슬라이드 1

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "슬라이드 1"

Transcriere

1 Clasificarea și elementele asigurărilor

2 Cuprins 1. Beneficiile asigurărilor 2. Elemente ale asigurărilor 3. Asigurări obligatorii 4.

3 Beneficiile asigurărilor 1. Plata despăgubirilor Primul și cel mai important beneficiu al unei asigurări este că plătește despăgubiri indivizilor sau societăților pentru riscurile asigurate. Atenție! Este cel mai important beneficiu pe care consumatorii de asigurări îl așteaptă de la o asigurare. De aceea, ASF are ca obiectiv strategic protejarea intereselor consumatorilor și stabilitatea pieței de asigurări.

4 Beneficiile asigurărilor 2. Reducerea incertitudinii veniturilor/resurselor financiare O asigurare oferă indivizilor/societăților resursele financiare necesare pentru a îi ajuta să revină la starea de dinaintea producerii riscului. Acest lucru ajută la reducerea incertitudinii resurselor financiare a asiguraților. Exemplu: Dacă o locuință asigurată este distrusă de un incendiu, proprietarul, va primi de la asigurator despăgubirea ce îl va ajuta să o repare/reconstruiască. În lipsa asigurării proprietarul ar avea permanent o incertitudine: de unde ar putea să facă rost de bani de reparații dacă locuința ar lua foc?

5 Beneficiile asigurărilor 3. Respectarea cerințelor legale Fără justiție, niciun tărâm nu poate prospera Pitagora Spre exemplu legislația din Romania cere tuturor proprietarilor de vehicule să încheie polițe de asigurare de răspundere civilă auto. Atenție! Chit că anumite asigurări de răspundere nu sunt cerute expres de legislația din Romania (exemplu: asigurarea de răspundere civilă generală) îi ajută pe asigurați ca în cazul în care produc daune terților (materiale sau vătămări corporale) să își acopere cheltuielile de judecată și eventualele despăgubiri civile pentru care instanțele i-ar găsi vinovați. Ca atare asigurările de răspunderi ajută asigurații să respecte hotărârile judecătorești deci indirect să respecte legea.

6 Beneficiile asigurărilor 4. Promovează controlul riscurilor Franșizele și faptul că asigurații trebuie să respecte obligațiile legale în ceea ce privește mentenanța bunului asigurat îi motivează pe aceștia să țină riscul sub control. Atenție: Controlul riscului are nu numai un beneficiu direct pentru asigurat (nu trebuie sa plătească o franșiză în nu se produce riscul asigurat) ci și indirect. Controlul riscurilor conduce la un număr mai mic de daune ceea ce conduce la reducerea despăgubirilor plătite de asigurător și implicit a primelor de asigurare.

7 Beneficiile asigurărilor 5. Folosirea eficientă a resurselor financiare Pentru a putea să plătească eventuale daune viitoare orice individ sau societate are 2 variante: 1. Să pună bani deoparte echivalent cu suma asigurată. 2. Să cumpere o asigurare plătind o primă ce reprezintă doar un procent din sumă asigurată; Această variantă este mult mai eficientă din punct de vedere a folosirii resurselor financiare. Atenție! Atunci când sumele asigurate sunt mici (suportabile de individ sau societate) nu s-ar justifica economic să se încheie asigurări. Spre exemplu probabil că nu este economic să închei o asigurare pentru o daună produsa unei ferestre, dar pentru întreaga locuință este mult mai eficient să închei o asigurare decât să pui bani deoparte.

8 Elemente ale asigurărilor Stabilirea sumelor asigurate pentru asigurările de bunuri 1.Valoarea de nou - Reprezintă costul reparației/înlocuirii bunului avariat/distrus cu un bun nou de același tip / calitate, chit ca bunul avariat/distrus are foarte mulți ani vechime; Exemplu: pentru clădiri valoarea de nou reprezintă valoarea de reconstrucție de la zero a clădirii. 2.Valoarea actuală - reprezintă valoarea de nou a bunului din care se scade uzura. Atenție! Asigurătorii nu acceptă valoarea de piață a unui bun sau valoarea contabilă. Valoarea de piață este o valoare speculativă (bunul poate sa poată fi tranzacționat pe piață sub valoarea de nou sau peste această valoare).

9 Elemente ale asigurărilor Stabilirea sumelor asigurate pentru asigurările de răspunderi civile - Răspunderea civilă a unui individ/unei societăți este nelimitată (funcție de daunele civile produse și stabilite de instanța de judecată) ca atare nu se poate stabili exact o sumă asigurată pentru asigurările de răspunderi, aceasta fiind în funcție de percepția la risc a fiecărui potențial asigurat. Cu excepția asigurărilor de răspunderi obligatorii (RCA sau răspunderi profesionale) asigurații stabilesc sumele asigurate pentru asigurări de răspundere funcție de bugetul pe care îl alocă pentru acest tip de asigurare. Atenție! Unul dintre obiectivele încheierii asigurărilor de răspundere este protejarea averii potențialului asigurat dacă o persoană ar fi obligată să plătească despăgubiri ce îi depășesc resursele financiare va fi nevoit să își vândă casa, bunurile etc eventual chiar să se împrumute pentru a putea să plătească despăgubirile.

10 Elemente ale asigurărilor Stabilirea sumelor asigurate pentru asigurările de viață - Deși nu este obligatoriu să fie folosită o anumită formulă pentru stabilirea unei sume asigurate (viața nu are valoare deci poate fi aleasă orice sumă asiguratul consideră necesar), profesioniștii în asigurări sugerează 2 modalități de stabilire a acestora: 1. Stabilirea sumei asigurate funcție de nevoile viitoare ale beneficiarilor. Se iau în considerare (lista nu este exhaustivă): - datorii (împrumuturi la banca, leasing, carduri de credit etc.) - estimarea cheltuielilor de zi cu zi ale beneficiarilor - taxe si impozite - cheltuieli cu educația copiilor - dacă se dorește a se lăsa o moștenire etc.

11 Elemente ale asigurărilor Stabilirea sumelor asigurate pentru asigurările de viață (continuare) 2. Stabilirea sumei asigurate funcție de veniturile persoanei asigurate. Se iau in considerare venitul mediu anual al persoanei asigurate, iar suma asigurată se stabilește folosind formula de mai jos: Suma asigurată = venitul anual al persoanei asigurate x durata medie de viață a unei persoane

12 Elemente ale asigurărilor Calculul primelor de asigurare - O societate de asigurare trebuie să stabilească prima de asigurare pentru un anumit risc în așa fel încât sa strângă îndeajuns prime de la toți asigurații să plătească daune, să își acopere cheltuielile interne de operare și să aibă un eventual profit. - Asigurătorii folosesc statistici referitor la daunele din trecut pentru un anumit tip de asigurare pentru a calcula primele de asigurare, dar iau în considerare și alte aspecte ale pieței de asigurări (cererea de asigurări, competiția altor asiguratori etc) când stabilesc prima ce o solicită pentru a prelua un risc în asigurare. - Pentru anumite tipuri de asigurări nu există statistici ce pot fi folosite de asigurători pentru stabilirea primei (ex. asigurările navale au aviatice), de aceea societatea de asigurări folosește experiența proprie cu acel tip de risc în stabilirea nivelului primei de asigurare.

13 Tipuri de asigurări Asigurări viață Asigurări generale (nonviață) Asigurări obligatorii RCA PAD etc. CASCO, locuință viață, sănătate, călătorie bunuri, transporturi etc.

14 Tipuri de asigurări În România, asigurările pot fi: - obligatorii sau - facultative. Asigurările obligatorii rezultă din interesul economic și social al întregii comunități pentru protecția reciprocă și sunt impuse de legislația in vigoare. Asigurările facultative - bunuri, persoane, răspundere civilă etc. Sunt asigurări ce nu sunt impuse de lege.

15 Asigurări obligatorii 1. RCA (răspunderea civilă auto) - asigurare obligatorie pentru persoanele fizi ce și juridice care dețin vehicule înmatriculate sau supuse înmatriculării în România. RCA acoperă prejudiciile materiale sau vătămările corporale de care asigurații răspund, în baza legii, față de terțe persoane păgubite prin accidente de vehicule, precum și pentru cheltuielile făcute de asigurați în procesul civil. 2. Asigurarea locuinței (PAD) asigurarea obligatorie a locuinței pentru riscuri de catastrofă naturală: cutremur, inundație și alunecări de teren. 3. Asigurarea de răspundere civilă și/sau profesională - legea impune anumitor persoane (deținători de câini agresivi) sau profesii (avocați, notari, medici, farmaciști, arhitecți, brokeri de asigurări etc.) să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru daune materiale, vătămări corporale sau pierderi financiare produse terților.

16 1. Asigurări CASCO este o asigurare facultativă pentru autovehicule prin care se pot asigura riscurile de avarii accidentale, incendiu, explozie, inundație, cutremur, furt etc. 2. Asigurarea locuinței este o asigurare facultativă ce acoperă asiguratul pentru avariile sau daunelor ce s-ar datora unor riscuri precum incendiul, explozia, căderea de corpuri, inundație, cutremur, alunecare de teren, furt etc. 3. Asigurări de viață este o asigurare facultativă ce oferă protecție financiara beneficiarului(rilor) în cazul decesului asiguratului.

17 Atenție! Deși asigurarea facultativă a locuinței acoperă o parte dintre riscurile asigurării PAD, acestea nu se suprapun. Presupunem ca are loc un cutremur și un asigurat are încheiate atât polița PAD cât și cea facultativă de locuință. Suma asigurata pentru polița facultativă de locuință este de euro. Dauna este de euro. Polițele vor plăti dauna în felul următor: Suma asigurată - asigurarea facultativă de locuință euro Daună cutremur euro Polița facultativă plătește restul de euro Suma asigurată PAD euro Polița PAD plătește euro

18 Asigurări de bunuri 1. Asigurarea clădirilor în trecut era denumită și poliță de incendiu deoarece era singurul risc acoperit. În zilele noastre sunt acoperite o mulțime de riscuri suplimentare cum ar fi: explozia, căderea de corpuri, inundația, cutremurul, furtul, grindina, alunecările de teren, furtuna etc. Atenție! O poliță mai deosebită pentru asigurarea clădirilor este... polița toate riscurile. Denumirea poate crea impresia ca toate riscurile posibile sunt acoperite de o astfel de poliță. De fapt, denumirea creează confuzie deoarece, de fapt, riscurile acoperite de o astfel de poliță de fapt nu sunt numite în mod specific. Când are loc o daună, de fapt, asigurătorul nu urmărește o listă specifică a riscurilor asigurate ci mai curând se uita doar la riscurile ce sunt excluse, iar daca riscul ce s-a produs nu este printre acestea implicit înseamnă ca riscul respectiv este acoperit de poliță.

19 Asigurări de bunuri (continuare) 2. Asigurarea de construcții montaj - Se încheie pentru proiecte de construcții (civile sau industriale), montaj de echipamente, amenajări interioare, modificări clădiri etc. - Acoperă pierderile care se produc pe timpul construcției, materialele, echipamentele și mâna de lucru. - Este o poliță toate riscurile (adică riscuri nenumite mai puțin excluderile). - Polița se încheie pe perioada construcției (poate fi mai mare sau mai mică de 1 an); dacă construcția se finalizează înainte de expirarea poliței, acoperirea printro astfel de polița încetează; polița se încheie doar înainte de începerea construcției efective odată începuta lucrarea polița nu mai poate fi încheiată. - Suma asigurată este valoarea proiectului de construcții.

20 Asigurări de bunuri (continuare) 3. Asigurarea mărfurilor pe timpul transportului (cargo) - Se încheie pentru acoperirea riscurilor ce pot afecta mărfurile pe timpul transportului. - Riscurile acoperite: există 3 tipuri standard de acoperiri (ICC (Institute Cargo Clause) A, ICC B si ICC C ); ICC A este cea mai acoperitoare ( toate riscurile ). Numărul riscurilor acoperite scade pentru acoperirea ICC B, iar acoperirea ICC C fiind cea mai puțin acoperitoare (incendiu, explozie, coliziunea cu un obiect altul decât apa, răsturnarea sau deraierea etc.). - Suma asigurată este valoarea mărfii transportate (valoarea facturii mărfii sau o valoare agreată). - Asiguratul este responsabil de ambalarea mărfii în condiții corespunzătoare.

21 Asigurări de bunuri (continuare) 4. Asigurarea aeronavelor - Asigurarea CASCO (similar cu autovehiculele rutiere) a aeronavelor; este o asigurare toate riscurile și se pot asigura aeronavele: - În timp ce se află la sol sau în zbor. - În timp ce se afla la sol și nu în mișcare (aeronavele pot fi împinse totuși (d)in hangar doar dacă sunt trase de alte vehicule deci nu prin propulsie proprie); se utilizează atunci când se fac reparații la aeronave. - Asigurarea de răspundere civilă aeronave - Acoperă riscul de daune materiale (inclusiv deteriorarea distrugerea bagajelor sau vătămări corporale produse terților (inclusiv pasagerilor). - Limitele de asigurare sunt stabilite prin norme internaționale. - Nicio aeronavă nu are voie sa decoleze fără să aibă o astfel de asigurare.

22 Asigurări de bunuri (continuare) 4. Asigurarea aeronavelor Exemplu: O asigurare mai deosebită este asigurarea dronelor. Asigurarea acestora, deși la o prima vedere ar părea similară cu cea a aeronavelor prezintă particularități deosebite: - Pentru a putea fi asigurabile (adică sa poată fi preluat riscul de un asigurător) dronele trebuie să fie înregistrate la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). - Operatorul trebuie să respecte legislația AACR în vigoare. -Operatorul trebuie sa aibă experiență de operare a dronei un minim număr de ore, să nu fi avut daune etc.

23 Asigurări de bunuri (continuare) 5. Asigurarea navelor - Asigurarea CASCO - Se acoperă riscurile ce ar putea sa afecteze o nava, un yacht, o barca cu motor etc. datorate evenimentelor ce pot apărea pe timpul navigării. - Exemple de riscuri acoperite: navigația pe mare, incendiu, explozie, furtuna, eșuarea, naufragiul, răsturnarea, război, piraterie, capturare, sechestrare, aruncare peste bord a mărfii transportate pentru salvarea navei etc. - Asigurarea de răspundere civilă - este cunoscută ca asigurare P&I (din engleză: Protection & Indemnity protecție si despăgubire). - Sunt asigurate daunele materiale și vătămări corporale produse terților, pasagerilor, echipajului.

24 Asigurări de bunuri (continuare) 5.Asigurarea navelor - Exemplu: - O catastrofă foarte cunoscută este scufundarea vasului Titanic pe data de 15 Aprilie Titanicul era considerat o navă ce nu se poate scufunda. - În urma scufundării Titanicului au murit pasageri și membrii ai echipajului. - Daunele plătite de asiguratori în urma scufundării Titanicului au fost de aproximativ 2 miliarde de euro (valoarea banilor din 2013).

25 Asigurări de răspunderi 1. Asigurarea de răspundere civilă generală - Această asigurare acoperă toate sumele pe care asiguratul, conform legii, este obligat să le plătească pentru daunele materiale sau vătămările corporale produse unui terț. - Daunele materiale acoperă: - Daunele directe produse (exemplu: o inundație la un apartament distruge zugrăveala veninului de dedesubt) - Daunele indirecte produse de imposibilitatea folosinței bunului avariat (exemplu: un incendiu si o explozie la o casa avariază o mașină din apropiere ce era folosită pentru transport marfă; în afară de daunele materiale produse, proprietarul mașinii poate să solicite despăgubiri pe polița datorate pierderilor de venit dacă nu mai poate să folosească autovehiculul.

26 Asigurări de răspunderi 1. Asigurarea de răspundere civilă generală (continuare) -Vătămările corporale acoperă: - Vătămările fizice (exemplu: un vizitator al unei clădiri de birouri alunecă pe podeaua proaspăt spălată și își fracturează piciorul; vizitatorul poate solicita despăgubiri pe polița de răspundere civilă generală a proprietarului clădirii). - Daunele morale acestea nu sunt daune fizice (exemplu: daune morale sunt traumele psihice datorate unei eventuale daune de răspundere civilă; folosind exemplul de mai sus vizitatorul în urma șocului, suferă o traumă psihică (are coșmaruri, nu mai poate dormi etc.) ale cărei consecințe financiare pot fi acoperite de asigurare).

27 Asigurări de răspunderi 2. Asigurarea de răspundere a medicilor si farmaciștilor (malpraxis) - Acoperă vătămările corporale produse pacienților datorate erorilor și omisiunilor în exercitarea actului medical. - Unitățile medicale și/sau farmaciile sunt răspunzătoare pentru faptele prepușilor astfel că asigurarea poate fi încheiată atât în nume individual de medici/farmaciști dar și de spitale/clinici/cabinete medicale/farmacii etc. Exemplu: Un pacient poate cere daune de malpraxis, dacă medicul nu folosește metode de diagnostic adecvate, greșește tratamentul medicamentos sau operația, nu consultă sau îndrumă pacientul către un alt medic specialist daca îi depășește competentele etc.

28 Asigurări de răspunderi 3. Asigurarea de răspundere a directorilor și administratorilor - Necunoașterea obligațiilor ce le revin și a riscurilor pe care le implică profesia de director/administrator poate să conducă la cereri de despăgubiri pentru eventuale prejudicii produse de acțiunile/deciziile directorilor și/sau administratorilor din partea clienților, acționarilor, competitorilor, angajaților, creditorilor, autorităților statului sau din partea oricărei alte parți prejudiciate.

29 Asigurări de răspunderi 3. Asigurarea de răspundere a directorilor și administratorilor (continuare) Exemplu: Indiferent dacă cererile de despăgubiri pot fi întemeiate sau nu, instanțele rămânând a fi cele ce decid acest lucru, directorii și administratorii pot fi foarte puternic distrași de la activitatea zilnică, stresul și procesele îndelungate pot să conducă la o reducere a productivității cu consecințe directe asupra profiturilor și bunei gestiuni a companiei/organizației pe care aceștia o conduc. Pentru a se proteja, societățile cumpără polițe de asigurări ale răspunderii directorilor și administratorilor deseori, în special în economiile dezvoltate, directorii și administratorii refuzând să accepte să lucreze pentru societăți/organizații în lipsa unei astfel de asigurări.

30 În loc de final... - Există foarte multe tipuri de asigurări facultative de bunuri și răspunderi ce nu au fost prezentate astăzi. - Timpul limitat nu permite descrierea și prezentarea tuturor, dar trebuie reținut că dacă un risc îndeplinește caracteristicile unui risc asigurabil și există cerere pentru acel tip de asigurare, cel mai probabil că există sau se poate construi un produs de asigurare care să îl acopere.

31 VĂ MULȚUMIM PENTRU PARTICIPARE! A.S.F. FACEBOOK Stylish design Stylish templates can be a valuable aid to creative professionals Telverde:

슬라이드 1

슬라이드 1 Cuprins 1. 2. Asigurări CASCO 3. Fii treaz la volan În loc de introducere...de ce este necesară o asigurare auto? 1. https://www.youtube.com/watch?v=3c9tgfsxp04 2. https://www.youtube.com/watch?v=iyupye2f6kq

Mai mult

슬라이드 1

슬라이드 1 Tipuri de instrumente financiare Cuprins 01. Rolul instrumentelor financiare în sistemul financiar 02. Tipuri de instrumente financiare 03. Active reale vs active financiare 04. Instrumentele pieței de

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Atentie! Doar o singura varianta de raspuns este corecta! Pregătire continuă conducători executivi brokeri 2016 PPCExB-ISF-TEST 38 1 ) Care dintre activitățile de mai jos nu este considerată intermediere

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Data : Centrul de examinare IMA: Nume : Prenume : CNP : Calificarea intermediari Persoane Fizice Site 93 1 ) Beneficiarul asigurarii este: a) terta persoana careia in virtutea contractului sau a legii,

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Data : Centrul de examinare IMA: Nume : Prenume : CNP : Calificarea intermediari Persoane Fizice Site 6 1 ) Agentul de asigurare, persoana fizica: a) trebuie sa aiba un contract de prestari servicii cu

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Data : Centrul de examinare IMA: Nume : Prenume : CNP : Calificarea intermediari Persoane Fizice Site 62 1 ) Beneficiarul asigurarii este: a) terta persoana careia in virtutea contractului sau a legii,

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Data : Centrul de examinare IMA: Nume : Prenume : CNP : Calificarea intermediari Persoane Fizice Site 96 1 ) Care dintre informatiile urmatoare trebuie furnizate clientului inainte de incheierea contractului

Mai mult

슬라이드 1

슬라이드 1 Pensii - Pilon II Cuprins 1. Ce este pensia administrată privat Pilon II? 2. Modalitatea de aderare 3. Drepturile participanților 4. Costurile aferente aderării 5. Transferul participanților 6. Plata pensiei

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Data : Centrul de examinare IMA: Nume : Prenume : CNP : Calificarea intermediari Persoane Fizice Site 81 1 ) Care dintre informatiile urmatoare trebuie furnizate clientului inainte de incheierea contractului

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Data : Centrul de examinare IMA: Atentie!Doar o singura varianta de raspuns este corecta! Calificare profesionala 2015 Nume : Prenume : CNP : Data nasterii/locul nasterii Test_CPA 27 1 ) Agentul de asigurare

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Atentie! Doar o singura varianta de raspuns este corecta! Pregătire continuă intermediari 2016 PCA-ISF-TEST 38 1 ) Care din următoarele afirmații legate de prima de asigurare reprezintă varianta corectă?

Mai mult

RAPORT ANUAL 2012 AL COMPANIEI DE ASIGURĂRI REASIGURĂRI EXIM ROMÂNIA S.A. Prezentul Raport este întocmit în conformitate cu prevederile Ordinului C.S.

RAPORT ANUAL 2012 AL COMPANIEI DE ASIGURĂRI REASIGURĂRI EXIM ROMÂNIA S.A. Prezentul Raport este întocmit în conformitate cu prevederile Ordinului C.S. RAPORT ANUAL 2012 AL COMPANIEI DE ASIGURĂRI REASIGURĂRI EXIM ROMÂNIA S.A. Prezentul Raport este întocmit în conformitate cu prevederile Ordinului C.S.A. 113.119/2006 de aprobare a Normelor privind informațiile

Mai mult

Microsoft Word - Proiect de lege RCA.doc

Microsoft Word - Proiect de lege RCA.doc Parlamentul României Camera Deputaților Biroul Parlamentar nr. 269, circumscripția electorală nr. 24 IASI Deputat Daniel Oajdea nr. 348/13.01.2016 Către, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor În temeiul

Mai mult

arpemi X-CONSULT BROKER DE ASIGURARE SRL De ce să contactaţi un broker de asigurare? Pentru a economisi bani. Brokerul de asigurare vă găseşte soluţia

arpemi X-CONSULT BROKER DE ASIGURARE SRL De ce să contactaţi un broker de asigurare? Pentru a economisi bani. Brokerul de asigurare vă găseşte soluţia arpemi X-CONSULT BROKER DE ASIGURARE SRL De ce să contactaţi un broker de asigurare? Pentru a economisi bani. Brokerul de asigurare vă găseşte soluţia optimă la preţul cel mai competitiv de pe piaţă. În

Mai mult

Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată

Legea 260  privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată LEGE Nr. 260/2008 din 4 noiembrie 2008 *** Republicată privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ

Mai mult

GHID PENTRU CONSUMATORI SITUAȚIA FORTE ASIGURĂRI REASIGURĂRI S.A.

GHID PENTRU CONSUMATORI SITUAȚIA FORTE ASIGURĂRI REASIGURĂRI S.A. GHID PENTRU CONSUMATORI SITUAȚIA FORTE ASIGURĂRI REASIGURĂRI S.A. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus prin Decizia nr. 1332/05.07.2016 retragerea autorizației de funcționare și solicitarea

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Program oferit in exclusivitate membrilor Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania - OAMGMAMR Cine este Garanti Bank? Sucursala din Romania Banca a inceput

Mai mult

Solutii de asigurari pentru managementul riscului

Solutii de asigurari pentru managementul riscului ASIGURAREA AFACERII SI MANAGEMENTUL RISCULUI Targu-Mures 10 aprilie 2019 ALEGEŢI VARIANTA DORITĂ: A. UN CÂŞTIG SIGUR DE 250 DE EURO? B. O ŞANSĂ DE 25% DE A CÂŞTIGA 1000 EURO ŞI O ŞANSĂ DE 75% DE A NU

Mai mult

Info IMM Europa

Info IMM Europa Allianz-Tiriac de 20 de ani un partener de incredere Virgil Soncutean Targu-Mures, Iunie 2014 Atunci si ACUM: 20 de ani de succes, performanta, profesionalism, calitate! Repere ale istoriei Allianz-Tiriac:

Mai mult

CF Seminar 13 - Contabilitatea capitalurilor 2

CF Seminar 13 - Contabilitatea capitalurilor 2 CONTABILITATEA REZULTATULUI, A PROVIZIOANELOR ȘI A ÎMPRUMUTURILOR ȘI DATORIILOR ASIMILATE Rezultatul exerciţiului (curent) şi reportat Rezultatul exerciţiului, din punct de vedere contabil, reprezintă

Mai mult

Info IMM Europa

Info IMM Europa Allianz-Tiriac de 20 de ani un partener de incredere Remi Vrignaud, CEO Timisoara, Iunie 2014 Atunci si ACUM: 20 de ani de succes, performanta, profesionalism, calitate! Repere ale istoriei Allianz-Tiriac:

Mai mult

CL2009R0272RO _cp 1..1

CL2009R0272RO _cp 1..1 2009R0272 RO 29.04.2011 001.001 1 Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său. B REGULAMENTUL (CE) NR. 272/2009 AL COMISIEI

Mai mult

INSPECȚIA MUNCII Nr.3/140/C.A.P./ APROBAT APROBAT Dantes Nicolae BRATU Inspector General de Stat Inspector General de Stat ANUNT Inspectia M

INSPECȚIA MUNCII Nr.3/140/C.A.P./ APROBAT APROBAT Dantes Nicolae BRATU Inspector General de Stat Inspector General de Stat ANUNT Inspectia M Nr.3/140/C.A.P./04.12.2017 APROBAT APROBAT Dantes Nicolae BRATU ANUNT Inspectia Muncii, cu sediul in Bucuresti, str. Matei Voievod, nr. 14, sector 2. intentioneaza sa achizitioneze direct, in conformitate

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 826 2016-11-02 Guvernul României privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru

Mai mult

SEMINAR DE ASIGURARI AUTO ORGANIZATOR : MEDIA XPRIMM CU SPRIJINUL OFICIAL : COMISIA NATIONALA A PIETEI FINANCIARE LUNI 2 APRILIE 2012 CHISINAU REPUBLI

SEMINAR DE ASIGURARI AUTO ORGANIZATOR : MEDIA XPRIMM CU SPRIJINUL OFICIAL : COMISIA NATIONALA A PIETEI FINANCIARE LUNI 2 APRILIE 2012 CHISINAU REPUBLI ORGANIZATOR : MEDIA XPRIMM CU SPRIJINUL OFICIAL : COMISIA NATIONALA A PIETEI FINANCIARE FRAUDA IN ASIGURARI: TIPOLOGIA FRAUDELOR ÎN ASIGURĂRI Fraudele sunt divizate în fraude interne şi externe. Fraudele

Mai mult

RAPORT ANUAL 2013 AL COMPANIEI DE ASIGURĂRI REASIGURĂRI EXIM ROMÂNIA S.A. Prezentul Raport este întocmit în conformitate cu prevederile Ordinului C.S.

RAPORT ANUAL 2013 AL COMPANIEI DE ASIGURĂRI REASIGURĂRI EXIM ROMÂNIA S.A. Prezentul Raport este întocmit în conformitate cu prevederile Ordinului C.S. RAPORT ANUAL 2013 AL COMPANIEI DE ASIGURĂRI REASIGURĂRI EXIM ROMÂNIA S.A. Prezentul Raport este întocmit în conformitate cu prevederile Ordinului C.S.A. 113119/2006 pentru punerea în aplicare a Normelor

Mai mult

GHID DE BENEFICII PRODUS DE ASIGURARE AUTO GBA v.2/ian 2019

GHID DE BENEFICII PRODUS DE ASIGURARE AUTO GBA v.2/ian 2019 GHID DE BENEFICII PRODUS DE ASIGURARE AUTO GBA v.2/ian 2019 BINE AI VENIT LA ALLIANZ-ȚIRIAC ÎȚI MULȚUMIM CĂ AI ALES ALLIANZ-ȚIRIAC PENTRU A-ȚI ASIGURA VEHICULUL. Acum, pentru că ai avut încredere să-ți

Mai mult

Banca Transilvania Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot

Banca Transilvania Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot sprijinul nostru pentru un credit responsabil si pentru alegerea casei

Mai mult

ANEVAR

ANEVAR Cerere chestionar privind raspunderea civila profesionala a Evaluatorilor membri ai ANEVAR Instructiuni: Cererea chestionar completata cu toate informatiile solicitate, impreuna cu dovada platii primei

Mai mult

Microsoft Word - Mangu_Florin_Raspunderea_civila.doc

Microsoft Word - Mangu_Florin_Raspunderea_civila.doc Răspunderea civilă. Constantele răspunderii civile 355 Cuprins PARTEA I. CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE PRIVIND RĂSPUNDEREA JURIDICĂ ȘI RĂSPUNDEREA CIVILĂ... 5 TITLUL I. DE LA RĂSPUNDEREA SOCIALĂ LA RĂSPUNDEREA

Mai mult

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzile adunate. Uită-te la aceste exemple simple despre

Mai mult

Cuprins: Introducere...3 Condiții generale privind asigurarea vehiculelor...6 Condiții speciale privind asigurarea vehiculelor Dacia...16

Cuprins: Introducere...3 Condiții generale privind asigurarea vehiculelor...6 Condiții speciale privind asigurarea vehiculelor Dacia...16 Cuprins: Introducere...3 Condiții generale privind asigurarea vehiculelor...6 Condiții speciale privind asigurarea vehiculelor Dacia...16 Pentru a oferi clienţilor săi servicii de calitate cât mai complete,

Mai mult

Generali România profil de companie

Generali România profil de companie Generali România profil de companie www.generali.ro România 1835 Deschiderea primei sucursale din România la Brăila 1993 Revenirea pe piața locală după o pauză de 45 de ani 2011 Fuziunea cu ARDAF și nașterea

Mai mult

Generali România profil de companie

Generali România profil de companie Generali România profil de companie www.generali.ro România 1835 Deschiderea primei sucursale din România la Brăila 1993 Revenirea pe piața locală după o pauză de 45 de ani 2011 Fuziunea cu ARDAF și nașterea

Mai mult

BIOFEEDBACK 2014 SRL GDPR POLITICA DE PĂSTRARE A DATELOR ȘI DE PROTECȚIE A ÎNREGISTRĂRILOR Cod: GDPR Ediția: 01 Revizia: 00 Autor: Ing. Petre Be

BIOFEEDBACK 2014 SRL GDPR POLITICA DE PĂSTRARE A DATELOR ȘI DE PROTECȚIE A ÎNREGISTRĂRILOR Cod: GDPR Ediția: 01 Revizia: 00 Autor: Ing. Petre Be GDPR POLITICA DE PĂSTRARE A ȘI DE PROTECȚIE A ÎNREGISTRĂRILOR Cod: GDPR-004-1 Ediția: 01 Revizia: 00 Autor: Ing. Petre Berechet-Comănescu, Director Științific Semnătura: Aprobat: Mihai Fănățan, Director

Mai mult

Multi-Risc ANTREPRENOR Alege un pachet de asigurari special gandit pentru INSTITUTII de INVATAMANT si EDUCATIE, ce iti ofera acoperirile de care ai ne

Multi-Risc ANTREPRENOR Alege un pachet de asigurari special gandit pentru INSTITUTII de INVATAMANT si EDUCATIE, ce iti ofera acoperirile de care ai ne Multi-Risc ANTREPRENOR Alege un pachet de asigurari special gandit pentru INSTITUTII de INVATAMANT si EDUCATIE, ce iti ofera acoperirile de care ai nevoie, asa cum ai nevoie: raspunderea civila fata de

Mai mult

Evoluția principalilor indicatori ai asigurătorilor și brokerilor de asigurare pentru anul date provizorii - 1.Prezentarea activității desfășur

Evoluția principalilor indicatori ai asigurătorilor și brokerilor de asigurare pentru anul date provizorii - 1.Prezentarea activității desfășur Evoluția principalilor indicatori ai asigurătorilor și brokerilor de asigurare pentru anul 2013 - date provizorii - 1.Prezentarea activității desfășurate de societățile de asigurare în 2013 Analiza indicatorilor

Mai mult

dosarul nr. 2ra-522/13 prima instanţă: V. Ghedreuţan instanţa de apel: N. Marveeva, N. Chircu, V. Harmaniuc D E C I Z I E 25 aprilie 2013 mun. Chişină

dosarul nr. 2ra-522/13 prima instanţă: V. Ghedreuţan instanţa de apel: N. Marveeva, N. Chircu, V. Harmaniuc D E C I Z I E 25 aprilie 2013 mun. Chişină dosarul nr. 2ra-522/13 prima instanţă: V. Ghedreuţan instanţa de apel: N. Marveeva, N. Chircu, V. Harmaniuc D E C I Z I E 25 aprilie 2013 mun. Chişinău Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ

Mai mult

Microsoft Word - c53c-77ca-186a-8a45.docx

Microsoft Word - c53c-77ca-186a-8a45.docx CONTRACT PRESTĂRI SERVICII Nr. / 2019 1.Părţile În temeiul Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice și a HG nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodolgice de aplicare a prevederilor referitoare

Mai mult

Nr. întrebare Ce este asigurarea? Contractantul asigurării este: INTREBĂRI INTERMEDIARI ÎN ASIGURĂRI/ANGAJAT SOCIETATE CARE DESFĂȘOA

Nr. întrebare Ce este asigurarea? Contractantul asigurării este: INTREBĂRI INTERMEDIARI ÎN ASIGURĂRI/ANGAJAT SOCIETATE CARE DESFĂȘOA Nr. întrebare 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ce este asigurarea? Contractantul asigurării este: INTREBĂRI INTERMEDIARI ÎN ASIGURĂRI/ANGAJAT SOCIETATE CARE DESFĂȘOARĂ ACTIVITATE DE DISTRIBUȚIE Variante de răspuns (o

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI ÎN ASIGURĂRILE AUTO CONFERINŢA DE ASIGURĂRI REPUBLICA MOLDOVA VIOREL VASILE PREȘEDINTE PRBAR 10 OCTOMBRIE 2017 10 MEMBRI FONDATORI PRBAR / 15 DECEMBRIE 2016 SAFETY BROKER DE ASIGURARE

Mai mult

Contract furnizare de produse

Contract  furnizare de produse Contract de servicii nr. / În temeiul Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice s-a încheiat prezentul contract de servicii, între U.A.T. JUDEŢUL HUNEDOARA, cu sediul în Deva, str. 1 Decembrie 1918

Mai mult

HOTĂRÂRE Nr. 8 din privind aprobarea metodologiei, cuantumul maxim si situatiile deosebite pentru care se acorda ajutoare de urgenta din bu

HOTĂRÂRE Nr. 8 din privind aprobarea metodologiei, cuantumul maxim si situatiile deosebite pentru care se acorda ajutoare de urgenta din bu HOTĂRÂRE Nr. 8 din 30.01.2019 privind aprobarea metodologiei, cuantumul maxim si situatiile deosebite pentru care se acorda ajutoare de urgenta din bugetul local in baza Legii 416/2001 Consiliul local

Mai mult

REGULAMENT DE DESFĂŞURARE al Campaniei Donează cu Pago - prima ediție - 1.Organizatorul, regulamentul şi durata campaniei 1.1.Organizator Organizator

REGULAMENT DE DESFĂŞURARE al Campaniei Donează cu Pago - prima ediție - 1.Organizatorul, regulamentul şi durata campaniei 1.1.Organizator Organizator REGULAMENT DE DESFĂŞURARE al Campaniei Donează cu Pago - prima ediție - 1.Organizatorul, regulamentul şi durata campaniei 1.1.Organizator Organizator al campaniei Donează cu Pago (în continuare Campania)

Mai mult

INFO GENERALE (pe scurt) pentru PROGRAM Achizitie Autovehicul Electric hibrid si Autovehicul pur electric prin programul RABLA PLUS 2019 Informatiile

INFO GENERALE (pe scurt) pentru PROGRAM Achizitie Autovehicul Electric hibrid si Autovehicul pur electric prin programul RABLA PLUS 2019 Informatiile INFO GENERALE (pe scurt) pentru PROGRAM Achizitie Autovehicul Electric hibrid si Autovehicul pur electric prin programul RABLA PLUS 2019 Informatiile de mai jos reprezinta o sinteza a informatiilor din

Mai mult

REGULAMENTUL OFICIAL AL CAMPANIEI PROMOTIONALE Christian Tour implineste 21 de ani. De ziua noastra, iti dam o vacanta! Perioada Campaniei: 17 august

REGULAMENTUL OFICIAL AL CAMPANIEI PROMOTIONALE Christian Tour implineste 21 de ani. De ziua noastra, iti dam o vacanta! Perioada Campaniei: 17 august REGULAMENTUL OFICIAL AL CAMPANIEI PROMOTIONALE Christian Tour implineste 21 de ani. De ziua noastra, iti dam o vacanta! Perioada Campaniei: 17 august 2018 SECŢIUNEA 1. ORGANIZATORUL ŞI REGULAMENTUL OFICIAL

Mai mult

Microsoft Word - Mangu_Florin_Raspunderea_civila.doc

Microsoft Word - Mangu_Florin_Raspunderea_civila.doc Răspunderea civilă. Constantele răspunderii civile 355 Cuprins PARTEA I. CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE PRIVIND RĂSPUNDEREA JURIDICĂ ȘI RĂSPUNDEREA CIVILĂ... T)TLUL ). DE LA RĂSPUNDEREA SOC)ALĂ LA RĂSPUNDEREA

Mai mult

Termeni și condiții Articolul 1: Definiții În acești termeni și condiții (numiți în continuare Termeni ), termenii definiți mai jos au următorul înțel

Termeni și condiții Articolul 1: Definiții În acești termeni și condiții (numiți în continuare Termeni ), termenii definiți mai jos au următorul înțel Termeni și condiții Articolul 1: Definiții În acești termeni și condiții (numiți în continuare Termeni ), termenii definiți mai jos au următorul înțeles: 1.1 Acord : un acord între client și AirHelp, la

Mai mult

Microsoft Word - CF seminar Contabilitatea capitalurilor Rezolvari

Microsoft Word - CF seminar Contabilitatea capitalurilor Rezolvari CONTABILITATEA CAPITALULUI SOCIAL, A PRIMELOR DE CAPITAL, A REZERVELOR ȘI A ACȚIUNILOR PROPRII Capitalurile proprii reprezintă interesul rezidual al acţionarilor sau asociaţilor în activele unei entităţi

Mai mult

Regulament Pensii

Regulament Pensii PROIECT REGULAMENT PENSII C.A.A. V 10.0-2016 Regulament pensii Art. 1 Exercitare dreptului la pensie din sistemul C.A.A. Dreptul la pensie, respectiv la asigurările sociale ale avocaților și urmașilor

Mai mult

Secţiunea 1

Secţiunea 1 Hotărâre 857 2015-10-14 Guvernul României privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe Monitorul Oficial anul 2015 al Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului al României nr Protocolului

Mai mult

04_Model_Contract_de_furnizare_incaltaminte

04_Model_Contract_de_furnizare_incaltaminte Contract de furnizare produse nr. data Preambul În temeiul Legii 98/2016 si HG 395/2016 privind achizitiile publice, s-a încheiat prezentul contract de furnizare produse, între: 1. Părţi contractante Între.

Mai mult

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 22.6.2018 A8-0205/80 80 Considerentul 1 a (nou) (1a) Crearea unei Autorități Europene a Muncii ar putea juca un rol important în asigurarea aplicării normelor prevăzute în prezentul regulament, în special

Mai mult

REGULAMENTUL CAMPANIEI PROMOTIONALE

REGULAMENTUL CAMPANIEI PROMOTIONALE REGULAMENTUL OFICIAL AL CAMPANIEI DE VANZARI PENTRU ASIGURAREA DE CALATORIE EUROLIFE Art. 1. ORGANIZATORUL (1) Organizatorii Campaniei sunt: Eurolife ERB Asigurari Generale S.A., cu sediul in Bucuresti,

Mai mult

Microsoft Word - e8e7-1dc0-fc0b-ccbb

Microsoft Word - e8e7-1dc0-fc0b-ccbb LEGE Nr. 257 din 22 mai 2001 *** Republicată privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL

Mai mult

SECŢIUNEA IV

SECŢIUNEA IV SERVICIUL DE TELECOMUNICAŢII SPECIALE UNITATEA MILITARĂ 0731 BUCUREŞTI Nr. din Ex. unic SECŢIUNEA IV MODEL ACORD-CADRU ŞI CONTRACT SUBSECVENT SERVICII DE ASIGURARE OBLIGATORIE DE RĂSPUNDERE CIVILĂ PENTRU

Mai mult

1

1 1 INFORMAŢII JURIDICE Copyright 2015 ZTE CORPORATION. Toate drepturile rezervate. Nicio parte a acestei publicaţii nu poate fi extrasă, reprodusă, tradusă sau utilizată în orice formă sau prin orice mijloace,

Mai mult

Microsoft Word fisa web Myanmar.doc

Microsoft Word fisa web Myanmar.doc REGIMUL DE SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA MYANMAR SURSA Uniunea Europeană MĂSURI RESTRICTIVE 1. DECIZIA 2013/184/PESC a Consiliului din 22 aprilie 2013 privind măsuri restrictive împotriva Myanmar/Birmaniei şi de

Mai mult

슬라이드 1

슬라이드 1 Cuprins 1. Rolul BNR în menținerea stabilității financiare 2. Instrumente bancare de economisire și plată În loc de introducere... Știați că Muzeul Tezaurului BNR se află la Mănăstirea Tismana? Acesta

Mai mult

TA

TA 1.10.2015 A8-0140/ 001-026 AMENDAMENTE 001-026 depuse de Comisia pentru afaceri juridice Raport Lidia Joanna Geringer de Oedenberg A8-0140/2015 Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă

Mai mult

Pentru înregistrarea mijloacelor de transport în evidenţele com

Pentru înregistrarea mijloacelor de transport în evidenţele com ACTE NECESARE PENTRU ELIBERAREA CERTIFICATELOR FISCALE CERERE (verso- formular tip); BULETIN CARTE DE IDENTITATE (fotocopie); TAXA ELIBERARE CERTIFICAT FISCAL = 2,00 lei TAXA ELIBERARE IN REGIM DE URGENTA

Mai mult

Antet BRM

Antet BRM Bursa Română de Mărfuri S.A. Romanian Commodities Exchange Strada Buzeşti 50-52 sector 1 Bucureşti România Tel. +40-21 317 45 60 Fax +40-21 317 28 78 E-mail: office@brm.ro http://www.brm.ro RAPORT privind

Mai mult

POLITICA privind ANTI-MITA și ANTICORUPȚIA I. INTRODUCERE 1.1 SCOP Această politică stabilește principiile relevante și regulile ce trebuie respectate

POLITICA privind ANTI-MITA și ANTICORUPȚIA I. INTRODUCERE 1.1 SCOP Această politică stabilește principiile relevante și regulile ce trebuie respectate POLITICA privind ANTI-MITA și ANTICORUPȚIA I. INTRODUCERE 1.1 SCOP Această politică stabilește principiile relevante și regulile ce trebuie respectate de către angajații, colaboratorii, afiliații și oricine

Mai mult

Microsoft Word - carte_finante

Microsoft Word - carte_finante CUPRINS Introducere... XIII PARTEA I. REPERE TEORETICE PRIVIND FINANŢELE PERSONALE... 1 Capitolul 1. Planificarea financiară... 1 1.1. Planificarea de-a lungul etapelor de viaţă ale individului... 1 1.1.1.

Mai mult

AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR NATIONAL AGENCY FOR SOLVING COMPLAINTS MD-2001, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124,

AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR NATIONAL AGENCY FOR SOLVING COMPLAINTS MD-2001, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124, AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR NATIONAL AGENCY FOR SOLVING COMPLAINTS MD-2001, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124, et. 4, tel: 022 820652, fax: 022 820651, e-mail: contestatii@ansc.md

Mai mult

Word Pro BH.lwp

Word Pro BH.lwp MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE DECIZIA Nr. 78 din 2006 privind solutionarea contestatiei formulata de SC X SRL Directia Generala

Mai mult

Microsoft Word - Declaratie avere Albu C 2014 site

Microsoft Word - Declaratie avere Albu C 2014 site Anexa 1 DECLARAŢIE DE AVERE Subsemnatul, prof. univ. dr. Cătălin Nicolae ALBU, având funcţia de director al unui contract de cercetare cu finanţare de la CNCS la Facultatea de Contabilitate şi Informatică

Mai mult

Norme Metodologice din forma sintetica pentru data

Norme Metodologice din forma sintetica pentru data Norme metodologice din 30 noiembrie 2011 privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului

Mai mult

AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR NATIONAL AGENCY FOR SOLVING COMPLAINTS MD-2001, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124,

AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR NATIONAL AGENCY FOR SOLVING COMPLAINTS MD-2001, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124, AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR NATIONAL AGENCY FOR SOLVING COMPLAINTS MD-2001, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124, et. 4, tel: 022 820652, fax: 022 820651, e-mail: contestatii@ansc.md

Mai mult

INFORMAȚII STANDARD LA NIVEL EUROPEAN PRIVIND CREDITUL DE NEVOI PERSONALE 1. Identitatea și datele de contact ale creditorului Creditor Adresă Număr d

INFORMAȚII STANDARD LA NIVEL EUROPEAN PRIVIND CREDITUL DE NEVOI PERSONALE 1. Identitatea și datele de contact ale creditorului Creditor Adresă Număr d INFORMAȚII STANDARD LA NIVEL EUROPEAN PRIVIND CREDITUL DE NEVOI PERSONALE 1. Identitatea și datele de contact ale creditorului Creditor Adresă Număr de telefon E-mail Pagina web Intermediar de credit Adresă

Mai mult

Aprobat prin Decizia Consiliului de Administraţie nr. 47 din 07 august 2019 Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnol

Aprobat prin Decizia Consiliului de Administraţie nr. 47 din 07 august 2019 Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnol Aprobat prin Decizia Consiliului de Administraţie nr. 47 din 07 august 2019 Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației Ghid pentru elaborarea procedurii

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Traian Popa.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Traian Popa.ppt [Compatibility Mode] ROLUL LIBERALIZĂRII PIEȚEI TRANSPORTURILOR RUTIERE PENTRU PIEȚELE NAȚIONALE ALE STATELOR MEMBRE O piață liberă este un sistem în care prețurile pentru bunuri și servicii sunt determinate de către o piață

Mai mult

TERMENI ȘI CONDIȚII STANDARD DE VÂNZARE ale Neon & Sign - Reghin 1. Domeniu de aplicare 1.1. Următorii termeni și condițiile standard de vânzare (denu

TERMENI ȘI CONDIȚII STANDARD DE VÂNZARE ale Neon & Sign - Reghin 1. Domeniu de aplicare 1.1. Următorii termeni și condițiile standard de vânzare (denu TERMENI ȘI CONDIȚII STANDARD DE VÂNZARE ale Neon & Sign - Reghin 1. Domeniu de aplicare 1.1. Următorii termeni și condițiile standard de vânzare (denumite scurt "Condiții") se aplică tuturor produselor

Mai mult

Regulamentul Castiga un cupon de 200 lei SECŢIUNEA 1. ORGANIZATORUL Organizatorul campaniei publicitare Castiga un cupon de 200 lei (denumitã ȋn conti

Regulamentul Castiga un cupon de 200 lei SECŢIUNEA 1. ORGANIZATORUL Organizatorul campaniei publicitare Castiga un cupon de 200 lei (denumitã ȋn conti Regulamentul Castiga un cupon de 200 lei SECŢIUNEA 1. ORGANIZATORUL Organizatorul campaniei publicitare Castiga un cupon de 200 lei (denumitã ȋn continuare Campania ) este CARREFOUR ROMÂNIA S.A., persoană

Mai mult

Politica de confidențialitate site web Versiune din: Putem actualiza periodic prezenta Politică, pe măsură ce activitatea și serviciile pre

Politica de confidențialitate site web Versiune din: Putem actualiza periodic prezenta Politică, pe măsură ce activitatea și serviciile pre Politica de confidențialitate site web Versiune din: 25.05.2018 Putem actualiza periodic prezenta Politică, pe măsură ce activitatea și serviciile prestate pentru tine se extind sau se modifică, sau atunci

Mai mult

Aprobat Director Adrian Rizea CAIET DE SARCINI privind achiziţia prin cumparare directa a unui autovehicul

Aprobat Director Adrian Rizea CAIET DE SARCINI privind achiziţia prin cumparare directa a unui autovehicul Aprobat Director Adrian Rizea CAIET DE SARCINI privind achiziţia prin cumparare directa a unui autovehicul I. Introducere Prezentul caiet de sarcini conţine ansamblul cerinţelor tehnice şi calitative minime,

Mai mult

Raport curent conform: Legii 297/2004, Regulamentului CNVM nr. 1/2006 Data raportului: Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valori

Raport curent conform: Legii 297/2004, Regulamentului CNVM nr. 1/2006 Data raportului: Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valori Raport curent conform: Legii 297/2004, Regulamentului CNVM nr. 1/2006 Data raportului: 11.04.2017 Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti, ctg.

Mai mult

Microsoft Word - Copy of Anexa_1_Formular_Declaratie_Avere

Microsoft Word - Copy of Anexa_1_Formular_Declaratie_Avere Anexa 1 DECLARAŢIE DE AVERE Subsemnata BURLAN MARILENA, având funcţia de administrator financiar la Departamentul de Educatie Fizica si Sport, domiciliul orasul Voluntari, cunoscând prevederile art. 292

Mai mult

W E ASIGURAREA PRIVIND RISCUL DE ANULARE A CONTRACTULUI DE COMERCIALIZARE A PACHETULUI DE SERVICII TURISTICE - STORNO STANDARD - Condiţ

W E ASIGURAREA PRIVIND RISCUL DE ANULARE A CONTRACTULUI DE COMERCIALIZARE A PACHETULUI DE SERVICII TURISTICE - STORNO STANDARD - Condiţ ASIGURAREA PRIVIND RISCUL DE ANULARE A CONTRACTULUI DE COMERCIALIZARE A PACHETULUI DE SERVICII TURISTICE - STORNO STANDARD - Condiţii generale 1. CLAUZA OPERATIVĂ 1.1. OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP se

Mai mult

brosura PF_iunie 2016_web

brosura PF_iunie 2016_web Fericirea înseamnă să te poţi bucura de lucrurile simple. La orice vârstă. Fără griji. BROȘURĂ PERSOANĂ FIZICĂ Economisiţi pentru viitorul dumneavoastră! economii Economisirea pentru perioada retragerii

Mai mult

Microsoft Word - bun declaratie avere 2018 fara CNP (1).doc

Microsoft Word - bun declaratie avere 2018 fara CNP (1).doc Anexa 1 DECLARAŢIE DE AVERE Subsemnata Țițan Emilia având funcția de director școală doctorală, la CSUD ASE Bucuești, CNP..., domiciliul București, str...., nr..., cunoscând prevederile art. 9 din Codul

Mai mult

HG 1/2016 Normele metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal SECTIUNEA 3: Scutirea de impozit a profitului reinvestit 11. (1) In a

HG 1/2016 Normele metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal SECTIUNEA 3: Scutirea de impozit a profitului reinvestit 11. (1) In a HG 1/2016 Normele metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal SECTIUNEA 3: Scutirea de impozit a profitului reinvestit 11. (1) In aplicarea prevederilor art. 22 alin. (1) din Codul fiscal,

Mai mult

Microsoft Word - BAREM NOTARE 3 ANI_DE SEMNAT_CORECT

Microsoft Word - BAREM NOTARE 3 ANI_DE SEMNAT_CORECT UNIUNEA NAȚIONALĂ A EXECUTORILOR JUDECĂTOREȘTI JUDECĂTORESC PENTRU PERSOANELE CARE AU EXERCITAT TIMP DE 3 ANI FUNCȚII DE SPECIALITATE JURIDICĂ BAREM NOTARE - DREPT CIVIL I. Subiectul nr. 1: Reguli speciale

Mai mult

Microsoft Word - DECLARAŢIE DE AVERE 2018 (1).docx

Microsoft Word - DECLARAŢIE DE AVERE 2018 (1).docx DECLARAŢIE DE AVERE Subsemnata, Năstase Virginia, având funcţia de Director la Direcţia Socială, cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal privind falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere

Mai mult

OG revizuire CPF _Procedura amiabila_2 august 2019 FINAL

OG revizuire CPF _Procedura amiabila_2 august 2019 FINAL 2 august 2019 Comentarii - Ordonanţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală PROIECT DE ORDONANTA PROPUNERE DE MODIFICARE OBSERVATII Art. I - Legea nr. 207/2015

Mai mult

INFORMAREA PERSOANEI VIZATE potrivit Regulamentului european general privind protecția datelor (GDPR) 1. CATEGORII DE DATE. SCOP. TEMEI. Colaboratori

INFORMAREA PERSOANEI VIZATE potrivit Regulamentului european general privind protecția datelor (GDPR) 1. CATEGORII DE DATE. SCOP. TEMEI. Colaboratori INFORMAREA PERSOANEI VIZATE potrivit Regulamentului european general privind protecția datelor (GDPR) 1. CATEGORII DE DATE. SCOP. TEMEI. Colaboratori actuali sau potențiali ai ULBS Putem prelucra date

Mai mult

Deloitte

Deloitte Tax & Legal Weekly Alert 26 iulie 2019 În acest număr: Modificările aduse legislației cu privire la casele de marcat În data de 17 iulie 2019, a fost publicată Legea privind abrogarea alin. (1), (2) și

Mai mult

REGULAMENT PRIVIND UTILIZAREA SERVICIULUI DE ÎNCHIRIERE DE BICICLETE STATIE VELOPARK FOCSANI 1

REGULAMENT PRIVIND UTILIZAREA SERVICIULUI DE ÎNCHIRIERE DE BICICLETE STATIE VELOPARK FOCSANI 1 REGULAMENT PRIVIND UTILIZAREA SERVICIULUI DE ÎNCHIRIERE DE BICICLETE STATIE VELOPARK FOCSANI 1 Cuprins Articolul 1 - Stație pilot self-service de închiriere de biciclete... 3 Articolul 2 - Condiții generale

Mai mult

Addresseex

Addresseex Notă de informare privind confidențialitatea și protecția datelor personale ale candidaților 1. Introducere Prezenta notă de informare ( Nota de Informare ) prezintă anumite informații privind modalitatea

Mai mult

Instructiuni de cursa_cupa_unu_mai_2016_v2.pages

Instructiuni de cursa_cupa_unu_mai_2016_v2.pages Cupa Unu Mai 23-24 aprilie 2016 Instrucțiuni de cursă 1. Autoritate organizatoare În spiritul Regulilor de Cursă pentru Veliere (RRS) ISAF 2013-2016 pct.89.1 autoritatea organizatoare este Club Sportiv

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de Econ

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de Econ FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul

Mai mult

Deloitte

Deloitte Tax & Legal Weekly Alert 19 iunie 2019 În acest număr: Propunere de modificare a tratamentului TVA aferent operațiunilor de leasing În ședința de Guvern din data de 12 iunie 2019, s-a luat notă de propunerea

Mai mult

Microsoft Word - Anexa Nr.8 - Contract inchiriere Agrememt si Sport o singura data FINAL

Microsoft Word - Anexa Nr.8 - Contract inchiriere Agrememt si Sport o singura data FINAL Anexa Nr.8 la H.C.L.S. 6 Nr.../...2019 MUNICIPIUL BUCUREŞTI CONSILIUL LOCAL AL SECTORULUI 6 ADMINISTRAŢIA ŞCOLILOR Splaiul Independenţei Nr. 315-317, Sector 6, Bucureşti tel. 021/430.51.42-43, fax 021/430.51.44

Mai mult

Microsoft Word - Formular_Declaratie_Avere_2014

Microsoft Word - Formular_Declaratie_Avere_2014 Anexa 1 DECLARAŢIE DE AVERE Subsemnatul/Subsemnata, DUTESCU ADRIANA, având funcţia de expert pe termen lung in cadrul proiectului POSDRU 137280 Studentii de azi, profesionistii de maine, domiciliul in

Mai mult

REGULAMENTUL CONCURSULUI "“

REGULAMENTUL CONCURSULUI “ REGULAMENTUL CONCURSULUI "Blog Match" organizat de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală în perioada 27.02.2014 2.03.2014 Art. 1. Organizatorul Organizatorul concursului Blog Match, este Societatea

Mai mult

Microsoft Word - AB_Anexa 1 Formular_Declaratie_Avere L _mail

Microsoft Word - AB_Anexa 1 Formular_Declaratie_Avere L _mail Anexa 1 DECLARAŢIE DE AVERE Subsemnatul/Subsemnata, BARA Adela având funcţia de Prof.univ.dr. la Departamentul de Informatica Ecnomica, Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica CNP

Mai mult

DECLARAŢIE DE AVERE Nr. 18/ Subsemnatul/Subsemnata, TUTOVEANU DRAGOS, având funcţia de _CONSILIER SUPERIOR la A.P.I.A-C.J.BRASOV, CNP, domic

DECLARAŢIE DE AVERE Nr. 18/ Subsemnatul/Subsemnata, TUTOVEANU DRAGOS, având funcţia de _CONSILIER SUPERIOR la A.P.I.A-C.J.BRASOV, CNP, domic DECLARAŢIE DE AVERE Nr. 18/06.06.2013 Subsemnatul/Subsemnata, TUTOVEANU DRAGOS, având funcţia de _CONSILIER SUPERIOR la A.P.I.A-C.J.BRASOV, CNP, domiciliul LOC. BRASOV, cunoscând prevederile art. 292 din

Mai mult

슬라이드 1

슬라이드 1 1750 î.hr. Mesopotamia antică Al 6-lea rege babilonian, Hammurabi, a creat primele legi: Codul lui Hammurabi. Astfel apar primele forme de asigurări în strânsă legatură cu dezvoltarea puterilor maritime.

Mai mult