SĂ ÎNVĂȚĂM PRIN JOC

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "SĂ ÎNVĂȚĂM PRIN JOC"

Transcriere

1 SĂ ÎNVĂȚĂM PRIN JOC Ghid metodologic pentru creșterea motivației de învățare prin jocuri interactive și activități în aer liber Grădinița cu program prelungit nr.2 Brăila

2 1 CUPRINS DENUMIREA JOCULUI PAGINA ARGUMENT 2 Jocuri de cooperare OGLINDA 5 PEISAJUL DIN OGLINDĂ 6 MIMEAZĂ! 7 FĂ LA FEL CA MINE! 8 POVESTEA CUBURILOR 9 GĂSEȘTE-ȚI LOCUL 11 BAGHETA CU HELIU 12 CURSA CU BALOANE 13 Jocuri de intercunoștere NUME ȘI GEST 14 CAUTĂ PERSOANA 15 TRAISTA CU POVEŞTI 16 JOCUL LINIEI 17 MINGEA JUCĂUŞĂ 18 CORPUL MEU 19 BALONUL JUCĂUȘ 20 Jocuri de dezvoltare personală OGLINDA RETROVIZOARE 22 FOTOGRAFUL ȘI APARATUL 23 ORIENTAREA BOTANICĂ 24 STOP CADRU 25 Jocuri matematice FLUTURII AU ZBURAT 26 ȘTAFETA NUMERELOR 27 MATEMATICĂ CU BALON CU APĂ 28 MATEMATICA ÎN NATURĂ 29 TRENULEȚUL NUMERELOR LA ŢINTĂ Jocuri distractive GĂSEȘTE FRUCTUL \ LEGUMA POTRIVITĂ 32 UN ANIMAL- DIN CE? 33 PĂSĂRILE ȘI CUIBUL 34 LUPUL ȘI OILE 36 PEȘTII ȘI NĂVODUL 37 MERGI / TE OPREŞTI 38 MIRIAPODUL 39 GHICEŞTE CE AM CÂNTAT? 40 PATRU ELEMENTE 41

3 2 CROCODILUL CINE EȘTI? CEASUL 45 EXTRATEREȘTRII ȘI PĂMÂNTENII 46 BARZA ȘI BROAȘTELE 47 JOCUL FIKA 48 SĂ DUCEM BALONUL 49 ȘARPELE 50

4 3 ARGUMENT Jocul este parte componentă din universal copilăriei și este necesar atât dezvoltării fizice cât și psihice, fiind un instrument util în trezirea interesului și a curiozității copilului, solicitându-i nevoia de comunicare, gândirea, creativitatea, inițiativa, încrederea și nu în ultimul rând nevoia de mișcare. Prin joc copilul descoperă lumea înconjurătoare într-un mod accesibil și atractiv, o cercetează și o transformă prin învățare și reflecție personală, transpunând-o mai apoi în contexte noi. Autoarele propun un set de jocuri unde sunt descrise regulile, desfășurarea propriu zisă și scopul fiecărui joc, lăsând la latitudinea cadrelor didactice posibilitatea de a le adapta nevoilor grupului de copii pe care îl îndrumă. Sugerăm ca aceste jocuri să fie desfășurate mai ales în aer liber, în afara sălii de grupă pentru a oferi copiilor bucuria de a-și dobândi cunoașterea prin experiențe senzoriale. În natură putem regăsi cunoștințe, emoție și inspirație. Un sentiment trăit în natură se transformă într-o oportunitate de a evolua. Prin experiența nemijlocită cu natura și reflecție asupra stărilor trăite, copiii pot învăța cu mult mai mult, aceste trăiri pot deveni un fundament important pentru viitorul lor.

5 4 Experiențele senzoriale în aer liber reprezintă provocări care le pun în valoare creativitatea, capacitatea de a rezolva probleme și gestiona dificultăți, îi motivează activ spre învățare trainică dar mai ales plăcută și distractivă. Actuala lucrare se dorește a fi un exemplu de bune practici în vederea desfășurării cu preșcolarii a unor jocuri ce vizează motivarea învățării, dezvoltarea acestora în planul socializării, și al intercunoașterii, al atenției și creativității. Coordonator

6 5 OGLINDA Stimularea comunicării, orientării în natură și creșterea încrederii în partenerii de joc. Fiecare echipă va fi formată din doi membri. În timpul deplasării colegul care dirijează deplasarea, nu se va desprinde de cel pe care îl conduce. Desfășurarea jocului: Jucătorii sunt împărțiți în perechi. Unul dintre membri fiecărei echipe ține o oglindă deasupra nasului iar celălalt se va prinde de umerii colegului de joc. Cel care este în spate, pe baza imaginilor reflectate în oglindă, va trebui să-și ghideze colegul pe traseul corect pentru a ajunge la capătul spațiului destinat jocului. Conducerea poate fi verbală sau nonverbală. Cei doi pot stabili un cod de gesturi: când partenerul atinge pe cel care ține oglinda pe umărul drept, acesta se întoarce cu 90 de grade la dreapta și merge tot înainte, etc. La mijlocul traseului partenerii vor face schimb de locuri.

7 6 PEISAJUL DIN OGLINDĂ Stimularea creativității și a acuității vizuale. Fiecare echipă își va alege locul propriu de poziționare a oglinzii. Desfășurarea jocului: Grupa de copii se împarte în echipe cu număr egal de membri (nu mai mult de patru). Fiecare echipă primește o oglindă și este îndrumată de cadrul didactic să-și aleagă un peisaj care, reflectat în oglindă, să reprezinte un veritabil tablou din natură. Oglinda se poziționează rezemată de o piatră, de o creangă, cu fața în sus pe iarbă sau orice altă variantă astfel încât privind în oglindă, să se reflecte un peisaj cât mai interesant. Jucătorii își aleg peisajul, fixează oglinda și apoi unul dintre membrii fiecărei echipe rămâne lângă oglindă pentru a da detalii despre peisajul ( tabloul ) care dorește să fie observat iar ceilalți membri; prin metoda turul galeriei, trec pe la celelalte echipe încercând să descopere peisajul reflectat de oglinda acestora. Cel care rămâne lângă oglindă încearcă să-și atragă colegii la propria expoziție de artă, prin descrierea tabloului reflectat în oglindă. La final este votat cel mai frumos tablou și cea mai elocventă descriere, aplaudând pe rând fiecare echipă.

8 7 MIMEAZĂ! Stimularea atenției, a concentrării și a autocontrolului. Participanții la joc vor reda situația dată, respectând detaliile sugerate de educatoare. Se va respecta tema stabilită la începutul jocului. Desfășurarea jocului: Participanții se grupează în echipe de câte trei membri. Educatoarea, pe o temă stabilită (ex. animale domestice, meserii, etc.) va comunica fiecărei echipe ceea ce va trebui să transmită prin intermediul poziției corpului, a mimicii faciale și a gesticii ( ex: tema animale sălbatice, o echipă va reprezenta un urs care vrea să prindă un iepuraș, altă echipă va reprezenta o vulpe care stă la pândă după un copac, să prindă un șoricel, etc.). Fiecare echipă își prezintă pe rând tema dată, cei din echipele celelalte având rolul de a ghici ce reprezintă ceea ce transmit aceștia. Câștigă perechea care reprezintă cât mai corect situația dată.

9 8 FĂ LA FEL CA MINE! Determinarea diversităţii perceperii mesajului transmis precum și a gradului de atenție a receptorului. Conducătorul jocului poate fi educatoarea sau un alt copil din grupă. Copiii ȋndoaie şi rup o coală de hârtie, ȋn funcţie de indicaţiile oferite de conducătorul jocului. Desfăşurarea jocului: Copiii sunt aşezaţi ȋn aşa fel ȋncât toţi să aibă o bună vizibilitate a conducătorului de joc, care, iniţial este educatoarea, după care locul acesteia poate fi luat de către un copil. Cel care conduce jocul ȋndoaie şi rupe(taie) o coală de hârtie, ȋntr-o formă personală, explicând acţiunile realizate. Ceilalţi participanţi la joc au ca sarcină executarea aceloraşi acţiuni ca şi conducătorul jocului, ţinând cont de indicațiile date. La final, fiecare copil prezintă ceea ce a realizat, făcând o comparaţie cu modelul conducătorului de joc, constatându-se diversitatea perceperii mesajului transmis precum și gradul de atenție a receptorului.

10 9 POVESTEA CUBURILOR Stimularea capacităţii creatoare; Exprimarea ȋntr-o succesiune logică a faptelor şi ȋntâmplărilor şi prezentarea ȋntr-o formă adecvată. Fiecare copil extrage câte un jeton dintr-un coşuleţ. Copiii se grupează ȋn funcţie de imaginea de pe jeton(cei care au aceeaşi imagine vor forma o echipă, de exemplu: echipa floricelelor). Se stabileşte un lider pentru fiecare grup. Fiecare grup va primi 6 cuburi cu imagini diferite, cu ajutorul cărora vor crea propria poveste, ținând cont de indicaţiile liderului. Cuburile se rostogolesc și se vor alege doar imaginile de pe fața superioară spre a fi incluse în povestire. Desfăşurarea jocului: Copiii sunt împărţiţi în trei-patru echipe, ȋn funcţie de imaginea de pe jetonul extras din coşuleţ, fiecare echipă primind câte 6 cuburi cu diferite imagini. La nivelul grupului se poartă, mai ȋntâi, discuţii despre imaginile primite, cu ajutorul ȋntrebărilor adresate de liderul de grup şi se creeează o poveste, ȋntr-o manieră personală având tema specifică imaginilor.

11 10 Povestirile pot fi cu final fericit, sau trist, polițiste sau comedii, după indicațiile primite de la educatoare. Copiii vor avea ȋn vedere ȋnlănţuirea logică a faptelor şi ȋntâmplărilor, utilizând formule adecvate de exprimare. Se stabileşte titlul poveştii, după care echipele ȋşi vor expune povestea, fiecare membru din echipă interpretând un rol sau fiind povestitorul, în timp ce restul echipei dramatizează conținutul povestit.

12 11 GĂSEȘTE-ȚI LOCUL Dezvoltarea încrederii în grupul din care faci parte. Un jucător se va aşeza ȋn mijlocul cercului, legat la ochi; Ceilalţi copii se deplasează spe stânga sau spre dreapta, conform indicaţiilor primite; Copilul din centru ȋşi va găsi locul cu ajutorul indiciilor oferite de colegi. Desfăşurarea jocului: Participanţii se vor așeza în formaţie de cerc. Unul dintre aceștia va fi legat la ochi și scos din formația de cerc, în mijlocul cercului. Ceilalți din cerc se deplasează spre dreapta sau spre stânga, cu câțiva pași. Copilul legat la ochi trebuie să-şi găsească locul cu ajutorul colegilor, care-i vor oferi diferite indicii (ex: mergi trei pași la stânga, apoi mergi în față, întoarce-te cu un pas spre dreapta,etc). În momentul ȋn care şi-a găsit locul, copilul va trebui să explice cum s-a simţit în timpul căutării.

13 12 BAGHETA CU HELIU Consolidarea gradului de îndemânare şi răbdare, a atenţiei şi a spiritului de echipă. Bara, utilizată ca material didactic, va fi susținută folosindu-se doar de degetul arătător de la o singură mână. Membrii echipelor pot discuta între ei, pe parcursul desfășurării jocului, dând indicații pentru reușita echipei. Desfăşurarea jocului: Participanții la joc sunt împărțiți în două echipe. Jocul porneşte la semnalul conducătorului de joc. Fiecare echipă va avea câte o bară pe care va trebui să o susțină doar cu degetul arătător de la o mână, încercând să o coboare toți în același timp, fără să o scape. Echipa câștigătoare va fi cea care reușește să coboare bara fără să o scape, în cel mai scurt timp.

14 13 CURSA CU BALOANE Dezvoltarea spiritului de echipă, a atenţiei şi a ȋndemânării. Copiii vor respecta, în timpul jocului, poziția corpului indicată de conducătorul de joc. Se vor ține de mâini pe întreg parcursul cursei. Cei care nu vor respecta regulile vor fi eliminați din joc. Desfăşurarea jocului: Copiii vor fi împărţiţi în perechi, câte doi, aceştia fiind aşezaţi spate în spate, ţinându-se de mâini, între ei aflându-se un balon. Fiecare echipă trebuie să alerge dintr-o parte în alta a spaţiului indicat, pe rând, fără a pierde balonul. Câştigă perechea care duce cursa la bun sfârşit, fără ca balonul să cadă.

15 14 NUME ȘI GEST Învăţarea numelui colegilor cu ajutorul limbajului nonverbal. Mingea se aruncă de la un copil la celălalt. Copilul la care a ajuns mingea ȋşi spune numele şi execută un anumit gest corporal. Ceilalţi copii repetă numele şi gestul colegului. Desfăşurare jocului: Copiii stau în formaţie de cerc. Fiecare participant pe rând îşi spune numele şi îl acompaniază cu un gest corporal dorit de el. Ceilalţi copii repetă numele şi gestul executat de colegul lor. Jocul continuă până se prezintă toţi copiii. La sfârşitul jocului copiii îşi vor reaminte numele celorlalţi colegi cu ajutorul gesturilor executate în momentul prezentării.

16 15 CAUTĂ PERSOANA Găsirea şi recunoaşterea persoanelor după un anumit criteriu dat. Copiii vor descoperi colegii ȋn funcţie de indiciile oferite de conducătorul jocului. Desfăşurarea jocului: Copiii stau aşezaţi în semicerc şi au sarcina să caute şi să găsească un coleg care are anumite trăsături indicate de conducătorul jocului. Indiciile pot fi diferite, de exemplu: are un nume care începe cu sunetul propriului nume sau cu un alt sunet ales; îi place aceeaşi mâncare; are aceeaşi culoare a părului, a ochilor; are aceeaşi înălţime; îi place acelaşi desen animat etc. Fiecare copil își va explica mai apoi alegerea, pentru a găsi similitudinea dintre el și colegul ales.

17 16 TRAISTA CU POVEŞTI Dezvoltarea spiritului de autocunoaştere şi a expresivităţii limbajului. Fiecare copil are dreptul la un singur jeton. Jetoanele nu se schimbă între copii. Trăsăturile prezentate trebuie să fie în concordanţă cu realitatea (atât ȋn ceea ce priveşte personajul, cât și ȋn ceea ce priveşte copilul). Desfăşurarea jocului: Într-un săculeţ se introduc jetoane cu diferite personaje din poveştile cunoscute. Preşcolarii extrag pe rând câte un jeton şi prezintă celor din jur un motiv pentru care ei cred că se aseamănă cu personajul ales. De exemplu: Eu consider că mă asemăn cu Alba ca Zăpada, deoarece sunt harnică sau am părul negru etc. Săculeţul cu jetoanele va merge din mână în mână, astfel încât toţi preşcolarii să participe.

18 17 JOCUL LINIEI Verificarea capacității de atenție și reacție la receptarea unor afirmații false sau adevărate în raport cu experiența proprie. Jocul se va desfășura ținând cont de veridicitatea sau falsitatea afirmațiilor prezentate de conducătorul jocului, ținând cont de propria persoană sau de cunoștințele acumulate anterior. Desfășurarea jocului : Copiii sunt împărțiți în două echipe, așezându-se de o parte și de alta a unei linii marcate pe asfalt. Educatoarea, care este și conducătorul jocului, prezintă afirmații referitoare la viața personală ( Eu am o/un soră/frate. Ieri am fost în parc. Azi merg la bunica. Acasă am o pisică. Azi port un tricou roșu, etc). Cine se regăsește în afirmația spusă face un pas spre linie. Câștigă echipa ai cărei membri ajung primii la linie. Jocul se poate desfășura în funcție de tema săptămânală, ca și metodă de evaluare (ex: evaluare- toamna, mijloace de locomoție, cosmosul, etc), sau pentru a găsi similitudini și diferențe între parteneri; suntem unici dar avem multe în comun.

19 18 MINGEA JUCĂUȘĂ Prezentarea şi recunoaşterea colegilor de grupă după nume şi jocul/jucăria preferată. Mingea se aruncă de la un copil la altul. Fiecare îşi prezintă numele şi jocul/jucăria preferată. Desfăşurarea jocului: Copiii stau în formaţie de cerc şi aruncă mingea de la unul la celălat. Cel care prinde mingea se prezintă, spunându-şi numele şi jocul/jucăria preferată şi aruncă mingea unui alt coleg care va continua prezentarea. Jocul ia sfârşit în momentul în care s-au prezentat toţi copiii.

20 19 CORPUL MEU Recunoaşterea părţilor componente ale corpului uman. Copiii vor reconstitui corpul uman. Pe parcursul reconstituirii corpului uman, copiii nu vor comunica ȋntre ei. La finalul reconstituirii imaginii, fiecare copil, pe rând, va descrie imaginea de pe jetonul ales. Desfăşurarea jocului: Dintr-un bol, fiecare copil va extrage câte un jeton cu o imagine ce reprezintă o parte a corpului uman (ex: cap, membru drept, mâna stângă, etc). Fără să vorbească între ei, preşcolarii vor reconstitui corect corpul uman așezând la locul corespunzător fiecare jeton ales. La final, când corpul uman este reconstituit corect, fiecare copil va descrie imaginea de pe jetonul ales.

21 20 BALONUL JUCĂUȘ Recunoaşterea colegilor ȋn funcţie de anumite semne distinctive; Stimularea atenţiei şi a memoriei vizuale. Jocul ȋncepe la semnalul conducătorului. Baloanele se aruncă ȋn aer ȋn momentul ȋnceperii unei anumite melodii, aleasă de educatoare. Când muzica se opreşte, fiecare copil trebuie să prindă un singur balon. Desfăşurarea jocului: Copiii sunt aşezaţi ȋn semicerc şi fiecare primeşte un balon umflat, un jeton cu o imagine reprezentativă(flori, fluturi, fructe, etc.) şi pastă de lipit. Fiecare copil va primi un jeton cu o imagine diferită de a celorlalţi colegi, imagine care să-l individualizeze. Pe rând, se vor prezenta, cu ajutorul imaginii de pe jeton (de exemplu: Astăzi eu sunt un fluturaş ), după care imaginea respectivă o va lipi pe balonul său. După ce se prezintă toţi copiii, ȋn aceeaşi manieră, pe fundal muzical, toate baloanele se aruncă ȋn aer, fără să cadă pe podea. Când muzica se opreşte, fiecare prinde un balon şi are ca sarcină să

22 21 recunoască copilul al cărui semn este pe balon, după care îmbrăţişează partenerul. Variantă- Jocul se desfăşoară ȋn acelaşi mod ca ȋn cazul primei variante dar ȋn momentul ȋn care prinde un balon al unui coleg va trebui să afle trei lucruri despre acel coleg, pe care le va prezenta la finalul jocului întregului grup.

23 22 OGLINDA RETROVIZOARE Dezvoltarea gândirii analitice în exprimarea opiniilor. Fiecare copil mimează primirea și pasarea oglinzii precum și verbalizarea unui aspect al zilei care i-a plăcut, argumentând alegerea (Ex. Mie mi-a plăcut...pentru că...). Desfășurarea jocului: Jocul se desfășoră la finalul zilei de activitate. Copiii sunt așezați în cerc și mimează că privesc în oglinda retrovizoare, adică fac o reflecție asupra evenimentelor zilei. Începe un copil care își exprimă aprecierea asupra unui aspect al zilei, care i-a plăcut cel mai mult și îl verbalizează colegilor, apoi mimează că pasează oglinda altui copil pe care îl numește. La rândul lui, copilul numit mimează că a primit oglinda, privește în ea și exprimă de asemenea un aspect care i-a plăcut, argumentând motivul alegerii acelui moment. Pe cât posibil, toți copiii sunt încurajați să își exprime opiniile.

24 23 FOTOGRAFUL ȘI APARATUL Îmbogățirea memoriei vizuale cu imagini privite din perspectiva altei persoane. Copilul care va fi aparatul va ține ochii închiși până la semnalul dat de coechipier. Desfășurarea jocului: Jocul se desfășoară în echipe de câte doi membri. Unul dintre aceștia are rolul fotografului, celălalt fiind aparatul. Fotograful va sta în spatele aparatului, care va avea obiectivul (ochii) închis. Acesta va fi direcționat de umeri de către fotograf și va stabili imaginea rotindu-i capul. În momentul în care fotograful bate de două ori pe umerii celui care este aparatul, acesta din urmă deschide obiectivul (ochii) și descrie imaginea văzută. Rolurile se pot schimba după trei sau mai multe fotografii.

25 24 ORIENTAREA BOTANICĂ Stimularea capacităţii de orientare ȋn spaţiu şi a memoriei vizuale. Fiecare grup va căuta imaginile cu plantele de pe tabelul său, va indica locul ȋn care au fost găsite şi le va aşeza ȋn locul corespunzător din tabel. Desfășurarea jocului: Se formează echipe cu număr egal de membri. Fiecare echipă va primi câte un tabel cu mai multe plante cunoscute. Într-un spațiu bine delimitat, vor fi distribuite, anterior, imagini cu plantele respective, în diferite locuri accesibile (la baza unui copac, pe o piatră, în iarbă, etc). Copiii, într-un timp dat ( ex: 10 minute), vor trebui să găsească plantele de pe tabelul lor, să evidenţieze locul ȋn care au fost identificate și să le aşeze ȋn locul corespunzător din tabel. Câştigă cei care rezolvă cât mai multe sarcini în timpul dat.

26 25 STOP CADRU Dezvoltarea atenției și a receptivității. Copiii vor rămâne nemişcaţi ȋn momentul ȋn care aud sunetul fluierului. Desfăşurarea jocului: Acest joc se poate desfăşura în orice moment al zilei. Jocul se realizează cu toată grupa, copiii desfăşurându-şi activităţile zilnice iar în momentul în care se aude sunetul fluierului, aceştia trebuie să stea nemişcaţi indiferent de poziţia pe care o au în acel moment. Educatoarea ţine evidenţa ȋntr-un tabel, declarându-se câștigători copiii care reușesc să stea nemișcați de cele mai multe ori, pe parcursul ȋntregii zile, la auzul semnalului (fluierului).

27 26 FLUTURII AU ZBURAT Consolidarea număratului în limitele date. Fluturii vor porni la semnalul dat de educatoare. Va fi respectat spațiul delimitat pentru desfășurarea jocului. Desfășurarea jocului: Copiii vor fi împărțiți astfel: jumătate vor fi floricele și jumătate vor fi fluturași. Cei care reprezintă florile vor primi câte un ecuson/jeton cu o cifră în limitele intervalului de numere învățate și vor imita prin poziția corpului, o floare. Ceilalți vor reprezenta fluturii și la semnalul dat de conducătorul jocului (educatoare) prin rima: Fluturașii au zburat/pe o floare s- au așezat/aripile și le-au strâns/1,2 te-am prins, aceștia pornesc imitând zborul fluturilor spre căutarea florii potrivite. Floarea potrivită va fi una dintre florile care are o cifră din cele spuse de educatoare(1/2, 3/4, 2/3, etc). După câteva runde de joc, rolurile se inversează, fluturii devin flori, iar florile devin fluturi.

28 27 ȘTAFETA NUMERELOR Consolidarea capacității de a realiza șirul crescător și descrescător al cifrelor învățate. Se va respecta strict spațiul delimitat pentru desfășurarea jocului. Pentru validarea victoriei se va respecta ordinea crescătoare/ descrescătoare a cifrelor și culoarea echipei din care face parte. Desfășurarea jocului: Se formează două echipe. Într-un spațiu bine delimitat vor fi așezate cartonașe de culori diferite (ex: roșii și albastre) cu cifre de la 0 la 10. Fiecare membru al echipei, pe rând va căuta o cifră de culoarea echipei sale, pornind de la cifra 0, în ordine crescătoare. Predă ștafeta în momentul găsirii cifrei, iar celălalt pornește în căutarea următoarei cifre din șirul numerelor. Câștigă echipa care formează șirul crescător/descrescător al numerelor, în timpul cel mai scurt.

29 28 MATEMATICĂ CU BALOANE CU APĂ Recunoașterea cifrelor în intervalul indicat (0-5; 0-10). Copiii aleg un singur balon din coș, numesc cifra de pe balon și țintesc cercul corespunzător cifrei de pe balon. Desfășurarea jocului: Pe iarbă se vor găsi cercuri colorate, în mijlocul cărora este așezată câte o coală de hârtie, pe care este scrisă o cifră, în intervalul stabilit de cadrul didactic (de la 1 la 5; de la 1 la 10; etc). Dintr-un coș de plastic, copiii aleg pe rând un balon cu apă, pe care este scrisă o cifră. Se identifică, mai ȋntâi, cifra respectivă apoi cercul din iarbă, care are aceeași cifră după care se aruncă balonul cu apă în cercul respectiv de la o distanță dată, indicată de educatoare. Pentru fiecare reușită copiii sunt aplaudați şi ȋncurajaţi.

30 29 MATEMATICĂ ÎN NATURĂ Consolidarea număratului ȋn limitele Copiii pornesc la semnalul dat de cadrul didactic. Fiecare copil pune în coșulețul propriu un singur jeton și tot atâtea elemente din natură cât indică cifra de pe jeton. Desfășurarea jocului: Fiecare copil primește câte un coșuleț. În iarbă, în prealabil au fost așezate aleatoriu, cu fața în jos, jetoane cu cifre învățate de copii. La semnalul educatoarei, fiecare copil pornește în căutarea unui jeton, după care identifică cifra de pe jeton și adună în coșuleț tot atâtea elemente din natură ( frunze, crenguțe, pietricele, etc) cât îi indică cifra de pe jeton. Jocul se finalizează în momentul în care toți copiii au îndeplinit sarcina de joc.

31 30 TRENULEŢUL NUMERELOR Consolidarea număratului în limitele Fiecare copil are ȋn piept o cifră(ȋn intervalul stabilit de educatoare) Copilul care ȋndeplineşte rolul de locomotivă se opreşte ȋn faţa unui alt coleg ȋşi spune numele şi numărul locomotivei, după care cel ȋn faţa căruia s-a oprit ȋşi spune şi el numele şi numărul vagonului şi se aşază ȋn spatele locomotivei. Desfăşurarea jocului: Preşcolarii formează un cerc, stând cu faţa spre centrul acestuia. Se solicită un voluntar pentru a fi locomotiva, care va scoate sunetele specifice zgomotului creat de locomotivă. Acesta se mişcă ȋn interiorul cercului, prin faţa celorlalţi copii iar la semnalul educatoarei se opreşte în faţa unui preşcolar căruia îi spune: ex: Bună, eu sunt Cornel şi sunt locomotiva numărul 3. Apoi, cel în faţa căruia se opreşte îl prinde de talie, devenind un vagon, nu înainte de a-şi spune numele şi numărul vagonului, ex: Bună, eu sunt Matei şi sunt vagonul numărul 4. Trenul porneşte în jurul cercului şi se opreşte în faţa altui copil care îşi spune numele şi numărul vagonului, până ce toţi copiii formează o garnitură de tren.

32 31 LA ȚINTĂ Dezvoltarea abilității de a arunca cu o mână, în dreptul unei ținte indicate; Recunoașterea cifrelor învățate. Participanții se împart în două sau trei echipe cu număr egal de membri. Câte un membru din fiecare echipă aruncă concomitent, la țintă, cu mingea încercând să doboare cât mai multe pahare. Desfășurarea jocului: În curtea grădiniţei, pe două sau trei bănci se construiesc piramide din pahare de unică folosinţă pe care sunt scrise diferite cifre învățate de copii. Copiii sunt împărțiți în două/trei echipe. Fiecare echipă va primi câte o minge și se va așeza în fața unei bănci, în șir indian, la distanța indicată(2-2,5m). Primul copil din fiecare echipă va arunca mingea spre țintă la semnalul START. Apoi fiecare copil își numără paharele căzute și numește cifrele de pe pahare. Pe o tablă se notează numărul de pahare dărâmate de fiecare echipă în parte iar la final se desemnează echipa câștigătoare.

33 32 GĂSEȘTE FRUCTUL / LEGUMA POTRIVITĂ Consolidarea cunoștințelor legate de forma și mărimea fructelor și a legumelor. Copiii vor acționa independent de ceilalți jucători, vor căuta şi vor identifica fructele sau legumele corespunzătoare imaginii din jetonul extras. Desfăşurarea jocului: Jucătorii vor fi aşezaţi ȋn ȋn semicerc şi vor desfăşura acţiunile specifice jocului ȋn mod independent. Legumele/fructele sunt înfășurate în folie de aluminiu, păstrândule forma şi sunt ascunse în diferite locuri din curte. Fiecare copil din semicerc va extrage câte un jeton cu legumă/fruct dintr-un bol, după caz, pe care va trebui să îl caute și să îl identifice fără ajutorul celorlați colegi. După ȋndeplinirea sarcinii ȋşi vor relua locurile şi vor prezenta planta găsită, stabilindu-se dacă este cea potrivită. La sfârșit sunt declarați câștigători copiii care au identificat corect legumele sau fructele corespunzătoare imaginii din jeton.

34 33 UN ANIMAL- DIN CE? Dezvoltarea capacității de a lucra în echipă; Dezvoltarea imaginației și a creativității. Fiecare echipă va fi formată dintr-un număr egal de membri. Un reprezentant din cadrul fiecărei echipe va extrage un jeton cu un animal. Copiii vor folosi doar elemente din natură, pentru a reda imaginea animalului. Desfăşurarea jocului: Grupa de copii se împarte în echipe cu număr egal de membri. Reprezentatul fiecărei echipe va extrage, dintr-un bol, un jeton cu un anima(domestic sau sălbatic). Fiecare echipă va avea sarcina de a realiza animalul respectiv, folosindu-se doar elemente din natură (crengi, frunze, iarbă, licheni, etc). La final fiecare echipă va descrie animalul realizat şi va crea o scurtă poveste/întâmplare legată de acesta.

35 34 PĂSĂRILE ȘI CUIBUL Cultivarea vigilenței și a capacității de reacție imediată în situații limită, creșterea încrederii în propriile forțe. Fieacare echipă va avea un număr egal de membri. Cel desemnat pentru a păzi cuibul, nu va părăsi spațiul indicat. Participanții la joc nu au voie să se atingă pe parcursul desfășurării jocului. Toate echipele pornesc după semnalul dat. Timpul alocat jocului se stabilește de la început și va fi cronometrat de către educatoare. Desfăşurarea jocului: Se formează 4-5 echipe cu câte 5-6 membri. După formarea echipelor, se stabilește pasărea care va păzi cuibul fiecărei echipe, urmând ca celelalte păsări să urmărească să adune cât mai multe crenguţe din cuiburile celorlați, pentru a-l realiza pe al lor. Fiecare echipă va primi un număr egal de crenguțe, pe care paznicul cuibului va trebui să le păzească.

36 35 Copiii desemnați să adune crenguțe din celelalte cuiburi, vor porni după semnalul dat de cadrul didactic. Fiecare copil va merge la un alt cuib și va încerca, fără să se atingă de paznicul cuibului, să ia cât mai multe crenguțe și să le ducă la cuibul echipei sale. Pasărea care păzeşte cuibul trebuie să dea dovadă de vigilenţă şi atenţie, nepermiţând celorlaţi să adune crenguţe din cuibul său. Pe parcursul jocului rolurile se pot inversa, alţi copii urmând să ia locul paznicilor. Câștigă echipa care strânge cât mai multe crenguțe în timpul stabilit de cadrul didactic.

37 36 LUPUL ȘI OILE Consolidarea unor deprinderi motrice ȋnsuşite şi utilizarea lor ȋn contextul jocului. Fiecare păstor își va apăra oile, fără a lovi lupul ; Oile vor sta doar în spatele păstorului care le apără; Lupul pornește la semnalul dat de educatoare. Desfășurarea jocului: Jucătorii sunt împărțiți în echipe de câte 6-8 jucătorii(oile). În mijlocul unui cerc, trasat în natură prin intermediul unor elemente diverse(conuri, frunze, eșarfe, etc) se află un jucător care îndeplinește rolul lupului. În fața fiecărei grupe stă câte un păstor. La semnalul dat de educatoare lupul caută să prindă oile care sunt apărate de păstorul lor. Grupa din care a fost prinsă una sau mai multe oi pierde câte un punct pentru fiecare oaie eliminată. Câștigă echipa care care nu a pierdut nicio oaie sau a pierdut cele mai puţine oi.

38 37 PEȘTII ȘI NĂVODUL Dezvoltarea capacității de lucru în echipă și a coordonării psihomotrice în concordanță cu nevoile echipei. Cei care depășesc spațiul dat, vor fi eliminați din joc; Copiii care se desprind (rup năvodul), vor fi eliminați; Cei care sunt prinși, vor trece de partea celor care reprezintă năvodul. Desfășurarea jocului: Copiii vor fi împărțiți în număr egal de membri, în două echipe. Prima echipă va forma năvodul, iar cealaltă echipă peștii. Cei ce sunt năvodul se vor prinde de brațe, formând un șir în fața celor care vor fi peștii şi se vor deplasa toți în același timp, fără a se desprinde de brațe, pentru a prinde peștii. Jocul ȋncepe la semnalul dat de conducătorul jocului (educatoarea) și peștii se vor deplasa aleatoriu pentru a evita să fie prinși în năvod. În momentul în care sunt prinși în năvod aceștia vor deveni parte din el, astfel năvodul se mărește iar numărul peștilor scade. Jocul se sfârșește în momentul în care sunt prinși toți peștii.

39 38 MERGI / TE OPREŞTI Consolidarea capacităţii de receptivitate asupra mesajului transmis şi a atenţiei voluntare. Execută cum îţi spun: mergi/opreşte-te ; Execută opusul la ceea ce îţi spun: mergi / opreşte-te ; Execută cum îţi spun: bate din palme / dansează ; Execută opusul tuturor acţiunilor prezentate mai sus. Desfăşurarea jocului: Grupa de copii va forma un cerc. Preşcolarii vor asculta comenzile conducătorului de joc şi vor executa acţiunile indicate. De exemplu: atunci când li se dă comanda mergeţi, aceștia vor merge, iar când li se va spune stop, copiii se vor opri. Pe parcursul jocului regulile se vor complica, inversând sensul acţiunilor. De exemplu: atunci când li se va spune mergeţi, preşcolarii se vor opri, iar când li se va spune stop, aceștia vor merge. La fel se va proceda şi în cazul celorlalte acţiuni.

40 39 MIRIAPODUL Consolidarea unor deprinderi motrice ȋnsuşite şi a capacităţii de coordonare; Manifestarea spiritului competitiv. Copiii sunt aşezaţi pe două linii, unul ȋn spatele celuilalt. Mişcările motrice vor fi executate conform indicaţiilor primite. Obstacolele întâlnite în cale vor fi ocolite. Desfăşuarea jocului: Preşcolarii vor fi împărţiţi în două echipe şi vor fi aşezaţi în linie, unul în spatele celuilalt. Fiecare membru din echipă, de la primul până la ultimul, va fi legat de picioare, folosind panglici, șnur, corzi, sau orice altă metodă. Echipele vor avea de ocolit obstacole, executând diferite mişcări (mers, săritură, etc.) fără ca picioarele să se dezlege. Câştigă echipa care ocoleşte cele mai multe obstacole cu picioarele legate.

41 40 GHICEŞTE CE AM CÂNTAT? Stimularea comunicării nonverbale; Reactualizarea cântecelor învăţate. Melodiile vor fi alese dintre cele cunoscute de copii. Copiii se vor folosi, ȋn mod special, de limbajul nonverbal (mimica feţei şi gestica corpului), pentru a reda cântece cunoscute, fără a folosi cuvinte. Desfăşurarea jocului: Jocul se desfăşoară cu toată grupa de preşcolari. Un copil va asculta în căştile audio un cântec pe care va trebui să îl mimeze fără a folosi cuvinte, doar silabe ex: la lalaaa, bătăi din palme, mimica feţei şi gestica corpului. Cel care ghiceşte melodia, trece în locul celui care a mimat, astfel încât toată grupa să participe la joc.

42 41 PATRU ELEMENTE Stimularea capacităţii de receptivitate asupra mesajului transmis şi de coordonare a mişcărilor. Preşcolarii vor mişca braţele conform indicaţiilor primite. Cei care nu execută corect mişcările sugerate, vor ieşi o tură din joc. Desfăşurareajocului: Copiii se vor aşeza ȋn formaţie de cerc. Educatoarea explică regulile jocului: atunci când va rosti cuvântul pământ, toţi jucătorii vor aşeza braţele drepte, pe lângă corp; atunci când va rosti cuvântul apă, braţele vor fi ȋntinse ȋn faţă; la auzul cuvântului cer, vor ridica braţele, cu palmele faţă ȋn faţă; ȋn momentul ȋn care se va rosti cuvântul foc, braţele se vor roti. Copiii care nu execută mişcările, conform indicaţiilor primite, vor ieşi o tură din joc.

43 42 CROCODILUL Dezvoltarea şi stimularea atenţiei, a capacităţii de orientare, focalizare şi concentrare asupra diferitelor acţiuni. Copiii participă la joc, respectând rolul propus; Crocodilul ȋncearcă să prindă jucătorii care nu corespund caracteristicii prezentată de el; Nu se va depăși zona marcată, indicată de conducătorul jocului; Desfăşurarea jocului: Jocul se desfăşoară conform indicaţiilor date de conducătorul jocului. Un copil va avea rolul de crocodil. Ceilalţi jucători se prind de brațe, formând o linie pe malul unui râu(marcat de educatoare cu ajutorul unor obiecte diverse- coardă, sfoară, elemente din natură, etc.). Aceștia îi cer crocodilului permisiunea de a trece râul: Domnule crocodil, ne dai voie să trecem râul tău frumos?. Crocodilul răspunde: pot trece toţi cei care... şi de fiecare dată va spune o altă caracteristică, de exemplu: poartă tricou roşu; au nasturi verzi, sunt îmbrăcaţi în galben, au ochelari etc. Toți copiii pornesc spre a trece râul fără a se mai ține de brațe.

44 43 Cei care nu corespund caracteristicii expusă de crocodil vor încerca să treacă și ei dar ferindu-se de acesta. Crocodilul va încerca să prindă pe unul dintre cei care nu corespunde cu caracteristica spusă de el. Dacă cel prins corespunde descrierii date, va fi eliberat, ȋn caz contrar acesta va deveni noul crocodil.

45 44 CINE EȘTI? Rectualizarea cunoştinţelor despre tipurilor de meserii învăţate. Nu i se vor da indicii suplimentare celui care va avea de ghicit. Cel care va ghici, va avea la dispoziție un timp stabilit de la începutul jocului ( ex: 10 sec.) Desfăşurarea jocului: Copiii sunt așezați în formație de cerc. Un copil numit de educatoare iese în afara cercului și se întoarce cu spatele, ceilalţi urmând să discute ȋntre ei şi să stabilească pentru el o meserie, redând prin gesturi aspecte caracteristice ale acesteia. (şofer, bucătar, doctor, etc.). La semnalul stabilit de educatoare, copilul care a ieşit din formaţie, se întoarce alături de colegi, ȋn mijlocul cercului. Aceştia, prin intermediul limbajului nonverbal, vor reda caracteristici ale meseriei pe care au ales-o şi vor adesa ȋntrebarea: Cine eşti?. Jucătorul din centrul cercului va urmări mişcările colegilor şi va trebui să ghicească meseria aleasă pentru el ( Eu sunt... ), având dreptul la trei ȋncercări. Dacă nu ghiceşte, după aceste trei ȋncercări, va ieşi o tură din joc.

46 45 CEASUL Dezvoltarea simțului de orientare în spațiu după un reper dat. Copiii de pe marginea cercului trebuie să păstreze permanent aceeași distanță față de centrul cercului și la semnalul conducătorului tic-tac cei doi copii indicați de limbile ceasului își vor schimba locurile. Desfășurarea jocului: Copiii se află în cerc pe cadranul ceasului iar conducătorul jocului se poziționează în centrul cercului. Când conducătorul își schimbă poziția prin deplasare, cercul de copii se va repoziționa pentru ca tot mereu conducătorul să marcheze centrul cercului. Când conducătorul ridică brațele orizontal, ele reprezintă limbile ceasului și rostește tic-tac, copiii poziționați în dreptul brațelor, vor schimba pozițiile prin alergare unul în locul celuilalt. Ulterior limbile ceasului vor indica alți doi copii care vor schimba locurile între ei pe cadranul ceasului. Pentru diversificare se poate opta, mai apoi, pentru mersul înapoi, atunci când se schimbă poziția celor doi copii pe cadran.

47 46 EXTRATEREȘTRII ȘI PĂMÂNTENII Dezvoltarea capacității de reacție prin semnal vocal, folosind analizatorii tactili și auditivi. Când doi pământeni se ating trebuie să țipe ca semn de recunoaștere. Când se întâlnește un pământean cu un extraterestru, acesta din urmă tace, dar prin atingere, acel pământean devine extraterestru. Când doi extratereștri se întâlnesc, ambii tac, iar prin această atingere, se transformă în pământeni. Desfășurarea jocului: Se explică regulile jocului. Jumătate dintre copii sunt observatori NASA, restul copiilor sunt legați la ochi cu eșarfe și sunt pământeni. Educatoarea șoptește câtorva (1-2 copii) că au devenit extratereștri. Trebuie să se deplaseze, iar la atingere trebuie să folosească codul de semnalizare țipăt sau tăcere conform regulilor. Observatorii NASA mimează că privesc prin telescop și încearcă să sesizeze dacă sunt respectate regulile. După 5 minute de joc, se schimbă rolurile, observatorii NASA devin pământeni și jocul se reia.

48 47 BARZA ȘI BROAȘTELE Dezvoltarea vitezei de reacție. Broscuţele aleargă ȋn spaţiul indicat, la semnalul conducătorului de joc. Barza poate mânca broaște doar după ce a numărat până la 5 și doar pe cele singuratice. Broaștele care stau cu abdomenele lipite una de cealaltă nu pot fi mâncate. Desfășurarea jocului: Un copil este barza iar restul sunt broscuțe. La semnalul conducătorului de joc broscuţele aleargă ȋn spaţiul indicat iar barza zboară ca să le prindă dar doar după ce numără 1,2,3,4,5. Broaștele trebuie să se lipească una de alta în pereche atunci când aud numărătoarea. Barza poate să le mănânce doar pe cele singure; dacă două broscuțe și-au lipit abdomenele ele sunt ocrotite. Broscuța prinsă devine barză și jocul se repetă.

49 48 JOCUL FIKA Dezvoltarea coordonării bilaterale. La auzul semnalului sonor- FIKA, simultan trebuie retras degetul arătător al mâinii drepte din palma vecinului din dreapta, dar strânsă palma stângă pentru a prinde degetul vecinului din stânga. Desfășurarea jocului: Copiii sunt așezați în cerc, cu distanță între ei pentru a putea întinde brațele întinse în lateral. Palma stânga a fiecarui participant susține degetul arătător al mâinii drepte a vecinului din stânga. La semnalul sonor FIKA, simultan trebuie prins în palmă arătătorul vecinului, dar și ridicarea propriului arătător pentru a nu fi prins în palma vecinului. Jocul se repetă de mai multe ori după care se schimbă acțiunile mâinilor (palma dreaptă susține degetul arătător al mâinii stângi).

50 49 SĂ DUCEM BALONUL Consolidarea relației între coechipieri și sincronizarea acțiunilor acestora. Participanții la joc se împart în două sau mai multe echipe. Fiecare echipă după formarea unei pânze de păianjen din sfoară, se va deplasa pe distanța indicată (toți în același timp), menținând pe mijlocul pânzei de păianjen un balon. Jocul se va desfășura în trei runde. Desfășurarea jocului: Se vor forma două sau mai multe echipe. Fiecare echipă se va aşeza în cerc şi va primi câte un ghem de sfoară foarte lung. Participanţii fiecărei echipe îl vor arunca de la unul la altul. Odată formată pânza de păianjen se va aşeza un balon în centru acesteia pe care trebuie să-l ducă pe o anumită distanţă: ex.: 10 m. Se vor organiza trei runde şi, va fi desemnată o echipă câştigătoare. Alternativ se poate organiza cu o farfurie şi un ou, obiectivul fiind acelaşi.

51 50 ȘARPELE Dezvoltarea capacităților psiho-motrice (controlul, coordonarea şi ritmul mişcărilor). Participanții la joc nu se vor desprinde unul de altul. Cel ce se desprinde de un coleg, va fi eliminat din joc. Desfășurarea jocului: Participanții la joc formează un şir, ţinându-se strâns unul de altul prin cuprinderea cu ambele braţe a mijlocului celui din faţă. La semnalul de începere a jocului, primul jucător din faţă, urmat de cei din prima parte a coloanei, încearcă, prin mişcări stângadreapta, să atingă ultimul jucător din coada şarpelui (coloanei). Acesta din urmă, împreună cu jucătorii care formează coada şarpelui se deplasează în sens opus capului şarpelui, încercând să evite prinderea (atingerea). Jucătorul atins, trece în faţa coloanei devenind capul şarpelui.

52 51 AUTORI: Elena BUNEA, Daniela LAZU, Carmen MANOLESCU, Mirela Nicoleta MINAEV, Liliana Valentina RACU, Iuliana RADU COORDONATOR : Rodica TOPAL

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la:

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la: PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Sezonul cald a sosit, iar noi am pregătit o listă de jocuri perfecte pentru a petrece timpul alături de cei dragi! Echipa

Mai mult

Microsoft Word - 15_BirladeanuCristina_muzica-PD.docx

Microsoft Word - 15_BirladeanuCristina_muzica-PD.docx Proiect didactic Data: 11.10.2017 Profesor: Bîrlădeanu Cristina Grădinița: Program Prelungit nr. 20 Iași Grupa: mare C Domeniul: Estetic și creativ Categoria ctivitate: Educație muzicală Tema anuală: Când,

Mai mult

GRUPA: mare EDUCATOARE: Taras Claudia TEMA ANUALA: Cu ce şi cum exprimăm ceea ce simţim? TEMA PROIECTULUI: În lumea basmelor SUBTEMA: Harnic, cinstit

GRUPA: mare EDUCATOARE: Taras Claudia TEMA ANUALA: Cu ce şi cum exprimăm ceea ce simţim? TEMA PROIECTULUI: În lumea basmelor SUBTEMA: Harnic, cinstit GRUPA: mare EDUCATOARE: Taras Claudia TEMA ANUALA: Cu ce şi cum exprimăm ceea ce simţim? TEMA PROIECTULUI: În lumea basmelor SUBTEMA: Harnic, cinstit şi bun TEMA ACTIVITĂŢII: Fata babei şi fata moşneagului

Mai mult

PROIECT DE ACTIVITATE INTEGRATĂ DATA: GRUPA: mare B EDUCATOARE: Dorinela Turbatu Balan GRĂDINIŢA CU P.P. NR. 15 DUMBRAVA MINUNATĂ VASLUI

PROIECT DE ACTIVITATE INTEGRATĂ DATA: GRUPA: mare B EDUCATOARE: Dorinela Turbatu Balan GRĂDINIŢA CU P.P. NR. 15 DUMBRAVA MINUNATĂ VASLUI PROIECT DE ACTIVITATE INTEGRATĂ DATA: 20. 11. 2009 GRUPA: mare B EDUCATOARE: Dorinela Turbatu Balan GRĂDINIŢA CU P.P. NR. 15 DUMBRAVA MINUNATĂ VASLUI ACTIVITĂŢI DE ÎNVĂŢARE: Domenii experienţiale: DŞ,

Mai mult

PROIECT DIDACTIC PROFESOR: CIUREA ALINA MIHAELA DATA: ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 ORBEASCA DE SUS CLASA a III a EFECTIVUL: 18 elevi: 8 fete, 10

PROIECT DIDACTIC PROFESOR: CIUREA ALINA MIHAELA DATA: ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 ORBEASCA DE SUS CLASA a III a EFECTIVUL: 18 elevi: 8 fete, 10 PRIECT DIDACTIC PRFESR: CIUREA ALINA MIHAELA DATA: 27.02.2017 ŞCALA GIMNAZIALĂ NR. 1 RBEASCA DE SUS CLASA a III a EFECTIVUL: 18 elevi: 8 fete, 10 băieţi LC DE DESFĂŞURARE: sală de sport. MATERIALE : mingi

Mai mult

Proba, normele şi baremele pentru evaluarea performanţei fizice a candidaţilor la admiterea în instituţiile de învăţământ proprii IGSU, precum şi ale

Proba, normele şi baremele pentru evaluarea performanţei fizice a candidaţilor la admiterea în instituţiile de învăţământ proprii IGSU, precum şi ale Anexa nr. 4 la ordin (Anexa nr. 3 2 la Ordinul m.a.i. nr. 177/2016, cu modificările și completările ulterioare) Proba, normele și baremele pentru evaluarea performanţei fizice pentru candidaţii la concursurile

Mai mult

CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA CARTE SENZORIALĂ CU ACTIVITĂŢI MONTESSORI AUTOR: Prof. psihopedagog IORDACHE IONELA MARIANA 1

CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA CARTE SENZORIALĂ CU ACTIVITĂŢI MONTESSORI AUTOR: Prof. psihopedagog IORDACHE IONELA MARIANA 1 CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA CARTE SENZORIALĂ CU ACTIVITĂŢI MONTESSORI AUTOR: Prof. psihopedagog IORDACHE IONELA MARIANA 1 CARTE SENZORIALĂ CU ACTIVITĂŢI MONTESSORI Concepută de medicul

Mai mult

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx Programa de opțional pentru grădiniță SĂ NU UITĂM LIMBA STRĂMOŞEASCĂ ARGUMENT Ruşii lipoveni, avându-şi originile în Rusia, fac parte din diaspora rusă europeană şi utilizează drept limbă de comunicare

Mai mult

DATA: UNITATEA: Grădiniţa Nr. 203 NIVEL: I GRUPA: Mică PROFESOR ÎNVĂȚĂMÂNT PREȘCOLAR: Iordache Georgeta, Tudor Cerasela Elena PROIECT DE

DATA: UNITATEA: Grădiniţa Nr. 203 NIVEL: I GRUPA: Mică PROFESOR ÎNVĂȚĂMÂNT PREȘCOLAR: Iordache Georgeta, Tudor Cerasela Elena PROIECT DE DATA: 20. 02. 2018 UNITATEA: Grădiniţa Nr. 203 NIVEL: I GRUPA: Mică PROFESOR ÎNVĂȚĂMÂNT PREȘCOLAR: Iordache Georgeta, Tudor Cerasela Elena PROIECT DE ACTIVITATE TEMA ANUALĂ: Cum este, a fost și va fi,

Mai mult

PROFESOR INV. PREȘCOLAR SIMION ANDREEA-ELENA GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT MUGURAȘII, RM. SĂRAT

PROFESOR INV. PREȘCOLAR SIMION ANDREEA-ELENA GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT MUGURAȘII, RM. SĂRAT PROFESOR INV. PREȘCOLAR SIMION ANDREEA-ELENA GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT MUGURAȘII, RM. SĂRAT Copiii intră în sala de grupă iar ziua va debuta cu Activitățile de Dezvoltare Personală. Se realizează

Mai mult

ANEXA 1 (Anexa nr. 3^1 la Ordinul nr. 140/2016) PROBA, NORMELE ŞI BAREMELE pentru evaluarea performanţei fizice a candidaţilor la admiterea în institu

ANEXA 1 (Anexa nr. 3^1 la Ordinul nr. 140/2016) PROBA, NORMELE ŞI BAREMELE pentru evaluarea performanţei fizice a candidaţilor la admiterea în institu ANEXA 1 (Anexa nr. 3^1 la Ordinul nr. 140/2016) PROBA, NORMELE ŞI BAREMELE pentru evaluarea performanţei fizice a candidaţilor la admiterea în instituţiile de învăţământ care pregătesc personal pentru

Mai mult

Microsoft Word - 55.Proiect didactic - Calatorie in satul bunicilor.doc

Microsoft Word - 55.Proiect didactic - Calatorie in satul bunicilor.doc GRUPA: MARE A-GRUPA IEPURAŞILOR PROFESOR: CIOBANU ELENA MONICA-GRĂDINIŢA NR 1 TÂRGOVIŞTE TEMA ANUALĂ DE STUDIU: CUM ESTE, A FOST ŞI VA FI AICI PE PĂMÂNT TEMA : CĂLÁTORIE ÎN SATUL BUNICILOR FORMA DE REALIZARE:

Mai mult

Microsoft Word - proiect preambul.docx

Microsoft Word - proiect preambul.docx Proiect didactic Scoala: Gimnazială,,Geoge Călinescu,, Iași Profesor: Soroiu Crina Clasa: a II-a Disciplina: Limba și literatura română, Matematică, Cunoașterea mediului(interdisciplinară) Unitatea de

Mai mult

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar RAPORT EDUCAȚIONAL 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizarea? Normalizarea este un proces de vindecare care te duce înapoi la starea normală,

Mai mult

FIŞE DE LUCRU TROCMAER SILVIA ELENA

FIŞE DE LUCRU TROCMAER SILVIA ELENA FIŞE DE LUCRU TROCMAER SILVIA ELENA FIŞA 1 - Familia mea Spune din cine este formată familia din imagine! Încercuieşte membrul rătăcit al familiei! Colorează casa familiei! FIŞA 2 Eu şi obiectele mele

Mai mult

TEORIA EDUCAŢIEI FIZICE ŞI SPORTULUI

TEORIA EDUCAŢIEI FIZICE ŞI SPORTULUI UNVERSITATEA DE STAT DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT CATEDRA: TEORIA ŞI METODICA CULTURII FIZICE TEORIA ŞI METODICA EDUCAŢIEI FIZICE Lecţia nr.2 TEMA: SISTEMUL METODELOR DE INSTRUIRE ŞI EDUCARE ÎN EDUCAŢIE

Mai mult

NAGY MEZEI BEÁTA SISI ŞI ŞUŞU FIŞE DE LUCRU PENTRU DIFERENŢIEREA SUNETELOR S - Ş

NAGY MEZEI BEÁTA SISI ŞI ŞUŞU FIŞE DE LUCRU PENTRU DIFERENŢIEREA SUNETELOR S - Ş NAGY MEZEI BEÁTA SISI ŞI ŞUŞU FIŞE DE LUCRU PENTRU DIFERENŢIEREA SUNETELOR S - Ş www.logoludens.wordpress.com 2018 Introducere Mulţi copii cu sigmatism întâmpină dificultăţi în diferenţierea consoanelor

Mai mult

Microsoft Word - Zelesneac Simona_Proiect de activitate integrata.docx

Microsoft Word - Zelesneac Simona_Proiect de activitate integrata.docx PROIECT DE ACTIVITATE INTEGRATĂ PROFESOR NIVEL PREȘCOLAR: Zelezneac Simona GRUPA: Mijlocie CATEGORIA DE ACTIVITATE: Activitate integrată (DȘ1 +DLC) TEMA ANUALĂ DE ÎNVĂȚARE: Când, cum și de ce se întâmplă?

Mai mult

KGN BSG-T.qxd

KGN BSG-T.qxd A ctivităţile legate de textul de memorat, descrise aici, sunt recomandate pentru învăţare şi recapitulare. Ele au fost propuse pentru a fi folosite la Şcoala de Sabat. Folosiţi următoarele gesturi pentru

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Consilierea şcolară Cojanu Elena Expert Educarea/Consilierea grupului ţintă Şcoala cu clasele I-VIII nr. 12, Buzău Motto: Omul îşi poate lua cunoştinţele numai de la om. Aşa, bazinul se umple cu apă, focul

Mai mult

EDC_HRE_VOL_2_ROM.pdf

EDC_HRE_VOL_2_ROM.pdf UNITATEA DE ÎNVĂȚARE 4 CONFLICT Învățământ primar Regulile ajută la rezolvarea conflictelor 4.1. Totul este în regulă! Chiar așa? Ce probleme sau conflicte putem observa în clasa noastră? 4.2. Așa procedăm

Mai mult

1 - - Cu ce calatoresc spre vacanta, de vis Recunoaşte mijloacele de transport cu care călătoreşti în vacanţă. a) Scrie-le numele sub imagini

1 - - Cu ce calatoresc spre vacanta, de vis Recunoaşte mijloacele de transport cu care călătoreşti în vacanţă. a) Scrie-le numele sub imagini 1 - - Cu ce calatoresc spre vacanta, de vis Recunoaşte mijloacele de transport cu care călătoreşti în vacanţă. a) Scrie-le numele sub imagini. b) Rescrie denumirile în ordine alfabetică. c) Desparte în

Mai mult

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2 CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 2 Limba română Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a...

Mai mult

Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul e

Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul e Unitatea școlară: CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ BRĂILA Propunător: MUȘAT STELIANA-VASILICA Funcția: PROFESOR PSIHOPEDAGOG TEMA PROPUSĂ: Rolul educației nonformale în activitatea de învățare și influența

Mai mult

Programa masculin 2012

Programa masculin 2012 FEDERAŢIA ROMÂNĂ DE GIMNASTICĂ COMISIA TEHNICĂ MASCULINĂ PROGRAMA DE CLASIFICARE GIMNASTICĂ ARTISTICĂ MASCULINĂ 2012 Prezenta programă de clasificare intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2012 şi este

Mai mult

Microsoft Word - proiect muzica prof Moraru Daniela Liceul Teoretic Ion Creanga Tulcea

Microsoft Word - proiect muzica  prof Moraru  Daniela Liceul Teoretic Ion Creanga Tulcea PRIECT DE ACTIVITATE GRUPA CMBINATĂ PRF. ÎNV. PREPRIMAR MRARU DANIELA LICEUL TERETIC IN CREANGĂ TULCEA DMENIUL EXPERIENŢIAL ESTETIC ŞI CREATIV CAPITLUL DEPRINDERI DE INTERPRETARE EXPRESIVĂ A CÂNTECELR

Mai mult

CASA CORPULUI DIDACTIC BRAILA PROGRAM DE FORMARE INFORMATICA SI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A SERIA 1 GRUPA 2 CURSANT: TIMOFTI V. AFRODITA COLEGIUL

CASA CORPULUI DIDACTIC BRAILA PROGRAM DE FORMARE INFORMATICA SI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A SERIA 1 GRUPA 2 CURSANT: TIMOFTI V. AFRODITA COLEGIUL CASA CORPULUI DIDACTIC BRAILA PROGRAM DE FORMARE INFORMATICA SI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A SERIA 1 GRUPA 2 CURSANT: TIMOFTI V. AFRODITA COLEGIUL NATIONAL VASILE ALECSANDRI, BACAU TIMOFTI AFRODITA

Mai mult

ROMÂNIA

ROMÂNIA Anexa nr. 1 la ordin (Anexa nr. 3 1 la Ordinul m.a.i. nr. 140/2016, cu modificările și completările ulterioare) Proba, normele și baremele pentru evaluarea performanței fizice a candidaţilor la admiterea

Mai mult

Detectivii Apei Pierdute

Detectivii Apei Pierdute by ALIN ANCHIDIN O poveste adaptată De ce ai pierderile aşa de mari, bunicuţo?, o poveste adaptată A fost odată ca niciodată, sau, mai corect spus, a fost, există şi va exista o bunicuţă care avea o nepoţică

Mai mult

Colegiul Tehnic Ion Holban!, Iași Prof. Amariței Octavia PROIECT DE LECȚIE Clasa: I (elevi cu deficiențe grave și severe) ARIA CURRICULARĂ: Terapia ed

Colegiul Tehnic Ion Holban!, Iași Prof. Amariței Octavia PROIECT DE LECȚIE Clasa: I (elevi cu deficiențe grave și severe) ARIA CURRICULARĂ: Terapia ed PROIECT DE LECȚIE Clasa: I (elevi cu deficiențe grave și severe) ARIA CURRICULARĂ: Terapia educaţională complexă şi integrată DISCIPLINA/TERAPII: Stimulare cognitivă TIPUL DEFICIENȚEI: neuropsihomotorii

Mai mult

Microsoft Word - 8_Educatie fizica si sport.doc

Microsoft Word - 8_Educatie fizica si sport.doc MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CLASA PREGĂTITOARE Programă şcolară pentru disciplina EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT Proiect propus pentru dezbatere Februarie 2012 Notă de prezentare

Mai mult

Microsoft Word - proiect de act

Microsoft Word - proiect de act PROIECT DE ACTIVITATE INTEGRATĂ TABLOUL PRIETENIEI prof. înv. preșcolar Caraș Veronica Grădinița Paradisul Copilăriei, Târgu Mureș jud. Mureș GRUPA: Mijlocie Mare TEMA ANUALĂ DE STUDIU: Cu ce și cum exprimăm

Mai mult

ANEXA 04/07/2019 ANEXE din 4 iulie 2019privind modificarea și completarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind act

ANEXA 04/07/2019 ANEXE din 4 iulie 2019privind modificarea și completarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind act ANEXE din 4 iulie 2019privind modificarea și completarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor

Mai mult

RAPORT DE AUTOEVALUARE AN ŞCOLAR UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT SF. ANA, Craiova NUME PRENUME: Olteanu Delia VECHIME

RAPORT DE AUTOEVALUARE AN ŞCOLAR UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT SF. ANA, Craiova NUME PRENUME: Olteanu Delia VECHIME RAPORT DE AUTOEVALUARE AN ŞCOLAR 2016-2017 UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT SF. ANA, Craiova NUME PRENUME: Olteanu Delia VECHIME ÎNVĂTĂMÂNT: 12 ani GRAD DIDACTIC: Grad didactic II

Mai mult

ZÂNA BUNĂ DIN CĂMARĂ TEMA 1. Citeşte cu atenţie textul următor! Anotimp de bucurii! (autor nespecificat) Ce e toamna, dragi copii? Anotimp de bucurii!

ZÂNA BUNĂ DIN CĂMARĂ TEMA 1. Citeşte cu atenţie textul următor! Anotimp de bucurii! (autor nespecificat) Ce e toamna, dragi copii? Anotimp de bucurii! ZÂNA BUNĂ DIN CĂMARĂ TEMA 1. Citeşte cu atenţie textul următor! Anotimp de bucurii! (autor nespecificat) Ce e toamna, dragi copii? Anotimp de bucurii!... Mere-mbujorate, fine, Stau în coşurile pline! N-am

Mai mult

TESTE –GRILA

TESTE –GRILA ADMITERE 2019 FACULTATEA DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT DOMENIU: EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT / KINETOTERAPIE Media FINALĂ de admitere se calculează din: 50% nota de la proba de aptitudini motrice specifice;

Mai mult

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

SĂ ÎNVĂŢĂM CULORILE! caiet metodic pentru însuşirea culorilor în învăţământul special Clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a Autori: prof. logoped

SĂ ÎNVĂŢĂM CULORILE! caiet metodic pentru însuşirea culorilor în învăţământul special Clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a Autori: prof. logoped SĂ ÎNVĂŢĂM CULORILE! caiet metodic pentru însuşirea culorilor în învăţământul special Clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a Autori: prof. logoped Pîrvu Carmen prof. psihopedagog Bădără Fifi Eufrosina

Mai mult

GRUPA NIDO RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA APRILIE 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre som

GRUPA NIDO RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA APRILIE 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre som RAPORT EDUCAȚIONAL 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre somn; pentru că în somn există vise şi nu realităţi; în somn există viaţă fără

Mai mult

REGULAMENTUL COMPETIȚIEI SPORTS FESTIVAL FOOTBALL TOURNAMENT EDITIA 2019 U14 (jucători născuți după ) 1.DREPTUL DE JOC, NUMĂRUL JUCĂTORILOR,

REGULAMENTUL COMPETIȚIEI SPORTS FESTIVAL FOOTBALL TOURNAMENT EDITIA 2019 U14 (jucători născuți după ) 1.DREPTUL DE JOC, NUMĂRUL JUCĂTORILOR, REGULAMENTUL COMPETIȚIEI SPORTS FESTIVAL FOOTBALL TOURNAMENT EDITIA 2019 U14 (jucători născuți după 01.01.2005) Au drept de joc în competiția SF Football Tournament U14 editia 2019 jucătorii născuți în

Mai mult

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Timp de o săptămână, au transformat pasiunea și talentul

Mai mult

SCOALA GIMNAZIALA PODARI GRADINITA BALTA VERDE Proiect educational Petrecere de Halloween DIRECTOR, PROF. ANDREESCU MARILENA RESPONSABIL, Prof.inv.pre

SCOALA GIMNAZIALA PODARI GRADINITA BALTA VERDE Proiect educational Petrecere de Halloween DIRECTOR, PROF. ANDREESCU MARILENA RESPONSABIL, Prof.inv.pre SCOALA GIMNAZIALA PODARI GRADINITA BALTA VERDE Proiect educational Petrecere de Halloween DIRECTOR, PROF. ANDREESCU MARILENA RESPONSABIL, Prof.inv.prescolar.- NEDELCU-VINATORU AURELIA 28 - OCTOMBRIE -2016

Mai mult

profesor Cristina Ungureanu Grădiniţa cu Program Prelungit "Sfânta Marina" Câmpulung-Muscel Plastilina -prietena noastră - Proiect de programă pentru

profesor Cristina Ungureanu Grădiniţa cu Program Prelungit Sfânta Marina Câmpulung-Muscel Plastilina -prietena noastră - Proiect de programă pentru Plastilina -prietena noastră - Proiect de programă pentru activitatea opțională - grupa mijlocie 0 Argument În activitatea desfășurată în grădiniță, modelajul ocupă un loc important, situându-se în topul

Mai mult

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoas

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoas ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoase, implementat de Organizația Salvați Copiii și se

Mai mult

Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE Secţiunea 5-6 avansaţi PROBLEMA puncte DANS De 1 Iunie - Ziua Copilului se organizează un spe

Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE Secţiunea 5-6 avansaţi PROBLEMA puncte DANS De 1 Iunie - Ziua Copilului se organizează un spe PROBLEMA 1 DANS De 1 Iunie - Ziua Copilului se organizează un spectacol de dans cu şi pentru copii. Acesta este programat să se desfăşoare în intervalul orar 10.30-12.00. În spectacol se înscriu n trupe

Mai mult

RAPORT DE AUTOEVALUARE AN ŞCOLAR Semestrul I UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT SF. ANA, Craiova NUME PRENUME: Găgeatu M

RAPORT DE AUTOEVALUARE AN ŞCOLAR Semestrul I UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT SF. ANA, Craiova NUME PRENUME: Găgeatu M RAPORT DE AUTOEVALUARE AN ŞCOLAR 2017-2018 Semestrul I UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT SF. ANA, Craiova NUME PRENUME: Găgeatu Maria VECHIME ÎNVĂTĂMÂNT: 39 de ani GRAD DIDACTIC: Gradul

Mai mult

Secţiunea 7-8 începători Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE PROBLEMA 1 ID 100 puncte Calculatoarele trebuie să se recunoască în rețeau

Secţiunea 7-8 începători Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE PROBLEMA 1 ID 100 puncte Calculatoarele trebuie să se recunoască în rețeau PROBLEMA ID 00 puncte Calculatoarele trebuie să se recunoască în rețeaua de Internet printr-un ID. În prezent, există metode de identificare a ID-ului folosite la scară globală: IPv4 și IPv6. Adresele

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

a

a CONCURSUL ŞCOLAR NAŢIONAL DE COMPETENŢĂ ŞI PERFORMANŢĂ COMPER EDIŢIA 2011-2012 / ETAPA I LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, CLASA a III-a Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul efectiv de lucru este de 60

Mai mult

Microsoft Word - PROIECT-alina-2019-final_2_

Microsoft Word - PROIECT-alina-2019-final_2_ MICA MEA GRĂDINĂ DE LEGUME PROIECT DE ACTIVITATE INTEGRATĂ DE O ZI PROPUNĂTOR: Boghişan Alina Ioana GRUPA: mijlocie TEMA DE STUDIU: Când, cum și de ce se întâmplă? TEMA SĂPTĂMÂNII: Legume de primavară

Mai mult

Cum creștem copii fericiți – Bianca Gai

Cum creștem copii fericiți – Bianca Gai CUM CREȘTEM COPII FERICIȚI Ghid practic cu jocuri și activități simple Bianca Gai La ce ne ajută aceste jocuri? Beneficii pentru copii: creșterea încrederii în sine exprimarea emoțiilor în mod iubitor

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

PROIECT DIDACTIC

PROIECT DIDACTIC PROIECT DIDACTIC Grupa : mare Tema integratoare : CE Ș I CUM VREAU SĂ FIU? Tema activităț ii : În ograda bunicii Tipul de activitate : predare ș i consolidare de cunoștinț e, deprinderi ș i priceperi Scopurile

Mai mult

rules_ro

rules_ro de Dirk Liekens (reguli in lb. română) În acest joc de strategie, jucătorii luptă pentru a obţine controlul asupra celor mai importante zone din Sumeria antică. Comercianţii sunt utilizaţi pentru a controla

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

PROIECT DIDACTIC pentru activitate integrată Propunător: prof. Popoiu Mirela Unitatea de învățământ: G. P. N. Luminiţa Siret Nivelul de vîrstă/ Grupa:

PROIECT DIDACTIC pentru activitate integrată Propunător: prof. Popoiu Mirela Unitatea de învățământ: G. P. N. Luminiţa Siret Nivelul de vîrstă/ Grupa: PROIECT DIDACTIC pentru activitate integrată Propunător: prof. Popoiu Mirela Unitatea de învățământ: G. P. N. Luminiţa Siret Nivelul de vîrstă/ Grupa: I / mijlocie Tema anuala de studiu:,,cu ce și cum

Mai mult

Microsoft Word - dice town.docx

Microsoft Word - dice town.docx Undeva în estul sălbatic american... O mină de aur, teritorii propice pentru creşterea animalelor, nici nu este nevoie de mai mult pentru a atrage aventurieri de toate tipurile. Un mic orăşel a fost repede

Mai mult

Dezvoltare personală, clasa pregătitoare PROIECTAREA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢARE Semestrul I Unitatea de învăţare/ Conţinuturi Şcolărei şi şcolăriţe Număr

Dezvoltare personală, clasa pregătitoare PROIECTAREA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢARE Semestrul I Unitatea de învăţare/ Conţinuturi Şcolărei şi şcolăriţe Număr Dezvoltare personală, clasa pregătitoare PROIECTAREA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢARE Semestrul I Unitatea de învăţare/ Conţinuturi Şcolărei şi şcolăriţe Număr de ore-18 Săpt. I-IX Jocuri, jucării, activităţi preferate-test

Mai mult

Microsoft Word - PLANIFICARE CLASA 2.doc

Microsoft Word - PLANIFICARE CLASA 2.doc Mariana Morãraºu Matematicã ºi Explorarea mediului Planificarea calendaristicã Proiectarea unitãþilor de învãþare Clasa a II-a Semestrul I Aria curriculară: Matematică și Științe ale naturii Disciplina:

Mai mult

Manual de utilizare Aplicatie Proiector I. Pornire/Oprire proiectie Pentru a porni/opri proiectia aveti 3 posibilitati: 1) Pentru pornirea proiectiei

Manual de utilizare Aplicatie Proiector I. Pornire/Oprire proiectie Pentru a porni/opri proiectia aveti 3 posibilitati: 1) Pentru pornirea proiectiei Manual de utilizare Aplicatie Proiector I. Pornire/Oprire proiectie Pentru a porni/opri proiectia aveti 3 posibilitati: 1) Pentru pornirea proiectiei tineti apasat 2 secunde pe pictograma din ecranul principal,

Mai mult

Secţiunea 5-6 avansaţi PROBLEMA 1 Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE 100 puncte NR Un număr natural nenul V care se plictisea singur,

Secţiunea 5-6 avansaţi PROBLEMA 1 Concurs online de informatică Categoria PROGRAMARE 100 puncte NR Un număr natural nenul V care se plictisea singur, PROBLEMA 1 NR Un număr natural nenul V care se plictisea singur, și-a căutat în prima zi cel mai mare divizor al său mai mic decât el și l-a scăzut din valoarea sa. Numărul rămas, plictisit și el, și-a

Mai mult

Subiectul 1

Subiectul 1 Subiectul 1 În fişierul Numere.txt pe prima linie este memorat un număr natural n (n

Mai mult

MergedFile

MergedFile PROIECT DIDACTIC Clasa a VI-a Matematică Proiect didactic realizat de Nicoleta Popa, profesor Digitaliada, revizuit de Ioan Popa, profesor Digitaliada Textul și ilustrațiile din acest document începând

Mai mult

4. Universul familiei 1. Enumeră membrii familiei tale. Scrie ocupația fiecărui membru al familiei. Mama... Tata... Fratele... Sora... Alcătuieşte enu

4. Universul familiei 1. Enumeră membrii familiei tale. Scrie ocupația fiecărui membru al familiei. Mama... Tata... Fratele... Sora... Alcătuieşte enu 4. Universul familiei 1. Enumeră membrii familiei tale. Scrie ocupația fiecărui membru al familiei. Mama... Tata... Fratele... Sora... Alcătuieşte enunţuri cu ajutorul cuvintelor: părinţi, familie, bunici.

Mai mult

Str. Gral. Berthelot Nr. 20, Sector 1, BUCURESTI Tel. / Fax: , PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR DIN SĂPTĂMÂNA ALTFEL (20-

Str. Gral. Berthelot Nr. 20, Sector 1, BUCURESTI Tel. / Fax: ,   PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR DIN SĂPTĂMÂNA ALTFEL (20- PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR DIN SĂPTĂMÂNA ALTFEL (20-24 MAI) DESFĂŞURAT ÎN CADRUL PROIECTULUI Scoala Altfel! AN ŞCOLAR 2018-2019 ŞCOALA GIMNAZIALĂ SPECIALĂ NR.10 DENUMIREA ACTIVITATII LUNI 20 MAI MARTI 21

Mai mult

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino Târgovişte Adresa: Târgovişte, strada George Cair, nr.3, judeţul Damboviţa Telefon/Fax: (0372)

Mai mult

ghid_Gradinita_2_2019.pmd

ghid_Gradinita_2_2019.pmd L E C Ţ I A Testul Anul B Trimestrul 2 Lecţia 5 ÎNCHINARE Suntem bucuroși să ne închinăm lui Dumnezeu. Referinţe Daniel, capitolul 1; Profeţi și regi, pag. 479-490, în original. Text de memorat Să lepede

Mai mult

TABLA INTERACTIVĂ - METODĂ INOVATIVĂ ÎN GRĂDINIȚĂ Prof. Balasz Mureșan Dorina, Școala Gimnazială ʺGh. Șincaiʺ Florești În ultimii ani, progresele știi

TABLA INTERACTIVĂ - METODĂ INOVATIVĂ ÎN GRĂDINIȚĂ Prof. Balasz Mureșan Dorina, Școala Gimnazială ʺGh. Șincaiʺ Florești În ultimii ani, progresele știi TABLA INTERACTIVĂ - METODĂ INOVATIVĂ ÎN GRĂDINIȚĂ Prof. Balasz Mureșan Dorina, Școala Gimnazială ʺGh. Șincaiʺ Florești În ultimii ani, progresele științei și tehnologiei au incitat tot mai mult curiozitatea

Mai mult

” Olăritul-meșteșug tradiţional, dar cu aplicabilitate în viaţa de zi cu zi”

” Olăritul-meșteșug tradiţional, dar cu aplicabilitate în viaţa de zi cu zi” Pas cu pas spre viața activă-vizită la Politehnica București Numele și adresa unității de învățământ:liceul Teoretic Petru Cercel, Târgoviște, str. lt. Pârvan Popescu, nr.94, județul Dâmbovița; Nivelul

Mai mult

Fâciu N. Maria-Ema CASA CORPULUI DIDACTIC BRĂILA PROGRAM DE FORMARE INFORMATICĂ ȘI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A SERIA 1 GRUPA 2 CURSANT: Fâciu N. M

Fâciu N. Maria-Ema CASA CORPULUI DIDACTIC BRĂILA PROGRAM DE FORMARE INFORMATICĂ ȘI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A SERIA 1 GRUPA 2 CURSANT: Fâciu N. M CASA CORPULUI DIDACTIC BRĂILA PROGRAM DE FORMARE INFORMATICĂ ȘI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A SERIA 1 GRUPA 2 CURSANT: PROIECTUL UNITĂŢII DE ÎNVĂŢARE ALGORITMI Notă: filmele didactice, dezbaterile, jocurile

Mai mult

Descoperiţi fantastica lume a universului! Telescop HD 1

Descoperiţi fantastica lume a universului! Telescop HD 1 Descoperiţi fantastica lume a universului! Telescop HD 1 Dragi părinţi şi supraveghetori, Prin intermediul jocului, copiii îşi dezvoltă diferite deprinderi cognitive. Studiile ştiinţifice arată că atunci

Mai mult

Instructiuni de cursa_cupa_unu_mai_2016_v2.pages

Instructiuni de cursa_cupa_unu_mai_2016_v2.pages Cupa Unu Mai 23-24 aprilie 2016 Instrucțiuni de cursă 1. Autoritate organizatoare În spiritul Regulilor de Cursă pentru Veliere (RRS) ISAF 2013-2016 pct.89.1 autoritatea organizatoare este Club Sportiv

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ÎNVĂŢĂM SĂ DESENĂM ÎN VERSURI Poezii de Ilie. I. Mirea Ursul Ursul, cât este de mare, Doar forme rotunde are Şi e uşor, ai să vezi, Să înveţi să-l desenezi! Să începem de la cap: Din rotund am să îl fac;

Mai mult

DIFERENŢA CONTEAZĂ Care dintre acești tucani este diferit? a c b f d e g h 22

DIFERENŢA CONTEAZĂ Care dintre acești tucani este diferit? a c b f d e g h 22 DIFERENŢA CONTEAZĂ Care dintre acești tucani este diferit? a c b f d e g h 22 GRILA ASCUNSĂ Mini-grila de mai jos apare într-un singur loc în grila cea mare. O poți găsi? @ bc% e @ bc c % e @ b @ c % @

Mai mult

Strângerea de mână

Strângerea de mână semnificaţii de Andy Szekely Felul în care interlocutorul dă noroc cu tine îţi poate furniza o mulţime de informaţii preţioase. În plus, gestul în sine este şi un puternic furnizor de încredere. Dr. Allan

Mai mult

Proiect aprobat în CAER Nr /2/ Domeniul cultural artistic, arte vizuale Pozitia 457

Proiect aprobat în CAER Nr /2/ Domeniul cultural artistic, arte vizuale Pozitia 457 Proiect aprobat în CAER Nr. 24986/2/22.01.2018 Domeniul cultural artistic, arte vizuale Pozitia 457 Argument Arta îl aduce pe om mai aproape de frumos, îi oferă posibilitatea să creeze frumosul, să-l descopere

Mai mult

Cand ne jucam cu totii,, e Soare-n Maramures! L ),

Cand ne jucam cu totii,, e Soare-n Maramures! L ), Cand ne jucam cu totii,, e Soare-n Maramures! L ), Când ne jucăm cu toții, e Soare-n Maramureș! Pe vremuri, ne jucam în voie în curtea bunicilor cu orice prindeam la mână, de dimineața până seara. Noi

Mai mult

DEZVOLTAREA SOCIOEMOTIONALA A COPIILOR PRESCOLARI

DEZVOLTAREA  SOCIOEMOTIONALA   A  COPIILOR  PRESCOLARI Grădiniţa cu P.P Nr.28, Ploieşti DEZVOLTAREA SOCIO-EMOŢIONALĂ A COPIILOR PREŞCOLARI Opţional Grupa Mare Îngeraşii Prof.inv.preşc: Istrate Andreea Andrei Mihaela An şcolar: 2018-2019 Argument Conform declaratiei

Mai mult

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CLASA PREGĂTITOARE Programa şcolară pentru disciplina TEHNOLOGII DE INFORMARE ŞI COMUNICARE

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CLASA PREGĂTITOARE Programa şcolară pentru disciplina TEHNOLOGII DE INFORMARE ŞI COMUNICARE MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CLASA PREGĂTITOARE Programa şcolară pentru disciplina TEHNOLOGII DE INFORMARE ŞI COMUNICARE (TIC) Proiect propus pentru dezbatere Februarie 2012

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Modul 8: de securitate şi sănătate în muncă HG nr. 971/2006 Prezenta hotărâre de guvern: stabileşte cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de muncă; nu se aplică

Mai mult

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest formular online (http://bit.ly/civit-a1) până la data de

Mai mult

Investeşte în oameni Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane

Investeşte în oameni Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritară nr. 1 Educaţie şi formare profesională în sprijinul creşterii

Mai mult

Subiecte_funar_2006.doc

Subiecte_funar_2006.doc Clasa a VIII-a A. 1. Exista numere n Z astfel încât n si n+ sa fie patrate perfecte? (Gheorghe Stoica) A. 2. Se considera A N o multime cu 7 elemente si k N*. Aratati ca ecuatia 4x 2 4ax+b 2 +10k = 0,

Mai mult

DISCIPLINA: Matematică și explorarea mediului, clasa a II-a PROIECTAREA UNITĂȚII DE ÎNVĂȚARE UNITATEA DE ÎNVĂŢARE: Universul. Planetele. Timpul.Banii

DISCIPLINA: Matematică și explorarea mediului, clasa a II-a PROIECTAREA UNITĂȚII DE ÎNVĂȚARE UNITATEA DE ÎNVĂŢARE: Universul. Planetele. Timpul.Banii DISCIPLINA: Matematică și explorarea mediului, clasa a II-a PROIECTAREA UNITĂȚII DE ÎNVĂȚARE UNITATEA DE ÎNVĂŢARE: Universul. Planetele. Timpul.Banii PERIOADA: 3 săptămâni (S 12-13-14), 4 ore/ săptămână

Mai mult

ORIGINAL VERSION

ORIGINAL VERSION Cercetarea pigmenților Autori: Jiří Škoda, Pavel Doulík Conținut științific: Concepte / Aptitudini țintă: Vârsta grupului țintă: Durata activității: Rezumat: Obiective: Chimie elementară Culoare, pigment,

Mai mult

GHERCĂ MAGDA CASA CORPULUI DIDACTIC BRĂILA PORTOFOLIU EVALUARE INFORMATICĂ ȘI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A Neamț SERIA 1 GRUPA 1 CURSANT: GHERCĂ G

GHERCĂ MAGDA CASA CORPULUI DIDACTIC BRĂILA PORTOFOLIU EVALUARE INFORMATICĂ ȘI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A Neamț SERIA 1 GRUPA 1 CURSANT: GHERCĂ G CASA CORPULUI DIDACTIC BRĂILA PORTOFOLIU EVALUARE INFORMATICĂ ȘI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A Neamț SERIA 1 GRUPA 1 CURSANT: GHERCĂ G MAGDA COLEGIUL NAŢIONAL ROMAN-VODĂ ROMAN PROIECTUL UNITĂŢII DE ÎNVĂŢARE

Mai mult

Proiect didactic Consiliere și dezvoltare personală Clasa: a VI-a Disciplina: Consiliere și dezvoltare personală Titlul lecției: Da, și eu am o imagin

Proiect didactic Consiliere și dezvoltare personală Clasa: a VI-a Disciplina: Consiliere și dezvoltare personală Titlul lecției: Da, și eu am o imagin Proiect didactic Consiliere și dezvoltare personală Clasa: a VI-a Disciplina: Consiliere și dezvoltare personală Titlul lecției: Da, și eu am o imagine pozitivă despre mine! Tipul lecției: Predare-consolidare

Mai mult

PROIECT DIDACTIC ACTIVITATE INTEGRATĂ PE O ZI PROF. ÎNV. PREȘCOLAR: BÎZU ELENA-GEORGIANA G.P.P. SCUFIȚA ROȘIE, ALBA IULIA

PROIECT DIDACTIC ACTIVITATE INTEGRATĂ PE O ZI PROF. ÎNV. PREȘCOLAR: BÎZU ELENA-GEORGIANA G.P.P. SCUFIȚA ROȘIE, ALBA IULIA PROIECT DIDACTIC ACTIVITATE INTEGRATĂ PE O ZI PROF. ÎNV. PREȘCOLAR: BÎZU ELENA-GEORGIANA G.P.P. SCUFIȚA ROȘIE, ALBA IULIA Data: 27.02.2019 Grupa: mică Nivel: I Proiect tematic:,,poveștile NE ÎNVAȚĂ, LUCRURI

Mai mult

MergedFile

MergedFile PROIECT DIDACTIC Clasa a V-a Informatică și T.I.C. Proiect didactic realizat de Anișoara Apostu, profesor Digitaliada, revizuit de Radu Tăbîrcă, inspector școlar Informatică Textul și ilustrațiile din

Mai mult

FESTIVAL CONCURS INTERJUDEŢEAN DE DANS ***MICII ARTIȘTI PE RITMURI DE DANS*** EDIŢIA I INSCRIS ÎN C.A.E.R.I,POZIȚIA 1719 REGULAMENT DE ORGAN

FESTIVAL CONCURS INTERJUDEŢEAN DE DANS ***MICII ARTIȘTI PE RITMURI DE DANS*** EDIŢIA I INSCRIS ÎN C.A.E.R.I,POZIȚIA 1719 REGULAMENT DE ORGAN FESTIVAL CONCURS INTERJUDEŢEAN DE DANS ***MICII ARTIȘTI PE RITMURI DE DANS*** EDIŢIA I 2018-2019 INSCRIS ÎN C.A.E.R.I,POZIȚIA 1719 REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A CONCURSULUI INTERJUDEȚEAN DE

Mai mult

ȘCOALA GIMNAZIALĂ BROȘTENI Comuna Broșteni; Județul Mehedinți O activitate de succes însăptămâna Școala Altfel Să știi mai multe, să fii mai bun! Conc

ȘCOALA GIMNAZIALĂ BROȘTENI Comuna Broșteni; Județul Mehedinți O activitate de succes însăptămâna Școala Altfel Să știi mai multe, să fii mai bun! Conc O activitate de succes însăptămâna Școala Altfel Să știi mai multe, să fii mai bun! Concurs culinar MasterChef Junior ediția a IV-a 16 aprilie 2019 Domeniul educativ: Abilități de viață Coordonator activitate,

Mai mult

CORPURI MATEMATICE 1 Descriere Activitatea are scopul de a construi un grup de învățare în care toți participanții sunt importanți și au un rol egal.

CORPURI MATEMATICE 1 Descriere Activitatea are scopul de a construi un grup de învățare în care toți participanții sunt importanți și au un rol egal. CORPURI MATEMATICE 1 Descriere Activitatea are scopul de a construi un grup de învățare în care toți participanții sunt importanți și au un rol egal. Totodată, activitatea propune o experiență încorporată,

Mai mult

GRĂDINIŢA NR. 231 SEDIUL CENTRAL Str. Codrii Neamţului nr.68 CORPUL NOU Str. Cozla nr.1 CORP A CORP B CORPUL A Str. CODRII NEAMŢULUI NR.68; TELEFON: 0

GRĂDINIŢA NR. 231 SEDIUL CENTRAL Str. Codrii Neamţului nr.68 CORPUL NOU Str. Cozla nr.1 CORP A CORP B CORPUL A Str. CODRII NEAMŢULUI NR.68; TELEFON: 0 GRĂDINIŢA NR. 231 SEDIUL CENTRAL Str. Codrii Neamţului nr.68 CORPUL NOU Str. Cozla nr.1 CORP A CORP B CORPUL A Str. CODRII NEAMŢULUI NR.68; TELEFON: 021.345.11.10 Corpul de clădire A a fost dat în folosinţă

Mai mult

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™ Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400 Utilizaţi acest ghid când folosiţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Componentele imprimantei Figura 1 prezintă

Mai mult

The Chalkboard

The Chalkboard Generatorul de motivatie Gandeste Pozitiv, mergi inainte si transforma-ti visele in realitate Introducere Cum am descoperit dezvoltarea personala Rolul motivatiei in atingerea obiectivelor Pregateste-te

Mai mult

PROIECT DIDACTIC Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Slatina CLASA: a VII -a A DATA: DISCIPLINA: Consiliere şi Orientare PROFESOR: IORDACHE VIOLETA Motiva

PROIECT DIDACTIC Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Slatina CLASA: a VII -a A DATA: DISCIPLINA: Consiliere şi Orientare PROFESOR: IORDACHE VIOLETA Motiva PROIECT DIDACTIC Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Slatina CLASA: a VII -a A DATA: DISCIPLINA: Consiliere şi Orientare PROFESOR: IORDACHE VIOLETA Motivaţia :,,Relaţiile de orice fel sunt ca nisipul pe care-l

Mai mult

Microsoft Word - Proiect didactic MEM clasa a II-a

Microsoft Word - Proiect didactic MEM clasa a II-a PROIECT DE LECȚIE Școala Gimnazială Carmen Sylva Iași CLASA: a II-a DATA: ÎNV. : CONSTANTINESCU GIANINA-CLAUDIA ARIA CURRICULARĂ: Matematică şi științe ale naturii DISCIPLINA: Matematică și explorarea

Mai mult

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last Profilul formatorului secolului XXI Prezentul document este un rezumat al studiului de cercetare O1 - Profilul formatorului secolului XXI Pentru a defini profilul formatorilor VET, cercetarea a analizat

Mai mult

E_d_Informatica_sp_SN_2014_bar_10_LRO

E_d_Informatica_sp_SN_2014_bar_10_LRO Examenul de bacalaureat naţional 2014 Proba E. d) Informatică Varianta 10 Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 3 ore. În rezolvările cerute,

Mai mult

Asociaţia Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare Adresă: RO-Satu Mare, Str. Lükő Béla Nr. 15 Tel: , Fax: carit

Asociaţia Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare Adresă: RO-Satu Mare, Str. Lükő Béla Nr. 15 Tel: , Fax: carit Asociaţia Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare Adresă: RO-Satu Mare, 440061 Str. Lükő Béla Nr. 15 Tel: 0261-710464, Fax: 0261-712011 e-mail: caritas@caritas-sm.ro, www.caritas-satumare.ro CENTRUL DE

Mai mult