Microsoft PowerPoint - ADER ICDP Pitesti_faza VII_2014 [Read-Only]

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Microsoft PowerPoint - ADER ICDP Pitesti_faza VII_2014 [Read-Only]"

Transcriere

1 Plan Sectorial ADER 2020 ADER TEHNOLOGII POMICOLE INOVATIVE DE LIMITARE A IMPACTULUI NEGATIV AL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE Contract: /2011

2 Obiectivul general ADER 2020 ADESC 1. Adaptarea tehnologiilor de cultura a plantelor şi de creşterea animalelor pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice Obiectivul specific ADER Tehnologii/secvenţe tehnologice inovative de cultură a plantelor adaptate impactului schimbărilor climatice Durata de realizare a proiectului: 01 noiembrie decembrie Bugetul alocat: lei

3 Parteneri Coordonator proiect: Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni Director proiect: Dr. ing. CHIŢU Emil Partener 1: Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa Responsabil proiect: Dr. ing. SEPTAR Leinar Partener 2: Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi Responsabil proiect: Dr. ing. CÂRDEI Eugen Partener 3: Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa Responsabil proiect: Dr. ing. PLATON Ioan Partener 4: Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Voineşti Responsabil proiect: Dr. ing. PETRE Gheorghe Partener 5: Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni Responsabil proiect: Dr. ing. Rățoi Iulian

4 Distribuţia partenerilor în ţară P3 P2 P5 CP P4 P1

5 Obiectivele Proiectului Adaptarea tehnologiilor de cultură a pomilor din diferitele zone climatice ale României, pentru diminuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice în condiţiile creşterii rentabilităţii şi îmbunătăţirii protecţiei mediului. Obiectivele Fazei VII/ Demonstrarea funcţionalităţii şi utilităţii variantelor tehnologice inovative de diminuare a impactului negativ al schimbărilor climatice în zonele investigate şi al metodologiilor de diagnosticare a stresului. Calculul eficienţei economice a soluţiilor propuse. Diseminarea rezultatelor finale prin comunicarea şi publicarea naţională şi internaţională. Participarea la manifestări tehnico - știinţifice din domenii specifice proiectului. Taxă de brevetare instituţională.

6 INTRODUCERE Menţinerea agro-ecosistemelor pomicole în stare de juvenilitate în vederea stimulării productivităţii primare utile, creează în acelaşi timp o vulnerabilitate ecologică specifică sistemelor pomicole intensive, nearmonizate cu capacitatea de rezilienţă a ecosistemelor naturale mature. Pentru atingerea durabilităţii în cadrul acestor agro-ecosisteme pomicole intensive create, este necesară aplicarea unor elemente tehnologice inovative, care au drept scop esenţial obţinerea unor plantaţii sănătoase, rezistente la impactul climatic nefavorabil şi care pot realiza producţii de fructe profitabile şi constante. Eliminarea vulnerabilităţilor ecologice specifice sistemelor intensive şi superintensive promovate în cultură până acum, fără să fie afectată semnificativ productivitatea şi eficienţa economică, în condiţiile sporirii calităţii fructelor şi a valorii lor alimentare constituie o prioritate pe plan mondial.

7 Pentru rezolvarea acestor probleme se derulează multiple programe şi s-au înfiinţat organisme în ţările cu pomicultură avansată (Olanda, Italia, Franţa, Statele Unite, China, Israel etc.) în vederea promovării tehnologiilor de precizie în pomicultură: Wageningen, Netherlands; Geneva, USA - Cornell University; Florida, USA - Citrus Research and Education Center (CREC) Precision Agriculture Program, University of Florida; Paso Robles, California, USA - Precision Ag, Inc.; Prosser, Washington State, USA - Washington State University Centre for Precision Agricultural Systems (CPAS), etc. Acest sistem se bazează pe noi instrumente şi surse de informare furnizate de tehnologiile moderne, cum ar fi sistemele de poziţionare globală (GPS), teledetecţie (RS) şi sistemul de informaţii geografice (GIS). Tehnologiile moderne sunt integrate complet în tehnologia informaţiei. Se aplică tehnologiile informatice cheie, cum ar fi bazele de date geografice, sisteme inteligente de suport şi decizie, precum şi teoria şi aplicarea practică a diagnosticului spectral al solului şi al frunzelor privind conţinutul în nutrienţi şi modelul on-line de detectare al microelementelor din fructe. Tehnologia informatică este un element cheie pentru a stabili tehnologiile pentru obţinerea de fructe de înaltă calitate, eficienţă şi ecologice şi oferă suport tehnic pentru o creştere a veniturilor pomicultorilor simultan cu reducerea costurilor şi a poluării fructelor.

8 Aceste tehnologii de precizie implică aplicarea unor măsuri tehnologice variate, care tind să reducă vulnerabilităţile sistemelor de cultură actuale, cum ar fi: - soiuri de mare valoare biologică şi calitate a fructelor, cu rezistenţă sau toleranţă la boli, care fac posibilă reducerea numărului de tratamente fitosanitare poluante pentru sol, apă şi fructe; - portaltoi de vigoare redusă care distribuie asimilatele preferenţial spre fructe, care facilitează lucrările de tăiere, tratamentele fitosanitare şi recoltarea; -întreţinere a solului de pe intervalele dintre rânduri sub formă înierbată; -secvenţe tehnologice complexe de combatere a efectelor nefavorabile ale accidentelor climatice; - tocarea biomasei lemnoase rezultate la tăiere şi menţinerea ei în livadă; - mulcirea solului sub rândurile de pomi, cu material vegetal rezultat din tocarea ierburilor de pe interval, reduce cu 80% cantitatea de erbicide folosite; - fertilizarea echilibrată în funcţie de fertilitatea naturală a solului, de specia cultivată şi de nivelul producţiei realizate; - gestionarea riguroasă a irigării în funcţie de consumul de apă al pomilor, prin udări zilnice cu sisteme de irigare localizată asociată cu fertirigare, în vederea economisirii resurselor naturale; - aplicarea unei scheme de tratamente fitosanitare integrate cu produse bio şi produse cu toxicitate redusă, administrate cu echipamente performante cu volum redus de soluţie/hectar, etc.

9 În opiniile cercetătorilor de la Department of Horticulture, New York State Agricultural Experimental Station, Cornell University, Geneva, NY (Terence Robinson et al., 2013), livezile viitorului vor fi de 3,0-3,5 metri înălțime, cu coroane foarte înguste, care pot fi menținute prin tăiere mecanizată pentru a reduce costurile forței de muncă și pentru a îmbunătăți calitatea fructelor, care vor fi recoltate cu platforme speciale. Se așteaptă ca astfel de livezi să aibă randamente foarte mari ( t/ha), cu o calitate ridicată de fructe uniforme. Un obiectiv important este ca astfel de livezi viitoare să poată fi gestionate cu un număr semnificativ mai mic de ore de muncă manuală pe an. Pentru o bună intercepție a luminii solare, coroanele trebuie să fie relativ înalte (3,0 3,5 m) și înguste (maxim 90 cm grosime). Necesitatea rambursării rapide a investiției inițiale de la înființarea livezii, a condus la utilizarea la plantare a unor pomi cu coroana preformată, plantați la densități mari ( pomi/ha), maximizarea proceselor de creștere de după plantarea pomilor prin utilizarea irigării și a fertilizării, minimizarea tăierilor la plantare și în primii 3 ani și simultan practicarea înclinării ramurilor pentru a induce rodirea timpurie. S-a constatat că coroanele simple și subțiri, sunt mai ușor de întreținut prin tăiere mecanizată parțială.

10 Nr. Parteneri /acronim crt 1 Coordonator proiect ICDP Pitești 2 Partener 1 SCDP Constanţa 3 Partener 2 SCDP Iaşi 4 Partener 3 SCDP Bistriţa 5 Partener 4 SCDP Voineşti 6 Partener 5 SCDCPN Dăbuleni Principalele activităţi întreprinse în desfăşurarea fazei a VI-a/2014 Rezultate preconizate Raport de demonstrare. Calculaţie privind eficienţa economică./ Raport ştiinţific şi tehnic; Carte, articole, publicaţii, informări. Brevetare tehnologii sau secvenţe tehnologice inovative, metodologii de diagnosticare a stresului climatic. Rezultate obţinute S-a studiat dinamica temperaturilor minime absolute anuale și a sumei precipitațiilor pe an, din perioada în România (50 ani). S-au studiat la ICDP Pitești, în trei culturi de concurs organizate la prun, cireș și cais cu soiuri și portaltoi creați în institut sau proveniți din import, însușirile complexe ale celor doi parteneri. La prun s-a testat influența a cinci soiuri (Stanley, Centenar, Carpatin, Tita și Cacanska Rodna), altoite pe portaltoiul vegetativ cu vigoare redusă Sain Joulien, asupra însușirilor privind creșterea și fructificarea pomilor în primii cinci ani de la plantare. La cireș s-au analizat cei doi portaltoi vegetativi, IP-C4 de vigoare mare și IP-C7 de vigoare mai redusă creați la institut și soiurile Daria, Rubin, Severin, Stella, Superb și Van. La cais s-au studiat comportarea soiului Valeria altoit pe 6 portaltoi vegetativi de perspectivă creați la institut: Adaptabil, B 83/5, Baroc, CS 6, Mirobolan dwarf și Miroper, într-o plantație intensivă cu de pomi la hectar, irigată prin aspersiune, în primii 4 ani de la plantare. Portaltoiul Baroc a fost înscris la ISTIS în vederea brevetării.

11 Activităţile întreprinse și rezultatele obținute de Coordonatorul de proiect ICDP Piteşti Mărăcineni Tendințele temperaturilor minime absolute anuale ale aerului și ale precipitațiilor anuale (50 ani, ) S-a utilizat pentru această analiză o bază de date furnizată de Administrația Națională de Meteorologie București, formată din cea mai scăzută temperatură minimă a fiecărui an din cei 50 ( ), pentru un număr de 87 stații meteorologice uniform distribuite pe teritoriul României. De asemenea pentru analiza dinamicii precipitațiilor pe același interval de timp, am avut la dispoziție sumele cantităților de precipitații anuale, pentru aceleași stații meteorologice. În ambele cazuri, atât pentru temperaturile minime absolute, cât și pentru precipitații pe cei 50 de ani luați în studiu, s-a manifestat în medie pentru toate cele 87 de stații meteorologice, o tendință asigurată statistic de creștere a valorilor cu 0,22 C pe deceniu pentru temperaturile minime absolute și cu 6,04 mm pe deceniu pentru cantitatea anuală a precipitațiilor. S-a manifestat tendința de menținere a valorilor minime absolute de temperatură, sau chiar scădere în sudul și estul țării și de creștere în nord-vestul și vestul țării (figura 7). În ceea ce privește dinamica regimul pluviometric pe deceniu, se identifică mari diferențe între zona de sud a țării (Câmpia Română de sud și est, nordul Dobrogei, județul Mehedinți), în care cantitatea de precipitații s-a diminuat și zona de nord-vest și vest a României în care sumele anuale ale precipitațiilor au crescut, în medie, cu peste 20 mm pe deceniu.

12 Distribuția tendințelor medii de variație pe deceniu ale temperaturilor minime absolute anuale în România ( )

13 Distribuția tendințelor medii de variație pe deceniu ale precipitațiilor anuale în România ( )

14 Meteograma anului agricol la Mărăcineni, Argeș

15 Probabilitatea înregistrării unor valori lunare mai mici decât cele specifice intervalului 1 oct septembrie 2014 la Mărăcineni, Argeș (fașă de normala )

16 Cultura de concurs cu soiuri fără rezistență genetică la rapăn Date generale : Anul înfiinţării primăvara 2006 şi 2007; distanţa de plantare 3,25 x 1 m; 3078 pomi/ha; portaltoi M 9; formă de coroană fus subțire olandez. Producţiile de fructe obţinute în cultura de concurs cu soiuri fără rezistență genetică la rapăn (t/ha) Soiul/anul Media Braeburn 6,1 15,8 35,4 46,3 72,6 47,3 67,5 41,6 RedJona Prince 5,2 12,7 30, 8 32,5 65,7 36,8 63,2 35,3 Pinova - 8,5 18,8 39,3 75,3 45,8 70,5 43,0 Fuji kiku - 5,2 16,9 34,7 62,6 39,7 65,4 37,4 JonaGored Morena - 6,4 15,7 35,2 59,4 45,6 68,2 38,4 Golden Clona B - 9,6 19,4 36,8 73,8 38,3 69,7 41,3 Golden Reinders - 8,4 19,7 35,3 72,6 32,1 65,4 38,9 Golden Delicious - 7,9 17,4 37,1 69,6 34,2 63,9 38,4 Idared - 8,2 16,9 35,8 57,3 44,9 61,2 37,8

17 Cultură de concurs cu soiuri de măr rezistente la rapăn în sistem superintensiv Anul înfiinţării primăvara 2009; distanţa de plantare 3,50 x 1,25 m ; 2285 pomi/ha portaltoi M 9, Pi 80, T 337, EMLA; forma de coroană fus subțire Producţiile de fructe obţinute în cultura de concurs cu soiuri de măr rezistente la rapăn (t/ha) Soiul / anul Media Topaz - 12,7 21,7 35,8 69,4 34,9 Goldrush - 13,5 34,6 19,7 49,0 29,2 Dalinred - 12,8 24,8 30,3 61,8 32,4 Dalinbel - 11,7 26,8 33,7 48,4 30,1 Dalinco - 13,1 20,4 17,6 42,5 23,4 Ariwa - 12,9 29,7 34,8 52,1 32,3 Crimson crisp - 8,9 18,3 26,7 38,5 23,1 Golden Lasa - 12,1 19,6 33,5 52,3 29,3 Iniţial - 5,3 14,7 19,4 34,7 18,5 Rustic - 5,2 15,8 21,7 35,9 19,6

18 La prun s-a testat influența a cinci soiuri (Stanley, Centenar, Carpatin, Tita și Cacanska Rodna), altoite pe portaltoiul vegetativ cu vigoare redusă Sain Joulien, asupra însușirilor privind creșterea și fructificarea pomilor în primii cinci ani de la plantare ( ). Plantația a avut o densitate de pomi/ha (4 x 2,25 m) și a fost irigată prin picurare. Influenţa soiului de prun asupra producției de fructe obținută în anul al V-lea de la plantare (2014)

19 Aspect din plantația superintensivă de prun cu soiurile Stanley, Tita, Centenar, Carpatin și Cacanska Rodna altoite pe Saint Joulien (anul 5 de la plantare)

20 Dinamica orară a diametrului trunchiului (mm) la soiul de măr Braeburn, altoit pe M9, în intervalul la Mărăcineni, Argeș.

21 Partener 1 SCDP Constanţa

22 Partener 2 SCDP Iaşi Experimentările privind elaborarea tehnologiilor de cultură a pomilor în vederea limitării impactului negativ asupra plantaţiilor pomicole se desfăşoară în două module: Plantaţii de cireş (3 ha) cu soiurile: -creaţii ale SCDP Iaşi: Cătălina, Ştefan, Alex, Paul, Ludovic, Margo, Mihai, Anda, George şi Andrei. străine: Regina, Kordia, Hudson. Pomii au fost plantaţi în anul 2011 la distanţa de 5 x 4 m, intervalul dintre rânduri a fost înierbat, iar pe rândul de pomi s- a aplicat un mulci textil. Plantaţii de măr (10 ha) cu soiurile: Idared, Starkrimson şi Golden delicious. Pomii au fost plantaţi în anul 2002 soiul Idared şi 2006 soiurile Starkrimson şi Golden delicious, la distanţa de 4 x 4 m, fiind conduşi sub formă de palmetă cu braţe oblice. În cadrul programului fitosanitar, s-a urmărit în mod special combaterea principalilor patogeni cum ar fi: monilioza (figura nr.1) și antracnoza (figura nr. 2) și dăunători, precum: musca cireșelor (figura 3) și afide (figura 4), deoarece condițiile climarice au favorizat evoluția și dezvoltarea acestora. Monilinia fructigena (original) Coccomyces hiemalis (original)

23 Partener 3 SCDP Bistriţa In cadrul experientei in anul 2014 rezultatele finale obtinute in faza 7, in parcela experimentala (Densitatea de 1667 pomi/ha, forma de coroana: slender spindle (Fus subtire),soiul Florina / M26 ) au fost V1-lucrari mecanice s-a inregistrat o productie medie per pom de 29.0 kg, la varianta V2-Erbicidat de 27.7 kg/pom, iar la varianta V3- Cosit 25.4 kg/ pom, diferenta fiind de +3.6 kg/pom intre variantele V1-V3 si +1.3 kg intre variantele V1-V2. Concluzia cercetarilor arata ca prin tehnologia aplicata de lucrari ale solului-v1 (mobilizarea solului cu freza dezaxata) se intrerupe capilaritatea solului prin care apa circula ascendent si astfel se limiteaza pierderea de apa prin evapotranspiratia solului, realizandu-se astfel limitarea impactului negativ al schimbarilor climatice

24 Partener 4 SCDP Voineşti În funcţie de creşterea în diametru a trunchiului pomilor, în anul 8 de la plantare, soiurile de măr cu rezistenţă genetică la boli, cultivate în sistem de mare densitate, altoite pe portaltoiul M9, se diferenţiază astfel: - soiuri viguroase, cu diametrul trunchiului peste 60 mm: Luca (77,51mm), Golden Lasa (67,47mm), Enterprise (73,37mm), Rebra (71,25mm), Redix (72,34mm), Remar (70,70mm); - soiuri de vigoare medie, cu diametrul trunchiului cuprins între 55-60mm: Iris (56,95mm), Inedit (58,40mm), Voinicel (57,40mm); - soiuri de vigoare mică, cu diametrul trunchiului sub 55mm: Ariwa (54,10mm), Real (54,50mm), Saturn (52,50mm), Goldrush (44,58mm). Analizând producţia medie a anilor 5-8 de la plantare, se remarcă ca cele mai productive, soiurile Inedit, Saturn, Remar, Iris şi Ariwa, la care s-au obţinut în medie pe 4 ani, peste 25 t/ha, dar şi soiurile Enterprise, Real, Rebra şi Voinicel cu producţii de peste 20 t/ha, cultivate în sistem de mare densitate. Soiurile omologate la SCDP Voineşti : Inedit, Iris, Real, Remar, Voinicel, au învins mai uşor condiţiile climatice din zonă, fiind mai bine adaptate, acestea pot fi recomandate pentru extindere în livezile de mare densitate.

25 Partener 5 SCDCPN Dăbuleni Ca urmare a temperaturilor scăzute și a precipitațiilor abundente înregistrate la începutul lunii aprilie, a apărut un atac foarte puternic de Taphrina deformans, care a afectat producția de piersic în procent de 50-60%.. Zona solurilor nisipoase din sudul Olteniei prezintă un grad mare de uscăciune, fiind considerată ca semiaridă. În aceste condiții, aplicarea irigaţiei în această regiune este absolut necesară. În vederea limitării impactului nefavorabil al schimbărilor climatice, în cadrul proiectului, am experimentat aplicarea irigării prin picurare la specia piersic. Pentru economisirea resurselor de apă, irigarea prin picurare sau microaspersie este recomandată atât pentru condiţiile actuale, cât mai ales pentru scenariile încălzirii globale, cu condiţia ca umiditatea solului să nu ajungă la nivelul coeficientului de ofilire pe toate suborizonturile sistemului radicular. Irigaţia contribuie la sporirea producţiei, atât cantitativ cât și calitativ, iar aplicarea rațională a udărilor apare ca o necesitate chiar dacă nu obținem rezultatele scontate. În această etapă a fost publicat un referat științific în Analele Facultății de Agricultură și Horticultură Craiova, vol. XVIII, cu titlul,,evaluarea influenței factorilor climatici asupra calității fructelor de piersic în condițiile solurilor nisipoase, autori: Croitoru Mihaela, Enache Viorel, Rățoi Iulian.

Proiectul: ADER „Cercetări asupra structurii populaţiilor hibride a eredităţii caracteristicilor şi a determinismului genetic la speciile pomic

Proiectul: ADER „Cercetări asupra structurii populaţiilor hibride a eredităţii caracteristicilor şi a determinismului genetic la speciile pomic Proiectul: ADER 3.2.1. Cercetări asupra structurii populaţiilor hibride a eredităţii caracteristicilor şi a determinismului genetic la speciile pomicole Faza: V - Identificarea amplitudinii variabilităţii

Mai mult

REZUMAT

REZUMAT Teză de Doctorat REZUMAT În pomicultură sarcinile principale ale agrotehnicii sunt următoarele: obţinerea unor recolte constante şi superioare atât cantitativ, dar mai ales calitativ, menţinerea speciilor

Mai mult

Microsoft PowerPoint - ADER 31_Faza 7 Macheta 27 Raportul WEB [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ADER 31_Faza 7 Macheta 27 Raportul WEB [Read-Only] [Compatibility Mode] Denumire proiect: Tehnologie de mecanizare şiechipamente tehnice pentru condiţionarea şi calibrarea merelor destinate fermelor pomicole de semi-subzistenţă PLANUL SECTORIAL "ADER 2020" Obiectivul general:

Mai mult

Microsoft PowerPoint - ADER 324_SCDL BACAU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ADER 324_SCDL BACAU.ppt [Compatibility Mode] Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Plan sectorial (acronim) ADER 2020 Rurale Contractor: Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacãu Codul fiscal al Contractorului : RO 94 91 97 Obiectivul

Mai mult

Microsoft PowerPoint - ADER 333 faza II.pptx [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - ADER 333 faza II.pptx [Read-Only] . SOLUŢII TEHNOLOGICE MODERNIZATE PRIVIND OBŢINEREA MATERIALULUI PENTRU PLANTARE POMICOL CONFORM STANDARDELOR DE CALITATE EUROPENE Durata proiectului: 08.10.2015 24.12.2018 Bugetul proiectului: 1.062.850

Mai mult

Slide 1

Slide 1 IEc Răspunsul la schimbările climatice în agricultura din Europa şi Asia Centrală: Evaluarea impactului şi meniul opţiunilor de adaptare pentru Moldova James Neumann Principal 12 aprilie 2011 Prezentarea

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE HORTICULTURA Teză de doctorat STUDII ŞI CERCETĂRI PRIVIND COMBATERE

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE HORTICULTURA Teză de doctorat STUDII ŞI CERCETĂRI PRIVIND COMBATERE UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE HORTICULTURA Teză de doctorat STUDII ŞI CERCETĂRI PRIVIND COMBATEREA INTEGRATĂ A BURUIENILOR DIN CULTURILE DE CARTOF TIMPURIU

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZU

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZU UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZULUI IN CONDIŢIILE PEDOCLIMATICE DIN ROMÂNIA CONDUCĂTOR

Mai mult

Anexa nr. 1 la Ordinul M.Ed.C.I. nr din REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A REZULTATELOR ACTIVITĂŢILOR DE CERCETARE-DEZVOLTARE ANUL 2013 RECTOR C

Anexa nr. 1 la Ordinul M.Ed.C.I. nr din REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A REZULTATELOR ACTIVITĂŢILOR DE CERCETARE-DEZVOLTARE ANUL 2013 RECTOR C Anexa nr. 1 la Ordinul M.Ed.C.I. nr. 3845 din 06.05.2009 REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A REZULTATELOR ACTIVITĂŢILOR DE CERCETARE-DEZVOLTARE ANUL 2013 RECTOR CÎMPEANU SORIN MIHAI DIRECTOR ECONOMIC IOSUB LAURA MIHAELA

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI Ec. Măria Magdalena TUREK RAHOVEANU TEZA DE DOCTORAT Cercetări privind impactul

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI Ec. Măria Magdalena TUREK RAHOVEANU TEZA DE DOCTORAT Cercetări privind impactul UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI Ec. Măria Magdalena TUREK RAHOVEANU TEZA DE DOCTORAT Cercetări privind impactul aderării la Uniunea Europeană asupra structurilor

Mai mult

Prezentare PowerPoint

Prezentare PowerPoint VINDROVER TRACTAT PENTRU RECOLTAT FURAJE SI MASINA DE REGENERAT PAJISTI or ga n i zat î n dat a de 02.10.2015 î n ca dr u l ma n i f est a t i ei de: AGRI CULTURA - TÂRGUL NATI ONAL DE AGRI CULTURA, Br

Mai mult

Slide 1

Slide 1 MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE ADER 2020 Obiectivul general 5. : Managementul durabil al resurselor genetice animale Obiectivul specific 5.3. : Îmbunătăţirea indicatorilor de reproducţie

Mai mult

#brosura_lucerna_4AG07.indd

#brosura_lucerna_4AG07.indd La Patru Agro credem că ar trebui să aveţi aşteptări mai mari de la cultura de lucernă. Randamente mai mari, o nutriţie şi o digestibilitate mai bună, toate sunt cerințe rezonabile pentru acestă cultură,

Mai mult

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax:

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax: Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon:+40.724.356.404 Fax:+40-21-3211236 E-mail: office@apmcr.ro Web: www.apmcr.ro Masa Rotundă

Mai mult

Microsoft Word - HG 2013 varianta finala _1_.doc

Microsoft Word - HG 2013 varianta finala _1_.doc GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind aprobarea obiectivelor etapei a XIV-a 2013 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 În temeiul

Mai mult

FIȘA MĂSURII M7.3A - "Promovarea formelor asociative de producători în agricultură" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenți

FIȘA MĂSURII M7.3A - Promovarea formelor asociative de producători în agricultură 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenți FIȘA MĂSURII M7.3A - "Promovarea formelor asociative de producători în agricultură" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenție a acesteia și a contribuției la prioritățile strategiei,

Mai mult

Nu-i e bine ţării noastre

Nu-i e bine ţării noastre CORELAŢIA DINTRE PRODUCŢIA DE GRÂU DE TOAMNĂ (SOIURI PREMIUM ŞI CLASA A), CONŢINUTUL DE PROTEINĂ ŞI NECESARUL DE AZOT Prof.univ.dr.ing.dr.h.c. MIHAI BERCA Rezumat În anii 2014-2015 fermierii au constatat,

Mai mult

ACADEMIA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI SILVICE Gheorghe Ionescu-Şişeşti B-dul Mărăşti 61, , Bucureşti, România Tel: ; ; Fax: +40-2

ACADEMIA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI SILVICE Gheorghe Ionescu-Şişeşti B-dul Mărăşti 61, , Bucureşti, România Tel: ; ; Fax: +40-2 ACADEMIA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI SILVICE Gheorghe Ionescu-Şişeşti B-dul Mărăşti 61, 011464, Bucureşti, România Tel: +40-21-3184450; 3184451; Fax: +40-21-3184478; E-mail: relatii@asas.ro Internet: http://www.asas.ro

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Craiova- Dro

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Craiova- Dro NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul actului normativ HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Bucureşti-Craiova- Drobeta-Turnu Severin (Autostrada Sudului) Secţiunea a

Mai mult

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE Universitatea din Craiova RECTORAT Tradiție, Performanță, Viziune Craiova, Str. Al.I. Cuza, nr. 13, , tel:

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE Universitatea din Craiova RECTORAT Tradiție, Performanță, Viziune Craiova, Str. Al.I. Cuza, nr. 13, , tel: MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE Universitatea din Craiova RECTORAT Tradiție, Performanță, Viziune Craiova, Str. Al.I. Cuza, nr. 13, 200585, tel: +40-351-403145, fax:+40-251-411688, www.ucv.ro HOTĂRÂREA

Mai mult

Limite maxime admise de reziduuri pentru neonicotinoide conform Regulamentului EU 396/2005

Limite maxime admise de reziduuri pentru neonicotinoide conform Regulamentului EU  396/2005 ICDPP SCDA Secuieni SCDA Pitesti INCDA Fundulea ICD Apicultura ETAPA I ETAPA II Elaborarea modelelor experimentale şi a procedurilor de lucru pentru determinarea influenţei insecticidelor neonocotinoide

Mai mult

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comisia Europeană și-a îndeplinit pe deplin angajamentele

Mai mult

Microsoft PowerPoint - prezentarea ADER 1313 faza 5.pptx

Microsoft PowerPoint - prezentarea ADER 1313 faza 5.pptx Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare I.C.E.A.D.R. ADER 2020 Calculații specifice de costuri standard pentru diferite tipuri de exploatații agricole și profile în contextul

Mai mult

Senzor pentru nivelul optim de azot al plantei

Senzor pentru nivelul optim de azot al plantei Senzor pentru nivelul optim de azot al plantei INFORMAţII DESPRE RECOLTE. Cu cât cunoașteţi mai mult, cu atât aveţi nevoie de mai puţin: CropXplorer AGXTEND utilizează un senzor optic de măsurare pentru

Mai mult

2011_Bucharest_Marica

2011_Bucharest_Marica Management şi dezvoltare durabila la agregatele din sudul şi centrul României Silviana Marica Importanţa agregatelor Resursele de pietriş şi nisip, respectiv piatra spartă reprezintă al doilea material

Mai mult

Prognoza emisiilor de gaze cu efect de seră de la sectorul forestier pentru perioada Politici şi măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu

Prognoza emisiilor de gaze cu efect de seră de la sectorul forestier pentru perioada Politici şi măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu PROGRAMUL DE MEDIU AL NAŢIUNILOR UNITE MINISTERUL AGRICULTURII, DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI MEDIULUI AL REPUBLICII MOLDOVA Prognoza emisiilor de gaze cu efect de seră de la sectorul Folosința terenurilor,

Mai mult

FIȘA TEHNICĂ A MĂSURILOR DIN STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ PENTRU ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ COLINELE MOLDOVEI - VARIANTA FINALĂ ÎN URMA APRO

FIȘA TEHNICĂ A MĂSURILOR DIN STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ PENTRU ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ COLINELE MOLDOVEI - VARIANTA FINALĂ ÎN URMA APRO Măsura 411.23 CREȘTEREA VALORII ADĂUGATE A PRODUSELOR AGRICOLE ȘI FORESTIERE Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare miza intervenţiei În România industria alimentară reprezintă principala piaţă

Mai mult

ELLI TSIFOROU Solutii digitale pentru cresterea performantei in podgorii

ELLI TSIFOROU Solutii digitale pentru cresterea performantei in podgorii Soluții digitale pentru viticultură Digital Agriculture Platform Digital Agriculture Platform Prezentare generala Misiune si Viziune Activitati Aduce impreuna sectoarele agricole si operatorii care impartasesc

Mai mult

FISA MASURII M 2.4 Anexa 1 Masura 2.4 Denumirea masurii: Reinnoirea generatiei de fermieri prin incurajarea micilor intreprinzatori tineri rurali CODU

FISA MASURII M 2.4 Anexa 1 Masura 2.4 Denumirea masurii: Reinnoirea generatiei de fermieri prin incurajarea micilor intreprinzatori tineri rurali CODU FISA MASURII M 2.4 Anexa 1 Masura 2.4 Denumirea masurii: Reinnoirea generatiei de fermieri prin incurajarea micilor intreprinzatori tineri rurali CODUL Masurii: M 2.4 Masura / DI: M 2.4 / 2B Tipul masurii:

Mai mult

European Commission

European Commission COMISIA EUROPEANĂ COMUNICAT DE PRESĂ Bruxelles/Strasbourg, 25 februarie 2014 Previziunile din iarna anului 2014: redresarea câștigă teren Previziunile de iarnă ale Comisiei Europene anunță continuarea

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - R

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - R Hotărâre 933 2018-11-29 Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - României nr 1032 din S.A. 2018-12-05 NOTA DE FUNDAMENTARE

Mai mult

Microsoft Word - Monitorizare_piata_angro_fructe_Moldova_iunie_2010.doc

Microsoft Word - Monitorizare_piata_angro_fructe_Moldova_iunie_2010.doc Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova Monitorizarea pieţei angro de fructe din Moldova în luna iunie Chişinău iunie bd. Ştefan cel Mare 123 V Chişinău MD 4 Tel: 373 22 23 6 1 Fax: 373 22 23

Mai mult

Microsoft Word - 5 CUPRINS ED 2018.doc

Microsoft Word - 5 CUPRINS ED 2018.doc CUPRINS Notă metodologică generală XVII Capitolul 1. Locul judeţului Suceava în economia natională 1 1.1. Locul judeţului Suceava în economia naţională 2 Capitolul 2. Geografie, meteorologie şi organizare

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation sfdjgk PLANIFICARE REGIONALA OPORTUNITATI SI PROVOCARI 2021-2027 IMPORTANTA PLANIFICARII REGIONALE Planificarea dezvoltarii la nivel regional ofera baza esentiala si strategica pentru includerea masurilor

Mai mult

Fișa Măsurii M6/3A MODIFICATĂ 1 1 MĂSURA M6/3A Sprijin pentru mențiunea de calitate facultativă produs montan Tipul măsurii: INVESTIȚII SERVICII SPRIJ

Fișa Măsurii M6/3A MODIFICATĂ 1 1 MĂSURA M6/3A Sprijin pentru mențiunea de calitate facultativă produs montan Tipul măsurii: INVESTIȚII SERVICII SPRIJ Fișa Măsurii M6/3A MODIFICATĂ 1 1 MĂSURA M6/3A Sprijin pentru mențiunea de calitate facultativă produs montan Tipul măsurii: INVESTIȚII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1.Descrierea generală a măsurii, inclusiv

Mai mult

Anexa 3 - Fișa măsurii Măsura 7 - Cooperarea orizontală și verticală pentru asocierea agricultorilor și a agenților economici din turism M7 COOPERAREA

Anexa 3 - Fișa măsurii Măsura 7 - Cooperarea orizontală și verticală pentru asocierea agricultorilor și a agenților economici din turism M7 COOPERAREA Anexa 3 - Fișa măsurii Măsura 7 - Cooperarea orizontală și verticală pentru asocierea agricultorilor și a agenților economici din turism M7 COOPERAREA ORIZONTALĂ ŞI VERTICALĂ PENTRU ASOCIEREA AGRICULTORILOR

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 30 aprilie 2019 (OR. en) 8908/19 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar: Subiect: Secretariatul General al Consiliului

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 30 aprilie 2019 (OR. en) 8908/19 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar: Subiect: Secretariatul General al Consiliului Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 30 aprilie 2019 (OR. en) 8908/19 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar: Subiect: Secretariatul General al Consiliului LIMITE SUSTDEV 76 RELEX 434 ENV 451 ONU 54 ACP 48

Mai mult

PROGRAMA ANALITICĂ PENTRU CLASA A X-A, CURSURI DE EXCELENŢĂ ANUL ŞCOLAR Studiul fizicii în clasele de excelenţă are ca finalitate încheierea

PROGRAMA ANALITICĂ PENTRU CLASA A X-A, CURSURI DE EXCELENŢĂ ANUL ŞCOLAR Studiul fizicii în clasele de excelenţă are ca finalitate încheierea PROGRAMA ANALITICĂ PENTRU CLASA A X-A, CURSURI DE EXCELENŢĂ ANUL ŞCOLAR 2015-2016 Studiul fizicii în clasele de excelenţă are ca finalitate încheierea dezvoltării la elevi a unui set specific de competenţe-cheie

Mai mult

Microsoft Word - Fisa disciplinei -Bioetica 2013

Microsoft Word - Fisa disciplinei -Bioetica 2013 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Babes-Bolyai 1.2 Facultatea Biologie si Geologie 1.3 Departamentul Taxonomie şi Ecologie 1.4 Domeniul de studii

Mai mult

LEGISLATIE Eficienţa Energetică

LEGISLATIE  Eficienţa Energetică EFICIENȚA ENERGETICĂ ÎN ROMÂNIA INDICATORI, EVOLUȚIE ȘI POLITICI Iuliana LAZĂR Expert 1 CUPRINS: 1. Caracteristici generale 2. Indicatori specifici 3. Obiective 2020 4. Cadrul legislativ și instituțional

Mai mult

Preia controlul! Reduce riscul de cădere a plantelor Consolidează sistemul radicular Flexibil în aplicare

Preia controlul! Reduce riscul de cădere a plantelor Consolidează sistemul radicular Flexibil în aplicare Preia controlul! Reduce riscul de cădere a plantelor Consolidează sistemul radicular Flexibil în aplicare PREFAŢĂ Medax Top este un regulator de creştere a plantelor, inovator şi flexibil, care asigură

Mai mult

FIŞA MĂSURII 1 Denumirea măsurii : Extinderea şi modernizarea exploataţiilor agricole de dimensiuni mici Codul măsurii: M1/1A Tipul măsurii INVESTIŢII

FIŞA MĂSURII 1 Denumirea măsurii : Extinderea şi modernizarea exploataţiilor agricole de dimensiuni mici Codul măsurii: M1/1A Tipul măsurii INVESTIŢII FIŞA MĂSURII 1 Denumirea măsurii : Extinderea şi modernizarea exploataţiilor agricole de dimensiuni mici Codul măsurii: M1/1A Tipul măsurii INVESTIŢII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. Descrierea generală a

Mai mult

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 25 MARTIE 07 APRILIE 2019 Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată

Mai mult

Microsoft PowerPoint - prezentare MERIDIAN

Microsoft PowerPoint - prezentare MERIDIAN PARTENERIAT Ministerul Administraţiei şi Internelor Ministerul Integrării Europene Ministerul Economiei şi Comerţului Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei Agentia Nationala pentru Resurse

Mai mult

Microsoft Word - P U B L I C A T I E CHELTUIELI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI ÎN ANUL 2015 (1).doc

Microsoft Word - P U B L I C A T I E CHELTUIELI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI ÎN ANUL 2015 (1).doc ISSN L: 1842 578X CHELTUIELI PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI, ÎN ANUL 2015 CHELTUIELILE PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI, ÎN ANUL 2015 Protecţia mediului înglobează mai multe activităţi direcţionate către o mai bună

Mai mult

Презентация PowerPoint

Презентация PowerPoint MINISTERUL AGRICULTURII ȘI INDUSTRIEI ALIMENTARE AL REPUBLICII MOLDOVA ACADEMIA DE ŞTIINŢE A MOLDOVEI INSTITUŢIA PUBLICĂ INSTITUTUL DE CERCETĂRI PENTRU CULTURILE DE CÎMP SELECŢIA Resurse umane Personal

Mai mult

ASOCIATIA GRUP DE ACTIUNE LOCALA TINUTUL ZIMBRILOR PROCEDURĂ OPERAȚIONALĂ 2017 Ediţia I Revizia 1 Pagina 1/14 PLANUL DE EVALUARE ȘI MONITORIZARE SDL G

ASOCIATIA GRUP DE ACTIUNE LOCALA TINUTUL ZIMBRILOR PROCEDURĂ OPERAȚIONALĂ 2017 Ediţia I Revizia 1 Pagina 1/14 PLANUL DE EVALUARE ȘI MONITORIZARE SDL G Pagina 1/14 PLANUL DE EVALUARE ȘI MONITORIZARE SDL GAL TINUTUL ZIMBRILOR 2014-2020 A. CADRUL LEGISLATIV În conformitate cu Regulamentul nr. 1303/2013, fiecare prioritate va fi evaluată cel puțin o dată

Mai mult

ThemeGallery PowerTemplate

ThemeGallery  PowerTemplate Proiect Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă Operator Program: Promotor Proiect: Parteneri de proiect din partea Statelor Donatoare: Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale Parteneri proiect:

Mai mult

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 REZUMAT Începând cu anii 90 la nivel mondial s-a înregistrat o creştere continuă a interesului şi a preocupărilor pentru studiul şi conservarea biodiversităţii biologice. Efectul acestor preocupări s-

Mai mult

Radiografia distributiei in Transilvania

Radiografia distributiei in Transilvania 08 Mar 2011 de Mihaela Popescu [1] Dezvoltarea economica a principalelor orase din regiune - in special Cluj- Napoca, polul investitiilor straine din centrul tarii si unul dintre cele mai mari centre universitare

Mai mult

S.C. PEPINIERELE ROMAN SRL Producem material saditor certificat Tele

S.C. PEPINIERELE ROMAN SRL Producem material saditor certificat Tele S.C. PEPINIERELE ROMAN SRL Producem material saditor certificat e-mail: marius@pomifructiferi.com www.pomifructiferi.com www.pepinierele-roman.ro Telefon/fax: 021 270 55 72 Dr.Ing.Marius Roman 0722 51

Mai mult

Rezumat Scopul lucrării Perfecţionarea Managementului Administraţiei Publice Locale este acela de a identifica modalitățile de îmbunătățire a calități

Rezumat Scopul lucrării Perfecţionarea Managementului Administraţiei Publice Locale este acela de a identifica modalitățile de îmbunătățire a calități Rezumat Scopul lucrării Perfecţionarea Managementului Administraţiei Publice Locale este acela de a identifica modalitățile de îmbunătățire a calității procesului de management la nivel local prin intermediul

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci Hotărâre 740 2017-10-05 Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor Monitorul

Mai mult

ANEXĂ LA PRECIZĂRILE PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA OLIMPIADEI DE GEOGRAFIE Aprobat: nr / PROGRAMA OLIMPIADEI DE GEOGR

ANEXĂ LA PRECIZĂRILE PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA OLIMPIADEI DE GEOGRAFIE Aprobat: nr / PROGRAMA OLIMPIADEI DE GEOGR ANEXĂ LA PRECIZĂRILE PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA OLIMPIADEI DE GEOGRAFIE 2016-2017 Aprobat: nr. 53698/ 19.10.2015 PROGRAMA OLIMPIADEI DE GEOGRAFIE AN ŞCOLAR 2016-2017 CLASA a VIII-a GEOGRAFIA ROMÂNIEI

Mai mult

Bizlawyer PDF

Bizlawyer PDF Care sunt primele tari din topul investitorilor straini în România Primele trei tari din topul investitorilor straini în România cumulau 51,3% din soldul investitiilor straine directe (ISD), de la finele

Mai mult

PR_COD_1amCom

PR_COD_1amCom Parlamentul European 2014-2019 Document de ședință A8-0270/2017 25.7.2017 ***I RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor referitoare

Mai mult

Microsoft Word - Studiul 2_Analiza nevoilor la nivelul UVT.doc

Microsoft Word - Studiul 2_Analiza nevoilor la nivelul UVT.doc CENTRUL DE CONSILIERE PSIHOLOGICĂ ŞI ORIENTARE ÎN CARIERĂ (CCPOC) UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIŞOARA DEPARTAMENTUL DE CERCETARE STUDIUL 2 ANALIZA NEVOILOR DE STRUCTURĂ, COMPETENŢĂ ŞI RELAŢIONARE ALE STUDENŢILOR

Mai mult

Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava Nr. inregistrare: 10504/ ANUNȚ SELECȚIE EXPERȚI Universitatea "Ștefan cel Mare din Suceava, cu s

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava Nr. inregistrare: 10504/ ANUNȚ SELECȚIE EXPERȚI Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, cu s Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava Nr. inregistrare: 10504/24.06.2019 ANUNȚ SELECȚIE EXPERȚI Universitatea "Ștefan cel Mare din Suceava, cu sediul în str. Universității, nr. 13, județul Suceava,

Mai mult

Microsoft PowerPoint - prezentare PS faza VII 29 X 2018

Microsoft PowerPoint - prezentare PS faza VII 29 X 2018 STAŢIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU CARTOF TÂRGU SECUIESC Proiect Sectorial ADER 2.2.1: Optimizarea și modernizarea sistemului de producere a cartofului pentru sămânță din categorii biologice superioare

Mai mult

AQUASORB nw RO

AQUASORB nw RO AQUASORB Produse pentru fixarea apei in soluri si substrate Prezentare generala AQUASORB este un agent de fixare a apei, care atunci cand este incorporat intr-un sol sau substrat, absoarbe si retine cantitati

Mai mult

Subiectul I (20 puncte) CONCURSUL ȘCOLAR NAȚIONAL DE GEOGRAFIE,,TERRA ETAPA NAȚIONALĂ 18 mai 2019 CLASA a VI-a Citește cu atenție fiecare cerință. Sel

Subiectul I (20 puncte) CONCURSUL ȘCOLAR NAȚIONAL DE GEOGRAFIE,,TERRA ETAPA NAȚIONALĂ 18 mai 2019 CLASA a VI-a Citește cu atenție fiecare cerință. Sel Subiectul I (20 puncte) CONCURSUL ȘCOLAR NAȚIONAL DE GEOGRAFIE,,TERRA ETAPA NAȚIONALĂ 18 mai 2019 CLASA a VI-a Citește cu atenție fiecare cerință. Selectează cerculețul de lângă litera corespunzătoare

Mai mult

Facultatea de Agricultur` admitere 2019 Facultatea de Horticultur` Facultatea de Îmbun`t`]iri Funciare [i Ingineria Mediului Facultatea de Ingineria [

Facultatea de Agricultur` admitere 2019 Facultatea de Horticultur` Facultatea de Îmbun`t`]iri Funciare [i Ingineria Mediului Facultatea de Ingineria [ de Agricultur` admitere 2019 de Horticultur` de Îmbun`t`]iri Funciare [i Mediului de [i Gestiunea Produc]iilor Animaliere de de Medicin` Veterinar` de Management, Inginerie Economic` în Agricultur` [i

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (IBNA Balotesti) Proiectul ADER 6.1.2. Eficientizarea valorificării subproduselor industrial prin dezvoltarea pentru animalele

Mai mult

THIS IS YOUR PRESENTATION TITLE

THIS IS YOUR PRESENTATION TITLE Era digitală Schimbarea paradigmei Varujan Pambuccian Cele 4 direcții de dezvoltare majore în lumea în care trăim Robotică industrială Inteligență artificială Fabricație aditivă Biologia sintetică 1 Robotica

Mai mult

Analiza impactului antreprenoriatului instituţional în gestionarea durabilă a pădurilor în România prin instrumente socio-economice şi de teledetecţie

Analiza impactului antreprenoriatului instituţional în gestionarea durabilă a pădurilor în România prin instrumente socio-economice şi de teledetecţie Analiza impactului antreprenoriatului instituţional în gestionarea durabilă a pădurilor în România prin instrumente socio-economice şi de teledetecţie (INFORMA) Contract PN-II-RU-TE-2012-3-0304, nr. 32/29.04.2013

Mai mult

Microsoft Word - caracterizare climatica noiembrie.docx

Microsoft Word - caracterizare climatica noiembrie.docx CARACTERIZAREA CLIMATICĂ A LUNII NOIEMBRIE Situată la hotarul dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tehnologia produsului NewSil NewSil Crește performanța plantei Mai multe rădăcini Creștere mai bună cu fiecare picatură Silicații versus acidul silicic Silicații: sunt prezenți în sol ca grupări SiO 4

Mai mult

Nr…………

Nr………… Fisa masuriim2/2b Sprijin pentru exploatatiile agricole Codul Masurii: M2/2B Tipul masurii sprijin forfetar 1.Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de interventie a acesteia si a contribuției

Mai mult

Nume / Prenume Nume, Prenume : Toma Vasile Loc Călăraşi, judeţul Dolj, Cod poştal , ROMANIA Mobil:

Nume / Prenume Nume, Prenume : Toma Vasile Loc Călăraşi, judeţul Dolj, Cod poştal , ROMANIA Mobil: Nume / Prenume Nume, Prenume : Toma Vasile Loc Călăraşi, judeţul Dolj, Cod poştal 207170, ROMANIA +40 251334402 Mobil: +40 0742 148 324 +40 251334347 E-mail(uri) ccdcpndabuleni@yahoo.com: vtoma@yahoo.com

Mai mult

untitled

untitled ORDIN nr. 6 din 21 ianuarie 1995 privind stabilirea conţinutului formularelor - tip - certificate, autorizaţii şi cereri - prevăzute la art. 38 din Ordonanţa Guvernului nr. 4 din 20 ianuarie 1995 Ministrul

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, SWD(2017) 479 final DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte do

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, SWD(2017) 479 final DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte do COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 21.12.2017 SWD(2017) 479 final DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere de directivă a Parlamentului European

Mai mult

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR

Microsoft Word - Tsakiris Cristian - MECANICA FLUIDELOR Cuvânt înainte Acest curs este destinat studenţilor care se specializează în profilul de Inginerie economică industrială al Facultăţii de Inginerie Managerială și a Mediului, care funcţionează în cadrul

Mai mult

CĂTRE: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului Direcția Urbanism - Serviciul Urbanism Arhitect Șef al Mu

CĂTRE: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului Direcția Urbanism - Serviciul Urbanism Arhitect Șef al Mu CĂTRE: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului Direcția Urbanism - Serviciul Urbanism Arhitect Șef al Municipiului București ADRESA: Bulevardul Regina Elisabeta

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 377 2017-05-25 Guvernul României privind aprobarea plăţii contribuţiei voluntare a României, în lei, la fondul fiduciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru acoperirea cheltuielilor de participare

Mai mult

Présentation PowerPoint

Présentation PowerPoint Educaţia pentru dezvoltare durabilă - considerente generale - 7-11 noiembrie 2018, Iaşi 1 Rețeaua de ONG-uri pentru EDD. O propunere de politică publică EDD. Intervenție EDD în 23 de școli. Rețeaua de

Mai mult

Microsoft Word sc04_Cuprins.doc

Microsoft Word sc04_Cuprins.doc BANCA NAÞIONALÃ A ROMÂNIEI BULETIN DE CONJUNCTURÃ Anul X nr.112 Aprilie 7 Cuprins Tendinţe generale - Evoluţie mixtă a principalilor indicatori în luna aprilie 7... 2 Evoluţia producţiei - Posibilă atenuare

Mai mult

Asociatia GAL Valea Șomuzului Str. Principală Nr. 29, Sat Rădășeni, Comuna Rădășeni, județul Suceava, tel/fax: mail:

Asociatia GAL Valea Șomuzului Str. Principală Nr. 29, Sat Rădășeni, Comuna Rădășeni, județul Suceava, tel/fax: mail: Nr inregistrare: 29/15.02.2019 Sesiunea nr.4/2019, apelul de selecție nr.4/2019 - Măsura 5/3A Data publicării: 01.03.2019 Asociația Grupul de Acțiune Locală Valea Șomuzului anunță apelulul de selecție

Mai mult

Microsoft Word - Cerc stiitific strategii prelucrare CNC -rev01

Microsoft Word - Cerc stiitific strategii prelucrare CNC -rev01 UNIVERSITATEA TEHNICĂ GH. ASACHI IAŞI FACULTATEA CONSTRUCŢIII DE MAŞINI ŞI MANAGEMENT INDUSTRIAL Prelucrarea unei elipse pe cub. Strategiii de prelucrare CNC. Sesiunea cercuri științifice 2016 Coordonatori:

Mai mult

Microsoft Word - prognoza_regiuni_25 noiembrie - 8 decembrie.doc

Microsoft Word - prognoza_regiuni_25 noiembrie - 8 decembrie.doc ESTIMAREA EVOLUȚIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAȚIILOR ÎN INTERVALUL 25 NOIEMBRIE 08 DECEMBRIE 2013 Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 6.2.2019 A8-0045/6 6 Punctul 10 10. observă că, în setul de instrumente pentru gestionarea integrată a dăunătorilor, controlul biologic implică stimularea sau introducerea unor specii benefice care se

Mai mult

Descrierea proiectelor

Descrierea proiectelor proiectul de transfer tehnologic Implementarea biotehnologiilor noi de ameliorare a iepurilor de casă acseleraţi în scopul restabilirii genofondului zootehnic realizat în 2008-2009 de Andrei Şumanschii,

Mai mult

Dezvoltarea durabilă

Dezvoltarea durabilă Dezvoltarea durabilă Maria NICORICI, conf. univ. dr. Conferinţa ştiinţifico-didactică ediţia a II-a, facultatea de Ştiinţe ale naturii şi Agroecologie, 29.04.2011 Conceptul de dezvoltare durabilă a fost

Mai mult

"Optimizari sinergetice dupa criterii yalorice globale" instrument

Optimizari sinergetice dupa criterii yalorice globale instrument OPTIMIZARI SINERGETICE DUPA CRITERII VALORICE GLOBALE, INSTRUMENT METODOLOGIC PENTRU PROTECTIA MEDIULUI ÎN CONTEXTUI DEZVOLTARII DURABILE A ECONOMIEI Conf.dr.ing DIMITRIE CLEPAN Universitatea 1 Decembrie

Mai mult

Denumirea masurii Modernizarea exploatatiilor agricole Codul masurii 2.1 Tipul masurii x INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. DESCRIEREA GENERALA A

Denumirea masurii Modernizarea exploatatiilor agricole Codul masurii 2.1 Tipul masurii x INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. DESCRIEREA GENERALA A Denumirea masurii Modernizarea exploatatiilor agricole Codul masurii 2.1 Tipul masurii x INVESTITII SERVICII SPRIJIN FORFETAR 1. DESCRIEREA GENERALA A MASURII Justificare. Corelare cu analiza SWOT Obiective

Mai mult

Document2

Document2 O NOUA TEORIE A STABILITATII ASCHIERII, CARE SE BAZEAZA PE DINAMICA HAOTICA A PROCESULUI, PRECUM SI APLICAREA ACESTEIA LA CONTROLUL INTELIGENT AL STABILITATII Obiectivele proiectului Ideile cheie care

Mai mult

1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisti

1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisti 1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în judeţul Brăila existau, în anul 2012, 6248 unități

Mai mult

Soft Easy Hard IMPLANTURI

Soft Easy Hard IMPLANTURI Soft Easy Hard IMPLANTURI Soft... Implant Spirală Suprafață anodică antibacteriană Implantul SOFT auto-forant este un produs unic, bazat pe un design tradițional și îmbunătățit prin forma spirelor de la

Mai mult

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României pentru modificarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie Monitorul Oficial

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României pentru modificarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie Monitorul Oficial Ordonanţă de urgenţă 50 2016-08-31 Guvernul României pentru modificarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie Monitorul Oficial al României nr 689 din 2016-09-06 NOTĂ DE FUNDAMENTARE

Mai mult

STADIUL LANSĂRII APELURILOR DE PROIECTE IN CADRUL POR LA NIVELUL REGIUNII NORD-EST - 7 mai P.I Perioada depunere Prioritatea Alocare

STADIUL LANSĂRII APELURILOR DE PROIECTE IN CADRUL POR LA NIVELUL REGIUNII NORD-EST - 7 mai P.I Perioada depunere Prioritatea Alocare STADIUL LANSĂRII APELURILOR DE PROIECTE IN CADRUL POR 2014-2020 LA NIVELUL REGIUNII NORD-EST - 7 mai 2018-6.1 16.05.2016 16.11.2016 Apel 2 06.01.2017-13.07.2017 3.1 A 16.05.2016 16.11.2016 Apel 2 28.08.2017

Mai mult

Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara

Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara Activitatea filialelor străine în România Realitatea economică arată că pe măsura dezvoltării întreprinderile tind să-şi extindă activitatea în afara graniţelor ţării în care ele au fost înfiinţate, acest

Mai mult

FIȘA MĂSURII M2.6A - "Sprijin pentru crearea sau dezvoltarea de activități non agricole" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de inter

FIȘA MĂSURII M2.6A - Sprijin pentru crearea sau dezvoltarea de activități non agricole 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de inter FIȘA MĂSURII M2.6A - "Sprijin pentru crearea sau dezvoltarea de activități non agricole" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenție a acesteia și a contribuției la prioritățile

Mai mult

Hotărâre Guvernul României pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în ag

Hotărâre Guvernul României pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în ag Hotărâre 763 2013-10-09 Guvernul României pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură Monitorul Oficial al României nr 630 din

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Prez. Rezultate proiect ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Prez. Rezultate proiect ppt [Compatibility Mode] PROIECT ADER 5.2.1. RAPORT DE CERCETARE Director proiect, Neacşa Emil OBIECTIV GENERAL Îmbunătăţirea eficienţei economice a fermelor şi microfermelor de curci din ţară, prin popularea lor cu material genetic

Mai mult

Microsoft Word - ANEXA_IIa.doc

Microsoft Word - ANEXA_IIa.doc Anexa IIa / la contractul de finanţare CONTRACTOR nr. Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi Se aprobă, RECTOR, Prof. dr. Vasile Işan Programul: IDEI Tipul proiectului: Proiecte de cercetare exploratorie

Mai mult

FISA MASURII M 2.3 Denumirea masurii: Sprijin pentru infiintarea si dezvoltarea de structuri asociative in teritoriul GAL Stejarii Argintii CODUL Masu

FISA MASURII M 2.3 Denumirea masurii: Sprijin pentru infiintarea si dezvoltarea de structuri asociative in teritoriul GAL Stejarii Argintii CODUL Masu FISA MASURII M 2.3 Denumirea masurii: Sprijin pentru infiintarea si dezvoltarea de structuri asociative in teritoriul GAL Stejarii Argintii CODUL Masurii: M 2.3 Masura / DI: M 2.3 / 2A Tipul masurii: INVESTITII

Mai mult

Microsoft Word - iea 1.doc

Microsoft Word - iea 1.doc Nr. din Formular USAMV 0204040218 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca 1.2. Facultatea Horticultură

Mai mult

Prezentare PowerPoint

Prezentare PowerPoint ERASMUS + FORMARE PROFESIONALĂ (VET) - MOBILITĂȚI STAGII DE PRACTICA IN SPATIUL EUROPEAN- OPORTUNITATE DE DEZVOLTARE SOCIO-PROFESIONALA SI PERSONALA 2017-1-RO01-KA102-036287 Perioada de derulare 01-10-2017-31-01-2019

Mai mult