CETATEA LECTURII. prezintă. De pus în ramă... un pictoroman colectiv. Elevii claselor a VI-a A și a VI-a B. Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Sibiu

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "CETATEA LECTURII. prezintă. De pus în ramă... un pictoroman colectiv. Elevii claselor a VI-a A și a VI-a B. Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Sibiu"

Transcriere

1 Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Sibiu CETATEA LECTURII prezintă De pus în ramă... un pictoroman colectiv 8 I E M A R T Elevii claselor a VI-a A și a VI-a B

2 De pus în ramă... un pictoroman colectiv Acest proiect realizat de elevii claselor a VI-a este un periplu picto-literar, presupunând o viziune sincretică prin intermediul căreia am urmărit formarea competenței de literație, aceasta fiind totodată o modalitate ingenioasă de a le trezi elevilor interesul pentru fenomenul artistic local, național sau internațional. Ideea nu este nouă și țin să le mulțumesc astfel colegelor care ne-au împărtășit experiența lor în mediul on-line. Proiectul vizează lectura imaginii și redactarea unui text literar având ca sursă de inspirație pictura selectată de fiecare elev: 1. De pus în ramă demers care a presupus reconstituirea unei picturi, mai mult sau mai puțin celebre, sub forma unei fotografii. 2. Pictoroman colectiv un atelier de scriere creativă, inspirat de cartea Mustața lui Dali și alte culori, de Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici. Textele noastre pot fi citite în cadrul antologiei postate pe site-ul pasaportliterar.wordpress.com P I C T O R O M A N prof. dr. Marcela Ciobănuc

3 Peasant Blouse / Bluză țărănească, Henri Matisse ( ), pictor francez, este unul dintre principalii iniţiatori ai artei moderne care a revoluţionat folosirea culorii şi sensul perspectivei, modificând relaţiile dintre pictură şi realitate. Tabloul face parte din coleția La Blouse Roumaine, devenind simbolul identităţii româneşti şi, în mod particular, al feminităţii româneşti. Matisse a avut o colecţie întreagă de bluze tradiţionale pe care le primise cadou de la pictorul român,theodor Pallady, cu care a fost prieten mai mulți ani. prof. dr. Marcela Ciobănuc

4 Ciobănaș 1922 Constantin Isachie Popescu s-a născut la Paşcani, în anul 1888 și a murit la București, în Deși a studiat Dreptul şi a profesat timp de zece ani avocatura, pasiunea lui pentru pictură a învins, astfel încât s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, la clasa de pictură a lui G.D. Mirea și și-a desăvârșit studiile la Paris, Florența și Londra. Tabloul Ciobănaș a fost realizat în anul 1922, în ulei, pe pânză, reprezentând un copil care întruchipează un cioban. Luca A.

5 Jucătorul de șah Jucătorul de șah este o pictură de debut a pictorului Corneliu Baba. Aceasta a fost pictată în anul 1948 si a fost expusă cu 8 ani mai târziu la Veneția. Corneliu Baba este un mare pictor care s-a născut pe data de 18 noiembrie în 1906, fiind pictor, artist și profesor universitar. Mahmoud A.

6 Charles Darvin young Pictura este creată de artista numită Ellen Sharples, în anul Este o reproducere după o fotografie, în care Charles Darvin apare alături de sora lui. Darius A.

7 Cititoarea Jean-Honoré Fragonard s-a născut în 5 aprilie 1732 și a decedat în 22 august El a fost un pictor și tipograf francez. A produs peste 550 de tablouri (fără a lua în considerare desenele și gravurile). Fată tânără citind sau Cititoarea este o pictură realizată în ulei din secolul al XVIIIlea. Înfățișează o fată neidentificată, așezată în profil, purtând o rochie galbenă, cu guler, citind dintr-o carte mică. Pictura se află la National Gallery of Art din Washington. Patricia B.

8 A girl by the window A girl by the window este o operă de artă a lui Iman Maleki. Iman este un pictor iranean, născut în Acesta este recunoscut pentru picturiile lui realiste, surprinzând foarte bine expresiile feței și detaliile atât la îmbrăcăminte cât și la față sau la corp. Unele picturi ale sale arată atât de bine încât poți crede că sunt poze. A girl by the window este o pictură foarte detaliată care surprinde în esență o fatăfrumoasă, care poartă o cămașă albă, largă, cu părul desprins lăsat pe spate, care confecționează o brățară în fața unui geam. Ioana B.

9 Eugène Murer Pierre-Auguste Renoir (25 februarie decembrie 1919) a fost un artist francez care a fost un pictor de frunte în dezvoltarea stilului impresionist. Eugène Meunier numit și Eugène Murer a fost un artist, celebru bucătar de patiserie, restaurator, romancier, poet și colecționar avid de picturi impresioniste. A condus o patiserie pe Bulevardul Voltaire nr. 95, unde a invitat, pentru Cina de marți, tineri artiști, colecționari și artiști consacrați: Renoir, Sisley, Monet, Cézanne, Gachet, Vincent și Theo Van Gogh, Père Tanguy etc. Alexandru B.

10 Un zugrav. Autoportret Pictor român, Ștefan Luchian a fost supranumit poetul plastic al florilor. El spunea:... Natura nu trebuie s-o imiți, nici să o copiezi, trebuie să lucrezi în felul ei... Cum se poate lucra în felul ei? Să știi să observi, asta-i cheia... Natura îți dă povețe, când te pricepi să observi. Noi, artiștii, privim cu ochiul, dar lucrăm cu sufletul. Aris B.

11 The-Subjugated-Reader René François Ghislain Magritte a fost un pictor belgian, reprezentant de frunte al suprarealismului în pictură. El s-a născut în 21 noiembrie 1898 și a murit în anul 15 august Între anii pictează aproximativ o mie de tablouri, care vor constitui o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare de pictori. Andi B.

12 Omul cu tichie albastră cca Omul cu tichie albastră, de Jan Van Eyck, una dintre cele mai prețioase picturi expuse la Muzeul Național Brukenthal este și una dintre cele mai misterioase lucrări. Tabloul reprezintă portretul unui bărbat, recent identificat cu Jean IV, duce de Brabant, care a trăit între 1403 și Circumstanțele în care Samuel von Brukenthal a ajuns în posesia acestui tabloului nu se cunosc cu exactitate, opera aflându-se pe lista lucrărilor înstrăinate și apoi recuperate, de-a lungul istoriei îndelungate a colecției de pictură a baronului. Aventura aparte a tabloului a continuat și în secolul trecut, fiind recuperat în urma furtului din 1968, reajungând după 58 de ani, acasă, în pinacoteca din care a făcut parte inițial. Sebastian C.

13 Cap de fetiță Nicolae Tonitza (născut la 13 aprilie 1886) a fost un pictor și grafician român, interpret al "tristețelor luxuriant colorate" și al unor sincere simțăminte de revoltă mocnită și îndelung resemnată. Acesta era pasionat de realizarea portretelor persoanelor din jurul său. Adriana C.

14 Claudine Marcel Dyf (numele real e Marcel Dreyfus) a fost un pictor impresionist francez ( ). A redat prin lumină și culoare căldura și puterea date de subiect, creația lui fiind într-o armonie perfectă cu natura însăși. La mijlocul carierei sale înfloritoare, Dyf s-a căsătorit cu Claudine, o tânără frumoasă, a cărei imagine a devenit centrul atenției sale și în cele din urmă, marcă sa. Alexia C.

15 Jucătorul de șah Corneliu Baba (n.18 noiembrie 1906, d. 28 decembrie 1997) este un pictor cunoscut în România și chiar peste hotare. Acesta creea tablouri originale și realiste. După scurt timp de la apariția picturii Jucătorul de Șah a fost arestat. În 1995 i-a fost permisă o plecare în Rusia și apoi a câștigat o medalie de aur la o expoziție internațională la Varșovia. Tudor D.

16 Autoportret Sabin Popp ( ), reprezentant marcant al direcției tradiționaliste în arta românească interbelică, rămâne cunoscut pentru seria de compoziții, portrete și naturi moarte, opere care îmbină într-un mod original arta post-bizantină cu modernitatea. Chiar dacă lucrările rămase, în colecţii publice şi private, sunt puține, Sabin Popp rămâne în arta românească un artist preocupat de specificul național, cu un profil plastic extrem de personal și ușor de recunoscut. Cele mai cunoscute picturi ale lui Sabin Popp sunt: Peisaj - ulei pe carton, Miuță, fratele pictorului, și Botezul. Ștefan D.

17 Portret Camil Ressu, născut pe 28 ianuarie, 1880, Galați, România și decedat pe 1 aprilie, 1926, a fost un pictor român, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, a fost una din personalitățile marcante ale artei românești. În acest tablou, Camil Ressu a pictat portretul unui băiat de aproximativ doisprezece ani, pe un fond de tonuri cromatice calde și reci: maro, bej, ocru, portocaliu, albastru, blue, gri și brun. Băiatul este îmbrăcat cu o camașă blue, pantaloni de culoarea maro susținuti în talie de o curea maro. David D.

18 Jucătorul de șah Corneliu Baba (născut pe 18 noiembrie 1906, Craiova, România decedat pe 28 decembrie 1997, București, România) a fost un pictor român, cunoscut în special pentru portretele realizate de el, dar și pentru alte tipuri de tablouri și ilustrații de cărți. Prin originalitatea, măiestria și realismul ei profund, tablourile lui Corneliu Baba și-au câștigat o mare prețuire în țară și în restul lumii. Robert D.

19 Cititorul Ferdinand Heilbuth s-a născut la Hamburg ( ). Era fiul unui rabin și, la fel ca tatăl său, părea destinat să urmeze vocația religioasă a familiei. Inițial a creat scene istorice cu influență romantică, dar începând cu 1868, s-a dedicat picturii peisagistice. Tudor D.

20 Portretul lui Angel Fernandez de Soto Acest tablou este pictat de celebrul Pablo Picasso, cunoscut pentru multe alte picturi. Tabloul se numește Portretul lui Angel Fernandez de Soto, în valoare de 51 de milioane de dolari. Pictat în anul 1903, a devenit unul dintre cele mai cunoscute tablouri din zilele noastre. Victor D.

21 Boy with Balalaika Nikolay Bogdanov-Belsky s-a născut în 1868 într-un sat din Rusia. A studiat arta încă din școala primară. Bogdanov-Belsky a pictat în mare parte picturi de gen, în special despre educația copiilor de țărani, portrete și studii de peisaje impresioniste. Boy with Balalaika este una din capodoperele pictorului și a fost realizată în anul Sebastian F.

22 Maria Nacu Nicolae Grigorescu este unul dintre cei mai de seamă pictori ai culturii române. Maria Nacu ( "Mica Giocondă Levantină") a fost profesoara de limba română și latină. Nicolae Grigorescu a pictat portretul acesteia în perioada anilor Atenția privitorului este direcționată cu putere spre fața modelului, singura pată deschisă din lucrare. Fondul este verde închis, părul și cămașa negre. Este una dintre lucrările în care pictorul redă delicatețea și feminină, caracteristice nenumăratelor portrete pe care le-a pictat. Irina F.

23 Țipătul Edward Munch este un pictor norvegian, care s-a născut în comuna Løten, la 12 decembrie Cea mai apreciată pictură este Țipătul, fiind vândută cu peste $ Șerban G.

24 Țărancă din Muscel Nicolae Grigorescu este considerat că fiind unul dinte cei mai mari pictori români din toate timpurile. Acesta s-a născut la 15 mai Pictează în aer liber, culorile pânzelor fiind luminoase, rezultate din observarea naturii și a jocurilor de lumini produse de nori și soare. Este primul dintre fondatorii impresionismului, a picturii moderne românești. În artă și-a pus iubirea de natură și de neamul lui. Inspirat de pitorescul ținutului românesc, Grigorescu realizează o serie de picturi cu motive rustice: portrete de țărani, care cu boi pe ulițe și numeroase tablouri care surprind specificul vieții rurale. Ana G.

25 Fata pădurarului Fata Pădurarului este una dintre cele mai populare picturi ale lui Nicolae Tonitza, realizată în anii Pictorul s-a născut pe data de 13 aprilie 1886 și decedat pe 26 februarie Tonitza a fost un pictor și un grafician roman, interpret al tristețelor luxuriant colorate și al unor sincere simțăminte de revoltă mocnită și îndelung resemnată. Alexandra G.

26 A Young Girl Reading Jean-Honore Fragonard s-a născut la 5 aprilie 1732 în orășelul Grasse din sudul Franței. Acesta a fost un pictor francez, reprezentant al stilului rococo din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Totuși, deoarece a creat în toate stilurile epocii, nu poate fi perfect încadrat într-un anumit curent. Sofi G.

27 Portret Andreea Sabin Bălașa a fost un pictor, autor și regizor de filme de pictură animată, dar și scriitor român. Bălașa a absolvit în 1955 Institutul de Artă Nicolae Grigorescu din București. Obsesia declarată a vieții și a artei lui Sabin Bălașa a fost să inițieze o mare renaștere artistică și culturală. Cătălina H.

28 Cititorul Născut la Hamburg, Ferdinand Heilbuth ( ) era fiul unui rabin și, la fel ca tatăl său, părea destinat să urmeze vocația religioasă a familiei. Inițial a creat scene istorice cu influență romantică, dar începând cu 1868, s-a dedicat picturii peisagistice. Heilbuth a dezvoltat o paletă mai strălucitoare și un stil mai rustic și s- a împrietenit cu Sisley, Monet, precum și cu Manet. Matei I.

29 Portretul Marianei Gheorghe Petrașcu s-a născut la 20 noiembrie 1872 la Tecuci și a murit pe data de 1 mai Pictează numereoase peisaje atât în țară, cât și în Franța, Spania și mai ales în Italia. Printre tablourile pictate se numără și Portretul Marianei, care este de fapt un portret realizat fiicei sale, Mariana, în anul 1924 și expus la Casa Atelier Gheorghe Petrașcu din Târgoviște. Daria I.

30 Tablou Octav Băncilă, pictor realist român, a lăsat posterității o operă de artă caracterizată de un realism critic foarte puternic, artistul fiind cunoscut ca Pictorul Răscoalelor de la Din Ciclul de Compoziții 1907 fac parte și lucrări ca Înainte de 1907 și Cap de Țăran Român. David I.

31 Cap de fetiță Nicolae Tonitza s-a născut pe 13 aprilie 1886 în Bârlad, fiind considerat, în anul 1930, cel mai important pictor roman în viață. Lucrarea intitulată Cap de fetiță, pictată de Nicolae Tonitza, ilustrează un chip angelic, de o inocenţă tulburătoare. La frumuseţea tabloului contribuie şi fundalul decorativ care a fost realizat într-o armonie cromatică cu portretul fetiţei. Paula I.

32 Autoportret Ștefan Luchian s-a născut în Ștefănești, un sat din județul Botoșani, ca fiu al maiorului Dumitru Luchian și al Elenei Chiriacescu. Familia Luchian s-a mutat la București în 1873, iar mama lui a dorit ca acesta să urmeze calea tatălui său și să se alăture Școlii Militare. Dorel L.

33 Portret de fetiță Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, jud. Dâmbovița d. 21 iulie 1907, Câmpina) este unul dintre cei mai de seamă pictori ai culturii române, numărându-se printre primii fondatori ai picturii române moderne. Inspirat de pitorescul ținutului, Grigorescu realizează o serie de picturi cu motive rustice: portrete de țărani, care cu boi pe ulițele sătești și numeroase tablouri ce surprind specificul vieții rurale. Maria L.

34 Țărăncuţă cu mărgele albastre Nicolae Grigorescu (n. 15 mai d. 21 iulie 1907), este unul dintre cei mai de seamă pictori ai culturii române, numărându-se printre primii fondatori ai picturii române moderne. În opera lui Grigorescu se simte influența pictorilor francezi, dar artistul nu a renunțat niciodată la subiectele autentice din țara noastră, pe care le-a zugrăvit într-un mod admirabil, exprimându-și dragostea sa față de țăran și de satul românesc, pictează portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri prăfuite de țară și numeroase peisaje cu specific românesc. Daria M.

35 Autoportret Autoportretul lui Ștefan Luchian a fost făcut între anii 1905 și Acestuia îi plăcea să picteze, iar atunci când făcea acest lucru se relaxa și uita de toate. Pictorul a fost și este apreciat de români și nu numai. Acesta picta de obicei flori și peisaje fiind foarte pasionat de ele. El spunea că operele sale erau vesele deoarece el observa în detaliu natura și o picta așa cum o simțea. Natura nu trebuie s-o imiți, nici să o copiezi, trebuie să lucrezi în felul ei... Mihai M.

36 Portret de băiat Corina Chirilă este o tânără pictoriță contemporană, idealistă căreia îi place să surprindă în lucrările sale, lucruri la care visează și la care nu poate să ajungă. Sebastian M.

37 Autoportret Nicolae Grigorescu, după 20 de ani de când a început să picteze în atelierul lui Anton Chladek, la vârsta de 30 de ani, a devenitun pictor care a înțeles că menirea lui este să picteze. Ajuns în Franța a văzut prețuirea maeștrilor pentru picturi. Autoportretul creat de el în anul 1857 ne arată timiditatea lui. În anul 1868 el crează încă un autoportret care arată o privire fermă și sigură. Acest autportret a fost considerat o operă de importanță majoră. Andrei M.

38 Portret de femeie Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne. Acesta a intrat în atelierul lui Anton Chladek la vârsta de doar zece ani și a progresat inspirânduse de la maestrul lui pâna când, la vârsta de douăzeci de ani, a ajuns să îl întreacă. A participat la Războiul de Independență însoțind armata română în calitate de,,pictor pe front. În timpul luptelor de la Grivița și Rahova, acesta a realizat schițe care au stat la baza unor mari compoziții. Anisia O.

39 Țărancă din Muscel Nicolae Grigorescu, Țărăncă din Muscel. Pictura este un portret pe pânză, cu o dimensiune de 27 cm x 21,5 cm. Lucrarea aparține Muzeului Național de Artă al României. Iris P.

40 Jucătorul de șah Corneliu Baba (n.18 noiembrie 1906, d. 28 decembrie 1997) este un pictor cunoscut în România și chiar peste hotare. Acesta creea tablouri originale și realiste. După scurt timp de la apariția picturii Jucătorul de Șah a fost arestat. În 1995 i-a fost permisă o plecare în Rusia și apoi a câștigat o medalie de aur la o expoziție internațională la Varșovia. Radu P.

41 Jucătorul de șah Tabloul se numește Jucătorul de șah și a fost realizat de către pictorul român Corneliu Baba, ce a trăit între anii Lucrarea este realizată cu ulei pe pânză și are dimensiunile 108cm x 93cm. În prezent, pictura este expusă la Galeria de Artă Românească Modernă. Cu această lucrare, pictorul și-a făcut debutul oficial la Salonul de Artă din București, în anul Horațiu P.

42 Jocker Todd Phillips. Jocker este un personaj cinematografic. Acesta voia să facă lumea să zâmbească însă oamenii nu îi acordau atenție și nu îl luau în serios. El avea un suflet bun și muncea din greu pentru a-și întreține mama care era bolnavă. Tabloul exprimă tristețe, supărare și depresie, adică sentimentele pe care le avea acesta. Culorile sunt pe jumatate de tablou închise, iar pe cealaltă jumătate deschise. Cromatica exprimată arată tristețea pe care o simte personajul, dar și fericirea din inima lui. Marco S.

43 Doamnă cu umbrelă de soare Claude Monet este cunoscut drept pionierul impresionismului francez, un stil de artă care prezintă realitatea și viața obișnuită printr-o tehnică expresivă și un joc de lumini și umbre. Picturile sale sunt printre cele mai scumpe și mai cunoscute din lume, mai ales picturile sale în ulei cu nuferi și câmpuri cu maci. Seria cu nuferi a fost caracterizată drept Capela Sixtină a Impresionismului și este expusă în muzeele din întreaga lume. Mary

44 Jucătorul de șah Corneliu Baba era al treilea fiu al lui Gheorghe Baba și al Mathildei Baba. În tablou este prezentat, într-un colţ din atelierul artistului, un bărbat în jur de cincizeci de ani care stă aplecat, cu mâinile sprijinite pe genunchi, asupra unei table de şah. Atitudinea şi poziţia bărbatului redau concentrarea cu care analizează o mişcare în curs, probabil atacul unui cal negru asupra unui pion alb, două din cele şapte piese pe care le distingem pe colţul tablei de şah. Este interesantă poziția în care este redat jucătorul, care se poate explica prin faptul că pictorul s-a poziționat exact în fața lui, ca un partener de joc. Luca S.

45 Autoportret Ștefan Luchian a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor. I se spunea Babacul. Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului. A reușit să fixeze în memorie splendorile scânteietoare ale peisajului românesc, pe care l-a redat într-o serie întreagă de opere. Bogdan S.

46 Portetrul Mariei Nacu Nicolae Grigorescu, Portetrul Mariei Nacu numită și Mica Giocondă Levantină, Paula S.

47 Cititoarea Jean-Honoré Fragonard a fost un pictor francez reprezentant al stilului arhitectural, decorativ, artistic și de design interior Rococo, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. În 1756, ajunge la Roma unde execută numeroase copii ale maeștrilor artiști italieni din bisericile și palatele orașului. A realizat picturi decorative în palatul Louvre și palatul Belevue. Ioana Ș.

48 Portetrul Mariei Nacu Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, Potlogi, Dâmbovița, România d. 21 iulie 1907, Câmpina, România) este primul dintre fondatorii picturii române moderne. A participat la Războiul de Independență ( ), însoțind armata română în calitate de pictor de front. A pictat portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri prăfuite de țară și numeroase peisaje cu specific românesc. Oscilând între realism și impresionism, reușește să creeze o adevărată monografie a satului românesc, un album al vieții grele de pe front și o galerie de portrete impresionante. Andreea T.

49 Fetiță cu codițe Nicolae Tonitza născut la 13 aprilie 1886 la Bârlad (d. 26 februarie 1940, București) a fost un pictor și grafician român, interpret al "tristețelor luxuriant colorate" și al unor sincere simțăminte de revoltă mocnită și îndelung resemnată. Forța sa creativă se manifestă prin elemente ale unor curente artistice care și-au pus amprenta asupra istoriei universale a artelor: impresionism, postimpresionism, expresionism. Claudia T.

50 Cititorul Ferndinand Heilbuth, pictor francez de origine germană, s-a născut în 1826, în Hamburg și a murit în 1889, în Paris. Afost fiul unui rabin și la dorința tatălui său a încercat să urmeze vocația religioasă a familiei, dar în 1843 a decis să- și suspende studiile religioase și pasionat fiind de pictură a plecat la Paris. El redă peisaje din natură, imagini istorice și interioare. Picturile lui au făcut parte din mișcarea artistică numită impresionism. Andrei Ț.

51 Un șoricel de bibliotecă Eduard Swoboda a fost un pictor de origine austriacă, ce a trăit în secolul al XIX-lea ( ). Cele mai cunoscute lucrări ale sale au fost frescele realizate pentru mai multe biserici din Austria, dar și restaurarea frescei din Marea Orangerie a Castelului din Schönbrunn. Un șoricel de bibliotecă reprezintă portretul unui băiat pasionat de lectură, al cărui univers perfect este ilustrat de raftul cu cărți ce îl poartă în lumi și timpuri diverse, fantastice și pline de magie. Paul Ț.

52 Ferdinand Heilbuth a dezvoltat o paletă mai strălucitoare și un stil mai rustic și s-a împrietenit cu Sisley, Monet, precum și cu Manet. Acesta din urmă a avut o mare influență asupra lui, mai ales în căutarea tonurilor deschise. Cititorul Radu Ț.

53 Pavonia Frederic Leighton - Lord Frederic Leighton ( ), a fost unul dintre cei mai renumiți artiști britanici ai secolului al XIX-lea. Lucrările sale au descris subiecte istorice, biblice și clasice într-un stil academic. Bianca V.

54 Girl in Grey Louis le Brocquy (10 November April 2012) was an Irish painter born in Dublin to Albert and Sybil le Brocquy. His work received many accolades in a career that spanned some seventy years of creative practice. In 1956, he represented Ireland at the Venice Biennale, winning the Premio Acquisito Internationale (a once-off award when the event was acquired by the Nestle Corporation) with A Family (National Gallery of Ireland), subsequently included in the historic exhibition Fifty Years of Modern Art Brussels, World Fair Daria V.

55 Un băiat blond într-un sacou albastru închis și într-o vestă gălbuie, semnat, datat de către Waldmuller în 1859, pictat cu ulei pe pânză. Ferdinand Georg Waldmüller (n. 15 ianuarie 1793, Viena -- d. 23 august 1865, Hinterbrühl) a fost un scriitor și pictor austriac. Waldmüller a fost unul dintre cei mai importanți pictori austrieci din perioada Biedermeier a artei europene. Victor V.

56 Le mulţumesc din suflet copiilor care s-au dovedit a fi plini de imaginaţie, lăsându-se antrenaţi, ca de fiecare dată, în proiectele propuse de mine. Le mulţumesc părinţilor pentru sprijinul moral pe care mi l-au acordat pentru a duce la bun sfârşit toate aceste proiecte sau activităţi extracurriculare şi extraşcolare. Fotografiile au fost publicate atât cu acordul copiilor, cât şi al părinţilor acestora.