROGRAMA DE EXAMEN pentru disciplina limba şi literatura română. Filiera teoretică

Mai mult

Microsoft Word - proiect preambul.docx

Microsoft Word - proiect preambul.docx Proiect didactic Scoala: Gimnazială,,Geoge Călinescu,, Iași Profesor: Soroiu Crina Clasa: a II-a Disciplina: Limba și literatura română, Matematică, Cunoașterea mediului(interdisciplinară) Unitatea de

Mai mult

Progresivitatea dezvoltării limbajului la preșcolari prin aplicarea probelor de evaluare

Progresivitatea dezvoltării limbajului la preșcolari prin aplicarea probelor de evaluare MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 DIN ALBA IULIA FACULTATEA DE DREPT ŞI ŞTIINŢE SOCIALE DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC DISERTAŢIE PROGRESIVITATEA DEZVOLTĂRII

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

I. Citeşte textul. Realizează sarcinile propuse. Tom este erou 1.Era la gară cu un vraf de ziare subsuoară. Deodată văzu un tablou înspăimîntător. Un

I. Citeşte textul. Realizează sarcinile propuse. Tom este erou 1.Era la gară cu un vraf de ziare subsuoară. Deodată văzu un tablou înspăimîntător. Un I. Citeşte textul. Realizează sarcinile propuse. Tom este erou.era la gară cu un vraf de ziare subsuoară. Deodată văzu un tablou înspăimîntător. Un vagon de marfă deşert, decuplat fiind de la tren, porni

Mai mult

Prof

Prof PROFESOR: POPA IANINA UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: Colegiul Național Mircea Eliade Sighișoara OBIECT: LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ AN ŞCOLAR: 2018-2019 Proiect de lecţie Data:18 februarie 2019 Clasa: a XI- a

Mai mult

Microsoft Word - Comparatie clasa a VI-a L2.doc

Microsoft Word - Comparatie clasa a VI-a L2.doc CLASA A VI-A OBIECTIVE DE REFERINŢĂ ŞI EXEMPLE DE ACTIVITĂŢI DE ÎNVĂŢARE 1. Dezvoltarea capacităţii de receptare a mesajului oral 1.1 să selecteze informaţii - răspunsuri la întrebări; particulare dintr-un

Mai mult

Microsoft Word - Comper-Comunicare_EtapaN_2015_2016_clasa6.doc

Microsoft Word - Comper-Comunicare_EtapaN_2015_2016_clasa6.doc CONCURSUL ŞCOLAR NAŢIONAL DE COMPETENŢĂ ŞI PERFORMANŢĂ COMPER EDIŢIA 2015-2016 / ETAPA NAŢIONALĂ 23-27 MAI 2016 COMPER LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, CLASA a VI-a Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul

Mai mult

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați Facultatea de Litere Domeniul de licență: Limbă şi literatură Program de studii universitare de licenţă: Lim

Universitatea Dunărea de Jos din Galați Facultatea de Litere Domeniul de licență: Limbă şi literatură Program de studii universitare de licenţă: Lim PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT Cerinţe pentru obţinerea diplomei / Verificarea normelor ARACIS Tip ore Nr. ore % Tip credit Nr. credite % Discipline obligatorii (OB) 1388 77,98 Credite la discipline obligatorii 152

Mai mult

ANEXA la REGULAMENT SPECIFIC privind organizarea și desfăşurarea Olimpiadei de limbi romanice (franceză, spaniolă, italiană, portugheză) nr /10.

ANEXA la REGULAMENT SPECIFIC privind organizarea și desfăşurarea Olimpiadei de limbi romanice (franceză, spaniolă, italiană, portugheză) nr /10. ANEXA la REGULAMENT SPECIFIC privind organizarea și desfăşurarea Olimpiadei de limbi romanice (franceză, spaniolă, italiană, portugheză) nr. 46022/10.11.2016 PROBA A STRUCTURA SUBIECTELOR LIMBILE FRANCEZĂ,

Mai mult

Logică și structuri discrete Limbaje regulate și automate Marius Minea marius/curs/lsd/ 24 noiembrie 2014

Logică și structuri discrete Limbaje regulate și automate Marius Minea   marius/curs/lsd/ 24 noiembrie 2014 Logică și structuri discrete Limbaje regulate și automate Marius Minea marius@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/ marius/curs/lsd/ 24 noiembrie 2014 Un exemplu: automatul de cafea acțiuni (utilizator): introdu

Mai mult

Microsoft Word - 07_Programa_Lb_lit_ROMANA_BAC_ real

Microsoft Word - 07_Programa_Lb_lit_ROMANA_BAC_  real Examenul naţional de bacalaureat 2014 PROGRAMA DE EXAME PETRU DISCIPLIA LIMBA &I LITERATURA ROMÂĂ Filiera teoretică + profil real Filiera tehnologică + toate profilurile 0i specializările Filiera vocaţională

Mai mult

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

UNIVERSITATEA SPIRU HARET UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE LITERE TEMATICA ȘI BIBLIOGRAFIA EXAMENULUI DE LICENŢĂ SESIUNEA IULIE 2019, SEPTEMBRIE 2019, FEBRUARIE 2020 LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ LIMBA ROMÂNĂ CONTEMPORANĂ MODULUL

Mai mult

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne -

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne - Pentru Papi, primul meu profesor Un profesor are un impact asupra eternității; nu știe niciodată unde se termină influența lui. Henry Adams Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână

Mai mult

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx Programa de opțional pentru grădiniță SĂ NU UITĂM LIMBA STRĂMOŞEASCĂ ARGUMENT Ruşii lipoveni, avându-şi originile în Rusia, fac parte din diaspora rusă europeană şi utilizează drept limbă de comunicare

Mai mult

PROIECT DIDACTIC Profesor: Bănică Zoia Unitatea de învǎţǎmânt: Școala Gimnazială Mircea Eliade Aria curriculară: LIMBĂ ŞI COMUNICARE Disciplina: LIMBA

PROIECT DIDACTIC Profesor: Bănică Zoia Unitatea de învǎţǎmânt: Școala Gimnazială Mircea Eliade Aria curriculară: LIMBĂ ŞI COMUNICARE Disciplina: LIMBA PROIECT DIDACTIC Profesor: Bănică Zoia Unitatea de învǎţǎmânt: Școala Gimnazială Mircea Eliade Aria curriculară: LIMBĂ ŞI COMUNICARE Disciplina: LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ Clasa: a VI-a D Unitatea de învăţare:

Mai mult

Cum creștem copii fericiți – Bianca Gai

Cum creștem copii fericiți – Bianca Gai CUM CREȘTEM COPII FERICIȚI Ghid practic cu jocuri și activități simple Bianca Gai La ce ne ajută aceste jocuri? Beneficii pentru copii: creșterea încrederii în sine exprimarea emoțiilor în mod iubitor

Mai mult

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenum

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenum CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenumelui tatălui... Prenumele... Școala de proveniență......

Mai mult

Ana Maria PALEA Scrisorile verii Caiet de antrenament clasa a IV-a Ediţia a II-a EDITURA PARALELA 45 Editura Paralela 45

Ana Maria PALEA Scrisorile verii Caiet de antrenament clasa a IV-a Ediţia a II-a EDITURA PARALELA 45 Editura Paralela 45 Ana Maria PALEA (coord.) @vacantadevara.eu Scrisorile verii Caiet de antrenament clasa a IV-a Ediţia a II-a Editura Paralela 45 Acest auxiliar didactic este aprobat pentru utilizarea în unităţile de învăţământ

Mai mult

E_d_Informatica_sp_MI_2015_bar_02_LRO

E_d_Informatica_sp_MI_2015_bar_02_LRO Examenul de bacalaureat naţional 2015 Proba E. d) Informatică Varianta 2 Filiera teoretică, profilul real, specializările: matematică-informatică matematică-informatică intensiv informatică Toate subiectele

Mai mult

TEORIA EDUCAŢIEI FIZICE ŞI SPORTULUI

TEORIA EDUCAŢIEI FIZICE ŞI SPORTULUI UNVERSITATEA DE STAT DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT CATEDRA: TEORIA ŞI METODICA CULTURII FIZICE TEORIA ŞI METODICA EDUCAŢIEI FIZICE Lecţia nr.2 TEMA: SISTEMUL METODELOR DE INSTRUIRE ŞI EDUCARE ÎN EDUCAŢIE

Mai mult

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR ROMÂNIA MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE Comisia de admitere a inspectoratului general sesiunea ianuarie 2020 D I S P O Z I Ţ I A Preşedintelui Comisiei de admitere

Mai mult

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era de 535.140 de persoane. Cercetătorii și activiștii

Mai mult

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI Ediția a IX-a FAZA INTERJUDEȚEANĂ 5 mai 2018 CLASA a IV-a 1. Toate subiec

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI Ediția a IX-a FAZA INTERJUDEȚEANĂ 5 mai 2018 CLASA a IV-a 1. Toate subiec Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI Ediția a IX-a FAZA INTERJUDEȚEANĂ 5 mai 2018 CLASA a IV-a 1. Toate subiectele sunt obligatorii. 2. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Mai mult

COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ - clasa I, manual Editura Didactică şi Pedagogică (Olga Pîrîială, Mihaela Ada Radu, Rodica Chiran) PROIECTAREA UNITĂŢILOR D

COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ - clasa I, manual Editura Didactică şi Pedagogică (Olga Pîrîială, Mihaela Ada Radu, Rodica Chiran) PROIECTAREA UNITĂŢILOR D COMUNICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ - clasa I, manual Editura Didactică şi Pedagogică (Olga Pîrîială, Mihaela Ada Radu, Rodica Chiran) PROIECTAREA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢARE SEMESTRUL II UNITATEA DE ÎNVĂŢARE VI: MICUL

Mai mult

T1_BAC

T1_BAC Clasa a VIII-a SUBIECTUL I...(40 p) 1. Sunt aproximativ 40 de cuvinte. Sunt punctate și prepozițiile și conjuncțiile care nu se repetă. SUBIECTUL II... (30 p) 1. 2p x 5 cuvinte 10 p 2. 8 p (8 verbe x 1p)

Mai mult

GRUPA: mare EDUCATOARE: Taras Claudia TEMA ANUALA: Cu ce şi cum exprimăm ceea ce simţim? TEMA PROIECTULUI: În lumea basmelor SUBTEMA: Harnic, cinstit

GRUPA: mare EDUCATOARE: Taras Claudia TEMA ANUALA: Cu ce şi cum exprimăm ceea ce simţim? TEMA PROIECTULUI: În lumea basmelor SUBTEMA: Harnic, cinstit GRUPA: mare EDUCATOARE: Taras Claudia TEMA ANUALA: Cu ce şi cum exprimăm ceea ce simţim? TEMA PROIECTULUI: În lumea basmelor SUBTEMA: Harnic, cinstit şi bun TEMA ACTIVITĂŢII: Fata babei şi fata moşneagului

Mai mult

Nume Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a X-a 11 mai 2019 CLASA a III-a Prenume

Nume Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a X-a 11 mai 2019 CLASA a III-a Prenume Nume Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a X-a 11 mai 2019 CLASA a III-a Prenume Şcoala Clasa Îndrumător Supraveghetor 1. Toate subiectele

Mai mult

Educatie plastica, clasa a 4a

Educatie plastica, clasa a 4a Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3919 / 20.04.2005 MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM PROGRAMĂ ŞCOLARĂ PENTRU CLASA A IV-A E D U C A Ţ

Mai mult

E_d_Informatica_sp_SN_2014_bar_10_LRO

E_d_Informatica_sp_SN_2014_bar_10_LRO Examenul de bacalaureat naţional 2014 Proba E. d) Informatică Varianta 10 Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 3 ore. În rezolvările cerute,

Mai mult

CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea a

CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea a CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea amintirilor... 15 Capitolul 4 Puterea cuvântului Mulţumesc...

Mai mult

Anexă nr.5hsu nr. 80/2019 Ghidul Metodologic privind elaborarea şi prezentarea lucrării de certificare a competențelor PREAMBUL Prezentul ghid are dou

Anexă nr.5hsu nr. 80/2019 Ghidul Metodologic privind elaborarea şi prezentarea lucrării de certificare a competențelor PREAMBUL Prezentul ghid are dou Anexă nr.5hsu nr. 80/2019 Ghidul Metodologic privind elaborarea şi prezentarea lucrării de certificare a competențelor PREAMBUL Prezentul ghid are două obiective esenţiale: stabilirea structurii lucrării

Mai mult

CAPTIONING AND SUBTITLING

CAPTIONING AND SUBTITLING CAPTIONING ŞI SUBTITRARE A traduce filme sau a nu traduce filme? Aceasta este întrebarea. OWNZONES MEDIA NETWORK RO www.ownzones.com / www.ownzonesmedia.com Dezvoltator de aplicatii care gestionează conţinut

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sărbătoarea Mărţişorului 1 Martie MĂRŢIŞORUL Mărțișorul este un mic obiect-talisman legat cu un șnur format din două fire împletite, unul roșu și altul alb. Purtătorul lui este protejat împotriva răului.

Mai mult

Microsoft Word - Mihailesc Dan_Test logica (1).doc

Microsoft Word - Mihailesc Dan_Test logica (1).doc Variantă subiecte bacalaureat 2018 Proba E. d) Logică, argumentare şi comunicare Conform modelului publicat Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este

Mai mult

Microsoft Word - 55.Proiect didactic - Calatorie in satul bunicilor.doc

Microsoft Word - 55.Proiect didactic - Calatorie in satul bunicilor.doc GRUPA: MARE A-GRUPA IEPURAŞILOR PROFESOR: CIOBANU ELENA MONICA-GRĂDINIŢA NR 1 TÂRGOVIŞTE TEMA ANUALĂ DE STUDIU: CUM ESTE, A FOST ŞI VA FI AICI PE PĂMÂNT TEMA : CĂLÁTORIE ÎN SATUL BUNICILOR FORMA DE REALIZARE:

Mai mult

PROIECT -TABǍRA COPILǍRIEI! FIŞA ACTIVITǍȚII ScoalaGimnaziala nr.1 Lehliu, judcalarasi, com lehliu Nivelul de invatamant: inv. primar - clasa a III-a

PROIECT -TABǍRA COPILǍRIEI! FIŞA ACTIVITǍȚII ScoalaGimnaziala nr.1 Lehliu, judcalarasi, com lehliu Nivelul de invatamant: inv. primar - clasa a III-a PROIECT -TABǍRA COPILǍRIEI! FIŞA ACTIVITǍȚII ScoalaGimnaziala nr.1 Lehliu, judcalarasi, com lehliu Nivelul de invatamant: inv. primar - clasa a III-a si a IV-a Numarul elevilor : 20 Numarul cadrelor didactice

Mai mult

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA JUDEȚEANĂ Ediția a X-a 23 februarie 2019 CLASA a III-a 1. Toate sub

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA JUDEȚEANĂ Ediția a X-a 23 februarie 2019 CLASA a III-a 1. Toate sub Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA JUDEȚEANĂ Ediția a X-a 23 februarie 2019 CLASA a III-a 1. Toate subiectele sunt obligatorii. 2. Se acordă 10 puncte din

Mai mult

Microsoft Word - Ghid de redactare a lucrarii de doctorat 2019 final.doc

Microsoft Word - Ghid de redactare a lucrarii de  doctorat 2019 final.doc Ghid de redactare a tezei de doctorat Acest ghid cuprinde recomandări pentru redactarea tezei de doctorat, care pot fi folosite în completarea îndrumărilor primite de către studentuldoctorand de la conducătorul

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Concurs MyKoolio Clasa 3 semestrul al II-lea 2016-2017 1 Citește textul. Selectează enunțurile adevărate. Text Lampa fermecată se afla în grădina palatului din peșteră. În grădina palatului se găseau pomi

Mai mult

În conformitate cu Anexa 2 la OMEN 4797/ , cap. III, art. 7-9 și cu Procedura nr / , care reglementează modalitatea de organiz

În conformitate cu Anexa 2 la OMEN 4797/ , cap. III, art. 7-9 și cu Procedura nr / , care reglementează modalitatea de organiz În conformitate cu Anexa 2 la OMEN 4797/31.08.2017, cap. III, art. 7-9 și cu Procedura nr. 30891/14.05.2018, care reglementează modalitatea de organizare și desfășurare a testului de competență lingvistică,

Mai mult

CL2009R0976RO bi_cp 1..1

CL2009R0976RO bi_cp 1..1 2009R0976 RO 31.12.2014 002.001 1 Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său. B REGULAMENTUL (CE) NR. 976/2009 AL COMISIEI

Mai mult

Collaboration

Collaboration Colaborarea Pentru îmbunătățirea învățării Colaborare? Zidind împreună Lucrând împreună Gândind împreună Crescând împreună Crescând Colaborare împreună Gândind Lucrând Zidind Relații Care este elementul

Mai mult

TRANSDISCIPLINARITATEA ÎN CONTEXTUL NEVOILOR DE ÎNVĂŢARE Prof. înv. primar Dorina Brad Școala Generală Radu Popa, Sighișoara 1 Trăim într-o lume carac

TRANSDISCIPLINARITATEA ÎN CONTEXTUL NEVOILOR DE ÎNVĂŢARE Prof. înv. primar Dorina Brad Școala Generală Radu Popa, Sighișoara 1 Trăim într-o lume carac TRANSDISCIPLINARITATEA ÎN CONTEXTUL NEVOILOR DE ÎNVĂŢARE Prof. înv. primar Dorina Brad Școala Generală Radu Popa, Sighișoara 1 Trăim într-o lume caracterizată prin rapiditate, complexitate, într-o continuă

Mai mult

Grile pentru evaluarea Toolkit-ului ComBuS Instrucțiuni: Vă rugăm să evaluați criteriile de mai jos pe o scală de la 1 la 5, răspunzând la întrebarea

Grile pentru evaluarea Toolkit-ului ComBuS Instrucțiuni: Vă rugăm să evaluați criteriile de mai jos pe o scală de la 1 la 5, răspunzând la întrebarea Grile pentru evaluarea Toolkit-ului ComBuS Instrucțiuni: Vă rugăm să evaluați criteriile de mai jos pe o scală de la 1 la 5, răspunzând la întrebarea În ce măsură demonstrează Toolkit-ul următoarele aspecte?,

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT, INGINERIE ECONOMICĂ ÎN AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT, INGINERIE ECONOMICĂ ÎN AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT, INGINERIE ECONOMICĂ ÎN AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ ING. NICOLAE CĂPĂŢÂNĂ TEZĂ DE DOCTORAT STUDII ŞI CERCETĂRI

Mai mult

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Ce se întâmplă cu mine? Am născut şi am un copil, sunt fericită, dar în acelaşi timp mă simt tristă, neliniştită

Mai mult

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a IX-a 5 mai 2018 CLASA a III-a 1. Toate subi

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a IX-a 5 mai 2018 CLASA a III-a 1. Toate subi Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a IX-a 5 mai 2018 CLASA a III-a 1. Toate subiectele sunt obligatorii. 2. Se acordă 10 puncte din

Mai mult

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ 6 5 4 3 2 1 PREGĂTIREA ÎNTÂLNIRII Tema întâlnirii Dumnezeu vrea sǎ intre în relaţie cu oamenii.

Mai mult

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2 ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2019 FLORI DE GÂND PENTRU MAMA Cu toată dragostea pentru

Mai mult

COLOCVIU GRAD DIDACTIC I SERIA: SPECIALIZAREA: LIMBA ROMÂNĂ NR. CRT. NUME SI PRENUME UNITATEA DE INVATAMANT 1 ANDREI C. IONELA LI

COLOCVIU GRAD DIDACTIC I SERIA: SPECIALIZAREA: LIMBA ROMÂNĂ NR. CRT. NUME SI PRENUME UNITATEA DE INVATAMANT 1 ANDREI C. IONELA LI NR. CRT. NUME SI PRENUME UNITATEA DE INVATAMANT 1 ANDREI C. IONELA EREMIA GRIGORESCU, MĂRĂŞEŞTI, VRANCEA 2 GHIŢĂ STOICA M. MARIANA ARMĂŞEŞTI, IALOMIŢA 3 DUMITRU DIMACHE C. MARIA ŞCOALA COŞERENI, IALOMIŢA

Mai mult

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar RAPORT EDUCAȚIONAL 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizarea? Normalizarea este un proces de vindecare care te duce înapoi la starea normală,

Mai mult

1

1 4.3. Amplificatoare de semnal mic Amplificatoarele de semnal mic (ASM) au semnalul amplificat mic în raport cu tensiunile de c.c. de polarizare a tranzistoarelor. Tranzistoarele funcţionează într-o zonă

Mai mult

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2 CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 2 Limba română Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a...

Mai mult

CE AM ÎNVaTAT DESPRE VIATa DE LA Micul print

CE AM ÎNVaTAT DESPRE VIATa DE LA Micul print CE AM ÎNVaTAT DESPRE VIATa DE LA Micul print 2017 Biblioteca Respiro Toate drepturile rezervate. Este permisă descărcarea liberă, cu titlu personal, a cărții în acest format. Distribuirea gratuită sau

Mai mult

Florin MIHĂILESCU CRITICA SINE QUA NON Colecţia OPERA OMNIA publicistică şi eseu contemporan

Florin MIHĂILESCU CRITICA SINE QUA NON Colecţia OPERA OMNIA publicistică şi eseu contemporan Florin MIHĂILESCU CRITICA SINE QUA NON Colecţia OPERA OMNIA publicistică şi eseu contemporan Redactor: Aurel Ştefanachi Coordonator serie: Cassian Maria Spiridon Coperta și tehnoredactare : Andrei Ştefanachi

Mai mult

Ce este educaţia Dacă este să analizăm din punct de vedere etimologic, educația vine din latinescul educo-educare, care înseamnă a alimenta, a crește

Ce este educaţia Dacă este să analizăm din punct de vedere etimologic, educația vine din latinescul educo-educare, care înseamnă a alimenta, a crește Ce este educaţia Dacă este să analizăm din punct de vedere etimologic, educația vine din latinescul educo-educare, care înseamnă a alimenta, a crește - plante sau animale. Având înțelesuri asemănătoare

Mai mult

R O M Â N I A UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA Str. Mihail Kogãlniceanu, nr. 1, Cluj-Napoca Tel. (00) *; ; 40.53

R O M Â N I A UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA Str. Mihail Kogãlniceanu, nr. 1, Cluj-Napoca Tel. (00) *; ; 40.53 R O M Â N I A UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA Str. Mihail Kogãlniceanu, nr. 1, 400084 Cluj-Napoca Tel. (00) 40-264 - 40.53.00*; 40.53.01; 40.53.02 ; 40.53.22 Fax: 40-264 - 59.19.06 E-mail: HYPERLINK

Mai mult

PROGRAMA PENTRU CONCURSUL NAŢIONAL DE OCUPARE A POSTURILOR ŞI A CATEDRELOR DIDACTICE VACANTE DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR

PROGRAMA PENTRU CONCURSUL NAŢIONAL DE OCUPARE A POSTURILOR ŞI A CATEDRELOR  DIDACTICE VACANTE DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE ŞI ÎNVĂŢARE PE TOT PARCURSUL VIEŢII CONCURS PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIDACTICE/ CATEDRELOR DECLARATE VACANTE/ REZERVATE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL

Mai mult

Gramatica limbii romane - Clasa 3 -

Gramatica limbii romane - Clasa 3 - CUPRINS Cuvântul... 4 Recapitulare/Consolidare... 9 Exerciții de aprofundare/recuperare... 12 Exerciții de dezvoltare... 14 Intuirea substantivului... 16 Intuirea numărului substantivelor... 19 Intuirea

Mai mult

Fisa LRC - SINTAXA - an 3 sem 2

Fisa LRC - SINTAXA - an 3 sem 2 FIŞA DISCIPLINEI 2014-2015 1. Date despre program 1.1.Instituţia de învăţământ superior 1.2.Facultatea 1.3.Departamentul 1.4.Domeniul de studii 1.5.Ciclul de studii 1.6.Programul de studii/calificarea

Mai mult

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCovey Co Published by arrangement with St. Martin s Press,

Mai mult

UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA

UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTE ALE EDUCATIEI Identificarea oportunităţilor şi preocupărilor educaţionale ale fetelor arabe cu abilităţi înalte/supradotate din

Mai mult

ff j2j - Z MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPU BLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA APROBAT: 2015 APROBAT: fef JGSlka 20 3 / 2015 P, Z. hsu > UNI

ff j2j - Z MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPU BLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA APROBAT: 2015 APROBAT: fef JGSlka 20 3 / 2015 P, Z. hsu > UNI ff j2j - Z MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPU BLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA APROBAT: 2015 APROBAT: fef JGSlka 20 3 / 2015 P, Z. hsu > UNIVERSITATEA STAT din MOLDOVA Facultatea Litere PLAN

Mai mult

Cele mai frumoase povesti japoneze pentru copii

Cele mai frumoase povesti japoneze pentru copii Antologie de Florence Sakade Ilustraţii de Yoshisuke Kurosaki Traducere din engleză de Veronica Sidon La preţul de vânzare se adaugă 2%, reprezentând valoarea timbrului literar. Coperta: Angela Rotaru

Mai mult

TVR Cultural

TVR Cultural (1 31 iulie 2012) Postul Data, ora 21.08 21.09 21.36 Emisiune, autorul greşelii V... de la vizual, titraj Greşeala Forma corectă Explicaţia greşelii Fie că dau examen de absolvire a celor patru ani de

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Consilierea şcolară Cojanu Elena Expert Educarea/Consilierea grupului ţintă Şcoala cu clasele I-VIII nr. 12, Buzău Motto: Omul îşi poate lua cunoştinţele numai de la om. Aşa, bazinul se umple cu apă, focul

Mai mult

PROIECT DIDACTIC Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Slatina CLASA: a VII -a A DATA: DISCIPLINA: Consiliere şi Orientare PROFESOR: IORDACHE VIOLETA Motiva

PROIECT DIDACTIC Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Slatina CLASA: a VII -a A DATA: DISCIPLINA: Consiliere şi Orientare PROFESOR: IORDACHE VIOLETA Motiva PROIECT DIDACTIC Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Slatina CLASA: a VII -a A DATA: DISCIPLINA: Consiliere şi Orientare PROFESOR: IORDACHE VIOLETA Motivaţia :,,Relaţiile de orice fel sunt ca nisipul pe care-l

Mai mult

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Str. A.I. Cuza nr.13, cod Tel./Fax:

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Str. A.I. Cuza nr.13, cod Tel./Fax: UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Str. A.I. Cuza nr.13, cod 200585 Tel./Fax: +40251 411317 http://feaa.ucv.ro GHID PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI

Mai mult

Anexa la Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr

Anexa la Ordinul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr Anexa nr. 2 la ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3656/29.03.2012 MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CLASA PREGĂTITOARE Programa şcolară pentru

Mai mult

DATA: UNITATEA: Grădiniţa Nr. 203 NIVEL: I GRUPA: Mică PROFESOR ÎNVĂȚĂMÂNT PREȘCOLAR: Iordache Georgeta, Tudor Cerasela Elena PROIECT DE

DATA: UNITATEA: Grădiniţa Nr. 203 NIVEL: I GRUPA: Mică PROFESOR ÎNVĂȚĂMÂNT PREȘCOLAR: Iordache Georgeta, Tudor Cerasela Elena PROIECT DE DATA: 20. 02. 2018 UNITATEA: Grădiniţa Nr. 203 NIVEL: I GRUPA: Mică PROFESOR ÎNVĂȚĂMÂNT PREȘCOLAR: Iordache Georgeta, Tudor Cerasela Elena PROIECT DE ACTIVITATE TEMA ANUALĂ: Cum este, a fost și va fi,

Mai mult

Microsoft Word - RO_Guidelines GC_2017.docx

Microsoft Word - RO_Guidelines GC_2017.docx GHIDUL DE APLICARE Granturi pentru Acțiuni mici și Proiecte culturale (2017-2019) 03.04.2017 1. Introducere Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) este o agenție de cooperare internațională

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_1

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_1 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 1 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

Raionul MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Localitatea Instituţia de î

Raionul MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Localitatea Instituţia de î Raionul MINISTERU EDUCAŢIEI, CUTURII ŞI CERCETĂRII A REPUBICII MODOVA AGENŢIA NAŢIONAĂ PENTRU CURRICUUM ŞI EVAUARE ocalitatea Instituţia de învăţământ Numele, prenumele elevului TESTU Nr. IMBA ŞI ITERATURA

Mai mult

Microsoft Word - TRECEREA PRAGULUI DE LA INVATAMANTUL PRIMAR LA GIMNAZIU

Microsoft Word - TRECEREA PRAGULUI DE LA INVATAMANTUL PRIMAR LA GIMNAZIU PROIECT EDUCAȚIONAL TRECEREA PRAGULUI DE LA ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR LA CEL GIMNAZIAL Profesor învățământ primar, Băcican Codruța Școala Gimnazială,,Virgil Iovănaș Șofronea, Arad DOMENIU: integrarea școlară,

Mai mult

Microsoft Word - Critica.docx

Microsoft Word - Critica.docx Despre Denisa Lepădatu Trebuie să fie un act de mare bravură să te aventurezi în jungla vocabulelor la o vârstă foarte fragedă. Ori Denisa Lepădatu exact asta ne dovedeşte: că poţi atinge stelele universului

Mai mult

GRUPA NIDO RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA APRILIE 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre som

GRUPA NIDO RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA APRILIE 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre som RAPORT EDUCAȚIONAL 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre somn; pentru că în somn există vise şi nu realităţi; în somn există viaţă fără

Mai mult

Inadecvări terminologice în gramatica limbii române actuale

Inadecvări terminologice în gramatica limbii române actuale GRAMATICĂ INADECVĂRI TERMINOLOGICE ÎN GRAMATICA LIMBII ROMÂNE ACTUALE ANCA-PATRICIA STOENESCU Cuvinte-cheie: gramatică, morfologie, particulă, morfem În gramaticile academice ale limbii române actuale

Mai mult

a

a CONCURSUL ŞCOLAR NAŢIONAL DE COMPETENŢĂ ŞI PERFORMANŢĂ COMPER EDIŢIA 2011-2012 / ETAPA I LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, CLASA a III-a Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul efectiv de lucru este de 60

Mai mult

I. INTRODUCERE 1. Necesitatea studiului logicii Teodor DIMA În activitatea noastră zilnică, atunci când învăţăm, când încercăm să fundamentăm o părere

I. INTRODUCERE 1. Necesitatea studiului logicii Teodor DIMA În activitatea noastră zilnică, atunci când învăţăm, când încercăm să fundamentăm o părere I. INTRODUCERE 1. Necesitatea studiului logicii Teodor DIMA În activitatea noastră zilnică, atunci când învăţăm, când încercăm să fundamentăm o părere proprie sau o idee, când comunicăm anumite impresii

Mai mult

RESURSĂ EDUCAŢIONALĂ DESCHISĂ Denumire:Jocul didactic Autor:Popescu Daniel Lucian Unitatea de învăţământ: Școala Gimnazială Piatra Disciplina: Religie

RESURSĂ EDUCAŢIONALĂ DESCHISĂ Denumire:Jocul didactic Autor:Popescu Daniel Lucian Unitatea de învăţământ: Școala Gimnazială Piatra Disciplina: Religie RESURSĂ EDUCAŢIONALĂ DESCHISĂ Denumire:Jocul didactic Autor:Popescu Daniel Lucian Unitatea de învăţământ: Școala Gimnazială Piatra Disciplina: Religie Ortodoxă Clasa: Scopul materialului propus: de documentare

Mai mult

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA Facultatea: LITERE, TEOLOGIE ŞI ISTORIE MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII Programul de studii: Limba şi literatur

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA Facultatea: LITERE, TEOLOGIE ŞI ISTORIE MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII Programul de studii: Limba şi literatur PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT Valabil pentru anii I-II anul universitar 2015-2016 Programul de studii universitare de licenţă Limba şi literatura engleză Limba şi literatura română Domeniul fundamental Ştiinţe umaniste

Mai mult

REVISTA INVATAMANTULUI PREUNIVERSITAR - NR. 02/2016 CUPRINS Sectiunea - Invatamantul prescolar 1. Politici educationale pentru invatamantul prescolar.

REVISTA INVATAMANTULUI PREUNIVERSITAR - NR. 02/2016 CUPRINS Sectiunea - Invatamantul prescolar 1. Politici educationale pentru invatamantul prescolar. REVISTA INVATAMANTULUI PREUNIVERSITAR - NR. 02/2016 CUPRINS Sectiunea - Invatamantul prescolar 1. Politici educationale pentru invatamantul prescolar. Articole 2. Psihologie prescolara. Articole 3. Curriculum

Mai mult

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc 20 Capitolul 2 - Filtre neliniare 21 CAPITOLUL 2 FILTRE NELINIARE 2-1. PRELIMINARII Răspunsul la impuls determină capacitatea filtrului de a elimina zgomotul de impulsuri. Un filtru cu răspunsul la impuls

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

Plan Maghiara AsiB_FINAL_CORECTAT.xls

Plan Maghiara AsiB_FINAL_CORECTAT.xls Pag. 1/10 PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT valabil 2015-2018 UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE LITERE Domeniul: Limbă şi literatură Specializarea/Programul de studiu: LIMBA ŞI LITERATURA MAGHIARA

Mai mult

RETROSPECTIVĂ LITERARĂ Scriitoarea şi traducătoarea Nina Gonţa Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, ora 11 Muzeul Unirii Iaşi Nina Gonţa (Raisa Coleaghin) s-a n

RETROSPECTIVĂ LITERARĂ Scriitoarea şi traducătoarea Nina Gonţa Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, ora 11 Muzeul Unirii Iaşi Nina Gonţa (Raisa Coleaghin) s-a n RETROSPECTIVĂ LITERARĂ Scriitoarea şi traducătoarea Nina Gonţa Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, ora 11 Muzeul Unirii Iaşi Nina Gonţa (Raisa Coleaghin) s-a născut şi a copilărit în satul Pănăşeşti, raionul Străşeni

Mai mult

INSTITUTUL DE DEZVOLTARE A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONLE

INSTITUTUL DE DEZVOLTARE A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONLE CUPRINS Introducere... 3 1. Lansarea Expert online... 3 2. Intrarea în sistemul informatic Expert online... 4 3. Meniurile Expert online... 4 3.1. Meniul comun pentru toate rolurile din sistem... 5 3.2.

Mai mult