PROIECT EVALUAREA RISCURILOR DE DEZASTRE LA NIVEL NAŢIONAL (RO-RISK) RAPORT Analiza de expunere si harti de expunere ELABORATORI Institutul Național d

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "PROIECT EVALUAREA RISCURILOR DE DEZASTRE LA NIVEL NAŢIONAL (RO-RISK) RAPORT Analiza de expunere si harti de expunere ELABORATORI Institutul Național d"

Transcriere

1 PROIECT EVALUAREA RISCURILOR DE DEZASTRE LA NIVEL NAŢIONAL (RO-RISK) RAPORT Analiza de expunere si harti de expunere ELABORATORI Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare durabila (URBAN-INCERC) 5 august 2016

2 1. Preambul Ținând cont că acest raport face referire la expunere un concept care nu se regăsește mereu în formulele calculului riscului ca element individual (de multe ori, riscul este văzut într-o manieră mai simplă, ca produs între vulnerabilitate și hazard), găsim necesară definirea înainte de toate a terminologiei aferente. Definiția expunerii, conform Metodologiei de evaluare unitară a riscurilor și de integrare a evaluărilor de risc sectoriale (draftul 1) este: Expunerea este reprezentată de totalitatea oamenilor, proprietăţilor, sistemelor sau altor elemente prezente în zonele de hazard care pot suferi anumite pierderi. Expunerea are un caracter variabil în funcţie de momentul în care se petrece evenimentul, fapt care poate genera impact diferit. O altă definiție puternic acceptată la nivel mondial (fiind inclusă și în documentațiile specifice INSPIRE pentru zone cu riscuri naturale) este: Expunerea este reprezentată de oamenii, proprietățile, sistemele sau alte elemente prezente în zone de hazard, care fac astfel subiectul unei potențiale pierderi (UNISDR, 2009). Fig. 1. Principale concepte cu privire la modelul Zonelor de Risc Natural (adaptare după ECJRC, 2013)

3 2. Elemente expuse 2.1. Rețele rutiere de transport Pentru cuantificarea rețelelor rutiere de transport au fost disponibile datele specificate în tabelul 1. Nr. Tip date Autor Format Atribute An 1 Rețea rutieră OpenStreetMap GIS Vectorial (.shp tip linie) Nume, tip (ex: autostradă, drum principal, secundar), sens unic, pod, tunel, Statistici cu privire la nr. de km. de drum pe UAT ESRI Romania GIS Vectorial (.shp tip poligon) 3 Rețea rutieră ESRI Romania GIS Vectorial (.shp tip linie) 4 Statistici cu privire la traficul mediu zilnic anual pe sector de drum național CESTRIN Excel (.xls) viteză maximă admisă Tipuri de drum (autostradă, DN, DJ, DC, alte drumuri) în funcție și de material (asfalt, pietriș, pământ) Nume, tip (autostradă, DE, DN, DJ, DC, alte drumuri), indicativ Indicativ, limite sector (km), statistici pentru diferite tipuri de autocamioane și autovehicule, Total vehicule Tabelul 1. Date disponibile și utilizate pentru rețelele rutiere de transport Necunoscut (după 2010) Din păcate, în prezent setul de date geospațial oficial cu privire la rețelele rutiere de transport din România (având ca responsabil Ministerul Transporturilor, conform ghidului de implementare a Directivei INSPIRE în România) nu este disponibil, astfel încât utilizarea surselor din tabelul 1 nu prezintă garanția conformității. Cu toate acestea considerând inițiativa OpenStreetMap ca una serioasă, deși bazată pe voluntariat, putând furniza în orice moment date destul de sigure și actualizate. Una din problemele de care ne-am lovit în momentul calculului numărului de kilometri dintrun UAT constă în faptul că rezultatele obținute cu ajutorul sumarizării datelor OpenStreetMap nu pot fi direct comparabile cu cele deja sumarizate din datele ESRI România. Problema constă în faptul că datele OpenStreetMap conțin în cazul drumurilor importante digitizări duble (fiecare sens e desenat distinct), ceea ce rezultă într-o numărătoare dublă a segmentelor rutiere respective. Astfel, comparația între figurile 2-3 și 4-5 nu poate fi una directă, ci mai mult una referitoare la tendințe și puncte cu densități mari. Statisticile cu privire la traficul mediu zilnic anual pe sector de drum național sunt foarte utile, însă formatul non-gis al datelor nu permite reprezentarea geospațială; digitizarea manuală a fiecărui segment în parte (mai mult de 1000 segmente) este necesară, însă acest proces este unul de lungă durată.

4 Fig. 2. Harta numărului total de drumuri principale (autostrăzi, drumuri europene, naționale și județene) în fiecare UAT, conform datelor ESRI Romania, și zonele de hazard seismic determinate pe baza accelerației maxime din cele 5 scenarii selectate in etapa anterioara.

5 Fig. 3. Harta numărului total de drumuri principale (autostrăzi, drumuri europene, naționale și județene) în fiecare UAT, conform datelor postprocesate OpenStreetMap, și zonele de hazard seismic determinate pe baza accelerației maxime din cele 5 scenarii selectate in etapa anterioara

6 Fig. 4. Harta numărului total de drumuri (inclusiv drumuri locale) în fiecare UAT, conform datelor ESRI Romania, și zonele de hazard seismic determinate pe baza accelerației maxime din cele 5 scenarii selectate in etapa anterioara

7 Fig. 5. Harta numărului total de drumuri (inclusiv drumuri locale) în fiecare UAT, conform datelor post-procesate OpenStreetMap, și zonele de hazard seismic determinate pe baza accelerației maxime din cele 5 scenarii selectate in etapa anterioara

8 În vederea identificării și reprezentării drumurilor principale a fost utilizat următorul query pentru stratul roads din OpenStreetMap: ("ref" LIKE ('A%' ) OR "ref" LIKE ( 'DJ%' ) OR "ref" LIKE ( 'DN%' ) OR "type" IN ( 'motorway', 'motorway_link', 'primary', 'primary_link', 'secondary', 'secondary_link' ) ) AND "type" Not IN ( 'construction', 'pedestrian', 'raceway', 'rest_area', 'proposed' ) Fig. 6. Grafice reprezentând procentul km de drum rutier (conform datelor Institutului de Statistică și OpenStreetMap) expus la anumite valori de hazard seismic (conform zonelor din figurile anterioare), reprezentate prin intervale de accelerație maximă (PGA în cm/s 2 ). Fig. 7. Grafice reprezentând procentul km de drum rutier principal autostradă, drum european, drum național și județean (conform datelor Institutului de Statistică și OpenStreetMap) expus la anumite valori de hazard seismic (conform zonelor din figurile anterioare), reprezentate prin intervale de accelerație maximă (PGA în cm/s 2 ). Figurile 6 și 7 indică faptul că un procent însemnat de km de drum rutier (peste 60%) se află în zone expuse la valori de accelerație maximă (PGA) mai mari de 100 cm/s 2 ; peste 22% se află în zone cu accelerații maxime potențiale mai mari de 250 cm/s 2, ceea ce înseamnă un potențial de afectabilitate crescut.

9 2.2. Rețele feroviare de transport Pentru cuantificarea rețelelor feroviare de transport au fost disponibile datele specificate în tabelul 2. Dacă primele trei seturi de date au permis vizualizarea în GIS, ultimele două nu au avut coordonate geografice disponibile. Pentru a putea utiliza totuși și acestea date de mare interes a fost utilizată pentru podurile considerate a fi prioritare cu lungime > 50 metri o procedură de geolocație (pe baza localității și județului) și verificare (pe baza obstacolului străbătut) care a permis determinarea coordonatelor aproximative. Nr. Tip date Autor Format Atribute An 1 Căi ferate OpenStreetMap GIS Vectorial (.shp tip linie) Nume, tip (ex: cale ferată, linie tramvai, metrou) Statistici cu privire la nr. de km. de cale ferată pe UAT ESRI Romania GIS Vectorial (.shp tip poligon) 3 Căi ferate ESRI Romania GIS Vectorial (.shp tip linie) 4 Poduri și viaducte feroviare 5 Tuneluri feroviare Ministerul Transporturilor, Direcția Transport Feroviar Ministerul Transporturilor, Direcția Transport Feroviar Excel (.xls) Excel (.xls) Tip de cale ferată (magistrală, secundară, mocăniță) Lungime 2011 Linia, Județul, Localitate apropiată, poziția (km), obstacol străbătut, material construcție, fundație, lungime, tip linie, deschideri, indice stare tehnică, an construcție, rută ocolitoare, trenuri de pasageri/marfă pe interval orar/zi/an etc. Județ, Tip tunel, Material străbătut, Indice stare tehnică, An construcție, Posibilitate ocolire, Localizare (km), Dimensiuni, Nr. Trenuri pasageri/marfă pe zi etc. Tabelul 2. Date disponibile și utilizate pentru rețelele feroviare de transport Necunoscut (după 2010)

10 Fig. 8. Harta numărului total de căi ferate în fiecare UAT, conform datelor ESRI România, și zonele de hazard seismic determinate pe baza accelerației maxime din cele 5 scenarii selectate (interval mediu de recurenta 1000 ani)

11 Fig. 9. Harta numărului total de căi ferate în fiecare UAT, conform datelor ESRI România, și traseul căilor ferate încă în funcțiune, conform datelor OpenStreetMap

12 Fig. 10. Harta traseului căilor ferate (conform datelor OpenStreetMap și ESRI) și a podurilor de cale ferată cu lungime > 50 metri, reprezentate în funcție de lungimea lor (conform datelor Ministerului Transporturilor)

13 Fig. 11. Harta traseului căilor ferate (conform datelor OpenStreetMap și ESRI) și a podurilor de cale ferată cu lungime > 50 metri, reprezentate în funcție de anul lor de construcție (conform datelor Ministerului Transporturilor)

14 Fig. 12. Harta traseului căilor ferate (conform datelor OpenStreetMap și ESRI) și a podurilor de cale ferată cu lungime > 50 metri, reprezentate în funcție de indicele stării lor tehnice (conform datelor Ministerului Transporturilor)

15 Fig. 13. Harta traseului căilor ferate (conform datelor OpenStreetMap și ESRI) și a podurilor de cale ferată cu lungime > 50 metri, reprezentate în funcție de numărul mediu de trenuri de persoane care traversează zilnic (conform datelor Ministerului Transporturilor)

16 Fig. 14. Harta traseului căilor ferate (conform datelor OpenStreetMap și ESRI) și a podurilor de cale ferată cu lungime > 50 metri, reprezentate în funcție de numărul mediu de trenuri de marfă care traversează zilnic (conform datelor Ministerului Transporturilor)

17 În vederea identificării și reprezentării căilor ferate funcționale, excluzând de asemenea și căile de rulare pentru tramvaie și metrou, a fost utilizat următorul query pentru stratul railways din OpenStreetMap: "type" NOT IN ('abandoned', 'construction', 'disused', 'funicular', 'light_rail', 'miniature', 'preserved', 'proposed', 'razed', 'subway', 'tram') Fig. 15. Grafic reprezentând procentul km de căi ferate (conform datelor ESRI România) expus la anumite valori de hazard seismic (conform zonelor din figurile anterioare), reprezentate prin intervale de accelerație maximă (PGA în cm/s 2 ). Acest raport reprezinta volumul elementelor expuse riscului seismic din cadrul retelelor de transport cunoscute la acest moment. Datele care lipsesc si vor fi primite ulterior se vor analiza in raportarile urmatoare. 2.3 Cladiri din beton armat Hartile de expunere a cladirilor din beton armat de pe teritoriul Romaniei au fost realizate de UTCB, pe baza datelor oficiale furnizate de Institutul National de Statistica. Datele au fost colectate la Recensamantul din 2011, si au fost furnizate la nivel de UAT, avand informatii despre numarul cladirilor din beton armat in functie de inaltime si an de constructie. Tipologiile structurale din legendele hartilor de mai jos au urmatoarea forma: XX_YY_ZZ, unde XX reprezinta materialul de constructie: RC = Reinforced Concrete (cladiri din beton armat) YY reprezinta perioada de constructie, si poate fi PC (PreCode - pana la 1963), LC (LowCode - intre 1963 si 1977), MC (MediumCode - intre 1978 si 1991) sau HC (HighCode - dupa 1991) ZZ reprezinta inaltimea cladirii, si poate fi LR (LowRise: parter - doua etaje), MR (MediumRise: 3-5 etaje) sau HR (HighRise - 6 etaje sau mai mult).

18 Fig. 16. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_PC_LR Fig. 17. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_PC_MR

19 Fig. 18. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_PC_HR Fig. 19. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_LC_LR

20 Fig. 20. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_LC_MR Fig. 21. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_LC_HR

21 Fig. 22. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_MC_LR Fig. 23. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_MC_MR

22 Fig. 24. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_MC_HR Fig. 25. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_HC_LR

23 Fig. 26. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_HC_MR Fig. 27. Distribuția în funcție de numărul de clădiri a tipologiei structurale RC_HC_HR

24 Fig. 28. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_PC_LR Fig. 29. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_PC_MR

25 Fig. 30. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_PC_HR Fig. 31. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_LC_LR

26 Fig. 32. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_LC_MR Fig. 33. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_LC_HR

27 Fig. 34. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_MC_LR Fig. 35. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_MC_MR

28 Fig. 36. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_MC_HR Fig. 37. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_HC_LR

29 Fig. 38. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_HC_MR Fig. 39. Distribuția în funcție de numărul de locuințe a tipologiei structurale RC_HC_HR

30 Fig. 40. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_PC_LR Fig. 41. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_PC_MR

31 Fig. 42. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_PC_HR Fig. 43. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_LC_LR

32 Fig. 44. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_LC_MR Fig. 45. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_LC_HR

33 Fig. 46. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_MC_LR Fig. 47. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_MC_MR

34 Fig. 48. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_MC_HR Fig. 49. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_HC_LR

35 Fig. 50. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_HC_MR Fig. 51. Distribuția în funcție de numărul de locuitori a tipologiei structurale RC_HC_HR

36 Fig. 52. Distribuția pe județe a venitului mediu și a numărului de întreprinderi active Fig. 53. Distribuția pe județe a numărului de doctori la 1000 locuitori și a numărului de paturi de spital la 1000 locuitori

37 Acest raport reprezinta volumul elementelor expuse riscului seismic cunoscute la acest moment. Datele care lipsesc si vor fi primite ulterior se vor analiza in raportarile urmatoare. Referințe ECJRC European Commission Joint Research Centre (2013). D2.8.III.12 Data Specification on Natural Risk Zones Technical Guidelines UNISDR (2009). Terminology on Risk Disaster Reduction

EUROPEAN UNION

EUROPEAN UNION Lucrări de reabilitare pentru poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată - Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi Încadrarea proiectului în Programului Operaţional Sectorial Transporturi Axa prioritară

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2018) 274 final ANNEX 1 ANEXĂ la Propunerea de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modif

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2018) 274 final ANNEX 1 ANEXĂ la Propunerea de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modif COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 17.5.2018 COM(2018) 274 final ANNEX 1 ANEXĂ la Propunerea de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2008/96/CE privind gestionarea siguranței

Mai mult

PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant Parlamentul României adoptă prezenta lege.

PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant Parlamentul României adoptă prezenta lege. PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant Parlamentul României adoptă prezenta lege. CAPITOLUL I Dispoziţii generale SECŢIUNEA 1 Obiectul

Mai mult

Parlamentul României - Lege nr. 121/2019 din 03 iulie 2019 Legea nr. 121/2019 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant În vigoare de la 26

Parlamentul României - Lege nr. 121/2019 din 03 iulie 2019 Legea nr. 121/2019 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant În vigoare de la 26 Parlamentul României - Lege nr. 121/2019 din 03 iulie 2019 Legea nr. 121/2019 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant În vigoare de la 26 iulie 2019 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I

Mai mult

PARLAMENTUL ROMÂNIEI SENATUL CAMERA DEPUTAȚILOR LEGE privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant Parlamentul României adoptă prezenta lege. CA

PARLAMENTUL ROMÂNIEI SENATUL CAMERA DEPUTAȚILOR LEGE privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant Parlamentul României adoptă prezenta lege. CA PARLAMENTUL ROMÂNIEI SENATUL CAMERA DEPUTAȚILOR LEGE privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant Parlamentul României adoptă prezenta lege. CAPITOLUL I Dispoziţii generale SECȚIUNEA 1 Obiectul

Mai mult

ROMÂNIA

ROMÂNIA CONSIL ROMÂNIA JUDEŢUL MUREŞ CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT HOTĂRÂREA NR. din 29 februarie 2012 privind aprobarea colaborării dintre Consiliul Judeţean Mureş şi Administraţia Bazinală de Apă Mureş Consiliul

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Craiova- Dro

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Craiova- Dro NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Craiova- Drobeta-Turnu Severin (Autostrada Sudului) Secţiunea a

Mai mult

Activitatea 4.4. Studii detaliate cu privire la reprezentarea zonelor inundabile din avalul barajelor de test Barajul Rapa Albastra Barlad scen

Activitatea 4.4. Studii detaliate cu privire la reprezentarea zonelor inundabile din avalul barajelor de test Barajul Rapa Albastra Barlad scen Activitatea 4.4. Studii detaliate cu privire la reprezentarea zonelor inundabile din avalul barajelor de test 4.4.1. Barajul Rapa Albastra Barlad scenariu de rupere totala Preambul Dezvoltarea intensivă

Mai mult

HOTĂRÂREA NR

HOTĂRÂREA NR HOTĂRÂREA NR. 74 din 18 iunie 2015 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei Reabilitarea sistem rutier pe DJ 154E Jabenița - Adrian-Gurghiu

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Tramvaiul mijloc de transport durabil in cadrul sistemului de trasportul urban Studiu de caz: Municipiul Arad Ș. l. univ. dr. ing. Gabriela MITRAN Conf. univ. dr. ing. Sorin ILIE Railway PRO Technology

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation DISPOZITIVE PENTRU REDUCEREA ZGOMOTULUI PRODUS DE TRAFICUL RUTIER ȘI FEROVIAR PANOURI FONOIZOLANTE DIN ELEMENTE DURISOL 1 Zgomotul urban este un factor poluant, care afectează o mare parte din locuitorii

Mai mult

ROMÂNIA Anexa nr

ROMÂNIA Anexa nr ROMÂNIA JUDEŢUL MUREŞ CONSILIUL JUDEŢEAN Anexa nr. 5 TARIFE pentru autorizarea transporturilor rutiere pe drumurile judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean Mureş, efectuate cu vehicule rutiere

Mai mult

ROMÂNIA Anexa nr

ROMÂNIA Anexa nr ROMÂNIA Anexa nr. 6 JUDEŢUL MUREŞ CONSILIUL JUDEŢEAN TAXE pentru autorizarea transporturilor rutiere pe drumurile judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean Mureş, efectuate cu vehicule rutiere

Mai mult

SC Cepstra Grup SRL este o societate comerciala specializata in consultanta de mediu cu lucrari in domeniu pentru zeci de obiective economice importan

SC Cepstra Grup SRL este o societate comerciala specializata in consultanta de mediu cu lucrari in domeniu pentru zeci de obiective economice importan Elaborarea hărţilor strategice de zgomot şi planurilor de acţiune, pentru căile ferate principale cu un trafic mai mare de 30.000 treceri de trenuri/an f) strategice de zgomot si prezentate potrivit prevederilor

Mai mult

ROMÂNIA JUDEŢUL ALBA CONSILIUL JUDEŢEAN PREŞEDINTE PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea predării temporare în administrarea Consiliul Local al Comune

ROMÂNIA JUDEŢUL ALBA CONSILIUL JUDEŢEAN PREŞEDINTE PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea predării temporare în administrarea Consiliul Local al Comune ROMÂNIA JUDEŢUL ALBA CONSILIUL JUDEŢEAN PREŞEDINTE PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea predării temporare în administrarea Consiliul Local al Comunei Doștat, a tronsonului din drumul județean DJ 141D:

Mai mult

Specialitatea: URBANISM ŞI AMENAJAREA TERITORIULUI

Specialitatea: URBANISM ŞI AMENAJAREA TERITORIULUI UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI FACULTATEA URBANISM ŞI ARHITECTURĂ Importanța specialiştilor în domeniul Amenajării Teritoriului şi Urbanismului Contact: Or. Chişinău, b-dul Dacia 39, Tel/fax: 022-77-44-11

Mai mult

Recomandarea Comisiei din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea armonizată a Sistemului european de management al traficului feroviar

Recomandarea Comisiei din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea armonizată a Sistemului european de management al traficului feroviar 19.7.2018 RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 253/1 I (Rezoluții, recomandări și avize) RECOMANDĂRI COMISIA EUROPEANĂ RECOMANDAREA COMISIEI din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea

Mai mult

Microsoft Word - ANEXA 1 tabel date intrare Baia Mare 27 nov doc

Microsoft Word - ANEXA 1 tabel date intrare Baia Mare 27 nov doc Anexa 1: Rezumat cu privire la datele de intrare necesare în procesul de cartare strategică de zgomot Descriere / Parametrul care se verifică Evaluare generală Sursele de zgomot și suprafața cartată Granița

Mai mult

Microsoft Word - daRAPORT 123 Aeroport Oradea.doc

Microsoft Word - daRAPORT 123 Aeroport Oradea.doc HARTA STRATEGICĂ DE ZGOMOT AEROPORTUL INTERNAȚIONAL ORADEA Beneficiar: R.A. AEROPORTUL ORADEA Consultant: SC ENVIRO CONSULT SRL Inginer Lazarovici Bogdan Inginer Tache George Data: Octombrie 2018 1 CUPRINS

Mai mult

DECIZIA DELEGATĂ (UE) 2017/ A COMISIEI - din 4 septembrie de înlocuire a anexei VII la Directiva 2012/ 34/ UE a Parlam

DECIZIA  DELEGATĂ  (UE)  2017/ A COMISIEI  -  din  4  septembrie de  înlocuire  a anexei VII  la  Directiva  2012/  34/  UE  a Parlam 14.11.2017 L 295/69 DECIZIA DELEGATĂ (UE) 2017/2075 A COMISIEI din 4 septembrie 2017 de înlocuire a anexei VII la Directiva 2012/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind instituirea spațiului

Mai mult

Elaborarea și actualizarea unui PAED

Elaborarea și actualizarea unui PAED Elaborarea și actualizarea unui PAEDC (componenta climatică) Atelier de lucru Sesiunea II 25 septembrie 2018 Piatra Neamț Florin Andronescu, Laurențiu Miheț Agenția Locală a Energiei Alba Atelierele de

Mai mult

utcb

utcb TRANSPORTURILE EFECTE NEGATIVE emisii de gaze care determina: formarea ploilor acide, efectul de sera si formarea ozonului la nivelul solului; emisii de pulberi si praf; zgomot si vibratii; accidente;

Mai mult

CONSILIUL JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului cadru pentru avizul şi acordul de execuţie a lucrărilor în zona drumurilor judeţene

CONSILIUL JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului cadru pentru avizul şi acordul de execuţie a lucrărilor în zona drumurilor judeţene HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului cadru pentru avizul şi acordul de execuţie a lucrărilor în zona drumurilor judeţene Consiliul Judeţean Dâmboviţa: Analizând proiectul de hotărâre privind aprobarea

Mai mult

CONSILIUL NAŢIONAL DE SUPRAVEGHERE DIN DOMENIUL FEROVIAR Tel: ( 021) Fax (021)

CONSILIUL NAŢIONAL DE SUPRAVEGHERE DIN DOMENIUL FEROVIAR Tel: ( 021) Fax (021) CONSILIUL NAŢIONAL DE SUPRAVEGHERE DIN DOMENIUL FEROVIAR Tel: ( 021) 405 44 50 Fax (021) 405 44 47 E-mail: consiliul.feroviar@consiliulconcurentei.ro; Web: www.consiliulferoviar.ro 1 CUPRINS ROLUL CONSILIULUI

Mai mult

Microsoft Word - FORMULARE alegere discipline OPTIONALE _2_.doc

Microsoft Word - FORMULARE alegere discipline OPTIONALE _2_.doc alegere discipline opńionale pentru anul univ. 2009/2010 Specializarea CFDP * Drumuri * Căi ferate Drumuri 1 Drumuri 1 Căi ferate 1 Căi ferate 1 Poduri metalice 1 Poduri metalice 1 Poduri masive 1 Poduri

Mai mult

Anexa 5 Craiova parcuri 2009

Anexa 5 Craiova parcuri 2009 ROMANIA Pagina 1 Anexa: Nivelurile de zgomot pentru Zonele linistite - Municipiul Craiova In continuare sunt prezentare hartile de zgomot pentru zonele linistite - cele 4 parcuri administrate de Primaria

Mai mult

Programul Operaţional Regional Axa prioritară 4 Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local Domeniul de intervenţie

Programul Operaţional Regional Axa prioritară 4 Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local  Domeniul de intervenţie Stadiul implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest Alocare regional (FEDR) Contracte de finantare semnate Finantare nerambursabila solicitata prin contractele

Mai mult

1.Brosura Scanare3D_RO

1.Brosura Scanare3D_RO 1 MELNY TOPO GRUP MELNY SRL este una din cele mai mari firme de topografie din Romania oferind o gama larga de servicii atat in Romania cat si in strainatate, de la topografie inginereasca si cadastru,

Mai mult

Situatie proiecte depuse - POIM- Axele prioritare 1 si 2 POIM/160/2/5/Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de tr

Situatie proiecte depuse - POIM- Axele prioritare 1 si 2 POIM/160/2/5/Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de tr 31.07.2018 Situatie proiecte depuse - POIM- Axele prioritare 1 si 2 POIM/160/2/5/Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra

Mai mult

Microsoft Word NF adendum contract activitate 2013.doc

Microsoft Word NF adendum contract activitate 2013.doc NOTĂ DE FUNDAMENTARE 1. Titlul proiectului de act normativ Hotărâre privind aprobarea Actului Adiţional pe anul 2013 la Contractul de activitate a Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R. - S.A. pentru

Mai mult

CĂTRE: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului Direcția Urbanism - Serviciul Urbanism Arhitect Șef al Mu

CĂTRE: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului Direcția Urbanism - Serviciul Urbanism Arhitect Șef al Mu CĂTRE: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului Direcția Urbanism - Serviciul Urbanism Arhitect Șef al Municipiului București ADRESA: Bulevardul Regina Elisabeta

Mai mult

Transp.de pasageri si marfuri pe moduri de transp, in anul 2018.pdf

Transp.de pasageri si marfuri pe moduri de transp, in anul 2018.pdf ROMÂNIA INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ TRANSPORTUL DE PASAGERI ŞI MĂRFURI PE MODURI DE TRANSPORT, ÎN ANUL 2018 MARTIE 2019 CUPRINS Pagina Notă metodologică... 7 Transportul de pasageri şi mărfuri pe

Mai mult

Microsoft Word - Decizie tarife de acces pe proprietatea publica

Microsoft Word - Decizie tarife de acces pe proprietatea publica Autor Persoană de contact Cod document ANCOM Roxana Cîrjan 2018/08/01/RO Data publicării iniţiale 19 iulie 2018 Data ultimei modificări - Data încheierii procesului de consultare publică 20 august 2018

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Bucuresti_Calea Victoriei [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - Bucuresti_Calea Victoriei  [Read-Only] Pret: 8.262.800 EUR Nu se aplica TVA Adresa: Calea Victoriei, Nr.155, Bl.D1 Anul constructiei 1993 Regim de inaltime S+P+MZ+1E din S+P+8E Suprafata construita totala (mp) 5442,73 Suprafata utila (mp) 3821,46

Mai mult

CL2009R0976RO bi_cp 1..1

CL2009R0976RO bi_cp 1..1 2009R0976 RO 31.12.2014 002.001 1 Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său. B REGULAMENTUL (CE) NR. 976/2009 AL COMISIEI

Mai mult

ROMÂNIA JUDEŢUL GALAŢI MUNICIPIUL GALAŢI CONSILIUL LOCAL H O T Ă R Â R E A nr. 256 din pentru modificarea H.C.L. nr. 38/ privind

ROMÂNIA JUDEŢUL GALAŢI MUNICIPIUL GALAŢI CONSILIUL LOCAL H O T Ă R Â R E A nr. 256 din pentru modificarea H.C.L. nr. 38/ privind ROMÂNIA JUDEŢUL GALAŢI MUNICIPIUL GALAŢI CONSILIUL LOCAL H O T Ă R Â R E A nr. 256 din 30.05.2019 pentru modificarea H.C.L. nr. 38/02.02.2016 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul

Mai mult

TRANSPORTURI RUTIERE DE MARFURI

TRANSPORTURI RUTIERE DE MARFURI TRANSPORTURI RUTIERE DE MARFURI SUMAR EXECUTIV Pentru analiza curenta au fost agregate datele a 34.619 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2017 si care au generat o cifra de afaceri

Mai mult

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 22.3.2019 A8-0204/165 165 Articolul 2 alineatul 1 punctul 1 b (nou) Articolul 1 alineatul 2 Textul în vigoare 2. În cazul transporturilor dinspre un stat membru către o țară terță și invers, prezentul

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea amplasamentului şi a declanşării procedurii de expropri

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea amplasamentului şi a declanşării procedurii de expropri NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea amplasamentului şi a declanşării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie

Mai mult

Analiza impactului antreprenoriatului instituţional în gestionarea durabilă a pădurilor în România prin instrumente socio-economice şi de teledetecţie

Analiza impactului antreprenoriatului instituţional în gestionarea durabilă a pădurilor în România prin instrumente socio-economice şi de teledetecţie Analiza impactului antreprenoriatului instituţional în gestionarea durabilă a pădurilor în România prin instrumente socio-economice şi de teledetecţie (INFORMA) Contract PN-II-RU-TE-2012-3-0304, nr. 32/29.04.2013

Mai mult

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/ AL COMISIEI - din 16 mai de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 321/ 20

REGULAMENTUL  DE  PUNERE  ÎN  APLICARE  (UE)  2019/ AL  COMISIEI  -  din  16  mai de  modificare  a Regulamentelor  (UE)  nr. 321/  20 L 139 I/108 27.5.2019 REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/776 AL COMISIEI din 16 mai 2019 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 321/2013, (UE) nr. 1299/2014, (UE) nr. 1301/2014, (UE) nr. 1302/2014,

Mai mult

R O M Â N I A JUDEŢUL NEAMŢ MUNICIPIUL ROMAN CONSILIUL LOCAL HOTĂRÂRE DE APROBARE A DOCUMENTAŢIEI TEHNICO-ECONOMICE ŞI A INDICATORILOR TEHNICO- ECONOM

R O M Â N I A JUDEŢUL NEAMŢ MUNICIPIUL ROMAN CONSILIUL LOCAL HOTĂRÂRE DE APROBARE A DOCUMENTAŢIEI TEHNICO-ECONOMICE ŞI A INDICATORILOR TEHNICO- ECONOM R O M Â N I A JUDEŢUL NEAMŢ MUNICIPIUL ROMAN CONSILIUL LOCAL HOTĂRÂRE DE APROBARE A DOCUMENTAŢIEI TEHNICO-ECONOMICE ŞI A INDICATORILOR TEHNICO- ECONOMICI, A PROIECTULUI ŞI A CHELTUIELILOR CE VOR FI EFECTUATE

Mai mult

Registrul Agricol Național

Registrul Agricol Național Registrul Agricol Național (RAN) Prezentarea sistemului Agenda Obiectiv sistem Beneficiarii și categoriile de utilizatori Prezentare succintă a sistemului Componentele și capabilitățile sistemului Obiectiv

Mai mult

\ PUNCTUL NR. 13 CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI HOTARÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru consolidarea imobilului

\ PUNCTUL NR. 13 CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI HOTARÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru consolidarea imobilului \ PUNCTUL NR. 13 CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI HOTARÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru consolidarea imobilului situat În B-dul Dacia nr. 85, sector 2 Având În vedere

Mai mult

Anexa 2

Anexa 2 Anexa 2 Programul de Acţiuni Prioritare pentru perioada 2014-2020 de implementare a Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2014-2020 Obiective strategice: 1. Îmbunătăţirea măsurilor de siguranţă

Mai mult

Notă fundamentare

Notă fundamentare Hotărâre 205 2018-04-04 Guvernul României pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.327/2005 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii Varianta de ocolire a municipiului

Mai mult

Stadiu POR [1]

Stadiu POR [1] Informare privind proiectele depuse la în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 Situaţie valabilă la data de 19 August 2019 Programul Operaţional Regional 2014-2020 Programul Operațional Regional

Mai mult

Calendar lansari POR_web

Calendar lansari POR_web Programul Operaţional Regional 2014-2020 Calendarul estimat al lansărilor în cadrul programului (perioadele sunt estimate, urmand a fi revizuite în funcție de indeplinirea condițiilor pentru lansarea apelurilor)

Mai mult

Claudiu Sorin DRAGOMIR R E Z U M AT ARTeMIS s-au efectuat pentru determinarea Cuvinte cheie: seismic 1. Introducere cu diferite forme neregulate în pl

Claudiu Sorin DRAGOMIR R E Z U M AT ARTeMIS s-au efectuat pentru determinarea Cuvinte cheie: seismic 1. Introducere cu diferite forme neregulate în pl Claudiu Sorin DRAGOMIR R E Z U M AT ARTeMIS s-au efectuat pentru determinarea Cuvinte cheie: seismic 1. Introducere cu diferite forme neregulate în plan care au suferit Fig. 1. ABSTRACT New results are

Mai mult

JUDEŢUL DÂMBOVIŢA MUNICIPIUL TÂRGOVIŞTE NR. 1641/ BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2014 ŞI

JUDEŢUL DÂMBOVIŢA MUNICIPIUL TÂRGOVIŞTE NR. 1641/ BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2014 ŞI JUDEŢUL DÂMBOVIŢA MUNICIPIUL TÂRGOVIŞTE NR. 1641/20.01.2014 BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2014 ŞI ESTIMĂRI PENTRU ANII 2015-2017 PROIECT TOTAL CHELTUIELI

Mai mult

Cititi stirile din constructii si imobiliare pe Normele tehnice privind amplasarea lucrărilor edilitare, a stâlpilor pentru inst

Cititi stirile din constructii si imobiliare pe   Normele tehnice privind amplasarea lucrărilor edilitare, a stâlpilor pentru inst Cititi stirile din constructii si imobiliare pe www.arenaconstruct.ro Normele tehnice privind amplasarea lucrărilor edilitare, a stâlpilor pentru instalații și a pomilor în localitățile urbane și rurale

Mai mult

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV HOTĂRÂRE privind stabilirea cuantumului amenzilor contravenţionale pentru acele fapte care constituie contravenţii, s

ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV HOTĂRÂRE privind stabilirea cuantumului amenzilor contravenţionale pentru acele fapte care constituie contravenţii, s ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN ILFOV HOTĂRÂRE privind stabilirea cuantumului amenzilor contravenţionale pentru acele fapte care constituie contravenţii, săvârşite pe drumurile publice aflate în administrarea

Mai mult

R O M Â N I A

R O M Â N I A ROMÂNIA JUDEŢUL MUREŞ CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT HOTĂRÂREA NR. din 31 ianuarie 2012 privind aprobarea documentaţiei tehnice şi a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei Extindere şi copertină faţadă

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1. Titlul proiectului de act normativ Hotărâre a Guvernului privind transmiterea unor imobile proprietate publică a statului din administrarea Ministerului Educaţiei Naț

Mai mult

ROMÂNIA JUDEŢUL ILFOV CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rectificarea bugetului local al judeţului ILFOV pe anul 2011 Consiliul Judeţean I

ROMÂNIA JUDEŢUL ILFOV CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rectificarea bugetului local al judeţului ILFOV pe anul 2011 Consiliul Judeţean I ROMÂNIA JUDEŢUL ILFOV CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rectificarea bugetului local al judeţului ILFOV pe anul 2011 Consiliul Judeţean Ilfov; Având în vedere: - Expunerea de motive a Preşedintelui

Mai mult

proposal Directive T4.3 tractors

proposal Directive T4.3 tractors RO F1 71 PE T4.3 TRACTOARE RO RO COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE Proiect de Bruxelles, 23.06.2009. DIRECTIVĂ../ /CE A COMISIEI din [ ] de modificare, în scopul adaptării dispozițiilor lor tehnice, a Directivelor

Mai mult

Microsoft Word - Fisa DRS - ROMANA.docx

Microsoft Word - Fisa DRS - ROMANA.docx DRS-1100 PRO Dispozitiv inteligent pentru înregistrarea evenimentelor rutiere DRS-1100 PRO este un echipament inteligent destinat înregistrării video a traseului parcurs de autovehiculul pe care este montat.

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Programul Operational Regional 2007-2013 in regiunea Bucuresti-Ilfov Institutie neguvernamentala, non profit de utilitate publica, cu personalitate juridica, care functioneaza in baza Legii 315/2004 Organism

Mai mult

CARS&CARGO Shaping Transport Collaboration Case study

CARS&CARGO Shaping Transport Collaboration Case study CARS&CARGO Bursa de transporturi Teleroute susține dezvoltarea rapidă a companiei Cars&Cargo prin construirea unei rețele și reducerea numărului de curse goale BOB SNIJDER DIRECTORUL COMPANIEI CARS&CARGO

Mai mult

ST Izolator suport de 35 kV pentru stații de transformare

ST Izolator suport de 35 kV pentru stații de transformare Izolator suport de 35 kv stații de Pagina: 1 / 9 IZOLATOR SUPORT DE 35 KV PENTRU STAȚII DE TRANSFORMARE Prezenta specificație tehnică s-a întocmit de către: Departament Strategie și Tehnologie Rețea Electricitate

Mai mult

Microsoft Word - memoriu aviz de initiere 1 iunie

Microsoft Word - memoriu aviz de initiere 1 iunie FOAIE DE CAPĂT DENUMIRE PROIECT: PLAN URBANISTIC ZONAL DEZVOLTARE ZONĂ MIXTĂ: LOCUIRE, COMERȚ, SERVICII ȘI BIROURI NR. PROIECT: 17 / 2017; AMPLASAMENT: Timișoara, Splaiul Peneș Curcanul, nr. 6, jud. Timiș,C.F.

Mai mult

Microsoft Word - 6.doc

Microsoft Word - 6.doc CONSIDERATIONS CONCERNING DATA REPREZENTATION IN GEOGRAPHICAL INFORMATIONS SYSTEMS CONSIDERAŢII PRIVIND REPREZENTAREA DATELOR ÎN SISTEMELE INFORMATICE GEOGRAFICE Liliana DOBRICĂ Leonard DOBRICĂ Department

Mai mult

Microsoft Word - 5 C - MEDIU

Microsoft Word - 5 C - MEDIU S.C. EDIM CONSULTING S.R.L. Roman, str. Smirodava 46/5, J27/1310/2006 ; R19186770/2006 Tel/fax: :0233 / 738038, Faza : Mediu Proiect de planificare strategica Comuna ION CREANGA Judetul NEAMT BENEFICIAR

Mai mult

LIST OF CONTRACTED PROJECTS - LARGE INFRASTRUCTURE OPERATIONAL PROGRAM cut-off- date LEI Nr. Priority Axis / Investment Priority / Specific

LIST OF CONTRACTED PROJECTS - LARGE INFRASTRUCTURE OPERATIONAL PROGRAM cut-off- date LEI Nr. Priority Axis / Investment Priority / Specific LIST OF CONTRACTED PROJECTS - LARGE INFRASTRUCTURE OPERATIONAL PROGRAM cut-off- date 31.01.2018 LEI Nr. Priority Axis / Investment Priority / Specific Objective Project title cod SMIS Beneficiary name

Mai mult

TITLU

TITLU Prezentare proiecte de infrastructură rutiera finanţate din FC CNADNR SA POST/2011/1/1/005 Constructia autostrazii Nadlac - Arad Data semnare Contract de finantare Data semnare contract de lucrari Proiectare

Mai mult

RLU aferent PUZ torontal

RLU aferent PUZ torontal PLAN URBANISTIC ZONAL Construcții industriale nepoluante, depozitare, servicii comert si birouri aferente Extravilan Timişoara, calea Torontalului DN 6 km 564+500 stg. CF 407514 Timişoara, nr. cad. A743/3/3

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation S.A. 12 iunie 2019 1 C.N.A.I.R. S.A. Este o companie de interes strategic național care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Are ca responsabilități: administrarea, exploatarea, întreținerea,

Mai mult

Microsoft Word - RAPORT 123 Arad 20 dec completat.doc

Microsoft Word - RAPORT 123 Arad 20 dec completat.doc HARTA STRATEGICĂ DE ZGOMOT A MUNICIPIULUI ARAD Beneficiar: MUNICIPIUL ARAD Consultant: SC ENVIRO CONSULT SRL Data: decembrie 2018 1 CUPRINS RAPORT... 3 privind datele utilizate în procesul de cartare a

Mai mult

Microsoft Word - 5 CUPRINS ED 2018.doc

Microsoft Word - 5 CUPRINS ED 2018.doc CUPRINS Notă metodologică generală XVII Capitolul 1. Locul judeţului Suceava în economia natională 1 1.1. Locul judeţului Suceava în economia naţională 2 Capitolul 2. Geografie, meteorologie şi organizare

Mai mult

CONSILIUL JUDEJEAN DAMBOVITA HOTARARE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la unele obiective de interes judefean afectate de calamitaji

CONSILIUL JUDEJEAN DAMBOVITA HOTARARE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la unele obiective de interes judefean afectate de calamitaji CONSILIUL JUDEJEAN DAMBOVITA HOTARARE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la unele obiective de interes judefean afectate de calamitaji in anul 2014 Consiliul Judefean Dambovita; Analizand

Mai mult

1

1 ANEXA 22: COSTURI NECESARE PENTRU IMPLEMENTAREA STRATEGIEI PRIVIND DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII FEROVIARE Referinţe: Capitolul 10 Implementarea strategiei de dezvoltare a Paragraful 10.1 Acţiuni strategice

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INTERCONECTAREA REȚELEI FEROVIARE cu REȚEAUA de TRAMVAI SISTEM TRAMTRENTIMISOARA (TTT) în ASOCIAȚIA de DEZVOLTARE POLUL de CREȘTERE TIMIȘOARA (Viziune asupra reintroducerii transportului public pe șine

Mai mult

PROIECT HOTĂRÂREA NR. din 2018 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice și a indicatorilor tehnicoeconomici ai investiției Construcție buncăr

PROIECT HOTĂRÂREA NR. din 2018 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice și a indicatorilor tehnicoeconomici ai investiției Construcție buncăr PROIECT HOTĂRÂREA NR. din 2018 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice și a indicatorilor tehnicoeconomici ai investiției Construcție buncăr și spații conexe Laborator Radioterapie, în Tîrgu

Mai mult

Analiza de opțiuni pentru coridorul de autostradă Est Vest Moldova - Transilvania Decembrie 2018 Cuprins 1. Scop Metoda Opțiunile anal

Analiza de opțiuni pentru coridorul de autostradă Est Vest Moldova - Transilvania Decembrie 2018 Cuprins 1. Scop Metoda Opțiunile anal Analiza de opțiuni pentru coridorul de autostradă Est Vest Moldova - Transilvania Decembrie 2018 Cuprins 1. Scop... 3 2. Metoda... 4 3. Opțiunile analizate... 5 4. Studiul de trafic... 6 4.1 Situația existentă...

Mai mult

COMPARAŢIA VÂNZĂRILOR PENTRU CLĂDIRI

COMPARAŢIA  VÂNZĂRILOR  PENTRU CLĂDIRI COMPARAŢIA VÂNZĂRILOR PENTRU CLĂDIRI COMPARAŢIA VÂNZĂRILOR PENTRU CLĂDIRI Oferta şi cererea pieţei sunt constituite de vânzători şi cumpărători, iar dacă cererea pentru o proprietate este mare, preţurile

Mai mult

Template

Template NOUTĂTI ÎN PROCEDURA AVIZĂRII PENTRU APROBAREA DOCUMENTAŢIILOR DE URBANISM ŞI OBŢINEREA AUTORIZAŢIILOR DE CONSTRUIRE Autori: Mădălina Fildan, Senior Associate PeliFilip și Aura Condrea, Associate PeliFilip

Mai mult

Programul Operațional Infrastructură Mare

Programul Operațional Infrastructură Mare Monica TĂNASE, consilier, Ministerul Fondurilor Europene ARAD, 29 Octombrie 2015 1 Alocare financiară, inclusiv rezerva de performanță 9,4 mld. euro, din care: 2.483.527.507 FEDR 6.934.996.977 Fond Coeziune

Mai mult

ROMANIA

ROMANIA ROMÂNIA JUDEŢUL BUZĂU MUNICIPIUL BUZĂU CONSILIUL LOCAL H O T Ă R Â R E privind aprobarea Studiului de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-econimici ai obiectivului de investiții Reabilitarea, modernizarea

Mai mult

STADIUL LANSĂRII APELURILOR DE PROIECTE IN CADRUL POR LA NIVELUL REGIUNII NORD-EST - 7 mai P.I Perioada depunere Prioritatea Alocare

STADIUL LANSĂRII APELURILOR DE PROIECTE IN CADRUL POR LA NIVELUL REGIUNII NORD-EST - 7 mai P.I Perioada depunere Prioritatea Alocare STADIUL LANSĂRII APELURILOR DE PROIECTE IN CADRUL POR 2014-2020 LA NIVELUL REGIUNII NORD-EST - 7 mai 2018-6.1 16.05.2016 16.11.2016 Apel 2 06.01.2017-13.07.2017 3.1 A 16.05.2016 16.11.2016 Apel 2 28.08.2017

Mai mult

Calendarul de lansare al apelurilor de proiecte POR _actualizat [1]

Calendarul de lansare al apelurilor de proiecte POR _actualizat [1] Calendarul estimat al lansărilor în cadrul Programului Operational Regional la 15.11.2016 (perioadele sunt estimate, urmand a fi revizuite în funcție de îndeplinirea condițiilor pentru lansarea apelurilor)

Mai mult

R O M A N I A

R O M A N I A R O M Â N I A JUDEŢUL VASLUI CONSILIUL JUDEŢEAN H O T Ă R Â R E A Nr.96/2007 privind aprobarea asocierii între judeţul Vaslui şi judeţul Bacău pentru realizarea proiectului Reabilitare şi modernizare drum

Mai mult

MEMORIU DE SPECIALITATE 1. DATE GENERALE 1.1. Date de recunoastere a documentatiei: Denumire investitie: CONSTRUIRE 2 IMOBILE DE LOCUINTE COLECTIVE IN

MEMORIU DE SPECIALITATE 1. DATE GENERALE 1.1. Date de recunoastere a documentatiei: Denumire investitie: CONSTRUIRE 2 IMOBILE DE LOCUINTE COLECTIVE IN MEMORIU DE SPECIALITATE 1. DATE GENERALE 1.1. Date de recunoastere a documentatiei: Denumire investitie: CONSTRUIRE 2 IMOBILE DE LOCUINTE COLECTIVE IN REGIM DE P+4E+PENTHOUSE, FUNCTIUNI COMPLEMENTARE LA

Mai mult

Apel de selectie M3-6B

Apel de selectie M3-6B Apel de selecție Asociația Grupul de Acțiune Locală GAL Țara Năsăudului anunță deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pentru măsura M3/6B MĂSURĂ DEDICATĂ INVESTIȚIILOR ÎN INFRASTRUCTURA SOCIALĂ

Mai mult

GUVERNUL ROMÂNIEI

GUVERNUL ROMÂNIEI Hotărâre 218 2016-03-30 Guvernul României pentru modificarea art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 762/2015 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul

Mai mult

AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de

AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de interconexiune. Acest proces ţine cont de o serie

Mai mult

ANEXA nr

ANEXA nr FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca 1.2 Facultatea Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică 1.3 Departamentul Autovehicule

Mai mult

Documentul de referinţă al reţelei

Documentul de referinţă al reţelei Ţara: România Anexa 23 Pagina: 1 Tarife pentru serviciile furnizate de I. Tariful pentru Utilizarea Infrastructurii în conformitate cu pct.1 din Anexa II - Legea nr.202/2016 Exemplificări ale unor valori

Mai mult

Microsoft Word - B.[37]I avansare la exceptional

Microsoft Word - B.[37]I avansare la exceptional Nr. 37/30 august 2013 Implicare! Victimă salvată de pompieri prin metode neconvenţionale Doi subofiţeri din Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa au fost

Mai mult

JUDEŢUL SATU MARE CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI VETIŞ HOTĂRÂREA nr. 17/2019 privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al comunei Vetiș pe anu

JUDEŢUL SATU MARE CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI VETIŞ HOTĂRÂREA nr. 17/2019 privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al comunei Vetiș pe anu JUDEŢUL SATU MARE CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI VETIŞ HOTĂRÂREA nr. 17/2019 privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al comunei Vetiș pe anul 2019 Având în vedere proiectul de hotărâre iniţiat

Mai mult

Studiul de fezabilitate a implementării iluminatului public eficient pe strada Vasile Alecsandri or. Cimişlia eficienta energetică

Studiul de fezabilitate a implementării iluminatului public eficient pe strada Vasile Alecsandri or. Cimişlia eficienta energetică Studiul de fezabilitate a implementării iluminatului public eficient pe strada Vasile Alecsandri or. Cimişlia eficienta Introducere Iluminatul căilor de circulaţie rutieră, cel mai important din cadrul

Mai mult

1

1 ANEXA 17: CREŞTEREA NIVELULUI DE ATRACTIVITATE AL SERVICIILOR DE TRANSPORT Referinţe: FEROVIAR AL PASAGERILOR Paragraful 9.1.7 Obiectiv strategic A.7: Creşterea competitivităţii transportului feroviar

Mai mult

Microsoft Word - Scrisoare de asteptari privind C.A.LDP SA.docx

Microsoft Word - Scrisoare de asteptari privind  C.A.LDP SA.docx Anexa. Nr. 1 la HCJ nr. 149/2017 Scrisoare de aşteptări privind Consiliul de Administraţie al Societatii Lucrări Drumuri și Poduri S.A. Vaslui pentru mandatul 2017-2021 Prezenta Scrisoare de aşteptari

Mai mult

Proiect STUDIU DE FUNDAMENTARE Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi Martie

Proiect STUDIU DE FUNDAMENTARE Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi Martie Proiect STUDIU DE FUNDAMENTARE Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi Martie 2019 1 CUPRINS 1 Informaţii generale privind obiectivul de investiţii 1.1. Denumirea obiectivului de investiţii 1.2.Descriere generală

Mai mult

Hotărâre Guvernul României pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor pro

Hotărâre Guvernul României pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor pro Hotărâre 708 2013-09-18 Guvernul României pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere

Mai mult

Randare

Randare Randare CONCEPT Destinația ideală pentru cei care caută un stil de viață urban, pentru cei care se consideră iubitori ai confortului, Marmura Residence se adresează tuturor celor care își doresc atât o

Mai mult

Dragne_Dreptul transporturilor. Parte generala

Dragne_Dreptul transporturilor. Parte generala Dreptul transporturilor. Partea generală 9 CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1. Rolul şi importanţa transporturilor Una dintre cele mai importante ramuri a economiei unui stat o constituie transporturile

Mai mult