Microsoft Word - C11_Traductoare de debit

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Microsoft Word - C11_Traductoare de debit"

Transcriere

1 Traductoare de debit Debitul de fluid este cantitatea de fluid care trece în unitatea de timp printr-o secţiune transversală a unui tub de curent delimitat de linia sa de transport (conductă sau canal deschis). Debitul unui fluid poate fi definit ca: debit masic debit volumic. Prin debitul masic Q m se înţelege masa de fluid m [Kg] care trece în intervalul t [s] prin secţiunea S a unui tub de curent dintro conductă: Q m m t [Kg/s] (1)

2 Aplicând legea conservării masei de-a lungul unei linii de transport (fără ramificaţii şi acumulări) dintre o sursă şi consumator rezultă că debitul masic este acelaşi prin orice secţiune a unui tub de curent. Prin debitul volumic Q 3 v se înţelege volumul de fluid V [ m ] care trece printr-o conductă în intervalul t [s] prin secţiunea S a unui tub de curent dintr-o conductă: Q v V t [m 3 /s] () Debitul volumic Q v poate fi exprimat şi în funcţie de viteza de scurgere a fluidului v [ m / s ] şi secţiunea de trecere S [ m ]a tubului de curent dintr-o conductă: Q v v S [m 3 /s] (3)

3 În cazurile în care de-a lungul liniei de transport au loc variaţii ale parametrilor de stare ai fluidului cât şi ale regimului de curgere, debitul volumic Q v diferă de la o secţiune la alta în raport cu aceste variaţii. În funcţie de valoarea intervalului de timp de referinţă debitele Q m şi Q v pot fi: t, - debite medii, când t 0, - debite instantanee, când t 0. În raport cu debitul, cantitatea de fluid este o mărime primară utilizată pentru deducerea directă a noţiunii de debit (1), (). În aplicaţiile practice determinarea cantităţii pentru fluidele aflate în regim dinamic se bazează pe măsurarea debitului.

4 Masa m a unui fluid cu debitul masic instantaneu Q m care trece printr-o secţiune a unui tub de curent într-un interval t t1 este m t t1 Q m ( t ) dt (4) Cantitatea de fluid exprimată volumic V a unui fluid cu debitul volumic instantaneu Q v care trece printr-o secţiune a unui tub de curent într-un interval t t1 este V t t1 Q v ( t ) dt (5) Pentru măsurarea cantităţilor de fluide se utilizează traductoare de debit care au ataşate sau incluse dispozitive integratoare sau totalizatoare.

5 Măsurarea debitelor de fluide în procesele tehnologice este de cea mai mare importanţă, atât pentru alcătuirea bilanţurilor de materiale cât şi pentru conducerea propriu-zisă a acestor procese. La efectuarea unei măsurări de debit, trebuie să se aleagă întotdeauna metoda de măsurare cea mai adecvată şi care să asigure precizia de măsurare cea mai ridicată pentru cazul respectiv. După procedeul de măsurare, traductoarele de debit, numite şi debitmetre, pot fi clasificate în următoarele categorii: - cu diferenţă de presiune variabilă; - de trecere; - cu mişcare continuă a dispozitivelor receptoare; - electrice; - cu ultrasunete; - cu radiaţii nucleare.

6 Debitmetrele cu diferenţă de presiune variabilă sunt traductoare al căror principiu de funcţionare se bazează pe măsurarea diferenţei de presiune la un dispozitiv de ştrangulare care se găseşte montat în conducta de curgere a fluidului respectiv. Această diferenţă de presiune serveşte drept măsură a debitului de fluid. Debitmetrele de trecere se bazează pe sesizarea presiunii dinamice a fluidului care trece prin conductă de către traductorul aparatului (plutitor, piston, tub pneumometric, etc.), introdus în jetul de fluid. Drept rezultat, traductorul se deplasează, mărimea deplasării servind ca măsură a debitului.

7 Debitmetrele cu mişcare continuă a dispozitivelor receptoare sunt aparate a căror traductor efectuează, prin acţiunea eforturilor dinamice ale jetului de fluid, o mişcare de rotaţie sau oscilaţie, viteza de mişcare a traductorului servind drept măsură a debitului. Debitmetrele electrice se bazează pe măsurarea parametrilor electrici ai sistemului format din fluidul măsurat şi traductorul aparatului, parametrii care variază în funcţie de mărimea debitului. Valoarea parametrului electric ales serveşte ca o măsură a debitului. Debitmetrele cu ultrasunete se bazează pe măsurarea parametrilor oscilaţiilor ultrasonice care se propagă în jetul de fluid măsurat. Traductoarele de debit cu radiaţii nucleare se bazează pe atenuarea radiaţiilor gamma emise de o sursă de radiaţii la trecerea prin materialul transportat.

8 Din punctul de vedere al modului de transmitere a indicaţiilor, debitmetrele se clasifică în două categorii: - debitmetre cu indicaţia locală a rezultatului măsurării; - debitmetre cu transmisie la distanţă a rezultatului măsurării, metoda de transmitere putând fi pneumatică, electrică sau hidraulică.

9 Traductoare de debit cu diferenţă de presiune variabilă Principiul de funcţionare al acestor traductoare constă în dependenţa dintre căderea de presiune pe care o suferă un fluid când traversează într-o conductă o secţiune ştrangulată şi viteza sa. Conform relaţiei (3), Q v v S [m 3 /s], măsurarea debitului unui fluid într-o conductă se poate realiza simplu prin măsurarea vitezei fluidului într-o secţiune dată constantă. Căderea de presiune, sesizată de un traductor cu dispozitiv de strangulare corespunzător, constituie o măsură a debitului de fluid care circulă prin conductă. Conform legii continuităţii, debitul unui fluid care curge printro conductă este acelaşi în toate punctele.

10 Deci în timpuri egale curg cantităţi egale. Dacă într-un loc secţiunea conductei este micşorată, în acest loc viteza de scurgere trebuie să crească. Conform legii lui Bernoulli, presiunea totală a unui fluid care curge (compusă din presiunea statică, presiunea dinamică şi presiunea de poziție) este constantă. Creşterea vitezei fluidului se compensează prin scăderea presiunii statice. În figura 1 sunt prezentate câteva din cele mai uzuale dispozitive de strangulare: diafragmă simplă, duză, stăvilar şi tub Venturi. Traductoarele de acest fel dau rezultate bune în măsurarea debitului fluidelor monofazice omogene, care curg în regim turbulent stabilizat.

11 Fig. 1. Tipuri uzuale de dispozitive de strangulare a) diafragmă simplă; b) duză; c) stăvilar; d) tub Venturi. Pentru buna funcţionare trebuie ca, înainte şi după traductor, conducta să aibă un sector rectiliniu fără obstacole sau deviaţii, care să fie de 10-0 ori mai lung decât diametrul conductei sau să se monteze un redresor care să liniarizeze liniile de curent.

12 Pentru traductorul de debit cu diafragmă prezentat în figura corespondenţa dintre căderea de presiune pe diafragmă şi debitul Q se stabileşte aplicând legea lui Bernoulli şi legea continuităţii la secţiunea 1 înainte de ştrangulare şi la secţiunea după ştrangulare, unde vâna de fluid are secţiunea minimă. Fig.. Traductor de debit cu diafragmă MD manometru diferenţial

13 Neglijând pierderile prin frecare şi curenţii turbionari din jurul diafragmei, avem: p ' v1 ' 1 1 p v (1) 1v1S1 vs () unde, - p 1, v 1, 1, şi S 1 sunt presiunea statică, viteza medie de curgere, densitatea şi suprafaţa în secţiunea de trecere 1 înainte de diafragmă, - p, v,, şi S presiunea statică, viteza medie de curgere, densitatea şi suprafaţa, după diafragmă în secţiunea de trecere.

14 Experimental, se dovedeşte că S (3) S 0 unde - μ este un factor de proporţionalitate care depinde de dimensiunile dispozitivului de strangulare şi se găseşte tabelat; - S0 este secțiunea diafragmei. Ţinând cont de aceasta, din relaţia (1) se obţine: v 1 1 m 1 p ' 1 1 p ' 1 (4) unde S0 / S1 m.

15 Debitul volumic în secţiunea este: Q v S v S 0 1 m 1 p ' 1 p 1 ' 1 (5) În această relaţie presiunile p 1 şi p corespund secţiunilor 1, respectiv. În practică, este mai comod ca aceste presiuni să fie măsurate în imediata vecinătate a diafragmei, unde ele au valorile p 1 şi respectiv p, iar prizele de presiune să fie practicate pe însuşi dispozitivul de strangulare. Pentru a ţine seama de această situaţie, precum şi de pierderile de presiune prin frecări şi turbioni, se introduce un coeficient de corecţie β.

16 În cazul fluidelor incompresibile debitului devine foarte simplă: 1, iar expresia p p S K (6) Qv 0 unde: - p p 1 p - K S0 reprezintă presiunea diferenţială; ; iar 1 - m este un coeficient de debit care depinde de forma şi dimensiunile dispozitivului de strangulare, de vâscozitatea fluidului, de poziţia prizelor de presiune, de viteza de curgere, de rugozităţile conductei, ş.a. Debitul masic este exprimat de relaţia: Qm 0 Qv S p K p (7)

17 Pentru fluidele compresibile ar trebui aplicată relaţia (5) care este destul de complicată. De aceea, în practică se preferă o relaţie asemănătoare cu (7), dar care să ţină seama şi de compresibilitatea fluidului, adică o relaţie de forma: Qm 1 S0 p (8) unde ε este un coeficient a cărui valoare depinde de forma şi de dimensiunile dispozitivului de strangulare, de coeficientul adiabatic al fluidului şi de raportul presiunilor p şi p1 din avalul şi amontele dispozitivului de strangulare. În cazul gazelor valoarea coeficientului ε se determină din tabele sau grafice sau se calculează cu ajutorul următoarei relaţii: 1 0,3707 0,3184m 1 p p 0, (9)

18 Densitatea ρ1 poate fi exprimată prin parametrii de stare normală ( T N 73,1 K şi P 1,013 dan / cm ) prin expresia: N 1 K N 1 p T 1 1 T P N N (10) unde K 1 este un coeficient de compresibilitate. Pe baza relaţiilor (7) şi (8) au fost stabilite formule practice pentru determinarea debitului diverselor tipuri de fluide cu diverse tipuri de dispozitive de strangulare. În aceste formule apar coeficienţi de transformare care ţin seama de unităţile de măsură adoptate pentru diversele mărimi care intră în formulă. Astfel, dacă debitul trebuie exprimat în kg / h şi se introduc lungimile în mm, presiunile în dan / cm, temperatura în K şi densitatea în kg / 3 m, relaţia (8) devine:

19 Q m K p1 p T 1 (11) unde K 0, 76 m D N care este montat dispozitivul de strangulare. K 1, iar D este diametrul conductei pe În mod asemănător, pentru aceleaşi unităţi de măsură relaţia (7) pentru fluide incompresibile capătă forma: Q m K p (1) unde K 1,64 m D.

20 Observaţie: Pentru măsurarea debitului unui fluid cu traductor de tip diafragmă trebuie utilizat un traductor de presiune diferenţial. Deoarece între căderea de presiune pe diafragmă p şi debitul de fluid Q m este o relaţie pătratică pentru liniarizarea dependenţei mai este necesar un echipament de tip extractor de radical.

21 Pentru măsurarea debitelor foarte mici, drept dispozitiv de ştrangulare se poate folosi un tub capilar. Fig. 3. Traductor de debit cu tub capilar

22 În regim de curgere laminar, la un astfel de dispozitiv dependenţa dintre debit şi căderea de presiune este exprimată de relaţia Hagen-Poiseuille: Q 4 d p 18 l (13) unde - d este diametrul tubului capilar, - l este lungimea acestuia, - η este vâscozitatea dinamică a fluidului, iar p p 1 p căderea de presiune pe tubul capilar. - Presiunea diferenţială Δp se măsoară cu micromanometrul diferenţial având dimensiuni şi un volum interior extrem de mici. De asemenea, conductele MD, de legătură trebuie să fie cât mai scurte şi cu diametru cât mai mic, pentru a nu introduce o inerţie prea mare în transmiterea presiunii diferenţiale.

23 Traductoare de debit cu tub Pitot Pentru măsurarea debitului de fluide din conductele mari şi foarte mari de orice formă se utilizează traductoare cu tub Pitot. Traductoarele de debit cu tub Pitot dau rezultate bune numai în cazul fluidelor curate care circulă cu viteze apreciabile. Principiul de funcţionare al traductoarelor cu tub Pitot se bazează pe presiunea dinamică pe care o exercită un fluid în mişcare. Conform legii lui Bernoulli, presiunea dinamică Δp (diferenţa dintre presiunea totală p şi presiunea statică ps) este dependentă de viteza de circulaţie v a fluidului prin relaţia: p p p s v (14)

24 Pe baza relaţiei (14), cunoscând secţiunea S a conductei, se obţine debitul masic: Q m S v S p K p (15) unde K S este un coeficient ce depinde de forma şi dimensiunile conductei. MD MD W p s W p Conductă p p s Fig. 4. Traductor de debit cu tub Pitot

25 Pentru a nu perturba liniile de curent, diametrul tubului Pitot trebuie să fie de cel puţin zece ori mai mic decât diametrul conductei. De asemenea, pentru redresarea liniilor de curent este oportun ca în faţa tubului Pitot să se monteze un redresor de curent, sau să se monteze mai multe tuburi Pitot pentru a determina o viteză medie de circulaţie. Traductoare de debit cu strangulare variabilă (rotametre) Funcţionarea acestor traductoare, numite şi traductoare de debit de trecere sau rotametre, se bazează pe dependenţa dintre poziţia h pe verticală a unui imersor într-un tub tronconic şi debitul de fluid ce străbate tubul de jos în sus (figura 5).

26 Vi Fa Si Fg Q Fig. 5. Traductor de debit cu strangulare variabilă - rotametrul.

27 De obicei tubul este confecţionat din material transparent iar imersorul este prevăzut cu şanţuri sau aripioare elicoidale pentru stabilirea poziţiei sale prin efect giroscopic în centrul tubului, de unde şi denumirea de rotametru. În regim staţionar, forţa gravitaţională a imersorului F g V i( i )g (16) este echilibrată de o forţă ascensorială F a provocată de o cădere de presiune constantă la o poziţie h ce depinde de debit Fa Si( p1 p ) (17) unde V i, i, şi S i sunt volumul, densitatea şi respectiv, secţiunea transversală a imersorului, ρ este densitatea fluidului, iar p p 1 p este căderea de presiune provocată de trecerea fluidului prin spaţiul inelar dintre imersor şi tub.

28 Din condiţia de echilibru rezultă: i i i 1 S V g p p h (18) Pe de altă parte, între presiunea hidrostatică (de poziţie) şi viteza de curgere există relaţia lui Toricelli: h g v (19) Prin urmare, debitul de fluid poate fi determinat pe baza secţiunii de trecere S, care se deduce după poziţia h a imersorului şi a vitezei de curgere v: h S K h S S V g v h S Q i i i m (0) unde K reprezintă valoarea radicalului.

29 Pentru a ţine seama de efectul de antrenare prin frecare a imersorului, ca şi unele particularităţi de construcţie ale traductorului, coeficientului K i se pot aduce corecţiile necesare, îndeosebi cele legate de variaţia densităţii cu temperatura. Cu astfel de aparate se măsoară debite mici. În cazul fluidelor netransparente, pentru determinarea poziţiei imersorului se folosesc diverse mijloace de transmitere în afară a poziţiei pe verticală a acestuia. O metodă constă în ataşarea la imersor a unui magnet permanent. Magnetul permanent interacţionează cu un alt magnet permanent, aflat în exteriorul tubului rotametrului. Deplasările magnetului permanent din exterior sunt sesizate de către un traductor de deplasare corespunzător.

30 Traductoare de debit volumetrice Principiul de funcţionare al acestor traductoare constă în măsurarea volumului de fluid vehiculat în unitatea de timp cu ajutorul unor camere etalonate pe care fluidul le umple succesiv în trecerea sa prin aparat, punând în acelaşi timp în mişcare un sistem de numărare a volumelor traversate. În figura 6 este prezentat un traductor volumetric cu roţi dinţate eliptice. Fig. 6. Traductor volumetric cu roţi dinţate eliptice

31 Sub acţiunea fluidului, fiecare din cele două roţi dinţate eliptice devin pe rând roată conducătoare, apoi roată condusă în funcţie de poziţia lor faţă de rotor. La fiecare tură se transferă patru volume Vc cuprinse între o roată şi stator. Pentru determinarea debitului de fluid trebuie determinată şi frecvenţa f de rotaţie a roţilor dinţate. Dacă N=cst rotaţii ale roţilor dinţate sunt efectuate în intervalul de timp t i [s], atunci frecvenţa f i, i=1,, 3,...,n, este f i N t i [rot/s] (1) Debitul de fluid se determină cu relaţia Q i 4 Vc fi [m 3 /s] ()

32 Traductoare de debit de viteză (anemometre) Măsurarea debitului cu un traductor anemometric se bazează pe efectul de antrenare al unui rotor de către fluidul ce trece prin traductor pe baza impulsului de rotire imprimat de fluid în funcţie de viteza de curgere a acestuia. După forma paletelor rotorului sunt traductoare de debit cu palete elicoidale şi traductoare de debit cu palete radiale (fig.7). Fig. 7. Traductor de debit anemometric cu palete radiale

33 Turaţia rotorului este proporţională cu viteza medie de curgere a fluidului, însă depinde şi de alţi factori cum sunt: vâscozitatea şi densitatea fluidului, particularităţile de construcţie ale traductorului. Ea este transmisă în afară prin intermediul unui angrenaj adecvat care pune în mişcare un generator de semnal al debitului şi/sau un contor de debit. Traductoarele de acest fel au o precizie satisfăcătoare numai pentru debite staţionare ce depăşesc o anumită limită, specifică traductorului utilizat.

34 Traductoare de debit electromagnetice Pentru măsurarea debitului pe cale electromagnetică se folosesc două metode: În cadrul primei metode se utilizează debitmetre magnetoelectrice, care constau dintr-un rotor cu palete (la fel ca la anemometre) cuplat rigid cu un magnet permanent. Prin rotirea magnetului permanent în faţa unei bobine, în aceasta din urmă se induc tensiuni electromotoare proporţionale cu viteza de rotire, deci cu debitul respectiv. Metoda a doua, se utilizează pentru măsurarea debitelor lichidelor cu o rezistivitate electrică mai mică decât 100.

35 În aceste cazuri traductoarele de debit electromagnetice sunt constituite dintr-un bloc primar (numit detectorul electromagnetic de debit) înseriat conductei, prin el trecând fluidul de măsurat şi un bloc secundar care este montat la distanţă (pe un panou) faţă de traductorul primar, cele două blocuri fiind conectate electric între ele. În figura 8 este prezentată schema de principiu a blocului primar al unui traductor electromagnetic de debit. Lichidul de măsurat trece prin tronsonul cilindric traversând perpendicular câmpul magnetic de inducţie B generat de bobinele a şi b conectate electric între ele (în serie sau în paralel).

36 B a 1 D Qv(v) D 3 (B) b 4 E Fig. 8. Schema blocului primar al traductorului electromagnetic de debit 1 conductă; a, b bobine; 3 electrozi; 4 cablu electric; E tensiune indusă

37 Cei doi electrozi 3 plasaţi diametral opus la distanţa D pe tronsonul cilindric fiind în contact nemijlocit cu lichidul, culeg tensiunea electromotoare E ce se induce în liniile curentului de lichid care succesiv unesc cei doi electrozi (aceste linii de lichid sunt replica hidraulică a unui conductor ce traversează câmpul electromagnetic). Blocul primar modelează relaţia corespunzătoare legii inducţiei a lui Faraday, care stabileşte cantitativ valoarea tensiunii electrice E (V), induse într-un conductor electric cu lungimea L e (mm) care traversează cu viteza medie v med (m/s) un câmp magnetic cu inducţia B (T), sub forma E c B L e v med (3) unde c este o constantă depinzând de unghiurile formate de e vmed şi inducţia B. L,

38 Debitul volumic de fluid trecut prin blocul primar cu secţiune circulară de diametru D are expresia: vmed (4) Q D v 4 Deoarece L e D rezultă următoarea ecuaţie caracteristică a traductorului electromagnetic de debit: Q v D E K E 4cB (5) În relaţia (5) K este coeficientul de debit al traductorului electromagnetic de debit având o valoare constantă dată de relaţia D K 4 cb (6)

39 Măsurarea debitului prin metoda electromagnetică impune asigurarea unui nivel minim pentru conductibilitatea electrică a fluidului, deoarece conductorul în mişcare este însuşi fluidul ce trece printr-un câmp magnetic B generat din exterior. De aceea pot fi măsurate numai debitele lichidelor cu o conductibilitate de minim S/m. Tensiunea indusă E este culeasă prin cabluri şi apoi transmisă blocului secundar spre prelucrare. Conectarea blocului primar faţă de cel secundar trebuie realizată simetric faţă de pământ, fluidul măsurat având contact electric cu pământul prin conductele prin care este vehiculat. Tensiunea indusă E este simetrică faţă de pământ, cei doi electrozi 3 şi cablurile fiind izolate electric.

40 Pentru reducerea la minimum a semnalelor parazite induse în cabluri, acestea se răsucesc între ele prevenindu-se efectul inductiv şi se ecranează electrostatic pe toată lungimea lor. Pentru evitarea polarizării electrozilor, care apare în cazul câmpului magnetic continuu, se utilizează un câmp magnetic alternativ, generat de bobinele a şi b alimentate la tensiunea alternativă a reţelei. Câmpul magnetic alternativ va produce şi o tensiune perturbatoare, defazată la 90, care se elimină prin realizarea adecvată a adaptorului. Componenta în cuadratură faţă de semnalul util este generată conform legii lui Faraday datorită faptului că prin intermediul cablurilor de legătură se formează o spiră care fiind traversată de fluxul magnetic alternativ al bobinelor detectorului, devine sediul unei tensiuni induse în cuadratură cu fluxul.

41 Debitul volumic măsurat este independent faţă de vâscozitatea şi densitatea lichidului şi faţă de distribuţia vitezelor în tronsonul cilindric al blocului primar. Traductoarele electromagnetice pot măsura debite pulsatorii fără inerţie, fiind larg utilizate la măsurarea atât a lichidelor agresive fizico-chimice, cât şi a celor cu particule solide în suspensie, profilul tronsonului de măsurare al blocului primar trebuind astfel adaptat ca să evite depunerile de sedimente. Traductoarele electromagnetice sunt utilizate şi pentru măsurarea debitelor de metal topit. Ca dezavantaje ale traductoarelelor electromagnetice de debit pot fi menţionate: - consumul mare de cupru aferent bobinelor de mari dimensiuni; - consumul mare de oţel inoxidabil necesar realizării tronsonului de măsurare;

42 - consumul mare de teflon sau cauciuc poliuretanic din care se realizează căptuşeala electroizolantă a tronsonului; - consumul mare de energie electrică necesar realizării excitaţiei (aproximativ 0000 KWh/an pentru un traductor Dn800); - greutatea mare la diametre nominale mari (1...t pentru Dn800). Principalele dezavantaje ale traductoarelor electromagnetice de debit sunt deci: - spectrul limitat de fluide măsurabile, - dimensiunile mari de gabarit, - consumul destul de mare de energie electrică, cât şi - unele probleme de exploatare puse de întreţinerea detectorului (în special a electrozilor). Tubul de măsurare al detectorului este realizat din materiale nemagnetice (oţel inoxidabil, oţel at, cauciucat, teflon, poliester armat cu fibre de sticlă sau din materiale plastice).

43 Pentru a nu se scurtcircuita tensiunea generată, tubul de măsurare este acoperit la interior cu un strat izolant (teflon, fibre de sticlă, etc.). De asemenea electrozii sunt foarte bine izolaţi electric faţă de tubul de măsurare. Montarea detectorului de debit se poate face în orice poziţie pe conducte în permanenţă pline de lichid, asigurându-se sensul de curgere conform săgeţii imprimate pe corpul său. Montarea pe conducte verticale se recomandă pentru lichide cu suspensii solide abrazive, distanţa dintre flanşa din amonte a detectorului şi cotul proxim din amonte existent pe conductă să fie de Dn (uzual 10 Dn). Când nu se poate asigura un asemenea montaj, se introduc reducţii cu unghi mai mic de 8 faţă de axa conductei.

44 Traductoare de debit cu ultrasunete Debitele de fluide pot fi măsurate cu traductoare cu ultrasunete prin două metode: - pe baza efectului Doppler; - prin măsurarea timpului de parcurgere al undelor ultrasonice. Traductoarele de debit cu ultrasunete care funcţionează pe baza efectului Doppler utilizează unde ultrasonice reflectate de fluidele în mişcare pentru măsurarea vitezei acestora. Fig. 9. Măsurarea debitului cu ultrasunete pe baza efectului Doppler

45 Sursa S emite trenuri de unde de ultrasunete, cu frecvenţa f 1, înclinate cu unghiul faţă de direcţia fluidului care circulă prin conductă cu viteza v. Fasciculele de ultrasunete sunt reflectate de particulele fluidului în mişcare şi se reîntorc la sursa emiţătoare având frecvenţa f. Modificarea frecvenţei undelor recepţionate faţă de frecvenţa undelor emise poartă numele de efect Doppler. Prin măsurarea diferenţei dintre frecvenţa f a undelor ultrasonice recepţionate de sursa S, după reflectarea lor de particulele fluidului şi frecvenţa f 1 a undelor ultrasonice emise de sursa S se poate măsura viteza medie v a fluidului din conductă. Viteza medie a fluidului se calculează cu relaţia v c( f f 1 f1 ) cos (7)

46 în care c este viteza sunetului în fluidul din conductă. Metoda presupune că fluidul conţine particule care reflectă undele sonore. Din această cauză prin acest procedeu nu pot fi măsurate debitele pentru fluide transparente, limpezi. Traductoarele de debit pe baza efectului Doppler pot fi utilizate acolo unde alte debitmetre nu pot funcţiona. De exemplu pot fi măsurate debitele pentru lichide murdare, lichide aerate sau lichide care conţin o cantitate mai mică sau mai mare de particule solide în suspensie.

47 Traductoarele de debit cu ultrasunete pe baza efectului Doppler au următoarele avantaje: - Pot fi instalate în exteriorul conductelor; - Căderea de presiune pentru fluidul măsurat este egală cu cea de pe lungimea echivalentă a unei conducte liniare; - Permit măsurarea debitelor mici; - Rezistente la coroziune; - Consum mic de energie electrică. Traductoarele de debit cu efect Doppler au următoarele dezavantaje de utilizare: - Performanţele lor sunt puternic dependente de proprietăţile fizice ale fluidelor cum sunt: conductivitatea sonică, densitatea particulelor şi profilul de curgere; - Distribuţia neuniformă a particulelor din suspensie în secţiunea transversală a conductei poate conduce la calculul eronat al vitezei medii a fluidului;

48 - Precizia debitmetrului este sensibilă faţă de variaţiile de profil ale vitezei şi faţă de distribuţia particulelor care reflectă undele acustice în secţiunea de măsură; - Sunt sensibile la modificările vitezei sunetului în lichid; - Sunt sensibile la modificarea densităţii şi temperaturii fluidului. Datorită acestor dezavantaje traductoarele de debit cu efect Doppler nu pot fi utilizate pentru măsurări de precizie înaltă. Traductoarele de debit care funcţionează prin măsurarea timpului de parcurgere al undelor ultrasonice, prezentate în fig. 10, au în componenţa lor două surse emiţătoare/receptoare de ultrasunete 1 şi, amplasate de o parte şi de alta în exteriorul unei conducte.

49 Fig. 10. Traductor de debit cu ultrasunete cu măsurarea timpului de parcurgere al undelor ultrasonice

50 Sursele emiţătoare/receptoare de ultrasunete 1 şi sunt amplasate la distanţa L, de-a lungul unei axe înclinată cu unghiul θ faţă de direcţia fluidului, care se deplasează cu viteza relativă v. Sursa emiţătoare 1 trimite un tren de ultrasunete cu o frecvenţă prestabilită spre receptorul, după care sursa trimite un tren de ultrasunete cu aceeaşi frecvenţă spre receptorul 1. Prin acest procedeu se măsoară timpul t 1 necesar pentru un tren de unde sonore să parcurgă, în sensul de deplasare a fluidului, distanţa de la sursa 1 la receptorul, şi timpul t necesar pentru un tren de unde sonore să parcurgă, în sens contrar deplasării fluidului, distanţa de la sursa la receptorul 1. Această metodă nu este dependentă de prezenţa unor particule în fluidul care se deplasează în conductă.

51 Viteza medie a fluidului se calculează cu relaţia v ( t t t 1 t1 )L cos (8) Traductoarele de debit cu ultrasunete cu măsurarea timpului de parcurgere al undelor ultrasonice au următoarele avantaje: - Căderea de presiune pentru fluidul măsurat este egală cu cea de pe lungimea echivalentă a unei conducte liniare; - Nu depind de modificările temperaturii, densităţii sau vâscozităţii fluidelor; - Sunt bidirecţionale, măsoară debitele pentru ambele sensuri de curgere a fluidelor; - Permit măsurarea debitelor mici; - Rezistente la coroziune; - Precizia este de 1% din viteza medie a fluidului; - Consum mic de energie electrică.

52 Principiul de funcţionare al traductoarele de debit cu ultrasunete cu măsurarea timpului de parcurgere al undelor ultrasonice presupune trimiterea unor pulsuri de unde sonore cu o frecvenţă foarte mare şi constantă într-o secţiune transversală a conductei. Lichidele care au înglobate particule solide în exces sau gaze dizolvate pot bloca pulsurile de ultrasunete. Traductoarele de debit cu ultrasunete cu măsurarea timpului de parcurgere al undelor ultrasonice nu sunt recomandate pentru măsurarea debitelor în cazul lichidelor cu sedimente şi gaze în suspensie.

53 Traductoare de debit masic cu radiaţii nucleare Traductoarele de nivel cu radiaţii nucleare, pot fi utilizate pentru măsurarea debitului masic al materialelor solide transportate cu benzi conveioare. În figura 11 este prezentat un traductor cu radiaţii nucleare utilizat pentru măsurarea masei de material solid transportat de banda conveiorului tip WEIGHTRAC, produs de firma VEGA. Sursa radioactivă de putere mică, montată pe rama superioară a cadrului traductorului, emite radiaţii gamma care sunt atenuate la trecerea prin materialul transportat. Detectorul de radiaţii nucleare, situat la baza cadrului recepţionează radiaţiile gamma. Intensitatea radiaţiilor este proporţională cu densitatea materialului transportat.

54 Traductorul cu radiaţii nucleare calculează debitul masic (pentru viteza v=cst de deplasare a benzii conveiorului) şi determină masa de material transportată. Fig. 11. Măsurarea debitului masic de material solid cu traductor cu radiaţii nucleare tip WEIGHTRAC (VEGA),

55 Acest tip de traductor prezintă următoarele avantaje: - Măsurare fără contact; - Montare simplă prin intermediul cadrului de măsură; - Calibrare simplă.

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare parametrice. Principiul de funcţionare: Modificarea inductivităţii mutuale a unor bobine cu întrefier variabil sau constant. Ecuaţia care exprimă

Mai mult

MECANICA FLUIDELOR

MECANICA FLUIDELOR MECANICA FLUIDELOR Generalităţi Orice substanţă care curge se numeşte fluid. În această categorie se încadrează atât lichidele cât şi gazele. Deoarece cu gazele se produc de obicei transformări termice,

Mai mult

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Contents Vectori... 4 Modul de rezolvare a problemelor... 5 despre vectori... 6 Vector deplasare... 12 Vector viteza... 12 Statica...

Mai mult

Microsoft PowerPoint - ST_5

Microsoft PowerPoint - ST_5 Senzori si traductoare Prof. dr. ing. Valer DOLGA, Cuprins 5 Traductoare / senzori de proximitate a) Traductoare de proximitate inductive b) Traductoare de proximitate capacitive c) Traductoare de proximitate

Mai mult

Microsoft Word - L25Ro_Studiul efectului Hall_f_RF

Microsoft Word - L25Ro_Studiul efectului Hall_f_RF STUDIUL EFECTULUI ALL 1. Scopul lucrării Obiectivul acestei lucrări este: punerea în evidenţă a efectului all pentru un semiconductor intrinsec, măsurarea tensiunii all, determinarea constantei all, a

Mai mult

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRIL

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRIL Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRILIE 2008 Profil: tehnic Calificarea: tehnician electrotehnist Clasa: XII Ruta progresivă OLIMPIADA DISCIPLINE

Mai mult

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR Cuvânt înainte Acest curs este destinat studenţilor care se specializează în profilul de Inginerie economică industrială al Facultăţii de Inginerie Managerială și a Mediului, care funcţionează în cadrul

Mai mult

Microsoft Word - S_c63.doc

Microsoft Word - S_c63.doc 216 6.3.2 Senzori de proximitate optici Senzorii de proximitate optici în construcţia roboţilor industriali pot fi utilizaţi ca senzori de securitate sau pentru sesizarea unor obiecte (sau a apropierii

Mai mult

Fizica fluidelor Cursul 5

Fizica fluidelor  Cursul 5 Fizica fluidelor Cursul 5 Victor E. Ambruș Universitatea de Vest din Timișoara Capitolul III. Curgeri potențiale. III.1. Fluidul perfect. III.2. Teorema lui Bernoulli. III.3. Echilibrul hidrostatic. III.4.

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Electronică Analogică Redresoare Redresoare polifazate, comandate redresoarele comandate permit reglarea tensiunii şi a curentului prin sarcină. Reglajul poate fi făcut în mod continuu de la zero până

Mai mult

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiec

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiec UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiectele din două arii tematice (la alegere) dintre cele

Mai mult

6

6 OMPONENTE PASIVE SPEIALE 161 6.4. Linii de întârziere Domeniul radioelectronic a impus realizarea unor dispozitive care să asigure întârzierea unor semnale pe timpul prelucrării acestora. Televiziunea,

Mai mult

Subiecte

Subiecte Cap. Semnale şi instrumente pentru generarea lor. Ce tipuri de aparate pot genera semnal sinusoidal? 2. Care sunt principalele caracteristici ale unui generator de audio frecvenţă? 3. Care sunt principalele

Mai mult

Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformat

Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformat Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformatoarele de sudură să aibă tensiunea de funcţionare în

Mai mult

CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2

CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2 CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2018-2019) Fiecare student trebuie să scrie anticipat

Mai mult

Direct Current (DC) Electric Circuits

Direct Current (DC) Electric Circuits ELECTROTEHNICA BIBLIOGRAFIE 1. VINȚAN MARIA - Note de curs 2. POPA MIRCEA, VINŢAN MARIA, Electrotehnică. Îndrumar de laborator, Editura Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, ISBN 9736512053, 2001, cota

Mai mult

Fișă tehnică testo 521 Instrument pentru măsurarea presiunii diferențiale testo 521 ideal pentru măsurări cu tub Pitot Senzor integrat pentru presiune

Fișă tehnică testo 521 Instrument pentru măsurarea presiunii diferențiale testo 521 ideal pentru măsurări cu tub Pitot Senzor integrat pentru presiune Fișă tehnică Instrument pentru măsurarea presiunii diferențiale ideal pentru măsurări cu tub Pitot Senzor integrat pentru presiune diferenţială, cu compensare de temperatură Două mufe externe pentru conectarea

Mai mult

Olimpiada Națională de Astronomie şi Astrofizică Aprilie 2019 Analiza Datelor - Seniori Problema 1 - Quasar 3C273 Spectrul optic al quasarului 3C273 c

Olimpiada Națională de Astronomie şi Astrofizică Aprilie 2019 Analiza Datelor - Seniori Problema 1 - Quasar 3C273 Spectrul optic al quasarului 3C273 c Problema - Quasar 3C273 Spectrul optic al quasarului 3C273 conține liniile spectrale ale hidrogenului. Se cunosc lungimile de undă ale hidrogenului, obținute în condiții de laborator: Hα = 656,3 nm; Hβ

Mai mult

CURS II Modelarea scurgerii în bazine hidrografice Modelarea scurgerii lichide pe versanţii bazinului hidrografic Modalităţi de cercetare a scurgerii

CURS II Modelarea scurgerii în bazine hidrografice Modelarea scurgerii lichide pe versanţii bazinului hidrografic Modalităţi de cercetare a scurgerii CURS II Modelarea scurgerii în bazine hidrografice Modelarea scurgerii lichide pe versanţii bazinului hidrografic Modalităţi de cercetare a scurgerii pe versanţi Versanţii asigură scurgerea apei sub influenţa

Mai mult

Microsoft Word - Predimensionare_arbori.DOC

Microsoft Word - Predimensionare_arbori.DOC 5. PROIECTAREA ARBORILOR - 1 / arbori- Arborii pe care se fixează roţile sunt solicitaţi la: - torsiune de momentele T I, II, III - considerate constante pe fiecare arbore între tronsoanele pe care se

Mai mult

DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG

DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG UNIVERSITATEA "POLITEHNICA" BUCUREŞTI DEPARTAMENTUL DE FIZICĂ LABORATORUL DE FIZICA ATOMICA SI FIZICA NUCLEARA BN-03 B DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG. Scopul lucrării Determinarea

Mai mult

SPECIFICATIE FILTRU TITEI

SPECIFICATIE FILTRU TITEI Fax : SPECIFICATIE BRAT INCARCARE TITEI CU ROBINET DE INCHIDERE SI INTRERUPATOR ELECTRIC DE NIVEL Beneficiar : S.C. CONPET S.A. Cod proiect : A 587 Cod document : A587-SP- B Faza : DDE Revizie: Rev 1 Denumire

Mai mult

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1 HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; 22.08.2011; Traducere a instrucţiunilor originale 1 Produsul trebuie ridicat şi manipulat cu grijă. 1. MANIPULARE 2. DOMENIU DE APLICARE

Mai mult

Microsoft PowerPoint - 20x_.ppt

Microsoft PowerPoint - 20x_.ppt Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului Ingineria proceselor chimice şi biologice/20 Titular disciplină: Prof.dr.ing. Maria Gavrilescu Catedra

Mai mult

Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Master Radio Comunicaţii PROIECT MICROS

Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Master Radio Comunicaţii PROIECT MICROS Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Master Radio Comunicaţii PROIECT MICROSISTEME ELECTROMECANICE Profesor îndrumător: s.l. dr.

Mai mult

1

1 4.3. Amplificatoare de semnal mic Amplificatoarele de semnal mic (ASM) au semnalul amplificat mic în raport cu tensiunile de c.c. de polarizare a tranzistoarelor. Tranzistoarele funcţionează într-o zonă

Mai mult

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la distanta b de centrul sferei. Alegem un sistem de coordonate

Mai mult

Microsoft Word - Anexa_B.doc

Microsoft Word - Anexa_B.doc Anexa B GHID OREINTATIV CU ÎNTREBĂRI PENTRU VERIFICAREA CUNOŞTINŢELOR TEORETICE Cap.1. Noţiuni introductive 1.1. De unde a apărut necesitatea studiului echilibrului şi mişcării fluidelor 1.2. Care sunt

Mai mult

Syscom 02 srl Bucuresti * Mobil : * * Web : ============================

Syscom 02 srl Bucuresti * Mobil : *   * Web :   ============================ Syscom 02 srl Bucuresti 062024 * Mobil : 0722 373 625 * Email : syscom02@gmail.com * Web : www.automatizariindustriale.ro ==============================================================================================

Mai mult

Slide 1

Slide 1 BAZELE ELECTROTEHNICII I BE An I - ETTI CURS 1 Conf. dr.ing.ec. Claudia PĂCURAR e-mail: Claudia.Pacurar@ethm.utcluj.ro BAZELE ELECTROTEHNICII I (BE) ETTI Curs Seria A - Prof. dr. ing. Vasile ȚOPA Vasile.Topa@ethm.utcluj.ro

Mai mult

Microsoft Word - Coperta-Cuprins-Prefata.doc

Microsoft Word - Coperta-Cuprins-Prefata.doc Universitatea TRANSILVANIA din Braşov GEORGE NICOLAE IOAN D. OLTEAN RADIOCOMUNICAŢII BAZELE COMUNICAŢIILOR PRIN RADIO ŞI TELEVIZIUNE Volumul 1 TV - 2000 - UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV FACULTATEA DE

Mai mult

Slide 1

Slide 1 ELECTROTEHNCĂ ET An - SA CRS 8 Conf.dr.ing.ec. Claudia PĂCRAR e-mail: Claudia.Pacurar@ethm.utcluj.ro . ntroducere în teoria circuitelor electrice. Puteri în regim armonic 3. Caracterizarea în complex a

Mai mult

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc FIŞA TEHNICĂ NR.1 PANOU (COLECTOR) SOLAR Specificatii tehnice impuse prin caietul de sarcini Corespondenta propunerii tehnice cu specificatiile impuse 1 Parametrii constructivi, tehnici şi funcţionali

Mai mult

Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur

Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur, tot mai multe ţări aleg să utilizeze sistemele IT

Mai mult

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de acceleraţie Profesor coordonator: Șef lucrări Dr. Ing. Daniela

Mai mult

fc 1 distribuitoare hidraulice dn6.cdr

fc 1 distribuitoare hidraulice dn6.cdr 1 50 l/min 315 bar Distribuitoare hidraulice Dn 6 GENERALITATI FC - 1 Distribuitoare cu sertar cu 4 orificii si 2 sau 3 pozitii de lucru (4/2 sau 2/3) Comanda directa realizata : manual, cu maneta mecanic,

Mai mult

Microsoft Word - Prezcap1.doc

Microsoft Word - Prezcap1.doc CAPITOLUL 1: NOŢIUNI DE METROLOGIE 1.1 TERMINOLOGIE Măsurarea; Măsură şi măsurare; Metrologia; Metoda de măsură; Principiul de măsură; Procesul de măsură; Rezultatul măsurării; Exactitatea măsurării; Incertitudinea

Mai mult

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-B Descriere LENO MSV-B este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sistemel

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-B Descriere LENO MSV-B este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sistemel Vane cu presetare manuală LENO MSV-B Descriere LENO MSV-B este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sistemele de încălzire, răcire şi de apă caldă menajeră. LENO MSV-B este

Mai mult

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combustibil gazos 3,2 până la 35,0 kw, pentru gaz metan şi

Mai mult

Ministerul Educa iei i Cercet rii Serviciul Na ional de Evaluare i Examinare EXAMENUL DE BACALAUREAT Proba scris la Fizic Proba E: Specializare

Ministerul Educa iei i Cercet rii Serviciul Na ional de Evaluare i Examinare EXAMENUL DE BACALAUREAT Proba scris la Fizic Proba E: Specializare A. MECANIC Se consider accelera ia gravita ional g = m/s.. p inând cont c nota iile sunt cele utilizate în manuale de fizic, reprezint : t a. for a medie b. accelera ia medie c. viteza medie d. puterea

Mai mult

Slide 1

Slide 1 BAZELE ELECTOTEHNICII I BE An I - ETTI CS 2 Conf. dr.ing.ec. Claudia PĂCA e-mail: Claudia.Pacurar@ethm.utcluj.ro CAPITOLL I CICITE ELECTICE DE CENT CONTIN GENEALITĂȚI Circuitul electric de curent continuu

Mai mult

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-BD Descriere/Aplicaţii LENO MSV-BD este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-BD Descriere/Aplicaţii LENO MSV-BD este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului Vane cu presetare manuală LENO MSV-BD Descriere/Aplicaţii LENO MSV-BD este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sisteme de încălzire, răcire şi de apă caldă menajeră. LENO

Mai mult

Microsoft Word - TIC5

Microsoft Word - TIC5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE CAPITOLUL 5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE În Capitolul 3, am văzut că putem utiliza codarea sursă pentru a reduce redundanţa inerentă a unei surse de informaţie

Mai mult

CABLUL CU FIBRA OPTICĂ

CABLUL CU FIBRA OPTICĂ CABLUL CU FIBRA OPTICĂ Cablu cu fibră optică ~ foloseşte un toron(mănunchi de fire subțiri, răsucite împreună în același sens) de sticlă şi transportă semnalele de date sub formă de lumină, nu de electricitate.

Mai mult

EXTERIOR EXTERNA_RUM.FH11

EXTERIOR EXTERNA_RUM.FH11 101 ECLATOR PENTRU CATARGE DE ANTENE Referinta Dimensiuni (mm) Include Greutate (gr) AT-060F 50 x 50 x 230 Cleme din alama pentru conductor rotund de 8-10 mm si/sau platbanda de 30 x 2 mm 900 AT-060F Antenele

Mai mult

Complemente de Fizica I Cursul 1

Complemente de Fizica I  Cursul 1 Complemente de Fizică I Cursul 1 Victor E. Ambruș Universitatea de Vest din Timișoara Capitolul I. Transformări de coordonate I.1. Transformări Galilei. I.2. Spațiul E 3 al vectorilor tridimensionali.

Mai mult

Kein Folientitel

Kein Folientitel S.C East Electric S.R.L distribuitor Balluff în Romania. Balluff producător de senzori, şi traductoare, cu peste 40 ani de experienţă Firma a fost creată în 1921, experienţa în domeniul senzorilor începând

Mai mult

Instrument de măsură pentru analiza sistemelor VAC testo 480 Tehnologie performantă pentru profesioniști Măsurarea tuturor parametrilor relevanți pent

Instrument de măsură pentru analiza sistemelor VAC testo 480 Tehnologie performantă pentru profesioniști Măsurarea tuturor parametrilor relevanți pent Instrument de măsură pentru analiza sistemelor VAC Tehnologie performantă pentru profesioniști Măsurarea tuturor parametrilor relevanți pentru sistemele VAC: viteza aerului, temperatura, umiditatea, presiunea,

Mai mult

Slide 1

Slide 1 VIII. Reprezentarea şi cotarea organelor de maşini 8.1 ROŢI DINŢTE Roţile dinţate sunt organe de maşini constituite de corpuri de rotaţie (cilindru, con, hiperboloid) prevăzute cu dantură exterioară sau

Mai mult

Microsoft Word - Instructiuni montaj si utilizare CRH6.doc

Microsoft Word - Instructiuni montaj si utilizare CRH6.doc MANUAL INSTALARE SI UTILIZARE CRH 6 - DISPOZITIV DE SIGURANŢĂ ŞI CONTROL Dispozitivul de siguranţă şi control CRH 6 este un dispozitiv multifuncţional compus din: o supapă de pornire/oprire, flacără de

Mai mult

Microsoft Word - FiltrareaNyquist-rezumat.doc

Microsoft Word - FiltrareaNyquist-rezumat.doc Filtrarea semnalelor de date Necesitate - unul din efectele limitării benzii unui impuls rectangular de perioadă T s, datorită filtrării, este extinderea sa în timp, care conduce la apariţia interferenţei

Mai mult

Multilux 4 Set Design-Edition Cu două racorduri de conectare, tip colţ şi drept, pentru racorduri de radiator R1/2 şi G3/4, pentru sisteme monotubular

Multilux 4 Set Design-Edition Cu două racorduri de conectare, tip colţ şi drept, pentru racorduri de radiator R1/2 şi G3/4, pentru sisteme monotubular Multilux 4 Set Design-Edition Cu două racorduri de conectare, tip colţ şi drept, pentru racorduri de radiator R1/2 şi G3/4, pentru sisteme monotubulare şi bitubulare IMI HEIMEIER / Design-Edition / Multilux

Mai mult

Microsoft Word - Lucrarea 14.doc

Microsoft Word - Lucrarea 14.doc L u c r a r e a n r. 4 STUDIUL GOLURILOR DE TENSIUNE ÎN INSTALAŢIILE ELECTEICE. Probleme generale Golul de tensiune este definit ca fiind scăderea amplitudinii sau a valorii eficace a reţelei până la valoarea,2

Mai mult

Centrală termică murală cu condensare ideală pentru înlocuire în instalaţii cu temperatură înaltă Luna3 Avant+

Centrală termică murală cu condensare ideală pentru înlocuire în instalaţii cu temperatură înaltă Luna3 Avant+ Centrală termică murală cu condensare ideală pentru înlocuire în instalaţii cu temperatură înaltă : centrala termică ideală pentru înlocuirea în instalaţii cu temperatură înaltă Baxi introduce noua centrală

Mai mult

Microsoft Word - Cap11

Microsoft Word - Cap11 11. Experimente de hidrodinamică în timp real pe o staţiune în circuit închis Fig11.1b. Realizarea fizică a staţiunii multifuncţionale 11.1. Staţiunea de încercare Staţiunea de încercare, prezentată schematic

Mai mult

Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţie

Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţie Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţiei câmpului magnetic învârtitor (turația de sincronism)

Mai mult

Instalații de climatizare Lucrarea nr. 8 Lucrarea nr. 8. STUDIUL UNEI CENTRALE DE CLIMATIZARE CONSTRUCȚIE. FUNCȚIONARE. REGLAREA PARAMETRILOR CLIMATIC

Instalații de climatizare Lucrarea nr. 8 Lucrarea nr. 8. STUDIUL UNEI CENTRALE DE CLIMATIZARE CONSTRUCȚIE. FUNCȚIONARE. REGLAREA PARAMETRILOR CLIMATIC Lucrarea nr. 8. STUDIUL UNEI CENTRALE DE CLIMATIZARE CONSTRUCȚIE. FUNCȚIONARE. REGLAREA PARAMETRILOR CLIMATICI 1. Scopul lucrării Lucrarea are ca scop: - identificarea elementelor componente ale unei centrale

Mai mult

CURRICULUM VITAE

CURRICULUM VITAE 8.4. Calculul stabilizatorului 1 Schema stabilizatorului 1 este prezentată în figura 8.7. Fig. 8.7. Schema stabilizatorului 1, cu diodă zener şi tranzistor Date de pornire pentru stabilizatorul 1: U 1

Mai mult

Microsoft Word - L5.1 - Regulatoare bi si tripozitionale.doc

Microsoft Word - L5.1 - Regulatoare bi si tripozitionale.doc Lucrarea 5 STUDIUL REGULATOARELOR BIPOZIŢIONALE ŞI TRIPOZIŢIONALE 1. Obiectul lucrării constă în studiul construcţiei, funcţionării şi influenţei parametrilor de acord asupra formei caracteristicilor statice

Mai mult

E_d_fizica_teoretic_vocational_2019_bar_model_LRO_2

E_d_fizica_teoretic_vocational_2019_bar_model_LRO_2 Sunt obligatorii toate subiectele din două arii tematice dintre cele patru prevăzute de programă, adică: A. MCANICĂ, B. LMNT D TRMODINAMICĂ, C. PRODUCRA ŞI UTILIZARA CURNTULUI CONTINUU, D. OPTICĂ Se acordă

Mai mult

Alimentatoare AX-3003D, AX-3005D AX-1803D Instrucţiuni de utilizare

Alimentatoare AX-3003D, AX-3005D AX-1803D Instrucţiuni de utilizare Alimentatoare AX-3003D, AX-3005D AX-1803D Instrucţiuni de utilizare Cuprins 1. Introducere... 3 Despachetarea şi verificarea componenţei setului... 3 Indicaţii privind siurana... 4 Informaţii privind siurana...

Mai mult

11 ACO Spin Rigole și Guri de scurgere pentru terase Guri de scurgere telescopice ACO Spin fără sifonare - DN 70/ DN100 Rigole Guri de scurgere telesc

11 ACO Spin Rigole și Guri de scurgere pentru terase Guri de scurgere telescopice ACO Spin fără sifonare - DN 70/ DN100 Rigole Guri de scurgere telesc telescopice fără sifonare - DN 70/ DN100 telescopice fără sifonare - DN 70/ DN100 Informații produs Avantaje produs Testat conform SR EN 1253 vopsită Rezistență la presiune ridicată >700 N/ mm² Fără sifonare

Mai mult

PRINCIPALELE REZULTATE OBTINUTE

PRINCIPALELE REZULTATE OBTINUTE PRINCIPALELE REZULTATE OBTINUTE Nanocompozitele pe baza de polimeri conductori prezinta atit interes fundamental cit si aplicativ datorita proprietatilor speciale electrice, optice, magnetice controlabile

Mai mult

Distribuitoare si Drosele.indd

Distribuitoare si Drosele.indd SeriileVQ7-6, VQ7-8 Capacitate mare de curgere Ideale pentru alimentarea cilindrilor cu diametre până la: ø100 (VQ7-6, Mărimea 1) ø160 (VQ7-8, Mărimea ) Cv : VQ7-6: 1.7 VQ7-8: 3. (Mărimea 1) (Mărimea )

Mai mult

Microsoft Word - MANUAL DE UTILIZARE_STAND ZENNER VM_P_V_16.doc

Microsoft Word - MANUAL DE UTILIZARE_STAND ZENNER VM_P_V_16.doc MANUAL DE UTILIZARE INSTALAŢIE PENTRU VERIFICAREA CONTOARELOR DE APĂ RECE ZENNER VM P- V 16 CUPRINS A. DESCRIEREA GENERALA A ECHIPAMENTELOR. Generalităţi Variante constructive Componenţa Standarde şi normative

Mai mult

Tematica licenţă –FIZICA

Tematica licenţă –FIZICA 1. Enunţurile şi formulele conexe, pentru cele mai importante legi ale fizicii clasice 1. Principiul fundamental al dinamicii 2. Legea conservării impulsului mecanic 3. Legea conservării energiei mecanice

Mai mult

centrale noi 2015 copia copy copy

centrale noi 2015 copia copy copy CENTRALE PE LEMN SI PELET PUFFERE SI BOILERE SOLAR Siguranta - Randament - Tehnologie CAZANE PE LEMN Cazan pe lemn DIANBOILER model DBs Clasic Cod Descriere CF Pret 10367 025 kw 25 1 10367 035 kw 35 1

Mai mult

Laborator 2

Laborator 2 Laborator nr. 2 Baterii de acumulatoare utilizate pe autovehicule 1. Scopul lucrării Lucrarea de laborator are drept scop aprofundarea cunoștințelor teoretice prezentate la curs cu privire la diferitele

Mai mult

RAPORT DE TESTARE

RAPORT DE TESTARE RAPORT DE TESTARE Nr. 32-13/17 1. Client și fabricant YABA YAPI DONANIMLARI SAN. TIC. LTD. ŞTI. Ömerli Mahallesi, Ugurtma Sokak Nr:2 Kat: 1-2 Arnavutköy / Istanbul 2. Denumirea obiectului testat MECANISM

Mai mult

Răcitoare de lichid pentru montaj la exterior Ventilatoare axiale, compresor scroll (cu spirală) kw* CGA/VGA/CXA/VXA CGA/VGA/ CXA/VXA Interfaţă

Răcitoare de lichid pentru montaj la exterior Ventilatoare axiale, compresor scroll (cu spirală) kw* CGA/VGA/CXA/VXA CGA/VGA/ CXA/VXA Interfaţă Răcitoare de lichid pentru montaj la exterior Ventilatoare axiale, compresor scroll (cu spirală) 19-61 kw* CGA/VGA/CXA/VXA CGA/VGA/ CXA/VXA Interfaţă de control microrăcitor de lichid CGA: Sistem numai

Mai mult

Bazele spectroscopiei si laserilor

Bazele spectroscopiei si laserilor Cursul 7 Spectroscopia laser selectivă Benzile de absorbție și emisie caracteristice ionilor optic activi în cristale sunt afectate de așa-numita lărgire neomogenă. Existența unor câmpuri cristaline specifice,

Mai mult

IM - Imagistica Medicala

IM - Imagistica Medicala Rezonanta magnetica nucleara (RMN) Rezonanta magnetica nucleara Fenomen fizic studiul spectroscopic al proprietatilor magnetice ale nucleului Protonii si neutronii au camp magnetic propriu datorita spinului

Mai mult

ROMANIA N.29 prezzi.p65

ROMANIA N.29 prezzi.p65 Art. F.7.00 Art. F.8.0 Art. F.8 Art. F.7.00 - Set de perii 90 x 70 x mm grosime, pentru curăţirea schimbătorilor şi boilerelor murale. 9, Art. F.7.70 Art. F.8.0 - Set de suluri de hârtie ţesut pentru curăţire.

Mai mult

Microsoft Word - i.doc

Microsoft Word - i.doc ANEXA B - 2015 Norme si recomandari pentru constructia de roll-cage Pentru asigurarea securitatii echipajelor in concursurile de offroad, etape ale CN, in conformitate cu prezentul Regulament, la inscrierea

Mai mult

ROMANIA N.29 prezzi.p65

ROMANIA N.29 prezzi.p65 Extractori de fum cu gură de ieşire rectangulară şi pătrată Tip cu gură de ieşire rectangulară şi pătrată E Art. R.255 Dimensiunile de ocupare: h B A POZIŢIA MOTORULUI: STÂNGA Art. R.255 - Extractor de

Mai mult

Receptor Eco Eco-Gully Cuprins 1 Desene 2 Exemple de montaj 3 Capacitate de drenare 4 Informații produs 5 Instrucțiuni de montaj 6 Certificat de confo

Receptor Eco Eco-Gully Cuprins 1 Desene 2 Exemple de montaj 3 Capacitate de drenare 4 Informații produs 5 Instrucțiuni de montaj 6 Certificat de confo Receptor Eco Eco-Gully Cuprins 1 Desene 2 Exemple de montaj 3 Capacitate de drenare 4 Informații produs 5 Instrucțiuni de montaj 6 Certificat de conformitate Şos. Bucureşti-Piteşti, nr. 161bis, corp D,

Mai mult

untitled

untitled Ghid de referinţă rapidă Xi4 Utilizaţi acest ghid când folosiţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Componentele imprimantei Figura prezintă componentele

Mai mult

Senzor inductiv de deplasare liniară

Senzor inductiv de deplasare liniară Formă cubică, aluminiu / plastic Posibilităţi de montare diverse Indicarea domeniului de măsură cu LED Imun la interferenţe electromagnetice. Zone inactive extrem de scurte Rezoluţie 0,001 mm 15 30 Vcc

Mai mult

Calitate aer comprimat Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei

Calitate aer comprimat Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei rezidual OIL-Check 400 Pentru masurarea permanenta si foarte precisa a continutului

Mai mult

Studiul de fezabilitate a implementării iluminatului public eficient pe strada Vasile Alecsandri or. Cimişlia eficienta energetică

Studiul de fezabilitate a implementării iluminatului public eficient pe strada Vasile Alecsandri or. Cimişlia eficienta energetică Studiul de fezabilitate a implementării iluminatului public eficient pe strada Vasile Alecsandri or. Cimişlia eficienta Introducere Iluminatul căilor de circulaţie rutieră, cel mai important din cadrul

Mai mult

hotararea nr. 1136

hotararea nr. 1136 Hotarârea nr. 1136 din 30/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de câmpuri electromagnetice Publicat in Monitorul Oficial,

Mai mult

VI. Achiziția datelor în LabVIEW

VI. Achiziția datelor în LabVIEW VI. Achiziția datelor în LabVIEW SUBIECTE A. Achiziția Datelor B. Measurement & Automatation Explorer (MAX) C. Driverul software, NI-DAQmx D. Placa de achiziție, NI USB 6008 A. Achiziția Datelor Subiecte:

Mai mult

ROMANIA N.29 prezzi.p65

ROMANIA N.29 prezzi.p65 Termoregulator cu display Art. T.123.00 - Termostat digital cu display pentru montarea pe panou. Dimensiuni 74 x 32 (partea frontală) x 65 (profunzime). Completat cu sondă PTCS cu lungimea de 1500 mm.

Mai mult

Brosura laborator limba romana.cdr

Brosura laborator limba romana.cdr Laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI 17025 Proiectează și realizează corpuri şi sisteme de iluminat cu LED LFCEM-Electromagnetica SA L a b o r a t o r u l d e F o t o m e t r i e ş i Compatibilitate

Mai mult

MANUAL DE INSTALARE USI SECTIONALE INDUSTRIALE RABATERE SUPRAINALTATA CU ARCURILE JOS

MANUAL DE INSTALARE USI SECTIONALE INDUSTRIALE RABATERE SUPRAINALTATA CU ARCURILE JOS MANUAL DE INSTALARE USI SECTIONALE INDUSTRIALE RABATERE SUPRAINALTATA CU ARCURILE JOS 1. INFORMAȚII GENERALE Instalarea corectă a ușilor secționale este o condiție esențială pentru funcționarea sigură

Mai mult

Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de sig

Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de sig Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de siguranță a apelor uzate Într-o nouă construcție și o

Mai mult

Microsoft Word - onf laborator subiect.doc

Microsoft Word - onf laborator subiect.doc Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Olimpiada de Fizică Etapa Naţională 3 ianuarie 5 februarie 00 Constanţa XII PROBA DE LABORATOR LUCRAREA A STUDIUL MIŞCĂRII OSCILATORII AMORTIZATE

Mai mult

Folienüberschrift BOS Standard, 27pt

Folienüberschrift BOS Standard, 27pt Prezentare generala SKN 4.0 o noua generatie www.b-mag.ro O noua generatie de panouri plane din gama Confort - SKN4.0 Absorber fabricat integral din Al/Cu cu un strat protector realizat prin tehnologia

Mai mult

Eversted_Filtre EPA E10_Fisa tehnica_RO.pdf

Eversted_Filtre EPA E10_Fisa tehnica_RO.pdf Filtre EPA E10 ISO Filtrare ultrafina Notiuni generale Filtrele EPA sunt filtre de unica folosinta printre cele mai eficiente filtre din categorie si se utilizeaza pentru retinerea particulelor extrem

Mai mult

Scott Air Ventilation Systems (România) Clădirea ISPE, Bd. Lacul Tei 1-3, et. 2, cam , sector 2, BUCUREȘTI, Tel:

Scott Air Ventilation Systems (România) Clădirea ISPE, Bd. Lacul Tei 1-3, et. 2, cam , sector 2, BUCUREȘTI, Tel: Scott Air Ventilation Systems (România) Clădirea ISPE, Bd. Lacul Tei 1-3, et. 2, cam. 226-227, sector 2, BUCUREȘTI, 020371 Tel: +40 722 29 11 88 +40 724 37 66 51 +40 724 54 85 23 e-mail: comenzi@scottair.ro

Mai mult

Slide 1

Slide 1 8.4 LAGĂRE Lagărele sunt organe de maşini utilizate la rezemarea şi ghidarea osiilor şi arborilor aflate în mişcare de rotaţie. Clasificarea lagărelor a) în funcţie de direcţia forţei principale care acţionează

Mai mult

Fișă tehnică Servomotoare axiale RV 01 Servomotoarele axiale RV 01 sunt potrivite pentru a controla acțiunea robineților cu 2 sau 3 porturi pentru apl

Fișă tehnică Servomotoare axiale RV 01 Servomotoarele axiale RV 01 sunt potrivite pentru a controla acțiunea robineților cu 2 sau 3 porturi pentru apl Fișă tehnică Servomotoare axiale RV 01 Servomotoarele axiale RV 01 sunt potrivite pentru a controla acțiunea robineților cu 2 sau 3 porturi pentru aplicații de încălzire și răcire. Servomotoarele RV 01

Mai mult

METHODS OF AIR FLOW ANALYSIS IN THE COMBUSTION CHAMBER

METHODS OF AIR FLOW ANALYSIS IN THE COMBUSTION CHAMBER CERTIFICAREA CALITATII COMBUSTIBILILOR DE TIP BIO IN LABORATOARE PERFORMANTE Asist. Dr. Ing. Dan MOLDOVANU Dan Moldovanu, dan.moldovanu@auto.utcluj.ro ; testecocel.utcluj.ro 2/25 Schema Laboratorului TESTECOCEL

Mai mult

Microsoft Word - lucrarea 6

Microsoft Word - lucrarea 6 Materiale avansate / Materiale performante 27 LUCRAREA 6. EXAMINAREA MICROSTRUCTURII MATERIALELOR PRIN MICROSCOPIE OPTICĂ 1. Scopul lucrării. Înțelegerea procedeului de examinare a microstructurii materialelor

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sistem de Automatizare si Telemetrie Eficient energetic pentru managementul ResurseloR in Agricultura de precizie SA-TERRA BEIA Consult International, www.beia.ro, Bucharest, Romania george@beia.ro Arhitectura

Mai mult

90-94 ROMANIA N.29 prezzi.p65

90-94 ROMANIA N.29 prezzi.p65 Art. B.001 Accesorii pentru gaz Art. B.001 - Filtru de linie din aluminiu pentru gaz. Conform normei DIN-DVGW. Presiune max. 2 bar. Diametru Ø 1/2" F.F. 3/4" F.F. 1" F.F. Cod art. B.001.02 B.001.03 B.001.10

Mai mult

VIESMANN VITOCELL 340-M/360-M Acumulator tampon de agent termic cu preparare de apă caldă menajeră Capacitate 750 şi 950 litri Fişa tehnică Nr. de com

VIESMANN VITOCELL 340-M/360-M Acumulator tampon de agent termic cu preparare de apă caldă menajeră Capacitate 750 şi 950 litri Fişa tehnică Nr. de com VIESMANN VITOCELL 340-M/360-M Acumulator tampon de agent termic cu preparare de apă caldă menajeră Capacitate 750 şi 950 litri Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: Vezi lista de preţuri VITOCELL 340-M

Mai mult

Colector Solar Nepresurizat MANUAL DE INSTALARE, UTILIZARE ȘI ÎNTREȚINERE

Colector Solar Nepresurizat MANUAL DE INSTALARE, UTILIZARE ȘI ÎNTREȚINERE Colector Solar Nepresurizat MANUAL DE INSTALARE, UTILIZARE ȘI ÎNTREȚINERE 1.Principiul de funcționare Cuprins 1.Principiul de funcționare... 2 2. Structura produsului... 2 3. Modele și specificații...

Mai mult

Wilo

Wilo Wilo Instrucţiuni de punere în funcţiune şi exploatare Wilo-BAC Sub rezerva unor modificări tehnice! p. 1 Cuprins: 1 Generalităţi 2 Securitatea muncii 3 Transportul şi depozitarea intermediară 4 Descrierea

Mai mult

corturi bus - van

corturi bus - van Cort Bus Milestone Pro și Pro Air Milestone Pro este prevăzută cu o intrare frontală mare și o altă intrare laterală protejată de ploaie, ambele cu uși separate din plasă. De asemenea, peretele din spate

Mai mult