ladyfest timisoara 2005: femei in arta ~ bori kovács

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "ladyfest timisoara 2005: femei in arta ~ bori kovács"

Transcriere

1 ladyfest timisoara 2005: femei in arta ~ bori kovács argumentele sunt de diverse coloraturi cand vine vorba de femei si mai ales de femeia in arta. ce implica aceasta sintagma? femeia ca si muza, femeia ca si obiectul creatiei, surprinsa in diverse ipostaze. femeia, si nu femeile. pentru ca ele apar ca si o esenta, o absractie, iar umanitatea lor, integritatea persoanei lor dispare. Pentru ca gandindu-ne la arta vizuala, la muzica, femeile apar de cele mai multe ori modelate dupa percetia unui artist... reflectia asupra sinelui feminin este atat de rar intalnita incat in momentul in care o intampinam, intuim ceva nelalocul ei. ladyfest timisoara 2005 este un eveniment care vrea sa schimbe tocmai aceasta perceptie de nefiresc si sa aduca in fata publicului larg creatiile unor artiste. si se vrea... (nu va cruciti)... feminist. organizatorii intentioneaza sa contribuie la abordarea si contracararea discriminarilor cu care femeile se confrunta atat de des, cum ar fi sexismul, homofobia si rasismul. festivalul nu are intentia sa promoveze o atitudine separatista, de "fete contra baieti", ci din contra sa ajute tinerele femei sa aiba curajul de a-si urma impulsul creativ si sa le arate ca au parte de suportul comunitatii la toate proiectele lor. in acest scop, pe linga concerte, expozitii, filme si diverse alte etalari, programul va cuprinde atat discutii libere cat si ateliere care vor incuraja o abordare directa, gen "fa-o chiar tu" ("do it yourself" sau "d.i.y.") a ideii de actiune si de impartasire a talentului si cunostintelor. se vrea un eveniment creativ si cat se poate de permisiv exprimarii in speta a femeilor si fetelor. dar si a barbatilor si baietilor. promovand egalitatea intre genuri, dar recunoscand faptul ca femeia in viata publica, si mai ales in arta, se gaseste pe alta treapta decat barbatul, organizatorii propun aceste activitati care sa scruteze atitudinea generica pe care o avem in privinta femeii in arta, si sa creeze un spatiu confortabil si deschis, focusat pe participanti. ladyfest timisoara isi propune sa fie un festival original, divers si plin de viata care sa prezinte publicului unele din cele mai inovative femei din mediul artistic underground preocupate de a oferi o perceptie despre femei alternativa celei existente in cultura dominanta si a da peste cap conceptele conventionale despre gen. evenimentele sunt concentrate in principal pe prezentarea talentului femeilor si fetelor, dar sunt deschise tuturor. se va desfasura in weekend-ul mai de-a lungul a trei zile pline de concerte, ateliere, discutii, "open mic", filme, expozitii si alte activitati. ideea de "ladyfest" a fost initiata in olympia, sua, in anul de atunci, ladyfest s-a dezvoltat intr-un festival cultural international ce se desfasoara in numeroase tari din europa si in sua. ladyfest timisoara 2005 este primul asemenea eveniment in romania.

2 in ultima instanta, ladyfest timisoara 2005 spera sa poata inspira femeile din toate colturile tarii sa devina active in comunitatile lor si sa ia initiativa de a crea spatii similare care le vor permite femeilor sa-si etaleze creativitatea, sa fie vazute si auzite - in credinta ca actiunea politica poate fi interesanta si inventiva! festivalul va avea loc la strandul eminescu, b-dul vasile parvan, timisoara. online: la discutii: pentru a afla mai multe despre discutiile off-stage si de a cunoaste originea acestui eveniment, am povestit cu trei dintre femeile care au initiat si organizeaza ladyfest anul acesta. erau: timisoara, cu cei mai multi motociclisti pe cap de locuitor intr-o seara de luni, teribilisti; una bucata terasa din scanduri, cu umbrele infipte in cuburi de plastic, langa un veceu public; in a doua zi de paste; doi caini vagabonzi, latrand; doi barbati band bere, unul cu picioarele cracanate, si mai tragand cu urechea; o chelnerita cu un tricou usor prea lung, plictisita; un soare care mi-a ars ceafa si parlit sprancenele pana la sfarsitul zilei; oana [o]; apoi sandra barbarie [s]; intrebari [q]; ruxi [r] mi-a scris in . nascut sub semnul... o: termeni prea generici [femeie & feminitate]. poti sa cazi in radicalism. nu vreau sa pornim de pe un picior gresit. fiind primul eveniment de genul asta, sa nu se considere ca asta clar este numai pentru partea aia micuta din societate care ii interesata de chestia asta si cam atat. foarte multe chestii pe care pe mine m-au enervat. si vreau s-o demontez total. in mediul asta alternativ, underground... mai ales cele care se considera feministe, sa zicem, ti-o iau in nume de rau daca te machiezi... in romania! culmea... porti o fusta scurta, gata, ai tradat. te-ai machiat, ai dat bani pe creme, ai tradat. nu trebuie sa te intereseze ca ai par pe picioare... mie mi se pare o chestie prea incorsetata. s-a pornit de la o miscare de egalitate sa ajunga sa inchisteze si mai mult femeile, si chestia asta ma enerveaza total. ladyfest in romania? o: sunt interesata de partea cu muzica. pentru ca asta-i interesu meu, stii... pana acuma nu s-a infiintat o trupa numa de tipe... indiferent de, cu exceptia tipelor de la a.s.i.a., chestii de-alea de televizor. deci o chestie serioasa, o chestie comestibila. nu exista o trupa de gagici... din punctul asta de vedere as fi vrut sa vad o trupa de gagici, stii... si la artiste,... eu n-am vazut foarte multe expozitii in care personajul principal sa fie gagici... si n-am vazut multe chestii legate de drepturile femeii sau exprimarea propriei feminitati prin arta.

3 o: noi am inceput de la chestiile pe care le-am vazut... evenimente unde era un pic de feminism bine ascuns intre celelalte idei... sa facem si la noi, ca nu s-a facut... de 15 ani in democratie, vrem sa fim in randul europei, si facem toate porcariile, ce-ar fi sa imitam si un lucru bun?!? r: noi consideram ca romania, ca si alte tari multe mai "vestice" si cu o traditie "feminista" mai puternica/veche, are nevoie de manifestari ca ladyfestul, in care femeile sa creeze impreuna spatii in care sa ne simtim confortabile, in siguranta si sprijinite/incurajate pentru a ne putea exprima si organiza. am *fost* inspirate de celelalte ladyfest-uri care au avut loc, de initiative feministe de tot felul - pe care le-am organizat, la care am participat sau de care doar am auzit... eu personal am fost la un ladyfest in chicago (in 2002), si am coorganizat mai multe marsuri "take back the night" si alte evenimente si actiuni feministe in statele unite - si de citiva ani incoace, incerc sa gasesc lume interesata sa colaboreze la organizarea unui take back the night si in romania. o: am zis, la inceput, sa mergem la comunitatea de arta. vorbim direct cu oamenii. raspunsurile care au aparut au fost de genu <mai, problema asta-i cam depasita pentru romania.>... nu au vazut oportunitatea unui eveniment de genu asta si altii care au spus, hmm, asta-i festival impotriva barbatilor. q: lipsa de interes si din partea femeilor, si din partea barbatilor? o: din partea femeilor nu prea am vazut implicare. foarte recent au aparut... din partea barbatilor, foarte greu. o privesc ca pe o chestie: <daca nu are legatura cu noi, nici nu vreau sa fiu implicat.> s: am fost in amsterdam vara trecuta si am intalnit fata unui prieten de-al meu care e din romania ce a terminat stiinte feministe si a organizat acolo ladyfest. de la ea am aflat tot ce inseamna ladyfest, ce promoveaza, de ce exista si mi s-a parut deosebita munca lor. si m-am gandit ca asa un festival trebuie si la noi. noi nu avem nume care au pornit feminism, nu exista numai foarte putine care vorbesc despre feminism. s: [si] sustinerea femeii in arta... q: arta feminina nepromovata? s: exista arta feminina, dar eu personal nu am avut ocazia sa o intalnesc. eu care nu sunt din mediul artistic. si-mi doresc sa o cunosc, doresc sa fie promovata... sa pot sa zic: uite, astazi ma duc la expozitie, va fi o tipa care are o expozitie. nu am unde sa ma duc. singurele expozitii sunt de barbati... s: mai ales arta... sa tinem feminismul in arta pentru ca... multe se complac in mici grupulete in care se manifesta artistic si nu le intereseaza alte evenimente. si apoi sunt alte fete care sunt speriate,... care cred ca lupta cu morile de vant. de aceea noi incercam sa le incurajam pe toate, si mai mici, si mai mari. sper sa aiba curajul sa-si promoveze ideile. q: asta este arta vizuala; dar in teatru? in muzica? in dans?

4 s: in teatru si in dans mai exista... exista grupuri restranse cum ar fi grupuri de teatru ale unor facultati care nu persevereaza, nu-si doresc sa devina mai mult. stagneaza. pur si simplu se complac sau nu au ocazia. nu se aduna, nu sunt organizate... feminism - feminitate - feminism o: sa nu folosim termeni care sperie, ca feminism, ca noi suntem din alea care uram barbatii. am vrut sa demitizam, si cred ca am reusit cat de cat. cu sandra am spus, bai, sa facem ceva pe femeia in arta. femeia in trupa, femeia artista, femeia si asa mai departe. toata lumea a zis, <haaaa, astea o sa fie feministe de-alea care urasc barbatii. eu ma duc sa-mi fac un festival de barbati... mergem si noi si facem *manfest*>. ultimele persoane s-au simtit atacate total aiurea. s: feminismul in general sustine femeia ca egala a barbatului. feminismul e inteles gresit in romania. de aceea nu am zis ca suntem feministe, desi fiecare dintre noi are un gram de feminism in ea. s: feminismul si feminitatea se completeaza una pe alta. o artista isi exprima sensibilitatea uneori prin arta, alte ori isi exprima furia... sunt toate sentimente care sunt uneori feminine. q: feminism intr-un spatiu feminin? o: [nu numai ]...toata lumea e invitata. r: e un eveniment al feminitatii in sensul ca ofera exemple reale si diverse a ceea ce inseamna sau nu feminitate. ar fi cel mai bine numit un eveniment al *femeilor*. cred ca distinctia intre femei si feminitate, adica distinctia intre sex si gen (care include si distinctia intre barbati si masculinitate), e intotdeauna importanta, oriunde. noi ne numim "ladies" (vezi explicatia: dar numai in ideea de a *revendica* termenul, adica de a-l scoate din contextul istoric, sociocultural si patriarhal definit, de a-l subversiona, de a-l indeparta de notiunile de feminitate conventionale/traditionale/acceptate (sau, alternativ, de a imbratisa aceste notiuni constientizind contextul in care apar). o: nu a pornit ca si o chestie de segregare, ci integrarea femeii ca si componenta a societatii, in lumea artei, integrarea femeii in lumea muzicii, unde sunt foarte putine sanse, mai ales din punct de vedere muzical. mediu asta underground despre care se spune ca este cea mai alternativa... se urla antirasism, antifascism, proegalitarism, si chestii de genu asta... mai aud chestii <baa, ai cantat bine> sau <baaa, ai cantat bine pentru o gagica...> r: eu cred ca ladyfest e o celebrare a femeilor ca parte activa si importanta din comunitati, si individual la nivelul creativitatii si initiativei.

5 q: important care este parerea masculinitatii? o: n-am reusit inca sa vad ce e in caputul, in creierul ala mic si cret, stii... de-abia acum am inceput sa avem un pic de feedback. unii sunt interesati, altii fac misto, altii total dezinteresati. [dar] da, de ce nu? este o chestie de egalitate. nu chestia aia total sexista... efectele? s: [in amsterdam, dresda, leipzig...] impactul este foarte mare atat pentru femei, cat si pentru barbati. toti participa si sunt foarte incantati. chiar prietenul acestei fete din amsterdam era foarte incantat de activitatile prietenelor lui si chiar sustinea ideea. se putea feminism, da pentru sustinerea femeii. q: si la timisoara... o: in primul rand o acceptare mult mai usoara a faptului ca femeia... ca si artist, femeile care fac arta,... fotografie, muziciene, dj-itze, da... sa fie mult mai usor acceptate ca si artiste, nu ca si o fata cu hobby. s: in primul rand, publicul roman va afla ca extista femei artiste, chiar daca nu le auzi si nu le vezi pe toate posturile de radio si teve; si sunt chiar bune. in al doilea rand se va vedea ca si la noi se poate la fel ca si dincolo, sa se faca un eveniment fara o organizatie, dar prin unirea unor femei, care au scop comun. r: in ladyfest s-au implicat mai multe grupuri din diferite colturi ale tarii. oricum, speram ca ladyfest timisoara 2005 va fi doar primul eveniment de acest gen in romania - ca va inspira la rindul lui pe alta lume incercam sa organizam un eveniment declarat feminist in romania, si sa stabilim un precedent pentru astfel de evenimente - si pentru incurajarea implicarii femeilor in actiuni de orice fel, pentru colaborari... dar in primul rind vrem sa celebram! declaratia de intentie: do-it-yourself/fa-o chiar tu s: sunt femei care sunt realizate ca artiste, dar ele au in umbra lor un barbat,... care le spune cum... sa se imbrace, cum sa se comporte, cum sa cante, si atunci ele nu mai au personalitate. iar evenimentul do-it-yourself inseamna ca noi ne adresam de fapt femeilor singure fara nici un sprijin.... nu dorim sa apelam la mai marile corporatii. dorim sa-l facem singure. q: de ce nu organizatii umbrela care sa va ajute? s: exista asociatii... greseala acestor asociatii este ca nu se impart pe departamente. o parte sa ne ocupam de artiste, o parte de femeile maltratate... merg pe un singur sens. la

6 noi in romania este maltratarea femeii, pentru ca sa intampla foarte des. si atunci singurul sprijin pe care l-am putea primi de la ei ar fi pe domeniile pe care le stiu. iar noi nu ne potrivim cu ei foarte bine pentru ca noi incercam sa facem ceea ce ele nu fac. adica incercam sa promovam femeia ca artista, si s-o incurajam. q: afilierea cu miscari grassroots din strainatate... numai o perceptie? s: nu putem sa spunem ca importam un eveniment. acest eveniment a fost facut peste tot, cu dorinta de a se extinde... la nivel de glob. palpitatii la inima? o: problema cea mai importanta.... unu. fonduri nu exista. doi. m-a socat cat de putine femei vor sa fie asociate cu termenul feminist. q: tu te asociezi? o: da... dar ti-am zis, in versiunea ei modertata, nu cea radicala... felul de femeie de afaceri in romania se rezuma la a descrie sexul unei persoane fara sa rezulte si afilierea si promovarea genului, intelegi... cel mai scurt raspuns de <nu> aici l-am primit. o: ca oamenii n-o sa aprecieze, de fapt n-o sa inteleaga exact ideea festivalului... toate [celelalte festivale] pornesc de la un eveniment cu mai multe departamente. pe langa concerte ar mai fi proiectii, expozitii, tot felul de faze din astea, si pan la urma se ajunge la un festival de muzica. si chiar as vrea sa fie luat in serios chestia asta [ladyfest] si chiar vreau sa se faca toate expozitiile acelea de fotografie, sa se faca workshop-urile, discutiile, sa se faca... ceva mai mult decat muzica. pentru ca sa faci muzica e foarte usor.... foarte multa lume o sa vina pentru muzica. si putina lume o sa fie interesata de restul chestiilor... a doua ca nu ne vin trupe. ca n-o sa ajunga in timisoara. s: emotiile pozitive. eu cred ca va iesi bine, pentru ca eu am intalnit si foarte multi oameni curiosi de ceea ce se intampla, chiar si barbati care sunt misogini, <vreau sa vin sa vad ce faceti voi femeile acolo>. apoi sunt o droaie de pustoaice care sunt la inceput... si poate festivalul nostru le va inspira. o: poa sa mearga bine, poa sa mearga rau, si eu si sandra o sa fim extraordinar de multumite ca am incercat sa facem ceva. q: strigatul de razboi al ladyfest timisoara 2005? r: strigatul nu e de razboi (nu prea avem ce sa facem cu razboaiele), doar de revolutie :). succint, incercam sa creem un spatiu care nu e foarte des disponibil fetelor si femeilor, de a se exprima fara limitarile de gen impuse de obicei la nivel personal, societal si institutional. manifestul: disclaimer

7 s: noi nu suntem o organizatie feminista, nu avem fonduri. ne-am organizat niste fete de peste tot sa facem un eveniment comun si avem acest scop comun. o: artistic in sens foarte profan, mult mai usor de explicat... e un eveniment. un eveniment... creatie?!?

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de 12.01.2017 data înregistrării: 27.05.2017 participanţi:

Mai mult

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Timp de o săptămână, au transformat pasiunea și talentul

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimbarii, organizata de doua persoane de la care am avut

Mai mult

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest formular online (http://bit.ly/civit-a1) până la data de

Mai mult

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd 30 de lucruri pe care nu le po}i afla de la prieteni {i p rin}i CORINT JUNIOR Salutare, Fetele au făcut întotdeauna parte din viaţa ta. Dar până acum, tu şi prietenii tăi v - aţi văzut de treburile voastre,

Mai mult

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani,

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, 7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, sau din contra sunteti deja propietar al unei afaceri

Mai mult

B1, Fișă - N-am nimic, dar..._c1.indd

B1, Fișă -  N-am nimic, dar..._c1.indd N-am nimic, dar.... Ghid de înțelegere pentru bărbați. Ce spun, de fapt, femeile? Lucrați în perechi! Potriviți cuvintele din coloana A cu semnificația lor din coloana B. A. Ce aud bărbații... c. Bine!.

Mai mult

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL Cuprins: 1. Cine esti tu / cunoasterea eroului (acum faci cunostiinta cu tine insuti) a) cele 12 arhetipuri

Mai mult

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCovey Co Published by arrangement with St. Martin s Press,

Mai mult

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul din Ploiesti, in perioada octombrie-noiembrie 2009.

Mai mult

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la:

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la: PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Sezonul cald a sosit, iar noi am pregătit o listă de jocuri perfecte pentru a petrece timpul alături de cei dragi! Echipa

Mai mult

ȘCOALA GIMNAZIALĂ BROȘTENI Comuna Broșteni; Județul Mehedinți O activitate de succes însăptămâna Școala Altfel Să știi mai multe, să fii mai bun! Conc

ȘCOALA GIMNAZIALĂ BROȘTENI Comuna Broșteni; Județul Mehedinți O activitate de succes însăptămâna Școala Altfel Să știi mai multe, să fii mai bun! Conc O activitate de succes însăptămâna Școala Altfel Să știi mai multe, să fii mai bun! Concurs culinar MasterChef Junior ediția a IV-a 16 aprilie 2019 Domeniul educativ: Abilități de viață Coordonator activitate,

Mai mult

Detectivii Apei Pierdute

Detectivii Apei Pierdute by ALIN ANCHIDIN O poveste adaptată De ce ai pierderile aşa de mari, bunicuţo?, o poveste adaptată A fost odată ca niciodată, sau, mai corect spus, a fost, există şi va exista o bunicuţă care avea o nepoţică

Mai mult

3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O r

3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O r 3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O regiune în care oamenii cred și participă colectiv,

Mai mult

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last Profilul formatorului secolului XXI Prezentul document este un rezumat al studiului de cercetare O1 - Profilul formatorului secolului XXI Pentru a defini profilul formatorilor VET, cercetarea a analizat

Mai mult

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic 1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aici sunt 3 pasi: 1. Motivatia, de ce vrei sa slabesti

Mai mult

Microsoft Word - PROGRAM GEW ISJ Buzau

Microsoft Word - PROGRAM GEW ISJ Buzau PROGRAM SAPTAMANA EDUCATIEI GLOBALE 2011 12 20 noiembrie BUZAU ROMANIA TEMA : Atitudine pentru lumea noastra Argument Saptamana Educatiei Globale este un eveniment european care motiveaza elevi, profesori,

Mai mult

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne -

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne - Pentru Papi, primul meu profesor Un profesor are un impact asupra eternității; nu știe niciodată unde se termină influența lui. Henry Adams Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână

Mai mult

CENTRU MULTIFUNCTIONAL MY PLACE My Place este un spatiu cald si primitor in care poti savura un ceai, rasfoi o carte, asculta muzica sau viziona un fi

CENTRU MULTIFUNCTIONAL MY PLACE My Place este un spatiu cald si primitor in care poti savura un ceai, rasfoi o carte, asculta muzica sau viziona un fi CENTRU MULTIFUNCTIONAL MY PLACE My Place este un spatiu cald si primitor in care poti savura un ceai, rasfoi o carte, asculta muzica sau viziona un film alaturi de prieteni. Description My Place este un

Mai mult

SE-What to Ask and How to Listen

SE-What to Ask and How to Listen Elemente esențiale în vânzări: Cum să pui întrebările și cum să fii un bun ascultător Copyright 2012 by HRDQ Program de studiu individual Modulul 1: O perspectivă asupra ascultării Unde ne aflăm în procesul

Mai mult

ŞCOALA ALECU RUSSO IAŞI Titlul proiectului: BĂTRÂNII ŞI COPIII VÂRSTE ÎN DIALOG Proiect de voluntariat Durata: 1 an (2013) Profesor coordonator: Oana

ŞCOALA ALECU RUSSO IAŞI Titlul proiectului: BĂTRÂNII ŞI COPIII VÂRSTE ÎN DIALOG Proiect de voluntariat Durata: 1 an (2013) Profesor coordonator: Oana ŞCOALA ALECU RUSSO IAŞI Titlul proiectului: BĂTRÂNII ŞI COPIII VÂRSTE ÎN DIALOG Proiect de voluntariat Durata: 1 an (2013) Profesor coordonator: Oana Zaharia 1 Proiect Bătrânii şi copiii vârste în dialog

Mai mult

Strângerea de mână

Strângerea de mână semnificaţii de Andy Szekely Felul în care interlocutorul dă noroc cu tine îţi poate furniza o mulţime de informaţii preţioase. În plus, gestul în sine este şi un puternic furnizor de încredere. Dr. Allan

Mai mult

Oamenii de pe Pirita Cine sunt și ce își doresc locuitorii celei mai sărace comunități din Baia Mare. Fotografii și text de Mircea Reștea

Oamenii de pe Pirita Cine sunt și ce își doresc locuitorii celei mai sărace comunități din Baia Mare. Fotografii și text de Mircea Reștea Oamenii de pe Pirita Cine sunt și ce își doresc locuitorii celei mai sărace comunități din Baia Mare. Fotografii și text de Mircea Reștea În octombrie 2016 am început să fotografiez o comunitate de romi

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sărbătoarea Mărţişorului 1 Martie MĂRŢIŞORUL Mărțișorul este un mic obiect-talisman legat cu un șnur format din două fire împletite, unul roșu și altul alb. Purtătorul lui este protejat împotriva răului.

Mai mult

Sistemul NLP – Transformă-ți Mintea într-una de Succes!

Sistemul NLP – Transformă-ți Mintea într-una de Succes! Sistemul NLP - Transformă-ți Mintea într-una de Succes! Tehnica care a schimbt viața la milioane de oameni din lumea întreaga va fi explicată pe scurt mai jos și in detalii suplimentare in posturile viitoare.

Mai mult

Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul e

Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul e Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul educației nonformale în activitatea de învățare și influența

Mai mult

EDC_HRE_VOL_2_ROM.pdf

EDC_HRE_VOL_2_ROM.pdf UNITATEA DE ÎNVĂȚARE 4 CONFLICT Învățământ primar Regulile ajută la rezolvarea conflictelor 4.1. Totul este în regulă! Chiar așa? Ce probleme sau conflicte putem observa în clasa noastră? 4.2. Așa procedăm

Mai mult

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR Carte de colorat Dalia Teodora Ana 27/02/2016 este locul unde venim pe lume şi în care ne dezvoltăm (creştem). Este locul unde găsim dragoste, respect, linişte, înţelegere,

Mai mult

Collaboration

Collaboration Colaborarea Pentru îmbunătățirea învățării Colaborare? Zidind împreună Lucrând împreună Gândind împreună Crescând împreună Crescând Colaborare împreună Gândind Lucrând Zidind Relații Care este elementul

Mai mult

Fighting discrimination through art activities

Fighting discrimination through art activities Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei Teatru Forum și Media advocacy factori ai schimbării atitudinii comunității față de persoanele cu dizabilități Lina Malcoci Manager comunicare Keystone

Mai mult

Plan de activități Domeniul: Siguranța online Tema: Reputația mea online Grupul țintă: Elevii claselor a VIII-a IX-a Obiective operaționale O1 Elevii

Plan de activități Domeniul: Siguranța online Tema: Reputația mea online Grupul țintă: Elevii claselor a VIII-a IX-a Obiective operaționale O1 Elevii Plan de activități Domeniul: Siguranța online Tema: Reputația mea online Grupul țintă: Elevii claselor a VIII-a IX-a Obiective operaționale O1 Elevii exprimă prin propriile cuvinte sensul noțiunilor de,,imagine

Mai mult

Cum abordează retailul noua generație de antreprenori?

Cum abordează retailul noua generație de antreprenori? Cum abordează retailul noua generație de antreprenori? 27 Jul 2016 de Alina Dragomir [1] [2] [3] Pagina 1 din 7 [4] [5] [6] [7] [8] Pagina 2 din 7 [9] Modern, diferit și relaxat ar fi răspunsul, dacă ne

Mai mult

Adrian Ursulescu, Scandia: Credem în dezvoltarea producătorilor români prin exporturi

Adrian Ursulescu, Scandia: Credem în dezvoltarea producătorilor români prin exporturi Adrian Ursulescu, Scandia: Credem în dezvoltarea producătorilor români prin exporturi 24 Sep 2014 de Mihail Tănase [1] Pe fondul asaltului mărcilor private ale retailerilor asupra pieței bunurilor de larg

Mai mult

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex 1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sexual. Poţi contribui şi tu ca acest lucru să nu i se

Mai mult

Comunicat de presa Studiu Roland Berger Strategy Consultants: Romania in urmatorii 20 de ani Dubla perspectiva a liderilor de azi si de maine 13 decem

Comunicat de presa Studiu Roland Berger Strategy Consultants: Romania in urmatorii 20 de ani Dubla perspectiva a liderilor de azi si de maine 13 decem 13 decembrie 2012 Cu ocazia aniversarii a 20 de ani de prezenta in, Roland Berger a lansat un studiu cu privire la dezvoltarea tarii in urmatorii 20 de ani Atat managerii (liderii de azi) cat si studentii

Mai mult

Microsoft Word - pv 27 decembrie 2010.doc

Microsoft Word - pv 27 decembrie 2010.doc Proces - Verbal încheiat astăzi, 27 decembrie 2010 în şedinţa de îndată a Consiliului local al municipiului Deva Consiliul local a fost convocat în şedinţă de îndată cu respectarea prevederilor art.39

Mai mult

Tax Free

Tax Free Tax Free Am un vis, acela de a trai intr-o tara civilizata, unde lucrurile se se aliniaze la nivelul altor tari civilizate, in cele mai mici amanunte, de la bunul simt la cadrul legislativ. Visez de asemenea

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Școală fără violență, viață fără violență Campanie Anti-bullying Ce ne propunem? Prin campania noastră ne-am propus să demontăm niște mituri din cercurile de elevi: - Bullyingul dezvoltă caracterul - Bâtele

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prezentarea sumară a studiului național PERCEPȚIA POPULAȚIEI DESPRE MASS-MEDIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA ANGELA VACARU M&E / Program Officer Internews în Moldova avacaru@internews.org Acest studiu este parte

Mai mult

Recrutarea: Un ghid digital 1

Recrutarea: Un ghid digital   1 Recrutarea: Un ghid digital www.thomasinternational.net/ro-ro 1 Cuprins 3 Ce este recrutarea si de ce este importanta? 4 Evaluare Definirea clara a postului vacant si selectie 7 Numirea persoanei potrivite

Mai mult

2013 Mituri despre abdomen Valentin Bosioc

2013 Mituri despre abdomen Valentin Bosioc 2013 Mituri despre abdomen Valentin Bosioc By Valentin Bosioc antrenor personal cu recunoaștere internațională (www.valentinbosioc.com) Despre abdomen perfect: cu această broșură cred ca voi dezamăgi multă

Mai mult

170 Haruki Murakami şi Seiji Ozawa Murakami : Schippers? Ozawa : Da, Thomas Schippers! Un om extraordinar! Era bun prieten cu Lenny şi s a căsătorit c

170 Haruki Murakami şi Seiji Ozawa Murakami : Schippers? Ozawa : Da, Thomas Schippers! Un om extraordinar! Era bun prieten cu Lenny şi s a căsătorit c 170 Haruki Murakami şi Seiji Ozawa Murakami : Schippers? Ozawa : Da, Thomas Schippers! Un om extraordinar! Era bun prieten cu Lenny şi s a căsătorit cu o tânără frumoasă şi bogată din Florida. A înfiinţat

Mai mult

Proiect didactic Consiliere și dezvoltare personală Clasa: a VI-a Disciplina: Consiliere și dezvoltare personală Titlul lecției: Da, și eu am o imagin

Proiect didactic Consiliere și dezvoltare personală Clasa: a VI-a Disciplina: Consiliere și dezvoltare personală Titlul lecției: Da, și eu am o imagin Proiect didactic Consiliere și dezvoltare personală Clasa: a VI-a Disciplina: Consiliere și dezvoltare personală Titlul lecției: Da, și eu am o imagine pozitivă despre mine! Tipul lecției: Predare-consolidare

Mai mult

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzile adunate. Uită-te la aceste exemple simple despre

Mai mult

GLORIA MUNDI – Dupa 46 de achitari pe lipsa de probe incasate in dosarul „Referendumului”, Ambasada Frantei i-a agatat in piept sefei DNA Laura Kovesi

GLORIA MUNDI – Dupa 46 de achitari pe lipsa de probe incasate in dosarul „Referendumului”, Ambasada Frantei i-a agatat in piept sefei DNA Laura Kovesi GLORIA MUNDI Dupa 46 de achitari pe lipsa de probe incasate in dosarul Referendumului, Ambasada Frantei i-a agatat in piept sefei DNA Laura Kovesi insemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare:

Mai mult

FEEDING YOUR DEMONS Copyright 2008 by Tsultrim Allione. All rights reserved. Originally published by Little, Brown and Company 2018 Editura ACT și Pol

FEEDING YOUR DEMONS Copyright 2008 by Tsultrim Allione. All rights reserved. Originally published by Little, Brown and Company 2018 Editura ACT și Pol FEEDING YOUR DEMONS Copyright 2008 by Tsultrim Allione. All rights reserved. Originally published by Little, Brown and Company 2018 Editura ACT și Politon pentru prezenta ediție românească Editura ACT

Mai mult

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc AFTER SCHOOL SCOALA 71 IOVAN DUCICI Incepand cu anul scolar 2009-2010 Scoala cu clasele I-VIII nr. 71 Iovan Ducici, trece la functionarea intr-un singur schimb cu program intre orele 08 00 14 00. Acest

Mai mult

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era de 535.140 de persoane. Cercetătorii și activiștii

Mai mult

NEWSLETTER NR. 4 ECHIPA DE REDACTIE ELEVI: Angelescu Andrei, XI E Bercu Irina, X A Constantinescu Antonia, X A Hera Veronica, IX B Ilie Mara, X A Nicu

NEWSLETTER NR. 4 ECHIPA DE REDACTIE ELEVI: Angelescu Andrei, XI E Bercu Irina, X A Constantinescu Antonia, X A Hera Veronica, IX B Ilie Mara, X A Nicu NEWSLETTER NR. 4 ECHIPA DE REDACTIE ELEVI: Angelescu Andrei, XI E Bercu Irina, X A Constantinescu Antonia, X A Hera Veronica, IX B Ilie Mara, X A Nicu Alina, X A Stirbu Delia, IX B PROFESORI: Corina Vint

Mai mult

& companie de interventii artistice studio de comunicare CONTACT

& companie de interventii artistice studio de comunicare CONTACT & companie de interventii artistice studio de comunicare CONTACT consulting@madalinadobraca.com + 40 744 387811 Intervenție artistică la galeria de arta Aiurart Spuneți-ne tot Client : Madalina Dobraca

Mai mult

CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta c

CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta c CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta condiţia fizică şi a descoperi beneficiile acestui sport

Mai mult

Pentru o Europă care promovează solidaritate si egalitate Parlamentul European poate juca un rol important în promovarea unei Uniunii Europene care să

Pentru o Europă care promovează solidaritate si egalitate Parlamentul European poate juca un rol important în promovarea unei Uniunii Europene care să care promovează solidaritate si egalitate Parlamentul European poate juca un rol important în promovarea unei Uniunii Europene care să fie inclusivă faţă de toţi cei în nevoie. Tu ai #ThePowerofVote www.thepowerofvote.eu

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

Ochelarii dintre terapeut şi clientul său Carpiuc Mihai Cristian Abstract Prezenta lucrare a pornit de la o observaţie personală din practica, avută c

Ochelarii dintre terapeut şi clientul său Carpiuc Mihai Cristian Abstract Prezenta lucrare a pornit de la o observaţie personală din practica, avută c Ochelarii dintre terapeut şi clientul său Carpiuc Mihai Cristian Abstract Prezenta lucrare a pornit de la o observaţie personală din practica, avută cu câţiva clienţi, şi din experienţa împărtăşită de

Mai mult

NICI DE ZIUA UNIRII NU LASA GUVERNUL IN PACE – Klaus Iohannis ataca Parlamentul, Guvernul si Curtea Constitutionala si vrea referendum pe gratiere col

NICI DE ZIUA UNIRII NU LASA GUVERNUL IN PACE – Klaus Iohannis ataca Parlamentul, Guvernul si Curtea Constitutionala si vrea referendum pe gratiere col NICI DE ZIUA UNIRII NU LASA GUVERNUL IN PACE Klaus Iohannis ataca Parlamentul, Guvernul si Curtea Constitutionala si vrea referendum pe gratiere colectiva si modificari la Codurile penale. Iohannis nu

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_1

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_1 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 1 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

Ediția I, 31 Mai 2 Iunie 2019 Locație: AEROPORTUL BRAȘOV- GHIMBAV Un eveniment sustinut de: Prezentare eveniment Festivalul se va desfășura în perioad

Ediția I, 31 Mai 2 Iunie 2019 Locație: AEROPORTUL BRAȘOV- GHIMBAV Un eveniment sustinut de: Prezentare eveniment Festivalul se va desfășura în perioad Locație: AEROPORTUL BRAȘOV- GHIMBAV Un eveniment sustinut de: Prezentare eveniment Festivalul se va desfășura în perioada 31 mai - 2 iunie 2019 pe pista Aeroportului Brașov- Ghimbav si pe aerodromul Ghimbav.

Mai mult

Proiect aprobat în CAER Nr /2/ Domeniul cultural artistic, arte vizuale Pozitia 457

Proiect aprobat în CAER Nr /2/ Domeniul cultural artistic, arte vizuale Pozitia 457 Proiect aprobat în CAER Nr. 24986/2/22.01.2018 Domeniul cultural artistic, arte vizuale Pozitia 457 Argument Arta îl aduce pe om mai aproape de frumos, îi oferă posibilitatea să creeze frumosul, să-l descopere

Mai mult

Prezentare PowerPoint

Prezentare PowerPoint CREA Români din Diaspora Studiu Sociologic, Partea a 3-a București, 20 august 2019 47% dintre românii emigrați își doresc să se reîntoarcă în România, cu 10 procente mai puțin decât în 2017 47% dintre

Mai mult

Microsoft Word - 15_BirladeanuCristina_muzica-PD.docx

Microsoft Word - 15_BirladeanuCristina_muzica-PD.docx Proiect didactic Data: 11.10.2017 Profesor: Bîrlădeanu Cristina Grădinița: Program Prelungit nr. 20 Iași Grupa: mare C Domeniul: Estetic și creativ Categoria ctivitate: Educație muzicală Tema anuală: Când,

Mai mult

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi destinate îngrijirii copiilor 4 Cum să înţelegeţi somnul

Mai mult

MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru EDUCA IE MUZICAL CLASA a IX-a ALTERNATIVA EDUCA IONAL WAL

MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru EDUCA IE MUZICAL CLASA a IX-a ALTERNATIVA EDUCA IONAL WAL MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru EDUCA IE MUZICAL CLASA a IX-a ALTERNATIVA EDUCA IONAL WALDORF Aprobat prin Ordin al Ministrului nr. / Bucureşti

Mai mult

SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON

SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON Concepţie grafică: Atelierul de creaţie grafică al Consiliului Europei Realizare: Serviciul de producere a documentelor și publicaţiilor Consiliul Europei,

Mai mult

CV

CV CV Curriculum Vitae este unul dintre elementele esenţiale de marketing personal, utilizat în demersul obţinerii unui loc de muncă. Pentru un impact puternic este recomandat să fie însoţit de scrisoarea

Mai mult

Wise King Solomon Romanian CB

Wise King Solomon Romanian CB Biblia pentru copii prezintă Înțeleptul Împărat Solomon Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: Lazarus Adaptată după: Ruth Klassen Tradusă de: Ana Ionesi Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

Mai mult

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI Ediția a IX-a FAZA INTERJUDEȚEANĂ 5 mai 2018 CLASA a IV-a 1. Toate subiec

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI Ediția a IX-a FAZA INTERJUDEȚEANĂ 5 mai 2018 CLASA a IV-a 1. Toate subiec Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI Ediția a IX-a FAZA INTERJUDEȚEANĂ 5 mai 2018 CLASA a IV-a 1. Toate subiectele sunt obligatorii. 2. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Mai mult

Slide 1

Slide 1 De 11 ani scriem cu succes povestea Business Magazin În toamna lui 2004 am lansat Business Magazin, o revistă prin care am vrut să îi motivăm pe toţi cei care vor să crească în business. O revistă a ideilor.

Mai mult

ANEXĂ la H.C.L.S. 6 nr. 4/ LA TEATRALE CU MATALE - proiect de prevenire a delincvenţei juvenile

ANEXĂ la H.C.L.S. 6 nr. 4/ LA TEATRALE CU MATALE - proiect de prevenire a delincvenţei juvenile ANEXĂ la H.C.L.S. 6 nr. 4/27.01.2011 LA TEATRALE CU MATALE - proiect de prevenire a delincvenţei juvenile 1. DESCRIERE I. PROIECTUL 1.1 Titlul La Teatrale cu Matale 1.2 Localizare: Bucureşti sector6 1.3

Mai mult

Vreau şansa mea DOMENIU: Educație LOCALITATE: Botoșani DURATA IMPLEMENTĂRII: 7 luni INIȚIATOR: Geanina Olga Ipate "Proiectul Vreau Şansa Mea! este un

Vreau şansa mea DOMENIU: Educație LOCALITATE: Botoșani DURATA IMPLEMENTĂRII: 7 luni INIȚIATOR: Geanina Olga Ipate Proiectul Vreau Şansa Mea! este un Vreau şansa mea DOMENIU: Educație LOCALITATE: Botoșani DURATA IMPLEMENTĂRII: 7 luni INIȚIATOR: Geanina Olga Ipate "Proiectul Vreau Şansa Mea! este un proiect şansa pe care o dăm semenilor noştri şi despre

Mai mult

Martie 2019 Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - O companie mică din domeniul publicitatii programatice ne poate aduce câștiguri mai mari decât Th

Martie 2019 Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - O companie mică din domeniul publicitatii programatice ne poate aduce câștiguri mai mari decât Th Martie 2019 Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - O companie mică din domeniul publicitatii programatice ne poate aduce câștiguri mai mari decât The Trade Desk Telaria oferă o platformă software complet

Mai mult

CE AM ÎNVaTAT DESPRE VIATa DE LA Micul print

CE AM ÎNVaTAT DESPRE VIATa DE LA Micul print CE AM ÎNVaTAT DESPRE VIATa DE LA Micul print 2017 Biblioteca Respiro Toate drepturile rezervate. Este permisă descărcarea liberă, cu titlu personal, a cărții în acest format. Distribuirea gratuită sau

Mai mult

Banca Transilvania Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot

Banca Transilvania Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot sprijinul nostru pentru un credit responsabil si pentru alegerea casei

Mai mult

TVR Cultural

TVR Cultural (1 31 iulie 2012) Postul Data, ora 21.08 21.09 21.36 Emisiune, autorul greşelii V... de la vizual, titraj Greşeala Forma corectă Explicaţia greşelii Fie că dau examen de absolvire a celor patru ani de

Mai mult

Program Zilele Bibliotecii mai 2017 Sediul central Calea Dorobanţilor nr. 104 Secția pentru copii Luni, 15 mai Expoziţie de carte: Ziua Internaţ

Program Zilele Bibliotecii mai 2017 Sediul central Calea Dorobanţilor nr. 104 Secția pentru copii Luni, 15 mai Expoziţie de carte: Ziua Internaţ Program Zilele Bibliotecii 15 19 mai 2017 Sediul central Calea Dorobanţilor nr. 104 Secția pentru copii Expoziţie de carte: Ziua Internaţională a Familiei. Locaţia: Secţia pentru copii ora 10.00 - Întâlnire

Mai mult

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2_pt_minoritate_sarba

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2_pt_minoritate_sarba CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 2 Limba română pentru elevii de la şcolile şi secţiile cu predare în limba sârbă Judeţul/sectorul... Localitatea...

Mai mult

Cumparatorii europeni vor comert multiformat

Cumparatorii europeni vor comert multiformat Cumparatorii europeni vor comert multiformat 06 May 2011 de admin [1] O concluzie a celei mai recente analize a pietei de retail date publicitatii la inceputul lunii aprilie de compania IGD, arata ca,

Mai mult

Recruitment coordinator

Recruitment coordinator V O L U N TA R I AT T E A C H F O R R O M A N I A E V E N I M E N T E & A C A D E M I E w w w. t e a c h f o r r o m a n i a. r o Despre noi Teach for Romania este o organizaţie nonprofit care își propune

Mai mult

Teacher Training Plymouth Experience

Teacher Training Plymouth  Experience ACTIVITATI: Prezentarea sistemului educațional din UK; atelier de lucru: înțelegerea barierelor și mecanismelor pentru realizarea schimbării în procesul educativ; activități de colaborare în clasă; Prezentare:

Mai mult

Layout 1

Layout 1 Ghid esențial pentru viitoarele mirese RENTROP & STRATON Cuprins Capitolul 1 Să începem: De la vis la realitate 3 Capitolul 2 Primii pași către o nuntă de vis 18 Cum răspândim vestea evenimentului Pe cine

Mai mult

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ 6 5 4 3 2 1 PREGĂTIREA ÎNTÂLNIRII Tema întâlnirii Dumnezeu vrea sǎ intre în relaţie cu oamenii.

Mai mult

Active citizenship in community cetățenia activă în comunitate

Active citizenship in community   cetățenia activă în comunitate Active Citizenship 2018-1-RO01-KA105-048936 1.Be in action - joc de rol prin care participanții intra in diverse roluri (decidenți, petitționari, militanți, voluntari, etc.) încercând să rezolve diverse

Mai mult

Microsoft Word - Lansare proiect POSDRU (2)

Microsoft Word - Lansare proiect POSDRU (2) Proiect: Pregatirea specialistilor in domeniile mecanicii, hidraulicii si pneumaticii in scopul promovarii adaptabilitatii si cresterii competitivitatii POSDRU/81/3.2/S/47649 Proiectul a pornit de la necesitatea

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Ediţia a XII-a 2014 Prezentare pentru cadrele didactice Cel mai mare program de dezvoltare și formare profesională a elevilor Premiul special al juriului la Gala Premiilor în Resurse Umane 2013 - HR Club

Mai mult

Chestionar: TU CUM TE COMPORŢI ONLINE? Propus: STRATULAT ANA; PARFENIE ARSINETA Clasele chestionate: a V-a A, B, a VI-a A,B, a VIII-a B Perioada: mart

Chestionar: TU CUM TE COMPORŢI ONLINE? Propus: STRATULAT ANA; PARFENIE ARSINETA Clasele chestionate: a V-a A, B, a VI-a A,B, a VIII-a B Perioada: mart Chestionar: TU CUM TE COMPORŢI ONLINE? Propus: STRATULAT ANA; PARFENIE ARSINETA Clasele chestionate: a V-a A, B, a VI-a A,B, a VIII-a B Perioada: martie 2013 Scopul: Descoperirea modului în care elevii

Mai mult

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino Târgovişte Adresa: Târgovişte, strada George Cair, nr.3, judeţul Damboviţa Telefon/Fax: (0372)

Mai mult

Studiu de calibrare a produsului “ZF - Simulator de business”

Studiu de calibrare  a produsului “ZF - Simulator de business” Studiu de calibrare a produsului ZF - Simulator de business June 2014 1 CUPRINS: Obiectivele cercetarii Metodologie Concluzii Structura esantionului Analiza simulatorului de business 2 Obiectivele cercetarii

Mai mult

Let s First Understand Our National Heritage in order to Define and Build Our European Identity COM-13-PM-50-DB-RO DISEMINARE A CELEI DE-A PATRA REUNI

Let s First Understand Our National Heritage in order to Define and Build Our European Identity COM-13-PM-50-DB-RO DISEMINARE A CELEI DE-A PATRA REUNI Let s First Understand Our National Heritage in order to Define and Build Our European Identity COM-13-PM-50-DB-RO DISEMINARE A CELEI DE-A PATRA REUNIUNIE DE PROIECT SPANIA, TOLOX CEIP SAN ROQUE 5-10 mai

Mai mult

Sa poti zambi atunci cand suferi

Sa poti zambi atunci cand suferi Derulare automată Carte cu acompaniament muzical 11 Să poţi zâmbi atunci când suferi (Aforisme de viaţă) Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României SMARANDACHE, FLORENTIN Să poţi zâmbi atunci când

Mai mult

Microsoft Word - Studiul 2_Analiza nevoilor la nivelul UVT.doc

Microsoft Word - Studiul 2_Analiza nevoilor la nivelul UVT.doc CENTRUL DE CONSILIERE PSIHOLOGICĂ ŞI ORIENTARE ÎN CARIERĂ (CCPOC) UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA DEPARTAMENTUL DE CERCETARE STUDIUL 2 ANALIZA NEVOILOR DE STRUCTURĂ, COMPETENŢĂ ŞI RELAŢIONARE ALE STUDENŢILOR

Mai mult

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să faci cu uşurinţă lucrurile pe care alţii le fac greu

Mai mult

a

a CONCURSUL ŞCOLAR NAŢIONAL DE COMPETENŢĂ ŞI PERFORMANŢĂ COMPER EDIŢIA 2011-2012 / ETAPA I LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, CLASA a III-a Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul efectiv de lucru este de 60

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Consilierea şcolară Cojanu Elena Expert Educarea/Consilierea grupului ţintă Şcoala cu clasele I-VIII nr. 12, Buzău Motto: Omul îşi poate lua cunoştinţele numai de la om. Aşa, bazinul se umple cu apă, focul

Mai mult

ROMANIA

ROMANIA ROMÂNIA JUDEŢUL BUZĂU MUNICIPIUL BUZĂU CONSILIUL LOCAL PROCES VERBAL încheiat astăzi, 07 decembrie 2016, orele 14,00, cu ocazia şedinţei Consiliului Local al Municipiului Buzău Astăzi, data de mai sus,

Mai mult

Microsoft Word - BAC sociologie

Microsoft Word - BAC sociologie Colecţia SUBIECTE POSIBILE Editura Paralela 45 Lucrarea este elaborată conform programei şcolare în vigoare pentru bacalaureat. Redactare: Daniel Mitran Tehnoredactare: Iuliana Ene Pregătire de tipar &

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Obiceiuri de utilizare a Smartphone-ului Raport de Cercetare Calitativă Metodologie OBIECTIV Obiectivul principal al acestui studiu a fost acela de a evalua modalitățile în care este utilizat smartphoneul

Mai mult

Percepții și atitudini ale populației privind incluziunea socială

Percepții și atitudini ale populației privind incluziunea socială BOGAŢI ŞI SĂRACI Percepții și atitudini ale populației României privind sărăcia și incluziunea socială LOGO martie 2012 Metodologia cercețării: Volumul eșantionului: 1.073 subiecți 18+ Tipul eșantionului:

Mai mult