Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70"

Transcriere

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 I. Olvasott szöveg értése

2 1. Textul următor prezintă experienţa autorului la trecerea frontierei, ieşind din România, şi amintirile sale legate de felul în care se manifestă sau sunt percepuţi unii români în Europa. Din text lipsesc 10 fragmente. Puneţi fiecare fragment rămas, la locul potrivit. Modelul de rezolvare este indicat cu 0. E sfârșit de iulie, e cald și va fi și mai cald. Iată-ne cu bagajele făcute și cu actele de drum pregătite. De când e finalizată secțiunea 0. C, lucrurile s-au simplificat: într-o oră suntem la graniță. La singura graniță care mai amintește de divizarea continentală. Odată intrat 1., poți să-ți pui documentele în geantă. Sunt puține șanse să fii oprit de controlori, polițiști 2.. Și totuși, o ultimă privire asupra realităților îmi stârnește o meditație amară: țara s-a schimbat, 3.. În drum spre ghereta vameșilor români se declanșează o bătălie cruntă pentru un culoar avantajos: depășiri agresive, priviri încruntate, 4., sudalme. Și asta nu doar pentru a câștiga un minut-două, ci și pentru a-ți arăta că e mai 5....Panica e fără rost: și grănicerii, și vameșii au ajuns la un nivel de profesionalism și politețe ce ar merita să devină modele... Anul acesta, n-am mai avut parte, pe mica plajă din Franța pe care o frecventăm de câțiva ani, de imaginile de anul trecut. Atunci, am fost șocat de patrularea 6. a trupelor speciale, înarmate până-n dinți. Acum i-am văzut doar o singură dată, pe biciclete, cu pistoalele în tocuri. Fie nivelul pericolului era scăzut, fie francezii s-au resemnat. Ce e drept, în perioada petrecută acolo nu s-a semnalat 7.. Înainte de a reveni la români, aș mai menționa un lucru. Informațiile pe care le primim în țară despre scena publică și politică internațională provin, de regulă, de la agenții de știri și canale de televiziune, precum BBC, CNN 8. Le Monde, New York Times, Washington Post etc.. Să revin însă la români. Adevărul e că, în afara câtorva prieteni și-a unor prieteni ai prietenilor, nu prea i-am întâlnit. Parcă și la Marsilia numărul cerșetorilor noștri s-a micșorat am văzut, în schimb, mult mai mulți arabi care 9.. Și totuși, o secvență mi-a rămas în memorie. Și cred că nu se vor șterge ușor. Cea dintâi are drept decor spațiul de odihnă al autostrăzilor din Italia. Le cunoașteți: încăpătoare, dotate cu benzinării, restaurante, bănci, dușuri... Îi laud în gând pe cei care-au avut ideea de a construi astfel de mici orășele în pustiul parcă nesfârșit al asfaltului írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 25.

3 Oamenii intră și ies din clădirea principală, vorbesc la telefon, fac exerciții de dezmorțire după orele petrecute la volan. În partea stângă, rezervată TIR-urilor, un autocamion uriaș, cu număr de înmatriculare românesc, ocupă o bună parte a zonei de refugiu. Nu asta ar fi problema, loc este berechet. Privirile tuturor sunt însă atrase de ceea ce se întâmplă lângă gigantica roată din față, stânga. Șoferul, în 10. legată pescărește pe cap, tocmai montase un grătar, alimentat de o butelie de gaz, pe care sfârâia vreo duzină de mici... Un grătar pentru Europa de Mircea Mihăieş Romania literară, nr. 40, 2017) Note lexicale divizare = împărțire în mai multe părți a stârni = a declanșa gheretă = construcție mică în care se poate adăposti o santinelă, un paznic sudalme = înjurături a se resemna = a accepta, a se împăca berechet = suficient, din belșug A. oamenii, ba B. tare decât tine C. Timișoara-Nădlac a autostrăzii D. ori ziare cândva prestigioase ca E. în Ungaria F. non-stop G. ori jandarmi H. stăteau cu mâna întinsă I. scrâșniri din dinți J. pantaloni scurți și cu o batistă mare K. nicio tragedie Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 25.

4 2. Citiţi următorul text şi alegeţi, prin subliniere, varianta corectă pentru cele 10 enunțuri care urmează textul. Modelul de rezolvare este indicat cu 0. Cosmin Seleşi (40 de ani) este cunoscut ca prezentator TV, dar şi ca actor de teatru şi film. Este născut la Zalău, în 77, dintr-un tată actor şi o mamă de meserie merceolog, iar copilăria alături de fratele său a fost de vis, cu ierni pline de zăpadă şi peripeţii de tot soiul. Era un copil haios, care-i făcea pe colegi să râdă, iar Revoluţia l-a prins cocoţat pe casa bunicii sale, strigând cât îl ţineau plămânii li-ber-ta-te!, chiar dacă nu prea ştia ce presupune ea, la cei 12 ani de atunci. A venit în Bucureşti pentru visul de a deveni actor, iar înainte de acest lucru a făcut bişniţă peste graniţă, la unguri, pentru a-şi câştiga existenţa. A intrat al patrulea la Facultatea de Teatru, iar de aici a început o perioadă frumoasă, dar zbuciumată. Pentru a se întreţine, mergea la diferite castinguri prin tot oraşul. A ajuns şi în televiziune, unde a trecut pe la toate posturile TV, cu diferite proiecte. Are o singură nemulţumire, aceea că actorii sunt trataţi altfel în breasla prezentatorilor TV, dar şi dezamăgirea că mulţi tineri actori nu reuşesc nici în prezent să se întreţină din teatru, chiar dacă salariile s-au mai mărit puţin. Ca actor de film, a debutat în Terminus Paradis, în regia lui Lucian Pintilie, la 21 de ani, dar a avut şansa să lucreze şi cu alţi regizori foarte apreciaţi, printre care Cristian Mungiu, pe care recunoaşte că l-a cam supărat când a plecat de pe platourile de filmare pentru a nu fi exmatriculat din facultate. Spune despre el că este sincer, iar umorul este ceea ce îl defineşte. N-a fost niciodată complexat de înălţimea pe care o are, dar mărturiseşte că s-a cam plictisit de glumele pe seama acestui lucru. În prezent, Cosmin Seleşi este prezentatorul emisiunii de divertisment Te cunosc de undeva, de la Antena 1, ajunsă la cel de-al 12-lea sezon. Adevărul, septembrie, 2017 Note lexicale: merceolog = persoană care se ocupă de studierea calităților unui produs, în vederea păstrării lui corespunzătoare peripeție = aventură, întâmplare neprevăzută haios = amuzant, simpatic, plin de haz cocoțat = urcat, ridicat a face bișniță = a face comerț ilegal casting = din limba engleză, concurs, selecție breaslă = meserie, grup de oameni de aceeași profesie a exmatricula = a elimina, a da afară 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 25.

5 0. Tatăl lui Cosmin Seleși este: A. merceolog B. inginer C. actor 11. Copil fiind, Cosmin: A. se certa cu toți colegii B. era haios C. îi făcea pe toți invidioși 12. Momentul Revoluției l-a surprins: A. pe străzile Bucureștiului B. în casa părintească C. în satul bunicilor 13. La momentul Revoluției Cosmin: A. avea 12 ani B. era cocoțat pe casa părintească C. era un tânăr doritor de libertate 14. Cosmin a venit la București: A. să se angajeze B. să devină actor C. să își urmeze familia 15. Înainte de facultate a câștigat bani: A. lucrând în Ungaria B. facând bișniță în Ungaria C. mergând cu turiști în Ungaria 16. Cosmin a fost admis la Facultatea de Actorie: A. primul B. ultimul C. între primii cinci 17. Pe perioada studenției, Cosmin a muncit: A. la diferite televiziuni B. în piețe și magazine C. în teatru 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 25.

6 18. În film, actorul Cosmin Seleși a debutat: A. datorită lui Cristian Mungiu B. foarte timpuriu C. la 21 de ani 19. Ceea ce îl definește pe Cosmin este: A. umorul B. înălțimea C. fizicul 20. În prezent, Cosmin Seleși este: A. prezentatorul unei emisiuni de succes B. prezentator de știri sportive C. directorul unei televiziuni Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 25.

7 3. Citiți textul următor și răspundeți la cele 10 întrebări. Einstein nu a vorbit prea mult despre iubire în timpul vieții. El a ales să scrie despre acest lucru într-o scrisoare adresată fiicei sale. Scrisoarea este una dintre cele 1400 de scrisori donate în anii 1980 de Lieserl, fiica lui Einstein, Universității Ebraice din Ierusalim, cu mențiunea de a nu fi publicate decât după minim două decenii de la moartea tatălui său. În scrisoare, Albert Einstein dezvăluie că cea mai puternică forță din univers este Iubirea. Deși sunt sceptici care pun la îndoială autenticitatea acestei scrisori, conținutul enunțat, maniera și precizia expunerii, fac din această scrisoare, cel puțin din punctul meu de vedere, un mesaj atât de puternic încât nu poți să te întrebi, măcar pentru o clipă, dacă nu cumva acesta este un adevăr pe care umanitatea încă nu este dispusă să-l vadă. O scrisoare care merită savurată, spusă copiilor, partenerilor de viață și, de ce nu, să ne-o spunem chiar nouă. Când am propus teoria relativității, foarte puțini oameni m-au înțeles, iar ceea ce urmează să destăinui umanității acum se va ciocni de neînțelegerea și prejudecățile din această lume. Te rog să păstrezi aceste scrisori atât timp cât este necesar, ani, decenii, până când societatea este suficient de avansată pentru a accepta ceea ce voi explica mai jos. Există o forță extrem de puternică pentru care, cel puțin până în prezent, știința nu a găsit o explicație formală. Este forța care include și guvernează totul, este chiar în spatele oricărui fenomen care are loc în univers și încă nu a fost identificată de noi. Această forță universală este IUBIREA. Când cercetătorii au investigat o teorie unificată a universului au uitat cea mai puternică forță nevăzută. Iubirea este Lumina care îi luminează pe cei ce o oferă și o primesc. Iubirea este gravitație, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atrași de alții. Iubirea e putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun și oferă umanității șansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune și revelează. Pentru iubire noi trăim și murim. Iubirea e Dumnezeu și Dumnezeu este Iubire. Această forță explică totul și oferă sens vieții. Aceasta este variabila pe care am ignorat-o de prea mult timp, poate pentru că ne este frică de iubire deoarece este singura energie din univers pe care ființa umană nu a învățat să o controleze după voința sa... Cu toate acestea, fiecare individ poartă cu sine un mic, dar puternic generator de iubire, a cărui energie așteaptă să fie eliberată. Când o să învățăm să oferim și să primim această energie universală, dragă Lieserl, vom putea afirma că iubirea învinge tot, că poate transcende totul și orice, deoarece iubirea este chintesența vieții. Regret profund că nu am fost capabil să exprim ceea ce este în inima mea, care a bătut în liniște pentru tine întreaga mea viață. Poate e prea târziu pentru scuze, dar cum timpul e relativ, simt nevoia să îți împărtășesc că Te Iubesc și datorită ție am ajuns la răspunsul suprem! Tatăl tău, Albert Einstein Înclin să cred că această scrisoare este autentică și nu pot decât să mă înclin în fața acestei scrisoori, în fața marelui Einstein, și să las pe fiecare să-și ia ce consideră de cuviință din această scrisoare. Marian Rujoiu Ce este iubirea?, YVE.ro, august írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 25.

8 Note lexicale a dona = a dărui, a face o donație sceptic = neîncrezător, îndoilenic autentic = adevărat, real manieră = mod, fel savurată = apreciată, gustată a destăinui = a spune, a împărtăși a investiga = a cerceta a pieri = a dispărea, a muri a transcende = a trece dincolo, a depăși chintesență = esențial, important 21. Când a vorbit sau scris mai mult Einstein despre iubire? 22. Când a permis fiica lui Einstein să fie publicate scrisorile de la tatăl său? 23. Ce forță este Iubirea pentru Einstein? 24. De ce este iubirea, gravitație? 25. De ce este iubirea, putere? 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 25.

9 26. Care e legătura lui Dumnezeu cu iubirea? 27. De ce ne este frică de iubire? 28. Când va învinge iubirea? 29. Ce regret are Einstein în legătură cu iubirea? 30. Care este atitudinea autorului față de scrisoare și autenticitatea ei? Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 25.

10 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 25.

11 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 25.

12 pontszám maximális elért 1. feladat 10 I. Olvasott szöveg értése 2. feladat feladat 10 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 25.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 II. Nyelvhelyesség

14 1. Folosiți timpul viitor (o + conjunctiv) al verbelor din paranteză. Modelul de rezolvare este indicat cu 0. Scriitorul român Mircea Cărtărescu a fost invitat în Spania de către Institutul Literelor Catalane în perioada noiembrie. Cu această ocazie a venirii autorului în Spania, 0. (a fi) a prezenta) o să fie prezentată prima traducere în limba catalană a unui volum semnat de Mircea Cărtărescu şi anume De ce iubim femeile, tradus de Xavier Montoliu şi publicat de editura Leonard Muntaner. Seria evenimentelor 1. (a se deschide) luni, 14 noiembrie, cu participarea scriitorului român în cadrul programului literar Dilluns de poesia / Poezia de luni, organizat lunar de către Institutul Literelor Catalane ( Institución de las Letras Catalanas ) şi Centrul de Arte Santa Mònica din Barcelona. Mircea Cărtărescu este invitatul acestei ediţii în care poeziile sale şi experienţa sa vor fi prezentate publicului catalan. Lansarea volumului De ce iubim femeile / Per què ens estimem les dones de Mircea Cărtărescu, 2. (a avea loc) marţi, 15 noiembrie, la Biblioeca Poblenou- Manuel Arranz, în prezenţa autorului şi a criticului literar D. Sam Abrams. Poetul şi editorul Marc Romera 3. (a încheia) seara cu lectura unor fragmente din volumul prezentat. Ultimul eveniment din cadrul turneului literar 4. (a se desfășura) miercuri, 16 noiembrie, la Palma de Mallorca, unde publicul 5. (a se întâlni) cu scriitorul Mircea Cărtărescu la Centrul Cultural Contemporan Pelaires. Alături de acesta 6. (a participa) scriitorul şi criticul literar Sebastià Perelló şi traducătorul Xavier Montoliu Pauli. Adevărul.ro Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 25.

15 2. Folosiţi forma de genitiv-dativ a substantivelor din paranteză. Modelul de rezolvare este indicat cu 0. O coloană și mai infinită Coloana 0. (infinit) Infinitului e parte a 7. (ansamblu) monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, pentru a cinsti memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Tema 8. (coloană) l-a urmărit mulți ani pe artist, după cum și dorința de a face un monument de mari poporții, în aer liber. Dar Coloana rămâne singura lucrare de acest gen a 9. (sculptor). În 1934, doamna Aretia Tătărescu, în calitatea sa de președintă 10. a (Liga Națională) a Femeilor Gorjene, dar și de soție 11. a (prim-ministru) liberal din acei ani, cunoscând faima internațională 12. (Brâncuși) a reușit nu numai să găsească fondurile necesare, dar și să convingă autoritățile că memoria 13. (eroi) poate fi cinstită și altfel decât printr-un monument tradițional, cu un leu, un vultur sau o cruce, că sentimentul 14. (recunoștință) poate fi exprimat și printr-o operă esențializată, într-o viziune modernă (trebuie să spunem că am fi putut avea și alte monumente publice ale 15. (mare) nostru compatriot, reformator al 16. (sculptură modernă), în câteva orașe din România, dacă proiectele sale nu ar fi fost refuzate în favoarea unor artiști mai puțin geniali, mai abili și mai pe înțelesul 17. (decidenți). Coloana, de 29,35 m înălțime a fost realizată cu sprijinul 18. (niște) iscusiți ingineri. natgeo.ro Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 25.

16 3. Completați textul de mai jos cu următoarele prepoziții, locuțiuni prepoziționale: în, sub, pentru, asupra, fără, la, în preajma, cu, în jurul, înainte de, între, de la, până la. Modelul de rezolvare este indicat cu 0. Noaptea de Sânziene Sărbătoarea Sânzienelor îşi are originea într-un străvechi cult solar şi se mai numeşte 0. în unele locuri şi "Cap de vară" sau "Amuţitul cucului". Această pasăre cântă doar trei luni pe an, 19. echinocţiul de primăvară (20. datei de 21 martie) 21. solstiţiul de vară ( în jur de iunie) sau la Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte 22. Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă. Noaptea de Sânziene. Numele "Sânziene" face aluzie 23. trei elemente strâns legate 24. ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, zâne extrem de harnice în noaptea de 23 spre 24 iunie, adică în noaptea Sânzienelor. Al doilea este reprezentat de florile galbene ce înfloresc 25. zilei de sfârşit de iunie, ele fiind substitute vegetale ale zânelor 26. acelaşi nume. Ultimul element vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie, sărbătoare numită, mai ales în sudul României, şi "Drăgaica". Noaptea de Sânziene. Tot în noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obişnuiau să pună 27. pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. Femeile căsătorite aveau alte griji, astfel că îşi înfăşurau cu sânziene mijlocul, 28. a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, 29. deosebire, îşi puneau în păr sau în sân floarea, să nu atragă atenţia 30. frumuseţii lor. antena.ro Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 25.

17 4. Completați textul de mai jos cu forma potrivită a următoarelor verbe: a se naște, a (o) face, a-și continua, a construi, a-și vedea, a se muta. Modelul de rezolvare este indicat cu 0. Aurel Vlaicu Aurel Vlaicu 0. s-a născut pe 19 noiembrie 1882 în satul Binţinţi de lângă Orăştie. A făcut liceul la Sibiu şi 31. studiile la Universitatea din München. De aici a obţinut în 1907 diploma de inginer. Tânărul Vlaicu a lucrat un an la uzinele Opel. Visul său era 32. singur un aparat de zbor. Prima încercare 33. în satul natal, unde a reuşit să construiască un planor cu care a făcut câteva zboruri. Bunul său prieten Octavian Goga l-a îndemnat în toamna anului la Bucureşti. De la Ministerul de Război, acolo unde Vlaicu îşi anunţase intenţia şi primise susţinere, a fost trimis la Arsenalul Armatei unde urma să construiască primul avion cu motor din România.. Mărturie a ceea ce a însemnat munca la primul avion românesc au rămas declaraţiile celor care l-au ajutat pe Vlaicu 35. visul cu ochii. Ion Ciulu, unul dintre mecanicii care a făcut parte din echipa lui Vlaicu povestea într-un interviu radiofonic din 1982 cum a început povestea primului avion românesc. descoperă.ro Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 25.

18 1811 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 25.

19 1811 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május 25.

20 pontszám maximális elért 1. feladat 6 II. Nyelvhelyesség 2. feladat feladat feladat 5 Feladatpont összesen 35 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1811 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május 25.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 III. Hallott szöveg értése

22 1811 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 25.

23 Fontos tudnivalók Dragi candidaţi, urmează proba de înţelegere a textului oral. Proba se compune din 2 texte pe care le veţi asculta de două ori. Textele se introduc şi se termină cu un semnal muzical, apoi urmează definirea temelor. Vă stă la dispoziţie aproximativ un minut să citiţi temele. Apoi veţi asculta textul pentru prima dată. Din nou vă stă la dispoziţie un minut să studiaţi şi să rezolvaţi temele. După aceea veţi asculta textul încă o dată. La sfârşit veţi avea încă un minut să vă verificaţi răspunsurile. Această probă a examenului durează 30 de minute. Spor la lucru! 1811 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 25.

24 1. Veţi asculta un text despre Diana Andreea Ilie, o scriitoare apreciată. Înainte de a asculta textul, citiţi temele. După ce aţi ascultat textul, completaţi propoziţiile de mai jos. 1. Diana Andreea Ilie și-a publicat primul roman Cealaltă acasă 2. A mai obţinut peste 3. Cele două cărţi au fost scrise 4. Diana a scris romanul în vacanţa de vară 5. Scrisul e ca 6. Spre sfârşitul verii anului 2014, 7. Diana și-a recitit manuscrisul în vacanţa de iarnă şi a constatat, 8. Și-a trimis manuscrisul la 9. Părinţii îi sunt 10. Romanul Cealaltă acasă este, o poveste 11. A doua carte a Dianei, intitulată Zbor prin lucarna spartă, este un roman 12. A doua carte este povestea eroilor ei, Oarba, Matei şi Şchiopu, despre 13. În timpul şcolii, Diana se dedică cu totul 14. N-ar fi putut să scrie aceste romane fără să aibă 15. Diana vrea să devină Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május 25.

25 2. Veţi asculta un text despre prima asociaţie de street food din România. Înainte de a asculta textul, citiţi întrebările de mai jos. După ce aţi ascultat textul, răspundeţi la întrebări. 16. Ce s-a înființat la Cluj-Napoca? 17. Cu ce scop s-a înființat asociația? 18. Ce a declarat președintele asociației sâmbătă? 19. Ce doresc să oferă publicului bucătarii street food? 20. Ce a declarat managerul Street Food Festival, Constantin Covaliu? 21. Cine au fost de față la lansarea Asociaţiei Street Food din România? 22. Al cui bucătar-șef a fost timp de 11 ani Chris Barber? 23. Ce a declarat Chris Barber? (Comparativ cu ce se întâmplă în Londra). 24. În ce orașe se desfășoară Street Food Festival în România? 25. Câți vânzători au participat la festival? Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 25.

26 1811 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 25.

27 1811 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 25.

28 pontszám maximális elért III. Hallott szöveg értése 1. feladat feladat 10 Feladatpont összesen 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1811 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 25.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók Szótár használható! Amennyiben a létrehozott szöveg jelentősen eltér (rövidebb, hosszabb) a megadott szóintervallumtól, az pontlevonással jár írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 25.

31 1. Vă numiţi Ana/ Victor Pop şi sunteţi o/un tânără/tânăr în jurul vârstei de 18 ani. Aţi vizionat luna trecută un film nou împreună cu un grup de prieteni. Redactaţi o scrisoare/un mail de aproximativ de cuvinte. Adresaţi-o prietenei/prietenului care nu a putut viziona filmul împreună cu voi, pentru a-l determina să vadă şi el filmul când va putea. Exprimaţi-vă impresiile pe care le-aţi trăit cu acest prilej și calităţile pe care credeţi că acest film le are. Atenţie la: formula de adresare, de încheiere, scrierea corectă a cuvintelor, propozițiilor și frazelor aranjarea logică a ideilor în scrisoare írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 25.

32 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 25.

33 2. Redactaţi o compunere de de cuvinte despre schimbările meteorologice care se constată în ultimii ani. Oamenii de ştiinţă le pun pe seama încălzirii globale. Credeţi că aceste schimbări pot fi oprite sau sunt reversibile? Cum consideraţi că reacţionează oamenii de pe întreaga planetă la această schimbare? Aveți vreo explicaţie particulară pentru aceste schimbări? Exprimați-vă opiniile personale legate de ce perspective daţi evoluţiei vremii în următorii ani írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 25.

34 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 25.

35 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 25.

36 Feladat Értékelési szempont pontszám maximális elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 4 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 1. feladat összesen 10 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 4 Nyelvhelyesség, helyesírás 4 Íráskép 1 2. feladat összesen 20 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / május 25.

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ROMÁN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam:

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ROMÁN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. ROMÁN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Mai mult

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Mai mult

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ROMÁN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam:

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. ROMÁN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. ROMÁN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Mai mult

Microsoft Word - Roman_nyelv_emelt_irasbeli_1311.doc

Microsoft Word - Roman_nyelv_emelt_irasbeli_1311.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 18. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 18. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Mai mult

Microsoft Word - Roman_nyelv_emelt_irasbeli_0621H.doc

Microsoft Word - Roman_nyelv_emelt_irasbeli_0621H.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Mai mult

Microsoft Word - Roman_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0803.doc

Microsoft Word - Roman_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0803.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 10. ROMÁN NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 10. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Mai mult

Microsoft Word - Rajz_es_vizualis_kultura_kozep_irasbeli0511_roman.doc

Microsoft Word - Rajz_es_vizualis_kultura_kozep_irasbeli0511_roman.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 17. RAJZ ÉS VIZUÁLIS KULTÚRA ROMÁN NYELVEN DESEN ŞI CULTURĂ VIZUALĂ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA PROBĂ SCRISĂ NIVEL MEDIU Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Durata probei

Mai mult

Academician Nicolae Dabija: Un nou pact Ribbentrop-Molotov?

Academician Nicolae Dabija: Un nou pact Ribbentrop-Molotov? În toamna anului 1989 un grup de deputaţi ai Sovietului Suprem al URSS am fost invitaţi de un grup de senatori americani în SUA, scrie în literaturasiarta.md, Nicolae Dabija preluat de Romanian Global

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sărbătoarea Mărţişorului 1 Martie MĂRŢIŞORUL Mărțișorul este un mic obiect-talisman legat cu un șnur format din două fire împletite, unul roșu și altul alb. Purtătorul lui este protejat împotriva răului.

Mai mult

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Adaptat timpului, dar ancorat pe stâncă CINE SUNTEM NOI?...cei care credem că fiecare copil și tânar este important și valoros în ochii Lui Dumnezeu... "Încredințează-ți

Mai mult

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

Wise King Solomon Romanian CB

Wise King Solomon Romanian CB Biblia pentru copii prezintă Înțeleptul Împărat Solomon Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: Lazarus Adaptată după: Ruth Klassen Tradusă de: Ana Ionesi Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

Mai mult

Román nyelv emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉS

Román nyelv emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉS Román nyelv emelt szint 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. ROMÁN NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Általános útmutató A vizsgaszabályzatnak

Mai mult

B1, Fișă - N-am nimic, dar..._c1.indd

B1, Fișă -  N-am nimic, dar..._c1.indd N-am nimic, dar.... Ghid de înțelegere pentru bărbați. Ce spun, de fapt, femeile? Lucrați în perechi! Potriviți cuvintele din coloana A cu semnificația lor din coloana B. A. Ce aud bărbații... c. Bine!.

Mai mult

a

a CONCURSUL ŞCOLAR NAŢIONAL DE COMPETENŢĂ ŞI PERFORMANŢĂ COMPER EDIŢIA 2011-2012 / ETAPA I LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, CLASA a III-a Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul efectiv de lucru este de 60

Mai mult

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR Carte de colorat Dalia Teodora Ana 27/02/2016 este locul unde venim pe lume şi în care ne dezvoltăm (creştem). Este locul unde găsim dragoste, respect, linişte, înţelegere,

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0911_roman.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0911_roman.doc Matematika román nyelven középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. május. MATEMATIKA ROMÁN NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Indicaţii

Mai mult

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2 ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2019 FLORI DE GÂND PENTRU MAMA Cu toată dragostea pentru

Mai mult

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd 30 de lucruri pe care nu le po}i afla de la prieteni {i p rin}i CORINT JUNIOR Salutare, Fetele au făcut întotdeauna parte din viaţa ta. Dar până acum, tu şi prietenii tăi v - aţi văzut de treburile voastre,

Mai mult

Umeno

Umeno 1 Acesta este un translator manual. Kon'ichwa. Hello Oops, versiunea în limba engleză. Kon'ichwa. Bună Dimineata. Gogo, Gogo ( după-amiaza ). Bună ziua. În câțiva ani sau cam asa ceva, avem un telefon

Mai mult

Detectivii Apei Pierdute

Detectivii Apei Pierdute by ALIN ANCHIDIN O poveste adaptată De ce ai pierderile aşa de mari, bunicuţo?, o poveste adaptată A fost odată ca niciodată, sau, mai corect spus, a fost, există şi va exista o bunicuţă care avea o nepoţică

Mai mult

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimbarii, organizata de doua persoane de la care am avut

Mai mult

Fighting discrimination through art activities

Fighting discrimination through art activities Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei Teatru Forum și Media advocacy factori ai schimbării atitudinii comunității față de persoanele cu dizabilități Lina Malcoci Manager comunicare Keystone

Mai mult

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove

The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCove The 7 Habits of Successful Families Copyright 1997 Franklin Covey Company Franklin Covey and the FC logo and trademarks are trademarks of FranklinCovey Co Published by arrangement with St. Martin s Press,

Mai mult

Grafice romana martie 2004.xls

Grafice romana martie 2004.xls Partea I. Atitudini civice Au fost utilizate patru tipuri de întrebari pentru a evalua influenta media asupra atitudinilor civice. Aprilie 2004 pag. 1 CURS-SA pentru CNA 1. Perceptia populatiei cu privire

Mai mult

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2019 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2019 Pagina 1 din 9

Mai mult

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T COLCAIE CORUPTIA IN DNA Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, Teodosia Iordachita. Bendei aranjeaza livrarea telefoanelor

Mai mult

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx

Microsoft Word - Pascale Evdochia_Sa nu uitam limba stramoseasca.docx Programa de opțional pentru grădiniță SĂ NU UITĂM LIMBA STRĂMOŞEASCĂ ARGUMENT Ruşii lipoveni, avându-şi originile în Rusia, fac parte din diaspora rusă europeană şi utilizează drept limbă de comunicare

Mai mult

IN NUMELE TATALUI – Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre sp

IN NUMELE TATALUI – Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre sp IN NUMELE TATALUI Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre spectacolul procurorilor DNA: Orice om politic sau om de

Mai mult

Nume Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a X-a 11 mai 2019 CLASA a III-a Prenume

Nume Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a X-a 11 mai 2019 CLASA a III-a Prenume Nume Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a X-a 11 mai 2019 CLASA a III-a Prenume Şcoala Clasa Îndrumător Supraveghetor 1. Toate subiectele

Mai mult

1 - - Cu ce calatoresc spre vacanta, de vis Recunoaşte mijloacele de transport cu care călătoreşti în vacanţă. a) Scrie-le numele sub imagini

1 - - Cu ce calatoresc spre vacanta, de vis Recunoaşte mijloacele de transport cu care călătoreşti în vacanţă. a) Scrie-le numele sub imagini 1 - - Cu ce calatoresc spre vacanta, de vis Recunoaşte mijloacele de transport cu care călătoreşti în vacanţă. a) Scrie-le numele sub imagini. b) Rescrie denumirile în ordine alfabetică. c) Desparte în

Mai mult

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex

1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sex 1. Învaţă-ţi copilul regula lui Aici nu se pune mâna. În medie, un copil din cinci devine victimă a violenţei sexuale, inclusiv victimă a abuzului sexual. Poţi contribui şi tu ca acest lucru să nu i se

Mai mult

Layout 1

Layout 1 Ghid esențial pentru viitoarele mirese RENTROP & STRATON Cuprins Capitolul 1 Să începem: De la vis la realitate 3 Capitolul 2 Primii pași către o nuntă de vis 18 Cum răspândim vestea evenimentului Pe cine

Mai mult

Studiul 1 - Duhul Sfant si Cuvantul

Studiul 1 - Duhul Sfant si Cuvantul Studiul 1 pentru 7 ianuarie 2017 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit

Mai mult

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne -

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne - Pentru Papi, primul meu profesor Un profesor are un impact asupra eternității; nu știe niciodată unde se termină influența lui. Henry Adams Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână

Mai mult

Strângerea de mână

Strângerea de mână semnificaţii de Andy Szekely Felul în care interlocutorul dă noroc cu tine îţi poate furniza o mulţime de informaţii preţioase. În plus, gestul în sine este şi un puternic furnizor de încredere. Dr. Allan

Mai mult

Microsoft Word - Viata e trista la noi-PusaRoth-comentariu

Microsoft Word - Viata e trista la noi-PusaRoth-comentariu Viaţa e tristă la noi, în schimb salariul e hazliu Postat de Pusa Roth pe 20 Nov 2012. In Carte, Cultura, Promo, Rezumate, Știință Tags: algebră, arizona, bancuri, bancuri cu mirese, defecte omenești,

Mai mult

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să faci cu uşurinţă lucrurile pe care alţii le fac greu

Mai mult

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era

OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era OBSERVAȚIA LA RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR 2011 Potrivit rezultatelor ultimului Recensământ (2002), populația de etnie romă din România era de 535.140 de persoane. Cercetătorii și activiștii

Mai mult

CDC

CDC Această carte a fost scrisă special pentru: IOANA GOREA EȘTI O FETIȚĂ DEOSEBITĂ!... De la MOȘ CRĂCIUN DECEMBRIE 2014 ~~~- Zânele Iernii! strigă IOANA. Un nor alb uriaş coborî din tăria cerului. Dintr-o

Mai mult

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de 12.01.2017 data înregistrării: 27.05.2017 participanţi:

Mai mult

ZÂNA BUNĂ DIN CĂMARĂ TEMA 1. Citeşte cu atenţie textul următor! Anotimp de bucurii! (autor nespecificat) Ce e toamna, dragi copii? Anotimp de bucurii!

ZÂNA BUNĂ DIN CĂMARĂ TEMA 1. Citeşte cu atenţie textul următor! Anotimp de bucurii! (autor nespecificat) Ce e toamna, dragi copii? Anotimp de bucurii! ZÂNA BUNĂ DIN CĂMARĂ TEMA 1. Citeşte cu atenţie textul următor! Anotimp de bucurii! (autor nespecificat) Ce e toamna, dragi copii? Anotimp de bucurii!... Mere-mbujorate, fine, Stau în coşurile pline! N-am

Mai mult

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a IX-a 5 mai 2018 CLASA a III-a 1. Toate subi

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a IX-a 5 mai 2018 CLASA a III-a 1. Toate subi Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a IX-a 5 mai 2018 CLASA a III-a 1. Toate subiectele sunt obligatorii. 2. Se acordă 10 puncte din

Mai mult

ANEXA la REGULAMENT SPECIFIC privind organizarea și desfăşurarea Olimpiadei de limbi romanice (franceză, spaniolă, italiană, portugheză) nr /10.

ANEXA la REGULAMENT SPECIFIC privind organizarea și desfăşurarea Olimpiadei de limbi romanice (franceză, spaniolă, italiană, portugheză) nr /10. ANEXA la REGULAMENT SPECIFIC privind organizarea și desfăşurarea Olimpiadei de limbi romanice (franceză, spaniolă, italiană, portugheză) nr. 46022/10.11.2016 PROBA A STRUCTURA SUBIECTELOR LIMBILE FRANCEZĂ,

Mai mult

regulament2013

regulament2013 REGULAMENT Privind organizarea şi desfăşurarea Concursului Judeţean de interpretare a colindelor, Colindătorii pentru formaţiile corale şi grupurilor vocale tradiţionale din învăţământul preuniversitar.

Mai mult

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL Cuprins: 1. Cine esti tu / cunoasterea eroului (acum faci cunostiinta cu tine insuti) a) cele 12 arhetipuri

Mai mult

FIŞE DE LUCRU TROCMAER SILVIA ELENA

FIŞE DE LUCRU TROCMAER SILVIA ELENA FIŞE DE LUCRU TROCMAER SILVIA ELENA FIŞA 1 - Familia mea Spune din cine este formată familia din imagine! Încercuieşte membrul rătăcit al familiei! Colorează casa familiei! FIŞA 2 Eu şi obiectele mele

Mai mult

Microsoft Word - Roman_nyelv_kozep_irasbeli_javitasi_0911.doc

Microsoft Word - Roman_nyelv_kozep_irasbeli_javitasi_0911.doc Román nyelv középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 26. ROMÁN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. Olvasott szöveg értése

Mai mult

Microsoft Word - pv 27 decembrie 2010.doc

Microsoft Word - pv 27 decembrie 2010.doc Proces - Verbal încheiat astăzi, 27 decembrie 2010 în şedinţa de îndată a Consiliului local al municipiului Deva Consiliul local a fost convocat în şedinţă de îndată cu respectarea prevederilor art.39

Mai mult

Oamenii de pe Pirita Cine sunt și ce își doresc locuitorii celei mai sărace comunități din Baia Mare. Fotografii și text de Mircea Reștea

Oamenii de pe Pirita Cine sunt și ce își doresc locuitorii celei mai sărace comunități din Baia Mare. Fotografii și text de Mircea Reștea Oamenii de pe Pirita Cine sunt și ce își doresc locuitorii celei mai sărace comunități din Baia Mare. Fotografii și text de Mircea Reștea În octombrie 2016 am început să fotografiez o comunitate de romi

Mai mult

Microsoft Word - Comparatie clasa a VI-a L2.doc

Microsoft Word - Comparatie clasa a VI-a L2.doc CLASA A VI-A OBIECTIVE DE REFERINŢĂ ŞI EXEMPLE DE ACTIVITĂŢI DE ÎNVĂŢARE 1. Dezvoltarea capacităţii de receptare a mesajului oral 1.1 să selecteze informaţii - răspunsuri la întrebări; particulare dintr-un

Mai mult

UNIVERSITATEA „CONSTANTIN BRÂNCUŞI”

UNIVERSITATEA „CONSTANTIN BRÂNCUŞI” Universitatea,,Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu Organizează concurs pentru ocuparea a două posturi vacante de îngrijitor (G) la Compartimentul Tehnic - Întreţinere din cadrul Direcţiei Generale Administrative

Mai mult

RETROSPECTIVĂ LITERARĂ Scriitoarea şi traducătoarea Nina Gonţa Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, ora 11 Muzeul Unirii Iaşi Nina Gonţa (Raisa Coleaghin) s-a n

RETROSPECTIVĂ LITERARĂ Scriitoarea şi traducătoarea Nina Gonţa Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, ora 11 Muzeul Unirii Iaşi Nina Gonţa (Raisa Coleaghin) s-a n RETROSPECTIVĂ LITERARĂ Scriitoarea şi traducătoarea Nina Gonţa Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, ora 11 Muzeul Unirii Iaşi Nina Gonţa (Raisa Coleaghin) s-a născut şi a copilărit în satul Pănăşeşti, raionul Străşeni

Mai mult

170 Haruki Murakami şi Seiji Ozawa Murakami : Schippers? Ozawa : Da, Thomas Schippers! Un om extraordinar! Era bun prieten cu Lenny şi s a căsătorit c

170 Haruki Murakami şi Seiji Ozawa Murakami : Schippers? Ozawa : Da, Thomas Schippers! Un om extraordinar! Era bun prieten cu Lenny şi s a căsătorit c 170 Haruki Murakami şi Seiji Ozawa Murakami : Schippers? Ozawa : Da, Thomas Schippers! Un om extraordinar! Era bun prieten cu Lenny şi s a căsătorit cu o tânără frumoasă şi bogată din Florida. A înfiinţat

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la:

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la: PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Sezonul cald a sosit, iar noi am pregătit o listă de jocuri perfecte pentru a petrece timpul alături de cei dragi! Echipa

Mai mult

Evenimentul zilei 13 iunie 2011 Iunie 90: "Nu istoricii pot zice ce a fost, ci juriştii!" După 21 de ani în care justiţia n-a găsit vinovaţi, la Senat

Evenimentul zilei 13 iunie 2011 Iunie 90: Nu istoricii pot zice ce a fost, ci juriştii! După 21 de ani în care justiţia n-a găsit vinovaţi, la Senat Evenimentul zilei 13 iunie 2011 Iunie 90: "Nu istoricii pot zice ce a fost, ci juriştii!" După 21 de ani în care justiţia n-a găsit vinovaţi, la Senat se dezbate un proiect de lege care prevede imprescriptibilitatea

Mai mult

Studiul 6 - Lucrarea lui Petru

Studiul 6 - Lucrarea lui Petru Studiul 6 pentru 11 august 2018 T.M. Atunci Petru a început să vorbească şi a zis: «În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El şi lucrează neprihănire este

Mai mult

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzile adunate. Uită-te la aceste exemple simple despre

Mai mult

Microsoft Word - Google translate-Umeno Satoshi-

Microsoft Word - Google translate-Umeno Satoshi- Satoshi UMENO s manuscript for the Romanian Speech Contest (Acesta este un translator manual.) Kon'ichiwa. Bună ziua. (Oops, versiunea în limba engleză). Kon'ichiwa. (Bună Dimineața.) Gogo, Gogo ( după-amiaza

Mai mult

NEWSLETTER NR. 4 ECHIPA DE REDACTIE ELEVI: Angelescu Andrei, XI E Bercu Irina, X A Constantinescu Antonia, X A Hera Veronica, IX B Ilie Mara, X A Nicu

NEWSLETTER NR. 4 ECHIPA DE REDACTIE ELEVI: Angelescu Andrei, XI E Bercu Irina, X A Constantinescu Antonia, X A Hera Veronica, IX B Ilie Mara, X A Nicu NEWSLETTER NR. 4 ECHIPA DE REDACTIE ELEVI: Angelescu Andrei, XI E Bercu Irina, X A Constantinescu Antonia, X A Hera Veronica, IX B Ilie Mara, X A Nicu Alina, X A Stirbu Delia, IX B PROFESORI: Corina Vint

Mai mult

Progresivitatea dezvoltării limbajului la preșcolari prin aplicarea probelor de evaluare

Progresivitatea dezvoltării limbajului la preșcolari prin aplicarea probelor de evaluare MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 DIN ALBA IULIA FACULTATEA DE DREPT ŞI ŞTIINŢE SOCIALE DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC DISERTAŢIE PROGRESIVITATEA DEZVOLTĂRII

Mai mult

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_roman.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_roman.doc Matematika román nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA ROMÁN NYELVEN MATEMATICĂ KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA EXAMEN DE BACALAUREAT NIVEL MEDIU Az írásbeli vizsga időtartama:

Mai mult

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Timp de o săptămână, au transformat pasiunea și talentul

Mai mult

The Chalkboard

The Chalkboard Generatorul de motivatie Gandeste Pozitiv, mergi inainte si transforma-ti visele in realitate Introducere Cum am descoperit dezvoltarea personala Rolul motivatiei in atingerea obiectivelor Pregateste-te

Mai mult

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi destinate îngrijirii copiilor 4 Cum să înţelegeţi somnul

Mai mult

Sistemul NLP – Transformă-ți Mintea într-una de Succes!

Sistemul NLP – Transformă-ți Mintea într-una de Succes! Sistemul NLP - Transformă-ți Mintea într-una de Succes! Tehnica care a schimbt viața la milioane de oameni din lumea întreaga va fi explicată pe scurt mai jos și in detalii suplimentare in posturile viitoare.

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VIOLENŢA o formă de manifestare a agresivitaţii ce presupune utilizarea forţei pentru a manifesta superioritatea. Este o conduită agresivă acuta cu finalitate distructivă, sau transformativă. DISCUTAM

Mai mult

Microsoft Word - BuscaCosminMugurel_Invatarea ca raspuns la problemele unei comunitati.docx

Microsoft Word - BuscaCosminMugurel_Invatarea ca raspuns la problemele unei comunitati.docx ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE MODELAREA PROCESELOR SOCIALE REFERAT BUSCA COSMIN MUGUREL CIBERNETICA SI ECONOMIE CANTITATIVA ANUL II 1 Invatarea ca raspuns la problemele unei comunitati. "Ce ar fi daca ne-am

Mai mult

brosura PF_iunie 2016_web

brosura PF_iunie 2016_web Fericirea înseamnă să te poţi bucura de lucrurile simple. La orice vârstă. Fără griji. BROȘURĂ PERSOANĂ FIZICĂ Economisiţi pentru viitorul dumneavoastră! economii Economisirea pentru perioada retragerii

Mai mult

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul

Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul Folosirea mediilor. Interviuri cu elevi si profesori Metodologie: Cercetarea a fost realizata in 7 licee din Bucuresti, un liceu din Petrosani si unul din Ploiesti, in perioada octombrie-noiembrie 2009.

Mai mult

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa I Numele... Inițiala prenumelui

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa I Numele... Inițiala prenumelui CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa I Numele... Inițiala prenumelui tatălui... Prenumele... Școala de proveniență......

Mai mult

CV

CV CV Curriculum Vitae este unul dintre elementele esenţiale de marketing personal, utilizat în demersul obţinerii unui loc de muncă. Pentru un impact puternic este recomandat să fie însoţit de scrisoarea

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Ediţia a XII-a 2014 Prezentare pentru cadrele didactice Cel mai mare program de dezvoltare și formare profesională a elevilor Premiul special al juriului la Gala Premiilor în Resurse Umane 2013 - HR Club

Mai mult

CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea a

CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea a CUPRINS: Mulţumiri... IX Prefaţă... XIII Introducere... XVII Capitolul 1 Tu eşti deja perfect... 3 Capitolul 2 Amintirile... 9 Capitolul 3 Ştergerea amintirilor... 15 Capitolul 4 Puterea cuvântului Mulţumesc...

Mai mult

COMENTARII FAZA JUDEŢEANĂ, 9 MARTIE 2013 Abstract. Personal comments on some of the problems presented at the District Round of the National Mathemati

COMENTARII FAZA JUDEŢEANĂ, 9 MARTIE 2013 Abstract. Personal comments on some of the problems presented at the District Round of the National Mathemati COMENTARII FAZA JUDEŢEANĂ, 9 MARTIE 2013 Abstract. Personal comments on some of the problems presented at the District Round of the National Mathematics Olympiad 2013. Data: 12 martie 2013. Autor: Dan

Mai mult

Primara_0_BW_23912_PBSG_C2_00.qxd

Primara_0_BW_23912_PBSG_C2_00.qxd Primara_8_BW_23912_PBSG_C2_08.qxd 15.12.2015 09:11 Page 36 cţ Le ia 8 O poruncă nouă Daniel 6:25-28; Profeţi şi regi, pp. 544, 545 i-ai făcut un loc special unde te rogi de obicei? Ţ Oamenii aleg diferite

Mai mult

Microsoft Word - BAC sociologie

Microsoft Word - BAC sociologie Colecţia SUBIECTE POSIBILE Editura Paralela 45 Lucrarea este elaborată conform programei şcolare în vigoare pentru bacalaureat. Redactare: Daniel Mitran Tehnoredactare: Iuliana Ene Pregătire de tipar &

Mai mult

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact

Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contact Ești un copil dacă ai mai puțin de 18 ani copii singuri în Marea Britanie Care sunt DREPTURILE TALE? câteva sfaturi și contacte utile în sprijinul tău Co-finanțat de Uniunea Europeană BINE DE ȘTIUT Ai

Mai mult

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ 6 5 4 3 2 1 PREGĂTIREA ÎNTÂLNIRII Tema întâlnirii Dumnezeu vrea sǎ intre în relaţie cu oamenii.

Mai mult

GLORIA MUNDI – Dupa 46 de achitari pe lipsa de probe incasate in dosarul „Referendumului”, Ambasada Frantei i-a agatat in piept sefei DNA Laura Kovesi

GLORIA MUNDI – Dupa 46 de achitari pe lipsa de probe incasate in dosarul „Referendumului”, Ambasada Frantei i-a agatat in piept sefei DNA Laura Kovesi GLORIA MUNDI Dupa 46 de achitari pe lipsa de probe incasate in dosarul Referendumului, Ambasada Frantei i-a agatat in piept sefei DNA Laura Kovesi insemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare:

Mai mult

ROMANIA

ROMANIA ROMÂNIA JUDEŢUL BUZĂU MUNICIPIUL BUZĂU CONSILIUL LOCAL PROCES VERBAL încheiat astăzi, 07 decembrie 2016, orele 14,00, cu ocazia şedinţei Consiliului Local al Municipiului Buzău Astăzi, data de mai sus,

Mai mult

4. Universul familiei 1. Enumeră membrii familiei tale. Scrie ocupația fiecărui membru al familiei. Mama... Tata... Fratele... Sora... Alcătuieşte enu

4. Universul familiei 1. Enumeră membrii familiei tale. Scrie ocupația fiecărui membru al familiei. Mama... Tata... Fratele... Sora... Alcătuieşte enu 4. Universul familiei 1. Enumeră membrii familiei tale. Scrie ocupația fiecărui membru al familiei. Mama... Tata... Fratele... Sora... Alcătuieşte enunţuri cu ajutorul cuvintelor: părinţi, familie, bunici.

Mai mult

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc AFTER SCHOOL SCOALA 71 IOVAN DUCICI Incepand cu anul scolar 2009-2010 Scoala cu clasele I-VIII nr. 71 Iovan Ducici, trece la functionarea intr-un singur schimb cu program intre orele 08 00 14 00. Acest

Mai mult

UNIVERSITATEA „CONSTANTIN BRÂNCUŞI”

UNIVERSITATEA „CONSTANTIN BRÂNCUŞI” Universitatea,,Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu Organizează concurs pentru ocuparea postului vacant de Contabil şef I(S) la Compartimentul Financiar Contabil din cadrul Direcţiei Generale Administrative

Mai mult

CONCURSUL VALENŢE EUROPENE ÎN EDUCAŢIE - adresat elevilor de liceu - Ediţia a III-a, mai 2019 REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE Secțiunea

CONCURSUL VALENŢE EUROPENE ÎN EDUCAŢIE - adresat elevilor de liceu - Ediţia a III-a, mai 2019 REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE Secțiunea CONCURSUL VALENŢE EUROPENE ÎN EDUCAŢIE - adresat elevilor de liceu - Ediţia a III-a, 23-24 mai 2019 REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE Secțiunea I: Abilități oratorice și discursive Tema pentru anul

Mai mult

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenum

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenum CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenumelui tatălui... Prenumele... Școala de proveniență......

Mai mult

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2_pt_minoritate_sarba

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2_pt_minoritate_sarba CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 2 Limba română pentru elevii de la şcolile şi secţiile cu predare în limba sârbă Judeţul/sectorul... Localitatea...

Mai mult

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA JUDEȚEANĂ Ediția a X-a 23 februarie 2019 CLASA a III-a 1. Toate sub

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA JUDEȚEANĂ Ediția a X-a 23 februarie 2019 CLASA a III-a 1. Toate sub Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA JUDEȚEANĂ Ediția a X-a 23 februarie 2019 CLASA a III-a 1. Toate subiectele sunt obligatorii. 2. Se acordă 10 puncte din

Mai mult

PROIECT EDUCAŢIONAL COPILUL ARTIST-ATELIERUL DE CREAŢIE Retrospectivă Coordonator proiect, profesor STELA VÂRGOLIU ECHIPA DE PROIECT: Direct

PROIECT EDUCAŢIONAL COPILUL ARTIST-ATELIERUL DE CREAŢIE Retrospectivă Coordonator proiect, profesor STELA VÂRGOLIU ECHIPA DE PROIECT: Direct PROIECT EDUCAŢIONAL COPILUL ARTIST-ATELIERUL DE CREAŢIE Retrospectivă 2012-2017 Coordonator proiect, profesor STELA VÂRGOLIU ECHIPA DE PROIECT: Director, prof. IULIANA NEACŞU Secretara MIRELA TUDOR Prof.înv.primar

Mai mult

I. Citeşte textul. Realizează sarcinile propuse. Tom este erou 1.Era la gară cu un vraf de ziare subsuoară. Deodată văzu un tablou înspăimîntător. Un

I. Citeşte textul. Realizează sarcinile propuse. Tom este erou 1.Era la gară cu un vraf de ziare subsuoară. Deodată văzu un tablou înspăimîntător. Un I. Citeşte textul. Realizează sarcinile propuse. Tom este erou.era la gară cu un vraf de ziare subsuoară. Deodată văzu un tablou înspăimîntător. Un vagon de marfă deşert, decuplat fiind de la tren, porni

Mai mult

Slide 1

Slide 1 METODOLOGIE Volumul eșantionului 1160 subiecți 18+ Reprezentativitate Eroare maximă tolerată ±2,9% Perioada de desfășurare 13-15.07.2016 Tipul eșantionului Multi-stratificat, probabilist Metoda CATI (Computer

Mai mult

Cum abordează retailul noua generație de antreprenori?

Cum abordează retailul noua generație de antreprenori? Cum abordează retailul noua generație de antreprenori? 27 Jul 2016 de Alina Dragomir [1] [2] [3] Pagina 1 din 7 [4] [5] [6] [7] [8] Pagina 2 din 7 [9] Modern, diferit și relaxat ar fi răspunsul, dacă ne

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prezentarea sumară a studiului național PERCEPȚIA POPULAȚIEI DESPRE MASS-MEDIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA ANGELA VACARU M&E / Program Officer Internews în Moldova avacaru@internews.org Acest studiu este parte

Mai mult

Raionul MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Localitatea Instituţia de î

Raionul MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Localitatea Instituţia de î Raionul MINISTERU EDUCAŢIEI, CUTURII ŞI CERCETĂRII A REPUBICII MODOVA AGENŢIA NAŢIONAĂ PENTRU CURRICUUM ŞI EVAUARE ocalitatea Instituţia de învăţământ Numele, prenumele elevului TESTU Nr. IMBA ŞI ITERATURA

Mai mult

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI Ediția a IX-a FAZA INTERJUDEȚEANĂ 5 mai 2018 CLASA a IV-a 1. Toate subiec

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI Ediția a IX-a FAZA INTERJUDEȚEANĂ 5 mai 2018 CLASA a IV-a 1. Toate subiec Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI Ediția a IX-a FAZA INTERJUDEȚEANĂ 5 mai 2018 CLASA a IV-a 1. Toate subiectele sunt obligatorii. 2. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Mai mult

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest formular online (http://bit.ly/civit-a1) până la data de

Mai mult