Scandal uriaş la ÎCCJ: Budă Marian îl judecă pe Mihai Rotaru, cu care are vechi relaţii comerciale

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Scandal uriaş la ÎCCJ: Budă Marian îl judecă pe Mihai Rotaru, cu care are vechi relaţii comerciale"

Transcriere

1 Articol apărut pe Cotidianul.ro, la data de 1 noiembrie 2020, sub semnătura lui Ion Spânu. Iubitorii fotbalului din România cunosc, desigur, scandalul declanşat între cele două echipe, CSU Craiova, patronată de omul de afaceri Mihai Rotaru, abonat la banii ANRP, şi FCU Craiova, patronată de Adrian Mititelu. Motivul fotbalistic este ştiut: după desfiinţarea abuzivă a clubului Universitatea Craiova, printr-o operaţiune pusă la cale de FRF şi LPF, cu ajutorul lui Victor Piţurcă, se înfiinţează echipa CSU Craiova, care este trimisă direct în Liga a II-a, încălcîndu-se astfel toată legislaţia în vigoare. Patronul acesteia a devenit Mihai Rotaru. Însă acest scandal care durează de 10 ani nu are doar haină fotbalistică, ci loveşte crunt la vîrful Justiţiei din România! O anchetă la care lucrăm de cîteva săptămîni scoate la iveală complicităţi teribile între MIHAI ROTARU şi judecătorul MARIAN BUDĂ, nimeni altul decît şeful Secţiei a II-a civilă de la ÎCCJ! Această afirmaţie poate părea incredibilă pentru mulţi dintre cititori, numai că, aşa cum veţi vedea, la baza ei stau foarte multe documente. Înainte de a vi le prezenta, facem precizarea că judecătorul Marian Budă face parte din completul de judecată care urmează să dea sentinţa

2 finală în conflictul dintre CSU Craiova şi FCU Craiova. O ABŢINERE CU CÎNTEC A JUDECĂTORULUI MARIAN BUDĂ Formal, chiar judecătorul a făcut o cerere de abţinere (care a fost respinsă), numai că motivul indicat nu era relaţia comercială a familiei sale cu Mihai Rotaru, ci faptul că în trecut, cînd era judecător la Craiova, ar fi judecat nu ştiu ce speţă care-l viza pe Adrian Mititelu! Acest tertip iese însă acum la iveală, căci lucrurile sînt mult mai grave decît vrea să le prezinte judecătorul. Iată documentul în care Marian Budă face cererea de abţinere:

3

4 După cum se vede, judecătorul nu scoate nici o vorbă în Cererea de abţinere despre relaţia familiei sale cu Mihai Rotaru, ci invocă doar faptul că în vremea cînd era la Craiova, Adrian Mititelu avea litigii pe rolul instanţelor din Bănie! Adică, vezi, Tu, Doamne!, ar vrea să se abţină pentru incompatibilitatea cu Adrian Mititelu, deşi documentele aflate în posesia noastră arată o vădită incompatibilitate cu dosarul în care Mihai Rotaru este parte în proces! Şi, ca totul să fie complet, cînd în dosar s-a cerut de către FCU Craiova chiar Recuzarea completului condus de judecătorul Marian Budă, cea care a respins cererea a fost nimeni alta decît judecătoarea CARMEN TEAU, fosta sa colegă de la Tribunalul Craiova şi actuala sa subalternă de la ÎCCJ, de care îl leagă o foarte, foarte apropiată amiciţie, de care au cunotinţă toţi apropiaţii celor doi:

5

6 Poate că acum, după ancheta noastră jurnalistică, se înţelege mai bine faptul că judecătorul Marian Budă nu poate fi un judecător imparţial, în condiţiile în care de una dintre părţi, Mihai Rotaru, îl leagă nu numai o prietenie, ci relaţii comerciale dovedite, pe baza cărora familia sa a primit sume frumoase de bani! FIRMA LUI MIHAI ROTARU FUNCŢIONEAZĂ ÎN CASA SOCRULUI JUDECĂTORULUI, AJUNSĂ ACUM ÎN PROPRIETATEA FIILOR SĂI Dar, cum minciuna are totdeauna picioarele scurte, documentele arată că această cerere de abţinere a judecătorului Marian Budă nu este decît o manipualre ieftină pentru a ascunde adevărata lui relaţie cu Mihai Rotaru, în cazul în care cineva se va întreba de ce a acceptat să judece acest dosar. Dacă ar fi fost corect, judecătorul Marian Budă ar fi trebuit să invoce un conflict de interese cu Mihai Rotaru! Cotidianul este în posesia unui Contract de închiriere care spune totul despre relaţia dintre judecătorul Marian Budă şi Mihai Rotaru. Iată documentul:

7

8 Totul este foarte clar în datele înscrise în acest Contract de închiriere a spaţiului de la parterul unui imobil din comuna Leu, judeţul Dolj: părţile contractante sînt NIŢĂ TOMA şi SC DELTA BERCENI INVEST SRL din Bucureşti. Numai că documentarea noastră a scos la iveală cine sînt aceste părţi din contract: Niţă Toma este socrul judecătorului Marian Budă, iar SC Delta Berceni Invest SRL îl are ca acţionar unic pe Mihai Rotaru! Ulterior încheierii acestui contract, Niţă Toma cedează proprietatea în favoarea fiilor judecătorului de la ÎCCJ, Budă Radu Cristian şi Budă Ştefan Ionuţ, aşa cum rezultă din Extrasul de carte funciară al terenului şi al imobilului din contract. Că Niţă Toma este socrul judecătorului Marian Budă aflăm chiar din Declaraţia de avere a judecătorului, unde este consemnată donaţia socrului către judecător şi soţia acestuia! Pentru a înţelege şi mai bine această relaţie dintre judecătorul Marian Budă şi omul de afaceri Mihai Rotaru, vă prezentăm mai întîi Declaraţia de avere a magistratului:

9

10 Aşadar, nu este nici o îndoială că Niţă Toma, cel care-i închiriază parterul casei din comuna Leu, judeţul Dolj, firmei SC Delta Berceni Invest SRL este socrul judecătorului Marian Budă! Să vedem acum cine este patronul acestei firme. Conform datelor furnizate de ONRC, rezultă că unicul acţionar al firmei este MIHAI ROTARU! Vă prezentăm mai jos datele principale ale acestui document oficial:

11

12

13 Se văd foarte bine următoarele date: firma care a închiriat parterul casei din Leu a socrului judecătorului Marian Budă este Delta Berceni Invest, al cărei unic proprietar unic este Mihai Rotaru datele din contractul de închiriere şi cele obţinute de la ONRC sînt identice, adică numărul imobilului este 665, comuna Leu, judeţul Dolj persoana care semnează contractul pentru societate este aceeaşi cu Ştefănescu Alina Elena, care apare în documentul de la ONRC ca fiind administrator. DOMENIUL DE VACANŢĂ AL FAMILIEI BUDĂ ARE O SUPRAFAŢĂ MULT MAI MARE DECÎT CEA DIN DECLARAŢIA DE AVERE În privinţa punctului de lucru al firmei din comuna Cârcea, judeţul Dolj, este o altă chestiune despre care vom vorbi altădată, căci foarte aproape este şi casa de vacanţă a familiei Budă. În fapt, acolo este un cartier rezidenţial în marginea Craiovei, unde, în imediata vecinătate se află şi uriaşa casă de vacanţă a familiei judecătorului Marian Budă!

14 Cine se uită în Declaraţia de avere a judecătorului poate să creadă că este vorba despre o casă bătrînească de la ţară, numai că, aşa cum se vede în imaginea de mai sus, este vorba despre o curte cu două imobile uriaşe, unul încă neterminat, cu un teren de tenis cu nocturnă şi o curte pe măsură. Să revedem acest pasaj din Declaraţia de avere a lui Marian Budă pentru anul 2020:

15 Aşadar, judecătorul Marian Budă declară că este proprietar împreună cu soţia sa al unui teren de m pătraţi pe care se află o clădire cu suprafaţa de 232 mp, dobîndită ca donaţie de la socrii, fam. Niţă. Numai că este vorba doar despre una dintre cele două clădiri, care numai la sol are suprafaţa de 232 mp, şi are un regim de înălţime S+P+1. Unde este însă şi cea de-a doua clădire, pe care nu o mai găsim în Declaraţia sa de avere din 2020, deşi în Extrasul de carte funciară figurează încă din anul 2017 şi pe care o vedem şi în fotografie?

16 Dar, asupra acestor chestiuni ce ţin de corectitudinea declaraţiei de avere vom reveni altădată. Ceea ce ne interesează în acest moment este relaţia judecătorului Marian Budă cu omul de afaceri Mihai Rotaru, pe care acum trebuie să-l judece în procesul dintre CSU Craiova şi FCU Craiova. Această relaţie, mai ales în partea comercială, este cît se poate de evidentă în documentele prezentate de noi mai sus, dar este cu mult mai apropiată, aşa cum rezultă din cîteva declaraţii date în faţa notarului de persoane care cunosc bine relaţiile dintre cei doi. Sîntem în posesia cîtorva dintre ele, dar păstrăm anonimatul persoanelor pentru a nu-i expune unor consecinţe nedorite, dar acestea sînt dispuse să le facă publice în faţa unui complet de judecată imparţial. Iată, spre exemplu, una dintre aceste declaraţii dată în faţa notarului de o persoană care a încheiat un contract cu firma lui Mihai Rotaru în casa din Leu a familiei judecătorului chiar înainte de încheierea acelui contract de închiriere de mai sus, cel dintre firma

17 lui Mihai Rotaru şi socrul judecătorului Marian Budă: Or, în aceste condiţii, documentele arată cît se poate de limpede că menţiunile despre imparţialitatea judecătorului Marian Budă, din sentinţa judecătoarei Carmen Teau, buna prietenă a acestuia, prin care a fost respinsă cererea de recuzare a lui Budă, cad ca popicele. De asemenea, documentele arată că motivul cererii de abţinere solicitată de judecătorul Marian Budă, prin faptul că a fost cîndva judecător la Craiova şi a judecat nişte litigii ale lui Adrian Mititelu, nu sînt decît perdeaua care să acopere relaţiile comerciale pe care le are cu Mihai Rotaru! Toate aceste informaţii pe care le-am prezentat mai sus creează suspiciuni serioase asupra

18 imparţialităţii judecătorului Marian Budă în acest proces, indiferent de sentinţa pe care ar da-o. Şi, pentru că este vorba despre un dosar intens mediatizat, această sentinţă ar duce şi la şifonarea serioasă a imaginii Justiţiei din România, căci vorbim, totuşi, despre un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care face parte şi din comisia de validare a judecătorilor! Singura soluţie pentru a evita astfel de consecinţe este ca judecătorul Marian Budă să facă o nouă cerere de abţinere şi să se recuze singur, invocînd însă de data aceasta adevăratul motiv, adică relaţia extrem de apropiată pe care o are cu una dintre părţi, adică aceea pe care o are cu Mihai Rotaru. Powered by TCPDF (