ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII 4 mai 2015

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII 4 mai 2015"

Transcriere

1 Ministerul Sanatatii Institutul National de Sanatate Publica PromoSan-CRSP Bucureşti Directia de Sanatate Publica a jud.hunedoara ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII 4 mai 2018 ACŢIONEAZĂ ACUM! SALVEAZĂ O VIAŢĂ! Satisfacţia vieţii influenţează esenţial sănătatea inimilor noastre! Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara Compartiment Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate

2 Scurt istoric Ziua Naţională a Inimii (ZNI) din 4 mai a fost iniţiată de Academia de Ştiinţe Medicale în 1996, iar în 2011 a fost introdusă în calendarul campaniilor IEC pentru celebrarea unor zile/mondiale/europene/naţionale ale sănătăţii. ZNI abordează an de an factorii de risc/protecţie privind sănătatea cardiovasculară, ce pot fi influenţaţi prin schimbări în stilul de viaţă la nivel individual sau comunitar; astfel, ZNI a focalizat în ultimii ani pe stresul psihosocial, hipertensiune arterială, activitate fizică, obezitatea la femei şi consumul de alcool la tineret Boala cardiovasculara este principala cauza de mortalitate in Europa, atat la femei cat si la barbati, potrivit Cartei europene a sanatatii cardiovasculare, publicate pe site-ul heartcharter.org. Este responsabila de 55% dintre decesele din randul femeilor din Europa si de 43% dintre decesele din randul barbatilor, provocand peste 4,35 milioane de decese anual, in cele 53 de state membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii Regiunea Europeana si peste 1,9 milioane de decese anual, in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, boala cardiovasculara poate fi prevenita, tinand cont de factorii de risc ai acesteia: fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale si ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool si stresul.

3 Bolile cardiovasculare reprezintă criminalul numărul unu în lume; continuă să fie principala cauză de deces şi invaliditate în lumea de astăzi: peste 17,3 milioane de oameni mor pe glob din cauza bolilor cardiovasculare în fiecare an. Boala cardiovasculară = orice boală de inimă, boli vasculare ale creierului, sau afectarea vaselor sanguine. Cele mai frecvente boli cardiovasculare sunt: boala coronariană (de exemplu infarct miocardic) și boli cerebrovasculare (de exemplu, accident vascular cerebral). Controlul factorilor de risc cheie, cum ar fi dieta, activitatea fizică, consumul de tutun, şi a tensiunii arteriale poate reduce riscul de BCV.

4 Tema: Satisfacţia vieţii şi sănătatea inimii în România Slogan: ACŢIONEAZĂ ACUM. SALVEZĂ O VIAŢĂ Satisfacţia vieţii influenţează esenţial sănătatea inimilor noastre! Scop: Un prilej de a atrage atentia indivizilor, comunităţilor şi decidenţilor politici asupra cresterii alarmante a numarului de afectiuni cardiovasculare.

5 Obiective Diseminarea de date recente privind tabloul factorilor de risc şi a morbimortalităţii BCV în România, în contextul UE. Argumentarea corelaţiei pozitive între satisfacţia vieţii şi sănătatea cardiovasculară pe baza evidenţei din literatură şi a unui demers propriu de cercetare documentară. Orientarea promotorilor sănătăţii către principalele pârghii aflate la îndemâna lor pentru creşterea satisfacţiei vieţii în ţara noastră.

6 Mesaje cheie În ultimii 15 ani mortalitatea BCV în România reproduce dinamica descrescătoare a ţărilor din UE; cu toate acestea, în privinţa mortalităţii standardizate cu vârsta, încă ne găsim la total pe poziţia a 2-a cea mai rea (după Bulgaria) şi pe locuri foarte defavorabile pe subcauze precum IMA (locul 1 cel mai rău) sau bolile cerebrovasculare (locul 2 cel mai rău). Această situaţie obligă promotorii sănătăţii la menţinerea presiunii privind reducerea factorilor de risc BCV convenţionali precum fumatul, consumul de alcool, HTA necontrolată şi obezitatea. Factorul de risc neconvenţional al satisfacţiei vieţii în ciuda unei complexităţi greu de abordat este pus de evidenţa emergentă în legătură certă cu sănătatea cardiovasculară. Promotorilor sănătăţii din ţara noastră le sunt la îndemână acţiuni ţintind dezvoltarea unor componente ale satisfacţiei vieţii precum creşterea suportului social, încurajarea libertăţii de alegere în viaţă şi a generozităţii, precum şi conştientizarea rolului individual şi comunitar în controlul corupţiei.

7 Factori de risc cardiovascular Fumatul Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătatea dumneavoastră. Să vă lăsaţi de fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă scădea riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge. Niciodată nu este prea târziu să vă lăsaţi de fumat! Fiecare ţigară pe care o fumaţi vă face rau. Fumatul nu este singurul, dar este cel mai important factor de risc cardiovascular. Toate bolile inimii pot fi cauzate sau agravate de catre fumat. Dacă mai aveţi şi alţi factori de risc (incluzand stress-ul de orice fel), atunci şansele ca dumneavoastră să suferiţi de o boală a inimii creşte foarte mult. Cea mai bună metodă prin care puteţi să evitaţi toate aceste boli este să renuntaţi la fumat. În funcţie de cât de devreme vă lăsaţi de fumat, puteţi reduce sau chiar şterge efectele fumatului asupra organismului dumneavoastră. Astfel, vă veţi reduce dramatic riscul de a suferi de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi cancer pulmonar.

8 Z I U A N A Ţ I O N A L Ă A I N I M I I - 4 m a i Colesterolul crescut Colesterolul reprezintă un anumit tip de grăsimi care se regăseşte în sânge. Aveţi nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru buna funcţionare a celulelor corpului dumneavoastră şi pentru a produce hormoni importanţi. Cu toate acestea, în cazul în care există prea mult colesterol în sânge, acesta se depune pe peretele interior al arterelor, determinând formarea plăcilor de aterom. Ca urmare a acestei construcţii, arterele se îngustează procesul fiind numit rigidizarea arterelor sau ateroscleroză. În cazul în care o arteră care furnizează sânge inimii este complet blocată, muşchiul cardiac se necrozează (moare) infarct sau atac de cord. În cazul în care o arteră din creier este complet blocată, se produce un accident vascular cerebral. Una dintre cele mai bune metode de a preveni bolile cardiovasculare constă în menţinerea colesterolului în limite normale. De ce este colesterolul crescut este un factor de risc cardiovascular? Colesterolul este o substanţă grasă importantă pentru metabolismul corpului dumneavoastră. El se găseşte în mod normal în cantităţi mici şi este esenţial pentru funcţionarea corectă a organismului. Totusi, cu cât el se găseşte în cantitate mai mare în sângele dumneavoastră, cu atât creşte riscul de a suferi de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge. Colesterolul este de mai multe feluri: colesterol rău (sau LDL in termeni medicali) şi colesterol bun (sau HDL in termeni medicali). Colesterolul rău (LDL) reprezintă grăsimile transportate de la ficat către restul organismului. În schimb, colesterolul bun (HDL) sunt grăsimile care sunt aduse de la celule înapoi către ficat. Niveluri crescute de colesterol rău (LDL) duc în timp la depunerea substanţelor grase în peretele vaselor de sânge. Acest proces poartă numele de ateroscleroză. Aceasta duce în timp la blocarea şi îngroşarea arterelor, ceea ce duce mai departe la scăderea cantităţii de sânge care ajunge la inimă sau la creier. Astfel creşte riscul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral. O altă categorie de grăsimi care se găseşte în organism în mod normal sunt trigliceridele. Ele reprezintă cele mai importante rezerve de energie ale corpului nostru. Dacă sunt prezente în cantitate prea mare, şi trigliceridele vă pot creşte riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge.

9 Ce anume pot să fac pentru a-mi scădea nivelul de colesterol? În continuare vă sugerăm câteva metode prin care dumneavoastră vă puteţi scădea nivelul de colesterol din sânge şi astfel să reduceţi riscul de a suferi pe viitor de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge. Începeţi un program de mişcare. Puteţi începe prin a include mai mult mers pe jos în programul dumneavoastră zilnic, prin a lua scările în loc de lift sau prin a face plimbări în aer liber. Alte opţiuni sunt reprezentate de mersul cu bicicleta, înotul, tenisul sau chiar alergatul. Minimul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 30 de minute de mers rapid pe zi, de cel puţin 5 ori pe săptămână. Scăpaţi de kilogramele în plus. Persoanele obeze au aproape întotdeauna nivelurile de colesterol crescute. Evitaţi grăsimile nesănătoase. Ele sunt prezente în carnea roşie (porc sau vită), untura, unt, lapte nedegresat, maioneză, biscuiţi, prăjituri. Puteţi inlocui aceste mâncăruri cu carnea slaba (de pui), produse degresate, fructe. Încercaţi să mâncaţi cât mai multe grăsimi sănătoase. Aceastea se găsesc spre exemplu în peşte sau în uleiul de masline. Consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete. Evitaţi prăjelile şi încercaţi să folosiţi alte metode mai sănătoase prin care să gătiţi mâncarea (gratar, cu aburi, la cuptor). Renunţaţi la fumat. Fumatul, pe lângă celălalte efecte nocive, ajută colesterolul să se depuna pe pereţii arterelor. Oricât de mult aţi încerca, câteodata nivelul de colesterol rămâne crescut, chiar şi la oamenii cu stil de viaţă sănătos. În acest caz, medicul dumneavoastra vă poate prescrie medicamente care să scadă nivelul de colesterol. Este extrem de important să respectaţi sfaturile medicului şi să luaţi pastilele pe care acesta vi le-a indicat.

10 Hipertensiunea arterială Ce este tensiunea arterială? Sistemul circulator, unul dintre componentele fundamentale ale corpului nostru, este compus din inimă și vasele de sânge. Inima este un organ musculos care se contractă ritmic, având rolul de a se umple cu sânge, pe care mai apoi îl trimite către organe. Arterele sunt echivalentul biologic al unor conducte, fiind vase cu pereți elastici care conectează inima cu restul organismului. Tensiunea arterială este determinată de forța cu care inima trimite sângele în artere și de rezistența la flux opusă de către pereții arterelor. Tensiunea arterială are două valori, denumite sistolică și diastolică. Valoarea mai mare, citită prima, denumită tensiunea sistolică, este determinată în principal de forța cu care inima trimite sângele în artere. Valoarea mai mică, citită a doua, denumită tensiunea diastolică, este determinată în principal de rezistența pereților arterelor. Tensiunea arteriala (prescurtată adesea în actele medicale sub forma termenului TA ) se masoară în milimetri coloană de mercur (mm Hg). Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt: mai puțin de 130 mmhg tensiunea sistolică și mai puțin de 85 mmhg tensiunea diastolică.

11 Diabetul zaharat Diabetul zaharat este o boala cronica în care nivelul de glucoza din sângele dumneavoastră este ridicat. Sunt 2 tipuri de diabet, cel de tip 1 şi cel de tip 2. Pentru a întelege mai bine această boala, trebuie să ştiţi că insulina, produsă de pancreas, este singurul hormon care scade nivelul de glucoză din sânge. Nivelele crescută de glucoză din sânge pot distruge peretele arterelor, ducând la aparitia aterosclerozei. Obezitatea Obezitatea este un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului şi a bolilor de inimă. Să scăpaţi de kilogramele în plus poate fi greu, dar avantajele sunt numeroase.

12 Sedentarismul Un stil de viaţă sedentar este la fel de nesănatos pentru inima dumneavoastră ca şi hipertensiunea, obezitatea sau colesterolul crescut. Vestea bună este că puteţi reduce acest risc dacă adoptaţi un stil de viaţă mai activ! De ce este nesănătos sedentarismul? Sedentarismul a fost întotdeauna asociat cu obezitatea, cu boli ale inimii şi ale vaselor de sânge, cu diabetul zaharat, cu hipertensiunea arterială şi cu niveluri crescute de colesterol rău în sânge. Care sunt avantajele mişcării? Este foarte important pentru sănătatea dumneavoastră să fiţi activi pe parcursul unei zile. Indiferent dacă suferiţi sau nu de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge, un program de mişcare în fiecare zi poate avea numeroase avantaje, cum ar fi: Vă ajută să vă menţineţi valorile tensiunii arteriale la un nivel normal; Scade nivelurile de colesterol rău (LDL in termeni medicali) şi de trigliceride din sânge; Dacă suferiţi deja de diabet zaharat, vă poate ajuta să aveţi un control mai bun asupra valorilor glicemiei; Scade nivelul de stress, exerciţiul fizic având un puternic efect antidepresiv.

13 Stressul Chiar dacă stress-ul nu este o boală de sine stătătoare, el poate contribui la aparitia sau agravarea unor afecţiuni cronice cum ar fi insuficienţa cardiacă sau diabetul zaharat şi chiar poate declansa un infarct miocardic. Cum imi afectează stress-ul sănătatea? În momentul în care vă simţiti stresat, în organismul dumneavoastră se elibereaza diverşi hormoni (cum ar fi adrenalina sau cortizolul). Nivelurile crescute ale acestor hormoni pentru o perioadă mare de timp ar putea să vă predispună la alţi factori de risc (hipertensiunea arterială, niveluri crescute de colesterol în sânge). De asemenea, persoanele stresate au tendinţa să fumeze, să consume cantitaţi mari de cafea, să doarmă mai puţin sau să mănânce mai mult decat în mod normal. Toate aceste lucruri nu fac decât să vă crească riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge.

14 Cum pot reduce nivelul de stress? Există metode prin care puteţi să vă scădeţi nivelul de stress pe care îl resimţiţi: Începeţi un program de exerciţii fizice şi încercaţi să includeţi mai multă mişcare în fiecare zi; mişcarea este cel mai important lucru pe care îl puteţi face pentru a vă reduce nivelul de stress; Reduceţi cantitatea de cafea pe o consumaţi. Cafeaua conţine cofeină, care vă poate da o senzaţie de agitaţie. Dacă constataţi că după ce beţi cafea deveniţi anxios sau agitat, încercaţi să consumaţi mai puţină. Vorbiţi cu familia şi cu prietenii dumneavoastră despre problemele prin care treceţi. Ei vă pot ajuta să treceţi peste acestea. Încercaţi să vă găsiţi o ocupaţie plăcută care să vă ajute să vă deconectaţi de la problemele dumneavoastră. Puteţi să citiţi, să ascultaţi muzică, să mergeţi la plimbări, să jucaţi tenis sau lucraţi în grădină. O altă sugestie ar fi să vă luaţi un animal de companie. Astfel, veţi avea tot timpul o ocupaţie. Mai mult decât atât, persoanele care au în grijă animale de companie susţin că au un nivel de stress mult mai scăzut decât persoanele fără animale de companie. Este important să aveţi parte atât de un program regulat de somn. Majoritatea persoanelor au nevoie de aproximativ 7-8 ore de somn pe noapte. Vă va fi mult mai uşor să adormiţi dacă vă impuneţi un program cu o oră de culcare şi o oră de trezire. Ca să adormă mai uşor, majoritatea persoanelor susţin că cititul în pat înainte de culcare îi ajută.

15

16 CE ESTE INFARCTUL DE MIOCARD? Inima este o pompa biologica al carei rol este de a asigura circula]ia sângelui în organism. Functia de pompa este asigurata de muschiul inimii (miocard). Pentru a putea functiona, miocardul trebuie sa fie si el hranit cu sânge. Transportul sângelui la miocard se realizeaza prin trei artere care se numesc ARTERE CORONARE. Denumirea de coronare este datorata faptului ca arterele respective realizeaza un cerc la baza inimii din care pleaca ramuri catre vârful inimii. În felul acesta, artrele inimii dau aspectul unei coroane asezata cu vârful în jos. În timpul vie]ii noastre, exista tendinta de depunere de colesterol (o grasime care circula prin sânge) pe peretele intern al arterelor. Pe masura ce se acumuleaza, colesterolul este acoperit de fibre. Acest proces se numeste ATEROSCLEROZA, iar produsul rezultat din combinatia colesterol-fibre se numeste PLACA DE ATEROM. Ateroscleroza este un proces lent, care se desfasoara pe parcursul întregii vieti. La unii oameni, acest proces este, însa, accelerat de o serie de factori (fumat, hipertensiune arteriala, concentratii crescute de colesterol, diabet zaharat) denumiti factori de risc ai aterosclerozei. Placa de aterom se poate dezvolta spre interiorul (lumenul) arterei atât de mult încât poate sa strâmtoreze artera în diverse puncte ale acesteia. Aceasta strâmtorare se numeste STENOZA. Infarctul miocardic este o afectiune acuta, extrem de serioasa, care apare prin OCLUZIA (astuparea) uneia dintre arterele coronare. Ocluzia se face printr-un TROMB (cheag de sânge) care se fixeaza la nivelul unei stenoze pe o ruptura a placii de aterom situate la acest nivel. Drept urmare, por]iunea de miocard care era irigat` de artera respectiv` se distruge, proces denumit NECROZA. Necroza nu se produce, însa, imediat. Ea începe dupa 20 de minute de la ocluzie, în centrul zonei de miocard amenintata de infarct si se extinde ca o pata de ulei, progresiv, astfel încât dupa 4-6 ore ea cuprinde întreaga arie irigata de coronara ocluzionata.

17 CUM RECUNOAŞTEŢI INFARCTUL MIOCARDIC? Cele mai frecvente simptome ale infarctului miocardic sunt: Durere în mijlocul pieptului (apasare, strângere, presiune, strangulare) si care poate iradia în ambele bra]e, la baza gâtului si/sau în mandibula. ATENTIE: NU DE PUTINE ORI DUREREA ESTE ÎN ABDOMEN! Respira]ie greoaie Transpira]ii reci, paloare Anxietate Palpitatii (batai neregulate ale inimii) Instituirea imediata a manevrelor de resuscitare la un pacient cu infarct la care a aparut stopul cardiac îi poate salva via]a! CUM SÃ REACTIONEZI ÎN EVENTUALITATEA UNUI INFARCT MIOCARDIC? Nu asteptati; actionati rapid chiar daca credeti ca senzatia de durere nu este foarte puternica sau îndeajuns de grava, sau daca nu sunte]i convinsi ca este un infarct miocardic. Fiecare minut pierdut creste pericolul de deces sau reduce sansele de recuperare ale pacientului! Apelati imediat 112! ATENTIE! Daca aveti simptome de infarct NU încercati sa ajungeti singur la spital (spre exemplu, cu masina), nu implicati membrii familiei si nu contactati cel mai apropiat medic sau medicul de familie, ci serviciile medicale de urgenta (112).

18 FACTORI DE RISC PENTRU BOLI CARDIOVASCULARE (BCV) LA ROMÂNI 40% 20% 20% 29% 28% 31% 14,4 l alcool pur/an Hipertensiune Arterială (HTA) Colesterol total mărit Supraponderalitate/diabet Consum redus de fructe şi legume Fumat Activitate fizică redusă Consum de alcool SATISFACŢIA VIEŢII: FACTOR NECONVENŢIONAL DE SANOGENEZĂ Conform World Happiness Report 2016 (date ) privind satisfacţia medie a vieţii, România ocupa locul 71 din În România 157 ţări. componentele satisfacţiei vieţii erau declarate (în ordine): PIB-ul/locuitor; suportul social; speranţa de viaţă sănătoasă; libertatea alegerii în viaţă; generozitatea (activităţile caritabile). CREŞTEREA SATISFACŢIEI VIEŢII DIMINUEAZĂ MORTALITATEA TOTALĂ ŞI PREMATURĂ PRIN BCV! Ţara Ziua Naţională a Inimii - 4 mai Satisfacţia vieţii prelungeşte sănătatea inimii şi susţine longevitatea! Punctajul satisfacție i vieţii în Mortalitatea standardizat ă BCV în 2012 (%000) Mortalitatea prematură BCV (%) (între ani) Danemarc 7, % aelveţia 100 9% 7,509 Norvegia 7, ,5 11%... Belarus... 5, % Letonia 5, ,5 24% România 5, %... SĂNĂTATEA CARDIOVASCULARĂ ÎN CIFRE UNIUNEA EUROPEANĂ : 6,1 milioane cazuri noi 49 milioane pacienţi 2 milioane decese = 37,5% din mortalitatea totală (2013) 383 decese/%000 loc. Mortalitatea standardizată prin BCV ROMÂNIA 2015: locul II în UE pentru Mortalitatea standardizată prin BCV locul II în UE pentru decesele prin Boli Cerebrovasculare locul I în UE pentru decesele prin Infarct Miocardic Acut (IMA) 2,5 DIN 10 DECESE PREMATURE APAR DIN CAUZA BCV 3 DIN 10 ANI PIERDUŢI PRIN DALY SE DATOREAZĂ BCV 1,15 mld. lei CHELTUIELI SPITALIZARE CONTINUĂ BCV 6 DIN 10 PERSOANE MOR ANUAL DIN CAUZA BCV bolnavi cu BCV în evidenţa medicului de familie (2015) bolnavi cu HTA în evidenţa medicului de familie (2015) MĂSURI DE PREVENIRE Evitarea fumatului Menţinerea greutăţii în limite normale Activitate fizică adecvată (minim 30 min/zi) Alegerea unei alimentaţii sănătoase Monitorizarea TA (sub 140/90 mmhg) Screening-ul dislipidemiilor Consultaţie de evaluare a riscului cardiovascular Calcularea riscului SCORE pdf

19 Regiunea Euro-OMS 2015: actualitatea privind factorii de risc BCV În 2015, atât în ansamblul Regiunii Euro-OMS, dar şi în UE, factorii de risc (FR) legaţi de alimentaţie au avut cea mai mare contribuţie la povara morbidităţii şi a mortalităţii prin BCV. Astfel, în Asia Centrală (parte a Regiunii Euro-OMS) se înregistra cea mai ridicată contribuţie (în medie 67% - bărbați; 61% - femei), în timp ce în Europa de Vest contribuţia era cea mai coborâtă (în medie 47% - bărbați; 38% - femei). La polul opus, consumul de alcool înregistra contribuţia cea mai scăzută pentru ambele genuri. Dintre cei patru factori de risc biologici, HTA avea cea mai înaltă contribuţie la mortalitatea BCV la ambele genuri, atât în ansamblul Regiunii Euro-OMS cât şi în UE. Contribuţia cea mai mică se înregistra în Europa de Vest (în medie 51% - bărbați; 50% - femei) iar cea mai mare în Europa Centrală (în medie 62% - bărbați; 60% - femei). Colesterolul ridicat era al doilea factor biologic cu contribuţie ridicată (20 până la 30% pentru ambele genuri), în timp ce IMC ridicat şi diabetul erau fiecare responsabile de aproximativ 20% din mortalitatea prin BCV. În ansamblu, datele UE şi cele din ansamblul Regiunii Euro-OMS au fost comparabile, deşi în general contribuţiile FR la mortalitatea BCV erau ceva mai scăzute în UE (făceau excepţie fumatul la femei şi sedentarismul la ambele genuri). Sursa: European Cardiovascular Disease Statistics 2017 edition:

20 Sub-regiunile Euro-OMS 2015: mortalitatea BCV atribuibilă FR stil de viaţă sau biologici Comentariu: Din ansamblul factorilor de risc contribuţiile cele mai importante la mortalitatea BCV aparţineau alimentaţiei nesănătoase şi HTA în toate sub-regiunile Euro-OMS. La bărbaţi contribuţiile factorilor listaţi erau semnificativ mai mari decât la femei, în special pe seama fumatului. Atât la bărbaţi cât şi la femei, Europa de Est şi Centrală precum şi Asia Centrală înregistrau contribuţiile cele mai ridicate. Se înregistrau de asemenea deosebiri semnificative între UE şi Europa geografică (Europe). BĂRBAȚI FEMEI Sursa: European Cardiovascular Disease Statistics 2017 ed:

21 UE 28: Mortalităţi standardizate BCV în 2013* Mortalitatea standardizată BCV (toate subcauzele) prezintă variaţii mari între ţări: de exemplu, rata agregată (pentru bărbaţi şi femei) în Bulgaria (B-362,5/ ; F-294,3 - cele mai ridicate din UE ) era de circa 7 ori mai mare decât în Franţa (B-55,7; F-43,2 valorile cele mai mici). În privinţa mortalităţii prin boli cerebrovasculare valorile cele mai înalte erau înregistrate în Bulgaria, România (B-329,5/ ; F-294,3), Letonia, Lituania, Croaţia, Ungaria şi Slovacia (date agregate femei şi bărbaţi), iar numai pentru femei - în Grecia. În aceeaşi privinţă, cele mai mici rate erau înregistrate în Franţa, Spania, Luxemburg, Austria şi Belgia (date agregate), iar în Danemarca numai pentru femei; în Olanda, Regatul Unit şi Cipru cifrele erau mai mici în rândul bărbaţilor; rate agregate foarte scăzute erau, de asemenea, înregistrate în Elveţia. Însfârşit, în privinţa mortalităţii prin IMA, România se găsea în cadrul UE 2013 pe poziţia cea mai defavorabilă (B-155,9; F-84,2/ ), urmată de Malta si Croaţia. *Ultimele date disponibile Sursa: Site-ul Eurostat :

22 România : incidenţa BCV şi morbiditatea pe subcauze Comentariu: Incindenţa a fluctuat în ecartul cazuri noi pe an, iar numărul pacienţilor externaţi anual a prezentat o tendinţă de descreştere atât pentru BCV in toto cât şi pentru bolile cerebrovasculare sau bolile ischemice cardiace. Cazuri noi de îmbolnăvire declarate de medicii de familie Clase de boli Boli ale aparatului circulator Numărul pacienţilor externaţi, pe clase de boli (mii persoane) Clase de boli Boli ale aparatului circulator Boli cerebro-vasculare Boli ischemice ale inimii Sursa: Anuarul Statistic al României 2016:

23 Potrivit site-ului bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces a populatiei din Romania, cu peste de decese anual, reprezentand 60% din totalul deceselor inregistrate. Prin comparatie, media ratelor de mortalitate cardiovasculara in tarile apartinand Comunitatii Europene este de 46%. Avand in vedere aceste statistici, Societatea Romana de Cardiologie (SRC) si-a stabilit, pentru intervalul , o strategie de tip Cardiologie aplicata, care isi propune, pe langa preocuparea pentru activitatea de educatie si cercetare stiintifica medicala, si implicarea SRC in identificarea problemelor majore de sanatate cardiovasculara, in vederea propunerii unor programe-solutii pentru reducerea incidentei bolilor cardiovasculare in Romania. Pe langa marcarea Zilei nationale a inimii, la data de 4 mai, Romania se alatura si statelor care marcheaza Ziua mondiala a inimii, la 29 septembrie in fiecare an. Totodata, Fundatia Romana a Inimii, in parteneriat cu Societatea Romana de Cardiologie, marcheaza, in luna februarie, Ziua nationala a preventiei cardiovasculare, campanie ce are rolul de a promova masuri de preventie a bolilor cardiovasculare, se arata pe site-ul

24 Date statistice pentru judeţul Hunedoara: Boli Cardio-Vasculare HTA Diabet zaharat tip II Obezitate Infarct Miocardic Acut Cazuri noi

25 Z I U A N A Ţ I O N A L Ă A I N I M I I - 4 m a i De-a lungul intervalului , mortalitatea BCV a înregistrat o scădere în majoritatea ţărilor europene, inclusiv în ţările din Europa Centrală şi de Est care au pornit de la nivele iniţiale foarte înalte. În privinţa contribuţiilor specifice ale principalilor factori de risc la mortalitatea BCV, datele UE şi cele din ansamblul Regiunii Euro-OMS erau în general comparabile, cu un anumit avantaj de partea UE cu excepţia fumatului la femei şi sedentarismului la ambele genuri. Deşi România se înscrie în Euro-dinamica scăzătoare amintită, din cauza nivelului iniţial ridicat al mortalităţii totale BCV standardizate, ţara noastră încă se găsea în ierarhia UE 2013 pe poziţia a doua cea mai rea (după Bulgaria) şi pe locuri defavorabile pe subcauze precum IMA (locul 1 cel mai rău) sau bolile cerebrovasculare (locul 2 cel mai rău). Totuşi începând cu 2010 numărul pacienţilor externaţi anual tinde să descrească atât pentru BCV in toto cât şi pentru bolile cerebrovasculare sau bolile ischemice cardiace. În privinţa dinamicii datelor nestandardizate (decese efective) în intervalul dinamica scăzătoare a mortalităţii BCV in toto este regăsită în dinamica bolilor cerebrovasculare (principala subcauză BCV), dar contrazisă de tendinţa crescătoare a deceselor cauzate de HTA.

26 Cel puțin 80% din decese premature din cauza bolilor cardiovasculare (BCV) ar putea fi evitate dacă patru factori de risc principali: - dieta nesănătoasă, - consumul de tutun, - consumul nociv de alcool, - lipsa activităţii fizice, sunt controlaţi.

27 Resurse bibliografice *** European Cardiovascular Disease Statistics 2017 edition: *** Cardiovascular diseases statistics. Eurostat: *** European Heart Network: *** Noncommunicable diseases country profiles. WHO Site-ul oficial OMS: *** Anuarul de Statistică Sanitară INSP-CNSISP, Bucureşti 2016 *** Anuarul Statistic al României INS, Bucureşti 2016: e.pdf Helliwell J, Huang H, Wang S. The Distribution of World Happiness. In World Happiness Report. Vol I (Update). Helliwell J, Layard R, Sachs J (Eds). The Earth Institute Columbia University: Cucu A. (coord.) Raport naţional privind starea de sănătate a populaţiei României Ed. Carol Davila, Bucureşti aprilie 2016: Societatea Romana de Cardiolobie

28 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara DIRECTOR EXECUTIV, Ec.CÎNDA Monica MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P., Dr.BIRĂU Cecilia

brosura.indd

brosura.indd Ce este hipertensiunea arteriala (HTA) si, cum putem preveni aparitia, ei la copii si, adolescenti?, ROMÂNIA UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE IULIU HAȚIEGANU CLUJ-NAPOCA Departamentul de Cercetare,

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului INFORMARE MINISTERUL SĂNĂTĂŢII INSTITUTUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ȘI PROMOVARE A STĂRII DE SĂNĂTATE CENTRUL REGIONAL

Mai mult

Introducing high blood pressure RO.qxp:BPA

Introducing high blood pressure RO.qxp:BPA Despre hipertensiunea arterială BLOOD PRESSURE UK Hipertensiunea arterială este cauza cea mai cunoscută ce provoacă invaliditate şi moarte prematură în Marea Britanie prin atac cerebral, infarct şi boli

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ministerul Sănătății Institutul Național de Sănătate Publică Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII

Mai mult

CNAS

CNAS FIŞĂ DE INIŢIERE A TRATAMENTULUI CU ORLISTATUM (XENICAL) PENTRU PACIENTUL CU TULBURĂRI DE NUTRIŢIE ŞI METABOLISM I. Date de identificare a. Numele şi prenumele pacientului Data naşterii (zi, luna, an)

Mai mult

Săptămâna Europeană a Vaccinării # Vaccinurile sunt benefice Prevenire Să ne protejăm împreună Protecție Vaccinare aprilie 2019 Între 1 ianuarie

Săptămâna Europeană a Vaccinării # Vaccinurile sunt benefice Prevenire Să ne protejăm împreună Protecție Vaccinare aprilie 2019 Între 1 ianuarie Săptămâna Europeană a Vaccinării 20-25 aprilie 2019 Între 1 ianuarie 2018 și 31 decembrie 2018, 30 de State Membre UE/SEE au raportat 12352 cazuri de rujeolă, din care 8596 (70%) au fost confirmate cu

Mai mult

Arterita Takayasu Arterita Takayasu Tradusă de Georgiana Elena Stoian după Cleveland clinic, accesată pe 22 iulie 2019 Arterita Takayasu

Arterita Takayasu   Arterita Takayasu Tradusă de Georgiana Elena Stoian după Cleveland clinic, accesată pe 22 iulie 2019 Arterita Takayasu Tradusă de Georgiana Elena Stoian după Cleveland clinic, accesată pe 22 iulie 2019 este o formă de vasculită în care vasele mari și mijlocii sunt inflamate și deteriorate. Corticosteroizii sunt prima linie

Mai mult

Ziua Mondială a Sănătăţii 7 aprilie 2017 DEPRESIA

Ziua Mondială a Sănătăţii 7 aprilie 2017 DEPRESIA MINISTERUL SĂNĂTĂŢII CENTRUL REGIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ CLUJ Ziua Mondială a Sănătăţii - 7 aprilie 2019 Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate PREVENTIVE Prin prevenție, sănătate pentru toți!

Mai mult

europe_low cris

europe_low cris Ce este tensiunea arterial? Tensiunea arterial este for a aplicat fa de pere ii arteriali când inima pompeaz sângele în corp. Cunoa te i-v valorile tensiunii arteriale Primul num r, tensiunea arterial

Mai mult

Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara

Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara graniţelor ţării în care ele au fost înfiinţate, acest

Mai mult

Cum sa-ti stimulezi rapid creierul fara a apela la cafea: 7

Cum sa-ti stimulezi rapid creierul fara a apela la cafea: 7 Cum sa-ti stimulezi rapid creierul fara a apela la cafea: 7 obiceiuri care iti imbunatatesc memoria, potrivit unui nutritionist englez Lizeta Oprea, Exista cateva obiceiuri sanatoase care pot imbunatati

Mai mult

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comisia Europeană și-a îndeplinit pe deplin angajamentele

Mai mult

ANALIZA DE SITUAŢIE 2016 I. DATE STATISTICE LA NIVEL INTERNAŢIONAL, EUROPEAN, NAŢIONAL A. Preambul Campania Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetulu

ANALIZA DE SITUAŢIE 2016 I. DATE STATISTICE LA NIVEL INTERNAŢIONAL, EUROPEAN, NAŢIONAL A. Preambul Campania Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetulu ANALIZA DE SITUAŢIE 2016 I. DATE STATISTICE LA NIVEL INTERNAŢIONAL, EUROPEAN, NAŢIONAL A. Preambul Campania Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului în perioada 2014-2016 are ca temă generală Healthy

Mai mult

COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ COMUNICAT DE PRESĂ Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale prezintă în cele ce urmează traducerea în limba română a comunicatului de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului

Mai mult

Microsoft Word - societatea informationala.doc

Microsoft Word - societatea informationala.doc I Principalii indicatori ai societăţii informaţionale la nivel naţional Indicator 2013 2014 Număr de linii telefonice fixe la 1000 de locuitori 218,4 212,6 Număr de abonaţi la telefonie mobilă la 1000

Mai mult

COMUNICAT DE PRESĂ Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale prezintă în cele ce urmează traducerea în limba română a comunicatu

COMUNICAT DE PRESĂ Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale prezintă în cele ce urmează traducerea în limba română a comunicatu COMUNICAT DE PRESĂ Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale prezintă în cele ce urmează traducerea în limba română a comunicatului de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului

Mai mult

Microsoft Word - 1st year leaflet_ROM

Microsoft Word - 1st year leaflet_ROM Vaccinuri pentru a vă proteja copilul împotriva HPV, MenACWY şi Tdap Informaţii pentru părinţi şi elevii care încep liceul în 2019 Despre această broşură Această broşură este destinată părinţilor şi elevilor

Mai mult

ZIUA MONDIALĂ A HIPERTENSIUNII Presiunea arterială ridicată: de ce prevenirea şi controlul sunt urgente şi importante. FACT SHEET 2014 Al World Hyper

ZIUA MONDIALĂ A HIPERTENSIUNII Presiunea arterială ridicată: de ce prevenirea şi controlul sunt urgente şi importante.  FACT SHEET 2014 Al World Hyper ZIUAMONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII 2019 17 mai WHL. NEWSLETTER News from the World Hypertension League (WHL). In Official Relations with the International Society of Hypertension and the World

Mai mult

Microsoft Word - ROMENO.doc

Microsoft Word - ROMENO.doc Acord de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Agenas Campanie de informare Utilizarea corectă a serviciilor de urgenţă şi de intervenţie rapidă Conţinut informativ Campanie de informare Utilizarea

Mai mult

4 super-alimente care inving anemia. Ce trebuie sa mananci

4 super-alimente care inving anemia. Ce trebuie sa mananci 4 super-alimente care inving anemia. Ce trebuie sa mananci pentru o imunitate de fier, cheia unui organism sanatos Ionela Stanila, Anemia, carenta de minerale sau vitamine din organism, care se manifesta

Mai mult

brosura

brosura Totul pentru inima ta! Program educațional al Societății Române de Cardiologie HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ Autori: Conf. Dr. Roxana Oana Darabonț Prof. Dr. Eduard Apetrei Conf. Dr. Elisabeta Bădilă ediție

Mai mult

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII AGENȚIA NAȚIONALĂ A MEDICAMENTULUI ȘI A DISPOZITIVELOR MEDICALE Departamentul de Evaluare a Tehnologiilor Medicale Str. Aviator S

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII AGENȚIA NAȚIONALĂ A MEDICAMENTULUI ȘI A DISPOZITIVELOR MEDICALE Departamentul de Evaluare a Tehnologiilor Medicale Str. Aviator S RAPORT DE EVALUARE A TEHNOLOGIILOR MEDICALE DCI: RIOCIGUAT INDICAȚII: HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ PULMONARĂ CRONICĂ HIPOEMBOLICĂ (HAPCTE) HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ PULMONARĂ (HAP) Data depunerii dosarului 08.04.2015

Mai mult

Vokanamet, INN-canagliflozin-metformin

Vokanamet, INN-canagliflozin-metformin ANEXA IV Concluzii științifice 1 Concluzii științifice Inhibitorii co-transportorului 2 de sodiu-glucoză (SGLT2) se utilizează în asociere cu regim alimentar și exercițiu fizic la pacienții cu diabet de

Mai mult

State of Health in the EU România Profilul Sănătății în 2017 European on Health Systems and Policies a partnership hosted by WHO

State of Health in the EU România Profilul Sănătății în 2017 European on Health Systems and Policies a partnership hosted by WHO State of Health in the EU Profilul Sănătății în 2017 European on Health Systems and Policies a partnership hosted by WHO b. Health in Romania Seriile profilurilor de țară Profilurile de țară oferă o prezentare

Mai mult

Anexa I Lista denumirilor, formelor farmaceutice, concentraţiilor medicamentelor, calea de administrare, deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă d

Anexa I Lista denumirilor, formelor farmaceutice, concentraţiilor medicamentelor, calea de administrare, deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă d Anexa I Lista denumirilor, formelor farmaceutice, concentraţiilor medicamentelor, calea de administrare, deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă din statele membre 1 Stat membru EU/EEA Deţinătorul

Mai mult

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Ce se întâmplă cu mine? Am născut şi am un copil, sunt fericită, dar în acelaşi timp mă simt tristă, neliniştită

Mai mult

Slide 1

Slide 1 CENTRUL REGIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI INSTITUTUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DORINȚĂ: LIDERI PENTRU O LUME FĂRĂ TUBERCULOZĂ! PUTEȚI FACE ISTORIE. OPRIȚI TUBERCULOZA! ZIUA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

Mai mult

Microsoft Word - 56 Motroc Adrian Nicoleta.doc

Microsoft Word - 56 Motroc Adrian Nicoleta.doc EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE ÎN ŞCOALA ROMÂNEASCĂ Lect. univ. dr. NICOLETA-LUCY MOTROC Academia de Studii Economice Bucureşti Conf. univ. dr. ADRIAN CONSTANTIN MOTROC Universitatea de Construcţii Tehnice Bucureşti

Mai mult

07 Agapedia Brosura7.indd

07 Agapedia Brosura7.indd Stil de viață sănătos RurAbility - Proiect integrat de creştere a ratei de ocupare a persoanelor ocupate în agricultura de subzistență, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi şomerilor din

Mai mult

Anexa nr.1 la Hotărîrea Guvernului nr. din 2016 Nr. d/o \\ \Operatori\Elena\DOC_2016\Anexe\anex_Plan_bolilor.docx Planul naţional de acţiuni

Anexa nr.1 la Hotărîrea Guvernului nr. din 2016 Nr. d/o \\ \Operatori\Elena\DOC_2016\Anexe\anex_Plan_bolilor.docx Planul naţional de acţiuni Anexa nr.1 la Hotărîrea Guvernului nr. din 2016 Nr. d/o Planul naţional de acţiuni pentru anii 2016-2020 privind implementarea Strategiei naţionale de prevenire şi control al bolilor pe anii 2012-2020

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Consumul produselor din tutun și politici de control în sistemul de plasament din România Dr. Schmidt Loránd Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Mureș București noiembrie 2016

Mai mult

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Creditarea companiilor evoluţii şi provocări Cristian Sporis, Vicepreşedinte Raiffeisen Bank Iulie 19 1 Reducere amplă a intermedierii financiare bancare în ţările membre UE 3 4 18 Soldul creditelor acordate

Mai mult

PRO_4804_ doc

PRO_4804_ doc AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 4804/2012/01-02-03-04 Anexa 1 Prospect PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR CEREBROLYSIN 215,2 mg/ml soluţie injectabilă/concentrat pentru soluţie perfuzabilă Citiţi

Mai mult

Bizlawyer PDF

Bizlawyer PDF Care sunt primele tari din topul investitorilor straini în România Primele trei tari din topul investitorilor straini în România cumulau 51,3% din soldul investitiilor straine directe (ISD), de la finele

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation AD-COR Program inovativ de formare in domeniul cardiologiei pediatrice POSDRU/179/3.2/S/152012 MODUL TEORETIC August 2015 Monitorizarea parametrilor hemodinamici si respiratori la copilul cu boala cardiaca

Mai mult

ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare în trimestrul l mai 2019-

ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare în trimestrul l mai 2019- ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare în trimestrul l 2019 - mai 2019- C U P R I N S Pagina Frecventarea structurilor de primire

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

Protocol clinic naţional Diabetul zaharat, Chişinău 2017 Anexa 6. Informaţie pentru pacientul cu diabet zaharat Diabetul zaharat este o boală cu evolu

Protocol clinic naţional Diabetul zaharat, Chişinău 2017 Anexa 6. Informaţie pentru pacientul cu diabet zaharat Diabetul zaharat este o boală cu evolu Anexa 6. Informaţie pentru pacientul cu diabet zaharat Diabetul zaharat este o boală cu evoluţie cronică apărută prin alterarea secreţiei de insulină, care determină modificări majore în metabolismul glucozei

Mai mult

REȚELELE EUROPENE DE REFERINȚĂ AJUTORAREA PACIENȚILOR CARE SUFERĂ DE BOLI RARE SAU COMPLEXE Share. Care. Cure. Sănătate

REȚELELE EUROPENE DE REFERINȚĂ AJUTORAREA PACIENȚILOR CARE SUFERĂ DE BOLI RARE SAU COMPLEXE Share. Care. Cure. Sănătate REȚELELE EUROPENE DE REFERINȚĂ AJUTORAREA PACIENȚILOR CARE SUFERĂ DE BOLI RARE SAU COMPLEXE Share. Care. Cure. Sănătate CE SUNT REȚELELE EUROPENE DE REFERINȚĂ? Rețelele europene de referință (ERN) [European

Mai mult

Microsoft Word - Eufemia Vieru_Dreptul Securitatii Sociale.docx

Microsoft Word - Eufemia Vieru_Dreptul Securitatii Sociale.docx CUPRINS TITLUL I ASPECTE GENERALE PRIVIND ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ... 17 CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCĂ... 17 1. Contractul individual de muncă. Istoric.

Mai mult

CERERE DE ÎNSCRIERE In Campionatul National Ediţia 2014 Denumirea echipei: Adresa exacta: Numar de telefon: Fax: Denumirea terenului pe care s

CERERE DE ÎNSCRIERE In Campionatul National Ediţia 2014 Denumirea echipei: Adresa exacta: Numar de telefon: Fax:   Denumirea terenului pe care s CERERE DE ÎNSCRIERE In Campionatul National Ediţia 2014 Denumirea echipei: Adresa exacta: Numar de telefon: Fax: E-mail: Denumirea terenului pe care se vor sustine jocurile oficiale: Mijloace de transport

Mai mult

ANEXA 2 C A. SERVICIILE PREVENTIVE PENTRU COPII PE GRUPE DE VÂRSTĂ ŞI SEX Consultaţiile preventive sunt consultaţii periodice active, oferite persoane

ANEXA 2 C A. SERVICIILE PREVENTIVE PENTRU COPII PE GRUPE DE VÂRSTĂ ŞI SEX Consultaţiile preventive sunt consultaţii periodice active, oferite persoane ANEXA 2 C A. SERVICIILE PREVENTIVE PENTRU COPII PE GRUPE DE VÂRSTĂ ŞI SEX Consultaţiile preventive sunt consultaţii periodice active, oferite persoanelor cu vârsta între 0-18 ani şi au ca scop identificarea

Mai mult

Slide 1

Slide 1 BIOINFORMATICĂ STRUCTURALĂ Cursul 2 06-10-2010 Ş.l.dr.ing. Adriana ALBU adriana.albu@aut.upt.ro www.aut.upt.ro/~adrianaa Obiectivele cursului 2 Introducere în domeniul medical cu accent pe noţiuni legate

Mai mult

Paris, 21 janvier 2013

Paris, 21 janvier 2013 Bucuresti, 22 Ianuarie 2014 Conferinta de Risc de Tara 2014 In 2014, observam o tendinta pozitiva a riscului in economiile avansate, dar si tensiuni persistente in tarile mari emergente Dupa o reajustare

Mai mult

GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE ŞTIINŢA UNEI VIEŢI EXTRAORDINARE

GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE ŞTIINŢA UNEI VIEŢI EXTRAORDINARE GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE ŞTIINŢA UNEI VIEŢI EXTRAORDINARE GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE CUPRINS GHID DE ÎNGRIJIRE Ce este sterilizarea? 4 Când ar trebui să îți sterilizezi

Mai mult

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoas

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoas ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoase, implementat de Organizația Salvați Copiii și se

Mai mult

CONGRESUL NA?IONAL AL STUDEN?ILOR FRAMACI?TI DIN ROMÂNIA

CONGRESUL NA?IONAL AL STUDEN?ILOR FRAMACI?TI DIN ROMÂNIA CONGRESUL NAȚIONAL AL STUDENȚILOR FRAMACIȘTI DIN ROMÂNIA Ediția a XIV-a Boli degenerative mecanisme patogenice şi implicaţii terapeutice 30 martie 3 aprilie 2016 Craiova Congresul Național al Studenților

Mai mult

RE_QO

RE_QO Parlamentul European 204-209 Document de ședință B8-5/206 7.0.206 PPUNERE DE REZOLUȚIE depusă pe baza întrebărilor cu solicitare de răspuns oral B8-80/206 și B8-802/206 în conformitate cu articolul 28

Mai mult

ANALIZA DE SITUAŢIE

ANALIZA DE SITUAŢIE ANALIZA DE SITUAŢIE ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII (ZEIO) I.Cadrul normativ naţional şi internaţional aplicabil obezităţii Prevenirea obezității trebuie să rămână o prioritate.comisia Europeană militează

Mai mult

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic 1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aici sunt 3 pasi: 1. Motivatia, de ce vrei sa slabesti

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 8 noiembrie 2016 (OR. en) 13583/16 BUDGET 29 EXPUNERE DE MOTIVE Subiect: Proiect de buget rectificativ nr. 4 la

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 8 noiembrie 2016 (OR. en) 13583/16 BUDGET 29 EXPUNERE DE MOTIVE Subiect: Proiect de buget rectificativ nr. 4 la Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 8 noiembrie 2016 (OR. en) 13583/16 BUDGET 29 EXPUNERE DE MOTIVE Subiect: Proiect de buget rectificativ nr. 4 la bugetul general pentru exercițiul financiar 2016: Actualizarea

Mai mult

CUM PUTEM RESPIRA UN AER MAI CURAT CU AJUTORUL PURIFICATORULUI DE AER, VIKTOR? Respirarea aerului curat și bucuria de a avea o atmosferă proaspătă ar

CUM PUTEM RESPIRA UN AER MAI CURAT CU AJUTORUL PURIFICATORULUI DE AER, VIKTOR? Respirarea aerului curat și bucuria de a avea o atmosferă proaspătă ar CUM PUTEM RESPIRA UN AER MAI CURAT CU AJUTORUL PURIFICATORULUI DE AER, VIKTOR? Respirarea aerului curat și bucuria de a avea o atmosferă proaspătă ar trebui să fie posibil în fiecare casă nu doar în munții

Mai mult

Cuprins Abrevieri XIII Cuvânt-înainte XV Capitolul I. Sistemul achiziţiilor publice: concepte definitorii, evoluţie, instituţii implicate, căi de atac

Cuprins Abrevieri XIII Cuvânt-înainte XV Capitolul I. Sistemul achiziţiilor publice: concepte definitorii, evoluţie, instituţii implicate, căi de atac Abrevieri XIII Cuvânt-înainte XV Capitolul I. Sistemul achiziţiilor publice: concepte definitorii, evoluţie, instituţii implicate, căi de atac 1 1. Aspecte preliminare 1 2. Sediul normativ al materiei

Mai mult

EVENIMENTE DEMOGRAFICE ÎN ANUL 2018 Datele prezentate în această publicaţie cu privire la evenimentele demografice au fost obţinute prin prelucrarea i

EVENIMENTE DEMOGRAFICE ÎN ANUL 2018 Datele prezentate în această publicaţie cu privire la evenimentele demografice au fost obţinute prin prelucrarea i EVENIMENTE DEMOGRAFICE ÎN ANUL 2018 Datele prezentate în această publicaţie cu privire la evenimentele demografice au fost obţinute prin prelucrarea informaţiilor cuprinse în buletinele statistice pentru

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFORMARE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII INSTITUTUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ CENTRUL NAȚIONAL DE EVALUARE ȘI PROMOVARE A STĂRII DE SĂNĂTATE CENTRUL REGIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ TIMIȘOARA Cuprins: a)date despre

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 28.3.2019 COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea ce privește aderarea la Convenția internațională a

Mai mult

Republica Moldova PARLAMENTUL HOTĂRÎRE Nr. 82 din pentru aprobarea Strategiei naţionale de prevenire şi control al bolilor netransmisibile

Republica Moldova PARLAMENTUL HOTĂRÎRE Nr. 82 din pentru aprobarea Strategiei naţionale de prevenire şi control al bolilor netransmisibile Republica Moldova PARLAMENTUL HOTĂRÎRE Nr. 82 din 12.04.2012 pentru aprobarea Strategiei naţionale de prevenire şi control al bolilor netransmisibile pe anii 2012 2020 Publicat : 22.06.2012 în Monitorul

Mai mult

COMENTARII EVOLUŢII RECENTE PRIVIND VALORILE INDICELUI DEZVOLTĂRII UMANE. ROMÂNIA ÎN CONTEXT EUROPEAN ŞI MONDIAL IOAN MĂRGINEAN Indicele Dezvoltării U

COMENTARII EVOLUŢII RECENTE PRIVIND VALORILE INDICELUI DEZVOLTĂRII UMANE. ROMÂNIA ÎN CONTEXT EUROPEAN ŞI MONDIAL IOAN MĂRGINEAN Indicele Dezvoltării U COMENTARII EVOLUŢII RECENTE PRIVIND VALORILE INDICELUI DEZVOLTĂRII UMANE. ROMÂNIA ÎN CONTEXT EUROPEAN ŞI MONDIAL IOAN MĂRGINEAN Indicele Dezvoltării Umane IDU (Human Development Index) este un elaborat

Mai mult

Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a iepurilor 1

Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a iepurilor   1 Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a iepurilor http://proability.md/ro/ 1 Desfasurarea afacerii - efectivului initial 15 femele si 1 mascul. Investitia initiala- 28 250 lei In urma

Mai mult

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi destinate îngrijirii copiilor 4 Cum să înţelegeţi somnul

Mai mult

Microsoft Word - rezumat abilitare romana.docx

Microsoft Word - rezumat abilitare romana.docx UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE CAROL DAVILA BUCUREŞTI ŞCOALA DOCTORALĂ DOMENIUL MEDICINĂ TEZĂ DE ABILITARE - REZUMAT - GLAUCOMUL NOI ABORDĂRI FIZIOPATOLOGICE ȘI TERAPEUTICE CANDIDAT: CONF. DR. ALINA

Mai mult

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1 HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; 22.08.2011; Traducere a instrucţiunilor originale 1 Produsul trebuie ridicat şi manipulat cu grijă. 1. MANIPULARE 2. DOMENIU DE APLICARE

Mai mult

ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAȚIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ȘI SPORTULUI Raport asupra Stării sistemului național de învățământ Bucureşti

ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAȚIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ȘI SPORTULUI Raport asupra Stării sistemului național de învățământ Bucureşti ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAȚIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ȘI SPORTULUI Raport asupra Stării sistemului național de învățământ Bucureşti - 2010 RAPORT ASUPRA STĂRII SISTEMULUI NAȚIONAL DE ÎNVĂȚĂMÂNT 2010 Cuprins

Mai mult

Slide 1

Slide 1 METODOLOGIE Volumul eșantionului 1160 subiecți 18+ Reprezentativitate Eroare maximă tolerată ±2,9% Perioada de desfășurare 13-15.07.2016 Tipul eșantionului Multi-stratificat, probabilist Metoda CATI (Computer

Mai mult

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 5000/2012/ Anexa 1 Prospect Prospect: informaţii pentru pacient Aprokam 50 mg, pulbere pentru soluţie injec

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 5000/2012/ Anexa 1 Prospect Prospect: informaţii pentru pacient Aprokam 50 mg, pulbere pentru soluţie injec AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 5000/2012/01-02-03 Anexa 1 Prospect Prospect: informaţii pentru pacient Aprokam 50 mg, pulbere pentru soluţie injectabilă Cefuroximă Citiţi cu atenţie şi în întregime

Mai mult

Febra Periodică Asociată cu Stomatită Aftoasă, Faringită şi Adenită (PFAPA) Versiunea CE

Febra Periodică Asociată cu Stomatită Aftoasă, Faringită şi Adenită (PFAPA) Versiunea CE https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/ro/intro Febra Periodică Asociată cu Stomatită Aftoasă, Faringită şi Adenită (PFAPA) Versiunea 2016 1. CE ESTE PFAPA 1.1 Ce este această boală? Acronimul PFAPA

Mai mult

Evolutia mortalitatii generale in Romania

Evolutia mortalitatii generale in Romania EVOLUŢIA MORTALITĂŢII GENERALE ÎN ROMÂNIA 2013 CUPRINS 1. Tranziţia şi impactul demografic...7 2. Mortalitatea generală...12 3. Mortalitatea infantilă...26 4. Speranţa de viaţă...35 5. Tendinţele evoluţiei

Mai mult

Sumar executiv

Sumar executiv SISTEM DE MONITORIZARE A POLITICILOR DE CLIMĂ DIN UNIUNEA EUROPEANĂ Sumar Ţările industrializate trebuie să reducă emisiile cu efect de seră cu 80-95% până în anul 2050, pentru a putea crea o economie

Mai mult

CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR, ÎN ANUL A. Tabele referitoare la cheltuielile turistice ale nerezidenţilor cazaţi în structu

CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR, ÎN ANUL A. Tabele referitoare la cheltuielile turistice ale nerezidenţilor cazaţi în structu CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR, ÎN ANUL 2018 5 A. Tabele referitoare la cheltuielile turistice ale nerezidenţilor cazaţi în structurile de cazare turistică colective 1. Numărul nerezidenţilor,

Mai mult

Vă rugăm să selectați limba English STUDIU DE CONFORMITATE PENTRU SUPPLY CHAIN INITIATIVE Bine ați venit pe site-ul sondajului online Dedicated

Vă rugăm să selectați limba English STUDIU DE CONFORMITATE PENTRU SUPPLY CHAIN INITIATIVE Bine ați venit pe site-ul sondajului online Dedicated Vă rugăm să selectați limba English STUDIU DE CONFORMITATE PENTRU SUPPLY CHAIN INITIATIVE - 2017 Bine ați venit pe site-ul sondajului online Dedicated. Metodologia bazată pe rețeaua web garantează confidențialitatea

Mai mult

Analiza epidemiologica a cazurilor de tuse convulsiva,

Analiza epidemiologica a cazurilor de tuse convulsiva, Analiza epidemiologica a cazurilor de pneumonie cu Legionella pneumophila intrate in sistemul national de supraveghere in anul 2018 In anul 2018 au intrat in sistemul national de supraveghere 62 cazuri

Mai mult

Microsoft Word - Wellness_Courier_Newsletter_Clienti_Iulie.doc

Microsoft Word - Wellness_Courier_Newsletter_Clienti_Iulie.doc Wellness Courier Conceput special pentru tine! Eliminăm confuzia legată de alimentele săţioase. Plan alimentar personal pentru o săptămână Săptămâna 1 Un plan alimentar pentru un stil de viaţă activ şi

Mai mult

COM(2019)113/F1 - RO

COM(2019)113/F1 - RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 28.2.2019 COM(2019) 113 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 450/2003 al Parlamentului European

Mai mult

ÎMPREUNĂ PENTRU PACIENTUL CU SCA ÎN PRIMUL AN POST EVENIMENTUL ACUT Medicamentul BRILIQUE 90mg, DCI Ticagrelor, este 100% compensat pentru pacienții c

ÎMPREUNĂ PENTRU PACIENTUL CU SCA ÎN PRIMUL AN POST EVENIMENTUL ACUT Medicamentul BRILIQUE 90mg, DCI Ticagrelor, este 100% compensat pentru pacienții c ÎMPREUNĂ PENTRU PACIENTUL CU SCA ÎN PRIMUL AN POST EVENIMENTUL ACUT Medicamentul BRILIQUE 90mg, DCI Ticagrelor, este 100% compensat pentru pacienții cu SCA tratați invaziv cu stent, în baza unui contract

Mai mult

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 4957/2012/ Anexa /2012/ /2012/ Prospect Prospect: Informaţii pe

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 4957/2012/ Anexa /2012/ /2012/ Prospect Prospect: Informaţii pe AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 4957/2012/01-02-03-04-05 Anexa 1 4958/2012/01-02-03-04-05 4959/2012/01-02-03-04-05 Prospect Prospect: Informaţii pentru utilizator Sildenafil Dr. Reddy s 25 mg comprimate

Mai mult

Microsoft Word - pag3.doc

Microsoft Word - pag3.doc ISSN-L: 2066-625x ISSN: 2065-8443 ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în perioada 1.I 30.IX.2012 - Decembrie 2012 - CUPRINS Pag. CHELTUIELILE TURISTICE ALE

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru construirea și operarea unei bănc

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru construirea și operarea unei bănc NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru construirea și operarea unei bănci naționale de sânge, plasmă umană și celule stem Secţiunea

Mai mult

Matematici aplicate științelor biologie Lab05 MV

Matematici aplicate științelor biologie  Lab05 MV LP05 - PREZENTAREA DATELOR STATISTICE (1) Obiective: I. Prezentarea datelor prin tabele - Întocmirea tabelului de evidenţă primară Acest tabel conţine valori de observaţie distincte x i ale caracterului

Mai mult

eb76_3_parlemeter_report_ro

eb76_3_parlemeter_report_ro Eurobarometru 76.3 Parlametru Realizat de TNS Opinion & Social la cererea Parlamentului European Sondaj coordonat de Direcţia Generală Comunicare CUPRINS INTRODUCERE...3 REZUMAT...5 I. INFORMAŢII PRIVIND

Mai mult

Respect Mama, respect viața !”    Sănătatea mamei-  garanția sănătății generației viitoare

Respect Mama, respect viața !”    Sănătatea mamei-  garanția sănătății generației viitoare Echitatea serviciilor de sanatate pentru gravida vulnerabila Asistenta si monitorizarea gravidei defavorizate Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu Rusescu 662.000 nasteri

Mai mult

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Valorifică pentru viitor ORICE perioadă lucrată ORIUNDE în SEE! INVESTEŞTE ÎN OAMENI!

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Valorifică pentru viitor ORICE perioadă lucrată ORIUNDE în SEE! INVESTEŞTE ÎN OAMENI! Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Valorifică pentru viitor ORICE perioadă lucrată ORIUNDE în SEE! INVESTEŞTE ÎN OAMENI! Reglementări Regulamentul CE 883/2004 privind coordonarea sistemelor

Mai mult

O viziune privind viitorul 1 Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate după 2021 Rezoluţie, Bucureşti martie 2019 Noi: Cei 125 de participanţi

O viziune privind viitorul 1 Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate după 2021 Rezoluţie, Bucureşti martie 2019 Noi: Cei 125 de participanţi O viziune privind viitorul 1 Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate după 2021 Rezoluţie, Bucureşti 12-15 martie 2019 Noi: Cei 125 de participanţi 2 din 24 de ţări 3 reuniţi la evenimentele comune

Mai mult

CUPRINS: Introducere... 1 Capitolul Unu: Ştiinţa postului Capitolul Doi: Dieta prin Post în practică Capitolul Trei: Planuri de meniuri...

CUPRINS: Introducere... 1 Capitolul Unu: Ştiinţa postului Capitolul Doi: Dieta prin Post în practică Capitolul Trei: Planuri de meniuri... CUPRINS: Introducere... 1 Capitolul Unu: Ştiinţa postului... 15 Capitolul Doi: Dieta prin Post în practică... 75 Capitolul Trei: Planuri de meniuri... 147 Studii de caz... 171 Mărturii... 195 Calculator

Mai mult

Chestionar parinti

Chestionar parinti Chestionarul pentru părinţi (nivelurile antepreşcolar, preşcolar, primar, gimnazial, liceal) Răspunsurile marcate cu un cerculeţ permit selectarea unei singure variante, răspunsurile marcate cu un pătrăţel

Mai mult

Lectia de economie. Derapaje fiscal bugetare majore in

Lectia de economie. Derapaje fiscal bugetare majore in Lectia de economie. Derapaje fiscal bugetare majore in Uniunea Europeana. 12 tari in Procedura de Deviere semnificativa. Jumatate nu indeplinesc regulile fiscalbugetare Cristian Socol, Sistemul de reguli

Mai mult

Mit: O viata sexuala de calitate este echivalenta cu

Mit: O viata sexuala de calitate este echivalenta cu Mit: O viata sexuala de calitate este echivalenta cu fertilitatea. Cauzele spermatogenezei cu probleme George-Andrei Cristescu, Numarul cuplurilor care nu pot avea copii pe cale naturala este tot mai mare.

Mai mult

ENVI_2019_matematica_si_stiinte_Test_2_Caietul_elevului_Limba_romana

ENVI_2019_matematica_si_stiinte_Test_2_Caietul_elevului_Limba_romana EVALUAREA NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Anul școlar 2018-2019 Matematică şi Ştiinţe ale naturii TEST 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Unitatea de învățământ... Numele şi prenumele elevei/elevului......

Mai mult

B

B AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 3872/2011/01-02-03-04-05 Anexa 1 Prospect Prospect: Informaţii pentru pacient 25 mg comprimate filmate Sildenafil Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galati 1.2 Facultatea / Departamentul M

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galati 1.2 Facultatea / Departamentul M FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galati 1.2 Facultatea / Departamentul Medicină si Farmacie / Clinic Medical 1.3 Catedra -

Mai mult

Comunicat CANICULA

Comunicat CANICULA Nr. 13 Ploieşti, 14.06.2010 COMUNICAT DE PRESĂ CANICULA (Temperatura excesivă) Oamenii prezintă tulburări legate de temperatura foarte ridicată atunci când organismele lor nu sunt capabile să compenseze

Mai mult

METODOLOGIA ŞI ORGANIZAREA CERCETĂRII STATISTICE INVESTIŢIA STRĂINĂ DIRECTĂ ÎN ROMÂNIA

METODOLOGIA ŞI ORGANIZAREA CERCETĂRII STATISTICE INVESTIŢIA STRĂINĂ DIRECTĂ ÎN ROMÂNIA INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE ÎN ROMÂNIA în anul 2011 Cercetarea statistică privind investiţiile străine directe (ISD) a fost realizată de Banca Naţională a României în colaborare cu Institutul Naţional

Mai mult

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI

MINISTERUL  ADMINISTRAŢIEI MINISTERUL SĂNĂTĂŢII SERVICIUL DE AMBULANŢĂ JUDEŢEAN BISTRIŢA-NĂSĂUD str. Ghinzii nr.26a, Bistriţa Tel. 0263-217055 - Fax 0263-217055 e-mail: secretariat@ambulantabistritanasaud.ro Nr. 4897 din 13.10.2015

Mai mult

Elemente de reumatologie utilizate in recuperarea medicala OSTEOPOROZA Dr Ghita Adrian Lucian Medic specialist reumatologie Definitie- este o boala sc

Elemente de reumatologie utilizate in recuperarea medicala OSTEOPOROZA Dr Ghita Adrian Lucian Medic specialist reumatologie Definitie- este o boala sc Elemente de reumatologie utilizate in recuperarea medicala OSTEOPOROZA Dr Ghita Adrian Lucian Medic specialist reumatologie Definitie- este o boala scheletala caracterizata prin compromiterea rezistentei

Mai mult

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax:

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax: Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon:+40.724.356.404 Fax:+40-21-3211236 E-mail: office@apmcr.ro Web: www.apmcr.ro Masa Rotundă

Mai mult

RAPORT

RAPORT RAPORT DE EVALUARE A TEHNOLOGIILOR MEDICALE NIVOLUMABUM INDICAȚIA: MONOTERAPIE PENTRU TRATAMENTUL CANCERULUI SCUAMOS DE CAP SI GAT LA ADULTI LA CARE BOALA PROGRESEAZA IN TIMPUL SAU DUPA TERAPIE DE BAZA

Mai mult

SITUAȚIE STATISTICĂ PRIVIND GESTIONAREA CAZURILOR CONSULARE ÎN LUNA IUNIE 2015

SITUAȚIE STATISTICĂ PRIVIND GESTIONAREA CAZURILOR CONSULARE ÎN LUNA IUNIE 2015 SITUAȚIE STATISTICĂ PRIVIND GESTIONAREA CAZURILOR CONSULARE ÎN LUNA SEPTEMBRIE 2016 I. CAZURI CONSULARE GESTIONATE ÎN LUNA SEPTEMBRIE 2016 Din numărul total de situaţii gestionate în luna 2016 de către

Mai mult

LICEUL TEHNOLOGIC ASTRA PITEŞTI Piteşti, str. Nicolae Dobrin, nr.3, tel/fax , web: liceulastra.ro Chestionaru

LICEUL TEHNOLOGIC ASTRA PITEŞTI Piteşti, str. Nicolae Dobrin, nr.3, tel/fax ,   web: liceulastra.ro Chestionaru LICEUL TEHNOLOGIC ASTRA PITEŞTI Piteşti, str. Nicolae Dobrin, nr.3, tel/fax 0248251824, e-mail: liceulastra@yahoo.com; web: liceulastra.ro Chestionarul pentru părinţi (nivelurile profesional, liceal) Răspunsurile

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Prezentare_Conferinta_Presa_12iul07_1.ppt

Microsoft PowerPoint - Prezentare_Conferinta_Presa_12iul07_1.ppt Conferinţă de presă Alexandru Matei Directorul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar Bucureşti, 12 iulie 2007 1 Prezentarea celui de-al doilea număr al Buletinului semestrial al Fondului

Mai mult

Fisa disciplinei

Fisa disciplinei FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI superior 1.2 Facultatea FACULTATEA DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT 1.3 Departamentul DIȘCIPLINE TEORETICE ȘI

Mai mult

NOTA

NOTA NOTĂ DE FUNDAMENTARE SECŢIUNEA 1 TITLUL PROIECTULUI DE ACT NORMATIV Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile

Mai mult