Microsoft PowerPoint - Prezentare faza IV 2018 ADER 811 [Read-Only]

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Microsoft PowerPoint - Prezentare faza IV 2018 ADER 811 [Read-Only]"

Transcriere

1 Codul ADER și denumirea proiectului: ADER Implementarea masurilor de bunastare a bivolilor, in relație cu indicatorii de producție, reproducție și economici in diferite module de ferme, cu impact asupra dezvoltarii durabile a speciei Denumire contractor: Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bubalinelor Șercaia (S.C.D.C.B. Șercaia) Partener: USAMV București Anul începerii proiectului: 2015 Anul finalizării proiectului : 2018 Durata (nr. luni): 34 Obiectivul proiectului: Suport tehnico-științific pentru asigurarea bunăstării și sănătății animalelor Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului: - Elaborarea unei tehnologii moderne de creştere a bivolilor în ferme de dimensiuni medii şi mari; - Elaborarea ghidului de bunăstare pentru fermele de bivoli de dimensiuni medii şi mari, în vederea dezvoltării durabile a speciei; - Îmbunătăţirea parametrilor de producţie şi creşterea cantităţii de materie primă pentru piaţa produselor obţinute de la bivoli ; - Îmbunătăţirea parametrilor de reproducţie în fermele de dimensiuni mijlocii, în vederea rentabilizării creşterii bivolilor.

2 Faza: nr. 4/2018 Studiu privind măsurile de rentabilizare a producţiei în fermele de bivoli de diferite mărimi Obiectivul fazei: Studiu privind măsurile de rentabilizare a producţiei în fermele de bivoli de diferite mărimi Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei: - Elaborarea unui raport ştiintific privind măsurile de creştere a producţiei de lapte în fermele luate în studiu; - Elaborarea unui raport ştiintific privind măsurile de rentabilizare a fermelor de dimensiuni medii; - Susţinerea si publicarea unei lucrări ştiinţifice într-o revista BDI. Termen de realizare a fazei:

3 ACTIVITĂȚI REALIZATE Activitatea 4.1. Implementarea tehnologiilor moderne de creştere a bivolilor în fermele mijlocii şi mari din judeţele Braşov şi Sibiu Activitatea 4.2. Analiza financiară pe tipuri de ferme Activitatea 4.3. Propunere de proiect privind integrarea creşterii bivoliţelor pentru lapte cu procesarea laptelui în scopul rentabilizării fermelor Activitatea 4.4. Organizarea unei mese rotunde cu crescătorii de bivoli şi specialiștii în domeniu

4 Rezultate obținute: 1. Elaborarea unui raport ştiintific privind măsurile de creştere a producţiei de lapte în fermele luate în studiu; 2. Elaborarea unui raport ştiintific privind măsurile de rentabilizare a fermelor de dimensiuni medii ; 3. Publicarea unei lucrări ştiinţifice într o revista ISI, (Analysis of genetic diversity of Romanian Buffalo A preliminary study, Romanian Biotechnological Letters (ISI), Vol. xx, No. x, 2018); 4. Susţinerea a două lucrări ştiinţifice, cotate ISI, (Economic weight of production traits for Romanian Buffalo, Establish the selection objective using a competitiveness index for Romanian Buffalo, Conferința Internațională Agriculture for life USAMV București, iunie 2018)

5 Activitatea 4.1. Activitatea 4.1. Implementarea tehnologiilor moderne de creştere a bivolilor în fermele mijlocii şi mari din judeţele Braşov şi Sibiu Introducere Pe teritoriul ţării noastre, bivolii se cresc din secolele IV-V, pătrunzând pe două căi: din Peninsula Balcanică, fiind aduşi de turci şi răspândiţi în Câmpia Română şi în Dobrogea, şi din vest, fiind aduşi de huni şi raspândiţi de către avari, în special în secolele al IX-lea şi al XII-lea. Primele informaţii scrise s-au găsit în localitatea Porumbarul de Jos şi se refereau la bivolii din ţinutul Făgăraşului, iar primul nucleu de selecţie s-a format la Şercaia ( ). Cronicarul Miron Costin relevă importanţa care se acorda bivolilor, în special în confruntările armate, când aceştia erau folosiţi la tractarea tunurilor masive, ca urmare a impresionantei forţe pe care aceştia o dezvoltau. Producţia de lapte de bivoliţă reprezintă o tradiţie în multe zonel ale lumii cum ar fi Caucazul, Asia, unde laptele acru, untul şi iaurtul din lapte de bivoliţă sunt foarte populare. În Italia, industria laptelui de bivoliţă înfloreşte datorită popularităţii brânzei mozzarella. Piaţa mare de desfacere pentru brânza mozzarella transformă fermele de bivoliţe în intreprinderi profitabile iar acestea se pot baza pe tehnici şi tehnologii moderne de exploatare într-o manieră organizată. În America de Sud, în ţări precum Brazilia şi Argentina bivolii sunt crescuţi atât pentru producţia de lapte cât şi pentru cea de carne, iar mai recent, laptele de bivoliţă şi produsele din acest lapte au devenit foarte populare, iar producţia de lapte de bivoliţă a ajuns şi în ţări care anterior nu aveau tradiţie în această producţie cum ar fi Germania, Irlanda Marea Britanie (ex ), şi chiar în SUA.

6 Activitatea 4.1. In India se produce si se comercializeaza mult mai mult lapte de bivoliță, iar un număr de calități ale acestuia îl fac mai favorabil consumului. Analizele efectuate pe laptele de bivoliță au aratat ca: valoarea ratei eficientei proteinei PER (Protein Efficiency Ratio) este de 2,74 comparativ cu cea a laptelui de vacă, care este de 2,49. Astfel laptele de bivoliță are cu aproximativ 11,42% mai multe proteine decat cel de vacă. Deşi populaţia mondială totală de bivoli a prezentat un trend general ascendent, populaţia de bivoli din România a scăzut semnificativ ca număr în aceeaşi perioadă. Scăderea cea mai puternică s-a produs după anul 1990, fiind cauzată de câțiva factori: - scăderea importanţei bivolilor în producţia de lapte (a scăzut cererea de lapte cu procent de grăsime ridicat); - scăderea importanţei bivolilor în producţia de muncă (în principal datorită gradului de mecanizare a muncii); - lipsa politicilor de susţinere în domeniul creşterii bivolilor; - holsteinizarea producţiei de lapte. În prezent 97% din bubalinele din Romania sunt crescute în 6 judeţe din centrul şi nord vestul Transilvaniei, în principal judeţele Cluj, Braşov şi Sălaj. Efectivele de bubaline din aceste judeţe au urmat acelaşi trend descendent ca şi efectivul general. La , în România se creșteau capete bivoli, din care capete bivolițe, 914 juninci și 4275 tineret. Creșterea bivolilor este concentrată în 23 județe, se efectuează control oficial pentru producție de lapte la 5500 bivolițe și se folosesc însămânțările artificiale la 1100 bivolițe.

7 În vederea realizării acestui studiu științific, echipa proiectului s-a deplasat în 24 ferme de creștere a bivolițelor din județele Brașov și Sibiu. Pentru realizarea unor comparații pertinente între exploatații s-au realizat trei grupe de ferme, respectiv grupa fermelor mici (1-5 capete), ferme mijlocii (6-19 capete) și ferme mari (peste 20 capete). În tabelul de mai jos sunt prezentate localitățile în care s-au facut cercetări. Astfel, studiul s-a desfășurat în 10 localități, din județele Brașov și Sibiu. Nr. crt. Localitățile și numărul de ferme analizate Localitatea Județul Numărul de ferme analizate 1 Agnita Sibiu 1 2 Bradu Sibiu 1 3 Cârțișoara Sibiu 1 4 Drăguș Brașov 3 5 Mândra Brașov 3 6 Mesendorf Brașov 2 7 Părău Brașov 5 8 Șercaia Brașov 2 9 Șinca Veche Brașov 3 10 Viștea de Jos Brașov 3 TOTAL 24 Din cele 24 ferme analizate 50% au fost ferme de dimensiuni medii, 29% ferme de dimensiuni mari și 21% ferme de dimensiuni mici sau gospodării.

8 Metoda de lucru aplicată s-a bazat pe aplicarea unor chestionare tuturor fermierilor participanți la studiu. Întrebările din conținutul chestionarului s-au referit în principal la efectivul de bivoli, defalcate pe categorii de vârstă, cantitatea de lapte înregistrată zilnic și modul în care se utilizează laptele obținut în fermă. Astfel, s-au obținut informații privind consumul de lapte de bivoliță la nivel de fermă (consum propriu și consumul pentru viței) și cantitatea de lapte procesată în fermă, cea livrată ca materie primă sau ca lapte proaspăt și distribuită prin automatele de lapte. De asemenea, s-au facut analize directe privind tehnologia de hrănire utilizată în fermă, tipurile de adăposturi și modul de asigurarea a bunăstării la nivel de fermă, precum și tehnologia de muls aplicată.

9 Analiza creșterii bivolițelor în ferme de dimensiuni mici. În această primă grupă, a fermelor de dimensiuni mici se încadrează 5 gospodării analizate. Numărul total de bivoli în aceste ferme variază între 6 și 10 capete, deoarece alaturi de categoria bivolițe pentru lapte sunt și animale tinere. Numărul mediu de bivolițe a fost de 4,6 capete, cu limite între 3 și 5 capete. Cantitatea medie de lapte obținută pe zi este de 8, 4 litri lapte, cu variații între 7 și 10 litri (tabelul 2). Indicatorii sintetici în fermele de dimensiuni mici Specificare Nr. X S X Max Min S V% ferme Număr bivolițe pe exploatație 5 4,6 0, ,89 10 Cantitatea de lapte /cap de 5 8,4 0, ,14 13 bivoliță/zi Cantitatea totală de lapte , ,7 15 obținută în fermă/zi Consum propriu de lapte în ,2 3 fermă sau gospodărie Consum de lapte pentru viței 5 18,8 5, ,9 15 Cantitatea de lapte procesată 5 22,5 0, ,48 14 În medie în fermele analizate se obține o cantitate de 38 litri de lapte de bivoliță. Se constată că fermierii nu consum cantități mari de lapte pentru alimentația proprie, dar o cantitate însemnată este folosită pentru hrănirea vițeilor (18,8 kg). În cee ace privește categoria de lapte destinat procesării, constatăm că laptele este valorificat ca atare prin vânzare la automatul amplasat în Făgăraș. Prețul de vânzare este de 6 lei/litru

10 Din analiza celor 5 exploatații s-a distins o gospodărie cu 7 capete bivolii, respectiv 3 bivolițe în lactație, care au o producție medie zilnică de 10 litri lapte, cantitatea de lapte destinată vițeilor este foarte mica, iar cea mai mare cantitate este livrată la automatul de vânzare a laptelui

11 În aceste exploatații de dimensiuni mici, munca este realizată de membrii familiei. Creșterea bivolilor se realizează în sistem traditional, animalele fiind întreținute în grajduri comune cu alte animale (vaci, oi, porci). Adăposturile au amenajări interioare foarte reduse, respective standuri pentru odihnă și iesle pentru administrarea furajelor în perioada de iarnă. Animalele sunt întreținute în sistem legat. În ceea ce privește hrănirea, aceasta se realizează diferențiat sezonier. În sezonul de vară, animalele sunt ținute pe pășune și consumă masa verde ad libitum. În perioada de iarnă bivolițele primesc fân (8 kg), siloz de porumb sau sfeclă (20 kg), grosiere (4 kg) și în unele cazuri si uruieli de concentrate (2 kg). Mulsul bivolițelor se realizează manual, cu excepția unei singure exploatații unde se folosește grupul moblil de muls, dotat cu un aparat de muls. Analiza creșterii bivolițelor în ferme de dimensiuni medii. Din tabelul 3 se observă că s-au analizat 12 ferme din județele Brașov și Sibiu, cu efective de bivoli care au variat între 50 și 20 capete efectiv total. Numărul de bivolițe pe exploatație a fost în medie de 12,58, cu variații între 24 și 9 capete. Indicatorii sintetici în fermele de dimensiuni medii Specificare Nr. X S X Max Min S V% ferme Număr bivolițe pe exploatație 12 12,58 1, ,37 30 Cantitatea de lapte /cap de 12 7,65 0, ,5 0,91 12 bivoliță/zi Cantitatea totală de lapte 12 94,3 7, ,7 20 obținută în fermă/zi Consum propriu de lapte în ,2 2 fermă sau gospodărie Consum de lapte pentru viței 12 43,91 6, ,7 19 Cantitatea de lapte procesată 12 53,18 5, ,78 18

12 Cantitatea totală de lapte în fermă este de două ori mai mare decât în fermele de dimensiuni mici, dar se observă că se păstrează același trend de a administra o cantitate însemnată de lapte vițeilor. O caracteristică interesantă a fermelor de dimensuni medii este aceea că laptele destinat pieței este procesat la nivel de fermă în proporție de 85%. Procesarea laptelui la nivelul fermei presupune transformarea acestuia în Telemea de bivoliță. Consumul pentru obținerea unui kilogram de brânză Telemea este cuprins între 3,5 kg lapte/kg de brânză și 4 kg lapte/kg brânză. În ceea ce privește prețul de vânzare a brânzei, acesta variază între 13 lei/kg și 20 lei/kg, ceea ce ne indică o variație mare în funcție de capacitatea de negociere cu clienții. Din graficul 5 se observă o mare variabilitate a producției medii de lapte între fermele analizate. Se observă, în general, o corelație negativă între între numărul de animale și cantitatea medie de lapte pe cap de bivoliță. Pe măsură ce numărul de bivolițe pe fermă crește, cantitatea medie de lapte pe bivoliță scade, ceea ce este un indicator al gradului de preocupare a fermierilor pentru calitatea materialului biologic.

13 În fermele de dimeniuni medii, bivolițele sunt crescute în sistem traditional, cu întreținerea în stabulație legată în peste 80% din cazuri. Mulsul bivolițelor se realizează mecanizat în 35% din cazuri, iar în restul fermelor este manual. Tehnologia de hrănire este diferențiată sezonier, vara animalele rămân pe pășune și hrana se compune exclusive din masa verde, iar iarna hrănirea se face din stoc, cu furaje conservate. Analiza creșterii bivolițelor în fermele de dimensiuni mari. În această categorie am grupat fermele care au un efectiv matcă de peste 20 capete. S-au analizat 7 ferme, cu efective de bivolițe în lactație cuprinse între 20 și 200 capete. Fermele sunt situate în județele Brașov și Sibiu.

14 Se observă din tabelul 4 că desi sistemul de creștere este intensiv sau semi-intensiv, producția medie de lapte este mai scăzută (6,01 litri de lapte/bivoliță/zi), comparativ cu fermele de dimensiuni medii și mici. Indicatorii sintetici în fermele de dimensiuni mari Specificare Nr. X S X Max Min S V% ferme Număr bivolițe pe exploatație 7 63,85 0, ,68 30 Cantitatea de lapte /cap de 7 6,01 0,33 7,6 5 0,89 29 bivoliță/zi Cantitatea totală de lapte 7 386,85 0, ,9 25 obținută în fermă/zi Consum propriu de lapte în ,31 3 fermă sau gospodărie Consum de lapte pentru viței 7 113,16 0, ,7 21 Cantitatea de lapte procesată , ,22 22 În fermele de dimensiuni mari se obțin cantități zilnice însemnate de lapte, respectiv între 108 și 1200 litri. Laptele destinat hrănirii vițeilor ocupă aproximativ 1/3 din producția totală, cee ace înseamna că se valorifică o cantitate mult mai mare

15 În cee ace privește modul de valorificare a laptelui, am constatat o variabilitate mult mai mare. Pentru siguranța distribuției se păstrează mai mulți beneficiari, care achiziționează laptele la prețuri diferite. O parte însemnată este livrat la fabrica de procesare, cu prețuri diferite, în funcție de furnizor, cuprinse între 2,5 și 4 lei/litru. Sunt fermieri care livrează și către automatele de vânzare a laptelui la prețul de 5-6 lei/litru, dar rețin în fermă și o anumită cantitate de lapte pe care o transformă în brânză Telemea (3,5 litri/kg de brânză) și pe care o valorifică la prețul de 20 lei/kg.

16 În fermele de bivolițe de dimensiuni mari se practică o tehnologie de hrănire diferențiată sezonier, fără suplimente de concentrate în sezonul de vară. Întreținerea bivolițelor se realizează în adăposturi de dimensiuni mari, în stabulație legată sau liberă. Tehnologia de muls aplicată este diferită, de la mulsul manual într-o fermă de 22 bivolițe de lapte, la mulsul în săli speciale (sală de muls tip brăduleț). De asemenea, am identificat instalații de muls mobile (grup individual de muls) și pipe line, cu transportul centralizat al laptelui în tancul de răcire și păstrare a laptelui.

17 Măsurile de creștere a producției de lapte în fermele de dimensiuni mici. Concentrarea atenției trebuie să se facă pe creșterea producției individuale de lapte și pe creșterea producției destinate pieței (producția marfă). Principalele măsuri recomandate sunt următoarele: -creșterea graduală a efectivului matcă, respectiv a dimensiunii fermei de la fermă mică la fermă mijlocie; -selecția judicioasă a materialului biologic prin creșterea procentului de reformă selectivă; -înlocuirea animalelor reformate cu juninci din prăsilă proprie, cu valoare biologică ridicată, dar și prin achiziția de juninci cu potențial genetic ridicat, din ferme mijlocii și mari; -evitarea consangvinizării prin introducerea însămânțărilor artificiale; -introducerea controlului oficial al performanțelor; -reducerea consumului de lapte integral pentru hrănirea malacilor/vițeilor prin introducerea unor scheme de hrănire în care să crească ponderea substituentului de lapte; -separarea vițeilor/malacilor de bivolițe imediat după fătare, astfel încât să nu se dezvolte reflexele materne specifice bivolițelor și să nu mai cedeze laptele fără prezența vițelului; -reținerea în fermă a bivolițelor cu un conținut ridicat de grăsime în lapte; -elaborarea unor rații furajere echilibrate, bazate pe calculul necesarului pentru întreținerea funcțiilor vitale și pentru producție, astfel încât animalele să beneficieze de toți nutrienții necesari pentru exprimarea potențialului genetic; -construirea sau modernizarea adăposturilor pentru întreținerea bivolițelor ținând cont de principiile de bunăstare, care nu intră în contradicție cu sistemul tradițional de creștere; -trecerea treptată de la întreținerea legată a bivolițelor la întreținerea liberă, prin creșterea suprafeței de cazare asigurate pe cap de animal; -creșterea gradului de luminozitate (creșterea suprafeței vitrate) și a volumului de aer (realizarea unor adăposturi mai înalte) în adăposturi, astfel încât principiile de bunăstare privind microclimatul să fie respectate; -introducerea mulsului mecanic atât la adăpost, cât și la pășune, în taberele de vară - grupuri individuale de muls până la dimensiunea de 20 capete.

18 Măsurile de creștere a producției de lapte în fermele de dimensiuni medii. Măsurile specifice recomandate în cazul acestor ferme sunt următoarele: -creșterea efectivului de bivolițe, respectiv a dimensiunii fermei de la fermă mijlocie la fermă mare; -stabilirea unui prag de productivitate pentru bivolițe și reținerea în fermă numai a celor care au producție medie zilnică peste acest prag; -evitarea consangvinizării prin folosirea însămânțărilor artificiale, cu material seminal de la tauri cu valoare de ameliorare superioară și aflați în baza de date a A.N.Z.; -elaborarea de rații furajere diferențiate pe stări fiziologice și niveluri de producție, precum și introducerea suplimentelor de concentrate și pe perioada verii, concomitent cu supravegherea atentă a producției de masă verde; -aplicarea unor masuri periodice de îngrijire și supraînsămânțare a pășunilor, astfel încât să existe producție suficientă și constantă de masă verde pe toată perioada de pășunat; -aplicarea unui pășunat rațional în perioada de vară și realizarea unei baze furajere suficiente pentru perioada de iarnă; -dezvoltarea unor adăposturi moderne, care să permită creșterea efectivului, fără să influențeze bunăstarea animalelor; -instruirea sau formarea continuă a fermierilor, astfel încât să cunoască toate oportunitățile de dezvoltare a fermei și de îmbunătățire a producției de lapte; -pentru eficientizarea producției de lapte se recomandă consultarea fermierilor în cadrul asociației, astfel încât prețul produselor comercializate să nu mai fluctueze așa mult (între 13 și 20 lei/kg de Telemea) și să asigure profitabilitatea tuturor fermierilor.

19 Măsurile de creștere a producției de lapte în fermele de dimensiuni mari. Pentru fermele specializate în creșterea bivolițelor pentru lapte se recomandă următoarele: -creșterea producției individuale de lapte prin practicarea unei reforme selective de până la 30% pe an și reținerea din prăsilă proprie a plus variantelor; -aplicarea unor rații optimizate pentru fiecare grupă tehnologică, respectiv nivel productiv și stare fiziologică; -aplicarea însămânțărilor artificiale la întregul efectiv și folosirea de material seminal de la tauri cu valoare de ameliorare superioară pentru producția de lapte; -monitorizarea activității de reproducție, respectiv a intervalului între fătări și a vârstei primei fătări, astfel încât să crescă producția marfă pe viață productivă; -creșterea aptitudinilor ugerului pentru mulsul mecanic prin monitorizarea morfologică și funcțională a ugerului, a vitezei de muls și a gradului de cedare a laptelui; -difuzarea progresului genetic prin vânzarea de juninci către fermele mijlocii și mici; -asumarea rolului de hub regional, care să intracționeze cu fermierii mici și mijlocii în vederea difuzării progresului genetic și a consultanței științifice; -încheierea unor contracte ferme și avantajoase cu procesatorii, astfel încât laptele de bivoliță să aducă un real profit pentru fermă; -monitorizarea atentă a bunăstării în fermă pentru toate categoriile de bivoli.

20 Activitatea 4.2. Analiza financiară pe tipuri de ferme Cercetările întreprinse au avut drept scop studierea posibilităților de reducere a costurilor asociate producției unei ferme de bivolițe, sub raportul influenței unor factori tehnologici sau de modul de valorificare a produselor care, coroborate sau nu, influențează eficiența economică a exploatației, sub raportul costului pe unitatea de produs. Astfel, în concordanță cu scopul, au fost urmărite două aspecte: studierea influenței dimensiunii exploatației asupra parametrilor care influențează costurile de producție și eficiența economică a unității; stabilirea măsurii în care modalitatea de valorificare a producției influențează eficiența economică scontată a fermei. Referitor la materialul de lucru, cercetările au fost efectuate în baza unui chestionar conceput de întreaga echipă a proiectului, ce a fost distribuit prin intermediul Asociației de Crescători. Acesta a urmărit să identifice la fermierii din zona Făgăraș/Șercaia dimensiunea exploatațiilor convenționale, structura efectivului, cheltuielile asociate și principalele categorii de venituri în funcție de valorificarea producției. Din totalul de 24 de chestionare, au fost extrase aleator 15 pentru a ne forma o imagine despre tipurile de ferme (5 ferme mari, 5 ferme medii și 5 ferme mici).

21 În urma cercetărilor s-a elaborat un raport ştiintific privind măsurile de rentabilizare a fermelor. Din analiza celor prezentate în legătură cu structura costurilor de producție, se desprind o serie de observații: Dimensiunea exploatației are o influență semnificativă asupra eficienței economice. Valorificarea laptelui prin vânzare la automat, direct către populație este o modaliate de a obține beneficiu în urma activității economice, alături de valorificarea acestuia prin procesare în brânză de tip Telemea. În toate situațiile analizate, se remarcă o valoare mare a cheltuielilor cu furajarea. Ca urmare, apare recomandabilă sporirea producției globale de lapte la nivelul exploatației. Pierderile economice categorice în cazul fermelor cu probleme sunt date de faptul că prețul de vânzare este mult sub costul unitar variabil, iar unele dintre ele nu valorifică sub nicio formă producția. Minimizarea costului unitar de producție trebuie să constituie obiectivul permanent al exploatațiilor întrucât, în raport cu prețul cu care se vând produsele, determină nivelul profitului. Creșterea volumului și calității producției de lapte, precum și diversificarea produselor oferite spre vânzare reprezintă căi eficiente de minimizare a costului pe unitatea de produs. Diversificarea producției la nivel de fermă trebuie să constituie un obiectiv strategic al creșterii bivolului în țara noastră.

22 Structura costului produselor obținute în ferma cu 24 bivolițe lapte Structura costului produselor obținute în fermă de 18 bivolițe

23 Structura costului produselor obținute în fermă de 5 bivolițe Structura costului produselor obținute în fermă de 10 bivolițe

24 Structura costului produselor obținute în fermă de 30 bivolițe lapte Structura costului produselor obținute în fermă de 150 bivolițe

25 Activitatea 4.3 Propunere de proiect privind integrarea creşterii bivoliţelor pentru lapte cu procesarea laptelui în scopul rentabilizării fermelor Denumirea proiectului propus: Cercetări privind aptitudinile ugerului pentru mulsul mecanic la bivolițe și modalități de îmbunătățire a acestora Scopul proiectului: Cercetarea aptitudinilor ugerului pentru mulsul mecanic la bivolițe și găsirea de mijloace de îmbunătățire a acestuia Obiectivele proiectului: Caracterizarea morfologică a ugerului; Investigarea diferitelor rutine de muls; Studierea comportamentul animalelor; Studierea comportamentul bivolițelor în timpul mulsului; Impactul introducerii mulsului mecanic asupra cantitații și calității laptelui, stării de sănătate a animalului, comportamentului, bunăstării; Impactul introducerii mulsului mecanic în fermele de dimensiuni mici și medii asupra calității vieții fermierilor și a eficienței economice și productive. Rezultate estimate: Stabilirea statusului aptitudinilor ugerului pentru mulsul mecanic la bivolițele din zona Făgăraș; Ghid de recomandari privind introducerea diferențiată a mulsului mecanic în funcție de tipul fermei; Studiu privind îmbunătățirea calității vieții fermierilor prin introducerea mulsului mecanic. Contribuţia ştiinţifică/tehnică: Studiu privind stadiul cercetărilor în domeniu; Stabilirea statusului privind aptitudinile ugerului pentru mulsul mecanic la bivolițele din România, în diferite tipuri de ferme; Calcularea indicatorilor de producție și recomandarea tipului de instalație care se pretează în fiecare tip de fermă; Identificarea metodelor de imbunătățire a aptitudinilor ugerului pentru mulsul mecanic. Creșterea numărului de ferme în care se introduce mulsul mecanic, prin elaborarea unui ghid cu recomandări pentru fermieri.

26 Diseminarea rezultatelor va asigura un impact benefic asupra competitivității fermierilor autohtoni în raport cu politicile UE, privind gestionarea resurselor și a bunăstării animalelor. Rezultatele preconizate a se obține vor dezvolta efecte asupra rentabilizării activităţii specifice fermelor de profil, la nivelul mai multor paliere. Rezultate estimate: -stabilirea statusului aptitudinilor ugerului pentru mulsul mecanic la bivolițele din zona Făgăraș;-ghid de recomandari privind introducerea diferențiată a mulsului mecanic în funcție de tipul fermei; -studiu privind îmbunătățirea calității vieții fermierilor prin introducerea mulsului mecanic. Efecte ale aplicării rezultatelor estimate prin: -creșterea numărului de ferme care vor introduce mulsul mecanic; -imbunătățirea aptitudinilor ugerului pentru mulsul mecanic; - îmbunătățirea cantității și calității laptelui ; -creșterea numărului de animale pe fermă; -îmbunătățirea stării de sănătate. Principalii utilizatori ai rezultatelor cercetării: fermierii; cercetători; studenți, masteranzi și doctoranzi, procesatorii Activitatea 4.4. Organizarea unei mese rotunde cu crescătorii de bivoli şi specialiștii în domeniu La desfășurarea workshopului s-a avut în vedere participarea a cât mai multor crescători de bivoli din zona de influenţă a staţiunii. Workshopul cu denumirea Recomandări de bază privind bunăstarea bubalinelor în ferme în vederea dezvoltării durabile a speciei Temele principale abordate, conform obiectivului au fost prezentate de 3 lectori din echipa de realizare a proiectului şi au avut următorul conţinut: Construcțiile zootehnice pentru bubaline și modul de amenajare a acestora; Tehnologii de muls moderne folosite în exploatarea bivolițelor de lapte; Microclimatul în adăposturile de bubaline.

27

28

29

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT TEMA LUCRĂRII: RAMURA INDUSTRIALIZĂRII LAPTELUI ÎN REPUB

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT TEMA LUCRĂRII: RAMURA INDUSTRIALIZĂRII LAPTELUI ÎN REPUB UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT TEMA LUCRĂRII: RAMURA INDUSTRIALIZĂRII LAPTELUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA. ISTORIE, PREZENT ŞI PERSPECTIVE Coordonator

Mai mult

Slide 1

Slide 1 MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE ADER 2020 Obiectivul general 5. : Managementul durabil al resurselor genetice animale Obiectivul specific 5.3. : Îmbunătăţirea indicatorilor de reproducţie

Mai mult

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca Serviciul de Coor

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca Serviciul de Coor MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca Serviciul de Coordonare şi Monitorizare a Colectării Veniturilor Bugetare

Mai mult

ANEXA 3 Norme de venit utilizate pentru impunerea veniturilor din activităţi agricole, precum şi norme de venit unitare pentru aplicarea prevederilor

ANEXA 3 Norme de venit utilizate pentru impunerea veniturilor din activităţi agricole, precum şi norme de venit unitare pentru aplicarea prevederilor ANEXA 3 Norme de venit utilizate pentru impunerea veniturilor din activităţi agricole, precum şi norme de venit unitare pentru aplicarea prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe

Mai mult

FIȘA MĂSURII M7.3A - "Promovarea formelor asociative de producători în agricultură" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenți

FIȘA MĂSURII M7.3A - Promovarea formelor asociative de producători în agricultură 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenți FIȘA MĂSURII M7.3A - "Promovarea formelor asociative de producători în agricultură" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenție a acesteia și a contribuției la prioritățile strategiei,

Mai mult

GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită și producătorilor de lapte şi de carn

GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită și producătorilor de lapte şi de carn GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită și producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine, din zonele defavorizate Având în

Mai mult

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României pentru modificarea art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinege

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României pentru modificarea art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinege Ordonanţă de urgenţă 105 2017-12-20 Guvernul României pentru modificarea art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 Monitorul Oficial al României nr 1017

Mai mult

FIȘA TEHNICĂ A MĂSURILOR DIN STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ PENTRU ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ COLINELE MOLDOVEI - VARIANTA FINALĂ ÎN URMA APRO

FIȘA TEHNICĂ A MĂSURILOR DIN STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ PENTRU ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ COLINELE MOLDOVEI - VARIANTA FINALĂ ÎN URMA APRO Măsura 411.23 CREȘTEREA VALORII ADĂUGATE A PRODUSELOR AGRICOLE ȘI FORESTIERE Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare miza intervenţiei În România industria alimentară reprezintă principala piaţă

Mai mult

Microsoft PowerPoint - prezentare_faza II_5.2.4.ppsx

Microsoft PowerPoint - prezentare_faza II_5.2.4.ppsx ACADEMIA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI SILVICE GHEORGHE IONESCU ŞIŞEŞTI BUCUREŞTI STAȚIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU CREȘTEREA BOVINELOR ARAD Proiect ADER 5.2.4. Obţinerea, consolidarea şi bioconservarea

Mai mult

Descrierea proiectelor

Descrierea proiectelor proiectul de transfer tehnologic Implementarea biotehnologiilor noi de ameliorare a iepurilor de casă acseleraţi în scopul restabilirii genofondului zootehnic realizat în 2008-2009 de Andrei Şumanschii,

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Prez. Rezultate proiect ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Prez. Rezultate proiect ppt [Compatibility Mode] PROIECT ADER 5.2.1. RAPORT DE CERCETARE Director proiect, Neacşa Emil OBIECTIV GENERAL Îmbunătăţirea eficienţei economice a fermelor şi microfermelor de curci din ţară, prin popularea lor cu material genetic

Mai mult

ANEXA 2

ANEXA 2 STRUCTURA GENERALĂ A PROIECTULUI DE DIPLOMĂ pentru programul de studii INGINERIE ŞI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAŢIA PUBLICĂ ŞI AGROTURISM ANUL UNIVERSITAR 2018/2019 1. CUPRINS Cuprinsul va fi redactat începând

Mai mult

Microsoft Word - Adamov Tabita rezumat RO.doc

Microsoft Word - Adamov Tabita rezumat RO.doc UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL ING. EC. ADAMOV TABITA CORNELIA TEZĂ DE DOCTORAT REZUMAT CONDUCĂTOR ŞTIINŢIFIC: ACAD. PĂUN

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (IBNA Balotesti) Proiectul ADER 6.1.2. Eficientizarea valorificării subproduselor industrial prin dezvoltarea pentru animalele

Mai mult

Microsoft Word - RO Tech Note - Economic Approach to Broiler Prod Romanian.…

Microsoft Word - RO Tech Note - Economic Approach to Broiler Prod Romanian.… Abordarea Economică a Producţiei de Broileri September 2007 De Anthony Waller, Nutrition Services Manager, Aviagen Ltd Introducere Profitabilitatea producţiei de broiler, exprimată in cel mai simplist

Mai mult

Cramele de vinuri, un business care se dezvolta

Cramele de vinuri, un business care se dezvolta Cramele de vinuri, un business care se dezvolta 07 Oct 2011 de Andreea Ion [1] Magazinele specializate in vanzarea vinului se bucura de un succes tot mai mare la consumatorii romani, este concluzia care

Mai mult

SECTORUL DE CREŞTERE A ANIMALELOR Întrucât alocarea financiară se face distinct pentru sectorul vegetal şi pentru sectorul zootehnic, pentru implement

SECTORUL DE CREŞTERE A ANIMALELOR Întrucât alocarea financiară se face distinct pentru sectorul vegetal şi pentru sectorul zootehnic, pentru implement SECTORUL DE CREŞTERE A ANIMALELOR Întrucât alocarea financiară se face distinct pentru sectorul vegetal şi pentru sectorul zootehnic, pentru implementarea standardelor şi respectiv pentru beneficiarii

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI Ec. Măria Magdalena TUREK RAHOVEANU TEZA DE DOCTORAT Cercetări privind impactul

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI Ec. Măria Magdalena TUREK RAHOVEANU TEZA DE DOCTORAT Cercetări privind impactul UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI Ec. Măria Magdalena TUREK RAHOVEANU TEZA DE DOCTORAT Cercetări privind impactul aderării la Uniunea Europeană asupra structurilor

Mai mult

Nr…………

Nr………… Fisa masuriim2/2b Sprijin pentru exploatatiile agricole Codul Masurii: M2/2B Tipul masurii sprijin forfetar 1.Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de interventie a acesteia si a contribuției

Mai mult

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice 12 Apr 2016 de Diana Crângașu [1] Acordurile de cooperare încheiate de companii pentru achiziții în comun sunt o mișcare strategică tot mai

Mai mult

Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a prepelitelor 1

Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a prepelitelor   1 Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a prepelitelor http://proability.md/ro/ 1 Desfasurarea afacerii - efectivului initial 500 capete. Investitia initiala 15 350 lei Creşterea prepeliţelor

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - R

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - R Hotărâre 933 2018-11-29 Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - României nr 1032 din S.A. 2018-12-05 NOTA DE FUNDAMENTARE

Mai mult

NOTĂ FUNDAMENTARE

NOTĂ FUNDAMENTARE Hotărâre 1064 2013-12-11 Guvernul României privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Monitorul Oficial prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 al României nr privind

Mai mult

Fişa de măsură Lanţuri scurte Titlu măsură: Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în vederea sta

Fişa de măsură Lanţuri scurte Titlu măsură: Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în vederea sta Fişa de măsură Lanţuri scurte Titlu măsură: Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în vederea stabilirii de lanțuri scurte de aprovizionare și de piețe

Mai mult

ANEXA 3 Norme de venit utilizate pentru impunerea veniturilor din activităńi agricole, precum şi norme de venit unitare pentru aplicarea prevederilor

ANEXA 3 Norme de venit utilizate pentru impunerea veniturilor din activităńi agricole, precum şi norme de venit unitare pentru aplicarea prevederilor ANEXA 3 Norme de venit utilizate pentru impunerea veniturilor din activităńi agricole, precum şi norme de venit unitare pentru aplicarea prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe

Mai mult

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comisia Europeană și-a îndeplinit pe deplin angajamentele

Mai mult

European Commission

European Commission COMISIA EUROPEANĂ COMUNICAT DE PRESĂ Bruxelles/Strasbourg, 25 februarie 2014 Previziunile din iarna anului 2014: redresarea câștigă teren Previziunile de iarnă ale Comisiei Europene anunță continuarea

Mai mult

Microsoft PowerPoint - ADER 324_SCDL BACAU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ADER 324_SCDL BACAU.ppt [Compatibility Mode] Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Plan sectorial (acronim) ADER 2020 Rurale Contractor: Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacãu Codul fiscal al Contractorului : RO 94 91 97 Obiectivul

Mai mult

Slide 1

Slide 1 IEc Răspunsul la schimbările climatice în agricultura din Europa şi Asia Centrală: Evaluarea impactului şi meniul opţiunilor de adaptare pentru Moldova James Neumann Principal 12 aprilie 2011 Prezentarea

Mai mult

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Departamentul pentru Eficienţă Energetică Direcţia generală eficiență energetică surse rege

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Departamentul pentru Eficienţă Energetică Direcţia generală eficiență energetică surse rege AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Departamentul pentru Eficienţă Energetică Direcţia generală eficiență energetică surse regenerabile, cogenerare și energie termică Sinteza rapoartelor

Mai mult

Denumirea masurii Modernizarea exploatatiilor agricole Codul masurii 2.1 Tipul masurii x INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. DESCRIEREA GENERALA A

Denumirea masurii Modernizarea exploatatiilor agricole Codul masurii 2.1 Tipul masurii x INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. DESCRIEREA GENERALA A Denumirea masurii Modernizarea exploatatiilor agricole Codul masurii 2.1 Tipul masurii x INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. DESCRIEREA GENERALA A MASURII Justificare. Corelare cu analiza SWOT Obiective

Mai mult

Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a iepurilor 1

Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a iepurilor   1 Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a iepurilor http://proability.md/ro/ 1 Desfasurarea afacerii - efectivului initial 15 femele si 1 mascul. Investitia initiala- 28 250 lei In urma

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Oportunitati de finantare a sectorului cartofului in cadrul PNDR 2014-2020 Poiana Brasov, 3-4 Martie 2015 PNDR 2014-2020, vers. Decembrie 2014 SM.4.1. Investitii in exploatatii agricole Constantin Leonte

Mai mult

CUPRINS UNITATEA 1 PRODUSE ALIMENTARE Alimentaţia omului, satisfacerea nevoii de hrană Alimente de origine minerală Alimente

CUPRINS UNITATEA 1 PRODUSE ALIMENTARE Alimentaţia omului, satisfacerea nevoii de hrană Alimente de origine minerală Alimente CUPRINS UNITATEA 1 PRODUSE ALIMENTARE... 4 1. Alimentaţia omului, satisfacerea nevoii de hrană... 4 2. Alimente de origine minerală.... 6 3. Alimente de origine vegetală în stare proaspătă.... 8 4. Alimente

Mai mult

EXPUNERE DE MOTIVE

EXPUNERE DE MOTIVE Hotărâre 862 2016-11-16 Guvernul României pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte

Mai mult

Carne proaspata: scad autoconsumul si importurile

Carne proaspata: scad autoconsumul si importurile Carne proaspata: scad autoconsumul si importurile 04 Sep 2009 de Oana Georgescu [1] Desi carnea de porc si cea de pui se afla in topul preferintelor consumatorilor, se remarca si o cerere crescuta pentru

Mai mult

C(2015)6507/F1 - RO

C(2015)6507/F1 - RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 25.9.2015 C(2015) 6507 final REGULAMENTUL DELEGAT (UE) / AL COMISIEI din 25.9.2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci Hotărâre 740 2017-10-05 Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor Monitorul

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Planul sectorial pentru cercetare dezvoltare din domeniul agricol şi de dezvoltare rurală al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe anii 2015 2018 "Agricultură şi Dezvoltare Rurală ADER 2020

Mai mult

Microsoft Word - Monitorizare_piata_angro_fructe_Moldova_iunie_2010.doc

Microsoft Word - Monitorizare_piata_angro_fructe_Moldova_iunie_2010.doc Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova Monitorizarea pieţei angro de fructe din Moldova în luna iunie Chişinău iunie bd. Ştefan cel Mare 123 V Chişinău MD 4 Tel: 373 22 23 6 1 Fax: 373 22 23

Mai mult

GRUPUL DE ACTIUNE LOCALA DIN ZONA VAILOR AMPOIULUI SI MURESULUI Vințu de Jos, str. Lucian Blaga, nr. 20, CIF Tel./Fax ,

GRUPUL DE ACTIUNE LOCALA DIN ZONA VAILOR AMPOIULUI SI MURESULUI Vințu de Jos, str. Lucian Blaga, nr. 20, CIF Tel./Fax , Apel de selectie nr 3 pentru masura M 411.2-121 Data lansarii apelului de selectie pentru masura M 411.2-121:.09.2014 GAL Valea Ampoiului - Valea Muresului anunta lansarea celei de a 3-a sesiuni de depuneri

Mai mult

Calitatea laptelui crud: norme, realități și provocări DR. IOAN HUȚU

Calitatea laptelui crud: norme, realități și provocări DR. IOAN HUȚU Calitatea laptelui crud: norme, realități și provocări DR. IOAN HUȚU CREŞTEREA ANIMALELOR producţia eficientă Producţia eficientă CREŞTEREA ANIMALELOR viabilă economic Viabilă Producţia eficientă economic

Mai mult

SoftGroup Granary 2007

SoftGroup Granary 2007 2 este un sistem de execuție si fabricație (MES) pentru gestionarea eficientă, controlul și optimizarea activităților din depozitele de cereale, depozite publice și din societățile comercializatoare de

Mai mult

FIȘĂ DE PREZENTARE FLAG ASOCIATIA GRUP LOCAL DOBROGEA SUD Țara: ROMANIA Regiunea: 2 SUD-EST Operațional: FLAGU-UL A FOST INFIINTAT SI FINANTAT SI IN P

FIȘĂ DE PREZENTARE FLAG ASOCIATIA GRUP LOCAL DOBROGEA SUD Țara: ROMANIA Regiunea: 2 SUD-EST Operațional: FLAGU-UL A FOST INFIINTAT SI FINANTAT SI IN P FIȘĂ DE PREZENTARE FLAG ASOCIATIA GRUP LOCAL DOBROGEA SUD Țara: ROMANIA Regiunea: 2 SUD-EST Operațional: FLAGU-UL A FOST INFIINTAT SI FINANTAT SI IN PERIOADA 2007-2013, STRATEGIA AFERENTA PERIOADEI 2014-2020,

Mai mult

Microsoft Word - societatea informationala.doc

Microsoft Word - societatea informationala.doc I Principalii indicatori ai societăţii informaţionale la nivel naţional Indicator 2013 2014 Număr de linii telefonice fixe la 1000 de locuitori 218,4 212,6 Număr de abonaţi la telefonie mobilă la 1000

Mai mult

24 mai 2019 Ce portofolii aveau fondurile de pensii Pilon 2, SIF si FP la BVB la inceputul lui 2019? Departament Analiza Prime Transaction SA (+40) 21

24 mai 2019 Ce portofolii aveau fondurile de pensii Pilon 2, SIF si FP la BVB la inceputul lui 2019? Departament Analiza Prime Transaction SA (+40) 21 24 mai 2019 Ce portofolii aveau fondurile de pensii Pilon 2, SIF si FP la BVB la inceputul lui 2019? Departament Analiza Prime Transaction SA (+40) 21 322 46 14; (+40) 0749 044 044; analiza@primet.ro;

Mai mult

Microsoft Word - analiza economico financiara .doc

Microsoft Word - analiza economico financiara .doc UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE CONTABILITATE ŞI FINANŢE CÂMPULUNG MUSCEL PROGRAMUL DE STUDII: FINANŢE ŞI BĂNCI ANALIZĂ ECONOMICO - FINANCIARĂ 1. Raportul dintre productia marfa fabricata si valoarea

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZU

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZU UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZULUI IN CONDIŢIILE PEDOCLIMATICE DIN ROMÂNIA CONDUCĂTOR

Mai mult

ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 DIN ALBA IULIA RO , ALBA IULIA, STR. GABRIEL BETHLEN, NR. 5 TEL:

ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 DIN ALBA IULIA RO , ALBA IULIA, STR. GABRIEL BETHLEN, NR. 5 TEL: ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 DIN ALBA IULIA RO 510009, ALBA IULIA, STR. GABRIEL BETHLEN, NR. 5 TEL: 40-0258-806130 FAX:40-0258-812630 REZUMATUL TEZEI DE ABILITARE

Mai mult

GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind reorganizarea Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Bubalinelor Șercaia și pentru modificarea anexei

GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind reorganizarea Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Bubalinelor Șercaia și pentru modificarea anexei GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind reorganizarea Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Bubalinelor și pentru modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 17 iunie 2015 (OR. en) 9305/1/15 REV 1 UEM 201 ECOFIN 410 SOC 373 COMPET 282 ENV 370 EDUC 190 RECH 178 ENER 225

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 17 iunie 2015 (OR. en) 9305/1/15 REV 1 UEM 201 ECOFIN 410 SOC 373 COMPET 282 ENV 370 EDUC 190 RECH 178 ENER 225 Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 17 iunie 2015 (OR. en) 9305/1/15 REV 1 UEM 201 ECOFIN 410 SOC 373 COMPET 282 ENV 370 EDUC 190 RECH 178 ENER 225 JAI 385 EMPL 245 NOTĂ Sursă: Destinatar: Subiect: Secretariatul

Mai mult

Microsoft Word - ANEXA_IIa.doc

Microsoft Word - ANEXA_IIa.doc Anexa IIa / la contractul de finanţare CONTRACTOR nr. Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi Se aprobă, RECTOR, Prof. dr. Vasile Işan Programul: IDEI Tipul proiectului: Proiecte de cercetare exploratorie

Mai mult

Deloitte

Deloitte Retail & Consumer Business Alert 20 Iulie 2016 În acest număr: Modificările aduse Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare Începând cu data de 18 iulie 2016 au intrat în vigoare

Mai mult

FIȘA MĂSURII M2.6A - "Sprijin pentru crearea sau dezvoltarea de activități non agricole" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de inter

FIȘA MĂSURII M2.6A - Sprijin pentru crearea sau dezvoltarea de activități non agricole 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de inter FIȘA MĂSURII M2.6A - "Sprijin pentru crearea sau dezvoltarea de activități non agricole" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenție a acesteia și a contribuției la prioritățile

Mai mult

LEGISLATIE Eficienţa Energetică

LEGISLATIE  Eficienţa Energetică EFICIENȚA ENERGETICĂ ÎN ROMÂNIA INDICATORI, EVOLUȚIE ȘI POLITICI Iuliana LAZĂR Expert 1 CUPRINS: 1. Caracteristici generale 2. Indicatori specifici 3. Obiective 2020 4. Cadrul legislativ și instituțional

Mai mult

Slide 1

Slide 1 RAPORT DE ANALIZĂ COMPARATIVĂ Sondaj de opinie în vederea măsurării gradului de informare a publicului general privind Regio - Programul Operaţional Regional Iulie Iunie A s p e c t e m e t o d o l o g

Mai mult

Microsoft PowerPoint _prezentare RICA 2014 cercetare.ppt [Mod compatibilitate]

Microsoft PowerPoint _prezentare RICA 2014 cercetare.ppt [Mod compatibilitate] Reţeaua de Informaţii Contabile Agricole Elena CHICOSU - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale 1. RICA România RICA este un instrument statistic bazat pe o anchetă anuală efectuată pe un micro

Mai mult

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax:

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax: Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon:+40.724.356.404 Fax:+40-21-3211236 E-mail: office@apmcr.ro Web: www.apmcr.ro Masa Rotundă

Mai mult

BROILER Obiective de performanţă An Aviagen Brand

BROILER Obiective de performanţă An Aviagen Brand BROILER Obiective de performanţă 08 An Aviagen Brand BROILER ROSS 308: Obiective de performanţă Introducere Această broșură conține Obiective de Performanță pentru broiler Ross 308 și trebuie folosit împreună

Mai mult

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE 10 aprilie 2015 Domnule Inspector General, Doamnelor și domnilor inspectori de învățământ primar, Doamnelor și domnilor dascali, Vă aducem la cunoștință că, începând cu anul școlar 2013 2014, Banca Națională

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării Hotărâre 216 2017 0412 Guvernul României privind aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei de energie din surse regenerabile mai puţin

Mai mult

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, mai 12 Sinteză Standardele de creditare 1 au cunoscut în T1/12 o înăsprire marginală pentru creditele destinate companiilor, dar mai

Mai mult

rrs

rrs Analiza economică a veniturilor şi cheltuielilor Drd. Maria MIREA (mirea_maria@yahoo.com) Academia de Studii Economice din București Abstract Datorită implicațiilor fi scale, veniturile și cheltuielile

Mai mult

Creare de noi forme asociative in teritoriul GAL Denumirea masurii Danubius Ialomita-Braila Codul masurii M1/1B X INVESTITII Tipul masurii X SERVICII

Creare de noi forme asociative in teritoriul GAL Denumirea masurii Danubius Ialomita-Braila Codul masurii M1/1B X INVESTITII Tipul masurii X SERVICII Creare de noi forme asociative in teritoriul GAL Denumirea masurii Danubius Ialomita-Braila Codul masurii M1/1B X INVESTITII Tipul masurii X SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. Descrierea generala a masurii,

Mai mult

Idee de afacere cu prepelite japoneze: ,,Ouale sunt o bomba

Idee de afacere cu prepelite japoneze: ,,Ouale sunt o bomba Idee de afacere cu prepelite japoneze:,,ouale sunt o bomba de vitamine si costa cat jumatate de pachet de tigari" Ionela Stanila, Un tanar antreprenor si-a incercat norocul in afaceri cu prepelite, iar

Mai mult

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREȘTI Facultatea de Management Departamentul: Management TEZĂ DE ABILITARE STRATEGII DE PERFORMANȚĂ ȘI IMPLICAȚII PEN

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREȘTI Facultatea de Management Departamentul: Management TEZĂ DE ABILITARE STRATEGII DE PERFORMANȚĂ ȘI IMPLICAȚII PEN ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREȘTI Facultatea de Management Departamentul: Management TEZĂ DE ABILITARE STRATEGII DE PERFORMANȚĂ ȘI IMPLICAȚII PENTRU POLITICA DE MEDIU Candidat: Conf. univ. dr. Cristian

Mai mult

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 1232„/„2014 AL COMISIEI - din 18 noiembrie de modificare a Regulamentului de pu

REGULAMENTUL  DE  PUNERE  ÎN  APLICARE  (UE)  NR. 1232„/„2014  AL  COMISIEI  -  din  18  noiembrie de  modificare  a  Regulamentului  de  pu 19.11.2014 L 332/5 REGULAMENTE REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 1232/2014 AL COMISIEI din 18 noiembrie 2014 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 215/2014 al Comisiei,

Mai mult

ID/ Titlu Subdiviziuni Obiective Specifice Unitate Măsură Tip de Legătura cu alți indicatori Istoric Cod Definiție indicator Explicarea termenilor IDE

ID/ Titlu Subdiviziuni Obiective Specifice Unitate Măsură Tip de Legătura cu alți indicatori Istoric Cod Definiție indicator Explicarea termenilor IDE ID/ Titlu Subdiviziuni Obiective Specifice Unitate Măsură Tip de Legătura cu alți indicatori Istoric Cod Definiție indicator Explicarea termenilor IDENTIFICARE 4S157. Servicii funcționale oferite la nivelul

Mai mult

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția Generală Tarife, Monitorizare Investiții Notă de prezentare pentru proiectul de or

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția Generală Tarife, Monitorizare Investiții Notă de prezentare pentru proiectul de or AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția Generală Tarife, Monitorizare Investiții Notă de prezentare pentru proiectul de ordin privind stabilirea orientărilor pentru realizarea

Mai mult

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass CURRICULUM VITAE Informaţii personale Nume / Prenume Adresă Matiuţi Marcel Telefon 0040 256 277 133 Fax 0040 256 277 118 E-mail Naţionalitate Experienţa profesională matiutimarcel@yahoo.com Română Data

Mai mult

RECTORAT

RECTORAT Ministerul Educaţiei N aţionale UN IVERSITATEA DE ŞTIIN ŢE AGRICOLE ŞI MEDICIN Ă VETERIN ARĂ ION ION ESCU DE LA BRAD DIN IAŞI U n i v e r s i t y o f A p p l i e d L i f e S c i e n c e s a n d E n v i

Mai mult

Fișa Măsurii M6/3A MODIFICATĂ 1 1 MĂSURA M6/3A Sprijin pentru mențiunea de calitate facultativă produs montan Tipul măsurii: INVESTIȚII SERVICII SPRIJ

Fișa Măsurii M6/3A MODIFICATĂ 1 1 MĂSURA M6/3A Sprijin pentru mențiunea de calitate facultativă produs montan Tipul măsurii: INVESTIȚII SERVICII SPRIJ Fișa Măsurii M6/3A MODIFICATĂ 1 1 MĂSURA M6/3A Sprijin pentru mențiunea de calitate facultativă produs montan Tipul măsurii: INVESTIȚII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1.Descrierea generală a măsurii, inclusiv

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Învățământul superior, inovarea și creșterea: bunele practici internaționale Chișinău 15 mai 2019 Education Global Practice Agenda 1. Contextul european și cel din Moldova 2. Capitalul uman și inovarea

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 43 2016-02-03 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.

Mai mult

Microsoft Word - FONDUL DE LOCUINTE doc

Microsoft Word - FONDUL DE LOCUINTE doc C U P R I N S Pag. I. FONDUL DE LOCUINŢE LA 31 DECEMBRIE 2018. 5 II. LOCUINŢE TERMINATE ÎN ANUL 2018.... 9 TABELE-în text- 1. Balanţa fondului de locuinţe, la 31 decembrie 2018... 5 2. Structura fondului

Mai mult

Microsoft Word sc04_Cuprins.doc

Microsoft Word sc04_Cuprins.doc BANCA NAÞIONALÃ A ROMÂNIEI BULETIN DE CONJUNCTURÃ Anul X nr.112 Aprilie 7 Cuprins Tendinţe generale - Evoluţie mixtă a principalilor indicatori în luna aprilie 7... 2 Evoluţia producţiei - Posibilă atenuare

Mai mult

Importanta laptelui pentru

Importanta laptelui pentru Importanta laptelui pentru consumul uman CUPRINS 1. Importanta laptelui pentru consumul uman 1 2. Premisele generale pentru obtinerea unui lapte de calitate. 2 3. Reguli pentru un muls rational 3 4. Determinarea

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Craiova- Dro

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Craiova- Dro NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Craiova- Drobeta-Turnu Severin (Autostrada Sudului) Secţiunea a

Mai mult

Microsoft Word - CF Seminare 6 7 Rezolvari.doc

Microsoft Word - CF Seminare 6 7 Rezolvari.doc 3. Contabilitatea stocurilor 3.1 Contabilitatea stocurilor de materii prime şi materiale 1. (A se vedea documentele justificative din suportul pentru seminarul 6) Achiziţie materie primă - cherestea (conform

Mai mult

1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisti

1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisti 1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în judeţul Brăila existau, în anul 2012, 6248 unități

Mai mult

Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia Facultatea de Ştiinţe Economice Departamentul de Administrarea Afacerilor și Marketing Teme disertaţie M

Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia Facultatea de Ştiinţe Economice Departamentul de Administrarea Afacerilor și Marketing Teme disertaţie M Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia Facultatea de Ştiinţe Economice Departamentul de Administrarea Afacerilor și Marketing Teme disertaţie Marketing si promovarea vânzărilor Conf.univ.dr. Andreea

Mai mult

Hotărâre Guvernul României pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în ag

Hotărâre Guvernul României pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în ag Hotărâre 763 2013-10-09 Guvernul României pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură Monitorul Oficial al României nr 630 din

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation În parteneriat cu CARTA ALBĂ A IMM-URILOR DIN ROMÂNIA 2017 EDIŢIA A XV-A 14 IULIE 2017 HOTEL CARO BUCUREȘTI RAPORT DE CERCETARE NR. XV PARTENERI PARTENERI MEDIA Prelucrarea informaţiilor-georgiana Stoian

Mai mult

Microsoft Word - Raport de activitate

Microsoft Word - Raport de activitate MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU AMELIORARE ŞI REPRODUCŢIE ÎN ZOOTEHNIE Prof.dr.G.K.Constantinescu OFICIUL PENTRU AMELIORARE ŞI REPRODUCŢIE ÎN ZOOTEHNIE O L T RAPORT

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ROLUL ANRE în implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice (SMI) în România MARIA MÂNICUȚĂ DIRECTOR GENERAL, DIRECȚIA GENERALĂ TARIFE, MONITORIZARE INVESTIȚII Rețele și contorizări

Mai mult

Doar 7% dintre romani nu sunt ingrijorati de efectele actualei crize economice

Doar 7% dintre romani nu sunt ingrijorati de efectele actualei crize economice Doar 7% dintre romani nu sunt ingrijorati de efectele actualei crize economice 16 Jan 2011 de admin [1] Cercetarea, realizata de compania de cercetari de piata Synovate Romania, a avut un dublu obiectiv:

Mai mult

Universitatea de Vest Vasile Goldis Arad OROIAN OVIDIU AA ZI IV 1

Universitatea de Vest Vasile Goldis Arad OROIAN OVIDIU AA ZI IV 1 Universitatea de Vest Vasile Goldis Arad OROIAN OVIDIU AA ZI IV 1 Management comparat Managementul comparat este stiinta care studiaza procesele si relatiile manageriale din organizatii ce functioneaza

Mai mult

FISA MASURII M 2.4 Anexa 1 Masura 2.4 Denumirea masurii: Reinnoirea generatiei de fermieri prin incurajarea micilor intreprinzatori tineri rurali CODU

FISA MASURII M 2.4 Anexa 1 Masura 2.4 Denumirea masurii: Reinnoirea generatiei de fermieri prin incurajarea micilor intreprinzatori tineri rurali CODU FISA MASURII M 2.4 Anexa 1 Masura 2.4 Denumirea masurii: Reinnoirea generatiei de fermieri prin incurajarea micilor intreprinzatori tineri rurali CODUL Masurii: M 2.4 Masura / DI: M 2.4 / 2B Tipul masurii:

Mai mult

CV Eugen ANDREI Nume / Prenume Adresă(e) Informaţii personale ANDREI, Eugen Timișoara, România CURRICULUM VITAE Telefon Mobil: Fax(ur

CV Eugen ANDREI Nume / Prenume Adresă(e) Informaţii personale ANDREI, Eugen Timișoara, România CURRICULUM VITAE Telefon Mobil: Fax(ur Nume / Prenume Adresă(e) Informaţii personale ANDREI, Eugen Timișoara, România CURRICULUM VITAE Telefon Mobil: +40.0722.624.824 Fax(uri) E-mail(uri) viaconx@yahoo.com Naţionalitate Română Data naşterii

Mai mult

슬라이드 1

슬라이드 1 1750 î.hr. Mesopotamia antică Al 6-lea rege babilonian, Hammurabi, a creat primele legi: Codul lui Hammurabi. Astfel apar primele forme de asigurări în strânsă legatură cu dezvoltarea puterilor maritime.

Mai mult

Despre expozitiei

Despre expozitiei Agromalim cea mai mare expoziție de profil din vestul României și una dintre cele mai importante la nivel național Vor fi expuse tehnologii, mașini și utilaje agricole, inputuri pentru fermele de cultura

Mai mult

Cercetarea cantitativă Analiza de macromediu în Regiunea Nord-Est

Cercetarea cantitativă Analiza de macromediu în Regiunea Nord-Est Cercetarea cantitativă Analiza de macromediu în Regiunea Nord-Est CUPRINS REZUMAT EXECUTIV... 3 REZULTATE... 9 Graficul 1. Gradul de acord - suport financiar... 9 Graficul 2. Factorii pe care tocmai i-am

Mai mult

ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACTIUNE LOCALA SIRET-MOLDOVA C.I.F COMUNA LESPEZI, JUDEȚUL IAȘI SEDIUL: CENTRU AFTER SCHOOL

ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACTIUNE LOCALA SIRET-MOLDOVA C.I.F COMUNA LESPEZI, JUDEȚUL IAȘI SEDIUL: CENTRU AFTER SCHOOL Data publicării: 18.10.2018 Asociația Grupul de Acțiune Locală anunță lansarea în perioada 26 octombrie 26 noiembrie 2018 a apelului de selecție nr. 1, sesiunea nr.2, pentru depunerea Cererilor de Finanțare

Mai mult

GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE ŞTIINŢA UNEI VIEŢI EXTRAORDINARE

GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE ŞTIINŢA UNEI VIEŢI EXTRAORDINARE GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE ŞTIINŢA UNEI VIEŢI EXTRAORDINARE GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE CUPRINS GHID DE ÎNGRIJIRE Ce este sterilizarea? 4 Când ar trebui să îți sterilizezi

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 377 2017-05-25 Guvernul României privind aprobarea plăţii contribuţiei voluntare a României, în lei, la fondul fiduciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru acoperirea cheltuielilor de participare

Mai mult

Microsoft Word - 02c5-8eca fee

Microsoft Word - 02c5-8eca fee Raport Trimestrial pentru exercițiul financiar Q1 2019 Data raportului : Raport trimestrial conform Regulamentului nr.5/2018, cu modificările și completările ulterioare Pentru exercițiul financiar Q1 2019

Mai mult