Microsoft Word - Ghid Met prelev.doc

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Microsoft Word - Ghid Met prelev.doc"

Transcriere

1 GHID PENTRU STABILIREA METODELOR DE PRELEVARE ŞI DE ANALIZĂ A POLUANŢILOR GAZOŞI DIN ATMOSFERA LOCURILOR DE MUNCĂ Notă: Acest document a fost tradus în rezumat şi adaptat de Raluca Ştepa şi Ruxandra Chiurtu, in baza permisiunii acordate, după originalul publicat de INRS Franţa, disponibil la Sunteţi rugaţi să citaţi şi documentul original când faceţi referire la prezenta traducere. Deşi s-a acordat atenţie adaptării documentului original la situaţia curentă din România, vă rugăm să verificaţi legislaţia naţională relevantă, standardele si alte norme. Autorii publicaţiei originale şi cei ai acestei traduceri nu sunt răspunzători pentru consecinţele negative, plângerile şi alte cereri ce pot decurge din utilizarea informaţiilor conţinute. 1. INTRODUCERE Controlul respectării valorilor limită de expunere profesională (VLEP) la noxele chimice din atmosfera locurilor de muncă necesită utilizarea unor metode de prelevare şi de analiză care trebuie adaptate şi controlate pentru fiecare noxă. Un număr mare de parametrii sunt susceptibili de a interfera atât în faza de prelevare / eşantionare cât şi în cea de analiză. Se pot cita, fără ca enumerarea să fie exhaustivă, influenţa copoluanţilor, temperatura, umiditatea aerului prelevat, concentraţia poluantului în sine. Unii parametrii, în special concentraţia copoluanţilor, sunt imprevizibili, ceea ce face imposibilă anticiparea condiţiilor din teren şi luarea măsurilor corespunzătoare în fazele pregătitore de laborator. Un studiu exhaustiv pentru adaptarea metodelor poate fi deseori foarte complex şi de lungă durată. Prezentul ghid are două obiective: - să asigure posibilitatea ca, în funcţie de gradul de urgenţă al măsurării şi de parametrii de expunere la locul de muncă să poată fi elaborată o strategie de experimentare la nivel de laborator; - să informeze utilizatorul asupra condiţiilor în care a fost pusă la punct metoda de prelevare-analiză, pentru a le compara cu condiţiile reale de prelevare şi pentru a putea estima, în final, credibilitatea rezultatelor obţinute pe baza metodei respective. 2. STABILIREA PROTOCOLULUI CE VA FI UTILIZAT Laboratorul poate efectua încercările în conformitate cu trei protocoale: Protocolul de nivel 1 Se determină condiţiile de analiză instrumentală şi caracteristicile acesteia (reproductibilitate, limită de detecţie, etc.), parametrii de prelevare şi coeficienţii de desorbţie K D şi de adsorbţie-desorbţie K T pentru un anumit suport de prelevare. Stabilitatea suportului de prelevare este verificată pe o perioadă de 8 zile la temperatura ambiantă.

2 Protocolul de nivel 2 Constituie o extindere a nivelului 1 şi are în vedere precizarea performanţelor suportului de prelevare, în raport cu capacitatea sa de captare şi conservare a noxelor prelevate. Protocolul de nivel 3 Este un studiu global, bazat în general pe un plan de experimentare, care include condiţiile analitice, cunoaşterea influenţei parametrilor de mediu asupra capacităţii de captare a suportului de prelevare şi încercări privind conservarea probei. 3. PROTOCOLUL DE NIVEL Alegerea tehnicii analitice (pentru gaze şi vapori organici) Alegerea tehnicii analitice se face în funcţie de: - tipul de poluant : o hidrocarburi alifatice / aromatice / halogenate, esteri, eteri, alcooli, cetone; o cu GC; aldehide, anhidride, acizi, izocianaţi, HAP- cu LCHP; pesticide, amine, fenoli; o cu CG sau LCHP; - VLEP, mai ales când acestea au valori foarte mici Stabilirea condiţiilor analitice Pentru concentraţii ce corespund VLEP precum şi unui volum de prelevare de 30 l, se realizează studiul următoarelor aspecte: - alagerea coloanei ; - alegerea eluentului sau a temperaturii de lucru ; - alegerea solventului (cu controlul purităţii acestuia) ; - alegerea etalonului intern, dacă dozarea se face cu etalon intern Liniaritatea răspunsului detectorului Liniaritatea răspunsului detectorului se realizează pentru un volum de prelevare de 30 l şi pentru următoarele concentraţii: 0,1 VLEP - 0,5 VLEP, 1 VLEP 2 VLEP Alegerea suportului de prelevare Cele mai utilizate suporturi sunt : - cărbunele activ pentru esteri, cetone, cloruri, hidrocarburi, alifatice / aromatice ; - silicagel pentru alcooli, aldehide, fenoli ; - utilizarea altor suporturi (Amberlită XAD, Tenax, site moleculare, etc), poate fi indicată, în anumite cazuri, dar există mai puţine studii referitoare la comportarea lor. Pentru a verifica puritatea suportului se vor desorbi 10 ml de solvent şi apoi se va controla existenţa interferenţelor (caz în care se poate face spălarea adsorbantului cu solventul de desorbţie, urmată de uscarea la etuvă).

3 3.5. Determinarea experimentală a randamentului de prelevare Determinarea randamentului de recuperare a analitului ce a fost prelevat din aer, în faza de desorbţie de pe suportul de prelevare, este indispensabilă în caracterizarea metodei. Acest randament de recuperare este exprimat în mai multe feluri, cel utilizat în prezentul referat fiind: coeficientul global de adsorbţie-desorbţie- K T. Coeficientul K T poate fi determinat captând pe suport o cantitate cunoscută de analit care este apoi comparată cu cantitatea regăsită la analiză Coeficientul de adsorbţie-desorbţie K T Determinarea K T se poate face prin introducerea unei cantităţi q de poluant pe la capătul superior al unei pipete termostatate la 20 0 C şi aspirarea vaporilor, pe la capătul opus al pipetei, cu ajutorul unei pompe de prelevare. Tubul cu suportul de prelevare se intercalează între pipetă şi pompă. Cantitatea q va corespunde valorilor 2 VLEP, 1 VLEP, 0,1 VLEP, pentru un volum de prelevare de 30 l. Se desoarbe poluantul cu cca 10 ml solvent şi se supune analizei. Cantitatea dozată q T se introduce în formula de calcul a coeficientului K T = q T /q x 100 (%) Se poate utiliza şi coeficientul de desorbţie, K D, care însă nu evidenţiază influenţa fazei de prelevare Criterii de acceptare pentru K T Valoarea determinată pentru K T trebuie să fie cât mai aproape de 100%. Dacă valoarea este semnificativ mai mică de 100%, se recomandă modificarea condiţiilor experimentale (solvent de desorbţie, suport,etc) până la apropierea de 100%, mult mai puţin recomandabilă fiind utilizarea unui factor de corecţie a erorii sistematice. O valoare mai mică de75% pentru K T nu este acceptabilă. Incertitudinea aferentă va permite estimarea exactităţii metodei. Pe baza unui set de experimentări se va determina o valoare medie K T, precum şi o abatere standard σ. Incertitudinea pentru K T este dată de relaţia : ± tσ N unde : N=numărul de încercări, σ=abaterea standard, t=coeficientul Fisher Student cu N-1 grade de libertate, pentru un nivel de încredere de 95% Încercări privind conservarea Aceste încercări sunt importante mai ales atunci când există un interval mare de timp între momentul prelevării şi cel al analizei. Conservarea este

4 studiată la temperatura mediului ambiant timp de cel puţin 8 zile, pe trei tuburi încărcate cu 2VLEP şi 3 tuburi încărcate cu 0,1VLEP. La stabilirea eventualelor pierderi de poluant în timpul conservării trebuie avută în vedere şi precizia analizei. Este dificil de stabilit a priori o abatere admisibilă. În mod convenţional se poate considera că o valoare mai mare de trei ori decât abaterea standard a măsurării este semnificativă. 4. PROTOCOLUL DE NIVEL Parametrii experimentali pentru generarea poluantului Dacă au fost îndeplinite satisfăcător criteriile protocolului 1, se poate trece la verificarea calităţii suportului de a permite măsurarea VLEP (medii de scurtă durată) printr-un studiu al capacităţii de captare efectuat pe un banc de generare a poluantului. Capacitatea de captare a unui suport de prelevare este determinată prin măsurarea volumului de saturaţie a elementului de captare a dispozitivului de prelevare. Volumul de saturaţie corespunde volumului de prelevare pentru care concentraţia poluantului măsurată după trecerea aerului poluat prin suport este egală cu 5% din concentraţia poluantului în aerul prelevat (Co). În aceste condiţii, pierderea de masă a poluantului la captare este, în general, mai mică de 0,25% din cantitatea totală prelevată. Se deduce astfel un volum de prelevare de siguranţă, care corespunde la 2/3 din volumul de saturaţie. Dacă nu există condiţii speciale de prelevare se pot folosi următoarele valori pentru parametrii experimentali : - concentraţia poluantului: 0,1 VLEP şi 2 VLEP ; - temperatura: 20± 2 0 C ; - umiditate relativă: 80±5% ; - concentraţia copoluantului major : de două ori concentraţia corespunzătoare VLEP. Ansamblul experimental este compus din celule de generare a poluantului, respectiv a interferenţelor şi a umidităţii ale căror emisii sunt colectate în 2 camere de omogenizare şi apoi în camera de prelevare a probelor, de unde amestecul de analizat este trecut printr-un tub cu suport de prelevare pentru determinarea volumului de saturaţie, conectat la un gazcromatograf. În momentul t B în care concentraţia determinată de cromatograf este egală cu 5% din concentraţia în amestecul generat, se consideră că a fost atins volumul de saturaţie V B. Cunoscând acest volum, se poate determina debitul corespunzător Q. Capacitatea de captare pentru o masă m de suport se calculează cu formula : K Co VB = 1000m unde, Co (mg/mc), V B (l) şi m (mg).

5 4.2. Încercări privind conservarea Mai multe tuburi cu două straturi de suport de prelevare sunt utilizate în conformitate cu experimentul descris anterior, asigurând respectarea intervalului de nesaturaţie a suportului. Tuburile sunt apoi repartizate în două clase: unele tuburi vor fi stocate la temperatura ambiantă (cca. 25 o C), timp de 8-16 zile, celelalte tuburi sunt stocate la rece (cca. 5 o C) timp de de zile. Se desoarbe apoi poluantul din fiecare strat de suport şi se analizează separat. Prezenţa poluantului în cel de-al doilea strat de adsorbant este datorată unei migrări a poluanţilor din cauza instabilităţi la conservare. 5. PROTOCOLUL DE NIVEL 3 Protocolul de nivel 3 realizează un studiu mult mai complex al influenţei variabilelor experimentale. Numărul factorilor care pot influenţa rezultatele măsurării este în general destul de mare. Este, în acest caz, dificil de studiat variaţia fiecărui factor. separat. Este necesară o planificare a experimentelor cu metoda factorialelor fracţionate care permite studiul influenţei unui număr mare de variabile precum şi interacţiunea dintre acestea. De exemplu, în tabelul de mai jos se pot considera 5 variabile cărora li se dau valori minime, notate cu (-1) şi valori maxime, notate cu (+1). Nr. Variabilă experimentală Nivel (-1) Nivel (+1). Crt. 1. Temperatura A 10 0 C 30 0 C 2. Concentraţia copoluantului B Absent Prezent 3. Concentraţia poluantului C 20 ppm 200 ppm 4. Umiditatea relativă 20% 80% 5. Tipul de suport tub SKC tub ORBO Prin efectuarea a 16 experimente corespunzătoare cu 16 combinaţii diferite ale valorilor (-1) şi (+1) pentru cele 5 variabile se poate studia influenţa variabilelor asupra măsurării, putându-se stabili şi o ierarhizare a factorilor celor mai influenţi.

RS-1.3 LM.2

RS-1.3 LM.2 LINII DIRECTOARE PENTRU VERIFICAREA ADECVARII LA SCOP A METODELOR UTILIZATE ÎN LABORATOARELE DE ANALIZE MEDICALE CUPRINS 1. SCOP 2. DOMENIU DE APLICARE 3. DOCUMENTE DE REFERINŢĂ 4. DEFINIŢII 5. PRINCIPII

Mai mult

FISA TEHNICA AplaEFoam EPS 70 Polistiren Expandat ignifugat Nr:198 Editia:1 Revizia:1 Data: PREZENTARE ŞI PERFORMANŢE: Plăci termoizolante d

FISA TEHNICA AplaEFoam EPS 70 Polistiren Expandat ignifugat Nr:198 Editia:1 Revizia:1 Data: PREZENTARE ŞI PERFORMANŢE: Plăci termoizolante d FISA TEHNICA AplaEFoam EPS 70 Polistiren Expandat ignifugat Nr:198 Editia:1 Revizia:1 Data:30.08.2018 PREZENTARE ŞI PERFORMANŢE: Plăci termoizolante din granule de polistiren expandat, clasificat ca polistiren

Mai mult

Metodă nouă de separare a compuşilor enantiopuri utilizând anticorpi selectivi

Metodă nouă de separare a compuşilor enantiopuri utilizând anticorpi selectivi Metoda noua de separare a compusilor enantiopuri utilizand anticorpi selectivi ANTISEL Informatii despre proiect Tip proiect: PED Parteneri: - Institutul de cercetari pentru Instrumentatie analitica, ICIA,

Mai mult

Calitate aer comprimat Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei

Calitate aer comprimat Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei rezidual OIL-Check 400 Pentru masurarea permanenta si foarte precisa a continutului

Mai mult

LEARNING TOXICOLOGY THROUGH OPEN EDUCATIONAL RESOURCES CALITATEA MEDIULUI MONITORIZAREA AERULUI Camelia DRAGHICI, Ileana MANCIULEA Universitatea Tansi

LEARNING TOXICOLOGY THROUGH OPEN EDUCATIONAL RESOURCES CALITATEA MEDIULUI MONITORIZAREA AERULUI Camelia DRAGHICI, Ileana MANCIULEA Universitatea Tansi LEARNING TOXICOLOGY THROUGH OPEN EDUCATIONAL RESOURCES CALITATEA MEDIULUI MONITORIZAREA AERULUI Camelia DRAGHICI, Ileana MANCIULEA Universitatea Tansilvania Brașov c.draghici@unitbv.ro, i.manciulea@unitbv.ro

Mai mult

UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA de CHIMIE APLICATĂ ŞI ŞTIINŢA MATERIALELOR Strada Gh. Polizu, nr. 1-7, sector 1, , Bucureşti,

UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA de CHIMIE APLICATĂ ŞI ŞTIINŢA MATERIALELOR Strada Gh. Polizu, nr. 1-7, sector 1, , Bucureşti, UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA de CHIMIE APLICATĂ ŞI ŞTIINŢA MATERIALELOR Strada Gh. Polizu, nr. 1-7, sector 1, 011061, Bucureşti, tel. 021 402 3927; 021 402 3929 REGULAMENT Concursul

Mai mult

Institutul de Cercetări în Chimie Raluca Ripan Cluj-Napoca Tel: ; int 6489 Fax: Laboratorul Compusi Anorganici Dr. Laura MUREȘAN

Institutul de Cercetări în Chimie Raluca Ripan Cluj-Napoca Tel: ; int 6489 Fax: Laboratorul Compusi Anorganici Dr. Laura MUREȘAN INFRASTRUCTURA DE CERCETARE ECHIPAMENT PENTRU DETERMINAREA SUPRAFETEI SPECIFICE Tip/Model : TRISTAR II 3020 (MICROMERITICS) Investigatii/Rezultate: Aria suprafetei suprafata intr-un punct, suprafata BET,

Mai mult

RAPORT FINAL Perioada de implementare: CU TITLUL: Analiza și testarea distribuției câmpului electric la izolatoare din materiale compozite p

RAPORT FINAL Perioada de implementare: CU TITLUL: Analiza și testarea distribuției câmpului electric la izolatoare din materiale compozite p RAPORT FINAL Perioada de implementare: 2016-2018 CU TITLUL: Analiza și testarea distribuției câmpului electric la izolatoare din materiale compozite pentru creșterea siguranței în funcționare Contract

Mai mult

31990L0415 DIRECTIVA CONSILIULUI din 27 iulie 1990 de modificare a anexei II la Directiva 86/280/CEE privind valorile limită şi obiectivele de calitat

31990L0415 DIRECTIVA CONSILIULUI din 27 iulie 1990 de modificare a anexei II la Directiva 86/280/CEE privind valorile limită şi obiectivele de calitat 31990L041 DIRECTIVA CONSILIULUI din 27 iulie 1990 de modificare a anexei II la Directiva 86/280/CEE privind valorile limită şi obiectivele de calitate pentru evacuările anumitor substanţe periculoase incluse

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (IBNA Balotesti) Proiectul ADER 6.1.2. Eficientizarea valorificării subproduselor industrial prin dezvoltarea pentru animalele

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tipuri de studii clinice Descriere unui fenomen de sănătate Evaluarea unei atitudini terapeutice 1 Tipuri de studii clinice Domeniile cercetării clinice: 1. Descrierea unui fenomen de sănătate 2. Punerea

Mai mult

Sika Igolflex® N

Sika Igolflex® N FIŞA TEHNICĂ A PRODUSULUI Masă de şpaclu flexibilă din bitum-cauciuc DESCRIEREA PRODUSULUI Sika Igolflex N este o acoperire consistentă, flexibilă, monocomponentă, fără solvenţi, pe bază de emulsie de

Mai mult

ORDONANŢĂ nr. 20 din 21 august 1992(*actualizată*) privind activitatea de metrologie EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 212 din 28 a

ORDONANŢĂ nr. 20 din 21 august 1992(*actualizată*) privind activitatea de metrologie EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 212 din 28 a ORDONANŢĂ nr. 20 din 21 august 1992(*actualizată*) privind activitatea de metrologie EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 212 din 28 august 1992 Data intrarii in vigoare : 28 august 1992

Mai mult

ro 03: ro 02.qxd.qxd

ro 03: ro 02.qxd.qxd testo 316-2 Detector pentru scăpări de gaze Manual de operare ro 2 Siguranță și mediu Siguranță și mediu Despre acest document Citiți cu atenție acest document și familiarizați-vă cu produsul înainte de

Mai mult

PROGRAMA ANALITICĂ PENTRU CLASA A X-A, CURSURI DE EXCELENŢĂ ANUL ŞCOLAR Studiul fizicii în clasele de excelenţă are ca finalitate încheierea

PROGRAMA ANALITICĂ PENTRU CLASA A X-A, CURSURI DE EXCELENŢĂ ANUL ŞCOLAR Studiul fizicii în clasele de excelenţă are ca finalitate încheierea PROGRAMA ANALITICĂ PENTRU CLASA A X-A, CURSURI DE EXCELENŢĂ ANUL ŞCOLAR 2015-2016 Studiul fizicii în clasele de excelenţă are ca finalitate încheierea dezvoltării la elevi a unui set specific de competenţe-cheie

Mai mult

Microsoft Word - PN204 - Raport faza 1 _site.doc

Microsoft Word - PN204 - Raport faza 1 _site.doc Faza 1: Cercetări experimentale în domeniul membranelor polimerice pentru evaluarea influenţei parametrilor şi condiţiilor de încercare asupra caracteristicilor mecanice Rezumatul fazei: Prezenta lucrare

Mai mult

LEARNING TOXICOLOGY THROUGH OPEN EDUCATIONAL RESOURCES CALITATEA MEDIULUI MONITORIZAREA SOLULUI Camelia DRAGHICI, Ileana MANCIULEA Transilvania Univer

LEARNING TOXICOLOGY THROUGH OPEN EDUCATIONAL RESOURCES CALITATEA MEDIULUI MONITORIZAREA SOLULUI Camelia DRAGHICI, Ileana MANCIULEA Transilvania Univer LEARNING TOXICOLOGY THROUGH OPEN EDUCATIONAL RESOURCES CALITATEA MEDIULUI MONITORIZAREA SOLULUI Camelia DRAGHICI, Ileana MANCIULEA Transilvania University of Braşov c.draghici@unitbv.ro, i.manciulea@unitbv.ro

Mai mult

Laboratorul încercări chimice și măsurări instrumentale (fondat în a. 1965) Şef de laborator: Scurtu Raisa Tel: , , of r

Laboratorul încercări chimice și măsurări instrumentale (fondat în a. 1965) Şef de laborator: Scurtu Raisa Tel: , , of r Laboratorul încercări chimice și măsurări instrumentale (fondat în a. 1965) Şef de laborator: Scurtu Raisa Tel: 22574637, 069307055, of. 314 e-mail: raisa.scurtu@ansp.md Potenţial uman: 8 medici - laboranți

Mai mult

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului 1.3 Departamentul Departamentul

Mai mult

ANEXA nr. 3 la metodologie FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos Galaţi 1.2 Facul

ANEXA nr. 3 la metodologie FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos Galaţi 1.2 Facul ANEXA nr. 3 la metodologie FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos Galaţi 1.2 Facultatea Medicina si Farmacie 1.3 Departamentul De Chimie,

Mai mult

H.G.1058

H.G.1058 Hotarârea nr. 1058 din 09/08/2006 privind cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi unui potenţial risc datorat atmosferelor explozive Publicat

Mai mult

Microsoft Word - Curs02

Microsoft Word - Curs02 Cuprins I. Nomenclatura sistemelor heterociclice... 2 I.1. Sisteme monociclice... 2 I.1.1. Mărimea ciclului... 2 I.1.2. Natura, numărul și poziția heteroatomilor... 2 I.1.3. Gradul de nesaturare... 4 I.2.

Mai mult

Microsoft Word - Fisa disciplinei_Tehnici analitice de separare_Beldean_M-CMSE_ doc

Microsoft Word - Fisa disciplinei_Tehnici analitice de separare_Beldean_M-CMSE_ doc FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului 1.3 Departamentul Departamentul

Mai mult

E_d_chimie_anorganica_2019_bar_model_LRO

E_d_chimie_anorganica_2019_bar_model_LRO Examenul de bacalaureat naţional 219 Proba E. d) Chimie anorganică Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 3 ore. SUBIECTUL I Subiectul A. Citiţi următoarele

Mai mult

Nr

Nr Ministerul Mediului Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş R A P O R T privind starea mediului în judeţul Maramureş luna MARTIE 2017 Director Executiv Alexandru

Mai mult

Investeşte în oameni ! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – Axa prioritară nr. 1 „

Investeşte în oameni ! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial pentru  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – Axa prioritară nr. 1 „ Investeşte în oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritară nr. 1 Educaţiaşiformareaprofesionalăînsprijinulcreşteriieconomiceşidezvoltăriisocietăţiibazatepecunoaştere

Mai mult

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combustibil gazos 3,2 până la 35,0 kw, pentru gaz metan şi

Mai mult

Proiect de tehnologie didactică

Proiect de tehnologie didactică Proiect didactic Data: Profesor: Staier Ioana Elena Şcoala: Şcoala Gimnazială Octavian Goga Sighişoara Clasa: a VII-a Lecţia: Temperatura Tipul lecţiei: lecţie de recapitulare, care vizează fixarea şi

Mai mult

Elaborarea de tehnologii originale de laborator/on-site pentru determinarea Hg, As şi Sb din probe de mediu şi alimentare prin CV-μCCP-AES şi HG-μCCP-

Elaborarea de tehnologii originale de laborator/on-site pentru determinarea Hg, As şi Sb din probe de mediu şi alimentare prin CV-μCCP-AES şi HG-μCCP- Întocmirea de proceduri standard interne ale metodelor prin UV-PVG-µCCP-OES şi implementarea în cadrul laboratorului acreditat al partenerului (CO-UBB, P1-ICIA) Procedura 1. Determinarea mercurului total

Mai mult

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc 20 Capitolul 2 - Filtre neliniare 21 CAPITOLUL 2 FILTRE NELINIARE 2-1. PRELIMINARII Răspunsul la impuls determină capacitatea filtrului de a elimina zgomotul de impulsuri. Un filtru cu răspunsul la impuls

Mai mult

Microsoft Word - analiza economico financiara .doc

Microsoft Word - analiza economico financiara .doc UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE CONTABILITATE ŞI FINANŢE CÂMPULUNG MUSCEL PROGRAMUL DE STUDII: FINANŢE ŞI BĂNCI ANALIZĂ ECONOMICO - FINANCIARĂ 1. Raportul dintre productia marfa fabricata si valoarea

Mai mult

Instrucţiuni de montaj pentru personalul de specialitate VIESMANN Set de extensie pentru un circuit de încălzire cu vană de amestec Nr. de comandă 742

Instrucţiuni de montaj pentru personalul de specialitate VIESMANN Set de extensie pentru un circuit de încălzire cu vană de amestec Nr. de comandă 742 Instrucţiuni de montaj pentru personalul de specialitate VIESMANN Set de extensie pentru un circuit de încălzire cu vană de amestec Nr. de comandă 7424 959 Măsuri de siguranţă Vă rugăm să respectaţi cu

Mai mult

PRINCIPALELE REZULTATE OBTINUTE

PRINCIPALELE REZULTATE OBTINUTE PRINCIPALELE REZULTATE OBTINUTE Nanocompozitele pe baza de polimeri conductori prezinta atit interes fundamental cit si aplicativ datorita proprietatilor speciale electrice, optice, magnetice controlabile

Mai mult

rrs_12_2012.indd

rrs_12_2012.indd Corelaţia dintre Produsul Intern Brut/locuitor şi Rata de ocupare a populaţiei model econometric de analiză Drd. Ligia PRODAN Academia de Studii Economice, Bucureşti Abstract Se prezintă evoluţia Ratei

Mai mult

untitled

untitled COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 2.6.2017 C(2017) 3519 final REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) / AL COMISIEI din 2.6.2017 de stabilire a metodologiei de determinare a parametrilor de corelare necesari

Mai mult

1

1 1 INFORMAŢII JURIDICE Copyright 2015 ZTE CORPORATION. Toate drepturile rezervate. Nicio parte a acestei publicaţii nu poate fi extrasă, reprodusă, tradusă sau utilizată în orice formă sau prin orice mijloace,

Mai mult

Microsoft Word - Chapter_7_Long_Term_Inv_Plan_Timisoara_RO.doc

Microsoft Word - Chapter_7_Long_Term_Inv_Plan_Timisoara_RO.doc 7. Plan de investiţii pe termen lung 7.1. Rezumat Toate opţiunile analizate în Capitolul 5 pot duce la atingerea conformării cu directivele UE subliniate în POS Mediu. Este evaluată modalitatea cea mai

Mai mult

Acizi grași Acizii grași au în moleculă o catenă liniară cu un număr par de atomi de carbon ( n 4 ). Acizii grași saturați conțin numai legături simpl

Acizi grași Acizii grași au în moleculă o catenă liniară cu un număr par de atomi de carbon ( n 4 ). Acizii grași saturați conțin numai legături simpl Acizi grași Acizii grași au în moleculă o catenă liniară cu un număr par de atomi de carbon ( n 4 ). Acizii grași saturați conțin numai legături simple -(CH 2 ) n -CH. Acizii grași nesaturați conțin cel

Mai mult

Microsoft Word - Fisa disciplinei_Analiza probelor de mediu_Beldean_SM_ doc

Microsoft Word - Fisa disciplinei_Analiza probelor de mediu_Beldean_SM_ doc FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai superior 1.2 Facultatea Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului 1.3 Departamentul Departamentul de Analiza

Mai mult

1

1 Pagina: 1 / 6 Prezenta specificație tehnică s-a întocmit de către: Departament Strategie şi Tehnologie Reţea Electricitate Serviciu Tehnologie şi Inovare Rețea Electricitate din cadrul DELGAZ GRID S.A.

Mai mult

Microsoft Word - FiltrareaNyquist-rezumat.doc

Microsoft Word - FiltrareaNyquist-rezumat.doc Filtrarea semnalelor de date Necesitate - unul din efectele limitării benzii unui impuls rectangular de perioadă T s, datorită filtrării, este extinderea sa în timp, care conduce la apariţia interferenţei

Mai mult

"Optimizari sinergetice dupa criterii yalorice globale" instrument

Optimizari sinergetice dupa criterii yalorice globale instrument OPTIMIZARI SINERGETICE DUPA CRITERII VALORICE GLOBALE, INSTRUMENT METODOLOGIC PENTRU PROTECTIA MEDIULUI ÎN CONTEXTUI DEZVOLTARII DURABILE A ECONOMIEI Conf.dr.ing DIMITRIE CLEPAN Universitatea 1 Decembrie

Mai mult

OBSERVAȚIE Probele de organe trebuie să fie prelevate de la cadavru înainte de îmbalsămare, întrucât acest proces poate distruge sau diminua concentra

OBSERVAȚIE Probele de organe trebuie să fie prelevate de la cadavru înainte de îmbalsămare, întrucât acest proces poate distruge sau diminua concentra OBSERVAȚIE Probele de organe trebuie să fie prelevate de la cadavru înainte de îmbalsămare, întrucât acest proces poate distruge sau diminua concentrația toxicilor potențial prezenți, îngreunând identificarea

Mai mult

Microsoft Word - Curs08

Microsoft Word - Curs08 Cuprins II. Grupa benzopiranului... 2 II.1. Benzo- -pirona (cumarina)... 2 II.2. Benzo- -pirona (cromona)... 2 II.3. Flavona (2-fenilcromona)... 2 II.4. Săruri de benzopiriliu... 2 III. Grupa xantenei...

Mai mult

PROIECT DE PROCEDURA privind activitatea de supraveghere audio-video a proceselor de evaluare desfășurate de către centrele de evaluare și certificare

PROIECT DE PROCEDURA privind activitatea de supraveghere audio-video a proceselor de evaluare desfășurate de către centrele de evaluare și certificare PROIECT DE PROCEDURA privind activitatea de supraveghere audio-video a proceselor de evaluare desfășurate de către centrele de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi

Mai mult

AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni p

AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni p AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni pentru o mare varietate de aplicaţii. De la o unitate

Mai mult

E_d_chimie_organica_2019_bar_model_LRO

E_d_chimie_organica_2019_bar_model_LRO Examenul de bacalaureat naţional 2019 Proba E. d) himie organică Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 3 ore. SUBIETUL I Subiectul A. itiţi următoarele

Mai mult

Microsoft Word - HG-105~3.DOC

Microsoft Word - HG-105~3.DOC Hotararea nr. 1058 din 09/08/2006 privind cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor care pot fi expusi unui potential risc datorat atmosferelor explozive Publicat

Mai mult

Untitled-2

Untitled-2 BHP cazan de abur de medie presiune Producător: I.VAR INDUSTRY Cazan de abur monobloc, cu flacără întoarsă, de medie presiune (11,9 bar, la cerere 14,7 bar). Cazan cu randament mare (peste 90%) având peretele

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation CURS 2 Planificarea Tranzacţiilor Gestionarea Concurenţei Planificarea tranzacţiilor O planificare reprezintă ordonarea secvenţială a instrucţiunilor (Read / Write / Abort / Commit) a n tranzacţii astfel

Mai mult

DIRECŢIA INTEGRARE EUROPEANĂ Compartiment Protecţia Mediului RAPORT LUNAR PRIVIND STAREA FACTORILOR DE MEDIU ÎN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD - MARTIE 2018

DIRECŢIA INTEGRARE EUROPEANĂ Compartiment Protecţia Mediului RAPORT LUNAR PRIVIND STAREA FACTORILOR DE MEDIU ÎN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD - MARTIE 2018 DIRECŢIA INTEGRARE EUROPEANĂ Compartiment Protecţia Mediului RAPORT LUNAR PRIVIND STAREA FACTORILOR DE MEDIU ÎN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD - MARTIE 8 - A.. CALITATEA AERULUI A. CALITATEA FACTORILOR DE MEDIU

Mai mult

We measure it. Detectoare pentru scurgeri de gaze testo testo testo testo detector de gaze testo 316-Ex CH4 C3H8 H2 Verificarea scur

We measure it. Detectoare pentru scurgeri de gaze testo testo testo testo detector de gaze testo 316-Ex CH4 C3H8 H2 Verificarea scur Detectoare pentru scurgeri de gaze testo 317-2 testo 316-1 testo 316-2 testo detector de gaze testo 316-Ex CH4 C3H8 H2 Verificarea scurgerilor de gaze Din cauza conductelor de gaz fisurate se produc frecvent

Mai mult

Rezumatul fazei 2 PN Evaluarea fenomenelor de uzare abraziva a straturilor dure depuse prin sudare cu aliaje pe baza de Ni-Fe-Cr Lucrarea el

Rezumatul fazei 2 PN Evaluarea fenomenelor de uzare abraziva a straturilor dure depuse prin sudare cu aliaje pe baza de Ni-Fe-Cr Lucrarea el Rezumatul fazei 2 Lucrarea elaborată Realizarea depunerilor si evaluarea fenomenelor de uzare abraziva a straturilor dure depuse prin sudare reprezintă faza a doua a proiectului PN 09-160205/2014 cu titlul

Mai mult

Microsoft Word - Manual.doc

Microsoft Word - Manual.doc USCATOR DE MAINI JET, VERTICAL, 1900W, ABS GRI Brand: KRONER Model: K2201B Cod Romstal: 80US0016 1 Precautii - Nu deschideti capacul frontal in timp ce este conectat la energia electrica. Pericol de electrocutare.

Mai mult

Microsoft Word - Prezcap1.doc

Microsoft Word - Prezcap1.doc CAPITOLUL 1: NOŢIUNI DE METROLOGIE 1.1 TERMINOLOGIE Măsurarea; Măsură şi măsurare; Metrologia; Metoda de măsură; Principiul de măsură; Procesul de măsură; Rezultatul măsurării; Exactitatea măsurării; Incertitudinea

Mai mult

Norme de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine naturală CAPITOLUL I - Domeniu, scop,

Norme de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine naturală CAPITOLUL I - Domeniu, scop, Norme de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine naturală CAPITOLUL I - Domeniu, scop, definiţii SECŢIUNEA 1 Domeniu şi scop Art. 1. - (1)

Mai mult

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc ANEA I.1. Lista activitatilor si/instalatiilor cu impact semnificativ asupra mediului care se supun evaluarii impactului asupra mediului Activitate si/sau instalatie Competente Act de reglementare Central

Mai mult

Microsoft Word - documentatie-tehnica-mustar-extra.docx

Microsoft Word - documentatie-tehnica-mustar-extra.docx Documentație tehnică pentru produsul consacrat Muștar extra 1. Numele produsului: Muștar extra Muștarul extra se fabrică în două sortimente: dulce și iute 2. Descrierea materiilor prime și a ingredientelor

Mai mult

METHODS OF AIR FLOW ANALYSIS IN THE COMBUSTION CHAMBER

METHODS OF AIR FLOW ANALYSIS IN THE COMBUSTION CHAMBER CERTIFICAREA CALITATII COMBUSTIBILILOR DE TIP BIO IN LABORATOARE PERFORMANTE Asist. Dr. Ing. Dan MOLDOVANU Dan Moldovanu, dan.moldovanu@auto.utcluj.ro ; testecocel.utcluj.ro 2/25 Schema Laboratorului TESTECOCEL

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI ANEXA nr. 3 la metodologie 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunarea de Jos din Galati 1.2 F

FIŞA DISCIPLINEI ANEXA nr. 3 la metodologie 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunarea de Jos din Galati 1.2 F FIŞA DISCIPLINEI ANEXA nr. 3 la metodologie 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunarea de Jos din Galati 1.2 Facultatea / Departamentul Medicina si Farmacie / Stiinte

Mai mult

Untitled-3

Untitled-3 BLP cazan de abur de joasă presiune 0,98 bar Producător: I.VAR INDUSTRY Cazan de abur monobloc, cu flacără întoarsă, de joasă presiune (0,98 bar). Cazan cu randament mare (peste 90%) având peretele din

Mai mult

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR Cuvânt înainte Acest curs este destinat studenţilor care se specializează în profilul de Inginerie economică industrială al Facultăţii de Inginerie Managerială și a Mediului, care funcţionează în cadrul

Mai mult

fcic_admitere2017_chimie_organica_ro

fcic_admitere2017_chimie_organica_ro 1. Compusul organic care are pe lângă legături covalente și legături ionice este: A. Iodura de terţ-butil; B. Palmitatul de sodiu; C. Dioleopalmitina; D. Acidul salicilic; E. Clorura de benzil. 2. Amestecul

Mai mult

Document2

Document2 O NOUA TEORIE A STABILITATII ASCHIERII, CARE SE BAZEAZA PE DINAMICA HAOTICA A PROCESULUI, PRECUM SI APLICAREA ACESTEIA LA CONTROLUL INTELIGENT AL STABILITATII Obiectivele proiectului Ideile cheie care

Mai mult

INTRODUCERE

INTRODUCERE FILTRU CU PLĂCI CARTON HOBBY SERIA FCH MANUAL TEHNIC ŞI INSTRUCŢIUNI DE FOLOSIRE INTRODUCERE Manualul următor conţine informaţii indispensabile pentru utilizarea şi întreţinerea corectă a filtrelor Grifo

Mai mult

Laborator 2

Laborator 2 Laborator nr. 2 Baterii de acumulatoare utilizate pe autovehicule 1. Scopul lucrării Lucrarea de laborator are drept scop aprofundarea cunoștințelor teoretice prezentate la curs cu privire la diferitele

Mai mult

RO 1/5 VES-TEC VACU-TEC VACU-CODE Produs de: DIESSE Diagnostica Senese S.p.A. Via delle Rose Monteriggioni (Siena) - Italia Sectiune Modifica

RO 1/5 VES-TEC VACU-TEC VACU-CODE Produs de: DIESSE Diagnostica Senese S.p.A. Via delle Rose Monteriggioni (Siena) - Italia Sectiune Modifica RO 1/5 VES-TEC VACU-TEC VACU-CODE Produs de: DIESSE Diagnostica Senese S.p.A. Via delle Rose 10 53035 Monteriggioni (Siena) - Italia Sectiune Modificari introduse in versiunea curenta 6 RO 2/5 1. SCOPUL

Mai mult

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de acceleraţie Profesor coordonator: Șef lucrări Dr. Ing. Daniela

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI Anul universitar Decan, Conf. univ. dr. ing. Iulian IONIŢĂ 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Uni

FIŞA DISCIPLINEI Anul universitar Decan, Conf. univ. dr. ing. Iulian IONIŢĂ 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Uni FIŞA DISCIPLINEI Anul universitar 20172018 Decan, Conf. univ. dr. ing. Iulian IONIŢĂ 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi 1.2 Facultatea

Mai mult

Microsoft Word - NY$.docx

Microsoft Word - NY$.docx C.P. 16 162, 062510 BUCUREŞTI tel. 021.4113617, fax 021.4114280 e-mail: office@matrixrom.ro, www.matrixrom.ro Normativ privind proiectarea, execuția și exploatarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare

Mai mult

LUCRAREA 8 PROGRAMAREA NELINIARĂ ÎN REZOLVAREA PROBLEMELOR DIN ENERGETICĂ. METODE DE ORDINUL Aspecte generale Programarea neliniară are o foart

LUCRAREA 8 PROGRAMAREA NELINIARĂ ÎN REZOLVAREA PROBLEMELOR DIN ENERGETICĂ. METODE DE ORDINUL Aspecte generale Programarea neliniară are o foart LUCRAREA 8 PROGRAMAREA NELINIARĂ ÎN REZOLVAREA PROBLEMELOR DIN ENERGETICĂ. METODE DE ORDINUL 0 8.. Aspecte generale Programarea neliniară are o foarte mare importanţă în rezolvarea problemelor de optimizări,

Mai mult

Proiect GSN-08 Ghid de securitate nucleară privind repornirea instalaţiilor nucleare după opririle neplanificate CAPITOLUL I Domeniu, scop, definiţii

Proiect GSN-08 Ghid de securitate nucleară privind repornirea instalaţiilor nucleare după opririle neplanificate CAPITOLUL I Domeniu, scop, definiţii Proiect GSN-08 Ghid de securitate nucleară privind repornirea instalaţiilor nucleare după opririle neplanificate CAPITOLUL I Domeniu, scop, definiţii SECŢIUNEA 1 Domeniu şi scop Art. 1. - (1) Prin prezentul

Mai mult

Microsoft Word - ordin si procedura control de stat producere betoane 20081…

Microsoft Word - ordin si procedura control de stat producere betoane 20081… MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ŞI LOCUINŢELOR Nr. din 2008 CANCELARIA PRIMULUI - MINISTRU Nr. din 2008 O R D I N U L Nr. din 2008 pentru aprobarea reglementării tehnice Procedură privind controlul

Mai mult

EU GPP Criteria for Sanitary Tapware Renata, please add all the consequential changes from the Ecolabel comments DG ENV made]

EU GPP Criteria for Sanitary Tapware  Renata, please add all the consequential changes from the Ecolabel comments DG ENV made] Criteriile UE privind achizițiile publice ecologice pentru centrale termice cu apă Criteriile UE privind APE urmăresc să faciliteze achiziționarea de către autoritățile publice a unor produse, servicii

Mai mult

MANUAL DE UTILIZARE HOBBY STAR 5 Important : citiţi instrucţiunile cu atenţie pentru a vă familiariza cu aparatul înainte de folosire. Păstrați instru

MANUAL DE UTILIZARE HOBBY STAR 5 Important : citiţi instrucţiunile cu atenţie pentru a vă familiariza cu aparatul înainte de folosire. Păstrați instru MANUAL DE UTILIZARE HOBBY STAR 5 Important : citiţi instrucţiunile cu atenţie pentru a vă familiariza cu aparatul înainte de folosire. Păstrați instrucțiunile într-un loc sigur pentru pentru referințe

Mai mult

PRACTICĂ STUDENȚI an universitar Variante de practică 1.1. Practică în cadrul proiectului Consiliere-Practică-Motivare-avantaje pentru an

PRACTICĂ STUDENȚI an universitar Variante de practică 1.1. Practică în cadrul proiectului Consiliere-Practică-Motivare-avantaje pentru an PRACTICĂ STUDENȚI an universitar 2018-2019 1. Variante de practică 1.1. Practică în cadrul proiectului Consiliere-Practică-Motivare-avantaje pentru angajare! POCU 107913 1.2. Aplicație practică de teren

Mai mult

Microsoft Word - Informare iunie 2012.doc

Microsoft Word - Informare iunie 2012.doc M.M.P. M.M.P M.S. INSTITUTUL NATIONAL DE ADMINISTRATIA BAZINALA DIRECTIA DE CERCETARE DEZVOLTARE DE APA DOBROGEA-LITORAL SĂNĂTATE PUBLICĂ JUDETEANA MARINA «GRIGORE ANTIPA CONSTANTA CONSTANłA CONSTANTA

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE EXPUNERE DE MOTIVE SECŢIUNEA 1 TITLUL PROIECTULUI DE ACT NORMATIV : Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile SECŢIUNEA A 2-A MOTIVUL EMITERII ACTULUI

Mai mult

Teoria legăturii chimice a evoluat paralel cu dezvoltarea chimiei: J.J. Berzelius a pus bazele legăturii ionice, A.M. Butlerov (1861) introduce, pentr

Teoria legăturii chimice a evoluat paralel cu dezvoltarea chimiei: J.J. Berzelius a pus bazele legăturii ionice, A.M. Butlerov (1861) introduce, pentr Teoria legăturii chimice a evoluat paralel cu dezvoltarea chimiei: J.J. Berzelius a pus bazele legăturii ionice, A.M. Butlerov (1861) introduce, pentru prima dată, noţiunile de structură chimică şi formulă

Mai mult

Anexa nr

Anexa nr 1 Nr. crt. LISTA PROIECTELOR COMPONENTE ale programului nucleu: Dezvoltarea de noi concepte, metode, procese şi tehnologii privind securitatea exploatării resurselor minerale, protecţia la explozie, protejarea

Mai mult

Şcoala ………

Şcoala ……… Şcoala... Clasa a X-a Disciplina: Matematică TC + CD Anul şcolar: 07-08 TC = trunchi comun 35 săptămâni: 8 săptămâni semestrul I CD = curriculum diferenţiat Nr. ore: 3 ore / săptămână 7 săptămâni semestrul

Mai mult

Microsoft Word - Sikafloor-410, PDS-RO

Microsoft Word - Sikafloor-410, PDS-RO Fisa tehnica de produs Editia 21/08/2013 Nr. de identificare: 02 08 01 03 009 0 000001 Sikafloor -410 Strat de sigilare poliuretanic PUR, monocomponent, elastic, mat Descriere produs Sikafloor -410 este

Mai mult

Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea acoperişurilor Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea rezervoarelor de apă Membrane l

Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea acoperişurilor Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea rezervoarelor de apă Membrane l Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea acoperişurilor Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea rezervoarelor de apă Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea fundaţiilor

Mai mult

Microsoft Word _Evrika_Clasa10_PI_Solutie.doc

Microsoft Word _Evrika_Clasa10_PI_Solutie.doc Concursul Naţional de Fizică Evrika 1 martie 01 X Problema I (10 puncte) Scafandrul Un scafandru realizează înregistrări video despre lumea acvatică. Pentru scufundări el utilizează un aparat, care-i permite

Mai mult

COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA

COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA COMITETUL DIRECTOR NORMELE DE AVIZARE A METODELOR ŞI TEHNICILOR DE EVALUARE ŞI ASISTENŢĂ PSIHOLOGICĂ Capitolul I Dispoziţii generale Art. 1 (1) Potrivit art. 33 lit. h)

Mai mult

ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT

ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT "ÎMBUNĂTĂŢIREA AMBIENTULUI URBAN PRIN REDUCEREA EMISIILOR DE GAZE CU EFECT DE SERĂ CA URMARE A UTILIZĂRII ENERGIILOR REGENERABILE" Nicolae DURA, Antoanela POPOVICI, AGENŢIA REGIONALĂ PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI

Mai mult

ORIGINAL VERSION

ORIGINAL VERSION Cercetarea pigmenților Autori: Jiří Škoda, Pavel Doulík Conținut științific: Concepte / Aptitudini țintă: Vârsta grupului țintă: Durata activității: Rezumat: Obiective: Chimie elementară Culoare, pigment,

Mai mult

Furosemide Vitabalans Annex I_II_ro

Furosemide Vitabalans Annex I_II_ro Anexa II Concluzii ştiinţifice şi motive pentru refuz prezentate de Agenţia Europeană pentru Medicamente 4 Concluzii ştiinţifice Rezumat general al evaluării ştiinţifice pentru Furosemide Vitabalans şi

Mai mult

Microsoft Word - Informare august 2011.doc

Microsoft Word - Informare august 2011.doc M.M.P. M.M.P M.S. INSTITUTUL NATIONAL DE ADMINISTRATIA BAZINALA DIRECTIA DE CERCETARE DEZVOLTARE DE APA DOBROGEA-LITORAL SANATATE PUBLICA MARINA «GRIGORE ANTIPA CONSTANTA JUDETEANA CONSTANTA CONSTANTA

Mai mult

Principiile deshidratarii legumelor şi fructelor

Principiile deshidratarii legumelor şi fructelor Principiile deshidratarii legumelor şi fructelor December 5 2018 Acest document contine texte si imagini reeditate din diverse manuale de specialiate. Continutul este actualizat cu informatii obtinute

Mai mult

Untitled-1

Untitled-1 cazan de pardoseală în condensație EXPERIENȚA FERROLI în tehnologia condensării Cazanele din seria reprezintă rezultatul îmbinării vastei experiențe a Grupului Ferroli în proiectarea și realizarea cazanelor

Mai mult

UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” GALAŢI

UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” GALAŢI UNIVERSITATEA "DUNĂREA DE JOS" GALAŢI FACULTATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE SPECIALIZAREA FARMACIE Adresa : Str. Al. I. Cuza. Nr. 35, 800010, Galati Nr. telefon / fax: +400236412100 E-mail: medicine@ugal.ro

Mai mult

TGA Clima Proiect Sanitare, Incalzire, Ventilare, Aer conditionat Centrale de tratare a aerului Agregate de racire a apei Ventiloconvectoare Umidifica

TGA Clima Proiect Sanitare, Incalzire, Ventilare, Aer conditionat Centrale de tratare a aerului Agregate de racire a apei Ventiloconvectoare Umidifica TGA Clima Proiect Centrale de tratare a aerului Agregate de racire a apei Ventiloconvectoare Umidificare si dezumidificare Aeroterme si destratificatoare Perdele de aer cald Sisteme VRF Sisteme close control

Mai mult

RAPORT PRIVIND CALITATEA AERULUI ÎN ROMÂNIA ÎN ANUL 2018 Evaluarea calității aerului înconjurător este reglementată prin Legea 104/2011 privind calita

RAPORT PRIVIND CALITATEA AERULUI ÎN ROMÂNIA ÎN ANUL 2018 Evaluarea calității aerului înconjurător este reglementată prin Legea 104/2011 privind calita RAPORT PRIVIND CALITATEA AERULUI ÎN ROMÂNIA ÎN ANUL 2018 Evaluarea calității aerului înconjurător este reglementată prin Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu modificările ulterioare,

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Parametrii de calitate ai apelor minerale naturale din Romania Ileana Radulescu, Marian Romeo Calin, Alina Catrinel Ion Laborator SALMROM, Departamentul de Fizica Vietii si Mediului, Institutul National

Mai mult

Microsoft Word - RAPORT STIINTIFIC 2017-website

Microsoft Word - RAPORT STIINTIFIC 2017-website RAPORT ŞTIINŢIFIC ŞI TEHNIC 2017 Programul: Parteneriate in domenii prioritare, contract nr. 206/01/07.2014 Denumirea programului: Kit inovativ în sinteza compuşilor chimici optic puri prin combinarea

Mai mult