Microsoft Word - 14_vid_avansat.doc

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Microsoft Word - 14_vid_avansat.doc"

Transcriere

1 Aparate de comutatie in vid avansat

2

3 Principiile comutatiei in vid avansat Constructia aparatelor de comutatie in vid avansat a fost posibila odata cu cercetarile efectuate de catre fizicianul german Paschen care a dezvoltat studii si cercetari fundamentale in domeniul descarcarilor in gaze la presiuni si distante diferite intre electrozi. Cercetarile complexe s-au concretizat printr-o legitate care defineste tensiunea de strapungere in functie de produsul (p d), asa cum rezulta din Fig. 1., unde p este presiunea gazului, iar d este distanta intre piesele de contact. Diagramele obtinute pentru diferite gaze poarta denumirea de,,legea lui Paschen sau,,curbele lui Paschen. Din aceste curbe rezulta ca in ceea ce priveste aparatele electrice de comutatie exista doua domenii interesante si anume: domeniul produselor (p d) de valori reduse care corespunde aparatelor de comutatie in vid avansat si domeniul produselor (p d) de valori mari, care corespunde aparatelor de comutatie cu aer comprimat (IAC), intreruptoare cu ulei putin si al intreruptoarelor cu hexaflorura de sulf (SF 6 ), bazate pe principiul jetului de aer sau de gaz. U s Vid avansat p= bar d= mm Jet de aer sau de gaz IAC SF 6 U s min (pd) cr Fig. 1. Referitor la curbele lui Paschen (pd)

4 Zona intermediara (hasurata) nu prezinta interes deoarece reprezinta un domeniu critic in care tensiunile de strapungere au valori minimale. Oportunitatile oferite de cercetarile efectuate de Paschen in domeniul vidului avansat au fost observate de inginerii constructori de aparate electrice, cautând sa le utilizeze. Dar pentru folosirea acestor proprietati a fost necesar sa se dezvolte tehnologii complexe, avansate, dupa cum urmeaza: Producerea si mentinerea vidului un timp indelungat in incinte vidate etanse. Realizarea de anvelope izolante din sticla sau ceramica. Realizarea de sisteme de contacte adecvate comutatiei in vid. Realizarea de burdufuri elastice capabile sa asigure cursa mobila a elementului de contact. Realizarea de lipituri tari metal-sticla sau metal-ceramica. Realizarea de aparatura de control de inalta tehnicitate destinata verificarii comutatiei in vid avansat. Primele firme care au abordat tehnologiile specifice comutatiei in vid au fost, evident, cele care posedau o experienta in tehnica vidului avansat. Aceste firme au fost cele producatoare de tuburi electronice, ca AEG- TELEFUNKEN, SIEMENS, WESTINGHOUSE, s.a. care posedau deja tehnica producerii vidului avansat si a trecerilor metal-sticla. Acestea au obtinut de fapt in prima instanta cele mai mari succese in tehnica constructiei de aparate de comutatie in vid. Ulterior s-a realizat un progres semnificativ prin trecerea la lipituri metal-ceramica. Observatii de natura fizica privind comutatia in vid avansat

5 Principiul de stingere a arcului electric in camera de stingere cu vid avansat se fundamenteaza pe urmatoarele observatii de natura fizica: 1. Presiunea in camera de stingere In acord cu legea lui Paschen, presiunea in camera de stingere este de ordinul bar, iar distanta intre piesele de contact sunt cuprinse intre 1 22 mm. De exemplu la o tensiune U 1000 V, distanta dintre piesele de contact este de aproximativ 1 mm iar la 24 kv de aproximativ 22 mm (vezi Fig. 2.). Rigiditatea dielectrica in aceste conditii este cu mult superioara rigiditatii dielectrice a altor medii ca aerul, uleiul sau SF 6, dupa cum rezulta din Fig. 2. Fig. 2 Tensiunea de strapungere U s a diverselor medii in functie de distanta d intre electrozi. In plus trebuie observat ca izolatia in vacuum este autoregeneratoare in sensul ca dupa numai o singura deconectare, se ajunge din nou la rigiditatea anterioara sau chiar mai buna. Prin studiile statistice efectuate de-a lungul a multor ani s-a stabilit că durata de viaţa a incintelor vidate, depozitate a depaşit 25 de ani. Chiar după un număr de de comutaţii la curent nominal, capsulele vidate nu prezintă o compromitere a vidului din incintă.

6 Camerele de stingere ale întreruptoarelor moderne în vid folosesc ca material de contact sinterizate Cu-Cr. În acest caz în procesul de comutaţie apar vapori de cupru-crom care au mare afinitate pentru oxigen şi hidrogen şi astfel unele molecule libere vor fi captate. Prin aceasta presiunea internă se reduce, iar prin comutaţia curenţilor din jurul curentului nominal durata de viaţa a camerei de stingere se prelungeşte. Astfel rigiditatea dielectrică ridicată din interiorul incintei vidate se menţine practic constantă de-a lungul intregii durate de viaţă. Influenţe din afară, dacă nu apar defecte accidentale, sunt excluse. De asemenea, fenomenele de comutaţie nu au ca urmare nici o modificare negativă a presiunii interioare. La deconectarea de puteri în domeniul scurtcircuitului se menţine un echilibru în ceea ce priveşte captarea de particule, astfel încât presiunea se menţine sub 10-8 bar. Se înţelege de aici că în cazul aparatelor care se află în funcţiune nu este necesară nici o verificare a presiunii. Rămâne de verificat numai etanşeitatea capsulei vidate, pe baza unei rate de pierderi după o depozitare anume. Producătorul precizează anumite măsuri de siguranţă. Astfel, fiecare capsulă vidată va fi de două ori verificată din punct de vedere al presiunii prin metode nedistructive. La presiuni atât de reduse ( ) bar, parcursul liber mediu λ al particulelor elementare este mult mai mare decât distanţa mm, între elementele de contact. De exemplu, pentru molecule şi atomi din acelaşi gaz : kt λ = 2 (1) 4π 2 pr cu notaţiile: k = Ws/grd - constanta Boltzman p - presiunea în [Pa] r - raza cinetică [m] Pentru ionii de gaz de aceeaşi natură λi = 2λ (2) iar pentru electroni 4 2kT kt λ e = 4 2λ = = 2 2 4π 2 pr πpr (3) Pentru distanţele menţionate, între piesele de contact, rezultă λ de ordinul 0, m, deci probabilitate de ionizare prin şoc este extrem de redusă.

7 Datorită distanţelor mici între piesele de contact intensitatea câmpului electric la străpungere poate ajunge 340kV/cm, în ipoteza unui câmp electric omogen. La asemenea valori ale câmpului electric, forma, dimensiunile, gradul de prelucrare a suprafeţelor ca şi asperităţile provenite din cauza eroziunii suprafeţelor de contact, joacă un rol semnificativ. De aceea, rigiditatea dielectrică a unui aparat se consideră a fi efectivă pentru un model construit care a efectuat comutaţii sub sarcina. Din curbele prezentate comparativ în Fig. 2, rezultă că rigiditatea dielectrică prezintă o limitare (saturaţie), în funcţie de distanţă şi ca atare este oportun a se construi aparate de comutaţie în vid numai în domeniul tensiunilor joase şi medii. De asemenea, odată cu creşterea tensiunii peste 24 kv sau 35 kv, trebuiesc luate în considerare şi fenomenele datorate radiaţiilor Röntgen. 2. Arcul electric in vapori metalici In cazul comutatiei in vid avansat arcul electric se dezvolta in vapori metalici proveniti din piesele de contact. Contactul electric intre piesele de contact se realizeaza nu pe toata suprafata ci intre anumite puncte de pe aceste suprafete. Pe masura ce se separa contactele, numarul punctelor de contact scade semnificativ, densitatea de curent creste si topeste varfurile. Metalul incepe sa fiarba apoi sa se vaporizeze. Vaporii metalici difuzeaza rapid in mediul rarefiat al camerei de stingere (incinta vidata) si se condenseaza atât pe suprafetele pieselor de contact cât si pe un ecran potrivit amplasat. In acest mod dupa fiecare deconectare se reface rigiditatea dielectrica intre contacte. 3. Arcul electric difuz, arcul electric autocompresat Pâna la curenti de aproximativ 10 ka, arcul electric este difuz pe toata suprafata pieselor de contact. Solicitarea termica a contactului ca si eroziunea lui sunt relativ reduse. La valori ale curentului in arcul electric peste 10 ka, apare fenomenul de autocompresie; piciorul arcului electric, daca acesta ramâne imobil solicita puternic suprafata contactului, care va suferi o eroziune sensibila. Pentru aceasta sunt concepute solutii speciale care vor fi prezentate mai jos.

8 4. Curentul taiat Unul din neajunsurile (poate singurul) comutatiei in vid il reprezinta aparitia curentului taiat (chopping current), ca urmare a difuziei rapide a vaporilor metalici in mediul rarefiat al camerei de stingere (diminuarea numarului de purtatori de sarcina), arcul electric stingându-se inainte de trecerea naturala a curentului prin zero, asa cum rezulta din Fig Fig. 3. Referitor la curentul taiat (smuls) Acest fenomen devine nedorit in cazul deconectarii circuitelor, deoarece pot apare supratensiuni periculoase ca urmare a regasirii energiei magnetice acumulata in inductivitatea circuitului sub forma de energie electrica acumulata in câmpul electric al capacitatii parazite dintre piesele de contact L 2 Astfel daca Li0 Cu rezulta u i 2 2 = max 0. C Aceasta supratensiune nu trebuie sa depaseasca limita de tinere a izolatiei. Aceste supratensiuni apar in special in cazul comutatiei motoarelor care prin excelenta poseda o inductivitate mare. Pentru ca aceste supratensiuni sa nu ajunga la valori periculoase, valorile curentilor taiati trebuie sa fie mentinuti la valori rezonabile, mai mici de 5 A. In Fig. 3 s-a notat cu t 0 momentul la care arcul devine instabil si cu t t, momentul taierii (smulgerii) curentului. Cu i 0 s-a notat curentul taiat. Curentul taiat este o marime probabilistica, care din punct de vedere statistic se poate prezenta sub forma unei curbe de repartitie, valori medii sau frecventa de aparitie. Curentii taiati depind in primul rând de materialul contactelor si pot fi masurati intr-o anumita schema.

9 De exemplu, în Fig. 4, este reprezentată frecvenţa de repartiţie a curenţilor tăiaţi pentru contacte de întreruptor din CrCu50, măsuraţi pentru o impedanţă de undă Z = L = 8, 7kΩ C, la care capacitatea C = C p +C x este formată dintr-o capacitate paralelă C p = 279 pf şi o capacitate parazită (a capsulei) C x = 135 pf. Capacităţi paralele C p, respectiv impedanţe de undă Z mai mici conduc practic la parametrii identici, la valori mai ridicate ale diagramei de repartiţie a curenţilor tăiaţi. În Fig, 4 este reprezentată diagrama de repartiţie a curenţilor tăiaţi pentru sisteme de contact CrCu, realizate de firma Siemens. Diagrama de repartiţie prezentată în figură reprezintă un compromis în ceea ce priveşte curenţii tăiaţi de valori cât mai scăzute şi capacităţi de deconectare cât mai ridicate. Se urmăreşte ca valorile curenţilor tăiaţi să se afle în jurul valorilor de 3 A, astfel încât să nu se depăşească anumite limite de supratensiuni. p 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0, i 0 [A] Fig. 4. Frecvenţa relativă de apariţie a curentului tăiat Trebuie observat că nu numai aparatele de comutaţie în vid produc curenţi tăiaţi ci şi alte tipuri de aparate cum sunt cele în SF 6, de exemplu. Încercările au arătat în orice caz că la întreruptoarele cu SF 6, curentul tăiat depinde mai puternic de capacitatea spaţiului de comutaţie, decât la cele cu comutaţie în vid. Cu creşterea capacităţii creşte de asemenea curentul tăiat. La o capacitate de 0,1 μf s-au măsurat curenţi până la 12 A. Această puternică dependenţă nu s-a observat la aparatele de comutaţie în vid.

10 Curentul tăiat va rămâne practic independent de capacitatea aparatului şi ajunge la o capacitate de 0,1 μf numai la valoarea de 6 A. Prin folosirea de materiale de contact moderne din CuCr, aparatele de comutaţie în vid sunt de asemenea capabile să întrerupă curenţi de scurtcircuit cauzaţi de defecte ce apar în secundarele transformatoarelor. La astfel de defecte, din cauza frecvenţei proprii de oscilaţie înalte a transformatorului, după întreruperea curentului, apar pante foarte abrupte ale tensiunii oscilante de restabilire. Aceste pante se află mult peste limitele impuse de norme, necesare asigurării capacităţii de comutaţie a întreruptorului. De exemplu, pante de tensiuni până la 7 kv/μs pot fi stăpânite pentru o tensiune nominala de 15 kv şi un curent de scurtcircuit de 36 ka. Firma Siemens a reuşit cu întreruptorul în vid să stăpânească pante mai mari de 10 kv/μs la curenţi de scurtcircuit până la 63 ka. Comutaţia de baterii de condensatoare necesită alte cerinţe asupra întreruptorului. În acest caz, refacerea rapidă a rigidităţii spaţiului de întrerupere este necesară deoarece întreruptorul, după trecerea prin zero a curentului, trebuie să ţină o tensiune înaltă. Sunt căutate în acest caz întreruptoare care să nu producă reaprinderi ale arcului electric. Dintre toate, întreruptorul în vid este indicat în acest caz din cauza materialelor speciale de contact pe care le posedă şi a rigidităţii dielectrice sporite. În acestea nu apar reaprinderi. De asemenea, la conectarea bateriilor de condesantoare, aparatele în vid se comportă fară probleme. La fiecare aparat de comutaţie există înainte de atingerea pieselor de contact o predescărcare. Astfel, curge un curent de înaltă frecvenţă între piesele de contact pe care din cauza însuşirilor pe care le posedă ca aparat de de stingere, aparatul de comutaţie poate să-l întrerupă. Deoarece distanţa dintre contacte totuşi este redusă, la stingerea acestui curent de înaltă frecvenţă nu se formează nici o supratensiune. Distanţa redusă dintre contacte, cu puţin înainte de atingerea contactelor, limitează tensiunea maximă la tensiunea nominală. O particularitate a întreruptoarelor în vid constă în aceea că acesta stăpâneşte un şoc de curent. O astfel de situaţie poate să apară dacă tipul de defect se modifică în timpul mişcării contactelor, ca de exemplu dacă un scurtcircuit monopolar la pământ se transformă intr-un scurtcircuit bipolar. În timp ce alte aparate bazate pe alte principii constructive pot rata operaţia, aparatul cu comutaţie în vid preia acest defect fără probleme,

11 deoarece el nu stinge activ ci aşteaptă pasiv următoarea trecere naturală prin zero. Astfel un interval de stingere în vid este pregătit de stingere şi poate să întrerupă curentul produs de o supratensiune în prima trecere prin zero, în poziţia deschis. La alte principii de stingere, arcul electric de descărcare,,surprinde întreruptorul în poziţia de repaus. El nu poate să întrerupă acest curent, fără să reacţioneze la apariţia unui nou defect în reţea. Contactele electrice Cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca materialele utilizate in constructia contactelor electrice sunt urmatoarele: conductivitate electrica mare; eroziune minimala la arcul electric; presiune de vapori mare pentru a prelungi existenta curentului in arc catre valori cât mai apropiate de zero; Materialele care prezinta interes in acest sens sunt: Materiale rezistente la temperaturi inalte: W (Θ topire =3683 K, Θ fierbere =6200 K) Mo (Θ topire =2890 K, Θ fierbere =5830 K) Cr (Θ topire =2130 K, Θ fierbere =2755 K) Aceste metale pot realiza o presiune de vapori mare daca arcul electric este mentinut in aparat multe semiperioade, dar in acest caz se ajunge la temperatura de fierbere a elementului de contact. Aceasta temperatura ridicata faciliteaza reaprinderea deoarece se situeaza deasupra temperaturii de ionizare (~3000K) ca si tendinta de sudare a contactelor. Folosirea acestor metale singure este prohibitiva si din cauza conductivitatii electrice reduse. Metale cu presiune de vapori mare: Bi (904 K), Sb (544 K), nu pot fi folosite singure deoarece sub actiunea arcului electric se erodeaza puternic iar cantitatea de vapori nu se poate condensa in intregime. Se mentine astfel o presiune de vapori care nu permite intreruperea arcului electric.

12 Din punct de vedere practic, cerintele mentionate sunt indeplinite de combinatii realizate sub forma de materiale sinterizate din doua sau mai multe componente cu sau fara adausuri (dopanti) de metale cu presiune mare de vapori. Tipul constructiv de contacte depinde de tipul aparatului construit. In cazul contactoarelor in vid, care se construiesc pentru regim greu de functionare, adica un numar mare de deconectari pe ora ( c/h), pentru curenti nominali I n = 400 A de exemplu, arcul electric se mentine difuz, chiar si la 10 I n. Structura rezistenta la temperaturi inalte este data de elementul W sau Mo, adica de metale cu temperaturi de topire si de fierbere (vaporizare) ridicata. De exemplu pentru o structura WCu30 s-au obtinut curenti taiati de ~ 3,7 A, iar pentru varianta WCuSb1, curenti de 2,7 A. In cazul când se urmareste sa se obtina curenti taiati si mai mici, se pot folosi contacte WCu30 cu SbBi (90/10) in nut. Astfel s-au obtinut curenti taiati ~ 0,3 A. La aceste variante, aliajele SbBi si Sb sunt introduse in nuturi de forma cilindrica sau inelara, in masa de Mo sau sinterizat WCu30. In toate cazurile suportul contactelor se realizeaza cu CuOFHC. In ceea ce priveste intreruptoarele de putere in vid acestea se construiesc pentru game de curenti nominali I n = A, cu capacitate de rupere I r < 50 ka si tensiuni nominale U n < 36 kv. Arcul electric de deconectare este autocomprimat (I r > 10 ka), datorita efectului Pinch, temperatura la piciorul arcului pe contact poate ajunge la temperatura de fierbere a componentului refractar. Pentru a facilita stingerea arcului electric si pentru eliminarea eroziunii contactului, in constructiile existente elementul refractar este metalul Cr cu temperatura de vaporizare mai mica decât la W sau Mo. Ca variante uzuale se construiesc contacte CuCr50. Geometria contactului determina deplasarea piciorului arcului prin efectul fortei Lorentz. Suprafetele de contact sunt realizate din piese inelare din material sinterizat CuCr iar suportul din CuOFHC. In suportul de forma unui pahar sunt practicate taieturi inclinate (de exemplu varianta Siemens), de natura sa faciliteze aparitia fortei Lorentz la separarea elementelor de contact si astfel piciorul arcului electric sa fie deplasat tangential la suprafata de contact.

13 Contactorul in vid In Fig. 5. sunt prezentate cateva solutii constructive pentru contactele contactoarelor in vid. Fig. 5. Contacte pentru contactoarele in vid a) WCu30; b) WCu30Sb1; c) SbBi90/10 in nut cu suport de WCu30; d) Sb in nut cu suport de WCu30

14 In Fig. 6. este prezentata schita de principiu a unui contactor in vid de medie tensiune, U n = 6.6/3.3 kv, I n = 300 A, Hz, S r = 50/25 MVA, unde: 1. contact fix; 2. contact mobil; 3. ecran din sticla; 4. balon din sticla; 5. burduf; 6. resort pentru asigurarea presiunii pe contacte; 7. electromagnet de actionare; 8. resort antagonist; 9. contacte auxiliare; 10. inel metalic inferior; 11. inel metalic superior; A, B - borne de racord. Fig. 6. Schita de principiu a unui contactor in vid de medie tensiune

15 Intreruptorul in vid In Fig. 7. sunt prezentate piesele de contact de la un intreruptor in vid. In Fig. 8. este prezentata schita unei camere de stingere Siemens pentru un intreruptor in vid. Fig. 7. Piesele de contact de la un intreruptor in vid

16 Fig. 8. Schita unei camere de stingere Siemens 1 boltul piesei fixe de contact; 2 salba la piesa fixa de contact; 3, 7 izolator ceramic; 4 piesa fixa de contact; 5 invelis metalic cu rol de ecran; 6 piesa mobila de contact; 8 burduf metallic; 9 ghidaj; 10 bolt la piesa de contact; 11 racord mecanic la sistemul de actionare; 12 teava pentru evacuarea gazelor, in final sertizata

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRIL

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRIL Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRILIE 2008 Profil: tehnic Calificarea: tehnician electrotehnist Clasa: XII Ruta progresivă OLIMPIADA DISCIPLINE

Mai mult

Microsoft Word - Lucrarea 14.doc

Microsoft Word - Lucrarea 14.doc L u c r a r e a n r. 4 STUDIUL GOLURILOR DE TENSIUNE ÎN INSTALAŢIILE ELECTEICE. Probleme generale Golul de tensiune este definit ca fiind scăderea amplitudinii sau a valorii eficace a reţelei până la valoarea,2

Mai mult

Microsoft PowerPoint - ST_5

Microsoft PowerPoint - ST_5 Senzori si traductoare Prof. dr. ing. Valer DOLGA, Cuprins 5 Traductoare / senzori de proximitate a) Traductoare de proximitate inductive b) Traductoare de proximitate capacitive c) Traductoare de proximitate

Mai mult

Instalații de climatizare Lucrarea nr. 8 Lucrarea nr. 8. STUDIUL UNEI CENTRALE DE CLIMATIZARE CONSTRUCȚIE. FUNCȚIONARE. REGLAREA PARAMETRILOR CLIMATIC

Instalații de climatizare Lucrarea nr. 8 Lucrarea nr. 8. STUDIUL UNEI CENTRALE DE CLIMATIZARE CONSTRUCȚIE. FUNCȚIONARE. REGLAREA PARAMETRILOR CLIMATIC Lucrarea nr. 8. STUDIUL UNEI CENTRALE DE CLIMATIZARE CONSTRUCȚIE. FUNCȚIONARE. REGLAREA PARAMETRILOR CLIMATICI 1. Scopul lucrării Lucrarea are ca scop: - identificarea elementelor componente ale unei centrale

Mai mult

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR Cuvânt înainte Acest curs este destinat studenţilor care se specializează în profilul de Inginerie economică industrială al Facultăţii de Inginerie Managerială și a Mediului, care funcţionează în cadrul

Mai mult

fc 1 distribuitoare hidraulice dn6.cdr

fc 1 distribuitoare hidraulice dn6.cdr 1 50 l/min 315 bar Distribuitoare hidraulice Dn 6 GENERALITATI FC - 1 Distribuitoare cu sertar cu 4 orificii si 2 sau 3 pozitii de lucru (4/2 sau 2/3) Comanda directa realizata : manual, cu maneta mecanic,

Mai mult

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare parametrice. Principiul de funcţionare: Modificarea inductivităţii mutuale a unor bobine cu întrefier variabil sau constant. Ecuaţia care exprimă

Mai mult

Laborator 2

Laborator 2 Laborator nr. 2 Baterii de acumulatoare utilizate pe autovehicule 1. Scopul lucrării Lucrarea de laborator are drept scop aprofundarea cunoștințelor teoretice prezentate la curs cu privire la diferitele

Mai mult

MULTIMETRU DIGITAL AX-585 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE

MULTIMETRU DIGITAL AX-585 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE MULTIMETRU DIGITAL AX-585 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE 1. Informaţii generale. 3 2. Informaţii privind siguranţa. 3 3. Funcţii 3 4. Operarea aparatului de măsură. 6 5. Întreţinerea aparatului. 9 6. Rezolvarea

Mai mult

Microsoft Word - DCE - lucrarea 5.doc

Microsoft Word - DCE - lucrarea 5.doc LUCRAREA 5 TRANZISTORUL CU EFECT DE CÂMP CU POARTĂ JONCŢIUNE 5.1. Prezentare teoretică Tranzistorul cu efect de câmp cu poartă joncţiune este un dispozitiv electronic cu patru electrozi (D-dreană, S-sursă,

Mai mult

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de acceleraţie Profesor coordonator: Șef lucrări Dr. Ing. Daniela

Mai mult

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiec

UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiec UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA FACULTATEA DE FIZICA CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ CONSTANTIN SĂLCEANU 30 MARTIE 2019 Sunt obligatorii toate subiectele din două arii tematice (la alegere) dintre cele

Mai mult

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Contents Vectori... 4 Modul de rezolvare a problemelor... 5 despre vectori... 6 Vector deplasare... 12 Vector viteza... 12 Statica...

Mai mult

Microsoft Word - L25Ro_Studiul efectului Hall_f_RF

Microsoft Word - L25Ro_Studiul efectului Hall_f_RF STUDIUL EFECTULUI ALL 1. Scopul lucrării Obiectivul acestei lucrări este: punerea în evidenţă a efectului all pentru un semiconductor intrinsec, măsurarea tensiunii all, determinarea constantei all, a

Mai mult

MECANICA FLUIDELOR

MECANICA FLUIDELOR MECANICA FLUIDELOR Generalităţi Orice substanţă care curge se numeşte fluid. În această categorie se încadrează atât lichidele cât şi gazele. Deoarece cu gazele se produc de obicei transformări termice,

Mai mult

Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţie

Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţie Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţiei câmpului magnetic învârtitor (turația de sincronism)

Mai mult

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc FIŞA TEHNICĂ NR.1 PANOU (COLECTOR) SOLAR Specificatii tehnice impuse prin caietul de sarcini Corespondenta propunerii tehnice cu specificatiile impuse 1 Parametrii constructivi, tehnici şi funcţionali

Mai mult

AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni p

AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni p AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni pentru o mare varietate de aplicaţii. De la o unitate

Mai mult

Microsoft Word - S_c63.doc

Microsoft Word - S_c63.doc 216 6.3.2 Senzori de proximitate optici Senzorii de proximitate optici în construcţia roboţilor industriali pot fi utilizaţi ca senzori de securitate sau pentru sesizarea unor obiecte (sau a apropierii

Mai mult

1

1 4.3. Amplificatoare de semnal mic Amplificatoarele de semnal mic (ASM) au semnalul amplificat mic în raport cu tensiunile de c.c. de polarizare a tranzistoarelor. Tranzistoarele funcţionează într-o zonă

Mai mult

Microsoft Word - ST96m Rezistor.doc

Microsoft Word - ST96m Rezistor.doc Societatea Comercială ELECTRICA SA Bucureşti SPECIFICAŢIE TEHNICĂ Rezistor de limitare a curentului de defect pentru tratarea neutrului reţelelor de MT S.T. nr. 96 Rev. 0 1 2 Data 2010 Nr. pagini: 5 CUPRINS

Mai mult

ST Descărcătoare cu oxizi metalici de joasă tensiune

ST Descărcătoare cu oxizi metalici de joasă tensiune Pagina: 1 / 10 SPECIFICAŢIE TEHNICĂ Prezentul document a fost întocmit de către : Divizia Conectare la Rețea şi Modernizare Serviciul Politici Tehnice din cadrul DELGAZ GRID S.A. 1 Pagina: 2 / 10 FOAIE

Mai mult

DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG

DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG UNIVERSITATEA "POLITEHNICA" BUCUREŞTI DEPARTAMENTUL DE FIZICĂ LABORATORUL DE FIZICA ATOMICA SI FIZICA NUCLEARA BN-03 B DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG DETERMINAREA CONSTANTEI RYDBERG. Scopul lucrării Determinarea

Mai mult

Distribuitoare si Drosele.indd

Distribuitoare si Drosele.indd SeriileVQ7-6, VQ7-8 Capacitate mare de curgere Ideale pentru alimentarea cilindrilor cu diametre până la: ø100 (VQ7-6, Mărimea 1) ø160 (VQ7-8, Mărimea ) Cv : VQ7-6: 1.7 VQ7-8: 3. (Mărimea 1) (Mărimea )

Mai mult

Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformat

Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformat Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformatoarele de sudură să aibă tensiunea de funcţionare în

Mai mult

Slide 1

Slide 1 BAZELE ELECTROTEHNICII I BE An I - ETTI CURS 1 Conf. dr.ing.ec. Claudia PĂCURAR e-mail: Claudia.Pacurar@ethm.utcluj.ro BAZELE ELECTROTEHNICII I (BE) ETTI Curs Seria A - Prof. dr. ing. Vasile ȚOPA Vasile.Topa@ethm.utcluj.ro

Mai mult

Subiecte

Subiecte Cap. Semnale şi instrumente pentru generarea lor. Ce tipuri de aparate pot genera semnal sinusoidal? 2. Care sunt principalele caracteristici ale unui generator de audio frecvenţă? 3. Care sunt principalele

Mai mult

Alimentatoare AX-3003D, AX-3005D AX-1803D Instrucţiuni de utilizare

Alimentatoare AX-3003D, AX-3005D AX-1803D Instrucţiuni de utilizare Alimentatoare AX-3003D, AX-3005D AX-1803D Instrucţiuni de utilizare Cuprins 1. Introducere... 3 Despachetarea şi verificarea componenţei setului... 3 Indicaţii privind siurana... 4 Informaţii privind siurana...

Mai mult

RAPORT FINAL Perioada de implementare: CU TITLUL: Analiza și testarea distribuției câmpului electric la izolatoare din materiale compozite p

RAPORT FINAL Perioada de implementare: CU TITLUL: Analiza și testarea distribuției câmpului electric la izolatoare din materiale compozite p RAPORT FINAL Perioada de implementare: 2016-2018 CU TITLUL: Analiza și testarea distribuției câmpului electric la izolatoare din materiale compozite pentru creșterea siguranței în funcționare Contract

Mai mult

Microsoft Word - manual civic ro.doc

Microsoft Word - manual civic ro.doc A Division of Watts Water Technologies Inc. DETECTOARE PENTRU SCĂPĂRI DE GAZE CIVIC2 / ECT2 CIVR-MET CIVR-GPL Grup II, categoria 3G Directiva 94/9/CE (Atex) Watts Industries Italia S.r.l. - Via Brenno

Mai mult

Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur

Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur, tot mai multe ţări aleg să utilizeze sistemele IT

Mai mult

6

6 OMPONENTE PASIVE SPEIALE 161 6.4. Linii de întârziere Domeniul radioelectronic a impus realizarea unor dispozitive care să asigure întârzierea unor semnale pe timpul prelucrării acestora. Televiziunea,

Mai mult

Fişă tehnică produs Caracteristici RM4UB35 single-phase network control relay RM4-U - range V Caracteristici Principale Gama de produse Tip p

Fişă tehnică produs Caracteristici RM4UB35 single-phase network control relay RM4-U - range V Caracteristici Principale Gama de produse Tip p Fişă tehnică produs Caracteristici RM4UB35 single-phase network control relay RM4-U - range 160..220 V Caracteristici Principale Gama de produse Tip produs sau componenta Tip releu Nume releu Zelio Control

Mai mult

ep0126

ep0126 EPSICOM Ready Prototyping CCoolleeccţţiiaa HHII--FFII SSoonnoo && LLiigghhtt EP 0126... Cuprins Prezentare Proiect Fişa de Asamblare 1. Funcţionare 2. Schema 3. PCB 4. Lista de componente 2-3 3 4 4 PHASER

Mai mult

Microsoft Word - LUCRARE DE LABORATOR 5

Microsoft Word - LUCRARE DE LABORATOR 5 Managementul calităţii energiei LUCRARE DE LABORATOR 5 ÎMBUNĂTĂŢIREA FACTORULUI DE PUTERE ÎN REŢELELE DE DISTRIBUŢIE CU SARCINI NELINIARE. Obiectivele lucrării Lucrarea are ca scop stabilirea cauzelor

Mai mult

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE CITIŢI CU ATENŢIE INSTRUCŢIUNILE ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA LUCRULUI GARANŢIA Producătorul garantează că aparatul nu va prezenta

Mai mult

Produkt-Datenblatt

Produkt-Datenblatt 3 035 Regulatoare de temperatură cameră, cu comutare pentru 7 zile şi afişaj LCD pentru sisteme de încălzire RDE10 Comandă cu 2 poziţii, cu ieşire ON/OFF pentru încălzire Moduri de lucru: mod normal şi

Mai mult

Fișă tehnică Servomotoare axiale RV 01 Servomotoarele axiale RV 01 sunt potrivite pentru a controla acțiunea robineților cu 2 sau 3 porturi pentru apl

Fișă tehnică Servomotoare axiale RV 01 Servomotoarele axiale RV 01 sunt potrivite pentru a controla acțiunea robineților cu 2 sau 3 porturi pentru apl Fișă tehnică Servomotoare axiale RV 01 Servomotoarele axiale RV 01 sunt potrivite pentru a controla acțiunea robineților cu 2 sau 3 porturi pentru aplicații de încălzire și răcire. Servomotoarele RV 01

Mai mult

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160C BX1-200C BX1-250C IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver. 1/Re

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160C BX1-200C BX1-250C IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver. 1/Re MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160C BX1-200C BX1-250C IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. 1 Cuprins Instrucţiuni de siguranţă Prezentarea aparatului de

Mai mult

Microsoft Word - Prognoza_2 saptamani_regiuni_ 30 mai - 12 iunie 2016 fara ploi.doc

Microsoft Word - Prognoza_2 saptamani_regiuni_ 30 mai - 12 iunie 2016 fara ploi.doc ESTIMAREA EVOLUȚIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAȚIILOR ÎN INTERVALUL 30 MAI 12 IUNIE 2016 Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată

Mai mult

Direct Current (DC) Electric Circuits

Direct Current (DC) Electric Circuits ELECTROTEHNICA BIBLIOGRAFIE 1. VINȚAN MARIA - Note de curs 2. POPA MIRCEA, VINŢAN MARIA, Electrotehnică. Îndrumar de laborator, Editura Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, ISBN 9736512053, 2001, cota

Mai mult

02 VOLCANO 02 VOLCANO VOLCANO VR-D Destratificatorul Automatizare Parametrii Model - Potentiometru VR EC (0-10 V) Potentiometru cu termostat VR EC (0-

02 VOLCANO 02 VOLCANO VOLCANO VR-D Destratificatorul Automatizare Parametrii Model - Potentiometru VR EC (0-10 V) Potentiometru cu termostat VR EC (0- VR-D Destratificatorul Automatizare Model - Potentiometru Potentiometru cu termostat VR EC (-V) HMI VR (-V)* Volcano EC* VTS cod produs - --- ---7 ---9 ---7 Tip motor - EC Tensiune alimentare V/ph/Hz ~//

Mai mult

Microsoft Word - Sticlostratitex

Microsoft Word - Sticlostratitex Laminate rigide pe bază de tesătură de sticlă si răşini (Sticlotextolit) clasă F 155ºC...22 BARĂ (Sticlotextolit) clasă F 155ºC...25-21 - - 21 - (Stiicllotextolliit) cllasă F 155ºC Compoziţie Sticlostratitex-ul

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Electronică Analogică Redresoare Redresoare polifazate, comandate redresoarele comandate permit reglarea tensiunii şi a curentului prin sarcină. Reglajul poate fi făcut în mod continuu de la zero până

Mai mult

Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de sig

Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de sig Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de siguranță a apelor uzate Într-o nouă construcție și o

Mai mult

EXTERIOR EXTERNA_RUM.FH11

EXTERIOR EXTERNA_RUM.FH11 101 ECLATOR PENTRU CATARGE DE ANTENE Referinta Dimensiuni (mm) Include Greutate (gr) AT-060F 50 x 50 x 230 Cleme din alama pentru conductor rotund de 8-10 mm si/sau platbanda de 30 x 2 mm 900 AT-060F Antenele

Mai mult

AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de

AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de interconexiune. Acest proces ţine cont de o serie

Mai mult

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI MMA-105PI MMA-120PI MMA-140PI MMA-180PI MMA-250PI MMA-250KI IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI MMA-105PI MMA-120PI MMA-140PI MMA-180PI MMA-250PI MMA-250KI IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de MANUAL DE INSTRUCŢIUNI MMA-105PI MMA-120PI MMA-140PI MMA-180PI MMA-250PI MMA-250KI IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver. 1/Rev. 0; Data: 13.08.2018;

Mai mult

Microsoft PowerPoint - SCSEE_10 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - SCSEE_10 [Compatibility Mode] STABILITATEA SI CONTROLUL SISTEMELOR ELECTROENERGETICE Stabilitatea tranzitorie Masuri de imbunatatire Masura de baza: reducerea puterii de accelerare (P 0 P e ) Cum? prin creşterea puterii electromagnetice

Mai mult

MergedFile

MergedFile Olimpiada de Fizică X Etapa pe judeţ 5 februarie Barem de ealuare şi de notare Se punctează oricare altă modalitate de rezolare corectă a problemei Problema I Geamandura Sarcina de lucru nr. Nr. item Punctaj.a.

Mai mult

SERVICIUL DE TELECOMUNICAŢII SPECIALE

SERVICIUL DE TELECOMUNICAŢII SPECIALE SECŢIUNEA II CAIET DE SARCINI ACORD CADRU DE FURNIZARE APARATE DE AER CONDIŢIONAT Bucureşti 2018 1 / 7 Generalităţi Prezentul caiet de sarcini conţine specificaţii tehnice şi constituie ansamblul cerinţelor

Mai mult

Microsoft Word - Instructiuni montaj si utilizare CRH6.doc

Microsoft Word - Instructiuni montaj si utilizare CRH6.doc MANUAL INSTALARE SI UTILIZARE CRH 6 - DISPOZITIV DE SIGURANŢĂ ŞI CONTROL Dispozitivul de siguranţă şi control CRH 6 este un dispozitiv multifuncţional compus din: o supapă de pornire/oprire, flacără de

Mai mult

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160CP1 BX1-200CP1 BX1-250CP1 IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160CP1 BX1-200CP1 BX1-250CP1 IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160CP1 BX1-200CP1 BX1-250CP1 IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver. 1/Rev. 0; Data: 27.05.2016; Traducere a instructiunilor

Mai mult

DEUMIDIFICATOR DEM 8

DEUMIDIFICATOR DEM 8 DEUMIDIFICATOR DEM 8.5 EX Câteva informaţii privind umiditatea Aerul conţine întotdeauna o anumită cantitate de apă sub formă de vapori, cunoscută în general ca umiditate. Acesta determină nivelul de umiditate

Mai mult

untitled

untitled DISPOZITIV DE PROTECŢIE DEBROŞABIL, SERIA VARTEC VVP, DVP 7n5b4976.eps 7n5b4990.eps vvp_m.eps 7n5b4992.eps 7n5b4994.eps Dispozitive de protecţie clasa C, forma constructivă II, varianta constructivă 2,corespunde

Mai mult

Realizarea fizică a dispozitivelor optoeletronice

Realizarea fizică a dispozitivelor optoeletronice Curs 11 2011/2012 Capitolul 10 Cerinte eficienta crescuta a conversiei optic/electric zgomot redus raspuns uniform la diferite lungimi de unda viteza de raspuns ridicata liniaritate Principii de operare

Mai mult

Senzor inductiv de deplasare liniară

Senzor inductiv de deplasare liniară Formă cubică, aluminiu / plastic Posibilităţi de montare diverse Indicarea domeniului de măsură cu LED Imun la interferenţe electromagnetice. Zone inactive extrem de scurte Rezoluţie 0,001 mm 15 30 Vcc

Mai mult

ST Izolator suport de 35 kV pentru stații de transformare

ST Izolator suport de 35 kV pentru stații de transformare Izolator suport de 35 kv stații de Pagina: 1 / 9 IZOLATOR SUPORT DE 35 KV PENTRU STAȚII DE TRANSFORMARE Prezenta specificație tehnică s-a întocmit de către: Departament Strategie și Tehnologie Rețea Electricitate

Mai mult

Fişă tehnică produs Caracteristici RM4JA32MW current measurement relay RM4-J - range A V AC DC Caracteristici Principale Gama de pro

Fişă tehnică produs Caracteristici RM4JA32MW current measurement relay RM4-J - range A V AC DC Caracteristici Principale Gama de pro Fişă tehnică produs Caracteristici RM4JA32MW current measurement relay RM4-J - range 0.3..15 A - 24..240 V AC DC Caracteristici Principale Gama de produse Tip produs sau componenta Tip releu Nume releu

Mai mult

2019 CATALOG DE PRODUSE GARDURI ELECTRICE

2019 CATALOG DE PRODUSE GARDURI ELECTRICE 2019 CATALOG DE PRODUSE GARDURI ELECTRICE www.agroelectro.ro +4 0724 776 515 office@agroelectro.ro 0724 776 515 Sistem gard electric Principiu de funcționare Dacă animalul atinge firul, el închide un circuit

Mai mult

Fișă tehnică testo 521 Instrument pentru măsurarea presiunii diferențiale testo 521 ideal pentru măsurări cu tub Pitot Senzor integrat pentru presiune

Fișă tehnică testo 521 Instrument pentru măsurarea presiunii diferențiale testo 521 ideal pentru măsurări cu tub Pitot Senzor integrat pentru presiune Fișă tehnică Instrument pentru măsurarea presiunii diferențiale ideal pentru măsurări cu tub Pitot Senzor integrat pentru presiune diferenţială, cu compensare de temperatură Două mufe externe pentru conectarea

Mai mult

Document2

Document2 O NOUA TEORIE A STABILITATII ASCHIERII, CARE SE BAZEAZA PE DINAMICA HAOTICA A PROCESULUI, PRECUM SI APLICAREA ACESTEIA LA CONTROLUL INTELIGENT AL STABILITATII Obiectivele proiectului Ideile cheie care

Mai mult

bro_city-serie_ro_ indd

bro_city-serie_ro_ indd Seria CITY Sisteme complete, pentru localizarea defectelor, încercarea şi diagnoza cablurilor Instalare individuală pe vehicule mici Operare comodă în spaţii restrânse Control centralizat, sistem complet

Mai mult

CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2

CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2 CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2018-2019) Fiecare student trebuie să scrie anticipat

Mai mult

untitled

untitled Ghid de utilizare a descărcătoarelor de supratensiune Producător de relee şi temporizatoare din 1954 Ghid de utilizare a descărcătoarelor de supratensiune Ghid de utilizare a descărcătoarelor de supratensiune

Mai mult

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentr

RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentr 17.12.2008 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 338/55 COMISIE DECIZIA COMISIEI din 19 noiembrie 2008 de stabilire a orientărilor detaliate pentru implementarea anexei II la Directiva 2004/8/CE a Parlamentului

Mai mult

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1 HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; 22.08.2011; Traducere a instrucţiunilor originale 1 Produsul trebuie ridicat şi manipulat cu grijă. 1. MANIPULARE 2. DOMENIU DE APLICARE

Mai mult

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la distanta b de centrul sferei. Alegem un sistem de coordonate

Mai mult

Catre:

Catre: Generator de curent industrial GRUP ELECTROGENERATOR TRIFAZAT MODEL BZ-165-WM-T5, MARCA BENZA Caracteristici tehnice Alternator Tip alternator Putere maxima LTP (LIMITED TIME RUNNING POWER - ISO 8528 1

Mai mult

output

output PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE ÎNCADRARE Nr. din 09.09.2011 Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de S.C. GDF SUEZ ENERGY ROMANIA S.A. pentru MITRESCU VASILE cu sediul in municipiul

Mai mult

Calitate aer comprimat Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei

Calitate aer comprimat Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei rezidual OIL-Check 400 Pentru masurarea permanenta si foarte precisa a continutului

Mai mult

SPECIFICATIE FILTRU TITEI

SPECIFICATIE FILTRU TITEI Fax : SPECIFICATIE BRAT INCARCARE TITEI CU ROBINET DE INCHIDERE SI INTRERUPATOR ELECTRIC DE NIVEL Beneficiar : S.C. CONPET S.A. Cod proiect : A 587 Cod document : A587-SP- B Faza : DDE Revizie: Rev 1 Denumire

Mai mult

Sika Igolflex® N

Sika Igolflex® N FIŞA TEHNICĂ A PRODUSULUI Masă de şpaclu flexibilă din bitum-cauciuc DESCRIEREA PRODUSULUI Sika Igolflex N este o acoperire consistentă, flexibilă, monocomponentă, fără solvenţi, pe bază de emulsie de

Mai mult

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI MMA-160EI MMA-180EI MMA-200EI MMA-250EI MMA-180MI MMA-250MI MMA-180FI MMA-250FI IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI MMA-160EI MMA-180EI MMA-200EI MMA-250EI MMA-180MI MMA-250MI MMA-180FI MMA-250FI IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de MANUAL DE INSTRUCŢIUNI MMA-160EI MMA-180EI MMA-200EI MMA-2EI MMA-180MI MMA-2MI MMA-180FI MMA-2FI IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. 1 Cuprins Instrucţiuni

Mai mult

E_d_fizica_teoretic_vocational_2019_bar_model_LRO_2

E_d_fizica_teoretic_vocational_2019_bar_model_LRO_2 Sunt obligatorii toate subiectele din două arii tematice dintre cele patru prevăzute de programă, adică: A. MCANICĂ, B. LMNT D TRMODINAMICĂ, C. PRODUCRA ŞI UTILIZARA CURNTULUI CONTINUU, D. OPTICĂ Se acordă

Mai mult

SPECIFICAŢIE TEHNICĂ pentru Izolatoare și lanțuri de izolatoare compozite de 110 kv Indicativ ST 35 Pagina: 1 / 20 FOAIE DE VALIDARE Specificaţie tehn

SPECIFICAŢIE TEHNICĂ pentru Izolatoare și lanțuri de izolatoare compozite de 110 kv Indicativ ST 35 Pagina: 1 / 20 FOAIE DE VALIDARE Specificaţie tehn Pagina: 1 / 20 FOAIE DE VALIDARE Specificaţie tehnică Funcţie/compartiment Nume şi prenume Semnătura Aprobat: Verificat: Elaborat: Director Departament Strategie și Tehnologie Rețea Electricitate Șef Serviciu

Mai mult

Slide 1

Slide 1 BAZELE ELECTOTEHNICII I BE An I - ETTI CS 2 Conf. dr.ing.ec. Claudia PĂCA e-mail: Claudia.Pacurar@ethm.utcluj.ro CAPITOLL I CICITE ELECTICE DE CENT CONTIN GENEALITĂȚI Circuitul electric de curent continuu

Mai mult

General safety precautions

General safety precautions romană 1.1 Despre documentaţie Documentaţia originală este scrisă în limba engleză. Toate celelalte limbi reprezintă traduceri. Precauţiile descrise în acest document acoperă subiecte foarte importante,

Mai mult

MENGHINA MECANICĂ tip MM - 125

MENGHINA MECANICĂ tip MM - 125 MENGHINA MECANICĂ tip MM - 125 2 1 Descriere Menghina mecanică pentru mașinile de frezat cu comandă numerică şi nu numai, NGV.MM-125, produsă de NOVA GRUP, este recomandată atât pentru producţia de serie

Mai mult

Nr. 850/ , Ediția Nr. 12, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial CRIOTEK LC LED CRIOTEK-01 LC LED, CRIOTEK-02 LC LED, CRIOTEK-03 LC LED

Nr. 850/ , Ediția Nr. 12, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial CRIOTEK LC LED CRIOTEK-01 LC LED, CRIOTEK-02 LC LED, CRIOTEK-03 LC LED Nr. 850/ 01.02.2019, Ediția Nr. 12, 1/5 Corp de iluminat stradal și rezidențial CRIOTEK LC LED CRIOTEK-01 LC LED, CRIOTEK-02 LC LED, CRIOTEK-03 LC LED Despre produs Familia de corpuri de iluminat stradal

Mai mult

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-B Descriere LENO MSV-B este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sistemel

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-B Descriere LENO MSV-B este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sistemel Vane cu presetare manuală LENO MSV-B Descriere LENO MSV-B este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sistemele de încălzire, răcire şi de apă caldă menajeră. LENO MSV-B este

Mai mult

013757_ABB (A Szocs)_ACS50_EN_revE_high_100812ENRODECRCG_f_1

013757_ABB (A Szocs)_ACS50_EN_revE_high_100812ENRODECRCG_f_1 COVERTIZOARE DE FRECVEŢĂ ABB - GAMA COMPOET ACS50, de la 0,18 la 2,2 kw / de la 0,25 la 3 CP Catalog tehnic PROFIL DOMEII IDUSTRIALE PRODUSE APLICAŢII COMPETEŢĂ TEHICĂ PARTEERI SERVICII COVERTIZOARE DE

Mai mult

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combustibil gazos 3,2 până la 35,0 kw, pentru gaz metan şi

Mai mult

Partenerul dumneavoastră de oţel COROPLATE Table compozite rezistente la uzură Protejează echipamentele, reduce costurile. Rezistenţa la uzură în dome

Partenerul dumneavoastră de oţel COROPLATE Table compozite rezistente la uzură Protejează echipamentele, reduce costurile. Rezistenţa la uzură în dome Partenerul dumneavoastră de oţel COROPLATE Table compozite rezistente la uzură Protejează echipamentele, reduce costurile. Rezistenţa la uzură în domeniul metalurgiei benzi transportoare, separatoare,

Mai mult

Colector Solar Nepresurizat MANUAL DE INSTALARE, UTILIZARE ȘI ÎNTREȚINERE

Colector Solar Nepresurizat MANUAL DE INSTALARE, UTILIZARE ȘI ÎNTREȚINERE Colector Solar Nepresurizat MANUAL DE INSTALARE, UTILIZARE ȘI ÎNTREȚINERE 1.Principiul de funcționare Cuprins 1.Principiul de funcționare... 2 2. Structura produsului... 2 3. Modele și specificații...

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sistem de Automatizare si Telemetrie Eficient energetic pentru managementul ResurseloR in Agricultura de precizie SA-TERRA BEIA Consult International, www.beia.ro, Bucharest, Romania george@beia.ro Arhitectura

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Metode de reprezentare a) Metoda E b) Metoda Clasificarea desenelor tehnice dupa modul de reprezentare: a) Desenul în proiectie ortogonala b) Desenul în perspectiva Dispunerea proiecţiilor Tipuri de reprezentări

Mai mult

Instalare Funcţionare Întreţinere Răcitor de lichid Seria R elicoidal-rotativ cu răcire pe aer RTAD (50Hz) Modele Standard, Răcire liberă și R

Instalare Funcţionare Întreţinere Răcitor de lichid Seria R elicoidal-rotativ cu răcire pe aer RTAD (50Hz) Modele Standard, Răcire liberă și R Instalare Funcţionare Întreţinere Răcitor de lichid Seria R elicoidal-rotativ cu răcire pe aer RTAD 085-180 (50Hz) Modele Standard, Răcire liberă și Recuperare a căldurii RTAD-SVX01F-RO Informaţii generale

Mai mult

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-BD Descriere/Aplicaţii LENO MSV-BD este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-BD Descriere/Aplicaţii LENO MSV-BD este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului Vane cu presetare manuală LENO MSV-BD Descriere/Aplicaţii LENO MSV-BD este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sisteme de încălzire, răcire şi de apă caldă menajeră. LENO

Mai mult

Instrucţiuni de service pentru personalul de specialitate VIESMANN Vitosol 200-T Tip SP2A Vitosol 300-T Tip SP3B Colectori cu tuburi vidate pe princip

Instrucţiuni de service pentru personalul de specialitate VIESMANN Vitosol 200-T Tip SP2A Vitosol 300-T Tip SP3B Colectori cu tuburi vidate pe princip Instrucţiuni de service pentru personalul de specialitate VIESMANN Vitosol 200-T Tip SP2A Vitosol 300-T Tip SP3B Colectori cu tuburi vidate pe principiul Heatpipe (tub termic) Indicaţii de valabilitate,

Mai mult

untitled

untitled Unităţi de condensare comerciale Refrigerare» Nivel scăzut de zgomot în timpul funcţionării» Ușor de instalat - complet echipate - asamblate» Eficienţă energetică și performanţă» Design robust www.daikin.eu

Mai mult

Anexa nr

Anexa nr 1 Nr. crt. LISTA PROIECTELOR COMPONENTE ale programului nucleu: Dezvoltarea de noi concepte, metode, procese şi tehnologii privind securitatea exploatării resurselor minerale, protecţia la explozie, protejarea

Mai mult

Viesmann VITOMAX 200-LW Putere de la 8,0 până la 20,0 MW Fişa tehnică VITOMAX 200-LW Tip M64A Cazan de apă caldă de joasă presiune Certificat conform

Viesmann VITOMAX 200-LW Putere de la 8,0 până la 20,0 MW Fişa tehnică VITOMAX 200-LW Tip M64A Cazan de apă caldă de joasă presiune Certificat conform Viesmann VITOMAX 200-LW Putere de la 8,0 până la 20,0 MW Fişa tehnică VITOMAX 200-LW Tip M64A azan de apă caldă de joasă presiune ertificat conform Directivei 2009/142/E privind aparatele consumatoare

Mai mult

IM - Imagistica Medicala

IM - Imagistica Medicala Rezonanta magnetica nucleara (RMN) Rezonanta magnetica nucleara Fenomen fizic studiul spectroscopic al proprietatilor magnetice ale nucleului Protonii si neutronii au camp magnetic propriu datorita spinului

Mai mult

ST Separatoare tripolare de exterior 24 kV

ST Separatoare tripolare de exterior 24 kV Pagina: 1 / 12 SEPARATOARE TRIPOLARE DE EXTERIOR 24 KV Prezenta specificaţie tehnică s-a întocmit de către: Divizia Conectare la Rețea și Modernizare Serviciu Politici Tehnice din cadrul DELGAZ GRID S.A.

Mai mult

Microsoft Word - lucrarea 13

Microsoft Word - lucrarea 13 Materiale avansate / Materiale performante 69 LUCRAREA 13. TEHNOLOGII ADITIVE. REALIZAREA MODELELOR ȘI PIESELOR PRIN METODA SLA (STEREOLITHOGRAPHY) PE MAȘINA DE PRINTAT 3D FORMLABS FORM 2: CARCASĂ, ȘURUB

Mai mult

Lucrarea 10

Lucrarea 10 Lucrarea 10. Studierea facilitatilor senzoriale, de calcul si de comunicatie ale unei placi de tip Arduino 1. Obiectivul lucrarii Lucrarea isi propune sa prezinte facilitatile de calcul, senzoriale si

Mai mult

Linie automata de taiat sticla format jumbo producator: INTERMAC Italia Linia de compune din: 1. Statie automata de incarcare GENIUS 61 LS-BL 2. Masa

Linie automata de taiat sticla format jumbo producator: INTERMAC Italia Linia de compune din: 1. Statie automata de incarcare GENIUS 61 LS-BL 2. Masa Linie automata de taiat sticla format jumbo producator: INTERMAC Italia Linia de compune din: 1. Statie automata de incarcare GENIUS 61 LS-BL 2. Masa automata de taiere GENIUS 61 CT 3. Masa de rupere GENIUS

Mai mult

Clasificarea ACEA (2007)

Clasificarea ACEA (2007) Clasificarea ACEA (2007) Clasificarea ACEA - Association des Constructeurs Europeens de L'Automobiles, a fost adoptată în Europa în 1995. CLASIFICARE CATEGORIE DOMENIU DE UTILIZARE ŞI PROPRIETĂŢILE ULEIULUI

Mai mult