Cum pastrezi sanatatea legumelor – identifica si combate bolile si daunatorii din gradina

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Cum pastrezi sanatatea legumelor – identifica si combate bolile si daunatorii din gradina"

Transcriere

1 Cum pastrezi sanatatea legumelor identifica si combate bolile si daunatorii din gradina Vezi si tu carti folositoare pe Factorii care determina aparitia agentilor patogeni (ce produc boli plantelor) si a unui numar mare de daunatori sunt: temperaturile nefavorabile umiditatea din sol si aer in afara limitelor cerute fertilizare abundenta cu azot picaturi de apa pe frunze (provenite din irigarea prin aspersiune, condens in cazul culturilor din spatii protejate, ploi abundente) managementul defectuos al buruienilor Toti acesti factori, la un loc sau separat pot provoca pagube in culturile de legume si de aceea trebuie luate masuri de prevenire si combatere adecvate pentru a limita aceste pagube. Multi ignora aceste masuri si renunta la combaterea eficace a bolilor si daunatorilor care se inmultesc necontrolat si contamineaza legumele cu toxine naturale dar care sunt, uneori, mai periculoase decat cele de sinteza. Masurile preventive Primele masuri pe care ar trebui sa le luam ar fi cele de preventie. Aceste masuri sunt cele mai adecvate, mai putin costisitoare si mai prietenoase cu mediul. Cum prevenim? Prin dirijarea corecta a conditiilor climatice si a celor agro-fitotehnice in care se efectueaza culturile de legume. Masurile agro-fitotehnice cuprind: alegerea celui mai adecvat loc de cultivare pentru specia din cultura respectarea rotatiei culturilor executarea de lucrari de ameliorare si imbunatatire a solului executarea in conditii optime a lucrarilor de pregatire a terenului semanatul/ plantatul sa se faca in conditii si la epoca optima fertilizarea cu NPK in doze si epoci optime utilizarea de soiuri ameliorate sau hibrizi cu diverse rezistente la boli si daunatori indepartarea organelor plantelor deteriorate sau atacate din cultura tratamente profilactice a materialul saditor cu substante fungice si insecticide In momentul cand atacul de boli si daunatori este mult prea puternic sau masurile preventive nu s-au luat, masurile curative de protectie a plantelor se aplica imediat folosind produse specifice bolii si alternand aceste produse pentru a nu crea rezistenta in planta. Combaterea integrata (C.I.) O directie moderna care s-a extins si la noi in tara este combaterea integrata (c.i.). C.I. este un concept ecologic ce presupune folosirea tuturor masurilor de limitare a pagubelor, apeland numai in ultima instant la produsele chimice. Cu alte cuvinte nu sunt excluse produsele fitosanitare de sinteza ci se

2 recomanda utilizarea lor rationala adica tratamentele se aplica doar atunci cand atacul patogenilor sau al daunatorilor depaseste Pragul Economic de Daunare (PED). PED este atins atunci cand valoarea pagubei produsa de boli si daunatori, fara a lua masuri de protectie, este cel putin egala sau mai mare decat costul tratamentului. Aceasta metoda favorizeaza coexistenta organismelor daunatoare in cultura dar la un nivel la care sa nu produca pagube importante astfel pastrand un echilibru in lantul trofic (fauna utila se hraneste cu acesti daunatori, daca-i eliminam complet va disparea si fauna utila sau va migra spre alte zone). Masurile curative Masurile curative (de combatere) de protectie a plantelor se grupeaza in: Combatere biologica, utilizand diferite organisme vii sau substante de tip feromoni, hormoni, repelenti, atractanti pentru distrugerea daunatorilor si agentilor patogeni. Combatere microbiologica foloseste microorganisme (virusuri, bacterii, fungi, protozoare) pentru diminuarea si distrugerea bolilor, buruienilor si daunatorilor. Combatere prin mijloace fitoterapeutice utilizand infuzii, macerate, extracte din plante Combatere chimica cu insecticide, acaricide, fungicide, etc. Utilizarea produselor chimice a dus la sporuri de productii agricole dar a creat o serie de efecte cu consecinte grave asupra mediului, reziduuri chimice in produsele alimentare si hrana animalelor. Cele mai intalnite boli ale legumelor si combaterea lor Dupa toata aceasta teorie sa trecem la descrierea bolilor. 1. Patarea cafenie a frunzelor (Fulvia fulva)

3 Boala este specifica tomatelor cultivate in spatii protejate (sere, solar). Apare la temperaturi ridicate de peste 22º C si umiditate peste 95 %. Atacul se manifesta sub forma unor pete galbene pe fata frunzei iar pe spate, corespondent petei se observa un puf alb (in prima zi) care apoi devine cafeniu brun inchis Masuri preventive: cultivare de hibrizi cu rezistenta genetica irigare prin picurare aerisirea corespunzatoare a spatiilor protejate distrugerea totala a resturilor (prin ardere) si dezinfectia locului defolierea etajului inferior al plantei pentru o mai buna circulatie a aerului controlul umiditatii relative a aerului. Masuri curative: bio: vetrice (Tanacetum vulgare) 30 g planta uscata + 10 l apa (decoct). Se dilueaza de 1,5 2 ori si se pulverizeaza dupa inflorire. chimice: Bravo 500 SC, Antracol, Cabrio top 2. Patarea frunzelor si basicarea fructelor (Xanthomonas)

4 Specifica la tomate, ardei, varza, conopida, fasole. Este o boala bacteriana foarte periculoasa, cel mai sensibil la aceasta boala fiind ardeiul. Transmiterea se face prin buruieni, resturi vegetale infectate, samanta infectata! Bacteriozele sunt influentate de temperaturi ridicate (24 30 º C) si umiditate crescuta mai ales pe frunze. Primele semene apar inca din faza de rasad apoi la plantele din cultura se manifesta prin pete verzi- galbui pe frunze care apoi devin negricioase (semn ca tesutul s-a necrozat). Pe tulpini si fructe apar pete negricioase si verucozitati (basici). Masuri preventive: dezinfectia materialului saditor (semintele se trateaza cu apa calda la 50 º C timp de 25 minute), a uneltelor de lucru, a rasadurilor (cu produse cuprice) inainte de plantare la locul definitiv aerisiri repetate a spatiilor protejate irigare prin picurare sau rigole rotatia culturilor distrugerea buruienilor Masuri curative: Produse cuprice: zeama bordeleza, Triumf, Champ 77 WG, Alcupral 50 PU Produse pe baza de mancozeb: Dithane M 45, Vondozeb sau Kasumin (produs sistemic) 3. Patarea unghiulara (Pseudomonas)

5 Boala specifica fasolei si castravetilor. Fiind o boala bacteriana se transmite la fel ca precedenta. Pe frunze apar pete mici neregulate cu aspect umed si culoare gri. Aceste pete cresc si iau forma poligonala (delimitate de nervurile frunzei) si capata culoarea verde pal galben pai iar pe suprafata petelor se observa exudatul bacterian. Pe fructe se observa leziuni circulare scufundate in tesuturi cu aspect umed si culoare maro. Masuri preventive: dezinfectia materialului saditor (semintele se trateaza cu apa calda la 50 º C timp de 25 minute), a uneltelor de lucru, a rasadurilor (cu produse cuprice) inainte de plantare la locul definitiv aerisiri repetate a spatiilor protejate irigare prin picurare sau rigole rotatia culturilor distrugerea buruienilor atentie la fertilizarea excesiva cu azot! Masuri curative: Produse cuprice: zeama bordeleza, Triumf, Champ 77 WG, Alcupral 50 PU Produse pe baza de mancozeb: Dithane M 45, Vondozeb sau Kasumin (produs sistemic) 4. Putregaiul alb (Sclerotinia)

6 Boala prezenta la solanacee, castraveti, pepeni, varza, conopida, morcov, salata, ceapa, usturoi. Apare la tº 18 24º C si U = % Ciuperca se transmite anual prin resturi vegetale sau plante gazda cum sunt: plantele radacinoase, rapita, tutun, floarea soarelui sau alte plante din flora spontana. Boala apare la baza tulpinii sub forma unor pete brune, apoase acoperite cu un praf alb- cenusiu pe care-l regasim si in interiorul tulpinii. Odata instalat putregaiul pe tesuturi, planta se ofileste si moare. Masuri preventive si curative: Aceleasi ca la boala anterioanra 5. Patarea bruna (Alternaria)

7 Prezenta la solanacee, varza, conopida, ceapa, morcov. Plantele sunt atacate in toate stadiile de dezvoltare incepand din faza de rasad. Se manifesta prin pete circulare concentrice (pe frunzele bazale) si cu zone mai inchise la culoare. Infectia cuprinde toata planta si se transmite usor si la plantele vecine. Masuri preventive: arderea resturilor dezinfectie sol,unelte, seminte Masuri curative: tratamente cu fungicide la interval de zile 6. Patarea alba (Septorioza)

8 Prezenta la tomate, telina, leustean, patrunjel. Se manifesta prin aparitia unor pete circulare, la inceput brune iar apoi alb cenusii inconjurate de un halou (margine) brun. Pe pete se observa si niste puncte negre. Atacul apare pe frunzele de la baza plantei iar in perioadele cu umiditate ridicata si temperaturi de º C aceste pete se extind si pe tulpini. 7. Ofilirea sau Fuzarioza

9 Apare la solanacee, castraveti, pepeni Este o boala vasculara produsa de ciuperca Fusarium oxysporum. Boala debuteaza cu ingalbenirea si apoi ofilirea frunzelor de la baza plantei dupa care boala avanseaza si ajunge pana in varful plantei. Apare la tº 28 32º C si umiditate ridicata. Atentie la nivelul crescut de azot si nivelul scazut de potasiu care favorizeaza aparitia bolii. Masuri preventive se evita udarea pe rigole, risc de propagare a bolii. 8. Putregaiul cenusiu (Botrytis)

10 Apare la solanacee, castraveti, varza, fasole, ceapa, salata. Este boala specifica culturii de tomate in spatii protejate mai rar in camp. Pe frunzele de la baza apar pete galben- verzui ce se necrozeaza. La umiditate ridicata si temperaturi moderate apar pete pe diferite organe ale plantei. Masuri preventive: indepartarea frunzelor si fructelor atacate defolierea de la baza plantei pentru a asigura circulatia aerului sub 20 º C se evita irigarea prin aspersiune 9. Mana

11 specifica la solanacee, castraveti, pepeni, mazare, spanac, salata, andive, ceapa, varza, conopida. Atacul se manifest ape toate organele plantei si apare in general in anii cu precipitatii abundente si temperaturi moderate, sub forma unor pete mici de culoare bruna care apoi se extind si ataca intreaga planta omorand-o. Masuri preventive: nu se cultiva tomate in preajma randurilor de cartof aveti grija la rotatia culturilor (cartoful face parte din aceeasi familie cu tomata, vanata si ardeiul) nu cultivati tomate anul urmator pe o parcela pe care a fost cultivat cartof Masuri curative: bio: solutie de urzica (Urtica dioica) 1 kg planta proaspata la 10 l apa. Se lasa la macerat cateva zile si apoi se filtreaza si se dilueaza de 20 ori inainte de utilizare. 10. Fainarea Erysiphe

12 Apare la morcov, telina, patrunjel, pastarnac Leveillula la solanacee Spheroteca la castraveti, pepeni, dovlecei Factorii favorizanti sunt tº º C si U = %. Se manifesta prin pete decolorate pe frunze iar pe fata inferioara a frunzelor (in dreptul petelor) veti observa o pasla fina, albicioasa, prafoasa. Cand boala avanseaza, intreaga planta este cuprinsa de sporii ciupercii si ai renzatia ca planta a fost pudrata cu faina. Fructele plantei atacate raman mici, deformate. Masuri preventive: cultivare de soiuri rezistente in sere se incearca cresterea temperaturii cu 2 3 ºC peste 24 ºC si se scade umiditatea aerului la sub 70 %. Masuri curative: bio: macris (Rumex crispus) 150 g radacina proaspata + 10 l apa se lasa la macerat cateva ore, apoi se filtreaza si se stropeste. chimice: Kumulus DF 0,4 %; Tilt 0,02 %; Saprol 0,125 %. Am lasat la urma cea mai de temut boala care se transmite usor in cultura dar care nu poate fi combatuta!! 11. Virusul mozaicului tutunului (Tobacco Mosaic Virus)

13 Ataca tomatele in general Transmisia acestei boli este facuta de catre afide (paduchii de frunza), unelte nedezinfectate sau chiar mana fermierului daca acesta a atins o planta bolnava si nu s-a spalat pe maini! Boala se manifesta prin aparitia pe frunza a unor pete decolorate dispuse ca un mozaic. Frunzele se incretesc si capata culoarea verde cu pete galbui. Fructele sunt mici, deformate si nu se dezvolta. Masuri generale de combatere a bolilor la legume Acolo unde nu am indicat prea multe masuri (sau deloc) preventive sa stiti ca sunt valabile cele de la primele descrieri. Important: 1. Adunati resturile an de an 2. Dezinfectati uneltele dupa fiecare folosire Toate patarile si bolile produse de ciuperci se trateaza cu fungicide pe care le gasiti in magazinele de specialitate (fitofarmacii ). Pe ambalaj scrie intotdeauna doza optima pentru faza de vegetatie in care se gaseste planta (rasad, inflorire, fructificare, etc.) si timpul de pauza intre 2 tratamente. Folositi 2 3 substante active diferite alternandu-le pentru a nu crea rezistenta adica ciuperca devine rezistenta la substanta si tratamentul nu-si mai face efectul. Substante chimice care pot fi folosite la toate patarile si manarile: Ridomil 0, 25 %; Dithane M45 0,2 %; Bravo 500 0,2 %; Champion 0,3 %

14 Tratamente bio pentru combaterea bolilor legumelor: Lapte+zer in proportie de 1:1 (nediluat) se aplica plantelor contra bolilor foliare in special mana. Acest tratament este preventiv pentru virusuri la tomate. Solutie nediluata de hrean, 100 g radacina + 1 l apa pentru tratarea semintelor iar pentru plante se utilizeaza 150 g frunze tocate de hrean + 5 l apa clocotita. Se lasa sa se raceasca si se pulverizeaza pe plante. Musetel (Matricaria chamomilla) 50 g flori uscate + 10 l apa (dilutie 1: 1) pentru dezinfectia semintelor, rasadurilor, fortificarea plantei. Usturoi, 150 g usturoi pisat + 5 l apa clocotita. Dupa racire se utilizeaza ca atare, combatand mana, rugina, putregaiul cenusiu. Principalii daunatori ai culturilor de legume 1. Coropisnita (Grylotalpa grylotalpa) Ataca toate speciile Se fac tratamente la sol (cu incorporare usoara) cu Sintogril 5 G 50 kg / ha sau Galithion 5G 30 kg/ ha. 2. Limaxul cenusiu (Duoceras agreste)

15 Ataca salata, castravetii, varza, fasolea Mesurol 4 G 3-6 kg/ ha seara in zonele de atac, pe sol Solutie de alaun: 40 g alaun in apa fiarta pana obtineti o pasta pe care o diluati cu 10 l apa. 3. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) Vinete, castraveti, ardei, fasole, bame. Combaterea

16 Stropiri pe plante cu timp de pauza de zile. Omite 570 EW 0,10% Nissorun 10 WP 0,04 % Solutie de coada calului (Equisetum arvense) macerat 1 kg planta proaspata la 10 l apa care se dilueaza apoi de 5 ori. 4. Tripsul comun (Thrips tabaci) Se intalneste la ceapa, castraveti, vinete Combatere Diazol 60EC 0,2 % Mospilan 20 SC 0,04 % 5. Gargarita mazarii si fasolei (Buchus pisorum, Achanthoscelides obtectus)

17 Combatere Carbetox 37EC 0,05 % Fastac 10EC 0,02% 6. Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne) + alte afide

18 Sinoratox 35EC 0,15 % Diazol 60EC 0,15 % Sumi alpha 2,5EC 0,03 % 7. Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) Ataca vinete, tomate, cartof Combatere Decis 2,5EC 0,05 % Fastac 10EC 0,02 % Hostathion 40EC 0,1 % 8. Buha verzei (Mamestra brassicae)

19 Se intalneste la conopida, ridichi, varza 9. Omida fructelor (Helicoverpa armigua) La bob, naut, bame, fasole, tomate, ardei 10. Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)

20 Apare la varza, conopida, mustar, ridichi Pentru toti cei 3 daunatori se aplica tratamente cu Fastac 0,02 %; Decis 0,05 % sau Sumi- alpha 0,03% Pentru Pieris se poate face solutie din 2 pumni de frunze de tomate tocate in 2 l apa, infuzie la rece 2 ore. 11. Musca miniera (Liriomyza trifolii) Apare la castraveti, tomate, vinete, pepeni

21 Combatere Vertimec 1,8EC 0,09 % Trigard 75WP 0,02% 12. Musca cepei (Delia antiqua) Ataca ceapa de consum si semincera Combatere Diazol 60EC 0,15 % Zolone 35EC 0,2 % 13. Musca verzei (Delia brassicae)

22 Ataca varza Combatere Carbetox 37EC 0,4 % Dipterex 80SP 0,2 % Combatere daunatorilor legumelor prin metode bio insecticid din sapun de casa (de preferat cel din uleiuri vegetale), exclus cel produs chimic. 300 g fulgi se sapun + 10 l apa, Solutia nediluata se aplica pe plantele atacate. contra afidelor, limacsi (melci), efect repelent in compost Feriga vulturului (Pteridium aquilium) 1kg planta proaspata + 10 l apa. Dilutie 1: 10. Paduchii lanosi pot fi combatuti cu solutie din feriga de padure (Dryopteris filis mas) 5g pulbere + ½ l apa de ploaie. Vezi si tu carti folositoare pe CartiAgricole.ro

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE AUTORITATEA NAȚIONALĂ FITOSANITARĂ OFICIUL FITOSANITAR GIURGIU Str Ghizdarului,nr Str Ghizdarului,nr 2 Telefon / Fax: 0246217617 Loc Giurgiu, Jud Giurgiu email:

Mai mult

BOLILE CĂPȘUNULUI: CUM LE DEPISTĂM, CUM LE PREVENIM ȘI CUM LE COMBATEM ATUNCI CÂND AM SCAPAT BOLILE ÎN PLANTAȚIA DE CĂPȘUN, PRODUCȚIA SCADE Potențialu

BOLILE CĂPȘUNULUI: CUM LE DEPISTĂM, CUM LE PREVENIM ȘI CUM LE COMBATEM ATUNCI CÂND AM SCAPAT BOLILE ÎN PLANTAȚIA DE CĂPȘUN, PRODUCȚIA SCADE Potențialu BOLILE CĂPȘUNULUI: CUM LE DEPISTĂM, CUM LE PREVENIM ȘI CUM LE COMBATEM ATUNCI CÂND AM SCAPAT BOLILE ÎN PLANTAȚIA DE CĂPȘUN, PRODUCȚIA SCADE Potențialul biologic de producie la căpșun, la fel ca la toate

Mai mult

EVALUAREA FITOSANITARĂ A SOIURILOR NOI DE TUTUN PHYTOSANITARY EVALUATION OF NEW VARIETIES OF TOBACCO Elena Calchei*, Asea Timuş** *Institutul de Fitot

EVALUAREA FITOSANITARĂ A SOIURILOR NOI DE TUTUN PHYTOSANITARY EVALUATION OF NEW VARIETIES OF TOBACCO Elena Calchei*, Asea Timuş** *Institutul de Fitot EVALUAREA FITOSANITARĂ A SOIURILOR NOI DE TUTUN PHYTOSANITARY EVALUATION OF NEW VARIETIES OF TOBACCO Elena Calchei*, Asea Timuş** *Institutul de Fitotehnie Porumbeni Republica Moldova **Universitatea Agrară

Mai mult

Cum compromit îngheţurile târzii cultura porumbului | DEKALB ®

Cum compromit îngheţurile târzii cultura porumbului | DEKALB ® Cum compromit înghe ţurile târzii cultura porumbului 21.04.2017 În numeroase regiuni ale ţării nu ne aflӑm încӑ ȋn epoca optimӑ de semӑnat a porumbului, dar condiţiile meteo de dinaintea acestui puseu

Mai mult

Disciplina : Dendrologie

Disciplina : Dendrologie Pregătire curentă Săptămâna Disciplina : Dendrologie Anul de studii: II IFR Semestrul : 3 CALENDARUL DISCIPLINEI SEMINAR LABORATOR PROIECT VERIFICĂRI Data Lucrare de laborator programat 1 Tehnologiile

Mai mult

Sercadis Flexibil pentru nevoile tale Soluția puternică și flexibilă pentru combaterea făinării la vița de vie

Sercadis Flexibil pentru nevoile tale Soluția puternică și flexibilă pentru combaterea făinării la vița de vie Sercadis Flexibil pentru nevoile tale Soluția puternică și flexibilă pentru combaterea făinării la vița de vie 02 03 Sercadis flexibil pentru nevoile tale Nevoile viticultorilor sunt importante pentru

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tehnologia produsului NewSil NewSil Crește performanța plantei Mai multe rădăcini Creștere mai bună cu fiecare picatură Silicații versus acidul silicic Silicații: sunt prezenți în sol ca grupări SiO 4

Mai mult

4 super-alimente care inving anemia. Ce trebuie sa mananci

4 super-alimente care inving anemia. Ce trebuie sa mananci 4 super-alimente care inving anemia. Ce trebuie sa mananci pentru o imunitate de fier, cheia unui organism sanatos Ionela Stanila, Anemia, carenta de minerale sau vitamine din organism, care se manifesta

Mai mult

5 salate rapide și simple

5 salate rapide și simple 5 salate rapide și simple Rețete de salate pe care trebuie să le încerci! Sunt atât de simple și ușor de făcut. Nu lăsa aspecte precum tăiatul legumelor cubulețe să te sperie: cu Nicer Dicer Quick, recomandat

Mai mult

UNDE SE INSTALEAZĂ CUTIA DE COMPOST? Locaţia ideală ar fi un loc umbrit, uşor accesibil şi cu un drenaj bun, pentru că materialul din cutie trebuie să

UNDE SE INSTALEAZĂ CUTIA DE COMPOST? Locaţia ideală ar fi un loc umbrit, uşor accesibil şi cu un drenaj bun, pentru că materialul din cutie trebuie să UNDE SE INSTALEAZĂ CUTIA DE COMPOST? Locaţia ideală ar fi un loc umbrit, uşor accesibil şi cu un drenaj bun, pentru că materialul din cutie trebuie să rămână cald, umed şi oxigenat. Este preferabil să

Mai mult

Limite maxime admise de reziduuri pentru neonicotinoide conform Regulamentului EU 396/2005

Limite maxime admise de reziduuri pentru neonicotinoide conform Regulamentului EU  396/2005 ICDPP SCDA Secuieni SCDA Pitesti INCDA Fundulea ICD Apicultura ETAPA I ETAPA II Elaborarea modelelor experimentale şi a procedurilor de lucru pentru determinarea influenţei insecticidelor neonocotinoide

Mai mult

untitled

untitled ADER 1.3.4. Corelarea procedeelor de intervenţie tehnologică la cultura porumbului, florii soarelui şi rapiţei în vederea reducerii încărcăturii cu organisme dăunătoare specifice şi conservării bio-faunei

Mai mult

Leaflet-retete-Foa

Leaflet-retete-Foa Airfryer Viva collection Chef Foa te învaţă să gătești sănătos 5 reţete delicioase cu Philips Airfryer Haloumi și salată de legume la grătar Ingrediente pentru 2 porții Haloumi cu legume Vinete - 1 buc

Mai mult

CAPITOLUL 1

CAPITOLUL 1 IMPORTANȚA LEGUMICULTURII Dr.ing. Draghici Elena Maria USAMV Bucuresti Legumicultura este o ramură a horticulturii care se ocupă cu teoria şi practica cultivării plantelor legumicole. Numele generic de

Mai mult

Microsoft PowerPoint - ADER 324_SCDL BACAU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ADER 324_SCDL BACAU.ppt [Compatibility Mode] Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Plan sectorial (acronim) ADER 2020 Rurale Contractor: Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacãu Codul fiscal al Contractorului : RO 94 91 97 Obiectivul

Mai mult

OFERTA BUNATATI LUCRU EXCEL xls

OFERTA BUNATATI LUCRU EXCEL xls Mancare romaneasca autentica... pentru acasa CIORBA RADAUTEANA CU CARNE DE PUI 2 kg 3 kg+5% bonus 4 kg+10% bonus Carne de pui, ardei gras, morcovi, ceapa, pastarnac, telina, oua, smantana, usturoi, sare,

Mai mult

PANTARHIT RC572 (FM) Page 1 of 5 Fisa de securitate in conformitate cu 1907/2006/EC, Articolul Identificarea substantei/preparatului si a societ

PANTARHIT RC572 (FM) Page 1 of 5 Fisa de securitate in conformitate cu 1907/2006/EC, Articolul Identificarea substantei/preparatului si a societ Page 1 of 5 Fisa de securitate in conformitate cu 1907/2006/EC, Articolul 31 1. Identificarea substantei/preparatului si a societatii/intreprinderii - Detalii produs -Denumirea comerciala: PANTARHIT RC572(FM)

Mai mult

Microsoft Word - Wellness_Courier_Newsletter_Clienti_Iulie.doc

Microsoft Word - Wellness_Courier_Newsletter_Clienti_Iulie.doc Wellness Courier Conceput special pentru tine! Eliminăm confuzia legată de alimentele săţioase. Plan alimentar personal pentru o săptămână Săptămâna 1 Un plan alimentar pentru un stil de viaţă activ şi

Mai mult

id PRODUS INGREDIENTE GRAMAJ PRET/ LEI ALERGENI 1 CREVETI IN CUIB DE CARTOF CREVETI, CARTOFI, PASTA DE PESTE, AMIDON DE TAPIOCA, CONDIMENTE CHINEZESTI

id PRODUS INGREDIENTE GRAMAJ PRET/ LEI ALERGENI 1 CREVETI IN CUIB DE CARTOF CREVETI, CARTOFI, PASTA DE PESTE, AMIDON DE TAPIOCA, CONDIMENTE CHINEZESTI id PRODUS INGREDIENTE GRAMAJ PRET/ LEI ALERGENI 1 CREVETI IN CUIB DE CARTOF CREVETI, CARTOFI, PASTA DE PESTE, AMIDON DE TAPIOCA, CONDIMENTE, SARE, ULEI DE SOIA, ZAHAR, ULEI DE PALMIER, ULEI DE SUSAN (DIN

Mai mult

#brosura_lucerna_4AG07.indd

#brosura_lucerna_4AG07.indd La Patru Agro credem că ar trebui să aveţi aşteptări mai mari de la cultura de lucernă. Randamente mai mari, o nutriţie şi o digestibilitate mai bună, toate sunt cerințe rezonabile pentru acestă cultură,

Mai mult

Numar certificat: SC Eco Fruct SRL Str. Agricultorului, Nr. 37, Stefan cel Mare, Judet Calarasi ROMANIA Certificat de conformitate

Numar certificat: SC Eco Fruct SRL Str. Agricultorului, Nr. 37, Stefan cel Mare, Judet Calarasi ROMANIA Certificat de conformitate Numar certificat: 2-07289-2015 SC Eco Fruct SRL Str. Agricultorului, 37, 917245 Stefan cel Mare, Judet Calarasi ROMANIA Certificat de conformitate 2015 Operatorul mentionat mai sus, avand domeniu principal

Mai mult

AQUASORB nw RO

AQUASORB nw RO AQUASORB Produse pentru fixarea apei in soluri si substrate Prezentare generala AQUASORB este un agent de fixare a apei, care atunci cand este incorporat intr-un sol sau substrat, absoarbe si retine cantitati

Mai mult

_ _BDA_Dörrautomat_Klarstein.indd

_ _BDA_Dörrautomat_Klarstein.indd Uscator pentru alimente 10028629 10028630 Stimate cumparator, Felicitari pentru achizitionarea acestui produs. Va rugam sa cititi cu atentie informatiile din acest manual, si sa il pastrati pentru cazul

Mai mult

Microsoft Word - documentatie-tehnica-mustar-extra.docx

Microsoft Word - documentatie-tehnica-mustar-extra.docx Documentație tehnică pentru produsul consacrat Muștar extra 1. Numele produsului: Muștar extra Muștarul extra se fabrică în două sortimente: dulce și iute 2. Descrierea materiilor prime și a ingredientelor

Mai mult

Legume în solarii Recomandări generale de fertilizare

Legume în solarii Recomandări generale de fertilizare Legume în solarii Recomandări generale de fertilizare 2 Cuprins Aspecte generale Fertilizarea de bază...4 Fertilizarea cu îngrășăminte hidrosolubile...6 Fertilizarea foliară...7 Calitatea apei...8 Recomandări

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE HORTICULTURA Teză de doctorat STUDII ŞI CERCETĂRI PRIVIND COMBATERE

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE HORTICULTURA Teză de doctorat STUDII ŞI CERCETĂRI PRIVIND COMBATERE UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE HORTICULTURA Teză de doctorat STUDII ŞI CERCETĂRI PRIVIND COMBATEREA INTEGRATĂ A BURUIENILOR DIN CULTURILE DE CARTOF TIMPURIU

Mai mult

CERTIFICAT DE ACREDITARE

CERTIFICAT DE ACREDITARE CERTIFICAT DE ACREDITARE Nr. din ANEXA (NR 16) Produse derivate din fructe şi legume ORGANISM DE CERTIFICARE PRODUSE din cadrul I.S. Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare NR. NR. CAPITOL NM MD

Mai mult

Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai perfor

Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai perfor Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai performant produs de cea mai înaltă calitate şi fabricat

Mai mult

xxx

xxx Mirage 45 EC Fungicid cu sistemicitate locală pentru combaterea bolilor foliare la cereale păioase și trandafir, a bolilor la rapiță, floarea soarelui și ciuperci comestibile Formulare: concentrat emulsionabil

Mai mult

Copy of Oferta Paste

Copy of Oferta Paste Gust bun, buun, buuun! Oferta Bunatati de Paste APERITIVE PLATOU PASCAL 85 LEI (asortiment aperitive pentru 4-5 persoane) 1500 G Drob de casa cu carne de miel Cubulete din cas/ ridichi Oua umplute Rulada

Mai mult

untitled

untitled ORDIN nr. 6 din 21 ianuarie 1995 privind stabilirea conţinutului formularelor - tip - certificate, autorizaţii şi cereri - prevăzute la art. 38 din Ordonanţa Guvernului nr. 4 din 20 ianuarie 1995 Ministrul

Mai mult

FISA CU DATE DE SECURITATE conf Regulament CE nr 1907/2006 COMPO Granule contra cartitelor Reg.. Nr.: N Cod art Ver. 1 0 Rev:

FISA CU DATE DE SECURITATE conf Regulament CE nr 1907/2006 COMPO Granule contra cartitelor Reg.. Nr.: N Cod art Ver. 1 0 Rev: FISA CU DATE DE SECURITATE conf Regulament CE nr 1907/2006 COMPO Granule contra cartitelor Reg.. Nr. N-18429 Cod art. 16707 Ver. 1 0 Rev 11.08.2011 Identificarea substantei/preparatului si a producatorului

Mai mult

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢǍ NR.6227/2006/01 Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor produsului REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI 1. DENUMIREA COME

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢǍ NR.6227/2006/01 Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor produsului REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI 1. DENUMIREA COME AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢǍ NR.6227/2006/01 Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor produsului REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI 1. DENUMIREA COMERCIALĂ A A MEDICAMENTULUI Rowatinex picături orale,

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Servicii DDD Dezinfectie Dezinsectie Deratizare INDEX Pagina 4 Despre serviciile DDD Pagina 7 Dezinfectie Pagina 9 Deratizare Pagina 11 Dezinsectie Pagina 16 Cerere oferta servicii DDD SEVICII DE DEZINSECTIE/

Mai mult

Prezentare PowerPoint

Prezentare PowerPoint VINDROVER TRACTAT PENTRU RECOLTAT FURAJE SI MASINA DE REGENERAT PAJISTI or ga n i zat î n dat a de 02.10.2015 î n ca dr u l ma n i f est a t i ei de: AGRI CULTURA - TÂRGUL NATI ONAL DE AGRI CULTURA, Br

Mai mult

meniu Hanul Romanesc mancare II_ cdr

meniu Hanul Romanesc mancare II_ cdr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Muşchi de vită la grătar 200 gr. 38 lei Filé de viţel la grătar 200 gr. 40 lei Muşchi de vită în sos gorgonzola 200/100/200 gr. 42 lei (muşchi de vită în sos gorgonzola, însoţit de piure

Mai mult

STOP RISIPEI ALIMENTARE Municipiului Roman

STOP RISIPEI ALIMENTARE Municipiului Roman STOP RISIPEI ALIMENTARE Municipiului Roman ALIMENTELE CARE AJUNG SĂ FIE ARUNCATE NECONSUMATE DIN DIFERITE MOTIVE ȘI CARE AJUNG ÎN DEPOZITELE DE DEȘEURI REPREZINTĂ O PROPORȚIE IMPORTANTĂ A DEȘEURILOR GENERATE

Mai mult

Senzor pentru nivelul optim de azot al plantei

Senzor pentru nivelul optim de azot al plantei Senzor pentru nivelul optim de azot al plantei INFORMAţII DESPRE RECOLTE. Cu cât cunoașteţi mai mult, cu atât aveţi nevoie de mai puţin: CropXplorer AGXTEND utilizează un senzor optic de măsurare pentru

Mai mult

LUNI FELUL I CREMA DE SPANAC ML 6.1 RON-(2;11,14) CIORBA ARDELENEASCA DE PUI -300ML -7.9 RON (1,11,14) CIORBA TARANEASCA DE PORC -300

LUNI FELUL I CREMA DE SPANAC ML 6.1 RON-(2;11,14) CIORBA ARDELENEASCA DE PUI -300ML -7.9 RON (1,11,14) CIORBA TARANEASCA DE PORC -300 LUNI 18.02.2019 CREMA DE SPANAC - 300 ML 6.1 RON-(2;11,14) CIORBA ARDELENEASCA DE PUI -300ML -7.9 RON (1,11,14) CIORBA TARANEASCA DE PORC -300ML -7.9 RON (11,14) SUPA DE CONOPIDA-300ML-6.1 RON-(11,14)

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 6.2.2019 A8-0045/6 6 Punctul 10 10. observă că, în setul de instrumente pentru gestionarea integrată a dăunătorilor, controlul biologic implică stimularea sau introducerea unor specii benefice care se

Mai mult

FIŞA UNITĂŢII DE CUR S/MODULULUI MD-2045, CHIŞINĂU, STR. STUDENŢILOR 9/9, TEL: FAX: , VITICULTURA 1. Date despre u

FIŞA UNITĂŢII DE CUR S/MODULULUI MD-2045, CHIŞINĂU, STR. STUDENŢILOR 9/9, TEL: FAX: ,   VITICULTURA 1. Date despre u MD-2045, CHIŞINĂU, STR. STUDENŢILOR 9/9, TEL: 022 50-99-57 FAX: 022 50-99-60, www.utm.md VITICULTURA 1. Date despre unitatea de curs/modul Facultatea Tehnologie şi Management în Industria Alimentară Catedra/departamentul

Mai mult

untitled

untitled 05-TEFAL171-vitacuisine -RO 5/02/08 15:40 Page r1 1 2 A 3 B 4 5 6 8 9 7 10 13 14 15 16 11 12 05-TEFAL171-vitacuisine -RO fig. 1 5/02/08 15:40 Page r2 fig. 2 fig. 3 fig. 4 fig. 5 fig. 6 fig. 7 fig. 8 fig.

Mai mult

PROIECT DIDACTIC LALEAUA ȘI ALTE PLANTE ÎNRUDITE CU EA Unitatea de învățământ: Profesor: Data: Clasa: Aria curriculară: Matematică și Ştiințe ale natu

PROIECT DIDACTIC LALEAUA ȘI ALTE PLANTE ÎNRUDITE CU EA Unitatea de învățământ: Profesor: Data: Clasa: Aria curriculară: Matematică și Ştiințe ale natu PROIECT DIDACTIC LALEAUA ȘI ALTE PLANTE ÎNRUDITE CU EA Unitatea de învățământ: Profesor: Data: Clasa: Aria curriculară: Matematică și Ştiințe ale naturii Disciplina: Biologie Unitatea de învăţare: Diversitatea

Mai mult

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1 HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; 22.08.2011; Traducere a instrucţiunilor originale 1 Produsul trebuie ridicat şi manipulat cu grijă. 1. MANIPULARE 2. DOMENIU DE APLICARE

Mai mult

FISA CU DATE DE SECURITATE conf Regulament CE nr 1907/2006 COMPO Fertilizator betisoare universal Ver. 1 0 Rev: Identificarea substantei/pr

FISA CU DATE DE SECURITATE conf Regulament CE nr 1907/2006 COMPO Fertilizator betisoare universal Ver. 1 0 Rev: Identificarea substantei/pr FISA CU DATE DE SECURITATE conf Regulament CE nr 1907/2006 COMPO Fertilizator betisoare universal Ver. 1 0 Rev 05.05.2011 Identificarea substantei/preparatului si a producatorului Informatii produs Denumire

Mai mult

APERITIV/LEGUME Reteta preparata cu Sandwich-Maker Panini DuraCeramic CIUPERCI CU CAMEMBERT 1 PORTIE INGREDIENTE Ciuperci Champignon 8 buc Ulei de mas

APERITIV/LEGUME Reteta preparata cu Sandwich-Maker Panini DuraCeramic CIUPERCI CU CAMEMBERT 1 PORTIE INGREDIENTE Ciuperci Champignon 8 buc Ulei de mas APERITIV/LEGUME Reteta preparata cu Sandwich-Maker Panini DuraCeramic CIUPERCI CU CAMEMBERT 1 PORTIE Ciuperci Champignon 8 buc Ulei de masline 30 ml Camembert 200 g Chives 10 fire Sare, piper dupa gust

Mai mult

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160CP1 BX1-200CP1 BX1-250CP1 IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160CP1 BX1-200CP1 BX1-250CP1 IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160CP1 BX1-200CP1 BX1-250CP1 IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver. 1/Rev. 0; Data: 27.05.2016; Traducere a instructiunilor

Mai mult

Microsoft Word - Raport Piata Legumelor.doc

Microsoft Word - Raport Piata Legumelor.doc Proiectului "Facilitarea comerţului cu produse agro-alimentare în bazinul Mării Negre (FTAP) Număr proiect: 1.1.1.66031.77 MIS-ETC 185 STUDIU SECTORIAL Cercetarea pieţei regionale a legumelor pentru extinderea

Mai mult

CUPRINS PREPARATE RECI DIN VÂNAT ( ) CHIFTELUŢE PRĂJITE DIN VÂNAT COTLET SAU MUŞCHI DE PORC MISTREŢ A LA RUS IN ASPIC IEPURE

CUPRINS PREPARATE RECI DIN VÂNAT ( ) CHIFTELUŢE PRĂJITE DIN VÂNAT COTLET SAU MUŞCHI DE PORC MISTREŢ A LA RUS IN ASPIC IEPURE CUPRINS PREPARATE RECI DIN VÂNAT ( 141 153 ). 141. CHIFTELUŢE PRĂJITE DIN VÂNAT. 142. COTLET SAU MUŞCHI DE PORC MISTREŢ A LA RUS IN ASPIC. 143. IEPURE A LA GREC. 144. IEPURE CU MĂSLINE. 145. FAZAN A LA

Mai mult

Raionul MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Localitatea Instituţia de î

Raionul MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Localitatea Instituţia de î Raionul MINISTERU EDUCAŢIEI, CUTURII ŞI CERCETĂRII A REPUBICII MODOVA AGENŢIA NAŢIONAĂ PENTRU CURRICUUM ŞI EVAUARE ocalitatea Instituţia de învăţământ Numele, prenumele elevului TESTU Nr. BIOOGIA TEST

Mai mult

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160C BX1-200C BX1-250C IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver. 1/Re

MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160C BX1-200C BX1-250C IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. Ver. 1/Re MANUAL DE INSTRUCŢIUNI BX1-160C BX1-200C BX1-250C IMPORTANT: Va rugam sa cititi instructiunile de folosire inainte de utilizarea produsului. 1 Cuprins Instrucţiuni de siguranţă Prezentarea aparatului de

Mai mult

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoas

ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoas ALEGE SĂ TRĂIEȘTI SĂNĂTOS Bazele unei alimentații sănătoase Această broșură a fost realizată în proiectul de Educație pentru Sănătate Alegeri Sănătoase, implementat de Organizația Salvați Copiii și se

Mai mult

SANTE/12376/2015-EN

SANTE/12376/2015-EN Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 24 aprilie 2017 (OR. en) 8318/17 AGRILEG 82 NOTĂ DE ÎNSOȚIRE Sursă: Comisia Europeană Data primirii: 19 aprilie 2017 Destinatar: Nr. doc. Csie: D046260/03 Subiect:

Mai mult

MENIU VIP A la Dominique Francoise Gustare Avelina Roguefort pe mar verde Medalion din muschiulet de porc in crusta de piper Rulada de Somon Fume cu s

MENIU VIP A la Dominique Francoise Gustare Avelina Roguefort pe mar verde Medalion din muschiulet de porc in crusta de piper Rulada de Somon Fume cu s MENIU VIP A la Dominique Francoise Gustare Avelina Roguefort pe mar verde Medalion din muschiulet de porc in crusta de piper Rulada de Somon Fume cu spananac si ierburi aromate Terina din Foie-Gras cu

Mai mult

MENIU iulie 2017

MENIU iulie 2017 MENIU 17-21 iulie 2017 MENIU LUNI SUPA CU GALUSTE (270/30GR ) (ardei gras, ceapa,rosii, morcov, ) CIORBA DE PUI A LA GREC (270/30GR) (pui,ceapa, morcov, ardei, rosii, cartofi) CIORBA DE LEGUME (300ML )

Mai mult

MENIU SEPTEMBRIE 2017

MENIU SEPTEMBRIE 2017 MENIU 11-15 SEPTEMBRIE 2017 Telefon comenzi: 0244.435.287 MENIU LUNI SUPA DE PUI CU TAITEI DE CASA (270/30GR) (aripioare pui, ardei, ceapa, morcov, ou, faina ) CIORBA DE PUI RADAUTEANA (270/30GR) (pui,

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (IBNA Balotesti) Proiectul ADER 6.1.2. Eficientizarea valorificării subproduselor industrial prin dezvoltarea pentru animalele

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA DE HORTICULTURĂ ŞI SILVICULTURĂ Ing. CRISTINA ELENA TOŢA REZ

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA DE HORTICULTURĂ ŞI SILVICULTURĂ Ing. CRISTINA ELENA TOŢA REZ UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA DE HORTICULTURĂ ŞI SILVICULTURĂ Ing. CRISTINA ELENA TOŢA REZUMAT TEZĂ DE DOCTORAT CERCETĂRI PRIVIND INFLUENŢA UNOR

Mai mult

Meniu Salate Salata Caesar Salată romain, dressing de anşoa, fulgi de parmezan, rondele de bacon crocant, caracatiţă la grătar 75 RON (300g) Salată ro

Meniu Salate Salata Caesar Salată romain, dressing de anşoa, fulgi de parmezan, rondele de bacon crocant, caracatiţă la grătar 75 RON (300g) Salată ro Meniu Salate Salata Caesar Salată romain, dressing de anşoa, fulgi de parmezan, rondele de bacon crocant, caracatiţă la grătar 75 RON (300g) Salată romain, dressing de anşoa, fulgi de parmezan, rondele

Mai mult

ENVI_2018_matematica_si_stiinte_Test_1_Caietul_elevului_Limba_romana

ENVI_2018_matematica_si_stiinte_Test_1_Caietul_elevului_Limba_romana EVALUAREA NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Anul școlar 2017-2018 Matematică şi Ştiinţe ale naturii TEST 1 Judeţul/sectorul... Localitatea... Unitatea de învățământ... Numele şi prenumele elevei/elevului......

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 29 mai 2018 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2018/0169 (COD) 9498/18 ADD 1 PROPUNERE Sursă: Data primirii: 28

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 29 mai 2018 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2018/0169 (COD) 9498/18 ADD 1 PROPUNERE Sursă: Data primirii: 28 Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 29 mai 2018 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2018/0169 (COD) 9498/18 ADD 1 PROPUNERE Sursă: Data primirii: 28 mai 2018 Destinatar: ENV 360 SAN 169 CONSOM 160 AGRI

Mai mult

Intervale de aplicare recomandate PORUMB/CEREALE/RAPIȚĂ/FLOAREA SOARELUI SOIA/SEMINȚOASE/SÂMBUROASE/VIȚA DE VIE CARTOF/TOMATE/VINETE/CASTRAVETE/MAZĂRE

Intervale de aplicare recomandate PORUMB/CEREALE/RAPIȚĂ/FLOAREA SOARELUI SOIA/SEMINȚOASE/SÂMBUROASE/VIȚA DE VIE CARTOF/TOMATE/VINETE/CASTRAVETE/MAZĂRE PORUMB/CEREALE/RAPIȚĂ/FLOAREA SOARELUI SOIA/SEMINȚOASE/SÂMBUROASE/VIȚA DE VIE CARTOF/TOMATE/VINETE/CASTRAVETE/MAZĂRE/CĂPȘUN Ghid dăunători PORUMB în funcție de codul BBCH Porumbul este o cereală originară

Mai mult

Scopurile, bazele și regulile producției ecologice de plante FOI DE METODOLOGIE / SCOPURILE, BAZELE ȘI REGULILE PRODUCȚIEI ECOLOGICE DE PLANTE CONTROL

Scopurile, bazele și regulile producției ecologice de plante FOI DE METODOLOGIE / SCOPURILE, BAZELE ȘI REGULILE PRODUCȚIEI ECOLOGICE DE PLANTE CONTROL Scopurile, bazele și regulile producției ecologice de plante FOI DE METODOLOGIE / SCOPURILE, BAZELE ȘI REGULILE PRODUCȚIEI ECOLOGICE DE PLANTE CONTROLUL AGRICULTORULUI CARE GOSPODĂREŞTE ECOLOGIC Agricultura

Mai mult

Slide 1

Slide 1 ZIUA INTERNATIONALA PENTRU SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA Promovarea Securitatii si Sanatatii intr-o ECONOMIE VERDE SIBIU 2012 PADUREA factor esential in protectia mediului, in cadrul Directiei Silvice

Mai mult

Cura cu sfecla rosie, eficienta in tratarea multor boli -

Cura cu sfecla rosie, eficienta in tratarea multor boli - Cura cu sfecla rosie, eficienta in tratarea multor boli - sfaturile specialistilor Iulian Bunila, Sfecla rosie este cunoscuta inca din Antichitate pentru proprietatile benefice starii noastre de sanatate.

Mai mult

55 lei/copil (minim 10 copii) Acces exclusiv la toate zonele de joacă și la zona de cafenea, pentru o durată de 3 ore Invitații personalizate Banner L

55 lei/copil (minim 10 copii) Acces exclusiv la toate zonele de joacă și la zona de cafenea, pentru o durată de 3 ore Invitații personalizate Banner L 55 lei/copil (minim 10 copii) Acces exclusiv la toate zonele de joacă și la zona de cafenea, pentru o durată de 3 ore Invitații personalizate Banner La mulți ani! personalizat Pentru copii, apă îmbuteliată

Mai mult

FISA CU DATE DE SECURITATE BREEZE LEMON Pagina: 1 Data completarii: 01/08/2008 Revizuire: 08/02/2012 Nr. revizie: 3 Sectiunea 1: Identificarea substan

FISA CU DATE DE SECURITATE BREEZE LEMON Pagina: 1 Data completarii: 01/08/2008 Revizuire: 08/02/2012 Nr. revizie: 3 Sectiunea 1: Identificarea substan Pagina: 1 Data completarii: 01/08/2008 Revizuire: 08/02/2012 Nr. revizie: 3 Sectiunea 1: Identificarea substantei/amestecului si a societatii/întreprinderii 1.1. Element de identificare a produsului Nume

Mai mult

Bucate Delicioase si Gustoase pentru copii cu alergii alimentare (culegere de retete fara lapte de vaca si pe alocuri fara ou) ajutor de nadejde pentr

Bucate Delicioase si Gustoase pentru copii cu alergii alimentare (culegere de retete fara lapte de vaca si pe alocuri fara ou) ajutor de nadejde pentr Bucate Delicioase si Gustoase pentru copii cu alergii alimentare (culegere de retete fara lapte de vaca si pe alocuri fara ou) ajutor de nadejde pentru mamici 1 CUPRINS Meniu de o zi (ajutor pentru mamici)

Mai mult

Nu-i e bine ţării noastre

Nu-i e bine ţării noastre CORELAŢIA DINTRE PRODUCŢIA DE GRÂU DE TOAMNĂ (SOIURI PREMIUM ŞI CLASA A), CONŢINUTUL DE PROTEINĂ ŞI NECESARUL DE AZOT Prof.univ.dr.ing.dr.h.c. MIHAI BERCA Rezumat În anii 2014-2015 fermierii au constatat,

Mai mult

MUNICIPIUL BUCUREŞTI CONSILIUL LOCAL AL SECTORULUI 1 HOTĂRÂRE privind aprobarea colaborării dintre Consiliul Local Sector 1 prin Direcţia Generală de

MUNICIPIUL BUCUREŞTI CONSILIUL LOCAL AL SECTORULUI 1 HOTĂRÂRE privind aprobarea colaborării dintre Consiliul Local Sector 1 prin Direcţia Generală de MUNICIPIUL BUCUREŞTI CONSILIUL LOCAL AL SECTORULUI 1 HOTĂRÂRE privind aprobarea colaborării dintre Consiliul Local Sector 1 prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 şi

Mai mult

Botezuri Compressed

Botezuri Compressed Prahova Plaza Hotel WWW.HOTELPRAHOVA.RO Pasiune pentru perfecțiunea evenimentelor! Din pasiune pentru perfecțiunea evenimentelor, ne dedicăm 100% pentru fiecare eveniment organizat în locațiile noastre!

Mai mult

Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai perfor

Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai perfor Vă rugăm ca mai întâi să citiţi instrucţiunile! Stimaţii noştri clienţi, Vă mulţumim că aţi ales produsul Arctic. Dorim să vă prezentăm cel mai performant produs de cea mai înaltă calitate şi fabricat

Mai mult

7d8.indd

7d8.indd Tencuieli structurate Capatect SH. Capatect SH-Strukturputze Fisa tehnica Tencuieli structurale cu liant din rasini siliconice. Hidrofob, foarte deschis difuziunii. 7/25 kg; Capatect SH-Reibputz 10/15/

Mai mult

Becuri economice

Becuri economice COMTEC 2000 INC SRL Adresa: Str. Drumul Osiei nr. 51, Sector 6, Bucuresti Tel: 021 301 96 00 BECURI ECONOMICE Prezentare generala: Becuri economice integrate: - Sunt destinate numeroaselor aplicatii de

Mai mult

SMID_komposzt_brosura_RO_01.cdr

SMID_komposzt_brosura_RO_01.cdr 7 7 7 S M I D H A R G H I T A I H R H A R G I T A O C O M U N I T A T E R E S P O N S A B I L Ă P E N T R U U N V I I T O R P R O M I Ţ Ă T O R! www.judetulharghita.ro www.viitorpromitator.ro /viitorpromitatorhr

Mai mult

Crema Swiss Meringue Buttercream,Sirop și cremă de zmeură,Cremă de ciocolată cu gelatină,Mousse de ciocolata,Crema ciocolata,Mousse bavarez,Nuci caram

Crema Swiss Meringue Buttercream,Sirop și cremă de zmeură,Cremă de ciocolată cu gelatină,Mousse de ciocolata,Crema ciocolata,Mousse bavarez,Nuci caram Crema Swiss Buttercream Meringue Ingrediente 85 grame albusuri 130 grame zahar 170 grame unt la temperature camerei Extract de vanilie Putin colorant (optional) Preparare Punem un vas cu putina apa la

Mai mult

Catalog Boavista Nunti cu bleed

Catalog Boavista Nunti cu bleed Restaurant La Vendetta - Hotel Boavista VaRianta I CASTRAVETI CU PASTA CREVETE, ICRE NEGRE SI ROSII BARCUTE DE ROSII CU MOUSSE DE BRANZA FINA ROL CASCAVAL CU CASTRAVETE PAPION DE SUNCA CU CREMA DE HREAN

Mai mult

REZUMAT

REZUMAT Teză de Doctorat REZUMAT În pomicultură sarcinile principale ale agrotehnicii sunt următoarele: obţinerea unor recolte constante şi superioare atât cantitativ, dar mai ales calitativ, menţinerea speciilor

Mai mult

ÎN ATENȚIA PERSOANELOR ALERGICE: Conform legii, vă informăm că produsele noastre pot conţine următorii alergeni: cereale care conţin gluten, crustacee

ÎN ATENȚIA PERSOANELOR ALERGICE: Conform legii, vă informăm că produsele noastre pot conţine următorii alergeni: cereale care conţin gluten, crustacee ÎN ATENȚIA PERSOANELOR ALERGICE: Conform legii, vă informăm că produsele noastre pot conţine următorii alergeni: cereale care conţin gluten, crustacee, ouă, peşte, arahide, soia, lapte, nuci, ţelină, muştar,

Mai mult

Esplanada Academie.cdr

Esplanada Academie.cdr Eveniment marca Platoul Academiei Militare, Cotroceni CONCEPT In urma cu 20 de ani se nastea un principiu denumit slow food, care se dorea un altfel de stil de viata, un stil de a manca si o replica pozitiva

Mai mult

Bilan uri de aprovizionare pentru principalele produse agroalimentare, în anul 2018 Bilan urile de aprovizionare pentru principalele produse agroalime

Bilan uri de aprovizionare pentru principalele produse agroalimentare, în anul 2018 Bilan urile de aprovizionare pentru principalele produse agroalime Bilan uri de aprovizionare pentru principalele produse agroalimentare, în anul 2018 Bilan urile de aprovizionare pentru principalele produse agroalimentare constituie un instrument important pentru studiul

Mai mult

Microsoft Word - Sika Cosmetic Light Dark RO.docx

Microsoft Word - Sika Cosmetic Light Dark RO.docx Fișă tehnica de produs Editia 03.05.2012 Nr. de identificare: 2011/PM Număr versiune 0 Sika Cosmetic L/D Sika Cosmetic L/D R3 mortar cosmetic pentru reparaţii de beton, locale şi zonale Descriere produs

Mai mult

FĂRĂ *) Prof. univ. dr. ing. UTCB PELEȚI DIN LEMN: SISTEME DE ÎNCĂLZIRE EFICIENTE ȘI ECOLOGICE Ioan BĂRDESCU *) 1. Argument Utilizarea combustibililor

FĂRĂ *) Prof. univ. dr. ing. UTCB PELEȚI DIN LEMN: SISTEME DE ÎNCĂLZIRE EFICIENTE ȘI ECOLOGICE Ioan BĂRDESCU *) 1. Argument Utilizarea combustibililor FĂRĂ *) Prof. univ. dr. ing. UTCB PELEȚI DIN LEMN: SISTEME DE ÎNCĂLZIRE EFICIENTE ȘI ECOLOGICE Ioan BĂRDESCU *) 1. Argument Utilizarea combustibililor ecologici în producerea energiei termice reprezintă

Mai mult

LEGE Nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spațiilor verzi din zonele urbane EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN:

LEGE Nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spațiilor verzi din zonele urbane EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: LEGE Nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spațiilor verzi din zonele urbane EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 36 din 18 ianuarie 2007 Parlamentul

Mai mult

SPITALUL CLINIC "PANAIT SARBU" Aprobat, Manager MENIUL ZILEI Data: Tip masa: Micul dejun,ora 10,Pranz,Ora 16,Cina,Ora 20 Numar Document: 1

SPITALUL CLINIC PANAIT SARBU Aprobat, Manager MENIUL ZILEI Data: Tip masa: Micul dejun,ora 10,Pranz,Ora 16,Cina,Ora 20 Numar Document: 1 SPITALUL CLINIC "PANAIT SARBU" Aprobat, Manager MENIUL ZILEI Data: 02.04.2019 Tip masa:,,,,,ora 20 Numar Document: 1 COMUN Plafon: 10.00 Estimat: 13.47 30 Paine cu sare (250g); Ceai cu lamaie si zahar

Mai mult

OFICIUL DE STAT PENTRU INVENŢII SI MĂRCI BUCUREŞTI ROMÂNIA CERERI DE INREGISTRARE MARCA DEPUSE IN DATA DE PUBLICATE IN DATA DE

OFICIUL DE STAT PENTRU INVENŢII SI MĂRCI BUCUREŞTI ROMÂNIA CERERI DE INREGISTRARE MARCA DEPUSE IN DATA DE PUBLICATE IN DATA DE OFICIUL DE STAT PENTRU INVENŢII SI MĂRCI BUCUREŞTI ROMÂNIA CERERI DE INREGISTRARE MARCA DEPUSE IN DATA DE PUBLICATE IN DATA DE 10.01.2013 BULETINUL OFICIAL DE PROPRIETATE INDUSTRIALĂ - Cereri Mărci depuse

Mai mult

PRO_4657_ doc

PRO_4657_ doc AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 4657/2004/01-02-03-04-05 Anexa 1 Prospect PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR LACTECON 667 g/l lichid oral Lactuloză Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect

Mai mult

Microsoft Word - oferta meniuri noi_cazare_decoratiuni festive Casa Augsburg Wellness (Repaired).doc

Microsoft Word - oferta meniuri noi_cazare_decoratiuni festive Casa Augsburg Wellness (Repaired).doc OFERTE RI NUNTI Stimate doamna/domnule, Apreciem în mod deosebit faptul că aţi înscris CASA AUGSBURG pe lista opţiunilor pentru organizarea evenimentului dumneavoastră. În urma solicitării dumneavoastră,

Mai mult

ÎNCEPEM O NOUĂ ERĂ A FRUMUSEŢII

ÎNCEPEM O NOUĂ ERĂ A FRUMUSEŢII ÎNCEPEM O NOUĂ ERĂ A FRUMUSEŢII INOVATOR 3. O PIELE FERMĂ 2 1. ASPECT TÂNĂR 1 4. UN PĂR MAI PUTERNIC 2 2. UN TEN PUR 2 5. UNGHII REZISTENTE 2 ELIXIRUL FRUMUSEŢII! Revoluționarul LR LIFETAKT 5in1 Beauty

Mai mult

Tel: Tel/fax: Meniu saptamana viitoare Valabil de Luni, pana Vineri, Click

Tel: Tel/fax: Meniu saptamana viitoare Valabil de Luni, pana Vineri, Click Tel: 0722 18 86 92 Tel/fax: 0264 42 48 17 comenzi@expandcatering.ro Meniu saptamana viitoare Valabil de Luni, 18.02.2019 pana Vineri, 22.02.2019 Click pentru Sandwichuri Salate/Sosuri Desert Panificatie

Mai mult

1

1 1 Meniu Nică de la Humuleşti Gustare rece Ruladă de pui cu ciuperci 30g Produse tradiționale 30g Crochete de pui cu susan 30g Mozaic de pui cu legume în crustă de bacon 30g Rafaelo de brânzeturi cu struguri

Mai mult

AQUASORB TM Produse pentru fixarea apei in soluri si substrate

AQUASORB TM Produse pentru fixarea apei in soluri si substrate AQUASORB TM Produse pentru fixarea apei in soluri si substrate Activitatile umane necesita din ce in ce mai multe resurse, iar dintre acestea, apa este cu siguranta cea mai pretioasa. Agricultura moderna

Mai mult

CAIET DE SARCINI privind închirierea pajiştilor (păşunil şi fâneţe), aflate in proprietatea privata a LTJM Legislaţie relevantă - Legea nr.1/2011 a ed

CAIET DE SARCINI privind închirierea pajiştilor (păşunil şi fâneţe), aflate in proprietatea privata a LTJM Legislaţie relevantă - Legea nr.1/2011 a ed CAIET DE SARCINI privind închirierea pajiştilor (păşunil şi fâneţe), aflate in proprietatea privata a LTJM Legislaţie relevantă - Legea nr.1/2011 a educatiei nationale,cu modificările și completările ulterioare;

Mai mult

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI SIBIU SERVICIUL PUBLIC GRADINA ZOOLOGICA A MUNICIPIULUI SIBIU Calea Dumbravii, nr. 142, Sibiu, Romania, C.I.F

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI SIBIU SERVICIUL PUBLIC GRADINA ZOOLOGICA A MUNICIPIULUI SIBIU Calea Dumbravii, nr. 142, Sibiu, Romania, C.I.F CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI SIBIU SERVICIUL PUBLIC GRADINA ZOOLOGICA A MUNICIPIULUI SIBIU Calea Dumbravii, nr. 142, Sibiu, Romania, C.I.F. 17298786 Tel. / fax : 004-0269-252996, e-mail : zoo@sibiu.ro

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZU

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZU UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZULUI IN CONDIŢIILE PEDOCLIMATICE DIN ROMÂNIA CONDUCĂTOR

Mai mult

MANAGEMENTUL VALORIFICĂRII UNOR PLANTE DIN FLORA ROMÂNEASCĂ ŞI CRITERII DE EFICIENŢĂ PENTRU ALEGEREA ACESTORA ÎN SCOP TERAPEUTIC CAPITOLUL 1 CARACTERI

MANAGEMENTUL VALORIFICĂRII UNOR PLANTE DIN FLORA ROMÂNEASCĂ ŞI CRITERII DE EFICIENŢĂ PENTRU ALEGEREA ACESTORA ÎN SCOP TERAPEUTIC CAPITOLUL 1 CARACTERI MANAGEMENTUL VALORIFICĂRII UNOR PLANTE DIN FLORA ROMÂNEASCĂ ŞI CRITERII DE EFICIENŢĂ PENTRU ALEGEREA ACESTORA ÎN SCOP TERAPEUTIC CAPITOLUL 1 CARACTERIZAREA FLOREI ROMÂNEŞTI CULTIVATE SUB ASPECTUL STRUCTURII

Mai mult

Microsoft Word - P U B L I C A T I E CHELTUIELI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI ÎN ANUL 2015 (1).doc

Microsoft Word - P U B L I C A T I E CHELTUIELI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI ÎN ANUL 2015 (1).doc ISSN L: 1842 578X CHELTUIELI PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI, ÎN ANUL 2015 CHELTUIELILE PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI, ÎN ANUL 2015 Protecţia mediului înglobează mai multe activităţi direcţionate către o mai bună

Mai mult

reteta-video.ro Sos de Caramel Sarat La prima vedere sosul de caramel sarat pare o asociere ciudata. Dar imediat ce bagi lingura in el iti dai seama c

reteta-video.ro Sos de Caramel Sarat La prima vedere sosul de caramel sarat pare o asociere ciudata. Dar imediat ce bagi lingura in el iti dai seama c reteta-video.ro Sos de Caramel Sarat La prima vedere sosul de caramel sarat pare o asociere ciudata. Dar imediat ce bagi lingura in el iti dai seama ce deliciu este!!!! Prepararea lui nu este deloc complicata,

Mai mult

MULTIMETRU DIGITAL AX-585 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE

MULTIMETRU DIGITAL AX-585 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE MULTIMETRU DIGITAL AX-585 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE 1. Informaţii generale. 3 2. Informaţii privind siguranţa. 3 3. Funcţii 3 4. Operarea aparatului de măsură. 6 5. Întreţinerea aparatului. 9 6. Rezolvarea

Mai mult