Rata de participare, supra-raportare şi predicţii electorale

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Rata de participare, supra-raportare şi predicţii electorale"

Transcriere

1 CULTURA POLITICĂ ÎN ROMÂNIA în România Conf. Univ. Dr. Gabriel Bădescu Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative și ale Comunicării Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

2 2 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Calităţile parlamentarului ideal. Nivel de informare şi evaluări ale modului anterior de alegere a parlamentarilor. Nivel de informare privind sistemul de alegere a parlamentarilor în noiembrie Aspectele pozitive ale noii modalităţi de alegere a parlamentarilor Aspectele negative ale noii modalităţi de alegere a parlamentarilor Cum arată candidatul ideal la alegerile parlamentare din această toamnă? Care este cea mai bună metodă de selecţie a parlamentarilor? Participare la referendumul pentru votul uninominal din Justificări ale prezenţei sau absenţei la vot.

3 3 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Marea majoritate a participanţilor evaluează negativ activitatea Parlamentului. De ce? Care sunt motivele invocate?

4 4 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Parlamentul nu este eficient. - elaborarea unor legi care sunt necesare durează prea mult - unele dintre legile votate de parlament nu pot fi aplicate sau sunt neconstituţionale

5 5 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Parlamentarii sunt altfel decât oamenii obişnuiţi, sunt deasupra lor: - au venituri mai mari decât cei mai mulţi oameni - muncesc puţin pentru veniturile pe care le au - calitatea muncii lor nu poate fi evaluată și controlată de către alegători -își dau legi care îi protejează - chiar şi legile obişnuite nu se aplică în cazul lor - pot să îşi mărească salariile, pensiile atunci când vor.

6 6 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Parlamentarii nu îi reprezintă pe cei care i-au ales - nu înţeleg nevoile oamenilor obişnuiţi, cu venituri mult mai mici decât ale lor - provin frecvent din alte părţi ale ţării decât cele în care au fost aleşi - îi întâlnesc mult prea rar pe cei care i-au ales - sunt motivaţi de propriul interes, sau de interese ale unor grupuri de afaceri

7 7 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Parlamentarii nu sunt profesionişti - nu au studii de specialitate - sunt prea mulţi foşti comunişti printre ei

8 8 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Parlamentarii nu îşi respectă promisiunile din campanie

9 9 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. O mică parte dintre respondenţi au şi câteva aprecieri pozitive sau neutre.

10 10 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Parlamentarii sunt asemeni alegătorilor, cu aceleași calități și defecte Parlamentarii sunt victima unei selecții distorsionate de relatări din partea mass-media, cu o pondere prea mare a relatărilor negative Parlamentarii români nu beneficiază de experiența parlamentarilor din democrațiilor cu vechime, și nici de experiența acumulată de-a lungul timpului în alte domenii de activitate

11 11 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Despre Parlament: Mă bucur că există Parlament, atâta pot să spun. Ar fi mai bine să fie un singur partid, dar să fie competent şi să facă tot ce trebuie pentru ţară. Nu să fie o sută de partide să nu mai ştie lumea... Cum ar fi cu conflictul cu un singur partid? Să fie cât mai puţini parlamentari, să nu mai fie atâţia să stea să doarmă; să fie eficienţi. Parlamentul e ca şi democraţia noastră. Ca şi noi. În Anglia de cât timp este parlamentul? De 500 [de ani]. Şi ăia se bat. Nu se mai poate. Parlamentul este prea stufos prea mulţi bani se consumă, prea multe drepturi şi-au făcut. Cele mai mari construcţii au fost în timpul dictaturii şi cele mai mari progrese economice s-au făcut în timpul dictaturilor. Hitler a făcut ce a făcut cu germanii, dar le-a făcut drumuri şi le-a dat de lucru. Pe timpul comunismului s-a făcut în 50 de ani cât nu s-a făcut în 100 de ani.

12 12 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Despre parlamentari: N-am văzut în viaţa mea un parlamentar sau un deputat în carne şi oase. Dacă văd că ei îşi votează acolo minuni, salarii şi pensii, sigur că nu votează pentru mine, votează pentru ei. De parcă ei ar mânca cu patru guri, da oricum tot numai cu o gură mănâncă. Sunt întâmplările acelea foarte amuzante cu cei care votează la mai multe mese, cu cei care fac integrame cu locurile goale. Sunt oameni neserioşi... Ar trebui să ajungă între noi să vadă de exemplu cum trăieşte un om normal, cu salariu, cu pensia respectivă, şi să-i dai timp o lună de zile să trăiască cu banii ăia câştigaţi, adică cu cât trăieşti tu de exemplu. Eu nu am văzut nici un parlamentar care să fie om de rând,... aţi văzut voi? Sunt anumiţi parlamentari cărora eu le spun chifteluţe. Aceste chifteluţe sunt nişte oameni care stau în Parlament şi numai absorb fonduri.

13 13 Imaginea Parlamentului. Percepţii asupra parlamentarilor. Despre parlamentari: Pentru noi dacă nu mergem la servici o zi e clar, îţi taie din salariu, ei? Ei au de toate, dar noi chiar dacă suntem bolnavi, ne e rău, trebuie să mergem că asta e. Am văzut o fază la televizor, votau ceva alegeri şi unul dormea. Unul era vis-a-vis de el şi cum dormeau ăştia, amândoi au ridicat mâna. Nu ştiau pentru ce, dar amândoi au ridicat mâna, apoi s-au trezit, dar stăteau şi ei somnoroşi. Fac legi care nu pot fi aplicate. Doar cu medicamentele am citit în ziar, m-am enervat şi l-am pus deoparte. Eu aş avea încredere într-un parlamentar dacă aş vedea că i se ridică imunitatea. Atunci ar exista drepturi egale. Cât timp există imunitate politică nu... Nu are ce să-i facă... Ei se pot pune în calea justiţiei... Da, dar ei la tv. scot lucrul care iese în evidenţă. Ce nu iese în evidenţă nu stârneşte interesul. Poate dacă ar arăta şi lucrurile bune poate ne-am forma şi alte idei. Acuma hai să nu fim chiar foarte... nu există pădure fără uscăciuni.

14 14 Calităţile parlamentarului ideal Este cinstit (ex. nu votează la două mâini, nu îşi votează mărirea salariului sau a pensiei) Harnic (nu doarme la şedinţe) Îi reprezintă pe cei care l-au ales. Îi ascultă, le înţelege nevoile şi ţine cont de ele în elaborarea legilor Este bun profesionist. Are onoare, demnitate (ex. îşi dă demisia dacă e nevoie) Îşi ţine promisiunile din campania electorală Alte atribute (ex. bun orator, bărbat bine cu o soţie implicată în activităţi caritabile)

15 15 Calităţile parlamentarului ideal Să reprezinte, să apere interesele zonei din care pleacă, să se implice, că cel puţin, în ultimul an, nu am văzut pe nici unul, din judeţul nostru, pe care să-l vezi să ia cuvântul, şi să ne apere interesele zonei din care provine. Să fie la dispoziţia cetăţeanului, poate nu în mod direct, dar să aibă oameni care să fie în jurul lui. Să fie un bun afacerist. Dar nu în sensul rău. Acolo nu ai ajuns pe listă dacă n-ai bani. Că nu lasă pe un om fără bani. Să fie informat în toate privinţele, să ştie despre tot ce se întâmplă. Să aibă experienţa în general pentru că te loveşti de foarte multe lucruri. Şi ar trebui să aibă şi o dicţie bună, să fie un bun orator pentru că dacă ia cuvântul în Parlamentul României şi te bâlbâi de şapte ori în trei cuvinte mă îndoiesc că te-a mai înţeles cineva ce vrei să spui. Îi clar că nu putem să-i cunoaştem personal pe toţi, îi cunoaştem prin intermediul mass-mediei. Dacă apare la televizor şi e frumos, deja are bile albe. Dacă şi vorbeşte frumos, încă câteva. Aşa se umple de bile şi gata. Partidele marşează pe nume cunoscute din domeniul actorilor, cântăreţelor. Politica trebuie făcută de politicieni cu pregătire. Este ca o meserie, ca o şcoală.

16 16 Nivel de informare şi evaluări ale modului anterior de alegere a parlamentarilor Cei mai mulţi dintre respondenţi cunosc sistemul de vot anterior. Majoritatea evaluărilor sunt negative. Care sunt motivele invocate?

17 17 Nivel de informare şi evaluări ale modului anterior de alegere a parlamentarilor Evaluări negative: Sistemul de listă a făcut posibilă alegerea în Parlament a unor persoane nepotrivite despre care alegătorii nu ştiu nimic, care ulterior nu se străduie pentru alegători, al căror interes principal era să îi convingă, uneori plătind sume importante, pe liderii de partid să îi includă pe listă Sistemul anterior a făcut posibilă intrarea în Parlament a prea multe partide

18 18 Nivel de informare şi evaluări ale modului anterior de alegere a parlamentarilor Evaluări pozitive: Sistemul anterior era mai simplu Puteai să intri în Parlament fără să fii foarte bogat.

19 19 Nivel de informare şi evaluări ale modului anterior de alegere a parlamentarilor Oamenii competenţi nu aveau acces la funcţie ca să aibă putere de decizie, pentru că erau promovaţi cei care erau prin preajma liderului. Îi punea să reprezinte o zonă a ţării când de fapt ei nici nu făceau parte din zona respectivă şi erau puşi să o reprezinte. Nu-i cunoşteam deloc şi erau alţii foarte competenţi. Trebuiau reduşi la tăcere. Da, pentru fiecare o anumită sumă, erai pus fiecare la un anumit număr pe listă,... dacă postul ăla era eligibil plăteai mai mult, dacă erai la un post mai aşa, plăteai mai puţin... Avantaje era că erau cheltuieli mai mici. Era bun, pentru că aşa e în particular şi în privat şi în stat. Fiecare manager îşi face echipa după cum ştie el că sunt. Eu ca şi persoană publică nu am habar despre anumiţi oameni din partid. De exemplu eu nu ştiu dacă ăla e mai bun să fie nu ştiu ce consilier pe nu ştiu ce bază.

20 20 Nivel de informare privind sistemul de alegere a parlamentarilor în noiembrie Cei mai mulţi dintre respondenţi au auzit despre schimbarea sistemul de vot. Cei mai mulţi dintre aceştia cunosc câteva elemente foarte generale ale noului sistem: - va fi posibilă alegerea omului şi nu a partidului - alegerea e ca la primari, dar într-un singur tur Foarte puţini respondenţi ştiu în ce mod sunt atribuite mandate celor care nu au obţinut 50% dintre voturi Cei mai mulţi afirmă că ar fi fost necesare campanii de informare privind noul sistem de vot.

21 SISTEMUL DE ALEGERE A PARLAMENTARILOR NOIEMBRIE 2008

22 22 Nivel de informare privind sistemul de alegere a parlamentarilor în noiembrie Se ajunge la alegeri să se voteze cu sistemul uninominal şi peste 90% din populaţie d nu o să aibă habar unde se duc şi ce vor face. De ce nu ştim? Pentru că nu se mediatizează. Eu cel puţin nu am văzut la un televizor să îmi vorbească mie, să îmi explice, adică eu, aş fi ăla de la ţară, care am patru clase, să îmi explice şi mie, frate, uite, ăsta e sistemul de votare, eu nu am văzut o emisiune care să îmi explice cum se face. Deci eu m-am interesat personal, am deschis internetul, am întrebat pe cineva care era apt să-mi răspundă şi am terminat povestea în 5 minute. Probabil va fi la un instructaj la TV [ca să explice noul sistem de vot] cu două zile înainte, cum se face de obicei...

23 23 Aspecte pozitive ale noului sistem de alegere a parlamentarilor Va creşte gradul de informare asupra candidaţilor. Drept urmare, cei aleşi vor fi mai profesionişti Va fi eliminată/limitată posibilitatea liderilor de partid să impună candidaţi slabi Parlamentarii vor fi obligaţi în mai mare măsură decât până acum să ţină legătura cu cei care i-au ales Va creşte proporţia parlamentarilor care provin din zona în care au candidat Este ceva nou, va schimba clasa politică

24 24 Aspecte negative ale noului sistem de alegere a parlamentarilor Vor fi aleşi mulţi parlamentari neprofesionişti, dintre cei care sunt bogaţi, şi pot să îşi plătească campania electorală sunt vedete din muzică, sport Nu va fi limitată suficient posibilitatea liderilor de partid să impună candidaţi slabi, dar care le sunt prieteni Actualul sistem e greu de înţeles Actualul sistem nu produce efectele scontate asupra informării cetăţenilor Actualul sistem nu este destul de radical, e un compromis nereuşit

25 25 Cum va fi noul sistem de alegere a parlamentarilor? Pentru noi îi tot atâta: ori votăm omul, ori votăm partidul, e tot aia. Chiar ne bucurăm de ideea aceasta, nu ştiu de unde a venit. Votul nominal e bun, pe baza că ai de unde alege, foarte frumos pe liste să fie Ion, Gheorghe, Vasile. Atunci omul se duce foarte frumos şi votez pe Ion că-i din cartier, votez persoana. Exact acelaşi lucru. Că-i tot pe liste, da nici măcar că nu este curat, îi mascat, da şi dă un spaţiu mult mai mare la aranjamente. Noi votăm ce vrem şi iese ce vor. Păi şi aici, nu e încă perfect sistemul pentru că pe lângă cei aleşi, mai vin în funcţie de rezultatele câştigate cu supliment de parlamentari. Vot nominal, care şi aici o să intre manelişti. Deci, o dată, nefiind [vedetele din sport, muzică] oameni politici adevăraţi, în adevăratul sens al cuvântului, nu sunt oameni care să le dejoace jocurile, pe de o parte, să le strice jocul, dar... Sigur, sunt paravanele după care se fac jocurile la umbră şi răcoare. În rău pentru că partidele conduc acum, acolo este un şef şi toată lumea nu mişcă în front... Ei, dar acum când toată lumea va merge... vor fi 450 de... adună-i pe aceia pe toţi...

26 26 Candidatul ideal la viitoarele alegeri parlamentare onest, să nu fie corupt, să îşi ţină promisiunile să cunoască problemele comunităţii, să ştie cum trăiesc oamenii obişnuiţi să arate respect faţă de oamenii obişnuiţi să fie informat să fie educat alte atribute: bun orator, să fie tânăr, să aibă familie, să aibă o avere considerabilă câştigată în mod cinstit

27 27 Care este cea mai bună metodă de selecţie a parlamentarilor? Sistemul nou este considerat a fi bun sau, cel puţin, cu un potenţial mai ridicat decât alte sisteme posibile, de către aproape toţi respondenţii care şi-au exprimat opinia Un număr mic de respondenţi preferă vechiul sistem Un număr mic de respondenţi preferă un sistem majoritar cu alegeri în două tururi de scrutin

28 28 Cum va fi noul sistem de alegere a parlamentarilor? În două tururi ar fi mai corect. Mie la momentul respectiv mi se părea o opţiune bună pentru că trebuie să trecem şi prin asta. Eu sunt convins că o să ajungem la sistemul american care mi se pare cel mai bun, prin reprezentanţi. Până la urmă e o trecere. Dar nu este... un uninominal total. Este aşa, o corcitură. Eu zic aşa, că mai bine era uninominal în două tururi, că, măcar ştiai, alegi omul respectiv Dacă ia 51% din voturi, e ales omul respectiv, dacă nu ia 51% din voturi, atunci e ca şi cum s-ar fi votat pe listă. În momentul în care se împlineşte un an, poţi să îl iei la răspundere, îl taxezi. Cum a făcut, plusuri, minusuri. Pentru primul an, uninominal o să fie un haos.

29 29 Participare la referendumul pentru votul uninominal din Justificări ale prezenţei sau absenţei la vot. Motivele invocate de către cei care au votat: vot pentru schimbare pentru o clasă politică nouă pentru reducerea corupţiei au votat pentru că e bine să îți spui părerea şi pentru că şi ceilalţi au votat au mers la vot ca să îşi întâlnească prietenii, cunoscuţii Motivele invocate de către cei care nu au votat: nu au avut timp nu au avut suficiente informaţii

30 30 Participare la referendumul pentru votul uninominal din Justificări ale prezenţei sau absenţei la vot. Eu, nu, eu pe astea pe care nu le înţeleg, nu mă duc să votez, nu dacă nu ştiu despre ce votez, mai bine nu mă duc, decât să pun poate pentru unul care nu face bine, în loc de unul care ar face, de ce să amestec eu acolo. Am votat ca să fie mai bine. Ca să dispară mafia. Aşa e la ţară, dacă merge un prieten, hai să mă duc şi eu. Că o fost sărbătoare. Ne mai vedem cu neamurile.

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova Vox Populi martie, aprilie 2019 Influența schimbării sistemului electoral asupra rezultat

Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova Vox Populi martie, aprilie 2019 Influența schimbării sistemului electoral asupra rezultat Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova Vox Populi martie, aprilie 2019 Influența schimbării sistemului electoral asupra rezultatelor comportamentului electoral al cetățenilor la alegerile

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Studiu politic SINTEZA Raport de cercetare METODOLOGIE Volumul eșantionului: 1.199 subiecți 18+, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă a României Tipul eșantionului: Multi-stratificat,

Mai mult

C.E.C.C.A.R. Nr. 56/2009 Măsuri pentru punerea în aplicare a prevederilor pct. 24 alin. 3 şi pct. 67 alin. 3 din Regulamentul de Organizare şi Funcţio

C.E.C.C.A.R. Nr. 56/2009 Măsuri pentru punerea în aplicare a prevederilor pct. 24 alin. 3 şi pct. 67 alin. 3 din Regulamentul de Organizare şi Funcţio C.E.C.C.A.R. Nr. 56/2009 Măsuri pentru punerea în aplicare a prevederilor pct. 24 alin. 3 şi pct. 67 alin. 3 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CECCAR Regulamentul de Organizare şi Funcţionare

Mai mult

Microsoft Word - pv 27 decembrie 2010.doc

Microsoft Word - pv 27 decembrie 2010.doc Proces - Verbal încheiat astăzi, 27 decembrie 2010 în şedinţa de îndată a Consiliului local al municipiului Deva Consiliul local a fost convocat în şedinţă de îndată cu respectarea prevederilor art.39

Mai mult

Grafice romana martie 2004.xls

Grafice romana martie 2004.xls Partea I. Atitudini civice Au fost utilizate patru tipuri de întrebari pentru a evalua influenta media asupra atitudinilor civice. Aprilie 2004 pag. 1 CURS-SA pentru CNA 1. Perceptia populatiei cu privire

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta c

CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta c CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta condiţia fizică şi a descoperi beneficiile acestui sport

Mai mult

[imas] barometrul socio-politic aprilie 2019

[imas] barometrul socio-politic aprilie 2019 barometrul socio-politic Republica Moldova aprilie 2019 raport elaborat de: Doru Petruţi doru.petruti@imas.md metodologie eşan%onare: stra*ficat, probabilist, tri-stadial; volum eşan%on: 1110 respondenţi,

Mai mult

Romania postcomunista. Trecut, prezent si viitor

Romania postcomunista. Trecut, prezent si viitor REPREZENTARE, MANDATE ŞI CALITATEA DEMOCRAŢIEI 181 Fenomenul de realegere în alegerile parlamentare din 2012 Alegerile parlamentare din 2012 au reprezentat o victorie covârşitoare a alianţei politice dintre

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Barometrul opiniei publice Martie 2009 Credeţi că în ţara noastră lucrurile merg într-o direcţie bună sau greşită? Nu ştiu (NŞ), 11% Nu răspunde (NR), 1% Direcţia este bună, 29.20% Direcţia este greşită,

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de 12.01.2017 data înregistrării: 27.05.2017 participanţi:

Mai mult

Ordonanță de urgență privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea al

Ordonanță de urgență privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea al Ordonanță de urgență privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prezentarea sumară a studiului național PERCEPȚIA POPULAȚIEI DESPRE MASS-MEDIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA ANGELA VACARU M&E / Program Officer Internews în Moldova avacaru@internews.org Acest studiu este parte

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation AVOCATURA ȘI MEDIUL DE AFACERI STUDIU extras Av.Dan Livescu, Av.Monica Livescu Alexandru Zodieru director Cult Market Research Consultant stiintific - prof. univ. dr. Septimiu Chelcea Anchetă sociologică

Mai mult

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul din Ploiesti, in perioada octombrie-noiembrie 2009.

Mai mult

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic 1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aici sunt 3 pasi: 1. Motivatia, de ce vrei sa slabesti

Mai mult

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd 30 de lucruri pe care nu le po}i afla de la prieteni {i p rin}i CORINT JUNIOR Salutare, Fetele au făcut întotdeauna parte din viaţa ta. Dar până acum, tu şi prietenii tăi v - aţi văzut de treburile voastre,

Mai mult

LICEUL TEHNOLOGIC ASTRA PITEŞTI Piteşti, str. Nicolae Dobrin, nr.3, tel/fax , web: liceulastra.ro Chestionaru

LICEUL TEHNOLOGIC ASTRA PITEŞTI Piteşti, str. Nicolae Dobrin, nr.3, tel/fax ,   web: liceulastra.ro Chestionaru LICEUL TEHNOLOGIC ASTRA PITEŞTI Piteşti, str. Nicolae Dobrin, nr.3, tel/fax 0248251824, e-mail: liceulastra@yahoo.com; web: liceulastra.ro Chestionarul pentru părinţi (nivelurile profesional, liceal) Răspunsurile

Mai mult

Chestionar parinti

Chestionar parinti Chestionarul pentru părinţi (nivelurile antepreşcolar, preşcolar, primar, gimnazial, liceal) Răspunsurile marcate cu un cerculeţ permit selectarea unei singure variante, răspunsurile marcate cu un pătrăţel

Mai mult

Slide 1

Slide 1 METODOLOGIE Volumul eșantionului 1160 subiecți 18+ Reprezentativitate Eroare maximă tolerată ±2,9% Perioada de desfășurare 13-15.07.2016 Tipul eșantionului Multi-stratificat, probabilist Metoda CATI (Computer

Mai mult

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex 1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sexual. Poţi contribui şi tu ca acest lucru să nu i se

Mai mult

Print

Print CEL MAI MARE LOC DE JOACĂ DIN ROMÂNIA E o joacă de copii să ai angajați fericiți! E O JOACĂ DE COPII SĂ AI ANGAJAȚI FERICIȚI! Noi venim cu activitățile fun și relaxante pentru oamenii tăi, tu le oferi

Mai mult

eb76_3_parlemeter_report_ro

eb76_3_parlemeter_report_ro Eurobarometru 76.3 Parlametru Realizat de TNS Opinion & Social la cererea Parlamentului European Sondaj coordonat de Direcţia Generală Comunicare CUPRINS INTRODUCERE...3 REZUMAT...5 I. INFORMAŢII PRIVIND

Mai mult

Wise King Solomon Romanian CB

Wise King Solomon Romanian CB Biblia pentru copii prezintă Înțeleptul Împărat Solomon Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: Lazarus Adaptată după: Ruth Klassen Tradusă de: Ana Ionesi Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

Mai mult

Regulament din forma sintetica pentru data

Regulament din forma sintetica pentru data REGULAMENT din 24 februarie 1994 al Camerei Deputaţilor *) - Republicare CAPIT OLUL I: Organizarea Camerei Deputaţilor SECŢ IUNEA 1: Constituirea Camerei Deputaţilor Art. 1 Camera Deputaţilor nou-aleasă

Mai mult

Suta la suta

Suta la suta Victor Ponta la 100% B1 Tv, 01 Noiembrie 2010 Robert Turcescu: Doamnelor şi domnilor, bună seara! Invitatul confruntării 100% din această primă seară a săptămânii în care ne aflăm este preşedintele PSD,

Mai mult

2013 Mituri despre abdomen Valentin Bosioc

2013 Mituri despre abdomen Valentin Bosioc 2013 Mituri despre abdomen Valentin Bosioc By Valentin Bosioc antrenor personal cu recunoaștere internațională (www.valentinbosioc.com) Despre abdomen perfect: cu această broșură cred ca voi dezamăgi multă

Mai mult

Inima mea, sufletul meu: 11 negri mititei

Inima mea, sufletul meu: 11 negri mititei Inima mea, sufletul meu: 11 negri mititei Până să dea gerul, au locuit, tot într-o odaie, la marginea mahalalei Obor, din Călărași. Ea are 36 de ani, el are 38. Și 11 copii. Asta ne amuză: Mă, voi sunteți

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

Microsoft Word - dice town.docx

Microsoft Word - dice town.docx Undeva în estul sălbatic american... O mină de aur, teritorii propice pentru creşterea animalelor, nici nu este nevoie de mai mult pentru a atrage aventurieri de toate tipurile. Un mic orăşel a fost repede

Mai mult

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Interv

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Interv United States Holocaust Memorial Museum Interview with Anastasia Brăguţă RG-50.572*0041 Numele și prenumele intervievatului: Anastasia Brăguţă Data nașterii: 1925 Locul nașterii: Olăneşti, Republica Moldova

Mai mult

ROMANIA

ROMANIA ROMÂNIA JUDEŢUL BUZĂU MUNICIPIUL BUZĂU CONSILIUL LOCAL PROCES VERBAL încheiat astăzi, 07 decembrie 2016, orele 14,00, cu ocazia şedinţei Consiliului Local al Municipiului Buzău Astăzi, data de mai sus,

Mai mult

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest formular online (http://bit.ly/civit-a1) până la data de

Mai mult

al şedinţei ordinare din Dl Secretar face prezenţa: Din cei 27 consilieri în funcţie, 27 consilieri, prezenţi. La primul punct al ordinei d

al şedinţei ordinare din Dl Secretar face prezenţa: Din cei 27 consilieri în funcţie, 27 consilieri, prezenţi. La primul punct al ordinei d al şedinţei ordinare din 29.08.2012 Dl Secretar face prezenţa: Din cei 27 consilieri în funcţie, 27 consilieri, prezenţi. La primul punct al ordinei de zi al şedinţei de astăzi avem aprobarea, validarea

Mai mult

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzile adunate. Uită-te la aceste exemple simple despre

Mai mult

Microsoft Word - Proces verbal sedinta 12 ianuarie 2007.doc

Microsoft Word - Proces verbal sedinta 12 ianuarie 2007.doc R O M Â N I A JUDEŢUL VASLUI CONSILIUL JUDEŢEAN PROCES-VERBAL încheiat astăzi, 12 ianuarie 2007, în şedinţa extraordinară a Consiliului judeţean Vaslui, care are loc la ora 16,00 ORA 16,00, preşedinte

Mai mult

Your Presentation Name

Your Presentation Name 1 Barometrul INSCOP ADEVĂRUL despre ROMÂNIA Ianuarie 2014 2 Metodologie Barometrul INSCOP Adevărul despre România a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul Sondajul a fost realizat

Mai mult

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să faci cu uşurinţă lucrurile pe care alţii le fac greu

Mai mult

PROCES VERBAL AL ŞEDINŢEI EXTRAORDINARE DIN 20

PROCES VERBAL AL ŞEDINŢEI EXTRAORDINARE DIN 20 1 al şedinţei extraordinare din data de 20.07.2010 Dl. Sever Stana: face prezenţa: 16 consilieri prezenţi şi 11 absenţi (dl Avramescu Manuel, dl Cursaru Paul Gabriel, dl Darabont Dan Alexandru, dl Dina

Mai mult

GUVERNUL ROMÂNIEI ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice local

GUVERNUL ROMÂNIEI ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice local GUVERNUL ROMÂNIEI ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001

Mai mult

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Timp de o săptămână, au transformat pasiunea și talentul

Mai mult

Comunicare politica

Comunicare politica FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI superior 1.2 Facultatea FACULTATEA DE ŞTIINȚE POLITICE, ADMINISTRATIVE ȘI ALE COMUNICĂRII 1.3 Departamentul

Mai mult

Barometrul opiniei publice

Barometrul opiniei publice Barometrul opiniei publice Prezentare 7 ianuarie 2019 Metodologia cercetarii Volumul eşantionului: 1224 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult; Eşantion: stratificat, probabilist, bistadial; Criterii

Mai mult

DECIZIE nr

DECIZIE nr DECIZIE nr. 308 din 26 martie 2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European Având în vedere dubla calitate a Consiliului

Mai mult

Microsoft Word - cod-conduita.docx

Microsoft Word - cod-conduita.docx Cod de bune practici de reflectare a campaniei electorale Pentru alegerile parlamentare din 2019 al postului TV8 și portalului de știri TV8.MD Postul de televiziune TV8 și portalul TV8.MD adoptă prezentul

Mai mult

Percepții și atitudini ale populației privind incluziunea socială

Percepții și atitudini ale populației privind incluziunea socială BOGAŢI ŞI SĂRACI Percepții și atitudini ale populației României privind sărăcia și incluziunea socială LOGO martie 2012 Metodologia cercețării: Volumul eșantionului: 1.073 subiecți 18+ Tipul eșantionului:

Mai mult

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne -

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne - Pentru Papi, primul meu profesor Un profesor are un impact asupra eternității; nu știe niciodată unde se termină influența lui. Henry Adams Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână

Mai mult

Fighting discrimination through art activities

Fighting discrimination through art activities Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei Teatru Forum și Media advocacy factori ai schimbării atitudinii comunității față de persoanele cu dizabilități Lina Malcoci Manager comunicare Keystone

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

Sondaj de opinie - National 2-4 noiembrie 2015

Sondaj de opinie - National 2-4 noiembrie 2015 Sondaj de opinie - National 2-4 noiembrie 2015 Metodologie si esantion Populatia adulta, neinstitutionalizata folosind metoda CATI. Intrebari legate de subiecte actuale. Esantion 992 interviuri. Esantion

Mai mult

al şedinţei extraordinare din data de Dl Secretar face prezenţa: din 27 consilieri în funcţie, 26 sunt prezenţi, 1 consilier absent (dl Spi

al şedinţei extraordinare din data de Dl Secretar face prezenţa: din 27 consilieri în funcţie, 26 sunt prezenţi, 1 consilier absent (dl Spi al şedinţei extraordinare din data de 19.03.2009 Dl Secretar face prezenţa: din 27 consilieri în funcţie, 26 sunt prezenţi, 1 consilier absent (dl Spiridon). Având în vedere că este vorba de o şedinţă

Mai mult

E C M F ) Cuvinte cheie Instituţiile Uniunii Europene The work of the European Institutions Timp Obligatoriu : 2h Opţional: 2h 1. Introducere Scopul a

E C M F ) Cuvinte cheie Instituţiile Uniunii Europene The work of the European Institutions Timp Obligatoriu : 2h Opţional: 2h 1. Introducere Scopul a E C M F ) Cuvinte cheie Instituţiile Uniunii Europene The work of the European Institutions Timp Obligatoriu : 2h Opţional: 2h 1. Introducere Scopul acestui modul este de a explica influenţa deciziilor

Mai mult

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi destinate îngrijirii copiilor 4 Cum să înţelegeţi somnul

Mai mult

PE / BEC ANEXA Nr. 4 BIROUL ELECTORAL CENTRAL PROCES - VERBAL *) privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamen

PE / BEC ANEXA Nr. 4 BIROUL ELECTORAL CENTRAL PROCES - VERBAL *) privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamen PE / BEC ANEXA 4 BIROUL ELECTORAL CENTRAL PROCES - VERBAL *) privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European 26 mai 2019 a a1 a2 b b1 b2 b3 c Numărul total

Mai mult

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoas

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoas ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoase, implementat de Organizația Salvați Copiii și se

Mai mult

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa I Numele... Inițiala prenumelui

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa I Numele... Inițiala prenumelui CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa I Numele... Inițiala prenumelui tatălui... Prenumele... Școala de proveniență......

Mai mult

Strângerea de mână

Strângerea de mână semnificaţii de Andy Szekely Felul în care interlocutorul dă noroc cu tine îţi poate furniza o mulţime de informaţii preţioase. În plus, gestul în sine este şi un puternic furnizor de încredere. Dr. Allan

Mai mult

Microsoft Word - polis nr 9 format b.doc

Microsoft Word - polis nr 9 format b.doc Dan SULTĂNESCU: Românii au decis să nu lase toată puterea în mâna unui singur partid ["The Romanians had decided not to give all the power just to one party"] În contextul evoluţiilor politice, economice

Mai mult

De ce viitorul sună... sexy pentru Penny Market

De ce viitorul sună... sexy pentru Penny Market De ce viitorul sună... sexy pentru Penny Market 30 Oct 2017 de Alina Stan [1] Oliver Eifler și-a petrecut jumătate din viață lucrând în retail și de patru ani conduce operațiunile Penny Market în România,

Mai mult

Subiecte_funar_2006.doc

Subiecte_funar_2006.doc Clasa a VIII-a A. 1. Exista numere n Z astfel încât n si n+ sa fie patrate perfecte? (Gheorghe Stoica) A. 2. Se considera A N o multime cu 7 elemente si k N*. Aratati ca ecuatia 4x 2 4ax+b 2 +10k = 0,

Mai mult

ROMÂNIA JUDEŢUL ALBA MUNICIPIUL ALBA IULIA CONSILIUL LOCAL PROCES VERBAL Încheiat azi 14 iunie 2018, în cadrul şedinţei extraordinare cu convocare de

ROMÂNIA JUDEŢUL ALBA MUNICIPIUL ALBA IULIA CONSILIUL LOCAL PROCES VERBAL Încheiat azi 14 iunie 2018, în cadrul şedinţei extraordinare cu convocare de ROMÂNIA JUDEŢUL ALBA MUNICIPIUL ALBA IULIA CONSILIUL LOCAL PROCES VERBAL Încheiat azi 14 iunie 2018, în cadrul şedinţei extraordinare cu convocare de îndată a Consiliului Local al municipiului Alba-Iulia.

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Centrul de consiliere și orientare in cariera CONSILIEREA ÎN CARIERĂ Fiecare persoana isi alege viitoarea meserie în funcţie de anumite criterii. Astfel sunt mai multe tipuri de alegeri: social orientate:

Mai mult

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contacte utile în sprijinul tău Co-finanțat de Uniunea Europeană BINE DE ȘTIUT Ai

Mai mult

ep 10

ep 10 CUM SA GESTIONEZI EFICIENT CONFLICTELE DINTRE FRATI SI DINTRE COPII IN GENERAL TRANSCRIPT Adriana Astăzi vom vorbi despre familiile cu mai mulți copii, în mod special despre copiii din aceste familii.

Mai mult

Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Ce trebuie

Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Ce trebuie Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Ce trebuie sa stie pensionarii Elena Deacu, Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni noua lege a pensiilor, care prevede ca punctul de pensie va creste

Mai mult

1 Barometrul ADEVĂRUL despre ROMÂNIA NOIEMBRIE - DECEMBRIE 2015

1   Barometrul ADEVĂRUL despre ROMÂNIA NOIEMBRIE - DECEMBRIE 2015 1 Barometrul ADEVĂRUL despre ROMÂNIA NOIEMBRIE - DECEMBRIE 2015 2 Metodologie Sondajul Barometrul INSCOP Adevărul despre România a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul Sondajul a fost realizat

Mai mult

În cursul lunii noiembrie 2007, cele 8 ziare supuse monitorizării în cadrul proiectului au publicat mai puţine materiale de presă care au vizat corupţ

În cursul lunii noiembrie 2007, cele 8 ziare supuse monitorizării în cadrul proiectului au publicat mai puţine materiale de presă care au vizat corupţ Strengthening Civil Society Monitoring Capacity in Moldova Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media Anexă Metodologia de monitorizare Programul Consolidarea Capacităţii de Monitorizare a Societăţii

Mai mult

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era de 535.140 de persoane. Cercetătorii și activiștii

Mai mult

Legea nr317

Legea nr317 Tabel centralizator Pl x 419/2017 Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii Nr. crt. Legea nr.317/2004 Inițiativa legislativă Pl x 419/2017 1. Lege pentru modificarea și completarea

Mai mult

NICI DE ZIUA UNIRII NU LASA GUVERNUL IN PACE – Klaus Iohannis ataca Parlamentul, Guvernul si Curtea Constitutionala si vrea referendum pe gratiere col

NICI DE ZIUA UNIRII NU LASA GUVERNUL IN PACE – Klaus Iohannis ataca Parlamentul, Guvernul si Curtea Constitutionala si vrea referendum pe gratiere col NICI DE ZIUA UNIRII NU LASA GUVERNUL IN PACE Klaus Iohannis ataca Parlamentul, Guvernul si Curtea Constitutionala si vrea referendum pe gratiere colectiva si modificari la Codurile penale. Iohannis nu

Mai mult

LEGE Nr. 102 din 3 mai 2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter P

LEGE Nr. 102 din 3 mai 2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter P LEGE Nr. 102 din 3 mai 2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal Text în vigoare începând cu data de 7 octombrie

Mai mult

POLITICĂ FĂRĂ BARIERE Propuneri de modificări legislative privind votul prin corespondență Propunerile noastre se bazează pe noile principii/obiective

POLITICĂ FĂRĂ BARIERE Propuneri de modificări legislative privind votul prin corespondență Propunerile noastre se bazează pe noile principii/obiective POLITICĂ FĂRĂ BARIERE Propuneri de modificări legislative privind votul prin corespondență Propunerile noastre se bazează pe noile principii/obiective identificate în urma dezbaterii din 8 iulie și au

Mai mult

Controlul de constituţionalitate

Controlul de constituţionalitate Drept constituţional şi Instituţii politice II prof. Mircea CRISTE prof. univ. dr. Mircea CRISTE Drepturile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor 1. Libertățile fundamentale (continuare) 1.6.- Secretul

Mai mult

Daniel and the Lions Den Romanian CB

Daniel and the Lions Den Romanian CB Biblia pentru copii prezintă Daniel În Groapa Leilor Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: Jonathan Hay Adaptată după: Mary-Anne S. Tradusă de: Ana Ionesi Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

Mai mult

Academician Nicolae Dabija: Un nou pact Ribbentrop-Molotov?

Academician Nicolae Dabija: Un nou pact Ribbentrop-Molotov? În toamna anului 1989 un grup de deputaţi ai Sovietului Suprem al URSS am fost invitaţi de un grup de senatori americani în SUA, scrie în literaturasiarta.md, Nicolae Dabija preluat de Romanian Global

Mai mult

R O M Â N I A JUDEŢUL IALOMIŢA CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI GHEORGHE DOJA Nr din PROCES VERBAL Încheiat astăzi, , în cadrul ş

R O M Â N I A JUDEŢUL IALOMIŢA CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI GHEORGHE DOJA Nr din PROCES VERBAL Încheiat astăzi, , în cadrul ş R O M Â N I A Nr. 1843 din 22.06.2016 PROCES VERBAL Încheiat astăzi, 22.06.2016, în cadrul şedinţei de constituire a Consiliului Local al Comunei Gheorghe Doja Şedinţa de constituire are loc, potrivit

Mai mult

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Adaptat timpului, dar ancorat pe stâncă CINE SUNTEM NOI?...cei care credem că fiecare copil și tânar este important și valoros în ochii Lui Dumnezeu... "Încredințează-ți

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Moisza_Cristi_Buda_Manuel.pptx

Microsoft PowerPoint - Moisza_Cristi_Buda_Manuel.pptx Oameni,Locuri,Fapte Centenarul Marii Uniri Majestatea sa Ferdinand I, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern- Sigmaringen a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea

Mai mult

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT PARTIDA ROMILOR SOCIAL-DEMOCRATĂ DIN ROMÂNIA ACORD POLITIC privind PARTENERIATUL DINTRE PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT ŞI PARTIDA ROMILOR SOCIAL-DEMOCRATĂ DIN ROMÂNIA - Bucureşti, 24

Mai mult

NR…

NR… GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECŢIEI SOCIALE ŞI PERSOANELOR VÂRSTNICE DIRECŢIA EGALITATE DE ŞANSE ÎNTRE FEMEI ŞI BĂRBAŢI Reprezentarea lor şi a bărbaţilor în alegerile parlamentare

Mai mult

Pe o scală de la 1 la 10 în care nota 1 înseamnă sigur nu voi vota, iar nota 10 înseamnă sigur voi vota, indicați în ce măsură intenționați să vă prez

Pe o scală de la 1 la 10 în care nota 1 înseamnă sigur nu voi vota, iar nota 10 înseamnă sigur voi vota, indicați în ce măsură intenționați să vă prez Sondaj de opinie la nivel national Raport - Martie 2019 1 Metodologia sondajului Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat de INSCOP Research la comanda Fundației Konrad Adenauer. Datele sondajului

Mai mult

Regulament privind alegerea studenților-doctoranzi în cadrul CSUD și în consiliul școlii doctorale

Regulament privind alegerea studenților-doctoranzi în cadrul CSUD și în consiliul școlii doctorale Regulament privind alegerea studenților-doctoranzi în cadrul CSUD și în consiliul școlii doctorale Capitolul 1 Dispoziţii generale Art.1. Prezentul regulament stabileşte regulile după care se organizează

Mai mult

Regulament de alegeri a studenţilor reprezentanţi

Regulament de alegeri a studenţilor reprezentanţi Regulament de alegeri a studenţilor reprezentanţi în conducerea academică a Universităţii de Nord din Baia Mare Titlul I - Principii Dreptul la reprezentare al studenţilor, precum şi obligativitatea includerii

Mai mult

CÂT DE DIGITALIZAT ESTE TURISMUL ROMÂNESC? STUDIU REALIZAT DE h

CÂT DE DIGITALIZAT ESTE TURISMUL ROMÂNESC? STUDIU REALIZAT DE h CÂT DE DIGITALIZAT ESTE TURISMUL ROMÂNESC? STUDIU REALIZAT DE http://www.digital-travel.ro http://www.digital-travel.ro http://www.digital-travel.ro http://www.digital-travel.ro http://www.digital-travel.ro

Mai mult

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2_pt_minoritate_sarba

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2_pt_minoritate_sarba CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 2 Limba română pentru elevii de la şcolile şi secţiile cu predare în limba sârbă Judeţul/sectorul... Localitatea...

Mai mult

ANTICORUPTIA SE SCUFUNDA IN LUX - Procurorii DNA au devenit mai bogati decat marii corupti. Admirati vila din Snagov si limuzinele de lux ale sotilor

ANTICORUPTIA SE SCUFUNDA IN LUX - Procurorii DNA au devenit mai bogati decat marii corupti. Admirati vila din Snagov si limuzinele de lux ale sotilor ANTICORUPTIA SE SCUFUNDA IN LUX - Procurorii DNA au devenit mai bogati decat marii corupti. Admirati vila din Snagov si limuzinele de lux ale sotilor Claudia Rosu si Doru Tulus. Cand nu folosesc masinile

Mai mult

Parlamentul României Camera Deputaților GRUPUL PARLAMENTAR U.D.M.R. Palatul Parlamentului, Str. Izvor 2-4, Sector V, Of. poştal 5, RO Bucureşti

Parlamentul României Camera Deputaților GRUPUL PARLAMENTAR U.D.M.R. Palatul Parlamentului, Str. Izvor 2-4, Sector V, Of. poştal 5, RO Bucureşti Parlamentul României Camera Deputaților GRUPUL PARLAMENTAR U.D.M.R. Palatul Parlamentului, Str. Izvor 2-4, Sector V, Of. poştal 5, RO-70550 Bucureşti Tel/fax: 004021-3142049; Tel: 004021-4021066, 4021067,

Mai mult

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimbarii, organizata de doua persoane de la care am avut

Mai mult

The Chalkboard

The Chalkboard Generatorul de motivatie Gandeste Pozitiv, mergi inainte si transforma-ti visele in realitate Introducere Cum am descoperit dezvoltarea personala Rolul motivatiei in atingerea obiectivelor Pregateste-te

Mai mult

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Ce se întâmplă cu mine? Am născut şi am un copil, sunt fericită, dar în acelaşi timp mă simt tristă, neliniştită

Mai mult

Lege pentru modificarea unor acte normative în materie electorală I. Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, p

Lege pentru modificarea unor acte normative în materie electorală I. Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, p Lege pentru modificarea unor acte normative în materie electorală I. Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale

Mai mult

Microsoft Word - D.P. PUZ C.URSENI, doc

Microsoft Word - D.P. PUZ C.URSENI, doc PRIMARIA MUNICIPIULUI TIMISOARA MINUTA PRIVIND DEZBATEREA PUBLICA DIN 24.02.2015 A PLANULUI URBANISTIC ZONAL LOCUINTE SI FUNCTIUNI COMPLEMENTARE, CALEA URSENI NR.36, TIMISOARA La dezbaterea publica desfasurata

Mai mult

IN NUMELE TATALUI – Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre sp

IN NUMELE TATALUI – Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre sp IN NUMELE TATALUI Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre spectacolul procurorilor DNA: Orice om politic sau om de

Mai mult

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2 ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2019 FLORI DE GÂND PENTRU MAMA Cu toată dragostea pentru

Mai mult

Banca Transilvania Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot

Banca Transilvania Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot sprijinul nostru pentru un credit responsabil si pentru alegerea casei

Mai mult

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 ATRIBUTIILE CONSILIULUI LOCAL sunt stabilite prin legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 - actualizata. Atribuţiile consiliului local Art. 36. - (1) Consiliul local are iniţiativa si hotaraste,

Mai mult

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T COLCAIE CORUPTIA IN DNA Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, Teodosia Iordachita. Bendei aranjeaza livrarea telefoanelor

Mai mult