Buletin informativ

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Buletin informativ"

Transcriere

1 GOOD, SUFFICIENT BUT WHAT WILL THE FUTURE BRING US? Schimb de idei și învățare Sisteme europene de bunăstare o analiză valoroasă Prezentarea TAP la o conferință științifică internațională Ce anume se urmăreşte prin formarea pentru antreprenoriat? Metodologia formării pentru decidenți din sfera socială TAP atrage atenţia europenilor în 2016 THE GOOD, SUFFICIENT BUT WHAT WILL THE FUTURE GOOD, SUFFICIENT BUT WHAT WILL THE FUTURE BRING US? Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație reflectă numai punctul de vedere al autorilor şi Comisia sau Agenția Națională nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

2 SCHIMB DE IDEI ȘI ÎNVĂȚARE Ruta Pels (MITRA, Estonia) Fotografii de Leonid Smulskiy (MITRA, Estonia) Formarea de scurtă durată a personalului organizată la Torino (Italia) în septembrie 2015 de către Vol.To a fost o experiență de învățare deosebită pentru toți partenerii TAP. Participanții la curs au avut ocazia să se angajeze într-un schimb de idei și să afle lucruri noi despre activitățile partenerilor, să împărtășească bune practici și să dezbată probleme comune, precum și să proiecteze împreună activitățile viitoare ale proiectului. Am parcurs numeroase activități de învățare la acest curs: activități de construire a echipei, Bingo, prezentări în plen, activități de grup, vizită la o școală și întâlnire cu reprezentanți ai unor organizații locale active în sfera socială. Participanții au avut timp să discute, să dezbată, să se cunoască mai bine și să demareze proiectarea metodologiilor de formare pentru atelierele ce urmează să se organizeze unul pentru persoane în risc de sărăcie și unul pentru decidenți din sfera protecției sociale. Activitatea Bingo ne-a ajutat să ne cunoaştem mai bine. Am alocat timp amplu dezbaterilor. Echipa spaniolă a prezentat bune practici din proiectele lor. Activitatea în grupul internațional crește creativitea.

3 Prezentarea programului Life Management realizată de Bert Wissink (LEIDO, Olanda) a fost punctul de atracție maxim al cursului. Am învățat multe despre antreprenoriat în timpul vizitei la o școală profesională. Întâlnirea cu reprezentanţii unor organizații neguvernamentale italiene a ocazionat împărtășirea de bune practici.

4 SISTEME EUROPENE DE BUNĂSTARE O ANALIZĂ VALOROASĂ Unul dintre produsele majore ale primului an de proiect este publicația Modele de securitate socială în câteva țări europene, un document de peste 100 de pagini produs de cei șase parteneri, care își propune să analizeze punctele tari și slabe ale sistemelor de bunăstare din cele șase țări partenere. Publicația cuprinde două părți. Prima parte punctează structura sistemului de protecție socială, acoperind aspectele normative și administrative, politicile sociale, actorii, relațiile și colaborarea între actori, precum și bune practici. A doua parte analizează răspunsurile oferite de 61 de factori de decizie pe marginea a cinci teme investigate prin metoda chestionarului; temele sunt: rolul instituției în combaterea sărăciei, relațiile între instituții și colaborarea interinstituțională, soluții eficiente la problema sărăciei, obstacolele în combaterea sărăciei și antreprenoriatul ca mijloc de combatere a sărăciei. Concluziile la care au ajuns partenerii au scos în evidență cinci aspecte esențiale: 1. Unele instituții și organizații încearcă să inoveze modalitățile de sprijin pentru persoane în sărăcie, dar abordările sunt încă deseori prea birocratice; 2. În niciuna dintre țările partenere colaborarea interinstituțională nu este încă o realitate; în toate țările este nevoie de cooperare mult mai bună între instituțiile și organizațiile implicate în combaterea sărăciei; 3. Formarea, învățarea sunt considerate modalități esențiale de prevenire a sărăciei și excluziunii sociale; 4. Multe persoane nu beneficiază suficient de măsurile de securitate socială din cauză că nu își cunosc drepturile ca cetățeni; 5. Majoritatea factorilor de decizie întrebați au avut păreri favorabile despre antreprenoriat (dezvoltarea abilităților și spiritului de antreprenor) ca instrument de combatere a sărăciei și excluziunii sociale. Calitatea analizei a fost subliniată de către profesorul Giancarlo Rovati, directorul Departamentului de Sociologie de la Università Cattolica del Sacro Cuore din Milano, în comentariile oferite pe marginea studiului: Proiectul TAP este o contribuție importantă în ce privește evidențierea nevoii de a adopta așa-numite sisteme de bunăstare plurală, bazate pe parteneriate active între instituții, organizații sociale și asociații pro-sociale, care au capacitatea de a interveni în moduri flexibile și la timp în situații impredictibile provocatoare. Versiunea completă a cercetării este disponibilă în 7 limbi în Repository de pe pagina web Get the files. Prezentarea proiectului TAP în fața asociațiilor de voluntari din Torino (25/09/2015)

5 PREZENTAEREA TAP PLA O CONFERINȚĂ ȘTIINȚIFICĂ INTERNAȚIONALĂ Problema sărăciei și excluziunii sociale în Polonia comparativ cu situația din câteva state UE - constatări raport prezentat la o conferință internațională organizată în Polonia. Carpathian State School din Jasło a găzduit o conferință pe tema schimbărilor sociale și economice actuale. Evenimentul a prilejuit dezbateri referitoare la provocările schimbărilor sociale și economice și a reunit reprezentanți, oameni de știință din mai multe țări, inclusiv Ucraina și Slovacia. În timpul dezbaterilor, s-a prezentat raportul rezultat din proiectul TAP Together Against Poverty. Prezentarea intitulată Problema sărăciei și excluziunii sociale în Polonia comparativ cu situația din câteva state UE - constatări s-a referit la concluziile principale ale cercetării realizate în cursul proiectului. Scopul principal al prezentării a fost să explice participanților de la conferință caracterul specific al sărăciei din Polonia, comparativ cu cea din câteva state UE. Prezentarea cadrului teoretic referitor la problema sărăciei și excluziunii sociale a fost urmată de metodologia cercetării, precum și principalele rezultate, atât calitative, cât și cantitative. Participanții s-au arătat interesați de rezultatele proiectului și au manifestat dorința de a participa la atelierul ce urmează să se organizeze în cadrul proiectului pe viitor. Raportul va fi publicat în jurnalul științific Zeszyty Naukowe Podkarpackiej Szkoły Wyższej (ISSN : ).

6 CE ANUME SE URMĂREȘTE PRIN FORMAREA PENTRU ANTREPRENORIAT? În cursul elaborării curriculumului formării în domeniul antreprenoriatului, formare adresată persoanelor în situație de sărăcie și excluziune socială sau în risc de a deveni sărace și excluse, am realizat o trecere în revistă a unor documente de politici europene și ale Băncii Mondiale referitor la antreprenoriat și formare pentru antreprenoriat. Scopul urmărit a fost de a fundamenta decizia referitoare la rezultatele vizate ale învățării pentru a permite proiectarea programului de formare bazat pe cele mai recente conceptualizări. Ce este, așadar, antreprenoriatul? Recomandarea 2006/962/EC, Competențe cheie pentru învățarea de-a lungul întregii vieți, include spirit de inițiativă și antreprenoriat ca una dintre cele opt competențe cheie, definind-o ca fiind abilitatea de a transpune ideile în acțiune, pe când programul Erasmus+ vorbește despre inițiativă și antreprenoriat ca o abilitate orizontală. Ce urmărește formarea pentru dezvoltarea antreprenoriatului? Conform publicației Entrepreneurship in Higher Education, Especially within Non-Business Studies (Comisia Europeană, 2008), scopul ar trebui să fie să se dezvolte capacități și atitudini (mindsets) antreprenoriale benefice economiei prin promovarea creativității, a inovării și a auto-ocupării. Experții Băncii Mondiale afirmă că obiectivul educației și formării antreprenoriale este să ofere individului atitudini și abilități antreprenoriale care să sprijine participarea și performanța într-o gamă de activități antreprenoriale (Robb et al., 2014, p.13). Redăm mai jos rezultatele vizate ale educației antreprenoriale (Eurydice, martie 2012) folosite ca referință în studii recente la nivel european. În programul nostru de formare, ne propunem să urmărim rezultate ale învățării care răspund nevoilor de învățare ale participanților la formările oferite în cursul proiectului.

7 METODOLOGIA FORMĂRII PENTRU DECIDENȚI DIN SFERA SOCIALĂ Proiectul Împreună împotriva sărăciei va elabora o metodologie a atelierelor de formare pentru decidenți din sfera socială În cadrul acestei acțiuni, se va realiza o selecție atentă a temelor celor mai relevante. Acestea vor fi alese din domeniul abordărilor practice ale problemelor legate de sărăcie, mecanismele de intrare și de ieșire din sărăcie, particularitățile în fiecare țară vizată, precum și modelele de securitate socială. Temele vor fi selectate conform scopului general îmbogățirea cunoștințelor, schimbul de informații și formularea de recomandări pentru schimbare (îmbunătățiri care să vizeze practicile sistemelor din fiecare țară). În timpul cursului de formare de la Torino, în sesiunea alocată produsului 4, s-au formulat unele propuneri: Scopul cursului: dezvoltarea abilităților de coaching pentru personalul care lucrează cu beneficiarii sistemului de securitate socială în vederea dezvoltării capacității instituționale (noi metodologii) de abordare a beneficiarilor. Conținut: program de coaching, formularea scopurilor personale și profesionale, studii de caz etc. Competențele majore vizate vor fi: ascultarea activă, rezolvarea de probleme, abilități de învățare/ de reflecție, formularea obiectivelor, gestionarea emoțiilor, abilități de colaborare și de inter-relaționare. Metode: sesiuni de coaching, activități de grup, învățare în colaborare. Evaluare: autoevaluare (a abilităților de coaching), soluții oferite pentru unele cazuri (studii de caz soluționate).

8 TAP ATRAGE ATENȚIA EUROPENILOR ÎN 2016 Proiectul TAP prezintă mare interes pentru Olanda. Evident, problemele sărăciei și excluziunii sociale sunt mai puțin grave decât în celelalte țări din parteneriat, dar știm că și la noi sunt multe persoane care se confruntă cu dificultăți. Există mai puțini bani pentru a sprijini săracii și pe cei excluși social și sunt mai multe fonduri pentru a plăti unele servicii, chiria unei locuințe, servicii de îngrijire a sănătății și asemenea costuri care afectează pe fiecare cetățean olandez. Rolul municipalităților va fi din ce în ce mai important în anii care urmează, știind că guvernul central nu mai e forul responsabil pentru reglementarea sprijinului pentru grupuri specifice sprijin care este esențial pentru persoanele în cauză. Guvernul, prin Ministerul Afacerilor Sociale, este însă responsabil pentru strategia națională, pentru alocarea bugetară generală și acordurile cu municipalitățile referitor la modul în care gestionează bugetele. De aceea am contactat acest minister pentru a informa un grup de funcționari publici despre proiect, despre scopurile urmărite formulate pe baza cercetării realizate și despre planurile de a elabora cursuri pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale. Rezultatul acestei informări a fost foarte interesant pentru noi și pentru întregul proiect. În primul rând, am fost invitați să ne alăturăm unui grup de lucru condus de Secretarul de Stat pentru Afaceri Sociale. Membrii acestui grup de lucru sunt implicați în combaterea sărăciei în Olanda. Persoanele provin din diferite medii: Caritas, Salvation Army, Asociația pentru Băncile de Alimente etc. Următoarea întâlnire va avea loc în decembrie 2015, iar prezentarea proiectului TAP, a scopurilor urmărite și a activităților desfășurate se află pe agenda acestei întâlniri. În plus, după cum se știe, Olanda urmează să preia președinția Uniunii Europene în prima jumătate a anului Aceasta înseamnă că Ministerul Afacerilor Sociale este dornic să organizeze activități internaţionale cu focalizare pe sărăcie și excluziune socială în Europa. Același for va găzdui în Haga, în iunie 2016, a conferință organizată de European Social Network (ESN), unde vor avea loc ateliere și unde vom oferi sprijinul nostru organizatorilor propunându-le să includă una sau două ateliere despre proiectul TAP. În următoarele luni vom oferi mai multe informații despre aceste dezvoltări pozitive pentru diseminarea rezultatelor și produselor proiectului nostru în rândul statelor europene, către reprezentanți la nivel înalt. În plus, în iunie am discutat despre proiectul nostru la Amsterdam, la o conferință cu participanți din SUA. Și aceștia au manifestat interes, ținând cont de faptul că sărăcia este o problemă semnificativă și în SUA Conferința din iunie 2015 cu un grup din SUA

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last Profilul formatorului secolului XXI Prezentul document este un rezumat al studiului de cercetare O1 - Profilul formatorului secolului XXI Pentru a defini profilul formatorilor VET, cercetarea a analizat

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Inovarea socialÄ… final.pptx

Microsoft PowerPoint - Inovarea socialÄ… final.pptx INOVAREA SOCIALA Proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 VESTART Arta antreprenoriatului POCU/82/3/7/105729 CAPITOL 1 IN CONTEXTUL EUROPEAN 1 Inovarea socială devine tot mai

Mai mult

O viziune privind viitorul 1 Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate după 2021 Rezoluţie, Bucureşti martie 2019 Noi: Cei 125 de participanţi

O viziune privind viitorul 1 Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate după 2021 Rezoluţie, Bucureşti martie 2019 Noi: Cei 125 de participanţi O viziune privind viitorul 1 Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate după 2021 Rezoluţie, Bucureşti 12-15 martie 2019 Noi: Cei 125 de participanţi 2 din 24 de ţări 3 reuniţi la evenimentele comune

Mai mult

Școala Națională de Studii Politice și Administrative Plan operațional al SNSPA (2014) Aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 65 din Bucureșt

Școala Națională de Studii Politice și Administrative Plan operațional al SNSPA (2014) Aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 65 din Bucureșt Plan operațional al SNSPA () Aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 65 din 29.05. București 1 1. Introducere Prezentul Plan reprezintă operaţionalizarea scopurilor, valorilor, principiilor şi direcţiilor

Mai mult

Microsoft Word - 0. Introducere.docx

Microsoft Word - 0. Introducere.docx (motivație, context, scop, obiectiv, metodologie) Motivație Strategia de dezvoltare a municipiului Pitești reprezintă instrumentul de planificare strategică și orientare de perspectivă pe termen mediu

Mai mult

RE_QO

RE_QO Parlamentul European 2014-2019 Document de ședință B8-1126/2016 19.10.2016 PPUNERE DE REZOLUȚIE depusă pe baza întrebării cu solicitare de răspuns oral B8-1803/2016 în conformitate cu articolul 128 alineatul

Mai mult

RAPORT ACTIVITATE 2014 Despre REPER Activitatile din anul Bugete și finanțatori

RAPORT ACTIVITATE 2014 Despre REPER Activitatile din anul Bugete și finanțatori RAPORT ACTIVITATE 2014 Despre REPER21... 2 Activitatile din anul 2014... 2 Bugete și finanțatori... 5 1 1. Despre REPER21 Promovam Dezvoltarea Durabilă și Responsabilitatea Socială! Acțiunile asociației

Mai mult

Ministerul Educaţiei Naţionale Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior Beneficiar: Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia

Ministerul Educaţiei Naţionale Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior Beneficiar: Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia Ministerul Educaţiei Naţionale Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior Beneficiar: Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia MECANISME ȘI INSTRUMENTE DE CORELARE A OFERTEI EDUCAȚIONALE

Mai mult

Anexa 45

Anexa 45 A u B ROMÂNIA Ministerul Educaţiei Naționale Universitatea ARTIFEX din Bucureşti Acreditată prin Legea nr.133/2005 Str. Economu Cezărescu nr. 47, sector 6, București Telefoane: 021.316.61.67; 021.316.61.68;

Mai mult

Microsoft Word - TIC_tehnoredactare_12.doc

Microsoft Word - TIC_tehnoredactare_12.doc Anexa nr. la ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi inovării nr. /. MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII PROGRAME ŞCOLARE TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ŞI A COMUNICAŢIILOR (Tehnoredactare asistată

Mai mult

Microsoft PowerPoint - prezentare proces autoevaluare EUA.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - prezentare proces autoevaluare EUA.ppt [Compatibility Mode] AUTOEVALUAREA INTERNĂ în vederea evaluării interna ionale a ANMB de către IEP al EUA Evaluare interna ională -ini ierea procedurii - Transmiterea formularului de aplicație la EUA 25 mai 2012; Instruirea

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TRAINING ONLINE PROIECT UNIVERSITATEA ANTREPRENORIALĂ Administrarea instrumentului HEINNOVATE în instituțiile de învățământ superior Octombrie 2016 Un proiect susținut financiar de: Structură training

Mai mult

Sprijinul oferit de Comisia Europeană pentru această publicație nu constituie o interferență în conținutul acesteia, care reflectă exclusiv punctul de

Sprijinul oferit de Comisia Europeană pentru această publicație nu constituie o interferență în conținutul acesteia, care reflectă exclusiv punctul de Sprijinul oferit de Comisia Europeană pentru această publicație nu constituie o interferență în conținutul acesteia, care reflectă exclusiv punctul de vedere al autorilor, iar Comisia nu poate fi considerată

Mai mult

Active citizenship in community cetățenia activă în comunitate

Active citizenship in community   cetățenia activă în comunitate Active Citizenship 2018-1-RO01-KA105-048936 1.Be in action - joc de rol prin care participanții intra in diverse roluri (decidenți, petitționari, militanți, voluntari, etc.) încercând să rezolve diverse

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2017) 769 final 2017/0347 (COD) Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de abr

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2017) 769 final 2017/0347 (COD) Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de abr COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 19.12.2017 COM(2017) 769 final 2017/0347 (COD) Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 256/2014 al Parlamentului

Mai mult

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest formular online (http://bit.ly/civit-a1) până la data de

Mai mult

Draft council conclusions Austrian Presidency

Draft council conclusions Austrian Presidency Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 14 iunie 2019 (OR. en) 10354/19 SOC 485 EMPL 374 SAN 304 REZULTATUL LUCRĂRILOR Sursă: Data: 13 iunie 2019 Destinatar: Secretariatul General al Consiliului Delegațiile

Mai mult

programă şcolară pentru clasa a 11a, liceu

programă şcolară pentru clasa a 11a, liceu Anexă la OMECI nr. 5099 din 09.09.2009 MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII PROGRAME ŞCOLARE TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ŞI A COMUNICAŢIILOR (Sisteme de gestiune a bazelor de date) CLASA A XII-A CICLUL

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 25.1.2017 A8-0389/21 21 Punctul 54 54. recomandă reducerea valorilor subvențiilor în sectorul cooperării școlare, în favoarea numărului de proiecte subvenționate, pentru a subvenționa în mod direct schimburile

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 21 iunie 2018 (OR. en) 10306/18 SOC 431 EDUC 264 NOTĂ Sursă: Data: 21 iunie 2018 Destinatar: Secretariatul Gener

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 21 iunie 2018 (OR. en) 10306/18 SOC 431 EDUC 264 NOTĂ Sursă: Data: 21 iunie 2018 Destinatar: Secretariatul Gener Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 21 iunie 2018 (OR. en) 10306/18 SOC 431 EDUC 264 NOTĂ Sursă: Data: 21 iunie 2018 Destinatar: Secretariatul General al Consiliului Delegațiile Nr. doc. ant.: 9724/18

Mai mult

3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O r

3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O r 3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O regiune în care oamenii cred și participă colectiv,

Mai mult

Diapozitivul 1

Diapozitivul 1 Erasmus+ - Key Action 2 - Capacity Building in the Field of Youth Stand Against Drugs SADs Club Kiwanis, Vaslui Colegiul Naţional Ienachiţă Văcărescu Organizaţii partenere: 1. Terram Pacis, Tromso, Norvegia

Mai mult

” Olăritul-meșteșug tradiţional, dar cu aplicabilitate în viaţa de zi cu zi”

” Olăritul-meșteșug tradiţional, dar cu aplicabilitate în viaţa de zi cu zi” Pas cu pas spre viața activă-vizită la Politehnica București Numele și adresa unității de învățământ:liceul Teoretic Petru Cercel, Târgoviște, str. lt. Pârvan Popescu, nr.94, județul Dâmbovița; Nivelul

Mai mult

Ghid evaluare _revizuit_[1], 22 nov 12 _1_

Ghid evaluare _revizuit_[1], 22 nov 12 _1_ Programul de EvaIuare Instituţională Proiect Pregătite pentru inovare, pregătite pentru o mai mare satisfacere a nevoilor locale. Calitate şi diversitate în universităţile din România Instrucţiuni pentru

Mai mult

Chirita Ioan Ciprian - Curriculum Vitae (2019)

Chirita Ioan Ciprian - Curriculum Vitae  (2019) Coordonarea unui numar de 164 de persoane din cadrul celor doua secții subordonate: Secția de Administrare Clădiri şi Secția de curățenie; Urmărirea desfăşurării contractelor asociațiilor administrate

Mai mult

A 8a vizită de bune practici LODZKIE, POLONIA Marshal Office of Lodzkie Region februarie 2018 Martie 2019, Cluj-Napoca

A 8a vizită de bune practici LODZKIE, POLONIA Marshal Office of Lodzkie Region februarie 2018 Martie 2019, Cluj-Napoca A 8a vizită de bune practici LODZKIE, POLONIA Marshal Office of Lodzkie Region 27-28 februarie 2018 Martie 2019, Cluj-Napoca Participanți 27 28 febr 2018 43 de participanţi din 8 ţări (Spania, Franța,

Mai mult

274 PLURAL Vol. 4, nr. 2, 2016 Conferinţa Educaţia privind drepturile omului/copilului: obiective, finalităţi şi realităţi, ediția a II-a, Chișinău, 9

274 PLURAL Vol. 4, nr. 2, 2016 Conferinţa Educaţia privind drepturile omului/copilului: obiective, finalităţi şi realităţi, ediția a II-a, Chișinău, 9 274 PLURAL Vol. 4, nr. 2, 2016 Conferinţa Educaţia privind drepturile omului/copilului: obiective, finalităţi şi realităţi, ediția a II-a, Chișinău, 9 decembrie 2016 Studierea drepturilor omului/copilului

Mai mult

Research methods

Research methods Schimbarea paradigmei educaționale: de la predare la învățare Erik de Graaff Departmentul Planificare degraaff@plan.aau.dk Agenda Paradigma educațională tradițională Trecerea de la predare la învățare

Mai mult

RE_QO

RE_QO Parlamentul European 2014-2019 Document de ședință B8-1133/2016 19.10.2016 PPUNERE DE REZOLUȚIE depusă pe baza întrebării cu solicitare de răspuns oral B8-1803/2016 în conformitate cu articolul 128 alineatul

Mai mult

PROGRAMUL DE DEZVOLTARE PROPUS PENTRU MANDATUL Încă de la înființarea în anul 1990, A.I.C.P.S. a reunit membrii marcanți ai ingineriei român

PROGRAMUL DE DEZVOLTARE PROPUS PENTRU MANDATUL Încă de la înființarea în anul 1990, A.I.C.P.S. a reunit membrii marcanți ai ingineriei român PROGRAMUL DE DEZVOLTARE PROPUS PENTRU MANDATUL 2019-2021 Încă de la înființarea în anul 1990, A.I.C.P.S. a reunit membrii marcanți ai ingineriei românești, mentori și promotori ai unei școli moderne de

Mai mult

R O M Â N I A MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * COLEGIUL PARTIC

R O M Â N I A MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * COLEGIUL PARTIC R O M Â N I A MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * COLEGIUL PARTICULAR VASILE GOLDIŞ ARAD C.F. 29602616, ARAD, str. Feleacului,

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ Hotărâre privind aprobarea standardelor de autorizare de funcţionare provizorie, a standardel

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ Hotărâre privind aprobarea standardelor de autorizare de funcţionare provizorie, a standardel NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ Hotărâre privind aprobarea standardelor de autorizare de funcţionare provizorie, a standardelor de acreditare, a standardelor de referință și a

Mai mult

Universitățile românești participă la NAFSA 2019, evenimentul educațional internațional al anului Numărul 4 Aprilie 2019 La inițiativa Consiliului Naț

Universitățile românești participă la NAFSA 2019, evenimentul educațional internațional al anului Numărul 4 Aprilie 2019 La inițiativa Consiliului Naț Universitățile românești participă la NAFSA 2019, evenimentul educațional internațional al anului Numărul 4 Aprilie 2019 La inițiativa Consiliului Național al Rectorilor din România, universitățile din

Mai mult

ISJ BISTRIȚA-NĂSĂUD ASOCIAȚIA AUTISM CCD BISTRIȚA-NĂSĂUD CONSILIUL JUDEȚEAN ȘCOALA GIMNAZIALĂ EUROPA BISTRIȚA BISTRIȚA-NĂSĂUD NR. 4 BISTRIȚA Titlul pr

ISJ BISTRIȚA-NĂSĂUD ASOCIAȚIA AUTISM CCD BISTRIȚA-NĂSĂUD CONSILIUL JUDEȚEAN ȘCOALA GIMNAZIALĂ EUROPA BISTRIȚA BISTRIȚA-NĂSĂUD NR. 4 BISTRIȚA Titlul pr Studiu privind gradul de integrare al persoanelor cu dificultăți de învățare În cadrul proiectului,,dezvoltare de strategii și politici pentru a acorda șanse egale copiilor aparţinând grupurilor vulnerabile

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 518 2018-07-12 Guvernul României privind acordarea de stimulente financiare Monitorul Oficial al absolvenţilor care au obţinut media 10 la evaluarea României nr 607 naţională pentru absolvenţii

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE SECŢIUNEA 1 Titlul proiectului de act normativ SECŢIUNEA A 2-A Motivul emiterii actului normativ 1. Descrierea situaţiei actuale 1 1. Acte comunitare în cauză 2. Schimbări preconizate NOTĂ DE FUNDAMENTARE

Mai mult

Microsoft Word - ECVET Agent Summary Exploration Study Report_Final Version_RO.docx

Microsoft Word - ECVET Agent Summary Exploration Study Report_Final  Version_RO.docx Raport de sinteză Studiu experimental ECVET Agent Pregătit de către parteneriatul Meath Februarie 2015 Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie [comunicare] reflectă

Mai mult

Impactul migrației asupra pieței muncii la nivel european. Cum răspunde România noilor provocări? Sala de conferințe a Institutului European din Româ

Impactul migrației asupra pieței muncii la nivel european. Cum răspunde România noilor provocări?  Sala de conferințe a Institutului European din Româ Impactul migrației asupra pieței muncii la nivel european. Cum răspunde România noilor provocări? Sala de conferințe a Institutului European din România (Bdul Regina Elisabeta nr. 7-9, et.4) 9 martie 2017

Mai mult

FP-05-01

FP-05-01 Hotărâre 1155 2014-12-23 Guvernul României pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 Monitorul Oficial al României nr 19 din 2015-01-12 NOTĂ DE FUNDAMENTARE la Hotărârea

Mai mult

Ținta 1 Perfecționarea sistemului de formare continuă a resurselor umane din școală pentru asigurarea calității învățământului profesional și tehnic î

Ținta 1 Perfecționarea sistemului de formare continuă a resurselor umane din școală pentru asigurarea calității învățământului profesional și tehnic î Ținta 1 Perfecționarea sistemului de formare continuă a resurselor umane din școală pentru asigurarea calității învățământului profesional și tehnic în vederea integrării profesionale a absolvenților.

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Eveniment organizat cu sprijinul Expo-conferinta Smart Cities of Romania este un eveniment anual organizat de catre Comitetul National Roman al Consililului Mondial al Energiei, ITS Romania, Asociatia

Mai mult

ERASMUS RO01-KA IULIE 2018 IANUARIE 2019 ACTIVE CITIZENSHIP ÎN CIFRE 6 luni de proiect, 6 clipuri, 7 organizații partenere din 7 țăr

ERASMUS RO01-KA IULIE 2018 IANUARIE 2019 ACTIVE CITIZENSHIP ÎN CIFRE 6 luni de proiect, 6 clipuri, 7 organizații partenere din 7 țăr ERASMUS+ 2018-1-RO01-KA105-048936 IULIE 2018 IANUARIE 2019 ACTIVE CITIZENSHIP ÎN CIFRE 6 luni de proiect, 6 clipuri, 7 organizații partenere din 7 țări, 7 pagini de internet, 8 stakeholderi, peste 21 activități

Mai mult

Modalităţi de abordare a învăţării din perspectiva formării competenţelor de lectură la elevi

Modalităţi de abordare a învăţării din perspectiva formării competenţelor de lectură la elevi LLP- LdV/VETPRO/2013/RO/097 Îmbunătățirea competențelor personalului din învățământul preuniversitar în scriere și management de proiect, în scopul accesarii de fonduri europene în perioada de programare

Mai mult

ROMÂNIA JUDEŢUL ILFOV CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind participarea Consiliului Judeţean Ilfov în cadrul proiectului Regiuni pentru Reci

ROMÂNIA JUDEŢUL ILFOV CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind participarea Consiliului Judeţean Ilfov în cadrul proiectului Regiuni pentru Reci ROMÂNIA JUDEŢUL ILFOV CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind participarea Consiliului Judeţean Ilfov în cadrul proiectului Regiuni pentru Reciclare (R4R) în cadrul Programului de Cooperare Interregională

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 28.3.2019 COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea ce privește aderarea la Convenția internațională a

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Proiectul SANSE Stimularea Antreprenoriatului si Ocuparii in Regiunea Sud-Est 1 Incadrare proiect Programul Operational Capital Uman POCU 2014-2020 Axa prioritara: 3 Locuri de muncă pentru toţi Obiectivul

Mai mult

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Adresă Telefon E-mail Naţionalitate Blanaru, Constantin-Adrian română Data naşterii 13.09.1972 Sex Masculin Experienţa profesională Aprilie

Mai mult

Decizia Senatului 523/ modificat prin decizia nr Anexa 7. PROCEDURA DE EVALUARE INTERNĂ A PROGRAMELOR DE STUDII DE LICENȚĂ 1. Scopul S

Decizia Senatului 523/ modificat prin decizia nr Anexa 7. PROCEDURA DE EVALUARE INTERNĂ A PROGRAMELOR DE STUDII DE LICENȚĂ 1. Scopul S Decizia Senatului 523/2007.07.19 modificat prin decizia nr. 1781 Anexa 7. PROCEDURA DE EVALUARE INTERNĂ A PROGRAMELOR DE STUDII DE LICENȚĂ 1. Scopul Scopul acestei proceduri este de a stabili modul de

Mai mult

PROMOTORI PENTRU DEMOCRAȚIE EUROPEANĂ 1. Introducere Metodologie de desfăşurare şi Regulament de înscriere şi participare Prezentul Regulament stabile

PROMOTORI PENTRU DEMOCRAȚIE EUROPEANĂ 1. Introducere Metodologie de desfăşurare şi Regulament de înscriere şi participare Prezentul Regulament stabile PROMOTORI PENTRU DEMOCRAȚIE EUROPEANĂ 1. Introducere Metodologie de desfăşurare şi Regulament de înscriere şi participare Prezentul Regulament stabilește condițiile de înscriere şi participare la cea de-a

Mai mult

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN PRAHOVA LICEUL TEORETIC AUREL VLAICU,ORAȘUL BREAZA, STR. REPUBLICII, NR. 69 TEL

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN PRAHOVA LICEUL TEORETIC AUREL VLAICU,ORAȘUL BREAZA, STR. REPUBLICII, NR. 69 TEL MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN PRAHOVA LICEUL TEORETIC AUREL VLAICU,ORAȘUL BREAZA, STR. REPUBLICII, NR. 69 TEL. 0244340627, FAX 0244340907 e-mail: lic_vlaicu@yahoo.com web

Mai mult

ACADEMIA ROMÂNĂ,,Dezvoltarea capacității Ministerului Educației Naționale de monitorizare și prognoză a evoluției învățământului superior în raport cu

ACADEMIA ROMÂNĂ,,Dezvoltarea capacității Ministerului Educației Naționale de monitorizare și prognoză a evoluției învățământului superior în raport cu ACADEMIA ROMÂNĂ,,Dezvoltarea capacității Ministerului Educației Naționale de monitorizare și prognoză a evoluției învățământului superior în raport cu piața muncii, cod SIPOCA 3 Rezultat R2: Analiză realizată

Mai mult

Microsoft Word - L. Orban_előadas - ROMANUL nov. 3.DOC aq.doc

Microsoft Word - L. Orban_előadas - ROMANUL nov. 3.DOC aq.doc DISCURS/ Embargo : 3.11.2007 - Leonard Orban Comisar european pentru multilingvism Asigurarea încrederii în învăţarea limbilor străine Conferinţă, Universitatea din Bucureşti Bucureşti, 3 noiembrie 2007

Mai mult

Copy of Romania CoOp Cover

Copy of Romania CoOp Cover CooPRezumat al Raportului Național despre colaborarea dintre IMM-uri și organizații de tineret din România STUDY Acest studiu a fost realizat în cadrul proiectului Cooperate to Operate bringing together

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 377 2017-05-25 Guvernul României privind aprobarea plăţii contribuţiei voluntare a României, în lei, la fondul fiduciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru acoperirea cheltuielilor de participare

Mai mult

Anexa nr

Anexa nr Expunere de motive Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind aprobarea contribuției financiare anuale a României la bugetul Centrului European de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor

Mai mult

UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ȘI ȘTIINȚELE EDUCAȚIEI ȘCOALA DOCTORALĂ DE EDUCAȚIE, REFLECȚIE, DEZVOLTARE Program de

UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ȘI ȘTIINȚELE EDUCAȚIEI ȘCOALA DOCTORALĂ DE EDUCAȚIE, REFLECȚIE, DEZVOLTARE Program de UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ȘI ȘTIINȚELE EDUCAȚIEI ȘCOALA DOCTORALĂ DE EDUCAȚIE, REFLECȚIE, DEZVOLTARE Program de optimizare a pregătirii academice iniţiale, pentru

Mai mult

Vizat,

Vizat, PREZENTARE CCMP EUROPROJECT SLATINA Asociaţia Centrul de Consultanţă şi Management al Proiectelor EUROPROJECT din Slatina, prin serviciile de informare şi consiliere profesională, asistenţă, mediere şi

Mai mult

Strategia CEAC

Strategia CEAC I. INTRODUCERE În conformitate cu prevederile legale privind asigurarea calităţii educaţiei, se constituie şi funcţionează Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii Educaţiei în Colegiul Tehnic

Mai mult

Atributele profesorului mentor Autor: prof. Hossu Cristina Ioana 2017

Atributele profesorului mentor Autor: prof. Hossu Cristina Ioana 2017 Atributele profesorului mentor Autor: prof. Hossu Cristina Ioana 2017 Mentoratul este o relaţie care are loc într-un mediu de confort şi siguranţă în care învăţarea şi experimentarea au loc prin analiză,

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 ANEXE la Propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULU

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 ANEXE la Propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULU COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 30.5.2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 ANEXE la Propunerea de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a programului Europa creativă (2021-2027)

Mai mult

09-ppt-2018-capac

09-ppt-2018-capac SEMINAR IMPORTANȚA ANALIZEI SWOT PENTRU SUCCESUL AFACERII Analiza SWOT presupune stabilirea calitatilor firmei dvs, defectele, oportunitatile de piata si amenintarile 1 Analiza SWOT ofera o radiografie

Mai mult

În atenţia:

În atenţia: Aprobat de AGA a Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov din 19.04.2018 Propunere activități 2018 Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov Scopul Agenţiei este de a facilita cooperarea

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 5 martie 2018 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2017/0244 (NLE) 6779/18 NOTĂ SOC 117 EMPL 87 ECOFIN 203 EDUC 87

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 5 martie 2018 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2017/0244 (NLE) 6779/18 NOTĂ SOC 117 EMPL 87 ECOFIN 203 EDUC 87 Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 5 martie 2018 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2017/0244 (NLE) 6779/18 NOTĂ SOC 117 EMPL 87 ECOFIN 203 EDUC 87 JEUN 24 Sursă: Comitetul Reprezentanților Permanenți

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Implementarea proiectului PBLMD la Universitatea de Stat din Moldova Şedinţa de monitorizare a proiectului organizată de Oficiul Naţional Erasmus+ May 29, 2017 This project has been funded with support

Mai mult

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREȘTI Facultatea de Management Departamentul: Management TEZĂ DE ABILITARE STRATEGII DE PERFORMANȚĂ ȘI IMPLICAȚII PEN

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREȘTI Facultatea de Management Departamentul: Management TEZĂ DE ABILITARE STRATEGII DE PERFORMANȚĂ ȘI IMPLICAȚII PEN ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREȘTI Facultatea de Management Departamentul: Management TEZĂ DE ABILITARE STRATEGII DE PERFORMANȚĂ ȘI IMPLICAȚII PENTRU POLITICA DE MEDIU Candidat: Conf. univ. dr. Cristian

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE EXPUNERE DE MOTIVE SECŢIUNEA 1 TITLUL PROIECTULUI DE ACT NORMATIV : Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile SECŢIUNEA A 2-A MOTIVUL EMITERII ACTULUI

Mai mult

CONFLICTUL DE INTERESE

CONFLICTUL DE INTERESE SITUAȚIA CENTRALIZATĂ A DATELOR CONFORM CHESTIONARELOR DE FEED- BACK COMPLETATE DE PARTICIPANȚI DATE CENTRALIZATE GRUPUL ȚINTĂ: 87 PARTICIPANȚI au fost analizate 80 de chestionare de feed-back completate

Mai mult

CURRICULUMUL ȘI METODOLOGIA CURSULUI DE FORMARE PENTRU DECIDENȚI ȘI PRACTICIENI DIN DOMENIUL ASISTENȚEI SOCIALE Selina Martin Cano Fotografie: ptrabat

CURRICULUMUL ȘI METODOLOGIA CURSULUI DE FORMARE PENTRU DECIDENȚI ȘI PRACTICIENI DIN DOMENIUL ASISTENȚEI SOCIALE Selina Martin Cano Fotografie: ptrabat CURRICULUMUL ȘI METODOLOGIA CURSULUI DE FORMARE PENTRU DECIDENȚI ȘI PRACTICIENI DIN DOMENIUL ASISTENȚEI SOCIALE Selina Martin Cano Fotografie: ptrabattoni (pixabay.com), CC0 Public Domain Licenţă Creative

Mai mult

A_EESC INFO-TRA-ro

A_EESC INFO-TRA-ro Ce este CESE? Un organ consultativ care reprezintă societatea civilă Parlamentul European, Consiliul și Comisia sunt asistate de un Comitet Economic și Social și de un Comitet al Regiunilor, care exercită

Mai mult

Str

Str HCA 53/05.09.2017 Director, Prof. Velicu Laurentiu STRATEGIA EVALUĂRII ŞI ASIGURĂRII CALITĂŢII EDUCAŢIEI IN LICEUL TEORETIC CAROL I FETESTI pentru perioada 2017-2020 1 SUMAR I. INTRODUCERE Misiunea CEAC

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea şi funcționarea Poliției de Frontieră Române

Mai mult

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr /2013 privind declararea de interes public ş

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr /2013 privind declararea de interes public ş Hotărâre 232 2017-04-12 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.093/2013 privind declararea de interes public şi de importanţă naţională a Campionatului European

Mai mult

COMUNA ȘIRNA ÎN TOPUL LOCALITĂȚILOR CU SERVICII NOI DE BIBLIOTECĂ Fără să știm, roadele Bibliotecii Comunale Șirna au început să fie strânse în coșul

COMUNA ȘIRNA ÎN TOPUL LOCALITĂȚILOR CU SERVICII NOI DE BIBLIOTECĂ Fără să știm, roadele Bibliotecii Comunale Șirna au început să fie strânse în coșul COMUNA ȘIRNA ÎN TOPUL LOCALITĂȚILOR CU SERVICII NOI DE BIBLIOTECĂ Fără să știm, roadele Bibliotecii Comunale Șirna au început să fie strânse în coșul Biblionet încă din anul 2011, când au fost aduse în

Mai mult

Prezentare KICK OFF MEETING

Prezentare KICK OFF MEETING Document Name SADs Agreement: 589583-EPP-1-2017-1-NO-EPPKA2-CBY-ACPALA PREZENTARE KICK OFF MEETING Author: Zepisi Simona Valinda The Consortium: P.1. Terram Pacis - Norway P.2. Comitato d'intesa - Italy

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program FIŞA DISCIPLINEI 1.1 Instituţia de învăţământ superior UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI 1.2 Facultatea/Departamentul FACULTATEA DE GEOGRAFIE 1.3 Catedra DEPARTAMENTUL DE GEOGRAFIE UMANĂ

Mai mult

newsletter 4 VARAZDIN- spahco -romanian

newsletter 4 VARAZDIN- spahco -romanian NEWSLETTER NR 4 INTALNIREA SPAHCO CU TEMA "COMUNTATI SANATOASE" Varaždin 23-24 th Octombrie 2017 Croatia Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă

Mai mult

PROIECT EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind Statutul funcționarilor publici și evidența personalului bugeta

PROIECT EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind Statutul funcționarilor publici și evidența personalului bugeta EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind Statutul funcționarilor publici și evidența personalului bugetar din administrația publică Secţiunea a 2-a Motivul emiterii

Mai mult

Microsoft Word - Ghid_practica_2009.doc

Microsoft Word - Ghid_practica_2009.doc Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică Ediția: 1 Revizia: 0 An universitar 2018-2019 Forma de învățământ ID Pagina 1 din 13 I. INFORMAȚII UTILE

Mai mult

Dr.psih.Doru Dima Candidat LEGAL la Preşedinţia Colegiului Psihologilor din România PLAN MANAGERIAL Nr. crt. Obiectiv Managerial Beneficii Modalități

Dr.psih.Doru Dima Candidat LEGAL la Preşedinţia Colegiului Psihologilor din România PLAN MANAGERIAL Nr. crt. Obiectiv Managerial Beneficii Modalități PLAN MANAGERIAL O1. Promovarea unei structuri, a unei forme de organizare, precum şi a unui sistem de alocare a resurselor care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a Colegiului. descentralizarea colectării

Mai mult

Dreptul transporturilor zi.docx

Dreptul transporturilor zi.docx PA 7.5.1 PROGRAMA ANALITICĂ (CURRICULUMUL CURSULUI) RED.: 01 DATA: 19.11.2 008 Pag. 1 / 7 Aprobat la şedinţa catedrei Drept Privat proces-verbal nr. din 3 septembrie 2016 Şef catedră, Drept privat Rotaru-Maslo

Mai mult

Microsoft Word - Plan de integritate Comuna Lacusteni.docx

Microsoft Word - Plan de integritate Comuna Lacusteni.docx Tel./Fax : 0250/840815, e mail: primarialacusteni@yahoo.com www.lacusteni.ro ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Nr. 1190/31.03.2017

Mai mult

NR. 12 / DECEMBRIE 2015 AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ CUPRINS Mesajul preşedintelui ANOFM cu ocazia zilei de 10 Decembrie; Noutăţi

NR. 12 / DECEMBRIE 2015 AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ CUPRINS Mesajul preşedintelui ANOFM cu ocazia zilei de 10 Decembrie; Noutăţi NR. 12 / DECEMBRIE 2015 AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ CUPRINS Mesajul preşedintelui ANOFM cu ocazia zilei de 10 Decembrie; Noutăţi în proiectele ANOFM; Acțiuni la nivelul U.E. la care

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală Rezultate și perspective Grup de Lucru LEADER Băile Tușnad 25 26 iunie 2019 1 Achiziţia de servicii de organizare de reuniuni ale Grupului de Lucru LEADER (GLL) în

Mai mult

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax:

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax: Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon:+40.724.356.404 Fax:+40-21-3211236 E-mail: office@apmcr.ro Web: www.apmcr.ro Masa Rotundă

Mai mult

GEN

GEN Consiliul Uniunii Europene Bruelles, 11 iunie 2015 (OR.en) 9832/15 INST 200 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Secretariatul General al Consiliului Destinatar: Comitetul Reprezentanților Permanenți/Consiliul Subiect:

Mai mult

CE ESTE CALITATEA ÎN EDUCAŢIE? Calitatea in educatie este ansamblul de caracteristici ale unui program de studiu şi ale furnizorului acestuia, prin ca

CE ESTE CALITATEA ÎN EDUCAŢIE? Calitatea in educatie este ansamblul de caracteristici ale unui program de studiu şi ale furnizorului acestuia, prin ca CE ESTE CALITATEA ÎN EDUCAŢIE? Calitatea in educatie este ansamblul de caracteristici ale unui program de studiu şi ale furnizorului acestuia, prin care sunt îndeplinite aşteptările beneficiarilor, precum

Mai mult

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR Hotărâre 364 2017-05-25 Guvernul României privind aprobarea normativelor de cheltuieli pentru cea de-a 3-a Adunare Generală şi Conferinţă Internaţională a Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale

Mai mult

Microsoft Word - PROGRAM GEW ISJ Buzau

Microsoft Word - PROGRAM GEW ISJ Buzau PROGRAM SAPTAMANA EDUCATIEI GLOBALE 2011 12 20 noiembrie BUZAU ROMANIA TEMA : Atitudine pentru lumea noastra Argument Saptamana Educatiei Globale este un eveniment european care motiveaza elevi, profesori,

Mai mult

Microsoft Word - Leader.docx

Microsoft Word - Leader.docx Informații generale privind implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală prin intermediul LEADER LEADER este un instrument important pentru România în sporirea dezvoltării economice și sociale a zonelor

Mai mult

Metodologia de autoevaluare a activității Școlii Doctorale UTCN Anexa 1 - SISTEMUL DE CRITERII, STANDARDE ȘI INDICATORI DE PERFORMANȚĂ UTILIZAȚI ÎN AC

Metodologia de autoevaluare a activității Școlii Doctorale UTCN Anexa 1 - SISTEMUL DE CRITERII, STANDARDE ȘI INDICATORI DE PERFORMANȚĂ UTILIZAȚI ÎN AC Metodologia de autoevaluare a activității Școlii Doctorale UTCN Anexa 1 - SISTEMUL DE CRITERII, STANDARDE ȘI INDICATORI DE PERFORMANȚĂ UTILIZAȚI ÎN ACREDITAREA ȘI EVALUAREA PERIODICĂ A DOMENIILOR DE STUDII

Mai mult

„Program de educație și asistență juridică pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la justiție – JUST ACCESS”

„Program de educație și asistență juridică pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la justiție – JUST ACCESS” PROGRAM DE EDUCAȚIE ȘI ASISTENȚĂ JURIDICĂ PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA ACCESULUI CETĂȚENILOR LA JUSTIȚIE JUST ACCESS Proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Axa

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2013) 166 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Către o Uniune economică și mo

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2013) 166 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Către o Uniune economică și mo COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 20.3.2013 COM(2013) 166 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Către o Uniune economică și monetară profundă și veritabilă Coordonarea ex-ante a

Mai mult

Vreau şansa mea DOMENIU: Educație LOCALITATE: Botoșani DURATA IMPLEMENTĂRII: 7 luni INIȚIATOR: Geanina Olga Ipate "Proiectul Vreau Şansa Mea! este un

Vreau şansa mea DOMENIU: Educație LOCALITATE: Botoșani DURATA IMPLEMENTĂRII: 7 luni INIȚIATOR: Geanina Olga Ipate Proiectul Vreau Şansa Mea! este un Vreau şansa mea DOMENIU: Educație LOCALITATE: Botoșani DURATA IMPLEMENTĂRII: 7 luni INIȚIATOR: Geanina Olga Ipate "Proiectul Vreau Şansa Mea! este un proiect şansa pe care o dăm semenilor noştri şi despre

Mai mult

COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU PLANUL OPERATIONAL PRIVIND REDUCEREA FENOMENULUI VIOLENTEI IN MEDIUL SCOLAR ANUL SCOLAR Obiective la nivelul

COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU PLANUL OPERATIONAL PRIVIND REDUCEREA FENOMENULUI VIOLENTEI IN MEDIUL SCOLAR ANUL SCOLAR Obiective la nivelul COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU PLANUL OPERATIONAL PRIVIND REDUCEREA FENOMENULUI VIOLENTEI IN MEDIUL SCOLAR ANUL SCOLAR 2017-2018 1. Obiective la nivelul şcolii Identificarea şi evaluarea dimensiunii fenomenului

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ  DE  FUNDAMENTARE Ordonanţă de urgenţă 52 2018-06-28 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului Monitorul Oficial al României

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE SECŢIUNEA 1 TITLUL ACTULUI Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efect

NOTĂ DE FUNDAMENTARE SECŢIUNEA 1 TITLUL ACTULUI Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efect NOTĂ DE FUNDAMENTARE SECŢIUNEA 1 TITLUL ACTULUI Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii

Mai mult

CONFLICTUL DE INTERESE

CONFLICTUL DE INTERESE SITUAȚIA CENTRALIZATĂ A DATELOR CONFORM CHESTIONARELOR DE FEED- BACK COMPLETATE DE PARTICIPANȚI DATE CENTRALIZATE GRUPUL ȚINTĂ: 85 PARTICIPANȚI au fost analizate 84 de chestionare de feed-back completate

Mai mult

_Parteneriat START UP 4 U_RO_final [Mod compatibilitate]

_Parteneriat START UP 4 U_RO_final [Mod compatibilitate] Investeşte în oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Axa prioritară 3 Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor Domeniul

Mai mult

UNIVERSITATEA POLITEHNICA din BUCUREŞTI FACULTATEA DE ANTREPRENORIAT, INGINERIA ŞI MANAGEMENTUL AFACERILOR PROGRAM MANAGERIAL CANDIDATURĂ PE

UNIVERSITATEA POLITEHNICA din BUCUREŞTI FACULTATEA DE ANTREPRENORIAT, INGINERIA ŞI MANAGEMENTUL AFACERILOR PROGRAM MANAGERIAL CANDIDATURĂ PE UNIVERSITATEA POLITEHNICA din BUCUREŞTI FACULTATEA DE ANTREPRENORIAT, INGINERIA ŞI MANAGEMENTUL AFACERILOR PROGRAM MANAGERIAL 2016 2020 CANDIDATURĂ PENTRU FUNCŢIA DE DECAN al Facultăţii de Antreprenoriat,

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 17 iunie 2015 (OR. en) 9305/1/15 REV 1 UEM 201 ECOFIN 410 SOC 373 COMPET 282 ENV 370 EDUC 190 RECH 178 ENER 225

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 17 iunie 2015 (OR. en) 9305/1/15 REV 1 UEM 201 ECOFIN 410 SOC 373 COMPET 282 ENV 370 EDUC 190 RECH 178 ENER 225 Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 17 iunie 2015 (OR. en) 9305/1/15 REV 1 UEM 201 ECOFIN 410 SOC 373 COMPET 282 ENV 370 EDUC 190 RECH 178 ENER 225 JAI 385 EMPL 245 NOTĂ Sursă: Destinatar: Subiect: Secretariatul

Mai mult