FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania. Povestea casei unde fostul mitropolit a terminat de tradus versiunea sa a Bibliei

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania. Povestea casei unde fostul mitropolit a terminat de tradus versiunea sa a Bibliei"

Transcriere

1 FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania. Povestea casei unde fostul mitropolit a terminat de tradus versiunea sa a Bibliei Florina Pop, Bartolomeu Anania ( ) a terminat de tradus Biblia, versiunea sa, si-a scris o parte din memorii, a primit musafiri, si-a pregatit predicile si asculta muzica lui Bach cu volumul la maximum in locuinta lui de la Manastirea Nicula, din judetul Cluj. Amintirea fostului mitropolit este vie aici, la trei ani de la moartea acestuia, in ianuarie La cativa kilometri de Cluj-Napoca, undeva, aproape de culmea unui deal mereu verde, se inalta mandra Manastire Nicula, unde vin oamenii cu zecile de mii sa se inchine unei icoane facatoare de minuni. In acest loc, devenit cel mai mare centru de pelerinaj al ortodocsilor din Transilvania, Bartolomeu Anania, fostul mitropolit al Clujului, si-a gasit a doua casa. Prelatul a terminat aici de tradus versiunea sa din Biblie, si-a scris memoriile, si-a primit oaspetii de soi, a spus povesti cu talc si si-a pregatit predicile. Maicuta Galineea, cea care i-a fost alaturi fostului mitropolit mai bine de 20 de ani, te primeste in pragul chiliei cu un zambet luminos, asa cum probabil il primea si pe

2 ,,Inaltu'", cum ii spunea aceasta lui Bartolomeu. Ea si Barsan, un caine ciobanesc de vreo 7-8 ani cu care Anania batea dealurile din apropiere, sunt singurii care ii pazesc casa, asa cum faceau si odinioara. Toiagul lui Anania sta si acum sprijinit de tocul usii dormitorului, parca asteptandu-l. Hristosii din sat La Nicula adie un vant cald la sfarsit de februarie, incat ai impresia ca a venit deja primavara. In satul cu acelasi nume, care se intinde de-a lungul drumului asfaltat ce duce la manastire, aproape fiecare a doua casa are cate un Hristos rastignit la poarta si impreuna te petrec pana la manastire. Acolo, calugarii au dat jos poarta mare de lemn si au inceput sa schimbe la fata locul. In curte, doar un cuplu venit de la oras asteapta pe cineva sa deschida magazinul de suvenire, si doi barbati bat cuie si schimba acoperisul unei cladiri unde dorm pelerinii vara. Atat. In rest, liniste. Asa arata Nicula cand nu e pelerinaj. Liniste, soare si calm. Influente oltenesti, ca acasa De pe banca de langa clopotele manastirii se vede tot complexul. In fata e batrana bisericuta de lemn, in dreapta - biserica unde se afla icoana facatoare de minuni, iar in spatele ei se afla o biserica mai mare. Alaturi sunt chiliile calugarilor, iar in spate se gaseste casa lui Bartolomeu Anania. Locuinta cu etaj este plasata cel mai sus, si din pridvor privelistea este superba: satul Nicula si manastirea in toata splendoarea lor. Se afla chiar langa padure si este alcatuita din doua corpuri. Unul, cel din dreapta, adaposteste biblioteca si atelierele de creatie, iar al doilea corp - locuinta unde statea Anania cand venea la Nicula, adica de miercuri pana sambata si in concedii. Parintele Bogdan Ivanov, un apropiat al lui Anania si purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, povesteste ca resedinta de la Nicula era ca o a doua casa pentru prelat. Acum, aceasta aduce a muzeu memorial, dar nu este deschisa publicului. Ivanov i-a fost alaturi din 2003, de cand i-a servit ca secretar de cabinet fostului mitropolit. Locuinta lui Anania de la Nicula are o arhitectura asemanatoare cu cea din Oltenia. Parintele Bogdan Ivanov spune ca fostul mitropolit si-a dorit sa se simta astfel mai aproape de locurile natale.,,si-a construit o resedinta unde si-a lasat toate lucrurile pe care le considera de valoare: biblioteca, obiectele personale, arhiva literara si arhiva biblica. Manastirea Nicula este locul unde a petrecut mult timp. Aici a scris, aici a predicat. Sunt cunoscute predicile de la Manastirea Nicula. Unele sunt publicate, altele urmeaza", sustine Bogdan Ivanov.

3 Secretarul sau de cabinet povesteste ca Bartolomeu Anania obisnuia sa slujeasca duminica la Catedrala din Cluj sau la o alta biserica din eparhie. Zilnic, citea presa.,,ii faceam revista presei. Cand era la Cluj i-o listam, iar cand era la Nicula i-o trimiteam pe . Prea Sfintitul avea mereu cu dansul un computer portabil", mai spune Bogdan Ivanov. Altarul ascuns Cum intri in casa, primul lucru care iti ia ochii este peretele din fata: mare, parca aurit, plin de cruci. Zidul leaga parterul de etaj si, cand te astepti mai putin, partea din centru se deschide spre o mica incapere transformata in altar.,,e un iconostas mare pe un perete intreg care ascunde un paraclis gandit de Inaltul. Este din lemn de tei aurit, decorat cu acest model al crucii polimorfe care se compune din mai multe cruci. E un spatiu de rugaciune privat gandit si ca un spatiu de slujba. Isi vedea resedinta de la Nicula, pe care a ridicat-o in 2003, drept locul unde se va stinge, iar acest altar l-a gandit in ideea ca ar avea o convalescenta lunga", explica parintele Ivanov. Este un mic sanctuar ascuns, facut de Silviu Oravitzan, un artist din Lugoj,,care este mult mai cunoscut la New York decat in Romania", dupa spunea parintele Anania despre el. In acea capela pitita in perete au ramas, asa cum le-a lasat Anania, carti de rugaciuni bine frunzarite, potire care nici n-au fost folosite, haine de slujba, dar si macheta unei biserici facute doar din chibrituri de fratele sau, Dumitru Anania. Este macheta bisericii din satul lor natal, Glavile, din judetul Valcea. Un portret al fratelui sau, tinand in maini biserica de la Glavile, se afla si in dormitorul fostului mitropolit, alaturi de chipul mamei si al bunicului - persoane foarte importante in viata lui. Pe masa de altar se gaseste si o carticica veche de rugaciuni care i-a fost alaturi in cele mai grele momente ale vietii sale. Toate acestea sunt vegheate de o icoana a Sfantului Bartolomeu.

4 Celalalt altar: biblioteca Dupa,,vizita" in altarul ascuns, jos, in stanga, cum intri in casa, este sufrageria unde isi primea musafirii. Deasupra intrarii in incapere se afla un portret al ierarhului, o cruce si un tablou reprezentand un inger.,,in jurul dansului gravitau foarte multe personalitati care il vizitau la Nicula", adauga Bogdan Ivanov. In dreapta este o camera de oaspeti si locuinta maicutei Galineea, care si-a inceput calugaria la Varatec si a venit la Cluj sa-i fie sprijin fostului mitropolit. E o batranica simpatica si vesela, de 75 de ani, care se relaxeaza facand goblenuri. Ea ii pregatea cafeaua de dimineata si masa. La etaj se afla dormitorul, unde obisnuia sa mai faca exercitii pe bicicleta, si biblioteca unde Anania petrecea foarte mult timp si unde se afla arhiva sa literara cu textele memoriilor, cu Biblia tradusa de el in trei forme: pe casete, pe manuscris si in forma finala - cartea.,,ca metoda de lucru, dansul inregistra, inclusiv cu punctuatie, pentru a se corecta", mentioneaza parintele Bogdan Ivanov.

5 O zi din viata,,leului Ardealului" Taria de a spune lucrurilor pe nume, chiar daca stia ca acestea nu le vor cadea bine unora, intransigenta si conservatorismul cu care apara valorile crestin-ortodoxe sunt motivele pentru care Bartolomeu Anania era supranumit si,,leul Ardealului". Prima data i-a spus asa o maicuta, stareta de la Manastirea Ramet. Insa, intr-o intalnire cu jurnalistii, din ianuarie 2008, pastrata sub forma de inregistrare pe blogul fostului mitropolit, acesta spunea ca leul, desi este regele animalelor,,,are parte de cea mai nenorocita moarte. Neavand dusmani naturali, nu-l mananca nimeni si moare numai de batranete. Si cum moaren Ii cad dintii si nu se mai poate hrani, nu mai poate vana, dar nici sa manance din ce vaneaza altul. Si moare ca un bicisnic, mancat de furnici si de muste. Sper ca nu imi doriti asa ceva". Ingerul pazitor Maica Galineea, care a venit la Cluj in 1993, de la Varatec, cand Anania a fost ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, povesteste ca parintele era o fire matinala, care iubea muzica si linistea, dar si,,de vorba si glume stateai o noapte intreaga sa-ti povesteasca".

6 Mai spune ca fostul mitropolit muncea foarte mult pentru ca eparhia pe care o conducea era,,grea si cu probleme". Calugarita isi aminteste ca prima data cand l-a intalnit pe Anania, pe cand era arhimandrit, nu i-a placut. In timp, a vazut ca, desi parea aspru din fire, era bun la suflet.,,inaltu'" o aprecia pentru discretia sa, dar si pentru veselia molipsitoare in prezenta oaspetilor.,,cum mi-l aduc aminte pe <<Inaltu'>>l Pai, cum sa mi-l aduc aminte... Era un om ganditor, el era cu cartile, noi stiam sa-i facem arta culinara, il menajam cum puteam. Asculta muzica, se plimba. De fapt, era ca o pasare singuratica. Ii placeau linistea si singuratatea. Aici a terminat Biblia, apoi memoriile. Pe urma, a avut accidentul cela... (n.r. - in decembrie 2006, Bartolomeu Anania a cazut pe gheata, in timp ce se afla la Nicula, moment in care au inceput problemele sale de sanatate). Si chiar bolnavior cu piciorul a lucrat la memorii. Of! Da' cum o mai fost!", marturiseste maicuta, pe numele sau laic Georgeta Strugaru. Biblia, in varianta Bartolomeu Anania, s-a nascut in etape. Traducerea ei a inceput-o la Varatec si a terminat-o la Nicula si la Cluj, in "Era un om ganditor, el era cu cartile, noi stiam sa-i facem arta culinara, il menajam cum puteam. Asculta muzica, se plimba" Maicuta Galineea, cea care a avut grija de Bartolomeu Anania Calugarita mai povesteste ca prima data cand l-a intalnit pe Anania, pe cand era arhimandrit, nu i-a placut. In timp, a vazut ca desi parea aspru din fire, era bun la suflet. Inaltu' o aprecia pentru discretea sa, dar si pentru veselia sa molipsitoare in prezenta oaspetilor.,,aseara (n.r. marti, 18 februarie) am gasit, intr-o revista, niste versuri scrise de el. Vai, da ce frumos! Parca ceva, asa, aducea cu Eminescu!", zice simpatica maicuta. Ea a venit in 1993 la Cluj, cand parintele Anania a fost ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, dupa ce a primit binecuvantarea staretei. Pasiuni: Bach, snooker si cutite de taiat hartie

7 Ea mai afirma ca parintele se trezea cateodata si la 4 dimineata si lucra pana pana la micul dejun pe care il lua pe la vreo 8, iar apoi,,se repezea la birou". Cand facea pauze fie se plimba pe cerdac sau in imprejurimi cu un scaun pescaresc si cu Barsan, fie asculta muzica, Bach ii placea, desi avea si integrala Mozart. Si nu se zgarcea cu sonorul de la combina. Si snooker-ul ii placea.,,zicea ca jocul acela e arta curata. Avea un favorit, pe O'Sullivan (n.r. jucator profesionist de snooker)", marturiseste Ivanov. Colectiona cutite pentru desfacut corespodenta, din diversele sale calatorii, Londra, America, Hawai. Are doua panoplii, la intrare, pline cu astfel de cutite, adunate de pe tot globul. Doua astfel de cutite, coupe-papier, mai era si pe biroul sau din blibloteca, unde a petrecut mare parte a timpului. Un cadou demn de-un voievod Biroul fostului mitropolit e spatios, pe pereti - biblioteca cu mii de carti, Biblii, dictionare, integrala Shakespeare,,,Jurnalul fericirii" a lui Steinhardt in mai multe exemplare, portrete cu duhovnici care i-a avut ca modele (inclusiv Paisie), fotografii, o caricatura care-l infatiseaza tinand globul pamantesc cu mana, un afis cu o piesa de teatru scrisa de acesta.,,desi a fost un mare dramaturg nu a avut nicio piesa jucata la Cluj de actori din Cluj. Piesa <<Hotul de margaritare>> s-a jucat la Cluj cu o trupa din Valcea", afirma Bogdan Ivanov. Memoriile sale, scrise de mana, sunt minutios indosariate, la fel si manuscrisele literare, inclusiv cele din care s- a nascut, ulterior, Biblia. Memoriile sale au uimit, iar unii, dupa ce le-au citit, au simtit nevoia sa-i spuna acest lucru.,,o doamna i-a scris ca a fost emotionata de memoriile scrise de Prea Sfintitul si i-a zis ca atunci cand a terminat

8 de citit memoriile a simtit ca trebuie sa ii ofere ceva si s-a gandit sa-i ofere propria lucrare imbracata in haine de sarbatoare, adica Biblia", povesteste Ivanov. Tot el spune ca parintele Anania a primit acest dar in 2012 si a zis:,,asta trebuie sa o duc la Nicula!". Cadoul te duce cu gandul la o carte impodobita cu nestemate pe coperti cum aveau, pe vremuri, voievozii. La revedere, Nicula Ultima vizita a lui Anania la Nicula intr-o zi de toamna foarte calduroasa, din septembrie 2010.,,Imi aduc aminte ca nici nu a vrut sa intre in casa. A stat pe prispa si a mancat nuci si struguri. Se bucura de apus. Se uita la calugari, la chilii, se bucura de apus. Il vedea ca pe propriul sau apus. Simtea ca nu mai are mult. Noi nu ne-am dat seama atunci ca, de fapt, Prea Sfintitul isi lua la revedere de la Nicula", marturiseste parintele Ivanov. Despre moarte a predicat si i-a sfatuit pe oameni sa nu se teama de ea:,,moartea este, practic, relativa in intelesul pe care-l folosim noi. Este o trecere, este o punte prin care trecem noi dintr-o existenta in alta existenta sau, daca vreti, dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Adormitul traieste si dupa moarte pentru ca cel care moare este trupul destinat pamantului, asa cum stim, putrezirii si nimicirii. Dar in el, partea esentiala este sufletul care, practic, nu moare, ci adoarme. (...) Asa incat dragii mei, ce va sfatuiesc eu: nu va temeti de moarte pentru ca ea, practic, nu exista". Mai puteti citi: Mauriciu Strul, tortionarul care l-a drogat pe Bartolomeu Anania in beciurile Securitatii din Ploiesti FOTO Spovedanie cutremuratoare: povestea tanarului bantuit de sinucidere, care a ajuns preot dupa ce "Dumnezeu l-a atins" la mormantul lui Arsenie Boca FOTO Tainele casei de pe munte a parintelui Arsenie Boca Cei mai frumosi romani. Preotul care le gaseste de munca oamenilor pe banii Europei.,,Implicarea in societate este cea care face diferenta"

FOTO Cum arata fostul episcop de Husi, dupa 6 luni de la

FOTO Cum arata fostul episcop de Husi, dupa 6 luni de la FOTO Cum arata fostul episcop de Husi, dupa 6 luni de la,,exilarea" la Varatec. Inaltul prelat, surprins in padure cu maica stareta Simona Voicu, Fostul episcop al Husilor, Corneliu Barladeanul, care si-a

Mai mult

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR

FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR FAMILIA CREŞTINĂ PE ÎNŢELESUL COPIILOR Carte de colorat Dalia Teodora Ana 27/02/2016 este locul unde venim pe lume şi în care ne dezvoltăm (creştem). Este locul unde găsim dragoste, respect, linişte, înţelegere,

Mai mult

Pelerinaj în Maramureș și Transilvania | 5 zile / 4 nopți | 2019

Pelerinaj în Maramureș și Transilvania | 5 zile / 4 nopți | 2019 Pelerinaj în Maramureș și Transilvania 5 zile / 4 nopți 2019 14 18 iunie 2019 16 iunie Pogorarea Sfantului Duh participare la Sfanta Liturghie la Manastirea Barsana 28 iunie 02 iulie 2019 30 iunie Soborul

Mai mult

Wise King Solomon Romanian CB

Wise King Solomon Romanian CB Biblia pentru copii prezintă Înțeleptul Împărat Solomon Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: Lazarus Adaptată după: Ruth Klassen Tradusă de: Ana Ionesi Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

Mai mult

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2

ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2 ȘCOALA GIMNAZIALĂ PETRE SERGESCU DROBETA TURNU SEVERIN Revistă de creații literare ale elevilor clasei I A Prof. înv. primar: Ionica Dăgădiță Martie 2019 FLORI DE GÂND PENTRU MAMA Cu toată dragostea pentru

Mai mult

Material de presa_doc 2015

Material de presa_doc 2015 Tabăra de vară 2015 Spre înăţtimea credinţei în Munţii Maramureşului Ediţia a II-a Cronică montană Într-un cadru bucolic, feeric s-a desfăşurat şi anul acesta, pe trei serii (29.06.-03.07, 13.07-17.07,

Mai mult

a

a CONCURSUL ŞCOLAR NAŢIONAL DE COMPETENŢĂ ŞI PERFORMANŢĂ COMPER EDIŢIA 2011-2012 / ETAPA I LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, CLASA a III-a Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul efectiv de lucru este de 60

Mai mult

CONSTIENT Marius Chirila

CONSTIENT Marius Chirila CONSTIENT Marius Chirila Stau cu mine si ma intreb ce as putea sa iti mai ofer in plus. Ai deja totul, esti deja totul. Nu exista limita la ce ai putea sa faci pentru ca nu exista limita la ceea ce esti.

Mai mult

Pelerinaj în Moldova și Bucovina | 5 zile / 4 nopti | PROGRAM 2020

Pelerinaj în Moldova și Bucovina | 5 zile / 4 nopti | PROGRAM 2020 Pelerinaj în Moldova și Bucovina 5 zile / 4 nopti PROGRAM 2020 18 22 mai (21 mai Sfintii Mari Imparati si intocmai cu Apostolii Constantin si mama Sa, Elena participare la Sfanta Liturghie la Manastirea

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

Microsoft Word - Buletin Parohial 12 Mai Duminica a III-a dupa Pasti.docx

Microsoft Word - Buletin Parohial 12 Mai Duminica a III-a dupa Pasti.docx Mai 12, 2019: Duminica a III-a după Paști (a Femeilor Mironosițe) Apostolul: Fapte, 6:1-7: În zilele acelea, înmulţindu-se ucenicii, eleniştii (iudei) murmurau împotriva evreilor, pentru că văduvele lor

Mai mult

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori

Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Raport Anual 2017 Lucrarea are culori Adaptat timpului, dar ancorat pe stâncă CINE SUNTEM NOI?...cei care credem că fiecare copil și tânar este important și valoros în ochii Lui Dumnezeu... "Încredințează-ți

Mai mult

Pelerinaj pentru toți la PR. CLEOPA | 2 zile / 1 noapte | 2019

Pelerinaj pentru toți la PR. CLEOPA | 2 zile / 1 noapte | 2019 Pelerinaj pentru toți la PR. CLEOPA 2 zile / 1 noapte 2019 (2 zile / 1 noapte) MARTIE APRILIE MAI IUNIE IULIE AUGUST SEPTEMBRIE OCTOMBRIE NOIEMBRIE DECEMBRIE 13-14 4-5 2-3 13-14 10-11 5-6 5-6 2-3 16-17

Mai mult

ZÂNA BUNĂ DIN CĂMARĂ TEMA 1. Citeşte cu atenţie textul următor! Anotimp de bucurii! (autor nespecificat) Ce e toamna, dragi copii? Anotimp de bucurii!

ZÂNA BUNĂ DIN CĂMARĂ TEMA 1. Citeşte cu atenţie textul următor! Anotimp de bucurii! (autor nespecificat) Ce e toamna, dragi copii? Anotimp de bucurii! ZÂNA BUNĂ DIN CĂMARĂ TEMA 1. Citeşte cu atenţie textul următor! Anotimp de bucurii! (autor nespecificat) Ce e toamna, dragi copii? Anotimp de bucurii!... Mere-mbujorate, fine, Stau în coşurile pline! N-am

Mai mult

Casa Anastasie Simu - Vila Retezat, arh. Karel Liman str. Mihail Kogălniceanu 68, oraș Sinaia, județ Prahova 250 m de C

Casa Anastasie Simu - Vila Retezat, arh. Karel Liman str. Mihail Kogălniceanu 68, oraș Sinaia, județ Prahova 250 m de C Casa Anastasie Simu - Vila Retezat, arh. Karel Liman str. Mihail Kogălniceanu 68, oraș Sinaia, județ Prahova 250 m de Centru Preț de pornire: 1.220.000 Estimare: 1.400.000-1.500.000 Suprafață teren: Suprafață

Mai mult

Primara_0_BW_23912_PBSG_C2_00.qxd

Primara_0_BW_23912_PBSG_C2_00.qxd Primara_8_BW_23912_PBSG_C2_08.qxd 15.12.2015 09:11 Page 36 cţ Le ia 8 O poruncă nouă Daniel 6:25-28; Profeţi şi regi, pp. 544, 545 i-ai făcut un loc special unde te rogi de obicei? Ţ Oamenii aleg diferite

Mai mult

Studiul 6 - Lucrarea lui Petru

Studiul 6 - Lucrarea lui Petru Studiul 6 pentru 11 august 2018 T.M. Atunci Petru a început să vorbească şi a zis: «În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El şi lucrează neprihănire este

Mai mult

KGN BSG-T.qxd

KGN BSG-T.qxd A ctivităţile legate de textul de memorat, descrise aici, sunt recomandate pentru învăţare şi recapitulare. Ele au fost propuse pentru a fi folosite la Şcoala de Sabat. Folosiţi următoarele gesturi pentru

Mai mult

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de

Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de Vorbeşte lumea Situaţia de comunicare: Fragment dintr-un interviu realizat în cadrul emisiunii televizate Vorbește lumea (ProTV), difuzate la data de 12.01.2017 data înregistrării: 27.05.2017 participanţi:

Mai mult

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T

COLCAIE CORUPTIA IN DNA – Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, T COLCAIE CORUPTIA IN DNA Administratorul RCS RDS Ioan Bendei a fost inregistrat in timp ce rezolva cu niste telefoane pe ofiterul judiciar din DNA, Teodosia Iordachita. Bendei aranjeaza livrarea telefoanelor

Mai mult

Detectivii Apei Pierdute

Detectivii Apei Pierdute by ALIN ANCHIDIN O poveste adaptată De ce ai pierderile aşa de mari, bunicuţo?, o poveste adaptată A fost odată ca niciodată, sau, mai corect spus, a fost, există şi va exista o bunicuţă care avea o nepoţică

Mai mult

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Interv

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Interv United States Holocaust Memorial Museum Interview with Anastasia Brăguţă RG-50.572*0041 Numele și prenumele intervievatului: Anastasia Brăguţă Data nașterii: 1925 Locul nașterii: Olăneşti, Republica Moldova

Mai mult

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani,

7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, 7 Pasi simpli pentru a avea succes online Sunteti pasionat de marketingul digital si vreti sa va creati propriul site sau blog cu care sa faceti bani, sau din contra sunteti deja propietar al unei afaceri

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sărbătoarea Mărţişorului 1 Martie MĂRŢIŞORUL Mărțișorul este un mic obiect-talisman legat cu un șnur format din două fire împletite, unul roșu și altul alb. Purtătorul lui este protejat împotriva răului.

Mai mult

Daniel and the Lions Den Romanian CB

Daniel and the Lions Den Romanian CB Biblia pentru copii prezintă Daniel În Groapa Leilor Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: Jonathan Hay Adaptată după: Mary-Anne S. Tradusă de: Ana Ionesi Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

Mai mult

Banca Transilvania Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot

Banca Transilvania Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot Ghid Accesare Credit Imobiliar - Ipotecar de la BT Impreuna dorim sa facem lucrurile simple, clare si prietenoase, oferindu-ti tot sprijinul nostru pentru un credit responsabil si pentru alegerea casei

Mai mult

ghid_Gradinita_1_2019.pmd

ghid_Gradinita_1_2019.pmd L E C Ţ I A Ajutor pentru tata Anul B Trimestrul 1 Lecţia 2 SLUJIRE Isus este exemplul nostru de slujire. Referinţe Matei 13,55; Marcu 6,3; Hristos, Lumina lumii, pag. 72-74, în original. Text de memorat

Mai mult

Colegiul Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare

Colegiul Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare RESURSĂ EDUCAŢIONALĂ DESCHISĂ Denumire: Planificare religie cultul ortodox Autor: ISPAS Liliana Unitatea de învăţământ: Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Corabia Disciplina: Religie ortodoxă Clasa: V-VIII

Mai mult

Lupoiaca Anda şi taina Muntelui Omul - extrait

Lupoiaca Anda şi taina Muntelui Omul - extrait Ne aflăm în România, singura ţară din lume în care copiii nu se tem de lupi. Anda, lupoaica sfântă, poartă în ea trei pui, dintre care unul este simbolul unei noi ere de pace pentru omenire. Cei răi nu

Mai mult

Microsoft Word - D.P. PUZ C.URSENI, doc

Microsoft Word - D.P. PUZ C.URSENI, doc PRIMARIA MUNICIPIULUI TIMISOARA MINUTA PRIVIND DEZBATEREA PUBLICA DIN 24.02.2015 A PLANULUI URBANISTIC ZONAL LOCUINTE SI FUNCTIUNI COMPLEMENTARE, CALEA URSENI NR.36, TIMISOARA La dezbaterea publica desfasurata

Mai mult

Coniacul Drobeta: istoria unui brand de succes din Romania

Coniacul Drobeta: istoria unui brand de succes din Romania Coniacul Drobeta: istoria unui brand de succes din Romania comunista. Ce s-a ales de vinarsul de Severin Alexandra Georgescu, Odata cu infiintarea judetelor, pe fondul industrializarii nationale rapide,

Mai mult

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la:

PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Te așteptăm la: PENTRU TINE ȘI COPILUL TĂU Jocurile copilăriei 5 activități în aer liber Oferit de: Sezonul cald a sosit, iar noi am pregătit o listă de jocuri perfecte pentru a petrece timpul alături de cei dragi! Echipa

Mai mult

PROMO | Pelerinaj în BUCOVINA și ARDEAL | 5 zile / 4 nopți | 16 – 20 August 2019

PROMO | Pelerinaj în BUCOVINA și ARDEAL | 5 zile / 4 nopți | 16 – 20 August 2019 PROMO Pelerinaj în BUCOVINA și ARDEAL 5 zile / 4 nopți 16 20 August 2019 16 20 august ( 18 august participare la Sfanta Liturghie la Manastirea Voronet) ZIUA 1: (520 km) Bucuresti Manastirea Sinaia (In

Mai mult

Nume Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a X-a 11 mai 2019 CLASA a III-a Prenume

Nume Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a X-a 11 mai 2019 CLASA a III-a Prenume Nume Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA INTERJUDEȚEANĂ Ediția a X-a 11 mai 2019 CLASA a III-a Prenume Şcoala Clasa Îndrumător Supraveghetor 1. Toate subiectele

Mai mult

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim

Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Tim Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tinguely Cinci tineri artiști s-au mutat la Uzina de la Mioveni, România. Timp de o săptămână, au transformat pasiunea și talentul

Mai mult

Oamenii de pe Pirita Cine sunt și ce își doresc locuitorii celei mai sărace comunități din Baia Mare. Fotografii și text de Mircea Reștea

Oamenii de pe Pirita Cine sunt și ce își doresc locuitorii celei mai sărace comunități din Baia Mare. Fotografii și text de Mircea Reștea Oamenii de pe Pirita Cine sunt și ce își doresc locuitorii celei mai sărace comunități din Baia Mare. Fotografii și text de Mircea Reștea În octombrie 2016 am început să fotografiez o comunitate de romi

Mai mult

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti

CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi desti CARTEA BEBELU{ULUI FERICIT CORINT UTILIS CUM S -}I CRE{TI COPILUL CU ÎNCREDERE {I CALM GINA FORD Cea mai bine vândută autoare britanică de cărţi destinate îngrijirii copiilor 4 Cum să înţelegeţi somnul

Mai mult

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd

Ghidul in materie de fete pentru baieti:Layout 1.qxd 30 de lucruri pe care nu le po}i afla de la prieteni {i p rin}i CORINT JUNIOR Salutare, Fetele au făcut întotdeauna parte din viaţa ta. Dar până acum, tu şi prietenii tăi v - aţi văzut de treburile voastre,

Mai mult

Mihaela Achim Dragoş Ioniță Florentina Nicula RELIGIE CULTUL ORTODOX Caietul elevului CLASA A IV-A SEMESTRUL AL II-LEA

Mihaela Achim Dragoş Ioniță Florentina Nicula RELIGIE CULTUL ORTODOX Caietul elevului CLASA A IV-A SEMESTRUL AL II-LEA Mihaela Achim Dragoş Ioniță Florentina Nicula RELIGIE CULTUL ORTODOX Caietul elevului CLASA A IV-A SEMESTRUL AL II-LEA Cu Hristos, în Săptămâna Patimilor Să înțelegem textul 1. Completează spațiile libere

Mai mult

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2

EN_IV_2019_Limba_romana_Test_2 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2019 LIMBA ROMÂNĂ Test 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2019 Pagina 1 din 9

Mai mult

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd

C2 25 aprilie Conversatii cu Dumnezeu vol 4.indd Neale Donald Walsch Conversatii, cu Dumnezeu Un dialog nou si, neasteptat, Volumul IV Trezirea speciei Traducere din limba engleză de Mihaela Ivănuș Editura For You București 1 Nu credeam că voi face asta

Mai mult

Ghid_Gradinita_3_2018.pmd

Ghid_Gradinita_3_2018.pmd L E C Ţ I A Anul A Trimestrul 3 Lecţia 2 Darul Anei pentru Dumnezeu SLUJIRE A sluji înseamnă a-i ajuta pe alţii. Referinţe 1 Samuel 1,20-28; 2,18-21; Patriarhi și profeţi, capitolul 55, ultima parte. Text

Mai mult

Pelerinaj în BULGARIA | 2 zile / 1 noapte | 2019

Pelerinaj în BULGARIA | 2 zile / 1 noapte | 2019 Pelerinaj în BULGARIA 2 zile / 1 noapte 2019 29 30 iunie, 31 august 01 septembrie 2019 (SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU VELIKO TARNOVO) ZIUA 1 sambata (220 km): Plecare din Bucureşti la ora 06.30 de la baza Dealului

Mai mult

Studiul 6 - Poporul lui Dumnezeu, sigilat

Studiul 6 - Poporul lui Dumnezeu, sigilat Studiul 6 pentru 9 februarie 2019 Cei 144.000 sigilaţi sunt prezentaţi în două ocazii paralele: Apocalipsa 7 şi 14:1-5. În prima ocazie, rămân în picioare înaintea iminentei veniri a Mielului. În a doua,

Mai mult

Idee de afacere cu prepelite japoneze: ,,Ouale sunt o bomba

Idee de afacere cu prepelite japoneze: ,,Ouale sunt o bomba Idee de afacere cu prepelite japoneze:,,ouale sunt o bomba de vitamine si costa cat jumatate de pachet de tigari" Ionela Stanila, Un tanar antreprenor si-a incercat norocul in afaceri cu prepelite, iar

Mai mult

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenum

CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenum CONCURSUL JUDEȚEAN Izvor de gânduri și cuvinte PROBĂ SCRISĂ LA LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ Ediția I, 25 mai 2019 Clasa a IV-a Numele... Inițiala prenumelui tatălui... Prenumele... Școala de proveniență......

Mai mult

Cocosatul de la Notre Dame_paginat_Q8_Reed2013_Layout 1

Cocosatul de la Notre Dame_paginat_Q8_Reed2013_Layout 1 CUPRINS CAPITOLUL 1 O zi a sărbătorilor 9 CAPITOLUL 2 Papa Nebunilor 19 CAPITOLUL 3 Poetul şi ţigăncuşa 25 CAPITOLUL 4 Pierre o urmăreşte pe Esmeralda 32 CAPITOLUL 5 Nu-tocmai-căsnicie 43 CAPITOLUL 6 Preotul

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

ro_022009_handicapabil.indb

ro_022009_handicapabil.indb HandiCapabil Magazin despre atelierul de lumanari pentru persoane cu handicap Redactie: Asociatia Ateliere Protejate www.ateliere-protejate.org Nr. 5, Iunie 2009 Doamne, da-mi puterea de a schimba lucrurile

Mai mult

Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Stefan cel Mare Buletin Parohial August 2019 Preot: Presedinte: Marinela White Telefon: Telefon: (727) Relig

Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Stefan cel Mare Buletin Parohial August 2019 Preot: Presedinte: Marinela White Telefon: Telefon: (727) Relig Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Stefan cel Mare Buletin Parohial August 2019 Preot: Presedinte: Marinela White Telefon: Telefon: (727) 458-6220 Religious Service Address: Mailing Address: 219 S. Betty

Mai mult

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL

NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL NLP Mania CĂLĂTORIA EROULUI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT ȘI CUM SĂ ÎȚI ÎMPLINEȘTI DESTINUL Cuprins: 1. Cine esti tu / cunoasterea eroului (acum faci cunostiinta cu tine insuti) a) cele 12 arhetipuri

Mai mult

Bine primiți Bine primiți Un loc de poveste Un colţ de România, aflat la intersecţia celor trei judeţe: Braşov, Covasna şi Buzău, unde culorile naturi

Bine primiți Bine primiți Un loc de poveste Un colţ de România, aflat la intersecţia celor trei judeţe: Braşov, Covasna şi Buzău, unde culorile naturi Un loc de poveste Un colţ de România, aflat la intersecţia celor trei judeţe: Braşov, Covasna şi Buzău, unde culorile naturii oferă un adevărat spectacol pentru ochi, a fost sursa de inspiraţie pentru

Mai mult

DEZBINARE Pastor Paul Hamilton 1

DEZBINARE Pastor Paul Hamilton 1 DEZBINARE Pastor Paul Hamilton 1 Dezbinare II Samuel 2 şi I Corinteni 12 Pastorul Paul Hamilton Introducere Eu sper că atunci cînd studiaţi Vechiul Testament, studiați mai mult decît doar istoria. Eu sper

Mai mult

CJUE RASTOARNA CAZUL CARACAL – Hotarare monumentala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene pe o crima din Lituania, trasa la indigo cu tragedia din C

CJUE RASTOARNA CAZUL CARACAL – Hotarare monumentala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene pe o crima din Lituania, trasa la indigo cu tragedia din C CJUE RASTOARNA CAZUL CARACAL Hotarare monumentala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene pe o crima din Lituania, trasa la indigo cu tragedia din Caracal. CJUE obliga operatorii de telecomunicatii din

Mai mult

Pelerinaj pe meleaguri bănățene | 4 zile / 3 nopți | 2019

Pelerinaj pe meleaguri bănățene | 4 zile / 3 nopți | 2019 Pelerinaj pe meleaguri bănățene 4 zile / 3 nopți 2019 13 16 MAI, 10 13 IUNIE, 15 18 IULIE, 19 22 AUGUST, 16-19 SEPTEMBRIE 2019 Ziua 1: (490 km) Bucuresti Manastirea Caraiman (in Busteni se afla Crucea

Mai mult

1 a Academia pentru vrăjitoare a doamnei Cackle veni şi vara. Nu c-ar fi contat prea mult pentru şcoala posomorâtă care era cocoţată în vârful muntelu

1 a Academia pentru vrăjitoare a doamnei Cackle veni şi vara. Nu c-ar fi contat prea mult pentru şcoala posomorâtă care era cocoţată în vârful muntelu 1 a Academia pentru vrăjitoare a doamnei Cackle veni şi vara. Nu c-ar fi contat prea mult pentru şcoala posomorâtă care era cocoţată în vârful muntelui, printre rotocoale de ceaţă şi pini. În prima dimineaţă

Mai mult

Layout 1

Layout 1 Ghid esențial pentru viitoarele mirese RENTROP & STRATON Cuprins Capitolul 1 Să începem: De la vis la realitate 3 Capitolul 2 Primii pași către o nuntă de vis 18 Cum răspândim vestea evenimentului Pe cine

Mai mult

Prin Harul lui Dumnezeu Andrei Episcopul Covasnei si Harghitei Preacuviosului cin monahal Preacucernicilor Parinţi, slujitori ai Sfintelor Altare Stim

Prin Harul lui Dumnezeu Andrei Episcopul Covasnei si Harghitei Preacuviosului cin monahal Preacucernicilor Parinţi, slujitori ai Sfintelor Altare Stim Prin Harul lui Dumnezeu Andrei Episcopul Covasnei si Harghitei Preacuviosului cin monahal Preacucernicilor Parinţi, slujitori ai Sfintelor Altare Stimate autoritaţi Iubiţi fraţi si surori întru Domnul,

Mai mult

Pelerinaj în Israel și Iordania | 7 zile / 6 nopti | cursa TAROM | 2019

Pelerinaj în Israel și Iordania | 7 zile / 6 nopti | cursa TAROM | 2019 Pelerinaj în Israel și Iordania 7 zile / 6 nopti cursa TAROM 2019 01 07 APRILIE, 13 19 MAI, 02 08 SEPTEMBRIE, 30 SEPTEMBRIE 06 OCTOMBRIE, 21 27 OCTOMBRIE, 18 24 NOIEMBRIE 2019 Ziua I, luni : Întâlnire

Mai mult

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba

Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimba Cum sa te imprietenesti cu Google Introducere Povestea acestei carti a inceput in urma cu putin timp cand am participat la conferinta Treptele schimbarii, organizata de doua persoane de la care am avut

Mai mult

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

ghid_GR_1_2018.pmd

ghid_GR_1_2018.pmd L E C Ţ I A 3 februarie Anul A Trimestrul 1 Lecţia 5 Noe construiește o corabie ÎNCHINARE Îl lăudăm pe Dumnezeu și Îi mulţumim pentru iubirea Sa. Referinţe Geneza 6:5-18; Patriarhi și profeţi, pag. 90-97,

Mai mult

Anexa

Anexa ANEXĂ LA REGULAMENTUL SPECIFIC PRIVIND ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA OLIMPIADEI DE RELIGIE PENTRU CLASELE VII-XII CULTUL ORTODOX TEMATICA GENERALĂ A OLIMPIADEI DE RELIGIE CLASA A VII-A şcolară în vigoare

Mai mult

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_1

EN_IV_2018_Limba_romana_Test_1 EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2018 LIMBA ROMÂNĂ Test 1 Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a... Băiat Fată EN IV 2018 Pagina 1 din 10

Mai mult

Nawaf Salameh, Alexandrion: „Businessul înseamnă în primul rând implicare”

Nawaf Salameh, Alexandrion: „Businessul înseamnă în primul rând implicare” Nawaf Salameh, Alexandrion: Businessul înseamnă în primul rând implicare 25 Sep 2015 de Alina Dragomir [1] Nawaf Salameh, președintele și fondatorul Alexandrion Grup România, este unul dintre puținii antreprenori

Mai mult

IN NUMELE TATALUI – Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre sp

IN NUMELE TATALUI – Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre sp IN NUMELE TATALUI Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre spectacolul procurorilor DNA: Orice om politic sau om de

Mai mult

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să

Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să Cuprins Volumul 2 Călătoria către adevărata forţă a prezentului tău - 11 Capitolul 1 - Motivaţie sau motorul care te împinge către acţiune - 13 Cum să faci cu uşurinţă lucrurile pe care alţii le fac greu

Mai mult

Interior manual religie III_2.indd

Interior manual religie III_2.indd MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE Cristina Benga Aurora Ciachir Niculina Filat Mihaela Ghiţiu Ioana Niculae MANUAL PENTRU CLASA A III-A RELIGIE Cultul ortodox SEMESTRUL AL II-LEA Dumnezeu

Mai mult

CIPRUDESTINATIE TURISTICA Erasmus+ Project IT CAREER START-UP RO01-KA

CIPRUDESTINATIE TURISTICA Erasmus+ Project IT CAREER START-UP RO01-KA CIPRUDESTINATIE TURISTICA ASEZARE CELE MAI FRUMOASE LOCURI DIN CIPRU Insula are un farmec aparte, dat de amestecul culturii greceşti cu cea turceasca, iar asta înseamnă religii diferite, limbi diferite

Mai mult

Microsoft Word - RG _trs_ro.doc

Microsoft Word - RG _trs_ro.doc MOLCEANOV, Lida Moldova Documentation Project Romanian 50.572*0013 Cutia 1, CD 1 În acest interviu A discută detaliat despre unul din lagărele de concentrare care au fost în satul în care dânsa a locuit,

Mai mult

Drumul crucii

Drumul crucii Drumul crucii Drumul crucii La sfarsitul versetului 4 al aceluiasi capitol din Evanghelia dupa Ioan, Domnul Hristos spusese: "Nu v-am spus aceste lucruri de la inceput, pentru ca eram cu voi." Dar acum,

Mai mult

Raionul MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Localitatea Instituţia de î

Raionul MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Localitatea Instituţia de î Raionul MINISTERU EDUCAŢIEI, CUTURII ŞI CERCETĂRII A REPUBICII MODOVA AGENŢIA NAŢIONAĂ PENTRU CURRICUUM ŞI EVAUARE ocalitatea Instituţia de învăţământ Numele, prenumele elevului TESTU Nr. IMBA ŞI ITERATURA

Mai mult

ro_handicapabil_3_2013.indd

ro_handicapabil_3_2013.indd HandiCapabil Revista despre atelierul pentru persoane cu handicap www.ateliere-protejate.org Nr. 18, Noiembrie 2013 Bucura-te in fiecare zi! www.facebook.com/ateliereprotejate HandiCapabil 3/2013 1 Gânduri

Mai mult

GLORIA MUNDI – Dupa 46 de achitari pe lipsa de probe incasate in dosarul „Referendumului”, Ambasada Frantei i-a agatat in piept sefei DNA Laura Kovesi

GLORIA MUNDI – Dupa 46 de achitari pe lipsa de probe incasate in dosarul „Referendumului”, Ambasada Frantei i-a agatat in piept sefei DNA Laura Kovesi GLORIA MUNDI Dupa 46 de achitari pe lipsa de probe incasate in dosarul Referendumului, Ambasada Frantei i-a agatat in piept sefei DNA Laura Kovesi insemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare:

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Fiecare proiect pe care il dezvoltam are ca tinta pe langa multumirea si siguranta deplina a dvs, asigurarea ca va vom sustine pana cand AICI va fii: ACASA De ce (si ce anume) primiti mai mult? Primul

Mai mult

Microsoft Word - Cele mai frumoase sate din România - FN.doc

Microsoft Word - Cele mai frumoase sate din România - FN.doc Cele mai frumoase sate din România, pe care trebuie să le vizitezi Nu trebuie să ieşi din România ca să găseşti peisajele rustice superbe din Elveţia sau Franţa, le avem şi noi. Şi nu numai că le avem,

Mai mult

COMUNICAT

COMUNICAT CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI Autoritate publică autonomă Bucureşti, ROMÂNIA Bd. Libertăţii nr.14, sector 5, cod 050706 Fax: (004)021-305.53.54 Tel./fax: (004)021-305.53.56 www.cna.ro TelVerde

Mai mult

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne -

Minunea in 365 de zile - Perceptele dlui Browne - Pentru Papi, primul meu profesor Un profesor are un impact asupra eternității; nu știe niciodată unde se termină influența lui. Henry Adams Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână

Mai mult

1 SĂPTĂMÂNA ŞCOALA ALTFEL aprilie 2014 O ACTIVITATE DE SUCCES Fişa activității : Numele şi adresa unității de învățământ aplicante: SEMINARUL TE

1 SĂPTĂMÂNA ŞCOALA ALTFEL aprilie 2014 O ACTIVITATE DE SUCCES Fişa activității : Numele şi adresa unității de învățământ aplicante: SEMINARUL TE 1 SĂPTĂMÂNA ŞCOALA ALTFEL 07-11 aprilie 2014 O ACTIVITATE DE SUCCES Fişa activității : Numele şi adresa unității de învățământ aplicante: SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR Târgovişte.

Mai mult

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2 CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 2 Limba română Judeţul/sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevului...... Clasa a IV-a...

Mai mult

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ

Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e Dumnezeule, spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ Viaäç Bucu,ie Dumne9eu Întâlnirea 1 Iubi,e spune-mi cine ești DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU, CREATOR ȘI TATĂ 6 5 4 3 2 1 PREGĂTIREA ÎNTÂLNIRII Tema întâlnirii Dumnezeu vrea sǎ intre în relaţie cu oamenii.

Mai mult

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2_pt_minoritate_ucraineana

EN_IV_2014_Lb_romana_Test_2_pt_minoritate_ucraineana CENTRUL NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE EVALUARE NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a IV-a 2014 Test 2 Limba română pentru elevii de la şcolile şi secţiile cu predare în limba ucraineană Judeţul/sectorul...

Mai mult

Instr_prim_3_2009.pmd

Instr_prim_3_2009.pmd L E C Ţ I A D O I Iosia îndreaptă Tematica lunii Biblia ne învaţă despre dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Referinţe 2 Regi 22; 2 Cronici 34; Profeţi și regi, pag. 384, 385, 392-406 Text de memorat Iosia...

Mai mult

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant Ecler cu crema de cafea si glazura fondant Am mai gatit ecler de casa aici si a fost foarte apreciat de toata familia. Stiam ca voi mai incerca, asa ca de data asta am pregatit ecler cu crema de cafea

Mai mult

Stăruința

Stăruința Stăruința Stăruința În legătură cu apostolii, cu primii creştini şi cu primele adunări, în cartea Faptele Apostolilor apare în câteva versete cuvântul a stărui. Acest cuvânt înseamnă a face ceva în mod

Mai mult

1 - - Cu ce calatoresc spre vacanta, de vis Recunoaşte mijloacele de transport cu care călătoreşti în vacanţă. a) Scrie-le numele sub imagini

1 - - Cu ce calatoresc spre vacanta, de vis Recunoaşte mijloacele de transport cu care călătoreşti în vacanţă. a) Scrie-le numele sub imagini 1 - - Cu ce calatoresc spre vacanta, de vis Recunoaşte mijloacele de transport cu care călătoreşti în vacanţă. a) Scrie-le numele sub imagini. b) Rescrie denumirile în ordine alfabetică. c) Desparte în

Mai mult

Tratamente Termice ale Lemnului_Indrumar

Tratamente Termice ale Lemnului_Indrumar CRACIUN ACASA LA IL EDITIA II - 2015 Crăciun acasă la IL este o acțiune demarată în anul 2014, ce se vrea o tradiție a familiei IL. Cei care ne cunosc știu că Facultatea de Ingineria Lemnului nu este numai

Mai mult

PROIECT EDUCAŢIONAL COPILUL ARTIST-ATELIERUL DE CREAŢIE Retrospectivă Coordonator proiect, profesor STELA VÂRGOLIU ECHIPA DE PROIECT: Direct

PROIECT EDUCAŢIONAL COPILUL ARTIST-ATELIERUL DE CREAŢIE Retrospectivă Coordonator proiect, profesor STELA VÂRGOLIU ECHIPA DE PROIECT: Direct PROIECT EDUCAŢIONAL COPILUL ARTIST-ATELIERUL DE CREAŢIE Retrospectivă 2012-2017 Coordonator proiect, profesor STELA VÂRGOLIU ECHIPA DE PROIECT: Director, prof. IULIANA NEACŞU Secretara MIRELA TUDOR Prof.înv.primar

Mai mult

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA JUDEȚEANĂ Ediția a X-a 23 februarie 2019 CLASA a III-a 1. Toate sub

Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA JUDEȚEANĂ Ediția a X-a 23 februarie 2019 CLASA a III-a 1. Toate sub Concursul interjudețean de Limba și literatura română SPLENDORILE COPILĂRIEI ETAPA JUDEȚEANĂ Ediția a X-a 23 februarie 2019 CLASA a III-a 1. Toate subiectele sunt obligatorii. 2. Se acordă 10 puncte din

Mai mult

Print

Print CEL MAI MARE LOC DE JOACĂ DIN ROMÂNIA E o joacă de copii să ai angajați fericiți! E O JOACĂ DE COPII SĂ AI ANGAJAȚI FERICIȚI! Noi venim cu activitățile fun și relaxante pentru oamenii tăi, tu le oferi

Mai mult

The Chalkboard

The Chalkboard Generatorul de motivatie Gandeste Pozitiv, mergi inainte si transforma-ti visele in realitate Introducere Cum am descoperit dezvoltarea personala Rolul motivatiei in atingerea obiectivelor Pregateste-te

Mai mult

Str. Gral. Berthelot Nr. 20, Sector 1, BUCURESTI Tel. / Fax: , PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR DIN SĂPTĂMÂNA ALTFEL (20-

Str. Gral. Berthelot Nr. 20, Sector 1, BUCURESTI Tel. / Fax: ,   PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR DIN SĂPTĂMÂNA ALTFEL (20- PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR DIN SĂPTĂMÂNA ALTFEL (20-24 MAI) DESFĂŞURAT ÎN CADRUL PROIECTULUI Scoala Altfel! AN ŞCOLAR 2018-2019 ŞCOALA GIMNAZIALĂ SPECIALĂ NR.10 DENUMIREA ACTIVITATII LUNI 20 MAI MARTI 21

Mai mult

Părintele ARSENIE BOCA "Sfântul Ardealului" Mărturii Părintele Arsenie Boca o viaţă închinată schimbării vieţii noastre Sfantul Ardealului, evocat de

Părintele ARSENIE BOCA Sfântul Ardealului Mărturii Părintele Arsenie Boca o viaţă închinată schimbării vieţii noastre Sfantul Ardealului, evocat de Sfantul Ardealului, evocat de ultimul sau ucenic parintele Pantelimon de la Manastirea Ghighiu (sursa Formula AS) La manastirea Ghighiu, in buza Ploiestiului, isi traieste batranetile unul dintre ultimii

Mai mult

Instr_prim_1_2007.pmd

Instr_prim_1_2007.pmd L E C Ţ I A N O U Ă Stânca și nisipul Referinţe Matei 7,12-29; Cugetări de pe Muntele Fericirilor, pag. 147-152, orig. Text de memorat Dumnezeule, Tu ești stânca mea, în care mă ascund. (Psalmi 18,2) Obiective

Mai mult

PoloStart2 Istituto Comprensivo Marcello Candia Milano ESEMPI DI PROVE DI INGRESSO IN LINGUA MADRE a cura di Emanuela Crisà

PoloStart2 Istituto Comprensivo Marcello Candia Milano ESEMPI DI PROVE DI INGRESSO IN LINGUA MADRE a cura di Emanuela Crisà PoloStart2 Istituto Comprensivo Marcello Candia Milano ESEMPI DI PROVE DI INGRESSO IN LINGUA MADRE a cura di Emanuela Crisà TEST DE LECTURE EN MOLDAVE 1. Citeşte atent istorioarele de mai jos si desenează-le

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Spatiu de birouri, Strada Iuliu Maniu, nr.32 Sighetu Marmatiei Contact: Mihai Dicu Tel: 0786.463.142 Email: vanzari.imobiliare@bcr.ro ID imobil www.vanzari.bcr.ro: 13304 Scurta descriere a amplasamentului

Mai mult

Microsoft Word - Google translate-Umeno Satoshi-

Microsoft Word - Google translate-Umeno Satoshi- Satoshi UMENO s manuscript for the Romanian Speech Contest (Acesta este un translator manual.) Kon'ichiwa. Bună ziua. (Oops, versiunea în limba engleză). Kon'ichiwa. (Bună Dimineața.) Gogo, Gogo ( după-amiaza

Mai mult

A deveni om

A deveni om A DEVENI OM Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României BEHR, JOHN A deveni om: meditaţii de antropologie creştină în cuvânt şi imagine/ pr. John Behr; trad. de Dragoş Dâscă. - Iaşi: Doxologia, 2017

Mai mult

ghid_Gradinita_2_2019.pmd

ghid_Gradinita_2_2019.pmd L E C Ţ I A Testul Anul B Trimestrul 2 Lecţia 5 ÎNCHINARE Suntem bucuroși să ne închinăm lui Dumnezeu. Referinţe Daniel, capitolul 1; Profeţi și regi, pag. 479-490, în original. Text de memorat Să lepede

Mai mult