PH

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "PH"

Transcriere

1 Profesor Univ. Dr. Mihai Daniel ROMAN Departamentul de Informatică şi Cibernetică Economică Academia de Studii Economice din Bucureşti INFLUENTA RESTRICTIILOR GUVERNAMENTALE ASUPRA POLITICILOR MONETARE ALE BĂNCII NATIONALE A ROMÂNIEI GOVERNMENT CONSTRAINTS ON ROMANIA NATIONAL BANK MONETARY POLICIES Abstract. Inflation targeting and Central Bank credibility are key problems in contemporary world economies. In our paper we verify, using a game theory econometric model, if the National Bank of Romania achieves his target of inflation last 11 years and if his behavior was political independent or conservator depending on government policies. Our results show that first analyzed years the inflation target was not achieved, but last years the National Bank of Romania was very close to his target. Regarding the National Bank behavior, it was especially an independent one, following especially his target on inflation more than government growth policies. Keywords: Central Bank, credibility, independence, monetary policy, fiscal policy. Clasificarea JEL: C13, E31, E58 1. INTRODUCERE Ţintirea inflaţiei reprezintă o strategie de politică monetară utilizată de băncile centrale pentru menţinerea preţurilor la un anumit nivel sau într-un interval specific. Componentele ce definesc procesul de ţintire a inflaţiei conţin un nivel explicit care este anunţat publicului iar autorităţile monetare urmăresc atingerea acestui obiectiv, însă de asemenea există o marjă de manevră pentru erori inevitabile şi şocuri. În România, politica monetară a înregistrat schimbări semnificative după anul Odată cu liberalizarea preţurilor, în economia românească a avut loc o serie de schimbări majore, inflaţia reuşind să atingă în această perioadă o cotă maximă de 295,5% în anul 1993 ajungând undeva la 54,8% la sfârşitul anului La începutul anului 2000 se punea deja problema trecerii la abordarea unei noi politici monetare, opţiunile majore ale băncii centrale fiind incluse în cadrul Strategiei naţionale de dezvoltare economică a României pe termen mediu elaborate de autorităţile române. Banca Naţională a promovat, în acest context, o politică cu caracter extrem de restrictiv, însoţită de adoptarea oficială a politicii de ţintire a inflaţiei. Aderarea României la

2 Mihai Daniel Roman Uniunea Europeană a impus un set de reguli astfel încât a avut loc o creştere a prosperităţii financiare şi a serviciilor bancare la standarde europene. Totuşi, nu întotdeauna ţinta de inflaţie a fost şi atinsă în orizontul prognozat. În acest context se pune problema credibilităţii politicilor adoptate de către Banca Centrală. Literatura de specialitate contemporană cu privire la credibilitatea şi proiectarea de politică monetară a identificat un posibil rol principal agent pentru restricţiile guvernamentale şi/sau ţintele de inflaţie în reducerea inflaţiei la un cost cât mai mic din punct de vedere al politicii de stabilizare. Interesul generat de această literatură se datorează, în parte, acţiunilor recente într-un număr de ţări din O.C.D.E., pentru o independenţă a băncii centrale cât mai mare. În ţările în care a existat deja o tradiţie slabă sau nu a existat deloc tradiţie pentru independenţa băncii centrale s-a dezbătut pe larg această problemă. Problema cheie se pune dacă aceste restricţii şi ţinte de inflaţie sunt dispozitive utile pentru disciplinarea băncilor centrale astfel încât acestea să poată proteja economia de inflaţia generată de guvernele alese fără a desfăşura politici care să fie în conflict cu cele ale populaţiei. Abordarea restricţiilor guvernamentale este dezvoltată de Persson şi Tabellini (1990), şi Walsh (1995). Ei arată că o restricţie de inflaţie liniară poate fi proiectată, eliminând astfel problema credibilităţii şi permiţând în acelaşi timp o flexibilitate a băncii centrale privind stabilizarea politică. Aceste restricţii pot fi văzute în esenţă ca nişte societăţi (principal) de instruire a unei restricţii de performanţă pe banca centrală (agent), în cazul în care aceasta din urmă este penalizată pentru incapacitatea de a îndeplini un obiectiv al inflaţiei. Abordarea ţintelor de inflaţie este dezvoltată independent în Svensson(1997), Herrendorf (1996), Lockwood (1997), sau Roman şi Tâlvan (2011), şi se bazează pe rezultatele obţinute de către Persson şi Tabellini (1990). În aceste sisteme, guvernul alege o ţintă de inflaţie adecvată pentru banca centrală, iar abaterile de la acest obiectiv sunt penalizate în aceeaşi proporţie cu abaterile de la obiectivul ţintit al inflaţiei. Ca şi în cazul restricţiilor,un compromis între credibilitate şi flexibilitate este eliminat printro politică de acest tip. În articolul de faţă ne propunem să analizăm pe baza unui model econometric modul în care s-a comportat în ultimii 12 ani Banca Naţională a României în raport cu guvernele politice ce s-au succedat la putere, respectiv dacă prin politica de ţintire a inflaţiei adoptată a acţionat independent de solicitările pe termen scurt ale guvernului sau s-a conformat acestora. 2. MODELUL Vom considera o funcţie standard de pierdere pentru societate, care depinde de inflaţie şi nivelul outputului (abaterea de la ţintă):, >0, > >0 (1)

3 Influenţa restricţiilor guvernamentale asupra politicilor monetare ale Băncii Naţionale a României Parametrul indică importanţa acordată inflaţiei în cadrul funcţiei de pierdere. Outputul este descris prin intermediul unei funcţii de tip Lucas (relaţia 2) ce depinde de nivelul reala al inflaţiei şi ce cel anticipat (presupunem că variabila de abatere sau cea care indică şocurile aleatoare, ε, are o distribuţie normală de medie zero şi varianţă ). = (2) Şocul aleator poate fi observat de către autorităţi ( guvernul sau banca centrală independentă ) înainte de a alege nivelul de inflaţie, dar nu este disponibil ex-ante şi guvernului/patronatelor, care au stabilit creşteri de salarii egale cu inflaţia aşteptată (relaţia 3). w=. (3) Din problema de minimizare a pierderilor (min z) rezultă nivelul de echilibru al inflaţiei dat de relaţia (4). Cei doi termeni ai relaţiei indică pe de o parte aşteptările gospodăriilor cu privire la inflaţie ( ) şi influenţa şocului (corectată cu ponderea acordată inflaţiei în funcţia obiectiv) =, (4) În cazul în care inflaţia reală va fi egală cu cea aşteptată =, atunci nivelul de echilibru al inflaţiei va fi dat de relaţia (5) şi depinde doar de nivelul şocului şi al coeficientului de importanţă. (5) Persson, Tabellini şi Walsh (1995) demonstrează că adoptarea restricţiilor de "recompense financiare" de către banca centrală poate depăşi necesitatea alegerii între credibilitate şi flexibilitate remarcată de Rogoff. Pentru a evidenţia acest aspect, în funcţia obiectiv introducem un transfer T=T( ) ce depinde de nivelul inflaţiei. Acest transfer poate fi unul pozitiv sau negativ. Apariţia penalizării dată de termenul T semnifică o atitudine conservatoare a Băncii Centrale, iar faptul că acest temen nu apare în funcţia de penalizare semnifică o atitudine independentă a Băncii Centrale.

4 Mihai Daniel Roman,. (6) Restricţia optimă va implica implica un transfer T, liniar în raport cu inflaţia, adică de forma:, (7) Mai mult, dacă vom introduce în funcţia obiectiv şi ponderi relative acordate outputului şi inflaţiei prin intermediul unui parametru η, (care este în intervalul -ω şi 1, de medie 0 şi dispersie ) şi care nu este corelat cu şocurile aleatoare ε, atunci funcţiile de pierdere pentru cele două situaţii (ce semnifică Bănci Centrele conservatoare sau independente) sunt date de relaţiile (8) şi (9)., (8) Alegerea lui α şi π este făcută de guvern fără a fi cunoscut η. După ce α şi sunt stabilite, sunt formate aşteptările inflaţioniste. Apoi, poate apărea şocul ε asupra economiei iar banca centrală alege π astfel încât să minimizeze funcţiile de pierdere socială (8) şi (9). Soluţiile optimale ce determină inflaţia aşteptată sunt date de relaţiile (10 şi (11)., (10) (9), (11) Output-urile, în cele două cazuri sunt date de relaţiile (12) şi (13) ( utilizând relaţia (2)): (12) (13)

5 Influenţa restricţiilor guvernamentale asupra politicilor monetare ale Băncii Naţionale a României 3. STUDIU DE CAZ. BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: INDEPENDENTĂ SAU CONSERVATOARE? În studiul de caz efectuat este analizat comportamentul Băncii Naţionale a României în perioade pentru a vedea în ce măsură politicile adoptate au fot unele conservatoare sau unele independente de puterea politică. Datele utilizate sunt trimestriale şi au fost preluate din Anuarele Statistice ale INS şi din Rapoartele BNR. Vom căuta să analizăm influenţa restricţiilor impuse de Guvern şi rolul Băncii Naţionale în ceea ce priveşte măsurile luate pentru atingerea ţintelor de inflaţie dar şi modul în care acestea influenţează output-ul. În acest context o bancă centrală de tip conservator ar putea avea o puterea mai mare asupra menţinerii preţurilor stabile faţă de o bancă independentă. Ţintirea inflaţiei, noua politica monetară adoptată de banca centrală, a reuşit să-şi atingă pentru prima oară ţinta de inflaţie în anul În Figura 1este prezentată evoluţia inflaţiei anuale din România în ultimii 12 ani precum şi ţinta de inflaţie urmărită de Banca Naţională. Figura 1 Sursa: Anuarul Statistic al României Ţintele de inflaţie sunt exprimate în termenii variaţiei trimestriale a indicelui preţurilor de consum şi sunt stabilite ca punct central încadrat de un interval de variaţie de +/-1 puncte procentuale. Similar experienţei altor bănci centrale din regiune care implementează politica monetară în contextul strategiei de ţintire directă a inflaţiei, evoluţia naturii şi valorile ţintelor de inflaţie stabilite de BNR până în prezent se caracterizează prin două etape distincte: etapa ţintelor de inflaţie coborâtoare, stabilite pe un orizont temporal de doi ani ca valori anuale aferente lunii decembrie ( ), parcurgerea ei

6 Mihai Daniel Roman având ca argument major necesitatea consolidării dezinflaţiei şi a atingerii unei rate anuale a inflaţiei sustenabile pe termen mediu; etapa unei ţinte staţionare multianuale de inflaţie, compatibilă cu definiţia de stabilitate a preţurilor pe termen mediu în economia românească (începând cu anul 2013); este o perioadă intermediară menită să asigure trecerea la etapa ţintei continue de inflaţie pe termen lung compatibilă cu definiţia de stabilitate a preţurilor adoptată de BCE. În contextul în care cel de-al doilea element fundamental al modelului îl reprezintă evoluţia outputului, în Figura 2 se prezintă ritmul de creştere a PIB-ului real împreună cu ritmul de creştere a PIB-ului potenţial. Măsurarea PIB-ului potenţial este o problemă dificilă, nefiind observabil direct în datele statistice atunci se realizează numai prin metode indirecte. Metoda utilizată pentru estimarea PIB-ului potenţial a fost utilizarea filtrului Hodrick-Prescott pe seria de ritmuri de evoluţie a PIB-ului real în perioada Figura 2 Sursa:Anuarul Statistic al României Ritmul de creştere al PIB potenţial pe termen lung este determinat de caracteristici instituţionale şi structurale (factori demografici, procesul investiţional, productivitatea totală a factorilor de producţie etc). Pe termen mediu acesta nu este fix, se poate abate de la valoarea sa de echilibru pe termen lung, spre care tinde să revină după epuizarea efectelor unor factori cu acţiune temporară. Pentru început au fost estimaţi parametrii A şi B din relaţia (2) (vezi anexa 1). Ecuaţia (2) se transformă în (2 ) şi este: = (2 )

7 Influenţa restricţiilor guvernamentale asupra politicilor monetare ale Băncii Naţionale a României Cei doi parametri sunt semnificativi din punct de vedere statistic. Există o legătură pozitivă între variabila dependentă, PIB-ul, şi inflaţia reală şi o legătură inversă cu inflaţia aşteptată.aşa cum prvizioneayă şi modelul teoretic. Deasemenea valoarea PIB-ului este explicată de aceşti doi parametrii în proporţie de 50,3%. Conform modelului, pentru o pondere ω=1,02 acordata inflaţiei în funcţia de pierdere, ţinta optimă de inflaţie este prezentată în Figura 3. Figura 3 Se poate observa că variaţiile inflaţioniste aşteptate de populaţie sunt prezentate împreună cu măsurile luate de guvern în ceea ce priveşte controlarea acestor variaţii. În cazul în care guvernul a avut un pre-angajament de respectare a atingerii ţintei de inflaţie, atunci restricţia = va fi respectată şi de aici va apărea restricţia politică descrisă în Figura 4. Figura 4

8 Mihai Daniel Roman Pentru valori din ce în ce mai mari ale parametrului ω atât politica feedback generată de guvern cât şi politica băncii centrale tind la valori comune. Funcţia de pierdere asociată băncii este reprezentată în figura 5: Figura 5 Sursă:Prelucrări proprii Pe baza datelor obţinute se constată că funcţia de cost a băncii centrale este strâns legată de atingerea ţintelor de inflaţie. Funcţia de cost a bancii centrale este cu atât mai mică cu cât ţinta de inflaţie a băncii este atinsă. Pentru cele două regimuri studiate se poate observa ca ţinta de inflaţie diferă în mod semnificativ. Având următoarele valori pentru parametrii modelului: ω = 1,02; α = 1.030; η = 0,5 (parametri calibraţi conform modelului teoretic dezvoltat de Person şi Tabelini), în Figura 6 sunt descrise regulile optime de inflaţie corespunzătoare celor două regimuri. Figura 6

9 Influenţa restricţiilor guvernamentale asupra politicilor monetare ale Băncii Naţionale a României Se poate observa că o bancă centrală de tip conservator acordă inflaţiei o importanţă relativ scazută faţă de importanţa pe care o acordă o bancă centrală independentă. Figura 7 Pentru o valori din ce în ce mai mari ale parametrului ω, restul parametrilor fiind constanţi se poate observa că banca centrală de tip independent acordă aceeaşi importanţă inflaţiei pe care o acordă şi Banca Naţională a României. Figura 8

10 Mihai Daniel Roman Politicile monetare adoptate în cadrul celor două regimuri au condus pentru parametrii consideraţi la acelaşi nivel al output-urilor. Pentru valori tot mai mari ale parametrului ω outputurile în cadrul celor două regimuri devin identice. Costurile aşteptate ale politicilor optime în ambele sisteme de delegare în cazul în care inflaţia este dată de expresiile (4) şi (5) sunt: Figura 9 Pe baza valorilor obţinute în cadrul modelului, pentru funcţiile de cost ale băncii, se poate concluziona că în cazul României datorită existenţei unei variaţii mari a ratei de inflaţie pentru perioada există discrepanţe mari în ceea ce priveşte funcţiile de cost ale băncii centrale. Banca centrală de tip conservator este sancţionată la o rată mult mai mare faţă de banca centrală de tip independent. Soluţia optimă, în contrast cu incertitudinea în ceea ce priveşte natura băncii centrale, este descrisă în Figura 10: Figura 10 Dacă modelul teoretic prognozează rezultate mai bune în cayul unei bănci conservatoare, în cazul Băncii centrale a României comportamentul s-a apropiat mai

11 Influenţa restricţiilor guvernamentale asupra politicilor monetare ale Băncii Naţionale a României mult de unul independent, cu rezultate mai bune decât în cazul comportamentyului conservator. 4. CONCLUZII În timp ce multe ţări au acordat o independenţă din ce în ce mai mare băncilor lor centrale, ideea ca băncile centrale să fie complet independente a fost îndelung criticată. Această critică se concentrează asupra pericolului ca o bancă centrală independentă, să nu fie suficient de responsabilă din perspectivă socială. Deşi menţinerea unei inflaţii scăzute şi stabile este un obiectiv important al societăţii, acesta nu este singurul scop macroeconomic, o politica monetară poate să nu aibă nici un efect pe termen lung asupra variabilelor economice reale, dar poate afecta economia reală, în termen scurt. După cum a subliniat şi Mishkin (2001), un angajament instituţional faţă de stabilitatea preţurilor nu e suficient pentru a aduce mult dorita credibilitate unei bănci centrale; acest obiectiv general ar trebui tradus într-un simplu scop cantitativ. Svensson (2003) subliniază că, în condiţiile în care banca centrală este un organism competent, previziunea inflaţiei va fi foarte aproape de inflaţia viitoare reală (care este o necunoscută în momentul previziunii). În momentul de faţă, BNR se bucură de o credibilitate destul de mare, ca urmare a faptului că a reuşit scăderea inflaţiei. Relaţia istorică şi juridică între guvernul unei ţări şi banca centrală este una foarte complexă, care implică multe aspecte diferite. Acestea includ, pe lângă altele, rolul guvernului în numirea (si demiterea) de membri ai consiliului băncii centrale de conducere, puterea de vot (dacă este cazul) a guvernului aflat la conducere, gradul în care banca centrală este supusă controlului bugetar de către guvern, măsura în care banca centrală trebuie să împrumute de la guvern, şi dacă nu sunt definite în mod clar obiectivele de politică stabilite în Carta băncii centrale. În ceea ce priveşte factorii instituţionali, băncile centrale sunt găsite mai credibile pentru a stabili obiective mai scăzute de inflaţie. Acest lucru este probabil deoarece acestea sunt mult mai încrezătoare cu privire la menţinerea unui mediu cu inflaţie scăzută. În Romania, politica monetară de ţintire a inflaţiei s-a bucurat de un adevărat succes. Conform datelor publicate de Banca Naţională rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul descendent atingând un minim istoric de 1,79 la sută în luna mai 2012, comparativ cu 2,4 la sută în luna martie şi 3,14 la sută în luna decembrie Acest nivel, ca şi cel de 3,2 la sută estimat pentru finalul anului 2012, se încadrează în coordonatele generale ale inflaţiei din zona euro. Este foarte important acum ca BNR să se asigure că instrumentele sale sunt eficiente în controlul inflaţiei. Menţinerea credibilităţii este una dintre cele mai importante provocări pentru Banca Naţională a României, pentru funcţionalitatea şi eficienţa măsurilor ei.

12 Mihai Daniel Roman În concluzie, atât nivelul şi intervalul ţintei de inflaţie corespunde fundamentelor macroeconomice interne şi externe şi, de asemenea, credibilitatea băncii centrale este vitală pentru furnizarea de inflaţie scăzută. Dintre toate strategiile de politică monetară urmărite până în prezent de către banca centrală, ţintirea inflaţiei s-a dovedit a fi cea mai bună soluţie, comparativ cu ţintirea unui agregat monetar (creşterea monetară ) şi cu cea a cursului de schimb. BIBLIOGRAFIE [1]. Andrei, A., Oprescu, G., Roman, M., Paun, R. (2008), Consideraţii privind estimarea PIB potenţial în România ; ASE, Bucuresti; [2]. Backus, D., Driffil, J. (1985), Rational Expectations and Policy Credibility following a Change in Regime. Review of Economic Studies, Nr. 52, pp [3]. Bleaney, M. (2001), Exchange Rate Regimes and Inflation Persistence; Staff Papers, International Monetary Fund, Vol. 47, Nr. 3, pp ; [4]. Burdekin, R., Siklos, P. L. (1999), Exchange Rate Regimes and Shifts in Inflation Persistence: Does Nothing Else Matter?. Journal of Money, Credit and Banking, Vol. 31, pp ; [5]. Canzonieri, M. B. (1985), Monetary Policy and the Role of Private Information. American Economic Review, Nr. 75, pp ; [6]. Dornbusch, R. (1982), PPP Exchange Rate Rules and Macroeconomic Stability; Journal of Political Economy; Vol. 90, pp ; [7]. Edison H.J. (2003), Do indicators of financial crises work? An evaluation of an early warning system. International Journal of Finance and Economics 8(1): 11 53; [8]. Herrendorf, B. (1996), Inflation targeting as a substitute for precommitment. Mimeo, Univer-sity of Warwick; [9]. Lockwood, B. (1997), Rogoff's conservative central banker restored. Journal of Money, Credit and Banking, 29, ; [10]. Kaminsky GL, Reinhart CM. (1999), The twin crises: the causes of banking and balance-of-payments problems. American Economic Review, American Economic Association 89(3): ; [11]. Krugman P. (1979), A model of balance-of-payments crisis. Journal of Money, Credit and Banking XI(3): ; [12]. Kydland, F., Prescott, S. (1977), Rules rather than Discretion: The Inconsistency of Optimal Plans; Journal of Political Economy, Nr. 85, pp ; [13]. Mishkin, F. S., Schmidt-Hebbel, K. (2001), One decade of inflation targeting in the world: what do we know and what do we need to know?, NBER Working Paper 8397;

13 Influenţa restricţiilor guvernamentale asupra politicilor monetare ale Băncii Naţionale a României [14]. Obstfeld, M. (1995), International Currency Experience: New Lessons and Lessons Relearned ; Brookings Papers on Economic Activity, pp ; [15]. Persson, T., Tabellini, G. (1993), Designing Institutions for Monetary Stability. Carnegie-Rochester Conference Series on Public Policy, Nr. 39, pp [16]. Persson, T., Tabellini. G. (1990), Macroeconomic Policy, Credibility and Politics. New York: Harwood Academic; [17]. Rogoff, K. (1985), The Optimal Degree of Commitment to an Intermediate Monetary Target. Quarterly Journal of Economics, Nr. 100, pp ; [18]. Roman M.D., Talvan, M., (2011), Tintirea inflatiei şi cresterea economicăpolitici convergente?- Studii si cercetari de calcul economică şi cibernetică economică, Editura ASE, nr. 3-4, pp ; [19]. Svensson, L. E. 0. (1997), Optimal inflation targets, 'conservative' central banks, and linear inflation contracts. American Economic Review, 87, ; [20]. Walsh, C. E. (1995), Optimal Contracts for Central Bankers. American Economic Review, Nr. 85, pp Anexa 1. Estimarea parametrilor funcţiei Lucas

SCENARII MULTIANUALE UTILIZÂND UN MODEL REDUS DE TIP RMSM PENTRU PROGNOZA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI DIN ROMÂNIA * -SINTEZĂ- Mariana NICO

SCENARII MULTIANUALE UTILIZÂND UN MODEL REDUS DE TIP RMSM PENTRU PROGNOZA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI DIN ROMÂNIA * -SINTEZĂ- Mariana NICO SCENARII MULTIANUALE UTILIZÂND UN MODEL REDUS DE TIP RMSM PENTRU PROGNOZA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI DIN ROMÂNIA * -SINTEZĂ- Mariana NICOLAE (coordonator) Lucian-Liviu ALBU Dalina Maria ANDREI

Mai mult

Slide 1

Slide 1 FINANŢE PUBLICE ŞI OPŢIUNI PUBLICE seminar introductiv MA-Finanţe Publice Lect.univ.dr. Andreea STOIAN Departamentul de Finanţe andreea.stoian@fin.ase.ro http://www.ase.ro/site/despre/profesori/index28.asp?id=758

Mai mult

rrs_12_2012.indd

rrs_12_2012.indd Corelaţia dintre Produsul Intern Brut/locuitor şi Rata de ocupare a populaţiei model econometric de analiză Drd. Ligia PRODAN Academia de Studii Economice, Bucureşti Abstract Se prezintă evoluţia Ratei

Mai mult

Prezentare Conferinţă de presă, Raport asupra inflaţiei - august 2014

Prezentare Conferinţă de presă, Raport asupra inflaţiei - august 2014 1 7 procente Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut sub limita inferioară a intervalului ţintei şi în T 1 rata anuală a inflaţiei 5 rata medie anuală a inflaţiei 1 Ţintă 11 Ţintă 1 Ţintă staţionară multianuală:,%,%,5%

Mai mult

25. Mihaela NICOLAU

25. Mihaela NICOLAU A RETROSPECTIVE APPROACH REGARDING COMMERCIAL PERFORMANCES AND THE BALANCE SHEET INDICATORS OF MAIN ROMANIAN BANKS 1 Mihaela Nicolau Faculty of Economics, Danubius University, Galati, Romania Faculty of

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Prezentare_Conferinta_Presa_12iul07_1.ppt

Microsoft PowerPoint - Prezentare_Conferinta_Presa_12iul07_1.ppt Conferinţă de presă Alexandru Matei Directorul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar Bucureşti, 12 iulie 2007 1 Prezentarea celui de-al doilea număr al Buletinului semestrial al Fondului

Mai mult

Prezentare Raport asupra inflaţiei, noiembrie 2013

Prezentare Raport asupra inflaţiei, noiembrie 2013 1 Rata anuală a inflaţiei a coborât la finele 213 în jumătatea inferioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei, 7 procente 6 5 rata anuală a inflaţiei 4 3 2 1 Ţintă 211 3,% Ţintă 212 3,% Ţintă staţionară

Mai mult

Font scris: Georgia

Font scris: Georgia ROMÂNIA, ÎNCOTRO? ECONOMIA ROMÂNIEI ECONOMIA ROMÂNIEI - perspective pe termen mediu - dr. Andrei RĂDULESCU Senior Economist, Banca Transilvania Cercetător, Institutul de Economie Mondială, Academia Română

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior Universitatea Spiru Haret 1.2. Facultatea Ştiinţe Economice Bucureşti 1

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior Universitatea Spiru Haret 1.2. Facultatea Ştiinţe Economice Bucureşti 1 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior Universitatea Spiru Haret 1.2. Facultatea Ştiinţe Economice Bucureşti 1.3. Departamentul Ştiinţe Economice 1.4. Domeniul de

Mai mult

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, mai 12 Sinteză Standardele de creditare 1 au cunoscut în T1/12 o înăsprire marginală pentru creditele destinate companiilor, dar mai

Mai mult

Prezentare_Raport asupra inflatiei_februarie 2013

Prezentare_Raport asupra inflatiei_februarie 2013 1 8 Rata anuală a inflaţiei a depăşit temporar limita superioară a intervalului-ţintă % 7 6 rata medie anuală a inflaţiei 5 rata anuală a inflaţiei 3 1 Ţintă 1 Ţintă 11 Ţintă 13 Ţintă 1 3, 3,,5,5 dec.11

Mai mult

Microsoft PowerPoint - AN_TgMures_18maiREV.ppt

Microsoft PowerPoint - AN_TgMures_18maiREV.ppt 1 CUPRINS I. Beneficii și i constrângeri ale aderării la zona euro II. Pregătirea pentru adoptarea euro în n statele din CEE 2 Beneficii şi i constrângeri ale aderării la zona euro (1) Adoptarea euro:

Mai mult

Proiecţiile macroeconomice pentru zona euro ale experţilor BCE, Septembrie 2010

Proiecţiile macroeconomice pentru zona euro ale experţilor BCE, Septembrie 2010 Casetă PROIECŢIILE MACROECONOMICE PENTRU ZONA EURO ALE EXPERŢILOR Pe baza informaţiilor disponibile până la data de 20 august 2010, experţii au elaborat proiecţiile privind evoluţiile macroeconomice din

Mai mult

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA SUMAR I. Conexiuni între politicile BNR şi dezvoltarea economiei româneşti II. Măsuri de reglementare bancară şi supraveghere III. Măsuri privind modernizarea sistemului de plăţi IV. Contribuţia

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation + Cadrul financiar multianual post-2020 Maria Elena Georgescu, secretar de stat, Ministerul Finanțelor Publice + 2 Europe will not be made all at once, or according to a single plan. It will be built through

Mai mult

IBR 8 iulie 2019

IBR 8 iulie 2019 Managementul riscului în administrarea rezervelor internaționale Victor Andrei * BNR *Direcţia operaţiuni de piaţă Bucureşti * 8 iulie 2019 Opiniile exprimate sunt ale mele și nu reprezintă în mod necesar

Mai mult

csr_romania_ro.doc

csr_romania_ro.doc COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 7.6.2011 SEC(2011) 825 final Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind Programul național de reformă din 2011 al României și de emitere a unui aviz al Consiliului privind

Mai mult

rrs

rrs Model econometric de analiză a corelației dintre rata inflației şi nivelul produsului intern brut Drd. Andreea - Ioana Marinescu (marinescu.andreea.ioana@gmail.com) Academia de Studii Economice din București

Mai mult

Microsoft Word - GLOSAR_Tintire_inflatie.doc

Microsoft Word - GLOSAR_Tintire_inflatie.doc BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI GLOSAR ŢINTIREA DIRECTĂ A INFLAŢIEI Noiembrie 2005 Acest glosar a fost realizat în vederea facilitării dialogului cu publicul larg, urmând a fi extins ulterior pe baza sugestiilor

Mai mult

MPRA Munich Personal RePEc Archive The impact of interest rates changes on the exchange rate in Romania Nicolae Ghiba Faculty of Economics and Busines

MPRA Munich Personal RePEc Archive The impact of interest rates changes on the exchange rate in Romania Nicolae Ghiba Faculty of Economics and Busines MPRA Munich Personal RePEc Archive The impact of interest rates changes on the exchange rate in Romania Nicolae Ghiba Faculty of Economics and Business Administration, University of Iași, Romania 10. October

Mai mult

Revistă ştiinţifico-practică Nr.1/2018 Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova IMPACTUL CREANȚELOR ȘI DATORIILOR CURENTE ASUPRA DEZVOLTĂRII E

Revistă ştiinţifico-practică Nr.1/2018 Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova IMPACTUL CREANȚELOR ȘI DATORIILOR CURENTE ASUPRA DEZVOLTĂRII E Revistă ştiinţifico-practică Nr.1/2018 IMPACTUL CREANȚELOR ȘI DATORIILOR CURENTE ASUPRA DEZVOLTĂRII ENTITĂȚII Elena NIREAN, doctor în științe economice, conferențiar universitar, Universitatea Agrară de

Mai mult

Microsoft Word - Ciucean_UVVGA

Microsoft Word - Ciucean_UVVGA Impactul serviciilor asupra creșterii economice în țările UE Ciucean Tania Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad Facultatea Științe Economice, Informatică și Inginerie Rezumat: Lucrarea pune în evidență

Mai mult

Microsoft Word - 4_hrebenciuc_ro.doc

Microsoft Word - 4_hrebenciuc_ro.doc Economie teoretică şi aplicată Volumul XX (2013), No. 1(578), pp. 24-34 Lipsa de consistenţă a criteriului de deficit bugetar în Pactul de Stabilitate şi Creştere Andrei HREBENCIUC Academia de Studii Economice

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi 1.2 Facultatea Economie şi Admin

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi 1.2 Facultatea Economie şi Admin FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi 1.2 Facultatea Economie şi Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul Administrarea

Mai mult

rrs

rrs Analiza economică a veniturilor şi cheltuielilor Drd. Maria MIREA (mirea_maria@yahoo.com) Academia de Studii Economice din București Abstract Datorită implicațiilor fi scale, veniturile și cheltuielile

Mai mult

FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de

FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul

Mai mult

European Commission

European Commission COMISIA EUROPEANĂ COMUNICAT DE PRESĂ Bruxelles/Strasbourg, 25 februarie 2014 Previziunile din iarna anului 2014: redresarea câștigă teren Previziunile de iarnă ale Comisiei Europene anunță continuarea

Mai mult

Proiecțiile macroeconomice pentru zona euro ale experților Eurosistemului, iunie 2017

Proiecțiile macroeconomice pentru zona euro ale experților Eurosistemului, iunie 2017 Proiecțiile macroeconomice pentru zona euro ale experților Eurosistemului, iunie 2017 1 Potrivit proiecțiilor, redresarea activității economice în zona euro va continua, într-un ritm mai alert decât cel

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1. Facultatea Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor 1. Departamentul

Mai mult

Microsoft Word sc02_Cuprins.doc

Microsoft Word sc02_Cuprins.doc BANCA NAÞIONALÃ A ROMÂNIEI BULETIN DE CONJUNCTURÃ Anul IX nr.98 Februarie Cuprins Tendinţe generale - Evoluţie în general nefavorabilă a principalilor indicatori în luna februarie... 2 Evoluţia producţiei

Mai mult

RADIOGRAFIA ECONOMIEI ROMANESTI Colecția : Radiografia economiei românești Studii de analiză economico-financiară AEEF #45xx Comerţ şi între

RADIOGRAFIA ECONOMIEI ROMANESTI Colecția : Radiografia economiei românești Studii de analiză economico-financiară AEEF #45xx Comerţ şi între RADIOGRAFIA ECONOMIEI ROMANESTI 2008-2017 Colecția : Radiografia economiei românești Studii de analiză economico-financiară AEEF #45xx Comerţ şi întreţinere autovehicule Raport elaborat de ASE București

Mai mult

Strategie_2012.pdf

Strategie_2012.pdf STRATEGIA S.I.F. OLTENIA S.A. în exerciţiul financiar 2012 şi orientări pe termen mediu Anul 2011 a fost un an dificil, pieţele financiare fiind marcate de turbulenţe, ca urmare a numeroşilor factori care

Mai mult

LUCRAREA 8 PROGRAMAREA NELINIARĂ ÎN REZOLVAREA PROBLEMELOR DIN ENERGETICĂ. METODE DE ORDINUL Aspecte generale Programarea neliniară are o foart

LUCRAREA 8 PROGRAMAREA NELINIARĂ ÎN REZOLVAREA PROBLEMELOR DIN ENERGETICĂ. METODE DE ORDINUL Aspecte generale Programarea neliniară are o foart LUCRAREA 8 PROGRAMAREA NELINIARĂ ÎN REZOLVAREA PROBLEMELOR DIN ENERGETICĂ. METODE DE ORDINUL 0 8.. Aspecte generale Programarea neliniară are o foarte mare importanţă în rezolvarea problemelor de optimizări,

Mai mult

Rezumat Scopul lucrării Perfecţionarea Managementului Administraţiei Publice Locale este acela de a identifica modalitățile de îmbunătățire a calități

Rezumat Scopul lucrării Perfecţionarea Managementului Administraţiei Publice Locale este acela de a identifica modalitățile de îmbunătățire a calități Rezumat Scopul lucrării Perfecţionarea Managementului Administraţiei Publice Locale este acela de a identifica modalitățile de îmbunătățire a calității procesului de management la nivel local prin intermediul

Mai mult

COM(2019)541/F1 - RO

COM(2019)541/F1 - RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 5.6.2019 COM(2019) 541 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU Raport către Consiliu în conformitate cu articolul -11 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 referitor

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2013) 420 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Reg

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2013) 420 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Reg COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 17.6.2013 COM(2013) 420 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1445/2007 al Parlamentului European

Mai mult

16.vechiu_camelia

16.vechiu_camelia POLITICA DE CURS PROMOVATĂ DE BNR ÎN CONTEXT EUROPEAN Conf. univ. dr. Camelia Vechiu Universitatea Constantin Brâncoveanu Piteşti Abstract The pragmatic approach of Romania s process of integration in

Mai mult

FIŞĂ DISCIPLINĂ 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galați 1.2 Facultatea Economie și Admini

FIŞĂ DISCIPLINĂ 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galați 1.2 Facultatea Economie și Admini FIŞĂ DISCIPLINĂ 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Dunărea de Jos din Galați 1.2 Facultatea Economie și Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul Economie 1.4 Domeniul

Mai mult

C Paun_Finante

C Paun_Finante Domeniul: FINANȚE ȘI CAPITAL FINANCIAR Prezentare indicatori relevanți pentru domeniul analizat Domeniul: FINANȚE ȘI CAPITAL FINANCIAR 1.2 Rezumatul analizei domeniului Sinteza principalelor idei în dezvoltarea

Mai mult

Raport asupra inflației, august prezentare Conferință de presă

Raport asupra inflației, august prezentare Conferință de presă Conferință de presă Raport asupra inflației August 19 Mugur Isărescu Guvernator București, 8 august 19 1 Rata anuală a inflației s-a redus ușor spre finalul T 19, rămânând totuși peste limita superioară

Mai mult

Convergence Rep 2008

Convergence Rep 2008 BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI 1 Cuprins: 1. Raportul de convergenţă al BCE 2008 Stadiul îndeplinirii criteriilor de convergenţă juridică pentru toate statele cu derogare Stadiul armonizării legislative din

Mai mult

ANEXA 1 RECOMANDARI LICENTA

ANEXA 1 RECOMANDARI LICENTA UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA ŞTIINŢE JURIDICE, ECONOMICE ŞI ADMINISTRATIVE, BRAŞOV DEPARTAMENTUL ŞTIINŢE ECONOMICE PROGRAMUL DE STUDII DE MASTERAT: Dimensiunea europeană a managementului organizaţiei

Mai mult

rrs

rrs Utilizarea modelului de regresie în analiza corelației dintre situația monetară şi balanța de plăți Prof. univ. dr. Constantin ANGHELACHE Academia de Studii Economice, Bucureşti Universitatea ARTIFEX din

Mai mult

Lectia de economie. Derapaje fiscal bugetare majore in

Lectia de economie. Derapaje fiscal bugetare majore in Lectia de economie. Derapaje fiscal bugetare majore in Uniunea Europeana. 12 tari in Procedura de Deviere semnificativa. Jumatate nu indeplinesc regulile fiscalbugetare Cristian Socol, Sistemul de reguli

Mai mult

Microsoft Word - NA-unit-2016-prel-3

Microsoft Word - NA-unit-2016-prel-3 II. POZIŢIA INVESTIŢIONALĂ INTERNAŢIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA LA 31.12.2016 29 martie 2017 Pagina 40 Poziţia investiţională internaţională a Republicii Moldova și-a continuat trendul descendent din perioadele

Mai mult

Microsoft PowerPoint - prezentare_ionut_BNR

Microsoft PowerPoint - prezentare_ionut_BNR Aspecte privind relatia politica fiscal-bugetara - crestere economica Ionut Dumitru* Presedinte Consiliul Fiscal, Profesor ASE Bucuresti si Economist-sef Raiffeisen Bank *Parerile exprimate sunt pareri

Mai mult

Lucrarea 7 Filtrarea imaginilor BREVIAR TEORETIC Filtrarea imaginilor se înscrie în clasa operaţiilor de îmbunătăţire, principalul scop al acesteia fi

Lucrarea 7 Filtrarea imaginilor BREVIAR TEORETIC Filtrarea imaginilor se înscrie în clasa operaţiilor de îmbunătăţire, principalul scop al acesteia fi Lucrarea 7 Filtrarea imaginilor BREVIAR TEORETIC Filtrarea imaginilor se înscrie în clasa operaţiilor de îmbunătăţire, principalul scop al acesteia fiind eliminarea zgomotului suprapus unei imagini. Filtrarea

Mai mult

COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE

COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE PENSIILE PRIVATE DIN ROMÂNIA LA 31 DECEMBRIE 2014 1 SECTORUL SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE 1.1. Pensiile private din România la 31 decembrie 2014 a activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului

Mai mult

BRK PowerPoint Presentation

BRK PowerPoint Presentation Dr. Andrei RĂDULESCU 22 mai 2012 PRSN Preţ piaţă: 0,1535 RON Min 12 luni: 0,1535 RON Max 12 luni: 0,2580 RON Număr de acţiuni: 718 048 725 Capitalizare: 110 220 479 RON Preţ ţintă 12 luni: 0,217 RON PER:

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Conferință de presă Raport asupra stabilității financiare Nr. 17 (1/219) Liviu Voinea Viceguvernator București, 5 iunie 219 1. Harta riscurilor la adresa stabilității financiare din România 2 27 28 29

Mai mult

Proiecțiile macroeconomice pentru zona euro ale experților Eurosistemului, decembrie 2014

Proiecțiile macroeconomice pentru zona euro ale experților Eurosistemului, decembrie 2014 PROIECȚIILE MACROECONOMICE PENTRU ZONA EURO ALE EXPERȚILOR EUROSISTEMULUI DECEMBRIE 2014 1 Ritmul activităţii economice s-a dovedit a fi mai lent decât cel anticipat la începutul anului, în principal ca

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Cercul vicios al politicii fiscale în România Prezentare la conferința Fiscalitatea din România: de la evoluție la revoluție Lucian Croitoru București 20 noiembrie 2014 Sunt trei cercuri vicioase active

Mai mult

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax:

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax: Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon:+40.724.356.404 Fax:+40-21-3211236 E-mail: office@apmcr.ro Web: www.apmcr.ro Masa Rotundă

Mai mult

Viziunea și acțiunea impuse de construcția Uniunii Bancare

Viziunea și acțiunea impuse de construcția Uniunii Bancare Viziunea și acțiunea impuse de construcția Uniunii Bancare Prof. univ. dr. Nicolae Dănilă Membru al CA al BNR Sinaia, 5 martie 2014 Sumar România viziune și acțiune pe termen scurt Uniunea Bancară viziune

Mai mult

Microsoft Word sc04_Cuprins.doc

Microsoft Word sc04_Cuprins.doc BANCA NAÞIONALÃ A ROMÂNIEI BULETIN DE CONJUNCTURÃ Anul X nr.112 Aprilie 7 Cuprins Tendinţe generale - Evoluţie mixtă a principalilor indicatori în luna aprilie 7... 2 Evoluţia producţiei - Posibilă atenuare

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi 1.2 Facultatea Facultatea de Matematică 1.3 Departamentul Matematică Didactic 1.4

Mai mult

Microsoft Word - Cap09_AutoorganizareSiEmergentaInSistemeleAdaptiveComplexe_grile.doc

Microsoft Word - Cap09_AutoorganizareSiEmergentaInSistemeleAdaptiveComplexe_grile.doc Grile 1. Care este proprietatea universală în sistemele vii, organizaţii şi sisteme economice şi sociale, cărora le conferă calitatea de a manifesta caracteristici şi comportamente cu totul noi, care nu

Mai mult

Proiecțiile macroeconomice pentru zona euro ale experților Eurosistemului, decembrie 2018

Proiecțiile macroeconomice pentru zona euro ale experților Eurosistemului, decembrie 2018 Proiecțiile macroeconomice pentru zona euro ale experților Eurosistemului, decembrie 2018 1 Dinamica PIB real a consemnat o moderare neprevăzută în trimestrul III 2018, reflectând parțial blocajele temporare

Mai mult

Rezumat, Buletin lunar BCE - septembrie 2011

Rezumat, Buletin lunar BCE - septembrie 2011 EDITORIAL Pe baza analizelor economice şi monetare periodice, Consiliul guvernatorilor a hotărât, în şedinţa din data de 8 septembrie 2011, ca ratele dobânzilor reprezentative ale să rămână nemodificate.

Mai mult

FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de

FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul

Mai mult

Contabilitate manageriala si gestiune fiscala

Contabilitate manageriala si gestiune fiscala 1. Date despre program 1.1.Instituţia de învăţământ superior 1.2.Facultatea 1.3.Departamentul 1.4.Domeniul de studii 1.5.Ciclul de studii 1.6.Programul de studii/calificarea 2.Date despre disciplină 2.1.Denumirea

Mai mult

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc 20 Capitolul 2 - Filtre neliniare 21 CAPITOLUL 2 FILTRE NELINIARE 2-1. PRELIMINARII Răspunsul la impuls determină capacitatea filtrului de a elimina zgomotul de impulsuri. Un filtru cu răspunsul la impuls

Mai mult

Identificarea ciclurilor de afaceri și proprietățile acestora

Identificarea ciclurilor de afaceri și proprietățile acestora Banca Naţională a României Direcția Modelare și Prognoze Macroeconomice Identificarea și analiza ciclurilor de afaceri în România Veaceslav Grigoraș Noiembrie 2013 Cuprins 1. Motivație 2. Definiții și

Mai mult

Slide 1

Slide 1 1 Evoluţia inflaţiei iei în n trimestrul III 2007 Variaţie anuală (procente) iun. 07 sep. 07 sep. 07/ iun. 07 (pp) IPC 3,80 6,03 2,23 Preţuri volatile -0,29 10,57 10,86 Preţuri administrate 8,65 7,28 1,37

Mai mult

Microsoft Word sc03_Cuprins.doc

Microsoft Word sc03_Cuprins.doc BANCA NAÞIONALÃ A ROMÂNIEI BULETIN DE CONJUNCTURÃ Anul IX nr.99 Martie 26 Cuprins Tendinţe generale - Evoluţie favorabilă a principalilor indicatori în luna martie 26... 2 Evoluţia producţiei - Revigorarea

Mai mult

SECTORUL BANCAR ÎN 2013 DECEMBRIE 2012 SECTORUL BANCAR ÎN 2013 Decembrie 2012 Dr. Andrei RĂDULESCU Senior Investment Analyst

SECTORUL BANCAR ÎN 2013 DECEMBRIE 2012 SECTORUL BANCAR ÎN 2013 Decembrie 2012 Dr. Andrei RĂDULESCU Senior Investment Analyst SECTORUL BANCAR ÎN 2013 Decembrie 2012 Dr. Andrei RĂDULESCU Senior Investment Analyst andrei.radulescu@ssifbroker.ro În 2012 sectorul bancar intern a continuat procesul de ajustare la valurile Marii Recesiuni.

Mai mult

Avizul cu privire la taxa pe activele financiare ale băncilor și cu privire la indicele de referință al ratei dobânzii pentru contractele de credit pe

Avizul cu privire la taxa pe activele financiare ale băncilor și cu privire la indicele de referință al ratei dobânzii pentru contractele de credit pe RO AVIZUL BĂNCII CENTRALE EUROPENE din 10 mai 2019 cu privire la taxa pe activele financiare ale băncilor și cu privire la indicele de referință al ratei dobânzii pentru contractele de credit pentru consumatori

Mai mult

COM(2017)520/F1 - RO

COM(2017)520/F1 - RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 22.5.2017 COM(2017) 520 final Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind Programul național de reformă al Poloniei pentru 2017 și care include un aviz al Consiliului

Mai mult

1 Romania in 2010_28 Jan 2010 (RO).ppt [Compatibility Mode]

1 Romania in 2010_28 Jan 2010 (RO).ppt [Compatibility Mode] Conferinţa anuală de fiscalitate Noutăţile fiscale în vigoare în anul 2010 Romania în 2010 O analiză economică 28 ianuarie 2010 Cuprins Economia României în 2009 Perspectivele economice în 2010 Principalele

Mai mult

rrs

rrs Analiza evoluției trimestriale a Produsului Intern Brut exprimată în termeni reali în anul 2017 Conf. univ. dr. Mădălina-Gabriela ANGHEL (madalinagabriela_anghel@yahoo.com) Universitatea Artifex din București

Mai mult

PROBLEME PRIVIND INSTABILITATEA UNOR CALCULE ALE MECANISMELOR

PROBLEME  PRIVIND  INSTABILITATEA  UNOR      CALCULE  ALE  MECANISMELOR INSTABILITĂŢI DE CALCUL LA ANALIZA DIADEI RRR s.l. univ. dr. ing. Valentina MANEA s.l.univ.dr.ing. Raluca GRASU Rezumat. Se studiază instabilităţile de calcul care apar la analiza diadei RRR, cauzate de

Mai mult

Microsoft Word - 0. Introducere.docx

Microsoft Word - 0. Introducere.docx (motivație, context, scop, obiectiv, metodologie) Motivație Strategia de dezvoltare a municipiului Pitești reprezintă instrumentul de planificare strategică și orientare de perspectivă pe termen mediu

Mai mult

Lineamientos para la Evaluación

Lineamientos para la Evaluación Ghid privind Raportarea, Monitorizarea și Evaluarea proiectelor finanțate în cadrul programului Maratonul Justiției 1. Introducere Sumarul cerințelor de raportare: a. Rapoartele narative finale b. Rapoartele

Mai mult

RomSider

RomSider UniRomSider UNIUNEA PRODUCATORILOR D E O T E L D I N R O M Â N I A Romanian Steel Producers Union < Membru al EUROFER > Nr.0157 Data:31.07.2017 Evoluţia economiei şi siderurgiei din UE -perspective 2017-2018-

Mai mult

Guvernul României Analiza Raportului Comisiei Europene Semestrul European 2018 Recomandările Specifice de Țară - MAI

Guvernul României Analiza Raportului Comisiei Europene Semestrul European 2018 Recomandările Specifice de Țară - MAI Guvernul României Analiza Raportului Comisiei Europene Semestrul European 2018 Recomandările Specifice de Țară - MAI 2018 - ASPECTE POZITIVE ASPECTE POZITIVE România nu se confruntă cu riscuri de sutenabilitate

Mai mult

Secţiunea 1

Secţiunea 1 Expunere de motive Secțiunea 1 Titlul proiectului de act normativ LEGEA pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017 Secțiunea a 2-a Motivul emiterii actului

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Managementul Riscului la IFN-uri.ppt

Microsoft PowerPoint - Managementul Riscului la IFN-uri.ppt Managementul Riscului pentru Instituţiile Financiare Nebancare Abordarea Riscului prin Prisma Portofoliului Aplicaţie pentru Societăţile de Leasing Definiţia Riscului Riscul reprezintă probabilitatea ca

Mai mult

Romania postcomunista. Trecut, prezent si viitor

Romania postcomunista. Trecut, prezent si viitor REPREZENTARE, MANDATE ŞI CALITATEA DEMOCRAŢIEI 181 Fenomenul de realegere în alegerile parlamentare din 2012 Alegerile parlamentare din 2012 au reprezentat o victorie covârşitoare a alianţei politice dintre

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educ

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educ FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihologie/ Psihologie Clinică

Mai mult

PARTEA 2

PARTEA 2 PARTEA 2 Aprobarea modelului Data ultimei actualizări a informațiilor din prezentul formular (zz/ll/aaaa) Metoda de supraveghere în vederea aprobării utilizării unei abordări bazate pe modele interne de

Mai mult

UNIVERSITATEA VASILE ALECSANDRI DIN BACĂU Facultatea de Ştiinţe Economice Str. Spiru Haret, nr. 8, Bacău, Tel , tel./ fax ++40-

UNIVERSITATEA VASILE ALECSANDRI DIN BACĂU Facultatea de Ştiinţe Economice Str. Spiru Haret, nr. 8, Bacău, Tel , tel./ fax ++40- UNIVERSITATEA VASILE ALECSANDRI DIN BACĂU Facultatea de Ştiinţe Economice Str. Spiru Haret, nr. 8, Bacău, 600114 Tel. ++40-234-542411, tel./ fax ++40-234-516345 www.ub.ro; e-mail: stiinteec@ub.ro DEPARTAMENTUL

Mai mult

Şcoala ………

Şcoala ……… Şcoala... Clasa a X-a Disciplina: Matematică TC + CD Anul şcolar: 07-08 TC = trunchi comun 35 săptămâni: 8 săptămâni semestrul I CD = curriculum diferenţiat Nr. ore: 3 ore / săptămână 7 săptămâni semestrul

Mai mult

ELABORARE PROIECTE

ELABORARE PROIECTE IAŞI SEPTEMBRIE 2015 ELABORARE PROIECTE STRATEGII Elaborare proiecte/1 Norme ONU Uniunii Europene forurilor financiare internaţionale # # # formularul depinde de finanţator, diferenţele sunt aproape exclusiv

Mai mult

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil

III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzil III. ECONOMISIREA ŞI INVESTIŢIILE De citit. Un bănuţ pus deoparte Nu-ţi trebuie cine ştie ce formule pentru investiţii, pentru a te bucura de dobânzile adunate. Uită-te la aceste exemple simple despre

Mai mult

Microsoft PowerPoint - 20x_.ppt

Microsoft PowerPoint - 20x_.ppt Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului Ingineria proceselor chimice şi biologice/20 Titular disciplină: Prof.dr.ing. Maria Gavrilescu Catedra

Mai mult

COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE

COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE PENSIILE PRIVATE DIN ROMÂNIA LA 31 MARTIE 2015 1 1.1. Pensiile private din România la 31 martie 2015 PENSIILE PRIVATE DIN ROMÂNIA LA 31 MARTIE 2015 a activelor aflate în administrare la nivelul întregului

Mai mult

Doamnelor şi domnilor, Distinsă audienţă, Sunt foarte onorat de invitaţia de a mă adresa participanţilor la această conferinţă internaţională dedicată

Doamnelor şi domnilor, Distinsă audienţă, Sunt foarte onorat de invitaţia de a mă adresa participanţilor la această conferinţă internaţională dedicată Doamnelor şi domnilor, Distinsă audienţă, Sunt foarte onorat de invitaţia de a mă adresa participanţilor la această conferinţă internaţională dedicată cercetării ştiinţifice în domeniul economic. Faptul

Mai mult

Norme de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine naturală CAPITOLUL I - Domeniu, scop,

Norme de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine naturală CAPITOLUL I - Domeniu, scop, Norme de securitate nucleară privind protecţia instalaţiilor nucleare împotriva evenimentelor externe de origine naturală CAPITOLUL I - Domeniu, scop, definiţii SECŢIUNEA 1 Domeniu şi scop Art. 1. - (1)

Mai mult

FD Contab gestiune CIG

FD Contab gestiune CIG FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior Universitatea SPIRU HARET 1.2. Facultatea Ştiinţe Economice, Bucureşti 1.3. Departamentul Ştiinţe Economice, Bucureşti 1.4.

Mai mult

Anexa 2 Curriculum Vitae INFORMAŢII PERSONALE Caraiani Petre Calea Moșilor, București, România Sexul Ma

Anexa 2 Curriculum Vitae INFORMAŢII PERSONALE Caraiani Petre Calea Moșilor, București, România Sexul Ma Anexa 2 Curriculum Vitae INFORMAŢII PERSONALE Caraiani Petre Calea Moșilor, București, România 0724415392 0724415392 petre.caraiani@gmail.com Sexul Masculin Data naşterii 29/06/1978 Naţionalitatea Română

Mai mult

Microsoft PowerPoint - 3 Mihai Gheorghe.ppt

Microsoft PowerPoint - 3 Mihai Gheorghe.ppt Stadiu si perspective privind armonizarea metodologiei de calcul a IPC la standardele europene Mihai Gheorghe Bucuresti, 05 decembrie 2011 Conferinta BNR Inflatia un fenomen, mai multi indicatori Cadrul

Mai mult

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi

CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comi CEL DE AL 4-LEA RAPORT AL COMISIEI EUROPENE PRIVIND STAREA UNIUNII ENERGETICE Conform Comunicatului Comisiei Europene din data de 9 aprilie 2019, Comisia Europeană și-a îndeplinit pe deplin angajamentele

Mai mult

Microsoft PowerPoint - reglementarea si cresterea economica [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - reglementarea si cresterea economica [Compatibility Mode] Reglementarea, creditarea si cresterea economica Mai 2015 1 Continutul prezentarii Costul crizei financiare Reglementarea Creditarea si cresterea economica Dinamica volumului si costului creditarii 2 10

Mai mult

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Str. A.I. Cuza nr.13, cod Tel./Fax:

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Str. A.I. Cuza nr.13, cod Tel./Fax: UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Str. A.I. Cuza nr.13, cod 200585 Tel./Fax: +40251 411317 http://feaa.ucv.ro GHID PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI

Mai mult

Microsoft Word - analiza economico financiara .doc

Microsoft Word - analiza economico financiara .doc UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE CONTABILITATE ŞI FINANŢE CÂMPULUNG MUSCEL PROGRAMUL DE STUDII: FINANŢE ŞI BĂNCI ANALIZĂ ECONOMICO - FINANCIARĂ 1. Raportul dintre productia marfa fabricata si valoarea

Mai mult

Microsoft Word - Comunicat nr 236 PIB trim II provizoriu_2_.doc

Microsoft Word - Comunicat nr 236 PIB trim II provizoriu_2_.doc ROMÂNIA Biroul de presă B-dul Libertăţii nr.16, sector 5, Bucureşti Tel/Fax: 021 318 18 69; Fax 021 312 48 75 e-mail: romstat@insse.ro; biroupresa@insse.ro COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 236 din 5 octombrie 2012

Mai mult

METODE NUMERICE ÎN INGINERIE

METODE NUMERICE ÎN INGINERIE METODE NUMERICE ÎN INGINERIE REZOLVAREA NUMERICĂ A SISTEMELOR DE ECUATII LINIARE Aspecte generale (1) (2) (3) (4) (5) Unicitatea soluţiei Un sistem de ecuaţii liniare are o soluţie unică numai dacă matricea

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1.Instituţia de învăţământ superior 1.2.Facultatea 1.3.Departamentul 1.4.Domeniul de studii 1.5.Ciclul de st

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1.Instituţia de învăţământ superior 1.2.Facultatea 1.3.Departamentul 1.4.Domeniul de studii 1.5.Ciclul de st FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1.Instituţia de învăţământ superior 1.2.Facultatea 1.3.Departamentul 1.4.Domeniul de studii 1.5.Ciclul de studii 1.6.Programul de studii/calificarea UNIVERSITATEA

Mai mult

Microsoft PowerPoint - R FG.ppt

Microsoft PowerPoint - R FG.ppt 1 1 CUPRINS 1. Obiective realizate la finele anului 2006.. 3 2. Politica BNR în domeniul supravegherii prudenţiale.13 3. Instrumente pentru efectuarea supravegherii bancare potrivit Basel II....15 4. Proiecte

Mai mult

Microsoft Word - Expunere de motive.doc

Microsoft Word - Expunere de motive.doc Expunere de motive Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ LEGEA pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar Secţiunea a 2-a Motivul emiterii actului normativ

Mai mult