12 STRATEGII SĂ ÎȚI CREȘTI CHARISMA Charisma sau efectul charismatic este unul dintre cele mai importante calităţi pe care le poate avea un vorbitor.

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "12 STRATEGII SĂ ÎȚI CREȘTI CHARISMA Charisma sau efectul charismatic este unul dintre cele mai importante calităţi pe care le poate avea un vorbitor."

Transcriere

1 12 STRATEGII SĂ ÎȚI CREȘTI CHARISMA Charisma sau efectul charismatic este unul dintre cele mai importante calităţi pe care le poate avea un vorbitor. Este cel mai greu de format, dar nu imposibil. De multe ori este şi greu de definit. Părerile sunt mereu împărţite în ceea ce priveşte charisma pe care o are sau nu un vorbitor, cu care se naşte sau nu un vorbitor. Charisma reprezintă o combinaţie de atitudine, inteligenţă, cunoaştere, temperament, cultură, preferinţe, gândire, energie, experienţă. Cu alte cuvinte întregul tău mod de a fi. Charisma mai este definită ca fiind o abilitate specială de a influenţa oamenii şi de a genera devotament. Un vorbitor charismatic are abilitatea, utilizându-şi toate calităţile pe care le deţine, să realizeze un impact puternic, memorabil şi de durată asupra celor cărora le vorbeşte. El îşi influenţează ascultătorii emoţional, fizic, intelectual şi comportamental. Influenţează gândurile şi modul de a gândi şi de a privi lucrurile, schimbă perspective şi atitudini. Există un mit care spune că a fi charismatic este un har cu care te naşti, har pe care îl au doar anumiţi oameni de excepţie. Acest lucru nu este adevărat în totalitate. Pot fi calităţi înnăscute, dar pot fi şi dobândite. Este adevărat, puţin mai greu şi în timp, dar se pot dobândi.

2 Efectul charismatic poate fi învăţat. Este vorba despre cum îţi poţi folosi abilitatea naturală de a face o impresie puternică. Impactul tău personal este efectul tău charismatic. De obicei, când vorbim de charismă ne ducem cu gândul la o figură istorică, o celebritate, un star, un lider puternic, politician de marcă, geniu militar, lider spiritual și religios. Ne este comod să spunem: charisma este ceva imposibil de atins şi este rezervată doar anumitor oameni care sunt predestinaţi să fie admiraţi, să fie invidiaţi sau să inspire teamă. Iar unii chiar ajung să creadă că efectul charismatic este ceva imposibil de atins şi astfel renunţă să îşi construiască propria charismă. Între charismă şi bine nu putem pune semnul egal. Charisma şi binele nu coincid întotdeauna şi asta o putem vedea studiind liderii charismatici cum ar fi Ghandi, Nelson Mandela sau Maica Theresa, pe de o parte, și alţi lideri la fel de charismatici cum au fost Hitler, Stalin, Mao, care ar fi versiunea negativă a efectului charismatic. Charisma te ajută să ai impact asupra celorlalţi, să îi influenţezi.

3 Îţi ofer şapte indicii care îţi arată că ar trebui să îţi reanalizezi efectul charismatic: Simţi că publicul tău nu te ascultă cu adevărat Îți este teamă sau te simţi inconfortabil când urmează să faci o prezentare Publicul tău este agitat, nu se uită la tine şi te întrerupe des atunci când vorbeşti Simţi că ai impact asupra ascultătorilor, dar nu este cel pe care îl doreşti Îți este greu să îi faci să coopereze Nu te simţi confortabil să priveşti ascultătorii în ochi Îți este greu să iei decizii şi ai multe îndoieli. La ce ajută să ai charismă? Ce gândesc ceilalţi despre tine, ce crede publicul tău despre tine are o mare importanţă, nu numai ca vorbitor public, ci şi în viaţa de zi cu zi. Modul cum eşti privit îţi poate afecta, influenţa orice fel de relaţie, atât de afaceri cât şi socială. Charisma te ajută să ai succes în relaţiile cu ceilalţi oameni, să ai succes în faţa ascultătorilor tăi, cărora le poţi câştiga bunăvoinţa şi acordul, încrederea şi admiraţia.

4 Cum să îți dezvolți charisma? 1. ÎN PRIMUL RÂND TREBUIE SĂ AI UN SCOP, tu ca persoană. Să ştii ce vrei, ce doreşti să realizezi şi unde vrei să ajungi, să fii interesat şi atras de interacţiunea cu ceilalţi, să înveţi de la ei, dar să fii tu însuţi. Scopul se află la baza construcţiei tale charismatice şi ar fi bine să începi cu conştientizarea de sine. Adică să ştii cine eşti tu, ce reprezinţi, ce efect ai tu asupra celorlalţi, care este efectul pe care ceilalţi îl au asupra ta? Nu poţi avea un efect charismatic asupra celorlalţi până când tu nu reuşeşti să te vezi dinafară, să te analizezi cât mai obiectiv, să îţi analizezi toate trăsăturile, atât cele pozitive cât, mai ales, pe cele negative. Să poţi să accepţi evaluări făcute de alte persoane fără să te deranjeze şi să te simţi jignit, să faci faţă unor observaţii negative în ceea ce priveşte persoana ta. Sporirea conştiinţei de sine, a încrederii în tine te ajută să fii capabil să vorbeşti deschis şi natural despre emoţiile tale. Nu te vei mai transforma în victimă şi nici în acuzator şi nu vei mai avea nevoie să porţi masca. Sunt vorbitori care îşi pun o mască, nu dau voie sau, mai bine zis, încearcă să nu dea voie publicului să vadă persoana reală din spatele ei, le este frică de ceea ce ar putea oamenii să vadă la ei. Să luăm un exemplu simplu: când cineva afirmă că are totul sub control, dar realitatea şi nonverbalul o trădează, arată că nu este deloc aşa, poartă o mască. Când vrei să îţi verifici efectul charismatic, nu te baza doar pe propriile percepţii despre tine, ci întreabă, investighează, vezi cum eşti perceput de

5 către ascultători, de ceilalţi. Acesta este adevăratul tău efect charismatic, nu cel pe care crezi tu că îl ai. Nu există un singur mod, o reţetă, o cale unică de a-ţi dezvolta efectul charismatic. Un efect charismatic autentic provine din combinarea mai multor elemente de comportament, trăsături, atitudini. Pe unele le-am prezentat deja, iar pe celelalte le voi prezenta în continuare. 2. CLARITATE ȘI FLUENȚĂ O modalitate de a-ţi dezvolta charisma este claritatea, fluenţa şi congruenţa ta ca vorbitor. Vorbitorii charismatici au tot timpul cuvintele la ei, se exprimă cu claritate, sunt pricepuţi în a mânui cuvintele. Mai departe, vei găsi o serie de metode la care poți apela pentru a-ți spori efectul charismatic. Este necesar să vorbeşti cu uşurinţă, să poţi explica idei complicate într-un mod simplu, să dai viaţă cuvintelor tale şi să fii convingător. Să vorbeşti atât de clar încât să poţi fi auzit şi înţeles de către toţi. Modul în care foloseşti limbajul verbal şi non-verbal le oferă instantaneu ascultătorilor indicii instantaneu despre cât de educat, de congruent şi competent eşti. A fi congruent înseamnă că ceea ce spui asta faci, ce vorbeşti asta exprimi. Aş putea cita aici zeci de studii ce arată legătura directă dintre succes şi exprimarea clară, fluentă şi un vocabular vast. Nu este suficient să ai un vocabular vast şi bogat, ci trebuie să apelezi la el tot timpul, să îl foloseşti. Mulţi oameni au un vocabular vast, dar nu folosesc decât o mică parte din cuvinte. Și atunci cu ce folos?

6 3. FĂRĂ CUVINTE DE UMPLUTURĂ Încearcă să vorbeşti fără repetiţii şi ezitări. Evită acele cuvinte de umplutură: ăăă, îîî, îhhh, aaa, ahah. Dacă acestea fac parte din repertoriul tău, înlocuieşte-le cât mai repede. Este extrem de important să conştientizezi că faci asemenea greşeli de exprimare. Nu ezita să te înregistrezi când faci repetiţii pentru o prezentare şi apoi analizează-te şi cere părerea altor persoane care nu se simt obligate să îţi dea un răspuns care să îţi facă plăcere, ci să îţi dea un răspuns care să te ajute să îţi îmbunătăţeşti vocabularul şi dicţia. 4. ÎMBUNĂTĂȚEȘTE-ȚI VOCABULARUL Îmbunătăţeşte-ţi mereu vocabularul. Învaţă cuvinte noi, foloseşte dicţionarul de neologisme, completează rebusuri, citeşte cărţi bine scrise. Dacă întâlneşti cuvinte pe care nu le cunoşti, află ce înseamnă. Explorează domenii noi cum ar fi: filozofia, teatrul, arta, muzica, diferitele ştiinţe, psihologia, care îţi pot îmbogăţi vocabularul şi îți pot oferi noi perspective de exprimare a ideilor. Implică-te în conversaţii serioase. Acestea îţi pun mintea şi vocabularul la contribuţie. Ascultă oratori şi vorbitori care se exprimă foarte bine. Încearcă, pe cât posibil, să nu asculţi politicieni, vedete sportive şi alte celebrităţi, care nu fac decât să repete mereu aceleaşi fraze banale. Învaţă să explici ideile complicate într-un mod simplu. Marii lideri ştiu să simplifice, ştiu să redefinească o teză, un argument, o întrebare şi pot găsi o soluţie pe care toată lumea o înţelege. 5. CÂT MAI SIMPLU ȘI MAI CONVINGĂTOR Pentru a-i convinge pe ceilalţi, convinge-te mai întâi pe tine. Nu poţi convinge pe nimeni de nimic dacă tu nu eşti convins de acel lucru.

7 Vei reuşi mai uşor să convingi atunci când vorbeşti despre ceva care te pasionează, te entuziasmează, te interesează. Când trebuie să transmiţi ceva în care nu crezi suficient de mult, cum ar fi un program de contabilitate, atunci încearcă să fragmentezi mesajul în părţi mai mici şi găseşte o parte care îţi place mai mult, îţi stârneşte interesul şi concentrează-te pe aceasta. Deşi cuvintele în sine au o contribuţie redusă în procesul de influenţare, de persuasiune (vezi capitolul despre limbajul non-verbal), cu toate acestea cuvintele, conţinutul poate aduce credibilitate. 6. OFERĂ CONȚINUT DE CALITATE Prezintă fapte, exemple pentru a susţine discursul sau prezentarea. Conţinutul ar fi bine să aibă un raţionament, o logică, să nu fie prea lung şi va fi înţeles mult mai uşor. Este importantă şi ordinea în care îţi prezinţi conţinutul, informaţiile. Este bine ca cea mai importantă informaţie să fie oferită la început. Foloseşte metafore şi analogii pentru a da viaţă discursului tău. Printr-o metaforă bine aleasă şi bine spusă poţi face ca prezentarea să fie memorabilă. 7. DICȚIE BUNĂ La consolidarea efectului charismatic mai contribuie şi dicţia, pronunţia corectă şi clară a cuvintelor şi propoziţiilor, înălţimea vocii tale, cât este de înaltă sau de scăzută. Volumul vocii tale te face să fii auzit, iar tonul transmite o anumită dispoziţie (furie, plăcere, bucurie etc). Ritmul arată cât de repede vorbeşti şi poate fi corelat cu momente de tăcere pentru un efect maxim. Tăcerea este argumentul cel mai greu de respins şi îţi rafinează charisma.

8 8. ÎNCREDEREA ÎN TINE! Dacă tu nu ai încredere în tine, de ce ar avea altcineva? Încrederea în tine înseamnă să te simţi sigur pe tine. Încrederea este importantă în comunicare, ea influenţând comportamentul tău verbal şi non-verbal. Încrederea transmite putere. Puterea de a influenţa emoţiile şi comportamentul ascultătorilor. Este important ca tu însuţi să crezi, să fii convins că ai încredere, iar dacă nu crezi că ai încredere nu o vei avea nici atunci când o ai. Ce crezi tu despre tine, convingerile tale îşi pun amprenta asupra comportamentului tău şi asta vei transmite în exterior. Încrederea în sine se transmite prin atitudinea încrezătoare pe care o ai, prin postură, limbaj non verbal, micro-expresii şi alte semnale ale corpului. Câteva reguli şi metode simple care, odată aplicate, te ajută să transmiţi încredere şi totodată îţi consolidează încrederea în tine: Când vorbeşti ascultătorilor, priveşte-i în ochi câteva secunde şi fii interesat de ei. Transmite-le din priviri că ai încredere în tine şi că eşti interesat de ei. Fii relaxat, fii flexibil, încearcă să ai control asupra mişcărilor tale. Fără tremurături. Adoptă o postură corporală deschisă. Arată că eşti pregătit pentru orice. Formează-ţi o voce cât mai plăcută şi foloseşte- te de inflexiuni, ton, ritm, pauze pentru a transmite încredere şi siguranţă ascultătorilor. Nu te scuza şi evită să faci afirmaţii care arată lipsă de încredere. Foloseşte cuvinte puternice şi de impact. De fiecare dată când apari în faţa publicului, fii conştient de intenţia ta de a transmite încredere şi siguranţă.

9 Poartă-te întotdeauna ca şi cum ai avea încredere în tine, ca şi cum ascultătorii ar fi fericiţi că te afli în faţa lor. Refuză pur şi simplu să te mai gândeşti la eventuale temeri şi îndoieli. Când eşti în faţa publicului concentrează-te pe ce se întâmplă în afara ta şi fi mai puţin preocupat de propria persoană, fi natural. Hotărăşte-te, stabileşte odată pentru totdeauna cum vrei să fii şi poartăte ca atare. Gândeşte ca şi când ai fi ceea ce vrei să fii. Ascultătorii tăi vor crede despre tine ceea ce crezi tu despre tine. Dacă tu crezi că nu eşti suficient de pregătit, nu ai ceva important de spus, publicul nu va avea încredere în ceea ce spui, vei reuşi să transmiţi asta inconştient. Priveşte-te ca o persoană agreabilă, un vorbitor talentat, inteligent şi valoros şi fii convins că oamenii sunt bucuroşi să te asculte şi exact asta se va întâmpla pentru că asta vei transmite. Dacă eşti încrezător, entuziast, vei transmite asta auditoriului şi el va avea tendinţa să fie la fel. Dacă eşti cu adevărat interesat de ascultători şi ei vor fi interesaţi de tine. Se aplică principiul nu îmi pasă de ce ştii sau cine eşti până nu văd, nu simt cât de mult îţi pasă de mine. Îţi pasă de mine, îmi pasă de tine, te interesezi de mine, devin interesat de tine. Ascultătorii vor avea tendinţa să îţi oglindească starea ta emoţională. Gândurile tale legate de modul în care se vor comporta ascultătorii tăi vor influenţa comportamentul lor. Dacă tu crezi că publicul tău va fi interesat de ceea ce urmează să prezinţi, aşa va fi. Aşa ceva este posibil şi real şi nu este nimic paranormal în faptul că ascultătorii îţi citesc gândurile. Ţi le citesc deoarece tu, gândind că nu o să fie interesaţi de ceea ce urmează să spui, vei transmite diferite mesaje voluntar sau involuntar care se vor exprima prin intermediul limbajului non-verbal al ţinutei tale, prin microexpresii şi prin

10 vocabularul tău. Este bine să gândeşti şi să te porţi ca şi cum ai fi obţinut, ai avea deja rezultatul pozitiv pe care ţi-l doreşti. Un vorbitor public, un orator de succes ştie că nu el este important, ci publicul lui. 9. FOCUSUL Și STAREA DE PREZENȚĂ înseamnă, pe lângă prezenţa fizica în faţa publicului, şi prezenţa sufletului şi a minţii tale la ceea ce se întâmplă în acel moment. Dacă în timp ce vorbeşti ascultătorilor, mintea ta, gândurile tale se află în altă parte, publicul va percepe acest lucru. Fii precum un radar care interceptează şi citeşte stările, intenţiile, comportamentul şi emoţiile publicului. Este important ca radarul să fie bine reglat pentru a nu citi şi interpreta eronat diverse comportamente şi date. Ai cu adevărat o stare de prezenţă atunci când te simţi bine în pielea ta, te simţi confortabil cu tine însuţi, eşti pe deplin conştient de ceea ce se întâmplă cu tine şi în jurul tău. Un vorbitor aflat în stare de prezenţă observă întotdeauna detalii despre felul în care sunt şi se simt ascultătorii. Observă dispoziţia sau indispoziţia lor. Este curios să afle ce idei au ascultătorii săi, nu judecă şi nu etichetează persoana, este în permanenţă conectat cu sentimentele şi trăirile ascultătorilor săi. Se simte plin de energie, iar simţurile funcţionează la maxim. Starea de prezenţă te ajută să observi tot ce te înconjoară, eşti conştient de atmosferă, percepi anumite tensiuni, aşteptări, întrebări şi chiar gândurile ascultătorilor. Îţi pierzi starea de prezenţă atunci când te laşi pradă grijilor, temerilor inutile, te concentrezi asupra trecutului sau a viitorului; când dai voie ca starea ta să fie influenţată de mediul uneori ostil, de colaboratori şi colegi

11 nesuferiţi, de activităţi care nu îţi aduc plăcere şi satisfacţie; când apare un conflict major între valorile tale şi valorile celor cu care, vrând-nevrând, interacţionezi. Ca să îţi îmbunătăţeşti starea de prezenţă, o poţi face reconectându-te cu lumea, sporindu-ţi conştiinţa de sine, energizându-ţi sufletul şi mintea. Fii plin de viaţă, dă-ţi voie să trăieşti şi să îţi exprimi sentimentele. Opreşte-te pentru câteva clipe din vârtejul vieţii şi reflectează la viaţa ta. Când eşti în faţa publicului, ai răbdare, nu porni ca o avalanşă, concentrează-te asupra corpului tău, relaxează-l, respiră adânc şi abdominal. 10. FII AUTENTIC; FII ORIGINAL; FII TU ÎNSUȚI! În ziua de astăzi este tot mai greu şi câteodată parcă este mai comod să te pierzi în marea masă, să nu ieşi din rând. Societatea multilateral dezvoltată în care trăim ne spală creierul non stop prin mass-media cu industria publicităţii, întreaga activitate culturală a marilor corporaţii şi nu numai, care îţi spun ce trebuie să faci şi ce nu, te învaţă să fii un roboţel exemplar, ce se cade şi ce nu se cade, etc. Cel mai mare duşman al acestei politici de uniformizare si standardizare generală este originalitatea, autenticitatea şi puterea de a fi tu însuţi. Învaţă de la toţi şi toate, dar fii tu însuţi, fii original şi autentic, nu copia pe nimeni, tu ai propria personalitate, charismă şi stil. Eşti original şi autentic atunci când publicul tău spune asta despre tine, nu când afirmi tu că eşti autentic, iar ascultătorii percep cu totul altceva. Uneori, din dorinţa de a deveni celebri, oamenii renunţă la autenticitate, încearcă să copieze, să imite pe alţii. Ascultătorii, când au în faţă un vorbitor care nu este autentic, simt că ceva nu este în regulă, că se preface, joacă teatru şi nu inspiră încredere.

12 Autenticitatea nu se obţine peste noapte. A fi autentic este un proces ce înseamnă, în primul rând, să fii sincer, să crezi ceea ce spui şi să spui doar ceea ce crezi. Să ai nişte principii clare şi să acţionezi conform cu acestea. Să arăţi şi să demonstrezi publicului că se poate baza pe tine şi că eşti de încredere. Să ai un set de valori care să fie ale tale şi să nu te abaţi de la ele. Nu căuta autenticitatea doar de dragul ei, nu duce lucrurile în cealaltă extremă, a şoca nu însemnă că eşti autentic şi original. Dacă vrei să fii autentic doar că dă bine, atunci nu mai eşti autentic. Autenticitatea începe cu descoperirea de sine. Cu a fi tu însuţi. Decât să te chinui şi să cazi în ridicol mimând autenticitatea, mai bine fii tu însuţi, fii natural. Originalitatea mai este descrisă de către omul de rând cu sintagma cei în guşă, şi-n căpuşă, dar atenţie, a fi grosolan sau chiar bădăran nu înseamnă că eşti original, ci înseamnă că eşti prost-crescut şi incult. Originalitatea te ajută să îţi formezi un stil propriu, să devii o marcă, un brand ca şi vorbitor. Te ajută chiar să fii mai eficient. Un brand care spune totul despre tine, despre felul tău de a fi. Poţi fi sigur că ascultătorii tăi nu te iartă, te etichetează şi te branduiesc şi în funcţie de cât eşti de autentic. 11. DETAȘARE ȘI CURAJ fii detaşat în faţa publicului, foloseşte-te de limbajul corporal pentru a te impune în faţa lui, fii expresiv, sugestiv. Pentru unii, a face toate acestea este un adevărat act de curaj. Dacă ai ceva de spus (şi ar fi bine să ai), exprimă-ţi punctul de vedere şi susţine-l cu curaj. Publicul vrea să asculte vorbitori care au opinie, au un punct de vedere propriu şi ştiu ce vor. Dacă ai o credinţă, un crez, apăr-o cu îndârjire, dar fii respectuos şi acceptă şi alte puncte de vedere. În timp ce asculţi şi alte păreri care nu corespund cu ale tale, nu fi defensiv, fii detaşat.

13 Evită să contrazici direct audienţa, mai bine oferă-i o perspectivă nouă, o altă alternativă sau o interpretare diferită. Asta nu înseamnă că nu trebuie să spui lucrurilor pe nume. 12. PUNE-ȚI ASCULTĂTORII ÎNTR-O LUMINĂ FAVORABILĂ, PUNE ACCENTUL PE EI, nu folosi expresii de genul mă gândeam eu că nu o să înţelegeţi, nu o să pricepeţi ce spun etc. Foloseşte expresii de genul: Ce am învăţat din aceasta experienţă?, Vă rog să mă lăsaţi să vă mai explic o dată!, Contează ce aţi spus!, Punctul vostru de vedere este important pentru mine! etc. Poartă-te şi tratează-ţi ascultătorii ca pe cea mai importantă persoană. Pentru un vorbitor charismatic, persoanele cu care interacţionează sunt întotdeauna cele mai importante. Ascultătorilor le place să fie respectaţi şi preţuiţi. Le poţi transmite asta acordându-le tot interesul, toată atenţia ta, luând în serios opiniile lor, chiar dacă nu eşti de acord cu ele. Cere-le punctul lor de vedere despre subiectul în discuţie, despre o problemă, vezi ce păreri şi rezerve au cu privire la acestea. Implică-i şi dialoghează cât mai mult cu ei. Zâmbeşte cât mai mult, zâmbetul şi buna dispoziţie sunt contagioase. Foloseşte-te de exprimarea corporală, de impactul tău personal, de farmecul tău natural.

14 ÎN FINAL Fii pasionat de ceea ce spui şi faci, fii plin de entuziasm şi vei avea un mare impact asupra publicului tău. Fii plin de energie, pune energie în cuvintele tale şi în comportament. Orice mesaj, discurs în a căror prezentare nu se pune şi energie vor trece aproape neobservate. Fă-ţi publicul să vibreze şi lasă-l cu zâmbetul pe buze. Mai multe informații despre conectare și stabilirea relațiilor durabile cu ceilalți găsești pe

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

Sistemul NLP – Transformă-ți Mintea într-una de Succes!

Sistemul NLP – Transformă-ți Mintea într-una de Succes! Sistemul NLP - Transformă-ți Mintea într-una de Succes! Tehnica care a schimbt viața la milioane de oameni din lumea întreaga va fi explicată pe scurt mai jos și in detalii suplimentare in posturile viitoare.

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL Cuprins: 1. Cine esti tu / cunoasterea eroului (acum faci cunostiinta cu tine insuti) a) cele 12 arhetipuri

Mai mult

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era de 535.140 de persoane. Cercetătorii și activiștii

Mai mult

SE-What to Ask and How to Listen

SE-What to Ask and How to Listen Elemente esențiale în vânzări: Cum să pui întrebările și cum să fii un bun ascultător Copyright 2012 by HRDQ Program de studiu individual Modulul 1: O perspectivă asupra ascultării Unde ne aflăm în procesul

Mai mult

Strângerea de mână

Strângerea de mână semnificaţii de Andy Szekely Felul în care interlocutorul dă noroc cu tine îţi poate furniza o mulţime de informaţii preţioase. În plus, gestul în sine este şi un puternic furnizor de încredere. Dr. Allan

Mai mult

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest formular online (http://bit.ly/civit-a1) până la data de

Mai mult

CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea a

CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea a CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea amintirilor... 15 Capitolul 4 Puterea cuvântului Mulţumesc...

Mai mult

The Chalkboard

The Chalkboard Generatorul de motivatie Gandeste Pozitiv, mergi inainte si transforma-ti visele in realitate Introducere Cum am descoperit dezvoltarea personala Rolul motivatiei in atingerea obiectivelor Pregateste-te

Mai mult

2013 Mituri despre abdomen Valentin Bosioc

2013 Mituri despre abdomen Valentin Bosioc 2013 Mituri despre abdomen Valentin Bosioc By Valentin Bosioc antrenor personal cu recunoaștere internațională (www.valentinbosioc.com) Despre abdomen perfect: cu această broșură cred ca voi dezamăgi multă

Mai mult

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să faci cu uşurinţă lucrurile pe care alţii le fac greu

Mai mult

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex 1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sexual. Poţi contribui şi tu ca acest lucru să nu i se

Mai mult

3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O r

3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O r 3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O regiune în care oamenii cred și participă colectiv,

Mai mult

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Timp de o săptămână, au transformat pasiunea și talentul

Mai mult

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd 30 de lucruri pe care nu le po}i afla de la prieteni {i p rin}i CORINT JUNIOR Salutare, Fetele au făcut întotdeauna parte din viaţa ta. Dar până acum, tu şi prietenii tăi v - aţi văzut de treburile voastre,

Mai mult

Wise King Solomon Romanian CB

Wise King Solomon Romanian CB Biblia pentru copii prezintă Înțeleptul Împărat Solomon Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: Lazarus Adaptată după: Ruth Klassen Tradusă de: Ana Ionesi Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

Mai mult

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCovey Co Published by arrangement with St. Martin s Press,

Mai mult

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar RAPORT EDUCAȚIONAL 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizarea? Normalizarea este un proces de vindecare care te duce înapoi la starea normală,

Mai mult

Cum creștem copii fericiți – Bianca Gai

Cum creștem copii fericiți – Bianca Gai CUM CREȘTEM COPII FERICIȚI Ghid practic cu jocuri și activități simple Bianca Gai La ce ne ajută aceste jocuri? Beneficii pentru copii: creșterea încrederii în sine exprimarea emoțiilor în mod iubitor

Mai mult

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Ce se întâmplă cu mine? Am născut şi am un copil, sunt fericită, dar în acelaşi timp mă simt tristă, neliniştită

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta c

CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta c CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta condiţia fizică şi a descoperi beneficiile acestui sport

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VIOLENŢA o formă de manifestare a agresivitaţii ce presupune utilizarea forţei pentru a manifesta superioritatea. Este o conduită agresivă acuta cu finalitate distructivă, sau transformativă. DISCUTAM

Mai mult

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2019 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2019 Pagina 1 din 9

Mai mult

Microsoft Word - BAC sociologie

Microsoft Word - BAC sociologie Colecţia SUBIECTE POSIBILE Editura Paralela 45 Lucrarea este elaborată conform programei şcolare în vigoare pentru bacalaureat. Redactare: Daniel Mitran Tehnoredactare: Iuliana Ene Pregătire de tipar &

Mai mult

Who we are,

Who we are, INSIDE-OUT Limbajul Emergenetics de obtinere a rezultatelor Curs deschis 18 oct 2018 EMERGENETICS (emerge genetics) Tipare de gandire si comportament care rezulta din combinatia bagajului genetic cu care

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Consilierea şcolară Cojanu Elena Expert Educarea/Consilierea grupului ţintă Şcoala cu clasele I-VIII nr. 12, Buzău Motto: Omul îşi poate lua cunoştinţele numai de la om. Aşa, bazinul se umple cu apă, focul

Mai mult

Microsoft Word - BuscaCosminMugurel_Invatarea ca raspuns la problemele unei comunitati.docx

Microsoft Word - BuscaCosminMugurel_Invatarea ca raspuns la problemele unei comunitati.docx ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE MODELAREA PROCESELOR SOCIALE REFERAT BUSCA COSMIN MUGUREL CIBERNETICA SI ECONOMIE CANTITATIVA ANUL II 1 Invatarea ca raspuns la problemele unei comunitati. "Ce ar fi daca ne-am

Mai mult

Ochelarii dintre terapeut şi clientul său Carpiuc Mihai Cristian Abstract Prezenta lucrare a pornit de la o observaţie personală din practica, avută c

Ochelarii dintre terapeut şi clientul său Carpiuc Mihai Cristian Abstract Prezenta lucrare a pornit de la o observaţie personală din practica, avută c Ochelarii dintre terapeut şi clientul său Carpiuc Mihai Cristian Abstract Prezenta lucrare a pornit de la o observaţie personală din practica, avută cu câţiva clienţi, şi din experienţa împărtăşită de

Mai mult

CV

CV CV Curriculum Vitae este unul dintre elementele esenţiale de marketing personal, utilizat în demersul obţinerii unui loc de muncă. Pentru un impact puternic este recomandat să fie însoţit de scrisoarea

Mai mult

Microsoft Word - DARUIREA UNUI ZAMBET.doc

Microsoft Word - DARUIREA UNUI ZAMBET.doc Daruirea unui Zambet Odata ce ajungi sa intelegi ca toate lucrurile sunt efemere. Toate lucrurile sunt intr-o continua schimbare. In acest fel, lucrurile care te inspaimanta nu vor fi tot timpul prezente.

Mai mult

METODA PENTRU DEZVOLTAREA AFACERII Introducere De ce avem nevoie de o metodă? Te întrebi adesea Ce fac oamenii care au succes diferit de ceilalţi? Ce-

METODA PENTRU DEZVOLTAREA AFACERII Introducere De ce avem nevoie de o metodă? Te întrebi adesea Ce fac oamenii care au succes diferit de ceilalţi? Ce- METODA PENTRU DEZVOLTAREA AFACERII Introducere De ce avem nevoie de o metodă? Te întrebi adesea Ce fac oamenii care au succes diferit de ceilalţi? Ce-ar fi dacă aş realiza mai mult? Cum anume reuşesc cei

Mai mult

Detectivii Apei Pierdute

Detectivii Apei Pierdute by ALIN ANCHIDIN O poveste adaptată De ce ai pierderile aşa de mari, bunicuţo?, o poveste adaptată A fost odată ca niciodată, sau, mai corect spus, a fost, există şi va exista o bunicuţă care avea o nepoţică

Mai mult

FEEDING YOUR DEMONS Copyright 2008 by Tsultrim Allione. All rights reserved. Originally published by Little, Brown and Company 2018 Editura ACT și Pol

FEEDING YOUR DEMONS Copyright 2008 by Tsultrim Allione. All rights reserved. Originally published by Little, Brown and Company 2018 Editura ACT și Pol FEEDING YOUR DEMONS Copyright 2008 by Tsultrim Allione. All rights reserved. Originally published by Little, Brown and Company 2018 Editura ACT și Politon pentru prezenta ediție românească Editura ACT

Mai mult

Ești îngrijorat că nu îți vei găsi un loc de muncă după absolvire? STAGIILE DE PRACTICĂ PRO-MARKET SUNT UN POSIBIL RĂSPUNS LA PROBLEMELE TALE Dintre i

Ești îngrijorat că nu îți vei găsi un loc de muncă după absolvire? STAGIILE DE PRACTICĂ PRO-MARKET SUNT UN POSIBIL RĂSPUNS LA PROBLEMELE TALE Dintre i Ești îngrijorat că nu îți vei găsi un loc de muncă după absolvire? STAGIILE DE PRACTICĂ PRO-MARKET SUNT UN POSIBIL RĂSPUNS LA PROBLEMELE TALE Dintre intrebarile cu care ne-am confruntat cel mai des din

Mai mult

Recrutarea: Un ghid digital 1

Recrutarea: Un ghid digital   1 Recrutarea: Un ghid digital www.thomasinternational.net/ro-ro 1 Cuprins 3 Ce este recrutarea si de ce este importanta? 4 Evaluare Definirea clara a postului vacant si selectie 7 Numirea persoanei potrivite

Mai mult

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne -

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne - Pentru Papi, primul meu profesor Un profesor are un impact asupra eternității; nu știe niciodată unde se termină influența lui. Henry Adams Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână

Mai mult

MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru SOCIOLOGIE CLASA a XI-a ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ WALDORF

MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru SOCIOLOGIE CLASA a XI-a ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ WALDORF MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru SOCIOLOGIE CLASA a XI-a ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ WALDORF Aprobat prin Ordin al Ministrului nr..../... Bucureşti

Mai mult

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx Programa de opțional pentru grădiniță SĂ NU UITĂM LIMBA STRĂMOŞEASCĂ ARGUMENT Ruşii lipoveni, avându-şi originile în Rusia, fac parte din diaspora rusă europeană şi utilizează drept limbă de comunicare

Mai mult

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi destinate îngrijirii copiilor 4 Cum să înţelegeţi somnul

Mai mult

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contacte utile în sprijinul tău Co-finanțat de Uniunea Europeană BINE DE ȘTIUT Ai

Mai mult

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR Carte de colorat Dalia Teodora Ana 27/02/2016 este locul unde venim pe lume şi în care ne dezvoltăm (creştem). Este locul unde găsim dragoste, respect, linişte, înţelegere,

Mai mult

Print

Print CEL MAI MARE LOC DE JOACĂ DIN ROMÂNIA E o joacă de copii să ai angajați fericiți! E O JOACĂ DE COPII SĂ AI ANGAJAȚI FERICIȚI! Noi venim cu activitățile fun și relaxante pentru oamenii tăi, tu le oferi

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Centrul de consiliere și orientare in cariera CONSILIEREA ÎN CARIERĂ Fiecare persoana isi alege viitoarea meserie în funcţie de anumite criterii. Astfel sunt mai multe tipuri de alegeri: social orientate:

Mai mult

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzile adunate. Uită-te la aceste exemple simple despre

Mai mult

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimbarii, organizata de doua persoane de la care am avut

Mai mult

Iulia Cruț Trei săptămâni cu trei copii Parenting, educația pe bază de rețete universale? Editura Meditative Arts Parenting, educația pe bază de rețet

Iulia Cruț Trei săptămâni cu trei copii Parenting, educația pe bază de rețete universale? Editura Meditative Arts Parenting, educația pe bază de rețet Iulia Cruț Trei săptămâni cu trei copii Parenting, educația pe bază de rețete universale? Editura Meditative Arts Parenting, educația pe bază de rețete universale? Fiecare părinte, din fiecare generație,

Mai mult

Studiul 1 - Duhul Sfant si Cuvantul

Studiul 1 - Duhul Sfant si Cuvantul Studiul 1 pentru 7 ianuarie 2017 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit

Mai mult

IN NUMELE TATALUI – Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre sp

IN NUMELE TATALUI – Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre sp IN NUMELE TATALUI Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre spectacolul procurorilor DNA: Orice om politic sau om de

Mai mult

SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON

SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON Concepţie grafică: Atelierul de creaţie grafică al Consiliului Europei Realizare: Serviciul de producere a documentelor și publicaţiilor Consiliul Europei,

Mai mult

imposibilulQ8

imposibilulQ8 CUPRINS Mulţumiri...................................... 7 Ce înseamnă de fapt să realizezi imposibilul?....... 13 Introducere.................................... 15 Îndrăzneşte să faci imposibilul...................

Mai mult

brosura PF_iunie 2016_web

brosura PF_iunie 2016_web Fericirea înseamnă să te poţi bucura de lucrurile simple. La orice vârstă. Fără griji. BROȘURĂ PERSOANĂ FIZICĂ Economisiţi pentru viitorul dumneavoastră! economii Economisirea pentru perioada retragerii

Mai mult

Chestionarul MOSPS

Chestionarul MOSPS Chestionar de evaluare a siguranței pacienților în cabinetele de consultații de medicină primară (AHRQ MOSPS) INSTRUCȚIUNI Gândește-te la modul în care se fac lucrurile în cabinetul de consultații și exprimă-ți

Mai mult

Organizãm cursuri de limbi strãine: 1. Online 2. Faþã în faþã 3. Prin corespondenþã 4. La telefon

Organizãm cursuri de limbi strãine: 1. Online 2. Faþã în faþã 3. Prin corespondenþã 4. La telefon Organizãm cursuri de limbi strãine: 1. Online 2. Faþã în faþã 3. Prin corespondenþã 4. La telefon www.globalteam.ro Cine suntem. www.globalteam.ro PREZENTARE GENERALĂ GLOBAL TEAM a înțeles importanța stăpânirii

Mai mult

PROIECT -TABǍRA COPILǍRIEI! FIŞA ACTIVITǍȚII ScoalaGimnaziala nr.1 Lehliu, judcalarasi, com lehliu Nivelul de invatamant: inv. primar - clasa a III-a

PROIECT -TABǍRA COPILǍRIEI! FIŞA ACTIVITǍȚII ScoalaGimnaziala nr.1 Lehliu, judcalarasi, com lehliu Nivelul de invatamant: inv. primar - clasa a III-a PROIECT -TABǍRA COPILǍRIEI! FIŞA ACTIVITǍȚII ScoalaGimnaziala nr.1 Lehliu, judcalarasi, com lehliu Nivelul de invatamant: inv. primar - clasa a III-a si a IV-a Numarul elevilor : 20 Numarul cadrelor didactice

Mai mult

Research methods

Research methods Schimbarea paradigmei educaționale: de la predare la învățare Erik de Graaff Departmentul Planificare degraaff@plan.aau.dk Agenda Paradigma educațională tradițională Trecerea de la predare la învățare

Mai mult

CAPITOLUL 3 Cum Eliminam Emotiile Si Gandurile Negative In modulul trecut am vorbit despre importanta autocunoasterii si despre ceea ce se intampla da

CAPITOLUL 3 Cum Eliminam Emotiile Si Gandurile Negative In modulul trecut am vorbit despre importanta autocunoasterii si despre ceea ce se intampla da CAPITOLUL 3 Cum Eliminam Emotiile Si Gandurile Negative In modulul trecut am vorbit despre importanta autocunoasterii si despre ceea ce se intampla daca nu pornim pe acest drum, al cunoasterii, al descoperirii

Mai mult

Слайд 1

Слайд 1 CAPITOLUL IV FUNCŢIILE CULTURII FIZICE Lecţia 13 TEMA: Cultura fizică - factor de socializare. Integrarea socială - efect al socializării prin cultura fizică. Cultura fizică - activităţi instructiv educative.

Mai mult

Valorile brandului si valorile oamenilor - cum sa le aliniem?

Valorile brandului si valorile oamenilor - cum sa le aliniem? Valorile brandului si valorile oamenilor - cum sa le aliniem? 13 Sep 2013 de admin [1] Este foarte usor sa spui haide sa aliniem valorile oamenilor nostri cu valorile brandului nostru. E cu atat mai usor

Mai mult

Script-ul: primul pas în crearea unui video care vinde

Script-ul: primul pas în crearea unui video care vinde Introducere Video-ul nu mai este acum o opţiune de marketing, ci a devenit o necesitate pentru orice tip de afacere. Oricât de convingător ar fi mesajul în cuvinte, şi în marketing se foloseşte puterea

Mai mult

Microsoft Word - pv 27 decembrie 2010.doc

Microsoft Word - pv 27 decembrie 2010.doc Proces - Verbal încheiat astăzi, 27 decembrie 2010 în şedinţa de îndată a Consiliului local al municipiului Deva Consiliul local a fost convocat în şedinţă de îndată cu respectarea prevederilor art.39

Mai mult

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de 12.01.2017 data înregistrării: 27.05.2017 participanţi:

Mai mult

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic 1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aici sunt 3 pasi: 1. Motivatia, de ce vrei sa slabesti

Mai mult

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc AFTER SCHOOL SCOALA 71 IOVAN DUCICI Incepand cu anul scolar 2009-2010 Scoala cu clasele I-VIII nr. 71 Iovan Ducici, trece la functionarea intr-un singur schimb cu program intre orele 08 00 14 00. Acest

Mai mult

Grafice romana martie 2004.xls

Grafice romana martie 2004.xls Partea I. Atitudini civice Au fost utilizate patru tipuri de întrebari pentru a evalua influenta media asupra atitudinilor civice. Aprilie 2004 pag. 1 CURS-SA pentru CNA 1. Perceptia populatiei cu privire

Mai mult

Jurnalul tuturor posibilităților Chira Mircea JURNALUL TUTUROR POSIBILITĂȚILOR Află cele mai îndrăznețe idei, pune-le în practică și vei descoperi că

Jurnalul tuturor posibilităților Chira Mircea JURNALUL TUTUROR POSIBILITĂȚILOR Află cele mai îndrăznețe idei, pune-le în practică și vei descoperi că Jurnalul tuturor posibilităților Chira Mircea JURNALUL TUTUROR POSIBILITĂȚILOR Află cele mai îndrăznețe idei, pune-le în practică și vei descoperi că totul este posibil Jurnalul tuturor posibilităților

Mai mult

EDC_HRE_VOL_2_ROM.pdf

EDC_HRE_VOL_2_ROM.pdf UNITATEA DE ÎNVĂȚARE 4 CONFLICT Învățământ primar Regulile ajută la rezolvarea conflictelor 4.1. Totul este în regulă! Chiar așa? Ce probleme sau conflicte putem observa în clasa noastră? 4.2. Așa procedăm

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prezentarea sumară a studiului național PERCEPȚIA POPULAȚIEI DESPRE MASS-MEDIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA ANGELA VACARU M&E / Program Officer Internews în Moldova avacaru@internews.org Acest studiu este parte

Mai mult

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROFESIA DE ASISTENT MEDICAL

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROFESIA DE ASISTENT MEDICAL CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROFESIA DE ASISTENT - Ce este profesia de asistent medical - Ce specializări există pentru asistenții medicali în școala noastră - Calitățile și abilitățile unui asistent medical

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

Studiul 11 - Crestinul si datoriile financiare

Studiul 11 - Crestinul si datoriile financiare CREŞTINUL ŞI DATORIILE FINANCIARE Studiul 11 pentru 17 martie 2018 Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica;

Mai mult

BritTeen Club Clasele 1-2 Ateliere mai iunie :30 18:00 DIY II: Crafts and Stories (Lucia Radu) Vino să vezi cum e să te distrezi în limba engle

BritTeen Club Clasele 1-2 Ateliere mai iunie :30 18:00 DIY II: Crafts and Stories (Lucia Radu) Vino să vezi cum e să te distrezi în limba engle Clasele 1-2 Ateliere mai iunie 2019 DIY II: Crafts and Stories (Lucia Radu) Vino să vezi cum e să te distrezi în limba engleză! Învăţăm să ne creăm singuri jucării, decoraţiuni și jocuri educative. Ne

Mai mult

Martie 2019 Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - O companie mică din domeniul publicitatii programatice ne poate aduce câștiguri mai mari decât Th

Martie 2019 Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - O companie mică din domeniul publicitatii programatice ne poate aduce câștiguri mai mari decât Th Martie 2019 Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - O companie mică din domeniul publicitatii programatice ne poate aduce câștiguri mai mari decât The Trade Desk Telaria oferă o platformă software complet

Mai mult

Forta gandirii Pozitive - Norman Vincent Peale

Forta gandirii Pozitive - Norman Vincent Peale GOODREADS.COM Forța gândirii pozitive a ajutat milioane de bărbați și de femei să aibă o viață împlinită. MAHATMA GANDHI Omul devine adesea ceea ce crede că este. WATERSTONES.COM Dr. Peale ne împărtășește

Mai mult

Chestionar: TU CUM TE COMPORŢI ONLINE? Propus: STRATULAT ANA; PARFENIE ARSINETA Clasele chestionate: a V-a A, B, a VI-a A,B, a VIII-a B Perioada: mart

Chestionar: TU CUM TE COMPORŢI ONLINE? Propus: STRATULAT ANA; PARFENIE ARSINETA Clasele chestionate: a V-a A, B, a VI-a A,B, a VIII-a B Perioada: mart Chestionar: TU CUM TE COMPORŢI ONLINE? Propus: STRATULAT ANA; PARFENIE ARSINETA Clasele chestionate: a V-a A, B, a VI-a A,B, a VIII-a B Perioada: martie 2013 Scopul: Descoperirea modului în care elevii

Mai mult

Microsoft Word - TIC_tehnoredactare_12.doc

Microsoft Word - TIC_tehnoredactare_12.doc Anexa nr. la ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi inovării nr. /. MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII PROGRAME ŞCOLARE TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ŞI A COMUNICAŢIILOR (Tehnoredactare asistată

Mai mult

Evaluare Multipla SOCIAL STYLE Profil Redactat pentru: Boris Petrov De catre: Sample Organization Sesiune: Improving Interpersonal Effectiveness U N I

Evaluare Multipla SOCIAL STYLE Profil Redactat pentru: Boris Petrov De catre: Sample Organization Sesiune: Improving Interpersonal Effectiveness U N I Evaluare Multipla SOCIAL STYLE Profil Redactat pentru: Boris Petrov De catre: Sample Organization Sesiune: Improving Interpersonal Effectiveness U N I V E R S A L APROFUNDAT 09 Apr 2014 SOCIAL STYLE, Compania

Mai mult

B1, Fișă - N-am nimic, dar..._c1.indd

B1, Fișă -  N-am nimic, dar..._c1.indd N-am nimic, dar.... Ghid de înțelegere pentru bărbați. Ce spun, de fapt, femeile? Lucrați în perechi! Potriviți cuvintele din coloana A cu semnificația lor din coloana B. A. Ce aud bărbații... c. Bine!.

Mai mult

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul din Ploiesti, in perioada octombrie-noiembrie 2009.

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Concurs MyKoolio Clasa 3 semestrul al II-lea 2016-2017 1 Citește textul. Selectează enunțurile adevărate. Text Lampa fermecată se afla în grădina palatului din peșteră. În grădina palatului se găseau pomi

Mai mult

Rata de participare, supra-raportare şi predicţii electorale

Rata de participare, supra-raportare şi predicţii electorale CULTURA POLITICĂ ÎN ROMÂNIA în România Conf. Univ. Dr. Gabriel Bădescu Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative și ale Comunicării Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca 2 Imaginea Parlamentului.

Mai mult

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Adaptat timpului, dar ancorat pe stâncă CINE SUNTEM NOI?...cei care credem că fiecare copil și tânar este important și valoros în ochii Lui Dumnezeu... "Încredințează-ți

Mai mult

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la:

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la: PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Sezonul cald a sosit, iar noi am pregătit o listă de jocuri perfecte pentru a petrece timpul alături de cei dragi! Echipa

Mai mult

GRUPA NIDO RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA APRILIE 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre som

GRUPA NIDO RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA APRILIE 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre som RAPORT EDUCAȚIONAL 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre somn; pentru că în somn există vise şi nu realităţi; în somn există viaţă fără

Mai mult

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last Profilul formatorului secolului XXI Prezentul document este un rezumat al studiului de cercetare O1 - Profilul formatorului secolului XXI Pentru a defini profilul formatorilor VET, cercetarea a analizat

Mai mult

Teacher Training Plymouth Experience

Teacher Training Plymouth  Experience ACTIVITATI: Prezentarea sistemului educațional din UK; atelier de lucru: înțelegerea barierelor și mecanismelor pentru realizarea schimbării în procesul educativ; activități de colaborare în clasă; Prezentare:

Mai mult

Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul e

Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul e Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul educației nonformale în activitatea de învățare și influența

Mai mult

Indicații răspunde fiecărei afirmaţii potrinit următoarei scale: 3 = De fiecare dată, puternic adevărat. 2 = Majoritatea timpului. De cele mai mlte or

Indicații răspunde fiecărei afirmaţii potrinit următoarei scale: 3 = De fiecare dată, puternic adevărat. 2 = Majoritatea timpului. De cele mai mlte or Indicații răspunde fiecărei afirmaţii potrinit următoarei scale: 3 = De fiecare dată, puternic adevărat. 2 = Majoritatea timpului. De cele mai mlte ori adevărat 1 = Câteodată, din când în când 0 = Niciodată

Mai mult

Microsoft Word - Studiu privind efectul migratiei parintilor la munca in strainatate asupra copiilor ramasi acasa

Microsoft Word - Studiu privind efectul migratiei parintilor la munca in strainatate asupra copiilor ramasi acasa Studiu privind efectul migrației părinților la muncă în străinătate asupra copiilor rămași acasă Profesor învățământ primar Băcican Codruța Școala Gimnazială,,Virgil Iovănaș, Șofronea, Arad Fenomenul globalizării

Mai mult

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ 6 5 4 3 2 1 PREGĂTIREA ÎNTÂLNIRII Tema întâlnirii Dumnezeu vrea sǎ intre în relaţie cu oamenii.

Mai mult

Studiul 6 - Lucrarea lui Petru

Studiul 6 - Lucrarea lui Petru Studiul 6 pentru 11 august 2018 T.M. Atunci Petru a început să vorbească şi a zis: «În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El şi lucrează neprihănire este

Mai mult

Plan de activități Domeniul: Siguranța online Tema: Reputația mea online Grupul țintă: Elevii claselor a VIII-a IX-a Obiective operaționale O1 Elevii

Plan de activități Domeniul: Siguranța online Tema: Reputația mea online Grupul țintă: Elevii claselor a VIII-a IX-a Obiective operaționale O1 Elevii Plan de activități Domeniul: Siguranța online Tema: Reputația mea online Grupul țintă: Elevii claselor a VIII-a IX-a Obiective operaționale O1 Elevii exprimă prin propriile cuvinte sensul noțiunilor de,,imagine

Mai mult

ANEXĂ la H.C.L.S. 6 nr. 4/ LA TEATRALE CU MATALE - proiect de prevenire a delincvenţei juvenile

ANEXĂ la H.C.L.S. 6 nr. 4/ LA TEATRALE CU MATALE - proiect de prevenire a delincvenţei juvenile ANEXĂ la H.C.L.S. 6 nr. 4/27.01.2011 LA TEATRALE CU MATALE - proiect de prevenire a delincvenţei juvenile 1. DESCRIERE I. PROIECTUL 1.1 Titlul La Teatrale cu Matale 1.2 Localizare: Bucureşti sector6 1.3

Mai mult

Curs : Business skills Descriere ocupatie : Un management de calitate reprezinta fundatia pentru performanta pe termen lung a unei organizatii. A avea

Curs : Business skills Descriere ocupatie : Un management de calitate reprezinta fundatia pentru performanta pe termen lung a unei organizatii. A avea Curs : Business skills Descriere ocupatie : Un management de calitate reprezinta fundatia pentru performanta pe termen lung a unei organizatii. A avea rezultate ca manager inseamna sa actionezi in permanenta

Mai mult

Layout 1

Layout 1 Ghid esențial pentru viitoarele mirese RENTROP & STRATON Cuprins Capitolul 1 Să începem: De la vis la realitate 3 Capitolul 2 Primii pași către o nuntă de vis 18 Cum răspândim vestea evenimentului Pe cine

Mai mult

Chestionar privind despăgubiri collective

Chestionar privind despăgubiri collective Chestionar privind despăgubiri colective Răspunsuri chestionar despăgubiri colective (collective redress) 1. Ce valoare adaugată ar aduce introducerea unui nou mecanism de despăgubire colectivă (încetarea

Mai mult

MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru EDUCA IE MUZICAL CLASA a IX-a ALTERNATIVA EDUCA IONAL WAL

MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru EDUCA IE MUZICAL CLASA a IX-a ALTERNATIVA EDUCA IONAL WAL MINISTERUL EDUCA IEI NA IONALE CONSILIUL NA IONAL PENTRU CURRICULUM CURRICULUM ŞCOLAR pentru EDUCA IE MUZICAL CLASA a IX-a ALTERNATIVA EDUCA IONAL WALDORF Aprobat prin Ordin al Ministrului nr. / Bucureşti

Mai mult

Avizat Director, Avizat, Director CJRAE PROGRAM DE INTERVENŢIE PERSONALIZAT Numele şi prenumele elevului(ei):.. Data şi locul naşterii: Domiciliul: Şc

Avizat Director, Avizat, Director CJRAE PROGRAM DE INTERVENŢIE PERSONALIZAT Numele şi prenumele elevului(ei):.. Data şi locul naşterii: Domiciliul: Şc Avizat Director, Avizat, Director CJRAE PROGRAM DE INTERVENŢIE PERSONALIZAT Numele şi prenumele elevului(ei):.. Data şi locul naşterii: Domiciliul: Şcoala/instituţia: Echipa de lucru: Profesorii clasei,

Mai mult