I. Navigating LabVIEW

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "I. Navigating LabVIEW"

Transcriere

1 E. Timing a VI Atunci când o buclă termină execuția unei iterații, imediat începe executarea următoarei iterații, bineînțeles dacă nu este întâlnită o condiție de stop. Most often, you need to control the iteration frequency or timing. For example, if you are acquiring data, and you want to acquire the data once every 10 seconds, you need a way to time the loop iterations so they occur once every 10 seconds. This section introduces some methods for timing your loops.

2 Wait Functions Plasarea unei funcții de așteptare în interiorul unei bucle, permite VI-ului să doarmă un anumit interval de timp. Acest lucru permite procesorului să abordeze alte sarcini. Funcțiile Wait utilizează practic ceasul sistemului de operare. The Wait Until Next ms Multiple Function monitors a millisecond counter and waits until the millisecond counter reaches a multiple of the amount you specify. Use this function to synchronize activities. Place this function in a loop to control the loop execution rate. For this function to be effective, your code execution time must be less than the time specified for this function.the execution rate for the first iteration of the loop is indeterminate.

3 Elapsed Time The Wait (ms) Function waits until the millisecond counter counts to an amount equal to the input you specify. This function guarantees that the loop execution rate is at least the amount of the input you specify. In some cases, it is useful to determine how much time elapses after some point in your VI. The Elapsed Time Express VI indicates the amount of time that elapses after the specified start time. This Express VI keeps track of time while the VI continues to execute. This Express VI does not provide the processor with time to complete other tasks.

4 F. Iterative Data Transfer. Regiștrii de transfer (deplasare) La programarea cu bucle (While sau For), de multe ori trebuiesc acceste datele din iterațiile anterioare. De exemplu, daca achizitionam date la fiecare iterație a unei bucle, și dorim sa calculăm media la fiecare 5 iterații, este necesară reținerea datelor din iterațiile anterioare. In acest caz se utilizează regiștrii de transfer.

5 Shift registers are similar to static variables in text-based programming languages. A shift register appears as a pair of terminals directly opposite each other on the vertical sides of the loop border. Registrii de transfer sunt componente ale structurilor repetitive ce pot fi utilizate pentru transferul unor valori intre doua sau mai multe iteratii succesive ale structurii.

6 Pentru a adauga un registru de transfer unei structuri repetitive (bucla For sau While), se selecteaza optiunea Add Shift Register din meniul propriu al structurii. Un registru de transfer contine doua terminale (stang si drept) dispuse pe conturul structurii. O valoare conectata la terminalul drept al registrului va "apare" in terminalul stang la iteratia urmatoare. Cu alte cuvinte, terminalul stang introduce in iteratia curenta valoarea ce a fost transmisa la terminalul drept in iteratia anterioara.

7 La executarea primei iteratii a unei bucle, nu exista inca nici un transfer efectuat de catre registru intre cele doua terminale ale sale. Terminalul stang al registrului nu a fost inca "alimentat" cu o valoare din iteratia precedenta. Pentru a se putea efectua extragerea unei valori din terminalul stang la prima iteratie, se conecteaza la acest terminal o valoare din exteriorul buclei. Se spune ca registrul de transfer se initializeaza. A shift register transfers any data type and automatically changes to the data type of the first object wired to the shift register. The data you wire to the terminals of each shift register must be the same type.

8 Terminalul stang al unui registru de transfer poate fi dimensionat, capatand astfel mai multe componente. Intr-o astfel de situatie, valoarea transferata din iteratia anterioara se afla in componenta superioara. De sus in jos, fiecare componenta contine cate o valoare provenita dintr-o iteratie mai indepartata. Dupa executarea ultimei iteratii a buclei, din terminalul drept al registrului se poate extrage ultima valoare transferata acestuia. O structura repetitiva poate contine mai multi registri de transfer, fiecare cu una sau mai multe componente ale terminalului stang si fiecare transferand intre iteratii valori de diverse tipuri.

9 VI-ul din figura de mai jos folosește registrii de deplasare si o bucla For, pentru a accesa valorile din repetarile anterioare. Indicatorul X(i) afiseaza valoarea curenta, indicatorul X(i-1) afiseaza valoarea penultimei iteratii, indicatorul X(i-2) afiseaza o valoare cu doua iteratii in urma, si asa mai departe.

10 Initialized Shift Registers Output = 5 Output = 5 Run Once VI stops execution Run Again

11 Uninitialized Shift Registers Output = 4 Output = 8 Run Once VI stops execution Run Again

12 G. AFIȘAREA DATELOR Mediul de programare LabVIEW dispune, în meniul Graph al paletei de controale, de o serie de elemente pentru reprezentari grafice. Cele mai utilizate sunt cele aflate pe prima linie a meniului Graph: Waveform Chart (numit pe scurt Chart); Waveform Graph (numit pe scurtgraph) și XY Graph.

13 Figure Paleta Controls și subpaleta Graph

14 Elementul Waveform Chart Unui element de tip Chart i se pot trimite în mod succesiv, punct cu punct, valorile ordonatelor punctelor pe care sa le traseze grafic. Acesta afișază și reține datele care au fost achiziționate și de asemenea adaugă noile date achiziționate. Un element de tip Chart considera valorile succesive pe care le primeste drept ordonate ale punctelor de pe grafic. Abscisele punctelor sunt considerate automat crescatoare din unitate în unitate (0 pentru prima valoare primita, 1 pentru a doua s.a.m.d.).

15 Bucla While executa câte o iteratie la fiecare trei secunde (datorita functiei Wait (ms)). La fiecare iteratie, functia Random Number (0-1) trimite câte o valoare aleatoare la elementul Chart. Atunci când primeste o noua valoare, un element Chart traseaza un segment de dreapta din punctul cel mai recent (ultimul de pe grafic) pâna în punctul determinat de noua valoare primita.

16 Un element Chart accepta nu numai valori trimise punct cu punct (scalare) ci si siruri de valori (Array). Atunci când primeste un sir de valori (considerate de asemenea tot ordonate ale punctelor), un element Chart adauga la sfârsitul graficului deja existent, nu un singur punct ci un numar de puncte egal cu numarul de valori din sirul primit.

17 În figura de mai jos, la fiecare iteratie a buclei While (la fiecare trei secunde), bucla For genereaza un sir (Array) de sapte valori aleatoare, sir ce este trimis elementului Chart. La fiecare trei secunde, la graficul din elementul Chart sunt adaugate astfel înca sapte puncte.

18 Waveform charts can display multiple plots together using the Bundle function located on the Cluster, Class & Variant palette. In Figure 2.19, the Bundle function bundles the outputs of the three VIs to plot on the waveform chart. Figure Wiring Multiple Plots to a Waveform Chart

19 Dacă un element Chart primeşte o matrice de valori numerice (Array cu două dimensiuni), atunci el va trasa simultan un număr de grafice, egal cu numărul de linii ale matricei. Indicatorul Waveform Graph Un element de tip Graph nu acceptă valori individuale (scalare) ci numai şiruri (Array) de valori. Spre deosebire de elementele Chart, atunci când primeşte un şir de valori, elementul Graph şterge graficul pe care îl afişase anterior şi afişează doar graficul format din noile puncte primite.

20 Pentru a vedea diferența dintre un Chart și un Graph, se va implementa VI-ul a cărei Diagramă Bloc este prezentată mai jos.

21 Graficul se va schimba şi în elementul Graph la fiecare trei secunde dar, spre deosebire de cel afişat de Waveform Chart, la afişarea unui şir nou valorile afişate anterior se vor pierde. Un element de tip Graph consideră, de asemenea, valorile succesive pe care le primeşte drept ordonate ale punctelor de pe grafic, iar abscisele punctelor sunt considerate automat crescătoare din unitate în unitate (0 pentru prima valoare primită, 1 pentru a doua ş.a.m.d.).

22 Elementele de tip Graph permit însă, suplimentar, definirea abscisei primului punct şi a distanţei pe orizontală dintre două puncte succesive. În această situaţie, valorile x 0 şi Δx se introduc (printr-o funcţie Bundle) într-un Cluster împreună cu şirul de valori ce reprezintă ordonatele punctelor, iar la terminalul elementului Graph se conectează ieşirea funcţiei Bundle.

23 Figure Definirea valorilor x 0 şi Δx

24 Dacă un element Graph primeşte o matrice de valori numerice (Array cu două dimensiuni), atunci el va trasa simultan un număr de grafice egal cu numărul de linii ale matricei. Figure Multiple-Plot Waveform Graphs

25 În situaţia în care se trasează mai multe grafice şi se doreşte definirea abscisei x 0 a primului punct şi a distanţei Δx pe orizontală dintre două puncte succesive, mărimile respective vor fi aceleaşi pentru toate graficele. În funcţia Bundle, la cea de a treia intrare se conectează matricea de valori.

26

27 Indicatorul XY Graph Indicatorul de tip XY Graph acceptă la intrare un Cluster format din două şiruri (Array) de valori. Primul şir reprezintă abscisele, iar cel de-al doilea ordonatele punctelor de pe grafic. Evident, cele două şiruri trebuie să conţină acelaşi număr de valori. Atunci când se primeşte o astfel de structură de date, graficul anterior este şters.

28 Figure The XY Graph Indicator

29 În figura de mai jos este arătat un program pentru trasarea graficului funcţiei sinus între 0 şi 2π prin 101 puncte. Fig Diagrama bloc pentru generarea graficului funcţiei sinus

30 Stabilind că punctele vor fi la distanţe egale pe orizontală, se determină întâi distanţa Δx pe abscisă dintre două puncte succesive, împărţind la 100 intervalul de trasare, de lungime 2π. Într-o buclă For cu numărul de iteraţii egal cu numărul de puncte, se determină la fiecare iteraţie abscisa unui punct cu relaţia x i = i Δx şi se calculează ordonata y=sin(x i ). La ieşirea din bucla For, şirurile de valori x i şi y i sunt grupate într-un cluster (cu funcţia Bundle), iar acesta este trimis la terminalul elementului XY Graph.

31 Dacă se doreşte trasarea simultană a mai multor grafice se construieşte pentru fiecare grafic câte un Cluster format din două Array-uri (unul pentru abscisele şi altul pentru ordonatele punctelor). Ieşirile funcţiilor Bundle se conectează la o funcţie Build Array, iar ieşirea funcţiei Build Array se conectează la terminalul elementului XY Graph.

32 Opţiuni proprii indicatoarelor grafice În meniurile proprii ale indicatoarelor grafice se află sub-meniul Visible Items, care conţine o serie de opţiuni conform listei din figura de mai jos, prin intermediul cărora se pot obţine facilităţi de afişare. Fig. Opţiunile din submeniul Visible Items

33 Selectând opţiunea Plot Legend, ca pe figura precedentă, se afişează o legendă, ca în figura alăturată, ce poate fi poziţionată independent, sau dimensionată pentru a avea un număr de poziţii egal cu numărul de grafice reprezentate. Numele graficelor (iniţial Plot 0, Plot 1 s.a.m.d.) pot fi modificate cu ajutorul uneltei de editare a textelor. Fig. Opţiunea Plot Legend

34 Apăsând butonul drept al mouse-ului atunci când cursorul este poziţionat deasupra unui grafic din legendă, se deschide un meniu propriu din care pot fi configurate opţiuni de afişare ale graficului respectiv: culoare, tip şi grosime de linie. Opţiunea Scale Legend, din acelaşi submeniu şi redată în figura următoare, afişează o componentă ce permite configurarea modului în care sunt afişate scalele indicatorului de reprezentare grafică: eticheta scalei, formatul şi precizia de reprezentare, vizibilitatea scalei sau a etichetei acesteia, culoarea caroiajului.

35 Pentru fiecare scală sunt disponibile: un buton (notat cu X sau Y), la a cărui apăsare se realizează o autoscalare pe direcţia respectivă; un buton (marcat cu un lacăt) care, atunci când este apăsat, menţine continuu autoscalarea pe direcţia corespunzătoare. De regulă, pentru axa X se afişează Time, având semnificaţia de axă a timpului, ceea ce este util pentru semnalele care evoluează în raport cu timpul, dar se pot asocia şi alte semnificaţii.

36 H. Luarea deciziilor într-un VI. Simple Decision: Select Function If Temp Scale is TRUE, pass top input; If temp scale is FALSE, pass bottom input. If the decision to be made is more complex than a Select function can execute, a Case Structure may be what is required.

37 Structura Case Structura de selectie Case - contine multiple subdiagrame, numai una din acestea executându-se depinzând de valoarea de intrare transmisă structurii. Figure Structura de selecție Case

38 Selecting a Case Figure 2.26 shows a VI that uses a Case structure to execute different code dependent on whether a user selects C or F for temperature units. The top block diagram shows the True case in the foreground. In the middle block diagram, the False case is selected. To select a case, enter the value in the case selector identifier or use the Labeling tool to edit the values. After you select another case, that case displays on the block diagram, as shown in the bottom block diagram of Figure 2.26.

39 Figure Changing the Case View of a Case Structure

40 Boolean Case Structure Figure 2.27 shows a Boolean Case structure. Figure Boolean Case Structure If the Boolean control wired to the selector terminal is True, the VI adds the numeric values. Otherwise, the VI subtracts the numeric values.

41 Integer Case Structure Figure 2.28 shows an integer Case structure. Figure Integer Case Structure If the Integer wired to the selector terminal is 0 (add), the VI adds the numeric values. If the value is1 (subtract), the VI subtracts the numeric values. If Integer is any other value than 0 (add) or 1 (subtract), the VI adds the numeric values, because that is the default case.

42 String Case Structure Figure 2.29 shows a string Case structure. Figure String Case Structure If String is add, the VI adds the numeric values. If String is subtract, the VI subtracts the numeric values.

43 Enumerated Case Structure Figure 2.30 shows a enumerated Case structure. Figure Enumerated Case Structure If Enum is add, the VI adds the numeric values. If Enum is subtract, thevi subtracts the numeric values.

44 Using Case Structures for Error Handling The following example shows a Case structure where an error cluster defines the cases. Figure No Error Case

45 Figure Error Case When you wire an error cluster to the selector terminal of a Case structure, the case selector label displays two cases Error and No Error and the border of the Case structure changes color red for Error and green for No Error. If an error occurs, the Case structure executes the Error subdiagram.

46 I. Structura secvențială (Sequence) Această structură se foloseşte atunci când se doreşte execuţia programului într-o anumită ordine preferenţială, alta decât fluxul de date oferit de LabVIEW. O structură secvențială conţine una sau mai multe subdiagrame sau cadre (frame) care se execută în ordine secvenţială. Există două secvenţe structurale: structură secvenţială plată (Flat Sequence Structure) şi structură secvenţială stivuită (Stacked Sequence Structure).

47 Structura secvenţială plată Structura secvenţială plată se utilizează pentru a asigura execuţia unei subdiagrame înainte sau după o altă subdiagramă. Adăugarea unei noi structuri secvenţiale se obţine prin click - dreapta pe chenarul structurii şi apelarea facilităţii dorite din meniul contextual. Un clik dreapta pe bara orizontală a chenarului oferă două facilităţi: introducerea unei structuri secvenţiale în faţă (Add Frame Before) sau introducerea unei structuri după (Add Frame After).

48 Un click dreapta pe bara verticală a chenarului oferă doar una din cele două posibilităţi: pe bara stângă permite Add Frame Before iar pe bara dreaptă permite Add Frame After. Un clickdreapta pe o bară verticală a chenarului pentru o structură secvenţială intermediară oferă facilitatea Insert Frame. Structurile secvenţiale plate se execută de la stânga la dreapta când toate datele legate la cadru sunt disponibile. Se recomandă structura secvenţială plată pentru a evita secvenţele locale şi pentru o documentare mai bună a diagramei bloc.

49 În primul cadru se realizează operaţia de multiplicare a valorii controlui introdus în panoul frontal iar rezultatul este transferat spre cadrul 2. În cadrul 2 şi 3 se execută alte două operaţii matematice care se bazează pe rezultatul anterior. Condiţionarea privind succesiunea operaţiilor şi o ordonare clară a diagramei s-a soluţionat astfel prin structura secvenţială plată. Figure Structură secvențială plată

50 Structura secvenţială stivă Atunci cand este dispusa in diagrama, o structura Sequence stivă, contine o singura fereastra, aceasta fiind totodata si fereastra curenta (vizibila). Deschizand meniul propriu al structurii si alegand una din optiunile Add Frame After sau Add Frame Before, se poate adauga o fereastra dupa sau inaintea celei curente.

51 Daca o structura Sequence stivă contine mai mult de o fereastra, atunci ferestrele primesc indici (numere de ordine) incepand cu 0, iar pe latura superioara a conturului structurii apare un selector prin intermediul caruia se poate trece de la o fereastra la alta. Atunci cand o structura Sequence stivă contine cel putin doua ferestre, ordinea acestora poate fi schimbata: se modifica indicele ferestrei curente, selectand optiunea Make This Frame, apoi noul indice. Atunci cand se doreste transferul unei valori intre doua ferestre ale unei structuri Sequence, prin selectarea optiunii Add Sequence Local se dispune pe conturul structurii o variabila locala a acesteia (sub forma unui patrat galben).

52 Daca, in una din ferestrele structurii, se conecteaza o valoare la variabila locala, fereastra respectiva devine fereastra sursa pentru acea variabila. In acea fereastra, simbolul variabilei locale contine o fereastra indreptata spre exteriorul structurii. In ferestrele anterioare ferestrei sursa, simbolul variabilei locale devine hasurat, semn ca valoarea variabilei locale nu este accesibila in acele ferestre.

53 In ferestrele de dupa fereastra sursa, simbolul variabilei locale va contine o sageata indreptata spre interiorul structurii. In aceste ferestre, valoarea transferata prin intermediul variabilei locale poate fi utilizata in fluxul de date. O structura Sequence poate dispune de mai multe variabile locale. Intr-o structura Sequence pot fi utilizate valori provenite din fluxul de date exterior. O valoare introdusa din exterior intr-o structura Sequence va putea fi utilizata in oricare dintre ferestrele structurii. Daca, intr-o anumita fereastra, se face o legatura din structura Sequence in exteriorul acesteia, la iesirea respectiva (patratul de pe contur) nu va mai putea fi legata o alta valoare din alta fereastra (ar exista o incertitudine privind valoarea care iese din structura). Indiferent de indicele ferestrei in care s-a facut o legatura spre exterior, valoarea va parasi iesirea de pe conturul structurii Sequence doar dupa executarea ultimei ferestre.

54 În figura alăturată se prezintă o structură secvenţială stivă formată din 3 cadre (0, 1, 2) cadrul activ în figura prezentată fiind cadrul 1. În fiecare cadru se pot introduce nodurile existente sau edita altele noi. Diagrama care trebuie execută prima se introduce în cadrul 0, diagrama care trebuie executată a doua în cadrul 1 s.a.m.d. O exemplificare a utilizării structurii secvenţiale stivă este prezentată în figura de mai jos a) b) c) Exemplu de structură secvenţială stivă: a cadru 0; b cadru 1; c cadru 2 In primul cadru se realizează conform schemei logice impuse o operaţie de multiplicare iar rezultatul este vizualizat prin indicatorul Numeric 2 şi utilizat atât în cadrul 2 cât şi în cadrul 3. Acest lucru este posibil prin crearea secvenţei locale apelând din meniul contextual pentru click dreapta pe conturul vertical al cadrului. Secvenţa locală devine activă după conectarea unui fir la aceasta. Starea activă este semnalizată prin apariţia unei săgeţi în interiorul semnului alocat secvenţei. Pe acelaşi principiu rezultatul operaţiei matematice din cadrul 2 este posibil să fie utilizat în cadrul 3 (dar nu şi în cadrul 1, fluxul datelor fiind doar spre cadrele de ordin superior).

55 J. Nodul Formulă (Formula Node) Nodul Formulă facilitează scrierea în interiorul său, a formulelor matematice de calcul. Se recomandă utilizarea Nodului Formulă pentru implementarea formulelor complexe. Avantajele Nodului Formulă sunt următoarele: se uşurează scrierea, depanarea şi înțelegerea formulelor matematice; se elimină erorile care pot să apară la transcrierea formulelor matematice complexe în limbajul G, care foloseşte noduri şi fire; se reduce suprafața ocupată în diagrama bloc de formule matematice, implementate prin noduri şi fire.

56 Nodul Formulă este disponibil în caseta cu funcții şi VI-uri, în grupul Structuri (Structures). Instrucțiunile de prelucrare din interiorul nodului se scriu într-o sintaxa asemănătoare limbajelor de programare, bazate pe text. Nodul Formulă defineşte operațiile prin una sau mai multe instrucțiuni de atribuire, fiecare terminându-se prin caracterul punct şi virgulă (;). Se precizează că o instrucțiune se poate întinde pe mai multe linii text; numărul maxim de caractere, care încap pe o linie, este dat de dimensiunea tipului de caractere folosit şi de dimensiunea orizontală a Nodul Formulă.

57

I. Navigating LabVIEW

I. Navigating LabVIEW III. Implementarea unui VI În acest capitol este prezentat modul de implementare a codurilor în LabVIEW. Astfel, acest capitol cuprinde: proiectarea interfeței utilizator (PF); alegerea între diferitele

Mai mult

III. Tablouri (Arrays) și Clustere

III. Tablouri (Arrays) și Clustere III. Tablouri (Arrays) și Clustere Sometimes it is beneficial to group data related to one another. Use arrays and clusters to group related data in LabVIEW. Arrays combine data of the same data type into

Mai mult

EXCEL FĂRĂ SECRETE Grafice şi diagrame

EXCEL FĂRĂ SECRETE Grafice şi diagrame EXCEL FĂRĂ SECRETE Grafice şi diagrame Cuprins 1. Introducere... 3 2. Crearea graficelor în Excel... 3 3. Mutarea şi copierea graficelor... 11 2 EXCEL FĂRĂ SECRETE- Grafice şi diagrame 1. Introducere Informaţiile

Mai mult

Slide 1

Slide 1 F. Diagrama Bloc Diagrama Bloc (DB) reprezintă programul propriu-zis dezvoltat în mediul LabVIEW şi conţine codul sursă al instrumentului virtual. O DB conţine următoarele elemente: - terminale - noduri

Mai mult

Declararea variabilelor

Declararea variabilelor Platforma 3. 1 Instructiuni diverse Declararea variabilelor Tipuri de Date Tipul de dată al unui obiect/variabila specifica tipul informaţiei pe care acel obiect îl poate stoca. Exemplu: numere întregi,

Mai mult

A.E.F. - suport laborator nr.3 sem.ii Aplicațe privind utilizarea rețelelor 1D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: realizarea schițelo

A.E.F. - suport laborator nr.3 sem.ii Aplicațe privind utilizarea rețelelor 1D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: realizarea schițelo Aplicațe privind utilizarea rețelelor 1D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: realizarea schițelor utilizate în crearea elementelor, orientarea corectă a elementelor în conformitate cu structura

Mai mult

Microsoft Word - Excel_3.DOC

Microsoft Word - Excel_3.DOC 4.3. Formatarea datelor. Precizarea formatului de afişare a datelor se efectuează prin meniul Format, comada Cells (care deschide caseta alăturată), eticheta Number, din lista Category, descrisă în continuare

Mai mult

A.E.F. - suport laborator nr.10 sem.ii Analiza stării de contact între elemente 3D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: analiza contact

A.E.F. - suport laborator nr.10 sem.ii Analiza stării de contact între elemente 3D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: analiza contact Analiza stării de contact între elemente 3D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: analiza contactului dintre două corpuri rigide definirea parametrilor de contact Se consideră problema prezentată

Mai mult

A.E.F. - suport laborator nr.5 sem.ii Analiza suprafețelor prin utilizarea elementelor 2D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: realizar

A.E.F. - suport laborator nr.5 sem.ii Analiza suprafețelor prin utilizarea elementelor 2D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: realizar Analiza suprafețelor prin utilizarea elementelor 2D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: realizarea manuală a rețelelor discretizate utilizarea elementelor 2d într-o analiză aplicarea unei

Mai mult

Microsoft Word - Laboratorul 3.doc

Microsoft Word - Laboratorul 3.doc Laboratorul 3 Implementarea interfetelor cu mediul exterior Obiective Acest laborator isi propune sa prezinte modul de realizare a unor interfete cu mediul exterior astfel incat sa se poata trimite date

Mai mult

Laborator 1 suport teoretic Mediul de dezvoltare Eclipse GLOSAR - Aplicaţie: program obţinut în urma aplicării operației BUILD asupra unui proiect (ve

Laborator 1 suport teoretic Mediul de dezvoltare Eclipse GLOSAR - Aplicaţie: program obţinut în urma aplicării operației BUILD asupra unui proiect (ve Laborator 1 suport teoretic Mediul de dezvoltare Eclipse GLOSAR - Aplicaţie: program obţinut în urma aplicării operației BUILD asupra unui proiect (vezi Program C) - BUILD: operație complexă prin care

Mai mult

Paradigme de programare

Paradigme de programare Curs 4 Transparență referențială. Legare statică / dinamică. Modelul contextual de evaluare. Transparență referențială Cuprins Efecte laterale Transparență referențială 2 Efecte laterale Efecte laterale

Mai mult

Manual de utilizare Room Booking System

Manual de utilizare Room Booking System Manual de utilizare Room Booking System Cuprins 1. Autentificare 2. Utilizare aplicatie 2.1. Manage Reservation 2.2. Rooms 2.3. Manage Users 2.4. View Reservations 3. Sectiuni Adaugare/Editare 3.1 Adauga

Mai mult

Biomedical Wi-Fi data transmissons

Biomedical Wi-Fi  data transmissons Ce este WireShark? Introducere in WireShark (indrumar de laborator) Wireshark este un sniffer de pachete gratuit, care captureaza pachetele care sunt vehiculate pe o anumita interfata de retea. Aceasta

Mai mult

Diapositive 1

Diapositive 1 Tablouri Operatii pe tablouri bidimensionale Lectii de pregatire pentru Admitere 09 / 03 / 2019 1 Cuprins Operatii pe tablouri bidimensionale 0. Tablouri unidimensionale scurta recapitulare 1.Tablouri

Mai mult

A.E.F. - suport laborator nr.8 sem.ii Analiza structurală la flambaj În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: modalitatea de analiză la fla

A.E.F. - suport laborator nr.8 sem.ii Analiza structurală la flambaj În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: modalitatea de analiză la fla Analiza structurală la flambaj În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: modalitatea de analiză la flambaj a elementelor 2D crearea mai multor soluții pentru un singur model păstrarea unor caracteristici

Mai mult

Ch

Ch Numai pentru uz academic EDK Laborator 4-5 Adăugarea modulelor IP la un proiect hardware Laborator 2: Adăugarea modulelor IP la un proiect hardware Introducere Obiective Acest laborator prezintă procesul

Mai mult

ALGORITMII ŞI REPREZENTAREA LOR Noţiunea de algoritm Noţiunea de algoritm este foarte veche. Ea a fost introdusă în secolele VIII-IX de către Abu Ja f

ALGORITMII ŞI REPREZENTAREA LOR Noţiunea de algoritm Noţiunea de algoritm este foarte veche. Ea a fost introdusă în secolele VIII-IX de către Abu Ja f ALGORITMII ŞI REPREZENTAREA LOR Noţiunea de algoritm Noţiunea de algoritm este foarte veche. Ea a fost introdusă în secolele VIII-IX de către Abu Ja far Mohammed ibn Musâ al- Khowârizmî în cartea sa intitulată

Mai mult

tehnologii web

tehnologii web Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Facultatea de Inginerie Departamentul de Automatică, Energie şi Mediu Tehnologii Web Lector univ. dr. Adrian Runceanu 1 Curs 7 Limbajul PHP (partea II) 2

Mai mult

GEOMORFOLOGIE LP

GEOMORFOLOGIE LP Geoinformatică_Laborator 11 Statistică geografică Statistica geografică este acea parte a geografiei care culege, sintetizează, descrie şi interpretează date referitoare la fenomene şi obiecte geografice.

Mai mult

Utilizarea Internetului in Afaceri FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 1. Google Drive, Google Calendar, WeTr

Utilizarea Internetului in Afaceri FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 1. Google Drive, Google Calendar, WeTr LABORATOR 1. Google Drive, Google Calendar, WeTransfer.com PREZENTAREA LUCRARII DE LABORATOR Lucrarea de laborator isi propune sa prezinte modul de utilizare al instrumentelor Google Drive, Google Calendar,

Mai mult

A.E.F. - suport laborator nr.7 sem.ii Utilizarea rețelelor de tip 1D & 2D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: conectarea unui element

A.E.F. - suport laborator nr.7 sem.ii Utilizarea rețelelor de tip 1D & 2D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: conectarea unui element Utilizarea rețelelor de tip 1D & 2D În acest laborator sunt atinse următoarele aspecte: conectarea unui element 1D de unul 2D cum se realizează o muchie poligonală aplicarea constrângerilor privind deplasările

Mai mult

Matematici aplicate științelor biologie Lab06 MV

Matematici aplicate științelor biologie  Lab06 MV LP06 - PREZENTAREA DATELOR STATISTICE (2). Realizarea tabelei de frecvență pentru datele grupate. Utilizarea funcției FREQVENCY și a opţinunii Histogram din Data Analysis Obiective: I. Realizarea tabelei

Mai mult

Logică și structuri discrete Limbaje regulate și automate Marius Minea marius/curs/lsd/ 24 noiembrie 2014

Logică și structuri discrete Limbaje regulate și automate Marius Minea   marius/curs/lsd/ 24 noiembrie 2014 Logică și structuri discrete Limbaje regulate și automate Marius Minea marius@cs.upt.ro http://www.cs.upt.ro/ marius/curs/lsd/ 24 noiembrie 2014 Un exemplu: automatul de cafea acțiuni (utilizator): introdu

Mai mult

Microsoft Word - tcad_l6.doc

Microsoft Word - tcad_l6.doc TEHNICI CAD PENTRU MODULE ELECTRONICE LUCRAREA DE LABORATOR nr. 4 Construirea plăcii de circuit imprimat în blocul OrCAD Layout I. Scopul lucrării: Scopul lucrării de laborator nr. 6 este de a prezenta

Mai mult

Web Social FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 2. Dezvoltarea blogurilor prin intermediul WordPress.com PREZE

Web Social FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 2. Dezvoltarea blogurilor prin intermediul WordPress.com PREZE LABORATOR 2. Dezvoltarea blogurilor prin intermediul WordPress.com PREZENTAREA LUCRARII DE LABORATOR Lucrarea de laborator isi propune sa prezinte modul de creare a blogurilor cu wordpress.com. WordPress

Mai mult

Înregistrator de temperatură şi umiditate AX-DT100 Instrucţiuni de utilizare

Înregistrator de temperatură şi umiditate AX-DT100 Instrucţiuni de utilizare Înregistrator de temperatură şi umiditate AX-DT100 Instrucţiuni de utilizare Introducere Înregistratorul de temperatură şi umiditate este prevăzut cu un senzor foarte exact de temperatură şi umiditate.

Mai mult

INTRODUCERE ÎN INSTRUMENTAŢIA VIRTUALĂ

INTRODUCERE ÎN INSTRUMENTAŢIA VIRTUALĂ INSTRUMENTAȚIE VIRTUALĂ I. INTRODUCERE ÎN INSTRUMENTAŢIA VIRTUALĂ Ca și în cazul calculatoarelor și al sistemelor de operare, ideea instrumentației virtuale s-a născut în mintea unui tânăr (James Trouchard),

Mai mult

Interfețe și Protocoale de Comunicații Arduino-Port Paralel Arduino. Laborator 1- Portul Paralel 1 Caracteristici generale Arduino UNO este o placă de

Interfețe și Protocoale de Comunicații Arduino-Port Paralel Arduino. Laborator 1- Portul Paralel 1 Caracteristici generale Arduino UNO este o placă de Arduino. Laborator 1- Portul Paralel 1 Caracteristici generale Arduino UNO este o placă de dezvoltare bazată pe un microcontroller ATmega 328P pe 8 biți cu 32kB memorie flash. Placa de dezvoltare conține:

Mai mult

Guns N' Roses Video Slots Regulile jocului Guns N' Roses Video Slots este un slot video cu 5 role, 3 rânduri și 20 de linii care conține substituții W

Guns N' Roses Video Slots Regulile jocului Guns N' Roses Video Slots este un slot video cu 5 role, 3 rânduri și 20 de linii care conține substituții W Guns N' Roses Video Slots Regulile jocului Guns N' Roses Video Slots este un slot video cu 5 role, 3 rânduri și 20 de linii care conține substituții Wild, Expanding Wilds, Appetite for Destruction Wild,

Mai mult

Utilizarea Internetului in Afaceri FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 4. Dezvoltarea site-urilor si blog-uri

Utilizarea Internetului in Afaceri FSEGA, UBB Lect.univ.dr. Daniel Mican LABORATOR 4. Dezvoltarea site-urilor si blog-uri LABORATOR 4. Dezvoltarea site-urilor si blog-urilor prin intermediul CMS-ului WordPress PREZENTAREA LUCRARII DE LABORATOR Lucrarea de laborator isi propune sa prezinte modul de creare a site-urilor si

Mai mult

Microsoft Word - L63 FPGA.doc

Microsoft Word - L63 FPGA.doc Programarea hardware-ului reconfigurabil cu modulul LabVIEW 7 FPGA conf. Tom SAVU U.P.B. C.T.A.N.M. Odat cu lansarea noii versiuni LabVIEW 7 Express a mediului su de programare grafic, National Instruments

Mai mult

Analiză statică Analiza fluxului de date 23 octombrie 2014

Analiză statică Analiza fluxului de date 23 octombrie 2014 Analiză statică Analiza fluxului de date 23 octombrie 2014 Analiză statică: definiție O analiză a codului sursă (fără a executa programul), cu scopul de a determina proprietăți ale programului sursă. (in

Mai mult

Generarea semnalelor standard 1 Scopul lucrării Familiarizarea cu modul de generare şi reprezentare în mediul Matlab a semnalelor de test, considerate

Generarea semnalelor standard 1 Scopul lucrării Familiarizarea cu modul de generare şi reprezentare în mediul Matlab a semnalelor de test, considerate Generarea semnalelor standard Scopul lucrării Familiarizarea cu modul de generare şi reprezentare în mediul Matlab a semnalelor de test, considerate standard în ingineria sistemelor automate. Însuşirea

Mai mult

Lab6LCD

Lab6LCD LABORATOR 6 - Interfaţă pentru afişor cu cristale lichide (LCD), partea II-a Scopul lucrării În laboratorul anterior s-au implementat funcţiile rd_lcdreg(char vrs), wr_lcdreg(char vrs, char data), void

Mai mult

SUBPROGRAME

SUBPROGRAME SUBPROGRAME Un subprogram este un ansamblu ce poate conţine tipuri de date, variabile şi instrucţiuni destinate unei anumite prelucrări (calcule, citiri, scrieri). Subprogramul poate fi executat doar dacă

Mai mult

Operatorii in C Expresii Operatori aritmetici Operatori de asignare Operatori de incrementare si decrementare Operatori relationali Operatori logici O

Operatorii in C Expresii Operatori aritmetici Operatori de asignare Operatori de incrementare si decrementare Operatori relationali Operatori logici O Operatorii in C Expresii Operatori aritmetici Operatori de asignare Operatori de incrementare si decrementare Operatori relationali Operatori logici Operatii pe biti Operatorul conditional Operatori Logici

Mai mult

Addendum Syllabus 6 Microsoft Access 2016 REF Syllabus 6.0 Cunoașterea domeniilor în care se utilizează bazele de date Datorită potenţialului ma

Addendum Syllabus 6 Microsoft Access 2016 REF Syllabus 6.0 Cunoașterea domeniilor în care se utilizează bazele de date Datorită potenţialului ma REF 1.1.5 Syllabus 6.0 Cunoașterea domeniilor în care se utilizează bazele de date Datorită potenţialului mare de eficientizare a muncii, bazele de date îşi găsesc aplicaţii în diverse domenii: - transporturi

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Curs 2 Gasirea informațiilor Există 2 instrumente pentru găsirea informațiilor în NX Command Finder Search functionality Command Finder Se folosește comanda Command Finder pentru a găsi comenzile din NX.

Mai mult

Matematici aplicate științelor biologie Lab05 MV

Matematici aplicate științelor biologie  Lab05 MV LP05 - PREZENTAREA DATELOR STATISTICE (1) Obiective: I. Prezentarea datelor prin tabele - Întocmirea tabelului de evidenţă primară Acest tabel conţine valori de observaţie distincte x i ale caracterului

Mai mult

Laborator 9: Fire de execuţie Întocmit de: Adina Neculai Îndrumător: Asist. Drd. Gabriel Danciu 20 noiembrie 2011

Laborator 9: Fire de execuţie Întocmit de: Adina Neculai Îndrumător: Asist. Drd. Gabriel Danciu 20 noiembrie 2011 Laborator 9: Fire de execuţie Întocmit de: Adina Neculai Îndrumător: Asist. Drd. Gabriel Danciu 20 noiembrie 2011 I. NOŢIUNI TEORETICE A. Ce este un fir de execuţie? Înainte de a defini conceptul de fir

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Utilitarul Measurements and Automation Explorer 1 2 3 4 5 Traditional NI-DAQ Version 6.9.3 7.0 7.0.1 7.1 7.2 7.3 7.4 7.4.1 7.4.4 7.5 LabVIEW Version 5.0.1 5.1 5.1.2 6.0 6.1 7.0 7.1 8.0 8.2 8.5 8.6 2009

Mai mult

9. Stringuri și Fișiere I/O (Intrare/Ieșire)

9. Stringuri și Fișiere I/O (Intrare/Ieșire) IV. Stringuri și Fișiere I/O (Intrare/Ieșire) TOPICS A. String controls and indicators B. String functions C. File I/O A. Controale și Indicatoare String Un rol aparte între controalele/indicatoarele din

Mai mult

User guide

User guide 1 Avatar VR Glasses User Manual Contents English... 4 Avatar VR glasses... 4 How to use... 5 Finding apps... 6 Inserting smartphone... 6 Using a Gamepad... 6 Warnings... 7 2 Romanian... 8 Ochelari realitate

Mai mult

1. Operatii cu matrici 1 Cerinte: Sa se realizeze functii pentru operatii cu matrici patratice (de dimensiune maxima 10x10). Operatiile cerute sunt: A

1. Operatii cu matrici 1 Cerinte: Sa se realizeze functii pentru operatii cu matrici patratice (de dimensiune maxima 10x10). Operatiile cerute sunt: A 1. Operatii cu matrici 1 Sa se realizeze functii pentru operatii cu matrici patratice (de dimensiune maxima 10x10). Operatiile cerute sunt: A+B (adunare), aa (inmultire cu scalar), A-B scadere), AT (Transpusa),

Mai mult

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™ Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400 Utilizaţi acest ghid când folosiţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Componentele imprimantei Figura 1 prezintă

Mai mult

Informatică aplicată TEST GRILA TEST GRILĂ - REZOLVAT 1.Structura de principiu a unui sistem de calcul contine urmatoarele componente principale: A. u

Informatică aplicată TEST GRILA TEST GRILĂ - REZOLVAT 1.Structura de principiu a unui sistem de calcul contine urmatoarele componente principale: A. u Informatică aplicată TEST GRILA TEST GRILĂ - REZOLVAT 1.Structura de principiu a unui sistem de calcul contine urmatoarele componente principale: A. unitatea de intrarea B. unitatea de memorie interna

Mai mult

A

A Platforma 1. 1 Introducere A. Initierea unui nou proiect Microsoft Visual Studio este un mediu de dezvoltare software in care se pot realiza programe pentru platformele Windows (Desktop, Mobile + Embedded).

Mai mult

Lucrul în mediul Excel 1.1. Componentele ferestrei Excel CAPITOLUL 1 LUCRUL ÎN MEDIUL EXCEL Fereastra Excel figura are numeroase elemente comune

Lucrul în mediul Excel 1.1. Componentele ferestrei Excel CAPITOLUL 1 LUCRUL ÎN MEDIUL EXCEL Fereastra Excel figura are numeroase elemente comune Lucrul în mediul Excel 1.1. Componentele ferestrei Excel CAPITOLUL 1 LUCRUL ÎN MEDIUL EXCEL Fereastra Excel figura 1.1.- are numeroase elemente comune cu ferestrele Windows: o bar[ de meniuri - de unde

Mai mult

fm

fm Instrucţiuni de operare Display TFT color 1286.. Descrierea dispozitivului Display-ul TFT color aparţine sistemului de videointerfonie al firmei Gira şi serveşte la extinderea staţiilor de interior. Menu

Mai mult

E_d_Informatica_sp_SN_2014_bar_10_LRO

E_d_Informatica_sp_SN_2014_bar_10_LRO Examenul de bacalaureat naţional 2014 Proba E. d) Informatică Varianta 10 Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 3 ore. În rezolvările cerute,

Mai mult

Microsoft Word _POO_Lab_1_Modificari_v01.htm

Microsoft Word _POO_Lab_1_Modificari_v01.htm Laborator POO - 00 (draft) 00-00 / 0//00 00_POO_Lab Modificari_v0.htm POO Laborator Modificarea programelor Java. Studiu de caz: programul Salut.java. Varianta care utilizeaza un argument al programului

Mai mult

Addendum Syllabus 6 Microsoft Excel 2010 REF Syllabus 6.0 Crearea unui nou registru de calcul pe baza unor șabloane disponibile local sau online

Addendum Syllabus 6 Microsoft Excel 2010 REF Syllabus 6.0 Crearea unui nou registru de calcul pe baza unor șabloane disponibile local sau online REF 1.1.2 Syllabus 6.0 Crearea unui nou registru de calcul pe baza unor șabloane disponibile local sau online Microsoft Excel este un program care manipulează date organizate matriceal în linii şi coloane

Mai mult

Noțiuni matematice de bază

Noțiuni matematice de bază Sistem cartezian definitie. Coordonate carteziene Sistem cartezian definiţie Un sistem cartezian de coordonate (coordonatele carteziene) reprezintă un sistem de coordonate plane ce permit determinarea

Mai mult

Analiză de flux de date 29 octombrie 2012

Analiză de flux de date 29 octombrie 2012 Analiză de flux de date 29 octombrie 2012 Analiză statică: definiţie O analiză a codului sursă (fără a executa programul), cu scopul de a determina proprietăţi ale programului sursă. (in principal corectitudinea,

Mai mult

Platforma 5. 1 Introducere in MSSQL Introducere Pe parcursul ultimilor ani, se poate observa o cuplare a limbajelor de programare majore cu tipuri de

Platforma 5. 1 Introducere in MSSQL Introducere Pe parcursul ultimilor ani, se poate observa o cuplare a limbajelor de programare majore cu tipuri de Platforma 5. 1 Introducere in MSSQL Introducere Pe parcursul ultimilor ani, se poate observa o cuplare a limbajelor de programare majore cu tipuri de baze de date: Microsoft.Net (C# & VB) + Microsoft C++

Mai mult

LABORATOR I

LABORATOR I 1. Scopul lucrării Lucrare de laborator nr. 10 Modelarea maşinilor cu stări finite în VHDL Însuşirea principiilor şi tehnicilor de modelare a circuitelor secvenţiale de tip maşină cu stări finite în VHDL.

Mai mult

GHERCĂ MAGDA CASA CORPULUI DIDACTIC BRĂILA PORTOFOLIU EVALUARE INFORMATICĂ ȘI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A Neamț SERIA 1 GRUPA 1 CURSANT: GHERCĂ G

GHERCĂ MAGDA CASA CORPULUI DIDACTIC BRĂILA PORTOFOLIU EVALUARE INFORMATICĂ ȘI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A Neamț SERIA 1 GRUPA 1 CURSANT: GHERCĂ G CASA CORPULUI DIDACTIC BRĂILA PORTOFOLIU EVALUARE INFORMATICĂ ȘI TIC PENTRU GIMNAZIU CLASA A V-A Neamț SERIA 1 GRUPA 1 CURSANT: GHERCĂ G MAGDA COLEGIUL NAŢIONAL ROMAN-VODĂ ROMAN PROIECTUL UNITĂŢII DE ÎNVĂŢARE

Mai mult

Informație și comunicare

Informație și comunicare 3.1. Folosirea unui motor de căutare Alegerea unui motor de căutare Motorul de căutare este un program disponibil pe internet cu ajutorul căruia se pot căuta diferite informații. Această căutare se realizează

Mai mult

Laborator 2: Instrucţiuni Java şi lucru cu şiruri de caractere Întocmit de: Adina Neculai Îndrumător: Asist. Drd. Gabriel Danciu 18 octombrie 2011

Laborator 2: Instrucţiuni Java şi lucru cu şiruri de caractere Întocmit de: Adina Neculai Îndrumător: Asist. Drd. Gabriel Danciu 18 octombrie 2011 Laborator 2: Instrucţiuni Java şi lucru cu şiruri de caractere Întocmit de: Adina Neculai Îndrumător: Asist. Drd. Gabriel Danciu 18 octombrie 2011 I. NOŢIUNI TEORETICE A. Instrucţiuni condiţionale 1. Intrucţiunea

Mai mult

Manual de utilizare Aplicatie Proiector I. Pornire/Oprire proiectie Pentru a porni/opri proiectia aveti 3 posibilitati: 1) Pentru pornirea proiectiei

Manual de utilizare Aplicatie Proiector I. Pornire/Oprire proiectie Pentru a porni/opri proiectia aveti 3 posibilitati: 1) Pentru pornirea proiectiei Manual de utilizare Aplicatie Proiector I. Pornire/Oprire proiectie Pentru a porni/opri proiectia aveti 3 posibilitati: 1) Pentru pornirea proiectiei tineti apasat 2 secunde pe pictograma din ecranul principal,

Mai mult

INTREBARI FRECVENTE SI MANUAL DE UTILIZARE hub.sendsms.ro

INTREBARI FRECVENTE SI MANUAL DE UTILIZARE hub.sendsms.ro INTREBARI FRECVENTE SI MANUAL DE UTILIZARE hub.sendsms.ro 1. Cum pot trimite un singur mesaj? Odata logat in aplicatie cu username ul si parola oferita intrati in menu la sectiunea Dashboard si apoi selectati

Mai mult

LABORATOR 1. Stocarea si partajarea fisierelor online cu ajutorul Dropbox, WeTransfer.com PREZENTAREA LUCRĂRII DE LABORATOR Lucrarea de laborator îşi

LABORATOR 1. Stocarea si partajarea fisierelor online cu ajutorul Dropbox, WeTransfer.com PREZENTAREA LUCRĂRII DE LABORATOR Lucrarea de laborator îşi LABORATOR 1. Stocarea si partajarea fisierelor online cu ajutorul Dropbox, WeTransfer.com PREZENTAREA LUCRĂRII DE LABORATOR Lucrarea de laborator îşi propune să prezinte modul de utilizare a instrumentului

Mai mult

Manual ArenaXT Web

Manual ArenaXT Web THE SOUND OF MONEY MANUAL UTILIZARE ARENA XT TERMINAL Decizie CNVM: 2734/08.08.2003 Nr. Registru CNVM: PJR01SSIF/260045 Atestat CNVM: 372/29.05.2006 Reg. Com: J26/440/1998 CUI: RO10679295 Capital social:

Mai mult

Matematici aplicate științelor biologie Lab09 MV

Matematici aplicate științelor biologie  Lab09 MV LP09- CORELAŢII ŞI REGRESII Considerații teoretice Legăturile care există între două variabile statistice pot fi studiate folosind două tehnici: CORELAȚIA și REGRESIA. CORELAȚIA arată cât de puternică

Mai mult

ALGORITMICĂ. Seminar 3: Analiza eficienţei algoritmilor - estimarea timpului de execuţie şi notaţii asimptotice. Problema 1 (L) Să se determine număru

ALGORITMICĂ. Seminar 3: Analiza eficienţei algoritmilor - estimarea timpului de execuţie şi notaţii asimptotice. Problema 1 (L) Să se determine număru ALGORITMICĂ. Seminar 3: Analiza eficienţei algoritmilor - estimarea timpului de execuţie şi notaţii asimptotice. Problema 1 (L) Să se determine numărul de operaţii efectuate de către un algoritm care determină

Mai mult

1

1 Contents 1 Automate finite... 2 1.1 Probleme cu AF... 2 1.2 Structuri de date pentru automate finite... 4 2 Gramatici si limbaje; gram. indep. de context... 5 2.1 Limbaje... 5 2.2 Gramatici si limbaje...

Mai mult

Microsoft Word - TIC5

Microsoft Word - TIC5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE CAPITOLUL 5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE În Capitolul 3, am văzut că putem utiliza codarea sursă pentru a reduce redundanţa inerentă a unei surse de informaţie

Mai mult

Windows 7

Windows 7 3. Lucrul cu fișiere 3.1. Administrarea fişierelor 3.1.1. Recunoaşterea tipurilor obişnuite de fişiere (procesare text, calcul tabelar, baze de date, prezentări, imagini, fişiere audio, fişiere video,

Mai mult

GHID PENTRU RESETAREA PAROLEI Informații Generale Din dorința de a facilita procesul de autentificare, chiar dacă nu mai cunoașteti datele necesare, a

GHID PENTRU RESETAREA PAROLEI Informații Generale Din dorința de a facilita procesul de autentificare, chiar dacă nu mai cunoașteti datele necesare, a GHID PENTRU RESETAREA PAROLEI Informații Generale Din dorința de a facilita procesul de autentificare, chiar dacă nu mai cunoașteti datele necesare, au fost implementate 2 opțiuni de resetare automată

Mai mult

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest vă invită la lansările regionale a trei domenii majore de intervenţie aferente Programului Operaţional

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest vă invită la lansările regionale a trei domenii majore de intervenţie aferente Programului Operaţional Manual de utilizare Platforma de monitorizare REGIO Regio.nord-vest.ro 1 Cuprins: Crearea conturilor de utilizator..3 Autentificarea.3 I. CONTUL DE MANAGER DE PROIECT...4 I.1. Pagina principala.4 I.2.

Mai mult

Raportarea serviciilor de dializă la nivel CNAS

Raportarea serviciilor de dializă la nivel CNAS SISTEM INFORMATIC UNIC AL ASIGURĂRILOR DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA INTEGRAT Raportarea serviciilor de dializă la nivel CNAS Manual de utilizare Versiune document: 1.2 RELEASED Creat: 13.09.2007 Ultima actualizare:

Mai mult

Matrici și vectori în VBA În VBA, o matrice este un grup de variabile de același tip. De ce ar trebui să utilizați o matrice? Presupunem că ați vrut s

Matrici și vectori în VBA În VBA, o matrice este un grup de variabile de același tip. De ce ar trebui să utilizați o matrice? Presupunem că ați vrut s Matrici și vectori în VBA În VBA, o matrice este un grup de variabile de același tip. De ce ar trebui să utilizați o matrice? Presupunem că ați vrut să stocați douăzeci de nume de angajați în variabile

Mai mult

Slide 1

Slide 1 - Curs 2 - Verilog HDL reprezintă un limbaj utilizat pentru descrierea sistemelor numerice. Sistemele numerice pot fi calculatoare, componenete ale acestora sau alte structure care manipulează informaţie

Mai mult

Laborator 2-Reprezentari grafice in Matlab Daniel N.Pop Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de Inginerie-Departament Calculatoare si inginerie

Laborator 2-Reprezentari grafice in Matlab Daniel N.Pop Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de Inginerie-Departament Calculatoare si inginerie Laborator 2-Reprezentari grafice in Matlab Daniel N.Pop Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de Inginerie-Departament Calculatoare si inginerie Electrica 1 Grafica bidimensionala in Matlab Sistemul

Mai mult

Sisteme noi de analiza experimentala a dinamicii masinilor si utilajelor. Instrumentatie virtuala

Sisteme noi de analiza experimentala a dinamicii masinilor si utilajelor. Instrumentatie virtuala SISTEME NOI DE ANALIZĂ EXPERIMENTALĂ A DINAMICII MAŞINILOR ŞI UTILAJELOR - INSTRUMENTAŢIA VIRTUALĂ Panfiloiu Gheorghe, Lector drd. inf., Universitatea Danubius Galaţi Drăgan Nicuşor, Conf. dr. ing., Facultatea

Mai mult

Unelte ce se regasesc in Viewer (CD, Stick) Uneltele de baza Uneltele de baza includ cele mai comune unelte folosite in modulele OnDemand 3D App. Unel

Unelte ce se regasesc in Viewer (CD, Stick) Uneltele de baza Uneltele de baza includ cele mai comune unelte folosite in modulele OnDemand 3D App. Unel Unelte ce se regasesc in Viewer (CD, Stick) Uneltele de baza Uneltele de baza includ cele mai comune unelte folosite in modulele OnDemand 3D App. Unele unelte sunt folosite in comun pentru toate modulele.

Mai mult

CABINET MINISTRU

CABINET MINISTRU MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judetului Iaşi Activitatea metodologie şi administrarea veniturilor statului Str. Anastasie

Mai mult

Crearea ghidului de studiu Syllabus

Crearea ghidului de studiu Syllabus Crearea ghidului de studiu (Syllabus) Syllabus este principala unealtă prin care se ghidează activitatea studenților pe un site de curs Danubius Online. Un Syllabus este constituit dintr-o succesiune de

Mai mult

Lecții de pregă,re la informa,că Admitere 2019 Tema: Discutarea problemelor date la ul,mele sesiuni de admitere Bogdan Alexe

Lecții de pregă,re la informa,că Admitere 2019 Tema: Discutarea problemelor date la ul,mele sesiuni de admitere Bogdan Alexe Lecții de pregă,re la informa,că Admitere 2019 Tema: Discutarea problemelor date la ul,mele sesiuni de admitere Bogdan Alexe bogdan.alexe@fmi.unibuc.ro Cuprinsul lecției de azi Enunțuri și rezolvări pentru

Mai mult

Laborator 10 - Paradigme de Programare Corutine - suport nativ pentru paralelism în Kotlin Înainte de a trece la realizarea unei aplicații utilizând c

Laborator 10 - Paradigme de Programare Corutine - suport nativ pentru paralelism în Kotlin Înainte de a trece la realizarea unei aplicații utilizând c Laborator 10 - Paradigme de Programare Corutine - suport nativ pentru paralelism în Kotlin Înainte de a trece la realizarea unei aplicații utilizând corutinele în Kotlin este bine să se realizeze următorii

Mai mult

FILTRE DE REALIZARE CU CIRCUITE DE INTEGRARE

FILTRE DE REALIZARE CU CIRCUITE DE INTEGRARE FILTRE ACTIVE BIQUAD REALIZATE CU CIRCUITE DE INTEGRARE. SCOPUL LUCRĂRII Măsurători asupra unor filtre active biquad de tip RC realizate cu circuite de integrare.. ASPECTE TEORETICE Considerăm funcţia

Mai mult

Addendum Syllabus 6 Microsoft Word 2016 REF Syllabus 6.0 Crearea unui document nou pe baza unor șabloane disponibile local sau online Microsoft

Addendum Syllabus 6 Microsoft Word 2016 REF Syllabus 6.0 Crearea unui document nou pe baza unor șabloane disponibile local sau online Microsoft REF 1.1.2 Syllabus 6.0 Crearea unui document nou pe baza unor șabloane disponibile local sau online Microsoft Word vă permite să creați documente cu un aspect profesional folosind șabloanele existente.

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Curs_SDA_9_RO_2019_v2.pptx

Microsoft PowerPoint - Curs_SDA_9_RO_2019_v2.pptx SDA (PC2) Curs 9 Liste / Grafuri / Arbori Iulian Năstac Lista dublu înlănțuită Recapitulare Într-o astfel de listă fiecare nod conţine doi pointeri: unul spre nodul următor şi unul spre nodul precedent.

Mai mult

Microsoft Word - O problema cu bits.doc

Microsoft Word - O problema cu bits.doc O problemă cu bits 1 Tiberiu Socaciu Enunţul Pe pagina Proful de Mate de pe Facebook 2 am primit de la un elev de clasa a IX-a următoarea provocare 3 : Vom oferi două soluţii, una folosind manipulări de

Mai mult

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc 20 Capitolul 2 - Filtre neliniare 21 CAPITOLUL 2 FILTRE NELINIARE 2-1. PRELIMINARII Răspunsul la impuls determină capacitatea filtrului de a elimina zgomotul de impulsuri. Un filtru cu răspunsul la impuls

Mai mult

Introducere

Introducere Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic AEACD 17. Segmentarea imaginilor: Region-based segmentation. Graph Theory In Image Segmentation Region-based segmentation

Mai mult

Modul Modbus ASCII SISTEME DE COMUNICATIE CURS 5 - Constantinescu Catalin Atunci cand se foloseste modul MODBUS ASCII fiecare octet din mesaj

Modul Modbus ASCII SISTEME DE COMUNICATIE CURS 5 - Constantinescu Catalin Atunci cand se foloseste modul MODBUS ASCII fiecare octet din mesaj 2.3.5.2 Modul Modbus ASCII Atunci cand se foloseste modul MODBUS ASCII fiecare octet din mesaj este trimis ca doua caractere ASCII (de exemplu, octetul 0x7A este transmis ca doua caractere 0x37 = 7, respectiv

Mai mult

Microsoft Word - MANUAL_APP_ROMPOS_V7.docx

Microsoft Word - MANUAL_APP_ROMPOS_V7.docx MANUAL DE UTILIZARE ANCPI CUPRINS 1 Descrierea platformei... 2 2 ROVERS/RTK... 5 2.1 Introducere ROVER... 5 2.2 Introducere abonament ROVER... 6 2.3 Prelungire abonament ROVERS/RTK... 8 2.4 Ștergere rover...

Mai mult

Aggregating Data

Aggregating Data Subinterogări. Subinterogări multi-row. Formatarea rezultatelor unei interogări Obiective Prin parcurgerea acestui referat studentul va dobândi cunoştinţele necesare: identificării funcţiilor grup disponibile;

Mai mult

Microsoft Word - Controller pt 32cp0123,140,160-manual_ro .docx

Microsoft Word - Controller pt 32cp0123,140,160-manual_ro .docx DISPLAY DE CONTROL MANUAL DE SERVICE Program activ Ziua si Ora Temperatura setata a cazanului L1.Electrod L2.Alimentare L3.Pompa L11.Termostat de ambient aprindere on cu peleti BUTOANE: ESC Escape On /

Mai mult

Manual de utilizare D800W D800W Citiţi în întregime manualul înainte de a utiliza produsul şi păstraţi-l pentru consultare ulterioară. Versiunea A ROM

Manual de utilizare D800W D800W Citiţi în întregime manualul înainte de a utiliza produsul şi păstraţi-l pentru consultare ulterioară. Versiunea A ROM Manual de utilizare D800W D800W Citiţi în întregime manualul înainte de a utiliza produsul şi păstraţi-l pentru consultare ulterioară. Versiunea A ROM Introducere importantă Conţinutul acestui document

Mai mult

Ggestiunea FNUASS

Ggestiunea FNUASS SISTEM INFORMATIC UNIC INTEGRAT AL ASIGURĂRILOR DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA Ggestiunea FNUASS Manual de utilizare Versiune document 1.1 RELEASED Creat: 26-06-2006 Ultima actualizare: 31-07-2009 Acest document

Mai mult

Lucrarea 10

Lucrarea 10 Lucrarea 10. Studierea facilitatilor senzoriale, de calcul si de comunicatie ale unei placi de tip Arduino 1. Obiectivul lucrarii Lucrarea isi propune sa prezinte facilitatile de calcul, senzoriale si

Mai mult

DISPOZITIVE DE INTRARE

DISPOZITIVE DE INTRARE DISPOZITIVE DE INTRARE Tastatura Este un dispozitiv periferic de intrare ce permite utilizatorului sa introducă informații în calculator Introducerea datelor se face prin apăsarea tastelor. La apăsarea

Mai mult

Manual de utilizare Set volan și pedale MG7402

Manual de utilizare Set volan și pedale MG7402 Manual de utilizare Set volan și pedale MG7402 RO MG7402 - Manual de utilizare I. Introducere Vă mulțumim pentru achiziționarea acestui volan de curse realizat pentru console PC. Forma acestuia este asemănătoare

Mai mult

carteInvataturaEd_2.0_lectia5.pdf

carteInvataturaEd_2.0_lectia5.pdf Lect ia3 Diagrame Veitch-Karnaugh 5.1 Noţiuni teoretice Diagramele Veich-Karnaugh (V-K) sunt o modalitate de reprezentare grafică a funcţiilor logice. Pentru o funct ie de N variabile, diagrama corespunz

Mai mult

Metode avansate de gestiune a documentelor și a sistemelor de calcul - LABORATOR 1 -

Metode avansate de gestiune a documentelor și a sistemelor de calcul - LABORATOR 1 - METODE AVANSATE DE GESTIUNE A DOCUMENTELOR ȘI A SISTEMELOR DE CALCUL - LABORATOR 7 - Asist. Diana Florina Șotropa www.cs.ubbcluj.ro/~diana.sotropa 1. Adăugarea unei funcții simple: Lansați Microsoft Excel

Mai mult