GESTIONAREA ANVELOPELOR UZATE

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "GESTIONAREA ANVELOPELOR UZATE"

Transcriere

1 STUDIU DE CAZ GESTIONAREA ANVELOPELOR UZATE RO01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This courseware reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

2 Gestionarea anvelopelor uzate

3 Bun venit! Conţinutul acestui material a fost realizat de partenerii consorţiului Engage prin intermediul programului de finanţare KA2 Erasmus+

4 Niveluri EQF (Cadrul European al Calificărilor): Conţinutul acestui material este adecvat, în principal, pentru Nivelul 4 EQF şi cele superioare. Sector: Reciclarea anvelopelor

5 DESCRIEREA PROBLEMEI IDENTIFICATE

6 Descrierea problemei identificate În prezent, industria de reciclare a anvelopelor din UE se confruntă cu trei probleme esenţiale: 1/ Identificarea locului de provenienţă a anvelopelor pentru extindere; 2/ Durabilitate şi asigurarea conformităţii şi 3/ Disponibilitatea noilor pieţe şi interesul şi cooperarea continue. În 2015, cantităţile apărute anual pe piaţă în domeniul reciclării de anvelope la nivelul celor 28 de State Membre (inclusiv Norvegia) au atins valoarea de de tone, la care se adaugă de tone provenind de la vehicule de teren.

7 Descrierea problemei identificate Pe măsură ce modelele de fabricaţie şi vânzări s-au schimbat, din afara UE s-au importat cantităţi tot mai mari de anvelope s-a estimat că peste ±30% din cantitatea de anvelope din UE sunt importate de la producători ne-ue. De asemenea, recesiunea prelungită a avut un impact important atât asura vânzărilor, precum şi asupra apariţiei de anvelope.

8 Descrierea problemei identificate În UE se foloseşte o mare varietate de sisteme de gestionare a anvelopelor. Deşi aceste sisteme sunt diferite, se colectează cu succes cantităţi semnificative de anvelope pentru utilizare sau tratament aproximativ 90%. Conform datelor, + 40% din anvelopele colectate sunt ulterior tratate pentru a atinge randamentul de material, în timp ce o cantitate egală cu aceasta este utilizată pentru a genera energie. Restul sunt reşapate (+7%) - sau exportate (+11) aproape cu 4% mai puţin în ultimii ani.

9 APLICAREA PRINCIPIULUI ECONOMIEI CIRCULARE

10 Aplicarea principiului economiei circulare Sectorul de reciclare a anvelopelor este unic în raport cu alte sectoare de reciclare. 1/ Se află printre cele mai reduse fluxuri de anvelope; 2/ Anvelopele sunt în esenţă omogene; 3/ Există un tratament intermediar, reşaparea, care poate prelungi durata de viaţă pe stradă a unei anvelope; 4/ Rezultatul reciclării nu se utilizează deoarece acesta nu se utilizează pentru a produce produse identice sau similare cu originalul, ci trebuie să fie transformate în materiale strategice în peste 50 de sectoare de pieţă diferite; 5/ Conform legislaţiei europene, anvelopele, părţile anvelopei şi reziduurile de reciclare nu pot fi depozitate în depozite de deşeuri, ceea ce impune obligaţia creării de noi opţiuni de valorificare (Letcher şi Vallero, 2011: 300).

11 Aplicarea principiului economiei circulare Reutilizare: Include vânzarea anvelopelor uzate parţial pentru uz domestic rutier şi în alte scopuri, precum şi pentru exportarea către alte ţări în care condiţiile privind utilizarea rutieră sunt mai puţin restrictive. Reşapare: refabricarea unei anvelope utilizând ca parte centrală un pneu nedeteriorat, atent selecţionat, care reduce producţia de energie, precum şi de resurse virgine. Reciclare: transformă un deşeu într-un material de uz rutier care poate fi reintegrat în fluxul economic ca resursă de substituţie pentru utilizarea resurselor virgine. Recuperare: transformă un deşeu în energie sau combustibil, care poate fi reintegrat în fluxul economic ca resursă de substituţie pentru utilizarea altor surse de energie.

12 Aplicarea principiului economiei circulare Mijloacele de valorificare a anvelopelor includ (Shulman, 2016): Reutilizarea şi/sau exportul; Reşaparea; Recilclarea materialelor, inclusiv: Aplicaţii în domeniul construcţiilor şi construcţiilor civile; Suprafeţe de sport; Aplicaţii în domeniul transportului de suprafaţă; Noi materiale: cauciuc devulcanizat, micro, piroliză, compuşi etc. Proiecte de reabilitare a mediului înconjurător; Produse industrial şi de consum. Recuperare de energie pentru: Co-incinerare; Cuptoare de ciment. Fiecare formă de valorificare necesită un flux constant de alimentare. Gestionarea anvelopelor este incorporată în legislaţia UE privind deşeurile sub conceptul de responsabilitate a producătorului. Legislaţia este transpusă la nivelul Statelor Membre în vederea implementării.

13 Beneficii rezultante Sunt patru sisteme de gestionare de bază pentru anvelopele uzate: 1/ Responsabilitatea Producătorului: responsabilitatea legală pentru 100% din anvelopele apărute; 2/ Responsabilitate multiplă: responsabilitatea legală pentru gestionarea anvelopelor este deţinută mai multe entităţi; 3/ Responsabilitate negociată: responsabilitate legală exclusiv pentru un procent specificat de anvelope (adesea, sub 100%); 4/ Piaţă liberă: fără responsabilitate legală definită pentru gestionarea anvelopelor. Există diferite adaptări, precum şi combinaţii ale celor de mai sus. End-of-Life Tire (ELT anvelopă la sfârşitul perioadei de utilizare) este o anvelopă care nu mai poate fi utilizată în scopul iniţial; toate anvelopele, inclusiv cele provenite de autoturisme, camioane, avioane, vehicule agricole, cu 2 roţi & de teren, devin ELT-uri; cu toate acestea, majoritatea anvelopelor ELT provine de la autoturisme şi camioane. Produsele derivate din ELT-uri includ: cauciuc recuperat, anvelope mărunţite, cauciuc măcinat şi pudră, mangal, ulei, cabluri din oţel, textile etc. Anvelopele uzate includ: anvelope reşapabile, anvelope de ocazie, anvelope exportabile şi ELT-uri. Gestionarea ELT-urilor este procesul care începe din punctul în care o Anvelopă Uzată este desemnată ca ELT până la livrarea acesteia către o societate de reciclare sau recuperare ELT-uri.

14 BENEFICII REZULTANTE

15 Beneficii rezultante Gestionarea fluxului anvelopelor uzate Gestionare Diagrama fluxului Reutilizare Societăţi afiliate Puncte de generare Centre de colectare Centre de depozitare şi preparare Centre de reciclare şi recuperare Reciclare Recuperare de energie Source:

16 Beneficii rezultante Responsabilităţile fiecărei Părţi interesate trebuie să fie clare şi agreate de toţi pe întregul parcurs al concepţiei şi punerii în aplicare a unui sistem de gestionare a ELT-urilor. Transparenţa costurilor este asigurată de un element separat pe factura de anvelope noi, pe care se evidenţiază tariful pentru evacuarea anvelopelor.

17 Surse/Referinţe Evans, A. şi Evans, R.: UK Waste Tyre Management Best Practice: Handling of Post- Consumer Tyres Collection & Storage (Bunele practici în gestionarea deşeurilor de anvelope din Marea Britanie: Manipularea anvelopelor uzate Colectare & Depozitare), 22 februarie %20May% pdf Letcher, T. şi Vallero, D. (Eds.): Waste: A Handbook for Management (Deşeuri: Manual privind gestionarea), Academic Press, Mahlangu, M.: Waste Tyre Management Problems in South Africa and the Possible Opportunities that can be Created Through the Recycling Thereof (Problemele gestionării deşeurilor de anvelope în Africa de Sud şi posibilele oportunităţi care pot fi create prin reciclarea acestora). University of South Africa, Aprilie/Mai Shulman, V.: Tyre Recycling: The EU Experience (Reciclarea anvelopelor: Experienţa UE). Legătură:

18 Surse/Referinţe World Business Council for Sustainable Development (Consiliul Mondial de Afaceri privind Dezvoltarea Durabilă). End-of-Life Tyres: A framework for effective management systems (Anvelope la sfârşitul perioadei de utilizare ELT: Cadru pentru sisteme eficiente de gestionare). Shulman, V.: Tyre Recycling (Reciclarea anvelopelor), Volumul 15 al rapoartelor de revizuire RAPRA: RAPRA Technology Limited, Rapra Review Reports (Rapoartele de revizuire RAPRA), ISSN , ismithers Rapra Publishing, 2004.

19 STUDIU DE CAZ RECICLAREA APELOR UZATE RO01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This courseware reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

20 Bun venit! Conţinutul acestui material a fost realizat de partenerii consorţiului Engage prin intermediul programului de finanţare KA2 Erasmus+

21 Niveluri EQF (Cadrul European al Calificărilor): Conţinutul acestui material este adecvat, în principal, pentru Nivelul 3 EQF şi cele superioare. Sector: Utilităţile din domeniul apei

22 DESCRIEREA PROBLEMEI IDENTIFICATE

23 Descrierea problemei identificate Malta este una dintre ţările care se confruntă acut cu lipsa apei. Rezervele sale de ape subterane sunt pe sfârşite. De 35 de ani, Malta depinde din ce în ce mai mult de procesul energointensiv de desalinizare. Cu toate acestea, apele subterane reprezintă, încă, sursa de bază pentru apa utilizată la nivelul ţării, mai ales, în agricultura însetată de seceta din sezonul cald.

24 Descrierea problemei identificate Una din măsurile luate în vederea diminuării deficitului de apă constă în tratarea apelor uzate. În mod special, tratarea şi reutilizarea apelor uzate sunt integrate din ce în ce mai mult în utilizarea resurselor de apă din industria privată şi, în special, în industria hotelăriei.

25 Descrierea problemei identificate La scală naţională, tratarea apelor uzate în industria privată va diminua presiunea exercitată asupra acviferelor puternic exploatate şi va putea diminua cererea de apă de la uzinele de desalinizare, care consumă cantităţi mari de energie costisitoare.

26 APLICAREA PRINCIPIULUI ECONOMIEI CIRCULARE

27 Aplicarea principiului economiei circulare Eventualitatea impunerii unor tarife sporite pentru alimentarea cu apăşi posibila introducere a unei taxe de canalizare în viitorul apropiat au determinat industria hotelieră de la nivel local să investească în tehnologii de tratare a apelor uzate. Ca urmare a acestor investiţii, aceste hoteluri beneficiază de economii considerabile la nivelul cheltuielilor operaţionale.

28 Aplicarea principiului economiei circulare Una dintre poveştile de succes este cea a Hotelului Hilton din Malta (5 stele), care reciclează apele uzate pentru utilizarea în scopuri secundare şi o folosesc, printre altele, pentru sistemele de spălare a toaletelor şi irigarea gazonului. Apele uzate sunt complet dezinfectate şi tratate la cele mai ridicate standarde de aplicare şi, astfel, utilizatorii sunt protejaţi de orice pericole pentru sănătate. Pe lângă consolidarea unei politici de hotel ecologic, această investitiţie a condus la diminuarea valorii facturilor pentru consumul de apă de primă clasă şi a costurilor operaţionale.

29 Aplicarea principiului economiei circulare În numeroase cazuri, tratarea apelor uzate la amplasament este utilizată ca instrument de diminuare a costurilor, mai ales dacă se consideră că perioadele de amortizare se încadrează în intervale sustenabile. În cazul Hotelului Hilton din Malta, se estimează că economiile depăşesc m.c. p.a., ceea ce consolidează şi angajamentul pe care Hotelul Hilton din Malta şi l-a luat cu privire la durabilitatea mediului.

30 Aplicarea principiului economiei circulare Pentru a reutiliza apele uzate, acestea trebuie tratate la standarde relativ înalte. Într-o notă mai optimistă, în Malta sunt disponibile tehnologii pentru uzinele de tratarea apei, unele societăţi oferind tehnologii personalizate de tratare a apelor uzate. Aceste uzine de tratare au o amprentă la sol foarte redusă şi pot fi instalate fie la subsol, fie ca instalaţii subterane sau supraterane în aer liber. Aplicaţiile pot începe de la instalaţii destinate gospodăriilor până la cele destinate comunităţilor de mici dimensiuni, hotelurilor sau oricăror altor amplasamente cu o populaţie de până la de utilizatori.

31 BENEFICII REZULTANTE

32 Beneficii rezultante Tratarea apelor uzate diminuează presiunea exercitată asupra acviferelor puternic exploatate şi poate diminua cererea de apă de la uzinele de desalinizare, care consumă cantităţi mari de energie costisitoare. Facturi mai scăzute pentru consumul de apă de primă clasă pentru industria privată şi costuri operaţionale diminuate ca urmare a reciclării apelor uzate. Crearea de locuri de muncă verzi în sfera reciclării, de exemplu, în producţia şi vânzarea de tehnologii de tratare a apelor uzate.

33 Surse/Referinţe TIMES OF MALTA FMENVIRONMENTAL

34 STUDIU DE CAZ DENUMIRE: VODAFONE GRECIA RO01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This courseware reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

35 Bun venit! Conţinutul acestui material a fost realizat de partenerii consorţiului Engage prin intermediul programului de finanţare KA2 Erasmus+

36 Niveluri EQF (Cadrul European al Calificărilor): Conţinutul acestui material este adecvat, în principal, pentru Nivelurile 4 şi 5 EQF. Cu toate acestea, poate fi utilizat pentru nivelurile 6 şi 7, dacă este aprobat de formatorul EFP (Educaţie şi Formare Profesională). Sector: Bunuri de consum Echipamente electronice

37 DESCRIEREA PROBLEMEI IDENTIFICATE

38 Descrierea problemei identificate Problema a constat în utilizarea liniară de echipamente electronice, care a condus la cantităţi excesive de deşeuri şi reutilizare la scară redusă a pieselor care ar putea fi utilizate pentru crearea de noi echipamente electronice. În plus, ca parte a politicii proprii de responsabilitate corporativă, societatea VODAFONE a observat că şiar putea motiva clienţii să îşi schimbe comportamentul pentru a fi mai atent faţă de natură şi reciclare.

39 Descrierea problemei identificate Perioada de stocare a unui telefon mobil este de aproximativ 24 de luni, pentru consumatorul mediu. Majoritatea telefoanelor conţin metale preţioase şi pise din plastic care pot fi reciclate pentru a economisi energie şi resurse, pentru care, în alte situaţii, s-ar impune exploatarea minieră sau producţia.

40 Descrierea problemei identificate VODAFONE Grecia are misiunea corporativă de a-şi motiva clienţii să returneze telefoanele mobile în momentul achiziţionării altuia nou. Aceasta facilitează procesul de tranziţie al societăţii către princiiple economiei circulare.

41 APLICAREA PRINCIPIULUI ECONOMIEI CIRCULARE

42 Aplicarea principiului economiei circulare VODAFONE aplică un program holistic care: a. va diminua cantitatea de deşeuri la sursă, b. va permite prelungirea speranţei de viaţă a echipamentului care este utilizat prin reutilizare şi, c. diminuează cantitatea de deşeuri evacuate către depozitele de deşeuri prin procesul de reciclare. Clienţii sunt informaţi cu privire la această iniţiativă. În plus, se acordă reduceri lunare de preţ la costurile activelor fixe în locul subvenţiilor pentru dispozitive la finele perioadei contractuale a clienţilor. Evaluările Clienţilor în magazinele Vodafone permit realizarea transferului de informaţii, consolidarea cunoştinţelor şi aplicarea de iniţiative.

43 BENEFICII REZULTANTE

44 Beneficii rezultante Cele mai importante beneficii constau în: diminuarea cantităţii de deşeuri şi schimbarea comportamentului clienţilor societăţii. VODAFONE a primit medalia de Aur cu ocazia Waste & Recycling Awards 2016 (Premiile în domeniul Deşeurilor şi Reciclării 2016), care s-a organizat la Atena, Grecia. Profil pozitiv al societăţii, ca parte a programului său de responsabilitate corporativă.

45 Surse/Referinţe Denumire link 1: VODAFONE Grecia Link: Denumire link 2: Reciclare telefoane mobile - Wikipedia Link:

46 Studiu de caz Re-tek: Reutilizarea Tehnologiilor Informaționale RO01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This courseware reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

47 Bun venit! Acest material a fost realizat de partenerii consorțiului Engage prin intermediul finanțării KA2 Erasmus+

48 Nivele EQF: Acest material este potrivit în principal pentru nivelul EQF 4 și nivelele superioare acestuia. Sector: Bunuri de consum Echipamente electronice

49 DESCRIEREA PROBLEMEI IDENTIFICATE

50 Descrierea problemei identificate Echipamente IT, funcționale, sunt deseori depuse în rampe de deșeuri Echipamente IT nefuncționale sau deteriorate sunt depuse în rampe de deșeuri Pierderea de resurse valoroase

51 APLICAREA PRINCIPIILOR ECONOMIEI CIRCULARE

52 Aplicarea principiilor economiei circulare Reutilizare prin re-vânzare a echipamentelor IT second-hand functionale Repararea sau recondiționarea/reasamblarea echipamentelor IT folosite

53 Aplicarea principiilor economiei circulare Reciclararea echipamentelor nefuncționale sau fără valoare de piață Utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru furnizarea de electricitate, încălzire și apă caldă pentru afacere Un model de afaceri care stimulează furnizorii

54 Aplicarea principiilor economiei circulare

55 BENEFICII REZULTATE

56 Beneficii rezultate Extinderea vieții produselor Mediu Minimizarea amprentei de carbon Evitarea rampelor de deșeuri

57 Beneficii rezultate Creșterea capacității afacerii Afacerea Satisfacția clienților și furnizorilor Minimizarea costurilor pentru energia necesară

58 Beneficiile rezultate Asocieri etice și de încredere Sociale Contribuții pozitive la responsabilitatea sociala corporativă a furnizorilor Oportunitate pentru clienți de a face diferența

59 Surse/Referințe Re-Tek, re-use IT, re-tek IT Vibes Awards 2016 Vison in business for the environment of Scotland Vibes Awards Icons from Freepik.com Vibes Awards/ Retek Ltd/

60 Studiu de caz NUDIE JEANS RO01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This courseware reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

61 Bun venit! Acest material a fost realizat de partenerii consorțiului Engage prin intermediul finanțării KA2 Erasmus+

62 Nivele EQF: Acest material este potrivit în principal pentru nivelul EQF 3 și nivelele superioare acestuia. Sector: Textile-Îmbrăcăminte

63 DESCRIEREA PROBLEMEI IDENTIFICATE

64 Descrierea Problemei Identificate Industria modei reprezintă cel de al doilea cel mai mare poluator după industria petrolieră. Impactul general al acesteia asupra planetei este destul de sumbru. Afacerile din domeniul îmbrăcămintei/modei implică lanțuri de aprovizionare lungi și variate, materii prime, fabricarea textilelor, realizarea de confecții, livrarea, comercializarea și în final eliminarea deșeurilor specifice.

65 Descrierea problemei identificate Luând în calcul folosirea pesticidelor în cultivarea bumbacului și a coloranților toxici din etapa de producție, volumul mare de deșeuri textile, precum și risipa de resurse naturale privind extracția, cultivarea, recoltarea, procesarea, producția și livrarea, putem concluziona că industria textilă are o amprentă de ecologică uriașă.

66 Descrierea problemei identificate Firma Nudie Jeans a creat o întreagă mișcare, un concept pentru a reforma industria modei. Firma urmărește implementarea modelelor de consum sustenabil prin vânzarea produselor de înaltă calitate realizate în mod onest din bumbac 100% organic, prin oferirea unui serviciu de reparare gratuit, recomercializarea produselor second-hand și reciclarea produselor uzate.

67 APLCIAREA PRINCIPIILOR ECONOMIEI CIRCULARE

68 Aplicarea principiilor economiei circulare Filozofia Nudie Jeans este de a crea o mișcare care să încurajeze consumul responsabil. Aceștia au creat ateliere de reparații pentru recondiționarea blugilor. Dacă un client nu poate ajunge la atelierele de reparații, firma trimite gratuit o trusă de reparații. Dacă predai o pereche de blugi vechi la atelierele lor de reparații primești o reducere de 20% la achiziția unei perechi noi. Fiecare pereche este spălată, reparată și transferată spre magazin unde este vândută ca produs secondhand. Blugii uzați sunt transformați în perechi noi prin tăiere și măcinare, pasta de bumbac rezultată devenind material primă pentru nouă țesătură.

69 Aplicarea principiilor economiei circulare Repararea și grija este ideea de bază a afacerii. Când se deschid noi ateliere de reparații sau se renovează cele vechi, este menținută într-o măsură cât mai mare suprafața veche, fiind renovat doar unde este absolut necesar. Este utilizată vopsea certificată ecologic iar materii prime precum lemnul și metalul sunt folosite cât mai rar cu putință. Iluminarea în magazine se realizează întotdeuna cu dispozitive LED, pentru a economisi energie. Când criteriul de funcționalitate permite, sunt folosite cât de mult posibil obiecte vechi sau second-hand, spre exemplu, în cazul mobilierului, lămpilor și altor elemente care pot fi reutilizate pentru satisfacerea unor nevoi actuale. Toate sacoșele și cutiile folosite în atelierele de reparații sunt realizate în procent de 100% din hârtie reciclată.

70 Aplicarea principiilor economiei circulare Responsabilitate socială Nudie Jeans este interesată de asemenea de munca din spatele brand-ului și de condițiile sociale și de mediu din procesul de producție; Toți furnizorii firmei trebuie să se conformeze cu legislația europeană din domeniul produselor chimice. Nudie Jeans urmărește sprijinirea dezvoltării sustenabile și sănătoase a oamenilor și mediului înconjurător, în vederea îmbunătățirii condițiilor din industria modei. Ei solicită ca toți cei care lucrează pentru ei să fie preocupați de drepturile omului, nivelurile de salarizare, orele de lucru și responsabilitatea socială. Nudie Jeans solicită furnizorilor săi să garanteze condiții și mediu de lucru foarte bine în procesul de producție.

71 BENEFICIILE REZULTATE

72 Beneficii rezultate Cel mai important beneficiu este schimbarea filozofiei de consum a cumpărătorilor de la aruncarea produselor uzate la recondiționare și refolosire. Producția în conformitate cu principiile ecologiei și al Comerțului Cinstit (FairTrade) aduc beneficii sociale și economice comunităților locale în care se află sursele materiilor prime. Filozofia companiei încurajează consumul responsabil și asigură grija față de mediul înconjurător.

73 Source/Reference Denumire link 1: EcoWatch is-the-second-dirtiest-industry-in-the-world-next-to-big html Denumire link 2: Nudie Jeans

74 Studiu de caz - Goldplast REDUCEREA DEȘEURILOR DE PLASTIC RO01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This courseware reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

75 Bun venit! Acest material a fost realizat de partenerii consorțiului Engage prin intermediul finanțării KA2 Erasmus+

76 Nivel EQF: Acest material este în general potrivit nivelului EQF 4 Sector: Bunuri de consum - Ambalaje

77 Reducerea cantității de deșeuri de plastic prin reutilizarea propriilor deșeuri de plastic și a ambalajelor din materii prime importate RO01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This courseware reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein

78 DESCRIEREA PROBLEMEI IDENTIFICATE

79 Descrierea problemei identificate Deșeurile de plastic sunt o problemă foarte serioasă și actuală, precum și o amenințare pentru mediul înconjurător, în special datorită duratei lungi de viață a acestora și faptului că nu sunt biodegradabile. Problema apare de asemenea datorită modelului de consum, oamenii folosind o gamă largă de ambalaje de folie din polietilena. Nivelul ridicat al eco-taxei conform prevederilor Directivei Europene 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de plastic.

80 Aplicarea principiilor economiei circulare

81 Aplicarea principiilor economiei circulare Goldplast SA produce: folie, sacoșe și alte tipuri de ambalaje din polietilena. În cadrul procesului de producție, sunt generate deșeuri de plastic și ambalaje pentru materiile prime.

82 Aplicarea principiilor economiei circulare Pentru a reduce cantitatea de deșeuri de plastic, GOLDPLAST a achiziționat noi tehnologii care transformă deșeurile de plastic în noi materii prime, în trei etape (stagii): mărunțire, spălare și re-granulare.

83 Aplicarea principiilor economiei circulare Granulele sunt folosite pentru producerea foliei cu o grosime de minimum 0,05 mm cu destinație finală: agricultură, izolații pentru lucrări de construcții, alte ambalaje. În acest fel, se folosește mai puțină materie primă creată din produse petroliere.

84 Beneficii rezultate

85 Beneficii rezultate - Scăderea costurilor de producție a noilor produse, datorită materiilor prime secundare regranulate, care sunt mai ieftine decât cele originale. - Scăderea costurilor de transport specifice achizițiilor intracomunitare; - Crearea de locuri de muncă; - Contribuția la protejarea mediului înconjurător prin reducerea cantității de deșeuri de plastic ; - Scăderea amprentei ecologice pentru această activitate.

86 Surse/ referinte /

GET-UP_Module 7_Unit 3_PPT_Final - RO

GET-UP_Module 7_Unit 3_PPT_Final - RO 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Modulul 7 Gestionarea banilor Unitatea 3 Planificare și prognoză financiară This Acest project proiect has a fost beenfinanțat fundedcuwith sprijinul support Comisiei from the

Mai mult

Copy of Romania CoOp Cover

Copy of Romania CoOp Cover CooPRezumat al Raportului Național despre colaborarea dintre IMM-uri și organizații de tineret din România STUDY Acest studiu a fost realizat în cadrul proiectului Cooperate to Operate bringing together

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Implementarea proiectului PBLMD la Universitatea de Stat din Moldova Şedinţa de monitorizare a proiectului organizată de Oficiul Naţional Erasmus+ May 29, 2017 This project has been funded with support

Mai mult

PARTENERIAT PENTRU ECO-INOVARE - ECOPartner

PARTENERIAT PENTRU ECO-INOVARE - ECOPartner PARTENERIAT PENTRU ECO-INOVARE ECOPartner Context National Premise si motoare pentru eco-inovare in Romania Coordonator Tehnic CNPCD - Churican Andrei PROIECT CO-FINANTAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVETIEI

Mai mult

Conținutul curriculumului universitar din perspectiva contribuției cursurilor la formarea profesională a studenților facultății Business și Administra

Conținutul curriculumului universitar din perspectiva contribuției cursurilor la formarea profesională a studenților facultății Business și Administra Universitate angajată în VIITOR Introducerea învățării bazate pe probleme în Moldova: Spre consolidarea competitivității și șanselor de angajare ale studenților: Vizita de monitorizare May 29, 2017 This

Mai mult

Prezentare KICK OFF MEETING

Prezentare KICK OFF MEETING Document Name SADs Agreement: 589583-EPP-1-2017-1-NO-EPPKA2-CBY-ACPALA PREZENTARE KICK OFF MEETING Author: Zepisi Simona Valinda The Consortium: P.1. Terram Pacis - Norway P.2. Comitato d'intesa - Italy

Mai mult

PROGRAMUL DE MEDIU AL NAŢIUNILOR UNITE MINISTERUL AGRICULTURII, DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI MEDIULUI AL REPUBLICII MOLDOVA Proiectul UNEP/GEF „Republ

PROGRAMUL DE MEDIU AL NAŢIUNILOR UNITE  MINISTERUL AGRICULTURII, DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI  MEDIULUI AL REPUBLICII MOLDOVA   Proiectul UNEP/GEF „Republ PROGRAMUL DE MEDIU AL NAŢIUNILOR UNITE MINISTERUL AGRICULTURII, DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI MEDIULUI AL REPUBLICII MOLDOVA Proiectul UNEP/GEF Republica Moldova: Lansarea activităților privind pregătirea celei

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Conferința Erasmus+ în învățământul superior: un pas dincolo de mobilitate KNOWLEDGE ALLIANCE IN AIR TRANSPORT Adina PAVEL Deputy project manager 10-12 octombrie 2018 This project has been funded with

Mai mult

Microsoft Word - P U B L I C A T I E CHELTUIELI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI ÎN ANUL 2015 (1).doc

Microsoft Word - P U B L I C A T I E CHELTUIELI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI ÎN ANUL 2015 (1).doc ISSN L: 1842 578X CHELTUIELI PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI, ÎN ANUL 2015 CHELTUIELILE PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI, ÎN ANUL 2015 Protecţia mediului înglobează mai multe activităţi direcţionate către o mai bună

Mai mult

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. Monitorul Oficial 1.215/2009 privind stabilirea c

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. Monitorul Oficial 1.215/2009 privind stabilirea c 2018-846 Hotărâre 10-31 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. Monitorul Oficial 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor al României nr necesare

Mai mult

ORGANISMUL NAŢIONAL DE STANDARDIZARE ASRO lansează OFERTA de abonare la versiunea română a standardelor naționale aprobate în perioada noiembrie 2017

ORGANISMUL NAŢIONAL DE STANDARDIZARE ASRO lansează OFERTA de abonare la versiunea română a standardelor naționale aprobate în perioada noiembrie 2017 ORGANISMUL NAŢIONAL DE STANDARDIZARE ASRO lansează OFERTA de abonare la versiunea română a standardelor naționale aprobate în perioada noiembrie 2017 martie 2018. Oferta de Abonare la le Române 01.11.

Mai mult

Teraplast evolutia indicatorilor financiari in trimestrul I din 2013 Bistrita, 10 mai 2013 Compania Teraplast, furnizor de solutii si sisteme in domen

Teraplast evolutia indicatorilor financiari in trimestrul I din 2013 Bistrita, 10 mai 2013 Compania Teraplast, furnizor de solutii si sisteme in domen Teraplast evolutia indicatorilor financiari in trimestrul I din 2013 Bistrita, 10 mai 2013 Compania Teraplast, furnizor de solutii si sisteme in domeniul instalatiilor si constructiilor din Romania, si-a

Mai mult

FIȘA MĂSURII M7.3A - "Promovarea formelor asociative de producători în agricultură" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenți

FIȘA MĂSURII M7.3A - Promovarea formelor asociative de producători în agricultură 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenți FIȘA MĂSURII M7.3A - "Promovarea formelor asociative de producători în agricultură" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenție a acesteia și a contribuției la prioritățile strategiei,

Mai mult

Microsoft Word - borderou.doc

Microsoft Word - borderou.doc BORDEROU CAPITOLUL 1. INTRODUCERE.....8 1.1. Baza legala a elaborarii Studiului privind managementul deseurilor in municipiul Timisoara si a...8 1.2. Scopul si limitele Planului Local privind Gestionare

Mai mult

1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisti

1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisti 1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în judeţul Brăila existau, în anul 2012, 6248 unități

Mai mult

Denumirea masurii Modernizarea exploatatiilor agricole Codul masurii 2.1 Tipul masurii x INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. DESCRIEREA GENERALA A

Denumirea masurii Modernizarea exploatatiilor agricole Codul masurii 2.1 Tipul masurii x INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. DESCRIEREA GENERALA A Denumirea masurii Modernizarea exploatatiilor agricole Codul masurii 2.1 Tipul masurii x INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. DESCRIEREA GENERALA A MASURII Justificare. Corelare cu analiza SWOT Obiective

Mai mult

Chapter title Chapter subtitle

Chapter title Chapter subtitle ROMANIA Reuniune de lucru pe tema Instrumente pentru facilitarea dezvoltarii IMM-urilor: clustere, canale de valori, retele, incubatoare de afaceri 4 Noiembrie 2014 Arpad Farkas Cuprins Locatie si parteneri

Mai mult

C(2015)6507/F1 - RO

C(2015)6507/F1 - RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 25.9.2015 C(2015) 6507 final REGULAMENTUL DELEGAT (UE) / AL COMISIEI din 25.9.2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

Mai mult

Hotararea nr. 537_09 iunie 2010.doc

Hotararea nr. 537_09 iunie 2010.doc HOTĂRÂRE nr. 537 din 9 iunie 2010 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 82/2010 privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului

Mai mult

TA

TA 11.1.2019 A8-0413/ 001-021 AMENDAMENTE 001-021 depuse de Comisia pentru industrie, cercetare și energie Raport Rebecca Harms A8-0413/2018 Programul de asistență pentru dezafectarea nucleară a centralei

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3.2018 A8-0048/50 50 Punctul 101 101. afirmă că o politică agricolă comună modernizată este esențială pentru securitatea și autonomia alimentară, prezervarea populațiilor rurale și ocuparea forței de

Mai mult

Microsoft Word - comunicat nr 84 auto_psp_feb_2013.doc

Microsoft Word - comunicat nr 84 auto_psp_feb_2013.doc ROMÂNIA INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ Biroul de presă B-dul Libertăţii nr.16, sector 5, Bucureşti Tel/Fax: 318 18 69; Fax 312 48 75 e-mail: romstat@insse.ro; biroupresa@insse.ro COMUNICAT DE PRESĂ

Mai mult

ANEXA METODOLOGIA DE MONITORIZARE A PIEŢEI INTERNE A GAZELOR NATURALE CAPITOLUL I Dispoziţii generale Scop ART. 1 - (1) Prezenta metodologie are ca ob

ANEXA METODOLOGIA DE MONITORIZARE A PIEŢEI INTERNE A GAZELOR NATURALE CAPITOLUL I Dispoziţii generale Scop ART. 1 - (1) Prezenta metodologie are ca ob ANEXA METODOLOGIA DE MONITORIZARE A PIEŢEI INTERNE A GAZELOR NATURALE CAPITOLUL I Dispoziţii generale Scop ART. 1 - (1) Prezenta metodologie are ca obiective: a) urmărirea şi controlul respectării de către

Mai mult

Legislaţie

Legislaţie Legislaţie 2013-03-23, 09:22:00 Puteți vizualiza sau descărca aici Regulamentul serviciilor publice de apă şi canalizare în localităţile membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Apă-Canal Timiş

Mai mult

C A P I T O L U L 1

C A P I T O L U L   1 Anuarul Statistic al Judeţului Mehedinţi 2018 ACTIVITATEA ÎNTREPRINDERII SURSA DATELOR Cercetări statistice: Ancheta structurală în întreprinderi şi alte cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică

Mai mult

Avenir Telecom isi consolideaza activitatea in Romania cu ajutorul Microsoft Dynamics NAV Despre organizatie Avenir Telecom are peste 3000 de angajati

Avenir Telecom isi consolideaza activitatea in Romania cu ajutorul Microsoft Dynamics NAV Despre organizatie Avenir Telecom are peste 3000 de angajati Avenir Telecom isi consolideaza activitatea in Romania cu ajutorul Microsoft Dynamics NAV Despre organizatie Avenir Telecom are peste 3000 de angajati, este activa in sase tari (Franta, Marea Britanie,

Mai mult

Denumirea măsurii

Denumirea măsurii Denumirea Sprijinirea antreprenoriatului non-agricol si crearea de locuri de masurii munca in teritoriul Muntii Macinului - Dunarea Veche Codul masurii M 6/6A Investitii Tipul masurii Servicii X Sprijin

Mai mult

Circularitatea și colectarea separată a deșeurilor de la teorie la practică, Legea nr. 31/2019 și OUG nr. 74/2018 Primăria Municipiului Cluj-Napoca -

Circularitatea și colectarea separată a deșeurilor de la teorie la practică, Legea nr. 31/2019 și OUG nr. 74/2018 Primăria Municipiului Cluj-Napoca - Circularitatea și colectarea separată a deșeurilor de la teorie la practică, Legea nr. 31/2019 și OUG nr. 74/2018 Primăria Municipiului Cluj-Napoca - 29 martie 2019 - ÎN PREZENT Conform Strategiei locale

Mai mult

Ce responsabilități au retailerii privind gestionarea deșeurilor

Ce responsabilități au retailerii privind gestionarea deșeurilor Ce responsabilități au retailerii privind gestionarea deșeurilor 05 Oct 2015 de Progresiv [1] Gestionarea deșeurilor reprezintă un aspect important în derularea activităților comerciale, iar dacă nu este

Mai mult

Capitolul 4 Colectarea şi Transportul Deşeurilor Periculoase

Capitolul 4 Colectarea şi Transportul Deşeurilor Periculoase Capitolul 4 Colectarea şi Transportul Deşeurilor Periculoase 4 Colectarea şi Transportul Deşeurilor Periculoase 4.1 Condiţiile actuale 4.1.1 Aspecte tehnice şi operaţionale In România există foarte puţine

Mai mult

Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş - Topul firmelor din judeţul Maramureş 2009 Metodologie METODOLOGIA DE REALIZARE A TOPURILOR DE FIRME, ORGANIZ

Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş - Topul firmelor din judeţul Maramureş 2009 Metodologie METODOLOGIA DE REALIZARE A TOPURILOR DE FIRME, ORGANIZ METODOLOGIA DE REALIZARE A TOPURILOR DE FIRME, ORGANIZATE DE CAMERELE DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE DIN ROMÂNIA PENTRU ANUL 2009 ediţia a XVII-a Topurile judeţene de firme Topurile firmelor din judeţe şi municipiul

Mai mult

HOTĂRÂRE Nr. 745/2017 din 11 octombrie 2017 privind modificarea anexelor nr. 1, 1a, 1b şi 2b la Hotărârea Guvernului nr. 146/2017 pentru aprobarea bug

HOTĂRÂRE Nr. 745/2017 din 11 octombrie 2017 privind modificarea anexelor nr. 1, 1a, 1b şi 2b la Hotărârea Guvernului nr. 146/2017 pentru aprobarea bug HOTĂRÂRE Nr. 745/2017 din 11 octombrie 2017 privind modificarea anexelor nr. 1, 1a, 1b şi 2b la Hotărârea Guvernului nr. 146/2017 pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Fondului

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation În parteneriat cu CARTA ALBĂ A IMM-URILOR DIN ROMÂNIA 2017 EDIŢIA A XV-A 14 IULIE 2017 HOTEL CARO BUCUREȘTI RAPORT DE CERCETARE NR. XV PARTENERI PARTENERI MEDIA Prelucrarea informaţiilor-georgiana Stoian

Mai mult

Deloitte

Deloitte Retail & Consumer Business Alert 20 Iulie 2016 În acest număr: Modificările aduse Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare Începând cu data de 18 iulie 2016 au intrat în vigoare

Mai mult

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice 12 Apr 2016 de Diana Crângașu [1] Acordurile de cooperare încheiate de companii pentru achiziții în comun sunt o mișcare strategică tot mai

Mai mult

AM_Ple_LegConsolidated

AM_Ple_LegConsolidated 7.2.2019 A8-0360/2 Amendamentul 2 Eva Maydell în numele Comisiei pentru afaceri economice și monetare Raport A8-0360/2018 Eva Maydell Comisioanele pentru plățile transfrontaliere efectuate în interiorul

Mai mult

BILANT la data de Anexa 1 Nr. crt. cod 01 DENUMIREA INDICATORILOR Cod rând Sold la începutul anului lei Sold la sfârşitul perioadei A B C 1

BILANT la data de Anexa 1 Nr. crt. cod 01 DENUMIREA INDICATORILOR Cod rând Sold la începutul anului lei Sold la sfârşitul perioadei A B C 1 BILANT la data de 31.12.2018 Anexa 1 Nr. crt. cod 01 DENUMIREA INDICATORILOR Cod rând Sold la începutul anului lei Sold la sfârşitul perioadei A B C 1 2 1. ACTIVE 01 X X 2. ACTIVE NECURENTE 02 X X 3. Active

Mai mult

Folosește legislația ErP în avantajul tău Treci pe tehnologia HID pentru a economisi bani și energie electrică

Folosește legislația ErP în avantajul tău Treci pe tehnologia HID pentru a economisi bani și energie electrică Folosește legislația ErP în avantajul tău Treci pe tehnologia HID pentru a economisi bani și energie electrică Schimbă sursele de iluminat pentru a economisi bani și energie electrică Eliminarea treptată

Mai mult

Microsoft Word - WS4_iNSTRUMENT _fISA DE OBSERVATIE_RO

Microsoft Word - WS4_iNSTRUMENT _fISA DE OBSERVATIE_RO Prevent and combat violence against children, young people and women and to protect victims and groups at risk [ RO ] romanian -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mai mult

avansând cu instrumentele financiare FESI Fondul European de Dezvoltare Regională Instrumente financiare

avansând cu instrumentele financiare FESI Fondul European de Dezvoltare Regională Instrumente financiare avansând cu instrumentele financiare FESI Fondul European de Dezvoltare Regională Instrumentele financiare cofinanțate prin Fondurile Europene Structurale și de Investiții sunt un mod sustenabil și eficient

Mai mult

OFFICIAL USE Document de expunere sumara a proiectului Denumirea Proiectului Proiectul de Transport Urban Public Brasov Imprumut catre Companie Tara R

OFFICIAL USE Document de expunere sumara a proiectului Denumirea Proiectului Proiectul de Transport Urban Public Brasov Imprumut catre Companie Tara R Document de expunere sumara a proiectului Denumirea Proiectului Proiectul de Transport Urban Public Brasov Imprumut catre Companie Tara Romania Numarul proiectului 36207 / Extinderea 47460 Sector de activitate

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci Hotărâre 740 2017-10-05 Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor Monitorul

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - R

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - R Hotărâre 933 2018-11-29 Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - României nr 1032 din S.A. 2018-12-05 NOTA DE FUNDAMENTARE

Mai mult

FISA MASURII Denumirea măsurii "Sprijin pentru dezvoltarea comunitatilor locale din teritoriul GAL" CODUL Măsurii M 6/6B Tipul măsurii: INVESTITII SER

FISA MASURII Denumirea măsurii Sprijin pentru dezvoltarea comunitatilor locale din teritoriul GAL CODUL Măsurii M 6/6B Tipul măsurii: INVESTITII SER FISA MASURII Denumirea măsurii "Sprijin pentru dezvoltarea comunitatilor locale din teritoriul GAL" CODUL Măsurii M 6/6B Tipul măsurii: INVESTITII SERVICII FORFETAR 1. Descrierea generală a măsurii 1.1.

Mai mult

SoftGroup Granary 2007

SoftGroup Granary 2007 2 este un sistem de execuție si fabricație (MES) pentru gestionarea eficientă, controlul și optimizarea activităților din depozitele de cereale, depozite publice și din societățile comercializatoare de

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation + Cadrul financiar multianual post-2020 Maria Elena Georgescu, secretar de stat, Ministerul Finanțelor Publice + 2 Europe will not be made all at once, or according to a single plan. It will be built through

Mai mult

Paris, 21 janvier 2013

Paris, 21 janvier 2013 Bucuresti, 22 Ianuarie 2014 Conferinta de Risc de Tara 2014 In 2014, observam o tendinta pozitiva a riscului in economiile avansate, dar si tensiuni persistente in tarile mari emergente Dupa o reajustare

Mai mult

*Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil. ANEXA Nr. 1*

*Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil. ANEXA Nr. 1* *Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil. ANEXA Nr. 1* ANEXA Nr. 2 INSTRUCȚIUNI pentru completarea formularului (300) Decont de taxă pe valoarea adăugată Formularul (300) Decont de taxă pe valoarea adăugată

Mai mult

produse pentru ȋncalzirea locuințelor RO

produse pentru ȋncalzirea locuințelor RO produse pentru ȋncalzirea locuințelor RO Despre companie Istoric Alfa-Plam dispune de cea mai sofisticată tehnologie, hale și depozite care permit o producție anuală de peste 10.000 unități. Echipamentul

Mai mult

FIŞĂ DE PREZENTARE UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL Odorheiu Secuiesc Programul Operațional Regional Axa prioritară 3 Sprijinir

FIŞĂ DE PREZENTARE UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL Odorheiu Secuiesc Programul Operațional Regional Axa prioritară 3 Sprijinir FIŞĂ DE PREZENTARE UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL Odorheiu Secuiesc Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 3 Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de

Mai mult

Microsoft Word - 5 ARTICOL Belinschi

Microsoft Word - 5 ARTICOL Belinschi 34 Majorarea eficienţii utilizării gazelor naturale la CET-uri MAJORAREA EFICIENŢII UTILIZĂRII GAZELOR NATURALE LA CET-URI Leonid Belinschi Centrală Electrică cu Termoficare 1 INTRODUCERE În ultimii ani

Mai mult

FIȘA TEHNICĂ A MĂSURILOR DIN STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ PENTRU ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ COLINELE MOLDOVEI - VARIANTA FINALĂ ÎN URMA APRO

FIȘA TEHNICĂ A MĂSURILOR DIN STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ PENTRU ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ COLINELE MOLDOVEI - VARIANTA FINALĂ ÎN URMA APRO Măsura 411.23 CREȘTEREA VALORII ADĂUGATE A PRODUSELOR AGRICOLE ȘI FORESTIERE Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare miza intervenţiei În România industria alimentară reprezintă principala piaţă

Mai mult

Microsoft Word - SKS 502x_M7_RO.docx

Microsoft Word - SKS 502x_M7_RO.docx Manualul utilizatorului Înainte de prima utilizare, vă rugăm citiţi cu atenţie toate instrucţiunile cuprinse în acest manual, chiar dacă aveţi deja experienţă în folosirea produselor similare. Utilizaţi

Mai mult

Microsoft Word - Comunicat nr 243 PIB 2012 definitiv.doc

Microsoft Word - Comunicat nr 243  PIB 2012 definitiv.doc B-dul Libertăţii nr. 16, sector 5, Bucureşti, tel / fax: 318.18.69, e-mail biroupresa@insse.ro Embargo ora 10.00 Nr. 243 din 8 octombrie 2014 Produsul intern brut în anul 2012 - date definitive Produsul

Mai mult

Variator lumină wireless Siebo W3006 Manual utiliz are

Variator lumină wireless Siebo W3006 Manual utiliz are Variator lumină wireless Siebo W3006 Manual utiliz are Caracteristici Suportă protocol de comunicare IEEE 802.15.4 ZigBee Are rol de ajustare a intensității luminoase pentru crearea unui mediu confortabil

Mai mult

09-ppt-2018-capac

09-ppt-2018-capac SEMINAR IMPORTANȚA ANALIZEI SWOT PENTRU SUCCESUL AFACERII Analiza SWOT presupune stabilirea calitatilor firmei dvs, defectele, oportunitatile de piata si amenintarile 1 Analiza SWOT ofera o radiografie

Mai mult

DDS Cont executie venituri

DDS Cont executie venituri ROMANIA JUDETULBacau COMUNA TAMASI CONTUL DE EXECUTIE A BUGETULUI LOCAL - VENITURI la data de 30-06-2014 Anexa 12 TOTAL VENITURI 00.01 2766000 1357150 2951726 1342568 1609158 1433109 6443 1512174 VENITURI

Mai mult

CREȘTEREA VÂNZĂRILOR DE ÎNCĂLȚĂMINTE ONLINE PRIN INTERMEDIUL COMERȚULUI ELECTRONIC PENTRU IMM-URI DIN INDUSTRIA ÎNCĂLȚĂMINTEI boost4shoes.eu

CREȘTEREA VÂNZĂRILOR DE ÎNCĂLȚĂMINTE ONLINE PRIN INTERMEDIUL COMERȚULUI ELECTRONIC PENTRU IMM-URI DIN INDUSTRIA ÎNCĂLȚĂMINTEI boost4shoes.eu CREȘTEREA VÂNZĂRILOR DE ÎNCĂLȚĂMINTE ONLINE PRIN INTERMEDIUL COMERȚULUI ELECTRONIC PENTRU IMM-URI DIN INDUSTRIA ÎNCĂLȚĂMINTEI boost4shoes.eu Aveți nevoie să îmbunătățiți vânzările în afara țării? Doriți

Mai mult

Microsoft Word - CP nr 66_castig salarial_februarie 2009.doc

Microsoft Word - CP nr 66_castig salarial_februarie 2009.doc ROMÂNIA INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ Biroul de presă B-dul Libertăţii nr.16, sector 5, Bucureşti Tel/Fax: 021 318 18 69; Fax 021 312 48 75 e-mail: romstat@insse.ro; biroupresa@insse.ro COMUNICAT DE

Mai mult

FINANTELE INTREPRINDERII An III Management An univ Titular disciplină: conf.univ.dr. Neguriță Octav INTREBARI ORIENTATIVE 1. Fragilitatea s

FINANTELE INTREPRINDERII An III Management An univ Titular disciplină: conf.univ.dr. Neguriță Octav INTREBARI ORIENTATIVE 1. Fragilitatea s FINANTELE INTREPRINDERII An III Management An univ. 2018-2019 Titular disciplină: conf.univ.dr. Neguriță Octav INTREBARI ORIENTATIVE 1. Fragilitatea sau stabilitatea unei intreprinderi depinde de urmatorii

Mai mult

HOTĂRÂRE Nr. 146/2017 din 22 martie 2017 pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Fondului pentru mediu şi al Administraţi

HOTĂRÂRE Nr. 146/2017 din 22 martie 2017 pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Fondului pentru mediu şi al Administraţi HOTĂRÂRE Nr. 146/2017 din 22 martie 2017 pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prezentare Emitent în vederea admiterii la tranzacționare pe piața AeRO-ATS administrată de Bursa de Valori București S.A. Nr. înreg. Reg. Com.: J29/330/04.03.2015 CUI: RO34184455 Capital social: 1.410.000

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 4 decembrie 2015 (OR. en) 14972/15 NOTĂ DE ÎNSOȚIRE Sursă: Data primirii: 3 decembrie 2015 Destinatar: Nr. doc.

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 4 decembrie 2015 (OR. en) 14972/15 NOTĂ DE ÎNSOȚIRE Sursă: Data primirii: 3 decembrie 2015 Destinatar: Nr. doc. Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 4 decembrie 2015 (OR. en) 14972/15 NOTĂ DE ÎNSOȚIRE Sursă: Data primirii: 3 decembrie 2015 Destinatar: Nr. doc. Csie: Subiect: ENV 768 COMPET 557 AGRI 642 TRANS 402

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Saracia energetica. Consideratii juridice privind cadrul normativ national (actualitate si perspective) 14 Septembrie 2017 Daniel VLASCEANU, Avocat 1. CONSIDERENTE GENERALE. CONCEPTE DE BAZA. SARACIA ENERGETICA:

Mai mult

Bargrilori Logistics folosește Teleroute pentru succesul său zilnic

Bargrilori Logistics folosește Teleroute pentru succesul său zilnic Bargrilori Logistics folosește Teleroute pentru succesul său zilnic Înființată în România în 2005, Bargrilori Logistics este o companie de transport de mărfuri mică, dar cu o dezvoltare rapidă, având legături

Mai mult

CONSILIUL JUDETEAN IALOMITA ANEXA NR. 2 ACTUALIZATĂ PRIN HOTĂRÂREA NR. 65 DIN BUGETUL LOCAL AL JUDETULUI IALOMITA DETALIAT LA VENITURI PE C

CONSILIUL JUDETEAN IALOMITA ANEXA NR. 2 ACTUALIZATĂ PRIN HOTĂRÂREA NR. 65 DIN BUGETUL LOCAL AL JUDETULUI IALOMITA DETALIAT LA VENITURI PE C CONSILIUL JUDETEAN IALOMITA ANEXA 2 ACTUALIZATĂ PRIN HOTĂRÂREA 65 DIN 30.05.2018 BUGETUL LOCAL AL JUDETULUI IALOMITA DETALIAT LA VENITURI PE CAPITOLE ŞI SUBCAPITOLE, PE ANUL 2018 - mii lei - Buget 2018

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation A XIII-a Conferință Națională a AAECR PERFORMANȚA ENERGETICĂ A CLĂDIRILOR Exigențe vechi și noi impuse de EPBD 3. Universitatea Transilvania din Brașov, Aula Sergiu T. Chiriacescu 17-18 aprilie 2019 Studiu

Mai mult

FIŞA MĂSURII 1 Denumirea măsurii : Extinderea şi modernizarea exploataţiilor agricole de dimensiuni mici Codul măsurii: M1/1A Tipul măsurii INVESTIŢII

FIŞA MĂSURII 1 Denumirea măsurii : Extinderea şi modernizarea exploataţiilor agricole de dimensiuni mici Codul măsurii: M1/1A Tipul măsurii INVESTIŢII FIŞA MĂSURII 1 Denumirea măsurii : Extinderea şi modernizarea exploataţiilor agricole de dimensiuni mici Codul măsurii: M1/1A Tipul măsurii INVESTIŢII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. Descrierea generală a

Mai mult

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentr

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentr 17.12.2008 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentru implementarea anexei II la Directiva 2004/8/CE a Parlamentului

Mai mult

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de muncă durabile și de

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de muncă durabile și de PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor Prioritatea

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Data : Centrul de examinare IMA: Nume : Prenume : CNP : Calificarea intermediari Persoane Fizice Site 96 1 ) Care dintre informatiile urmatoare trebuie furnizate clientului inainte de incheierea contractului

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROVOCARILE GESTIONARII DESEURILOR PE PIATA DIN ROMANIA IN CONTEXT EUROPEAN Bucuresti, 3 Iulie 2018 1 Economia circulara RESURSE NATURALE EXPLOATARE UTILIZARE ELIMINARE Sursa: EC 2 Tintele prevazute in

Mai mult

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comisia Europeană și-a îndeplinit pe deplin angajamentele

Mai mult

Sinteza-4_2019_a5.pdf

Sinteza-4_2019_a5.pdf ROMÂNIA INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ SINTEZA PRINCIPALILOR INDICATORI ECONOMICO-SOCIALI 4/2019 PAGINA ALBA C U P R I N S Pagina Evoluţia produsului intern brut 4 Structura produsului intern brut 4

Mai mult

Jerzy Jendrośka Existing dilemmas regarding legislative reform of EIA and SEA schemes in countries with Environmental Expertiza and OVOS system

Jerzy Jendrośka Existing dilemmas regarding legislative reform of EIA and SEA schemes in countries with Environmental Expertiza and OVOS system Beneficiile ESM şi paşii procedurali cheie 2 Decembrie 2015 Chișinău, Moldova Dl. Michal Musil Ce este ESM? Evaluarea de mediu a iniţiativelor stratgice = politici, planuri, programe, strategii, acţiuni

Mai mult

Microsoft Word - Document de pozitie USMM deseuri miniere

Microsoft Word - Document de pozitie USMM deseuri miniere DOCUMENT DE POZIŢIE pentru audierea publica din 19.05.2011, Cluj-Napoca, hotel City Plaza, Str. Sindicatelor Nr. 9-13 cu tema: Procesarea deşeurilor miniere şi industriale în scopuri economice şi medioambientale

Mai mult

RO

RO RO Despre companie Istoric Alfa-Plam dispune de cea mai sofisticată tehnologie, hale și depozite care permit o producție anuală de peste 180.000 unități. Echipamentul care contribuie la alcătuirea unui

Mai mult

GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE AUTORIZAŢIE NR. 179/ PRIVIND EMISIILE DE GAZE CU EFECT DE SERĂ PENTRU PERIOA

GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE AUTORIZAŢIE NR. 179/ PRIVIND EMISIILE DE GAZE CU EFECT DE SERĂ PENTRU PERIOA GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE AUTORIZAŢIE NR. 179/28.05.2013 PRIVIND EMISIILE DE GAZE CU EFECT DE SERĂ PENTRU PERIOADA 2013-2020 A.1. DATE DE IDENTIFICARE A.1. 1. DATE

Mai mult

Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara

Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara graniţelor ţării în care ele au fost înfiinţate, acest

Mai mult

Business Services Conference

Business Services Conference ISM Institutul de Standardizare din Moldova LOGO Serviciu presupune un set de activități intelectuale multidisciplinare, în cadrul activităților de management, care urmăresc să creeze sau să promoveze

Mai mult

FIȘA MĂSURII

FIȘA MĂSURII FIȘA MĂSURII Denumirea măsurii: Cooperare pentru lanţuri scurte şi pieţe locale CODUL Măsurii - Măsura 3 / 3A Tipul măsurii: x INVESTIȚII X SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv

Mai mult

Cramele de vinuri, un business care se dezvolta

Cramele de vinuri, un business care se dezvolta Cramele de vinuri, un business care se dezvolta 07 Oct 2011 de Andreea Ion [1] Magazinele specializate in vanzarea vinului se bucura de un succes tot mai mare la consumatorii romani, este concluzia care

Mai mult

Renault si Romania, de zece ani impreuna

Renault si Romania, de zece ani impreuna Renault si Romania, de zece ani impreuna Miercuri, 1 Iulie 2009 De la intrarea sa in grupul Renault, la 2 iulie 1999, Dacia a devenit un actor major al economiei romanesti. In cei 10 ani de la preluarea

Mai mult

Trim I Trim II Trim III Trim IV BUGETUL LOCAL DETALIAT LA VENITURI PE CAPITOLE ŞI SUBCAPITOLE PE ANUL 2013 D E N U M I R E A I N D I C A T O R I L O R

Trim I Trim II Trim III Trim IV BUGETUL LOCAL DETALIAT LA VENITURI PE CAPITOLE ŞI SUBCAPITOLE PE ANUL 2013 D E N U M I R E A I N D I C A T O R I L O R Trim I Trim II Trim III Trim IV BUGETUL LOCAL DETALIAT LA VENITURI PE CAPITOLE ŞI SUBCAPITOLE PE ANUL 2013 D E N U M I R E A I N D I C A T O R I L O R Cod indicator PREVE- DERI ANUALE TOTAL - mii lei -

Mai mult

Microsoft Word - proiect hg ialomita x 2- IF fara teren+cladire dec 2017 publicare site.docx

Microsoft Word - proiect hg ialomita x 2- IF fara teren+cladire dec 2017 publicare site.docx GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE pentru aprobarea transmiterii unor bunuri din infrastructura secundară de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului, aflată în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri

Mai mult

BIOGAZUL SURSA DE ENERGIE ALTERNATIVA Student: Ioana PERIAM Master - IRRE Conducator stiintific: As.dr.ing. Gavrila Trif-Tordai Prezentare Cerc Stiint

BIOGAZUL SURSA DE ENERGIE ALTERNATIVA Student: Ioana PERIAM Master - IRRE Conducator stiintific: As.dr.ing. Gavrila Trif-Tordai Prezentare Cerc Stiint BIOGAZUL SURSA DE ENERGIE ALTERNATIVA Student: Ioana PERIAM Master - IRRE Conducator stiintific: As.dr.ing. Gavrila Trif-Tordai GENERALITATI Biogaz - amestec de gaze ob inut prin fermentarea anaerob a

Mai mult

csr_romania_ro.doc

csr_romania_ro.doc COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 7.6.2011 SEC(2011) 825 final Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind Programul național de reformă din 2011 al României și de emitere a unui aviz al Consiliului privind

Mai mult

PROIECŢIA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI

PROIECŢIA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI PROGNOZA DE TOAMNĂ 2012 PROIECŢIA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI PENTRU PERIOADA 2012-2016 - 23 Noiembrie 2012 - PROIECŢIA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI 1 - modificare procentuală faţă

Mai mult

hotarare_deseuri_plastic_2007.doc

hotarare_deseuri_plastic_2007.doc MINISTERUL MEDIULUI ŞI GOSPODĂRIRII APELOR ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU HOTĂRÂREA COMITETULUI DE AVIZARE nr. 8 din 04.05.2007 Comitetul de Avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu, în baza

Mai mult

ROLUL EDUCAȚIEI NONFORMALE PRIVIND AS= ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ Corina Turcu, Colegiul Economic George Barițiu, Sibiu Educația nonformală este o nouă abo

ROLUL EDUCAȚIEI NONFORMALE PRIVIND AS= ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ Corina Turcu, Colegiul Economic George Barițiu, Sibiu Educația nonformală este o nouă abo ROLUL EDUCAȚIEI NONFORMALE PRIVIND AS= ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ Corina Turcu, Colegiul Economic George Barițiu, Sibiu Educația nonformală este o nouă abordare a învățării prin activități plăcute și motivante.

Mai mult

Slide 1

Slide 1 IEc Răspunsul la schimbările climatice în agricultura din Europa şi Asia Centrală: Evaluarea impactului şi meniul opţiunilor de adaptare pentru Moldova James Neumann Principal 12 aprilie 2011 Prezentarea

Mai mult

Sumar executiv

Sumar executiv SISTEM DE MONITORIZARE A POLITICILOR DE CLIMĂ DIN UNIUNEA EUROPEANĂ Sumar Ţările industrializate trebuie să reducă emisiile cu efect de seră cu 80-95% până în anul 2050, pentru a putea crea o economie

Mai mult

METODOLOGIA ŞI ORGANIZAREA CERCETĂRII STATISTICE INVESTIŢIA STRĂINĂ DIRECTĂ ÎN ROMÂNIA

METODOLOGIA ŞI ORGANIZAREA CERCETĂRII STATISTICE INVESTIŢIA STRĂINĂ DIRECTĂ ÎN ROMÂNIA INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE ÎN ROMÂNIA în anul 2011 Cercetarea statistică privind investiţiile străine directe (ISD) a fost realizată de Banca Naţională a României în colaborare cu Institutul Naţional

Mai mult

Microsoft Word - HG-transfer-bunuri-irigatii-ANIF-TULCEA.docx

Microsoft Word - HG-transfer-bunuri-irigatii-ANIF-TULCEA.docx GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE pentru aprobarea transmiterii unor bunuri din infrastructura secundară de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului, aflată în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri

Mai mult

Secţiunea 1

Secţiunea 1 Hotărâre 857 2015-10-14 Guvernul României privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe Monitorul Oficial anul 2015 al Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului al României nr Protocolului

Mai mult

SC AI COMSYS SRL

SC AI COMSYS SRL We make IT happen! PREZENTAREA FIRMEI CINE SUNTEM NOI? Suntem o firma infiintata in anul 2005, ne numim AI COMSYS, activam in industria IT si va oferim o gama completa de servicii, solutii si vanzari IT

Mai mult

FISA CU DATE DE SECURITATE BREEZE LEMON Pagina: 1 Data completarii: 01/08/2008 Revizuire: 08/02/2012 Nr. revizie: 3 Sectiunea 1: Identificarea substan

FISA CU DATE DE SECURITATE BREEZE LEMON Pagina: 1 Data completarii: 01/08/2008 Revizuire: 08/02/2012 Nr. revizie: 3 Sectiunea 1: Identificarea substan Pagina: 1 Data completarii: 01/08/2008 Revizuire: 08/02/2012 Nr. revizie: 3 Sectiunea 1: Identificarea substantei/amestecului si a societatii/întreprinderii 1.1. Element de identificare a produsului Nume

Mai mult