Substituent text

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Substituent text"

Transcriere

1 Implantul dentar De La A la Z

2 Afla totul despre implantul dentar By Dr. Andra Custura

3 CUPRINS 1.- Ce este un implant dentar? 2.- Avantajele implanturilor 3.- Esti un bun candidat pentru un implant? 4.- Ce inseamna un implant bine facut? 5.- In ce consta procedura? Etapele implantului dentar 6.- Dupa ce se aditioneaza osul, cand se fixeaza implantul? 7.- Plasarea coroanei nu este dureroasa 8.- Indicatiile medicale pre si post-operator 9.- Sfaturi pentru îngrijire acasă 10.- Q & A

4 Ai dinți lipsă, iar acest lucru te împiedică să ai o viață normală, să te integrezi în societate și să mănânci corect? Cu siguranță ai auzit multe lucruri despre implantul dentar, dar încă nu te-ai hotărât să mergi la stomatolog și să începi tratamentul pentru completarea danturii tale?

5 De cele mai multe ori, informațiile pe care le găsești pe internet sunt eronate sau incomplete, de aceea ne-am gândit că este util pentru tine să cunoști toate aspectele importante legate de acest tratament chiar de la specialiști. specialiștii Andra Smile au răspuns detal Ți-am pregătit un Ebook interesant despre implantul dentar, în care vei găsi informații importante despre avantajele implantului dentar, etapele tratamentului, când ai nevoie de implant dentar, cum să alegi medicul potrivit, dar și o serie de întrebări pe care pacienții le pun cel mai des

6 1. Ce este un implant dentar? un implant dentar este dispozitiv medical realizat din titan sau zirconiu care inlocuieste unul sau mai multi dinti si tine loc de radacina, pe care se realizeaza coroana dentara vizibila in cavitatea bucala. Implantul dentar fuzioneaza cu osul pentru a oferi sprijin coroanei dentare, a puntilor sau a protezelor totale. Pentru a insera un implant este nevoie de os, pe care il vom verifica in urma unor investigatii radiologice amanuntite, se vor face o radiografie si un computer tomograf, iar in functie de acestea se alege tipul de implant, planul de tratament si tipul de lucrare care reconstituie partea ce se vede in cavitatea bucala, adica coroana dintelui, care poate fi din ceramica pe suport de zirconiu sau ceramica pe suport de metal. Implantul este folosit pentru pacientii care au edentatii unidentare, pluridentare sau edentatii dentare totale, mai exact pentru cei care nu mai au nici un dinte pe maxilar, ca sa nu fie nevoiti sa treaca la proteza totala (placa). Ulterior, specialistii si-au dat seama ca pot folosi aceste implanturi si pentru persoanele care si-au pierdut 1-2 dinti, sa inlocuiasca puntile cu lucrari pe implanturi, in felul acesta evitand sa mai distruga dintii vecini. Video: Ce este un implant dentar? Video: Ce este un implant dentar? In cazul in care nu exista os necesar fixarii implantului, va fi nevoie de aditia osoasa, adica se adauga os unde este cazul. Aceasta aditie de os se poate face in aceeasi sedinta cu implantul sau in sedinte separate, acest lucru fiind decis in functie de cat os avem nevoie. In functie de nevoia de sustinere a lucrarii si posibilitatile locale osoase, se vor determina un diametru si o lungime optime a implantului, precum si numarul de implanturi necesare.

7 2. Avantajele implanturilor Datorita numeroaselor avantaje, mai mult de 5,5 milioane de implanturi sunt realizate anual de catre stomatologi. Bine de stiut! Lucrarile pe implant nu se fac si cu sutinere pe dintii naturali, ci, intotdeauna se fac doar pe implantul dentar. Iata de ce sunt atat de populare: Implanturile nu aluneca si nu isi modifica pozitia, oferind aceeasi stabilitate si siguranta ca dintii naturali; Implanturile sunt o solutie cosmetica ideala pentru dintii lipsa, ce permit mestecarea si vorbirea cu usurinta. Implanturile sunt curatate in acelasi mod ca si dintii naturali, deci nu trebuie sa fie scosi pe timp de noapte pentru curatare sau inmuiere; Implanturile nu se bazeaza pe dintii vecini pentru sprijin, prin urmare, nici o structura a dintelui nu se pierde; Implanturile impiedica deplasarea dintilor din apropiere, astfel se pastreaza conturul fetei;

8 3. Esti un bun candidat pentru un implant? In cazul in care gingiile sunt sanatoase, va fi suficient os pentru a sprijini un implant si starea de sanatate este buna, te poti considera un candidat ideal pentru un implant dentar. Cu toate acestea, osul maxilar poate fi construit inainte de procedura de implant dentar in cazul in care inaltimea osoasa nu este adecvata pentru a sustine un implant. Boli cronice cum ar fi diabetul si leucemia pot interfera cu procesul de vindecare a unui implant, iar fumatul poate dubla riscul de a pierde dintii in totalitate. Exceptiile apar in cazul pacientilor care sufera de: afectiuni cardiace severe, necompensate, afectiuni reumatice sau diabet zaharat.

9 4. Ce inseamna un implant bine facut? Important este ca la final, puntea, dintii respectivi sa fie sustinuti de implanturile fixate si sa fie functional - estetic. Primul gand al pacientului care opteaza pentru implantul dentar este sa isi completeze dantura. Noi realizam planul de tratament chirurgical si protetic (adica lucrarea de deasupra implantului), in functie de nevoile acestuia si luam cele mai bune decizii pentru ca la final, pacientul sa aiba dantura completa si functionala cat mai mult timp cu putinta. Bine de stiut! Pentru a putea realiza un plan de tratament personalizat care sa duca in final la rezultate foarte bune, este nevoie de toate datele, adica, clinic consultatia; investigatiile imagistice radiografii, Computer Tomograf; analize de sange; dupa care i se spune pacientului ce este de facut mai departe, in functie de osul pe care il are. Osul pacientului, in functie de cum si-a pierdut dintele, scade, se resoarbe, iar tratamentul depinde de acest lucru. Important!! La fel ca si alte tratamente stomatologice, implantul dentar implica un anumit timp de vindecare si de finalizare a procedurii. Pacientii trebuie sa respecte acesti timpi si indicatiile clare oferite de specialist pentru a avea rezultate bune la final. In caz contrar, exista solutii de refacere si corectare a tratamentului, insa, vor aduce costuri suplimentare, mai mult timp de asteptare si mai multe proceduri si sedinte de tratament necesare pentru a repara ceea ce pacientul a stricat pentru ca nu a respectat recomandarile medicului. Sa nu uitam de implicatiile dureroase suportate de pacient pentru reinterventiile chirurgicale. De aceea este bine sa se tina cont de sfaturile specialistului pentru a se putea fixa implantul la momentul oportun.

10 5.- In ce consta procedura? Etapele implantului dentar 1 In prima etapa, medicul implantolog plaseaza implantul in os, peste care va pune un surub de acoperire. Gingia este apoi fixata deasupra implantului, inclusiv acel surub de acoperire. Acesta va ramane sub gingie timp de aproximativ 3-6 luni, un proces numit osteointegrare. 2 In a doua etapa, implantul este descoperit si medicul ataseaza o bont de vindecare a gingiei la implant. Tesutul gingival este lasat sa se vindece in jurul acesteia. Anumite implanturi necesita o a doua interventie chirurgicala in care este atasata o extensie pentru a conecta dintii. 3In a treia etapa si ultima, medicul dentist face o coroana in urma unei amprente. Coroana va avea o dimensiune, forma, culoare care sa se potriveasca cu dintii naturali. Odata finalizata, coroana este atasata la baza implantului. Important!! Plasarea unui implant dentar in maxilar este o procedura care se face cu anestezie locala. Dupa aceea, este posibil sa apara unele umflaturi si o mica durere, dar medicamentele impotriva durerii prescrise de specialist pot ajuta in cazul disconfortului care este temporar. In timpul procesului de vindecare, este nevoie de o dieta alcatuita din alimente moi, supe caldute si fara lactate.

11 Video: Etapele implantului dentar

12 6.- Dupa ce se aditioneaza osul, cand se fixeaza implantul? Daca osul pe care il are pacientul este insuficient ca sa suporte un implant, se aditioneaza os, se asteapta 4-6 luni Daca pacientul are o baza osoasa care ne permite o stabilitate primara buna in os, implantul se fixeaza in aceeasi sedinta. Daca osul pe care il are pacientul este insuficient ca sa suporte un implant, se aditioneaza os, se asteapta 4-6 luni, iar apoi se insera implantul. In cazul ridicarii sinusului maxilar cu aditie osoasa majora se poate astepta si 8 luni de zile pana la inserarea implantului, oricum acest aspect se va clarifica in cadrul unei consultatii cu un medic implantolog. Bine de stiut! In primele 3-4 saptamani de la inserarea unui implant, in jurul implantului osul se reorganizeaza, de ceea nu se recomanda sa se manance pe ele, chiar daca aveti lucrare provizorie. Aceste lucrari provizorii se fac insurubate sau cimentate, noi recomandam prima varianta, iar pacientul nu are voie sa si le dea jos singur.. De ce lucrare insurubate si nu cimentate? In cazul protezelor care inlocuiesc toti dintii este mai bine ca acestea sa fie insurubate, pentru ca vor avea o stabilitate mult mai buna pe implanturi. La cele cimentate exista riscul sa se decimenteze, sa se desprinda de pe implanturi si acest lucru ar insemna sa afecteaza implanturile, sau sa strice lucrarea.

13 7. Plasarea coroanei nu este dureroasa Medicul implantolog va astepta intre 2 si maxim 6 luni inainte de introducerea coroanei pe partea superioara a implantului. In acest timp, osul si dispozitivul de fixare a implantului cresc impreuna, aceasta se numeste osteointegrare. Intre timp, cu toate acestea, specialistul poate crea o coroana temporara, punte sau proteza care are rol estetic. Lucrarea provizorie se face pe niste bonturi provizorii care se vor da jos cand se va face lucrarea definitiva si se vor inlocui cu bonturi protetice definitive peste care va sta lucrarea definitiva. Pe lucrarea provizorie nu se mesteca alimente dure, ea este mai scurta decat restul dintilor cu scopul de a lasa timp implantului sa se integreze in os. Bine de stiut! Pe parcursul perioadei de osteointegrare, implantul este acoperit de gingie. Specialistul va trebui sa descopere implantul si sa ataseze un bont de vindecare inainte ca medicul sa poata incepe integrarea implanturilor. Totul trebuie sa se realizeze treptat, fara a grabi procesul de vindecare, in colaborare cu medicul stomatolog care ii face lucrarea si medicul implantolog care fixeaza implantul.

14 8. Indicatiile medicale pre si post-operator Indicatiile post-operator sunt simple si usor de respectat de catre pacient. Va exista o medicatie speciala alcatuita din antialgice (de durere), antiiflamatorii si antibiotic. In functie de cat de laborioasa este interventia, pacientul va lua aceste medicamente timp de 5-7 zile. Daca pacientul are o baza osoasa care ne permite o stabilitate primara buna in os, implantul se fixeaza in aceeasi sedinta. Daca osul pe care il are pacientul este insuficient ca sa suporte un implant, se aditioneaza os, se asteapta 4-6 luni, iar apoi se insera implantul. In cazul ridicarii sinusului maxilar cu aditie osoasa majora se poate astepta si 8 luni de zile pana la inserarea implantului, oricum acest aspect se va clarifica in cadrul unei consultatii cu un medic implantolog. Bine de stiut! Planul de tratament pentru implantul dentar este complex, adica se realizeaza partea chirurgicala, se fixeaza implantul, trec 2-6 luni, apoi se incarca cu coroana. Imediat post-operator pacientul va pleca de la cabinet cu o lucrare provizorie si nu definitiva. Exista si varianta ca pacientul sa plece in aceeasi zi cu dintii finali, i se pun implanturi si se fixeaza si dintii, dar cu o lucrare provizorie, care nu va putea fi folosita decat in scop estetic, nu trebuie sa manance pe ea, pentru ca in acest timp osul imbraca implantul si il fixeaza pentru a sustine dintii finali.

15 9. Sfaturi pentru îngrijire acasă pacientul trebuie sa respecte indicatiile specialistului, care presupun de doua ori mai multa grija din partea pacientului, adica, igiena zilnica buna, achizitionarea unui dus bucal si folosirea in fiecare zi, igienizare profesionala la 6 luni alimente mai moi, care sa nu deterioreze lucrarea, dar si radiografii de control, realizate periodic, la 6 luni se face prima radiografie de control, apoi la inca 6 luni si apoi din an in an. Toata lumea doreste ca implanturile sa dureze o perioada cat mai lunga de timp. Odata ce a fost fixat in osul maxilar, implantul dentar completeaza dantura, imbunatatind imaginea si functionarea acesteia. Bine de stiut! In cazul in care osul pacientului care va sustine implantul nu este in forma si la dimensiunile potrivite pentru a realiza acest lucru, va fi nevoie de aditie osoasa, pentru aceasta fiind adaugat un cost in plus. La fel si pentru investigatiile incipiente, radiografii, CT etc. Atunci va trebui sa mergi regulat la control, sa realizezi o curatare profesionala periodica si sa ai bune practici de igiena orala. Asigura-te ca iti perii dintii de cel putin doua ori pe zi, folosesti ata dentara zilnic, dar mai ales dusul bucal, deoarece curatarea implanturilor mentine tesutul gingival sanatos. Folosirea dusul bucal este foarte importanta pentru ca acesta pulseaza jeturi de apa cu viteze foarte mari catre dinti si gingii, astfel se disloca resturile alimentare din zonele greu accesibile, la care nu putem ajunge cu periuta de dinti. Medicul dentist va face radiografii, va consulta istoricul de sanatate si va examina gura cu atentie, astfel incat sa aiba toate informatiile necesare pentru a evalua optiunile de inlocuire a dintilor. Trebuie sa stiti ca procedura de implant dentar este un pas important, care necesita discutii ample cu medicul implantolog care va plasa implantul, si de aceea va recomand sa intrebati tot inainte de a vi se insera implantul.

16 Q &A

17 In urmatoarele zile vei primi un si un link catre un video in care Dna. Dr. Andra Custura va raspunde la cele mai des intalnite intrebari si nelamuriri legate de tema aceasta. Iti multumim pentru ca ai citit acest ebook si speram ca ti-a fost de folos!

18

LUCRĂRI DENTARE DE ÎNALTĂ CALITATE deoarece dantura dumneavoastră este importantă pentru noi

LUCRĂRI DENTARE DE ÎNALTĂ CALITATE deoarece dantura dumneavoastră este importantă pentru noi LUCRĂRI DENTARE DE ÎNALTĂ CALITATE deoarece dantura dumneavoastră este importantă pentru noi Cuvânt înainte În zilele noastre avem la dispoziție o adevărată inundație de informații când vine vorba despre

Mai mult

GHID COMPLET PENTRU IMPLANTURI DENTARE

GHID COMPLET PENTRU   IMPLANTURI DENTARE GHID COMPLET PENTRU IMPLANTURI DENTARE CUPRINS Ce sunt Implanturile dentare Avantajele implanturilor Prezentare generala a procedurii de implantare Ghid chirurgical Intrebari adresate medicului Sa te hotarasti

Mai mult

Bine v-am gasit, dragi pacienti! Am pregatit pentru dvs. un scurt ghid FII MEDICUL TAU STOMATOLOG care va va ajuta sa intelegeti mai bine toate proced

Bine v-am gasit, dragi pacienti! Am pregatit pentru dvs. un scurt ghid FII MEDICUL TAU STOMATOLOG care va va ajuta sa intelegeti mai bine toate proced Bine v-am gasit, dragi pacienti! Am pregatit pentru dvs. un scurt ghid FII MEDICUL TAU STOMATOLOG care va va ajuta sa intelegeti mai bine toate procedurile stomatologice. Mai presus decat atat dupa citirea

Mai mult

curricula curs Zimmer Bucuresti - final.key

curricula curs Zimmer Bucuresti - final.key Prof. Univ. Dr. Emanuel BRATU Asist. Univ. Dr. Sorin MIHALI CURS DE IMPLANTOLOGIE concepte actuale de chirurgie și protetică implantologică 12 participanți teor ie & han ds-on one to one c ourse s fiecare

Mai mult

Microsoft Word - Gerontostomatologia BT

Microsoft Word - Gerontostomatologia BT Cuprins Capitolul I Geriatrie, gerontologie și gerontostomatologie... 11 I.1 Introducere în geriatrie și gerontologie... 11 I.2 Terminologie... 11 I.3 Definiţie... 13 I.4 Implicațiile creșterii populației

Mai mult

DE4K_Bucuresti_2018

DE4K_Bucuresti_2018 01 General Consultaţie complexă medic specialist stomatologie pediatrică copii

Mai mult

Soft Easy Hard IMPLANTURI

Soft Easy Hard IMPLANTURI Soft Easy Hard IMPLANTURI Soft... Implant Spirală Suprafață anodică antibacteriană Implantul SOFT auto-forant este un produs unic, bazat pe un design tradițional și îmbunătățit prin forma spirelor de la

Mai mult

LISTĂ TARIFE 2013

LISTĂ TARIFE 2013 LISTĂ TARIFE 2013 DIAGNOSTIC Consultație Simplă Consultație Complexă (consultație completă cu ajutorul camerei intraorale, radiografii dentare, elaborarea unui plan de tratament, stabilire deviz) Consultație

Mai mult

Instrucţiuni de utilizare

Instrucţiuni de utilizare Instrucţiuni de utilizare CUPRINS Traducerea manualului de operare original weiß nichtro Cuprins 1 Explicarea simbolurilor............... 4 2 Instrucţiuni generale de siguranţă..... 4 3 Personal adecvat....................

Mai mult

Detectivii Apei Pierdute

Detectivii Apei Pierdute by ALIN ANCHIDIN O poveste adaptată De ce ai pierderile aşa de mari, bunicuţo?, o poveste adaptată A fost odată ca niciodată, sau, mai corect spus, a fost, există şi va exista o bunicuţă care avea o nepoţică

Mai mult

Inter IKEA Systems B.V Serviciul de planificare bucătării Devino designerul propriei tale bucătării! Folosește instrumentul de planificare IKEA

Inter IKEA Systems B.V Serviciul de planificare bucătării Devino designerul propriei tale bucătării! Folosește instrumentul de planificare IKEA Serviciul de planificare bucătării Devino designerul propriei tale bucătării! Folosește instrumentul de planificare IKEA în care proiectezi 3D, inserezi obiecte de mobilier în planșă și încerci diverse

Mai mult

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimbarii, organizata de doua persoane de la care am avut

Mai mult

The Chalkboard

The Chalkboard Generatorul de motivatie Gandeste Pozitiv, mergi inainte si transforma-ti visele in realitate Introducere Cum am descoperit dezvoltarea personala Rolul motivatiei in atingerea obiectivelor Pregateste-te

Mai mult

Chestionarul MOSPS

Chestionarul MOSPS Chestionar de evaluare a siguranței pacienților în cabinetele de consultații de medicină primară (AHRQ MOSPS) INSTRUCȚIUNI Gândește-te la modul în care se fac lucrurile în cabinetul de consultații și exprimă-ți

Mai mult

lista-preturi-stomasan

lista-preturi-stomasan a) Obturatii: TRATAMENTE ODONTAL fotopolimerizabile cls.a I a a Va foto MOD+ baza reconstituire bont cu material fotopolimerizabil (FUJI II) reconstituire bont cu mat. fotopolimerizabil(glasionomer) coafaj

Mai mult

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani,

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, 7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, sau din contra sunteti deja propietar al unei afaceri

Mai mult

Febra Periodică Asociată cu Stomatită Aftoasă, Faringită şi Adenită (PFAPA) Versiunea CE

Febra Periodică Asociată cu Stomatită Aftoasă, Faringită şi Adenită (PFAPA) Versiunea CE https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/ro/intro Febra Periodică Asociată cu Stomatită Aftoasă, Faringită şi Adenită (PFAPA) Versiunea 2016 1. CE ESTE PFAPA 1.1 Ce este această boală? Acronimul PFAPA

Mai mult

CATALOG 2019 IMPLANT TECHNOLOGY Made for you

CATALOG 2019 IMPLANT TECHNOLOGY Made for you CATALOG 2019 IMPLANT TECHNOLOGY Made for you CUPRINS DESPRE SWISSTEK Profilul Companiei Viziunea SwissTek Linia de Producție SwissTek IMPLANTURI SOFT - Implant Spirală EASY - Implant Conic HARD - Implant

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

Stimati Membri SNPPC, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) si brokerul de asigurari Leader Team Broker au deosebita

Stimati Membri SNPPC, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) si brokerul de asigurari Leader Team Broker au deosebita Stimati Membri SNPPC, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) si brokerul de asigurari Leader Team Broker au deosebita placere de a va reaminti o oferta in trei variante

Mai mult

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzile adunate. Uită-te la aceste exemple simple despre

Mai mult

Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai perfor

Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai perfor Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai performant produs de cea mai înaltă calitate şi fabricat

Mai mult

Cum stați cu auzul? Format ușor de citit Easy read Română Romanian How s your hearing? Dezvoltat în parteneriat de Action on Hearing Loss și CHANGE

Cum stați cu auzul? Format ușor de citit Easy read Română Romanian How s your hearing? Dezvoltat în parteneriat de Action on Hearing Loss și CHANGE Cum stați cu auzul? Format ușor de citit Easy read Română Romanian How s your hearing? Dezvoltat în parteneriat de Action on Hearing Loss și CHANGE Semne de pierdere a auzului Pierderea auzului este o

Mai mult

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contacte utile în sprijinul tău Co-finanțat de Uniunea Europeană BINE DE ȘTIUT Ai

Mai mult

HAHN TAPERED IMPLANT SYSTEM Instrucțiuni de utilizare Română INFORMAȚII IMPORTANTE - VĂ RUGĂM SĂ CITIȚI Atenție: Legislația federală din Statele Unite

HAHN TAPERED IMPLANT SYSTEM Instrucțiuni de utilizare Română INFORMAȚII IMPORTANTE - VĂ RUGĂM SĂ CITIȚI Atenție: Legislația federală din Statele Unite HAHN TAPERED IMPLANT SYSTEM Instrucțiuni de utilizare Română INFORMAȚII IMPORTANTE - VĂ RUGĂM SĂ CITIȚI Atenție: Legislația federală din Statele Unite permite vânzarea acestui dispozitiv numai de către

Mai mult

Healthcare & Deco Wellness Denttaglio Irinel Nedelcu Wellness Coach Cristina Groza

Healthcare & Deco Wellness Denttaglio Irinel Nedelcu Wellness Coach Cristina Groza Healthcare & Deco Wellness Denttaglio Irinel Nedelcu 148 154 Wellness Coach Cristina Groza 164 158 Dr. Klodian Hazizi: Stomatologia înseamnă artă, pictură, sculpură, modelaj, psihologie, dar şi ştiinţă

Mai mult

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi destinate îngrijirii copiilor 4 Cum să înţelegeţi somnul

Mai mult

GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE ŞTIINŢA UNEI VIEŢI EXTRAORDINARE

GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE ŞTIINŢA UNEI VIEŢI EXTRAORDINARE GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE ŞTIINŢA UNEI VIEŢI EXTRAORDINARE GHID PENTRU ÎNGRIJIREA PISICILOR STERILIZATE CUPRINS GHID DE ÎNGRIJIRE Ce este sterilizarea? 4 Când ar trebui să îți sterilizezi

Mai mult

Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală organizează concurs pentru ocuparea a două posturi, funcții contractuale de execuţie, durată nedeterminată,

Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală organizează concurs pentru ocuparea a două posturi, funcții contractuale de execuţie, durată nedeterminată, Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală organizează concurs pentru ocuparea a două posturi, funcții contractuale de execuţie, durată nedeterminată, de medic stomatolog/dentist, vacante la Serviciul Cabinete

Mai mult

DATA, ORA ȘI LOCUL DESFĂȘURĂRII CONCURSULUI martie - aprilie 2015 FACULTATEA DE MEDICINĂ Departamentul I: Anatomie și Embriologie Denumire post Poziți

DATA, ORA ȘI LOCUL DESFĂȘURĂRII CONCURSULUI martie - aprilie 2015 FACULTATEA DE MEDICINĂ Departamentul I: Anatomie și Embriologie Denumire post Poziți DATA, ORA ȘI LOCUL DESFĂȘURĂRII CONCURSULUI martie - aprilie 2015 FACULTATEA DE MEDICINĂ Departamentul I: Anatomie și Embriologie 12.03.2015, ora 9.00 13.03.2015, ora 9.00 Poziția 45, Anatomie-Embriologie.

Mai mult

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume ORMENIŞAN ALINA Adresă(e) Calea Sighişoarei nr. 28/1, Târgu Mureş, Jud. Mureş, România Telefon(oane) Mobil: (40) 741248373 Fax(uri) E-mail(uri)

Mai mult

CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta c

CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta c CARE ESTE OBIECTIVUL MEU PENTRU MERS? În timpul celor 4 săptămâni de antrenament, accesează pagina Te provocăm la mers sportiv, pentru a-ţi recăpăta condiţia fizică şi a descoperi beneficiile acestui sport

Mai mult

Universitatea Facultatea Departament UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE "GR. T. POPA" DIN IAŞI Facultatea de Medicina Dentara Implantologie, Restau

Universitatea Facultatea Departament UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE GR. T. POPA DIN IAŞI Facultatea de Medicina Dentara Implantologie, Restau Universitatea Facultatea Departament UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE "GR. T. POPA" DIN IAŞI Facultatea de Medicina Dentara Implantologie, Restaurari amovibile, Tehnologie Poziția în statul de funcții

Mai mult

CLINICA DENTARA SRL CUI: Adresa: Municipiul Zalău, Strada TUDOR ARGHEZI, Nr. 2, Judet Sălaj Persoana de contact: Pop Anca Flavia, administrat

CLINICA DENTARA SRL CUI: Adresa: Municipiul Zalău, Strada TUDOR ARGHEZI, Nr. 2, Judet Sălaj Persoana de contact: Pop Anca Flavia, administrat CLINICA DENTARA SRL CUI: 24795516 Adresa: Municipiul Zalău, Strada TUDOR ARGHEZI, Nr. 2, Judet Sălaj Persoana de contact: Pop Anca Flavia, administrator CLINICA DENTARA SRL Tel: 0743035584, E-mail: ancapop@digiray.ro

Mai mult

Microsoft Word - ROMENO.doc

Microsoft Word - ROMENO.doc Acord de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Agenas Campanie de informare Utilizarea corectă a serviciilor de urgenţă şi de intervenţie rapidă Conţinut informativ Campanie de informare Utilizarea

Mai mult

RO.cdr

RO.cdr LEGION Sistem de proteze totale de genunchi Continuitate Clinica Performanta dovedita, inovatie continua Smith&Nephew are o bogata istorie in domeniul medical, de mai bine de 150 de ani producand multe

Mai mult

untitled

untitled 7 IMAGISTICĂ STOMOATOLOGICĂ IMPORTANŢA EVALUĂRII IMAGISTICE ÎN IMPLANTOLOGIA ORALĂ Importance of imaging assessing in oral implantology Dr. Drd. Iulia Roateşi, Prof. Dr. Emilian Hutu Facultatea de Medicină

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2011) 377 final 2011/0164 (NLE) Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 76/768/CEE

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2011) 377 final 2011/0164 (NLE) Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 76/768/CEE COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 23.6.2011 COM(2011) 377 final 2011/0164 (NLE) Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 76/768/CEE cu privire la produsele cosmetice, în scopul adaptării

Mai mult

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant Ecler cu crema de cafea si glazura fondant Am mai gatit ecler de casa aici si a fost foarte apreciat de toata familia. Stiam ca voi mai incerca, asa ca de data asta am pregatit ecler cu crema de cafea

Mai mult

REPARATIA AVARIILOR DE TIP GRINDINA Utilizand tehnici, scule si dispozitive specializate, tehnicienii PDR (Paintless Dent Repair) pot efectua reparati

REPARATIA AVARIILOR DE TIP GRINDINA Utilizand tehnici, scule si dispozitive specializate, tehnicienii PDR (Paintless Dent Repair) pot efectua reparati REPARATIA AVARIILOR DE TIP GRINDINA Utilizand tehnici, scule si dispozitive specializate, tehnicienii PDR (Paintless Dent Repair) pot efectua reparatia unei piese cu avarii de tip grindina, fara a fi nevoie

Mai mult

Ordin MS nr din 6 decembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor î

Ordin MS nr din 6 decembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor î Ordin MS nr. 1.375 din 6 decembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, aprobat prin

Mai mult

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROFESIA DE ASISTENT MEDICAL

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROFESIA DE ASISTENT MEDICAL CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROFESIA DE ASISTENT - Ce este profesia de asistent medical - Ce specializări există pentru asistenții medicali în școala noastră - Calitățile și abilitățile unui asistent medical

Mai mult

Osteomielita/Osteita Cronică Nebacteriană (sau OCNB) Versiunea CE ESTE OCNB 1.1 Ce este

Osteomielita/Osteita Cronică Nebacteriană (sau OCNB) Versiunea CE ESTE OCNB 1.1 Ce este https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/ro/intro Osteomielita/Osteita Cronică Nebacteriană (sau OCNB) Versiunea 2016 1. CE ESTE OCNB 1.1 Ce este această boală? Osteomielita cronică recurentă multifocală

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ORGANIZARE ADMINISTRATIVA Ileana Imbru si Monica Gorea RESURSE Aceasta sectiune va pregateste sa va organizati primii pasi cu dōterra. Alaturati-va grupurilor de FACEBOOK Daca nu ati fost deja adaugati

Mai mult

PRO_4657_ doc

PRO_4657_ doc AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 4657/2004/01-02-03-04-05 Anexa 1 Prospect PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR LACTECON 667 g/l lichid oral Lactuloză Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect

Mai mult

Arterita Takayasu Arterita Takayasu Tradusă de Georgiana Elena Stoian după Cleveland clinic, accesată pe 22 iulie 2019 Arterita Takayasu

Arterita Takayasu   Arterita Takayasu Tradusă de Georgiana Elena Stoian după Cleveland clinic, accesată pe 22 iulie 2019 Arterita Takayasu Tradusă de Georgiana Elena Stoian după Cleveland clinic, accesată pe 22 iulie 2019 este o formă de vasculită în care vasele mari și mijlocii sunt inflamate și deteriorate. Corticosteroizii sunt prima linie

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

_MO_GA_sanatate lista servicii PF-PJ WEB

_MO_GA_sanatate lista servicii PF-PJ WEB Lista de servicii medicale AMBULATORIU - Pachetele A, B și C Asigurarea Medicală Integrală AMBULATORIU A, B, C /AUGUST 2017 SCREENING (conform ghidurilor medicale internaționale) 1. Anamneza și istoricul

Mai mult

Elemente de reumatologie utilizate in recuperarea medicala OSTEOPOROZA Dr Ghita Adrian Lucian Medic specialist reumatologie Definitie- este o boala sc

Elemente de reumatologie utilizate in recuperarea medicala OSTEOPOROZA Dr Ghita Adrian Lucian Medic specialist reumatologie Definitie- este o boala sc Elemente de reumatologie utilizate in recuperarea medicala OSTEOPOROZA Dr Ghita Adrian Lucian Medic specialist reumatologie Definitie- este o boala scheletala caracterizata prin compromiterea rezistentei

Mai mult

SE-What to Ask and How to Listen

SE-What to Ask and How to Listen Elemente esențiale în vânzări: Cum să pui întrebările și cum să fii un bun ascultător Copyright 2012 by HRDQ Program de studiu individual Modulul 1: O perspectivă asupra ascultării Unde ne aflăm în procesul

Mai mult

SISTEMUL CONTURILOR DE SĂNĂTATE (SCS) ÎN ROMÂNIA

SISTEMUL CONTURILOR DE SĂNĂTATE (SCS) ÎN ROMÂNIA SISTEMUL CONTURILOR DE SĂNĂTATE (SCS) ÎN ROMÂNIA 2003-2010 2012 Sistemul Conturilor de Sănătate SCS CUPRINS PAGINA 1. PREZENTARE GENERALĂ A SISTEMULUI CONTURILOR DE SĂNĂTATE (SCS)... 1 1.1 Obiectivele

Mai mult

DR. AMY MYERS SOLUȚII CONTRA AUTOIMUNITĂȚII EDITURA PARALELA 45

DR. AMY MYERS SOLUȚII CONTRA AUTOIMUNITĂȚII EDITURA PARALELA 45 DR. AMY MYERS SOLUȚII CONTRA AUTOIMUNITĂȚII Editura Paralela 45 Redactare: Ioan Es. Pop, Mihaela Pogonici Tehnoredactare & DTP copertă: Mihail Vlad Corectură: Anamaria Cozma Pregătire de tipar: Marius

Mai mult

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL Cuprins: 1. Cine esti tu / cunoasterea eroului (acum faci cunostiinta cu tine insuti) a) cele 12 arhetipuri

Mai mult

Utilizarea Internetului in Afaceri FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 3. Achizitionarea domeniilor web si a

Utilizarea Internetului in Afaceri FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 3. Achizitionarea domeniilor web si a LABORATOR 3. Achizitionarea domeniilor web si a serviciilor de webhosting, respectiv gestionarea acestora prin intermediul cpanel PREZENTAREA LUCRARII DE LABORATOR Lucrarea de laborator isi propune sa

Mai mult

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

CONT DE EXECUTIE VENITURI APRILIE 2017 mii lei Cod Denumire indicator Prevederi bugetare aprobate la finele perioadei de raportare Prevederi bugetare

CONT DE EXECUTIE VENITURI APRILIE 2017 mii lei Cod Denumire indicator Prevederi bugetare aprobate la finele perioadei de raportare Prevederi bugetare CONT DE EXECUTIE VENITURI APRILIE 2017 mii lei Cod Denumire indicator Prevederi aprobate la finele perioadei de raportare Prevederi trimestriale cumulate Incasari realizate cumulat Incasari realizate luna

Mai mult

Noua Prezentare Portofoliu Abonamente Retail feb 2016

Noua Prezentare Portofoliu Abonamente Retail feb 2016 pachete individuale de preventie si tratament Siguranta celor mai bune servicii medicale Furnizor Oficial al Casei Regale a Romaniei, una dintre cele mai prestigioase recunoasteri a calitatii serviciilor

Mai mult

REGULAMENT DE CONCURS PENTRU PREMIILE DE EXCELENȚĂ ÎN ASISTENȚĂ MEDICALĂ ALE ORDINULUI ASISTENȚIOR MEDICALI GENERALIȘTI, MOAȘELOR ȘI ASISTENȚILOR MEDI

REGULAMENT DE CONCURS PENTRU PREMIILE DE EXCELENȚĂ ÎN ASISTENȚĂ MEDICALĂ ALE ORDINULUI ASISTENȚIOR MEDICALI GENERALIȘTI, MOAȘELOR ȘI ASISTENȚILOR MEDI REGULAMENT DE CONCURS PENTRU PREMIILE DE EXCELENȚĂ ÎN ASISTENȚĂ MEDICALĂ ALE ORDINULUI ASISTENȚIOR MEDICALI GENERALIȘTI, MOAȘELOR ȘI ASISTENȚILOR MEDICALI DIN ROMÂNIA- FILIALA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI A.DISPOZITII

Mai mult

Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Barbu Horia Telefon(oane) (uri) Nationalitate Romana Data na

Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Barbu Horia Telefon(oane)  (uri) Nationalitate Romana Data na Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume arbu Horia Telefon(oane) E-mail(uri) horia.barbu@gmail.com Nationalitate Romana Data nasterii.04.974 Sex M Experienţa profesională Octombrie

Mai mult

Document4

Document4 Ministerul Sanatatii si Familiei Ordin nr. 491 din 23/05/2003 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 382 din 03/06/2003 pentru aprobarea Grilei de evaluare medico-sociala a persoanelor care se interneaza

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

Cum se înființează o firmă în doar 3 zile. Pași de urmat și sfaturi utile pentru a economisi timp și bani (Material de informare website proiect) PAȘI

Cum se înființează o firmă în doar 3 zile. Pași de urmat și sfaturi utile pentru a economisi timp și bani (Material de informare website proiect) PAȘI Cum se înființează o firmă în doar 3 zile. Pași de urmat și sfaturi utile pentru a economisi timp și bani (Material de informare website proiect) PAȘII ÎNFIINȚĂRII UNEI FIRME: Pasul 1: Obtine dovada rezervarii

Mai mult

Ești îngrijorat că nu îți vei găsi un loc de muncă după absolvire? STAGIILE DE PRACTICĂ PRO-MARKET SUNT UN POSIBIL RĂSPUNS LA PROBLEMELE TALE Dintre i

Ești îngrijorat că nu îți vei găsi un loc de muncă după absolvire? STAGIILE DE PRACTICĂ PRO-MARKET SUNT UN POSIBIL RĂSPUNS LA PROBLEMELE TALE Dintre i Ești îngrijorat că nu îți vei găsi un loc de muncă după absolvire? STAGIILE DE PRACTICĂ PRO-MARKET SUNT UN POSIBIL RĂSPUNS LA PROBLEMELE TALE Dintre intrebarile cu care ne-am confruntat cel mai des din

Mai mult

FileNewTemplate

FileNewTemplate Ghid al medicamentelor folosite ȋn studiul STREAM: Cunoașteți-vǎ medicația! Privire de ansamblu STREAM - proiect de studiu și medicamente Informații pentru participanți Cum păstrăm medicamentele de investigație

Mai mult

Lista preturi 2017 orto

Lista preturi 2017 orto Clinica Stomatologica Orto - Dental Lista de Preturi (RON) Consultatie, plan de tratament 50 Consultatie, medic specialist 80 Rx retroalveolara/ byte-wing pe mail 20/30 Rx retroalveolara/ byte-wing pe

Mai mult

PROIECT DE PROGRAMA PENTRU OPTIONAL

PROIECT DE PROGRAMA PENTRU OPTIONAL PROIECT DE PROGRAMA PENTRU OPTIONAL MOTO: Un om sănătos este cel care simte puternic şi în siguranţă Larousse Denumirea optionalului: Dinti frumosi si sanatosi Grupa: Mare, Albinute Durata: Anul scolar

Mai mult

HAHN TAPERED IMPLANT GUIDED SURGERY SYSTEM Instrucțiuni de utilizare Română INFORMAȚII IMPORTANTE - VĂ RUGĂM SĂ CITIȚI Atenție: Legislația federală di

HAHN TAPERED IMPLANT GUIDED SURGERY SYSTEM Instrucțiuni de utilizare Română INFORMAȚII IMPORTANTE - VĂ RUGĂM SĂ CITIȚI Atenție: Legislația federală di HAHN TAPERED IMPLANT GUIDED SURGERY SYSTEM Instrucțiuni de utilizare Română INFORMAȚII IMPORTANTE - VĂ RUGĂM SĂ CITIȚI Atenție: Legislația federală din Statele Unite permite vânzarea acestui dispozitiv

Mai mult

Parlamentul României - Lege nr. 46/2003 din 21 ianuarie 2003 Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 În vigoare de la 28 februarie 2003 Consolidarea

Parlamentul României - Lege nr. 46/2003 din 21 ianuarie 2003 Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 În vigoare de la 28 februarie 2003 Consolidarea Parlamentul României - Lege nr. 46/2003 din 21 ianuarie 2003 Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 În vigoare de la 28 februarie 2003 Consolidarea din data de 01 martie 2018 are la bază publicarea

Mai mult

Deficitul de Mevalonat Kinază (DMK) (sau sindromul hiper IgD) Versiunea CE ESTE DMK 1.1

Deficitul de Mevalonat Kinază (DMK) (sau sindromul hiper IgD) Versiunea CE ESTE DMK 1.1 https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/ro/intro Deficitul de Mevalonat Kinază (DMK) (sau sindromul hiper IgD) Versiunea 2016 1. CE ESTE DMK 1.1 Ce este această boală? Deficitul de mevalonat kinază

Mai mult

09-ppt-2018-capac

09-ppt-2018-capac SEMINAR IMPORTANȚA ANALIZEI SWOT PENTRU SUCCESUL AFACERII Analiza SWOT presupune stabilirea calitatilor firmei dvs, defectele, oportunitatile de piata si amenintarile 1 Analiza SWOT ofera o radiografie

Mai mult

Programul științific al târgului COLEGIUL FARMACIȘTILOR DIN JUDEȚUL ARAD Vineri, 4 noiembrie :00 10:30 Medicina comportamentală posibila metodă

Programul științific al târgului COLEGIUL FARMACIȘTILOR DIN JUDEȚUL ARAD Vineri, 4 noiembrie :00 10:30 Medicina comportamentală posibila metodă Programul științific al târgului COLEGIUL FARMACIȘTILOR DIN JUDEȚUL ARAD Vineri, 4 noiembrie 2016 10:00 10:30 Medicina comportamentală posibila metodă terapeutică Prof.Univ.Dr.Farm. Doina Draganescu 10:30

Mai mult

LEGE nr. 46 din 21 ianuarie 2003 drepturilor pacientului EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 51 din 29 ianuarie 2003 Data intrarii

LEGE nr. 46 din 21 ianuarie 2003 drepturilor pacientului EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 51 din 29 ianuarie 2003 Data intrarii LEGE nr. 46 din 21 ianuarie 2003 drepturilor pacientului EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 51 din 29 ianuarie 2003 Data intrarii in vigoare : 28 februarie 2003 Forma actualizata valabila

Mai mult

CV

CV CV Curriculum Vitae este unul dintre elementele esenţiale de marketing personal, utilizat în demersul obţinerii unui loc de muncă. Pentru un impact puternic este recomandat să fie însoţit de scrisoarea

Mai mult

Microsoft Word - 1st year leaflet_ROM

Microsoft Word - 1st year leaflet_ROM Vaccinuri pentru a vă proteja copilul împotriva HPV, MenACWY şi Tdap Informaţii pentru părinţi şi elevii care încep liceul în 2019 Despre această broşură Această broşură este destinată părinţilor şi elevilor

Mai mult

Nr.înregistrare: 88 / Social Media in the Classroom Prof.Cucuianu Marița Colegiul Național,,Neagoe Basarab"Oltenița,jud.Călărași 2.Quizizz E

Nr.înregistrare: 88 / Social Media in the Classroom Prof.Cucuianu Marița Colegiul Național,,Neagoe BasarabOltenița,jud.Călărași 2.Quizizz E Nr.înregistrare: 88 /21.01.2019 Social Media in the Classroom Prof.Cucuianu Marița Colegiul Național,,Neagoe Basarab"Oltenița,jud.Călărași 2.Quizizz Este o platformă unde se găsesc teste gata făcute sau

Mai mult

Aceste informații de consens privind medicamentele biosimilare au fost redactate de pacienți pentru pacienți, împreună cu reprezentanți ai Agenției Eu

Aceste informații de consens privind medicamentele biosimilare au fost redactate de pacienți pentru pacienți, împreună cu reprezentanți ai Agenției Eu Aceste informații de consens privind medicamentele biosimilare au fost redactate de pacienți pentru pacienți, împreună cu reprezentanți ai Agenției Europene pentru Medicamente, ai Comisiei Europene și

Mai mult

,,Medicamentele pentru hepatita C sunt foarte eficiente, cu

,,Medicamentele pentru hepatita C sunt foarte eficiente, cu ,,Medicamentele pentru hepatita C sunt foarte eficiente, cu o conditie: sa fie luate" Daniela Serb, In ultimii patru ani, peste 14.000 de pacienti bolnavi de hepatita C din Romania au primit tratamente

Mai mult

untitled

untitled Ghid de referinţă rapidă Xi4 Utilizaţi acest ghid când folosiţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Componentele imprimantei Figura prezintă componentele

Mai mult

I n t r a l e g i s 6. 2 C T C E P i a t r a N e a m ț, w w w. c t c e. r o ORDIN nr. 491 din 23 mai 2003 pentru aprobarea Grilei de evaluare

I n t r a l e g i s 6. 2 C T C E P i a t r a N e a m ț, w w w. c t c e. r o ORDIN nr. 491 din 23 mai 2003 pentru aprobarea Grilei de evaluare I n t r a l e g i s 6. 2 C T C E P i a t r a N e a m ț, 2 0 1 6 w w w. c t c e. r o ORDIN nr. 491 din 23 mai 2003 pentru aprobarea Grilei de evaluare medico socială a persoanelor care se interneaza în

Mai mult

02_beneficii-suplimentare-servicii-stomatologice-conexe-allianz-tiriac-2018

02_beneficii-suplimentare-servicii-stomatologice-conexe-allianz-tiriac-2018 31.05.2019 BENEFICII SUPLIMENTARE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE ALLIANZ-ŢIRIAC FURNIZORI DE SERVICII DE STOMATOLOGIE ȘI SERVICII CONEXE Clienţii asigurărilor de sănătate de la Allianz-Ţiriac beneficiază de o serie

Mai mult

Universitatea Facultatea Departament UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE "GR. T. POPA" DIN IAŞI Facultatea de Medicina Dentara Implantologie, Restau

Universitatea Facultatea Departament UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE GR. T. POPA DIN IAŞI Facultatea de Medicina Dentara Implantologie, Restau Universitatea Facultatea Departament UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE "GR. T. POPA" DIN IAŞI Facultatea de Medicina Dentara Implantologie, Restaurari amovibile, Tehnologie Poziția în statul de funcții

Mai mult

Utilizarea Internetului in Afaceri FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 1. Google Drive, Google Calendar, WeTr

Utilizarea Internetului in Afaceri FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 1. Google Drive, Google Calendar, WeTr LABORATOR 1. Google Drive, Google Calendar, WeTransfer.com PREZENTAREA LUCRARII DE LABORATOR Lucrarea de laborator isi propune sa prezinte modul de utilizare al instrumentelor Google Drive, Google Calendar,

Mai mult

FACULTATEA DE MEDICINĂ DENTARĂ Facultatea de Medicină Dentară, UMFST Târgu-Mureş REGULAMENT Cercul Științific Studențesc MDA (Materiale Dentare Aplica

FACULTATEA DE MEDICINĂ DENTARĂ Facultatea de Medicină Dentară, UMFST Târgu-Mureş REGULAMENT Cercul Științific Studențesc MDA (Materiale Dentare Aplica Facultatea de Medicină Dentară, UMFST Târgu-Mureş REGULAMENT Cercul Științific Studențesc MDA (Materiale Dentare Aplicate) (în cadrul disciplinei de Morfologia dinților și arcadelor dentare, Tehnologia

Mai mult

D. a) CHESTIONAR DE AUTOEVALUARE PENTRU SPITALE STANDARD CRITERII DESCRIERE EVALUARE OBSERVAȚII I STANDARD REFERITOR LA ORGANIZARE I.1* Spitalul are a

D. a) CHESTIONAR DE AUTOEVALUARE PENTRU SPITALE STANDARD CRITERII DESCRIERE EVALUARE OBSERVAȚII I STANDARD REFERITOR LA ORGANIZARE I.1* Spitalul are a D. a) CHESTIONAR DE AUTOEVALUARE PENTRU SPITALE I REFERITOR LA ORGANIZARE I.1* Spitalul are act de înființare sau de organizare conform legislației în vigoare. I.2* I.3* Spitalul are autorizație sanitară

Mai mult

Personal profile – Michael

Personal profile – Michael Schiţă personală Michael Suntem într-o vacanţă-aventură în Asia pe cont propriu, fără ghid. Conducem o maşină închiriată.este un Landrover vechi care merge în medie cu 80 de km/h şi consumă un litru de

Mai mult

brosura PF_iunie 2016_web

brosura PF_iunie 2016_web Fericirea înseamnă să te poţi bucura de lucrurile simple. La orice vârstă. Fără griji. BROȘURĂ PERSOANĂ FIZICĂ Economisiţi pentru viitorul dumneavoastră! economii Economisirea pentru perioada retragerii

Mai mult

CASA DE ASIGURARI DE SANATATE DOLJ CONTUL DE EXECUTIE A BUGETULUI INSTITUTIEI PUBLICE - VENITURI la data de 30 iunie 2018 Pevederi bugetare Drepturi c

CASA DE ASIGURARI DE SANATATE DOLJ CONTUL DE EXECUTIE A BUGETULUI INSTITUTIEI PUBLICE - VENITURI la data de 30 iunie 2018 Pevederi bugetare Drepturi c CASA DE ASIGURARI DE SANATATE DOLJ CONTUL DE EXECUTIE A BUGETULUI INSTITUTIEI PUBLICE - VENITURI la data de 30 iunie 2018 Pevederi bugetare Drepturi constatate lei Denumirea indicatorilor *) anuale aprobate

Mai mult

Nr Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca Date de concurs pentru ocuparea posturilor didactice de asistent

Nr Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca Date de concurs pentru ocuparea posturilor didactice de asistent Nr. 1 2 3 4 5 Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca Date de concurs pentru ocuparea posturilor didactice de asistent universitar pe durată determinată, etapa a I-a, an

Mai mult

Manual Utilizare SEPA DD

Manual Utilizare SEPA DD AUTENTIFICAREA SI AUTORIZAREA OPERATIUNILOR IN INTERNET BANKING I. Mobile Token 1. Despre Intesa mtoken Aplicatia Intesa mtoken iti permite sa te autentifici in serviciul de Internet Banking I-B@nk si

Mai mult

MACHETA CONT EXECUTIE CAS HD

MACHETA CONT EXECUTIE CAS HD Cod CONT DE EXECUTIE VENITURI IUNIE 2017 CASA DE ASIGURARI DE SANATATE HUNEDOARA Denumire indicator Prevederi aprobate la finele perioadei de raportare Prevederi trimestriale cumulate Incasari realizate

Mai mult

Raportare TRIMESTRUL III 2007.xls

Raportare TRIMESTRUL III 2007.xls CASA DE ASIGURARI DE SANATATE Subprogram 3. TRATAMENTUL BOLNAVILOR CU AFECTIUNI CARDIOVASCULARE PRIN CHIRURGIE CARDIOVASCULARA SI PRIN CARDIOLOGIE INTERVENTIONALA SI ELECTROFIZIOLOGIE Tabel 3.1 SITUATIA

Mai mult

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2 CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 2 Limba română Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a...

Mai mult

Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai perfor

Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai perfor Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai performant produs de cea mai înaltă calitate şi fabricat

Mai mult

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T COLCAIE CORUPTIA IN DNA Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, Teodosia Iordachita. Bendei aranjeaza livrarea telefoanelor

Mai mult

4 super-alimente care inving anemia. Ce trebuie sa mananci

4 super-alimente care inving anemia. Ce trebuie sa mananci 4 super-alimente care inving anemia. Ce trebuie sa mananci pentru o imunitate de fier, cheia unui organism sanatos Ionela Stanila, Anemia, carenta de minerale sau vitamine din organism, care se manifesta

Mai mult

LEGE Nr

LEGE   Nr LEGE Nr. 46 din 21 ianuarie 2003 Legea drepturilor pacientului EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 51 din 29 ianuarie 2003 Parlamentul României adoptă prezenta lege. CAP. 1 Dispoziţii

Mai mult

VIAȚA CU ASTM Cele mai frecvente întrebări despre astm Broşură destinată pacienţilor cu astm şi aparţinătorilor

VIAȚA CU ASTM Cele mai frecvente întrebări despre astm Broşură destinată pacienţilor cu astm şi aparţinătorilor VIAȚA CU ASTM Cele mai frecvente întrebări despre astm Broşură destinată pacienţilor cu astm şi aparţinătorilor www.viatacuastm.ro O campanie Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație Cu sprijinul

Mai mult

Curriculum Vitae Europass Informatii personale Nume / Prenume Bran Simion Nationalitate(-ati) Romana Experienta profesionala Perioada Functia sau post

Curriculum Vitae Europass Informatii personale Nume / Prenume Bran Simion Nationalitate(-ati) Romana Experienta profesionala Perioada Functia sau post Curriculum Vitae Europass Informatii personale Nume / Prenume ran Simion Nationalitate(-ati) Romana Experienta profesionala 03 prezent Conferentiar, Doctor in Stiinte Medicale Disciplina Chirurgie si Implantologie

Mai mult

Întrebări frecvente pentru candidaţi proiecte de parteneriat strategic 1.Aceeaşi instituţie poate depune două candidaturi de parteneriat strategic la

Întrebări frecvente pentru candidaţi proiecte de parteneriat strategic 1.Aceeaşi instituţie poate depune două candidaturi de parteneriat strategic la Întrebări frecvente pentru candidaţi proiecte de parteneriat strategic 1.Aceeaşi instituţie poate depune două candidaturi de parteneriat strategic la acelaşi termen limită? Poate fi partener în mai multe

Mai mult

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic

1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aic 1: VREAU SA MA APUC DE TREABA CAT MAI REPEDE, VREAU SA SLABESC ACUM Trebuie sa te pregatesti psihic inainte de a te apuca de orice fel de dieta si aici sunt 3 pasi: 1. Motivatia, de ce vrei sa slabesti

Mai mult