G.I.S. Curs 3

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "G.I.S. Curs 3"

Transcriere

1 G.I.S. Curs 3 Geogafia Mediului Dr. Constantin Nistor

2 Formatul de date vectorial Datele vectoriale descriu lumea sub forma unui spaţiu populat de linii în variate aspecte şi feluri: puncte, linii, poligoane (Robinson, 1995). Fiecare dintre acestea au atribute care le deosebesc unele de altele. Spre deosebire de datele raster care stochează informaţii continuu, chiar şi acolo unde valorile lipsesc (no data), datele vectoriale înregistrează informaţii discontinuu, ele înregistează valori doar acolo unde acestea există, sau au loc schimbări ale mărimii acestora. Sunt stocate numai valorile care definesc punctele, ce compun liniile sau poligoanele, iar tot spaţiul în afara acestora este non-existent. Datele vectoriale marchează valori izolate, prin precizarea coordonatelor spaţiale x, y în sistemul cartezian şi x, y, z în cel geometric, şi a valorilor stocate. Din acest punct de vedere, datele vectoriale sunt similare datelor clasice folosite pentru realizarea hărţilor convenţionale: linii, puncte, suprafeţe. Realizarea unei hărţi prin folosirea datelor vectoriale poate fi asemuită unui grafic, abstractizare realizată prin folosirea teoriei grafice.

3 Date vectoriale în format analogic Punct Linie Poligon

4 Date vectoriale in format digital Punctul reprezintă cel mai simplu mod de reprezentare a datelor vectoriale. Acesta înmagazinează valori abstracte, izolate, prin precizarea coordonatelor x, y, şi adese z. Punctul reprezintă o abstratizare adimensională, întrucât acesta nu are mărime, şi este definit, doar prin coordonatele x şi y. Punctul în mod normal reprezintă o formă geografică prea mică pentru a fi afişată ca o linie sau o suprafaţă. Exempul un izvor, care nu poate fi marcat print-o suprafaţă şi care este reprezentat pe hartă doar prin precizarea coordonatelor sale şi simbolizat printr-un punct.

5

6 Linia, reprezintă un set ordonat de puncte, rezultă din înşiruirea a cel puţin două puncte, pentru care sunt definite coordonatele x, y. Este folosită pentru reprezentarea elementelor geografice foarte înguste pentru a fi reprezentate sub forma unei suprafeţe. Exemplu o stradă sau un râu sunt reprentate printr-o linie care se compune dintr-o înşiruire de segmente, fiecare segment rezultând din unirea a două puncte pentru care se precizează coordonatele x, y. Linia este folosită de asemenea pentru reprezentarea tridimensională a obiectelor, prin precizarea valorilor z, pentru punctele care o definesc. (spaţial valorile z, pot reprezenta atât altitudinea cât şi adâncimea). Poligonul, reprezintă o formă pentru reprezentarea suprafeţelor. Un poligon este definit de linii care scot în evidenţă limitele sale. Poligonul prezintă la fel ca şi celelate elemente atribute care descriu elementele geografice pe care acestea le reprezintă. De esemplu un poligon este folosit pentru decierea formei unui lac, dar precizează şi suprafaţa acestuia.

7

8

9 Date raster sau date vectoriale: avantaje şi dezavantaje Datele în format raster şi vector prezintă numeroase avantaje şi dezavantaje în reprezentarea realităţii. Datele raster înmagazinează valorile pentru toate punctele dintr-o regiune, şi ca urmare necesită un spaţiu foarte extins pentru stocare. Spe deosebire de acestea, datele în format vectorial stochează valorile, doar acolo unde este nevoie. Datele raster sunt mai uşor valorificate combinaţii de acoperire cu alte teme, dar sunt mai greu de reprezentat în format clasic de tipul hărţilor, unde în funcţie de rezoluţie, anumite elemenete pot fi mai greu distinse (exemplu, râuri, granie), în cazul datelor vectoriale reprezentarea pe hartă este mult mai accesibilă. Datele vectoriale pot fi foarte uşor captate, reproduse la scară, reproiectate, aceasta uşurează combinara datelor vectoriale din diferite straturi tematice provenite din surse diferite. Datele vectoriale sunt mult mai combatibile cu bazele de date relaţionale, aceste date pot fi stocate sub forma unor tabele şi accesate de utilizatori multipli.

10

11 Datele vectoriale ocupă în situaţia stocării, un spaţiu mult mai mic decât datele raster, aspect care uşurează transferul acestora. Datele raster pot fi în funcţie de rezoluţie de 10 sau 100 de ori mai mari decât datele vectoriale. Un alt avantaj al folosirii datelor vectoriale este posibilitatea actualizării şi administrării mult mai uşoare decât cele raster. Datele vectoriale sunt mult mai pretabile pentru analize complexe decât cele raste. De exemplu construirea unei noi şosele poate fi usor reprodusă în format vectorial prin aducerea vectorului cu segmentul de drum nou, în timp ce datele rster vor trebui complet refăcute, prin obşinerea unei noi aerofotograme sau imagini satelitare corespunzătoare noii situaţii. Dacă la o bază de date existentă se solicită introducerea unui nou atribut, aceasta se va face in timp minim pentru datele vectoriale prin adăugarea unei coloane de atribute la baza de date. Datele raster stochează informaţii continue ale formelor de relief analizate, ca urmare ele sunt mult mai pretabile analizele morfometrice şi urmărirea dinamicii proceselor.

12

13

14

15 Legătura geometrică dintre date În GIS, datele se interconectează sub forma unei reţele similar legăturilor care se realizează între acestea în lumea reală. Astfel între datele vectoriale reprezentate prin punct, linie şi poligon, vor capăta, în relaţie cu elementele din vecinătate un nou sens. Punctele se transformă în vertexi, noduri şi puncte finale Liniile se transformă în reţele de legătură şi capătă sens Intersecţia dintre două suprafeţe devine o muchie

16 Exemplu: O linie este folosită pentru reprezentarea unui curs de apă, care se desfăşoară între două puncte izvor şi vărsare care reprezintă punctele finale ale râului. Linia care reprezintă cursul de apă nu este rectilinie, ci este formată din mai multe segmente care se racordează în punctele de schimbare a direcţiei, aceste puncte de inflexiune reprezintă vertexii. Râul nu este izolat ci face parte dintr-o reţea hidrografică, aşadar se va intersecta cu alte râuri tributare. Aceste intersecţii din punctele de confluenţă sunt denumite noduri de legatură (junction node). Râul curge numai într-un anumit sens, aspect care va trebui precizat, pentru corectitudinea modelării reliefului în programe GIS avansate. Suprafaţa bazinului hidrografic aferent cursului de apă se învecinează cu un alt bazin hidrografic şi prezintă o limită comună pe o anumită porţiune, aceasta va deveni o muchie, în reţeaua geometrică abstractizată folosită în GIS Modelul acesta de interconectare a datelor vectoriale este folosit şi pentru explicarea modului în care datele sunt combinate pentru reprezentarea realităţilor geografice şi realizara hărţilor.

17 Modelarea celei de-a treia dimensiune În analiza reliefului, înţelegerea morfologiei acestuia şi a proceselor de modelare nu poate fi concepută fără intuirea aspectului spaţial al acestuia. Folosirea curbelor de nivel de pe hărţile plane este dificilă pentru începători şi poate conduce în lipsa timpului necesar pentru fundamentarea matematică şi geometrică (noţiuni de matematică avansată, geodezie şi topografie, care nu fac obiectul geomorfologiei) a reprezentării la o percepţie eronată a reliefului. Cu toate că datele reprezentate pe hartă (în plan), înglobează această a 3-a dimensiune, reprezentarea sa nu este posibilă decât prin ralizarea unei proiecţii ortogonale sau de blocdiagrame, care simulează viziunea spaţială a reliefului. Însuşi monitorul calculatorului constituie o suprafaţă plană, iar nu toate programele au capacitatea de reprezentare 3D. Această reprezentare devine vitală, dacă ne gândim că anumite aspecte morfometrice sunt strict mărimi valorice dar şi spaţiale: panta sau orientarea versanţilor. De exemplu: distribuţia proceselor geomorfologice de pantăşi a formelor de relief dezvoltate poate fi mult mai uşor evaluată prin modelarea 3D cu ajutorul programelor de calculator. Reprezentarea 3D este dificilă, întrucât solicită implicit o reprezentare 3D a relaţiilor topologice dintre elemente. Ea este de cele mai multe ori, departe de perfecţiune întrucât depinde de performanţele calculatorului şi algoritmi folosiţi de program.

18 Noţiunea de topologie Termenul a fost introdus pentru a defini relaţiile geometrice care se stabilesc între obiecte şi care nu se modifică în timpul transformărilor şi sunt indepenente de orice sistem de coordonate. Aceasta uşurează modul de percepere a lumii digitale prin introducerea unei relaţionări între elemente, similar modului de structurare al lumii reale (Bernhardsen, 1999, citat de Heywood, 2006). Elementele topologice care caracterizează un obiect sunt de asemenea independente de scara de măsură (Chrisman, 2002, citat de Heywood, 2006). Topologia este compusă din trei elemente care definesc relaţiile spaţiale dintre componente: adiacenţă, conţinut şi conectivitate (Bourrough, 1986 citat de Heywood, 2006).

19 Adiacenţa este specifică poligoanelor şi descrie legătura de vecinătate între două suprafeţe, atunci când acestea au un hotar comun. O latură a celor două poligoane este comună, constituin în acelaş timp parte integrantă a fiecărui poligon. Este cazul reprezentării suprafeţelor ce desemnează proprietatea (Robinson, 1995). Aceste relaţii abstracte sunt folosite inclusiv în lumea reală pentru identificarea şi intabulara unei suprafeţe prin precizarea limitei şi a vecinilor. Conţinutul (în unele citări poligoane insulă) este de asemenea specific poligoanelor şi specifică includerea completă a unui poligon în altul exterior mai extins. Exemplu o insulă, reprezentată sub forma unui poligon este înconjurată din toate părţile de mare, reprezentată sub forma unui poligon care îl include pe primul (Robinson, 1995). Conectivitatea este particulară liniilor şi indică legătura între două segmente. Exemplu un afluent care se conectează într-un nod cu un râu.

20

Introducere

Introducere Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic AEACD 17. Segmentarea imaginilor: Region-based segmentation. Graph Theory In Image Segmentation Region-based segmentation

Mai mult

CURBE BÉZIER În CAGD se utilizează adesea curbele polinomiale, adică acele curbe definite de o parametrizare polinomială: C : [a, b] R 3 C(t) = (x(t),

CURBE BÉZIER În CAGD se utilizează adesea curbele polinomiale, adică acele curbe definite de o parametrizare polinomială: C : [a, b] R 3 C(t) = (x(t), CURE ÉZIER În CAGD se utilizează adesea curbele polinomiale, adică acele curbe definite de o parametrizare polinomială: C : [a, b] R 3 C(t) = (x(t), y(t), z(t)) cu x, y, z polinoame de grad n. Maximul

Mai mult

Microsoft Word - 6.doc

Microsoft Word - 6.doc CONSIDERATIONS CONCERNING DATA REPREZENTATION IN GEOGRAPHICAL INFORMATIONS SYSTEMS CONSIDERAŢII PRIVIND REPREZENTAREA DATELOR ÎN SISTEMELE INFORMATICE GEOGRAFICE Liliana DOBRICĂ Leonard DOBRICĂ Department

Mai mult

CURS II Modelarea scurgerii în bazine hidrografice Modelarea scurgerii lichide pe versanţii bazinului hidrografic Modalităţi de cercetare a scurgerii

CURS II Modelarea scurgerii în bazine hidrografice Modelarea scurgerii lichide pe versanţii bazinului hidrografic Modalităţi de cercetare a scurgerii CURS II Modelarea scurgerii în bazine hidrografice Modelarea scurgerii lichide pe versanţii bazinului hidrografic Modalităţi de cercetare a scurgerii pe versanţi Versanţii asigură scurgerea apei sub influenţa

Mai mult

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR Cuvânt înainte Acest curs este destinat studenţilor care se specializează în profilul de Inginerie economică industrială al Facultăţii de Inginerie Managerială și a Mediului, care funcţionează în cadrul

Mai mult

Pachete de lecţii disponibile pentru platforma AeL

Pachete de lecţii disponibile pentru platforma AeL Pachete de lecţii disponibile pentru platforma AeL -disciplina Matematică- Nr. crt Nume pachet clasa Nr. momente Nr.Recomandat de ore 1 Corpuri geometrice V 6 1 2 Fracţii V 14 5 3 Măsurarea lungimilor.

Mai mult

Microsoft Word - Curs_09.doc

Microsoft Word - Curs_09.doc Capitolul 7. Proiectarea conceptuală Scop: reprezentarea cerinţelor informale ale aplicaţiei în termenii descrierii complete şi formale dar independent de criteriul folosit pentru reprezentare în sistemul

Mai mult

Dorel LUCHIAN Gabriel POPA Adrian ZANOSCHI Gheorghe IUREA algebră geometrie clasa a VIII-a ediţia a V-a, revizuită mate 2000 standard EDITURA PARALELA

Dorel LUCHIAN Gabriel POPA Adrian ZANOSCHI Gheorghe IUREA algebră geometrie clasa a VIII-a ediţia a V-a, revizuită mate 2000 standard EDITURA PARALELA Dorel LUCHIAN Gabriel POPA Adrian ZANOSCHI Gheorghe IUREA algebră geometrie clasa a VIII-a ediţia a V-a, revizuită mate 000 standard 3 10 PP Algebră Capitolul I. NUMERE REALE Competenţe specifice: Determinarea

Mai mult

Gheorghe IUREA Adrian ZANOSCHI algebră geometrie clasa a VII-a ediţia a V-a, revizuită mate 2000 standard EDITURA PARALELA 45 Matematică. Clasa a VII-

Gheorghe IUREA Adrian ZANOSCHI algebră geometrie clasa a VII-a ediţia a V-a, revizuită mate 2000 standard EDITURA PARALELA 45 Matematică. Clasa a VII- Gheorghe IUREA Adrian ZANOSCHI algebră geometrie clasa a VII-a ediţia a V-a, revizuită mate 2000 standard 3 Algebră Capitolul I. MULŢIMEA NUMERELOR RAŢIONALE Identificarea caracteristicilor numerelor raţionale

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Metode de reprezentare a) Metoda E b) Metoda Clasificarea desenelor tehnice dupa modul de reprezentare: a) Desenul în proiectie ortogonala b) Desenul în perspectiva Dispunerea proiecţiilor Tipuri de reprezentări

Mai mult

Cursul 12 (plan de curs) Integrale prime 1 Sisteme diferenţiale autonome. Spaţiul fazelor. Fie Ω R n o mulţime deschisă şi f : Ω R n R n o funcţie de

Cursul 12 (plan de curs) Integrale prime 1 Sisteme diferenţiale autonome. Spaţiul fazelor. Fie Ω R n o mulţime deschisă şi f : Ω R n R n o funcţie de Cursul 12 (plan de curs) Integrale prime 1 Sisteme diferenţiale autonome. Spaţiul fazelor. Fie Ω R n o mulţime deschisă şi f : Ω R n R n o funcţie de clasă C 1. Vom considera sistemul diferenţial x = f(x),

Mai mult

OPERATII DE PRELUCRAREA IMAGINILOR 1

OPERATII DE PRELUCRAREA IMAGINILOR 1 OPERATII DE PRELUCRAREA IMAGINILOR Prelucrarea imaginilor 2 Tipuri de operatii de prelucrare Clasificare dupa numarul de pixeli din imaginea initiala folositi pentru calculul valorii unui pixel din imaginea

Mai mult

ANEXĂ LA PRECIZĂRILE PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA OLIMPIADEI DE GEOGRAFIE Aprobat: nr / PROGRAMA OLIMPIADEI DE GEOGR

ANEXĂ LA PRECIZĂRILE PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA OLIMPIADEI DE GEOGRAFIE Aprobat: nr / PROGRAMA OLIMPIADEI DE GEOGR ANEXĂ LA PRECIZĂRILE PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA OLIMPIADEI DE GEOGRAFIE 2016-2017 Aprobat: nr. 53698/ 19.10.2015 PROGRAMA OLIMPIADEI DE GEOGRAFIE AN ŞCOLAR 2016-2017 CLASA a VIII-a GEOGRAFIA ROMÂNIEI

Mai mult

Examenul de bacalaureat 2012

Examenul de bacalaureat 2012 CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA MATEMATICĂ BACALAUREAT 2015 PROGRAMA M_tehnologic Filiera tehnologică, profilul servicii, toate calificările profesionale,

Mai mult

FD Informatica

FD Informatica 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior FIŞA DISCIPLINEI Universitatea Spiru Haret, Bucureşti 1.2. Facultatea Ştiinţe Economice 1.3. Departamentul Ştiinţe Economice 1.4. Domeniul

Mai mult

Nr

Nr UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA FACULTATEA DE CHIMIE, BIOLOGIE, GEOGRAFIE DEPARTAMENTUL DE GEOGRAFIE ȘCOALA DOCTORALĂ "MEDIU GEOGRAFIC ȘI DEZVOLTARE DURABILĂ" STUDIU ASUPRA FENOMENELOR GEOMORFOLOGICE

Mai mult

Logică și structuri discrete Logică propozițională Marius Minea marius/curs/lsd/ 3 noiembrie 2014

Logică și structuri discrete Logică propozițională Marius Minea   marius/curs/lsd/ 3 noiembrie 2014 Logică și structuri discrete Logică propozițională Marius Minea marius@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/ marius/curs/lsd/ 3 noiembrie 2014 Unde aplicăm verificarea realizabilității? probleme de căutare și

Mai mult

Microsoft Word - Programa_Evaluare_Nationala_2011_Matematica.doc

Microsoft Word - Programa_Evaluare_Nationala_2011_Matematica.doc C E N T R U L NAłIONAL DE EVALUARE ŞI E X A M I N A R E PROGRAMA PENTRU DISCIPLINA MATEMATICĂ EVALUAREA NAłIONALĂ PENTRU ELEVII CLASEI A VIII A Pagina 1 din 5 PROGRAMA PENTRU DISCIPLINA MATEMATICĂ I. STATUTUL

Mai mult

Capitolul 2 PREZENTAREA GENERALĂ BAZINULUI/SPAȚIULUI HIDROGRAFIC Delimitarea Spaţiului Hidrografic Dobrogea, Deltei Dunării si Apelor Costiere Spaţiul

Capitolul 2 PREZENTAREA GENERALĂ BAZINULUI/SPAȚIULUI HIDROGRAFIC Delimitarea Spaţiului Hidrografic Dobrogea, Deltei Dunării si Apelor Costiere Spaţiul Capitolul 2 PREZENTAREA GENERALĂ BAZINULUI/SPAȚIULUI HIDROGRAFIC Delimitarea Spaţiului Hidrografic Dobrogea, Deltei Dunării si Apelor Costiere Spaţiul Hidrografic Dobrogea, Delta Dunării si Apele Costiere,

Mai mult

Lecții de pregă,re la informa,că Admitere 2019 Tema: Discutarea problemelor date la ul,mele sesiuni de admitere Bogdan Alexe

Lecții de pregă,re la informa,că Admitere 2019 Tema: Discutarea problemelor date la ul,mele sesiuni de admitere Bogdan Alexe Lecții de pregă,re la informa,că Admitere 2019 Tema: Discutarea problemelor date la ul,mele sesiuni de admitere Bogdan Alexe bogdan.alexe@fmi.unibuc.ro Cuprinsul lecției de azi Enunțuri și rezolvări pentru

Mai mult

Examenul de bacalaureat 2012

Examenul de bacalaureat 2012 PROGRAMA PENTRU SIMULAREA EXAMENULUI DE BACALAUREAT 2019 LA DISCIPLINA MATEMATICĂ În cadrul examenului de Bacalaureat 2019, Programele de examen la disciplina Matematica se diferenţiază în funcţie de filiera,

Mai mult

Şcoala ………

Şcoala ……… Şcoala... Clasa a X-a Disciplina: Matematică TC + CD Anul şcolar: 07-08 TC = trunchi comun 35 săptămâni: 8 săptămâni semestrul I CD = curriculum diferenţiat Nr. ore: 3 ore / săptămână 7 săptămâni semestrul

Mai mult

Examenul de bacalaureat 2012

Examenul de bacalaureat 2012 INSPECTORATUL Ș C O L A R J U D E Ț E A N C O V A S N A PROGRAMA PENTRU SIMULAREA EXAMENULUI DE BACALAUREAT 2015 LA DISCIPLINA MATEMATICĂ În cadrul examenului de Bacalaureat 2015, Programele de examen

Mai mult

Grafuri - Concepte de baza. Tipuri de grafuri. Modalitati de reprezentare

Grafuri - Concepte de baza. Tipuri de grafuri. Modalitati de reprezentare Concepte de bază. Tipuri de grafuri. Modalităţi de reprezentare Mircea Marin Departamentul of Informatică Universitatea de Vest din Timişoara mircea.marin@e-uvt.ro 9 noiembrie 2018 Introducere Ce este

Mai mult

I

I METODA VECTORIALĂ ÎN GEOMETRIE prof. Andrei - Octavian Dobre Această metodă poate fi descrisă după cum urmează: Fiind dată o problemă de geometrie, după explicitarea şi reprezentarea grafică a configuraţiei

Mai mult

Brașov, 27 mai 2019

Brașov, 27 mai 2019 Brașov, 27 mai 2019 Abordarea practică și aplicatia software-ului pentru riscul hidrologic (Hydrologic Risk) Analiza hidrologico-hidraulică a unui bazin hidrografic Hydrologic Risk Modelarea bazinului

Mai mult

Noțiuni matematice de bază

Noțiuni matematice de bază Sistem cartezian definitie. Coordonate carteziene Sistem cartezian definiţie Un sistem cartezian de coordonate (coordonatele carteziene) reprezintă un sistem de coordonate plane ce permit determinarea

Mai mult

FIŞA UNITĂŢII DE CURS/MODULULUI MD-2060, CHIŞINĂU, BRD. DACIA, 39, TEL/ FAX: TEL/ FAX: , FUNDAŢIILE CONSTRUCŢIILOR

FIŞA UNITĂŢII DE CURS/MODULULUI MD-2060, CHIŞINĂU, BRD. DACIA, 39, TEL/ FAX: TEL/ FAX: ,   FUNDAŢIILE CONSTRUCŢIILOR MD-2060, CHIŞINĂU, BRD. DACIA, 39, TEL/ FAX: 022 77-38-14 TEL/ FAX: 022 77-44-11, www.utm.md FUNDAŢIILE CONSTRUCŢIILOR RUTIERE 1. Date despre unitatea de curs/modul Facultatea Urbanism și Arhitectură Departamentul

Mai mult

FORMULAR

FORMULAR FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior UniversitateaTransilvania din Braşov 1.2 Facultatea Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor 1.3 Departamentul Automatica

Mai mult

ThemeGallery PowerTemplate

ThemeGallery  PowerTemplate Proiect Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă Operator Program: Promotor Proiect: Parteneri de proiect din partea Statelor Donatoare: Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale Parteneri proiect:

Mai mult

PROIECTELE UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚARE Manuela Popescu Ștefan Pacearcă CLASA A IV-A Semestrul al II-lea GEOGRAFIE Matematică

PROIECTELE UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚARE Manuela Popescu Ștefan Pacearcă CLASA A IV-A Semestrul al II-lea GEOGRAFIE Matematică PROIECTELE UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚARE Manuela Popescu Ștefan Pacearcă CLASA A IV-A Semestrul al II-lea GEOGRAFIE Matematică UNITATEA DE ÎNVĂȚARE: România Geografie regională PERIOADA: 10 săptămâni Nr. crt.

Mai mult

Document2

Document2 O NOUA TEORIE A STABILITATII ASCHIERII, CARE SE BAZEAZA PE DINAMICA HAOTICA A PROCESULUI, PRECUM SI APLICAREA ACESTEIA LA CONTROLUL INTELIGENT AL STABILITATII Obiectivele proiectului Ideile cheie care

Mai mult

Activitatea 4.4. Studii detaliate cu privire la reprezentarea zonelor inundabile din avalul barajelor de test Barajul Rapa Albastra Barlad scen

Activitatea 4.4. Studii detaliate cu privire la reprezentarea zonelor inundabile din avalul barajelor de test Barajul Rapa Albastra Barlad scen Activitatea 4.4. Studii detaliate cu privire la reprezentarea zonelor inundabile din avalul barajelor de test 4.4.1. Barajul Rapa Albastra Barlad scenariu de rupere totala Preambul Dezvoltarea intensivă

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation GEOGRAFIE FIZICĂ GENERALĂ Tutore curs: Conf. dr. MARIAN ENE Metodologia geografică este esenţială în înţelegerea specificului cunoaşterii ştiinţifice, a principiilor şi regulilor care stau la baza demersului

Mai mult

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/ AL COMISIEI - din 8 septembrie privind cadrul de interoperabilitate prev

REGULAMENTUL  DE  PUNERE  ÎN  APLICARE  (UE)  2015/ AL  COMISIEI  -  din  8  septembrie privind  cadrul  de  interoperabilitate  prev 9.9.2015 L 235/1 II (Acte fără caracter legislativ) REGULAMENTE REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/1501 AL COMISIEI din 8 septembrie 2015 privind cadrul de interoperabilitate prevăzut la articolul

Mai mult

Complemente de Fizica I Cursul 1

Complemente de Fizica I  Cursul 1 Complemente de Fizică I Cursul 1 Victor E. Ambruș Universitatea de Vest din Timișoara Capitolul I. Transformări de coordonate I.1. Transformări Galilei. I.2. Spațiul E 3 al vectorilor tridimensionali.

Mai mult

Slide 1

Slide 1 ELECTROTEHNCĂ ET An - SA CRS 8 Conf.dr.ing.ec. Claudia PĂCRAR e-mail: Claudia.Pacurar@ethm.utcluj.ro . ntroducere în teoria circuitelor electrice. Puteri în regim armonic 3. Caracterizarea în complex a

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI

FIŞA DISCIPLINEI FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1.Instituţia de învăţământ superior 1.2.Facultatea 1.3.Departamentul 1.4.Domeniul de studii 1.5.Ciclul de studii 1.6.Programul de studii/calificarea Universitatea

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Facultatea de Mate

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Facultatea de Mate FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Facultatea de Matematica si Informatica 1.3 Departamentul De Matematica

Mai mult

Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului Catedra de științe fizice și inginerești CURRICULUM

Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului Catedra de științe fizice și inginerești CURRICULUM Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului Catedra de științe fizice și inginerești CURRICULUM UNIVERSITAR la unitatea de curs MAȘINI DE PRODUCERE

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Gruparea (si clasificarea) fuzzy a datelor Introducere Aspecte teoretice generale Gruparea tranșantă Metode fuzzy FCM SC Utilizarea metodelor fuzzy în matlab. Exemplificare Introducere (1) Obiectivul grupării

Mai mult

Microsoft Word - GCA_12051_Geoinformatica_Bilasco

Microsoft Word - GCA_12051_Geoinformatica_Bilasco FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Babeş-Bolyai 1.2 Facultatea / Departamentul Geografie 1.3 Catedra Departamentu de Geografie Fizică şi Tehnică

Mai mult

Microsoft Word - Curs_10.doc

Microsoft Word - Curs_10.doc Capitolul 8. Proiectarea logică Scop - construirea unei scheme logice ce reprezintă corect şi eficient toate informaţiile descrise într-o schemă entitate-relaţie Etape: Restructurarea schemei E-R fază

Mai mult

Microsoft Word - CONTINUT 1.docx

Microsoft Word - CONTINUT 1.docx CARTOGRAFIE GEOGRAFICĂ FLORIN ACHIM CARTOGRAFIE GEOGRAFICĂ EDITURA UNIVERSITARĂ Bucureşti, 2018 Colecţia PĂMÂNTUL CASA NOASTRĂ Referenţi ştiinţifici: Prof. univ. dr. Mihai GRIGORE Universitatea din Bucureşti

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Circuite Integrate Digitale Conf. Monica Dascălu Curs Seminar Laborator notă separată Notare: 40% seminar 20% teme // + TEMA SUPLIMENTARA 40% examen 2014 CID - curs 1 2 Bibliografie Note de curs Cursul

Mai mult

Generarea semnalelor standard 1 Scopul lucrării Familiarizarea cu modul de generare şi reprezentare în mediul Matlab a semnalelor de test, considerate

Generarea semnalelor standard 1 Scopul lucrării Familiarizarea cu modul de generare şi reprezentare în mediul Matlab a semnalelor de test, considerate Generarea semnalelor standard Scopul lucrării Familiarizarea cu modul de generare şi reprezentare în mediul Matlab a semnalelor de test, considerate standard în ingineria sistemelor automate. Însuşirea

Mai mult

Cuantizare Vectoriala.doc

Cuantizare Vectoriala.doc 4. Metoda de quadro în compresie fractala optimizata rata-distorsiune În cele ce urmeaza descriem o metoda de quadro bazata pe optimizarea criteriului ratadistorsiune în compresia fractala a imaginilor.

Mai mult

DOMENIUL: Matematica

DOMENIUL: Matematica PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT valabil începând cu anul universitar 2013-2014 Program postuniversitar de conversie profesională Facultatea: MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ Programul de studii: MATEMATICĂ Forma de învățământ:

Mai mult

MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO DIN BĂLŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE REALE, ECONOMICE ȘI ALE MEDIULUI CATEDRA

MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO DIN BĂLŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE REALE, ECONOMICE ȘI ALE MEDIULUI CATEDRA MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO DIN BĂLŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE REALE, ECONOMICE ȘI ALE MEDIULUI CATEDRA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ CURRICULUM pentru unitatea

Mai mult

PROGRAMA CONCURSULUI NAŢIONAL

PROGRAMA CONCURSULUI NAŢIONAL ANUL ŞCOLAR 2011-2012 CLASA a IX-a În programa de concurs pentru clasa a IX-a sunt incluse conţinuturile programelor din clasele anterioare şi din etapele anterioare. 1. Mulţimi şi elemente de logică matematică.

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ELEMENTE DE MORFOLOGIE MATEMATICA Morfologia matematica Cadru de abordare diferit: Pana acum : Imaginea este o functie de doua variabile. Pixelii imaginii (valori si coordonate de pozitie) sunt structurati

Mai mult

carteInvataturaEd_2.0_lectia5.pdf

carteInvataturaEd_2.0_lectia5.pdf Lect ia3 Diagrame Veitch-Karnaugh 5.1 Noţiuni teoretice Diagramele Veich-Karnaugh (V-K) sunt o modalitate de reprezentare grafică a funcţiilor logice. Pentru o funct ie de N variabile, diagrama corespunz

Mai mult

FIŞA UNITĂŢII DE CUR S/MODULULUI MD-2045, CHIŞINĂU, STR. STUDENȚILOR, 9/7, TEL: , GRAFICA PE CALCULATOR 1. Date despre unitatea

FIŞA UNITĂŢII DE CUR S/MODULULUI MD-2045, CHIŞINĂU, STR. STUDENȚILOR, 9/7, TEL: ,   GRAFICA PE CALCULATOR 1. Date despre unitatea MD-045, CHIŞINĂU, STR. STUDENȚILOR, 9/7, TEL: 0 50-99-08, www.utm.md GRAFICA PE CALCULATOR 1. Date despre unitatea de rs/modul Faltatea Callatoare, Informatică și Microelectronică Departamentul Ingineria

Mai mult

MECANICA FLUIDELOR

MECANICA FLUIDELOR MECANICA FLUIDELOR Generalităţi Orice substanţă care curge se numeşte fluid. În această categorie se încadrează atât lichidele cât şi gazele. Deoarece cu gazele se produc de obicei transformări termice,

Mai mult

Slide 1

Slide 1 BAZELE ELECTROTEHNICII I BE An I - ETTI CURS 1 Conf. dr.ing.ec. Claudia PĂCURAR e-mail: Claudia.Pacurar@ethm.utcluj.ro BAZELE ELECTROTEHNICII I (BE) ETTI Curs Seria A - Prof. dr. ing. Vasile ȚOPA Vasile.Topa@ethm.utcluj.ro

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program FIŞA DISCIPLINEI 1.1 Instituţia de învăţământ superior UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI 1.2 Facultatea/Departamentul FACULTATEA DE GEOGRAFIE 1.3 Catedra DEPARTAMENTUL DE GEOGRAFIE UMANĂ

Mai mult

ALGORITMICĂ. Seminar 3: Analiza eficienţei algoritmilor - estimarea timpului de execuţie şi notaţii asimptotice. Problema 1 (L) Să se determine număru

ALGORITMICĂ. Seminar 3: Analiza eficienţei algoritmilor - estimarea timpului de execuţie şi notaţii asimptotice. Problema 1 (L) Să se determine număru ALGORITMICĂ. Seminar 3: Analiza eficienţei algoritmilor - estimarea timpului de execuţie şi notaţii asimptotice. Problema 1 (L) Să se determine numărul de operaţii efectuate de către un algoritm care determină

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de Matematică 1.3 Departamentul Matematică Didactic 1.4

Mai mult

Ordin Oct-2006 Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara se aplica de la: 09-Iun Text prelucrat de UltraTech Group UTG col

Ordin Oct-2006 Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara se aplica de la: 09-Iun Text prelucrat de UltraTech Group UTG col MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR AGENŢIA NAŢIONALĂ DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ ORDIN pentru aprobarea Regulamentului privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale

Mai mult

Fisa disciplinei_Utilizarea_Calc_CFDP_ _var2_

Fisa disciplinei_Utilizarea_Calc_CFDP_ _var2_ UNIVERSITATEA TEHNICĂ DE CONSTRUCȚII BUCUREȘTI FIŞA DISCIPLINEI (COD PO-09_F-01) Denumirea Utilizarea calculatoarelor Codul 1.OB05.DPF Anul de studiu I Semestrul 1 Tipul de evaluare finală (E, CO, V) CO

Mai mult

FIŞĂ DISCIPLINĂ 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galați 1.2 Facultatea Economie și Admini

FIŞĂ DISCIPLINĂ 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galați 1.2 Facultatea Economie și Admini FIŞĂ DISCIPLINĂ 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galați 1.2 Facultatea Economie și Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul Economie 1.4 Domeniul

Mai mult

7. Alinierea robustă a densităţilor de puncte 3D Măsurarea distanţei dintre diferite forme geometrice 3D Estimarea rotaţiei şi a translaţiei optime în

7. Alinierea robustă a densităţilor de puncte 3D Măsurarea distanţei dintre diferite forme geometrice 3D Estimarea rotaţiei şi a translaţiei optime în 7. Alinierea robustă a densităţilor de puncte 3D Măsurarea distanţei dintre diferite forme geometrice 3D Estimarea rotaţiei şi a translaţiei optime între nori de puncte Prezentarea generală a algoritmului

Mai mult

Matematica VI

Matematica VI There are no translations available. Datorita unor probleme tehnice, site-ul nu poate fi vizionat cu Internet Explorer 8, partea de teste (apare pagina alba). Pentru navigare, va recomandam Chrome, Mozilla,

Mai mult

MEMORIU DE SPECIALITATE 1. DATE GENERALE 1.1. Date de recunoastere a documentatiei: Denumire investitie: CONSTRUIRE 2 IMOBILE DE LOCUINTE COLECTIVE IN

MEMORIU DE SPECIALITATE 1. DATE GENERALE 1.1. Date de recunoastere a documentatiei: Denumire investitie: CONSTRUIRE 2 IMOBILE DE LOCUINTE COLECTIVE IN MEMORIU DE SPECIALITATE 1. DATE GENERALE 1.1. Date de recunoastere a documentatiei: Denumire investitie: CONSTRUIRE 2 IMOBILE DE LOCUINTE COLECTIVE IN REGIM DE P+4E+PENTHOUSE, FUNCTIUNI COMPLEMENTARE LA

Mai mult

A.E.F. - suport laborator nr.3 sem.ii Aplicațe privind utilizarea rețelelor 1D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: realizarea schițelo

A.E.F. - suport laborator nr.3 sem.ii Aplicațe privind utilizarea rețelelor 1D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: realizarea schițelo Aplicațe privind utilizarea rețelelor 1D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: realizarea schițelor utilizate în crearea elementelor, orientarea corectă a elementelor în conformitate cu structura

Mai mult

FIŞA UNITĂŢII DE CURS/MODULULUI MD-2004, CHIŞINĂU, BD. ȘTEFAN CEL MARE, 168, TEL: , TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE APLICATE 1. Date

FIŞA UNITĂŢII DE CURS/MODULULUI MD-2004, CHIŞINĂU, BD. ȘTEFAN CEL MARE, 168, TEL: ,   TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE APLICATE 1. Date MD-2004, CHIŞINĂU, BD. ȘTEFAN CEL MARE, 168, TEL: 022 23-54-58, www.utm.md TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE APLICATE 1. Date despre unitatea de curs/modul Facultatea Electronică şi Telecomunicaţii Catedra/departamentul

Mai mult

S.C. SEEKTRON S.R.L. Fişă de prezentare a produsului EYECAR B1 EYECAR B1 Observer Black Box Dispozitiv inteligent pentru înregistrarea evenimentelor r

S.C. SEEKTRON S.R.L. Fişă de prezentare a produsului EYECAR B1 EYECAR B1 Observer Black Box Dispozitiv inteligent pentru înregistrarea evenimentelor r EYECAR B1 Observer Black Box Dispozitiv inteligent pentru înregistrarea evenimentelor rutiere EyeCar B1 este un dispozitiv digital de înregistrare video, destinat siguranţei conducătorului auto în timpul

Mai mult

matematica

matematica MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII PROGRAMĂ ŞCOLARĂ M A T E M A T I C Ă CLASA A IX-A CICLUL INFERIOR AL LICEULUI Aprobată prin ordin al ministrului nr. / Bucureşti, 2009 NOTĂ DE PREZENTARE În

Mai mult

Secţiunea 7-8 începători Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE PROBLEMA 1 ID 100 puncte Calculatoarele trebuie să se recunoască în rețeau

Secţiunea 7-8 începători Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE PROBLEMA 1 ID 100 puncte Calculatoarele trebuie să se recunoască în rețeau PROBLEMA ID 00 puncte Calculatoarele trebuie să se recunoască în rețeaua de Internet printr-un ID. În prezent, există metode de identificare a ID-ului folosite la scară globală: IPv4 și IPv6. Adresele

Mai mult

Project Work-Based Learning in the Field of Mechatronics: Introducing VET Multipliers to Alternate Work-Based Learning in Romania and Macedonia PROIEC

Project Work-Based Learning in the Field of Mechatronics: Introducing VET Multipliers to Alternate Work-Based Learning in Romania and Macedonia PROIEC Project Work-Based Learning in the Field of Mechatronics: Introducing VET Multipliers to Alternate Work-Based Learning in Romania and Macedonia PROIECT COTAREA ÎN DESEN TEHNIC 1. INFORMAREA: 15 minute

Mai mult

Prezentul Raport ilustrează statistici comparative privind calitatea serviciilor de acces la internet, pentru anul 2014, din perspectiva parametrilor

Prezentul Raport ilustrează statistici comparative privind calitatea serviciilor de acces la internet, pentru anul 2014, din perspectiva parametrilor Prezentul Raport ilustrează statistici comparative privind calitatea serviciilor de acces la internet, pentru anul 2, din perspectiva parametrilor administrativi. În cadrul raportului au fost considerați

Mai mult

Microsoft Word - referat de aprobare.doc

Microsoft Word - referat de aprobare.doc EXPUNERE DE MOTIVE PRIVIND IDENTIFICAREA PIETELOR RELEVANTE DE GROS DIN SECTORUL COMUNICATIILOR ELECTRONICE 1. Metodologia de identificare a pietelor relevante ale caror caracteristici pot justifica impunerea

Mai mult

UNIVERSITATEA ECOLOGICA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE INGINERIE MANAGERIALA Tematica probei I a examenului de diploma pentru sesiunea iulie 2016: Evalua

UNIVERSITATEA ECOLOGICA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE INGINERIE MANAGERIALA Tematica probei I a examenului de diploma pentru sesiunea iulie 2016: Evalua UNIVERSITATEA ECOLOGICA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE INGINERIE MANAGERIALA Tematica probei I a examenului de diploma pentru sesiunea iulie 2016: Evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate Tematica

Mai mult

CL2009R0976RO bi_cp 1..1

CL2009R0976RO bi_cp 1..1 2009R0976 RO 31.12.2014 002.001 1 Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său. B REGULAMENTUL (CE) NR. 976/2009 AL COMISIEI

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi 1.2 Facultatea Economie şi Admin

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi 1.2 Facultatea Economie şi Admin FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi 1.2 Facultatea Economie şi Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul Administrarea

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Arhitectura Sistemelor de Calcul Curs 8 Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea de Automatica si Calculatoare cs.pub.ro curs.cs.pub.ro Structura SIMD Cuprins Probleme de Comunicatii intre Procesoarele

Mai mult

MergedFile

MergedFile PROIECT DIDACTIC Clasa a VII-a Matematică Proiect didactic realizat în cadrul programului - pilot Digitaliada, revizuit de Simona Roșu, profesor Digitaliada Textul și ilustrațiile din acest document începând

Mai mult

Capitole Speciale de Informatica - Curs 5: Extragerea informatiilor prin feedback de relevanta. Metode probabiliste de extragere a informatiilor

Capitole Speciale de Informatica - Curs 5: Extragerea informatiilor prin feedback de relevanta.  Metode probabiliste de extragere a informatiilor Curs 5: Extragerea informaţiilor prin feedback de relevanţă. Metode probabiliste de extragere a informaţiilor 25 octombrie 2018 Extragerea informaţiilor prin feedback de relevanţă Idee de bază 1 Utilizatorul

Mai mult

Direct Current (DC) Electric Circuits

Direct Current (DC) Electric Circuits ELECTROTEHNICA BIBLIOGRAFIE 1. VINȚAN MARIA - Note de curs 2. POPA MIRCEA, VINŢAN MARIA, Electrotehnică. Îndrumar de laborator, Editura Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, ISBN 9736512053, 2001, cota

Mai mult

Concepte de bază ale Tehnologiei Informației

Concepte de bază ale Tehnologiei Informației Capitolul I Concepte de bază ale Tehnologiei Informației Noțiuni introductive 1.1. Noţiuni introductive IT - tehnologia informaţiei - este tehnologia necesară prelucrării datelor utilizând calculatorul.

Mai mult

DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG

DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG UNIVERSITATEA "POLITEHNICA" BUCUREŞTI DEPARTAMENTUL DE FIZICĂ LABORATORUL DE FIZICA ATOMICA SI FIZICA NUCLEARA BN-03 B DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG. Scopul lucrării Determinarea

Mai mult

32000L0060

32000L0060 C U P R I N S DIRECTIVA PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI 2000/60/CE din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei.................................. 4 DIRECTIVA

Mai mult

Microsoft Word - a5+s1-5.doc

Microsoft Word - a5+s1-5.doc Unitatea şcolară: Şcoala cu cls. I-VIII Sf. Vineri Profesor: Gh. CRACIUN Disciplina: Matematică Clasa a V-a / 4 ore pe săpt./ Anul şcolar 007-008 PROIECTAREA DIDACTICĂ ANUALĂ Număr săptămâni: 35 Număr

Mai mult

programă şcolară pentru clasa a 11a, liceu

programă şcolară pentru clasa a 11a, liceu Anexă la OMECI nr. 5099 din 09.09.2009 MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII PROGRAME ŞCOLARE TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ŞI A COMUNICAŢIILOR (Sisteme de gestiune a bazelor de date) CLASA A XII-A CICLUL

Mai mult

ALGORITHMICS

ALGORITHMICS Curs 7: Gruparea datelor (II) Data mining - Curs 7 1 Structura Metode bazate pe densitate DBSCAN DENCLUE Metode probabiliste EM - Expectation Maximization Data mining - Curs 7 2 Metode bazate pe densitate

Mai mult

2 BAZE TEORETICE ALE REȚELELOR DE CALCULATOARE CAPITOLUL 2 BAZE TEORETICE ALE REŢELELOR DE CALCULATOARE 2.1. Necesitatea standardizării (referenţierii

2 BAZE TEORETICE ALE REȚELELOR DE CALCULATOARE CAPITOLUL 2 BAZE TEORETICE ALE REŢELELOR DE CALCULATOARE 2.1. Necesitatea standardizării (referenţierii CAPITOLUL 2 BAZE TEORETICE ALE REŢELELOR DE CALCULATOARE 2.1. Necesitatea standardizării (referenţierii) reţelelor de calculatoare După cum am precizat în capitolul anterior, din punct de vedere fizic

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca 1.2 Facultatea Facultatea de Geo

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca 1.2 Facultatea Facultatea de Geo FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca 1.2 Facultatea Facultatea de Geografie 1.3 Departamentul Geografie al extensiilor,

Mai mult

Prelegerea 4 În această prelegere vom învăţa despre: Algebre booleene; Funcţii booleene; Mintermi şi cuburi n - dimensionale. 4.1 Definirea algebrelor

Prelegerea 4 În această prelegere vom învăţa despre: Algebre booleene; Funcţii booleene; Mintermi şi cuburi n - dimensionale. 4.1 Definirea algebrelor Prelegerea 4 În această prelegere vom învăţa despre: Algebre booleene; Funcţii booleene; Mintermi şi cuburi n - dimensionale. 4.1 Definirea algebrelor booleene Definiţia 4.1 Se numeşte algebră Boole (booleană)

Mai mult

Analiză de flux de date 29 octombrie 2012

Analiză de flux de date 29 octombrie 2012 Analiză de flux de date 29 octombrie 2012 Analiză statică: definiţie O analiză a codului sursă (fără a executa programul), cu scopul de a determina proprietăţi ale programului sursă. (in principal corectitudinea,

Mai mult

Analiză statică Analiza fluxului de date 23 octombrie 2014

Analiză statică Analiza fluxului de date 23 octombrie 2014 Analiză statică Analiza fluxului de date 23 octombrie 2014 Analiză statică: definiție O analiză a codului sursă (fără a executa programul), cu scopul de a determina proprietăți ale programului sursă. (in

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos Galați 1.2 Facultatea Economie și Administr

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos Galați 1.2 Facultatea Economie și Administr FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos Galați 1.2 Facultatea Economie și Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul Administrarea Afacerilor

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1.Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI 1.2 Facultatea/Departamentul FACULTATEA DE GE

FIŞA DISCIPLINEI 1.Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI 1.2 Facultatea/Departamentul FACULTATEA DE GE FIŞA DISCIPLINEI 1.Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI 1.2 Facultatea/Departamentul FACULTATEA DE GEOGRAFIE/DEPARTAMENTUL DE GEOMORFOLOGIE-PEDOLOGIE-GEOMATICĂ

Mai mult

Microsoft Word - fisa-Prelucrarea-Digitala_Imaginilor-RO-Anca-Ignat-2018

Microsoft Word - fisa-Prelucrarea-Digitala_Imaginilor-RO-Anca-Ignat-2018 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de Informatică 1.3 Departamentul Informatică 1.4 Domeniul

Mai mult

Microsoft Word - PI-L7r.doc

Microsoft Word - PI-L7r.doc Procesarea Imaginilor - Laborator 7: OperaŃii morfologice pe imagini binare 1 7. OperaŃii morfologice pe imagini binare 7.1. Introducere OperaŃiile morfologice pe imagini afectează forma sau structura

Mai mult

Anexa nr. 2 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior UNIVERSITATEA DE VEST TIMISOARA 1.2 Facultatea FIZICA 1.3 De

Anexa nr. 2 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior UNIVERSITATEA DE VEST TIMISOARA 1.2 Facultatea FIZICA 1.3 De Anexa nr. 2 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior UNIVERSITATEA DE VEST TIMISOARA 1.2 Facultatea FIZICA 1.3 Departamentul FIZICA 1.4 Domeniul de studii FIZICA 1.5

Mai mult

UNIVERSITATEA DE STAT "ALECU RUSSO"

UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălţi Facultatea de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului Catedra de matematică şi informatică Curriculumul pentru unitatea

Mai mult

Ministerul Educației Naționale Universitatea din Petroșani Şcoala Doctorală UTILIZAREA SISTEMELOR DE REPREZENTARE 3D ÎN CONDUCEREA ACTIVITĂŢILOR MINIE

Ministerul Educației Naționale Universitatea din Petroșani Şcoala Doctorală UTILIZAREA SISTEMELOR DE REPREZENTARE 3D ÎN CONDUCEREA ACTIVITĂŢILOR MINIE Ministerul Educației Naționale Universitatea din Petroșani Şcoala Doctorală UTILIZAREA SISTEMELOR DE REPREZENTARE 3D ÎN CONDUCEREA ACTIVITĂŢILOR MINIERE Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr. ing. Nicolae

Mai mult