Microsoft PowerPoint - GLOSAR TERMENI MICROCREDITARE - vs NOV ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Microsoft PowerPoint - GLOSAR TERMENI MICROCREDITARE - vs NOV ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]"

Transcriere

1 GLOSARDE TERMENIDE INCLUZIUNE FINANCIARA FINAL NOV, 2015

2 Pentru a avea o incluziune financiară completă, trebuie să convenim asupra a ceea ce înseamnă, la nivel lingvistic, aceasta. Definirea incluziunii financiare necesită construirea unui limbaj comun care să descrie modul în care diferite concepte dau formă extinderii servicilor financiare. Glosarul de Incluziune Financiară reprezintă un instrument menit să faciliteze consens și colaborare prin definirea termenilor esențiali pentru dezbateri și construirea de strategii în sprijinul includerii financiare.

3 Acces - disponibilitatea unei anumite persoană de a apela la servicii financiare accesibile și adecvate. Accesul este adesea văzută ca obiectiv al incluziunii financiare; cu toate acestea accesul este dificil de măsurat. Este adesea folosit ca substitut, deși poate subestima numărul degospodăriicareauaccespentrucănureușeștesă-icapteze șipe ceicareauînprezent acces la un serviciu financiar, dar nu este utilizat. Accesibilitatea - caracteristică a serviciilor financiare de calitate; descrie produsele pentru care prețul este în linie cu capacitatea clientului de a plăti pentru ele. Accesibilitatea este considerat unul dintre cele mai mari obstacole în calea accesului. Agent bancar- cunoscut și sub numele de corespondent bancar, acesta este un model pentru furnizarea de servicii financiare printr-un agent de vânzare cu amănuntul(sau corespondent), cu scopul de a extinde serviciile financiare în locații unde deschiderea și funcționarea de sucursalele ale băncilor ar fi nerentabilă. Agenții pot fi atât bancari (băncile mici) dar și corespondențe non-bancare (oficii poștale, benzinării, etc). Agentul bancar este un canal de livrare care deține un potențial ridicat pentru închiderea eliminarea decalajului legat de locație. ATM Card - un card de plastic care poate fi folosit la un bancomat pentru a depune sau retrage fonduri dintr-un cont bancar. Cardurile ATM pot folosi benzi magnetice sau tehnologia smart card.

4 Consumul de uniformizare- Scăderea variabilității consumului într-o gospodărie, de multe ori prin utilizarea serviciilor financiare. Consumul de uniformizare este adesea citat ca un beneficiu al accesului la servicii financiare. Majoritatea celor excluși financiar sunt gospodăriile în care venitul și consumul sunt caracterizate de volatilitate. Consumul de uniformizare se poateface peperioadedetimpscurt,mediusaulung. Comoditate - O caracteristică a serviciilor financiare de calitate; descrie produse care sunt ușor de accesat și de utilizat. Comoditatea se referă uneori și la empatia, apropierea mentală față de o instituție bancară. Se poate referi, de asemenea, la cerințele necesare pentru a utiliza un serviciu financiar (cum ar fi numărul de documente necesare pentru deschiderea unui cont) și timpul necesar pentru a finaliza o tranzacție financiară. Card de credit- card de plată electronică ce permite deținătorului să achiziționeze bunuri și servicii pe credit. Fiecare card are asociată o linie de credit. Un nivel plafon, stabilit de către instituția financiară emitentă, servește ca limită cu privire la suma pe care titularul de card o poate lua pe datorie. Spre deosebire de un card de debit, fondurile nu trebuie să fie disponibile în contul titularului cardului, dar titularul cardului trebuie să plătească, în general, dobânzii la datoriile suportate în timpul de utilizare a cardului de credit.

5 Creditdeconsum-Creditcarepermiteuneipersoanedeacumpăra și/saudeafolosiun bun sau un serviciu în timp ce plata pentru aceastea se face pe o perioadă de rambursare stabilită. Creditul de consum este în multe țări serviciul financiar cu cea mai rapidă creștere, dar nu întotdeauna serviciul cu cea mai mare prioritate pentru incluziunea financiară. Creditul de consum pot fi oferite de către comercianții cu amănuntul ca finanțare pentru marfa/bunurile achiziționate sau de instituțiile financiare drept credite personale sau prin intermediul cardurilor de credit. Evitare de supraîndatorare - Un principiu de protecție al clientului care afirmă că furnizorii voraveamăsurirezonabilepentruaseasiguracăun creditvafiextinsedoarîncazulîncare debitorii au demonstrat o capacitatea adecvată de a rambursa împrumuturile și nu îi va expune astfel la un risc semnificativ de supraîndatorare. Unitate bancară - Un loc/o locație fizic/ă unde clienții pot accesa un serviciu financiar. Următoarele pot fi considerate unități bancare: o sucursală bancă, un bancomat, un agent bancar (cum ar fi benzinarie sau oficiu poștal care oferă servicii financiare), un magazin de vânzarecuamănuntulcuin-storebanking,untelefonmobiltelefon,unsiteweb(încazuldeebanking), sau un punct de vânzare(pos).

6 Biometria- Tehnologia de recunoaștere a persoanelor fizice pe baza trăsăturile fizice, cum ar fi amprentele digitale. Folosită ca o formă de control de identificare și acces. Principii pentru protecția clientului - Standarde de tratament adecvat prin care clienții trebuie să se aștepte să primească, atunci când iau contact cu o instituție de microfinanțare. Principiile de bază: 1. Evitare supra-îndatorare; 2. Transparență și responsabilitate în politica de stabilire a prețurilor; 3. Practici complete și corespunzătoare; 4. Comportament etic al personalului; 5. Mecanisme pentru despăgubiri în cazul plângerilor; 6. Confidențialitatea datelor clientului.

7 Ameliorarea Consumului Reducerea în variabilitate a consumului gospodăriei, de multe ori prin utilizarea serviciilor financiare. Consumul de uniformizare (ameliorare) este adesea apreciat ca un beneficiu de acces la servicii financiare. Majoritatea gospodăriilor excluse financiar sunt cele în care venitul și consumul sunt caracterizate de volatilitate. Consumul de uniformizaresepoatereferișilacicluldeviață -orizonturidetimpscurt,mediusaulung. Persoanele care sunt excluse din punct de vedere financiar, în ciuda progreselor făcute până în prezent spre a fi incluse financiar. Exclus financiar continuu reprezintă grupuri de oameni care pot ajunge greu la servicii financiare, cum ar fi persoanele cu handicap, populații din zonele rurale și izolate și populații extrem de sărace.

8 Cooperativa de Credit- Un furnizor de servicii financiare care este deținut de către membrii săi într-o formă de cooperare. Cooperativele de credit oferă, de obicei, servicii de economii și împrumuturi pentru membrii lor. Acestea joacă un rol important în incluziunea financiară deoarece au de multe ori prezență mai mare în zonele rurale, zone unde băncile tradiționale nuarputeafiprezente.deasemenea,eleoferădemulteoriserviciilaprețurimaiaccesibile decât alte instituții finaciar bancare. Uniunile(cooperativele) de credit sunt cunoscute sub mai multe nume în întreaga lume - cajas (în multe țări din America Latină), cooperative de economii și cooperativele de credit(saccos)(în întreaga Africa). Cross-selling(vânzare încrucișată)- practica vânzării unui nou produs pentru cei care sunt deja clienții și care utilizează în prezent alte produse financiare. De exemplu, atunci când o instituție financiară comercializează un nou produs de creditare pentru clienții săi pe parte de economii. Când se face în mod corect, cross-selling-ul poate oferi avantaje pentru ambele părți, clienții și furnizorii: produse noi, creșterea liniei de venituri și loializarea clienților. De asemenea,clientulareacceslaogamămailargădeprodusedelaunfurnizorcucareareo relație existentă. Cross-selling-ul poate reduce, de asemenea, costurile instituției financiare deoarece achiziția unui client poate deveni semnificativ mai puțin costisitoare.

9 Confort- O caracteristică a serviciilor financiare de calitate; descrie produse care sunt ușor de accesatșidefolosit.celmaiadeseasereferălaapropiereafizică deoinstituție bancară.cu toate acestea, se poate referi, de asemenea, și la cerințele necesare pentru a utiliza un serviciu financiar(cum ar fi numărul de documente necesare pentru deschiderea unui cont) și timpul necesar pentru a finaliza o tranzacție financiară. Aceasta poate include, de asemenea, adaptările pentru limbaj sau nivelul de alfabetizare. Card de credit - un card de plată electronică care permite deținătorului să achiziționeze bunuri și servicii pe credit. Fiecare card de credit este asociat unei linii de credit. Nivelul plafonului, stabilit de către instituția financiară emitentă, servește ca o limită cu privire la suma pecaretitularuluidecardopoatelua.spredeosebiredeuncarddedebit,fondurilenutrebuie să fie disponibile în contul titularului cardului, dar titularul trebuie să plătească, în general, dobânzi la datoriile efectuate în timpul folosirii cardului de credit.

10 Card de debit - o plată electronică care permite titularului să depună sau să retragă fonduri într-un sau dintr-un cont bancar. Poate fi folosit la un bancomat sau în magazine de vânzare cu amănuntul pentru plăți de bunuri și servicii, în legătură cu un dispozitiv POS. Suma disponibilă pe card este aceeași cu a fondurilor accesibile într-un cont bancar corespunzător. Spre deosebire de un card de credit, utilizatorii de carduri de debit nu acumulează datorii ca urmare a utilizării cardului. Canaluldelivrare-Ometodădeafurnizaprodusesauservicii.Exempledecanaledelivrare includ unitțăi bancare tradiționale, cum ar fi sucursale bancare, ATM-uri, sau canale bancare netradiționale, cum ar fi serviciile bancare mobile și agenții bancari. Demnitatea - O caracteristică a furnizării de servicii de calitate; acest termen este folosit de Centrul de Incluziune financiară în a cărui viziune incluziunea financiară deplină înseamnă că clienții sunt tratați într-un mod care este în concordanță cu principiile de protecție ale clientului și de a primi servicii într-un mod respectuos.

11 ebanking - cunoscut sub numele de electronic banking, modalitate bancara ce utilizează internetul pentru furnizarea de servicii financiare. Mai frecventa in tarile dezvoltate deoarece necesită acces la un computer care este conectat la internet. Ratadobânziiefective-Oratăadobânziicareafirmăcostulîntermenidetaxalacareeste gravată dobânda. Rata dobânzii efective este una dintre cele mai bune metode de a compara costul creditului în rândul produse de creditare de la diferite instituții. Portofel electronic - Un loc destinat pentru a stoca moneda electronică si pentru a permite tranzactii electronice rapide și sigure. Un portofel electronic poate lua forma unui smart card sau un telefon mobil. Portofelele electronice permite persoanelor fizice sa stocheze bani întrun loc sigur, chiar dacă nu au un cont bancar. În plus, utilizatorii de portofele electronice pot plăti pentru anumite produse și servicii fără numerar, ceea ce face portofele electronice o alternativă și un mod sigur pentru a transporta bani.

12 Comportamentul etic al angajatilor - Un principiu de protecție al clientului care afirmă că personalul prestatorilor de servicii financiare va respecta standarde etice înalte în interacțiunile lor cu clienții de microfinanțare. Exclus- termen care descrie persoanele care nu au acces la nici unul dintre produsele din gama completă de servicii de bază(economii, servicii de credit, de asigurări, și de plată) de la un furnizor de servicii financiare formale. Capacitate financiară - Combinatia de cunoștințe, înțelegere, abilități, atitudini și mai ales comportamente de care oamenii au nevoie pentru a lua decizii financiare personale potrivite pentru situatia lor socială și financiară.

13 Aprofundarea financiară- Procesul de creștere a intermedierii sau angajamentului financiar din cadrul sistemului financiar. De exemplu, o creștere a valorii și a numărului depozitelor în sistemul financiar ar indica aprofundarea financiara. Termenul consolidare financiară este uneori folosit ca sinonim pentru incluziunea financiară, dar este important de reținut că aceste două nu sunt la fel. Accentuarea se poate întâmpla fără incluziunea financiară dacă volumele de fluxuri financiare cresc în timp ce doar o parte a populației participă la acest proces. Dificultățifinanciare osituatieincareundebitornupoatesauiiestegreusaramburseze datoria. Educație financiară - furnizarea de educație cu privire la utilizarea serviciilor financiare. Educația financiară este importantă în contextul incluziunii financiare, deoarece populațiile excluse anterior de la accesul la servicii financiare formale au nevoie pentru a putea utiliza aceste servicii în mod productiv și responsabil. Educația financiară poate fi furnizată de către școli, instituții financiare, și altele, prin diverse forme, canale, de la cursuri, la mass-media și contact direct cu personalul instituției financiare.

14 Identitate financiară- Identificarea relevanta pentru activitatea financiară a unei anumite persoană in legătură cu înregistrările și conturile financiare ale acesteia. Numere de cont, numere PIN, parole și informații cu privire la soldurile conturilor și a tranzacțiilor trecute sunt parte din identitatea financiara a unui individ. Deoarece lipsa identității financiare poate fi o barieră în calea accesului la serviciile financiare, asigurarea identității financiare poate oferi o cale de acces pentru persoanele anterior excluse din punct de vedere financiar. Incluziuneafinanciară-Ostareîncareseafla toatepersoanelecarepotaveaacceslao gama/suită completă de servicii financiare de calitate, oferite la prețuri accesibile, într-un mod convenabil și cu demnitate pentru clientii. Serviciile financiare sunt furnizate de o serie de furnizori, din mediul privat de regula, și la acestea au posibilitatea sa ajunga oricine vrea sa le foloseasca, inclusiv populații excluse, persoane cu handicap, sarace, din mediul rural, precum și alte. Alfabetizarea financiară - Capacitatea de a înțelege modul de utilizare a produselor și serviciilor financiare și cum pot fi gestionate finantele personale, ale gospodăriei sau ale micro-intreprinderii. Îmbunătățiri ale nivelului de alfabetizare pot fi realizate prin educație financiară.

15 Furnizor de servicii financiare formale - O instituție care oferă servicii financiare formale, recunoscută în mod oficial de către guvern și care este de multe ori (dar nu neapărat) reglementată. Furnizori de servicii financiare formale includ băncile comerciale, băncile de stat, băncile rurale/agricole, bănci de economii și instituțiile financiare nebancare. Alte instituții financiare, cum ar fi ONG-urile de microfinanțare și uniuni de credit pot fi, de asemenea, luate în considerare ca și furnizorii de servicii financiare formale, deși nu întotdeauna fiind reglementate. Gamă completă de servicii financiare de bază Un set, o gamă, de servicii financiare de bază, care include credit de bază, de economii, de asigurare, precum și servicii de plăți. Aceste patru servicii servesc nevoile diferite cu care confruntă fiecare gospodărie. Asigurarea accesului la această gamă de produse este un obiectiv important al incluziunii financiare. Creditul permite gospodăriei să folosească veniturile viitoare pentru a gestiona vulnerabilitățile curente sau pentru a valorifica oportunitățile de investiții..

16 Deplin inclus - Termen care descrie persoanele care au acces la gama completă de servicii de bază (care includ, în general depozit de economie, credit, asigurări și servicii de plăți). Microfinanțare pentru locuințe- produse de creditare destinate special pentru gospodăriile cu venituri mici(de multe ori cu fluxuri de venituri informale) pentru a achiziționa, a construi sau a renova o casă. Economia informală- Un segment al activității economice care nu este controlat, supravegheat, sau impozitat de Stat. Economia informală este locul unde marea majoritate a populației excluse financiar se plasează. muncește. Tranșă -Unadinmultepărțiîncareodatorieafostîmpărțităastfelîncâtrambursareasepoatefacelaintervale mai mici și regulate; fiecare tranșă include, de obicei o parte din creditul principal de rambursat și o parte din dobândă.

17 Dobândă- Taxa aplicată de un furnizor de servicii financiare pentru a compensa utilizarea banilor și costul de furnizarea de servicii. Dobânda la un împrumut acoperă valoarea în timp a banilor (costul de fonduri), costurile de prestare a serviciilor, și pierderile preconizate de împrumut. Dobânda la economii include valoarea de timp a fondurilor mai puțin costul de prestare a serviciilor. Rata dobânzii cheltuieli cu dobânda exprimată ca procent din valoarea sumei principale care trebuie plătită într-o unitate de timp. Ratele dobânzilor sunt cele mai importante în determinarea accesibilității. Interoperabilitate - Capacitatea diverselor sisteme de tehnologie a informației pentru a lucra împreună, astfel încât o serie de servicii pot fi furnizate de mai mulți furnizori. De exemplu, ATM-uri interoperabile permit clientului să retragă fonduridelaoriceatm,nudoardelaceledeținutedebanca emitentă. In-Store Retail Banking - un canal de livrare după modelul bancar, în care un comerciant cu amănuntul stabilește propriul intermediar financiar în cadrul propriilor magazine cu amanuntul pentru a extinde serviciile financiare pentru clienții săi sau situația în care un retailer permite unei instituții financiare să opereze în interiorul magazinele sale. Complet incluse - un termen care descrie persoanele care au acces la gama completă de servicii de bază (care includ în general un economii, credit, asigurări, servicii și plățile).

18 Asigurare de Viata- poliță de asigurare care permite rudelor unei persoane sa primeasca o sumă de bani prestabilită la sfârșitul duratei de viață a persoanei asigurate. Căi de atac(plângere, reclamatie)- Principiu de protecție pentru client ce prevede că furnizorii vor avea mecanismele de solutionare, in timp util, a plângerilor și problemelor clienților. Microcreditare - acordarea de împrumuturi mici la cei săraci. Microcreditarea, în general, se referă la acordarea de credite mici de capital, de lucru dar poate însemna, de asemenea, si orice credit acordat unei persoane cu venituri mici. Microcreditarea, în forma sa modernă, a început în anii 1970 în mai multe locuri din lume sub diferite metodologii de împrumut, inclusiv de creditare de grup și/sau prin banci rurale. Microcreditarea a avut o contribuție importantă in a dovedi că si săracii pot beneficia de credit si il pot rambursa fara garantiile traditionale si în ciuda veniturilor lor mici și volatile. Sectorul microcreditare a dat o sansa industriei de micro-finanțare, care se străduiește să ofere nu numai servicii de credit, ci si de economii, microasigurare precum și alte servicii financiare pentru cei săraci. Astăzi, industria de micro-finanțare este unul din principali avocati pentru incluziunea financiară completă.

19 Microîntreprindere- O întreprindere mică, gestionata în general de către o persoană cu venituri mici, de obicei, chiar titularul afacerii.ui. În tarile in curs de dezvoltare, cele mai multe întreprinderi mici se încadrează în această categorie și sunt, în general parte a prezentului in economia informală. Microfinanțare- furnizarea de produse și servicii financiare de calitate destinate cu predilectie clientilor cu venituri mici care, de multe ori, nu au acces la alte forme de servicii financiare formale. Microfinanțarea este uneori folosita ca sinonim pentru microcreditare, deși se referă la furnizarea de servicii dincolo de credit, inclusiv economii, asigurări și plăți. Microfinanțarea, ca industrie, a evoluat de la primele proiecte pilot de microcreditare, cu câteva decenii în urmă. Acestea au dovedit necesitatea ca si persoanele sărace sa poata utiliza servicii financiare. Microfinanțare ca o industrie are rădăcini în și susține utilizarea de servicii financiare într-un mod care îmbunătățește și nu afectează viața clienților cu venituri mici. In ciuda creșterii rapide, există încă peste 2 miliarde de oameni care nu au acces la servicii financiare, acesta situatie dovedind necesitatea incluziunii financiare. Instituții de microfinanțare (IFM) - Instituțiile care oferă servicii financiare pentru populațiile cu venituri mici. Instituțiile de microfinanțare poate lua mai multe forme, inclusiv banca, instituția financiară nebancară(ifn), uniune de credit sau ONG-uri. Termenul IFM se referă adesea la instituțiile axate in primul rand pe deservirea celor cu venituri mici și care se identifică cu mișcarea de microfinanțare, de multe ori cu un accent pe creditarea pentru microîntreprinderi.

20 Microîntreprindere- O întreprindere mică, gestionata în general de către o persoană cu venituri mici, de obicei, chiar titularul afacerii.ui. În tarile in curs de dezvoltare, cele mai multe întreprinderi mici se încadrează în această categorie și sunt, în general parte a prezentului in economia informală. Microfinanțare- furnizarea de produse și servicii financiare de calitate destinate cu predilectie clientilor cu venituri mici care, de multe ori, nu au acces la alte forme de servicii financiare formale. Microfinanțarea este uneori folosita ca sinonim pentru microcreditare, deși se referă la furnizarea de servicii dincolo de credit, inclusiv economii, asigurări și plăți. Microfinanțarea, ca industrie, a evoluat de la primele proiecte pilot de microcreditare, cu câteva decenii în urmă. Acestea au dovedit necesitatea ca si persoanele sărace sa poata utiliza servicii financiare. Microfinanțare ca o industrie are rădăcini în și susține utilizarea de servicii financiare într-un mod care îmbunătățește și nu afectează viața clienților cu venituri mici. In ciuda creșterii rapide, există încă peste 2 miliarde de oameni care nu au acces la servicii financiare, acesta situatie dovedind necesitatea incluziunii financiare. Instituții de microfinanțare (IFM) - Instituțiile care oferă servicii financiare pentru populațiile cu venituri mici. Instituțiile de microfinanțare poate lua mai multe forme, inclusiv banca, instituția financiară nebancară(ifn), uniune de credit sau ONG-uri. Termenul IFM se referă adesea la instituțiile axate in primul rand pe deservirea celor cu venituri mici și care se identifică cu mișcarea de microfinanțare, de multe ori cu un accent pe creditarea pentru microîntreprinderi.

21 Microfinanțare Plus- Combinația de microfinanțare cu furnizarea de servicii suplimentare non-financiare sau produse care pot spori mijloacele de trai sau calitatea vieții clienților. Exemple de microfinanțare Plus include furnizarea de educație pentru sănătate în timpul întâlnirilor dintre ofiterul de împrumut și clienti. Microasigurarea - produse de asigurare concepute special pentru nevoile gospodăriilor cu venituri mici și adesea caracterizate prin primele foarte mici, plăți mici, etc. Mobile banking - Furnizarea de servicii financiare prin intermediul telefoanelor mobile. Mobile banking este un canal alternativ de livrare. Mobile Banking susține operațiunile de plată inclusiv transferurile de bani și, în unele cazuri, rambursarea creditelor.

22 Parțial incluse - O stare în care o persoană are acces la anumite servicii financiare, dar nu toate cele patru servicii în suită completă de servicii de bază(de economii, credit, asigurări, servicii și plățile.) Plăți - Transferuri de bani între două părți. Plățile pot include transferul de bani pentru o varietate de motive, inclusiv achiziționarea de bunuri și servicii de transfer, de plată factura, depozit direct din salariu, sau trimiterea de remitențe. Point of Sale (POS) - Un dispozitiv mic, portabil, care facilitează o tranzacție financiară electronic. Dispozitive POS poate servi ca o priză bancara în anumite cazuri. Pentru ca sunt ieftine si usor transportabile, joacă în rol important în eliminarea decalajului locației faciliteaza accesul la servicii financiare n zonele rurale și cele cu infrastructură slab dezvoltată.

23 Principii De confidențialitate a datelor Client - O protecție a clienților care afirmă că confidențialitatea datelor individuale ale clientului vor fi respectate, în conformitate cu legile și reglementările de jurisdicții individuale, și ca astfel de date nu pot fi folosite în alte scopuri fără permisiunea expresă a clientului (recunoscând în același timp că furnizorii de servicii financiare pot juca un rol important în a ajuta clienții sa obțina beneficii prin stabilirea istoriilor de credit). Produs potrivit - O caracteristică a produselor de calitate; descrie produse care sunt bine-potrivite și adaptate la nevoile clientilor. Produsele care nu sunt adaptate la nevoile clientului poate provoca daune pentru clienti, cum ar fi supra-îndatorarea,sau purșisimplupotsanuajutelaaoferivaloare. Gama de produse- Varietatea diferitelor produse și servicii financiare disponibile gospodăriilor. Gama de produse este evidențiată deoarece cei săraci sa o poata folosi și a beneficia de servicii financiare care ofera o serie de instrumente pentru gestionarea finanțelor.

24 Rata reală a dobânzii - O rată a dobânzii, care să ia în considerare inflația scăzând rata inflației din rata nominală a dobânzii. Ratele dobânzilor reale a identifica dacă un soldul contului la care se aplică dobânzi își păstrează valoarea sa reală(puterea de cumpărare) a lungul timpului. Cont de economii - Un cont care permite unui client să stocheze și să-și retragă banii. Conturile de economii sunt adesea produsul de intrare pentru nou incluse. Conturi de economii sunt oferite de un gamă largă de instituții financiare, autorizate de către guvern. Formele de conturi de economii de bază includ economii (câteva restricții asupra depuneri sau retrageri), economii programate (restricții privind retragerile, se concentreze pe scop specific), și conturile de verificare- un cont de economii cu privilegii check-scriere. Bank tradițională - o banca comerciala sau de stat care ofera servicii financiare clientilor, in general din clasa de mijloc și de sus. Până de curând cele mai multe bănci tradiționale nu au știut cum să extindă serviciile financiare pentru cei săraci pentru ca nu se credea ca astfel de clienți ar putea fi profitabili.

25 Transparență - O caracteristică a incluziunii financiare de calitate; transmitere completă a informațiilor de către un furnizor de servicii financiare. Transparența față de public și finanțatorii include informarea completă privind situația financiara și de performanță a furnizorului. Transparența față de clienți include informarea completă a tuturor clientilor in ce priveste preturile, taxele, comisoanele produselor intr-o formă ușor de înțeles pentru clienți. Utilizare- Actul de angajarea sau utilizarea unui serviciu financiar. Utilizare este adesea folosit ca un proxy pentru acces deoarece pot fi măsurate direct. Diferența dintre acești doi termeni este importanta atunci când se evaluează nivelul de incluziune deoarece clienții pot avea acces dar decid să nu utilizeze un serviciu. Capital de lucru - Bani sau fonduri disponibile cerute de o întreprindere pentru a gestiona operatiuni de zi cu zi. Imprumut pentru Capital de Lucru - Credit al cărui scop este de a furniza capital de lucru. Astfel de împrumuturi au fost prima formă de microcredite pentru cei saraci.

GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acestora Nr. crt. Categorie de servicii / servicii

GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acestora Nr. crt. Categorie de servicii / servicii GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui de plăți si definițiile acestora 1 Administrarea ului 1.1 Administrarea ului (Lei) 1.2 Administrarea ului (EURO) 2 Furnizarea unui

Mai mult

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA S.A. Denumirea contului: Pachet Platinum

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA S.A. Denumirea contului: Pachet Platinum Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA S.A. Denumirea contului: Pachet Platinum Data: 06.02.2019 Acest document vă prezintă informații

Mai mult

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: Idea::Bank Denumirea contului: Cont de economii in Lei Data:

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: Idea::Bank Denumirea contului: Cont de economii in Lei Data: Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: Idea::Bank Denumirea contului: Cont de economii in Lei Data: 06.05.2019 Acest document vă prezintă informații despre comisioanele

Mai mult

Denumirea furnizorului contului: Alpha Bank Romania SA Denumirea contului: Alpha Access Classic in euro Data: 9 Mai 2019 Document de informare cu priv

Denumirea furnizorului contului: Alpha Bank Romania SA Denumirea contului: Alpha Access Classic in euro Data: 9 Mai 2019 Document de informare cu priv Denumirea furnizorului contului: Alpha Bank Romania SA Denumirea contului: Alpha Access Classic in euro Data: 9 Mai 2019 Document de informare cu privire la comisioane Acest document vă prezintă informații

Mai mult

AM_Ple_LegConsolidated

AM_Ple_LegConsolidated 7.2.2019 A8-0360/2 Amendamentul 2 Eva Maydell în numele Comisiei pentru afaceri economice și monetare Raport A8-0360/2018 Eva Maydell Comisioanele pentru plățile transfrontaliere efectuate în interiorul

Mai mult

Microsoft Word - pr548_14.doc

Microsoft Word - pr548_14.doc PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă

Mai mult

avansând cu instrumentele financiare FESI Fondul European de Dezvoltare Regională Instrumente financiare

avansând cu instrumentele financiare FESI Fondul European de Dezvoltare Regională Instrumente financiare avansând cu instrumentele financiare FESI Fondul European de Dezvoltare Regională Instrumentele financiare cofinanțate prin Fondurile Europene Structurale și de Investiții sunt un mod sustenabil și eficient

Mai mult

Microsoft Word - intrebari si raspunsuri pentru site 1 septembrie

Microsoft Word - intrebari si raspunsuri pentru site 1 septembrie Întrebări și răspunsuri privind funcționarea mecanismului privind plata defalcată a TVA 1. Care sunt regulile fiscale în domeniul TVA pe care le modifică mecanismul plății defalcate a TVA? Mecanismul plății

Mai mult

Fact Sheet

Fact Sheet Informaţie de presă 28 februarie 2018 BCR în 2017: rezultat operațional în creștere, reducere substanțială a creditelor neperformante cu peste 30%, profit net de 668 milioane lei Repere 1 : În anul 2017,

Mai mult

GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acesora Nr. crt. A Categorie de servicii / servici

GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acesora Nr. crt. A Categorie de servicii / servici GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acesora Nr. crt. A Categorie de servicii / servicii semnificative Administrarea contului Servicii semnificative

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Program oferit in exclusivitate membrilor Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania - OAMGMAMR Cine este Garanti Bank? Sucursala din Romania Banca a inceput

Mai mult

Document de informare cu privire la comisioane - cont curent standard in RON - Denumirea furnizorului contului: TBI Bank EAD Sofia - Sucursala Bucures

Document de informare cu privire la comisioane - cont curent standard in RON - Denumirea furnizorului contului: TBI Bank EAD Sofia - Sucursala Bucures Document de informare cu privire la comisioane - cont curent standard in RON - Denumirea furnizorului contului: TBI Bank EAD Sofia - Sucursala Bucuresti Denumirea contului: Cont curent standard in RON

Mai mult

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice 12 Apr 2016 de Diana Crângașu [1] Acordurile de cooperare încheiate de companii pentru achiziții în comun sunt o mișcare strategică tot mai

Mai mult

Slide 1

Slide 1 REPARIS A REGIONAL PROGRAM Seminar SIRF pentru autorităţile de reglementare Probleme de contabilitate și regulatorii GDLN Sesiunea 2: SIC 39 Instrumente financiare: recunoaştere şi evaluare - Contabilitatea

Mai mult

P-Public Cardurile personale Tarifele intră în vigoare la Pachetele din categoria Exclusiv (1) Aprobat de Comitetul de conducere al Băncii

P-Public Cardurile personale Tarifele intră în vigoare la Pachetele din categoria Exclusiv (1) Aprobat de Comitetul de conducere al Băncii Cardurile personale Tarifele intră în vigoare la 01.11.2019 Pachetele din categoria Exclusiv (1) Aprobat de Comitetul de conducere al Băncii la 16.08.2019, procesul verbal nr. 95 Nr. Denumirea operaţiunii

Mai mult

CAPITOLUL FONDURI EUROPENE ȘI DEZVOLTARE

CAPITOLUL FONDURI EUROPENE ȘI DEZVOLTARE CAPITOLUL FONDURI EUROPENE ȘI DEZVOLTARE SINTEZĂ Unificarea tuturor fondurilor pentru dezvoltare naționale și europene sub aceeași autoritate și sub același sistem de accesare. Redus aparatul birocratic

Mai mult

SoftGroup Granary 2007

SoftGroup Granary 2007 2 este un sistem de execuție si fabricație (MES) pentru gestionarea eficientă, controlul și optimizarea activităților din depozitele de cereale, depozite publice și din societățile comercializatoare de

Mai mult

Slide 1

Slide 1 FINANTAREA AFACERII TALE GALATI, 15 iunie 2017 ISTORIC 1994 2001 2009 2011 2013 Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB) deschide o reprezentanta in Romania. care devine subsidiara in 1997 RZB Austria preia

Mai mult

TA

TA 1.10.2015 A8-0140/ 001-026 AMENDAMENTE 001-026 depuse de Comisia pentru afaceri juridice Raport Lidia Joanna Geringer de Oedenberg A8-0140/2015 Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă

Mai mult

Microsoft Word - PACHETE PRODUSE SI SERVICII.docx

Microsoft Word - PACHETE PRODUSE SI SERVICII.docx Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CEC BANK S.A. Denumirea contului: Pachet operațional BENEFICIU în Lei Data: 18.04.2019 Acest document vă prezintă informații

Mai mult

Cardurile de cumparaturi, un instrument util pentru magazinul tau

Cardurile de cumparaturi, un instrument util pentru magazinul tau Cardurile de cumparaturi, un instrument util pentru magazinul tau 06 Sep 2012 de admin [1] Programele ce implica utilizarea cardurilor de cumparaturi sunt din ce in ce mai prezente in intreaga lume. Acest

Mai mult

Buletin lunar - Mai 2019

Buletin lunar - Mai 2019 BULETIN LUNAR Mai 2019 (secțiune statistică) Anul XXVII, nr. 307 N O T E Datele statistice utilizate sunt cele disponibile la data de 8 iulie 2019. Unele dintre aceste date au caracter provizoriu, urmând

Mai mult

Modificări aduse Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal

Modificări aduse Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal Modificări aduse Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal Am sumarizat în cele ce urmează cele mai importante modificări şi completări aduse de Hotărârea de Guvern nr. 284 / 27 aprilie 2017 (

Mai mult

TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU

TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU 9.9.219 PRINCIPII GENERALE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 Comisioanele menționate în prezenta listă sunt cele practicate în mod curent pentru operațiunile bancare, cu

Mai mult

CAP 1

CAP 1 UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMCE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ SPECIALIZAREA: CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE CONTABILITATE BANCARA STUDENT 2018-2019 1 T E M Ă D

Mai mult

Business Services Conference

Business Services Conference ISM Institutul de Standardizare din Moldova LOGO Serviciu presupune un set de activități intelectuale multidisciplinare, în cadrul activităților de management, care urmăresc să creeze sau să promoveze

Mai mult

Top margin 1

Top margin 1 MEMO/11/171 Bruxelles, 16 martie 2011 Întrebări și răspunsuri privind baza de impozitare consolidată comună pentru întreprinderi Ce reprezintă baza de impozitare consolidată comună pentru întreprinderi

Mai mult

TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU

TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU 9.9.219 PRINCIPII GENERALE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 Comisioanele menționate în prezenta listă sunt cele practicate în mod curent pentru operațiunile bancare, cu

Mai mult

DIRECTIVA (UE) 2018/ A CONSILIULUI - din 20 decembrie de modificare a Directivei 2006/ 112/ CE privind sistemul comun a

DIRECTIVA  (UE)  2018/ A CONSILIULUI  -  din  20 decembrie de  modificare  a Directivei  2006/  112/  CE  privind  sistemul  comun  a 27.12.2018 L 329/3 DIRECTIVE DIRECTIVA (UE) 2018/2057 A CONSILIULUI din 20 decembrie 2018 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește

Mai mult

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea în

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea în Ordonanţă de urgenţă 33 2018-05-03 Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de România prin aderarea

Mai mult

SINTEZA S.A. Şos. Borşului nr ORADEA - ROMANIA Tel: Tel: Fax: sinteza. ro

SINTEZA S.A. Şos. Borşului nr ORADEA - ROMANIA Tel: Tel: Fax: sinteza. ro SINTEZA S.A. Şos. Borşului nr. 35 410605 ORADEA - ROMANIA Tel: 0259 456 116 Tel: 0259 444 969 Fax: 0259 462 224 e-mail: sinteza@ sinteza. ro www.sinteza.ro C.U.I.: R0 67329 Nr. înreg. ORC-Bihor: J.05/197/1991

Mai mult

CF Seminar 13 - Contabilitatea capitalurilor 2

CF Seminar 13 - Contabilitatea capitalurilor 2 CONTABILITATEA REZULTATULUI, A PROVIZIOANELOR ȘI A ÎMPRUMUTURILOR ȘI DATORIILOR ASIMILATE Rezultatul exerciţiului (curent) şi reportat Rezultatul exerciţiului, din punct de vedere contabil, reprezintă

Mai mult

[P] Marco Salort, CHEP Europe: Construim un supply chain pentru viitor, pornind de la consumator

[P] Marco Salort, CHEP Europe: Construim un supply chain pentru viitor, pornind de la consumator [P] Marco Salort, CHEP Europe: Construim un supply chain pentru viitor, pornind de la consumator 19 Apr 2019 de Progresiv [1] Conferinţa Progresiv 2019 a adus în prim plan idei și soluții care ar putea

Mai mult

Fact Sheet

Fact Sheet Informaţie de presă 28 februarie 2018 BCR, Rezultate financiare 2018: Creștere robustă a finanțărilor pentru dezvoltarea economiei României. BCR a sprijinit unul din cinci români care a achiziționat un

Mai mult

Microsoft Word - economie_proba_III_2007

Microsoft Word - economie_proba_III_2007 ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE NICOLAE BĂLCESCU Comisia de admitere Sesiunea iulie 2007 NESECRET Exemplar unic APROB PREŞEDINTELE COMISIEI DE ADMITERE Col. prof.univ.dr. Benoni SFÂRLOG SUBIECTELE PENTRU PROBA

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ALERTA FISCALA NEWSLETTER MODIFICARI FICALE SI CONTABILE Monitorul Oficial al Romaniei nr. 703 / 15.11.2013 Ordonanta de Urgenta pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571 / 2003 privind Codul Fiscal

Mai mult

Recomandarea Comitetului european pentru risc sistemic din 5 decembrie 2018 de modificare a Recomandării CERS/2015/2 privind evaluarea efectelor trans

Recomandarea Comitetului european pentru risc sistemic din 5 decembrie 2018 de modificare a Recomandării CERS/2015/2 privind evaluarea efectelor trans 1.2.2019 RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 39/1 I (Rezoluții, recomandări și avize) RECOMANDĂRI COMITETUL EUROPEAN PENTRU RISC SISTEMIC RECOMANDAREA COMITETULUI EUROPEAN PENTRU RISC SISTEMIC din

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 5 martie 2018 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2017/0244 (NLE) 6779/18 NOTĂ SOC 117 EMPL 87 ECOFIN 203 EDUC 87

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 5 martie 2018 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2017/0244 (NLE) 6779/18 NOTĂ SOC 117 EMPL 87 ECOFIN 203 EDUC 87 Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 5 martie 2018 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2017/0244 (NLE) 6779/18 NOTĂ SOC 117 EMPL 87 ECOFIN 203 EDUC 87 JEUN 24 Sursă: Comitetul Reprezentanților Permanenți

Mai mult

Avenir Telecom isi consolideaza activitatea in Romania cu ajutorul Microsoft Dynamics NAV Despre organizatie Avenir Telecom are peste 3000 de angajati

Avenir Telecom isi consolideaza activitatea in Romania cu ajutorul Microsoft Dynamics NAV Despre organizatie Avenir Telecom are peste 3000 de angajati Avenir Telecom isi consolideaza activitatea in Romania cu ajutorul Microsoft Dynamics NAV Despre organizatie Avenir Telecom are peste 3000 de angajati, este activa in sase tari (Franta, Marea Britanie,

Mai mult

Rap_Rasp

Rap_Rasp Data : Centrul de examinare IMA: Nume : Prenume : CNP : Calificarea intermediari Persoane Fizice Site 62 1 ) Beneficiarul asigurarii este: a) terta persoana careia in virtutea contractului sau a legii,

Mai mult

HOTĂRÂRE Nr. 524/2019 din 24 iulie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind determinarea cotei de piaţă, marjei de dobândă, a activelor fin

HOTĂRÂRE Nr. 524/2019 din 24 iulie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind determinarea cotei de piaţă, marjei de dobândă, a activelor fin HOTĂRÂRE Nr. 524/2019 din 24 iulie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind determinarea cotei de piaţă, marjei de dobândă, a activelor financiare nete şi a celor care se scad din baza impozabilă,

Mai mult

Raport de evaluare a performanței Directorului General pentru perioada ianuarie iunie 2018 în conformitate cu prevederile Contractului de Mandat Preze

Raport de evaluare a performanței Directorului General pentru perioada ianuarie iunie 2018 în conformitate cu prevederile Contractului de Mandat Preze Raport de evaluare a performanței Directorului General pentru perioada ianuarie iunie 2018 în conformitate cu prevederile Contractului de Mandat Prezentul raport evaluează performanțele Directorului General

Mai mult

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, mai 12 Sinteză Standardele de creditare 1 au cunoscut în T1/12 o înăsprire marginală pentru creditele destinate companiilor, dar mai

Mai mult

Microsoft Word - glosar complet_R_.doc

Microsoft Word - glosar complet_R_.doc Prezentul glosar consituie explicarea teremnilor folosiţi în contextul acestei serii de manuale Achiziţie. Procesul în care o parte interesată, definită ca autoritate contractantă, achiziţioneaza servicii,

Mai mult

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CEC BANK S.A. Denumirea contului: Cont card de debit in lei standard D

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CEC BANK S.A. Denumirea contului: Cont card de debit in lei standard D Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CEC BANK S.A. Denumirea contului: Cont card de debit in lei standard Data: 18.06.2019 Acest document vă prezintă informații

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation În parteneriat cu CARTA ALBĂ A IMM-URILOR DIN ROMÂNIA 2017 EDIŢIA A XV-A 14 IULIE 2017 HOTEL CARO BUCUREȘTI RAPORT DE CERCETARE NR. XV PARTENERI PARTENERI MEDIA Prelucrarea informaţiilor-georgiana Stoian

Mai mult

Anexa 4 FIŞA MĂSURII SPRIJIN PENTRU CREAREA DE NOI ACTIVITATI ECONOMICE IN SECTORUL NON-AGRICOL M9/6A Tipul măsurii: INVESTIȚII SERVICII SPRIJIN FORFE

Anexa 4 FIŞA MĂSURII SPRIJIN PENTRU CREAREA DE NOI ACTIVITATI ECONOMICE IN SECTORUL NON-AGRICOL M9/6A Tipul măsurii: INVESTIȚII SERVICII SPRIJIN FORFE Anexa 4 FIŞA MĂSURII SPRIJIN PENTRU CREAREA DE NOI ACTIVITATI ECONOMICE IN SECTORUL NON-AGRICOL M9/6A Tipul măsurii: INVESTIȚII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1.Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii

Mai mult

1. Definiția termenilor 1.1. "Organizatorul" Programului organizatorul programului este Glamis SRL, Chișinău, str. Bucuriei 1/ "Programul" pres

1. Definiția termenilor 1.1. Organizatorul Programului organizatorul programului este Glamis SRL, Chișinău, str. Bucuriei 1/ Programul pres 1. Definiția termenilor 1.1. "Organizatorul" Programului organizatorul programului este Glamis SRL, Chișinău, str. Bucuriei 1/6. 1.2. "Programul" presupune un sistem de bonusuri de loialitate care vizează

Mai mult

brosura PF_iunie 2016_web

brosura PF_iunie 2016_web Fericirea înseamnă să te poţi bucura de lucrurile simple. La orice vârstă. Fără griji. BROȘURĂ PERSOANĂ FIZICĂ Economisiţi pentru viitorul dumneavoastră! economii Economisirea pentru perioada retragerii

Mai mult

Microsoft Word - Informatii cu privire la conturile de plati cu servicii de baza (3).docx

Microsoft Word - Informatii cu privire la conturile de plati cu servicii de baza (3).docx Informatii cu privire la conturile de plati cu servicii de baza 1. Caracteristici Contul de plati cu servicii de baza este un cont curent bancar dedicat persoanelor fizice si folosit pentru executarea

Mai mult

Decalajele intre Bucuresti si restul tarii se accentueaza in retailul modern

Decalajele intre Bucuresti si restul tarii se accentueaza in retailul modern Decalajele intre Bucuresti si restul tarii se accentueaza in retailul modern 07 Nov 2013 de Mihail Tanase [1] In urma cu noua luni, Magazinul Progresiv initia seria de analize ale comertului modern si

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 17 iunie 2015 (OR. en) 9305/1/15 REV 1 UEM 201 ECOFIN 410 SOC 373 COMPET 282 ENV 370 EDUC 190 RECH 178 ENER 225

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 17 iunie 2015 (OR. en) 9305/1/15 REV 1 UEM 201 ECOFIN 410 SOC 373 COMPET 282 ENV 370 EDUC 190 RECH 178 ENER 225 Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 17 iunie 2015 (OR. en) 9305/1/15 REV 1 UEM 201 ECOFIN 410 SOC 373 COMPET 282 ENV 370 EDUC 190 RECH 178 ENER 225 JAI 385 EMPL 245 NOTĂ Sursă: Destinatar: Subiect: Secretariatul

Mai mult

Microsoft Word - SAP Ariba Privacy Statement for Cloud Services-for May-2018Release-CLEANtyposfixed( )_ro_RO.docx

Microsoft Word - SAP Ariba Privacy Statement for Cloud Services-for May-2018Release-CLEANtyposfixed( )_ro_RO.docx Declaraţie SAP Ariba privind confidenţialitatea pentru serviciile cloud Protejarea pe internet a confidenţialităţii datelor persoanelor este crucială pentru viitorul afacerilor desfășurate prin internet.

Mai mult

Retailul modern atrage cea mai mare parte a platilor cu cardul

Retailul modern atrage cea mai mare parte a platilor cu cardul Retailul modern atrage cea mai mare parte a platilor cu cardul 17 Jun 2010 de admin [1] Conform studiului MasterIndex, cea mai mare parte a platilor efectuate cu cardul au loc in supermarketuri si hypermarketuri.

Mai mult

Martie 2019 Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - O companie mică din domeniul publicitatii programatice ne poate aduce câștiguri mai mari decât Th

Martie 2019 Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - O companie mică din domeniul publicitatii programatice ne poate aduce câștiguri mai mari decât Th Martie 2019 Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - O companie mică din domeniul publicitatii programatice ne poate aduce câștiguri mai mari decât The Trade Desk Telaria oferă o platformă software complet

Mai mult

Deloitte

Deloitte Retail & Consumer Business Alert 20 Iulie 2016 În acest număr: Modificările aduse Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare Începând cu data de 18 iulie 2016 au intrat în vigoare

Mai mult

INFORMAȚII STANDARD LA NIVEL EUROPEAN PRIVIND CREDITUL DE NEVOI PERSONALE 1. Identitatea și datele de contact ale creditorului Creditor Adresă Număr d

INFORMAȚII STANDARD LA NIVEL EUROPEAN PRIVIND CREDITUL DE NEVOI PERSONALE 1. Identitatea și datele de contact ale creditorului Creditor Adresă Număr d INFORMAȚII STANDARD LA NIVEL EUROPEAN PRIVIND CREDITUL DE NEVOI PERSONALE 1. Identitatea și datele de contact ale creditorului Creditor Adresă Număr de telefon E-mail Pagina web Intermediar de credit Adresă

Mai mult

info V(38) nr. 6/2015 Depozitele bancare garantate de FGDB la sfârșitul trimestrului III 2015 Depozitele bancare garantate la instituțiile de credit p

info V(38) nr. 6/2015 Depozitele bancare garantate de FGDB la sfârșitul trimestrului III 2015 Depozitele bancare garantate la instituțiile de credit p info V(38) nr. 6/215 Depozitele bancare garantate de FGDB la sfârșitul trimestrului III 215 Depozitele bancare garantate la instituțiile de credit participante la FGDB Depozitele bancare garantate ale

Mai mult

Ghid de utilizare al serviciului VB24 Web 1

Ghid de utilizare al serviciului VB24 Web 1 Ghid de utilizare al serviciului VB24 Web 1 Cuprins: 1. Introducere... 3 2. Activarea serviciului Web-banking... 4 3. Cardurile și conturile mele... 7 3.1 Blocare card... 7 3.2 Reemitere card... 8 3.3

Mai mult

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax:

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax: Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon:+40.724.356.404 Fax:+40-21-3211236 E-mail: office@apmcr.ro Web: www.apmcr.ro Masa Rotundă

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Finantarea afacerii tale Florina Iordan Director Grup Retail Laura Semenescu Responsabil clientela IMM Familia Raiffeisen Bank Romania Raiffeisen Leasing Sprijina in mod activ IMM-urile ca motor principal

Mai mult

Intrebari Frecvente 1. Cum pot deschide un cont PayPal? Iata cum deschideti un cont: 1. Duceti-va la site-ul nostru: 2. Faceti clic

Intrebari Frecvente 1. Cum pot deschide un cont PayPal? Iata cum deschideti un cont: 1. Duceti-va la site-ul nostru:   2. Faceti clic Intrebari Frecvente 1. Cum pot deschide un cont PayPal? Iata cum deschideti un cont: 1. Duceti-va la site-ul nostru: www.paypal.com/hu 2. Faceti clic pe Inscrieti-va in partea de sus a paginii. 3. Selectati

Mai mult

C.U.I.: R Nr. înreg. ORC-Bihor: J.05/197/1991 SINTEZA S.A. Şos. Borşului nr ORADEA - ROMANIA Tel: Tel: Fax

C.U.I.: R Nr. înreg. ORC-Bihor: J.05/197/1991 SINTEZA S.A. Şos. Borşului nr ORADEA - ROMANIA Tel: Tel: Fax C.U.I.: R0 67329 Nr. înreg. ORC-Bihor: J.05/197/1991 SINTEZA S.A. Şos. Borşului nr. 35 410605 ORADEA - ROMANIA Tel: 0259 456 116 Tel: 0259 444 969 Fax: 0259 462 224 e-mail: sinteza@ sinteza. ro www.sinteza.ro

Mai mult

Ghidul 4/2018 privind acreditarea organismelor de certificare în temeiul articolului 43 din Regulamentul general privind protecția datelor (2016/679)

Ghidul 4/2018 privind acreditarea organismelor de certificare în temeiul articolului 43 din Regulamentul general privind protecția datelor (2016/679) Ghidul 4/2018 privind acreditarea organismelor de certificare în temeiul articolului 43 din Regulamentul general privind protecția datelor (2016/679) Adoptat la 4 decembrie 2018 Cuprins 1 Introducere...

Mai mult

FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE BANK DEPOSIT GUARANTEE FUND infovii(44) nr. 2/2017 Depozitele bancare din sfera de garantare a FGDB la 30 iu

FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE BANK DEPOSIT GUARANTEE FUND infovii(44) nr. 2/2017 Depozitele bancare din sfera de garantare a FGDB la 30 iu FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE BANK DEPOSIT GUARANTEE FUND infovii(44) nr. 2/17 Depozitele bancare din sfera de garantare a FGDB la 3 iunie 17 SUMA GARANTATĂ echivalent în lei Depozitele bancare

Mai mult

Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei nr

Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei nr Hotărâre 2 2018-01-10 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casă Monitorul Oficial al României

Mai mult

Microsoft Word - Leader.docx

Microsoft Word - Leader.docx Informații generale privind implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală prin intermediul LEADER LEADER este un instrument important pentru România în sporirea dezvoltării economice și sociale a zonelor

Mai mult

csr_romania_ro.doc

csr_romania_ro.doc COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 7.6.2011 SEC(2011) 825 final Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind Programul național de reformă din 2011 al României și de emitere a unui aviz al Consiliului privind

Mai mult

Raport de evaluare a performanței Directorului General pentru perioada ianuarie martie 2018 în conformitate cu prevederile Contractului de Mandat Prez

Raport de evaluare a performanței Directorului General pentru perioada ianuarie martie 2018 în conformitate cu prevederile Contractului de Mandat Prez Raport de evaluare a performanței Directorului General pentru perioada ianuarie martie 2018 în conformitate cu prevederile Contractului de Mandat Prezentul raport evaluează performanțele Directorului General

Mai mult

Prezentare plata defalcata TVA 5 sept [Read-Only] [Compatibility Mode]

Prezentare plata defalcata TVA 5 sept [Read-Only] [Compatibility Mode] Sistemul de plată defalcată a TVA Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, din 31 august 2017 1 Motivaţia introducerii mecanismului

Mai mult

Making business more efficient

Making business  more efficient BROTHER MPS SERVICII DE GESTIONARE A IMPRIMĂRII Modul simplu de a gestiona activitatea de imprimare din companie Când conduceți o afacere, trebuie să aveți controlul asupra tuturor funcțiilor afacerii.

Mai mult

Professional Education, CFA Charter and Ethics

Professional Education,  CFA Charter and Ethics MIFID II LA UN AN DE LA INTRAREA ÎN VIGOARE Alexandra Smedoiu, CFA Vicepreședinte, CFA România 22 martie 2019 MIFID II PROTECȚIA DREPTURILOR INVESTITORILOR Funcționarea piețelor Importanța schimbării Limite

Mai mult

avansând cu instrumentele financiare FESI Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime Instrumente financiare

avansând cu instrumentele financiare FESI Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime Instrumente financiare avansând cu instrumentele financiare FESI Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime Instrumentele financiare cofinanţate prin Fondul European pentru Pescuit și Afacari Maritime (FEPAM) sunt o

Mai mult

REGULAMENTUL OFICIAL al campaniei promoționale de loialitate atașat cardurilor VISA emise de Mobiasbancă Secțiunea 1. Organizatorul 1.1. Campania prom

REGULAMENTUL OFICIAL al campaniei promoționale de loialitate atașat cardurilor VISA emise de Mobiasbancă Secțiunea 1. Organizatorul 1.1. Campania prom REGULAMENTUL OFICIAL al campaniei promoționale de loialitate atașat cardurilor VISA emise de Mobiasbancă Secțiunea 1. Organizatorul 1.1. Campania promoțională de loialitate dedicată cardurilor VISA de

Mai mult

Microsoft Word - Raport Sem I 2010 conform reg.1 CNVM

Microsoft Word - Raport Sem I 2010 conform reg.1 CNVM RAPORTUL SEMESTRIAL AL CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE CONFORM REGULAMENTULUI C.N.V.M. NR. 1/2006 PENTRU SEMESTRUL I 2010 Data raportului: august 2010 Denumirea societăţii comerciale: S.C. Rolast S.A. Sediul

Mai mult

(M4/ 6A) Infiintarea, modernizarea și reabilitarea activitatilor non-agricole pe teritoriul GAL Tipul măsurii : INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1

(M4/ 6A) Infiintarea, modernizarea și reabilitarea activitatilor non-agricole pe teritoriul GAL Tipul măsurii : INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1 (M4/ 6A) Infiintarea, modernizarea și reabilitarea activitatilor non-agricole pe teritoriul GAL Tipul măsurii : INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii

Mai mult

DOCUMENTATIA PENTRU OFERTANTI PENTRU ACHIZITIA Instrument licentiat de testare pentru orientare vocationala si profesionala Achizitor Titlul proiectul

DOCUMENTATIA PENTRU OFERTANTI PENTRU ACHIZITIA Instrument licentiat de testare pentru orientare vocationala si profesionala Achizitor Titlul proiectul DOCUMENTATIA PENTRU OFERTANTI PENTRU ACHIZITIA Instrument licentiat de testare pentru orientare vocationala si profesionala Achizitor Titlul proiectului POSDRU Nr. contract de finantare Calitatea achizitorului

Mai mult

Lista cumulata a tuturor taxelor si comisioanelor aplicate clientilor ING Retail (persoane fizice si juridice) Cuprins: Paginile 1 4 -Persoane fizice:

Lista cumulata a tuturor taxelor si comisioanelor aplicate clientilor ING Retail (persoane fizice si juridice) Cuprins: Paginile 1 4 -Persoane fizice: Lista cumulata a tuturor taxelor si comisioanelor aplicate clientilor ING Retail (persoane fizice si juridice) Cuprins: Paginile 1 4 -Persoane fizice: Lista de taxe si comisioane ING Card Complet Pagina

Mai mult

DOCUMENT DE POZIȚIE POLITICĂ IFAC 1 Septembrie 2011 REGLEMENTAREA PROFESIEI CONTABILE Reglementarea activității profesioniștilor contabili individuali

DOCUMENT DE POZIȚIE POLITICĂ IFAC 1 Septembrie 2011 REGLEMENTAREA PROFESIEI CONTABILE Reglementarea activității profesioniștilor contabili individuali DOCUMENT DE POZIȚIE POLITICĂ IFAC 1 Septembrie 2011 REGLEMENTAREA PROFESIEI CONTABILE Reglementarea activității profesioniștilor contabili individuali este realizată în general la nivel național, organizațiile

Mai mult

Hotel Problema 1. Hotelul oferă clienților camere single și camere duble precum și apartamente. Să se implementeze modulul care construiește ca

Hotel Problema 1. Hotelul oferă clienților camere single și camere duble precum și apartamente. Să se implementeze modulul care construiește ca 1066 - Hotel Problema 1. Hotelul oferă clienților camere single și camere duble precum și apartamente. Să se implementeze modulul care construiește camera pentru un client, știind că oferta conține un

Mai mult

HELPS MY BUSINESS GROW

HELPS MY BUSINESS GROW HELPS MY BUSINESS GROW Perspective cheie asupra mypos 30 DE ȚĂRI 60.000 + COMERCIANȚI PROCESARE 1,2 MIL +EUR PE AN PRIVIRE DE ANSAMBLU CARDURI DE DEBIT ȘI DE CREDIT ACCEPTATE DE TOATE CANALELE DE PLATĂ

Mai mult

Microsoft Word - Regulamentul BNR-CNVM nr

Microsoft Word - Regulamentul BNR-CNVM nr R E G U L A M E N T U L Nr.12/19/2010 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr.14/19/2006 privind tratamentul riscului

Mai mult

Lista de preturi-PERSOANE JURIDICE

Lista de preturi-PERSOANE JURIDICE Capitolul I. Deschiderea şi Administrarea conturilor Lista de preţuri - PERSOANE JURIDICE 1. Deschiderea contului 1.1. Cont provizoriu Gratis 1.2. Cont curent 100 MDL deschiderii contului 1.2.1. Cont curent

Mai mult

2012 Conferinta de presa BNR - prez CS [Read-Only] [Compatibility Mode]

2012 Conferinta de presa  BNR - prez CS [Read-Only] [Compatibility Mode] Băncile pentru LocuinŃe un model sustenabil de finanńare a domeniului locativ în moneda nationala Bucureşti, 3 decembrie 2012 Dr. Carmen Schuster Vice-Preşedinte BCR Banca pentru LocuinŃe Fondul locativ

Mai mult

Bucureşti Nr. 155 din CAIET DE SARCINI servicii de cercetare socială calitativă, prin metoda proiectivă focus grup Prezentul caiet de sarci

Bucureşti Nr. 155 din CAIET DE SARCINI servicii de cercetare socială calitativă, prin metoda proiectivă focus grup Prezentul caiet de sarci Bucureşti Nr. 155 din 15.07.2019 CAIET DE SARCINI servicii de cercetare socială calitativă, prin metoda proiectivă focus grup Prezentul caiet de sarcini cuprinde şi specificaţiile tehnice. Caietul de sarcini

Mai mult

TMK Europe

TMK Europe 102/75 from 05/04/2019 Raport Curent in conformitate cu Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata si ale Regulamentului nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 913 2014-10-21 Guvernul României pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Monitorul programului Prima casă, precum

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Comisioane aplicabile persoanelor fizice Valabila din data de 21.08.2019 www.idea-bank.ro 21.08.2019 CAPITOLUL I Comisioane aplicabile persoanelor fizice in legatura cu conturile de plati cu servicii de

Mai mult

FACI O AFACERE BUNĂ CU NOI!

FACI O AFACERE BUNĂ CU NOI! FACI O AFACERE BUNĂ CU NOI! DESPRE NOI Suntem o bancă specializată, instituție unică în mediul financiar-bancar, care se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc acționând

Mai mult

COMPARAŢIA VÂNZĂRILOR PENTRU CLĂDIRI

COMPARAŢIA  VÂNZĂRILOR  PENTRU CLĂDIRI COMPARAŢIA VÂNZĂRILOR PENTRU CLĂDIRI COMPARAŢIA VÂNZĂRILOR PENTRU CLĂDIRI Oferta şi cererea pieţei sunt constituite de vânzători şi cumpărători, iar dacă cererea pentru o proprietate este mare, preţurile

Mai mult

Microsoft Word - Nota de fundamentare servicii de plata_3

Microsoft Word - Nota de fundamentare servicii de plata_3 NOTA DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul prezentului proiect de act normativ Ordonanță de urgență privind serviciile de plată Secţiunea a 2 a Motivul emiterii actului normativ 1. Descrierea situaţiei actuale

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Prezentare_Conferinta_Presa_12iul07_1.ppt

Microsoft PowerPoint - Prezentare_Conferinta_Presa_12iul07_1.ppt Conferinţă de presă Alexandru Matei Directorul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar Bucureşti, 12 iulie 2007 1 Prezentarea celui de-al doilea număr al Buletinului semestrial al Fondului

Mai mult

Prezentul Raport ilustrează statistici comparative privind calitatea serviciilor de acces la internet, pentru anul 2014, din perspectiva parametrilor

Prezentul Raport ilustrează statistici comparative privind calitatea serviciilor de acces la internet, pentru anul 2014, din perspectiva parametrilor Prezentul Raport ilustrează statistici comparative privind calitatea serviciilor de acces la internet, pentru anul 2, din perspectiva parametrilor administrativi. În cadrul raportului au fost considerați

Mai mult

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/ AL COMISIEI - din 8 septembrie privind cadrul de interoperabilitate prev

REGULAMENTUL  DE  PUNERE  ÎN  APLICARE  (UE)  2015/ AL  COMISIEI  -  din  8  septembrie privind  cadrul  de  interoperabilitate  prev 9.9.2015 L 235/1 II (Acte fără caracter legislativ) REGULAMENTE REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/1501 AL COMISIEI din 8 septembrie 2015 privind cadrul de interoperabilitate prevăzut la articolul

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3.2018 A8-0048/50 50 Punctul 101 101. afirmă că o politică agricolă comună modernizată este esențială pentru securitatea și autonomia alimentară, prezervarea populațiilor rurale și ocuparea forței de

Mai mult

Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - August 2019 F-ul din FANG Facebook oferă diverse produse prin care oamenii să se conecteze și să-și trimită c

Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - August 2019 F-ul din FANG Facebook oferă diverse produse prin care oamenii să se conecteze și să-și trimită c Clubul Investitorilor - Bogdan Popescu - August 2019 F-ul din FANG Facebook oferă diverse produse prin care oamenii să se conecteze și să-și trimită chestii digitale prin dispozitive mobile și computere

Mai mult

Termeni și condiții generale pentru cardul voucher Cardul Festipay 1. CONDIȚII GENERALE Scopul acestor Termene și Condiții Generale (în continuare TCG

Termeni și condiții generale pentru cardul voucher Cardul Festipay 1. CONDIȚII GENERALE Scopul acestor Termene și Condiții Generale (în continuare TCG Termeni și condiții generale pentru cardul voucher Cardul Festipay 1. CONDIȚII GENERALE Scopul acestor Termene și Condiții Generale (în continuare TCG) este acela de a determina termenele generale ale

Mai mult

Microsoft Word - 04 BC_S4_V9

Microsoft Word - 04 BC_S4_V9 Page: 1 /17 BAZELE CONTABILITĂŢII SEMINAR 4 DATORII, PROVIZIOANE, PASIVE DE REGULARIZARE, CAPITAL PROPRIU SERIA 1 / SERIA 4 Alin Ienciu / Vasile Cardoş / Victor Muller Nicoleta Ienciu / Beattrice Vladu

Mai mult

Raport trimestrial aferent T PATRIA BANK S.A. 31 martie conform Regulamentului ASF nr. 5/ Data raportului: Denumirea ent

Raport trimestrial aferent T PATRIA BANK S.A. 31 martie conform Regulamentului ASF nr. 5/ Data raportului: Denumirea ent Raport trimestrial aferent T1 2019 PATRIA BANK S.A. 31 martie 2019 - conform Regulamentului ASF nr. 5/2018 - Data raportului: 15.05.2019 Denumirea entitatii emitente: PATRIA BANK S.A. Sediul social: Bucuresti,

Mai mult