PROPUNERI DE MODIFICARE a actualului cadru de reglementare al domeniului jocurilor de noroc În scopul îndeplinirii principalului sau obiectiv, acela d

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "PROPUNERI DE MODIFICARE a actualului cadru de reglementare al domeniului jocurilor de noroc În scopul îndeplinirii principalului sau obiectiv, acela d"

Transcriere

1 PROPUNERI DE MODIFICARE a actualului cadru de reglementare al domeniului jocurilor de noroc În scopul îndeplinirii principalului sau obiectiv, acela de protecţie, menţinere şi stimulare a concurenţei şi a unui mediu concurenţial normal pe piaţa românească, una dintre atribuţiile încredinţate prin lege Consiliului Concurenţei ( art. 26 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificările şi completările ulterioare) este aceea de implicare in procesul legislativ, prin emiterea de avize pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurenţial sau prin formularea de propuneri şi recomandări de modificare a acelor prevederi cu impact anticoncurenţial. Unul dintre domeniile care a făcut, în mod repetat, obiectul intervenţiilor autorităţii de concurenţă este cel la jocurilor de noroc. Consiliul Concurenţei a considerat că operatorii economici trebuie să beneficieze de reguli clare şi nediscriminatorii din partea autorităţilor de reglementare. Este astfel necesar ca toţi operatorii existenţi pe o piaţă, indiferent de natura capitalului social (de stat sau privat), să beneficieze de acelaşi tratament din partea statului. În caz contrar, prin aplicarea unui tratament discriminatoriu, se creează avantaje pentru unii în detrimentul celorlalţi, fapt care este interzis de principiul constitutional al dreptului la liberă initiative şi de cel al liberei concurenţe. Unul dintre principalele aspecte care a suscitat interes din partea autorităţii de concurenţă l-a reprezentat tratamentul fiscal favorabil acordat Companiei Naţionale Loteria Română SA pentru acele jocuri de noroc care se desfăşoară pe pieţele deschise concurenţei. Prin Decizia nr. 154/2006 privind masurile de sprijin financiar acordate CN Loteria Romana SA, Consiliul Concurenţei a recomandat Ministerului Finantelor Publice adoptarea de măsuri în sensul eliminării dispoziţiilor legale care instituie un tratament preferenţial Loteriei Române pentru jocurile de noroc pentru care aceasta nu are drepturi exclusive de organizare şi exploatare. În ciuda existenţei acestei decizii, confirmate şi de către instanţele judecătoreşti, odată cu adoptarea noului cadru de reglementare, în anul 2009, o parte din avantajele de care beneficiase Loteria Română până la momentul respectiv au fost păstrate. Ulterior, s-au adăugat altele noi.

2 Prezentăm în continuare acele prevederi şi aspecte anticoncurenţiale conţinute de actualele reglementări din domeniu, unele dintre ele deja aduse la cunoştinţa ministerului prin intervenţii anterioare, însoţite de observaţiile formulate de Consiliul Concurenţei şi de recomandarea modificării, în baza art. 26 alin.(1) lit.l) din Legea concurenţei, a actelor normative menţionate. 1. Potrivit prevederilor art. 18 alin.(5) din OUG nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări prin Legea nr.246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, Loteria Română poate încheia contracte (orice fel de contracte) cu persoane fizice sau juridice (indiferent de domeniul de activitate al acestora) pentru organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc (inclusiv în cazul celor de pe piaţa concurenţială) în timp ce operatorii privaţi sunt limitaţi, în conformitate cu art. 1 alin.(5) la încheierea unor contracte de asociere în participaţiune şi numai cu alţi operatori din piaţă. Atâta vreme cât o astfel de prevedere vizează toate jocurile de noroc operate de Loterie, nu numai cele pentru care deţine exclusivitate, putem vorbi despre stabilirea de condiţii discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor aflate pe aceleaşi pieţe concurenţiale cu Loteria Română, condiţii care ar putea crea un avantaj concurenţial acesteia din urmă în raport ceilalţi operatori din piaţă. În consecinţă, fie toate întreprinderile primesc dreptul de asociere liberă, fie limitarea avută în vedere trebuie aplicată şi Loteriei Române. 2. În anul 2006, în urma analizei efectuate de autoritatea de concurenţă, prin Decizia 154/2006, menţionată mai sus, s-a constatat faptul că videoloteria operată de Loteria Română este, în realitate, joc de noroc de tip slot-machine, activitate care se desfăşoară pe o piaţă concurenţială. În consecinţă s-a dispus recuperarea ajutorului de stat ilegal de care a beneficiat compania naţională prin scutirea de la plata unor taxe pentru această activitate, Înalta Curte de casaţie şi Justiţie conformând justeţea constatărilor Consiliului Concurenţei. Loteria română a restituit ajutorul d estat ilegal şi dobânzile aferente. Cu toate acestea, prin Normele metodologice de aplicare a OUG nr.77/2009, aprobate prin HG nr.870/2009, videoloteria a fost încadrată în categoria jocurilor loto şi nu în categoria slot-machine fapt care atrage după sine, în continuare, scutirea de la plata taxelor aferente jocurilor slot-machine (taxa de autorizare, taxa de acces achitată de jucători). Printr-o astfel de încadrare, Loteria Română beneficiază de un tratament fiscal preferenţial, aspect care echivalează cu o măsură susceptibilă de a constitui ajutor de stat, similr celui pe care a trbuit să îl restituie.

3 Este de menţionat şi faptul că prin încadrarea videoloteriei în altă categorie decât slot-machine, Loteria Română nu este ţinută să respecte toate condiţiile necesar a fi îndeplinite pentru obţinerea licenţei şi a autorizaţiilor de exploatare fapt care, de asemenea, creează o discriminare în piaţă, distorsionând concurenţa. 3. Potrivit art.73 2 alin. (5) lit. e) din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobate prin HG nr. 870/2009 şi modificate prin HG nr.823/2011, în vederea obţinerii autorizaţiei de operator de monitorizare şi raportare pentru jocurile de noroc definite la art.10 alin.1 lit.g, h şi i din OUG nr.77/2009, cu modificările şi completările ulterioare, un operator economic trebuie să aibă experienţă, direct sau indirect, de minim 5 ani în activităţile de jocuri de noroc definite la art. 10 alin (1) lit. g), h) şi i) din ordonanţa de urgenţă, cu privire la furnizarea de servicii complete şi continue privind soluţii de reţea către organizatori de jocuri de noroc, în vederea asigurării celor mai bune practici în furnizarea şi menţinerea: (i) ansamblului de soluţii tehnice pentru reţelele de jocuri, (ii) unui management complet al reţelelor şi (iii) unei strategii de reţea funcţională implementabilă atât la nivel naţional, cât şi internaţional; Cerinţa de mai sus apare, cel mai probabil, ca fiind imposibil de îndeplinit de către o întreprindere românească - persoană juridică înregistrată în România - creând practic o discriminare a acestora în raport cu alte firme de profil din alte state UE/SEE. Considerăm că experienţa în furnizarea de servicii complete şi continue privind soluţii de reţea ar putea fi suficientă pentru a asigura cele mai bune practici şi fără a limita excesiv accesul pe piaţă. De asemenea, considerăm ca ar trebui avut în vedere şi riscul existenţei unui posibil conflict de interese între operatorul privat care, pe de o parte, este supervizor al desfăşurării jocurilor de noroc on-line iar pe de altă parte este furnizor de servicii informatice către operatorii supravegheaţi, pentru ca, prin intermediul acestuia s-ar putea facilita un schimb de informaţii esenţiale referitoare la piaţa jocurilor de noroc on-line. De asemenea, dacă la lit d) a aceluiaşi articol se vorbeşte despre experienţă, direct sau indirect, prin personal propriu sau colaboratori, în textul în cauză nu se specifică la ce se referă experienţa unui operator economic. Pentru a nu crea confuzie ar trebui, eventual, specificat, ca experienţa indirecta are în vedere fie un alt membru al grupului din care face parte operatorul economic, ori o relaţie de asociere/subcontractare etc. Este de notat că experienţa obţinută prin colaboratori nu poate fi considerată o experinaţă proprie a operatorului economic.

4 4. Potrivit art din aceleaşi norme, printre atribuţiile şi obligaţiile Operatorului de Monitorizare şi Raportare se numără, la lit.t), includerea în contractele încheiate cu organizatorii de jocuri de noroc monitorizaţi, a prevederilor privind sumele încasate pentru prestaţiile prevăzute de ordonanţa de urgenţă şi de prezenta hotărâre, care nu vor depăşi 0,7% din încasările efectiv realizate anual la nivelul unui organizator de jocuri de noroc definite la art. 10, alin (1) lit g), h) şi i) din ordonanţa de urgenţă. În condiţiile în care este vorba despre o piaţă în formare - piaţa serviciilor de monitorizare şi raportare pentru jocurile de noroc on-line - stabilirea unui plafon maxim pentru tarifele serviciilor prestate de operatorii economici autorizaţi să desfăşoare o astfel de activitate poate avea impact anticoncurenţial, orientând cel mai probabil piaţa spre practicarea aceluiaşi procent şi eliminând sau restrângând practic concurenţa prin preţ între aceştia. Un astfel de plafon ar putea fi reglementat numai în cazul în care operatorul de monitorizare este o instituţie sau autoritate de stat sau în eventualitatea în care, vorbim despre un singur operator selectat şi autorizat în acest sens cu respectarea procedurilor legale în materie, cel mai indicat, prin licitaţie publică deschisă. 5. O parte a disfuncţionalităţilor constatate în mod constant în acest domeniu şi-ar putea avea originea în dubla calitate a Ministerului Finanţelor Publice atât ca acţionar majoritar şi entitate care desemnează membrii consiliului de administraţie al Loteriei Române, cât şi ca reglementator şi structura în subordinea căruia funcţionează Comisia de autorizare a jocurilor de noroc şi care acordă accesul pe piaţă. Principiul folosit în astfel de cazuri în ţările din Uniunea Europeană şi în alte ţări cu economie de piaţă este acela al separării celor două poziţii şi al creării unei entităţi independente care să aplice aceleaşi reguli, în mod nediscriminatoriu, tuturor operatorilor economici de pe piaţa şi să medieze eventualele dispute între aceştia. În aceste condiţii, Consiliul Concurenţei recomandă în mod ferm crearea unui autorităţi publice independente care să reglementeze şi să supervizeze acest domeniu, alcătuită, preponderent, din membri din afara domeniului jocurilor de noroc. Această autoritate ar putea să controleze în mod mai eficient activitatea tuturor întreprinderilor de pe piaţă, într-un domeniu care este supus multor obligaţii şi condiţii. Autoritatea ar putea fi finanţată dintr-o contribuţie prelevată de la operatorii economici din piaţa jocurilor de noroc. * * *

5 Este de principiu că, dacă Statul Român, prin Guvern, intenţionează să permită dezvoltarea în continuare, în regim privat, prin licenţiere, a unor activităţi care constituie altminteri, conform legii, monopol de stat, ar trebui să creeze un sistem administrativ şi normativ care să asigure o funcţionare eficientă şi în condiţii de concurenţă a acestora.

CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI DECIZIE Nr. ASO-42 din mun. Chişinău Plenul Consiliului Concurenţ

CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI DECIZIE Nr. ASO-42 din mun. Chişinău Plenul Consiliului Concurenţ CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI DECIZIE Nr. ASO-42 din 06.06.2019 mun. Chişinău Plenul Consiliului Concurenţei, acționând în temeiul art. 41 al Legii concurenţei

Mai mult

Opinie_separata loterii - Pantaru finala.doc

Opinie_separata loterii - Pantaru finala.doc OPINIE SEPARATĂ expusă în temeiul art.27 alin.(5) din Legea cu privire la Curtea Constituţională şi art.67 din Codul jurisdicţiei constituţionale În dezacord cu soluţia adoptată de către Curtea Constituţională

Mai mult

EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea și completarea Legii 197/2012 privind asigurarea calităţii î

EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea și completarea Legii 197/2012 privind asigurarea calităţii î EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea și completarea Legii 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale Secţiunea a 2-a Motivul

Mai mult

DECIZIA nr. 78 din privind sancţionarea Companiei Naţionale Poşta Română S.A. pentru încălcarea obligaţiilor de nediscriminare şi transpare

DECIZIA nr. 78 din privind sancţionarea Companiei Naţionale Poşta Română S.A. pentru încălcarea obligaţiilor de nediscriminare şi transpare DECIZIA nr. 78 din 22.12.2015 privind sancţionarea Companiei Naţionale Poşta Română S.A. pentru încălcarea obligaţiilor de nediscriminare şi transparenţă impuse în sarcina sa prin Decizia Consiliului Concurenţei

Mai mult

LEGE nr. 100 din 19 mai 2016

LEGE nr. 100 din 19 mai 2016 LEGE nr. 100 din 19 mai 2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 3 92 din 2 3 mai 2 016 Data intrarii in vigoare : 26 mai

Mai mult

xx.pdf

xx.pdf Cuprins Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat... 1 Statutul profesiei de avocat (Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 64/2011)... 40 Codul deontologic al avocaților din

Mai mult

Hotărâre privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - S.A. în temeiul art.108 din Constituția României, republic

Hotărâre privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - S.A. în temeiul art.108 din Constituția României, republic Hotărâre privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - S.A. în temeiul art.108 din Constituția României, republicată și al art. 4 alin. (1) din Ordonanța de urgență

Mai mult

Concluzii şi recomandări Examinarea preliminară privind activitatea de racordare la rețelele de energie electrică și la reţelele de gaze naturale de i

Concluzii şi recomandări Examinarea preliminară privind activitatea de racordare la rețelele de energie electrică și la reţelele de gaze naturale de i Concluzii şi recomandări Examinarea preliminară privind activitatea de racordare la rețelele de energie electrică și la reţelele de gaze naturale de interes public Analiza preliminară privind activitatea

Mai mult

ANALIZA FINALĂ A IMPACTULUI DE REGLEMENTARE

ANALIZA FINALĂ A IMPACTULUI DE REGLEMENTARE ANALIZA IMPACTULUI DE REGLEMENTARE (AIR) efectuată la proiectul de Hotărâre a Consiliului de Administraţie ANRCETI privind reglementarea accesului către numerele independente de locaţie I. INTRODUCERE

Mai mult

LEGE Nr. 61/1993 din 22 septembrie 1993 *** Republicată privind alocaţia de stat pentru copii Text în vigoare începând cu data de 29 noiembrie 2016 RE

LEGE Nr. 61/1993 din 22 septembrie 1993 *** Republicată privind alocaţia de stat pentru copii Text în vigoare începând cu data de 29 noiembrie 2016 RE LEGE Nr. 61/1993 din 22 septembrie 1993 *** Republicată privind alocaţia de stat pentru copii Text în vigoare începând cu data de 29 noiembrie 2016 REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICĂ NEAMŢ Text actualizat

Mai mult

Microsoft Word - Nota fundamentare HG minimis original.doc

Microsoft Word - Nota fundamentare HG minimis original.doc NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Hotărâre privind acordarea de ajutoare de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii Secţiunea a 2-a Motivul

Mai mult

Ordin ANRE nr.164 din

Ordin ANRE nr.164 din ORDIN nr. 164 din 7 decembrie 2015 privind aprobarea certificării Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. ca operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE NOTA DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ: Hotărârea Guvernului privind organizarea şi funcţionarea reţelei naţionale a serviciilor de ocupare a forţei de muncă, componentă a

Mai mult

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. Monitorul Oficial 1.215/2009 privind stabilirea c

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. Monitorul Oficial 1.215/2009 privind stabilirea c 2018-846 Hotărâre 10-31 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. Monitorul Oficial 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor al României nr necesare

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Ordonanţă de urgenţă 22 2019-04-03 Guvernul României pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale Loteria Română - S.A., precum şi pentru modificarea

Mai mult

DECIZIA nr. 59/ de închidere a investigaţiei declanşate prin Ordinul nr. 552/ al Preşedintelui Consiliului Concurenţei, având ca o

DECIZIA nr. 59/ de închidere a investigaţiei declanşate prin Ordinul nr. 552/ al Preşedintelui Consiliului Concurenţei, având ca o DECIZIA nr. 59/22.12.2014 de închidere a investigaţiei declanşate prin Ordinul nr. 552/04.10.2013 al Preşedintelui Consiliului Concurenţei, având ca obiect posibila încălcare a prevederilor art. [8] 1

Mai mult

NOTA DE FUNDAMENTARE

NOTA DE FUNDAMENTARE Ordonanţă de urgenţă 3 2017-01-06 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal Monitorul Oficial al României nr 16 din 2017-01-06 NOTĂ DE FUNDAMENTARE la

Mai mult

Microsoft Word - Decizia Plenului Consiliului Concuren?ei Nr. ASR-41 din docx

Microsoft Word - Decizia Plenului Consiliului Concuren?ei Nr. ASR-41 din docx CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI Nr. ASR - 41 din 06.06.2019 DECIZIE mun. Chişinău Plenul Consiliului Concurenţei, acționând în temeiul art. 41 din Legea Concurenţei

Mai mult

Microsoft Word - decizie_92_a.doc

Microsoft Word - decizie_92_a.doc xxxxxxxxxxxxxx CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR C. N. S. C. Str. Stavropoleos, nr. 6, sector 3,... România, CIF 20329980, CP 030084 Tel. +4 021 3104641 Fax. +4 021 3104642; +4 021 8900745,

Mai mult

LEGE nr. 61 din 22 septembrie 1993 (**republicată**) privind alocaţia de stat pentru copii*) EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 7

LEGE nr. 61 din 22 septembrie 1993 (**republicată**) privind alocaţia de stat pentru copii*) EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 7 LEGE nr. 61 din 22 septembrie 1993 (**republicată**) privind alocaţia de stat pentru copii*) EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 14 noiembrie 2012 Data intrarii in vigoare :

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Ordonanţă 17 2014-08-26 Guvernul României pentru modificarea art. 9 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor Monitorul Oficial al României nr 629 din 2014-08-27

Mai mult

Microsoft Word - MODEL FORMULARE 1.doc

Microsoft Word - MODEL FORMULARE 1.doc MODELE DE FORMULARE 1 Formularul nr. 1 DECLARAŢIE PRIVIND NEÎNCADRAREA ÎN SITUAŢIILE PREVĂZUTE LA ART. 164 DIN LEGEA NR. 98/2016 Subsemnatul..., reprezentant împuternicit al.. (denumirea/numele şi sediul/adresa

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al Regiei Autonome Imprimeria Băncii

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al Regiei Autonome Imprimeria Băncii Hotărâre 636 2017-08-30 Guvernul României privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al Regiei Autonome Imprimeria Băncii Naţionale a României, aflată în subordinea Băncii Naţionale

Mai mult

Ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 344 /2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţiona

Ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 344 /2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţiona Ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 344 /2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale Reglementările Legii nr. 344/2006 privind detaşarea

Mai mult

Microsoft Word - pr548_14.doc

Microsoft Word - pr548_14.doc PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă

Mai mult

Microsoft Word H din nr.302 ajutor minimis.doc

Microsoft Word H din nr.302 ajutor minimis.doc ROMÂNIA JUDEŢUL ARAD MUNICIPIUL ARAD CONSILIUL LOCAL H O T Ă R Â R E A nr.312 din 31 octombrie 2014 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis prin aport la capitalul social al S.C. Gospodărirea Comunală

Mai mult

Microsoft Word - OUG 85_2008.rtf

Microsoft Word - OUG 85_2008.rtf ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 85 din 24 iunie 2008 privind stimularea investiţiilor EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 474 din 27 iunie 2008 Având în vedere: - interesul public major

Mai mult

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari În temeiul art. 108 din

Mai mult

Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății Având în vedere garantarea d

Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății Având în vedere garantarea d Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății Având în vedere garantarea dreptului prevăzut de art. 34 din Constituția României,

Mai mult

1 PROIECTUL STATUTULUI CASEI DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE SATU MARE CAP. I Dispoziţii generale ART. 1 (1) Asigurările sociale de sănătate reprezintă princ

1 PROIECTUL STATUTULUI CASEI DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE SATU MARE CAP. I Dispoziţii generale ART. 1 (1) Asigurările sociale de sănătate reprezintă princ 1 PROIECTUL STATUTULUI CASEI DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE SATU MARE CAP. I Dispoziţii generale ART. 1 (1) Asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei

Mai mult

NOTA DE FUNDAMENTARE

NOTA DE FUNDAMENTARE Hotărâre 27 2017-01- 12 Guvernul României privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei Monitorul Oficial al României nr 54 din 2017-01-18 NOTĂ DE FUNDAMENTARE la Hotărârea Guvernului nr.

Mai mult

Microsoft Word - Revista_Universul_Juridic_nr_ _PAGINAT_.doc

Microsoft Word - Revista_Universul_Juridic_nr_ _PAGINAT_.doc Revista 118 Universul Juridic nr. 4, aprilie 2018, pp. 118-138 Actualitate legislativă III. ACTUALITATE LEGISLATIVĂ ABSTRACT Several codes were amended in April 2018: the Fiscal Code, the Fiscal Procedure

Mai mult

Microsoft Word - decizie procedura.doc

Microsoft Word - decizie procedura.doc În temeiul art. 10 alin. (2) pct. 10 şi pct. 12, ale art. 11 alin. (1) şi ale art. 12 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru

Mai mult

GUVERNUL ROMÂNIEI

GUVERNUL ROMÂNIEI EXPUNERE DE MOTIVE LEGE privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor Secţiunea a 2-a Motivul emiterii actului normativ 1. Descrierea situaţiei actuale Avându-se în vedere evoluţia crizei economice

Mai mult

Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei nr

Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei nr Hotărâre 701 2018-09-05 Guvernul României pentru modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr.

Mai mult

CAMERA DEPUTAŢILOR

CAMERA DEPUTAŢILOR CAMERA DEPUTAŢILOR L E G E privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 971 2016-12-15 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de

Mai mult

Secţiunea 1

Secţiunea 1 Hotărâre 350 2015-05-20 Guvernul României privind reactualizarea valorii taxelor pentru activităţile miniere, prevăzute de Legea minelor nr. 85/2003 Monitorul Oficial al României nr 359 din 2015-05-25

Mai mult

METODOLOGIE din 22 decembrie 2015 de stabilire a compensaţiilor băneşti între utilizatorii racordaţi în etape diferite, prin instalaţie comună, la reţ

METODOLOGIE din 22 decembrie 2015 de stabilire a compensaţiilor băneşti între utilizatorii racordaţi în etape diferite, prin instalaţie comună, la reţ METODOLOGIE din 22 decembrie 2015 de stabilire a compensaţiilor băneşti între utilizatorii racordaţi în etape diferite, prin instalaţie comună, la reţele electrice de interes public EMITENT AUTORITATEA

Mai mult

INSTRUCŢIUNI privind condiţiile şi criteriile de aplicare a politicii de clemenţă În temeiul art. 27 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, repu

INSTRUCŢIUNI privind condiţiile şi criteriile de aplicare a politicii de clemenţă În temeiul art. 27 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, repu INSTRUCŢIUNI privind condiţiile şi criteriile de aplicare a politicii de clemenţă În temeiul art. 27 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

Mai mult

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea în

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea în Ordonanţă de urgenţă 33 2018-05-03 Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de România prin aderarea

Mai mult

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice 12 Apr 2016 de Diana Crângașu [1] Acordurile de cooperare încheiate de companii pentru achiziții în comun sunt o mișcare strategică tot mai

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Ordonanţă de urgenţă 116 2017-12-28 Guvernul României privind unele măsuri bugetare şi pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Monitorul Oficial al României nr 1043

Mai mult

Anexa 3 Ministerul Fondurilor Europene Ordin nr din 09/09/2016 Ordinul nr. 1838/2016 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis "România Sta

Anexa 3 Ministerul Fondurilor Europene Ordin nr din 09/09/2016 Ordinul nr. 1838/2016 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis România Sta Anexa 3 Ministerul Fondurilor Europene Ordin nr. 1838 din 09/09/2016 Ordinul nr. 1838/2016 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis "România Start Up Plus", aferentă Programului operaţional Capital

Mai mult

CAMERA DEPUTAŢILOR L E G E pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentr

CAMERA DEPUTAŢILOR L E G E pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentr CAMERA DEPUTAŢILOR L E G E pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei

Mai mult

Microsoft Word - nota de fundamentare la ordonanta var 7 .doc

Microsoft Word - nota de fundamentare la ordonanta var 7 .doc NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Ordonanţa privind impunerea unor măsuri de impozitare suplimentară pe activităţile cu caracter de monopol natural permise de stat prin

Mai mult

Microsoft Word - NF OUG

Microsoft Word - NF OUG Ordonanţă de urgenţă 37 2013-04-30 Guvernul României pentru completarea art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din

Mai mult

CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI DECIZIE Nr. ASER-20 din mun. Chişinău Plenul Consiliului Concuren

CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI DECIZIE Nr. ASER-20 din mun. Chişinău Plenul Consiliului Concuren CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI DECIZIE Nr. ASER-20 din 04.04.2019 mun. Chişinău Plenul Consiliului Concurenţei acționând în temeiul art. 41 al Legii concurenţei

Mai mult

decizia

decizia DECIZIA nr 407/2012 privind solutionarea contestatiei formulata de SC XSRL, inregistrata la D.G.F.P.-M.B. sub nr. x Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, prin Serviciul solutionare

Mai mult

Microsoft Word - avize 2011.doc

Microsoft Word - avize 2011.doc AVIZE 2011 Nr. crt. Titlul proiectului 1. Proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea

Mai mult

MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII

MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII NOTĂ DE FUNDAMENTARE 1. Titlul proiectului de act normativ HOTĂRÂRE privind înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică

Mai mult

Cerere de reexaminare asupra Legii privind statutul personalului feroviar 20 Iunie 2019 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis joi, 20

Cerere de reexaminare asupra Legii privind statutul personalului feroviar 20 Iunie 2019 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis joi, 20 Cerere de reexaminare asupra Legii privind statutul personalului feroviar 20 Iunie 2019 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis joi, 20 iunie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea

Mai mult

SECTIUNEA IV FORMULARE

SECTIUNEA IV FORMULARE SECTIUNEA IV FORMULARE FORMULAR NR. 1 Operator economic... DECLARATIE privind neincadrarea in situatiile prevazute la art. 164, 165 si 167 din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice Subsemnatul,,

Mai mult

sc neigab com srl 356 _22_

sc neigab com srl 356 _22_ MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BACAU Biroul de solutionare a contestatiilor DECIZIA NR. 356/2007 privind solutionarea contestatiei formulata de SOCIETATEA X, impotriva

Mai mult

LEGE Nr. 219/2015 din 23 iulie 2015 privind economia socială Text în vigoare începând cu data de 17 noiembrie 2016 REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICĂ

LEGE Nr. 219/2015 din 23 iulie 2015 privind economia socială Text în vigoare începând cu data de 17 noiembrie 2016 REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICĂ LEGE Nr. 219/2015 din 23 iulie 2015 privind economia socială Text în vigoare începând cu data de 17 noiembrie 2016 REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICĂ NEAMŢ Text actualizat prin produsul informatic legislativ

Mai mult

Microsoft Word - d0cd-0e46-f25d-1d8e

Microsoft Word - d0cd-0e46-f25d-1d8e LEGE Nr. 67/2006 din 22 martie 2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora Text în vigoare începând cu data de 17 iunie

Mai mult

Secţiunea 1

Secţiunea 1 NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ: HOTĂRÂRE privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2019, prin sistemul organizat şi administrat

Mai mult

Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulteri

Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulteri Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare Luând în considerare prevederile Programului de

Mai mult

GUVERNUL ROMANIEI

GUVERNUL      ROMANIEI GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 255/2010 pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare,

Mai mult

Regulament

Regulament Regulament privind procedurile de raportare şi monitorizare a ajutoarelor de stat În temeiul art. 27 alin. (1) şi (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicata, şi al art. 39 din Legea nr. 143/1999

Mai mult

EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind stabilirea unor măsuri de contractare şi/sau garantare de finanţări ram

EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind stabilirea unor măsuri de contractare şi/sau garantare de finanţări ram EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind stabilirea unor măsuri de contractare şi/sau garantare de finanţări rambursabile de către Municipiul Bucureşti Secţiunea a

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci Hotărâre 740 2017-10-05 Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor Monitorul

Mai mult

AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR NATIONAL AGENCY FOR SOLVING COMPLAINTS MD-2001, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124,

AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR NATIONAL AGENCY FOR SOLVING COMPLAINTS MD-2001, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124, AGENŢIA NAȚIONALĂ PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR NATIONAL AGENCY FOR SOLVING COMPLAINTS MD-2001, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124, et. 4, tel: 022 820652, fax: 022 820651, e-mail: contestatii@ansc.md

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării Hotărâre 216 2017 0412 Guvernul României privind aprobarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei de energie din surse regenerabile mai puţin

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ  DE  FUNDAMENTARE EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 16/2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale

Mai mult

DECRET - LEGE Nr. 118 din 30 martie 1990 *** Republicat privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura insta

DECRET - LEGE Nr. 118 din 30 martie 1990 *** Republicat privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura insta DECRET - LEGE Nr. 118 din 30 martie 1990 *** Republicat privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor

Mai mult

Sistemul de cotizații în cadrul CECCAR Conform art. 37 alin. (2) din OG 65/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind orga

Sistemul de cotizații în cadrul CECCAR Conform art. 37 alin. (2) din OG 65/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind orga Sistemul de cotizații în cadrul CECCAR Conform art. 37 alin. (2) din OG 65/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor

Mai mult

LEGE nr. 219 din 23 iulie 2015 privind economia socială EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 561 din 28 iulie 2015 Data Intrarii in

LEGE nr. 219 din 23 iulie 2015 privind economia socială EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 561 din 28 iulie 2015 Data Intrarii in LEGE nr. 219 din 23 iulie 2015 privind economia socială EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 561 din 28 iulie 2015 Data Intrarii in vigoare: 27 August 2015 -------------------------------------------------------------------------

Mai mult

Microsoft Word - Formulare.docx

Microsoft Word - Formulare.docx Formularul nr. 1 Operator economic (denumirea/numele) Nr. / SCRISOARE DE ÎNAINTARE Către Tinand cont de prevederile Legii 98/2016 privind achizițiile publice; Ca urmare a anunțului de publicitate la achiziția

Mai mult

proiect de hotarare salarii club sportiv Hunedoara

proiect de hotarare salarii club sportiv Hunedoara ROMÂNIA PROIECT DE HOTĂRÂRE JUDEŢUL HUNEDOARA NR. 531/11.12.2017 MUNICIPIUL HUNEDOARA CONSILIUL LOCAL HOTĂRÂREA NR. /2017 privind stabilirea salariilor de bază pentru personalul contractual din cadrul

Mai mult

Microsoft Word - MIND SOFTWARE SRL IASI.doc

Microsoft Word - MIND  SOFTWARE  SRL  IASI.doc 1 MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE `5 Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi Str. Anastasie Panu nr.26, Iasi Tel : +0232 213332 Fax :+0232 219899

Mai mult

GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice In temeiul art. 108 din Con

GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice In temeiul art. 108 din Con GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 3 alin

Mai mult

P 1 CODUL DE CONDUITĂ

P 1 CODUL DE CONDUITĂ P 1 CODUL DE CONDUITĂ 1 PREAMBUL FRF are ca obiectiv promovarea fotbalului asociație cu respectarea principiilor etice și protejarea integrității fenomenului fotbalistic, aceasta putându-se realiza doar

Mai mult

Proiect de ordin - inlesniri la plata

Proiect de ordin - inlesniri la plata AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ ORDIN pentru modificarea şi completarea Anexei 1 Conţinutul cererii de acordare a eşalonării la plată şi documentele justificative anexate acesteia şi a Anexei

Mai mult

Microsoft Word - NF PIATRA SI NISIP - Seini.doc

Microsoft Word - NF PIATRA SI NISIP - Seini.doc NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul prezentului act normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea licenţei de concesiune nr. 3136/2002 a activităţii miniere de exploatare a andezitului industrial şi de construcţie

Mai mult

LEGE nr. 7 din 18 februarie 2004 (*republicată*) privind Codul de conduită a funcţionarilor publici*) EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFIC

LEGE nr. 7 din 18 februarie 2004 (*republicată*) privind Codul de conduită a funcţionarilor publici*) EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFIC LEGE nr. 7 din 18 februarie 2004 (*republicată*) privind Codul de conduită a funcţionarilor publici*) EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 525 din 2 august 2007 Data intrarii in vigoare

Mai mult

Operator economic FORMULARUL 1... (denumirea/numele) DECLARAŢIE privind neîncadrarea in art. 164 din Legea 98/2016 Subsemnatul,... reprezentant împute

Operator economic FORMULARUL 1... (denumirea/numele) DECLARAŢIE privind neîncadrarea in art. 164 din Legea 98/2016 Subsemnatul,... reprezentant împute Operator economic FORMULARUL 1... (denumirea/numele) DECLARAŢIE privind neîncadrarea in art. 164 din Legea 98/2016 Subsemnatul,... reprezentant împuternicit al... (denumirea operatorului economic) în calitate

Mai mult

ASOCIAȚIA ELEVILOR DIN CONSTANȚA Curtea de Apel Constanța Nr.: 392/ Secția contencios administrativ și fiscal Domnule președinte, Subscrisa,

ASOCIAȚIA ELEVILOR DIN CONSTANȚA Curtea de Apel Constanța Nr.: 392/ Secția contencios administrativ și fiscal Domnule președinte, Subscrisa, Curtea de Apel Constanța Nr.: 392/21.08.2019 Secția contencios administrativ și fiscal Domnule președinte, Subscrisa, Asociația Elevilor din Constanța, cu sediul în Str. Drăgan Scarlat nr. 14, mun. Constanța,

Mai mult

OPERATOR ECONOMIC Formularul nr.1 DECLARA IE PRIVIND ELIGIBILITATEA (art. 164 din Legea 98/2016) Subsemnatul, reprezentant împuternicit al, (denumirea

OPERATOR ECONOMIC Formularul nr.1 DECLARA IE PRIVIND ELIGIBILITATEA (art. 164 din Legea 98/2016) Subsemnatul, reprezentant împuternicit al, (denumirea Formularul nr.1 DECLARA IE PRIVIND ELIGIBILITATEA (art. 164 din Legea 98/2016) Subsemnatul, reprezentant împuternicit al, (denumirea/numele si sediul/adresa operatorului economic) declar pe propria răspundere,

Mai mult

SECŢIUNEA FORMULARE Secţiunea Formulare conţine formularele destinate, pe de o parte, să faciliteze elaborarea şi prezentarea ofertei şi a documentelo

SECŢIUNEA FORMULARE Secţiunea Formulare conţine formularele destinate, pe de o parte, să faciliteze elaborarea şi prezentarea ofertei şi a documentelo SECŢIUNEA FORMULARE Secţiunea Formulare conţine formularele destinate, pe de o parte, să faciliteze elaborarea şi prezentarea ofertei şi a documentelor care o însoţesc şi, pe de altă parte, să permită

Mai mult

Ppt

Ppt MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE DIRECŢIA GENERALĂ PREZENTAREA PRINCIPALELOR MODIFICĂRI ALE CODULUI FISCAL 1 DOMENII DE REGLEMENTARE A. Impozitul pe profit B. Impozitul pe venit C. Impozitul pe veniturile

Mai mult

MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘCOALA GIMNAZIALĂ ION BĂNCILĂ BRĂILA STR. ȘCOLILOR,NR. 46, BRĂILA, TEL/FAX : , bancila_sch

MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘCOALA GIMNAZIALĂ ION BĂNCILĂ BRĂILA STR. ȘCOLILOR,NR. 46, BRĂILA, TEL/FAX : ,   bancila_sch MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘCOALA GIMNAZIALĂ ION BĂNCILĂ BRĂILA STR. ȘCOLILOR,NR. 46, BRĂILA, 810520 TEL/FAX : +40 239 619940, e-mail: bancila_school@yahoo.com www.ionbancila.ro Nr. 2533/ 24.10.2018

Mai mult

ORDONANŢĂ Nr. 25/2014 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completar

ORDONANŢĂ Nr. 25/2014 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completar ORDONANŢĂ Nr. 25/2014 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în

Mai mult

Microsoft Word - Formulare tempest 2017

Microsoft Word - Formulare tempest  2017 FORMULARE Sistem de calcul TEMPEST nivel A 1 buc. Imprimanta color TEMPEST nivel A 1 buc. Scanner A4 TEMPEST nivel A 1 buc. Nr. formular Formular nr. 1 Formular nr. 2 Formular nr. 3 Formular nr. 4 Formular

Mai mult

Secret de serviciu

Secret de serviciu Hotărâre 397 2016-06-02 Guvernul României privind aprobarea normativelor de cheltuieli pentru acţiunea de protocol cu caracter deosebit, aferente celor Monitorul două activităţi conform Documentului de

Mai mult

LEGE nr. 82 din 24 decembrie 1991 (republicata) - a contabilitatii

LEGE nr. 82 din 24 decembrie 1991 (republicata) - a contabilitatii LEGE nr. 82 din 24 decembrie 1991 (**republicată**) a contabilităţii EMITENT PARLAMENTUL Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 454 din 18 iunie 2008 Data intrării în vigoare 18-06-2008 Formă consolidată valabilă

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 43 2016-02-03 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea şi funcționarea Poliției de Frontieră Române

Mai mult

REGULAMENT privind acordarea voucherelor de vacanță pentru personalul din cadrul Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi Nr. 863 din Aprobat de c

REGULAMENT privind acordarea voucherelor de vacanță pentru personalul din cadrul Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi Nr. 863 din Aprobat de c REGULAMENT privind acordarea voucherelor de vacanță pentru personalul din cadrul Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi Nr. 863 din 15.05.2019 Aprobat de către Consiliul de Administraţie în ședința din 15.05.2019

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, SWD(2017) 479 final DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte do

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, SWD(2017) 479 final DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte do COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 21.12.2017 SWD(2017) 479 final DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere de directivă a Parlamentului European

Mai mult

Microsoft Word - Revista_Universul_Juridic_nr_ _PAGINAT_.doc

Microsoft Word - Revista_Universul_Juridic_nr_ _PAGINAT_.doc Actualitate Revista Universul legislativă Juridic nr. 1, ianuarie 2017, pp. 89-105 89 III. ACTUALITATE LEGISLATIVĂ ABSTRACT In January 2017, some amendments were made to several regulations, such as: the

Mai mult

Principalele modificări ale Codului Muncii privesc următoarele teme: 1. Criteriile de performanţă 2. Perioada de probă 3. Preavizul 4. Contractul indi

Principalele modificări ale Codului Muncii privesc următoarele teme: 1. Criteriile de performanţă 2. Perioada de probă 3. Preavizul 4. Contractul indi Principalele modificări ale Codului Muncii privesc următoarele teme: 1. Criteriile de performanţă 2. Perioada de probă 3. Preavizul 4. Contractul individual de muncă pe perioadă determinată 5. Concediul

Mai mult

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția Generală Tarife, Monitorizare Investiții Notă de prezentare pentru proiectul de or

AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția Generală Tarife, Monitorizare Investiții Notă de prezentare pentru proiectul de or AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI Direcția Generală Tarife, Monitorizare Investiții Notă de prezentare pentru proiectul de ordin privind stabilirea orientărilor pentru realizarea

Mai mult

DECIZIA nr. 65 din privind concentrarea economică ce urmează a se realiza prin dobândirea controlului unic asupra unor active ale Spumotim

DECIZIA nr. 65 din privind concentrarea economică ce urmează a se realiza prin dobândirea controlului unic asupra unor active ale Spumotim DECIZIA nr. 65 din 24.11.2011 privind concentrarea economică ce urmează a se realiza prin dobândirea controlului unic asupra unor active ale Spumotim S.A. de către Johnson Controls România S.R.L. CONSILIUL

Mai mult

Operator economic FORMULARUL 1... (denumirea/numele) DECLARAŢIE privind neîncadrarea in art. 164 din Legea 98/2016 Subsemnatul,... reprezentant împute

Operator economic FORMULARUL 1... (denumirea/numele) DECLARAŢIE privind neîncadrarea in art. 164 din Legea 98/2016 Subsemnatul,... reprezentant împute Operator economic FORMULARUL 1... (denumirea/numele) DECLARAŢIE privind neîncadrarea in art. 164 din Legea 98/2016 Subsemnatul,... reprezentant împuternicit al... (denumirea operatorului economic) în calitate

Mai mult

NOTA DE FUNDAMENTARE

NOTA DE FUNDAMENTARE Ordonanţă de urgenţă 104 2018-11-29 Guvernul României privind implementarea Programului guvernamental growth - Contul individual de economii Junior Centenar Monitorul Oficial al României nr 1029 din 2018-12-04

Mai mult

LEGE Nr. 156/2000 din 26 iulie 2000 *** Republicată privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PU

LEGE Nr. 156/2000 din 26 iulie 2000 *** Republicată privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PU LEGE Nr. 156/2000 din 26 iulie 2000 *** Republicată privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 227 din 25 martie

Mai mult



 R E G U L A M E N T D E O R G A N I Z A R E Ș I F U N C Ț I O N A R E A L C E N T R U L U I N A Ț I O N A L D E P R E G Ă T I R E Ș I P E R F E C Ț I O N A R E A E X E C U T O R I L O R J U D E C Ă T O

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE SECŢIUNEA 1 TITLUL ACTULUI Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efect

NOTĂ DE FUNDAMENTARE SECŢIUNEA 1 TITLUL ACTULUI Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efect NOTĂ DE FUNDAMENTARE SECŢIUNEA 1 TITLUL ACTULUI Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul prezentului proiect de act normativ LEGE privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe în domeniile tineret şi sport 1. Descrierea situaţiei

Mai mult