Presentación de PowerPoint

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Presentación de PowerPoint"

Transcriere

1 Viața Stelelor Alexandre Costa, Beatriz García, Ricardo Moreno, Rosa M Ros Uniunea Astronomică Internațională, Școala Secundară Loulé (Portugalia), Universitatea Tehnologică Națională (Mendoza, Argentina), Școala Retamar (Madrid, Spania), Universitatea Tehnică din Catalonia (Barcelona, Spania).

2 Obiective Înțelegerea diferenței dintre magnitudinea aparentă și magnitudinea absolută. Înțelegerea diagramei Hertzsprung-Russel: reprezintă o diagramă culoare / magnitudine Înțelegerea unor concepte cum ar fi: supernove, stele neutronice, gaură neagră și pulsar.

3 Activitatea 1: Simularea paralaxei Ține braţul în faţa ta şi întinde degetul mare vertical. Privește mai întâi numai cu ochiul stâng deschis, apoi doar cu ochiul drept. Ce vezi? Acum mută la jumătate degetul până la nas și se repetă observarea. Ce vezi?

4 Paralaxa Sursa: Universitatea Columbia. Paralaxa reprezintă modificarea aparentă în poziția unui obiect atunci când este privit din diferite poziții. Poziția stelei apropiate relativ la fondul de stele se schimbă atunci când este privită de pe Pământ acum și șase luni mai târziu. Astfel, putem măsura distanța până la stele din apropiere.

5 Paralaxa D AB tan 2 p AB / p 2 l.y. 1 pc = 3.26 l.y. d = 1/p

6 Activitatea 2: Legea inversului pătratului O stea emite radiații în toate direcțiile. Intensitatea care ajunge la o distanță D reprezintă luminozitatea L stelei raportată la aria unei sfere centrate pe stea.

7 Activitatea 2: Legea inversului pătratului Când distanța față de stea se dublează, zona corespunzătoare este de patru ori mai mare, iar intensitatea luminii (lumina care cade pe unitatea de suprafață) va deveni de patru ori mai mică. Intensitatea luminii este invers proporțională cu pătratul distanței de la sursa.

8 Sistem de magnitudini Stelele au luminozităţi diferite. Cele mai strălucitoare stele pot fi mici și apropiate sau mari și îndepărtate. Luminozitatea poate fi definită ca: L B F 4 D 2

9 Sistem de magnitudini Hiparh s-a născut în Niceea (acum cunoscută sub numele de Iznik, Turcia) în 190 î.hr.. Se crede că a murit în Rodos, Grecia în 120 î.hr.. Aproximativ 125 de ani înainte de Hristos el a definit sistemul de magnitudini.

10 Sistem de magnitudini Hiparh a numit stele de primă magnitudine stelele cele mai strălucitoare, de magnitudinea doi pe cele mai puțin strălucitoare și a continuat așa până la cea mai slabă, pe care el a numit-o stea de magnitudinea şase. Acest sistem, ușor modificat, este folosit și astăzi: cu cât este mai mare magnitudinea, cu atât steaua este mai slabă. Astronomii se referă la luminozitatea unei stele atunci când vorbesc despre magnitudinea acesteia.

11 Sistem de magnitudini În 1850, Robert Pogson a sugerat că o diferență de 5 magnitudini ar trebui să fie exact egală cu raportul de luminozitate de 100/1. Aceasta este definiția oficială a scării de magnitudini folosite de astronomii de astăzi.

12 Legea Pogson Din punct de vedere al calculului matematic este util să se folosească scara logaritmică pentru a scrie acest raport: 2.5 log (B 1 /B 2 ) = m 2 - m 1 De exemplu: Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, are o magnitudine de -1,5: Magnitudinea lui Venus este -4, A Lunii -13 și A Soarelui -26,8

13 Magnitudine aparenta și absolută Cu toate acestea, o stea foarte puternică dar la mare distanță poate avea aceeași magnitudine aparentă, m, ca o altă stea mai slabă dar mai apropiată. Astronomii au stabilit conceptul de magnitudine M absolută pentru steaua care ar fi la o distanţă de 10 parseci (32 a.l.) de la noi. Cu magnitudinea absolută, putem compara acum "luminozitatea reală" a două stele, sau echivalent, să comparăm puterea sau luminozitatea acestora. Relația matematică dintre m și M este: M = m log d unde "d" este distanța reală la stea

14 Activitatea 3: culori stelare

15 Culori stelare Stelele au culori diferite în funcție de temperatura lor

16 Clase spectrale Relația dintre clasificarea spectrală, temperatură și culoarea stelelor

17 Diagrama Hertzsprung-Russell Stelele pot fi reprezentate într-o diagramă empirică, folosind temperatura la suprafață (sau tipul spectral) și luminozitatea acesteia (sau magnitudinea absolută). În general, stelele ocupă anumite regiuni ale diagramei. Este posibil să se cunoască tipul de stele şi stadiul evolutiv.

18 Evoluția Stelară Formarea unei gigante roşii Stelele evoluează în moduri diferite, în funcție de masa lor

19 O stea de masă mică sau intermediară, cum este Soarele, evoluează spre stadiul de pitică albă, o formă de moarte stelară necatastrofală. Evoluția Stelară Formarea unei pitice albe

20 Credit: NASA / ESA / HST Nebuloasa Helix Obiectul central, mic și alb, este o pitică albă, steaua moartă care nu mai produce energie prin fuziune și este vizibilă din cauza temperaturii sale foarte ridicate.

21 Nebuloasa Ochiul de Pisică Ochiul de Pisică este o nebuloasă planetară de o mare frumuseţe. Aici puteți vedea fotografia în regiunea vizibilă (HTS) și în raze X (Chandra).

22 Activitatea 4: Vârsta roiurilor deschise Puteți determina vârsta unui roi comparând o diagramă cu diagramele celeorlalte roiuri ale căror vârste sunt cunoscute.

23 Activitatea 4: Vârsta roiurilor deschise Kappa Crucis Desenați un pătrat de 4 cm centrat în roi. Măsuraţi luminozitatea stelei comparând-o cu punctele din ghid. Estimați culoarea, folosind ghidul de culori pentru comparație.

24 Activitatea 4: Vârsta roiurilor deschise Găsiți stelele în grila din dreapta. Repetați aceleași etape de lucru pentru alte stele.

25 Activitatea 4: Vârsta roiurilor deschise Comparaţi diagrama obținută cu cele de mai jos. Cât de vechi este roiul?

26 Relația dintre masa și moartea unei stele

27 Moartea unei stele masive M1: Nebuloasa Crab din Taur este rămășița supernovei observate în 1054.

28 Stea gata să explodeze ca o supernovă

29 Caracteristicile unei stele gata să explodeze ca o supernovă

30 O stea de 20 de mase solare durează: 10 milioane ani de ardere pe bază de hidrogen în nucleul său (secvenţa principală) ani de ardere a heliului 300 ani de carbon 200 zile oxigen 2 zile consumatoare de siliciu : explozia supernovei este iminentă.

31 Supernova 1987A Supernova 1987A a fost observată în 1987, în Merele Nor al lui Magellan. Norul este la a.l.: aceasta este distanța necesară luminii pentru a ajunge pe Pământ

32 Supernova 1987A la 10 ani de la observare Materialul ejectat după explozie se îndepărtează cu viteză mare, față de stea. Această fotografie a SN 1987A a fost realizată de către telescopul spațial Hubble în 1997.

33 Exemplu de supernovă într-o galaxie îndepărtată. În medie, în fiecare galaxie apare o supernovă pe secol. În Calea Lactee nu au mai fost detectate supernove în ultimii 400 ani.

34 Activitatea 5: Simularea exploziei unei supernove Atunci când o stea a explodat ca o supernovă, particulele de lumină din straturile exterioare cad peste atomii mai grei din cele interioare și în cele din urmă sar de pe nucleul central solid. În acest model, podeaua reprezintă nucleul solid al stelei neutronice, o minge de baschet ar fi un atom al unui element greu care împinge particula de lumină care vine din spate, reprezentată de mingea de tenis.

35 O altă formă de moarte stelară o reprezintă stelele neutronice sau pulsarii Stele neutronice

36 Stele neutronice Comparație a dimensiunilor

37 Pulsari Cum este văzută radiația emisă de un pulsar de pe Pământ. Jocelyn Bell, descoperitoarea pulsarilor.

38 Activitatea 6: Simularea unui pulsar Un pulsar este o stea neutronică, foarte masivă și cu rotație rapidă. Aceasta emite radiații dar sursa nu este complet aliniată cu axa de rotație, astfel încât, emisia luminoasă este asemănătoare rotației unui far. În cazul în care pulsarul este orientat spre Pământ, ceea ce vedem este o radiația variabilă, cu o perioadă de mai multe ori pe secundă. Montare Cotitură

39 A treia formă de moarte stelară: Black Holes / Găuri Negre John Mitchell și Simon Laplace au propus posibilitatea de prăbușire gravitațională a obiectelor supermasive la sfârșitul vieții lor. Ei au numit aceste obiecte găuri negre, acestea fiind invizibile în domeniul optic deoarece forța lor gravitațională este atât de mare încât nimic nu poate scăpa din ele, nici măcar lumina.

40 Evoluţie stelară: Găuri Negre În centrele unor galaxii există găuri negre supermasive

41 Activitatea 7: Simularea curburii spațiului și a unei găuri negre Este posibil să se simuleze curbura spațiului determinat de o gaură neagră, folosind o bucată de țesătură elastică (Lycra) și un balon umplut cu apă. Traiectoria mingii de tenis nu este o linie dreaptă, ci o curbă.

42 Activitatea 7: Simularea curburii spațiului și a unei găuri negre Plasa elastică, vândută în farmacii, poate fi de asemenea utilizată în același scop. Dacă vom desface plasa elastică, adâncitura este mai mare și se simulează o gaură neagră.

43 Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție!

Olimpiada Națională de Astronomie şi Astrofizică Aprilie 2019 Analiza Datelor - Seniori Problema 1 - Quasar 3C273 Spectrul optic al quasarului 3C273 c

Olimpiada Națională de Astronomie şi Astrofizică Aprilie 2019 Analiza Datelor - Seniori Problema 1 - Quasar 3C273 Spectrul optic al quasarului 3C273 c Problema - Quasar 3C273 Spectrul optic al quasarului 3C273 conține liniile spectrale ale hidrogenului. Se cunosc lungimile de undă ale hidrogenului, obținute în condiții de laborator: Hα = 656,3 nm; Hβ

Mai mult

Stephen Hawking - Gaurile negre

Stephen Hawking - Gaurile negre Redactor: Grigore Vida Coperta: Ioana Nedelcu Tehnoredactor: Manuela Măxineanu DTP: Florina Vasiliu, Dan Dulgheru Tipărit la Radin Print, prin reprezentantul său exclusiv pentru România, 4 Colours, www.4colours.ro

Mai mult

CONCURSUL INTERLICEAL “TOPFIZ”

CONCURSUL INTERLICEAL “TOPFIZ” INISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN, BN CENTRUL JUDEȚEAN DE EXCELENȚĂ, BN CONCURS REGIONAL DE FIZICĂ 988 8 C. N. LIIU REBREANU, Bistrița 3 5 noiembrie 8 Clasa a X-a Probleme propuse

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sonde spatiale Sondele spatiale sunt obiecte artificiale trimise dincolo de zona gravitationala terestra. sunt misiuni spatiale fara echipaj uman la bord, fiind astfel mai simplu de realizat si prezentand

Mai mult

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la distanta b de centrul sferei. Alegem un sistem de coordonate

Mai mult

Descoperiţi fantastica lume a universului! Telescop HD 1

Descoperiţi fantastica lume a universului! Telescop HD 1 Descoperiţi fantastica lume a universului! Telescop HD 1 Dragi părinţi şi supraveghetori, Prin intermediul jocului, copiii îşi dezvoltă diferite deprinderi cognitive. Studiile ştiinţifice arată că atunci

Mai mult

DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG

DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG UNIVERSITATEA "POLITEHNICA" BUCUREŞTI DEPARTAMENTUL DE FIZICĂ LABORATORUL DE FIZICA ATOMICA SI FIZICA NUCLEARA BN-03 B DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG. Scopul lucrării Determinarea

Mai mult

Planetarium

Planetarium Planetarium Pentru Mary C.W. Pentru Kamini, Vikas şi Sachin R.P. Planetarium First published in the UK in 2018 by Templar Publishing, an imprint of Kings Road Publishing, part of the Bonnier Books UK,

Mai mult

Problema 1

Problema 1 Olimpiada Nationala de Astronomie 1-2 Mai 2003 Problema 1 Corpul omenesc are o serie de segmente care pot fi folosite la determinarea unghiurilor intre diferite obiecte pe bolta cereasca. Figura 2 Figura

Mai mult

Proiectate pentru a fi văzute

Proiectate pentru a fi văzute PHILIPS LED Glob 7 W (60 W) E27 Alb cald Fără intensitate variabilă Proiectate pentru a fi văzute Formele familiare pe care le cunoașteți și le îndrăgiți. Folosesc cu aproximativ 80% mai puțină energie

Mai mult

Realizarea fizică a dispozitivelor optoeletronice

Realizarea fizică a dispozitivelor optoeletronice Curs 3 2012/2013 Capitolul 2 n 1 0 0 377 T 0 2 1 f 1 c0 2,9979010 0 0 2 0 c 0 f 8 m s n r 0 n T 2 1 f c0 c n c 0 0 n f ITU G.692 "the allowed channel frequencies are based on a 50 GHz grid with the reference

Mai mult

IDESC, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi Centrul Regional Iasi pentru Tineri Capabili de Performanta, Iasi C

IDESC, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi Centrul Regional Iasi pentru Tineri Capabili de Performanta, Iasi C http://stoner.phys.uairo/phi.html IDESC, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi Centrul Regional Iasi pentru Tineri Capabili de Performanta, Iasi CONCURSUL Φ 007 Marks: / Setul - Clasa a XII-a O sfera

Mai mult

Raport final Concursul Național Interșcolar Nicolaus Copernic Echipa PROTONICCOS Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț Uimitoarea călătorie a

Raport final Concursul Național Interșcolar Nicolaus Copernic Echipa PROTONICCOS Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț Uimitoarea călătorie a Raport final Concursul Național Interșcolar Nicolaus Copernic Echipa PROTONICCOS Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț Cuprins Prezentarea colegiului... 3 Prezentarea echipei... 4 Prezentarea

Mai mult

09. Astronomie - MM 3

09. Astronomie - MM 3 FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituția de învățământ superior Universitatea de Vest din Timișoara 1.2. Facultatea Matematică și Informatică 1.3. Departamentul Matematică 1.4. Domeniul

Mai mult

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR Cuvânt înainte Acest curs este destinat studenţilor care se specializează în profilul de Inginerie economică industrială al Facultăţii de Inginerie Managerială și a Mediului, care funcţionează în cadrul

Mai mult

MECANICA FLUIDELOR

MECANICA FLUIDELOR MECANICA FLUIDELOR Generalităţi Orice substanţă care curge se numeşte fluid. În această categorie se încadrează atât lichidele cât şi gazele. Deoarece cu gazele se produc de obicei transformări termice,

Mai mult

Microsoft Word - S_c63.doc

Microsoft Word - S_c63.doc 216 6.3.2 Senzori de proximitate optici Senzorii de proximitate optici în construcţia roboţilor industriali pot fi utilizaţi ca senzori de securitate sau pentru sesizarea unor obiecte (sau a apropierii

Mai mult

ANEXA NR. 4 INSCRIPTIONAREA AUTOMOBILELOR CNVCD 1. Panourile şi numere de competiţie Sunt aceleaşi cu numerele de licenţă ale piloţilor. Numerele şi p

ANEXA NR. 4 INSCRIPTIONAREA AUTOMOBILELOR CNVCD 1. Panourile şi numere de competiţie Sunt aceleaşi cu numerele de licenţă ale piloţilor. Numerele şi p ANEXA NR. 4 INSCRIPTIONAREA AUTOMOBILELOR CNVCD 1. Panourile şi numere de competiţie Sunt aceleaşi cu numerele de licenţă ale piloţilor. Numerele şi panourile aplicate pe automobilele de competiţii, prin

Mai mult

Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică Etapa Naţională 2015 Proba de Baraj Juniori Problema 1 O tehnică de determinare a magnitudinii stelelor o const

Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică Etapa Naţională 2015 Proba de Baraj Juniori Problema 1 O tehnică de determinare a magnitudinii stelelor o const Problema O tehnică e eterminare a magnituinii stelelor o constituie analiza fotometrică a imaginilor înregistrate pe o placă fotografică sau cu ajutorul unei matrici e fotoetectori. Figura reprezintă o

Mai mult

carteInvataturaEd_2.0_lectia5.pdf

carteInvataturaEd_2.0_lectia5.pdf Lect ia3 Diagrame Veitch-Karnaugh 5.1 Noţiuni teoretice Diagramele Veich-Karnaugh (V-K) sunt o modalitate de reprezentare grafică a funcţiilor logice. Pentru o funct ie de N variabile, diagrama corespunz

Mai mult

Ceea ce este în interior face diferența

Ceea ce este în interior face diferența PHILIPS LED Spot (Putere reglabilă) 4 W (35 W) GU10 Alb rece Intensitate luminoasă reglabilă Ceea ce este în interior face diferența Cu forma sa frumoasă și dimensiunile familiare, acest spot cu LED este

Mai mult

Vega142 Octombrie 2011 PG Autor: Radu Gherase Astroclubul Bucureşti

Vega142 Octombrie 2011 PG Autor: Radu Gherase Astroclubul Bucureşti Vega142 Octombrie 2011 PG1634 +706 Autor: Radu Gherase Astroclubul Bucureşti CUPRINS Octombrie 2011 3 Galerie foto Achim Marian Lucian 8 Determinarea vitezei şi distanţei pentru quasarul 3C273 Adrian Şonka,

Mai mult

Lumină care este plăcută ochilor

Lumină care este plăcută ochilor PHILIPS LED Bec 5,5 W (40 W) E27 Alb cald Fără intensitate variabilă Lumină care este plăcută ochilor Lumina de calitate necorespunzătoare poate provoca oboseală la nivelul ochilor. Este mai important

Mai mult

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiec

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiec UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiectele din două arii tematice (la alegere) dintre cele

Mai mult

Cursul 12 (plan de curs) Integrale prime 1 Sisteme diferenţiale autonome. Spaţiul fazelor. Fie Ω R n o mulţime deschisă şi f : Ω R n R n o funcţie de

Cursul 12 (plan de curs) Integrale prime 1 Sisteme diferenţiale autonome. Spaţiul fazelor. Fie Ω R n o mulţime deschisă şi f : Ω R n R n o funcţie de Cursul 12 (plan de curs) Integrale prime 1 Sisteme diferenţiale autonome. Spaţiul fazelor. Fie Ω R n o mulţime deschisă şi f : Ω R n R n o funcţie de clasă C 1. Vom considera sistemul diferenţial x = f(x),

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Metode de reprezentare a) Metoda E b) Metoda Clasificarea desenelor tehnice dupa modul de reprezentare: a) Desenul în proiectie ortogonala b) Desenul în perspectiva Dispunerea proiecţiilor Tipuri de reprezentări

Mai mult

Pliant Knitting Mill Maxi.xlsx

Pliant Knitting Mill Maxi.xlsx Continut pachet produs: Montarea masinii de tricotat MAXI Montaj elemente masina 1. Montati picioarele H A: Masina de tricotat semi-automata MAXI 2. Montati manerul F B: Maneta 3 a+b. Montati elementul

Mai mult

Monitorizarea PAC. Cu S.C din IMA

Monitorizarea PAC. Cu S.C din IMA AD-COR Program inovativ de formare in domeniul cardiologiei pediatrice POSDRU/179/3.2/S/152012 MODUL TEORETIC Iulie 2015 Electrocardiografia Continut documentat/ validat de: Expert formare asistente: FILIP

Mai mult

Senzor inductiv de deplasare liniară

Senzor inductiv de deplasare liniară Formă cubică, aluminiu / plastic Posibilităţi de montare diverse Indicarea domeniului de măsură cu LED Imun la interferenţe electromagnetice. Zone inactive extrem de scurte Rezoluţie 0,001 mm 15 30 Vcc

Mai mult

1

1 Olimpiada Nationala de Astronomie Cluj Napoca Aprilie 2004 Juniori 1. Fazele Lunii Atunci cand distanta unghiulara dintre Soare ]i Luna este de 45 0 un observator terestru apreciaza ca imaginea Lunii proiectata

Mai mult

OPERATII DE PRELUCRAREA IMAGINILOR 1

OPERATII DE PRELUCRAREA IMAGINILOR 1 OPERATII DE PRELUCRAREA IMAGINILOR Prelucrarea imaginilor 2 Tipuri de operatii de prelucrare Clasificare dupa numarul de pixeli din imaginea initiala folositi pentru calculul valorii unui pixel din imaginea

Mai mult

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0911_roman.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0911_roman.doc Matematika román nyelven középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. május. MATEMATIKA ROMÁN NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Indicaţii

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Modul 8: de securitate şi sănătate în muncă HG nr. 971/2006 Prezenta hotărâre de guvern: stabileşte cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de muncă; nu se aplică

Mai mult

Semnalizarea la calea ferată: Semnale; o Clasificarea semnalelor; Coduri de semnalizare; Scheme electrice de comandă și control. Electroalimentarea st

Semnalizarea la calea ferată: Semnale; o Clasificarea semnalelor; Coduri de semnalizare; Scheme electrice de comandă și control. Electroalimentarea st Semnalizarea la calea ferată: Semnale; o Clasificarea semnalelor; Coduri de semnalizare; Scheme electrice de comandă și control. Electroalimentarea stațiilor de cale ferată. CUPRINS Conținut Pag. Clasificarea

Mai mult

Nr. 788/ , Ediția Nr. 7, 1/5 INFORMATIVĂ Corp de iluminat stradal și rezidențial PRIME LED PRIME-01 6LED, PRIME-01 12LED Despre produs Produ

Nr. 788/ , Ediția Nr. 7, 1/5 INFORMATIVĂ Corp de iluminat stradal și rezidențial PRIME LED PRIME-01 6LED, PRIME-01 12LED Despre produs Produ Nr. 788/ 21.06.2017, Ediția Nr. 7, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial PRIME LED PRIME-01 6LED, PRIME-01 12LED Despre produs Produsul PRIME LED este varianta optimă echipată cu module LED de ultimă

Mai mult

6. Incovoierea [Compatibility Mode]

6. Incovoierea [Compatibility Mode] 6. ÎNCOVOIERE CU FORȚĂ AXIALĂ 6.1. IPOTEZE DE CALCUL Calculul la starea limită ultimă la încovoiere cu/fără forță axială se face pe baza ipotezelor simplificatoare: - secțiunile plane rămân plane și după

Mai mult

fIŞE DE LUCRU

fIŞE DE LUCRU FIŞE DE LUCRU MICROSOFT OFFICE EXCEL FORMULE ŞI FUNCŢII EXCEL Obiective Aplicarea operaţiilor elementare şi a conceptelor de bază ale aplicaţiei Excel Utilizarea opţiunilor de formatare şi gestionare a

Mai mult

Wall-Mounting pentru dispozitivul dvs. HP TouchSmart

Wall-Mounting pentru dispozitivul dvs. HP TouchSmart Wall-Mounting pentru dispozitivul dvs. HP TouchSmart Ghidul utilizatorului Singurele garanţii pentru produsele şi serviciile Hewlett-Packard sunt prevăzute în declaraţiile de garanţii exprese ce însoţesc

Mai mult

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Contents Vectori... 4 Modul de rezolvare a problemelor... 5 despre vectori... 6 Vector deplasare... 12 Vector viteza... 12 Statica...

Mai mult

ENVI_2018_matematica_si_stiinte_Test_1_Caietul_elevului_Limba_romana

ENVI_2018_matematica_si_stiinte_Test_1_Caietul_elevului_Limba_romana EVALUAREA NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Anul școlar 2017-2018 Matematică şi Ştiinţe ale naturii TEST 1 Judeţul/sectorul... Localitatea... Unitatea de învățământ... Numele şi prenumele elevei/elevului......

Mai mult

DISCIPLINA: Matematică și explorarea mediului, clasa a II-a PROIECTAREA UNITĂȚII DE ÎNVĂȚARE UNITATEA DE ÎNVĂŢARE: Universul. Planetele. Timpul.Banii

DISCIPLINA: Matematică și explorarea mediului, clasa a II-a PROIECTAREA UNITĂȚII DE ÎNVĂȚARE UNITATEA DE ÎNVĂŢARE: Universul. Planetele. Timpul.Banii DISCIPLINA: Matematică și explorarea mediului, clasa a II-a PROIECTAREA UNITĂȚII DE ÎNVĂȚARE UNITATEA DE ÎNVĂŢARE: Universul. Planetele. Timpul.Banii PERIOADA: 3 săptămâni (S 12-13-14), 4 ore/ săptămână

Mai mult

Complemente de Fizica I Cursul 1

Complemente de Fizica I  Cursul 1 Complemente de Fizică I Cursul 1 Victor E. Ambruș Universitatea de Vest din Timișoara Capitolul I. Transformări de coordonate I.1. Transformări Galilei. I.2. Spațiul E 3 al vectorilor tridimensionali.

Mai mult

Noțiuni matematice de bază

Noțiuni matematice de bază Sistem cartezian definitie. Coordonate carteziene Sistem cartezian definiţie Un sistem cartezian de coordonate (coordonatele carteziene) reprezintă un sistem de coordonate plane ce permit determinarea

Mai mult

Microsoft Word - TIC5

Microsoft Word - TIC5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE CAPITOLUL 5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE În Capitolul 3, am văzut că putem utiliza codarea sursă pentru a reduce redundanţa inerentă a unei surse de informaţie

Mai mult

ENVI_2019_matematica_si_stiinte_Test_2_Caietul_elevului_Limba_romana

ENVI_2019_matematica_si_stiinte_Test_2_Caietul_elevului_Limba_romana EVALUAREA NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Anul școlar 2018-2019 Matematică şi Ştiinţe ale naturii TEST 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Unitatea de învățământ... Numele şi prenumele elevei/elevului......

Mai mult

Subiecte_funar_2006.doc

Subiecte_funar_2006.doc Clasa a VIII-a A. 1. Exista numere n Z astfel încât n si n+ sa fie patrate perfecte? (Gheorghe Stoica) A. 2. Se considera A N o multime cu 7 elemente si k N*. Aratati ca ecuatia 4x 2 4ax+b 2 +10k = 0,

Mai mult

CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2

CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2 CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2018-2019) Fiecare student trebuie să scrie anticipat

Mai mult

Republica Serbia MINISTERUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI, ŞTIINŢEI ŞI DEZVOLTĂRII TEHNOLOGICE INSTITUTUL PENTRU EVALUAREA CALITĂŢII ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ŞI EDUCAŢIEI INST

Republica Serbia MINISTERUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI, ŞTIINŢEI ŞI DEZVOLTĂRII TEHNOLOGICE INSTITUTUL PENTRU EVALUAREA CALITĂŢII ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ŞI EDUCAŢIEI INST Republica Serbia MINISTERUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI, ŞTIINŢEI ŞI DEZVOLTĂRII TEHNOLOGICE INSTITUTUL PENTRU EVALUAREA CALITĂŢII ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ŞI EDUCAŢIEI INSTITUTUL PEDAGOGIC AL VOIVODINEI EXAMENUL FINAL ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL

Mai mult

MergedFile

MergedFile PROIECT DIDACTIC Clasa a VI-a Matematică Proiect didactic realizat de Nicoleta Popa, profesor Digitaliada, revizuit de Ioan Popa, profesor Digitaliada Textul și ilustrațiile din acest document începând

Mai mult

We measure it. Detectoare pentru scurgeri de gaze testo testo testo testo detector de gaze testo 316-Ex CH4 C3H8 H2 Verificarea scur

We measure it. Detectoare pentru scurgeri de gaze testo testo testo testo detector de gaze testo 316-Ex CH4 C3H8 H2 Verificarea scur Detectoare pentru scurgeri de gaze testo 317-2 testo 316-1 testo 316-2 testo detector de gaze testo 316-Ex CH4 C3H8 H2 Verificarea scurgerilor de gaze Din cauza conductelor de gaz fisurate se produc frecvent

Mai mult

Brosura laborator limba romana.cdr

Brosura laborator limba romana.cdr Laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI 17025 Proiectează și realizează corpuri şi sisteme de iluminat cu LED LFCEM-Electromagnetica SA L a b o r a t o r u l d e F o t o m e t r i e ş i Compatibilitate

Mai mult

DAN LASCU ADRIANA-LIGIA SPORIŞ ANDA OLTEANU PAUL VASILIU MATEMATICĂ. CULEGERE DE PROBLEME TIP GRILĂ PENTRU ADMITEREA ÎN ACADEMIA NAVALĂ MIRCEA CEL BĂT

DAN LASCU ADRIANA-LIGIA SPORIŞ ANDA OLTEANU PAUL VASILIU MATEMATICĂ. CULEGERE DE PROBLEME TIP GRILĂ PENTRU ADMITEREA ÎN ACADEMIA NAVALĂ MIRCEA CEL BĂT DAN LASCU ADRIANA-LIGIA SPORIŞ ANDA OLTEANU PAUL VASILIU MATEMATICĂ. CULEGERE DE PROBLEME TIP GRILĂ PENTRU ADMITEREA ÎN ACADEMIA NAVALĂ MIRCEA CEL BĂTRÂN Colecţia Matematică DAN LASCU ADRIANA-LIGIA SPORIŞ

Mai mult

Linie automata de taiat sticla format jumbo producator: INTERMAC Italia Linia de compune din: 1. Statie automata de incarcare GENIUS 61 LS-BL 2. Masa

Linie automata de taiat sticla format jumbo producator: INTERMAC Italia Linia de compune din: 1. Statie automata de incarcare GENIUS 61 LS-BL 2. Masa Linie automata de taiat sticla format jumbo producator: INTERMAC Italia Linia de compune din: 1. Statie automata de incarcare GENIUS 61 LS-BL 2. Masa automata de taiere GENIUS 61 CT 3. Masa de rupere GENIUS

Mai mult

Laborator de Fotometrie si Compatibilitate Electromagnetica Competente si tarife Laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI ELECTROMAGNETICA

Laborator de Fotometrie si Compatibilitate Electromagnetica Competente si tarife Laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI ELECTROMAGNETICA Laborator de Fotometrie si Compatibilitate Electromagnetica Competente si tarife Laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI 17025-2005 ELECTROMAGNETICA SA Proiectează și realizează corpuri si sisteme de

Mai mult

Laborator 2-3 Utilizarea programului de simulare electromagnetică EmPro Continuare În lucrarea de laborator se va investiga o linie de transmisie micr

Laborator 2-3 Utilizarea programului de simulare electromagnetică EmPro Continuare În lucrarea de laborator se va investiga o linie de transmisie micr Laborator 2-3 Utilizarea programului de simulare electromagnetică EmPro Continuare În lucrarea de laborator se va investiga o linie de transmisie microstrip pe substratul utilizat la curs: GaAs, ε r =

Mai mult

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_roman.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_roman.doc Matematika román nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA ROMÁN NYELVEN MATEMATICĂ KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA EXAMEN DE BACALAUREAT NIVEL MEDIU Az írásbeli vizsga időtartama:

Mai mult

DISPOZITIVE DE INTRARE

DISPOZITIVE DE INTRARE DISPOZITIVE DE INTRARE Tastatura Este un dispozitiv periferic de intrare ce permite utilizatorului sa introducă informații în calculator Introducerea datelor se face prin apăsarea tastelor. La apăsarea

Mai mult

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc 20 Capitolul 2 - Filtre neliniare 21 CAPITOLUL 2 FILTRE NELINIARE 2-1. PRELIMINARII Răspunsul la impuls determină capacitatea filtrului de a elimina zgomotul de impulsuri. Un filtru cu răspunsul la impuls

Mai mult

Decorați-vă casa cu lumină

Decorați-vă casa cu lumină PHILIPS InStyle Pendul Matrix aluminiu LED Decorați-vă casa cu lumină Dezvăluiți eleganța inconștientă a acestei lustre de bun gust. Sticla transparentă și finisajul din crom mat adaugă lux în orice spațiu.

Mai mult

Jaluzele exterioare aluminiu Z90 preturi

Jaluzele exterioare aluminiu Z90 preturi Lasati inauntru lumina si caldura...doar atat cat doriti Jaluzelele exterioare din aluminiu regleaza in mod mult mai precis vizibilitatea si accesul luminii in incaperi, comparativ cu rulourile exterioare,

Mai mult

20 SUBIECTE DE EXAMEN - De fapt, în pofida acestor probleme, până la urmă tot vom logaritma, căci aceasta este tehnica naturală în context. Trebuie do

20 SUBIECTE DE EXAMEN - De fapt, în pofida acestor probleme, până la urmă tot vom logaritma, căci aceasta este tehnica naturală în context. Trebuie do SUBIECTE DE EXAMEN - De fapt, în pofida acestor probleme, până la urmă tot vom logaritma, căci aceasta este tehnica naturală în context. Trebuie doar să gestionăm cu precauţie detaliile, aici fiind punctul

Mai mult

RESS – C1

RESS – C1 C1: Soarele Soarele Energia primită de pământ de la Soare a avut o importanţă deosebită în apariţia vieţii. Lumina Soarelui a remaniat atmosfera primitivă a pământului sărăcind-o de dioxid de carbon şi

Mai mult

Laborator 3 - Simulare. Metode de tip Monte Carlo. I. Estimarea ariilor şi a volumelor RStudio. Nu uitaţi să va setaţi directorul de lucru: Session Se

Laborator 3 - Simulare. Metode de tip Monte Carlo. I. Estimarea ariilor şi a volumelor RStudio. Nu uitaţi să va setaţi directorul de lucru: Session Se Laborator 3 - Simulare. Metode de tip Monte Carlo. I. Estimarea ariilor şi a volumelor RStudio. Nu uitaţi să va setaţi directorul de lucru: Session Set Working Directory Choose Directory. Exerciţiu rezolvat.

Mai mult

Microsoft Word - lucr 1-5.doc

Microsoft Word - lucr 1-5.doc PROPRIETĂŢI MAGNETICE ALE COMPUŞILOR UNi 2 ŞI UAl 4 L.Chioncel,T. Jurcuţ, D. Torumba Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe, Departamentul de Fizică Abstract In this treatment the uranium 5f electrons

Mai mult

Microsoft Word - program lot docx

Microsoft Word - program lot docx MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN NEAMȚ COLEGIUL NAȚIONAL PETRU RAREȘ, PIATRA NEAMȚ PREGĂTIREA LOTULUI LĂRGIT AL ROMÂNIEI PENTRU SELECȚIA ECHIPEI NAȚIONALE CARE VA PARTICIPA

Mai mult

ORIGINAL VERSION

ORIGINAL VERSION Cercetarea pigmenților Autori: Jiří Škoda, Pavel Doulík Conținut științific: Concepte / Aptitudini țintă: Vârsta grupului țintă: Durata activității: Rezumat: Obiective: Chimie elementară Culoare, pigment,

Mai mult

Decorați-vă casa cu lumină

Decorați-vă casa cu lumină PHILIPS InStyle Lampă de plafon Matrix crom LED Decorați-vă casa cu lumină Dezvăluiți eleganța inconștientă a acestei lămpi de plafon de bun gust. Sticla neagră și finisajul din crom adaugă lux în orice

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

Microsoft Word - Curs02

Microsoft Word - Curs02 Cuprins I. Nomenclatura sistemelor heterociclice... 2 I.1. Sisteme monociclice... 2 I.1.1. Mărimea ciclului... 2 I.1.2. Natura, numărul și poziția heteroatomilor... 2 I.1.3. Gradul de nesaturare... 4 I.2.

Mai mult

Microsoft Word - Programa finala olimpiadei matematica 2007 gimnaziu.doc

Microsoft Word - Programa finala olimpiadei matematica 2007 gimnaziu.doc ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII DIRECŢIA GENERALĂ ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR SERVICIUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE PROGRAMA OLIMPIADEI DE MATEMATICĂ CLASELE V XII AN ŞCOLAR 006 / 007 Pentru

Mai mult

Nr. 850/ , Ediția Nr. 12, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial CRIOTEK LC LED CRIOTEK-01 LC LED, CRIOTEK-02 LC LED, CRIOTEK-03 LC LED

Nr. 850/ , Ediția Nr. 12, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial CRIOTEK LC LED CRIOTEK-01 LC LED, CRIOTEK-02 LC LED, CRIOTEK-03 LC LED Nr. 850/ 01.02.2019, Ediția Nr. 12, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial CRIOTEK LC LED CRIOTEK-01 LC LED, CRIOTEK-02 LC LED, CRIOTEK-03 LC LED Despre produs Familia de corpuri de iluminat stradal

Mai mult

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de acceleraţie Profesor coordonator: Șef lucrări Dr. Ing. Daniela

Mai mult

Microsoft Word - lucrarea 6

Microsoft Word - lucrarea 6 Materiale avansate / Materiale performante 27 LUCRAREA 6. EXAMINAREA MICROSTRUCTURII MATERIALELOR PRIN MICROSCOPIE OPTICĂ 1. Scopul lucrării. Înțelegerea procedeului de examinare a microstructurii materialelor

Mai mult

COMPARAREA INFORMAȚIILOR FURNIZATE DE APLICAȚIA ifvolume_pacv7 CU REZULTATELE DETERMINATE CU AJUTORUL GEOMETRIEI PLANE VALIDAREA. VALIDAREA APLICAȚIEI

COMPARAREA INFORMAȚIILOR FURNIZATE DE APLICAȚIA ifvolume_pacv7 CU REZULTATELE DETERMINATE CU AJUTORUL GEOMETRIEI PLANE VALIDAREA. VALIDAREA APLICAȚIEI VALIDAREA APLICAȚIEI ifvolume_pacv7 Urmare a studiului început în anul 2017 - privind echipamentul TRIMBLE Scanner Laser 3D CX cu seria MK20072/2011 și a pașilor efectuați până în prezent - vezi https://ifvolume.wordpress.com

Mai mult

Microsoft Word - EN_IV_2019_Matematica_Test_1.doc

Microsoft Word - EN_IV_2019_Matematica_Test_1.doc EVALUARE NAȚIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2 019 MATEMATICĂ Test 1 Județul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevei / elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2019 Pagina

Mai mult

Untitled-1

Untitled-1 PROTECÞIE & CONFORT pentru familia ta www.electra.ro INTERFOANE VIDEO & AUDIO Interfoane Video & Audio Panouri exterioare pentru blocuri Protecția locuinței începe chiar de la prima intrare. Ușile de acces

Mai mult

Înregistrator de temperatură şi umiditate AX-DT100 Instrucţiuni de utilizare

Înregistrator de temperatură şi umiditate AX-DT100 Instrucţiuni de utilizare Înregistrator de temperatură şi umiditate AX-DT100 Instrucţiuni de utilizare Introducere Înregistratorul de temperatură şi umiditate este prevăzut cu un senzor foarte exact de temperatură şi umiditate.

Mai mult

Bazele spectroscopiei si laserilor

Bazele spectroscopiei si laserilor Cursul 7 Spectroscopia laser selectivă Benzile de absorbție și emisie caracteristice ionilor optic activi în cristale sunt afectate de așa-numita lărgire neomogenă. Existența unor câmpuri cristaline specifice,

Mai mult

COMENTARII FAZA JUDEŢEANĂ, 9 MARTIE 2013 Abstract. Personal comments on some of the problems presented at the District Round of the National Mathemati

COMENTARII FAZA JUDEŢEANĂ, 9 MARTIE 2013 Abstract. Personal comments on some of the problems presented at the District Round of the National Mathemati COMENTARII FAZA JUDEŢEANĂ, 9 MARTIE 2013 Abstract. Personal comments on some of the problems presented at the District Round of the National Mathematics Olympiad 2013. Data: 12 martie 2013. Autor: Dan

Mai mult

Dorel LUCHIAN Gabriel POPA Adrian ZANOSCHI Gheorghe IUREA algebră geometrie clasa a VIII-a ediţia a V-a, revizuită mate 2000 standard EDITURA PARALELA

Dorel LUCHIAN Gabriel POPA Adrian ZANOSCHI Gheorghe IUREA algebră geometrie clasa a VIII-a ediţia a V-a, revizuită mate 2000 standard EDITURA PARALELA Dorel LUCHIAN Gabriel POPA Adrian ZANOSCHI Gheorghe IUREA algebră geometrie clasa a VIII-a ediţia a V-a, revizuită mate 000 standard 3 10 PP Algebră Capitolul I. NUMERE REALE Competenţe specifice: Determinarea

Mai mult

Științe ale naturii- clasa a IV-a Semestrul al II-lea PROIECTAREA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢARE UNITATEA DE ÎNVĂŢARE:Corpuri. Proprietăți NUMĂR DE ORE ALOCAT

Științe ale naturii- clasa a IV-a Semestrul al II-lea PROIECTAREA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢARE UNITATEA DE ÎNVĂŢARE:Corpuri. Proprietăți NUMĂR DE ORE ALOCAT Științe ale naturii- clasa a IV-a Semestrul al II-lea PROIECTAREA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢARE UNITATEA DE ÎNVĂŢARE:Corpuri. Proprietăți NUMĂR DE ORE ALOCAT: 5 PERIOADA:S I, II, III, IV, V COMPETENȚE GENERALE

Mai mult

Z Series /Seria RZ Ghid de referinţă rapidă Utilizaţi acest ghid când utilizaţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul

Z Series /Seria RZ Ghid de referinţă rapidă Utilizaţi acest ghid când utilizaţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul Z Series /Seria RZ Ghid de referinţă rapidă Utilizaţi acest ghid când utilizaţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Cuprins Vedere din exterior.......................................................

Mai mult

Jaluzele exterioare aluminiu C80 preturi

Jaluzele exterioare aluminiu C80 preturi Lasati inauntru lumina si caldura...doar atat cat doriti Jaluzelele exterioare din aluminiu regleaza in mod mult mai precis vizibilitatea si accesul luminii in incaperi, comparativ cu rulourile exterioare,

Mai mult

Argument: Interesul vădit al elevilor pentru Sistemul nostru solar și alcătuirea lui ne-a determinat în scrierea și implementarea acestui proiect educ

Argument: Interesul vădit al elevilor pentru Sistemul nostru solar și alcătuirea lui ne-a determinat în scrierea și implementarea acestui proiect educ Argument: Interesul vădit al elevilor pentru Sistemul nostru solar și alcătuirea lui ne-a determinat în scrierea și implementarea acestui proiect educațional. Curizitatea copiilor în ceea ce privește Planeta

Mai mult

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE CITIŢI CU ATENŢIE INSTRUCŢIUNILE ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA LUCRULUI GARANŢIA Producătorul garantează că aparatul nu va prezenta

Mai mult

BAC 2007 Pro Didactica Programa M1 2 Rezolvarea variantei 61 versiune finală Redactia Pro Didactica Suportul pe net:

BAC 2007 Pro Didactica Programa M1 2 Rezolvarea variantei 61 versiune finală Redactia Pro Didactica Suportul pe net: BAC 7 Pro Didactica Programa M Rezolvarea variantei 6 versiune finală Redactia Pro Didactica Suportul pe net: http://www./ CAPITOLUL Varianta 6. Subiectul I. (a) Coordonatele punctelor C şi D satisfac

Mai mult

Investeşte în oameni ! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – Axa prioritară nr. 1 „

Investeşte în oameni ! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial pentru  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – Axa prioritară nr. 1 „ Investeşte în oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritară nr. 1 Educaţiaşiformareaprofesionalăînsprijinulcreşteriieconomiceşidezvoltăriisocietăţiibazatepecunoaştere

Mai mult

CAP. 3_ACCESORII BIROU, PG 1-10

CAP. 3_ACCESORII BIROU,  PG 1-10 Capsator metalic nr.10 Gold 11457* * klear 12 coli 12 12 Capsator metalic nr.10 Standy 11462 11463* * klear 12 coli 12 coli Capsator metalic nr.10 P 11464* * klear 12 coli 12 12 Capsator metalic nr.10

Mai mult

MergedFile

MergedFile Olimpiada de Fizică X Etapa pe judeţ 5 februarie Barem de ealuare şi de notare Se punctează oricare altă modalitate de rezolare corectă a problemei Problema I Geamandura Sarcina de lucru nr. Nr. item Punctaj.a.

Mai mult

1. Găsiți k numerele cele mai apropiate într-un şir nesortat Dându-se un şir nesortat și două numere x și k, găsiți k cele mai apropiate valori de x.

1. Găsiți k numerele cele mai apropiate într-un şir nesortat Dându-se un şir nesortat și două numere x și k, găsiți k cele mai apropiate valori de x. 1. Găsiți k numerele cele mai apropiate într-un şir nesortat Dându-se un şir nesortat și două numere x și k, găsiți k cele mai apropiate valori de x. Date de intrare: arr [] = {10, 2, 14, 4, 7, 6}, x =

Mai mult

MANUAL DE INSTALARE USI SECTIONALE INDUSTRIALE RABATERE SUPRAINALTATA CU ARCURILE JOS

MANUAL DE INSTALARE USI SECTIONALE INDUSTRIALE RABATERE SUPRAINALTATA CU ARCURILE JOS MANUAL DE INSTALARE USI SECTIONALE INDUSTRIALE RABATERE SUPRAINALTATA CU ARCURILE JOS 1. INFORMAȚII GENERALE Instalarea corectă a ușilor secționale este o condiție esențială pentru funcționarea sigură

Mai mult

_LZR4_RO.indd

_LZR4_RO.indd 402011-81 RO Traducere a instrucţiunilor originale www.blackanddecker.eu LZR4 2 Destinaţia de utilizare Această unealtă Black & Decker a fost concepută pentru a proiecta linii laser ce sunt de ajutor în

Mai mult

Noul Hyundai i10

Noul Hyundai i10 Noul Hyundai i10 Sistem dual benzină / GPL De ce să fii nevoit să alegi, când poți avea orice, oricând? Hyundai oferă împreună și inspirația și tehnologia în modelul i10 cu sistem dual de alimentare benzină

Mai mult

Personal profile – Michael

Personal profile – Michael Schiţă personală Michael Suntem într-o vacanţă-aventură în Asia pe cont propriu, fără ghid. Conducem o maşină închiriată.este un Landrover vechi care merge în medie cu 80 de km/h şi consumă un litru de

Mai mult

Modelarea deciziei financiare şi monetare

Modelarea deciziei financiare şi monetare ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI FACUTATEA DE FINANȚE, ASIGURĂRI, BĂNCI ŞI BURSE DE VAORI Modelarea deciziei financiare şi monetare Teoria producătorului Aleandru eonte Departamentul de Monedă

Mai mult

Manual de utilizare Aplicatie Proiector I. Pornire/Oprire proiectie Pentru a porni/opri proiectia aveti 3 posibilitati: 1) Pentru pornirea proiectiei

Manual de utilizare Aplicatie Proiector I. Pornire/Oprire proiectie Pentru a porni/opri proiectia aveti 3 posibilitati: 1) Pentru pornirea proiectiei Manual de utilizare Aplicatie Proiector I. Pornire/Oprire proiectie Pentru a porni/opri proiectia aveti 3 posibilitati: 1) Pentru pornirea proiectiei tineti apasat 2 secunde pe pictograma din ecranul principal,

Mai mult

ARGUMENT

ARGUMENT MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI CARAŞ SEVERIN CASA CORPULUI DIDACTIC CARAŞ SEVERIN Comitetul de organizare: GRĂDINIŢA P.N. 5 CARANSEBEŞ Dir.,

Mai mult

Microsoft Word - manual civic ro.doc

Microsoft Word - manual civic ro.doc A Division of Watts Water Technologies Inc. DETECTOARE PENTRU SCĂPĂRI DE GAZE CIVIC2 / ECT2 CIVR-MET CIVR-GPL Grup II, categoria 3G Directiva 94/9/CE (Atex) Watts Industries Italia S.r.l. - Via Brenno

Mai mult

Register your product and get support at Straightener HP4668/22 RO Manual de utilizare

Register your product and get support at   Straightener HP4668/22 RO Manual de utilizare Register your product and get support at www.philips.com/welcome Straightener HP4668/22 RO Manual de utilizare abc h g f e d i j Română Felicitări pentru achiziţie şi bun venit la Philips! Pentru a beneficia

Mai mult

Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea acoperişurilor Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea rezervoarelor de apă Membrane l

Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea acoperişurilor Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea rezervoarelor de apă Membrane l Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea acoperişurilor Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea rezervoarelor de apă Membrane lichide poliuretanice pentru hidroizolarea fundaţiilor

Mai mult