Microsoft Word - 5 emilian1 monahism IGA.doc

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Microsoft Word - 5 emilian1 monahism IGA.doc"

Transcriere

1 Monahismul în viaţa şi opera Sfântului Ioan Gură de Aur Anul acesta 2007, când se împlinesc 1600 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Gură de Aur, Biserica Ortodoxă din întreaga lume a organizat evenimente în care a evocat viaţa şi opera celui mai mare predicator creştin. În mod deosebit, pelerinii din România prin străduinţa Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi locţiitor de Mitropolit al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au avut bucuria, ca la hramul Catedralei mitropolitane din Iaşi Sfânta Cuvioasă Parascheva din 14 octombrie, să cinstească moaştele Sf. Ioan Gură de Aur aduse de la Mănăstirea Sfântul Varlaam (Meteora) din Grecia. Sf. Ioan Gură de Aur supranumit Hrisostom, este după Maica Domnului cel mai des sfânt pomenit la slujbele Bisericii noastre, pentru că zilnic se săvârşeşte Liturghia alcătuită de acest sfânt părinte. Tâlcuitor neobosit al Sfintelor Scripturi, slujitor al Cuvântului lui Dumnezeu, Sf. Ioan a fost şi un doritor, trăitor şi apărător al vieţuirii monahale, caracteristici ce doresc să le evidenţiez în rândurile de faţă. 1. Drumul Sf. Ioan Gură de Aur către monahism Ascultător fiind faţă de mama sa Antuza (tatăl său Secundus trecuse la cele veşnice la puţin timp după naşterea sa), dar mai ales de glasul lăuntric prin care Domnul îl chema la o viaţă de înaltă slujire duhovnicească, Sf. Ioan renunţă încă de tânăr la lucrurile lumeşti (casă, avere). Această hotărâre o ia numai după ce cu credincioşie poartă de grijă mamei sale, care se săvârşeşte din viaţă atunci când el trecuse de douăzeci de ani. Asigurându-i o bogată educaţie la şcolile renumite din acea vreme, mama sa Antuza a înţeles dorinţa fiului său de a deveni călugăr şi nu s-a împotrivit, ci l-a sfătuit ca să urmeze această cale la momentul potrivit. Şi spune Sf. Ioan Gură de Aur: Când mama a simţit ce am de gând să fac, m-a luat de mână şi m-a dus în camera ei. S-a aşezat alături de mine, pe patul în care m-a născut. A început să varse râuri de lacrimi şi să adauge cuvinte mai jalnice ca lacrimile. Plângând, mi-a grăit

2 126 aşa: Eu, copilul meu, n-am avut norocul să mă bucur multă vreme de frumoasele însuşri ale tatălui tău. Aşa a vrut Dumnezeu. Moartea lui a urmat naşterii tale şi te-a lăsat pe tine orfan, iar pe mine văduvă înainte de vreme. Numai cele ce suferă văduvia pot cunoaşte bine greutăţile văduviei.(...) Îţi cer, însă, un har pentru toate câte pentru tine am făcut: nu mă lăsa văduvă a doua oară, nici nu-mi aprinde din nou în suflet stinsa mea durere. Aşteaptă sfârşitul meu. Poate peste puţin voi pleca şi eu. Voi tinerii aveţi nădejde să ajungeţi la adânci bătrâneţi; dar noi, cei bătrâni, nu aşteptăm altceva decât moartea. Când mă vei da pământului şi vei pune oasele mele alături de oasele tatălui tău, pleacă în călătorii cât mai îndepărtate, străbate orice mări vrei. Atunci nimeni nu-ţi va pune piedici. Dar atâta vreme cât mai am în mine suflare, îngăduie să locuieşti alături de mine. Să nu superi pe Dumnezeu în zadar şi fără de folos, aducând necazuri atât de mari peste capul meu, care cu nimic nu ţi-am greşit. Dacă ai, însă, vreo pricină să mă învinuieşti că te silesc să-ţi administrezi singur averile, te rog, nu te uita că-ţi sunt mamă, nu ţine seamă de creşterea ce ţi-am dat, nu ţine seamă de dragostea ce-ţi port! Nu ţine seamă de nimic! Fugi de mine, cum fugi de vicleni şi de duşmani! Dar dacă fac totul ca să-ţi dau cât mai mult răgaz pe calea vieţii, pe care vrei să apuci, acest lanţ, de n-ar fi altă pricină, da, acest lanţ să te ţină alături de mine. De ai spune că ai nenumăraţi prieteni, care te iubesc, află, dragul meu, că nici unul nu-ţi va oferi bucuria unei libertăţi atât de mari cum ţi-o ofer eu, pentru că nici unul nu poartă grijă, la fel ca mine, de bunul tău nume 1. La rugămintea şi stăruinţa mamei sale, Ioan nu a plecat la mănăstire aşa cum îl sfătuia şi îndemna prietenul său Vasile, însă, se spune că trăind alturi de mamă, a transformat casa în mănăstire, studiind Sfintele Scripturi şi ducând o viaţă de ascet. Prima dată când Sfântul Ioan s-a gândit să meargă la mănăstire, privea viaţa monahală din altă perspectivă, tocmai de aceea Dumnezeu nu a îngăduit să-şi urmeze dorinţa fiindcă nu era îndeajuns de pregătit pentru o asemenea lucrare: 1 Sfântul Ioan Gură de Aur, Scrieri, partea întîi (Omilii la Facere I), în «P.S.B.», 21, traducere, introducere, indici şi note de Pr. D. Fecioru, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române (EIBMBOR), Bucureşti, 1987, p. 8,9,10, apud MG, 48, 627.

3 MONAHISMUL ÎN VIAŢA ŞI OPERA SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR 127 Odinioară, când mă hotărâsem să părăsesc oraşul şi să îmbrăţişez viaţa monahală, cercetam şi mă interesam mult de următorul lucru: de unde-mi voi procura cele trebuincioase traiului? voi putea mânca pâine proaspătă făcută în aceeaşi zi? nu cumva voi fi silit să întrebuinţez acelaşi untdelemn şi pentru candelă, şi pentru hrană? nu cumva voi fi împins să mănânc mâncare proastă de legume, să fiu silit la munci grele, de pildă să mi se poruncească să sap pământul, să car lemne, să aduc apă şi să slugăresc la toate celelalte munci tot atât de grele ca şi aceasta? Pe vremea aceea nu mă interesam de altceva decât dacă voi găsi odihnă la mănăstire. [...] Noi, însă, monahii, cărora nu ne stă în faţă nici câştigare de averi, nici dobândire de pământuri, şi cerurile şi bunurile cereşti, pe care ochiul nu le-a văzut, nici urechea nu le-a auzit, nici la inima omului nu s-au suit (I Cor. 2, 9), noi umblăm după odihnă; din pricina aceasta suntem cu atât mai de plâns şi mai lipsiţi de voinţă decât aceia (e vorba de demnitarii din administraţie la care face referire Sfântul Ioan Gură de Aur) 2. Nu mult după aceea, prin 374 sau 375, după ce mama sa a părăsit lumea aceasta, tânărul Ioan a putut să-şi împlinească dorul său făurit cu prietenul său Vasile, de a îmbrăţişa adevărata filosofie, adică de a se face monah. S-a retras în munţii învecinaţi cu Antiohia şi s-a pus sub ascultarea unui bătrân ascet sirian. În sihăstria acestuia a stat patru ani. Dorind, însă, să ducă o viaţă şi mai desăvârşită, după pildele sfinţilor sihaştri, care se nevoiau în munţii Antiohiei, s-a adăncit în pustietea muntelui şi a trăit vreme de doi ani de unul singur într-o peşteră, supunându-şi trupul la nevoinţe mai presus de fire 3. Desigur, viaţa monahală a fost îmbrăţişată de tânărul Ioan, numai după ce a primit Taina Sfântului Botez (în acea perioadă botezul era preponderent administrat la vârsta adultă, după o perioadă de catehumenat), beneficiind de lucrarea harului Sfăntului Duh atât în viaţa sa de familie (când începuse a studia Sfintele Scripturi şi a citi scrierile creştine), cât şi după ce a devenit monah şi cleric. După ce a petrecut şase ani în asceză şi sihăstrie, tânărul monah (cu sănătatea afectată din cauza postului exagerat şi a multelor nevoinţe), a 2 Idem, Despre mărginita putere a diavolului. Despre căinţă. Despre necazuri şi biruirea tristeţii (cap. Comparaţie dintre împărat şi monah), trad. de Pr.Prof. D. Fecioru, EIBMBOR, Bucureşti, 2002, p Ibidem, p. 10.

4 128 făcut ascultare de Sfântul Meletie, episcop al Antiohiei şi a revenit în lumea din care plecase. Este hirotonit diacon în anul 381 şi se ocupa cu catehizarea celor ce urmau să primească botezul (adică a catehumenilor), cu scrierea lucrărilor sale din tinereţe, între care neegalatul său tratat despre preoţie 4. Primeşte apoi şi Taina preoţiei în anul 386 de la episcopul Flavian, slujind şi predicând doisprezece ani la catedrala episcopală din Antiohia, a doua metropolă a imperiului bizantin 5. Activitatea sa bogată în propovăduirea Sfintei Treimi, a cuvântului Sfintei Scripturi, a slujirii Bisericii lui Hristos şi a oamenilor l-a făcut cunoscut pe Sf. Ioan Gură de Aur în toată lumea creştină. Calităţile sale de distins teolog şi vieţuire duhovnicească l-au recomandat în alegerea de Arhiepiscop al Constantinopolei (după trecerea la Domnul a arhiepiscopului Nectarie în 397), fiind hirotonit la 17 decembrie 397 şi întronizat la 28 februarie anul Contemporan cu marii părinţi ai monahismului răsăritean: Sf. Antonie cel Mare ( ; întemeietorul vieţii isihaste), Sf. Pahomie cel Mare ( ; întemeietorul vieţii de obşte), Sf. Macarie cel Mare (aproximativ , zis Egipteanul), Sf. Atanasie cel Mare ( ; biograful Sf. Antonie) şi cu Sf. Vasile cel Mare ( ; autorul Regulilor monahale mari şi mici), Sf. Ioan Gură de Aur a urmat asemenea lor, cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos care a spus: Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie (Matei 16, 24) şi Căutaţi împărăţia cerurilor, şi toate acestea se vor adăuga vouă (Matei 6,33). Vorbind despre aceste cuvinte ale Mântuitorului Hristos credincioşilor, Sf. Ioan Gură de Aur zicea: De aceea, vă rog să căutăm bunătăţile cele veşnice şi nemuritoare, să căutăm viaţa care nu îmbătrâneşte niciodată. Poţi trăi şi în oraş şi să duci viaţa pe care o duc monahii în pustie, să pui în practică filozofia lor; poţi avea şi soţie, poţi locui în casă şi în lume şi să te rogi, să povesteşti, să fii cu inima zdrobită. Cei de la început, care au fost învăţaţi de apostoli învăţătura creştină, locuiau în oraşe, dar aveau aceeaşi evlavie ca şi cei care locuiesc pustia; alţii au avut ateliere, ca Priscila şi Acvila; toţi profeţii au avut femei şi 4 Idem, Scrieri, partea întâi (Omilii la Facere I), p Ibidem, p Ibidem, p. 12.

5 MONAHISMUL ÎN VIAŢA ŞI OPERA SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR 129 case, ca Isaia, ca Iezechiel, ca Moise; şi acestea cu nimic nu le-a vătămat virtutea. Să imităm şi noi pe aceştia, să mulţumim necontenit lui Dumnezeu, să-i înălţăm necontenit cîntări, să trăim în curăţie sufletească şi trupească şi să ne îngrijim şi de celelalte virtuţi; să aducem în oraşe filozofia pustiei, ca să fim bineplăcuţi înaintea lui Dumnezeu şi preţuiţi de oameni şi să avem parte şi de bunătăţile cele viitoare, cu harul şi cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos (...) 7. Ca şi alţi Părinţi ai Bisericii, vedem că şi Sf. Ioan Gură de Aur a arătat înţelesul profund al cuvintelor Domnului: poţi trăi în lume, dar să nu te alipeşti de ea, şi dacă voieşti poţi să alegi calea monahismului. Ambele drumuri, alegeri sunt bineplăcute înaintea lui Dumnezeu. 2. Cine este monahul? Ce este monahismul? Viaţa monahală în tradiţia ortodoxă, este conscrată unei experienţe personale a lucrării Duhului Sfânt prin ascultare, sărăcie şi feciorie, adică cele trei voturi pe care, cel ce doreşte să urmeze viaţa monahală le face înaintea lui Dumnezeu, a stareţului, în prezenţa obştei monahale şi a credincioşilor din biserică. Cuvântul monahism, care derivă de la grecescul monahos monastikos (solitar, cel care trăieşte singur), indică un mod de viaţă evanghelică consacrată rugăciunii, contemplaţiei şi ascezei, în totală retragere de lume. Însă, mult mai semnificativ pentru cei ce se retrag din lume este cuvântul călugăr. Cuvântul provine din grecescul kalogheros şi înseamnă bătrân bun sau om cu viaţă îmbunătăţită (kalos gheron: bătrân frumos), fiind capabil să îndrume pe cei începători în viaţa monahală. După Sf. Ioan Gură de Aur Monahul este omul afeorisit lui Dumnezeu, omul care şi-a ales viaţa singuratică, este stăpân pe mânie, pe invidie, pe iubirea de arginţi, pe plăcere şi pe toate celelalte păcate. Se gândeşte şi se grijeşte necontenit să nu-şi lase sufletul stăpânit de patimi ruşinoase, să nu-i fie robită mintea de amara tiranie a poftelor. Are grijă ca mintea să-i fie totdeauna mai presus de cele trecătoare, punând împotriva patimilor frica de Dumnezeu 8. 7 Idem, Scrieri, partea a treia (Omilii la Matei), în «P.S.B.», 23, traducere, introducere, indici şi note de Pr. D. Fecioru, EIBMBOR, Bucureşti, 1994, p Idem, Despre mărginita putere..., p

6 130 Vocaţia monahilor îşi are fundamentul pe învăţătura Mântuitorului Hristos şi pe modul de viaţă a primilor creştini. Acest mod de viaţă este înţeles de Sfântul Ioan şi în acelaşi timp ne explică cât de greu este împlinirea lui: Fiindcă fecioria e un lucru atât de mare şi are nevoie de atâta osteneală, încăt Hristos, Care S-a coborât din cer să-i facă pe oameni îngeri şi să sădească aici vieţuirea de sus, n-a îndrăznit nici atunci să poruncească aceasta, nici să o urce la rang de lege, ci a stabilit drept lege să murim şi ce lucru mai greu decât acesta ar putea fi?, să ne răstignim necontenit (Matei 10, 38) şi să facem bine duşmanilor (Matei 5, 44), dar n-a stabilit drept lege să trăim în feciorie, ci a lăsat acest lucru la alegerea celor ce-l ascultă spunând: «cine poate să înţeleagă, să înţeleagă» (Matei 19, 12). Căci mare e povara acestui lucru, greutatea acestor lupte şi sudoarea lor, iar locul acestei virtuţi e foarte prăpăstios [...] 9. Monahismul creştin reprezintă aspiraţia şi dorinţa monahului şi a comunităţii monahale de a se apropia de Dumnezeu, modelul desăvârşit de iubire şi viaţă în comuniune. El este şcoala lepădării de sine şi a dăruirii totale în slujba lui Dumnezeu, până la jertfă. Retragerea totală din lume este înţeleasă şi trăită ca o fugă de modernitate, adică de ceea ce este lumesc, stricăcios, păcătos, rău şi nicidecum ca un dispreţ faţă de lume, faţă de oameni ce poartă în ei chipul lui Dumnezeu. Retrăgându-se din lume, călugărul sau monahul rămâne în comuniune spirituală cu lumea pentru care el se roagă neîncetat. Contemporan, cum scriam, cu marii cuvioşi ai monahismului, aşa a înţeles Sf. Ioan sensul retragerii din lume a celor ce doreau să devină îngeri în trup. Aşa a trăit marele Părinte al Bisericii atât timp cât a vieţuit în pustie, cât şi atunci când Hristos-Domnul l-a chemat să slujească Biserica în mijlocul lumii. Amintim aici, că opera şi activitatea sa a fost cunoscută şi de monahii din ţinuturile româneşti străvechi anume: Sf. Teotim, Episcopul Tomisului care a colaborat cu Sf. Ioan Gură de Aur în opera misionară şi Sf. Ioan Casian care a primit de la el hirotonia în diacon (anul 404), 9 Idem, Scrisori din exil. Către Olimpiada şi cei rămaşi credincioşi. Despre deprimare, suferinţă şi Providenţă, volum îngrijit de Diac. Ioan I. Ică jr., Editura Deisis, Sibiu, 2003, p. 161.

7 MONAHISMUL ÎN VIAŢA ŞI OPERA SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR 131 devenind îndrumătorul vieţii monahale în Apus şi apărătorul celui ce a fost prigonit pe nedrept. Toată viaţa lui de slujitor al Bisericii (diacon, preot şi arhiereu), Sf. Ioan Gură de Aur a trăit-o ca un adevărat călugăr ce era, în ascultare faţă de Hristos şi ierarhie, în rugăciune, sărăcie, smerenie şi feciorie, aflându-şi sfârşitul zilelor în exil (în apropiere de Comana, Armenia), în ziua de 14 septembrie din anul 407, când după săvârşirea sfintei liturghii a rostit ultimile cuvinte: Slavă lui Dumnezeu pentru toate! 10. În toată opera şi activitatea Sf. Ioan Gură de Aur a apreciat, a vorbit şi a scris despre ambele forme de vieţuire (în familie şi în mănăstire), amândouă căi de mântuire, care au acelaşi punct de plecare: dragostea, dar cu diferenţe în lucrările exterioare. Cele interioare sunt comune: credinţa, frica de Dumnezeu, gândul la judecată, înfrânarea, pocăinţa, lepădarea de sine, răbdarea necazurilor, nădejdea, blândeţea şi ascultarea. 3. Scrierile Sf. Ioan Gură de Aur despre monahism A iubit vieţuirea monahală şi a scris despre ea mai multe tratate: - Către Teodor cel căzut, I-II, MG, 47, Către cei care atacă viaţa monahală 11, I-III, MG, 47, Comparaţie între împărat şi monah, MG, 47, Către călugării care locuiesc la un loc cu călugăriţele, MG, 47, Călugăriţele nu trebuie să locuiască la un loc cu călugării, MG, 47, Către Stagirie ascetul, I-III, MG, 48, Despre feciorie, MG, 48, Intrând în miezul acestor cărţi, vedem cum Sf. Ioan Gură de Aur evocă lucrarea monahilor, cum apără şi sfătuieşte pe cei ce au ales a trăi 10 Ibidem, p În cartea Sfântului Ioan Gură de Aur, Despre feciorie, Apologia vieţii monahale, Despre creşterea copiilor, ediţia EIBMBOR, traducere şi note de Preotul profesor Dumitru Fecioru, Bucureşti, 2001, p. 183, acest tratat mai poartă numele de Apologia vieţii monahale sau după traducerea literală: Către cei care atacă pe cei care îndeamnă la viaţa monahală. 12 Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre mărginita putere a diavolului. Despre căinţă. Despre necazuri şi biruirea tristeţii (cap. Comparaţie dintre împărat şi monah), trad. de Pr.Prof. D. Fecioru, EIBMBOR, Bucureşti, 2002, p. 20.

8 132 în mănăstiri şi sihăstrie, dar şi cum mustră şi călăuzeşte cu dragoste pe cei care sunt împotriva monahismului sau după ce au ales această cale, părăsesc voturile monahale. Cea din urmă atitudine o are faţă de un anume Teodor, care după ce a devenit monah a plecat din mănăstire şi s-a lepădat de cele făgăduite înaintea lui Hristos şi a Sfântului Altar 13. Şi spune Sf. Ioan cu durere şi lacrimi acestui Teodor: Nu plâng pieirea unui oraş, nici luarea în robie a unor călcători de lege, ci pustiirea unui suflet sfânt, dărmarea şi pieirea unui templu purtător de Hristos (cf. Gal. 2,20) 14. Tot Sf. Ioan îl încurajează să revină la starea de monah, să se pocăiască şi să nădăjduiască în dragostea şi iertarea lui Dumnezeu: Atât este de mare dragostea de oameni a lui Dumnezeu. Niciodată Dumnezeu nu-şi întoarce faţa de la o pocăinţă făcută din inimă curată. Chiar de-ai ajunge un mare păcătos, dar ai vrea să te întorci iar pe cale virtuţii, Hristos te primeşte, te trage lângă El, şi face totul ca să te aducă la starea cea dintâi. Dar iubirea de oameni a lui Dumnezeu e încă şi mai mare. Chiar de n-ai arăta deplină pocăinţă, totuşi Hristos nu respinge nici o pocăinţă scurtă şi puţină, ci-i dă şi ei plată 15. Într-o altă scrisoare adresată tot lui Teodor, Sf. Ioan îşi manifestă din nou suferinţa faţă de încălcarea voturilor monahale ale acestuia, şi-i dă sfaturi de îndreptare: Nu vărs lacrimi de bucurie că te îngrijeşti de rânduielile părinţilor, ci lacrimi de durere că te-ai şters din catalogul fraţilor, că ai călcat în picioare legământul făcut cu Hristos. Aceasta mă cutremură, pentru asta sufăr, pentru asta mă tem şi tremur, când ştiu că lepădarea de acest legământ va aduce osândă mare peste cei înscrişi în oastea cea bună a lui Hristos, dar au părăsit din pricina trândăviei propria lor ceată. (...) Nimeni nu acuză de dezertare pe un om care nu-i înrolat în armată, dar, o dată ajuns soldat, atârnă asupra lui primejdia osândei la moarte dacă este prins că dezertează. Nu-i cumplit lucru, dragă Teodore, să cazi atunci când lupţi, ci-i cumplit lucru să nu te mai scoli din cădere. Nu-i cumplit lucru să fii rănit în război, ci-i cumplit 13 Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre feciorie, Apologia vieţii monahale, Despre creşterea copiilor, traducere şi note de Preotul profesor Dumitru Fecioru, EIBMBOR, Bucureşti, 2001, p Ibidem, în Cuvânt de sfătuire către Teodor cel căzut, p Ibidem, p

9 MONAHISMUL ÎN VIAŢA ŞI OPERA SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR 133 lucru să-ţi pierzi nădejdea vindecării, după ce ai fost rănit, şi să nu-ţi mai îngrijeşti rana. (...) Aşa şi tu, iubite Teodore! Să nu te arunci cu bună ştiinţă în prăpastie numai pentru că duşmanul ţi-a zdruncinat puţin sufletul! Dimpotrivă, stai cu mult curaj! Întoarce-te iute acolo de unde ai fugit! Să nu socoteşti ruşine rana pe care ai primit-o! Nimeni nu batjocoreşte soldatul care se întoarce cu răni din război; ruşine-i să arunci armele şi să fugi din faţa duşmanilor. (...) Cel care nu luptă nu este rănit; dar cel care se năpusteşte cu mult curaj asupra duşmanului poate fi lovit uneori şi poate să şi cadă. Asta s-a întâmplat şi cu tine acum. Ai fost muşcat de şarpe pentru că ai încercat să-l omori dintr-o dată. Dar ai curaj! Ai multă grijă de tine şi ai să vezi că nu va mai rămâne nici urmă din rana primită! Mai multă încă, vei zdrobi cu ajutorul lui Dumnezeu şi capul vicleanului 16. În această primă carte referitoare la monahism, Sf. Ioan Gură de Aur nu întâmplător ne prezintă căderea unui monah, ci o face tocmai pentru a atenţiona pe cel în cauză la ce s-a expus şi pe cei care fac asemenea lui. Mai mult, safturile pline de pilde sunt valabile şi pentru cei de astăzi care au ales vieţuirea monahală. În cartea Apologia vieţii monahale, Către tatăl necredincios, Sf. Ioan Gură de Aur încearcă să înlăture obiecţiile unui nobil păgân, îndurerat şi îngrijorat de convertirea la creştinism şi intrarea în monahism a fiului său. Tatăl acestuia nu putea accepta modul de viaţă ales de fiul său, pentru că era contrar celui obişnuit în famiile de vază din societate. În vederea lămuriri tatălui potrivnic, Sf. Ioan poartă un dialog cu acesta, care era nedumerit de scopul modului de viaţă monahală. Sf. Ioan nu încearcă în mod explicit să demonstreze că viaţa monahală aduce darurile divinităţii, în care acesta nu crede, ci porneşte de la avantajele pământeşti pe care le oferă un mod de viaţă ascetic, aruncând abia la sfârşitul discursului o punte spre viaţa de dincolo. De alfel, Sf. Ioan se străduieşte să arate întâietatea valorilor spirituale asupra celor materiale, fapt de natură să sensibilizeze pe orice păgân cultivat şi iubitor de înţelepciune. Discutând despre ce înseamnă adevărata bogăţie Sf. Ioan consideră pe călugăr un suveran al pământului şi mărilor, care se simte pretutindeni ca acasă şi care ştie că va găsi mereu prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cu ce să-şi astâmpere foamea şi setea. Nu bogăţia şi slava 16 Ibidem, în Către acelaşi Teodor, p

10 134 aduc fericirea adevărată, ci eliberarea de grijile materiale şi comuniunea cu Dumnezeu. Cei care îl vor cerceta pe monah în pustie vor găsi liniştea şi filosofia, iar tatăl trebuie să fie mândru de fiul său care a ales trăirea creştină, care îmbină în fiinţa ei lucrurile aparent opuse, cu cele netrecătoare, veşnice 17. Dialogul dintre Sf. Ioan şi tatăl necredincios este de actualitate şi prin schimbul de idei, fără intoleranţă şi resentimente. Însă, Sf. Ioan Gură de Aur nu se opreşte aici, şi adresează un cuvânt şi tatălui credincios 18, unui tată creştin, că nu trebuie să atace pe oamenii care îndeamnă pe fiul lui să îmbrăţişeze viaţa monahală spre a bineplăcea lui Dumnezeu 19. Autorul îşi argumentează atitudinea pe cuvintele Sfântului Apostol Pavel care ne-a poruncit să judecăm nu numai pe cei ce sunt creştini, dar ne-a lăsat liberi în ce priveşte lupta cu necreştinii (I Cor. 5,12) 20. Şi tot el întreabă: Nu-i o ruşine pentru un creştin să aibă nevoie să fie sfătuit asupra unor lucruri ce nu pot fi tăgăduite nici de un păgân? 21. Dacă noi am primit poruncă să veghem asupra sufletului copiilor pentru că vom da socoteală, cu mult mai mult a primit această poruncă tatăl care i-a născut, care i-a crescut, care trăieşte necontenit cu ei 22. Tot în acest context Sf. Ioan arată că monahii sunt factori importanţi pentru educaţie, ei fiind cei mai indicaţi atunci când lipseşte educaţia în familie, când societatea îl influenţează negativ şi când profesorii şi colegii din şcolile publice duc lipsă de moralitate 23. Se conoaşte faptul că în vremea Sf. Ioan Gură de Aur, mănăstirile erau cele mai indicate şcoli de educaţie, buna organizare a vieţii monahale inflenţând foarte mult pe copii şi tineri. Despre mănăstiri Sf. Ioan zice că acolo, nu se află inegalitate, ci ordine, rânduială, armonie, multă înţelegere şi continuu prilej de bucurie 24. În acest sens, sfătuieşte pe 17 Ibidem, în Către tatăl necredincios, p Ibidem, în Către tatăl credincios, p Ibidem, p Ibidem. 21 Ibidem. 22 Ibidem, p Pr. D. Fecioru, Ideile pedagogice ale Sf. Ioan Gură de Aur, p. 30, extras din Biserica Ortodoxă Română, an. LV, 1937, nr. 7-10, iul.-oct., Bucureşti, p Ibidem, p. 16.

11 MONAHISMUL ÎN VIAŢA ŞI OPERA SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR 135 părinţii creştini, sa-şi de-a copii spre educaţie în mănăstiri, după cum reiese din lucrarea sa, Către tatăl credincios. Monahii sunt văzuţi ca nişte faruri călăuzitoare spre viaţa veşnică: Călugărul, spune Sf. Ioan Gură de Aur, este lumina noastră. Dumnezeu ni-l dă ca un far protector care este aşezat peste râul inundat, ieşit din maluri. Noi călătorim în marea periculoasă a lumii; cursele sunt nenumărate, ţărmurile rele, noaptea de nepătruns. Vederea cerului ne scapă, marile învăţături ne rămân ascunse, adevărurile mântuirii ne apar într-o brumă de nepătruns. Fără o revelaţie vie noi ne-am rătăci. Această revelaţie, această personificare luminoasă a lucrurilor cereşti, este călugărul. (...) Ne trebuie un ghid, ne trebuie un azil: iată chilia, iată călugărul 25. Sfântul Ioan Gură de Aur descoperă ascultătorilor şi cititorilor săi frumuseţea şi trăsăturile vieţii monahale înfăţişate de însăşi viaţa şi faptele monahilor 26 şi zice despre ei: Aceia iarăşi, sfârşindu-şi rugăciunile dimineţii şi imnurile, se apucă de citit Sfintele Scripturi. Sunt unii apoi care au învăţat a scrie şi cărţi. Fiecare, apoi, luând câte o locuinţă anume rânduită, are acolo o linişte veşnică, nimeni nu flencăneşte, nimeni nu spune nimic de prisos. Apoi săvârşesc rugăciunile din ceasul al treilea, din ceasul al şaselea, şi din ceasul al nouălea, precum şi rugăciunile de seară. În fine împărţind ziua în patru părţi, fiecare parte este plină de psalmodii (cântări ale psalmilor), şi cu imnuri laudă pe Dumnezeu. În timpul acesta, cei din lume ospătează, râd, joacă, sau li se sparge pântecele din cauza îmbuibărilor, iar aceştia stăruie în cântări şi imnuri închinate lui Dumnezeu. Niciodată nu au timp de masă lungă, şi nici de bucate multe. După masă iarăşi se îndeletnicesc de aceleaşi, fără a se da somnului. Cei din lume dorm şi ziua, pe când aceia şi noaptea priveghează. Cu adevărat că sunt fii ai luminii! 27. Despre lucrarea monahilor zice: S-au despărţit de toate averile, s-au răstignit cu totul pentru lume şi merg încă şi mai departe că îşi 25 Jean Doublet, Bogăţiile oratorice ale Sfântului Ioan Gură de Aur, trad. din franceză de diacon Gheorghe Băbuţ, vol. I, Edit. Pelerinul Român, Oradea, 1994, p Sfântului Ioan Gură de Aur, Despre feciorie, Apologia vieţii monahale..., p Idem, Tâlcuiri la Epistola întâi către Timotei a Sfântului Apostol Pavel, Editura Nemira, Bucureşti, 2005, p. 157.

12 136 agonisesc, cu lucrul mâinilor lor, hrana cea de trebuinţă. Nu pretind, pentru că postesc şi priveghează, să stea degeaba toată ziua, ci nopţile şi le petrec în sfinte cântări şi privegheri, iar zilele şi le cheltuiesc împletind rugăciunea cu lucrarea mâinilor, urmând râvna apostolului Pavel. Că îşi spun ei: Dacă Pavel, spre care sunt aţintiţi ochii întregii lumi, lucra în atelier şi avea o meserie ca să hrănească pe cei lipsiţi, şi dacă nici nopţile nu da odihnă mâinilor sale, cu mult mai mult este drept ca noi, care am îmbrăţişat pustia, care n-avem nimic comun cu zgomotul oraşului, să întrebuinţăm răgazul liniştii în lucrarea cea duhovnicească! 28. Monahii (...) cugetă şi trăiesc chiar pe pământ viaţa îngerilor. Nu se însoară, nu dorm mult, nu se îmbuibează; puţin le mai lipseşte ca să fie fără trup. Nimeni nu poate învinge aşa de uşor pe duşmanii săi ca monahul 29. Sf. Ioan Gură de Aur arată în ce mai mare parte aspectele monahismului retras total din lume, cum era pustia Egiptului, locurile pustii de lângă Antihohia etc., lipsite de verdeaţă, de arbori, pustietăţi care îşi găseau mărginirea în mare. Lipsa acestora nu împiedică monahismul de la Athos sau din ţara noastră să-şi împlinească menirea, conform celor descrise de Sf. Ioan. De exemplu, îmbrăcămintea monahilor, hrana, lupta, îndatoririle, purtarea, atmosfera din mănăstire sau din chilie sunt aceleaşi sau trebuiesc să fie asemănătoare. Precum spune acelaşi sfânt: Ceea ce ne izbeşte mai întâi este calmul, este tăcerea, este pacea. Abia am străbătut acest loc că zgomotele lumii nu mai vin nici la urechile noastre nici la sufletele noastre. Neliniştile din înălţimea mării se sfârşesc în aceste locuri fericite; acolo este un port liniştit şi sigur unde cei ce se refugiază aici scapă de furtuni şi de înnecuri. Cum se văd din loc în loc pe malurile oceanului farurile ce se aprind şi luminează şirul de stânci de pe faţa oceanului, aşa sunt strălucitoare de o lumină divină locuinţele călugărilor, aşa ne luminează ele asupra pericolelor lumii şi ele indică drumul care duce sigur la ceruri. Şi calmul chiliei nu face decât să-ţi închipui calmul sufletelor. Scăpaţi de ambiţiile veacului, pretenţiile vieţii, atracţiile moleşitoare ale bunăstării, totul pentru cucerirea cerului: călugărul este în mănăstirea sa 28 Idem, Scrieri, partea a treia (Omilii la Matei), p Ibidem, p. 809.

13 MONAHISMUL ÎN VIAŢA ŞI OPERA SFÂNTULUI IOAN GURĂ DE AUR 137 ceea ce este soldatul sub cortul său; el nu cunoaşte locuinţă stabilă, el călătoreşte. El nu se fixează într-o reşedinţă definitivă, el îşi urmează alergarea lui războinică şi nu cunoaşte decât câmpurile de luptă. Vrem noi alte imagini? Chilia îi este călugărului ceea ce-i era raiul pământesc omului în starea sa de nevinovăţie 30. Sfaturile pe care Sf. Ioan Gură de Aur le dă monahilor sunt valabile şi pentru monahii sau călugăriţe. Referindu-se în mod deosebit la acestea, el zice: În ce priveşte purtarea de grijă a fecioarelor (a călugăriţelor), teama este cu atât mai mare cu cât şi bunul acesta este mai de preţ, iar ceata fecioarelor este mai împărătească decât celelalte. Au şi început să năvălească în ceata acestor sfinte mii şi mii de femei, pline de nenumărate păcate, de aceea aici e şi mai mare jalea. (...) Fecioara, însă, se pregăteşte pentru lucruri mai mari; râvneşte să trăiască cea mai înaltă filosofie, făgăduieşte să arate pe pământ vieţuirea îngerilor, îşi pune în gând ca în acest trup să săvârşească faptele puterilor celor fără de trupuri. Fecioarele nu trebuie să călătorească mult şi de prisos; nu le este îngăduit să rostească vorbe deşarte şi fără rost; nu li se cade să cunoască ocara şi linguşeala nici măcar din nume. Din pricina asta au nevoie de o foarte mare pază şi de mai mult ajutor 31. Într-un alt loc, Sf. Ioan atenţionează pe monahi că lupta lor nu este pentru o zi sau două, ci pentru toată viaţa, ca împreună cu Hristos să biruiască pe cel viclean. 4. Concluzii Din scrierile sale dedicate monahismului, reiese faptul că Sf. Ioan Gură de Aur a trăit ca un monah, a elogiat starea lor de sfinţenie, a apărat şi a sfătuit pe cei care au ales această cale, a criticat pe cei ce nu au făcut cinste vieţii monahale şi a recomadat mănăstirea acelor care doreau desăvârşirea. Ca şi părinţii deşertului, Sf. Ioan Gură de Aur îşi argumentează majoritatea cazurilor pe Sfânta Scriptură, cu fraze care servesc la susţinerea fundamentelor vieţii spirituale, pentru a explica un aspect sau 30 Jean Doublet, op.cit., p Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigore de Nazianz şi Sf. Efrem Sirul, Despre preoţie, cap. 13, Despre fecioare, trad., introducere, note şi cuvânt înainte de Pr. D. Fecioru, EIBMBOR, Bucureşti, 1987, p. 83.

14 138 altul şi a demonstra că aceste cuvinte ale Sf. Scripturi se pot realiza în viaţă. Cu alte cuvinte, viaţa monahală este un mod aparte de a căuta desăvârşirea creştină prin mărturisirea deplină a dorinţei de a urma lui Hristos în lucrarea Bisericii. Aceia care au ales pentru a lucra cu Hristos în comunităţile monahale şi-au asumat responsabilitatea de a deveni purtători de Hristos, în libertatea oferită de această stare. Mănăstirile au fost şi rămân adevărate turnuri al ortodoxiei, pentru apărarea dreptei credinţe, locurile unde s-au păstrat şi din care s-au transmis operele Sfinţilor Părinţi. Aici au trăi şi trăiesc numeroşi asceţi, oameni ai rugăciunii, care se roagă pentru lume în urcuşul duhovnicesc spre Împărăţia lui Dumnezeu. Monastic life in the life and work of Saint John Chrysostom Abstract: In this research, the author presents the wish and the choice of Saint John Chrysostom to become monk. The writings of Saint John on monastic life are presented. In these works about monastic life, we can notice that Saint John lived as a monk, praised the holiness of this kind of life, defended and advised those who have chosen this way, criticized all those who didn t proved worthy of this way and recommended to all who wanted the fulfillment in Christ to choose the monastery.

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR Carte de colorat Dalia Teodora Ana 27/02/2016 este locul unde venim pe lume şi în care ne dezvoltăm (creştem). Este locul unde găsim dragoste, respect, linişte, înţelegere,

Mai mult

Studiul 6 - Lucrarea lui Petru

Studiul 6 - Lucrarea lui Petru Studiul 6 pentru 11 august 2018 T.M. Atunci Petru a început să vorbească şi a zis: «În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El şi lucrează neprihănire este

Mai mult

Studiul 1 - Duhul Sfant si Cuvantul

Studiul 1 - Duhul Sfant si Cuvantul Studiul 1 pentru 7 ianuarie 2017 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit

Mai mult

Wise King Solomon Romanian CB

Wise King Solomon Romanian CB Biblia pentru copii prezintă Înțeleptul Împărat Solomon Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: Lazarus Adaptată după: Ruth Klassen Tradusă de: Ana Ionesi Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

Mai mult

Prin Harul lui Dumnezeu Andrei Episcopul Covasnei si Harghitei Preacuviosului cin monahal Preacucernicilor Parinţi, slujitori ai Sfintelor Altare Stim

Prin Harul lui Dumnezeu Andrei Episcopul Covasnei si Harghitei Preacuviosului cin monahal Preacucernicilor Parinţi, slujitori ai Sfintelor Altare Stim Prin Harul lui Dumnezeu Andrei Episcopul Covasnei si Harghitei Preacuviosului cin monahal Preacucernicilor Parinţi, slujitori ai Sfintelor Altare Stimate autoritaţi Iubiţi fraţi si surori întru Domnul,

Mai mult

Colegiul Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare

Colegiul Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare RESURSĂ EDUCAŢIONALĂ DESCHISĂ Denumire: Planificare religie cultul ortodox Autor: ISPAS Liliana Unitatea de învăţământ: Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Corabia Disciplina: Religie ortodoxă Clasa: V-VIII

Mai mult

Drumul crucii

Drumul crucii Drumul crucii Drumul crucii La sfarsitul versetului 4 al aceluiasi capitol din Evanghelia dupa Ioan, Domnul Hristos spusese: "Nu v-am spus aceste lucruri de la inceput, pentru ca eram cu voi." Dar acum,

Mai mult

3. Ferice de cel ce rabda ispita

3. Ferice de cel ce rabda ispita Studiul 3 pentru 18 octombrie 2014 «Ferice de cel ce rabdă ispita. Căci, după ce a fost găsit bun, va primi cununa vieţii pe care a făgăduit-o Dumnezeu celor ce-l iubesc.» (Iacov 1:12) 1. Iacov 1:13-14.

Mai mult

Studiul 11 - Crestinul si datoriile financiare

Studiul 11 - Crestinul si datoriile financiare CREŞTINUL ŞI DATORIILE FINANCIARE Studiul 11 pentru 17 martie 2018 Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica;

Mai mult

Stăruința

Stăruința Stăruința Stăruința În legătură cu apostolii, cu primii creştini şi cu primele adunări, în cartea Faptele Apostolilor apare în câteva versete cuvântul a stărui. Acest cuvânt înseamnă a face ceva în mod

Mai mult

Sfântul Paisie Velicikovski despre Rugăciunea lui Iisus 163 Cuviosul Paisie de la Neamţ despre Rugăciunea lui Iisus Învăţătura Sfântului Paisie despre

Sfântul Paisie Velicikovski despre Rugăciunea lui Iisus 163 Cuviosul Paisie de la Neamţ despre Rugăciunea lui Iisus Învăţătura Sfântului Paisie despre Sfântul Paisie Velicikovski despre Rugăciunea lui Iisus 63 Cuviosul Paisie de la Neamţ despre Rugăciunea lui Iisus Învăţătura Sfântului Paisie despre Rugăciunea lui Iisus este cuprinsă într-o epistolă

Mai mult

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2019 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2019 Pagina 1 din 9

Mai mult

Primara_0_BW_23912_PBSG_C2_00.qxd

Primara_0_BW_23912_PBSG_C2_00.qxd Primara_8_BW_23912_PBSG_C2_08.qxd 15.12.2015 09:11 Page 36 cţ Le ia 8 O poruncă nouă Daniel 6:25-28; Profeţi şi regi, pp. 544, 545 i-ai făcut un loc special unde te rogi de obicei? Ţ Oamenii aleg diferite

Mai mult

Microsoft Word - Buletin Parohial 12 Mai Duminica a III-a dupa Pasti.docx

Microsoft Word - Buletin Parohial 12 Mai Duminica a III-a dupa Pasti.docx Mai 12, 2019: Duminica a III-a după Paști (a Femeilor Mironosițe) Apostolul: Fapte, 6:1-7: În zilele acelea, înmulţindu-se ucenicii, eleniştii (iudei) murmurau împotriva evreilor, pentru că văduvele lor

Mai mult

Material de presa_doc 2015

Material de presa_doc 2015 Tabăra de vară 2015 Spre înăţtimea credinţei în Munţii Maramureşului Ediţia a II-a Cronică montană Într-un cadru bucolic, feeric s-a desfăşurat şi anul acesta, pe trei serii (29.06.-03.07, 13.07-17.07,

Mai mult

Studiul 6 - Poporul lui Dumnezeu, sigilat

Studiul 6 - Poporul lui Dumnezeu, sigilat Studiul 6 pentru 9 februarie 2019 Cei 144.000 sigilaţi sunt prezentaţi în două ocazii paralele: Apocalipsa 7 şi 14:1-5. În prima ocazie, rămân în picioare înaintea iminentei veniri a Mielului. În a doua,

Mai mult

Presentación de PowerPoint

Presentación de PowerPoint Lecția 1, 6 Aprilie 2019 Toate își au vremea lor (Eclesiastul 3:1). Dumnezeu a creat timpul și ritmurile care dirijează viața pe Pământ (pentru plante, animale și pentru oameni). Aceste ritmuri sunt identice

Mai mult

Microsoft Word - Buletin Parohial 27 Noiembrie Duminica a XXX-a dupa Rusalii.docx

Microsoft Word - Buletin Parohial 27 Noiembrie Duminica a XXX-a dupa Rusalii.docx Nov. 27, 2016: Duminica a XXX-a după Rusalii (a dregătorului bogat - păzirea poruncilor) Apostolul: Coloseni 3:12-16: Îmbrăcaţi-vă, dar, ca aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi prea iubiţi, cu milostivirile

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

A deveni om

A deveni om A DEVENI OM Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României BEHR, JOHN A deveni om: meditaţii de antropologie creştină în cuvânt şi imagine/ pr. John Behr; trad. de Dragoş Dâscă. - Iaşi: Doxologia, 2017

Mai mult

Daniel and the Lions Den Romanian CB

Daniel and the Lions Den Romanian CB Biblia pentru copii prezintă Daniel În Groapa Leilor Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: Jonathan Hay Adaptată după: Mary-Anne S. Tradusă de: Ana Ionesi Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

Mai mult

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2 ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2019 FLORI DE GÂND PENTRU MAMA Cu toată dragostea pentru

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

Studiul 7 - Drumul credintei

Studiul 7 - Drumul credintei Studiul 7 pentru 12 august 2017 Şi, fără credinţă, este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este şi că răsplăteşte pe cei ce-l caută. (Evrei 11:6)

Mai mult

Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Stefan cel Mare Buletin Parohial August 2019 Preot: Presedinte: Marinela White Telefon: Telefon: (727) Relig

Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Stefan cel Mare Buletin Parohial August 2019 Preot: Presedinte: Marinela White Telefon: Telefon: (727) Relig Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Stefan cel Mare Buletin Parohial August 2019 Preot: Presedinte: Marinela White Telefon: Telefon: (727) 458-6220 Religious Service Address: Mailing Address: 219 S. Betty

Mai mult

Anexa

Anexa ANEXĂ LA REGULAMENTUL SPECIFIC PRIVIND ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA OLIMPIADEI DE RELIGIE PENTRU CLASELE VII-XII CULTUL ORTODOX TEMATICA GENERALĂ A OLIMPIADEI DE RELIGIE CLASA A VII-A şcolară în vigoare

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

Interior manual religie III_2.indd

Interior manual religie III_2.indd MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE Cristina Benga Aurora Ciachir Niculina Filat Mihaela Ghiţiu Ioana Niculae MANUAL PENTRU CLASA A III-A RELIGIE Cultul ortodox SEMESTRUL AL II-LEA Dumnezeu

Mai mult

Mihaela Achim Dragoş Ioniță Florentina Nicula RELIGIE CULTUL ORTODOX Caietul elevului CLASA A IV-A SEMESTRUL AL II-LEA

Mihaela Achim Dragoş Ioniță Florentina Nicula RELIGIE CULTUL ORTODOX Caietul elevului CLASA A IV-A SEMESTRUL AL II-LEA Mihaela Achim Dragoş Ioniță Florentina Nicula RELIGIE CULTUL ORTODOX Caietul elevului CLASA A IV-A SEMESTRUL AL II-LEA Cu Hristos, în Săptămâna Patimilor Să înțelegem textul 1. Completează spațiile libere

Mai mult

Gheronda Gavriil: „Să avem ca punct de referință Canonul Sfântului Atanasie cel Mare”

Gheronda Gavriil: „Să avem ca punct de referință Canonul Sfântului Atanasie cel Mare” Gheronda Gavriil: Să avem ca punct de referință Canonul Sfântului Atanasie cel Mare Gheronda Gavriil de la chilia Sfântul Hristodoul de la Mănăstirea Cutlumuș din Sfântul Munte Athos Gheronda Gavriil:

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Facultatea de

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Facultatea de FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Facultatea de Teologie Ortodoxă 1.3 Departamentul Teologie Ortodoxă

Mai mult

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Adaptat timpului, dar ancorat pe stâncă CINE SUNTEM NOI?...cei care credem că fiecare copil și tânar este important și valoros în ochii Lui Dumnezeu... "Încredințează-ți

Mai mult

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL Cuprins: 1. Cine esti tu / cunoasterea eroului (acum faci cunostiinta cu tine insuti) a) cele 12 arhetipuri

Mai mult

PDF: Tinerețea – vârstă a provocărilor. Educația prin iubire a tinerilor (Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul)

PDF: Tinerețea – vârstă a provocărilor. Educația prin iubire a tinerilor (Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul) 14/02/2019 Tinerețea vârstă a provocărilor. Educația prin iubire a tinerilor (Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul) / Επικαιρότητα Fiind întrebat cum ar putea să se apropie părinții și să-i îndrepte pe tinerii

Mai mult

Studiul 8 - Smerenia intelepciunii ceresti

Studiul 8 - Smerenia intelepciunii ceresti Studiul 8 pentru 22 noiembrie 2014 Iacov 3:13-4:10 CUM SĂ FII ÎNȚELEPT Iacov 3:13-14 DOUĂ TIPURI DE ÎNȚELEPCIUNE Iacov 3:15-18 ÎNȚELEPCIUNEA «PASIONALĂ» Iacov 4:1-4 CONFLICTELE ÎNȚELEPCIUNII: PASIONALĂ

Mai mult

Epistole_ale_lui_Hristos

Epistole_ale_lui_Hristos Epistole ale lui Hristos Versete călăuzitoare: În epistola 2 Corinteni capitolul 3, apostolul Pavel ne prezintă pe Hristos în trei feluri: În primul rând, Hristos este scris pe inimile credincioşilor care

Mai mult

CURRICULUM VITAE Numele şi prenumele: Florescu Marius-Alexandru Adresa: Blv. Cetăţii nr. 56, sc. B, apart Timişoara, judeţul Timiş, România

CURRICULUM VITAE Numele şi prenumele: Florescu Marius-Alexandru Adresa: Blv. Cetăţii nr. 56, sc. B, apart Timişoara, judeţul Timiş, România CURRICULUM VITAE Numele şi prenumele: Florescu Marius-Alexandru Adresa: Blv. Cetăţii nr. 56, sc. B, apart. 19 300653 Timişoara, judeţul Timiş, România Tel.: 0723.223.436 E-mail: pr.mariusflorescu@yahoo.ro

Mai mult

Inima mea, sufletul meu: 11 negri mititei

Inima mea, sufletul meu: 11 negri mititei Inima mea, sufletul meu: 11 negri mititei Până să dea gerul, au locuit, tot într-o odaie, la marginea mahalalei Obor, din Călărași. Ea are 36 de ani, el are 38. Și 11 copii. Asta ne amuză: Mă, voi sunteți

Mai mult

Indicații răspunde fiecărei afirmaţii potrinit următoarei scale: 3 = De fiecare dată, puternic adevărat. 2 = Majoritatea timpului. De cele mai mlte or

Indicații răspunde fiecărei afirmaţii potrinit următoarei scale: 3 = De fiecare dată, puternic adevărat. 2 = Majoritatea timpului. De cele mai mlte or Indicații răspunde fiecărei afirmaţii potrinit următoarei scale: 3 = De fiecare dată, puternic adevărat. 2 = Majoritatea timpului. De cele mai mlte ori adevărat 1 = Câteodată, din când în când 0 = Niciodată

Mai mult

ConstanŃa Cristescu LITURGHIER DE STRANĂ EdiŃia a II-a revizuită şi adăugită Editura UniversităŃii Aurel Vlaicu Arad, 2005

ConstanŃa Cristescu LITURGHIER DE STRANĂ EdiŃia a II-a revizuită şi adăugită Editura UniversităŃii Aurel Vlaicu Arad, 2005 ConstanŃa Cristescu LITURGHIER DE STRANĂ EdiŃia a II-a revizuită şi adăugită Editura UniversităŃii Aurel Vlaicu Arad, 2005 CUPRINS Cuvânt introductiv...13 PARTEA I: DUMNEZEIASCA LITURGHIE A SFÂNTULUI IOAN

Mai mult

Adunare - SIBIU 19

Adunare - SIBIU 19 Adunare - SIBIU 19.08.2007, 11 00 Ewald Frank [Fr. Daniel: Lăudat şi binecuvântat să fie Numele Domnului. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi, este o zi de sărbătoare pentru noi. Este o zi pe care

Mai mult

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi destinate îngrijirii copiilor 4 Cum să înţelegeţi somnul

Mai mult

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ 6 5 4 3 2 1 PREGĂTIREA ÎNTÂLNIRII Tema întâlnirii Dumnezeu vrea sǎ intre în relaţie cu oamenii.

Mai mult

Microsoft Word - Legamantul cel vesnic - lucrez in el

Microsoft Word - Legamantul cel vesnic - lucrez in el E.J. Waggoner Legământul cel veşnic Legământul cel veşnic făgăduința lui Dumnezeu pentru Avraam și lume o serie de articole publicate între 7 mai 1896-27 mai 1897 în revista britanică The Present Truth

Mai mult

Lupoiaca Anda şi taina Muntelui Omul - extrait

Lupoiaca Anda şi taina Muntelui Omul - extrait Ne aflăm în România, singura ţară din lume în care copiii nu se tem de lupi. Anda, lupoaica sfântă, poartă în ea trei pui, dintre care unul este simbolul unei noi ere de pace pentru omenire. Cei răi nu

Mai mult

FOTO Cum arata fostul episcop de Husi, dupa 6 luni de la

FOTO Cum arata fostul episcop de Husi, dupa 6 luni de la FOTO Cum arata fostul episcop de Husi, dupa 6 luni de la,,exilarea" la Varatec. Inaltul prelat, surprins in padure cu maica stareta Simona Voicu, Fostul episcop al Husilor, Corneliu Barladeanul, care si-a

Mai mult

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să faci cu uşurinţă lucrurile pe care alţii le fac greu

Mai mult

Christian teacher - Vogel RO

Christian teacher - Vogel RO DASCĂLUL CREȘTIN O epistolă lizibilă a lui Hristos DASCĂLUL Care este influența unui dascăl? Are el/ea vreo influență? Cine așteaptă din partea lor să fie o influență? INFLUENȚATORI În top pe Twitter/Instagram

Mai mult

Mărturisirea de credință ortodoxă împotriva tuturor ereziilor a Preafericitului Părinte Damianos, Arhiepiscopul Sinaiului

Mărturisirea de credință ortodoxă împotriva tuturor ereziilor a Preafericitului Părinte Damianos, Arhiepiscopul Sinaiului Mărturisirea de credință ortodoxă împotriva tuturor ereziilor a Preafericitului Părinte Damianos, Arhiepiscopul Sinaiului În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Toți cei care am fost botezați

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sărbătoarea Mărţişorului 1 Martie MĂRŢIŞORUL Mărțișorul este un mic obiect-talisman legat cu un șnur format din două fire împletite, unul roșu și altul alb. Purtătorul lui este protejat împotriva răului.

Mai mult

(Scenetă în versuri bazată pe povestirea,, În grădina lui Dumnezeu ) Personaje: Autor versuri: Adriana Ardeu Povestitor A Povestitor B Povestitor C Po

(Scenetă în versuri bazată pe povestirea,, În grădina lui Dumnezeu ) Personaje: Autor versuri: Adriana Ardeu Povestitor A Povestitor B Povestitor C Po (Scenetă în versuri bazată pe povestirea,, În grădina lui Dumnezeu ) Personaje: Autor versuri: Adriana Ardeu Povestitor A Povestitor B Povestitor C Povestitor D Povestitor E Povestitor F Povestitor G Brad

Mai mult

15 Botezul descoperă.conectează-te.experimentează

15 Botezul descoperă.conectează-te.experimentează 15 Botezul descoperă.conectează-te.experimentează 15 BOTEZUL DESCOPERĂ Botezul reprezintă cufundarea noastră completă în dragostea lui Dumnezeu, așa cum a fost ea manifestată prin moartea, îngroparea și

Mai mult

Despre frumusetea si importanta Sfintei Euharistii

Despre frumusetea si importanta Sfintei Euharistii Despre frumuseţea, temeinicia şi importanţa Sfintei Euharistii... Biserica - trup a lui Iisus Hristos şi comuniune a Duhului Sfânt Înainte de a intra în reflecţiile asupra Sfintei Liturghii, de a înţelege

Mai mult

Rapirea_Adunarii

Rapirea_Adunarii Perioada de timp actuală şi cea viitoare (6) Răpirea Adunării (Bisericii) Versete călăuzitoare: 1 Tesaloniceni 4.14-18 1 Tesaloniceni 4.14-18: Căci dacă credem că Isus a murit şi a înviat, credem şi că

Mai mult

CASIAN, ARHIEPISCOPUL DUNĂRII DE JOS NAŞTEREA DOMNULUI, ÎNDUMNEZEIREA OMULUI PASTORALĂ LA NAŞTEREA DOMNULUI GALAŢI,

CASIAN, ARHIEPISCOPUL DUNĂRII DE JOS NAŞTEREA DOMNULUI, ÎNDUMNEZEIREA OMULUI PASTORALĂ LA NAŞTEREA DOMNULUI GALAŢI, CASIAN, ARHIEPISCOPUL DUNĂRII DE JOS NAŞTEREA DOMNULUI, ÎNDUMNEZEIREA OMULUI PASTORALĂ LA NAŞTEREA DOMNULUI GALAŢI, 2015 1 2 CASIAN din darul lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Dunării de Jos, Preacucernicilor

Mai mult

Collaboration

Collaboration Colaborarea Pentru îmbunătățirea învățării Colaborare? Zidind împreună Lucrând împreună Gândind împreună Crescând împreună Crescând Colaborare împreună Gândind Lucrând Zidind Relații Care este elementul

Mai mult

Microsoft Word - 18 Luca Ascultati-L pe Tapul Ispasitor.doc

Microsoft Word - 18 Luca Ascultati-L pe Tapul Ispasitor.doc Ascultati-L pe Tapul Ispasitor Luca 4:1-13 29 februarie anul Domnului 2004 Prima duminica din Postul Pastelui Pastor Michael L. McCoy Predica tradusa de un membru al Bisericii Lutherane Our Redeemer din

Mai mult

Prophetie 2016 [Lugau]_Romana

Prophetie 2016 [Lugau]_Romana Succesiunea evenimentelor profetice Lugau Ianuarie 2016 Pentru ce studiem prorocia? 1 Făgăduinţa binecuvântării Apocalipsa 1,3 2 Dumnezeu ne face cunoscut planurile Sale Deuteronom 30,1 4, Matei 24 şi

Mai mult

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei

Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Este Depresia post-partum o problemă de sănătate?...statisticile spun că da pentru 1 din 9 femei Ce se întâmplă cu mine? Am născut şi am un copil, sunt fericită, dar în acelaşi timp mă simt tristă, neliniştită

Mai mult

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex 1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sexual. Poţi contribui şi tu ca acest lucru să nu i se

Mai mult

GRUPA NIDO RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA APRILIE 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre som

GRUPA NIDO RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA APRILIE 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre som RAPORT EDUCAȚIONAL 2019 Regatul subconştientului nu se află, oare, în somn? Când suntem profund necăjiţi ne îndreptăm spre somn; pentru că în somn există vise şi nu realităţi; în somn există viaţă fără

Mai mult

Microsoft Word - New Document Microsoft Word

Microsoft Word - New Document Microsoft Word Casa Sindicatelor din Timişoara Sâmbătă - 15 decembrie 2007 1 Ewald Frank Vă salut pe toţi în scumpul Nume al lui Isus Hristos, Domnul nostru! Pentru mine această adunare este o surpriză, dar noi ne-am

Mai mult

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimbarii, organizata de doua persoane de la care am avut

Mai mult

01. Sfantul Ilarie pg.fm

01. Sfantul Ilarie pg.fm Prolog Philippe HENNE SFÂNTUL ILARIE DE POITIERS. O INTRODUCERE 1 S FACEM CUNO{TIN} CU DUMNEZEU Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României HENNE, PHILIPPE Sfântul Ilarie de Poitiers : o introducere

Mai mult

Ghid_Gradinita_3_2018.pmd

Ghid_Gradinita_3_2018.pmd L E C Ţ I A Slujir ea lui Samuel Anul A Trimestrul 3 Lecţia 4 SLUJIRE A sluji înseamnă a-i ajuta pe alţii. Referinţe 1 Samuel 7; Patriarhi și profeţi, capitolul 59, partea despre slujirea lui Samuel. Text

Mai mult

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar

GRUPA BAMBINI 1 RAPORT EDUCAȚIONAL LUNA MAI 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizar RAPORT EDUCAȚIONAL 2019 Despre NORMALIZARE Normalizarea este obiectivul final al educaţiei Montessori. Dar ce este normalizarea? Normalizarea este un proces de vindecare care te duce înapoi la starea normală,

Mai mult

FACULTATEA DE INGINERIE ŞI MANAGEMENT

FACULTATEA DE INGINERIE ŞI MANAGEMENT Ghid de interviu în vederea admiterii la programul de studii de licență ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ (IF, ID) Întrebări orientativ - transversale 1. Care sunt motivele pentru care vă înscrieţi la acest program

Mai mult

CDC

CDC Această carte a fost scrisă special pentru: IOANA GOREA EȘTI O FETIȚĂ DEOSEBITĂ!... De la MOȘ CRĂCIUN DECEMBRIE 2014 ~~~- Zânele Iernii! strigă IOANA. Un nor alb uriaş coborî din tăria cerului. Dintr-o

Mai mult

1 a Academia pentru vrăjitoare a doamnei Cackle veni şi vara. Nu c-ar fi contat prea mult pentru şcoala posomorâtă care era cocoţată în vârful muntelu

1 a Academia pentru vrăjitoare a doamnei Cackle veni şi vara. Nu c-ar fi contat prea mult pentru şcoala posomorâtă care era cocoţată în vârful muntelu 1 a Academia pentru vrăjitoare a doamnei Cackle veni şi vara. Nu c-ar fi contat prea mult pentru şcoala posomorâtă care era cocoţată în vârful muntelui, printre rotocoale de ceaţă şi pini. În prima dimineaţă

Mai mult

STUDIUL februarie Duhul Sfânt și trăirea unei vieți sfinte Sabat după-amiază, 4 februarie Completează și memorează: Dumnezeul păcii să vă El În

STUDIUL februarie Duhul Sfânt și trăirea unei vieți sfinte Sabat după-amiază, 4 februarie Completează și memorează: Dumnezeul păcii să vă El În STUDIUL 6 4-10 februarie Duhul Sfânt și trăirea unei vieți sfinte Sabat după-amiază, 4 februarie Completează și memorează: Dumnezeul păcii să vă El Însuşi pe deplin şi vostru, vostru şi vostru să fie păzite

Mai mult

Pelerinaj în Moldova și Bucovina | 5 zile / 4 nopti | PROGRAM 2020

Pelerinaj în Moldova și Bucovina | 5 zile / 4 nopti | PROGRAM 2020 Pelerinaj în Moldova și Bucovina 5 zile / 4 nopti PROGRAM 2020 18 22 mai (21 mai Sfintii Mari Imparati si intocmai cu Apostolii Constantin si mama Sa, Elena participare la Sfanta Liturghie la Manastirea

Mai mult

CULTUL CREŞTIN PENTICOSTAL BISERICA LUI DUMNEZEU APOSTOLICĂ DIN ROMÂNIA MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ Cuvânt înainte Biserica lui Dumnezeu Apostolică Penti

CULTUL CREŞTIN PENTICOSTAL BISERICA LUI DUMNEZEU APOSTOLICĂ DIN ROMÂNIA MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ Cuvânt înainte Biserica lui Dumnezeu Apostolică Penti CULTUL CREŞTIN PENTICOSTAL BISERICA LUI DUMNEZEU APOSTOLICĂ DIN ROMÂNIA MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ Cuvânt înainte Biserica lui Dumnezeu Apostolică Penticostală din România a avut încă de la organizarea ei

Mai mult

Pelerinaj pentru toți la PR. CLEOPA | 2 zile / 1 noapte | 2019

Pelerinaj pentru toți la PR. CLEOPA | 2 zile / 1 noapte | 2019 Pelerinaj pentru toți la PR. CLEOPA 2 zile / 1 noapte 2019 (2 zile / 1 noapte) MARTIE APRILIE MAI IUNIE IULIE AUGUST SEPTEMBRIE OCTOMBRIE NOIEMBRIE DECEMBRIE 13-14 4-5 2-3 13-14 10-11 5-6 5-6 2-3 16-17

Mai mult

Krefeld

Krefeld Predica de la Krefeld Duminică, 3 septembrie 2017, ora 10 30 Fr. Frank Cuvântul de introducere din Luca 10:21-24: În ceasul acela, Isus S-a bucurat în Duhul Sfânt şi a zis: «Tată, Doamne al cerului şi

Mai mult

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne -

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne - Pentru Papi, primul meu profesor Un profesor are un impact asupra eternității; nu știe niciodată unde se termină influența lui. Henry Adams Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână

Mai mult

DEZBINARE Pastor Paul Hamilton 1

DEZBINARE Pastor Paul Hamilton 1 DEZBINARE Pastor Paul Hamilton 1 Dezbinare II Samuel 2 şi I Corinteni 12 Pastorul Paul Hamilton Introducere Eu sper că atunci cînd studiaţi Vechiul Testament, studiați mai mult decît doar istoria. Eu sper

Mai mult

„Minunata” nouă lume ecumenistă, tot mai aproape de Ortodoxie (III)

„Minunata” nouă lume ecumenistă, tot mai aproape de Ortodoxie (III) Minunata nouă lume ecumenistă, tot mai aproape de Ortodoxie (III) Partea a III-a. Problemele cotidiene ale evitării ecumeniștilor în Ortodoxia României După îndelungi căutări și analize, cercetătorii români

Mai mult

CENTRUL UNIVERSITAR NORD DIN BAIA MARE FACULTATEA DE LITERE FINALIZARE STUDII nivel licență sesiunea Iulie 2019 Tematica pentru proba scrisă SPECIALIZ

CENTRUL UNIVERSITAR NORD DIN BAIA MARE FACULTATEA DE LITERE FINALIZARE STUDII nivel licență sesiunea Iulie 2019 Tematica pentru proba scrisă SPECIALIZ CENTRUL UNIVERSITAR NORD DIN BAIA MARE FACULTATEA DE LITERE FINALIZARE STUDII nivel licență sesiunea Iulie 2019 Tematica pentru proba scrisă SPECIALIZAREA: Teologie Ortodoxă Pastorală (4 ani) Teologie

Mai mult

ghid_Gradinita_1_2019.pmd

ghid_Gradinita_1_2019.pmd L E C Ţ I A Ajutor pentru tata Anul B Trimestrul 1 Lecţia 2 SLUJIRE Isus este exemplul nostru de slujire. Referinţe Matei 13,55; Marcu 6,3; Hristos, Lumina lumii, pag. 72-74, în original. Text de memorat

Mai mult

10_Iubirea de aproapele – ajutor ....fm

10_Iubirea de aproapele – ajutor ....fm Arhimandrit Teofil P\r\ian Iubirea de aproapele ajutor pentru bucuria vie]ii Tip\rit\ cu binecuvântarea ~naltpreasfin]itului TEOFAN Mitropolitul Moldovei [i Bucovinei Editura DOXOLOGIA Ia[i, 2014 3 Dac\

Mai mult

1_Corinteni_CHV_Intro_cap_1

1_Corinteni_CHV_Intro_cap_1 Prefaţă Întâia epistolă a lui Pavel către Corinteni merită într-o măsură mare interesul tuturor celor care iubesc şi preţuiesc Cuvântul lui Dumnezeu. Ea dă un răspuns clar şi precis la multe întrebări

Mai mult

Pr. Proclu pagina de garda si cuprins.fm

Pr. Proclu pagina de garda si cuprins.fm Interviuri pân\ la un punct Pr. R\zvan Andrei Ionescu PĂRINTELE PROCLU, AȘA CUM L-AM CUNOSCUT 1 Valentin Talpalaru Pr. R\zvan Andrei Ionescu Apostolia [i Editura Doxologia Editura Doxologia ISBN: 978-606-666-627-5

Mai mult

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenum

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenum CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenumelui tatălui... Prenumele... Școala de proveniență......

Mai mult

Cred că suferi de o amnezie temporară legată de vocaţia ta. Aştepţi un semn de la Univers, Dumnezeu sau zeul Soare? Aşează-te pe un scaun şi uită-te l

Cred că suferi de o amnezie temporară legată de vocaţia ta. Aştepţi un semn de la Univers, Dumnezeu sau zeul Soare? Aşează-te pe un scaun şi uită-te l Cred că suferi de o amnezie temporară legată de vocaţia ta. Aştepţi un semn de la Univers, Dumnezeu sau zeul Soare? Aşează-te pe un scaun şi uită-te la viaţa ta. Răspunde la întrebarea: care este cea mai

Mai mult

a

a CONCURSUL ŞCOLAR NAŢIONAL DE COMPETENŢĂ ŞI PERFORMANŢĂ COMPER EDIŢIA 2011-2012 / ETAPA I LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, CLASA a III-a Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul efectiv de lucru este de 60

Mai mult

Hristos_si_Adunarea_Sa_Hristos_si_dragostea_Lui_purtarea_Lui_de_grija

Hristos_si_Adunarea_Sa_Hristos_si_dragostea_Lui_purtarea_Lui_de_grija Hristos şi Adunarea Sa (4) Partea a 4-a: Hristos şi dragostea Lui, purtarea Lui de grijă şi planul Lui pentru Adunarea Sa Versete călăuzitoare: Efeseni 5.25-27 Introducere Versetele din acest pasaj al

Mai mult

De_ce_eu_cred_ca_rapirea_va_avea_loc_inaintea_necazului_cel_mare

De_ce_eu_cred_ca_rapirea_va_avea_loc_inaintea_necazului_cel_mare De ce eu cred că răpirea va avea loc înaintea necazului cel mare 1 Tesaloniceni 4,13-18: Nu voim, fraţilor, să fiţi în necunoştinţă despre cei care au adormit, ca să nu vă întristaţi ca ceilalţi, care

Mai mult

octombrie, ora 14:00

octombrie, ora 14:00 2018-2019 17 octombrie, ora 14:00 Denumire webinar: Diferențe și asemănări între culturile lumii Descriere: Dacă nu ar exista diferențe și asemănări între culturi, viața nu ar mai fi atât de interesantă

Mai mult

Ghid_Gradinita_3_2018.pmd

Ghid_Gradinita_3_2018.pmd L E C Ţ I A Anul A Trimestrul 3 Lecţia 2 Darul Anei pentru Dumnezeu SLUJIRE A sluji înseamnă a-i ajuta pe alţii. Referinţe 1 Samuel 1,20-28; 2,18-21; Patriarhi și profeţi, capitolul 55, ultima parte. Text

Mai mult

Notă de prezentare

Notă de prezentare Anexa nr... la ordinul ministrului educației naționale nr. /.2014 MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE Programa școlară pentru disciplina RELIGIE CULTUL ORTODOX Clasele a III-a - a IV-a Aprobată prin ordin al

Mai mult

25 Aprilie 2019 Hristos Cel înviat Se dăruiește în Sfânta Euharistie PASTORALA DE PAȘTI Cine mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viață veșnică,

25 Aprilie 2019 Hristos Cel înviat Se dăruiește în Sfânta Euharistie PASTORALA DE PAȘTI Cine mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viață veșnică, 25 Aprilie 2019 Hristos Cel înviat Se dăruiește în Sfânta Euharistie PASTORALA DE PAȘTI Cine mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viață veșnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.ˮ (Ioan 6, 54)

Mai mult

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Interv

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Interv United States Holocaust Memorial Museum Interview with Anastasia Brăguţă RG-50.572*0041 Numele și prenumele intervievatului: Anastasia Brăguţă Data nașterii: 1925 Locul nașterii: Olăneşti, Republica Moldova

Mai mult

Copilul_Isus_sta_inaintea_usii

Copilul_Isus_sta_inaintea_usii Copilul Isus stă înaintea uşii Crăciunul din perspectiva lui Iosif Versete călăuzitoare: Matei 1; 2; Luca 1; 2 Introducere În timpul adventului şi până în seara de crăciun vom auzi iarăşi sub forme diferite:

Mai mult

CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea a

CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea a CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea amintirilor... 15 Capitolul 4 Puterea cuvântului Mulţumesc...

Mai mult

CE AM ÎNVaTAT DESPRE VIATa DE LA Micul print

CE AM ÎNVaTAT DESPRE VIATa DE LA Micul print CE AM ÎNVaTAT DESPRE VIATa DE LA Micul print 2017 Biblioteca Respiro Toate drepturile rezervate. Este permisă descărcarea liberă, cu titlu personal, a cărții în acest format. Distribuirea gratuită sau

Mai mult

1 Timotei 1:1-2 Raportare la autoritate I. Autoritate pozițională 1. Proprietarul ei: Pavel, apostol al lui Isus Hristos 2. Poruncirea ei: prin porunc

1 Timotei 1:1-2 Raportare la autoritate I. Autoritate pozițională 1. Proprietarul ei: Pavel, apostol al lui Isus Hristos 2. Poruncirea ei: prin porunc 1 Timotei 1:1-2 Raportare la autoritate I. Autoritate pozițională 1. Proprietarul ei: Pavel, apostol al lui Isus Hristos 2. Poruncirea ei: prin porunca lui a. Salvarea Tatălui: Dumnezeu, Mântuitorul nostru

Mai mult

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

Detectivii Apei Pierdute

Detectivii Apei Pierdute by ALIN ANCHIDIN O poveste adaptată De ce ai pierderile aşa de mari, bunicuţo?, o poveste adaptată A fost odată ca niciodată, sau, mai corect spus, a fost, există şi va exista o bunicuţă care avea o nepoţică

Mai mult

Calea Către Hristos Studii Biblice Bucuria în Domnul 15-16

Calea Către Hristos Studii Biblice Bucuria în Domnul 15-16 Calea Către Hristos Studii Biblice Bucuria în Domnul 15-16 (1) CUI AR TREBUI NOI CREŞTINII SĂ ARĂTĂM BUNĂTATEA, MILA ŞI IUBIREA LUI HRISTOS? Isaia 12:4, 5 Studiu Aprofundat: Isaia 66:19; Ioan 17:18; 1

Mai mult

1 SĂPTĂMÂNA ŞCOALA ALTFEL aprilie 2014 O ACTIVITATE DE SUCCES Fişa activității : Numele şi adresa unității de învățământ aplicante: SEMINARUL TE

1 SĂPTĂMÂNA ŞCOALA ALTFEL aprilie 2014 O ACTIVITATE DE SUCCES Fişa activității : Numele şi adresa unității de învățământ aplicante: SEMINARUL TE 1 SĂPTĂMÂNA ŞCOALA ALTFEL 07-11 aprilie 2014 O ACTIVITATE DE SUCCES Fişa activității : Numele şi adresa unității de învățământ aplicante: SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR Târgovişte.

Mai mult