Regulamentul nr. 87 din 30 iunie 2010 al. Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU)

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Regulamentul nr. 87 din 30 iunie 2010 al. Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU)"

Transcriere

1 1 Regulamentul nr. 87 din 30 iunie 2010 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) Dispoziţii uniforme cu privire la omologarea lămpilor pentru circulaţie diurnă pentru autovehicule ( * ) ( * )Doar textele originale ale CEE-ONU au efect juridic în temeiul dreptului public internaţional. Situaţia şi data intrării în vigoare a prezentului regulament trebuie verificate în cea mai recentă versiune a documentului de situaţie CEE-ONU TRANS/WP.29/343, disponibil la: Încorporează întregul text valabil până la: Suplimentul 14 la versiunea iniţială a regulamentului - Data intrării în vigoare: 24 octombrie 2009 Rectificarea 1 la Revizuirea 2 - Data intrării în vigoare: 11 noiembrie 2009 CONŢINUT REGULAMENT 1. Domeniu de aplicare 2. Definiţii 3. Cerere de omologare 4. Marcaje 5. Omologare 6. Specificaţii generale 7. Intensitatea luminii 8. Suprafaţă aparentă 9. Culoarea luminii 10. Procedura de încercare 11. Încercarea rezistenţei la căldură

2 Modificări ale unui tip de lampă pentru circulaţie diurnă şi prelungirea omologării 13. Conformitatea producţiei 15. Încetarea definitivă a producţiei 14. Sancţiuni pentru neconformitatea producţiei 16. Denumirile şi adresele serviciilor tehnice responsabile cu efectuarea încercărilor de omologare, precum şi ale departamentelor administrative ANEXE Anexa 1 - Comunicare privind omologarea, prelungirea, refuzul ori retragerea omologării sau încetarea definitivă a producţiei unui tip de lampă pentru circulaţie diurnă în conformitate cu Regulamentul nr. 87 Anexa 2 - Exemplu de amplasament al mărcii de omologare Anexa 3 - Măsurători fotometrice Anexa 4 - Cerinţe minime privind conformitatea cu procedurile de control al producţiei Anexa 5 - Cerinţe minime privind eşantionarea de către un inspector Anexa 6 - Unghiuri minime necesare pentru repartiţia spaţială a luminii 1.DOMENIU DE APLICARE -****- Prezentul regulament se aplică lămpilor pentru circulaţie diurnă pentru vehiculele din categoriile L, M, N şi T ( 1 ). ( 1 )Astfel cum sunt definite în Rezoluţia consolidată privind construcţia vehiculelor (R.E.3), anexa 7 (documentul TRANS/ WP.29/78/Rev.1/Amend.2 astfel cum a fost modificat ultima dată prin amendamentul 4). 2.DEFINIŢII În sensul prezentului regulament: 2.1."lampă pentru circulaţie diurnă" înseamnă o lampă spre faţă utilizată pentru ca vehiculul să fie mai uşor vizibil pe parcursul utilizării acestuia în timpul zilei; 2.2.pentru prezentul regulament se aplică definiţiile din Regulamentul nr. 48 şi din seriile de amendamente ale acestuia, în vigoare la data depunerii cererii pentru omologarea de tip: 2.3."lămpi pentru circulaţie diurnă de diferite tipuri" desemnează lămpile care prezintă diferenţe în următoarele aspecte esenţiale:

3 3 (a)denumirea sau marca comercială; (b)caracteristicile sistemului optic (nivelurile de intensitate, unghiurile de distribuţie a luminii, categoria de lampă cu filament, modulul de sursă de lumină etc.). Schimbarea culorii lămpii cu filament sau a oricărui alt filtru nu reprezintă o schimbare a tipului. 2.4.Trimiterile făcute în prezentul regulament la lampa (lămpile) cu filament standard (etalon) şi la Regulamentul nr. 37 fac referinţă la Regulamentul nr. 37 şi la seria de amendamente ale acestuia, în vigoare la data efectuării cererii pentru omologarea de tip. 3.CERERE DE OMOLOGARE 3.1.Cererea de omologare se depune de către deţinătorul denumirii sau mărcii comerciale sau de către reprezentantul autorizat al acestuia. La alegerea solicitantului se precizează, de asemenea, faptul că dispozitivul poate fi montat pe vehicul în mai mult de o singură poziţie sau într-un câmp de poziţii în raport cu planurile de referinţă ale vehiculului şi cu solul sau poate fi rotit în jurul axei sale de referinţă; poziţiile diferite sunt indicate de către solicitant în fişa de comunicare. 3.2.Pentru fiecare tip de lampă pentru circulaţia diurnă, cererea este însoţită de următoarele: desene (trei exemplare), suficient de detaliate pentru a permite identificarea tipului şi indicând poziţia (poziţiile) geometrică (geometrice) de montare a lămpii pentru circulaţie diurnă pe vehicul, axa de observare care trebuie luată ca axă de referinţă în încercări (unghi orizontal H = 0, unghi vertical V = 0 ) şi punctul care trebuie luat ca centru de referinţă în încercări; precum şi suprafaţa iluminată, o descriere tehnică succintă care precizează, în special, cu excepţia lămpilor cu surse de lumină neînlocuibile: (a)categoria sau categoriile de lămpi cu filament recomandate; categoria de lămpi cu filament trebuie să fie una dintre cele cuprinse în Regulamentul nr. 37 şi în seria de amendamente ale acestuia, în vigoare la data efectuării cererii pentru omologarea de tip; şi/sau (b)codul de identificare a modulului de sursă de lumină; două lămpi. 4.MARCAJE Lămpile pentru circulaţie diurnă transmise spre omologare trebuie: 4.1.să prezinte pe far denumirea sau marca comercială a solicitantului; marcajul trebuie să fie perfect lizibil şi să nu poată fi şters; 4.2.cu excepţia dispozitivelor cu surse de lumină neînlocuibile, acestea trebuie să conţină marcaje perfect lizibile şi care nu pot fi şterse, indicând:

4 4 (a)categoria sau categoriile de lămpi cu filament recomandate; şi/sau (b)codul specific de identificare a modulului de sursă de lumină. 4.3.în cazul lămpilor cu dispozitiv electronic de comandă a sursei de lumină şi/sau cu surse de lumină neînlocuibile şi/sau cu modul(e) de sursă de lumină, să includă specificarea tensiunii nominale din seria de tensiune şi a puterii nominale maxime; 4.4.să furnizeze spaţiu corespunzător pentru marca de omologare şi pentru simbolurile suplimentare menţionate la punctul 5.2. de mai jos; spaţiul este ilustrat în desenele la care face referire punctul de mai sus. 4.5.În cazul lămpilor cu modul(e) de sursă de lumină, modulul (modulele) de sursă de lumină trebuie să conţină: denumirea sau marca comercială a solicitantului; marcajul trebuie să fie perfect lizibil şi să nu poată fi şters; codul specific de identificare a modulului; marcajul trebuie să fie perfect lizibil şi să nu poată fi şters. Codul specific de identificare trebuie să conţină literele de început "MD" pentru "MODUL", urmate de marca de omologare, fără cerc, astfel cum se recomandă la punctul de mai jos şi, în cazul în care sunt utilizate module de sursă de lumină diferite, urmate de simboluri sau caractere suplimentare; codul specific de identificare este indicat în desenele menţionate la punctul de mai sus. Nu este necesar ca marca de omologare să fie identică cu cea de pe lampa în care este utilizat modulul, însă ambele marcaje trebuie să provină de la acelaşi solicitant; marcajul tensiunii şi puterii nominale. 4.6.Lămpile care funcţionează la alte tensiuni decât tensiunile nominale de 6 V, 12 V şi, respectiv, 24 V prin aplicarea unui dispozitiv electronic de comandă a sursei de lumină care nu face parte din lampă, trebuie să poarte, de asemenea, un marcaj care să denote tensiunea nominală secundară. 4.7.Dispozitivul electronic de comandă a sursei de lumină care face parte din lampă, dar nu şi din carcasă, trebuie să conţină denumirea şi numărul de identificare a fabricantului. 5.OMOLOGARE 5.1.Generalităţi În cazul în care cele două lămpi prezentate în conformitate cu punctul de mai sus îndeplinesc dispoziţiile prezentului regulament, se acordă omologarea În cazul în care lămpile grupate, combinate sau încorporate reciproc respectă cerinţele mai multor regulamente anexate la Acordul din 1958, se poate aplica o singură marcă de omologare internaţională cu condiţia ca lămpile să nu fie grupate, combinate sau încorporate reciproc cu una sau mai multe lămpi care nu îndeplinesc cerinţele regulamentelor în cauză.

5 Fiecărui tip de vehicul omologat îi este atribuit un număr de omologare. Primele două cifre ale acestuia (în prezent 00 pentru regulamentul în versiunea iniţială) indică seria de amendamente care include cele mai recente modificări tehnice aduse regulamentului în momentul emiterii omologării. Aceeaşi parte contractantă nu poate atribui numărul respectiv unui alt tip de lampă reglementată de prezentul regulament Notificarea omologării, prelungirii, refuzului ori retragerii omologării sau a încetării definitive a producţiei unui tip de lampă în conformitate cu prezentul regulament este comunicată părţilor la acord care aplică prezentul regulament, prin intermediul unui fişe conform cu modelul din anexa 1 la prezentul regulament Orice lampă conformă cu tipul aprobat în temeiul prezentului regulament conţine, pe lângă marcajele menţionate la punctul 4.4 de mai sus, o marcă de omologare în conformitate cu punctele 5.2 şi 5.3 de mai jos Marca şi simbolurile menţionate la punctul 5.2 trebuie să fie perfect lizibile şi să nu poată fi şterse chiar şi atunci când lampa este montată pe vehicul. 5.2.Compoziţia mărcii de omologare Marca de omologare este compusă din: un marcaj de omologare internaţională, care conţine: un cerc care înconjoară litera "E" urmată de numărul distinctiv atribuit ţării care a acordat omologarea ( 1 ); ( 1 )1 pentru Germania, 2 pentru Franţa, 3 pentru Italia, 4 pentru Ţările de Jos, 5 pentru Suedia, 6 pentru Belgia, 7 pentru Ungaria, 8 pentru Republica Cehă, 9 pentru Spania, 10 pentru Serbia, 11 pentru Regatul Unit, 12 pentru Austria, 13 pentru Luxemburg, 14 pentru Elveţia, 15 (liber), 16 pentru Norvegia, 17 pentru Finlanda, 18 pentru Danemarca, 19 pentru România, 20 pentru Polonia, 21 pentru Portugalia, 22 pentru Federaţia Rusă, 23 pentru Grecia, 24 pentru Irlanda, 25 pentru Croaţia, 26 pentru Slovenia, 27 pentru Slovacia, 28 pentru Belarus, 29 pentru Estonia, 30 (liber), 31 pentru Bosnia şi Herţegovina, 32 pentru Letonia, 33 (liber), 34 pentru Bulgaria, 35 (liber), 36 pentru Lituania, 37 pentru Turcia, 38 (liber), 39 pentru Azerbaidjan, 40 pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, 41 (liber), 42 pentru Comunitatea Europeană (omologările sunt acordate de către statele membre care utilizează marca lor proprie CEE), 43 pentru Japonia, 44 (liber), 45 pentru Australia, 46 pentru Ucraina, 47 pentru Africa de Sud, 48 pentru Noua Zeelandă, 49 pentru Cipru, 50 pentru Malta, 51 pentru Republica Coreea, 52 pentru Malaezia, 53 pentru Thailanda, 54 şi 55 (liber), 56 pentru Muntenegru, 57 (liber) şi 58 pentru Tunisia. Numerele ulterioare vor fi atribuite altor ţări în ordinea cronologică a ratificării sau a aderării acestora la Acordul privind adoptarea de prescripţii tehnice uniforme pentru vehiculele cu roţi, echipamentele şi piesele care pot fi montate şi/sau utilizate pe vehiculele cu roţi şi condiţiile pentru recunoaşterea reciprocă a omologărilor acordate pe baza acestor prescripţii, precum şi numerele astfel atribuite vor fi comunicate părţilor contractante la acord de către Secretariatul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite un număr de omologare; simbolul suplimentar "RL".

6 Primele două cifre ale numărului de omologare care indică seria de amendamente în vigoare la data emiterii omologării pot fi marcate în apropierea simbolurilor suplimentare menţionate mai sus. 5.3.Amplasamentul mărcii de omologare Lămpi independente - Anexa 2 la prezentul regulament oferă un exemplu de amplasament al mărcii de omologare (figura 1), împreună cu simbolurile suplimentare menţionate mai sus Lămpi grupate, combinate sau încorporate reciproc În cazul în care lămpile grupate, combinate sau încorporate reciproc respectă cerinţele mai multor regulamente, se poate aplica o singură marcă de omologare internaţională, compusă din litera "E" încadrată într-un cerc, urmată de numărul distinctiv atribuit ţării care a acordat omologarea şi de numărul de omologare. Marca de omologare poate fi amplasată oriunde pe lămpile grupate, combinate sau încorporate reciproc, cu condiţia: de a fi vizibilă după montarea lămpilor ca nicio componentă care transmite lumină aparţinând lămpilor grupate, combinate sau încorporate reciproc să nu poată fi îndepărtată fără a antrena, în acelaşi timp, îndepărtarea mărcii de omologare Simbolul de identificare pentru fiecare lampă corespunzător fiecărui regulament în temeiul căruia s-a acordat omologarea, împreună cu seria de amendamente corespunzătoare care include cele mai recente modificări tehnice majore aduse regulamentului în cauză în momentul emiterii omologării şi, după caz, săgeata recomandată se marchează: fie pe suprafaţa luminoasă corespunzătoare; fie pe un grup, astfel încât să poată fi clar identificate fiecare dintre lămpile grupate, combinate sau încorporate reciproc Dimensiunile elementelor constitutive ale unei singure mărci de omologare nu trebuie să fie mai mici decât dimensiunile minime specificate pentru cele mai mici mărci individuale de către regulamentul în temeiul căruia s-a acordat omologarea Fiecărui tip de dispozitiv omologat îi este atribuit un număr de omologare. Aceeaşi parte contractantă nu poate atribui acelaşi număr de omologare altui tip de lămpi grupate, combinate sau încorporate reciproc reglementate de prezentul regulament Anexa 2 la prezentul regulament oferă exemple de amplasament al mărcilor de omologare pentru lămpile grupate, combinate sau încorporate reciproc (figura 2), împreună cu toate simbolurile suplimentare menţionate mai sus Lămpi încorporate reciproc cu alte lămpi al căror dispersor poate fi utilizat pentru alte tipuri de dispozitive

7 7 Sunt aplicabile dispoziţiile prevăzute la punctul de mai sus De asemenea, în cazurile în care se utilizează acelaşi dispersor, acesta poate purta diferitele mărci de omologare corespunzătoare diferitelor tipuri de faruri sau ansambluri de lămpi, cu condiţia ca pe carcasa lămpii, chiar dacă aceasta nu poate fi separată de dispersor, să fie disponibil spaţiul descris la punctul 4.4 de mai sus şi să fie aplicate mărcile de omologare aferente funcţiilor efective. În cazul în care diverse tipuri de dispozitive sunt echipate cu aceeaşi carcasă, aceasta din urmă poate să aibă aplicate diferitele mărci de omologare Anexa 2 la prezentul regulament oferă exemple de amplasament al mărcilor de omologare referitoare la cazul de mai sus (figura 3). 6.SPECIFICAŢII GENERALE 6.1.Fiecare lampă îndeplineşte dispoziţiile enunţate la punctele de mai jos. 6.2.Lămpile pentru circulaţie diurnă sunt astfel proiectate şi fabricate încât, în timpul utilizării normale şi în pofida vibraţiilor la care pot fi supuse în consecinţă, continuă să funcţioneze în mod satisfăcător şi să păstreze caracteristicile menţionate în prezentul regulament. 6.3.În cazul modulelor de sursă de lumină, se verifică dacă: Proiectarea modulului (modulelor) de sursă de lumină se realizează astfel încât: (a)fiecare modul de sursă de lumină să poată fi montat exclusiv în poziţia desemnată şi corectă şi să poată fi îndepărtat doar prin utilizarea unui (unor) instrument(e); (b)în cazul în care există mai mult de un singur modul de sursă de lumină utilizat în lăcaşul pentru dispozitiv, modulele de sursă de lumină care au caracteristici diferite nu pot fi schimbate între ele în interiorul aceluiaşi lăcaş al dispozitivului Modulul (modulele) de sursă de lumină trebuie să nu poată fi falsificat(e) Un modul de sursă de lumină este construit în aşa fel încât indiferent de utilizarea uneia sau mai multor scule, el nu este mecanic interschimbabil cu nicio altă sursă de lumină omologată înlocuibilă. (la data 09-dec-2010 punctul 6., subpunctul completat de Actul din Modificari din 09-dec-2010 ) 6.4.Modulul de sursă de lumină Construcţia modulului (modulelor) de sursă de lumină este realizată astfel încât chiar şi atunci când acesta (acestea) se află în întuneric să nu poată fi fixat(e) în nicio altă poziţie decât cea corectă Modulul (modulele) de sursă de lumină trebuie să nu poată fi falsificat(e). 6.5.În cazul lămpii (lămpilor) cu filament care pot fi înlocuite: Orice categorie sau categorii de lampă (lămpi) cu filament omologate în conformitate cu Regulamentul nr. 37 pot fi utilizate, cu condiţia să nu fie prevăzută nicio restricţie privind utilizarea în

8 8 Regulamentul nr. 37 şi în seria de amendamente ale acestuia, în vigoare la data depunerii cererii pentru omologarea de tip Construcţia dispozitivului este realizată astfel încât lampa cu filament să nu poată fi fixată în nicio altă poziţie decât cea corectă Suportul lămpii cu filament este în conformitate cu caracteristicile furnizate în Publicaţia nr a CEI. Este aplicabilă fişa de date a titularului omologării corespunzătoare categoriei de lămpi cu filament utilizată. 7.INTENSITATEA LUMINII 7.1.Intensitatea luminii emise de fiecare lampă trebuie să fie cel puţin egală cu 400 cd în axa de referinţă. 7.2.În afara axei de referinţă, în interiorul câmpurilor unghiulare definite în schemele din anexa 6 la prezentul regulament, intensitatea luminii emise de fiecare lampă trebuie: în fiecare direcţie corespunzătoare punctelor din schema de repartiţie standard a luminii reprezentată în anexa 3 din prezentul regulament, să fie cel puţin egală cu minimul specificat la punctul 7.1 de mai sus, multiplicat cu procentajul care figurează în schema menţionată mai sus corespunzătoare direcţiei respective; şi să nu depăşească cd în nicio direcţie a spaţiului din care poate fi observată lampa. 7.3.În plus, în interiorul câmpului definit în schema de la anexa 6, intensitatea luminii emise trebuie să fie cel puţin egală cu 1,0 cd. 7.4.În cazul în care o lampă conţine mai multe surse de lumină, aceasta respectă intensitatea minimă recomandată în momentul în care oricare dintre sursele de lumină cedează, iar în cazul în care toate sursele de lumină sunt aprinse, intensitatea maximă trebuie să rămână constantă. Un grup de surse de lumină, conectate astfel încât funcţionarea nesatisfăcătoare a uneia dintre acestea le pune pe celelalte în imposibilitatea de a mai emite lumină, se consideră sursă unică. 8.SUPRAFAŢĂ APARENTĂ Suprafaţa aparentă din direcţia axei de referinţă a lămpii trebuie să aibă cel puţin 25 cm 2 şi să nu depăşească 200 cm 2. 9.CULOAREA LUMINII Culoarea luminii este albă. Aceasta este măsurată în conformitate cu dispoziţiile menţionate la punctul 10 de mai jos. 10.PROCEDURA DE ÎNCERCARE 10.1.Toate măsurătorile, fotometrice şi colorimetrice, sunt efectuate cu ajutorul unei lămpi cu filament incolore din categoria destinată dispozitivului, tensiunea de alimentare fiind reglată pentru

9 9 a emite fluxul luminos normal prescris pentru categoria respectivă de lămpi, atunci când aceasta nu este furnizată de un dispozitiv electronic de comandă a sursei de lumină În cazul unui sistem care utilizează un dispozitiv electronic de comandă a sursei de lumină care face parte din lampă ( 1 ), toate măsurătorile, fotometrice şi colorimetrice, sunt efectuate prin aplicarea la bornele lămpii a unei tensiuni de 6,75 V, 13,5 V sau, respectiv, de 28,0 V. ( 1 )În sensul prezentului regulament, "care face parte din lampă" înseamnă care este inclus în interiorul carcasei sau în exteriorul acesteia, separat sau nu, însă numai dacă este furnizat de către fabricant ca o componentă a sistemului lămpii În cazul sistemelor care utilizează un dispozitiv electronic de comandă a sursei de lumină care nu face parte din lampă, la bornele lămpii se aplică tensiunea declarată de către fabricant. Laboratorul de încercări solicită fabricantului dispozitivul de comandă a sursei de lumină necesar pentru a alimenta sursa de lumină şi pentru verificarea funcţiilor ei corespunzătoare. Tensiunea aplicată lămpii se notează în fişa de comunicare din anexa 1 la prezentul regulament În cazul oricărei lămpi pentru circulaţie diurnă, cu excepţia celor echipate cu lămpi cu filament, intensităţile luminoase, măsurate după un minut şi, respectiv, 30 minute de funcţionare, respectă cerinţele minime şi maxime. Distribuţia intensităţii luminii după un minut de funcţionare poate fi extrasă din distribuţia luminii după 30 minute de funcţionare a dispozitivului aplicând la fiecare punct de verificare rata intensităţilor măsurate la punctul HV după unul şi, respectiv, 30 minute de funcţionare Se determină limitele suprafeţei aparente în direcţia axei de referinţă aparţinând unui dispozitiv de semnalizare luminoasă. 11.ÎNCERCAREA PRIVIND REZISTENŢA LA CĂLDURĂ 11.1.Lampa este supusă unei funcţionări continue timp de o oră, după o perioadă de reîncălzire de 20 de minute. Temperatura mediului ambiant este de 23 C ± 5. Lampa cu filament utilizată este din categoria prescrisă şi este alimentată de un curent cu o tensiune care să permită ca puterea medie specificată să fie generată la tensiunea de încercare corespunzătoare. Cu toate acestea, în cazul lămpilor echipate cu surse de lumină neînlocuibile (lămpi cu filament sau altele), încercarea se efectuează cu ajutorul surselor de lumină din interiorul dispozitivului, în conformitate cu punctul 10.2 din prezentul regulament În cazul în care este specificată doar puterea maximă, încercarea se efectuează reglând tensiunea astfel încât să se obţină o putere egală cu 90 % din puterea specificată. Puterea medie sau puterea maximă specificată trebuie, în orice caz, să fie aleasă din gama de tensiuni de 6, 12, sau 24 V la care aceasta atinge valoarea maximă; în cazul lămpilor echipate cu surse de lumină neînlocuibile (lămpi cu filament sau altele) se aplică cerinţele de încercare stipulate la punctul 10.2 din prezentul regulament După ce lampa a fost stabilizată la temperatura mediului ambiant, nu trebuie să fie perceptibilă nicio distorsiune, deformare, fisură sau modificare a culorii. Dacă există dubii, se măsoară intensitatea luminii în conformitate cu punctul 7 de mai sus. La aceste măsurători valorile trebuie să

10 atingă cel puţin 90 % din valorile obţinute înainte de efectuarea încercării privind rezistenţa la căldură pentru acelaşi dispozitiv. 12.MODIFICĂRI ALE UNUI TIP DE LAMPĂ PENTRU CIRCULAŢIE DIURNĂ ŞI PRELUNGIREA OMOLOGĂRII 12.1.Orice modificare a tipului de lampă este adusă la cunoştinţa serviciilor administrative care au acordat omologarea tipului de lampă în cauză. Serviciul respectiv poate în acest caz: să considere că modificările aduse nu riscă să aibă o influenţă defavorabilă sensibilă şi că, în orice caz, lampa corespunde în continuare cerinţelor; sau să solicite un nou raport serviciului tehnic responsabil cu efectuarea încercărilor Confirmarea sau refuzul omologării, cu indicarea modificărilor, trebuie notificate părţilor la acord care aplică prezentul regulament, prin procedura indicată la punctul de mai sus Autoritatea competentă care a acordat prelungirea omologării atribuie un număr de serie fiecărei fişe de comunicare redactate pentru o astfel de prelungire şi informează celelalte părţi la acord care aplică prezentul regulament prin intermediul unei fişe de comunicare în conformitate cu modelul din anexa 1 la prezentul regulament. 13.CONFORMITATEA PRODUCŢIEI Procedurile de conformitate a producţiei sunt conforme cu cele prevăzute în apendicele 2 la acord (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2), cu următoarele cerinţe: 13.1.Lămpile omologate în temeiul prezentului regulament sunt construite astfel încât să se conformeze tipului omologat prin îndeplinirea cerinţelor prevăzute la punctele 6, 7, 8 şi 9 de mai sus Trebuie respectate cerinţele minime privind procedurile de control al conformităţii producţiei prevăzute în anexa 4 la prezentul regulament Trebuie respectate cerinţele minime privind eşantionarea de către un inspector prevăzute în anexa 5 la prezentul regulament Autoritatea care a acordat omologarea de tip poate verifica în orice moment metodele de control al conformităţii aplicate în fiecare instalaţie de producţie. Frecvenţa normală a controalelor trebuie să fie de o dată la doi ani. 14.SANCŢIUNI PENTRU NECONFORMITATEA PRODUCŢIEI 14.1.Omologarea acordată pentru un tip de lampă pentru circulaţie diurnă în temeiul prezentului regulament poate fi retrasă în cazul în care condiţiile enunţate mai sus nu sunt respectate sau în cazul în care o lampă pentru circulaţie diurnă purtând marca de omologare nu este conformă cu tipul omologat În cazul în care o parte la acord care aplică prezentul regulament retrage o omologare acordată anterior, aceasta informează imediat celelalte părţi contractante care aplică prezentul regulament

11 prin intermediul unei fişe de comunicare în conformitate cu modelul din anexa 1 la prezentul regulament. 15.ÎNCETAREA DEFINITIVĂ A PRODUCŢIEI În cazul în care deţinătorul unei omologări încetează definitiv fabricarea lămpilor pentru circulaţie diurnă aprobate în temeiul prezentului regulament, acesta notifică autorităţii care a acordat omologarea încetarea fabricării dispozitivelor. La primirea comunicării în cauză, autoritatea informează celelalte părţi la acord care aplică prezentul regulament prin intermediul unei fişe de comunicare conforme cu modelul din anexa 1 la prezentul regulament. 16.DENUMIRILE ŞI ADRESELE SERVICIILOR TEHNICE RESPONSABILE CU EFECTUAREA ÎNCERCĂRILOR DE OMOLOGARE, PRECUM ŞI ALE DEPARTAMENTELOR ADMINISTRATIVE Părţile la acord care aplică prezentul regulament comunică Secretariatului Organizaţiei Naţiunilor Unite denumirea şi adresa serviciilor tehnice responsabile cu efectuarea încercărilor de omologare şi ale serviciilor administrative care acordă omologarea şi cărora trebuie să li se trimită formularele care atestă acordarea, prelungirea, refuzul, retragerea omologării sau încetarea definitivă a producţiei emise în alte ţări. -****- ANEXA 1: COMUNICARE [formatul maxim: A4 (210 x 297 mm)] ( 1 )Numărul distinctiv al ţării care a acordat/prelungit/refuzat/retras omologarea (a se vedea dispoziţiile de omologare din regulament). emisă de: Denumirea serviciului administrativ... privind ( 2 ): ACORDAREA OMOLOGĂRII PRELUNGIREA OMOLOGĂRII REFUZUL OMOLOGĂRII RETRAGEREA OMOLOGĂRII ÎNCETAREA DEFINITIVĂ A PRODUCŢIEI unui tip de lampă pentru circulaţie diurnă în temeiul Regulamentului nr. 87

12 Omologare nr....prelungire nr Denumirea sau marca comercială a dispozitivului:... 2.Denumirea fabricantului tipului de dispozitiv:... 3.Denumirea şi adresa fabricantului:... 4.Dacă este cazul, numele şi adresa reprezentantului fabricantului:... 5.Supus omologării la:... 6.Serviciul tehnic responsabil cu efectuarea încercărilor de omologare:... 7.Data raportului emis de către serviciul tehnic:... 8.Numărul raportului emis de către serviciul tehnic:... 9.Scurtă descriere: Pe categorii de lămpi: Numărul, categoria şi tipul de sursă (surse) de lumină ( 3 ):... ( 3 )În cazul lămpilor pentru circulaţie diurnă cu surse de lumină neînlocuibile indicaţi numărul şi tensiunea totală ale surselor de lumină utilizate. Tensiune şi putere:... Aplicarea unui dispozitiv electronic de comandă a sursei de lumină: (a)care face parte din lampă da/nu ( 2 ) (b)care nu face parte din lampă da/nu ( 2 ) Tensiunea de intrare furnizată de un dispozitiv electronic de comandă a sursei de lumină:... Fabricantul şi numărul de identificare a dispozitivului electronic de comandă a sursei de lumină (atunci când dispozitivul de comandă a sursei de lumină face parte din lampă, dar nu şi din carcasă): 10.Amplasamentul mărcii de omologare: Motivul (motivele) prelungirii (după caz): Omologare acordată/refuzată/prelungită/retrasă ( 2 ):... ( 2 )Tăiaţi cu o liniuţă varianta necorespunzătoare. 13.Locul: Data: Semnătura:...

13 Următoarele documente, purtând numărul de omologare de mai sus, sunt disponibile la cerere:... ANEXA 2: EXEMPLU DE AMPLASAMENT AL MĂRCII DE OMOLOGARE Figura 1 a = 5 mm min. Lampa pentru circulaţie diurnă care poartă numărul de omologare de mai sus a fost omologată în Ţările de Jos (E4) cu numărul de omologare Numărul de omologare indică faptul că omologarea a fost acordată în conformitate cu cerinţele prezentului regulament în forma sa iniţială (nemodificat). Notă: Numărul de omologare se aşează în apropierea cercului, deasupra, dedesubtul, la stânga sau la dreapta literei "E". Cifrele numărului sunt dispuse în aceeaşi parte faţă de litera "E" şi orientate în acelaşi sens. Se va evita utilizarea cifrelor romane pentru numerele de omologare pentru a exclude orice confuzie cu alte simboluri. Exemple de marcaje posibile pentru lămpile grupate situate în partea frontală a vehiculului Figura 2 - Liniile verticale şi orizontale schiţează forma dispozitivului de iluminare. Acestea nu fac parte din marca de omologare.

14 Notă: Cele trei exemple de mai sus corespund unui dispozitiv de iluminare care poartă o marcă de omologare referitoare la: o lampă de poziţie faţă omologată în conformitate cu seria de amendamente 01 la Regulamentul nr. 7; un far cu fază de întâlnire proiectată pentru circulaţia pe partea dreaptă şi pe partea stângă şi cu fază de drum cu o intensitate maximă cuprinsă între şi candele, omologat în conformitate cu seria de amendamente 02 la Regulamentul nr. 8; o lampă pentru circulaţie diurnă omologată în conformitate cu Regulamentul nr. 87 în forma iniţială a acestuia; o lampă indicatoare de direcţie faţă din categoria 1a omologată în conformitate cu seria de amendamente 02 la Regulamentul nr. 6. Lampă încorporată reciproc cu un far Figura 3 Exemplul de mai sus corespunde marcajului unui dispersor destinat utilizării la diferite tipuri de faruri şi anume: fie: un far cu o fază de întâlnire proiectat pentru circulaţia pe partea dreaptă şi pe partea stângă şi cu o fază de drum cu o intensitate maximă cuprinsă între şi candele, omologat în

15 Germania (E1) în conformitate cu cerinţele Regulamentului nr. 8 astfel cum a fost modificat prin seria de amendamente 02, care este încorporat reciproc cu o lampă pentru circulaţie diurnă omologată în conformitate cu Regulamentul nr. 87 în forma lui originală; fie: un far cu o fază de întâlnire proiectat pentru circulaţia pe partea dreaptă şi pe partea stângă şi cu o fază de drum, omologat în Germania (E1) în conformitate cu cerinţele Regulamentului nr. 1 astfel cum a fost modificat prin seria de amendamente 01, care este încorporat reciproc cu aceeaşi lampă pentru circulaţie diurnă menţionată mai sus; sau chiar: oricare dintre farurile menţionate mai sus, omologat ca lampă unică. Carcasa farului trebuie să aibă aplicat numărul unic de omologare valabil, de exemplu: ANEXA 3: MĂSURĂTORI FOTOMETRICE 1.În timpul măsurătorilor fotometrice, o mascare corespunzătoare trebuie să împiedice reflexiile parazite. 2.În caz de contestare a rezultatului măsurătorilor, acestea trebuie executate după cum urmează: 2.1.distanţa de măsurare trebuie să fie una pentru care este aplicabilă legea inversului pătratului distanţei: 2.2.aparatura de măsură trebuie să aibă deschiderea unghiulară a receptorului văzută din centrul de referinţă al lămpii cuprinsă între 10' şi 1 : 2.3.cerinţa de intensitate pentru o direcţie de observaţie determinată este considerată ca fiind îndeplinită atunci când intensitatea este obţinută într-o direcţie care nu se abate cu mai mult de 15' de la direcţia de observaţie. 3.În cazul în care lampa pentru circulaţie diurnă este instalată pe vehicul în una sau mai multe poziţii sau într-un câmp de poziţii, măsurătorile fotometrice sunt repetate pentru fiecare poziţie în parte sau pentru poziţiile extreme din câmpul axei de referinţă specificate de către fabricant. 4.Măsurarea fotometrică a lămpilor Se verifică performanţa fotometrică:

16 În cazul surselor de lumină neînlocuibile (lămpi cu filament sau altele): cu sursele de lumină prezente în dispozitiv, în conformitate cu punctul 10 din prezentul regulament. 4.2.În cazul lămpilor cu filament care pot fi înlocuite: În cazul în care acestea sunt echipate cu lămpi cu filament de 6,75 V, 13,5 V sau 28,0 V, se corectează valorile intensităţii luminoase. Factorul de corecţie este raportul dintre fluxul luminos de referinţă şi valoarea medie a fluxului luminos determinat la tensiunea aplicată (6,75 V, 13,5 V sau 28,0 V). Fluxurile luminoase reale ale fiecărei lămpi cu filament utilizate nu trebuie să devieze cu mai mult de 5% din valoarea medie. O altă posibilitate este utilizarea unei lămpi cu filament etalon, pe rând în fiecare dintre amplasamentele individuale, funcţionând la fluxul ei de referinţă; ulterior, rezultatele măsurătorilor individuale din fiecare poziţie se însumează. 4.3.În cazul oricărei lămpi pentru circulaţie diurnă, cu excepţia celor echipate cu lămpi cu filament, intensităţile luminoase, măsurate după un minut şi, respectiv, 30 minute de funcţionare, respectă cerinţele minime şi maxime. Distribuţia intensităţii luminii după un minut de funcţionare poate fi extrasă din distribuţia luminii după 30 minute de funcţionare a dispozitivului aplicând la fiecare punct de verificare rata intensităţilor măsurate la punctul HV după unul şi, respectiv, 30 minute de funcţionare. 5.Schema distribuţiei standard a luminii 5.1.Direcţia H = 0 şi V = 0 corespunde axei de referinţă (pe vehicul, aceasta este orizontală, paralelă cu planul longitudinal median al acestuia şi orientată în sensul de vizibilitate impus). Aceasta trece prin centrul de referinţă. Valorile indicate în schemă reprezintă, pentru diverse direcţii de măsurare, intensităţile minime exprimate în procentajul din valoarea minimă cerută pentru fiecare lampă pe axă (în direcţia H = 0 şi V = 0 ). 5.2.În câmpul de distribuţie a luminii, reprezentat schematic sub forma unei grile la punctul 3. de mai sus, fasciculul de lumină trebuie să fie extrem de uniform, astfel încât intensitatea luminii din fiecare direcţie a câmpului format de liniile grilei să atingă cel puţin valoarea minimă în procente ilustrată pe liniile grilei care înconjoară direcţia vizată. Figura 4 - Module de sursă de lumină

17 MD E Modulul de sursă de lumină care poartă codul de identificare indicat mai sus a fost omologat împreună cu o lampă omologată în Italia (E3) cu numărul de omologare ANEXA 4: Cerinţe minime privind conformitatea cu procedurile de control al producţiei 1.GENERALITĂŢI 1.1.Cerinţele de conformitate se consideră îndeplinite din punct de vedere mecanic şi geometric dacă diferenţele nu depăşesc deviaţii de fabricaţie inevitabile în temeiul cerinţelor prezentului regulament. 1.2.În ceea ce priveşte performanţele fotometrice, conformitatea dispozitivelor de serie nu se contestă în cazul în care, la încercarea privind performanţele fotometrice ale oricărui dispozitiv ales aleatoriu şi echipat cu o lampă cu filament etalon, sau în cazul în care dispozitivele sunt echipate cu surse de lumină neînlocuibile (lămpi cu filament sau altele), sau în cazul în care toate măsurătorile sunt efectuate la 6,75 V, 13,5 V ori, respectiv 28,0 V: nicio valoare măsurată nu variază negativ cu mai mult de 20 % faţă de valorile prevăzute în prezentul regulament Dacă, în cazul unei lămpi echipate cu o sursă de lumină care poate fi înlocuită şi în cazul în care rezultatele încercărilor descrise mai sus nu îndeplinesc cerinţele, încercările privind lămpile se repetă utilizând o altă lampă cu filament etalon. 1.3.Se respectă coordonatele tricromatice în cazul dispozitivelor echipate cu o lampă cu filament, sau în cazul lămpilor cu surse de lumină neînlocuibile (lămpi cu filament sau altele), pentru care caracteristicile colorimetrice sunt verificate cu ajutorul sursei de lumină prezente în interiorul lămpii. 2.CERINŢE MINIME PRIVIND VERIFICAREA CONFORMITĂŢII DE CĂTRE FABRICANT În cazul fiecărui tip de dispozitiv, deţinătorul mărcii de omologare efectuează cel puţin încercările următoare, la intervale corespunzătoare. Încercările sunt efectuate în conformitate cu dispoziţiile prezentului regulament. În cazul în care în cursul selectării unui eşantion se constată neconformitatea din punct de vedere al tipului de încercare în cauză, sunt selectate şi încercate eşantioane suplimentare. Fabricantul ia măsuri pentru a asigura conformitatea producţiei în cauză. 2.1.Natura încercărilor Încercările de conformitate în temeiul prezentului regulament acoperă caracteristicile fotometrice şi colorimetrice. 2.2.Metode utilizate în încercări Încercările sunt, de regulă, efectuate în conformitate cu metodele prevăzute în prezentul regulament.

18 În cazul oricărei încercări de conformitate efectuate de către fabricant pot fi utilizate metode echivalente cu acordul autorităţii competente responsabile cu efectuarea încercărilor de omologare. Fabricantul are responsabilitatea demonstrării faptului că metodele aplicate sunt echivalente cu cele definite în prezentul regulament Aplicarea punctelor şi necesită calibrarea aparaturii de încercare şi corelarea acesteia cu măsurătorile efectuate de către o autoritate competentă În toate cazurile, metodele de referinţă sunt cele din prezentul regulament, în special în scopul verificării şi selectării administrative a eşantioanelor. 2.3.Metoda de eşantionare Eşantioanele constând în lămpi sunt selectate în mod aleatoriu din producţia unui lot uniform. Prin lot uniform se înţelege o serie de lămpi de acelaşi tip, definit în conformitate cu metodele de producţie ale fabricantului. Evaluarea acoperă în general producţia de serie din fabrici separate. Cu toate acestea, un fabricant poate grupa rezultate privind acelaşi tip obţinute la mai multe fabrici, cu condiţia ca fabricile în cauză să funcţioneze în cadrul aceluiaşi sistem de calitate şi gestionare a calităţii. 2.4.Caracteristici fotometrice măsurate şi înregistrate Eşantionul este supus măsurătorilor fotometrice pentru valorile minime prevăzute la punctele enumerate în anexa 3 şi pentru coordonatele cromatice solicitate. 2.5.Criterii privind admisibilitatea Fabricantul este responsabil de efectuarea unui studiu statistic al rezultatelor încercărilor şi de definirea, de comun acord cu autoritatea competentă, a criteriilor privind admisibilitatea produselor sale pentru a îndeplini specificaţiile prevăzute cu privire la verificarea conformităţii produselor la punctul 13.1 din prezentul regulament. Criteriile privind admisibilitatea trebuie să fie astfel încât, cu un nivel de certitudine de 95 %, probabilitatea minimă a trecerii unui control prin sondaj în conformitate cu anexa 5 (prima eşantionare) să fie de 0,95. ANEXA 5: CERINŢE MINIME PRIVIND EŞANTIONAREA DE CĂTRE UN INSPECTOR 1.GENERALITĂŢI 1.1.Cerinţele de conformitate se consideră îndeplinite din punct de vedere mecanic şi geometric, în conformitate cu cerinţele din prezentul regulament, dacă este cazul, în situaţia în care diferenţele nu depăşesc deviaţiile inevitabile inerente fabricaţiei. 1.2.În ceea ce priveşte performanţele fotometrice, conformitatea dispozitivelor de serie nu se contestă în cazul în care, la încercarea privind performanţele fotometrice ale oricărui dispozitiv ales aleatoriu şi echipat cu o lampă cu filament etalon, sau în cazul în care dispozitivele sunt echipate cu

19 surse de lumină neînlocuibile (lămpi cu filament sau altele), sau în cazul în care toate măsurătorile sunt efectuate la 6,75 V, 13,5 V ori, respectiv, 28,0 V: nicio valoare măsurată nu variază negativ cu mai mult de 20% faţă de valorile prevăzute în prezentul regulament Dacă, în cazul unui dispozitiv echipat cu o sursă de lumină care poate fi înlocuită şi în cazul în care rezultatele încercărilor descrise mai sus nu îndeplinesc cerinţele, încercările privind dispozitivele se repetă utilizând o altă lampă cu filament etalon Dispozitivele cu defecte fizice nu sunt luate în considerare. 1.3.Se respectă coordonatele tricromatice în cazul dispozitivelor echipate cu o lampă cu filament, sau în cazul lămpilor cu surse de lumină neînlocuibile (lămpi cu filament sau altele), pentru care caracteristicile colorimetrice sunt verificate cu ajutorul sursei de lumină prezente în interiorul lămpii. 2.PRIMA EŞANTIONARE La prima eşantionare sunt alese în mod aleatoriu patru dispozitive. Primul eşantion, constituit din două dispozitive, este marcat cu litera A, iar al doilea eşantion, constituit din două dispozitive, este marcat cu litera B. 2.1.Conformitatea nu este contestată În urma procedurii de eşantionare indicate în figura 1 din prezenta anexă, conformitatea dispozitivelor de serie nu poate fi contestată în cazul în care deviaţia valorilor măsurate ale dispozitivelor în direcţii nefavorabile este: A1: un dispozitiv 0 % un dispozitiv nu mai mult de 20 % A2: ambele dispozitive mai mult de 0 % eşantionul B B1: ambele dispozitive 0 % dar nu mai mult de 20 % se trece la eşantionul B eşantionul A sau în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile menţionate la punctul pentru eşantionul A Conformitatea este contestată În urma procedurii de eşantionare indicate în figura 1 din prezenta anexă, conformitatea dispozitivelor de serie este contestată, iar fabricantului i se solicită să ia măsuri pentru ca producţia acestuia să îndeplinească cerinţele (aliniere), în cazul în care deviaţiile valorilor măsurate sunt:

20 eşantionul A A3: un dispozitiv nu mai mult de 20 % eşantionul B B2: în cazul A2 B3: în cazul A2 un dispozitiv mai mult de 20 % dar nu mai mult de 30 % un dispozitiv mai mult de 0 % dar nu mai mult de 20 % un dispozitiv nu mai mult de 20 % un dispozitiv 0 % un dispozitiv mai mult de 20 % dar nu mai mult de 30 % sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate la punctul pentru eşantionul A. 2.3.Omologare retrasă Se contestă conformitatea şi se aplică punctul 14. în cazul în care, în urma procedurii de eşantionare prevăzute în figura 1 din prezenta anexă, deviaţiile valorilor măsurate sunt: eşantionul A A4: un dispozitiv nu mai mult de 20 % un dispozitiv mai mult de 30 % A5: ambele dispozitive mai mult de 20 % eşantionul B B4: în cazul A2 un dispozitiv mai mult de 0 % dar nu mai mult de 20 %

21 B5: în cazul A2 B6: în cazul A2 un dispozitiv mai mult de 20 % ambele dispozitive mai mult de 20 % un dispozitiv 0 % un dispozitiv mai mult de 30 % sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate la punctul pentru eşantioanele A şi B. 3.REPETAREA PROCEDURII DE EŞANTIONARE În cazurile A3, B2, B3 este necesară repetarea procedurii de eşantionare, fiind ales al treilea eşantion C, format din două dispozitive, şi al patrulea eşantion D, format din două dispozitive, selectate din stocul fabricat după aliniere, în termen de două luni de la notificare. 3.1.Conformitatea nu este contestată În urma procedurii de eşantionare indicate în figura 1 din prezenta anexă, conformitatea dispozitivelor de serie nu poate fi contestată în cazul în care deviaţia valorilor măsurate ale dispozitivelor este: eşantionul C C1: un dispozitiv 0 % un dispozitiv nu mai mult de 20 % C2: ambele dispozitive mai mult de 0 % eşantionul D dar nu mai mult de 20 % treceţi la eşantionul D D1: în cazul C2 ambele dispozitive 0 % sau în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile menţionate la punctul pentru eşantionul C. 3.2.Conformitatea este contestată

22 În urma procedurii de eşantionare indicate în figura 1 din prezenta anexă, conformitatea dispozitivelor de serie este contestată, iar fabricantului i se solicită să ia măsuri pentru ca producţia acestuia să îndeplinească cerinţele (aliniere), în cazul în care deviaţiile valorilor măsurate sunt: eşantionul D D2: în cazul C2 un dispozitiv mai mult de 0 % dar nu mai mult de 20 % un dispozitiv nu mai mult de 20 % sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate la punctul pentru eşantionul C. 3.3.Omologare retrasă Se contestă conformitatea şi se aplică punctul 14 în cazul în care, în urma procedurii de eşantionare prevăzute în figura 1 din prezenta anexă, deviaţiile valorilor măsurate sunt: eşantionul C C3: un dispozitiv nu mai mult de 20 % un dispozitiv mai mult de 20 % C4: ambele dispozitive mai mult de 20 % eşantionul D D3: în cazul C2 un dispozitiv 0 sau mai mult de 0 % un dispozitiv mai mult de 20 % sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate la punctul pentru eşantioanele C şi D. Figura 1

23 ANEXA 6: UNGHIURI MINIME NECESARE PENTRU REPARTIŢIA SPAŢIALĂ A LUMINII În toate cazurile, unghiurile verticale minime ale repartiţiei spaţiale a luminii sunt de 10 peste orizontală şi 5 sub orizontală pentru dispozitivele DRL incluse în regulament. Unghiuri minime orizontale ale repartiţiei luminoase spaţiale: Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 164L din data de 30 iunie 2010

ROMÂNIA BIROUL ELECTORAL CENTRAL Afganistan Africa de Sud Albania Algeria Arabia Saudita Argentina Ţara A TOTAL STRĂINĂTATE Alegerea Preşedintelui Rom

ROMÂNIA BIROUL ELECTORAL CENTRAL Afganistan Africa de Sud Albania Algeria Arabia Saudita Argentina Ţara A TOTAL STRĂINĂTATE Alegerea Preşedintelui Rom ROMÂNIA BIROUL ELECTORAL CENTRAL Afganistan Africa de Sud Albania Algeria Arabia Saudita Argentina Ţara A TOTAL STRĂINĂTATE Alegerea Preşedintelui României Voturi valabil exprimate 156 66 64 169 16 noiembrie

Mai mult

Microsoft Word - decizia docx

Microsoft Word - decizia docx 1 www.untrr.ro www.e-rovinieta.ro DECIZIE nr. 2 din 4 decembrie 2018 privind modificarea Convenţiei privind regimul de tranzit comun [2018/1988] având în vedere Convenţia din 20 mai 1987 privind regimul

Mai mult

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comisia Europeană și-a îndeplinit pe deplin angajamentele

Mai mult

CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR, ÎN ANUL A. Tabele referitoare la cheltuielile turistice ale nerezidenţilor cazaţi în structu

CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR, ÎN ANUL A. Tabele referitoare la cheltuielile turistice ale nerezidenţilor cazaţi în structu CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR, ÎN ANUL 2018 5 A. Tabele referitoare la cheltuielile turistice ale nerezidenţilor cazaţi în structurile de cazare turistică colective 1. Numărul nerezidenţilor,

Mai mult

Microsoft Word - pag3.doc

Microsoft Word - pag3.doc ISSN-L: 2066-625x ISSN: 2065-8443 ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în perioada 1.I 30.IX.2012 - Decembrie 2012 - CUPRINS Pag. CHELTUIELILE TURISTICE ALE

Mai mult

ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare în trimestrul l mai 2019-

ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare în trimestrul l mai 2019- ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare în trimestrul l 2019 - mai 2019- C U P R I N S Pagina Frecventarea structurilor de primire

Mai mult

Regulamentul nr al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziții uniforme privind omolog

Regulamentul  nr al  Comisiei  Economice  pentru  Europa  a Organizației  Națiunilor  Unite  (CEE-ONU)  –  Dispoziții  uniforme  privind  omolog 30.9.2016 L 265/125 Numai textele originale CEE-ONU au efect juridic în temeiul dreptului public internațional. Statutul și data intrării în vigoare ale prezentului regulament trebuie verificate în ultima

Mai mult

proposal Directive T4.3 tractors

proposal Directive T4.3 tractors RO F1 71 PE T4.3 TRACTOARE RO RO COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE Proiect de Bruxelles, 23.06.2009. DIRECTIVĂ../ /CE A COMISIEI din [ ] de modificare, în scopul adaptării dispozițiilor lor tehnice, a Directivelor

Mai mult

ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în trimestrul I Iunie

ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor în trimestrul I Iunie ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Celtuielile turistice ale nerezidenţilor în trimestrul I 2019 - Iunie 2019 - i CUPRINS CHELTUIELILE TURISTICE ALE NEREZIDENŢILOR ÎN TRIMESTRUL I 2019 5 A. Tabele

Mai mult

ROMÂNIA

ROMÂNIA ROMÂNIA Institutul Naţional de Statistică Acţiunile turistice organizate de agenţiile de turism în anul 2018 - Aprilie 2019-1 Cuprins Pag. Turismul organizat de agenţiile de turism în anul 2018... 5 1

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 28.3.2019 COM(2019) 157 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind progresele înregistrate de statele membre în ceea ce privește aderarea la Convenția internațională a

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 8 noiembrie 2016 (OR. en) 13583/16 BUDGET 29 EXPUNERE DE MOTIVE Subiect: Proiect de buget rectificativ nr. 4 la

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 8 noiembrie 2016 (OR. en) 13583/16 BUDGET 29 EXPUNERE DE MOTIVE Subiect: Proiect de buget rectificativ nr. 4 la Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 8 noiembrie 2016 (OR. en) 13583/16 BUDGET 29 EXPUNERE DE MOTIVE Subiect: Proiect de buget rectificativ nr. 4 la bugetul general pentru exercițiul financiar 2016: Actualizarea

Mai mult

Microsoft Word - S_c63.doc

Microsoft Word - S_c63.doc 216 6.3.2 Senzori de proximitate optici Senzorii de proximitate optici în construcţia roboţilor industriali pot fi utilizaţi ca senzori de securitate sau pentru sesizarea unor obiecte (sau a apropierii

Mai mult

Microsoft Word - anunt prealabil selectie 2018.doc

Microsoft Word - anunt prealabil selectie 2018.doc INFORMAŢII PRIVIND CONCURSURILE DE SELECŢIE PENTRU MOBILITÃŢI ERASMUS+ (KA103) IN TARILE PROGRAMULUI ERASMUS+ In perioada urmãtoare va trebui sa fiti foarte atenti la continututul anunturilor privind sesiunile

Mai mult

Microsoft Word - Mission Critical - Visitor Management System.docx

Microsoft Word - Mission Critical - Visitor Management System.docx MISSION CRITICAL VISITOR MANAGEMENT SYSTEM Mission Critical Visitor Management System(VMS) este o solutie utila tuturor companiilor ce doresc sa foloseasca cele mai noi tehnologii software pentru a isi

Mai mult

H.G.1028

H.G.1028 Hotarârea nr. 1028 din 09/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr.

Mai mult

Cuprins Abrevieri XIII Cuvânt-înainte XV Capitolul I. Sistemul achiziţiilor publice: concepte definitorii, evoluţie, instituţii implicate, căi de atac

Cuprins Abrevieri XIII Cuvânt-înainte XV Capitolul I. Sistemul achiziţiilor publice: concepte definitorii, evoluţie, instituţii implicate, căi de atac Abrevieri XIII Cuvânt-înainte XV Capitolul I. Sistemul achiziţiilor publice: concepte definitorii, evoluţie, instituţii implicate, căi de atac 1 1. Aspecte preliminare 1 2. Sediul normativ al materiei

Mai mult

Microsoft Word - societatea informationala.doc

Microsoft Word - societatea informationala.doc I Principalii indicatori ai societăţii informaţionale la nivel naţional Indicator 2013 2014 Număr de linii telefonice fixe la 1000 de locuitori 218,4 212,6 Număr de abonaţi la telefonie mobilă la 1000

Mai mult

Microsoft Word - Instructiuni montaj si utilizare CRH6.doc

Microsoft Word - Instructiuni montaj si utilizare CRH6.doc MANUAL INSTALARE SI UTILIZARE CRH 6 - DISPOZITIV DE SIGURANŢĂ ŞI CONTROL Dispozitivul de siguranţă şi control CRH 6 este un dispozitiv multifuncţional compus din: o supapă de pornire/oprire, flacără de

Mai mult

EN

EN PARLAMENTUL EUPEAN 2004 ««««««««««««Document de şedinţă 2009 C6-0040/2007 2003/0153(COD) PART.3 17/01/2007 Poziţie comună Common position adopted by the Council on 11 December 2006 with a view to the adoption

Mai mult

GfK: România, pe locul 33 din 42 din punctul de vedere al puterii de cumpărare în 2016, la nivel european

GfK: România, pe locul 33 din 42 din punctul de vedere al puterii de cumpărare în 2016, la nivel european GfK: România, pe locul 33 din 42 din punctul de vedere al puterii de cumpărare în 2016, la nivel european 18 Jan 2017 de Romina Ardelean [1] Cu o putere medie de cumpărare sau venit disponibil pe cap de

Mai mult

Slide 1

Slide 1 VII. ÎNSCRIEREA PE DESENELE TEHNICE A PRESCRIPŢIILOR DE CALITATE Starea suprafeţelor influenţează fiabilitatea şi funcţionarea pieselor în cadrul unui ansamblu 7.1 STAREA SUPRAFEŢELOR (RUGOZITATEA) SR

Mai mult

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare parametrice. Principiul de funcţionare: Modificarea inductivităţii mutuale a unor bobine cu întrefier variabil sau constant. Ecuaţia care exprimă

Mai mult

untitled

untitled COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 2.6.2017 C(2017) 3519 final REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) / AL COMISIEI din 2.6.2017 de stabilire a metodologiei de determinare a parametrilor de corelare necesari

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Modul 8: de securitate şi sănătate în muncă HG nr. 971/2006 Prezenta hotărâre de guvern: stabileşte cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de muncă; nu se aplică

Mai mult

Microsoft Word - ordin si procedura control de stat producere betoane 20081…

Microsoft Word - ordin si procedura control de stat producere betoane 20081… MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ŞI LOCUINŢELOR Nr. din 2008 CANCELARIA PRIMULUI - MINISTRU Nr. din 2008 O R D I N U L Nr. din 2008 pentru aprobarea reglementării tehnice Procedură privind controlul

Mai mult

Codul EFPIA privind prezentarea de informații Informări 2017 Shire Pharmaceuticals (inclusiv Baxalta US Inc.) 1

Codul EFPIA privind prezentarea de informații Informări 2017 Shire Pharmaceuticals (inclusiv Baxalta US Inc.) 1 Codul EFPIA privind prezentarea de informații Informări 2017 Shire Pharmaceuticals (inclusiv Baxalta US Inc.) 1 Secțiunea 1: Abordarea privind raportarea datelor din 2017 Pe 3 iunie 2016, Shire a achiziționat

Mai mult

Vă rugăm să selectați limba English STUDIU DE CONFORMITATE PENTRU SUPPLY CHAIN INITIATIVE Bine ați venit pe site-ul sondajului online Dedicated

Vă rugăm să selectați limba English STUDIU DE CONFORMITATE PENTRU SUPPLY CHAIN INITIATIVE Bine ați venit pe site-ul sondajului online Dedicated Vă rugăm să selectați limba English STUDIU DE CONFORMITATE PENTRU SUPPLY CHAIN INITIATIVE - 2017 Bine ați venit pe site-ul sondajului online Dedicated. Metodologia bazată pe rețeaua web garantează confidențialitatea

Mai mult

EUIPO NOTES-RO Mod /2016 Note privind formularul de cerere pentru o declaraţie de anulare a unei mărci a Uniunii Europene 1. Observaţii generale

EUIPO NOTES-RO Mod /2016 Note privind formularul de cerere pentru o declaraţie de anulare a unei mărci a Uniunii Europene 1. Observaţii generale Note privind formularul de cerere pentru o declaraţie de anulare a unei mărci a Uniunii Europene 1. Observaţii generale 1.1 Utilizarea formularului Formularul se poate obţine gratuit de la EUIPO şi poate

Mai mult

HOTARARE /08/2006 C.T.C.E. P. Neamt - LEGIS HOTĂRÂRE nr din 9 august 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în munca re

HOTARARE /08/2006 C.T.C.E. P. Neamt - LEGIS HOTĂRÂRE nr din 9 august 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în munca re HOTĂRÂRE nr. 1.028 din 9 august 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL

Mai mult

CAMERA DEPUTAŢILOR L E G E pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatricula

CAMERA DEPUTAŢILOR L E G E pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatricula CAMERA DEPUTAŢILOR L E G E pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa

Mai mult

COM(2009)225/F1 - RO

COM(2009)225/F1 - RO RO RO RO COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE Bruxelles, 15.5.2009 COM(2009) 225 final RAPORT AL COMISIEI de analizare a sancțiunilor prevăzute în legislația statelor membre pentru încălcările grave ale normelor

Mai mult

CL2009R0976RO bi_cp 1..1

CL2009R0976RO bi_cp 1..1 2009R0976 RO 31.12.2014 002.001 1 Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său. B REGULAMENTUL (CE) NR. 976/2009 AL COMISIEI

Mai mult

ST Tester portabil pentru baterie staţionară de acumulatori

ST Tester portabil pentru baterie staţionară de acumulatori Tester portabil baterie staţionară de Pagina: 1 / 6 TESTER PORTABIL PENTRU BATERIE STAŢIONARĂ DE ACUMULATORI Prezenta specificaţie tehnică s-a întocmit de către: Divizia Conectare la Rețea și Modernizare

Mai mult

OptiFlood LED BVP506 |

OptiFlood LED BVP506 | Lighting OptiFlood LED tot ce este necesar pentru iluminatul perimetrelor OptiFlood LED este o gamă de reflectoare elegante, deosebit de eficiente, asimetrice, care pot fi utilizate pentru a ilumina zone

Mai mult

Înregistrator de temperatură şi umiditate AX-DT100 Instrucţiuni de utilizare

Înregistrator de temperatură şi umiditate AX-DT100 Instrucţiuni de utilizare Înregistrator de temperatură şi umiditate AX-DT100 Instrucţiuni de utilizare Introducere Înregistratorul de temperatură şi umiditate este prevăzut cu un senzor foarte exact de temperatură şi umiditate.

Mai mult

Microsoft Word - procedura mobilitati.doc

Microsoft Word - procedura mobilitati.doc Investeşte în oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritară nr.1 Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice

Mai mult

ACTIVITATEA DE TURISM ÎN ANUL 2000

ACTIVITATEA DE TURISM ÎN ANUL 2000 Nr. 4 2018 ACTIVITATEA DE TURISM ÎN ANUL 2018 ¾ ¾ În anul 2018 faġă de anul 2017, frecventarea structurilor de primire turistică cu funcġiuni de cazare se caracterizează prin creúterea capacităġii de cazare

Mai mult

Fişa de date Imprimantă HP Sprocket 200 Imprimi imediat fotografii de 5 x 7,6 cm (2 x 3 inchi) de la smartphone. Haide să imprimăm această petrecere.

Fişa de date Imprimantă HP Sprocket 200 Imprimi imediat fotografii de 5 x 7,6 cm (2 x 3 inchi) de la smartphone. Haide să imprimăm această petrecere. Fişa de date Imprimantă HP Sprocket 00 Imprimi imediat fotografii de 5 x 7,6 cm ( x 3 inchi) de la smartphone. Haide să imprimăm această petrecere. Partajează prezentul cu fotografii instantanee de 5 x

Mai mult

COM(2019)113/F1 - RO

COM(2019)113/F1 - RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 28.2.2019 COM(2019) 113 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 450/2003 al Parlamentului European

Mai mult

Norme Metodologice din forma sintetica pentru data

Norme Metodologice din forma sintetica pentru data Norme metodologice din 30 noiembrie 2011 privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului

Mai mult

Microsoft Word - Turism1A_lunar_2018.doc

Microsoft Word - Turism1A_lunar_2018.doc DATE DE IDENTIFICARE 1. Denumirea structurii de cazare............. 2. Tipul structurii de cazare............ Cod * 3. Unitate cu structură de tratament în clădire...... Da Nu * (se înscrie x în căsuţa

Mai mult

|N ATEN}IA STUDEN}ILOR INTERESA}I:

|N ATEN}IA STUDEN}ILOR INTERESA}I: Aprobat în şedinţa Senatului UAUIM din data de R E G U L A M E N T privind derularea MOBILITĂŢILOR STUDENŢEŞTI din cadrul PROGRAMULUI ERASMUS+ 2019 2020 Proiecte de mobilitate în domeniul universitar cu

Mai mult

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE CITIŢI CU ATENŢIE INSTRUCŢIUNILE ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA LUCRULUI GARANŢIA Producătorul garantează că aparatul nu va prezenta

Mai mult

Lectia de economie. Derapaje fiscal bugetare majore in

Lectia de economie. Derapaje fiscal bugetare majore in Lectia de economie. Derapaje fiscal bugetare majore in Uniunea Europeana. 12 tari in Procedura de Deviere semnificativa. Jumatate nu indeplinesc regulile fiscalbugetare Cristian Socol, Sistemul de reguli

Mai mult

Nr. 850/ , Ediția Nr. 12, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial CRIOTEK LC LED CRIOTEK-01 LC LED, CRIOTEK-02 LC LED, CRIOTEK-03 LC LED

Nr. 850/ , Ediția Nr. 12, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial CRIOTEK LC LED CRIOTEK-01 LC LED, CRIOTEK-02 LC LED, CRIOTEK-03 LC LED Nr. 850/ 01.02.2019, Ediția Nr. 12, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial CRIOTEK LC LED CRIOTEK-01 LC LED, CRIOTEK-02 LC LED, CRIOTEK-03 LC LED Despre produs Familia de corpuri de iluminat stradal

Mai mult

REGULAMENT PRIVIND CONDIŢIILE, MODUL ŞI PROCEDURA DE EXAMINARE, SIGILARE ŞI MARCARE A ARMELOR DE FOC ŞI MUNIŢIEI ("Monitorul oficial RS", nr. 28/96) A

REGULAMENT PRIVIND CONDIŢIILE, MODUL ŞI PROCEDURA DE EXAMINARE, SIGILARE ŞI MARCARE A ARMELOR DE FOC ŞI MUNIŢIEI (Monitorul oficial RS, nr. 28/96) A REGULAMENT PRIVIND CONDIŢIILE, MODUL ŞI PROCEDURA DE EXAMINARE, SIGILARE ŞI MARCARE A ARMELOR DE FOC ŞI MUNIŢIEI ("Monitorul oficial RS", nr. 28/96) Art. 1 Prin prezentul regulament se reglementează condiţiile,

Mai mult

Ceea ce este în interior face diferența

Ceea ce este în interior face diferența PHILIPS LED Spot (Putere reglabilă) 4 W (35 W) GU10 Alb rece Intensitate luminoasă reglabilă Ceea ce este în interior face diferența Cu forma sa frumoasă și dimensiunile familiare, acest spot cu LED este

Mai mult

Hotarirea 780/ forma sintetica pentru data

Hotarirea 780/ forma sintetica pentru data HOTĂRÂRE nr. 780 din 14 iunie 2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (la data 03-oct-2014 actul a fost in legatura cu Hotarirea 811/2014 )

Mai mult

EFix cu montare aparentă TCS260 |

EFix cu montare aparentă TCS260 | Lighting EFix soluţia ecologică pentru iluminatul birourilor Gama de corpuri de iluminat EFix TL5 reprezintă o soluţie de iluminat performantă, cu preţ accesibil, care permite realizarea unor economii

Mai mult

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 5000/2012/ Anexa 1 Prospect Prospect: informaţii pentru pacient Aprokam 50 mg, pulbere pentru soluţie injec

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 5000/2012/ Anexa 1 Prospect Prospect: informaţii pentru pacient Aprokam 50 mg, pulbere pentru soluţie injec AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 5000/2012/01-02-03 Anexa 1 Prospect Prospect: informaţii pentru pacient Aprokam 50 mg, pulbere pentru soluţie injectabilă Cefuroximă Citiţi cu atenţie şi în întregime

Mai mult

Microsoft Word - comunicat_ nr 126 turism_aprilie_2014.doc

Microsoft Word - comunicat_ nr 126 turism_aprilie_2014.doc ROMÂNIA Biroul de presă B-dul Libertăţii nr.16, sector 5, Bucureşti Tel/Fax: 318 18 69; Fax 312 48 75 e-mail: romstat@insse.ro; biroupresa@insse.ro COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 126 din 2 iunie Embargo ora 10.00

Mai mult

Anexa 2 la Conditiile Generale de Afaceri Lista de dobanzi, taxe si comisioane pentru persoane fizice In vigoare incepand cu I. Contul cure

Anexa 2 la Conditiile Generale de Afaceri Lista de dobanzi, taxe si comisioane pentru persoane fizice In vigoare incepand cu I. Contul cure Anexa 2 la Conditiile Generale de Afaceri Lista de dobanzi, taxe si comisioane pentru persoane fizice In vigoare incepand cu 15.07.2019 I. Contul curent standard A. SERVICII DE CONT CURENT CONTURI CURENTE

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2019) 1294 final REGULAMENTUL (UE) / AL COMISIEI din de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2400

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2019) 1294 final REGULAMENTUL (UE) / AL COMISIEI din de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2400 COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 19.2.2019 C(2019) 1294 final REGULAMENTUL (UE) / AL COMISIEI din 19.2.2019 de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2400 și a Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European

Mai mult

Brosura laborator limba romana.cdr

Brosura laborator limba romana.cdr Laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI 17025 Proiectează și realizează corpuri şi sisteme de iluminat cu LED LFCEM-Electromagnetica SA L a b o r a t o r u l d e F o t o m e t r i e ş i Compatibilitate

Mai mult

Metronomis LED Fluid |

Metronomis LED Fluid | Lighting LED un joc de lumini şi de umbre LED este prima gamă din lume cu montare în cap de stâlp care oferă o paletă de efecte de lumină pentru a adăuga proiectelor o notă estetică unică. Un joc inovator

Mai mult

31999R1228 REGULAMENTUL COMISIEI (CE) nr. 1228/1999 din 28 mai 1999 privind seriile de date care trebuie furnizate pentru statistica serviciilor de as

31999R1228 REGULAMENTUL COMISIEI (CE) nr. 1228/1999 din 28 mai 1999 privind seriile de date care trebuie furnizate pentru statistica serviciilor de as 31999R1228 REGULAMENTUL COMISIEI (CE) nr. 1228/1999 din 28 mai 1999 privind seriile de date care trebuie furnizate pentru statistica serviciilor de COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE având în vedere Tratatul

Mai mult

1

1 Pagina: 1 / 6 Prezenta specificație tehnică s-a întocmit de către: Departament Strategie şi Tehnologie Reţea Electricitate Serviciu Tehnologie şi Inovare Rețea Electricitate din cadrul DELGAZ GRID S.A.

Mai mult

Microsoft Word - manual civic ro.doc

Microsoft Word - manual civic ro.doc A Division of Watts Water Technologies Inc. DETECTOARE PENTRU SCĂPĂRI DE GAZE CIVIC2 / ECT2 CIVR-MET CIVR-GPL Grup II, categoria 3G Directiva 94/9/CE (Atex) Watts Industries Italia S.r.l. - Via Brenno

Mai mult

ORDIN privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura d

ORDIN privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura d ORDIN privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor

Mai mult

untitled

untitled 1992L0024 RO 17.02.2004 001.001 1 Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său. B DIRECTIVA 92/24/CEE A CONSILIULUI din

Mai mult

SmartBalance, suspended |

SmartBalance, suspended | Lighting SmartBalance combină performanţa cu construcţia modernă Deşi în multe cazuri performanţa iluminatului funcţional este foarte importantă, clienţii doresc, de asemenea, să utilizeze corpuri de iluminat

Mai mult

Notificare privind Confidențialitatea InfoCert S.p.A., având sediul social situat în Piazza Sallustio 9, Roma (Italia) ( InfoCert sau Operator

Notificare privind Confidențialitatea InfoCert S.p.A., având sediul social situat în Piazza Sallustio 9, Roma (Italia) ( InfoCert sau Operator Notificare privind Confidențialitatea InfoCert S.p.A., având sediul social situat în Piazza Sallustio 9, 00187 - Roma (Italia) ( InfoCert sau Operatorul ), pune la dispoziție prezenta notificare privind

Mai mult

Microsoft Word - IVU_analiza.doc

Microsoft Word - IVU_analiza.doc Indicii valorii unitare în comerţul internaţional în semestrul I 2018 CUPRINS Pagina Indicii valorii unitare în comerţul internaţional în semestrul I 2018 - calculaţi din valori exprimate în euro...........5

Mai mult

Microsoft Word - IVU_analiza.doc

Microsoft Word - IVU_analiza.doc Indicii valorii unitare în comerţul internaţional în semestrul I 2017 CUPRINS Pagina Indicii valorii unitare în comerţul internaţional în semestrul I 2017 - calculaţi din valori exprimate în euro...........5

Mai mult

ETICHETAREA ENERGIEI ELECTRICE FURNIZATE CONSUMATORILOR

ETICHETAREA  ENERGIEI   ELECTRICE  FURNIZATE CONSUMATORILOR DATE STATISTICE AFERENTE ENERGIEI ELECTRICE PRODUSE ÎN ANUL 2005 Pe baza declaraţiilor transmise de producătorii de energie electrică în luna ianuarie 2006, ANRE a elaborat o situaţie centralizată la nivelul

Mai mult

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Valorifică pentru viitor ORICE perioadă lucrată ORIUNDE în SEE! INVESTEŞTE ÎN OAMENI!

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Valorifică pentru viitor ORICE perioadă lucrată ORIUNDE în SEE! INVESTEŞTE ÎN OAMENI! Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Valorifică pentru viitor ORICE perioadă lucrată ORIUNDE în SEE! INVESTEŞTE ÎN OAMENI! Reglementări Regulamentul CE 883/2004 privind coordonarea sistemelor

Mai mult

Microsoft Word - HG DP norme MAE eliberare ID conf legii 229.docx

Microsoft Word - HG DP norme MAE eliberare ID conf legii 229.docx GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind formatul, documentele necesare în vederea emiterii și procedurile de eliberare și de retragere a cărților de identitate speciale emise membrilor misiunilor diplomatice,

Mai mult

Microsoft Word - IVU_analiza.doc

Microsoft Word - IVU_analiza.doc Indicii valorii unitare în comerţul internaţional în trimestrul I 2019 CUPRINS Pagina Indicii valorii unitare în comerţul internaţional în trimestrul I 2019 - calculaţi din valori exprimate în euro...........5

Mai mult

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe Raport trimestrial octombrie decembrie 2018 Operaţiuni de export, intermediere, tranzit şi transbordare cu produse militare ROMÂNIA Editat de Ministerul Afacerilor Externe Departamentul pentru Controlul

Mai mult

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe Raport anual ianuarie decembrie 2015 Ministerul Afacerilor Externe Departamentul pentru Controlul Exporturilor Operaţiuni de export, intermediere, tranzit şi transbordare cu produse militare ROMANIA Editat

Mai mult

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentr

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentr 17.12.2008 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentru implementarea anexei II la Directiva 2004/8/CE a Parlamentului

Mai mult

Decorați-vă casa cu lumină

Decorați-vă casa cu lumină PHILIPS InStyle Pendul Matrix aluminiu LED Decorați-vă casa cu lumină Dezvăluiți eleganța inconștientă a acestei lustre de bun gust. Sticla transparentă și finisajul din crom mat adaugă lux în orice spațiu.

Mai mult

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Creditarea companiilor evoluţii şi provocări Cristian Sporis, Vicepreşedinte Raiffeisen Bank Iulie 19 1 Reducere amplă a intermedierii financiare bancare în ţările membre UE 3 4 18 Soldul creditelor acordate

Mai mult

Catalog Solentis Refacere sept rev

Catalog Solentis Refacere sept rev www.solentis.ro Șos. Alexandriei nr. 76-78, Bragadiru Ilfov Solentis este un brand care a luat naștere în urma nevoilor și a cerințelor din ce în ce mai elaborate și mai complexe ale pieței din România.

Mai mult

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/ AL COMISIEI - din 16 mai de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 321/ 20

REGULAMENTUL  DE  PUNERE  ÎN  APLICARE  (UE)  2019/ AL  COMISIEI  -  din  16  mai de  modificare  a Regulamentelor  (UE)  nr. 321/  20 L 139 I/108 27.5.2019 REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/776 AL COMISIEI din 16 mai 2019 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 321/2013, (UE) nr. 1299/2014, (UE) nr. 1301/2014, (UE) nr. 1302/2014,

Mai mult

FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL

FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL Casa Fotbalului, Str. Vasile Șerbănică nr.12, sector 2, 022186 București, România, Tel: 021 325 06 70 Fax: 021 302 91 58 PROCES-VERBAL DE OMOLOGARE SPORTIVĂ A STADIONULUI... PENTRU SEZONUL 2019-2020 încheiat

Mai mult

Microsoft Word - directiva

Microsoft Word - directiva 1 www.untrr.ro www.e-rovinieta.ro DIRECTIVA 91/533/CEE din 14 octombrie 1991 privind obligaţia angajatorului de a informa lucrătorii asupra condiţiilor aplicabile contractului sau raportului de muncă CONSILIUL

Mai mult

fm

fm Instrucţiuni de operare Display TFT color 1286.. Descrierea dispozitivului Display-ul TFT color aparţine sistemului de videointerfonie al firmei Gira şi serveşte la extinderea staţiilor de interior. Menu

Mai mult

Laborator de Fotometrie si Compatibilitate Electromagnetica Competente si tarife Laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI ELECTROMAGNETICA

Laborator de Fotometrie si Compatibilitate Electromagnetica Competente si tarife Laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI ELECTROMAGNETICA Laborator de Fotometrie si Compatibilitate Electromagnetica Competente si tarife Laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI 17025-2005 ELECTROMAGNETICA SA Proiectează și realizează corpuri si sisteme de

Mai mult

Anexa nr

Anexa nr CENTRUL NAŢIONAL PENTRU PROTECŢIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL AL REPUBLICII MOLDOVA MD-2004, mun. Chişinău, str. Serghei Lazo, 48, tel: (+373-22) 820801, 811807, fax: 820810, www.datepersonale.md DECIZIA

Mai mult

Slide 1

Slide 1 VIII. Reprezentarea şi cotarea organelor de maşini 8.1 ROŢI DINŢTE Roţile dinţate sunt organe de maşini constituite de corpuri de rotaţie (cilindru, con, hiperboloid) prevăzute cu dantură exterioară sau

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROVOCARILE GESTIONARII DESEURILOR PE PIATA DIN ROMANIA IN CONTEXT EUROPEAN Bucuresti, 3 Iulie 2018 1 Economia circulara RESURSE NATURALE EXPLOATARE UTILIZARE ELIMINARE Sursa: EC 2 Tintele prevazute in

Mai mult

Decorați-vă casa cu lumină

Decorați-vă casa cu lumină PHILIPS InStyle Lampă de plafon Matrix crom LED Decorați-vă casa cu lumină Dezvăluiți eleganța inconștientă a acestei lămpi de plafon de bun gust. Sticla neagră și finisajul din crom adaugă lux în orice

Mai mult

Nr. 788/ , Ediția Nr. 7, 1/5 INFORMATIVĂ Corp de iluminat stradal și rezidențial PRIME LED PRIME-01 6LED, PRIME-01 12LED Despre produs Produ

Nr. 788/ , Ediția Nr. 7, 1/5 INFORMATIVĂ Corp de iluminat stradal și rezidențial PRIME LED PRIME-01 6LED, PRIME-01 12LED Despre produs Produ Nr. 788/ 21.06.2017, Ediția Nr. 7, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial PRIME LED PRIME-01 6LED, PRIME-01 12LED Despre produs Produsul PRIME LED este varianta optimă echipată cu module LED de ultimă

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Super OFERTA de Paste TELEKOM Oferta promotionala activari noi si prelungiri Valabila pana in Sarbatorile de Paste 2019 (comenzi primite pana in data de 27 aprilie) 1 Abonament principal - NELIMITAT Minute

Mai mult

Lumină care este plăcută ochilor

Lumină care este plăcută ochilor PHILIPS LED Bec 5,5 W (40 W) E27 Alb cald Fără intensitate variabilă Lumină care este plăcută ochilor Lumina de calitate necorespunzătoare poate provoca oboseală la nivelul ochilor. Este mai important

Mai mult

Tratatele Uniunii Europene

Tratatele Uniunii Europene Tratatele Uniunii Europene Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României UNIUNEA EUROPEANĂ [Legislaţie] Tratatele Uniunii Europene / ed. îngrijită de Gabriela Florescu. - Bucureşti : Rosetti International,

Mai mult

COMENTARII EVOLUŢII RECENTE PRIVIND VALORILE INDICELUI DEZVOLTĂRII UMANE. ROMÂNIA ÎN CONTEXT EUROPEAN ŞI MONDIAL IOAN MĂRGINEAN Indicele Dezvoltării U

COMENTARII EVOLUŢII RECENTE PRIVIND VALORILE INDICELUI DEZVOLTĂRII UMANE. ROMÂNIA ÎN CONTEXT EUROPEAN ŞI MONDIAL IOAN MĂRGINEAN Indicele Dezvoltării U COMENTARII EVOLUŢII RECENTE PRIVIND VALORILE INDICELUI DEZVOLTĂRII UMANE. ROMÂNIA ÎN CONTEXT EUROPEAN ŞI MONDIAL IOAN MĂRGINEAN Indicele Dezvoltării Umane IDU (Human Development Index) este un elaborat

Mai mult

st00TSCG26.ro12

st00TSCG26.ro12 Obiectul: TRATATUL PRIVIND STABILITATEA, COORDONAREA ŞI GUVERNANŢA ÎN CADRUL UNIUNII ECONOMICE ŞI MONETARE TRATATUL PRIVIND STABILITATEA, COORDONAREA ŞI GUVERNANŢA ÎN CADRUL UNIUNII ECONOMICE ŞI MONETARE

Mai mult

ST Izolator suport de 35 kV pentru stații de transformare

ST Izolator suport de 35 kV pentru stații de transformare Izolator suport de 35 kv stații de Pagina: 1 / 9 IZOLATOR SUPORT DE 35 KV PENTRU STAȚII DE TRANSFORMARE Prezenta specificație tehnică s-a întocmit de către: Departament Strategie și Tehnologie Rețea Electricitate

Mai mult

Produkt-Datenblatt

Produkt-Datenblatt 3 035 Regulatoare de temperatură cameră, cu comutare pentru 7 zile şi afişaj LCD pentru sisteme de încălzire RDE10 Comandă cu 2 poziţii, cu ieşire ON/OFF pentru încălzire Moduri de lucru: mod normal şi

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Marian-Jean Marinescu deputat european marian-jean.marinescu@europarl.europa.eu EUROBAROMETRU PE IUNIE 2013 http://www.europarl.europa.eu/pdf/eurobarometre/2013/election3/eb79.5_ep_eurobarometer_parlemeter_ro_(ro).pdf

Mai mult

Recomandarea Comisiei din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea armonizată a Sistemului european de management al traficului feroviar

Recomandarea Comisiei din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea armonizată a Sistemului european de management al traficului feroviar 19.7.2018 RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 253/1 I (Rezoluții, recomandări și avize) RECOMANDĂRI COMISIA EUROPEANĂ RECOMANDAREA COMISIEI din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea

Mai mult

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 39/1 I (Acte adoptate în temeiul Tratatelor CE/Euratom a căror publicare este obligatorie) REGULAM

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 39/1 I (Acte adoptate în temeiul Tratatelor CE/Euratom a căror publicare este obligatorie) REGULAM 10.2.2009 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 39/1 I (Acte adoptate în temeiul Tratatelor CE/Euratom a căror publicare este obligatorie) REGULAMENTE REGULAMENTUL (CE) NR. 116/2009 AL CONSILIULUI din

Mai mult

CityCharm Cone |

CityCharm Cone | Lighting - combinaţia dintre ambianţă şi performanţe optime este conceput pentru a fi utilizat în zone urbane, unde iluminatul confortabil, ambianţa şi designul joacă un rol important. Aspectul său discret

Mai mult

Coaliția pentru Dezvoltarea României Grupul de lucru Educație Propuneri A. Învățământ preuniversitar A1. Obiectiv: Formare iniţială de calitate înaltă

Coaliția pentru Dezvoltarea României Grupul de lucru Educație Propuneri A. Învățământ preuniversitar A1. Obiectiv: Formare iniţială de calitate înaltă Coaliția pentru Dezvoltarea României Grupul de lucru Educație Propuneri A. Învățământ preuniversitar A1. Obiectiv: Formare iniţială de calitate înaltă a cadrelor didactice. 1. Alinierea programelor de

Mai mult

Departamentul de Management al Cercetării-Inovare- Granturi şi Finanţare Proiecte de Cercetare

Departamentul de Management al Cercetării-Inovare- Granturi şi Finanţare Proiecte de Cercetare Departamentul de Management al Cercetării-Inovare- Granturi şi Finanţare Proiecte de Cercetare Îndrumări pentru depunerea Brevetelor de invenţie la OSIM PASUL 1Cercetare-documentare în domeniul invenţiilor

Mai mult