Acordarea daunelor morale in cazul concedierilor nelegale sau netemeinice Ce înţelegem prin daune morale? În contextul unei concedieri nelegale/neteme

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Acordarea daunelor morale in cazul concedierilor nelegale sau netemeinice Ce înţelegem prin daune morale? În contextul unei concedieri nelegale/neteme"

Transcriere

1 Acordarea daunelor morale in cazul concedierilor nelegale sau netemeinice Ce înţelegem prin daune morale? În contextul unei concedieri nelegale/netemeinice, daunele morale presupun o atingere adusă integrității persoanei. Într-o astfel de ipoteză, persoana suportă o frustrare greu de evaluat. Simte ca i se pătează imaginea in ochii colectivului, se simte nedreptățită, se străduiește să işi reprime cumva nemulțumirea. La toate acestea se adaugă şi aspectul financiar: de cele mai multe ori, salariul este singura sursa de venit. Or, în ipoteza pierderii locului de munca, apare şi tensiunea cauzata de grijile financiare. Cheltuielile cotidiene şi eventualele datorii contractate dau naștere unor sentimente de angoasa, de temere, de panică. Ce presupune o concediere nelegală/ netemeinică? Codul muncii reglementează, în art cazurile şi condițiile în care se poate dispune concedierea, interdicțiile aplicabile, procedura de urmat, precum şi sancțiunile ce intervin în cazul unei concedieri necorespunzătoare. Astfel, concedierea poate fi individuală sau colectivă. Ea poate interveni atât pentru persoane ce țin de persoana salariatului, cât şi pentru motive independente de conduita acestuia. Vorbim despre concediere nelegală atunci când, de exemplu: se procedează la concedierea unei persoane pe criterii discriminatorii ( inculparea art. 59 lit.a), este concediat un salariat pentru ca şi-a exercitat dreptul la greva, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare ( art. 59 lit.b) ori când acesta se află în concediu de maternitate (art. 60 alin.1, lit.d), de odihnă (art. 60 alin.1, lit. h) sau de creștere a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (art. 60 alin.1 lit. e), este concediată o salariată gravidă, a cărei stare de graviditate era cunoscuta de angajator (art. 60 lit.c) etc. O concediere netemeinică presupune încetarea raporturilor contractuale de muncă în baza unei conduite pretins necorespunzătoare a angajatului, deși în realitate nu există un motiv pentru a se dispune concedierea acestuia. Așadar, netemeinicia rezidă în motivele de fapt care au determinat luarea acestei măsuri. Cu titlu de exemplu, menționăm: un salariat este concediat pe motiv ca a săvârşit o abatere gravă de la regulile de disciplina muncii (art. 61 lit.a), însa ulterior se constată că acesta nu are nicio vină, situația respectivă fiind rezultatul unei forte majore, ea producându-se indiferent de conduita sa (conform art. 254 alin.2: salariații nu răspund de pagubele provocate de forța majoră sau de alte cauze neprevăzute ) ; salariatul este concediat pe motiv ca nu este apt, din punct de vedere fizic, să îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă (art. 61 lit.c), însă acesta este clinic sănătos, apt sa îşi ducă la bun sfârșit sarcinile profesionale etc.

2 Temeiul legal al acordării daunelor morale în cazul concedierilor nelegale/ netemeinice Art. 6 alin 2) teza finală din Codul muncii consacră, cu titlu de principiu, dreptul la protecție împotriva concedierilor nelegale. Această protecție se traduce prin reglementarea unei întregi proceduri obligatorii de urmat în cazul dispunerii concedierii unei persoane, prin sancțiunile prevăzute în cazul încălcării acesteia. Codul muncii, în Secțiunea a 7-a din capitolul V, intitulată Controlul şi sancționarea concedierilor nelegale, prevede sancțiunea nulității absolute pentru concedierile dispuse cu încălcarea procedurii necesar a fi parcursă. Art. 80 alin.1) C.muncii prevede modalitățile de reparare a prejudiciului material suferit. Referitor la prejudiciul moral, art. 253 C. muncii, în forma sa modificată în 2007, este singurul din legislația noastră care instituie răspunderea angajatorului pentru prejudiciul moral pe care acesta i l-a produs angajatului. Astfel, se face vorbire despre prejudiciu material sau moral, precizându-se expres posibilitatea introducerii unei plângeri la instanțele judecătorești competente în ipoteza în care despăgubirea efectivă nu se realizează. Anterior introducerii acestui text in forma sa actuală, Instanța Suprema consideră că daunele se pot acorda doar pentru prejudiciile de natura materială cauzate, pentru prejudiciile morale trebuind să existe o prevedere expresă în acest sens, fie în cadrul unei legi, fie în cadrul contractului de muncă, individual sau colectiv aplicabil. Referitor la prejudiciul moral suferit, întâlnim o rezolvare parțială a acestui aspect in art. 80 alin. 2) si 3) C.muncii, unde se precizează posibilitatea repunerii parților in situația inițială, la cererea expresă a persoanei concediate nelegal. Așadar, raporturile de dreptul muncii nu încetează, concedierea nu işi mai produce efectele. Evaluarea prejudiciului moral suferit este foarte dificilă în practica. Conform art. 272 C.muncii, sarcina probei în conflictele de munca revine angajatorului. Așadar, în favoarea angajatului funcționează o prezumție relativa, conform căreia prejudiciul a fost produs. Existenţa sa poate fi contestată de către angajator, dacă răstoarnă prezumția prin intermediul probelor, până la prima zi de infăţişare. Totodată, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca prejudiciul moral nu poate fi probat prin probe materiale în aceeași măsură precum prejudiciul material. In evaluarea acestuia, judecătorului îi revine rolul esențial de a constata, prin apreciere, care este este intinderea lui.

3 În acest context, în practică, se remarcă o tendinţă de evitare a acordării daunelor morale de către instanţele naţionale, în litigiile de dreptul muncii. În motivare, instanţele arată că nu s-au prezentat probe îndestulătoare pentru dovedirea prejudiciului moral existent. Considerăm ca nu se pot aplica decât tangenţial regulile cuprinse în Noul Cod civil referitoare la evaluarea prejudiciului: art ( întinderea reparaţiei ), art. 252 ( Ocrotirea personalităţii umane ), art. 253 alin.4) ( Mijloace de apărare ). Codul civil aduce completări atunci când un găsim o norma aplicabilă în speţa, însă raporturile dintre angajat şi angajator sunt raporturi ce ţin de dreptul muncii, nu de dreptul civil. Între aceştia exista o relaţie de subordonare, părţile nu sunt puse pe poziţie de egalitate. Tendinţe actuale în jurisprudenţa naţională Apreciem greşita tendinţa majoritară a instanţelor naţionale de a nu acorda daune morale în ipoteza litigiilor de muncă în absenţa unor dovezi temeinice aduse de reclamant referitoare la prejudiciul moral suferit. Aşa cum am arătat deja, considerăm că este atribuţia judecătorului să extragă din contextul cauzei amploarea prejudiciului suferit, existenţa acestuia fiind deja prezumată. Pentru a exemplifica direcţia practicii naţionale, respectiv cerinţa impusa de instanţe ca prejudiciul moral suferit sa fie dovedit, cităm, cu titlu de exemplu, considerentele avute în vedere de Curtea de Apel Iaşi, Secţia Litigii de muncă şi asigurări sociale, în decizia nr. 184 din : În cauza de faţă Tribunalul a reţinut faptul că nu s-a făcut dovada prejudiciului moral suferit; având în vedere scopul reparator, moral, acordarea daunelor morale trebuie să se întemeieze pe o legătură de cauzalitate dovedită între vătămarea pretinsă de către salariat şi fapta angajatorului, de natură a produce pretinsa vătămare; în această situaţie sarcina probei aparţine salariatului lezat, respectiv a contestatorului din cauza de faţă. Astfel, contestatorul nu a probat existenţa şi întinderea prejudiciului moral, a existenţei şi întinderii vătămării, nefiind suficientă simpla susţinere în sensul lezării onoarei şi demnităţii prin măsura luată de angajator, chiar dacă această măsură s-a dovedit a fi nelegală. Mai mult, prin reintegrarea sa şi plata tuturor drepturilor de care ar fi beneficiat s-a acoperit eventualul prejudiciu cauzat (acesta a fost repus în situaţia anterioară). Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. XL din 7 mai 2007, pronunţată în recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a statuat că daunele morale pot fi acordate salariaţilor numai în cazul în care legea, contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă cuprind clauze exprese în acest sens, iar potrivit dispozitiilor din Codul de procedură civilă, deciziile pronunţate de Instanţa Suprema în recurs în interesul legii sunt obligatorii.

4 Decizia menţionată avea în vedere forma iniţiala a art. 269 C.muncii, care nu prevedea posibilitatea acordării daunelor morale. Consideram ca in contextul actual, când art. 253 face vorbire despre acest drept la o reparaţie a prejudiciului moral suferit de angajat, instanţele trebuie sa dea dovada de înţelepciune şi să acorde aceste reparaţii atunci când este cazul. Aşa cum în mod corect a reţinut Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a Civila şi pentru cauze privind Conflicte de munca şi Asigurări sociale, în Decizia civilă nr.7047/r din , recursul în interesul legii a analizat dispoziţiile art.269 alin.1 din Codul Muncii in varianta in vigoare anterior modificării Codului prin Legea nr.237/2007. La data respectiva, art.269 Codul Muncii reglementa răspunderea patrimoniala a angajatorului doar pentru prejudiciul material cauzat salariatului sau. Astfel, se arata că angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul. In speţa, s-a reţinut in mod corect faptul ca prejudiciul constă în atingerea adusă imaginii şi demnităţii contestatoarei prin emiterea deciziilor nelegale. Instanţa va reţine din materialul probator administrat în cauză faptul că nu este pentru prima oară când recurenta o concediază în mod nelegal. În aceste condiţii, concedierea abuzivă, act ce face parte dintrun şir de acţiuni prin care s-a urmărit înlăturarea salariatei din cadrul societăţii recurente este fără îndoială un act cauzator de prejudiciu. În acest fel Curtea a analizat şi legătura de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu. Practica europeana în materie. Soluţii pronunţate de Tribunalul Funcţiei Publice In ceea ce priveşte practica europeana in materie, este remarcabila activitatea Tribunalului Funcţiei Publice, înfiinţat prin Decizia Consiliului nr. 2004/752/CE/Euratom, a cărui competenta priveşte litigiile dintre instituţiile europene si agenţii lor. Referitor la acordarea daunelor morale lucrătorilor, în relaţiile acestora cu angajatorii, jurisprudenţa Tribunalului Funcţiei Publice a cunoscut o evoluţie interesanta. Intr-o primă etapă, se consideră că desfiinţarea deciziei atacate de către un funcţionar constituie, per se, o reparare echitabilă şi suficientă, în principiu, a prejudiciului suferit. Acum, judecătorul european procedează la acordarea daunelor morale ori de cate ori constatată că în cauza s-a suferit un prejudiciu de aceasta natură. Judecătorii Tribunalului Funcţiei Publice nu analizează dacă există un prejudiciu, această existenţă este prezumată. Ei analizează doar impactul pe care l-a avut aceasta vătămare

5 asupra persoanei. In concret, se stabileşte dacă, raportat la circumstanţele cauzei, simpla desfiinţare a deciziei este de natura sa aducă o satisfacţie suficientă celui vătămat în drepturile şi interesele sale legitime. Reclamantul nu trebuie sa dovedească faptul că a suferit un prejudiciu, însă trebuie să arate că prejudiciul suferit nu poate fi acoperit prin simpla anulare a deciziei de concediere. Concluzii Contractul individual de muncă este inclus în categoria contractelor intuitu personae, întrucât este încheiat în considerarea unei persoane anume, a trăsăturilor ei proprii. Doar angajatul este cel care se obligă să presteze munca, în condiţiile negociate cu angajatorul. Obligaţia de a presta munca nu se transmite moştenitorilor, in caz de deces al angajatului. Contractele încheiate intuitu personae trebuie sa fie executat e numai de către persoanele în considerarea cărora au fost încheiate, moartea acestora determinând încetarea de drept a contractului. Un alt contract încheiat intuitu personae este contractul de drepturi de autor, aşa cum este el reglementat de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. In cadrul dreptului de autor regăsim, conform art. 10 din Legea nr. 8/1996, un număr de drepturi morale. Atunci când se aduce atingere acestor drepturi, ia naştere dreptul de a fi reparat prejudiciul suferit. Deşi drepturile morale nu pot fi transmise, dreptul la reparaţia prejudiciului suferit, reparaţie ce se realizează pe cale pecuniara, se transmite moştenitorilor, după moartea autorului. Tot astfel, în cazul contractului individual de muncă, dreptul la salarii compensatorii, în cazul concedierii angajatului, se transmite, în ipoteza decesului acestuia, moştenitorilor săi. Intrucât atunci când se dispune o concediere nelegală sau netemeinică, se aduce atingere nu doar persoanei în cauză, ci şi profesiei practicate de aceasta, putem vorbi nu doar despre un contract intuitu personae, ci despre un contract intuitu professionale, încheiat şi executat în considerarea profesiei pe care o are persoana în cauza. În vederea unei justiţii eficiente, consideram că practică naţională ar trebui sa fie una unitară, în acord cu perspectiva judecătorului european, persoanelor concediate în mod nedrept fiindu-le acordate daunele morale cuvenite.

prima instanță: S.Bleșceaga instanța de apel: N.Budăi, I.Cimpoi, A.Minciună dosarul nr.3ra-810/14 D E C I Z I E 23 iulie 2014 mun. Chișinău Colegiul c

prima instanță: S.Bleșceaga instanța de apel: N.Budăi, I.Cimpoi, A.Minciună dosarul nr.3ra-810/14 D E C I Z I E 23 iulie 2014 mun. Chișinău Colegiul c prima instanță: S.Bleșceaga instanța de apel: N.Budăi, I.Cimpoi, A.Minciună dosarul nr.3ra-810/14 D E C I Z I E 23 iulie 2014 mun. Chișinău Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit

Mai mult

Microsoft Word - l_24_01_03_n_53.docx

Microsoft Word - l_24_01_03_n_53.docx Parlamentul României Imprimare Codul Muncii din 24/01/2003 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 72 din 05/02/2003 Intrare in vigoare: 01/03/2003 Codul Muncii al României Tip Data Publicat 05/02/2003;

Mai mult

Decizia nr. 803/2015 referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 74 alin. (2) din Legea nr. 293/2004 privind Stat

Decizia nr. 803/2015 referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 74 alin. (2) din Legea nr. 293/2004 privind Stat Decizia nr. 803/2015 referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 74 alin. (2) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia

Mai mult

Ce trebuie să ştiţi despre divorţ:

Ce trebuie să ştiţi despre divorţ: La ce vă folosesc căile de atac şi care sunt acestea Acestea vă dau posibilitatea să îndreptaţi greşelile săvârşite de instanţele de judecată, prin aducerea lor la cunoştinţa instanţelor superioare, care

Mai mult

Dosarul nr.2r-495/16 Instanţa de fond: Judecătoria Cimişlia judecător: Z. Aramă Instanţa de apel: CA Chișinău judecători: N. Budăi, V. Efros, I. Murui

Dosarul nr.2r-495/16 Instanţa de fond: Judecătoria Cimişlia judecător: Z. Aramă Instanţa de apel: CA Chișinău judecători: N. Budăi, V. Efros, I. Murui Dosarul nr.2r-495/16 Instanţa de fond: Judecătoria Cimişlia judecător: Z. Aramă Instanţa de apel: CA Chișinău judecători: N. Budăi, V. Efros, I. Muruianu D E C I Z I E 11 mai 2016 mun. Chişinău Colegiul

Mai mult

Microsoft Word - UJ_Ticlea-Concedierea paginat.docx

Microsoft Word - UJ_Ticlea-Concedierea paginat.docx ALEXANDRU ŢICLEA Academy of Romanian Scientists Splaiul Independenţei 54, 05009 Bucharest Romania Associated member Concedierea 3 CONCEDIEREA Teorie şi jurisprudenţă Universul Juridic Bucureşti 2013 4

Mai mult

CALIN CEL CU ARICI – Judecatorul CAB Dragos Calin, co-presedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania, i-a ars la bani pe grefieri, refuzan

CALIN CEL CU ARICI – Judecatorul CAB Dragos Calin, co-presedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania, i-a ars la bani pe grefieri, refuzan CALIN CEL CU ARICI Judecatorul CAB Dragos Calin, co-presedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania, i-a ars la bani pe grefieri, refuzand sa le acorde drepturile salariale solicitate. Calin

Mai mult

22 februarie 2019 Nr. 184/VIII/3 Sinteză Raport de activitate 2018 Anul 2018 a fost pentru D.N.A. un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite: -

22 februarie 2019 Nr. 184/VIII/3 Sinteză Raport de activitate 2018 Anul 2018 a fost pentru D.N.A. un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite: - 22 februarie 2019 Nr. 184/VIII/3 Sinteză Raport de activitate 2018 Anul 2018 a fost pentru D.N.A. un an de răscruce, atipic, cu provocări deosebite: - schimbări în conducerea instituției, - schimbări ale

Mai mult

Microsoft Word - codul_muncii

Microsoft Word - codul_muncii Cuprins Codul muncii... 1 Index... 101 Legislație conexă... 107 1. Legea nr. 62/2011 a dialogului social (extras)... 107 2. Ordinul Ministrului muncii și solidarității sociale nr. 64/2003 pentru aprobarea

Mai mult

Anexa nr. 3 la HG nr.583/2016 SNA INVENTARUL MĂSURILOR DE TRANSPARENȚĂ INSTITUȚIONALĂ ȘI DE PREVENIRE A CORUPȚIEI, PRECUM ȘI INDICATORII DE EVALUARE N

Anexa nr. 3 la HG nr.583/2016 SNA INVENTARUL MĂSURILOR DE TRANSPARENȚĂ INSTITUȚIONALĂ ȘI DE PREVENIRE A CORUPȚIEI, PRECUM ȘI INDICATORII DE EVALUARE N Număr Măsură preventivă Sediul materiei Indicatori de evaluare 1 2016 1. Cod etic/deontologic/de conduită Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici, republicată Legea nr. 477/2004

Mai mult

INVENTARUL MĂSURILOR DE TRANSPARENȚĂ INSTITUȚIONALĂ ȘI DE PREVENIRE A CORUPȚIEI, PRECUM ȘI INDICATORII DE EVALUARE Anexa nr. 3 la HG nr.583/2016 SNA N

INVENTARUL MĂSURILOR DE TRANSPARENȚĂ INSTITUȚIONALĂ ȘI DE PREVENIRE A CORUPȚIEI, PRECUM ȘI INDICATORII DE EVALUARE Anexa nr. 3 la HG nr.583/2016 SNA N Număr Măsură preventivă Sediul materiei Indicatori de evaluare 1 2018 1. Cod etic/deontologic/de conduită Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici, republicată Legea nr. 477/2004

Mai mult

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE - SECŢIILE UNITE - DECIZIA Nr. 14 din 18 februarie 2008 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 853 din 18/12/

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE - SECŢIILE UNITE - DECIZIA Nr. 14 din 18 februarie 2008 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 853 din 18/12/ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE - SECŢIILE UNITE - DECIZIA Nr. 14 din 18 februarie 2008 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 853 din 18/12/2008 Dosar nr. 69/2007 Sub preşedinţia domnului prof.

Mai mult

dosarul nr. 2ra-522/13 prima instanţă: V. Ghedreuţan instanţa de apel: N. Marveeva, N. Chircu, V. Harmaniuc D E C I Z I E 25 aprilie 2013 mun. Chişină

dosarul nr. 2ra-522/13 prima instanţă: V. Ghedreuţan instanţa de apel: N. Marveeva, N. Chircu, V. Harmaniuc D E C I Z I E 25 aprilie 2013 mun. Chişină dosarul nr. 2ra-522/13 prima instanţă: V. Ghedreuţan instanţa de apel: N. Marveeva, N. Chircu, V. Harmaniuc D E C I Z I E 25 aprilie 2013 mun. Chişinău Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ

Mai mult

Microsoft Word - S.C.EU CRIS COM.doc

Microsoft Word - S.C.EU CRIS COM.doc MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor Str. Apolodor nr. 17 Sector 5, Bucureşti Tel : + 021 3199759 interior 2073 Fax

Mai mult

PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei

PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Ordonanţă 17 2014-08-26 Guvernul României pentru modificarea art. 9 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor Monitorul Oficial al României nr 629 din 2014-08-27

Mai mult

UJ_Ticlea-Concedierea paginat.mdi

UJ_Ticlea-Concedierea paginat.mdi Concedierea 1 ALEXANDRU ŢICLEA Academy of Romanian Scientists Splaiul Independenţei 54, 05009 Bucharest Romania Associated member CONCEDIEREA - Teorie şi jurisprudenţă - 2 Alexandru Ţiclea La elaborarea

Mai mult

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, Bucureşti 40, România Telefon: (

R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, Bucureşti 40, România Telefon: ( R O M Â N I A CURTEA CONSTITUŢIONALĂ Palatul Parlamentului Calea 13 Septembrie nr. 2, Intrarea B1, Sectorul 5, 050725 Bucureşti 40, România Telefon: (+40-21) 414-2121 Fax: (+40-21) 315-9164 18 iulie 2019

Mai mult

Proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii

Proiect   pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare Parlamentul României adoptă prezenta lege: Art. I Legea nr. 53/2003 Codul muncii,

Mai mult

Acesta nu este document finalizat Cod ECLI ECLI:RO:CAORA:2019: R O M Â N I A CURTEA DE APEL ORADEA - Secţia a II- Civilă, de Contencios Admi

Acesta nu este document finalizat Cod ECLI ECLI:RO:CAORA:2019: R O M Â N I A CURTEA DE APEL ORADEA - Secţia a II- Civilă, de Contencios Admi Acesta nu este document finalizat Cod ECLI ECLI:RO:CAORA:2019:034.000049 R O M Â N I A CURTEA DE APEL ORADEA - Secţia a II- Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal - Nr. operator de date cu caracter

Mai mult

Manual clasa a Xa bun de tipar George

Manual clasa a Xa bun de tipar George CAPITOLUL IX NOŢIUNI LEGISLATIVE PRIVIND CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCĂ Contractul individual de muncă. Definiţie. Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică (salariat)

Mai mult

Dosarul nr. 2rac-175/17 Instanţa de fond: Judecătoria Bălți N. Ocerednîi Instanţa de apel: CA Bălți A. Albu, A. Toderaș, Ed. Rățoi D E C I Z I E 24 ma

Dosarul nr. 2rac-175/17 Instanţa de fond: Judecătoria Bălți N. Ocerednîi Instanţa de apel: CA Bălți A. Albu, A. Toderaș, Ed. Rățoi D E C I Z I E 24 ma Dosarul nr. 2rac-175/17 Instanţa de fond: Judecătoria Bălți N. Ocerednîi Instanţa de apel: CA Bălți A. Albu, A. Toderaș, Ed. Rățoi D E C I Z I E 24 mai 2017 mun. Chişinău Colegiul civil, comercial şi de

Mai mult

Minuta_Contencios I_2014_portal

Minuta_Contencios I_2014_portal În conformitate cu prevederile art. 26 ind. 1 din Hotărârea nr. 387/22.09.2005 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti s-a încheiat prezenta minută cu ocazia întâlnirii

Mai mult

Colegiul Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii H O T Ă R Â R E 18 iunie 2018 mun. Chişinău Nr. 211/7 Completul de admisibilitate

Colegiul Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii H O T Ă R Â R E 18 iunie 2018 mun. Chişinău Nr. 211/7 Completul de admisibilitate Colegiul Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii H O T Ă R Â R E 18 iunie 2018 mun. Chişinău Nr. 211/7 Completul de admisibilitatea nr. 2 al Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul

Mai mult

DEZASTRUL ICCJ AJUNGE LA CEDO – Colosal: peste 170 de hotarari pronuntate de Inalta Curte cu incalcarea legii iau drumul spre CEDO. Agentul guvernamen

DEZASTRUL ICCJ AJUNGE LA CEDO – Colosal: peste 170 de hotarari pronuntate de Inalta Curte cu incalcarea legii iau drumul spre CEDO. Agentul guvernamen DEZASTRUL ICCJ AJUNGE LA CEDO Colosal: peste 170 de hotarari pronuntate de Inalta Curte cu incalcarea legii iau drumul spre CEDO. Agentul guvernamental avertizeaza CCR despre efectele deciziilor ICCJ pronuntate

Mai mult

OBLIGATII EDITIA mdi

OBLIGATII EDITIA mdi Cuprins Capitolul I. Încheierea contractului 1 1. Oferta de a contracta. Lipsa unei acceptări valabile. Consecinţe 1 2. Emiterea facturilor în temeiul unui contract pretins existent. Necontestarea facturilor

Mai mult

Microsoft Word - Mangu_Florin_Raspunderea_civila.doc

Microsoft Word - Mangu_Florin_Raspunderea_civila.doc Răspunderea civilă. Constantele răspunderii civile 355 Cuprins PARTEA I. CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE PRIVIND RĂSPUNDEREA JURIDICĂ ȘI RĂSPUNDEREA CIVILĂ... 5 TITLUL I. DE LA RĂSPUNDEREA SOCIALĂ LA RĂSPUNDEREA

Mai mult

DECIZIE Nr. 634/2018 din 16 octombrie 2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 296^27 alin. (1) lit. e) și ale art.

DECIZIE Nr. 634/2018 din 16 octombrie 2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 296^27 alin. (1) lit. e) și ale art. DECIZIE Nr. 634/2018 din 16 octombrie 2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 296^27 alin. (1) lit. e) și ale art. 296^30 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Mai mult

Republica Moldova CURTEA CONSTITUŢIONALĂ DECIZIE DE INADMISIBILITATE a sesizării nr. 160g/2017 privind excepția de neconstituționalitate a unor preved

Republica Moldova CURTEA CONSTITUŢIONALĂ DECIZIE DE INADMISIBILITATE a sesizării nr. 160g/2017 privind excepția de neconstituționalitate a unor preved Republica Moldova CURTEA CONSTITUŢIONALĂ DECIZIE DE INADMISIBILITATE a sesizării nr. 160g/2017 privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din articolele 229 alin. (2) și 230 alin. (2) din

Mai mult

Modificările Codului muncii (III). Probleme privind concediile de odihnă: clarificări parţiale

Modificările Codului muncii (III). Probleme privind concediile de odihnă: clarificări parţiale Modificările Codului muncii (III). Probleme privind concediile de odihnă: clarificări parţiale Horațiu Sasu, jurist și economist, consultant în afaceri în Sibiu Modificările Codului muncii elimină prevederea

Mai mult

FIŞA NR. 1 Sediul materiei: art NCPC PRINCIPIILE PROCESULUI CIVIL Noţiune constituie regulile de bază care fundamentează întregul proces civil,

FIŞA NR. 1 Sediul materiei: art NCPC PRINCIPIILE PROCESULUI CIVIL Noţiune constituie regulile de bază care fundamentează întregul proces civil, FIŞA NR. 1 Sediul materiei: art. 5-23 NCPC PRINCIPIILE PROCESULUI CIVIL Noţiune constituie regulile de bază care fundamentează întregul proces civil, guvernând atât faza judecăţii, cât şi faza executării

Mai mult

Drept constituţional şi Instituţii politice II prof. Mircea CRISTE prof. univ. dr. Mircea CRISTE

Drept constituţional şi Instituţii politice II prof. Mircea CRISTE prof. univ. dr. Mircea CRISTE Drept constituţional şi Instituţii politice II prof. Mircea CRISTE prof. univ. dr. Mircea CRISTE Drepturile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor 1. Libertățile fundamentale 1.1.- Dreptul la viaţă

Mai mult

Drept procesual penal. Partea generala. Caiet de seminar - Anastasiu Crisu

Drept procesual penal. Partea generala. Caiet de seminar - Anastasiu Crisu Cuprins CUPRINS Tema 1 1 Noțiuni generale privind procesul penal și dreptul procesual penal Tema 2 4 Principiile fundamentale ale procesului penal Tema 3 29 Participanții în procesul penal Organele judiciare

Mai mult

C ă t r e TRIBUNALUL PRAHOVA Către CURTEA de APEL PLOIEȘTI -ambele în NEFIINȚĂ: FĂRĂ DISPOZIȚII de ÎNFIINȚARE și FĂRĂ SEDII atribuite prin lege -APEL

C ă t r e TRIBUNALUL PRAHOVA Către CURTEA de APEL PLOIEȘTI -ambele în NEFIINȚĂ: FĂRĂ DISPOZIȚII de ÎNFIINȚARE și FĂRĂ SEDII atribuite prin lege -APEL C ă t r e TRIBUNALUL PRAHOVA Către CURTEA de APEL PLOIEȘTI -ambele în NEFIINȚĂ: FĂRĂ DISPOZIȚII de ÎNFIINȚARE și FĂRĂ SEDII atribuite prin lege -APEL dosar nr. 1766/105/2013 Lege 134/2010 R1- CONTESTAȚIILE

Mai mult

Instanţa de fond: Judecătoria Economică de Circumscripţie Dosarul nr

Instanţa de fond: Judecătoria Economică de Circumscripţie Dosarul nr Dosarul nr. 3ra-1288/16 Instanţa de fond: Judecătoria Rîşcani mun. Chişinău V. Jomiru-Niculiţă Instanţa de apel: CA Chişinău M. Ciugureanu, Gr. Daşchevici, Iu. Cotruţă Î N C H E I E R E 28 septembrie 2016

Mai mult

Dosarul nr. 1ra-10/2017 Curtea Supremă de Justiție D E C I Z I E 25 ianuarie 2017 mun. Chișinău Colegiul penal în următoarea componență: Președinte Pe

Dosarul nr. 1ra-10/2017 Curtea Supremă de Justiție D E C I Z I E 25 ianuarie 2017 mun. Chișinău Colegiul penal în următoarea componență: Președinte Pe Dosarul nr. 1ra-10/2017 Curtea Supremă de Justiție D E C I Z I E 25 ianuarie 2017 mun. Chișinău Colegiul penal în următoarea componență: Președinte Petru Ursache, Judecătorii Petru Moraru și Ghenadie Nicolaev,

Mai mult

Microsoft Word - procedura_udroiu_2013

Microsoft Word - procedura_udroiu_2013 Cuprins Abrevieri... XVII TITLUL I. PARTEA GENERALĂ... 1 Capitolul I. Scopul procesului penal... 1 Capitolul II. Principiile fundamentale ale procesului penal... 3 Secţiunea 1. Principiul legalităţii procesului

Mai mult

Prima instanţă:

Prima instanţă: prima instanţă: I. Ţonov (Judecătoria Căuşeni) instanţa de apel: E. Secrieru, A. Parpalac, S. Leu (Curtea de Apel Bender) D E C I Z I E dosarul nr. 3ra-522/14 11 iunie 2014 mun. Chişinău Colegiul civil,

Mai mult

DECIZIA Nr.243 din 16 aprilie 2019 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.341 alin.(9) din Codul de procedură penală Pub

DECIZIA Nr.243 din 16 aprilie 2019 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.341 alin.(9) din Codul de procedură penală Pub DECIZIA Nr.243 din 16 aprilie 2019 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.341 alin.(9) din Codul de procedură penală Publicată în Monitorul Oficial nr.429 din 30.05.2019 Valer

Mai mult

taxe si impozite.mdi

taxe si impozite.mdi Capitolul I. Impozitul pe profit 1. Sfera de cuprindere a impozitului 1. Impozit suplimentar pe profit. Societăţi comerciale divizate. Absenţa profitului. Neimpozitare C. proc. fisc., republicat, art.

Mai mult

DREPT PROCESUAL PENAL

DREPT PROCESUAL PENAL I. Recidiva postcondamnatorie (după condamnare) a. Noţiune; b. Condiţii; c. Aplicarea pedepsei. II. Intenţia. Forme si modalităţi. DEFINITIVI - Drept Penal III. Speţă Tribunalul a condamnat pe inculpat

Mai mult

LEGE nr

LEGE nr LEGE nr. 544 din 12 octombrie 2001 (*actualizată*) privind liberul acces la informaţiile de interes public EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 663 din 23 octombrie 2001 Data intrarii

Mai mult

Oana Mihaila 1.doc

Oana Mihaila 1.doc RASPUNDEREA DISCIPLINARA STUDIU COMPARATIV CODUL MUNCII SI STATUTUL PERSONALULUI DIDACTIC Oana Mihaila, Mihaela Teaca Universitatea din Oradea omihaila@uoradea.ro mihaelateaca@yahoo.fr Cuvinte cheie: abatere,

Mai mult

DECIZIA Nr. 9 din referitoare la interpretarea sintagmei „proces penal în curs” cuprinsa în art. 119 din Legea nr. 302/2004 privind coopera

DECIZIA Nr. 9 din referitoare la interpretarea sintagmei „proces penal în curs” cuprinsa în art. 119 din Legea nr. 302/2004 privind coopera ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE - SECŢIILE UNITE - Decizie nr. 9/2010 din 15/11/2010 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 382 din 01/06/2011 Dosar nr. 10/2010 Sub preşedinţia doamnei judecător

Mai mult

Statistici judiciare Tribunalul Funcției Publice 1. Activitatea generală a Tribunalului Funcţiei Publice Cauze introduse, cauze soluţionate, cauze afl

Statistici judiciare Tribunalul Funcției Publice 1. Activitatea generală a Tribunalului Funcţiei Publice Cauze introduse, cauze soluţionate, cauze afl 1. Activitatea generală a Tribunalului Funcţiei Publice Cauze introduse, cauze soluţionate, cauze aflate pe rol (2005-2009) 250 200 150 100 50 0 2005 2006 2007 2008 2009 Cauze introduse Cauze soluţionate

Mai mult

Codul muncii LEGE Nr. 53 din 24 ianuarie 2003 Text în vigoare începând cu data de 22 aprilie 2009 Text actualizat în baza actelor normative modificato

Codul muncii LEGE Nr. 53 din 24 ianuarie 2003 Text în vigoare începând cu data de 22 aprilie 2009 Text actualizat în baza actelor normative modificato Codul muncii LEGE Nr. 53 din 24 ianuarie 2003 Text în vigoare începând cu data de 22 aprilie 2009 Text actualizat în baza actelor normative modificatoare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea

Mai mult

Microsoft Word - Legea nr. 544_2001.doc

Microsoft Word - Legea nr. 544_2001.doc LEGE Nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public Act de bază : Legea nr. 544/2001 Acte modificatoare #M1: Rectificarea publicată în Monitorul Oficial al României,

Mai mult

Republica Moldova CURTEA CONSTITUŢIONALĂ DECIZIE DE INADMISIBILITATE a sesizării nr. 170g/2018 privind excepţia de neconstituţionalitate a articolului

Republica Moldova CURTEA CONSTITUŢIONALĂ DECIZIE DE INADMISIBILITATE a sesizării nr. 170g/2018 privind excepţia de neconstituţionalitate a articolului Republica Moldova CURTEA CONSTITUŢIONALĂ DECIZIE DE INADMISIBILITATE a sesizării nr. 170g/2018 privind excepţia de neconstituţionalitate a articolului 200 alin. (3) din Codul de procedură penală (suspendarea

Mai mult

Anulare proces verbal de contraventie Tribunalul MEHEDINTI Cod ECLI ECLI:RO:TBMHD:017.xxxxxx Dosar nr. XXXXXXXXXXXXX R O M Â N I A TRIBUNALUL M SECȚIA

Anulare proces verbal de contraventie Tribunalul MEHEDINTI Cod ECLI ECLI:RO:TBMHD:017.xxxxxx Dosar nr. XXXXXXXXXXXXX R O M Â N I A TRIBUNALUL M SECȚIA Anulare proces verbal de contraventie Tribunalul MEHEDINTI Cod ECLI ECLI:RO:TBMHD:017.xxxxxx Dosar nr. XXXXXXXXXXXXX R O M Â N I A TRIBUNALUL M SECȚIA A II-A CIVILĂ, DE C ADMINISTRATIV ȘI FISCAL DECIZIA

Mai mult

VIAŢA, PERSOANA ŞI DEMNITATEA UMANĂ ÎN NOUL COD CIVIL AL ROMÂNIEI Noul Cod Civil intră în vigoare la 1 octombrie 2011 Codul civil este un act normativ

VIAŢA, PERSOANA ŞI DEMNITATEA UMANĂ ÎN NOUL COD CIVIL AL ROMÂNIEI Noul Cod Civil intră în vigoare la 1 octombrie 2011 Codul civil este un act normativ VIAŢA, PERSOANA ŞI DEMNITATEA UMANĂ ÎN NOUL COD CIVIL AL ROMÂNIEI Noul Cod Civil intră în vigoare la 1 octombrie 2011 Codul civil este un act normativ care cuprinde cele mai importante reglementări referitoare

Mai mult

Republica Moldova CURTEA CONSTITUŢIONALĂ DECIZIE DE INADMISIBILITATE a sesizării nr. 83g/2017 privind excepția de neconstituționalitate a articolului

Republica Moldova CURTEA CONSTITUŢIONALĂ DECIZIE DE INADMISIBILITATE a sesizării nr. 83g/2017 privind excepția de neconstituționalitate a articolului Republica Moldova CURTEA CONSTITUŢIONALĂ DECIZIE DE INADMISIBILITATE a sesizării nr. 83g/2017 privind excepția de neconstituționalitate a articolului 134 alineatul (1) din Codul cu privire la știință și

Mai mult

h101 Executarea creantelor fiscale.indd

h101 Executarea creantelor fiscale.indd Capitolul I. Competenţa 1 1. 1. Confl ict de competenţă între secţiile tribunalului 1 Competenţa de a judeca apelul declarat împotriva sentinţei pronunţate de judecătorie în contestaţie la executare 1

Mai mult

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

TRIBUNALUL BUCUREŞTI TRIBUNALUL BUCUREŞTI Secţia I Penală Procedura de Cameră Preliminară Dosar nr. 22187/3/2018/a1 Termen de judecată: 25.01.2019 DOAMNĂ JUDECĂTOR DE CAMERĂ PRELIMINARĂ, Subsemnatul, CORÂCI IOAN CEZAR... Trimis

Mai mult

DIRECŢIA MANAGEMENT ŞI STRUCTURI SANITARE CENTRUL DE RESURSE UMANE ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ Nr / A P R O B MINISTRU SORINA PINTEA REFERAT D

DIRECŢIA MANAGEMENT ŞI STRUCTURI SANITARE CENTRUL DE RESURSE UMANE ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ Nr / A P R O B MINISTRU SORINA PINTEA REFERAT D DIRECŢIA MANAGEMENT ŞI STRUCTURI SANITARE CENTRUL DE RESURSE UMANE ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ Nr. 30926/27.05.2019 A P R O B MINISTRU SORINA PINTEA REFERAT DE APROBARE Prin OMS nr. 1406/2006 au fost aprobate

Mai mult

DECIZIE Nr. 257/2019 din 23 aprilie 2019 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 alin. (1) pct. IV lit. b) din Legea n

DECIZIE Nr. 257/2019 din 23 aprilie 2019 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 alin. (1) pct. IV lit. b) din Legea n DECIZIE Nr. 257/2019 din 23 aprilie 2019 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 alin. (1) pct. IV lit. b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Mai mult

C U R T E A S U P R E M Ă D E J U S T I Ţ I E D E C I Z I E Dosarul nr. 1ra-297/ iunie 2015 mun. Chişinău Colegiul penal lărgit în următoarea c

C U R T E A S U P R E M Ă D E J U S T I Ţ I E D E C I Z I E Dosarul nr. 1ra-297/ iunie 2015 mun. Chişinău Colegiul penal lărgit în următoarea c C U R T E A S U P R E M Ă D E J U S T I Ţ I E D E C I Z I E Dosarul nr. 1ra-297/2015 23 iunie 2015 mun. Chişinău Colegiul penal lărgit în următoarea componenţă: Preşedinte Petru Ursache, Judecători Ghenadie

Mai mult

1 din 9 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - ÎCCJ - Decizie nr. 15/2011 din 17 octombrie 2011 Decizia nr. 15/2011 privind completul competent să judece recursul în interesul legii ce formează obiectul

Mai mult

LEGE nr. 7 din 18 februarie 2004 (*republicată*) privind Codul de conduită a funcţionarilor publici*) EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFIC

LEGE nr. 7 din 18 februarie 2004 (*republicată*) privind Codul de conduită a funcţionarilor publici*) EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFIC LEGE nr. 7 din 18 februarie 2004 (*republicată*) privind Codul de conduită a funcţionarilor publici*) EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 525 din 2 august 2007 Data intrarii in vigoare

Mai mult

Microsoft Word - Mangu_Florin_Raspunderea_civila.doc

Microsoft Word - Mangu_Florin_Raspunderea_civila.doc Răspunderea civilă. Constantele răspunderii civile 355 Cuprins PARTEA I. CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE PRIVIND RĂSPUNDEREA JURIDICĂ ȘI RĂSPUNDEREA CIVILĂ... T)TLUL ). DE LA RĂSPUNDEREA SOC)ALĂ LA RĂSPUNDEREA

Mai mult

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIEŞTI

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIEŞTI UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TÂRGOVIŞTE ÎNCETAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ PENTRU PERSONALUL DIDACTIC AUXILIAR ŞI NEDIDACTIC COD: Aprobat: RECTOR, Conf. univ. dr. Călin D. OROS Responsabilităţi. Nume,

Mai mult

Dosarul nr. 1ra-835/2014 CURTEA SUPREMĂ DE JUSTIŢIE D E C I Z I E 28 mai 2014 mun. Chişinău Colegiul penal în componenţa: preşedinte Nicolae Gordilă,

Dosarul nr. 1ra-835/2014 CURTEA SUPREMĂ DE JUSTIŢIE D E C I Z I E 28 mai 2014 mun. Chişinău Colegiul penal în componenţa: preşedinte Nicolae Gordilă, Dosarul nr. 1ra-835/2014 CURTEA SUPREMĂ DE JUSTIŢIE D E C I Z I E 28 mai 2014 mun. Chişinău Colegiul penal în componenţa: preşedinte Nicolae Gordilă, judecători Liliana Catan şi Iurie Diaconu, a examinat

Mai mult

Contract furnizare de produse

Contract  furnizare de produse Contract de servicii nr. / În temeiul Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice s-a încheiat prezentul contract de servicii, între U.A.T. JUDEŢUL HUNEDOARA, cu sediul în Deva, str. 1 Decembrie 1918

Mai mult

L 544/2001

L 544/2001 PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR LEGE privind liberul acces la informaţiile de interes public SENATUL Parlamentul României adoptă prezenta lege. CAPITOLUL I Dispoziţii generale Art. 1. - Accesul

Mai mult

MINISTERUL PUBLIC

MINISTERUL PUBLIC Nr.13850/2017 26 ianuarie 2018 MINISTERUL PUBLIC Anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacante de manager economic la Departamentul economico-financiar și administrativ din cadrul

Mai mult

MINISTERUL PUBLIC

MINISTERUL PUBLIC Nr.9234/2016 3 octombrie 2016 MINISTERUL PUBLIC Anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacante de manager economic la Departamentul economico-financiar și administrativ din cadrul

Mai mult

Microsoft Word - decizie_1349_a.doc

Microsoft Word - decizie_1349_a.doc CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR C. N. S. C. Str. Stavropoleos, nr. 6, sector 3, Bucureşti, România, CIF 20329980, CP 030084 Tel. +4 021 3104641 Fax. +4 021 3104642, +40218900745 www.cnsc.ro

Mai mult

3 Proiect PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA LEGE pentru modificarea şi completarea unor acte legislative Parlamentul adoptă prezenta lege organică. Art.

3 Proiect PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA LEGE pentru modificarea şi completarea unor acte legislative Parlamentul adoptă prezenta lege organică. Art. 3 Proiect PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA LEGE pentru modificarea şi completarea unor acte legislative Parlamentul adoptă prezenta lege organică. Art. I. Codul de procedură penală al Republicii Moldova

Mai mult

prima instanță N. Arabadji instanța de apel N. Budăi M. Guzun I. Muruianu dosarul nr. 2ra-877/15 D E C I Z I E 06 mai 2015 mun. Chișinău Colegiul civi

prima instanță N. Arabadji instanța de apel N. Budăi M. Guzun I. Muruianu dosarul nr. 2ra-877/15 D E C I Z I E 06 mai 2015 mun. Chișinău Colegiul civi prima instanță N. Arabadji instanța de apel N. Budăi M. Guzun I. Muruianu dosarul nr. 2ra-877/15 D E C I Z I E 06 mai 2015 mun. Chișinău Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit

Mai mult

TRIBUNALUL BOTOŞANI

TRIBUNALUL BOTOŞANI TRIBUNALUL BOTOŞANI RAPORTUL DE ACTIVITATE AL BIROULUI DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE PE ANUL 2008 Biroul de informare şi relaţii publice asigură, legăturile instanţei cu publicul şi cu mijloacele de

Mai mult

Microsoft Word - Tematica si bibiografie Abs INM DP+DPP.doc

Microsoft Word - Tematica si bibiografie Abs INM DP+DPP.doc TEMATICA pentru susţinerea examenului de absolvire INM 2015 DREPT PENAL I. PARTEA GENERALĂ 1. Legea penală şi limitele ei de aplicare 1.1. Principii generale; 1.2. Aplicarea legii penale în spațiu; 1.3.

Mai mult

Microsoft Word - Document2

Microsoft Word - Document2 LEGE Nr. 182/2016 din 17 octombrie 2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile

Mai mult

Microsoft Word - decizie_1321_a.doc

Microsoft Word - decizie_1321_a.doc CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR C. N. S. C. Str. Stavropoleus nr.6 Sector 3, Bucureşti, România,CP 030084, CIF 20329980 Tel. +4 021 3104641 Fax. +4 021 3104642, +4 021 8900745 www.cnsc.ro

Mai mult

Codul Muncii din forma sintetica pentru data

Codul Muncii din forma sintetica pentru data CODUL MUNCII din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) - REPUBLICARE *) (la data 18-mai-2011 actul a fost adoptat de Legea 53/2003 ) TITLUL I: Dispoziţii generale CAPIT OLUL I: Domeniul

Mai mult

LEGE Nr. 182/2016 din 17 octombrie 2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice d

LEGE Nr. 182/2016 din 17 octombrie 2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice d LEGE Nr. 182/2016 din 17 octombrie 2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile

Mai mult

Cuprins 7 Cuprins Abrevieri Cuvânt-înainte Capitolul I. Consideraţii generale privind răspunderea juridică a magistraţilor Secţiunea

Cuprins 7 Cuprins Abrevieri Cuvânt-înainte Capitolul I. Consideraţii generale privind răspunderea juridică a magistraţilor Secţiunea Cuprins 7 Cuprins Abrevieri... 19 Cuvânt-înainte... 21 Capitolul I. Consideraţii generale privind răspunderea juridică a magistraţilor... 23 Secţiunea 1. Noţiuni generale privind răspunderea juridică...

Mai mult

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 345/18.V REPUBLICĂRI Legea nr. 53/2003 Codul muncii*) TITLUL I CAPITOLUL II Dispoziții generale P

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 345/18.V REPUBLICĂRI Legea nr. 53/2003 Codul muncii*) TITLUL I CAPITOLUL II Dispoziții generale P MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 345/18.V.2011 23 REPUBLICĂRI Legea nr. 53/2003 Codul muncii*) TITLUL I CAPITOLUL II Dispoziții generale Principii fundamentale CAPITOLUL I Domeniul de aplicare

Mai mult

Microsoft Word - decizie_2198_a.doc

Microsoft Word - decizie_2198_a.doc În conformitate cu prevederile art. 266 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice

Mai mult

h_21.doc

h_21.doc HOTĂRÎREA CURŢII CONSTITUŢIONALE cu privire la interpretarea art. 114 din Constituţia Republicii Moldova Nr.21 din 23.06.97 Monitorul Oficial al R.Moldova nr.45/24 din 10.07.1997 * * * În numele Republicii

Mai mult

Microsoft Word - CODUL MUNCII

Microsoft Word - CODUL MUNCII Codul Muncii din 24/01/2003 al României Publicat in MOF nr. 72-05/02/2003 Versiune consolidata in 18/11/2003 Versiune consolidata in 19/12/2003 Versiune consolidata in 05/07/2005 Versiune consolidata in

Mai mult

Microsoft Word - Streteanu_Drept_penal_general_Vol_1.doc

Microsoft Word - Streteanu_Drept_penal_general_Vol_1.doc Cuprins 515 Cuprins ABREVIERI... 5 CAPITOLUL I. DREPTUL PENAL ÎN SISTEMUL DREPTULUI POZITIV... 9 1. Definiție... 9 2. Funcțiile dreptului penal... 10 2.1. Preliminarii... 10 2.2. Funcția protectoare...

Mai mult

SMART UPDATE din 04/04/2011 Buletin informativ de noutăţi legislative referitoare la legislaţia muncii, reglementări fiscale şi alte acte normative ca

SMART UPDATE din 04/04/2011 Buletin informativ de noutăţi legislative referitoare la legislaţia muncii, reglementări fiscale şi alte acte normative ca SMART UPDATE din 04/04/2011 Buletin informativ de noutăţi legislative referitoare la legislaţia muncii, reglementări fiscale şi alte acte normative care vizează managementul resurselor umane Lege nr. 40

Mai mult

acte constituire asociatii sportive

acte constituire asociatii sportive ACT CONSTITUTIV - PROCES VERBAL de constituire al Asociaţiei Sportive... încheiat la data de... În temeiul art.25 din Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000 şi a prevederilor din noul Cod Civil,

Mai mult

DECIZIE Nr.... BO2007_0074 Data: Prin contestaţia nr.... din , înregistrată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor cu

DECIZIE Nr.... BO2007_0074 Data: Prin contestaţia nr.... din , înregistrată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor cu DECIZIE Nr.... BO2007_0074 Data:... 2007 Prin contestaţia nr.... din 31.05.2007, înregistrată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor cu nr.... din 01.06.2007, depusă de S.C.... S.A., cu

Mai mult

untitled

untitled C. N. S. C. CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR Str. Stavropoleos, nr. 6, sector 3, Bucureşti, România, CP 030084, CIF 20329980 Tel. +4 021 3104641 Fax. +4 021 3104642, +4021 8900745 www.cnsc.ro

Mai mult

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ DECIZIA NR.1115/ În temeiul prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a) și d), art. 3 alin. (1) lit. c) și

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ DECIZIA NR.1115/ În temeiul prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a) și d), art. 3 alin. (1) lit. c) și AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ DECIZIA NR.1115/10.08.2017 În temeiul prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a) și d), art. 3 alin. (1) lit. c) și d), art. 5 lit. a), art. 6 alin. (3), art. 7 alin.

Mai mult

Capitolul VI

Capitolul VI Cuprins Abrevieri... XI PARTEA GENERALĂ Capitolul I. Procesul penal și legea procesual penală... 3 Secțiunea 1. Procesul penal... 3 1. Delimitări conceptuale... 3 2. Particularitățile și diviziunile procesului

Mai mult

BRIGADA NUFARUL L-A ALBIT PE BUCURICA – Procurorii din CSM l-au scapat pe #rezistentul George Bucurica de dosarul disciplinar deschis dupa o plangere

BRIGADA NUFARUL L-A ALBIT PE BUCURICA – Procurorii din CSM l-au scapat pe #rezistentul George Bucurica de dosarul disciplinar deschis dupa o plangere BRIGADA NUFARUL L-A ALBIT PE BUCURICA Procurorii din CSM l-au scapat pe #rezistentul George Bucurica de dosarul disciplinar deschis dupa o plangere de hartuire sexuala. Bucurica, o vedeta a protestelor

Mai mult

Ciurea_Andreea_Fise_de_procedura_civila_PAGINAT_.mdi

Ciurea_Andreea_Fise_de_procedura_civila_PAGINAT_.mdi Andreea CIUREA FIŞA nr. 1 3 FIŞE DE PROCEDURĂ CIVILĂ Universul Juridic Bucureşti -2013- 4 Aplicarea legii penale în timp Editat de S.C. Universul Juridic S.R.L. Copyright 2013, S.C. Universul Juridic S.R.L.

Mai mult

Curtea Supremă de Justiție Dosarul nr. 1re-106/2016 D E C I Z I E 18 octombrie 2016 mun. Chişinău Colegiul penal lărgit în următoarea componență: preș

Curtea Supremă de Justiție Dosarul nr. 1re-106/2016 D E C I Z I E 18 octombrie 2016 mun. Chişinău Colegiul penal lărgit în următoarea componență: preș Curtea Supremă de Justiție Dosarul nr. 1re-106/2016 D E C I Z I E 18 octombrie 2016 mun. Chişinău Colegiul penal lărgit în următoarea componență: președinte Petru Ursache, judecătorii Petru Moraru, Ghenadie

Mai mult

Capitolul I. Încheierea, executarea, modiicarea şi suspendarea contractului individual de muncă 1. Modiicarea locului muncii. Detaşare. Condiţii C. mu

Capitolul I. Încheierea, executarea, modiicarea şi suspendarea contractului individual de muncă 1. Modiicarea locului muncii. Detaşare. Condiţii C. mu Capitolul I. Încheierea, executarea, modiicarea şi suspendarea contractului individual de muncă 1. Modiicarea locului muncii. Detaşare. Condiţii C. muncii, art. 45 46 Potrivit art. 45 C. muncii, Detaşarea

Mai mult

Microsoft Word - decizie_2078_a.doc

Microsoft Word - decizie_2078_a.doc C. N. S. C. CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR Str. Stavropoleos, nr. 6, sector 3, Bucureşti, România, CIF 20329980, CP 030084 Tel. +4 021 3104641 Fax. +4 021 3104642 ; +4 021 8900745 www.cnsc.ro

Mai mult

DREPTURILE OMULUI 1. Dreptul de proprietate: a. se regăsește în conținutul propriu-zis al Convenției Europene a Drepturilor Omului; b. se regăsește în

DREPTURILE OMULUI 1. Dreptul de proprietate: a. se regăsește în conținutul propriu-zis al Convenției Europene a Drepturilor Omului; b. se regăsește în DREPTURILE OMULUI 1. Dreptul de proprietate: a. se regăsește în conținutul propriu-zis al Convenției Europene a Drepturilor Omului; b. se regăsește în textul Protocolului adițional la Convenția Europeană

Mai mult

Documentul a fost pus la dispoziţie cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii din România ( şi al Institutului European din Ro

Documentul a fost pus la dispoziţie cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii din România (  şi al Institutului European din Ro Documentul a fost pus la dispoziţie cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii din România (www.csm1909.ro) şi al Institutului European din România (www.ier.ro). Permisiunea de a republica această

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NEWSLETTER I APRILIE 2011 Modificarea Codului Muncii (Legea nr. 40/2011) Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicata, joi, in Monitorul Oficial.

Mai mult

LEGE Nr. 53/2003 din 24 ianuarie 2003 *** Republicată Codul muncii Text în vigoare începând cu data de 1 februarie 2017 REALIZATOR: COMPANIA DE INFORM

LEGE Nr. 53/2003 din 24 ianuarie 2003 *** Republicată Codul muncii Text în vigoare începând cu data de 1 februarie 2017 REALIZATOR: COMPANIA DE INFORM LEGE Nr. 53/2003 din 24 ianuarie 2003 *** Republicată Codul muncii Text în vigoare începând cu data de 1 februarie 2017 REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICĂ NEAMŢ Text actualizat prin produsul informatic

Mai mult

Microsoft Word - Tematica Drept 2016.doc

Microsoft Word - Tematica  Drept 2016.doc UNIVERSITATEA DUNĂREA DE JOS GALAŢI Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE LICENŢĂ SPECIALIZAREA DREPT ZI ŞI IFR SESIUNEA IUNIE 2016 DREPT CIVIL ANUL I 1. Raportul

Mai mult