UNIVERSITATEA TEHNICA GHEORGHE ASACHI FACULTATEA DE ELECTRONICA TELECOMUNICATII SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI REFERAT Descrierea unor categorii de actuato

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "UNIVERSITATEA TEHNICA GHEORGHE ASACHI FACULTATEA DE ELECTRONICA TELECOMUNICATII SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI REFERAT Descrierea unor categorii de actuato"

Transcriere

1 UNIVERSITATEA TEHNICA GHEORGHE ASACHI FACULTATEA DE ELECTRONICA TELECOMUNICATII SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI REFERAT Descrierea unor categorii de actuatori: - ventile electromagnetice ON/OFF pentru apa si abur Profesor indrumator: Daniela Ionescu Student: Dascalu Roxana Grupa: 56 RC

2 Ventilele electromagnetice sunt robinete de inchidere /deschidere, normal inchise (I) sau normal deschise (D), comandate electric. Acestea sunt utilizate pentru a regla debitul lichidelor neagresive (apa, uleiuri usoare) si fluide gazoase (aer, gaze inerte). Intr-un sistem de pompare cu principiu volumic, valvele sau ventilele sunt printre cele mai importante elemente, funcţionarea acestora influenţănd direct eficienţa sistemului. Tipurile constructive de ventile utilizate diferă funcţie de aplicaţia în care acestea deservesc şi astfel a fost dezvoltat un număr amplu de configuraţii şi principii de funcţionare. In ceea ce priveşte o clasificare a acestora, pornind de la principiul de funcţionare, valvele se împart în două mari categorii, şi anume, valve pasive şi valve active. Astfel valvele pasive acţionează sub efectul diferenţei de presiune între intrare şi ieşire fiind lipsite de orice element de acţionare din exterior. În mod diferit, valvele active, sunt comandate din exterior, în mare parte prin sisteme electromecanice, existând totuşi şi alte principii, modificarea locală a vâscozităţii lichidului de lucru, utilizarea unor alte elemente lichide pentru închiderea ventilelor. Valvele pasive sunt cel mai frecvent întâlnite în cadru pompelor volumice. Cele active însă cresc complexitatea sistemului, necesitând elemente separate de conducere şi sunt în mod uzual folosite cu rol de actuatoare de debit, închiderea/deschiderea unor microcanale. Clasificarea începe bineînţeles cu cele două mari categorii respectiv valve active şi pasive. Cele active ulterior se împart în microvalve active mecanice, tipic realizate prin tehnologii MEMS, nemecanice, unde acţiunea este realizată prin intermediul unor alte materiale, de exemplu materiale inteligente şi respectiv microvalve active acţionate prin intermediul elementelor exterioare, modular sau pneumatic. În cazul microventilelor pasive acestea se împart de asemenea în două subcategorii mecanice, unde elementul mobil îl reprezintă o bilă sau o membrană ce se deplasează sub acţiunea gradientului de presiune, şi nemecanice, ce permit modificări ale debitului de fluid datorate geometriei elementului. În ceea ce priveşte performanţele microvalvelor, acestea sunt în strânsă legătură cu principiul de funcţionare utilizat. Eficienţa cea mai ridicată o prezintă ventilele active aducând în schimb o complexitate sporită sistemului de pompare. Ventilele pasive deşi prezintă o eficienţă diminuată posedă marele avantaj a unei structuri relativ simple, uşor de realizat practic. Intervalul de frecvenţă în care valvele operează constituie un alt parametru important, iar în cazul particular al valvelor pasive normal închise definitorie în funcţionarea acestora este presiunea de deschidere.

3 CLASIFICARE Active Pasive În mod tradițional, microvalve mecanice active mecanice sunt realizate folosind volumul sau suprafața pe bază de MEMS tehnologii de micromasaj, unde membranele sunt cuplate la magnetice, electrice, piezoelectrice sau metode de acționare termică. Microvalvele active externe sunt actionate cu ajutorul sistemelor externe. Uneori, microvalvele pasive sunt considerate a parte din micropompe. În plus, pe baza modului lor inițial, microvalve pot fi împărțite în mod normal deschis, normal închis și microvalve bistabile. De aceasta data, clasificăm categoria microvalve în cinci grupuri diferite: microvalve active :mecanic, microvalve active-nemecanice, microvalve active externe pasive: microvalve-mecanice și microvalve pasivenon-mecanice Sunt adoptate diverse principii de acționare pentru a acționa mecanic componente mobile în microvalve active. Figura 1 ilustrează principiile de acționare utilizate pe scară largă în microvalve structuri (sau microactuatoare, inclusiv micropompe).

4 Fig1. Ilustrații ale principiilor de acționare ale microvalvelelor active cu părți mecanice în mișcare Microvalve Magnetice Microvalvele magnetice pot fi adesea hibride integrate cu magneți permanenți pentru a crește forțele magnetice cu mai puțin consumul de energie: membranele mobile integrate cu bobine (în acest caz, magnetul permanent este fix) sau montat cu magneți permanenți (magnetul permanent este libere să se miște prin acționarea bobinelor externe). Supapele de tip pinch sunt adesea favorizate pentru că pot oferi flux zero de scurgere, zero volum mort, răspuns rapid, domeniu de debit mare. O reprezentarea schematică a microvalvei montate pe o placa de bază din sticlă este prezentată în figura 2.

5 Figura2. Microvalva magnetica pe placa de baza din sticla Inductorul magnetic, componente ale supapei și placa de bază din sticlă fabricate individual și apoi lipite împreună, utilizând o presiune redusă tehnica de lipire a temperaturii pentru realizarea microvalvei. Inductorul actioneaza ca un flux generator si produce suficienta forta pentru a trage membrana.supapa este astfel deschisa si fluidele circula de la intrare spre iesire datorita diferentei de presiune. Microvalve nemecanice Microvalvele cu schimbare de faza sunt relativ noi și ieftine comparativ cu microvalvele tradiționale mecanice active. Aceste micro-valve non-mecanice active sunt de interes deosebit în ceea ce privește structura simplă a dispozitivelor și disponibilitatea acestora, făcându-le potrivite pentru aplicații în științele vieții. Microvalve active extern Utilizarea sistemele externe reprezintă una dintre cele mai practice abordări în proiectarea microvalvelor. Această acționare este avantajoasă, fără fluxuri de scurgere la presiuni mari de intrare, deși miniaturizarea poate fi dificilă datorită cerinței de sisteme externe suplimentare. O comutare rotativă pe zece căi cu poziționare automată a punctelor de lucru a fost dezvoltată de către Hasegawa și colaboratorii. Pentru a preveni fluxurile de scurgere între un rotor și o carcasă colector, un inel de cauciuc siliconic a fost integrat în colector. Structurile modulare erau fabricată printr-un proces 3D de micro-stereo litografice. Microvalve pasive mecanice Ventilele pasive se deschid doar pentru a transmite presiune, aratand asemeni caracteristicii unei diode.

6 Scurgerile în supapele de control reduc contrapresiunea și viteza de pompare în micropompa. Membranele pot fi formate din cu punti, gauri. Pentru distantele mobile, se folosesc in general membranele tip punte. Ele sunt fabricate din diferite tipuri de materiale cum ar fi Siliciul. Comportamentul dinamic al supapelor a fost studiat de-a lungul timpului in detaliu. Supapa trebuie sa fie rezistenta pentru a suporta nivelul ridicat de presiune care actioneaza asupra ei. O aplicatie populara a supapelor cu bila este pentru inima. Valva, cunoscută sub numele de Starr-Edwards - supapa de inima, este proiectata pentru implantare intr-un corp uman care are tulburări valvulare. Valva este introdusă între două camere ale inima. Dacă fluxul de sânge este regurgitat, mingea se îndreaptă spre inelul de orificiu și oprește fluxul sanguin. Curba caracteristica a debitelor fata de presiunile statice ale supapei cu bila arata asemnator cu curba unei diode. Microvalve pasive nemecanice Când supapele de control pasive sunt înlocuite cu elemente de difuzie ca elemente de rectificare a debitului, riscul de înfundare a supapelor va să fie eliminată. Cu toate acestea, eficiența ventilării într-un flux invers direcția este relativ slabă, deoarece aceste difuzoare sunt întotdeauna deschise, ducând la fluxuri de scurgere. Ventile pasive cu difuzoare se bazează pe comportamentul orientat pe direcția Canalelor de curgere. Rezistența dinamică a fluidului cu direcția fluxului se schimbă la viteze mai mari de flux. Aplicațiile microvalvelor includ reglarea debitului, comutarea on / off sau etanșarea biomoleculelor, particule micro sau nano, uleiuri, apă, bule, gaze, vid și multe altele. Caracteristicile dorite ale microvalvelor nu includ scurgeri debit, volum redus, consum redus de energie, rezistență mare la presiune, mod normal închis sau deschis, insensibilitatea la contaminarea cu particule, timpul de răspuns rapid, potențial pentru funcționarea liniară, capacitatea de a funcționa cu ambele lichide și gaze și disponibilitate.

7 Cele mai multe microvalve active acționează componente mecanice în mișcare folosind metode magnetice, electrice, piezoelectrice,termice sau alte metode de acționare. Valve convenționale pentru controlul presiunii sau al debitului în mod normal utilizează acționare magnetică sub formă de solenoizi pentru a conduce membrane sau pistoane, deoarece acestea pot genera forțe mari și devine rapid. Pentru structuri miniaturizate, electrostatice acționarea devine mai atractivă. Cu toate acestea, este dificil pentru a obține forțe mari datorită tensiuni foarte ridicate necesare. Ventilele electromagnetice servesc la automatiarea unor procese industrial, ca elemente de executie pentru comanda de la distanta a inchiderii sau deschiderii unor circuite de fluid. Acestea sunt elemente prin care se controleaza zonele de irigare. La semnalul transmis de un panou de comanda, aceasta deschide si inchide zona. Practic functioneaza ca un robinet cu control de la distanta. Ventilele electromagnetice se monteaza in instalatii in pozitie verticala, respectand sensul de curgere indicat prin sageata pe corpul robinetului. Valva electromagnetica cu doua cai se comuta intre pozitiile ON/OFF iar cele cu trei cai se comuta intre cele doua iesiri. Daca supapa este deschisa, atunci cele doua orificii sunt conectate si fluidul poate curge intre orificii. Daca supapa este inchisa, porturile sunt isolate. In functie de pozitia initiala a electroventilului acesta poate fi doua tipuri, normal inchis sau normal deschis, cu abrevierile in NC si NO. Daca supapa este deschisa cand solenoidul nu este alimentat, atunci supapa este denumita in mod normal deschisa. (deschis in stare dezactivata)

8 In mod similar, daca supapa este inchisa atunci cand solenoidul nu este alimentat, atunci supapa ese denumita in mod normal inchisa. (inchis in stare dezactivata). Simbolul pentru aceste tipuri de electroventile este prezentat in figura de mai jos. Principiul dupa care functioneaza aceasta valva este dat de relatia: FFFF = PP AA FFFF = PP ππ dd2, unde 4 Fs- Forta de actionare a solenoidului P- Presiunea fluidului care strabate dispozitivul A-Aria sectriunii strabatute de fluid d- Diametru Urmatoarea diagrama arata proiectarea unei supape de baza, care in acest exemplu controleaza fluxul de apa.

9 In prima imagine valva este in stare inchisa. Apa sub presiune intra prin punctul A. B este o diafragma elastica, iar deasupra este un arc slab. Diafragma are o gaura de orificiu prin central sau care permite o cantitate foarte mica de apa sa patrunda prin ea. Aceasta apa umple cavitatea C, astfel incat presiunea sa fie egala de ambele parti ale diafragmei. Daca curentul trece prin solenoid, arcul este retras prin forta magnetica, iar apa din camera C se scurge in canalul D.Presiunea din camera C scade și presiunea de intrare ridică diafragma, deschizând astfel supapa principală. Apa acum curge direct de la A la F. Valvele electromagnetice mai pot fi clasificate astfel: a. cu 2/2 cai -cu actionare directa -cu actionare indirecta -cu actionare semidirecta b. cu 3/2 cai 3.a.1 Actionare directa Ventile electromagnetice cu actionare directa au cel mai simplu principiu de functionare. Apa curge printr-un orificiu mic, care poate fi inchis de un piston cu o garnitura de cauciuc. Un arc mic retine pistonul in jos pentru a inchide supapa. O bobina electrica este pozitionata in jurul pistonului. De indata ce bobina este alimentata electric, se creeaza un camp magnetic care trage pistonul in sus spre central bobinei. Aceasta deschide orificiul astfel incat lichidul sa poata curge. Aceasta se numeste supapa cu inchidere normala. O valva normal deschisa functioneaza opus : are o constructive diferita, astfel incat orificiul este deschis cand solenoidul nu este alimentat.

10 Atunci cand solenoidul este actionat, orificiul va fi inchis. Presiunea maxima si debitul sunt direct legate de diametrul orificiului si forta magnetic asupra supapei. Nu necesita presiune maxima de functionare sau diferenta de presiune, astfel incat pot fi utilizate de la 0 bar pana la presiunea maxima admisa. 3.a.2 Actionare indirecta Valvele electromagnetice actionare indirecta utilizeaza presiunea diferentiala a mediului pe orificiile supapelor pentru deschidere si inchidere. De obicei aceste valve necesita o diferenta de presiune minima de aproximativ 0,5 bar. Intrarea si iesirea sunt separate printr-o membrane de cauciuc, numita si diafragma. Membrana are o gaura mica astfel incat lichidul sa poata curge in compartimentul superior. Presiunea si arcul de sustinere de deasupra membrane vor asigura ca supapa ramane inchisa. Camera de deasupra membrane este conectata printr-un canal mic la orificiul de joasa presiune. Aceasta conexiune este blocata in pozitia inchisa de un solenoid. Diametrul acestui orificiu este mai mare decat diamtrul gaurii din membrane. Atuci cand solenoidul este activat, orificiul pilot este deschis, ceea ce face ca presiunea de deasupra membrane sa scada. Datorita diferentei de presiune de pe ambele parti ale membrane, membrane va fi ridicata si apa poate curge de la orificiul de admisie a orificul de iesire. Valvele electomagnetice indirect pot fi utilizate numai pentru o directive a fluxului. Supapele indirect sunt, de asemenea, cunoscute ca supape controlate cu servomecanism. 3.a.3 Actionare Semi-directa Valvele actionate semi-direct combina proprietatilor directe si indirect. Acest lucru le permite sa lucreze la 0 bar, dar totusi pot gestiona un debit mare. Ele arata oarecum asemanator cu supapele indirect si de asemenea dispun de o membrane mobile cu un mic orificiu si camera de presiune pe ambele parti. Diferenta este ca pistonul solenoid este cnectat direct la o membrane.

11 Cand pistonul este ridicat, acesta ridica direct membrana pentru a deschide supapa. In acelasi timp, un al doilea orificiu este deschis prin pistonul care are un diametru putin mai mare decat primul orificiu din membrane. Acesta face ca presiunea din camera de deasupra membrane sa scada. Ca urmare, membrane este ridicata nu numai de piston ci si de diferenta de presiune. Aceasta combinatie are ca rezultat o supapa care functineaza de la 0 bar si poate controla debite relativ mari. Deseori, supapele actionare semi-direct au bobine mai puternice decat supapele actionate indirect. 3.b Valve electromagnetice cu 3 cai au 3 porturi si 2 stari de comutare. In fiecare stare de comutare, doua dintre cele trei porturi sunt conectate. Prin actionarea solenoidului, supapa se comuta si se stabileste o conexiune diferita intre porturile supapelor. Desenul de mai jos prezinta o supapa cu 3 cai. Portul din stanga este portul de intrare (P). In stare dezactivata, mediul poate curge din portul din partea de stanga pana la portul superior. In starea energizata, mediul poate curge de la portul drept pana la portul din stanga. Aceasta este o supapa de 3/2 cai inchisa.. 4. COMANDARE In comandă se va specifica : tipul ventilului electromagnetic ; starea normală a ventilului ; diametrul nominal ; presiunea de lucru ; tensiunea de alimentare;

12 5. CARACTERISTICI TEHNICE vascozitate maxima timp de raspuns deschidere inchidere presiune maxima de lucru temperature maxima de lucru

Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Master Radio Comunicaţii PROIECT MICROS

Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Master Radio Comunicaţii PROIECT MICROS Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei Master Radio Comunicaţii PROIECT MICROSISTEME ELECTROMECANICE Profesor îndrumător: s.l. dr.

Mai mult

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator

Microsoft Word - C05_Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare de deplasare de tip transformator Traductoare parametrice. Principiul de funcţionare: Modificarea inductivităţii mutuale a unor bobine cu întrefier variabil sau constant. Ecuaţia care exprimă

Mai mult

SPECIFICATIE FILTRU TITEI

SPECIFICATIE FILTRU TITEI Fax : SPECIFICATIE BRAT INCARCARE TITEI CU ROBINET DE INCHIDERE SI INTRERUPATOR ELECTRIC DE NIVEL Beneficiar : S.C. CONPET S.A. Cod proiect : A 587 Cod document : A587-SP- B Faza : DDE Revizie: Rev 1 Denumire

Mai mult

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de acceleraţie Profesor coordonator: Șef lucrări Dr. Ing. Daniela

Mai mult

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1

HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; ; Traducere a instrucţiunilor originale 1 HIDROFOR ATDP 370A ATDP 505A MANUAL DE UTILIZARE Ver. 1/ Rev. 0; 22.08.2011; Traducere a instrucţiunilor originale 1 Produsul trebuie ridicat şi manipulat cu grijă. 1. MANIPULARE 2. DOMENIU DE APLICARE

Mai mult

Microsoft Word - Instructiuni montaj si utilizare CRH6.doc

Microsoft Word - Instructiuni montaj si utilizare CRH6.doc MANUAL INSTALARE SI UTILIZARE CRH 6 - DISPOZITIV DE SIGURANŢĂ ŞI CONTROL Dispozitivul de siguranţă şi control CRH 6 este un dispozitiv multifuncţional compus din: o supapă de pornire/oprire, flacără de

Mai mult

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR Cuvânt înainte Acest curs este destinat studenţilor care se specializează în profilul de Inginerie economică industrială al Facultăţii de Inginerie Managerială și a Mediului, care funcţionează în cadrul

Mai mult

Distribuitoare si Drosele.indd

Distribuitoare si Drosele.indd SeriileVQ7-6, VQ7-8 Capacitate mare de curgere Ideale pentru alimentarea cilindrilor cu diametre până la: ø100 (VQ7-6, Mărimea 1) ø160 (VQ7-8, Mărimea ) Cv : VQ7-6: 1.7 VQ7-8: 3. (Mărimea 1) (Mărimea )

Mai mult

Produkt-Datenblatt

Produkt-Datenblatt 3 035 Regulatoare de temperatură cameră, cu comutare pentru 7 zile şi afişaj LCD pentru sisteme de încălzire RDE10 Comandă cu 2 poziţii, cu ieşire ON/OFF pentru încălzire Moduri de lucru: mod normal şi

Mai mult

MECANICA FLUIDELOR

MECANICA FLUIDELOR MECANICA FLUIDELOR Generalităţi Orice substanţă care curge se numeşte fluid. În această categorie se încadrează atât lichidele cât şi gazele. Deoarece cu gazele se produc de obicei transformări termice,

Mai mult

Always leading the pack SEMICONDUCTOR FUNDAMENTAL DL 3155M11R Laborator TIME

Always leading the pack SEMICONDUCTOR FUNDAMENTAL DL 3155M11R Laborator TIME Always leading the pack SEMICONDUCTOR FUNDAMENTAL DL 3155M11R Laborator TIME ( Pagina alba DL 3155M11R: SEMICONDUCTOR FUNDAMENTAL Acest program software de formare trateaza dispozitivele electronice: Capitole:

Mai mult

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași Specializarea: Telecomunicații și Sisteme de Telecomunicații Referat MEMS Vane de reglaj si ventile electro

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași Specializarea: Telecomunicații și Sisteme de Telecomunicații Referat MEMS Vane de reglaj si ventile electro Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași Specializarea: Telecomunicații și Sisteme de Telecomunicații Referat MEMS Vane de reglaj si ventile electromagnetice Coordonator: Ionescu Daniela Masterand :Păvălucă

Mai mult

POMPA SUBMERSIBILA 4QGD QGD QGD MANUAL DE UTILIZARE Cititi manualul de utilizare inainte de a folosi acest tip de e

POMPA SUBMERSIBILA 4QGD QGD QGD MANUAL DE UTILIZARE Cititi manualul de utilizare inainte de a folosi acest tip de e POMPA SUBMERSIBILA 4QGD1.2-100-0.75 4QGD1.2-50-0.37 4QGD1.8-50-0.5 MANUAL DE UTILIZARE Cititi manualul de utilizare inainte de a folosi acest tip de echipament. Producator: HENGSHENG INDUSTRIAL AND TRADING

Mai mult

Fișă tehnică Servomotoare axiale RV 01 Servomotoarele axiale RV 01 sunt potrivite pentru a controla acțiunea robineților cu 2 sau 3 porturi pentru apl

Fișă tehnică Servomotoare axiale RV 01 Servomotoarele axiale RV 01 sunt potrivite pentru a controla acțiunea robineților cu 2 sau 3 porturi pentru apl Fișă tehnică Servomotoare axiale RV 01 Servomotoarele axiale RV 01 sunt potrivite pentru a controla acțiunea robineților cu 2 sau 3 porturi pentru aplicații de încălzire și răcire. Servomotoarele RV 01

Mai mult

ROMANIA N.29 prezzi.p65

ROMANIA N.29 prezzi.p65 Termoregulator cu display Art. T.123.00 - Termostat digital cu display pentru montarea pe panou. Dimensiuni 74 x 32 (partea frontală) x 65 (profunzime). Completat cu sondă PTCS cu lungimea de 1500 mm.

Mai mult

02 VOLCANO 02 VOLCANO VOLCANO VR-D Destratificatorul Automatizare Parametrii Model - Potentiometru VR EC (0-10 V) Potentiometru cu termostat VR EC (0-

02 VOLCANO 02 VOLCANO VOLCANO VR-D Destratificatorul Automatizare Parametrii Model - Potentiometru VR EC (0-10 V) Potentiometru cu termostat VR EC (0- VR-D Destratificatorul Automatizare Model - Potentiometru Potentiometru cu termostat VR EC (-V) HMI VR (-V)* Volcano EC* VTS cod produs - --- ---7 ---9 ---7 Tip motor - EC Tensiune alimentare V/ph/Hz ~//

Mai mult

Microsoft Word - Lucrarea 14.doc

Microsoft Word - Lucrarea 14.doc L u c r a r e a n r. 4 STUDIUL GOLURILOR DE TENSIUNE ÎN INSTALAŢIILE ELECTEICE. Probleme generale Golul de tensiune este definit ca fiind scăderea amplitudinii sau a valorii eficace a reţelei până la valoarea,2

Mai mult

Colector Solar Nepresurizat MANUAL DE INSTALARE, UTILIZARE ȘI ÎNTREȚINERE

Colector Solar Nepresurizat MANUAL DE INSTALARE, UTILIZARE ȘI ÎNTREȚINERE Colector Solar Nepresurizat MANUAL DE INSTALARE, UTILIZARE ȘI ÎNTREȚINERE 1.Principiul de funcționare Cuprins 1.Principiul de funcționare... 2 2. Structura produsului... 2 3. Modele și specificații...

Mai mult

fc 1 distribuitoare hidraulice dn6.cdr

fc 1 distribuitoare hidraulice dn6.cdr 1 50 l/min 315 bar Distribuitoare hidraulice Dn 6 GENERALITATI FC - 1 Distribuitoare cu sertar cu 4 orificii si 2 sau 3 pozitii de lucru (4/2 sau 2/3) Comanda directa realizata : manual, cu maneta mecanic,

Mai mult

F HERZ-Vană cu două căi, corp cu flanșe HERZ-Vană cu două căi, corp cu flanșe Fisă tehnică pentru vana cu două căi, corp cu flanșe PN 16 și

F HERZ-Vană cu două căi, corp cu flanșe HERZ-Vană cu două căi, corp cu flanșe Fisă tehnică pentru vana cu două căi, corp cu flanșe PN 16 și F440350-131 Fisă tehnică pentru vana cu două căi, corp cu flanșe PN 16 și PN 25, Ediția 0616 Dimensiuni în mm Număr de găuri Nr. comandă PN 16 DN Cursa [mm] kvs D L z d d k h 1 H kg F 4035 01 10 1 95 130

Mai mult

Microsoft Word - L25Ro_Studiul efectului Hall_f_RF

Microsoft Word - L25Ro_Studiul efectului Hall_f_RF STUDIUL EFECTULUI ALL 1. Scopul lucrării Obiectivul acestei lucrări este: punerea în evidenţă a efectului all pentru un semiconductor intrinsec, măsurarea tensiunii all, determinarea constantei all, a

Mai mult

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc FIŞA TEHNICĂ NR.1 PANOU (COLECTOR) SOLAR Specificatii tehnice impuse prin caietul de sarcini Corespondenta propunerii tehnice cu specificatiile impuse 1 Parametrii constructivi, tehnici şi funcţionali

Mai mult

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea

Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Probleme rezolvate de fizică traducere de Nicolae Coman după lucrarea Contents Vectori... 4 Modul de rezolvare a problemelor... 5 despre vectori... 6 Vector deplasare... 12 Vector viteza... 12 Statica...

Mai mult

Racorduri si Tuburi.indd

Racorduri si Tuburi.indd KK KK2 KK2 KK2 KKH REZISTENTE LA ȘOCURI KKH3 KKH R R R3/ R Rc Rc Rc3/ KKH3 KKH Diametru interior/exterior furtun /9.5/ /.5/.5 KKH3 KKH Seriile marcate cu sunt serii noi. KKA3 KKA KKA KKA3 KKA KKA DE UZ

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sistem de Automatizare si Telemetrie Eficient energetic pentru managementul ResurseloR in Agricultura de precizie SA-TERRA BEIA Consult International, www.beia.ro, Bucharest, Romania george@beia.ro Arhitectura

Mai mult

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust

VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combust VIESMANN VITODENS 222-W Fişa tehnică Nr. de comandă şi preţuri: vezi lista de preţuri VITODENS 222-W Tip B2LA Cazan compact în condensaţie, pe combustibil gazos 3,2 până la 35,0 kw, pentru gaz metan şi

Mai mult

Microsoft Word - manual civic ro.doc

Microsoft Word - manual civic ro.doc A Division of Watts Water Technologies Inc. DETECTOARE PENTRU SCĂPĂRI DE GAZE CIVIC2 / ECT2 CIVR-MET CIVR-GPL Grup II, categoria 3G Directiva 94/9/CE (Atex) Watts Industries Italia S.r.l. - Via Brenno

Mai mult

Multilux 4 Set Design-Edition Cu două racorduri de conectare, tip colţ şi drept, pentru racorduri de radiator R1/2 şi G3/4, pentru sisteme monotubular

Multilux 4 Set Design-Edition Cu două racorduri de conectare, tip colţ şi drept, pentru racorduri de radiator R1/2 şi G3/4, pentru sisteme monotubular Multilux 4 Set Design-Edition Cu două racorduri de conectare, tip colţ şi drept, pentru racorduri de radiator R1/2 şi G3/4, pentru sisteme monotubulare şi bitubulare IMI HEIMEIER / Design-Edition / Multilux

Mai mult

ICF-F11S_F12S_ro

ICF-F11S_F12S_ro Radio cu 3 benzi FM / SW / MW Manual de instrucţiuni RO ICF-F11S ICF-F12S Fabricat în : China Sony Corporation 2007 Notă pentru clienţi : următoarele informaţii sunt valabile numai pentru echipamentele

Mai mult

Instrucţiuni de montaj pentru personalul de specialitate VIESMANN Vitotrans 222 Set schimbător de căldură pentru sistemul de acumulare a.c.m VITOTRANS

Instrucţiuni de montaj pentru personalul de specialitate VIESMANN Vitotrans 222 Set schimbător de căldură pentru sistemul de acumulare a.c.m VITOTRANS Instrucţiuni de montaj pentru personalul de specialitate VIESMANN Vitotrans Set schimbător de căldură pentru sistemul de acumulare a.c.m VITOTRANS 4/014 După montaj nu trebuie păstrate aceste instrucţiuni!

Mai mult

Microsoft Word - Manual.doc

Microsoft Word - Manual.doc USCATOR DE MAINI GIRO, VERTICAL, 1650W, ABS ALB Brand: KRONER Model: DH9922H Cod Romstal: 80US0015 1 Precautii - Nu deschideti capacul frontal in timp ce este conectat la energia electrica. Pericol de

Mai mult

MANUAL DE UTILIZARE TERMOSTAT DE CAMERĂ EBERLE INSTAT PLUS 3R Cod produs: I. Instrucţiuni de utilizare Manevrarea produsului (privire de ansamb

MANUAL DE UTILIZARE TERMOSTAT DE CAMERĂ EBERLE INSTAT PLUS 3R Cod produs: I. Instrucţiuni de utilizare Manevrarea produsului (privire de ansamb MANUAL DE UTILIZARE TERMOSTAT DE CAMERĂ EBERLE INSTAT PLUS 3R Cod produs: 611272 I. Instrucţiuni de utilizare Manevrarea produsului (privire de ansamblu) 1. Principiul de funcţionare Termostatul INSTAT

Mai mult

Instalații de climatizare Lucrarea nr. 8 Lucrarea nr. 8. STUDIUL UNEI CENTRALE DE CLIMATIZARE CONSTRUCȚIE. FUNCȚIONARE. REGLAREA PARAMETRILOR CLIMATIC

Instalații de climatizare Lucrarea nr. 8 Lucrarea nr. 8. STUDIUL UNEI CENTRALE DE CLIMATIZARE CONSTRUCȚIE. FUNCȚIONARE. REGLAREA PARAMETRILOR CLIMATIC Lucrarea nr. 8. STUDIUL UNEI CENTRALE DE CLIMATIZARE CONSTRUCȚIE. FUNCȚIONARE. REGLAREA PARAMETRILOR CLIMATICI 1. Scopul lucrării Lucrarea are ca scop: - identificarea elementelor componente ale unei centrale

Mai mult

untitled

untitled Ghid de referinţă rapidă Xi4 Utilizaţi acest ghid când folosiţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Componentele imprimantei Figura prezintă componentele

Mai mult

Instrucţiuni de asamblare USCĂTOARELE DE CEREALE ANTTI M06 3W CAPETELE CANALELOR DE AER 0,5 M (ro) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 FI Ka

Instrucţiuni de asamblare USCĂTOARELE DE CEREALE ANTTI M06 3W CAPETELE CANALELOR DE AER 0,5 M (ro) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 FI Ka Instrucţiuni de asamblare USCĂTOARELE DE CEREALE ANTTI M06 W CAPETELE CANALELOR DE AER 0, M 00 (ro) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie FI-0 Kanunki, Salo Tel. + 00 E-mail: antti@antti-teollisuus.fi www.antti-teollisuus.fi

Mai mult

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-B Descriere LENO MSV-B este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sistemel

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-B Descriere LENO MSV-B este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sistemel Vane cu presetare manuală LENO MSV-B Descriere LENO MSV-B este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sistemele de încălzire, răcire şi de apă caldă menajeră. LENO MSV-B este

Mai mult

Microsoft Word - DCE - lucrarea 5.doc

Microsoft Word - DCE - lucrarea 5.doc LUCRAREA 5 TRANZISTORUL CU EFECT DE CÂMP CU POARTĂ JONCŢIUNE 5.1. Prezentare teoretică Tranzistorul cu efect de câmp cu poartă joncţiune este un dispozitiv electronic cu patru electrozi (D-dreană, S-sursă,

Mai mult

Instrucţiuni de service pentru personalul de specialitate VIESMANN Vitosol 200-T Tip SP2A Vitosol 300-T Tip SP3B Colectori cu tuburi vidate pe princip

Instrucţiuni de service pentru personalul de specialitate VIESMANN Vitosol 200-T Tip SP2A Vitosol 300-T Tip SP3B Colectori cu tuburi vidate pe princip Instrucţiuni de service pentru personalul de specialitate VIESMANN Vitosol 200-T Tip SP2A Vitosol 300-T Tip SP3B Colectori cu tuburi vidate pe principiul Heatpipe (tub termic) Indicaţii de valabilitate,

Mai mult

Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Specializarea: RD

Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași  Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Specializarea: RD Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Specializarea: RD Proiect MEMS MEMS pentru aplicații medicale Profesor îndrumător: s.l. Daniela

Mai mult

Untitled-3

Untitled-3 BLP cazan de abur de joasă presiune 0,98 bar Producător: I.VAR INDUSTRY Cazan de abur monobloc, cu flacără întoarsă, de joasă presiune (0,98 bar). Cazan cu randament mare (peste 90%) având peretele din

Mai mult

ROMANIA N.29 prezzi.p65

ROMANIA N.29 prezzi.p65 Extractori de fum cu gură de ieşire rectangulară şi pătrată Tip cu gură de ieşire rectangulară şi pătrată E Art. R.255 Dimensiunile de ocupare: h B A POZIŢIA MOTORULUI: STÂNGA Art. R.255 - Extractor de

Mai mult

Fișă tehnică testo 521 Instrument pentru măsurarea presiunii diferențiale testo 521 ideal pentru măsurări cu tub Pitot Senzor integrat pentru presiune

Fișă tehnică testo 521 Instrument pentru măsurarea presiunii diferențiale testo 521 ideal pentru măsurări cu tub Pitot Senzor integrat pentru presiune Fișă tehnică Instrument pentru măsurarea presiunii diferențiale ideal pentru măsurări cu tub Pitot Senzor integrat pentru presiune diferenţială, cu compensare de temperatură Două mufe externe pentru conectarea

Mai mult

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-BD Descriere/Aplicaţii LENO MSV-BD este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului

Fişă tehnică Vane cu presetare manuală LENO MSV-BD Descriere/Aplicaţii LENO MSV-BD este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului Vane cu presetare manuală LENO MSV-BD Descriere/Aplicaţii LENO MSV-BD este o nouă generaţie de vane manuale pentru echilibrarea debitului în sisteme de încălzire, răcire şi de apă caldă menajeră. LENO

Mai mult

Microsoft Word - Manual.doc

Microsoft Word - Manual.doc USCATOR DE MAINI JET, VERTICAL, 1900W, ABS GRI Brand: KRONER Model: K2201B Cod Romstal: 80US0016 1 Precautii - Nu deschideti capacul frontal in timp ce este conectat la energia electrica. Pericol de electrocutare.

Mai mult

Viesmann VITOMAX 200-LW Putere de la 8,0 până la 20,0 MW Fişa tehnică VITOMAX 200-LW Tip M64A Cazan de apă caldă de joasă presiune Certificat conform

Viesmann VITOMAX 200-LW Putere de la 8,0 până la 20,0 MW Fişa tehnică VITOMAX 200-LW Tip M64A Cazan de apă caldă de joasă presiune Certificat conform Viesmann VITOMAX 200-LW Putere de la 8,0 până la 20,0 MW Fişa tehnică VITOMAX 200-LW Tip M64A azan de apă caldă de joasă presiune ertificat conform Directivei 2009/142/E privind aparatele consumatoare

Mai mult

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRIL

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRIL Subiecte pentru Faza naţională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii 30 APRILIE 2008 Profil: tehnic Calificarea: tehnician electrotehnist Clasa: XII Ruta progresivă OLIMPIADA DISCIPLINE

Mai mult

Untitled-2

Untitled-2 BHP cazan de abur de medie presiune Producător: I.VAR INDUSTRY Cazan de abur monobloc, cu flacără întoarsă, de medie presiune (11,9 bar, la cerere 14,7 bar). Cazan cu randament mare (peste 90%) având peretele

Mai mult

Calitate aer comprimat Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei

Calitate aer comprimat Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei Masurarea calitatii aerului comprimat conform ISO 8573 Continut de ulei rezidual - particule - umezeala Masurare continut ulei rezidual OIL-Check 400 Pentru masurarea permanenta si foarte precisa a continutului

Mai mult

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™

Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400™ Ghid de referinţă rapidă pentru Seria ZT400 Utilizaţi acest ghid când folosiţi imprimanta zilnic. Pentru informaţii mai detaliate, consultaţi Ghidul utilizatorului. Componentele imprimantei Figura 1 prezintă

Mai mult

UNIVERSITATEA TEHNICA GHEORGHE ASACHI FACULTATEA DE ELECTRONICA TELECOMUNICATII SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI REFERAT Micromotoare in tehnologia MEMS Stud

UNIVERSITATEA TEHNICA GHEORGHE ASACHI FACULTATEA DE ELECTRONICA TELECOMUNICATII SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI REFERAT Micromotoare in tehnologia MEMS Stud UNIVERSITATEA TEHNICA GHEORGHE ASACHI FACULTATEA DE ELECTRONICA TELECOMUNICATII SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI REFERAT Micromotoare in tehnologia MEMS Student: EVA TEODORA-CORNELIA Grupa: 56 RC 1. INTRODUCERE

Mai mult

AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni p

AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni p AHU Cel mai avansat produs de climatizare: alimentat direct şi indirect Mark a dezvoltat o gamă de unităţi de tratare a aerului cu mai multe opţiuni pentru o mare varietate de aplicaţii. De la o unitate

Mai mult

Slide 1

Slide 1 ELECTROTEHNCĂ ET An - SA CRS 8 Conf.dr.ing.ec. Claudia PĂCRAR e-mail: Claudia.Pacurar@ethm.utcluj.ro . ntroducere în teoria circuitelor electrice. Puteri în regim armonic 3. Caracterizarea în complex a

Mai mult

Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de sig

Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de sig Gamele grundfos se & sl POMPE PENTRU APE UZATE SUBMERSIBILE ŞI INSTALATE USCAT 0,9-30 kw 2, 4, 6 poli Fără compromisuri vehicularea în condiții de siguranță a apelor uzate Într-o nouă construcție și o

Mai mult

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la

C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la C10: Teoria clasică a împrăștierii Considerăm un potențial infinit în interiorul unui domeniu sferic de rază a și o particulă incidentă (Figura 1) la distanta b de centrul sferei. Alegem un sistem de coordonate

Mai mult

MTCV

MTCV Vană multifuncţională de echilibrare termostatică Introducere Fig. 1 Versiunea de bază - A Fig. * Versiunea automată cu funcţie automată de dezinfecţie - B * termometrul este un accesoriu Fig. 3 Versiunea

Mai mult

CABINA DUS SISTEM VITAL DOTARI : LUMINA INTERIOARA - 20 W BUTON DIGITAL ON / OFF STICLA TEMPERATA BATERIE TERMOSTATATA SELECTOR FUNCTII DUS MOBIL CU H

CABINA DUS SISTEM VITAL DOTARI : LUMINA INTERIOARA - 20 W BUTON DIGITAL ON / OFF STICLA TEMPERATA BATERIE TERMOSTATATA SELECTOR FUNCTII DUS MOBIL CU H CABINA DUS SISTEM VITAL DOTARI : LUMINA INTERIOARA - 20 W BUTON DIGITAL ON / OFF STICLA TEMPERATA BATERIE TERMOSTATATA SELECTOR FUNCTII DUS MOBIL CU HIDROMASAJ DUS FIX CU HIDROMASAJ HIDROMASAJ VERTICAL

Mai mult

Microsoft Word - HMM - Instructiuni de instalare.doc

Microsoft Word - HMM - Instructiuni de instalare.doc HMM Instructiuni de instalare 6 720 604 682 (00.07) Cuprins Cuprins Instrucţiuni de siguranţă 3 Explicaţii simboluri 3 1 Date referitoare la accesorii 4 1.1 Aplicaţie 4 1.2 Volum de livrare 4 1.3 Date

Mai mult

1

1 4.3. Amplificatoare de semnal mic Amplificatoarele de semnal mic (ASM) au semnalul amplificat mic în raport cu tensiunile de c.c. de polarizare a tranzistoarelor. Tranzistoarele funcţionează într-o zonă

Mai mult

Raport BMEnergy 2013 In cadrul proiectului de cercetare INNOWECS, pe parcursul anului 2013, partenerul si-a desfasurat activitatea urmarind si partici

Raport BMEnergy 2013 In cadrul proiectului de cercetare INNOWECS, pe parcursul anului 2013, partenerul si-a desfasurat activitatea urmarind si partici Raport BMEnergy 2013 In cadrul proiectului de cercetare IOWEC, pe parcursul anului 2013, partenerul si-a desfasurat activitatea urmarind si participand la dezvoltarea rotorului turbinei eoliene împreună

Mai mult

P-726-RO-15.indd

P-726-RO-15.indd Filtre de aer comprimat Debit: 0,60 la 14,20 m³/min Aer comprimat pur cu cele mai mici costuri sunt componente cheie pentru livrarea aerului comprimat cu clase de puritate în conformitate cu ISO 8573-1,

Mai mult

Montage und Bedienungs Anleitung

Montage und Bedienungs Anleitung Instructiuni de instalare, folosire si mentenanta RO Arzator de combustibil tip M Functionare in doua trepte COD MODEL TIP 3739750 RG4D 397 T1 2902311 (3) INDEX 1. DESCRIERE ARZATOR............ 1 1.1 Echipament

Mai mult

Laboratorul numărul 8 Motorul de curent continuu cu excitație mixtă Motorul de curent continuu cu excitație mixtă prezintă două înfășurări distincte p

Laboratorul numărul 8 Motorul de curent continuu cu excitație mixtă Motorul de curent continuu cu excitație mixtă prezintă două înfășurări distincte p Laboratorul numărul 8 Motorul de curent continuu cu excitație mixtă Motorul de curent continuu cu excitație mixtă prezintă două înfășurări distincte plasate pe polii principali: cea derivație care se conectează

Mai mult

Clasificarea ACEA (2007)

Clasificarea ACEA (2007) Clasificarea ACEA (2007) Clasificarea ACEA - Association des Constructeurs Europeens de L'Automobiles, a fost adoptată în Europa în 1995. CLASIFICARE CATEGORIE DOMENIU DE UTILIZARE ŞI PROPRIETĂŢILE ULEIULUI

Mai mult

INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE SI INTRETINERE

INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE SI INTRETINERE POMPĂ CU HIDROFOR CU BUTELIE DE 24 SAU 50 LITRI WKP3300-42/25H WKP3300-42/50H INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE ŞI ÎNTREŢINERE 1 1. CUPRINS 1. Precauţii generale de siguranţă în exploatare 2. Descriere 3. Date

Mai mult

Untitled-1

Untitled-1 cazan de pardoseală în condensație EXPERIENȚA FERROLI în tehnologia condensării Cazanele din seria reprezintă rezultatul îmbinării vastei experiențe a Grupului Ferroli în proiectarea și realizarea cazanelor

Mai mult

Lucrarea 13. Controlul unor procese complexe printr-o platforma de tip Arduino (continuarea lucrarii 12) 1. Obiectivul lucrarii Lucrarea isi propune s

Lucrarea 13. Controlul unor procese complexe printr-o platforma de tip Arduino (continuarea lucrarii 12) 1. Obiectivul lucrarii Lucrarea isi propune s Lucrarea 13. Controlul unor procese complexe printr-o platforma de tip Arduino (continuarea lucrarii 12) 1. Obiectivul lucrarii Lucrarea isi propune sa prezinte modul de implementare a unor aplicatii complexe

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Electronică Analogică Redresoare Redresoare polifazate, comandate redresoarele comandate permit reglarea tensiunii şi a curentului prin sarcină. Reglajul poate fi făcut în mod continuu de la zero până

Mai mult

FOV03R Senzori fotoelectric reglabil tip furca. ro

FOV03R Senzori fotoelectric reglabil tip furca. ro SENZORI FOTOELECTRICI TIP FURCA MULTIFUNCTII CU SENSIBILITATE REGLABILA (trimer) SERIILE FOV03...R SENZORI DE PROXIMITATE FOTOELECTRICI TIP FURCA CU SENSIBILITATE REGLABILA SENZORI DE PROXIMITATE FOTOELECTRICI

Mai mult

Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţie

Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţie Laboratorul numarul 6 Reglarea turaţiei motorului asincron prin variația frecvenței de alimentare cu păstrarea raporului U/f constant Expresia turaţiei câmpului magnetic învârtitor (turația de sincronism)

Mai mult

Microsoft Word - L5.1 - Regulatoare bi si tripozitionale.doc

Microsoft Word - L5.1 - Regulatoare bi si tripozitionale.doc Lucrarea 5 STUDIUL REGULATOARELOR BIPOZIŢIONALE ŞI TRIPOZIŢIONALE 1. Obiectul lucrării constă în studiul construcţiei, funcţionării şi influenţei parametrilor de acord asupra formei caracteristicilor statice

Mai mult

Instrucţiuni pentru montarea şi utilizarea hotei AG 2

Instrucţiuni pentru montarea şi utilizarea hotei AG 2 Instrucţiuni pentru montarea şi utilizarea hotei SL 16.1/SL 16 P IX/HA (Hotă de bucătărie) 1 Filtru anti-grăsimi Filtru cu suport metalic Filtru pe cărbuni 2 Bec halogen Bec de 40 W Instrucţiuni de montare

Mai mult

centrale noi 2015 copia copy copy

centrale noi 2015 copia copy copy CENTRALE PE LEMN SI PELET PUFFERE SI BOILERE SOLAR Siguranta - Randament - Tehnologie CAZANE PE LEMN Cazan pe lemn DIANBOILER model DBs Clasic Cod Descriere CF Pret 10367 025 kw 25 1 10367 035 kw 35 1

Mai mult

Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur

Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur Dispozitive BENDER pentru monitorizarea rezistenţei de izolaţie Pornind de la necesitatea unui sistem de alimentare cu energie electrică cât mai sigur, tot mai multe ţări aleg să utilizeze sistemele IT

Mai mult

RAPORT FINAL Perioada de implementare: CU TITLUL: Analiza și testarea distribuției câmpului electric la izolatoare din materiale compozite p

RAPORT FINAL Perioada de implementare: CU TITLUL: Analiza și testarea distribuției câmpului electric la izolatoare din materiale compozite p RAPORT FINAL Perioada de implementare: 2016-2018 CU TITLUL: Analiza și testarea distribuției câmpului electric la izolatoare din materiale compozite pentru creșterea siguranței în funcționare Contract

Mai mult

POMPE SUBMERSIBILE Impresionant de fiabile CASĂ & GRĂDINĂ DRENAJ

POMPE SUBMERSIBILE Impresionant de fiabile CASĂ & GRĂDINĂ DRENAJ POMPE SUBMERSIBILE Impresionant de fiabile CASĂ & GRĂDINĂ DRENAJ POMPELE SUBMERSIBILE DE LA KÄRCHER: TOTUL TĂIAT ȘI USCAT - CU KÄRCHER. 2 Calitate profesională pentru acasă: pompele submersibile de la

Mai mult

Slide 1

Slide 1 8.4 LAGĂRE Lagărele sunt organe de maşini utilizate la rezemarea şi ghidarea osiilor şi arborilor aflate în mişcare de rotaţie. Clasificarea lagărelor a) în funcţie de direcţia forţei principale care acţionează

Mai mult

CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2

CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2 CATEDRA FIZIOLOGIA OMULUI ŞI BIOFIZICĂ Cerinţele unice pentru lucrările de laborator din ciclul 1, facultatea Medicina Preventiva. (anul universitar 2018-2019) Fiecare student trebuie să scrie anticipat

Mai mult

ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă

ecotec pure ecotec pure Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă Pur şi simplu Vaillant Bucuria de a face alegerea corectă O centrală termică performantă cu tot ce reprezintă Vaillant Pur şi simplu ideal! oferă tot ce aţi putea dori de la o soluţie modernă de încălzire

Mai mult

Cilindri.indd

Cilindri.indd Microcilindri pneumatici Seria CJ1 : ø / de împingere: ø, ø Variante Serie Curse standard Seria CJ1 () Tijă unilaterală (SA) 5, / Specifica ii standard / de împingere Aer comprimat (nelubrifiat) : 0.2MPa

Mai mult

Microsoft Word - lucrarea 13

Microsoft Word - lucrarea 13 Materiale avansate / Materiale performante 69 LUCRAREA 13. TEHNOLOGII ADITIVE. REALIZAREA MODELELOR ȘI PIESELOR PRIN METODA SLA (STEREOLITHOGRAPHY) PE MAȘINA DE PRINTAT 3D FORMLABS FORM 2: CARCASĂ, ȘURUB

Mai mult

Soclu cu temporizator încorporat pentru seria 34 Elevatoare și macarale Mașini de împachetare Semaforizare SЕRIA 93 Mașini de îmbuteliere Depozite gli

Soclu cu temporizator încorporat pentru seria 34 Elevatoare și macarale Mașini de împachetare Semaforizare SЕRIA 93 Mașini de îmbuteliere Depozite gli Soclu cu temporizator încorporat pentru seria 34 Elevatoare și macarale Mașini de împachetare Semaforizare SЕRIA Mașini de îmbuteliere Depozite glisante Panouri de control Tablouri de distribuție, comandă

Mai mult

Microsoft PowerPoint - ST_5

Microsoft PowerPoint - ST_5 Senzori si traductoare Prof. dr. ing. Valer DOLGA, Cuprins 5 Traductoare / senzori de proximitate a) Traductoare de proximitate inductive b) Traductoare de proximitate capacitive c) Traductoare de proximitate

Mai mult

Centrală termică murală cu condensare ideală pentru înlocuire în instalaţii cu temperatură înaltă Luna3 Avant+

Centrală termică murală cu condensare ideală pentru înlocuire în instalaţii cu temperatură înaltă Luna3 Avant+ Centrală termică murală cu condensare ideală pentru înlocuire în instalaţii cu temperatură înaltă : centrala termică ideală pentru înlocuirea în instalaţii cu temperatură înaltă Baxi introduce noua centrală

Mai mult

(Microsoft Word - Statie solara 278HE - 279HE_manual tehnic&instructiuni de \205)

(Microsoft Word - Statie solara 278HE - 279HE_manual tehnic&instructiuni de \205) Grupuri de circulație pentru instalații solare Seria 278HE - 279HE MANUAL DE INSTALARE ŞI PUNERE ÎN FUNCȚIUNE CUPRINS Funcționare Gamă de produse Caracteristici tehnice Componente caracteristice Instalare

Mai mult

MANUAL DE UTILIZARE MASINA DE CUSUT ELNA NOUVELLE MINI

MANUAL DE UTILIZARE MASINA DE CUSUT ELNA NOUVELLE MINI MANUAL DE UTILIZARE MASINA DE CUSUT ELNA NOUVELLE MINI PARTEA 1. Parti componente 1. Disc tensionare bobina 2. Ghidaj fir superior 3. Parghie ridicare fir 4. Buton tensionare fir 5. Placa ac 6. Placa carcasa

Mai mult

LABORATOR CERCETARE DEZVOLTARE: Laborator multidisciplinar de calitatea energiei electrice și de automate programabile

LABORATOR CERCETARE DEZVOLTARE: Laborator multidisciplinar de calitatea energiei electrice și de automate programabile LABORATOR CERCETARE-DEZVOLTARE-INOVARE CALITATEA ENERGIEI ELECTRICE, ELECTROTEHNOLOGII ŞI COMPATIBILITATE ELECTROMAGNETICĂ Direcţii de cercetare: 1. Analiza calităţii energiei electrice la consumatorii

Mai mult

Laboratorul numărul 7 Motorul de curent continuu cu excitație serie Motorul de curent continuu cu excitație serie este motorul la care înfășurarea de

Laboratorul numărul 7 Motorul de curent continuu cu excitație serie Motorul de curent continuu cu excitație serie este motorul la care înfășurarea de Laboratorul numărul 7 Motorul de curent continuu cu excitație serie Motorul de curent continuu cu excitație serie este motorul la care înfășurarea de excitație, plasată pe polii principali, se conectează

Mai mult

Switch wireless Siebo W3004 Manual utilizare (imagine exemplificativă)

Switch wireless Siebo W3004 Manual utilizare (imagine exemplificativă) Switch wireless Siebo W3004 Manual utilizare (imagine exemplificativă) Caracteristici Suportă protocol de comunicare IEEE 802.15.4 ZigBee Puteți crea asocieri cu dispozitive de securitate pentru control

Mai mult

Microsoft Word - C11_Traductoare de debit

Microsoft Word - C11_Traductoare de debit Traductoare de debit Debitul de fluid este cantitatea de fluid care trece în unitatea de timp printr-o secţiune transversală a unui tub de curent delimitat de linia sa de transport (conductă sau canal

Mai mult

Slide 1

Slide 1 BAZELE ELECTROTEHNICII I BE An I - ETTI CURS 1 Conf. dr.ing.ec. Claudia PĂCURAR e-mail: Claudia.Pacurar@ethm.utcluj.ro BAZELE ELECTROTEHNICII I (BE) ETTI Curs Seria A - Prof. dr. ing. Vasile ȚOPA Vasile.Topa@ethm.utcluj.ro

Mai mult

U.T.Cluj-Napoca, C.U.N. Baia Mare Facultatea: Inginerie PLAN de INVĂŢĂMÂNT Domeniul: Inginerie Energetică anul univ Program licenţă: Ingine

U.T.Cluj-Napoca, C.U.N. Baia Mare Facultatea: Inginerie PLAN de INVĂŢĂMÂNT Domeniul: Inginerie Energetică anul univ Program licenţă: Ingine Domeniul: Inginerie Energetică anul univ. 2015-2016 Anul I Cod 1 Analiză matematică I 2 2 N 1 28 28 74 5 DF 2 Algebră liniară, geometrie analitică şi diferentială 2 2 N 1 28 28 74 5 DF 3 Fizică 2 1 1 N

Mai mult

Slide 1

Slide 1 FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRICĂ Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti Splaiul Independenţei 313, 060042, Bucureşti, România Tel: +4 021 402.9149; Fax: +4 021 318.10.16 www.electro.pub.ro; e-mail: inginerie.electrica@upb.ro

Mai mult

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE

MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE MULTIMETRU DIGITAL CU SCHIMBARE AUTOMATĂ A DOMENIULUI AX201 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE CITIŢI CU ATENŢIE INSTRUCŢIUNILE ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA LUCRULUI GARANŢIA Producătorul garantează că aparatul nu va prezenta

Mai mult

Laborator 2

Laborator 2 Laborator nr. 2 Baterii de acumulatoare utilizate pe autovehicule 1. Scopul lucrării Lucrarea de laborator are drept scop aprofundarea cunoștințelor teoretice prezentate la curs cu privire la diferitele

Mai mult

Linie automata de taiat sticla format jumbo producator: INTERMAC Italia Linia de compune din: 1. Statie automata de incarcare GENIUS 61 LS-BL 2. Masa

Linie automata de taiat sticla format jumbo producator: INTERMAC Italia Linia de compune din: 1. Statie automata de incarcare GENIUS 61 LS-BL 2. Masa Linie automata de taiat sticla format jumbo producator: INTERMAC Italia Linia de compune din: 1. Statie automata de incarcare GENIUS 61 LS-BL 2. Masa automata de taiere GENIUS 61 CT 3. Masa de rupere GENIUS

Mai mult

2 Introducere Design igienic Introducere Guri de scurgere Design igienic Pentru a menține un mediu igienic și ușor de întreținut în zonele de procesar

2 Introducere Design igienic Introducere Guri de scurgere Design igienic Pentru a menține un mediu igienic și ușor de întreținut în zonele de procesar Design igienic Design igienic Pentru a menține un mediu igienic și ușor de întreținut în zonele de procesare a produselor alimentare și pentru a reduce la minimum locurile în care se pot acumula bacterii

Mai mult

Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformat

Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformat Laboratorul numărul 12 Transformatorul pentru sudură Pentru a realiza aprinderea și întreținerea în cele mai bune condiții este necesar ca transformatoarele de sudură să aibă tensiunea de funcţionare în

Mai mult

HERZ Culegere de fișe tehnice pentru robinete cu sferă pentru instalații de încălzire și apă răcită HERZ - Robinete cu sferă Pentru instalații de încă

HERZ Culegere de fișe tehnice pentru robinete cu sferă pentru instalații de încălzire și apă răcită HERZ - Robinete cu sferă Pentru instalații de încă HERZ - Robinete cu sferă Pentru instalații de încălzire și apă răcită Culegere de fișe tehnice Fișa tehnică 1 XXXX XX, Ediția 0616 Cuprins Informații generale despre HERZ - Robinete cu sferă... 2 Robinete

Mai mult

INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE ŞI ÎNTREŢINERE POMPĂ SUBMERSIBILĂ MONOFAZATĂ PENTRU APE MURDARE Modele WKT250 şi WKT 400 1

INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE ŞI ÎNTREŢINERE POMPĂ SUBMERSIBILĂ MONOFAZATĂ PENTRU APE MURDARE Modele WKT250 şi WKT 400 1 INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE ŞI ÎNTREŢINERE POMPĂ SUBMERSIBILĂ MONOFAZATĂ PENTRU APE MURDARE Modele WKT250 şi WKT 400 1 1. DATELE DE IDENTIFICARE ALE POMPEI Model WKT250 Descriere Corp pompa Tensiune de alimentare

Mai mult

VLT® AQUA Cascade Contr. Manual SW1.00

VLT® AQUA Cascade Contr. Manual SW1.00 Conţinut Conţinut 1. Siguranţă şi precauţii 3 Instrucţiuni de tehnica securităţii 3 Evitarea pornirii accidentale 3 Avertisment general 4 2. Introducere 5 Descriere generală 5 3. Configuraţii acceptate

Mai mult