Consecinte ale unui management defectuos al clasei

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Consecinte ale unui management defectuos al clasei"

Transcriere

1 Consecinte ale unui management defectuos al clasei AGRESIVITATEA

2 Obiective La finalul cursului toti studenții vor ști: - cum poate fi definită agresivitatea; - cum și de ce apare agresivitatea; - câteva modalități de lucru cu elevii cu comportament deviant.

3 CE ESTE AGRESIVITATEA Este un comportament care are ca intentie lezarea unei persoane (fizica sau verbala) sau distrugerea proprietatii. Este un comportament destructiv şi violent orientat spre persoane, obicte sau spre sine. Există şi o agresivitate calmă, nonviolentă dar întotdeauna agresivitatea semnifică atac, ofensivă, ostilitate, punere în primejdie sau chiar distrugere a obiectului ei.

4 CE ESTE AGRESIVITATEA Conform teoriei invatarii sociale, agresivitatea este similara cu orice alta reactie invatata. Reactiile unei persoane difera in functie de tipurile de raspunsuri pe care a invatat sa le foloseasca in fata situatiei stresante. Persoana frustrata poate cere ajutorul altei persoane, poate avea un comportament agresiv, se poate retrage, se poate mobiliza pentru a depasi obstacolul sau se poate refugia in alcool. Reactia aleasa va fi cea care in trecut, a constituit modul cel mai eficient de descarcare a frustrarii.

5 CUM SI DE CE APARE AGRESIVITATEA Frustrarea declanseaza agresiunea mai ales la persoanele care in trecut au invatat sa raspunda la situatiile stresante printr-un comportament agresiv. Copiii care au observat la un adult diferite forme de agresivitate imita ulterior acest gen de comportament. Modelele de agresivitate pe viu sau urmarite in film maresc probabilitatea ca cel care asista la astfel de scene sa dezvolte un comportament agresiv. Acesta poate fi motivul pentru care copiii, ai caror parinti folosesc pedepsele fizice, au o probabilitate mai mare de a manifesta comportamente agresive, parintii oferind acest model.

6 CUM SI DE CE APARE AGRESIVITATEA In unele situatii, exprimarea agresivitatii poate sa aiba la origine o pulsiune, realizandu-se astfel o detensionare, o reducere a intensitatii sentimentelor si actiunii agresive. Desi exprimarea sentimentelor de ostilitate nu reduce de obicei agresivitatea, acest lucru poate face persoana sa se simta mai bine. Acest efect poate fi explicat si prin faptul ca persoana simte ca are un control mai mare asupra situatiei.

7 Cauzele aparitiei agresivitatii cauzele frecvente ale furiei si agresiunilor: pierderea stimei de sine sau perceptia ca altcineva s-a comportat incorect. De asemenea, si problemele sociale ca saracia, suprapopularea, valorile sociale etc., maresc sau reduc tendinta unei persoane de a reactiona agresiv.

8 Agresivitatea în şcoală este o formă de conduită de devianţă şcolară Pe o scară a intensităţii, pornind de la intensitatea cea mai mică, agresivitatea presupune: confruntarea vizuală, poreclirea, ironizarea, tachinarea, bruscarea, lovirea cu diferite obiecte, pălmuirea şi ajungând la forme de intensitate crescută, cum ar fi înjunghierea şi împuşcarea. În ceea ce priveşte nivelul de securitate, unii elevi consideră că în instituţiile de învăţământ nu se simt în siguranţă. Zonele din preajma şcolilor prezintă un risc mai crescut de izbucnire a incidenţelor violente. Această situaţie ar putea dezvolta sentimentul de frică, suferinţă psihică, frustrare, toate acestea influenţând dezvoltarea armonioasă a elevilor din punct de vedere fizic şi psihic.

9 Agresivitatea în şcoală Agresiunile care au loc în preajma şcolilor sau chiar în şcoli, au loc în special între elevii şcolii şi mai rar între elevii şcolii şi alte persoaneelevi din alte şcoli sau persoane adulte. Majoritatea incidentelor au loc între elevi ( agresiuni verbale, gesturi agresive moderate şi rar bătăi între elevi). Comportamenul agresiv al elevilor are cauze multiple: probleme familiale (familii dezmembrate, situaţie materială precară), familii în care există un climat conflictual, familii hiperpermisive, modele de comportament învăţate în familie, anturajul, caracteristici specifice vârstei ( dorinţa de a atrage atenţia, de a impresiona, din teribilism, afirmarea masculinităţii). Motivaţia invăţării şcolare include: motivele frecventării şcolii, motivele care îl fac să dobândească cunoştinţe, să-şi folosească talentele, interesele cognitive, scopurile care îl fac să aspire la propria sa realizare ca fiinţă umană, motivele interacţiunii cu colegii şi cu profesorii.

10 Agresivitatea în şcoală - cauze Cercetările arată că cei mai mulţi copii care prezintă comportamente disociale şi antisociale, nu posedă nici măcar competenţe minime. Odată ce aceşti elevi au fost respinşi de către profesori şi colegi, au tendinţa de a abandona şcoala, de a se asocia în bande cu comportament violent. Conjunctura economică şi socială provoacă anumite confuzii în rândul tinerilor, care încep să se indoiască de eficacitatea şcolii. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât comunitatea nu îi asigură inserţia profesională. Valorile tradiţionale promovate în şcoală cunosc o degradare vizibilă. Un mediu social în criză afectează profund dezvoltarea adolescentului şi a individului, în general.

11 Agresivitatea în şcoală - cauze O altă cauză este relaţia dascăl-elev. Elevii în general se deschid în faţa unui profesor pe care îl simt apropiat, dar se inhibă atunci când cadrul didactic manifestă autoritarism faţă de cei cu rezultate slabe la învăţătură, îşi reprimă furia atunci când li se face o nedreptate sau sunt etichetaţi ca fiind elevi problemă, creându-se astfel o ruptură între membrii colectivului clasei, devin indiferenţi atunci când sunt trataţi cu indiferenţă. Violenţa psihologică repetată îndreptată împotriva elevilor, poate duce la apariţia sentimentului de frustrare, care se poate generaliza deter-minând o schimbare a atitudinii faţă de profesor şi faţă de activitatea şcolară în general. Sunt elevi care suferă ca urmare a unor judecăţi negative ale unor profesori, judecăţi care vin să întărească propriul lor sentiment de îndoială, de descurajare, de lipsă de încredere în forţele proprii. Acest dispreţ o dată interiorizat, poate antrena un ansamblu de reacţii comportamentale: lipsa de comunicare, pasivitate la lecţie, indiferenţă sau perturbarea lecţiei, apariţia unor atitudini ostile, provocatoare.

12 Agresivitatea în şcoală - interventie Profesorii se implică în aplanarea conflictelor, poartă discuţii cu cei care au generat situaţia, cer sprijinul părinţilor iar atunci când situatia o cere, recurg la mijloace de cons trângere în urma consultării consiliului profesoral: averti-zare scrisă, scăderea notei la purtare, iar in situaţii mai grave, exmatricularea. Diriginţii se implică în mod activ în viaţa clasei, tratând în timpul orelor diferite teme de importanţă pentru aceştia, ca devianţa şcolară, managementul conflictelor etc. Psihologii şcolari se implica, ori de câte ori li se semnalează cazuri de agresivitate în şcoală si intervin prin acordarea asistenţei psihologice. Un rol important au şi poliţiştii de proximitate, care discută cu elevii şi intervin atunci când li se semnalează existenţa unui caz în şcoală.

13 Agresivitatea în şcoală - interventie În ceea ce priveşte colaborarea între profesori şi părinţii elevilor este o problemă mai sensibilă, deoarece părinţii au o percepţie greşită asupra personalităţii propriilor copii, ei considerând, în general, şcoala responsabilă pen-tru comportamentele acestora. Pentru prevenirea şi stoparea incidentelor violente în şcoală şi pentru creşterea gradului de siguranţă, trebuie să fie angajaţi agenţi de pază autorizaţi pe tot parcursul orelor de curs, se cere prezenţa cu regularitate a poliţiştilor şi a jandarmilor în incinta şcolii şi în zonele adiacente, mai multa înţelegere şi implicare din partea profesorilor şi a părinţilor în viaţa elevilor, mai puţina discriminare între elevi.

14 Agresivitatea în şcoală - interventie Pot fi luate şi alte măsuri care să diminueze numărul incidentelor violente în şcoală, ca: emiterea unor regulamente cu bază legală de către minister valabile pentru întregul sistem de învăţământ, paza permanentă asigurată de agenţi de pază, precum şi contactul regulat cu poliţiştii şi jandarmii. Pentru reducerea agresivităţii în rândul elevilor, pot fi realizate : - dezbateri la nivelul unităţilor şcolare cu privire la normele legislative referitoare la securitatea şi siguranţa elevilor în scoli; - întâlniri cu reprezentanţii Poliţiei şi autorităţilor locale, pentru dezbaterea cauzelor şi condiţiilor de manifestare a agresivităţii în societate şi şcoli; - dezbaterea în cadrul orelor de dirigenţie/ consiliere a unor teme privind comportamentul agresiv al elevilor; - realizarea unor pliante, broşuri, afişe pentru atenţionarea elevilor despre riscurile unui comportament agresiv, în vederea eliminării / reducerii fenomenului de agresivitate;

15 Agresivitatea în şcoală - interventie organizarea unor activităţi recreative cu specific non-violent; - consilierea psihologică a elevilor cu comportament agresiv şi a elevilor care au fost victime ale unui astfel de comportament; - organizarea Săptămânii fără violenţă, în cadrul căreia sunt cuprinse concursuri de eseuri, fotografii, jocuri sportive, marşul nonviolenţei - identificarea familiilor cu comportament violent asupra copiilor şi implicarea în rezolvarea situaţiei; - realizarea de lectorate cu părinţii pe tema educaţiei non-violente; - organizarea de cursuri de formare a părinţilor pe teme legate de: abilităţi de relaţionare şi comunicare eficientă cu copiii, abordarea copiilor cu tulburări de comportament, relaţia şcoală-familie; - realizarea unui studiu privind relaţia dintre lipsa motivaţiei pentru învăţare, abandonul şcolar şi agresivitate; - realizarea unui studiu privind relaţia între fenomenul plecării părinţilor în străinătate şi apariţia unor premise pentru comportamentul deviant. Şcoala are un rol important de socializare al elevilor, de aceea, profesorii, ca agenţi educaţionali, sunt direct responsabili de comportamentul elevilor.

16 8 Modalitati de lucru cu elevii cu comportament deviant 1. Ofera suport Adesea copiii greșesc pentru că se tem de a nu părea ridicoli sau proști în ochii celorlalți. Uneori, copiii dezvoltă un comportament perturbator doar pentru a se amuza, pentru a-și incerca puterile, dar chiar și în acest caz a oferi suport este un raspuns pozitiv. Aceasta face să nu existe confruntare și este cea mai buna modalitate de a trata cu elevul fără să se escala-deze situația. De asemenea, întărește relația profesor-elevi. Văd că n-ai inceput, vrei poate să-ți explic încă o dată ce trebuie făcut? Întreabă-mă tu, să văd ce nu ai înțeles Vrei să bei niște apă sau să iei puțin aer curat? Văd că te-ai supărat, ar fi bine să stai puțin jos și să discutăm mai târziu Pot să fac ceva pentru tine care să te ajute să fie sarcina mai ușoară? Cateodată comportamentul elevilor disruptivi este un strigat de ajutor și este mai bine să încerci să-i ajuți decât să le reproșezi.

17 2. Amintește-le de succesele din trecut și de faptul că sunt în stare să îndeplinească ce li se cere 3. Cere-le ajutor pentru a găsi o soluție comportamentului lor, în felul acesta surprinzandu-i cu garda jos. Amintește-le că ești acolo ca să-i ajuți, că succesul tău înseamnă și succesul lor. Toni, pot să fac lucrurile mai ușoare dacă mă ajuți.inteleg ce simti, deci ce-mi sugerez să fac? 4. Utilizeaza consecințele prevăzute în regulamenul de ordine internă al școlii: - așează-l singur în bancă; - reține-l la școală, după ore; - trimite-l la biblioteca școlii pentru studiu; Dar nu uita, fa toate astea dupa ce l-ai atentionat si i-ai reamintit consecintele la care se expune pentru comportamentul perturbator. Matei, este a treia oara si in final va trebui sa-ti aplic pedeapsa. Asta doresti? Ioane, daca nu te apuci acum de lucru, voi... Asta iti doresti, cu adevarat? Eu imi doresc sa te ajut. Astept trei minute ca sa vad ca teai apucat de treaba.

18 5. Lauda si cea mai mica imbunatatire pe care o vezi Ne repezim de multe ori sa vedem defectele si sa gasim greselile, dar cel mai rapid mod de a face schimbari importante si de durata in comportament este cu vorba buna. Cand a fost ultima data cand v-ati purtat amabil cu un elev care va sacaie tot timpul? Daca vedeti chiar si o usoara imbunatatire, aratati-le ca ati sesizat incercarea lor de schimbare. 6. Evitati sa intrebati De ce?. Aceasta intrebare aduce confruntarea De ce stai asa?, DE ce te comporti asa?, De ce nu asculti?, De ce n-ai inceput inca? Daca nu credeti, bombardati-va partenerul cu intrebarea De ce in primele cinci minute cand ajungeti acasa si veti vedea ce fel de reactie are. Intreband De ce, starniti confruntarea.

19 7. Foloseste tacerea Acest lucru poate sa va aduca putere. Ei doresc sa li se raspunda, pentru a putea continua perturbarea, dar o tacere totala ii descumpaneste pentru ca le transmite clar ca nu va lasati atras de argumentele lui. Una dintre cele mai bune cai de a trata cu cineva care vrea sa intre in dispute este sa-l faci sa inceteze si sa reflecteze la comportamentul lui, neacordandu-i nici un fel de reactie. 8. Dezescaladeaza, deviaza si diminueaza subiectul Distragand atentia unui elev sfidator, arguementele lui scad din putere. Evitati remarcile sarcastice, dar distrageti atentia printr-o intrebare in afara subiectului sau introduceti o activitate noua care poate focaliza atentia lor si sa-i faca sa iasa din starea competitionala.

20 8. Dezescaladeaza, deviaza si diminueaza subiectul Odata, am raspuns foarte inocent unui baiat furios, cu o intrebare Ce culoare au sosetele tale? Starea lui de spirit s-a schimbat imediat. A trecut de la furie salbatica la nedumerire, m-a privit socat, stupefiat. Starea lui de spirit s-a transformat si aproape ca l-a pufnit rasul. Asa ca, aceasta intrebare sau alta, la fel de aiurita este un raspuns standard pentru orice izbucnire de manie a celorlalti.

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

BRAŞOV

BRAŞOV Conducător ştiinţific, Conf. univ. dr. Voiculescu Elisabeta Absolvent, Faur (Comşa )Călina Universitatea 1 Decembrie Alba Iulia, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale PETSM Statisticile oficiale raportează

Mai mult

ŞCOALA CU CLS

ŞCOALA CU CLS ŞCOALA GIMNAZIALĂ GRIGORE SILAŞI BECLEAN P-ța. Libertăţii, nr. 19 Tel: 0263 343129 http://www.scoalagrigoresilasi.ro Fax: 0263 343734 e-mail: scoalagrigoresilasi@yahoo.com Nr. 2967 / 16.10.2017 P L A N

Mai mult

INITIERE IN PSIHOPEDAGOGIA EXCEPTIONALITATII MODULUL II CARACTERISTICI PSIHOLOGICE ALE COPIILOR CU TENDINŢE DE ABANDON Studiile psihologice au relevat

INITIERE IN PSIHOPEDAGOGIA EXCEPTIONALITATII MODULUL II CARACTERISTICI PSIHOLOGICE ALE COPIILOR CU TENDINŢE DE ABANDON Studiile psihologice au relevat MODULUL II CARACTERISTICI PSIHOLOGICE ALE COPIILOR CU TENDINŢE DE ABANDON Studiile psihologice au relevat un set de caracteristici psihologice specifice copiilor cu tendinţe de abandon şcolar şi social.

Mai mult

COLEGIUL ECONOMIC CĂLĂRAȘI Str. 1 Decembrie 1918, nr. 88, C.P tel/fax: PLAN DE MASURI PRIVIND REDUCE

COLEGIUL ECONOMIC CĂLĂRAȘI Str. 1 Decembrie 1918, nr. 88, C.P tel/fax: PLAN DE MASURI PRIVIND REDUCE PLAN DE MASURI PRIVIND REDUCEREA ABSENTEISMULUI ANUL ȘCOLAR 2017- I. ARGUMENT Mutaţiile din societate şi din familia contemporană (problemele economice, problemele de relaţionare între părinţi şi copii,

Mai mult

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex 1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sexual. Poţi contribui şi tu ca acest lucru să nu i se

Mai mult

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc AFTER SCHOOL SCOALA 71 IOVAN DUCICI Incepand cu anul scolar 2009-2010 Scoala cu clasele I-VIII nr. 71 Iovan Ducici, trece la functionarea intr-un singur schimb cu program intre orele 08 00 14 00. Acest

Mai mult

ANEXĂ la H.C.L.S. 6 nr. 4/ LA TEATRALE CU MATALE - proiect de prevenire a delincvenţei juvenile

ANEXĂ la H.C.L.S. 6 nr. 4/ LA TEATRALE CU MATALE - proiect de prevenire a delincvenţei juvenile ANEXĂ la H.C.L.S. 6 nr. 4/27.01.2011 LA TEATRALE CU MATALE - proiect de prevenire a delincvenţei juvenile 1. DESCRIERE I. PROIECTUL 1.1 Titlul La Teatrale cu Matale 1.2 Localizare: Bucureşti sector6 1.3

Mai mult

H. 103 A1

H. 103 A1 CONSILIUL JUDEȚEAN SIBIU Anexa nr. 1 la HCJ Sibiu nr. 103/ 2018 PROIECT de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor,,vreau să ştiu! Cap. I - Analiza situaţiei operative - Dacă privim

Mai mult

Microsoft Word - Chestionar pt. parinti I-VIII

Microsoft Word - Chestionar pt. parinti I-VIII CHESTIONAR pentru PĂRINȚI (I-VIII) Chestionarul adresat părinților elevilor Școlii Gimnaziale Grigore Silași a avut ca scop evaluarea gradului de satisfacție al părinților în raport cu școala unde învață

Mai mult

ŞCOALA CU CLS

ŞCOALA CU CLS LICEUL TEHNOLOGIC ANGHEL SALIGNY AN ŞCOLAR 2016-2017 COMPONENŢA COMISIEI PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR : prof. VIVIANA CRĂCIUN, director Membri: prof. Roxana Monica Alexandru

Mai mult

Microsoft Word - Studiu privind efectul migratiei parintilor la munca in strainatate asupra copiilor ramasi acasa

Microsoft Word - Studiu privind efectul migratiei parintilor la munca in strainatate asupra copiilor ramasi acasa Studiu privind efectul migrației părinților la muncă în străinătate asupra copiilor rămași acasă Profesor învățământ primar Băcican Codruța Școala Gimnazială,,Virgil Iovănaș, Șofronea, Arad Fenomenul globalizării

Mai mult

EDC_HRE_VOL_2_ROM.pdf

EDC_HRE_VOL_2_ROM.pdf UNITATEA DE ÎNVĂȚARE 4 CONFLICT Învățământ primar Regulile ajută la rezolvarea conflictelor 4.1. Totul este în regulă! Chiar așa? Ce probleme sau conflicte putem observa în clasa noastră? 4.2. Așa procedăm

Mai mult

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era de 535.140 de persoane. Cercetătorii și activiștii

Mai mult

COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU PLANUL OPERATIONAL PRIVIND REDUCEREA FENOMENULUI VIOLENTEI IN MEDIUL SCOLAR ANUL SCOLAR Obiective la nivelul

COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU PLANUL OPERATIONAL PRIVIND REDUCEREA FENOMENULUI VIOLENTEI IN MEDIUL SCOLAR ANUL SCOLAR Obiective la nivelul COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU PLANUL OPERATIONAL PRIVIND REDUCEREA FENOMENULUI VIOLENTEI IN MEDIUL SCOLAR ANUL SCOLAR 2017-2018 1. Obiective la nivelul şcolii Identificarea şi evaluarea dimensiunii fenomenului

Mai mult

Слайд 1

Слайд 1 CAPITOLUL IV FUNCŢIILE CULTURII FIZICE Lecţia 13 TEMA: Cultura fizică - factor de socializare. Integrarea socială - efect al socializării prin cultura fizică. Cultura fizică - activităţi instructiv educative.

Mai mult

OBICEIURI DIGITALE SĂNĂTOASE CEVA CE CREĂM ÎMPREUNĂ Sfaturi utile pentru părinții copiilor cu vârsta între 0-18 ani

OBICEIURI DIGITALE SĂNĂTOASE CEVA CE CREĂM ÎMPREUNĂ Sfaturi utile pentru părinții copiilor cu vârsta între 0-18 ani OBICEIURI DIGITALE SĂNĂTOASE CEVA CE CREĂM ÎMPREUNĂ Sfaturi utile pentru părinții copiilor cu vârsta între 0-18 ani I BUNI STABILESC LIMITE, ASTFEL ÎNCÂT SĂ ȘTIM CUM SĂ NE COMPORTĂM ATUNCI CÂND CREȘTEM

Mai mult

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Despre bullying Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoase, implementat de

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Despre bullying Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoase, implementat de ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Despre bullying Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoase, implementat de Organizația Salvați Copiii și se adresează copiilor.

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Consilierea şcolară Cojanu Elena Expert Educarea/Consilierea grupului ţintă Şcoala cu clasele I-VIII nr. 12, Buzău Motto: Omul îşi poate lua cunoştinţele numai de la om. Aşa, bazinul se umple cu apă, focul

Mai mult

Microsoft Word - Plan managerial anual scolar

Microsoft Word - Plan managerial anual scolar ȘCOALA GENERALĂ GRIGORE SILAȘI BECLEAN PLAN MANAGERIAL ANUL ŞCOLAR 2011-2012 Director: Rus Vasile Gabriel 1. BAZA CONCEPTUALĂ. Acest Plan Managerial este conceput în conformitate cu următoarele acte normative:

Mai mult

Chestionar: TU CUM TE COMPORŢI ONLINE? Propus: STRATULAT ANA; PARFENIE ARSINETA Clasele chestionate: a V-a A, B, a VI-a A,B, a VIII-a B Perioada: mart

Chestionar: TU CUM TE COMPORŢI ONLINE? Propus: STRATULAT ANA; PARFENIE ARSINETA Clasele chestionate: a V-a A, B, a VI-a A,B, a VIII-a B Perioada: mart Chestionar: TU CUM TE COMPORŢI ONLINE? Propus: STRATULAT ANA; PARFENIE ARSINETA Clasele chestionate: a V-a A, B, a VI-a A,B, a VIII-a B Perioada: martie 2013 Scopul: Descoperirea modului în care elevii

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Școală fără violență, viață fără violență Campanie Anti-bullying Ce ne propunem? Prin campania noastră ne-am propus să demontăm niște mituri din cercurile de elevi: - Bullyingul dezvoltă caracterul - Bâtele

Mai mult

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL Cuprins: 1. Cine esti tu / cunoasterea eroului (acum faci cunostiinta cu tine insuti) a) cele 12 arhetipuri

Mai mult

CODUL ETIC SPAS

CODUL ETIC SPAS PRIMĂRIA COMUNEI VÎNĂTORI NEAMŢ SEVICIUL PUBLIC DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ANEXA LA HCL NR.31 DIN 26.07.2012 CODUL ETIC CAPITOLUL I DISPOZITII GENERALE Art.1. Codul etic cuprinde norme de conduită obligatorii

Mai mult

ROMÂNIA

ROMÂNIA CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI CORNU HOTĂRÂRE privind stabilirea de măsuri pentru organizarea, coordonarea și sprijinirea activității echipei mobile la intervențiile de urgență în cazurile de violență domestică

Mai mult

Fighting discrimination through art activities

Fighting discrimination through art activities Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei Teatru Forum și Media advocacy factori ai schimbării atitudinii comunității față de persoanele cu dizabilități Lina Malcoci Manager comunicare Keystone

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul e

Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul e Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul educației nonformale în activitatea de învățare și influența

Mai mult

Slide 1

Slide 1 MANAGEMENTUL CLASEI SI Obiective: DISCIPLINA La sfârșitul cursului, toți studenții vor fi capabili să: - definească disciplina; - diferențieze modelele de disciplină; - cunoască cauzele comportamentului

Mai mult

Investeşte în oameni! Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane

Investeşte în oameni! Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Investeşte în oameni! Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Titlul programului : Oportunități integrate de diminuare

Mai mult

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimbarii, organizata de doua persoane de la care am avut

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

1

1 Raport de evaluare a programului de asistenţă din cadrul proiectului Copii cu părinţi deţinuţi - copiii invizibili, RO2014_C4_64 1 2 Cuprins Introducere... 4 Date socio-demografice ale respondenţilor...

Mai mult

Teacher Training Plymouth Experience

Teacher Training Plymouth  Experience ACTIVITATI: Prezentarea sistemului educațional din UK; atelier de lucru: înțelegerea barierelor și mecanismelor pentru realizarea schimbării în procesul educativ; activități de colaborare în clasă; Prezentare:

Mai mult

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd 30 de lucruri pe care nu le po}i afla de la prieteni {i p rin}i CORINT JUNIOR Salutare, Fetele au făcut întotdeauna parte din viaţa ta. Dar până acum, tu şi prietenii tăi v - aţi văzut de treburile voastre,

Mai mult

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN DOLJ Str. Ion Maiorescu Nr. 6, Craiova, Telefon 0251/420961; 0351/ (407397) Fax: 0251/421824, 0351/ E

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN DOLJ Str. Ion Maiorescu Nr. 6, Craiova, Telefon 0251/420961; 0351/ (407397) Fax: 0251/421824, 0351/ E INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN DOLJ Str. Ion Maiorescu Nr. 6, 200760 Craiova, Telefon 0251/420961; 0351/407395 (407397) Fax: 0251/421824, 0351/407396 E-mail: isjdolj@isj.dj.edu.ro Web: www.isj.dj.edu.ro

Mai mult

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani,

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, 7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, sau din contra sunteti deja propietar al unei afaceri

Mai mult

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI SUCEAVA COLEGIUL NAŢIONAL EUDOXIU HURMUZACHI RĂDĂUŢI, Calea Bucovinei 5, Cod:725400,

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI SUCEAVA COLEGIUL NAŢIONAL EUDOXIU HURMUZACHI RĂDĂUŢI, Calea Bucovinei 5, Cod:725400, MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI SUCEAVA COLEGIUL NAŢIONAL EUDOXIU HURMUZACHI RĂDĂUŢI, Calea Bucovinei 5, Cod:725400, Tel: 0230/561522, Fax: 0230/566048 E-mail: churmuzachi

Mai mult

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contacte utile în sprijinul tău Co-finanțat de Uniunea Europeană BINE DE ȘTIUT Ai

Mai mult

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar RAPORT EDUCAȚIONAL 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizarea? Normalizarea este un proces de vindecare care te duce înapoi la starea normală,

Mai mult

Chestionar parinti

Chestionar parinti Chestionarul pentru părinţi (nivelurile antepreşcolar, preşcolar, primar, gimnazial, liceal) Răspunsurile marcate cu un cerculeţ permit selectarea unei singure variante, răspunsurile marcate cu un pătrăţel

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Modul 8: de securitate şi sănătate în muncă HG nr. 971/2006 Prezenta hotărâre de guvern: stabileşte cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de muncă; nu se aplică

Mai mult

TEORIA EDUCAŢIEI FIZICE ŞI SPORTULUI

TEORIA EDUCAŢIEI FIZICE ŞI SPORTULUI UNVERSITATEA DE STAT DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT CATEDRA: TEORIA ŞI METODICA CULTURII FIZICE TEORIA ŞI METODICA EDUCAŢIEI FIZICE Lecţia nr.2 TEMA: SISTEMUL METODELOR DE INSTRUIRE ŞI EDUCARE ÎN EDUCAŢIE

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

Proiect didactic Consiliere și dezvoltare personală Clasa: a VI-a Disciplina: Consiliere și dezvoltare personală Titlul lecției: Da, și eu am o imagin

Proiect didactic Consiliere și dezvoltare personală Clasa: a VI-a Disciplina: Consiliere și dezvoltare personală Titlul lecției: Da, și eu am o imagin Proiect didactic Consiliere și dezvoltare personală Clasa: a VI-a Disciplina: Consiliere și dezvoltare personală Titlul lecției: Da, și eu am o imagine pozitivă despre mine! Tipul lecției: Predare-consolidare

Mai mult

SUBIECTE PROBA SCRISĂ Subiectul 1-2 puncte Enumeraţi 8 (opt) fapte, ale funcţionarilor publici cu statut special, care pot constitui abateri disciplin

SUBIECTE PROBA SCRISĂ Subiectul 1-2 puncte Enumeraţi 8 (opt) fapte, ale funcţionarilor publici cu statut special, care pot constitui abateri disciplin SUBIECTE PROBA SCRISĂ Subiectul 1-2 puncte Enumeraţi 8 (opt) fapte, ale funcţionarilor publici cu statut special, care pot constitui abateri disciplinare, aşa cum sunt prevăzute în Legea Nr. 293/2004 forma

Mai mult

PROIECT DIDACTIC Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Slatina CLASA: a VII -a A DATA: DISCIPLINA: Consiliere şi Orientare PROFESOR: IORDACHE VIOLETA Motiva

PROIECT DIDACTIC Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Slatina CLASA: a VII -a A DATA: DISCIPLINA: Consiliere şi Orientare PROFESOR: IORDACHE VIOLETA Motiva PROIECT DIDACTIC Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Slatina CLASA: a VII -a A DATA: DISCIPLINA: Consiliere şi Orientare PROFESOR: IORDACHE VIOLETA Motivaţia :,,Relaţiile de orice fel sunt ca nisipul pe care-l

Mai mult

Regulament intern CEAC 2010

Regulament intern CEAC 2010 REGULAMENTUL CADRU DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A COMISIEI PENTRU EVALUARE ŞI ASIGURAREA CALITĂŢII EDUCAŢIEI CAPITOLUL I Dispoziţii generale Art. 1. Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii Educaţiei

Mai mult

Microsoft Word - TRECEREA PRAGULUI DE LA INVATAMANTUL PRIMAR LA GIMNAZIU

Microsoft Word - TRECEREA PRAGULUI DE LA INVATAMANTUL PRIMAR LA GIMNAZIU PROIECT EDUCAȚIONAL TRECEREA PRAGULUI DE LA ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR LA CEL GIMNAZIAL Profesor învățământ primar, Băcican Codruța Școala Gimnazială,,Virgil Iovănaș Șofronea, Arad DOMENIU: integrarea școlară,

Mai mult

ŞCOALA CU CLASELE I-VIII

ŞCOALA CU CLASELE I-VIII 1. PROIECTARE PLANUL MANAGERIAL AL COMISIEI DIRIGINŢILOR ANUL ŞCOLAR 2014/2015 1 Asigurarea cadrului legislativ specific activităţii educative şcolare şi extraşcolare 2 Asigurarea eficienţei proiectării

Mai mult

LICEUL TEHNOLOGIC ASTRA PITEŞTI Piteşti, str. Nicolae Dobrin, nr.3, tel/fax , web: liceulastra.ro Chestionaru

LICEUL TEHNOLOGIC ASTRA PITEŞTI Piteşti, str. Nicolae Dobrin, nr.3, tel/fax ,   web: liceulastra.ro Chestionaru LICEUL TEHNOLOGIC ASTRA PITEŞTI Piteşti, str. Nicolae Dobrin, nr.3, tel/fax 0248251824, e-mail: liceulastra@yahoo.com; web: liceulastra.ro Chestionarul pentru părinţi (nivelurile profesional, liceal) Răspunsurile

Mai mult

Ce trebuie să ştiţi despre divorţ:

Ce trebuie să ştiţi despre divorţ: La ce vă folosesc căile de atac şi care sunt acestea Acestea vă dau posibilitatea să îndreptaţi greşelile săvârşite de instanţele de judecată, prin aducerea lor la cunoştinţa instanţelor superioare, care

Mai mult

MINISTERUL EDUCAŢIEI CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI

MINISTERUL EDUCAŢIEI CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI MINISTERUL EDUCAŢIEI CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI BRASOV GRĂDINIŢA PP. NR. 11, JUDEŢUL BRASOV Str. T. VLADIMIRESCU, Nr. 33 Telefon/fax : 0268-420215 E-mail: gradinita11brasov@yahoo.com

Mai mult

The Chalkboard

The Chalkboard Generatorul de motivatie Gandeste Pozitiv, mergi inainte si transforma-ti visele in realitate Introducere Cum am descoperit dezvoltarea personala Rolul motivatiei in atingerea obiectivelor Pregateste-te

Mai mult

Microsoft Word - DARUIREA UNUI ZAMBET.doc

Microsoft Word - DARUIREA UNUI ZAMBET.doc Daruirea unui Zambet Odata ce ajungi sa intelegi ca toate lucrurile sunt efemere. Toate lucrurile sunt intr-o continua schimbare. In acest fel, lucrurile care te inspaimanta nu vor fi tot timpul prezente.

Mai mult

Fisa lunara Scoala pentru valori autentice noiembrie

Fisa lunara Scoala pentru valori  autentice  noiembrie FIŞĂ LUNARĂ DE ACTIVITĂȚI ÎN CADRUL PROIECTULUI ȘCOALA PENTRU VALORI AUTENTICE, AN ȘCOLAR 2018-2019 1. Titlul simbolic al lunii pentru care au fost desfășurate activităţile: SĂNĂTATE ȘI MIȘCARE 2. Nr.

Mai mult

POLITICA DE SĂNĂTATE ȘI SIGURANȚĂ

POLITICA DE SĂNĂTATE ȘI SIGURANȚĂ Avenor College Complex Greenfield Str. Drumul Pădurea Pustnicu nr. 125 A, Sector 1, București 014042 Tel: 021 386 02 12; 021 386 02 10 office@avenor.ro, www.avenor.ro POLITICA PRIVIND NEVOILE EDUCAȚIONALE

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VIOLENŢA o formă de manifestare a agresivitaţii ce presupune utilizarea forţei pentru a manifesta superioritatea. Este o conduită agresivă acuta cu finalitate distructivă, sau transformativă. DISCUTAM

Mai mult

R O M Â N I A MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * COLEGIUL PARTIC

R O M Â N I A MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * COLEGIUL PARTIC R O M Â N I A MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * COLEGIUL PARTICULAR VASILE GOLDIŞ ARAD C.F. 29602616, ARAD, str. Feleacului,

Mai mult

RAEI Partea a II-a DESCRIEREA ACTIVITĂŢILOR DE ÎMBUNĂTĂŢIRE A CALITĂŢII REALIZATE Nr Activităţi Tipul de Obiective Termene Respons Indicatori de crt a

RAEI Partea a II-a DESCRIEREA ACTIVITĂŢILOR DE ÎMBUNĂTĂŢIRE A CALITĂŢII REALIZATE Nr Activităţi Tipul de Obiective Termene Respons Indicatori de crt a RAEI Partea a II-a DESCRIEREA ACTIVITĂŢILOR DE ÎMBUNĂTĂŢIRE A CALITĂŢII REALIZATE crt activitate 1 abilităţi realizare 1 Aplicarea testelor 1.Elaborarea Îmbunăta Oct CEAC Existenţa iniţiale şi interpretarea

Mai mult

Leadership_ CARPEVITA

Leadership_ CARPEVITA O carieră pentru viața ta! Oportunități de carieră prin consiliere și orientare profesională Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

Mai mult

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROFESIA DE ASISTENT MEDICAL

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROFESIA DE ASISTENT MEDICAL CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROFESIA DE ASISTENT - Ce este profesia de asistent medical - Ce specializări există pentru asistenții medicali în școala noastră - Calitățile și abilitățile unui asistent medical

Mai mult

Tu alegi! ANEXĂ la H.C.L. S.6 nr..../...

Tu alegi! ANEXĂ la H.C.L. S.6 nr..../... Tu alegi! ANEXĂ la H.C.L. S.6 nr..../... 1. DESCRIERE I. PROIECTUL 1.1. Titlul : Tu alegi! 1.2. Localizare: Bucureşti, sector 6 1.3. Costul proiectului şi suma solicitată de la DGASPC Sector 6 Costul total

Mai mult

MINISTERUL MINISTERUL EDUCATIEI NAȚIONALE COLEGIUL NATIONAL GHEORGHE VRĂNCEANU BACĂU STR. LUCRETIU PĂTRĂȘCANU, NR. 30, BACĂU TEL.: 0234/514882, 0234/5

MINISTERUL MINISTERUL EDUCATIEI NAȚIONALE COLEGIUL NATIONAL GHEORGHE VRĂNCEANU BACĂU STR. LUCRETIU PĂTRĂȘCANU, NR. 30, BACĂU TEL.: 0234/514882, 0234/5 MINISTERUL MINISTERUL EDUCATIEI NAȚIONALE COLEGIUL NATIONAL GHEORGHE VRĂNCEANU BACĂU STR. LUCRETIU PĂTRĂȘCANU, NR. 30, BACĂU TEL.: 0234/514882, 0234/511651 TEL./FAX: 0234/530097, 0234/525251 email:cnghvranceanu@yahoo.co.uk

Mai mult

1. ARGUMENT Preocupările internaţionale recente privind violenţa în societate au inclus şi problematica violenţei în şcoală, subliniindu-se faptul că

1. ARGUMENT Preocupările internaţionale recente privind violenţa în societate au inclus şi problematica violenţei în şcoală, subliniindu-se faptul că 1. ARGUMENT Preocupările internaţionale recente privind violenţa în societate au inclus şi problematica violenţei în şcoală, subliniindu-se faptul că şcoala este o parte integrantă a comunităţii. În societatea

Mai mult

ANEXA la ordinul MECTS nr. 5635/ privind structura anului școlar Programul Să știi mai multe, să fii mai bun! Prevederi generale 1

ANEXA la ordinul MECTS nr. 5635/ privind structura anului școlar Programul Să știi mai multe, să fii mai bun! Prevederi generale 1 Programul Să știi mai multe, să fii mai bun! Prevederi generale 1. Săptămâna 1 5 aprilie 2013 va fi dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit Să știi

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Consumul produselor din tutun și politici de control în sistemul de plasament din România Dr. Schmidt Loránd Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Mureș București noiembrie 2016

Mai mult

Noi competențe pentru un job de calitate cod proiect /ROBG178 LOCURI DE MUNCA SI COMPETENTE Veliko Tarnovo 11 ianuarie

Noi competențe pentru un job de calitate cod proiect /ROBG178 LOCURI DE MUNCA SI COMPETENTE Veliko Tarnovo 11 ianuarie Noi competențe pentru un job de calitate cod proiect 16.4.2.024/ROBG178 LOCURI DE MUNCA SI COMPETENTE Veliko Tarnovo 11 ianuarie 2019 Proiect cofinanțat de UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională,

Mai mult

coala Gimnazială Barbu Ionescu Urzicuta Comisia pentru Evaluare şi Asigurare a Calităţii Procedura operațională privind prevenirea i diminuarea violen

coala Gimnazială Barbu Ionescu Urzicuta Comisia pentru Evaluare şi Asigurare a Calităţii Procedura operațională privind prevenirea i diminuarea violen Pag. 1 / 13 Nr.1252 b/14.09.2015 Aprobat in CA din 31.07.2015 1. Lista responsabililor cu elaborarea, verificarea şi aprobarea ediţiei sau, după caz, a reviziei în cadrul ediţiei procedurii: Nr. Crt. Elemente

Mai mult

Pentru o Europă care promovează solidaritate si egalitate Parlamentul European poate juca un rol important în promovarea unei Uniunii Europene care să

Pentru o Europă care promovează solidaritate si egalitate Parlamentul European poate juca un rol important în promovarea unei Uniunii Europene care să care promovează solidaritate si egalitate Parlamentul European poate juca un rol important în promovarea unei Uniunii Europene care să fie inclusivă faţă de toţi cei în nevoie. Tu ai #ThePowerofVote www.thepowerofvote.eu

Mai mult

Vreau şansa mea DOMENIU: Educație LOCALITATE: Botoșani DURATA IMPLEMENTĂRII: 7 luni INIȚIATOR: Geanina Olga Ipate "Proiectul Vreau Şansa Mea! este un

Vreau şansa mea DOMENIU: Educație LOCALITATE: Botoșani DURATA IMPLEMENTĂRII: 7 luni INIȚIATOR: Geanina Olga Ipate Proiectul Vreau Şansa Mea! este un Vreau şansa mea DOMENIU: Educație LOCALITATE: Botoșani DURATA IMPLEMENTĂRII: 7 luni INIȚIATOR: Geanina Olga Ipate "Proiectul Vreau Şansa Mea! este un proiect şansa pe care o dăm semenilor noştri şi despre

Mai mult

Iulia Cruț Trei săptămâni cu trei copii Parenting, educația pe bază de rețete universale? Editura Meditative Arts Parenting, educația pe bază de rețet

Iulia Cruț Trei săptămâni cu trei copii Parenting, educația pe bază de rețete universale? Editura Meditative Arts Parenting, educația pe bază de rețet Iulia Cruț Trei săptămâni cu trei copii Parenting, educația pe bază de rețete universale? Editura Meditative Arts Parenting, educația pe bază de rețete universale? Fiecare părinte, din fiecare generație,

Mai mult

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino Târgovişte Adresa: Târgovişte, strada George Cair, nr.3, judeţul Damboviţa Telefon/Fax: (0372)

Mai mult

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest formular online (http://bit.ly/civit-a1) până la data de

Mai mult

Colegiul Național Mihai Eminescu, București Procedura Operaționala PRIVIND SIGURANTA ELEVILOR IN SCOLA SI IN AFARA SCOLII SI REGLEMENTAREA ACCESULUI S

Colegiul Național Mihai Eminescu, București Procedura Operaționala PRIVIND SIGURANTA ELEVILOR IN SCOLA SI IN AFARA SCOLII SI REGLEMENTAREA ACCESULUI S Pag. 1 / 8 1. Lista responsabililor cu elaborarea, verificarea şi aprobarea ediţiei sau, după caz, a reviziei în cadrul ediţiei procedurii: Crt. Elemente privind responsabilii / operaţiunea Numele şi prenumele

Mai mult

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Adaptat timpului, dar ancorat pe stâncă CINE SUNTEM NOI?...cei care credem că fiecare copil și tânar este important și valoros în ochii Lui Dumnezeu... "Încredințează-ți

Mai mult

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic 1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aici sunt 3 pasi: 1. Motivatia, de ce vrei sa slabesti

Mai mult

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul din Ploiesti, in perioada octombrie-noiembrie 2009.

Mai mult

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx Programa de opțional pentru grădiniță SĂ NU UITĂM LIMBA STRĂMOŞEASCĂ ARGUMENT Ruşii lipoveni, avându-şi originile în Rusia, fac parte din diaspora rusă europeană şi utilizează drept limbă de comunicare

Mai mult

PROIECT -TABǍRA COPILǍRIEI! FIŞA ACTIVITǍȚII ScoalaGimnaziala nr.1 Lehliu, judcalarasi, com lehliu Nivelul de invatamant: inv. primar - clasa a III-a

PROIECT -TABǍRA COPILǍRIEI! FIŞA ACTIVITǍȚII ScoalaGimnaziala nr.1 Lehliu, judcalarasi, com lehliu Nivelul de invatamant: inv. primar - clasa a III-a PROIECT -TABǍRA COPILǍRIEI! FIŞA ACTIVITǍȚII ScoalaGimnaziala nr.1 Lehliu, judcalarasi, com lehliu Nivelul de invatamant: inv. primar - clasa a III-a si a IV-a Numarul elevilor : 20 Numarul cadrelor didactice

Mai mult

MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE ŞCOALA GIMNAZIALĂ STRUNGA Tel: 0232/714296; Fax: 0232/ Nr. 101/ PLAN OP

MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE ŞCOALA GIMNAZIALĂ STRUNGA Tel: 0232/714296; Fax: 0232/ Nr. 101/ PLAN OP MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE ŞCOALA GIMNAZIALĂ STRUNGA Tel: 0232/714296; Fax: 0232/714296 E-mail: scoalastrunga@yahoo.com Nr. 101/05.03.2019 PLAN OPERAŢIONAL An şcolar 2018-2019 Semestrul al II-lea STRUNGA

Mai mult

Avizat Director, Avizat, Director CJRAE PROGRAM DE INTERVENŢIE PERSONALIZAT Numele şi prenumele elevului(ei):.. Data şi locul naşterii: Domiciliul: Şc

Avizat Director, Avizat, Director CJRAE PROGRAM DE INTERVENŢIE PERSONALIZAT Numele şi prenumele elevului(ei):.. Data şi locul naşterii: Domiciliul: Şc Avizat Director, Avizat, Director CJRAE PROGRAM DE INTERVENŢIE PERSONALIZAT Numele şi prenumele elevului(ei):.. Data şi locul naşterii: Domiciliul: Şcoala/instituţia: Echipa de lucru: Profesorii clasei,

Mai mult

Microsoft Word - hirlau-comenius

Microsoft Word - hirlau-comenius Hîrlău - frumos şi vechi plai românesc Hirlau este una dintre localitatile Moldovei cu o bogata istorie. Localitatea este situata in partea de nord-vest a judetului lasi, unde la mica distanţa se afla,

Mai mult

RAPORTUL FORMATORULUI Formator: Apostol Doiniţa, profesor grad dicatic I, fizică, Grup Şcolar Ferdinand I Rm.Vâlcea/profesor metodist C.C.D.Vâlcea, an

RAPORTUL FORMATORULUI Formator: Apostol Doiniţa, profesor grad dicatic I, fizică, Grup Şcolar Ferdinand I Rm.Vâlcea/profesor metodist C.C.D.Vâlcea, an RAPORTUL FORMATORULUI Formator: Apostol Doiniţa, profesor grad dicatic I, fizică, Grup Şcolar Ferdinand I Rm.Vâlcea/profesor metodist C.C.D.Vâlcea, an școlar 2010-. Grama Aurelia, profesor grad dicatic

Mai mult

Plan de activități Domeniul: Siguranța online Tema: Reputația mea online Grupul țintă: Elevii claselor a VIII-a IX-a Obiective operaționale O1 Elevii

Plan de activități Domeniul: Siguranța online Tema: Reputația mea online Grupul țintă: Elevii claselor a VIII-a IX-a Obiective operaționale O1 Elevii Plan de activități Domeniul: Siguranța online Tema: Reputația mea online Grupul țintă: Elevii claselor a VIII-a IX-a Obiective operaționale O1 Elevii exprimă prin propriile cuvinte sensul noțiunilor de,,imagine

Mai mult

Microsoft Word - 6. Codruta_Curta - Valeria_Gidiu.doc

Microsoft Word - 6. Codruta_Curta - Valeria_Gidiu.doc MONEY SENSE- UN PROGRAM DE EDUCAŢIE FINANCIARĂ ŞI NU NUMAI Nora Codruţa Curta, Liceul Teoretic Mihai Eminescu Cluj-Napoca Valeria Gîdiu, Colegiul Tehnic Augustin Maior Cluj-Napoca 1. Introducere Expresie

Mai mult

Simpozion regional "Rolul educatiei formale si nonformale in dezvoltarea personala, din perspective invatarii pe tot parcursul vietii"

Simpozion regional Rolul educatiei formale si nonformale in dezvoltarea personala, din perspective invatarii pe tot parcursul vietii MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE CASA CORPULUI DIDACTIC VASLUI COLEGIUL TEHNIC MARCEL GUGUIANU ZORLENI ORGANIZEAZĂ EDIŢIA a IV-a, 15 DECEMBRIE 2016 DOMENII ÎN CARE SE ÎNCADREAZĂ

Mai mult

SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON

SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON Concepţie grafică: Atelierul de creaţie grafică al Consiliului Europei Realizare: Serviciul de producere a documentelor și publicaţiilor Consiliul Europei,

Mai mult

Systematic Odometry Errors Compensation for Mobile Robot Positioning

Systematic Odometry Errors Compensation for Mobile Robot Positioning http://www.alchimistii.ivn.ro 1 Proiectele,, Revista magazin Adolescenţa şi,, Adolescenţa revista celor tineri Proiecte finanţate de Direcţia pentru Tineret şi Sport Argeş martie 2001 Proiectele au avut

Mai mult

09-ppt-2018-capac

09-ppt-2018-capac SEMINAR IMPORTANȚA ANALIZEI SWOT PENTRU SUCCESUL AFACERII Analiza SWOT presupune stabilirea calitatilor firmei dvs, defectele, oportunitatile de piata si amenintarile 1 Analiza SWOT ofera o radiografie

Mai mult

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCovey Co Published by arrangement with St. Martin s Press,

Mai mult

Percepții și atitudini ale populației privind incluziunea socială

Percepții și atitudini ale populației privind incluziunea socială BOGAŢI ŞI SĂRACI Percepții și atitudini ale populației României privind sărăcia și incluziunea socială LOGO martie 2012 Metodologia cercețării: Volumul eșantionului: 1.073 subiecți 18+ Tipul eșantionului:

Mai mult

MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru SOCIOLOGIE CLASA a XI-a ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ WALDORF

MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru SOCIOLOGIE CLASA a XI-a ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ WALDORF MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru SOCIOLOGIE CLASA a XI-a ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ WALDORF Aprobat prin Ordin al Ministrului nr..../... Bucureşti

Mai mult

Microsoft Word - Planul managerial pentru semestrul al doilea an scolar

Microsoft Word - Planul managerial pentru semestrul   al doilea an scolar Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice PLANUL MANAGERIAL 2016-2017 SEMESTRUL AL II-LEA În semestrul al II-lea al anului şcolar 2016-2017 vor fi urmărite priorităţile stabilite la nivelul

Mai mult

Ochelarii dintre terapeut şi clientul său Carpiuc Mihai Cristian Abstract Prezenta lucrare a pornit de la o observaţie personală din practica, avută c

Ochelarii dintre terapeut şi clientul său Carpiuc Mihai Cristian Abstract Prezenta lucrare a pornit de la o observaţie personală din practica, avută c Ochelarii dintre terapeut şi clientul său Carpiuc Mihai Cristian Abstract Prezenta lucrare a pornit de la o observaţie personală din practica, avută cu câţiva clienţi, şi din experienţa împărtăşită de

Mai mult

PLAN OPERAŢIONAL CEAC / PLANUL OPERAŢIONAL AL COMISIEI DE EVALUARE ŞI ASIGURARE A CALITĂŢII an şcolar: INSTRUMENTE/ MODALITĂŢI

PLAN OPERAŢIONAL CEAC / PLANUL OPERAŢIONAL AL COMISIEI DE EVALUARE ŞI ASIGURARE A CALITĂŢII an şcolar: INSTRUMENTE/ MODALITĂŢI 1 PLANUL OPERAŢIONAL AL COMISIEI DE EVALUARE ŞI ASIGURARE A CALITĂŢII an şcolar: INSTRUMENTE/ MODALITĂŢI DE ACTIVITĂŢI RESPONSABILI TERMEN RESURSE EVALUARE I. ŢINTA: IMPLEMENTAREA ŞI CONSOLIDAREA MECANISMELOR

Mai mult

Strategia serviciilor sociale _ varianta_de_scris-

Strategia serviciilor sociale _ varianta_de_scris- ROMÂNIA JUDEŢUL VRANCEA CONSILIUL LOCAL RASTOACA Anexa la HCL15/25.04.2018 STRATEGIA DE DEZVOLTARE A SERVICIILOR SOCIALE ACORDATE DE FURNIZORII PUBLICI ŞI PRIVAŢI LA NIVELUL COMUNEI RASTOACA JUDETUL VRANCEA

Mai mult