Microsoft Word - ProdElec.doc

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Microsoft Word - ProdElec.doc"

Transcriere

1 Producerea energiei electrice pe baza surselor regenerabile Tematica: Energii regenerabile Capitol: Importana tematicii Seciunea: Tip resurs: Expunere Laborator virtual / Exerciiu CVR În acest curs, se introduc.. cunotine anterioare necesare: nivel: durata estimat: autor: Benoît Robyns realizare: Sophie Labrique traducere: Florin Mihai, Sergiu Ivanov Resurs realizat cu sprijin financiar din partea Comunitii Europene. Documentul de fa nu angajeaz decât responsabilitatea autorului(rilor) lui. Comisia î&i declin orice responsabilitate ce ar putea decurge din utilizarea lui.

2 1. Modalitile de producere a energiei electrice Cel mai rspândit procedeu de producere a energiei electrice necesit o surs de cldur care s asigure înclzirea apei în scopul obinerii de vapori sub presiune. Aceti vapori, destinzându-se într-o turbin, antreneaz generatorul (de curent alternativ), care produce energie electric. Dup ce au efectuat lucrul mecanic necesar, vaporii sunt condensai cu ajutorul unei surse de frig, care este, în general, o surs de ap rece (ap curgtoare, mare), în care se construiesc circuite de rcire. În figura 1 este reprezentat ciclul de producere clasic a energiei electrice. Figura 1. Ciclul clasic de producere a energiei electrice. În cazul în care cldura rezultat la condensarea vaporilor, este recuperat i utilizat pentru înclzire, apare noiunea de cogenerare. Sursa de cldur, este în mod clasic, rezultatul arderii combustibililor fosili (petrol, gaz, crbune), sau rezultatul fisiunii nucleare, în reactoare proiectate s controleze amploarea acestei reacii. Combustibilii fosili sau uraniul utilizate în aceste cicluri, pot fi înlocuite de surse regenerabile. Sursa de cldur poate fi astfel: arderea biomasei (lemn, biogaz, deeuri organice); cldura din interiorul planetei (geotermic), ce poate fi obinut fie prin pomparea ctre suprafa direct a apei calde, fie exploatând temperatura ridicat a rocilor de adâncime, prin injectarea apei de la suprafa i recuperare ei, dup înclzire; soarele, prin concentrarea razelor cu ajutorul unor oglinzi parabolice, sau prin exploatarea apei calde de la suprafaa mrilor din zonele tropicale. În cazul unor surse regenerabile de energie, nu este necesar sursa de cldur pentru producerea energiei electrice. Este cazul energiei eoliene, hidraulice i solare fotovoltaice. În cazul energiilor eolian i hidraulic, turbina ce antreneaz generatorul electric, este antrenat la rândul ei de presiunea vântului sau a apei. În figura 2 este reprezentat aceast modalitate de conversie energetic.

3 Figura 2. Modalitatea eolian sau hidraulic de producere a energiei electrice. Presiunea vântului este rezultatul energiei sale cinetice. Presiunea apei este rezultatul energiei sale poteniale i cinetice. Energia electric furnizat de generator, poate fi injectat direct în reeaua electric, fr utilizarea unui convertor static de putere, este indicat în figura 2, dar în acest caz, pentru a menine constant frecvena tensiunii (i a curentului) la 50 sau 60 Hz, viteza generatorului trebuie meninut constant, acionându-se pentru aceasta asupra orientrii palelor turbinelor eoliene, sau, în cazul turbinelor hidraulice, prin reglarea debitului de ap. Avantajul convertoarelor statice de putere const, pe de o parte, în posibilitatea funcionrii alternatorului la vitez variabil i, pe de alt parte, în creterea randamentului conversiei energetice, prin reducerea complexitii controlului mecanic al palelor turbinelor eoliene sau al debitului de ap în cazul turbinelor hidraulice. Acest tip de funcionare cu vitez variabil se dezvolt în domeniul generrii hidraulice (mai ales pentru mic putere) i tinde s se generalizeze în cazul generrii eoliene, unde acest tip de funcionare apare în mod natural, datorit variaiilor semnificative ale vitezei vântului. În cazul generrii solare fotovoltaice, energia electric este produs direct, prin intermediul celulelor semiconductoare de siliciu, pe baza energiei coninute de radiaia solar. Convertoarele statice de putere sunt în general utilizate pentru a asigura optimizarea conversiei energetice. În figura 3 este reprezentat aceast modalitate de conversie energetic. Figura 3. Modalitatea solar fotovoltaic de producere a energiei electrice. Energia electric mai poate fi produs pornind de la un motor diesel sau o turbin cu gaz (derivat dintr-un motor cu reacie similar celor de avion), ce antreneaz un generator electric. Sursa primar de energie este, în general, reprezentat de combustibili fosili, dar se are în vedere înlocuirea acestora cu biocarburant sau biogaz. 2. Factorul de randament Factorul cheie pentru competitivitatea sistemelor de producere a electricitii bazate pe energii regenerabile este preul kilowattului-or produs. Acest cost se calculeaz plecând de la preul de investiie al sistemului de generare, de durata sa, de mrimea dobânzii la eventualul împrumut contractat i de costurile de funcionare legate de întreinere, de energia primar (care este gratuit dac este vorba de soare, vânt ) i pltit în cazul combustibililor fosili, nucleari,... În sistemele care funcioneaz într-o manier aleatoare (eoliene, solare, hidro), productivitatea sistemului depinde fundamental de condiiile naturale (de exemplu, cât din perioada unei zile este însorit); în concluzie deci, costul de investiie depinde în mod direct de puterea critic. O instalaie eolian de 1MW poate furniza cel mult o putere de 1MW, dar ea nu poate produce aceast putere în

4 permanen, din pricina fluctuaiilor vitezei vântului, spre deosebire de centralele care utilizeaz combustibili fosili sau nucleari. Pentru instalaiile eoliene, solare, microhidraulice, ceea ce conteaz este puterea generat (nu cea instalat). Tabelul 1 prezint randamentul instalaiilor de producere a electricitii pe baz de la energii regenerabile, instalaii care nu se bazeaz pe ciclul clasic ap-vapori. Randamentul este raportul dintre energia furnizat de sistemul de producie în toat durata lui de via i energia consumat pentru a construi sistemul de producie. Instalaia Factorul de randament Hidraulic de mare putere Hidraulic de mic putere (microhidraulic) Eolian Solar fotovoltaic 3-6 Tabelul1. Factorul de randament al sistemelor de producere a energiei electrice pe baza energiilor regenerabile. Factorul de randament este mai bun pentru instalaiile hidraulice de mare putere (durat de via de peste 30 ani, ajungând chiar la 50 ani) în raport cu instalaiile hidraulice de mic putere (durat de via între 20 i 50 ani). Puterea instalaiilor eoliene a evoluat de la câteva sute de kw înainte de 2000 ajungând la ordinul de MW dup 2000 i putându-se stabiliza la o putere de 5 MW în Durata de via a unei instalaii eoliene este de 20 pân la 25 ani. Sistemele fotovoltaice au un factor de randament foarte sczut, din cauz c realizarea celulelor cu siliciu necesit mult energie. O celul genereaz dup tocmai 4 sau 5 ani energia consumat la fabricarea ei. Cum durata sistemelor fotovoltaice este de ani, factorul de randament poate ajunge, în cele mai bune cazuri, la valoarea de Obiective europene În figura 1 este reprezentat repartiia, între diferitele surse de energie regenerabil (geotermic, biomas, eolian, hidraulic), a energiei electrice produse în fiecare din rile CEE în anul Figura 1. Repartiia [în %] a produciei de energie electric, pe baza surselor regenerabile de energie, în 1999, în rile Uniunii Europene.

5 La începutul anilor 2000, Comisia European a decis s încurajeze creterea ponderii energiei electrice produse în Uniunea European, pe baza surselor regenerabile. Europa celor 15 va trebui s creasc aceast pondere de la 14,2% în 1999 la 22,1% în Figura 2 ilustreaz comparativ, pentru fiecare ar, ponderea energiei electrice produse pe baza energiilor regenerabile în 1999 i obiectivele fixate pentru Figura 2. Ponderea energiei electrice [în %] de origine regenerabil produs în 1999 i obiectivele europene pentru Integrarea în 2004 în Uniunea European a 10 noi membri, a modificat sensibil ponderea energiei electrice de origine regenerabil, vizat pentru 2010, de la 25%, la 21%. Creterea puterii eoliene, în 2003 fa de 2002, este de 23,5% în Europa, de 27,1% în America de Nord i de 25,1% pe plan mondial. Avântul acestei modaliti de producere, este deci, remarcabil. Puterea instalat în cadrul Uniunii Europene în 2003 este de 5443 MW. În fruntea listei rilor Uniunii Europene se afl Germania (14609 MW), Spania (6411 MW) i Danemarca (3110 MW). Pentru comparaie, iat aici puterile eoliene instalate în câteva alte ri, în 2003: Portugalia (301 MW), Frana (253 MW), Belgia (67 MW), România (1 MW). Generatoarele eoliene situate în largul mrilor (offshore) se vor dezvolta foarte mult în anii urmtori. La sfâritul anului 2003, Uniunea European avea aproape 300 de generatoare eoliene instalate în largul mrilor, însumând o putere total de 540,2 MW. Energia solar fotovoltaic nu apare în figura 1, deoarece era foarte puin semnificativ în Creterea îns a acestei filiere se dovedete a avea importan: între 2002 i 2003, ea a atins 43,4%. Puterea instalat în cadrul Uniunii Europene, a fost în 2003, de 562,3 MW. În fruntea listei rilor Uniunii Europene se afl Germania (397,6 MW), Olanda (48,63 MW), Spania (27,26 MW) i Italia (26,02 MW). Pentru comparaie, iat aici puterile instalate în câteva alte ri, în 2003: Frana (21,71 MW), Portugalia (2,07 MW) i Belgia (1,06 MW). Se remarc faptul c nu rile aflate în sudul Europei dezvolt cel mai mult filiera fotovoltaic. Surse de documentare [1] T.Chambolle et F.Meaux, Rapport sur les Nouvelles Technologies de l Energie, Paris, Ministère délégué à la recherche et aux nouvelles technologies, [2] Rapport de la Commission pour l Analyse des Modes de Production de l Electricité et le Redéploiement des Energies (AMPERE), Belgique, octobre 2002, [3] L électronique de puissance vecteur d optimisation pour les énergies renouvelables, ECRIN, mai 2002, ISBN : [4] Revue Systèmes Solaires,

6 [5] B.Multon, Production d énergie électrique par sources renouvelables, Techniques de l Ingénieur, Traité de Génie Electrique, mai 2003, D et D [6] M.Crappe, Commande et régulation des réseaux électriques, Hermès Science, Paris 2003.

Microsoft Word Curs PE - Gaze naturale.doc

Microsoft Word Curs PE - Gaze naturale.doc GAZE NATURALE În contextul reformelor radicale din domeniul structural i instituional care au caracterizat economia romaneasc dup 1989 i care au avut drept scop descentralizarea serviciilor în vederea

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Strategia naţională în domeniul energiei regenerabile Alexandru Săndulescu Director General Direcţia Generală Energie, Petrol şi Gaze Ministerul Economiei Strategia Energetică a României pentru perioada

Mai mult

Title layout

Title layout UNIVERSITATEA MARITIMĂ CONSTANȚA POSIBILITĂȚI DE DEZVOLTARE A CLUSTERULUI ENERGIEI REGENERABILE ÎN DOBROGEA PROF. DR. ING. TUDOR DARIE AS.DR.ING PREDA ANDREI 1) DE CE CLASTER?- Clusterele sunt concentrări

Mai mult

Microsoft Word - COSTURI doc

Microsoft Word - COSTURI doc FEDERAIA ASOCIAIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA < F.A.P.R. > Str. Sfintii Apostoli nr. 44, Sector 5. Tel.: 021-33.55.232 (orele 9-13; 14-16) Fax: 021-33.22.235 (orele 9-16). www.fapr.ro e-mail: bap@itcnet.ro

Mai mult

Decizia Comisiei din 21 decembrie 2006 de stabilire a valorilor armonizate ale randamentului de referință pentru producția separată de electricitate ș

Decizia Comisiei din 21 decembrie 2006 de stabilire a valorilor armonizate ale randamentului de referință pentru producția separată de electricitate ș Decizia Comisiei din 21 decembrie 2006 de stabilire a valorilor armonizate ale randamentului de referință pentru producția separată de electricitate și căldură în conformitate cu Directiva 2004/8/CE a

Mai mult

Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţie

Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţie Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţiei câmpului magnetic învârtitor (turația de sincronism)

Mai mult

FĂRĂ *) Prof. univ. dr. ing. UTCB PELEȚI DIN LEMN: SISTEME DE ÎNCĂLZIRE EFICIENTE ȘI ECOLOGICE Ioan BĂRDESCU *) 1. Argument Utilizarea combustibililor

FĂRĂ *) Prof. univ. dr. ing. UTCB PELEȚI DIN LEMN: SISTEME DE ÎNCĂLZIRE EFICIENTE ȘI ECOLOGICE Ioan BĂRDESCU *) 1. Argument Utilizarea combustibililor FĂRĂ *) Prof. univ. dr. ing. UTCB PELEȚI DIN LEMN: SISTEME DE ÎNCĂLZIRE EFICIENTE ȘI ECOLOGICE Ioan BĂRDESCU *) 1. Argument Utilizarea combustibililor ecologici în producerea energiei termice reprezintă

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Cine este Carpat Energy? - Firma cu capital romanesc 100% infiintata in 2007 in Cluj Napoca - Obiect de activitate: instalatii electrice si instalatii termice, legate doar de domeniul energiilor regenerabile

Mai mult

BIOGAZUL SURSA DE ENERGIE ALTERNATIVA Student: Ioana PERIAM Master - IRRE Conducator stiintific: As.dr.ing. Gavrila Trif-Tordai Prezentare Cerc Stiint

BIOGAZUL SURSA DE ENERGIE ALTERNATIVA Student: Ioana PERIAM Master - IRRE Conducator stiintific: As.dr.ing. Gavrila Trif-Tordai Prezentare Cerc Stiint BIOGAZUL SURSA DE ENERGIE ALTERNATIVA Student: Ioana PERIAM Master - IRRE Conducator stiintific: As.dr.ing. Gavrila Trif-Tordai GENERALITATI Biogaz - amestec de gaze ob inut prin fermentarea anaerob a

Mai mult

Ghid de bune practici Consiliul Local Jimbolia RO 2006/ ROGRAM PHARE CBC ROMANIA UNGARIA 2006 / INTERREG IIIA STUDIUL POTENŢIALULUI

Ghid de bune practici Consiliul Local Jimbolia RO 2006/ ROGRAM PHARE CBC ROMANIA UNGARIA 2006 / INTERREG IIIA STUDIUL POTENŢIALULUI Ghid de bune practici Consiliul Local Jimbolia RO 2006/018-446.01.01.01.07 ROGRAM PHARE CBC ROMANIA UNGARIA 2006 / INTERREG IIIA STUDIUL POTENŢIALULUI DE ENERGIE DIN SURSE REGENERABILE LA NIVELUL JUDEŢULUI

Mai mult

Microsoft Word - OG de modific a Legii 220 cu modificarile si completarile ulterioare.doc

Microsoft Word - OG de modific a Legii 220 cu modificarile si completarile ulterioare.doc GUVERNUL ROMÂNIEI ORDONANŢĂ A GUVERNULUI pentru modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie cu modificările

Mai mult

METHODS OF AIR FLOW ANALYSIS IN THE COMBUSTION CHAMBER

METHODS OF AIR FLOW ANALYSIS IN THE COMBUSTION CHAMBER CERTIFICAREA CALITATII COMBUSTIBILILOR DE TIP BIO IN LABORATOARE PERFORMANTE Asist. Dr. Ing. Dan MOLDOVANU Dan Moldovanu, dan.moldovanu@auto.utcluj.ro ; testecocel.utcluj.ro 2/25 Schema Laboratorului TESTECOCEL

Mai mult

Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara

Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara graniţelor ţării în care ele au fost înfiinţate, acest

Mai mult

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 10.1.2018 A8-0391/095 Amendamentul 95 Adam Gierek, Krystyna Łybacka, Janusz Zemke, Bogusław Liberadzki, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Markus Pieper, Czesław Adam Siekierski, Jerzy Buzek, Andrzej

Mai mult

View PDF

View PDF Sticla?i radia?ia solar? Sticla?i radia?ia solar? Compozi?ia radia?iei solare Radia?ia solar? care ajunge la p?mânt este compus? din cca. 3% ultraviolete (UV), 55% infraro?ii (IR)?i 42% lumin? vizibil?.

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Präsentation - Dreyer und Bosse_RO

Microsoft PowerPoint - Präsentation - Dreyer und Bosse_RO Misiune economică a AHK (Camera de Comerţ și Industrie Româno-Germană) în România Furnizarea de energie termică pe bază de energie din surse regenerabile 19-23.05.2014 Centrale termice de cogenerare (BHKW)

Mai mult

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentr

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentr 17.12.2008 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentru implementarea anexei II la Directiva 2004/8/CE a Parlamentului

Mai mult

Microsoft PowerPoint - SER_Moldova Dolma_rom.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - SER_Moldova Dolma_rom.ppt [Compatibility Mode] SURSE REGENERABILE Cadru legal lşi iinstituţional Republica Moldova, Chişinău Trecere în revistă ă Republica Moldova este dependentă de importul de energie. 94% din necesităţile energetice (fosile şi energie

Mai mult

CLICK TO ADD TITLE

CLICK TO ADD TITLE Politica și Reglementarea Energiei Regenerabile: Contorizarea Netă și Tarifele care încurajează folosirea energiei regenerabile Chuck Cohen Avocat Superior Christine Cook Analist Superior Comisia Serviciilor

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Tehnologii de modernizare a surselor centralizate de alimentare cu energie Moderatori: Pasecinic Mihail, Natalia Berdianu 19-20 octombrie 2018 Chișinău Cine suntem noi? Suntem pe piață din 1995 Lideri

Mai mult

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Contents Vectori... 4 Modul de rezolvare a problemelor... 5 despre vectori... 6 Vector deplasare... 12 Vector viteza... 12 Statica...

Mai mult

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția generală Eficiență Energetică, Surse Regenerabile, Cogenerare și Energie Termică S

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția generală Eficiență Energetică, Surse Regenerabile, Cogenerare și Energie Termică S AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția generală Eficiență Energetică, Surse Regenerabile, Cogenerare și Energie Termică Str. Constantin Nacu, nr. 3, Sector 2, Bucureşti, Cod

Mai mult

LEGISLATIE Eficienţa Energetică

LEGISLATIE  Eficienţa Energetică ENERGIE INTELIGENTĂ ÎN ORAȘELE DIN ROMÂNIA Dr. Ing. Emil CALOTĂ, VICEPREŞEDINTE Smart Cities of Romania 8-9 Noiembrie, Universitatea Politehnica București 1 Raportul Consiliului Mondial pentru Energie

Mai mult

Microsoft Word - 04-Cotfas Petru A-Rezumat RO

Microsoft Word - 04-Cotfas Petru A-Rezumat RO TEZĂ DE ABILITARE REZUMAT Instrumentație Virtuală Aplicații în laboratoare controlate la distanță și surse de energie regenerabilă Domeniul: Inginerie Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale

Mai mult

AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni p

AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni p AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni pentru o mare varietate de aplicaţii. De la o unitate

Mai mult

26

26 MODELE STATISTICE UTILIZATE ÎN ANALIZA CORELAT A CIFREI DE AFACERI ASIST. UNIV. DRD. MIHAELA GRUIESCU Universitatea Constantin Brâncui Târgu-Jiu Facultatea de tiine Economice The business, important indicator

Mai mult

Microsoft Word - L63 FPGA.doc

Microsoft Word - L63 FPGA.doc Programarea hardware-ului reconfigurabil cu modulul LabVIEW 7 FPGA conf. Tom SAVU U.P.B. C.T.A.N.M. Odat cu lansarea noii versiuni LabVIEW 7 Express a mediului su de programare grafic, National Instruments

Mai mult

Microsoft Word - soft vogel

Microsoft Word - soft vogel S.C. TERA IMPEX S.R.L. str. Ludos, bl. 52, parter, Sibiu J32/647/1994 R5594761 Tel/Fax: 0369/408.948 E-mail: didactic@teraimpex.ro Web: www.teraimpex.ro OFERTA 100 EURO PENTRU PROFESORI LICEE CU PROFIL

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării Hotărâre 216 2017 0412 Guvernul României privind aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei de energie din surse regenerabile mai puţin

Mai mult

Sumar executiv

Sumar executiv SISTEM DE MONITORIZARE A POLITICILOR DE CLIMĂ DIN UNIUNEA EUROPEANĂ Sumar Ţările industrializate trebuie să reducă emisiile cu efect de seră cu 80-95% până în anul 2050, pentru a putea crea o economie

Mai mult

Microsoft PowerPoint - 03_Adrian PISLA_PROINVENT 2012

Microsoft PowerPoint - 03_Adrian PISLA_PROINVENT 2012 Workshop: STIMULAREA DEZVOLTĂRII NAŢIONALE ȘI A COLABORĂRII LA NIVEL UE PRIN TRANSFER DE TEHNOLOGII ȘI IDEI INOVATIVE Expo Transilvania Cluj-Napoca, 28 martie 2012 IMPLEMENTAREA INVENȚIILOR ÎN TRANSPORTURI,

Mai mult

centrale noi 2015 copia copy copy

centrale noi 2015 copia copy copy CENTRALE PE LEMN SI PELET PUFFERE SI BOILERE SOLAR Siguranta - Randament - Tehnologie CAZANE PE LEMN Cazan pe lemn DIANBOILER model DBs Clasic Cod Descriere CF Pret 10367 025 kw 25 1 10367 035 kw 35 1

Mai mult

Untitled-1

Untitled-1 cazan de pardoseală în condensație EXPERIENȚA FERROLI în tehnologia condensării Cazanele din seria reprezintă rezultatul îmbinării vastei experiențe a Grupului Ferroli în proiectarea și realizarea cazanelor

Mai mult

ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT

ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT "ÎMBUNĂTĂŢIREA AMBIENTULUI URBAN PRIN REDUCEREA EMISIILOR DE GAZE CU EFECT DE SERĂ CA URMARE A UTILIZĂRII ENERGIILOR REGENERABILE" Nicolae DURA, Antoanela POPOVICI, AGENŢIA REGIONALĂ PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI

Mai mult

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiec

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiec UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiectele din două arii tematice (la alegere) dintre cele

Mai mult

Microsoft Word - Chapter_7_Long_Term_Inv_Plan_Timisoara_RO.doc

Microsoft Word - Chapter_7_Long_Term_Inv_Plan_Timisoara_RO.doc 7. Plan de investiţii pe termen lung 7.1. Rezumat Toate opţiunile analizate în Capitolul 5 pot duce la atingerea conformării cu directivele UE subliniate în POS Mediu. Este evaluată modalitatea cea mai

Mai mult

Energia - motorul dezvoltării economice şi sociale Noţiuni introductive În aceeaşi măsură în care un organism biologic are nevoie de hrană pentru a tr

Energia - motorul dezvoltării economice şi sociale Noţiuni introductive În aceeaşi măsură în care un organism biologic are nevoie de hrană pentru a tr Energia - motorul dezvoltării economice şi sociale Noţiuni introductive În aceeaşi măsură în care un organism biologic are nevoie de hrană pentru a trăi şi a se dezvolta, o regiune are nevoie de energie

Mai mult

Microsoft Word - HSM - Instructiuni de instalare.doc

Microsoft Word - HSM - Instructiuni de instalare.doc HSM 6 720 604 683 (00.07) Cuprins Cuprins Instruciuni de siguran 3 Explicaii simboluri 3 1 Date referitoare la accesorii 4 1.1 Aplicaie 4 1.2 Volum de livrare 4 1.3 Date tehnice 4 1.4 Accesorii 5 1.5 Exemple

Mai mult

Bizlawyer PDF

Bizlawyer PDF Care sunt primele tari din topul investitorilor straini în România Primele trei tari din topul investitorilor straini în România cumulau 51,3% din soldul investitiilor straine directe (ISD), de la finele

Mai mult

Centrală termică murală cu condensare ideală pentru înlocuire în instalaţii cu temperatură înaltă Luna3 Avant+

Centrală termică murală cu condensare ideală pentru înlocuire în instalaţii cu temperatură înaltă Luna3 Avant+ Centrală termică murală cu condensare ideală pentru înlocuire în instalaţii cu temperatură înaltă : centrala termică ideală pentru înlocuirea în instalaţii cu temperatură înaltă Baxi introduce noua centrală

Mai mult

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combustibil gazos 3,2 până la 35,0 kw, pentru gaz metan şi

Mai mult

EU GPP Criteria for Sanitary Tapware Renata, please add all the consequential changes from the Ecolabel comments DG ENV made]

EU GPP Criteria for Sanitary Tapware  Renata, please add all the consequential changes from the Ecolabel comments DG ENV made] Criteriile UE privind achizițiile publice ecologice pentru centrale termice cu apă Criteriile UE privind APE urmăresc să faciliteze achiziționarea de către autoritățile publice a unor produse, servicii

Mai mult

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comisia Europeană și-a îndeplinit pe deplin angajamentele

Mai mult

Microsoft Word - Articol_Meridian (1)

Microsoft Word - Articol_Meridian (1) Politica energetică a Republicii Moldova 45 POLITICA ENERGETICĂ A REPUBLICII MOLDOVA 1 P. Andronic Petru, 2 D. Andronic, PhD. 1 Universitatea Metropolită din Praga 2 Universitatea Tehnică din Praga ÎNTRODUCERE

Mai mult

Презентация PowerPoint

Презентация PowerPoint FONDUL PENTRU EFICIENȚĂ ENERGETICĂ: EVOLUȚII ȘI PERSPECTIVE Călin NEGURA Director Executiv Chișinau, 19 iunie 2015 Crearea Fondului pentru Eficiență Energetică Hotărîrea Guvernului cu privire la Fondul

Mai mult

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIESTI FACULTATEA DE TEHNOLOGIA PETROLULUI SI PETROCHIMIE TEHNOLOGII AVANSATE IN PRELUCRAREA PETROLULUI

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIESTI FACULTATEA DE TEHNOLOGIA PETROLULUI SI PETROCHIMIE      TEHNOLOGII AVANSATE IN PRELUCRAREA PETROLULUI UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIESTI FACULTATEA BIOCOMBUSTIBILI TEHNOLOGIA PETROLULUI SI PETROCHIMIE BIORAFINARII SI TEHNOLOGII COMPLEXE PROGRAM MASTERAT TEHNOLOGII AVANSATE ÎN PRELUCRAREA PETROLULUI Industriile

Mai mult

ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă

ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă O centrală termică performantă cu tot ce reprezintă Vaillant Pur şi simplu ideal! oferă tot ce aţi putea dori de la o soluţie modernă de încălzire

Mai mult

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax:

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax: Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon:+40.724.356.404 Fax:+40-21-3211236 E-mail: office@apmcr.ro Web: www.apmcr.ro Masa Rotundă

Mai mult

Microsoft Word - 5 ARTICOL Belinschi

Microsoft Word - 5 ARTICOL Belinschi 34 Majorarea eficienţii utilizării gazelor naturale la CET-uri MAJORAREA EFICIENŢII UTILIZĂRII GAZELOR NATURALE LA CET-URI Leonid Belinschi Centrală Electrică cu Termoficare 1 INTRODUCERE În ultimii ani

Mai mult

Chapter title Chapter subtitle

Chapter title Chapter subtitle ROMANIA Reuniune de lucru pe tema Instrumente pentru facilitarea dezvoltarii IMM-urilor: clustere, canale de valori, retele, incubatoare de afaceri 4 Noiembrie 2014 Arpad Farkas Cuprins Locatie si parteneri

Mai mult

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de acceleraţie Profesor coordonator: Șef lucrări Dr. Ing. Daniela

Mai mult

Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de sig

Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de sig Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de siguranță a apelor uzate Într-o nouă construcție și o

Mai mult

03-18-FinalA4.cdr

03-18-FinalA4.cdr 11 Estía Sistem pompă de căldură Air Aer to water - Apă The Sistemele heating and de încălzire cooling systems şi răcire of ale the viitorului future. 12 Estía Lider la capitolul randament energetic -

Mai mult

Energy from Straw and Wood

Energy from Straw and Wood Energie din paie O soluţie strălucită Recuperăm decalajul tehnologic de pe poziţia unei companii mici cu un volum mare de cunoştinţe energie regenerabilă - StrawTherm în fiecare iarnă ne ardem banii 2

Mai mult

TABEL CONTRIBUTII A3-2

TABEL CONTRIBUTII A3-2 CONTRIBUABILI BAZA DE CALCUL CASS CALCUL I PLATA CASS CAPITOLUL III Contributia de asigurari sociale de sanatate privind persoanele care realizeaza alte venituri, precum si persoanele care nu realizeaza

Mai mult

EPG Analysis, 1 aprilie 2014 Politicile energetice ale României, între competitivitate industrială, liberalizare și protecția mediului * Radu Dudău &

EPG Analysis, 1 aprilie 2014 Politicile energetice ale României, între competitivitate industrială, liberalizare și protecția mediului * Radu Dudău & EPG Analysis, 1 aprilie 2014 Politicile energetice ale României, între competitivitate industrială, liberalizare și protecția mediului * Radu Dudău & Dragoș Tâlvescu Tema competitivității industriale a

Mai mult

Catalog VRV pdf

Catalog VRV pdf Pompă de căldură seria VRV IV-i pentru instalare în interior concept brevetat unic Perdea de aer Perdea de aer Biddle pentru VRV (CYV) 22 Unităţi interioare Unităţi interioare tip VRV Sisteme de control

Mai mult

(Microsoft Word - NAGIT, GH., RUSU, B., SLATINEANU, L., COTEATA, M. Aspecte \205)

(Microsoft Word - NAGIT, GH., RUSU, B., SLATINEANU, L., COTEATA, M. Aspecte \205) UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRA1OV Catedra Design de Produs.i Robotic0 Simpozionul na#ional cu participare interna#ional PRoiectarea ASIstat de Calculator P R A S I C ' 02 Vol. III Design de Produs

Mai mult

Instalare Funcţionare Întreţinere Răcitor de lichid Seria R elicoidal-rotativ cu răcire pe aer RTAD (50Hz) Modele Standard, Răcire liberă și R

Instalare Funcţionare Întreţinere Răcitor de lichid Seria R elicoidal-rotativ cu răcire pe aer RTAD (50Hz) Modele Standard, Răcire liberă și R Instalare Funcţionare Întreţinere Răcitor de lichid Seria R elicoidal-rotativ cu răcire pe aer RTAD 085-180 (50Hz) Modele Standard, Răcire liberă și Recuperare a căldurii RTAD-SVX01F-RO Informaţii generale

Mai mult

1

1 4.3. Amplificatoare de semnal mic Amplificatoarele de semnal mic (ASM) au semnalul amplificat mic în raport cu tensiunile de c.c. de polarizare a tranzistoarelor. Tranzistoarele funcţionează într-o zonă

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2019) 4423 final RECOMANDAREA COMISIEI din privind proiectul de plan național integrat privind ener

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2019) 4423 final RECOMANDAREA COMISIEI din privind proiectul de plan național integrat privind ener COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 18.6.2019 C(2019) 4423 final RECOMANDAREA COMISIEI din 18.6.2019 privind proiectul de plan național integrat privind energia și clima al României pentru perioada 2021-2030

Mai mult

MD-2045, CHIŞINĂU, STR

MD-2045, CHIŞINĂU, STR MD-2045, CHIŞINĂU, STR. STUDENŢILOR, 9/8, TEL: 022 50-99-27 FAX: 022 50-99-40, www.utm.md OPERAŢII UNITARE ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ 1. Date despre unitatea de curs/modul Facultatea Imginerie Mecanică, Industrială

Mai mult

Pompe de căldură aer-apă Un sistem de încălzire pregătit pentru viitor

Pompe de căldură aer-apă Un sistem de încălzire pregătit pentru viitor Pompe de căldură aer-apă Un sistem de încălzire pregătit pentru viitor Pompe de căldură aer-apă Sursa de căldură aer-apă: o decizie bună Fii inovator, ascultă-ți clienții. Rămânem fideli și astăzi îndemnului

Mai mult

Acte a căror acţiune de modificare este inclusă în forma actualizată Tip Număr Data Emiterii Data Aplicării Aprobată / Respinsă Lege

Acte a căror acţiune de modificare este inclusă în forma actualizată Tip Număr Data Emiterii Data Aplicării Aprobată / Respinsă Lege Acte a căror acţiune de modificare este inclusă în forma actualizată Tip Număr Data Emiterii Data Aplicării Aprobată / Respinsă Lege 360 27.12.2018 06.01.2019 O.U.G. 80 13.09.2018 19.09.2018 Aprobată de

Mai mult

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160CP1 BX1-200CP1 BX1-250CP1 IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160CP1 BX1-200CP1 BX1-250CP1 IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160CP1 BX1-200CP1 BX1-250CP1 IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver. 1/Rev. 0; Data: 27.05.2016; Traducere a instructiunilor

Mai mult

STIM-teme.xls Departament STIM: Lista proiecte LICENTA/MASTER (pe specializari) Data ultimei actualizari: , 16:14 Nume prenume Spe

STIM-teme.xls Departament STIM: Lista proiecte LICENTA/MASTER (pe specializari) Data ultimei actualizari: , 16:14 Nume prenume Spe Proiectarea unui autoturism cu principalele caracteristici: Vmax= 186 [km/h]; masa proprie = 1175 [kg]; masa totala maxima autorizata = 1615 [kg]. Tema speciala: Influenta starii tehnice a unui motor m.a.s.

Mai mult

Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului

Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Aprobat: 2014 Senatul Universităţii Stat din Moldova Aprobat: 2014 UNIVERSITATEA STAT din MOLDOVA Facultatea FIZICĂ şi INGINERIE PLAN DE ÎNVĂŢĂMÎNT Domeniul general

Mai mult

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția Comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul Serviciul Relații Publice și Comun

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția Comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul Serviciul Relații Publice și Comun AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția Comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul Serviciul Relații Publice și Comunicare Ianuarie 2017 buletin informativ lunar Profesionalism

Mai mult

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc FIŞA TEHNICĂ NR.1 PANOU (COLECTOR) SOLAR Specificatii tehnice impuse prin caietul de sarcini Corespondenta propunerii tehnice cu specificatiile impuse 1 Parametrii constructivi, tehnici şi funcţionali

Mai mult

Microsoft Word - Declaratii avere si interese_2015

Microsoft Word - Declaratii avere si interese_2015 Nr. 12/27.05.2016 DECLARAIE DE AVERE Subsemnatul/Subsemnata PUIU P.P DIANA CARMEN, având functia de consilier superior la Agentia Pentru Protectia Mediului Alba, CNP 2690401011117, domiciliul in Alba Iulia,

Mai mult

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO DIN BĂLŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE REALE, ECONOMICE

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO DIN BĂLŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE REALE, ECONOMICE MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT ALECU RUSSO DIN BĂLŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE REALE, ECONOMICE ŞI ALE MEDIULUI CATEDRA DE ŞTIINŢE FIZICE ŞI INGINEREŞTI

Mai mult

Microsoft Word - Raport schema sprijin cv martie 2013 final-site-1.doc

Microsoft Word - Raport schema sprijin cv martie 2013 final-site-1.doc A U T O R I T A T E A N A ł I O N A L Ă D E R E G L E M E N T A R E Î N D O M E N I U L E N E R G I E I ANRE RAPORT cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin certificate verzi

Mai mult

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRIL

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRIL Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRILIE 2008 Profil: tehnic Calificarea: tehnician electrotehnist Clasa: XII Ruta progresivă OLIMPIADA DISCIPLINE

Mai mult

CONDUCEREA AUTOMATĂ A INSTALAŢIILOR SOLARE CU SUSŢINERE PENTRU ÎNCĂLZIRE ŞI PREPARAREA APEI CALDE MENAJERE Popescu Daniel, conf. univ. dr. ing., Unive

CONDUCEREA AUTOMATĂ A INSTALAŢIILOR SOLARE CU SUSŢINERE PENTRU ÎNCĂLZIRE ŞI PREPARAREA APEI CALDE MENAJERE Popescu Daniel, conf. univ. dr. ing., Unive CONDUCEREA AUTOMATĂ A INSTALAŢIILOR SOLARE CU SUSŢINERE PENTRU ÎNCĂLZIRE ŞI PREPARAREA APEI CALDE MENAJERE Popescu Daniel, conf. univ. dr. ing., Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Catedra

Mai mult

Test 5: Referat examen an II ELECTRONICA APLICATA Sisteme de achizitii de date 1. Sa se exprime in scarile de temperature Celsius si Farentheit temper

Test 5: Referat examen an II ELECTRONICA APLICATA Sisteme de achizitii de date 1. Sa se exprime in scarile de temperature Celsius si Farentheit temper Test 5: Referat examen an II ELECTRONICA APLICATA Sisteme de achizitii de date 1. Sa se exprime in scarile de temperature Celsius si Farentheit temperature punctului de topire al aurului T=1337,9 k. Transformam

Mai mult

S E C Ţ I U N E A 0X - X

S E C Ţ I U N E A  0X - X S E C Ţ I U N E A 02-08 ELECTROENERGETICĂ Sala EI 204 Comisia de examinare Conf.dr.ing. Marian COSTEA - Preşedinte Prof. dr.ing. Ileana BĂRAN Prof. dr.ing. Ion TRIŞTIU Conf. dr.ing. Lucian TOMA Ş.l. dr.ing.

Mai mult

Laboratorul numărul 8 Motorul de curent continuu cu excitație mixtă Motorul de curent continuu cu excitație mixtă prezintă două înfășurări distincte p

Laboratorul numărul 8 Motorul de curent continuu cu excitație mixtă Motorul de curent continuu cu excitație mixtă prezintă două înfășurări distincte p Laboratorul numărul 8 Motorul de curent continuu cu excitație mixtă Motorul de curent continuu cu excitație mixtă prezintă două înfășurări distincte plasate pe polii principali: cea derivație care se conectează

Mai mult

REPUBLIC OF MOLDOVA

REPUBLIC OF MOLDOVA PROGRAMUL DE MEDIU AL NAŢIUNILOR UNITE MINISTERUL AGRICULTURII, DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI MEDIULUI AL REPUBLICII MOLDOVA Proiectul UNEP/GEF Republica Moldova: Lansarea activităților privind pregătirea celei

Mai mult

VI. Achiziția datelor în LabVIEW

VI. Achiziția datelor în LabVIEW VI. Achiziția datelor în LabVIEW SUBIECTE A. Achiziția Datelor B. Measurement & Automatation Explorer (MAX) C. Driverul software, NI-DAQmx D. Placa de achiziție, NI USB 6008 A. Achiziția Datelor Subiecte:

Mai mult

Prezentare Stâlpi Solari de iluminat Stradal şi Ornamental Alternative Pure Energy se ocupa de proiectarea, producerea, comercializarea, montarea si i

Prezentare Stâlpi Solari de iluminat Stradal şi Ornamental Alternative Pure Energy se ocupa de proiectarea, producerea, comercializarea, montarea si i Prezentare Stâlpi Solari de iluminat Stradal şi Ornamental Alternative Pure Energy se ocupa de proiectarea, producerea, comercializarea, montarea si intretinerea de Stalpi Solari de Iluminat, ideali pentru

Mai mult

U.T.Cluj-Napoca, C.U.N. Baia Mare Facultatea: Inginerie PLAN de INVĂŢĂMÂNT Domeniul: Inginerie Energetică anul univ Program licenţă: Ingine

U.T.Cluj-Napoca, C.U.N. Baia Mare Facultatea: Inginerie PLAN de INVĂŢĂMÂNT Domeniul: Inginerie Energetică anul univ Program licenţă: Ingine Domeniul: Inginerie Energetică anul univ. 2015-2016 Anul I Cod 1 Analiză matematică I 2 2 N 1 28 28 74 5 DF 2 Algebră liniară, geometrie analitică şi diferentială 2 2 N 1 28 28 74 5 DF 3 Fizică 2 1 1 N

Mai mult

ETICHETAREA ENERGIEI ELECTRICE FURNIZATE CONSUMATORILOR

ETICHETAREA  ENERGIEI   ELECTRICE  FURNIZATE CONSUMATORILOR DATE STATISTICE AFERENTE ENERGIEI ELECTRICE PRODUSE ÎN ANUL 2005 Pe baza declaraţiilor transmise de producătorii de energie electrică în luna ianuarie 2006, ANRE a elaborat o situaţie centralizată la nivelul

Mai mult

Catedra de Electronică şi Telecomunicaţii

Catedra de Electronică şi Telecomunicaţii Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi - Romania Facultatea de Inginerie Electrică şi Electronică http://www.fie.ugal.ro Cuprins 1 Catedra de Electronică şi Telecomunicaţii 4 Catedra de Ingineria Sistemelor

Mai mult

BOILERE ELECTRICE AQUA-THERMO SM~L UITE CU VOLUM DE 10, 15, 30, 50, 80, 100, 120, 150, 200 LITRI ATEN IE!: Citi\i cu aten\ie acest manual [nainte de a

BOILERE ELECTRICE AQUA-THERMO SM~L UITE CU VOLUM DE 10, 15, 30, 50, 80, 100, 120, 150, 200 LITRI ATEN IE!: Citi\i cu aten\ie acest manual [nainte de a BOILERE ELECTRICE AQUA-THERMO SM~L UITE CU VOLUM DE 10, 15, 30, 50, 80, 100, 120, 150, 200 LITRI ATEN IE!: Citi\i cu aten\ie acest manual [nainte de a pune [n func\iune echipamentul! 1 {nainte de a monta

Mai mult

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice - A.N.R.S.C. -

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice  - A.N.R.S.C. - Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice - A.N.R.S.C. - Starea serviciului de alimentare cu energie

Mai mult

Microsoft Word - SNTEZA_raport_SOMAJ.doc

Microsoft Word - SNTEZA_raport_SOMAJ.doc CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI - Secia de Control Financiar Ulterior - Divizia V Auditul performanei i al sistemelor informatice; combaterea fenomenelor de corupie, fraud, economie subteran, splarea banilor

Mai mult

Autorizatie construire-desfiintare - cerere.pdf

Autorizatie construire-desfiintare - cerere.pdf Pag. 1 Ctre, Preedintele Consiliului judeean Primarul *) CERERE PENTRU EMITEREA AUTORIZAIEI DE CONSTRUIRE / DESFIINARE Subsemnatul (1) CNP _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ domiciliul (2) municipiul cu în judeul

Mai mult

Microsoft PowerPoint - prezentare_EA_licenta.pptx

Microsoft PowerPoint - prezentare_EA_licenta.pptx Prezentarea programelor de licență Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Iaşi Astăzi vom vorbi despre... Oferta educaţională Competenţe dobândite Perspective profesionale

Mai mult

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR Cuvânt înainte Acest curs este destinat studenţilor care se specializează în profilul de Inginerie economică industrială al Facultăţii de Inginerie Managerială și a Mediului, care funcţionează în cadrul

Mai mult

Microsoft Word - societatea informationala.doc

Microsoft Word - societatea informationala.doc I Principalii indicatori ai societăţii informaţionale la nivel naţional Indicator 2013 2014 Număr de linii telefonice fixe la 1000 de locuitori 218,4 212,6 Număr de abonaţi la telefonie mobilă la 1000

Mai mult

Răcitoare de lichid pentru montaj la exterior Ventilatoare axiale, compresor scroll (cu spirală) kw* CGA/VGA/CXA/VXA CGA/VGA/ CXA/VXA Interfaţă

Răcitoare de lichid pentru montaj la exterior Ventilatoare axiale, compresor scroll (cu spirală) kw* CGA/VGA/CXA/VXA CGA/VGA/ CXA/VXA Interfaţă Răcitoare de lichid pentru montaj la exterior Ventilatoare axiale, compresor scroll (cu spirală) 19-61 kw* CGA/VGA/CXA/VXA CGA/VGA/ CXA/VXA Interfaţă de control microrăcitor de lichid CGA: Sistem numai

Mai mult

Microsoft Word Memoriu microhidrocentrale-ARmHE-site

Microsoft Word Memoriu microhidrocentrale-ARmHE-site ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU MICROHIDROENERGIE MEMBRA ESHA EUROPEAN SMALL HYDROPOWER ASSOCIATION Drm. Fermei nr. 22, Popești Leordeni, 077160, Ilfov, tel: 0720528266 România, www.asociatiamhc.ro, office@rosha.ro

Mai mult

LABORATOR CERCETARE DEZVOLTARE: Laborator multidisciplinar de calitatea energiei electrice și de automate programabile

LABORATOR CERCETARE DEZVOLTARE: Laborator multidisciplinar de calitatea energiei electrice și de automate programabile LABORATOR CERCETARE-DEZVOLTARE-INOVARE CALITATEA ENERGIEI ELECTRICE, ELECTROTEHNOLOGII ŞI COMPATIBILITATE ELECTROMAGNETICĂ Direcţii de cercetare: 1. Analiza calităţii energiei electrice la consumatorii

Mai mult

STRATEGIA ENERGETICA

STRATEGIA ENERGETICA STRATEGIA LOCALA DE DEZVOLTARE DURABILA SI REDUCEREA EMISIILOR DE CO2 IN ORASUL GHERLA 2018- GHERLA 2018 STRATEGIA LOCALA DE DEZVOLTARE DURABILA SI REDUCEREA EMISIILOR DE CO2 IN ORASUL GHERLA 2018-1 ELABORAT

Mai mult

Ministerul Educa iei i Cercet rii Serviciul Na ional de Evaluare i Examinare EXAMENUL DE BACALAUREAT Proba scris la Fizic Proba E: Specializare

Ministerul Educa iei i Cercet rii Serviciul Na ional de Evaluare i Examinare EXAMENUL DE BACALAUREAT Proba scris la Fizic Proba E: Specializare A. MECANIC Se consider accelera ia gravita ional g =0 m/s.. Unitatea de m sur în S.I. pentru energia cinetic este: a. J b. W c. N d. Kg m s. Alege i expresia care are dimensiunea unui impuls mecanic: a.

Mai mult

STCD_1.pdf

STCD_1.pdf 3. PROIECTAREA SISTEMULUI DE TRANSMITERE PRIN CUREA DIN AT Acest tip constructiv de sistem de transmitere func ionez prin angrenarea din ilor curelei cu din ii ro ilor de curea, iar metodica de calcul

Mai mult

2013_Mladin_EuroConstructii.ppt

2013_Mladin_EuroConstructii.ppt Erori de executie si calcul de performanta energetica pentru tehnologiile noi in constructia de cladiri eficiente energetic Prof. Dr. Ing. Emilia-Cerna MLADIN, Univ. POLITEHNICA Bucuresti Asociatia Auditorilor

Mai mult

Microsoft Word sc04_Cuprins.doc

Microsoft Word sc04_Cuprins.doc BANCA NAÞIONALÃ A ROMÂNIEI BULETIN DE CONJUNCTURÃ Anul X nr.112 Aprilie 7 Cuprins Tendinţe generale - Evoluţie mixtă a principalilor indicatori în luna aprilie 7... 2 Evoluţia producţiei - Posibilă atenuare

Mai mult

1

1 PROGRAM PNII - PARTENERIATE COD PROIECT: PN-II-PT-PCCA-2013-4-1743 NR. CONTRACT FINANȚARE: 41/2014 TITLU PROIECT: Turbină eoliană hibridă cu ax vertical RAPORT ŞTIINŢIFIC ŞI TEHNIC (RST) ETAPA DE EXECUŢIE

Mai mult

CatalinaM - Mediul macroeconomic final [Read-Only]

CatalinaM - Mediul macroeconomic final [Read-Only] ROMÂNIA Câteva date macroeconomice COFINDUSTRIA FORUMUL ECONOMIC 212 Cătălina Molnar, Economist Şef Bucureşti, 4 Octombrie 212 CUPRINS 1. Ajustările suferite de economia României în urma crizei 2. Sectoare

Mai mult