Fdgdnfhgh

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Fdgdnfhgh"

Transcriere

1 I. Fişa Proiect de transfer tehnologic 1 Titlul RO EN RU Testarea şi implementarea metodelor de micromultiplicare în flux în Genofondului viticol al Î.P. I.Ş.P.H.T.A. Testing and implementation of the flow methods of micro-propagation in grapevine Genofond of Î.P. I.Ş.P.H.T.A. Испытание и внедрение потоковых методов микро-размножения в Генофонде винограда Î.P. I.Ş.P.H.T.A. Conducătorul proiectului numele/ prenumele Cornea Vladimir titlul ştiinţific Telefon fax v_cornea@yahoo.com Instituţia executoare din sfera ştiinţei Instituţia Publică Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare adresa MD-2019, Chişnău, str. Vieru, 59 Beneficiarul rezultatelor Staţiunea Tehnologico-Experimentală Vierul Adresa MD-2019, Chişinău, str. Vierul 59 Telefon fax ghsavin@yahoo.com Direcţia strategică a activităţii din sfera ştiinţei şi inovării pentru anii (în conformitate cu Hotărârea Parlamentului RM nr. 160 din 2005, MO nr. 104 din ) Biotehnologii agricole, fertilitatea solului şi securitatea alimentară Perioada de realizare (maxim 2 ani) Necesarul total de finanţe (mii lei) Finanţarea din bugetul de stat în 1-ul an Cofinanţarea în 1-ul an (nu mai puţin decât finanţarea din buget) Finanţarea din bugetul de stat în al 2-lea an Cofinanţarea în al 2-lea an (nu mai puţin decât finanţarea din buget) lei lei lei lei lei Se certifică autenticitatea datelor şi se aprobă realizarea proiectului în condiţiile menţionate Conducătorul instituţiei executoare din sfera ştiinţei Economist / Contabil-şef L.Ş. Numele Ţislinscaia Panfilov prenumele Natalia Andrei tel: fax:

2 II. Rezumatul proiectului 2 Proiectul propus are ca scop implementarea unor metode de micromultiplicare în flux în Genofondul viticol al ÎP IŞPHTA pentru reabilitarea (salvarea) genotipurilor deficitare şi/sau pe cale de pierdere. Vor fi aplicate diverse metode de micromultiplicare: altoiri pe loc în butuci maturi de portaltoi, altoiri la masă, butaşiere în verde, prezervarea în vase, pe substrat artificial, în condiţii de seră-solariu. În cadrul Genofondului vor fi aplicate procedee agrotehnice de reabilitare a butucilor slabi sau afectaţi. Totodată vor fi identificate sursele, vor vi (re)introduse genotipurile deja pierdute sau care nu mai pot fi recuperate şi care prezintă interes sporit pentru viticultura republicii. Scopul principal al proiectului: Reabilitarea (salvarea) unui segment al Genofondului viticol al institutului prin aplicarea în flux a diverse procedee de micromultiplicare, prezervare şi (re)introducţie. Obiectivele proiectului: 1. Inventarierea, după diverse criterii, a Genofondului viticol (număr accese, număr genotipuri, număr plante). 2. Estimarea stării biologice a fiecărui acces din Genofondul viticol (vigoare de creştere, pericol de pierdere), selectarea genotipurilor supuse reabilitării 3. Reabilitarea serei-solariu destinate prezervării genotipurilor pereclitate (restabilirea, definititvarea infrastructurii) 4. Testarea, aplicarea metodelor de micromultiplicare în flux a genotipurilor pereclitate (altoiri pe loc în câmp, seră; altoiri la masă, butaşeire în verde ş.a.) Descrierea proiectului 1. Expunerea problemei existente. Genofondul viticol al Institutului constituit pe parcursul a mai multor ani. Colecţia ampelografică actuală, nucleul de bază al Genofondului a fost fondată în a La momentul actual, împreună cu câmpurile aferente, cuprinde cca accese, ce reprezintă genotipuri din mai mult de 60 centre viticole ale Terrei. Astfel, a fost acumulată o vastă diversitate a resurselor genetice, atât după origina geografică, cât şi după însuşirile agrobiologice, sensibilitatea la factorii defavorabili, pentru viticultură, ai mediului ambiant. Pe fonul acestei biodiversităţi, influenţa cumulativă a fenomenelor climatice nefavorabile (geruri, îngheţuri, secete prelungite, epifitotii etc.), dar şi neîndeplinirea cronică a lucrărilor

3 3 agrofitotehnice, a condus la degradarea dramatică a stării biologice a multor genotipuri şi chiar la pierderea unora din ele. Astfel, conform rezultatelor inventarierilor din ultimii ani, s-a constatat că procentul de lipsuri, calculat pe fiecare cartier, variază de la 24,6% la 83,8%. În cea mai mare măsură au fost afectate genotipurile de provenienţă din Asia Mijlocie. Totodată genotipurile vulnerabile sunt reprezentate de plante foarte slab dezvoltate. Prezenţa a 1-2 plante cu dezvoltare foarte slabă pune sub pericol o parte din genotipurile ce prezintă interes strategic din punct de vedere al diversităţii genetice, dar şi a însuşirilor care trebuie valorificate. Cu atât mai mult, că o parte din aceste genotipuri sunt, probabil, prezente numai în Genofondul Institutului nostru, iar reintroducerea lor, cel puţin la etapa actuală, este practic imposibilă (din punct de vedere financiar, al prezenţei legăturilor cu foştii parteneri, dispariţia multor genotipuri în ţara de origine). Întreprinderea unor măsuri urgente de reabilitare (salvare) a acestor genotipuri este de importanţă primordială la etapa actuală. 2. Soluţia problemei cu invenţia propusă, efectele sociale, ecologice, economice, etc. ale ei. Pe parcursul anilor, de rând cu metodele de multiplicare a viţei de vie prin altoirea la masă, specifice multiplicării industriale, în completarea Genofondului viticol cu noi accese, s-au identificat, testat, selectat şi adaptat o serie de procedee eficiente de micromultiplicare: diverse variaţii a metodelor de altoire pe loc în butuci maturi de portaltoi, butaşiere în verde, micropropagare pe rădăcini proprii, cultivarea plantelor în vase. Aceste metode şi-au demonstrat eficienţa mai ales în cazul când manipulăm cu material biologic de volum redus (număr limitat de ochi, creşterea ochilor declanşată etc.). Totodată, aplicarea acestor metode permite fructificarea (dar şi reabilitarea) în termeni restrânşi a genotipului (fructificare la 1-2 ani). Totodată, diverse variaţii ale acestor metode permit aplicarea lor eşalonată pe percursul întregii perioade de vegataţie activă (micromultiplicarea în flux). Astfel este oferită o labilitate în selectarea metodei, timpului de aplicare. Metodele propuse pot fi însuşite cu uşurinţă, iar cheltuielile financiare, în comparaţie cu altoire la masă, sunt mult mai mici, nu necesită crearea unei infrastructuri speciale. 3. Descrierea detaliată a invenţiei, elementele de noutate, originalitatea, parametrii, avantajele şi dezavantajele ei în comparaţie cu prototipul.

4 4 Metodele de realtoire a butucilor viţei de vie au fost preluate din pomicultură şi adoptate la felul de vegetaţie al viţei de vie. Altoirea pe loc ( în verde, în lemnificat ) este aplicată de mult timp, mai ales pentru a reacţiona rapid la cerinţele pieţii de desfacere, permiţind schimbarea rapidă a sortimentului. Altoirea (realtoirea) pe loc, ca una din metodele de bază de micromultiplicare, urmăreşte mai multe scopuri: 1. Complectarea golurilor în plantaţiile mature. În cazul acesta se plantează butaşi de portaltoi cu rădăcini bine dezvoltate, care se prind mai uşor şi se dezvoltă repede. 2. Atunci cînd în plantaţiile mature se pierde altoiul şi rămîne numai tulpina portaltoiului. 3. Realtoirea butucilor de rod, care reprezintă impurităţi. 4. Înlocuirea varietăţilor de calitate inferioară cu varietăţi nobile sau cu rezistenţă sporită la factorii mediului abiant. 5. Pentru a înlocui varietăţile pentru struguri de vin cu varietăţi de struguri pentru masă şi invers. 6. Transformarea plantaţiilor de portaltoi sau hibrizi producători-direcţi în viţe altoite nobile. 7. Pentru a se întări în plantaţii sau colecţii varietăţi noi prezentate în cantitate minimală de ochiuri. 8. Multiplicarea iniţială a varietăţilor preţioase. 9. Crearea plantaţiilor mamă de varietăţi cu perspectivă, inclusiv pentru pepinieră. 10. Crearea de noi plantaţii marfă de zeci şi sute de hectare concomitent. Există o multitudine de metode de modificaţii a altoirilor pe loc, alegerea cărora depinde de problemele puse. Aplicarea lor raţională, combinarea în timp şi spaţiu le face de neînlocuit în cazul reprofilării ramurii, când într-un termen relativ scurt e necesar de mărit cota soiurilor de un anumit fel în sortimentul general. Eficienţa economică a metodelor aplicate de altoire pe loc este asigurată prin faptul că decade necesitatea creşterii materialului săditor în şcoala de viţe; nu este necesară defrişarea plantaţiilor, restabilirea spalierelor şi desfundarea solului; nu sunt necesare investiţii considerabile (clădiri, energie etc.).

5 Altoirea pe loc se execută în timpul anului când plantele sunt asigurate satisfăcător cu căldură şi umiditate (temperatura medie la suprafaţa solului este de 20 C şi mai mult), ce coincide cu decadele II şi III a lunii mai. În prima jumătate a lunii iunie este posibil de îndeplinit altoirile verde în verde, verde în lemnificat, lemnificat în verde, altoirea sub scoarţă. Spre sfârşitul vegetaţiei, în luna august, când se începe lemnificarea coardelor de un an, se poate aplica realtoirea cu ochiul dormind al altoiului. Aplicarea unei sau alta metode depinde de mai mulţi factori: disponibilitate de materiale necesare, prezenţa şi starea butucilor de portaltoi, volumul materialului altoi, timpul disponibil, perioada altoirii etc. Butucii de portaltoialtoi, destinaţi pentru realtoire trebuie în prealabil inventariaţi pentru a exclude cei bolnavi sau cu leziuni mecanice. E preferabil de ales în primul rând butucii cu tulpina dreaptă şi netedă. Este necesar de făcut copcitul la o adîncime de 20 cm, înlăturînd astfel rădăcinile situate la suprafaţa solului şi lăstarii porniţi din trunchi. O deosebită atenţie e necesar de acordat la portaltoiul înrădăcinat, care este folosiţi pentru reparaţia golurilor în sectoarele de producere. Imediat după plantare trebuie de instalat haragi şi de legat de câteva ori lăstarii pentru a educa viitoarea tulpină atribuindu-i o poziţie verticală. Anual se execută copcitul şi se înlătură lăstarii slabi. Pregătirea altoiului se face după o aprobaţie minuţioasă a genotipurilor destinate multiplicării. În timpul vegetaţiei se face plivitul, ori de câte ori e necesar, înlăturîndu-se lăstarii slabi. Se vor educa corzi cu roadă de un diametru egal cu mm la bază. Copilii trebuie de îndepărtat îndată după apariţia lor, atunci cînd ating o lungime de 4-8 cm. Se execută cîrnitul lăstarilor spre sfîrşitul vegetaţiei. Lăstarii bine lemnificaţi se colectează, se leagă în snopuri şi se păstrează în subsoluri răcoroase. Vom enumăra doar câteva dintre metodele disponibile: Altoirea pe loc în despicătura trunchiului mai jos de nivelul solului. Altoirea pe loc în trunchi deasupra solului. Altoirea în tulpină chip bud (California). Altoirea cu 1-2 ochiuri în crestătura port-altoiului. Altoirea sub coaja tulpinii port-altoiului. Altoirea cu ochi dormind în lăstarul verde. Altoirea verde în verde. Altoirea viţei în ochiul dormind (Herestrău) ş.a. Altoirea în dispicătura trunchiului mai jos de nivelul solului. Altoirea se poate îndeplini la începutul vegetaţiei, cînd ochii, mugurii au început să se dezvolte. Se îndepărtează tulpina 5

6 6 portaltoiului în aşa fel încît partea rămasă a trunchiului să fie retezată cu 10 cm mai jos de nivelul solului. Altoitul se fasonează în aşa fel pentru a obţine o pană ascuţită. Cu ajutorul unui ciocan de lemn tare şi o pană de metal ascuţită la vîrf se face o dispicătură în trunchi. Altoiul pregătit se întroduce în decpicătura formată din ambele părţi şi se leagă strîns cu sfoara. Partea de su a trunchiului rămasă liberă se protejează. Butucul astfel realtoit se muşuroieşte. În perioada de vegetaţie se execută operaţiile în verde şi legatul lăstarilor verzi. Cu metoda precendentă se aseamănă şi Altoirea în trunchi deasupra solului. În acest caz altoirea se face în tulpină, la înălţimea de cm deasupra solului. În cazul cînd ochii altoiului sunt afectaţi şi nu se dezvoltă, tot pe aceiaşi butuci se efectuiază mai tîrziu realtoirea sub scoarţă. În aşa fel se poate obţine un randament total de 99%. Descrierea detaliată a metodelor a fost prezentată în următoarele publicaţii: 1. Savin Gh., Popov A. Procedee de ameliorare rapidă, eficientizare a sortimentului în plantaţiile de viţă de vie. Lucrările conferinţei Pentru o colaborare fructuoasă între cercetători şi fermieri în mileniul III, Chişinău, Moldova, 5-6 iulie, 2001., p Savin Gh., Popov A. Aplicarea metodelor de altoire pe loc în viticultură. Expres informaţie. I.C.Ş.I.T.E., Chişinău, 2000., 22 p. 3. Teoderescu C. Altoiri cu ochi dormanţi. Editura ARTEGRAFICE. Bucovina, Савин Г.А., Попов А.Д. Замена сортиметна плодоносящих насаждений винограда за рубежом. Кишинев, Хисаминдинов А.Ф., Чигрик П.П., Красохина С.И. Методы восстановления виноградников. ВНИИВ и В им. Потапенко., Aplicarea acestor metode în practică a demonstrat eficienţa lor înaltă. Spre exemplu, soiul Cabernet Sauvignon altoit în 1981 (SUA, California) pe butuci de Alicante Boushe sub scoarţa tulpinii, a demonstrat un randament de prindere de 96%. În iarna butucii au fost curăţiţi, lăsându-se corzi lungi de rod. Prima producţie după realtoire a fost foarte înaltă 151,7 q/ha. La recoltarea roadei în mod mecanizat nu s-a observat nici un caz de leziune a sudurii (locului altoirii). La Institut, în curs de mai mulţi ani s-au testat diferite metode de altoiri pe loc a soiurilor noi introduse. S-au altoit pe loc soiuri de introducţie şi elite, inclusiv cu precocitate timpurie, pentru struguri de masă şi vin, cu rezistenţă sporită la principalele boli criptogamice şi temperaturi scăzute. Randamentul a variat între 72,8-75,8 şi 95,2-96,5 procente în funcţie de multitudinea factorilor implicaţi.

7 Cu scopul de a verifica comportamentul soiurilor de perspectivă, evidenţiate în colecţia ampelografică a INVV, în diferite zone pedoclimaterice ale Moldovei, în anii s-au executat altoiri pe loc în cinci gospodării fondându-se colecţii a cîte soiuri. Sectoarele pentru realtoire au fost planaţii destinate la defrişării. De menţionat că cele mai bune rezultate sunt obţinute atunci cînd totoate lucrările de pregătire a butucilor pînă la realtoire, şi îngrijirea plantelor altoite se îndeplinesc la timp şi calitativ. În al doilea an după altoire se obţine fructificarea şi se poate de recoltat un număr satisfăcător de coarde pentru multiplificarea iniţială. În cadrul altei experienţe s-a constatat că cele mai bune rezultate s-au obţinut la soiurile şi formele cu rezistenţă sporită la boli şi temperaturi scăzute în anul trei după sădirea portaltoiului înrădăcinat, În timp de cinci zile au fost altoiţi 1020 de butuci de portaltoi la care au participat cinci altoitori, dintre care patru au activat prima dată. Aplicarea altoirii pe loc are multe avantaje, inclusiv şi de aspect economic, referitor la scopul proiectului putem menţiona următoarele: a) Se crează posibilităţi de a valorifica maximal o plantaţie de viţă de vie deja existentă, utilizînd la reparaţia golurilor butaşi de portaltoi cu rădăcini sau butucii maturi de portaltoi. b) Într-un timp restrâns putem omogeniza sectoarele în care se întîlnesc varietăţi străine. c) Decade necesitatea de a efectua lucrări de pregătire a solului, a infrastructurii sectorului d) Combinarea în flux continuu a diferitor metode permite obţinerea, pe parcursul unui an, e efectului maxim (salvarea genotipului). 4. La ce etapă de finisare se află invenţia, existenţa brevetelor, mostrei experimentale, schemelor, documentaţiei tehnice, etc., ce volum de lucru mai este necesar de îndeplinit. 7 Metodele, modul de aplicare este cunoscut şi definitivat. Însă datorită diversităţii însuşirilor agrobiologice ale genotipurilor prezente, în special vulnerabilitatea celor aflate sub pericol de pierdere, va fi necesară aplicarea la acelaşi genotip, pentru o siguranţă mai mare, a mai multe din metodele propuse. Astfel vor fi testate şi evidenţiate cele mai eficiente dintre ele. 5. Modul şi locul transferului tehnologic, partenerii de lucru. Locul transferului tehnologic este Staţiunea Tehnologico-Experimentală Vierul, care este partenerul şi cofinanţatorul proiectului.

8 8 Lucrările în cadrul proiectului for fi executate de cercetătorii ştiinţifici ai secţiei Genofond şi Ameliorare a IŞPHTA. Testarea şi implementarea metodelor propuse se va efectua pe sectoarele Genofondului viticol al Institutului, amplasate în cadrul Staţiunii Tehnologico-Experimentale Vierul. Genotipurile cu vulnerabilitate sporită vor fi prezervate (dublate) şi în sera-solariu. 6. Rezultatele concrete care se vor obţine în cadrul proiectului. Rezultatele concrete care se vor obţine în cadrul proiectului se reduc la următoarele: 1. Va fi efectuată, după diverse criterii, inventarierea Genofondului viticol al Institutului, apreciată starea biologică a plantelor pe o suprafaţă de cca. 20 ha. 2. Se va reabilita, restabili infrastructura serei solariu destinate prezervării genotipurilor. 3. Se vor reabilita (salva) cca. 150 genotipuri deficitare şi/sau pe cale de pierdere. 4. Efectul economic şi biologic al tehnologiilor implementate va fi calculat după finalizarea lucrărilor prevăzute de proiectul dat. 7. Administrarea rezultatelor ce se vor obţine. Administrarea rezultatelor se va efectua în bază de contracte dintre I.P. I.Ş.P.H.T.A. şi S.T.E. Vierul. IV. Viabilitatea invenţiei 1. Studiul pieţei, determinarea capacităţii de absorbţie a invenţiei Metodele propuse pot fi aplicate cu succes în diverse tipuri de gospodării ale Republicii Moldova plantaţii industriale, sectoare particulare. 2. Studiul de fezabilitate (cât e de realizabilă introducerea invenţiei în uz) Metodele propuse au fost cu succes aplicate pe parcursl anilor în cadrul Genofondului viticol al Institutului, pemiţând introducerea (fixarea iniţială) de noi genotipuri. O eficienţă înaltă a fost demonstrată şi la fondarea microcolecţiilor în diverse gospodării ale Republicii Moldova. Realizarea ei în practică necesită minimum de materiale şi timp de însuşire.

9 V. Programul de realizare Programul de realizare în anii a proiectului."reabilitarea Genofondului viticol al Î.P. I.Ş.P.H.T.A. (etapa de prezervarea) ". Conţinutul lucrărilor Rezultatele Modul şi locul implementării Etapa 1. Inventarierea Genofondului Î.P. I.Ş.P.H.T.A. Etapa 2. Evaluarea stării biologice şi fitosanitare a genofondului viticol Etapa 3. Reabilitarea serei-solariu destinate prezervării intermediare a genotipurilor Etapa 4. Reabilitarea genotipurilor deficitarea şi/sau pe cale de pieire Componenţa Genofondului: număr accese; număr genotipuri; număr de plante luate la evidenţă Vigoarea de creştere, gradul de dezvoltare a fiecărui genotip după scara de 5 puncte; Lista genotipurilor deficitare, şi/sau expuse pericolului de pieire Restabilirea infrastructurii serei-solariu: reparaţie acoperiş, pereţi; istalare sistem irigaţie; amenajarea lizimetre, rafturi, vase pentru plante; sistem de butaşiere în verde. Genotipuri reabilitate, salvate prin diverse metode cca. 200 genotipuri Genofondul viticol al Î.P. I.Ş.P.H.T.A., Î.S. Staţiunea Tehnologico-Experimentală Vierul proces verbal, act constatator Genofondul viticol al Î.P. I.Ş.P.H.T.A., Î.S. Staţiunea Tehnologico-Experimentală Vierul proces verbal, act constatator Sera-solariu a Î.P. I.Ş.P.H.T.A. lucrări de reabilitare Genofondul viticol al Î.P. I.Ş.P.H.T.A., Î.S. Staţiunea Tehnologico-Experimentală Vierul - aplicarea diverselor metode de mucromultiplicare: altoiri/realtoiri în câmp în butuci maturi, altoiri la masă, prezervare în seră-solariu, lucrări 9 Termenul de Numele executorilor realizare Savin Gh., Cornea V., Cogălniceanu I., Olari T., Bîrsa E., Repeşco L., Matei I., Djurii V., Nezalizova I., Tărăcilă M., Nofit D., Bejan A., Istrati V Savin Gh., Cornea V., Cogălniceanu I., Olari T., Bîrsa E., Repeşco L., Matei I., Djurii V., Nezalizova I., Tărăcilă M., Nofit D., Bejan A., Istrati V Savin Gh., Cornea V., Cogălniceanu I., Muncitori staţiune Savin Gh., Cornea V., Cogălniceanu I., Bîrsa E., Repeşco L., Matei I., Tărăcilă M., Nofit D., Bejan A., Istrati V., Muncitori staţiune

10 VI. Echipa proiectului 10 Numele, titlul ştiinţific, anul naşterii Locul de muncă, funcţia Tel., fax, Rezultatele obţinute anterior Brevete de Publicaţii invenţie Mostre, tehnologii elaborate Savin Gheorghe, doctor în agricultură, Tel./Fax: ; IŞPHTA, şef secţie Autor a 5 soi de viţă de vie Cornea Vladimir, 1959 IŞPHTA, şef laborator Autor a 5 soi de viţă de vie Bîrsa Elena, 1970 IŞPHTA, laborant sup Repeşco Lilia, 1975 IŞPHTA, laborant sup Matei Irina, 1956 IŞPHTA, ing. tehnolog Cogălniceanu Ion, 1956 IŞPHTA, agronom coord Botnarenco Andrei, 1957 IŞPHTA, cerc şt Olari Tudor, 1939 IŞPHTA, cerc şt. superior Mîţu Alexei, 1942 IŞPHTA, cerc şt. superior Djurii Varvara, 1950 IŞPHTA, laborant sup Nezalzov Irina, 1961 IŞPHTA, laborant sup Tărăcilă Mihai, IŞPHTA., tehnician Nofit Daniela, 1987 IŞPHTA, laborant sup Istrati Valeriu, 1989 IŞPHTA, tehnician Bejan Alexandru, 1988 IŞPHTA, tehnician Spirin Vasile IŞPHTA, tehnician Filipenco Fiodor IŞPHTA, tehnician Alte Locul echipei în cadrul potenţialului ştiinţific din ţară; relaţiile cu centrele recunoscute în domeniul respectiv în Moldova şi în lume, nivelul de pregătire a colectivului pentru atingerea obiectivelor proiectului. Colectivul implicat este capabil de a rezolva problemele abordate în prezentul proiect. VII. Resurse tehnice şi infrastructuri disponibile (proprii şi cele oferite prin relaţii de cooperare, inclusiv internaţionale) echipamente tehnologice, de diagnostică, testare şi facilităţi pentru experimentare laboratoare, ateliere, staţii-pilot, terenuri mijloace de documentare (bibliotecă, Internet, acces la baze de date) calculatoare şi alte resurse

11 VIII. Cheltuielile şi resursele financiare necesare: 11 DEVIZUL DE CHELTUIELI PE anul 2010 (Mii lei) Denumirea articolelor şi alineatelor de Codul Total cheltuieli articolul alineatul buget cofinanţare Cheltuieli curente ,0 250,0 Cheltuieli pentru mărfuri şi servicii ,0 250,0 Retribuirea muncii ,7 98,7 Sporuri la salariul de funcţie Retribuirea complementară la salariul de funcţie ,6 - Salarizarea lucrătorilor netitulari ,0 98,7 Contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii (23 %) ,7 22,7 Plata mărfurilor şi serviciilor pe articolele clasificaţiei bugetare ,1 125,1 Energie electrica ,0 2,0 Procurarea mărfurilor de uz gospodăresc şi ,8 36,9 rechizite de birou Poştă, telefon, fax ,0 - Întreţinerea (servicii) mijloacelor de transport , Apă ,0 5,0 Mărfuri şi servicii neatribuite altor alineate , Deplasări în interes de serviciu ,0 - Deplasări peste hotare ,0 - Primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, achitate de patron (3,5%) 116 3,5 3,5 Total cheltuieli 250,0 250,0

12 Salarizarea executorilor: Salarizarea executorilor (art. 111): Funcţia în cadrul Numele proiectului, categoria Salariul lunar, lei Remunerarea executorilor auxiliari Remunerare a lucrătorilor netitulari Perioada (luni) Total pe întreaga perioadă (lei) bugetul de stat Savin Gheorghe, doctor în Coordonator ştiiţific de agricultură, 1936 Proiect cat Cornea Vladimir, 1959 Conducător de Proiect, cat Bîrsa Elena, 1970 Laborant superior, cat Repeşco Lilia Laborant superior, cat Matei Irina Laborant superior, cat Cogălniceanu Ion Agronom coord., cat Botnarenco Andrei, Cerc. şt., cat Olari Tudor Cerc. şt., cat Mîţu Alexei Cerc. şt., cat Djurii Varvara Laborant superior, cat Nezalzov Irina Laborant superior, cat Tărăcilă Mihai, Tehnician, cat Nofit Daniela, Laborant superior, cat Istrati Valeriu Laborant superior, cat Bejan Alexandru Laborant superior, cat Spirin Vasile Tehnician, cat Filipenco Fiodor Tehnician, cat Tehnicieni (5) Tehnician, cat * Negruţa Valentina Contabil coord. cat cofinanţare 12 Specilaist AITT Specialist cat Muncitori în fitotehnie, Muncitori calif. 500 / persoane (10) * TOTAL

13 Procurarea mărfurilor şi serviciilor (art.113) Denumirea mărfii / serviciului Articolal ineatul Cantitat ea, u.m. Costul unei un., lei bugetul de stat, lei cofinanţare, lei Argumentarea convingătoare a necesităţii de procurare Energie electrică ,0 2000,0 Energie electrică la stratificarea altoirilor Produse de uz fitosanitar: Protecţia contra bolilor şi dăunătorilor Cuproxsat (50 kg) kg 80,0 2000,0 2000,0 Cemp-77 (20 kg) kg 128,0 1280,0 1280,0 Magisrtu (3 litri) l ,0 405,0 Bravo-500 (20 litri) l 120,0 1200,0 1200,0 Aţă de legat (15 ha x 15 kg) kg 15,0 3375,0 - Legatul corzilor în uscat şi în verde Sîrmă (0,3 t) t ,0 3000,0 Necesară pentru reparaţie, restabilirea schemei de conducere a butucilor Stâlpi de spalieră (500) buc 50, ,0 Necesari pentru reparaţie, restabilirea schemei de conducere a butucilor Instrumentariu agricol (sape, lopeţi, foarfece şi a.) x x 2000,0 - Necesare pentru executarea lucrărilor manuale în câmp, seră Materiale auxiliare (parafină, peliculă, rumeguş) x x 2000,0 4000,0 Necesare la micromultiplicare şi multiplicare la masă Vase pentru plante (800 buc.) buc. 10,0 5000,0 - Necesare pentru prezervarea genotipurilor în condiţii de seră solariu Substrat pentru plantarea plantelor în vase (perlit, cheramzit, turbă, sol de pădure etc) x x 5000,0 - Necesare pentru prezervarea genotipurilor în condiţii de seră solariu Substrat nutritiv, stimulatori de creştere x x 5000,0 - Necesare pentru creşterea genotipurilor în vase în condiţii de seră solariu Servicii poştă, telefon, fax ,0 - Servicii transport zile lucr. 320 lei/zi ,0 Deplasarea tur-retur a angajaţilor la locul de muncă din localităţile urbane a Chişinăului Combustibil ,0 12,3 4193, ,0 Lucrări mecanizate de tractor în plantaţiile -motorina p/u 15 ha * 130,0 litre/1 ha litri Apă ,0 5000,0 Folosirea apei la întreţinerea plantelor în câmp, 13

14 seră, la altoirea la masă Serviciile altor organizaţii , ,0 Lucrări de reabilitare a serei solariu necesară prezervării genotipurilor salvate Cheltuieli de promovăre a lucrărilor pe proiect(aitt) ,0 Cheltuieli de asigurare şi promovare a lucrărilor pe proiect de către AITT Total , ,0 14 Deplasări, articolul 114: Ţara, localitatea, instituţia România, Iaşi Staţiunea vitivinicolă Iaşi România, Ştefăneşti Institutul Naţional de Biotehnologii în horticultură Scopul Identificarea, introducerea soiurilor vechi autohtone, schimb de material biologic Documentarea privind metodele de micromultiplicare, prezervare, reabilitare, asanare a genotipurilor viţei de vie; schim de material biologic Numele delegatului Savin Gh. Cornea V. Drumul tur-retur, lei Calculul pentru cazare, lei 420,0 1162,5 x 4 x 2 = 9300,0 Calculul diurnelor, lei 310,0 x 4 x 2 = 2480,0 bugetul de stat, lei Cofinanţare, lei 12200,0 - Savin Gh. 1920,0 1162,5 x 4 = 4650,0 310,0 x 4 = 1240,0 7810,0 - Total 20010,0 - IX. Informaţii despre cofinanţare Cofinanţatorul este Întreprinderea de stat Staţiunea Tehologico-Experimentală Vierul, adresa Vierul,59, tel ; fax Sursele de cofinanţare vor fi îndreptate la procurarea materialelor, serviciilor necesare îndeplinirii lucrărilor pe proiect în deplina mărime. Scrisoarea de garanţie a cofinanţării se anexează.

Microsoft PowerPoint - ADER 324_SCDL BACAU.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ADER 324_SCDL BACAU.ppt [Compatibility Mode] Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Plan sectorial (acronim) ADER 2020 Rurale Contractor: Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacãu Codul fiscal al Contractorului : RO 94 91 97 Obiectivul

Mai mult

INSTITUTUL DE DEZVOLTARE A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONLE

INSTITUTUL DE DEZVOLTARE A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONLE CUPRINS Introducere... 3 1. Lansarea Expert online... 3 2. Intrarea în sistemul informatic Expert online... 4 3. Meniurile Expert online... 4 3.1. Meniul comun pentru toate rolurile din sistem... 5 3.2.

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZU

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZU UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATE DE AGRICULTURA Ing. IORGA DANIELA REZULTATE OBŢINUTE IN AMELIORAREA OREZULUI IN CONDIŢIILE PEDOCLIMATICE DIN ROMÂNIA CONDUCĂTOR

Mai mult

FIŞA UNITĂŢII DE CUR S/MODULULUI MD-2045, CHIŞINĂU, STR. STUDENŢILOR 9/9, TEL: FAX: , VITICULTURA 1. Date despre u

FIŞA UNITĂŢII DE CUR S/MODULULUI MD-2045, CHIŞINĂU, STR. STUDENŢILOR 9/9, TEL: FAX: ,   VITICULTURA 1. Date despre u MD-2045, CHIŞINĂU, STR. STUDENŢILOR 9/9, TEL: 022 50-99-57 FAX: 022 50-99-60, www.utm.md VITICULTURA 1. Date despre unitatea de curs/modul Facultatea Tehnologie şi Management în Industria Alimentară Catedra/departamentul

Mai mult

Slide 1

Slide 1 IEc Răspunsul la schimbările climatice în agricultura din Europa şi Asia Centrală: Evaluarea impactului şi meniul opţiunilor de adaptare pentru Moldova James Neumann Principal 12 aprilie 2011 Prezentarea

Mai mult

Descrierea proiectelor

Descrierea proiectelor proiectul de transfer tehnologic Implementarea biotehnologiilor noi de ameliorare a iepurilor de casă acseleraţi în scopul restabilirii genofondului zootehnic realizat în 2008-2009 de Andrei Şumanschii,

Mai mult

#brosura_lucerna_4AG07.indd

#brosura_lucerna_4AG07.indd La Patru Agro credem că ar trebui să aveţi aşteptări mai mari de la cultura de lucernă. Randamente mai mari, o nutriţie şi o digestibilitate mai bună, toate sunt cerințe rezonabile pentru acestă cultură,

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT TEMA LUCRĂRII: RAMURA INDUSTRIALIZĂRII LAPTELUI ÎN REPUB

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT TEMA LUCRĂRII: RAMURA INDUSTRIALIZĂRII LAPTELUI ÎN REPUB UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINA VETERINARA BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT TEMA LUCRĂRII: RAMURA INDUSTRIALIZĂRII LAPTELUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA. ISTORIE, PREZENT ŞI PERSPECTIVE Coordonator

Mai mult

Nu-i e bine ţării noastre

Nu-i e bine ţării noastre CORELAŢIA DINTRE PRODUCŢIA DE GRÂU DE TOAMNĂ (SOIURI PREMIUM ŞI CLASA A), CONŢINUTUL DE PROTEINĂ ŞI NECESARUL DE AZOT Prof.univ.dr.ing.dr.h.c. MIHAI BERCA Rezumat În anii 2014-2015 fermierii au constatat,

Mai mult

GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA H O T Ă R Î R E nr. din Chișinău Cu privire la aprobarea Statutului Instituției publice Laboratorul central fitosanitar --

GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA H O T Ă R Î R E nr. din Chișinău Cu privire la aprobarea Statutului Instituției publice Laboratorul central fitosanitar -- GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA H O T Ă R Î R E nr. din Chișinău Cu privire la aprobarea Statutului Instituției publice Laboratorul central fitosanitar ----------------------------------------------------------

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - R

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - R Hotărâre 933 2018-11-29 Guvernul României privind înfiinţarea Societăţii Naţionale Casa Monitorul Oficial al Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA - României nr 1032 din S.A. 2018-12-05 NOTA DE FUNDAMENTARE

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE HORTICULTURA Teză de doctorat STUDII ŞI CERCETĂRI PRIVIND COMBATERE

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE HORTICULTURA Teză de doctorat STUDII ŞI CERCETĂRI PRIVIND COMBATERE UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREŞTI FACULTATEA DE HORTICULTURA Teză de doctorat STUDII ŞI CERCETĂRI PRIVIND COMBATEREA INTEGRATĂ A BURUIENILOR DIN CULTURILE DE CARTOF TIMPURIU

Mai mult

FIȘA TEHNICĂ A MĂSURILOR DIN STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ PENTRU ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ COLINELE MOLDOVEI - VARIANTA FINALĂ ÎN URMA APRO

FIȘA TEHNICĂ A MĂSURILOR DIN STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ PENTRU ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACȚIUNE LOCALĂ COLINELE MOLDOVEI - VARIANTA FINALĂ ÎN URMA APRO Măsura 411.23 CREȘTEREA VALORII ADĂUGATE A PRODUSELOR AGRICOLE ȘI FORESTIERE Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare miza intervenţiei În România industria alimentară reprezintă principala piaţă

Mai mult

Anexa nr.3 la Decizia Consiliului Raional nr. 02/02 din Raport privind executarea bugetului raional conform clasificatiei economice la situ

Anexa nr.3 la Decizia Consiliului Raional nr. 02/02 din Raport privind executarea bugetului raional conform clasificatiei economice la situ Anexa nr.3 la Decizia Consiliului Raional nr. 02/02 din 26.03.2018 Raport privind executarea bugetului raional conform clasificatiei economice la situatia din 31.12.2017 Denumirea Cod Aprobat Precizat

Mai mult

Prognoza emisiilor de gaze cu efect de seră de la sectorul forestier pentru perioada Politici şi măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu

Prognoza emisiilor de gaze cu efect de seră de la sectorul forestier pentru perioada Politici şi măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu PROGRAMUL DE MEDIU AL NAŢIUNILOR UNITE MINISTERUL AGRICULTURII, DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI MEDIULUI AL REPUBLICII MOLDOVA Prognoza emisiilor de gaze cu efect de seră de la sectorul Folosința terenurilor,

Mai mult

Prezentare PowerPoint

Prezentare PowerPoint VINDROVER TRACTAT PENTRU RECOLTAT FURAJE SI MASINA DE REGENERAT PAJISTI or ga n i zat î n dat a de 02.10.2015 î n ca dr u l ma n i f est a t i ei de: AGRI CULTURA - TÂRGUL NATI ONAL DE AGRI CULTURA, Br

Mai mult

Sika Igolflex® N

Sika Igolflex® N FIŞA TEHNICĂ A PRODUSULUI Masă de şpaclu flexibilă din bitum-cauciuc DESCRIEREA PRODUSULUI Sika Igolflex N este o acoperire consistentă, flexibilă, monocomponentă, fără solvenţi, pe bază de emulsie de

Mai mult

Anexa 3 - Fișa măsurii Măsura 7 - Cooperarea orizontală și verticală pentru asocierea agricultorilor și a agenților economici din turism M7 COOPERAREA

Anexa 3 - Fișa măsurii Măsura 7 - Cooperarea orizontală și verticală pentru asocierea agricultorilor și a agenților economici din turism M7 COOPERAREA Anexa 3 - Fișa măsurii Măsura 7 - Cooperarea orizontală și verticală pentru asocierea agricultorilor și a agenților economici din turism M7 COOPERAREA ORIZONTALĂ ŞI VERTICALĂ PENTRU ASOCIEREA AGRICULTORILOR

Mai mult

ANEXA 2

ANEXA 2 STRUCTURA GENERALĂ A PROIECTULUI DE DIPLOMĂ pentru programul de studii INGINERIE ŞI MANAGEMENT ÎN ALIMENTAŢIA PUBLICĂ ŞI AGROTURISM ANUL UNIVERSITAR 2018/2019 1. CUPRINS Cuprinsul va fi redactat începând

Mai mult

Prezentare finantare

Prezentare finantare Prezentare PROGRAMULUI NAŢIONAL DE SPRIJIN AL ROMÂNIEI ÎN SECTORUL VITIVINICOL 2014 2018 În cadrul acestui program,românia a ales pentru finanţare, în funcţie de specificul viticulturii autohtone, 5 măsuri

Mai mult

FĂRĂ *) Prof. univ. dr. ing. UTCB PELEȚI DIN LEMN: SISTEME DE ÎNCĂLZIRE EFICIENTE ȘI ECOLOGICE Ioan BĂRDESCU *) 1. Argument Utilizarea combustibililor

FĂRĂ *) Prof. univ. dr. ing. UTCB PELEȚI DIN LEMN: SISTEME DE ÎNCĂLZIRE EFICIENTE ȘI ECOLOGICE Ioan BĂRDESCU *) 1. Argument Utilizarea combustibililor FĂRĂ *) Prof. univ. dr. ing. UTCB PELEȚI DIN LEMN: SISTEME DE ÎNCĂLZIRE EFICIENTE ȘI ECOLOGICE Ioan BĂRDESCU *) 1. Argument Utilizarea combustibililor ecologici în producerea energiei termice reprezintă

Mai mult

SOCIETATEA PE ACŢIUNI APĂ-CANAL CHIŞINĂU str. Albişoara, nr. 38, MD 2005, mun. Chişinău, Republica Moldova tel , tel / fax: ,

SOCIETATEA PE ACŢIUNI APĂ-CANAL CHIŞINĂU str. Albişoara, nr. 38, MD 2005, mun. Chişinău, Republica Moldova tel , tel / fax: , SOCIETATEA PE ACŢIUNI APĂ-CANAL CHIŞINĂU str. Albişoara, nr. 38, MD 2005, mun. Chişinău, Republica Moldova tel. 25-69-01, tel / fax: 22-23-49, e-mail: acc@mtc.md, web: www.acc.md 03399698 Titulară a Ordinului

Mai mult

Anexa nr. 1 la Ordinul M.Ed.C.I. nr din REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A REZULTATELOR ACTIVITĂŢILOR DE CERCETARE-DEZVOLTARE ANUL 2013 RECTOR C

Anexa nr. 1 la Ordinul M.Ed.C.I. nr din REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A REZULTATELOR ACTIVITĂŢILOR DE CERCETARE-DEZVOLTARE ANUL 2013 RECTOR C Anexa nr. 1 la Ordinul M.Ed.C.I. nr. 3845 din 06.05.2009 REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A REZULTATELOR ACTIVITĂŢILOR DE CERCETARE-DEZVOLTARE ANUL 2013 RECTOR CÎMPEANU SORIN MIHAI DIRECTOR ECONOMIC IOSUB LAURA MIHAELA

Mai mult

MUNICIPIUL BUCUREŞTI CONSILIUL LOCAL AL SECTORULUI 1 HOTĂRÂRE privind aprobarea parteneriatului între Direcția Generală de Asistență Socială și Protec

MUNICIPIUL BUCUREŞTI CONSILIUL LOCAL AL SECTORULUI 1 HOTĂRÂRE privind aprobarea parteneriatului între Direcția Generală de Asistență Socială și Protec MUNICIPIUL BUCUREŞTI CONSILIUL LOCAL AL SECTORULUI 1 HOTĂRÂRE privind aprobarea parteneriatului între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 şi Fundaţia Motivation pentru

Mai mult

REPUBLICA MOLDOVA CONSILIUL RAIONAL UNGHENI MD-3600, or.ungheni, str.naţională, 11 tel/fax (236) , DECIZIE Nr. 1/7

REPUBLICA MOLDOVA CONSILIUL RAIONAL UNGHENI MD-3600, or.ungheni, str.naţională, 11 tel/fax (236) ,   DECIZIE Nr. 1/7 REPUBLICA MOLDOVA CONSILIUL RAIONAL UNGHENI MD-3600, or.ungheni, str.naţională, 11 tel/fax (236) 2-27-26, e-mail: contact@crungheni.md DECIZIE Nr. 1/7 din 22.02.2018 Cu privire la aprobarea Regulamentului

Mai mult

Microsoft Word - 1_ILUMINATUL ELECTRIC_Marimi & unitati fotometrice_corectat_ulterior.doc

Microsoft Word - 1_ILUMINATUL ELECTRIC_Marimi & unitati fotometrice_corectat_ulterior.doc Silvia-Maria DIGĂ UTILIZĂRILE ENERGIEI ELECTRICE Instalaţii de iluminat electric Silvia-Maria DIGĂ UTILIZĂRILE ENERGIEI ELECTRICE Instalaţii de iluminat electric Editura Universitaria Craiova, 2016 UTILIZĂRILE

Mai mult

PLAN DE AFACERI (model) <maxim 80 de pagini, inclusiv eventualele anexe> I. REZUMAT: aceasta parte se va întocmi la final (Atentie! Rezumatul nu trebu

PLAN DE AFACERI (model) <maxim 80 de pagini, inclusiv eventualele anexe> I. REZUMAT: aceasta parte se va întocmi la final (Atentie! Rezumatul nu trebu PLAN DE AFACERI (model) I. REZUMAT: aceasta parte se va întocmi la final (Atentie! Rezumatul nu trebuie sa depaseasca 4 pagini!) - Suma dorita pentru finantare,

Mai mult

AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de

AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de interconexiune. Acest proces ţine cont de o serie

Mai mult

Raport privind activitatea economico-financiară a AIS MOLDPRES Î.S. I. Context general pentru exercițiul financiar 2016 Întreprinderea de Stat Agenția

Raport privind activitatea economico-financiară a AIS MOLDPRES Î.S. I. Context general pentru exercițiul financiar 2016 Întreprinderea de Stat Agenția Raport privind activitatea economico-financiară a AIS MOLDPRES Î.S. I. Context general pentru exercițiul financiar 2016 Întreprinderea de Stat Agenția Informațională de Stat Moldpres își desfășoară activitatea

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ADTM Association of Tourism Development in Moldova Asociaţia de Dezvoltare a Turismului în Moldova Motive pentru a face investiţii în turismul din Republica Moldova Viorel Miron Asociația de Dezvoltare

Mai mult

PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru modificarea şi completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglemen

PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru modificarea şi completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglemen PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru modificarea şi completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol Parlamentul

Mai mult

Proiectul: ADER „Cercetări asupra structurii populaţiilor hibride a eredităţii caracteristicilor şi a determinismului genetic la speciile pomic

Proiectul: ADER „Cercetări asupra structurii populaţiilor hibride a eredităţii caracteristicilor şi a determinismului genetic la speciile pomic Proiectul: ADER 3.2.1. Cercetări asupra structurii populaţiilor hibride a eredităţii caracteristicilor şi a determinismului genetic la speciile pomicole Faza: V - Identificarea amplitudinii variabilităţii

Mai mult

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI Ec. Măria Magdalena TUREK RAHOVEANU TEZA DE DOCTORAT Cercetări privind impactul

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI Ec. Măria Magdalena TUREK RAHOVEANU TEZA DE DOCTORAT Cercetări privind impactul UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ - BUCUREŞTI Ec. Măria Magdalena TUREK RAHOVEANU TEZA DE DOCTORAT Cercetări privind impactul aderării la Uniunea Europeană asupra structurilor

Mai mult

ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT

ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT "ÎMBUNĂTĂŢIREA AMBIENTULUI URBAN PRIN REDUCEREA EMISIILOR DE GAZE CU EFECT DE SERĂ CA URMARE A UTILIZĂRII ENERGIILOR REGENERABILE" Nicolae DURA, Antoanela POPOVICI, AGENŢIA REGIONALĂ PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI

Mai mult

REZUMAT

REZUMAT Teză de Doctorat REZUMAT În pomicultură sarcinile principale ale agrotehnicii sunt următoarele: obţinerea unor recolte constante şi superioare atât cantitativ, dar mai ales calitativ, menţinerea speciilor

Mai mult

ANUNT ANGAJARE Nr. 301 din SCDVV BUJORU scoate la concurs urmatoarele posturi: Departament Cercetare: - 1 post Cercetator Stiintific gr III

ANUNT ANGAJARE Nr. 301 din SCDVV BUJORU scoate la concurs urmatoarele posturi: Departament Cercetare: - 1 post Cercetator Stiintific gr III ANUNT ANGAJARE Nr. 301 din 19.02.2019 SCDVV BUJORU scoate la concurs urmatoarele posturi: Departament Cercetare: - 1 post Cercetator Stiintific gr III- Laborator Agrotehnica(studii superioare); - 1 post

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci

Hotărâre Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comerci Hotărâre 740 2017-10-05 Guvernul României privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor Monitorul

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Prez. Rezultate proiect ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Prez. Rezultate proiect ppt [Compatibility Mode] PROIECT ADER 5.2.1. RAPORT DE CERCETARE Director proiect, Neacşa Emil OBIECTIV GENERAL Îmbunătăţirea eficienţei economice a fermelor şi microfermelor de curci din ţară, prin popularea lor cu material genetic

Mai mult

- 1 - Anexa la Ordinul Ministrului Educației nr. 233 din martie 2016 REGULAMENTUL PRIVIND STAGIILE DE PRACTICĂ ÎN PRODUCȚIE ÎN ÎNVĂȚĂMÎNTUL PROFESIONA

- 1 - Anexa la Ordinul Ministrului Educației nr. 233 din martie 2016 REGULAMENTUL PRIVIND STAGIILE DE PRACTICĂ ÎN PRODUCȚIE ÎN ÎNVĂȚĂMÎNTUL PROFESIONA - 1 - Anexa la Ordinul Ministrului Educației nr. 233 din martie 2016 REGULAMENTUL PRIVIND STAGIILE DE PRACTICĂ ÎN PRODUCȚIE ÎN ÎNVĂȚĂMÎNTUL PROFESIONAL TEHNIC SECUNDAR I. Dispoziţii generale 1. Regulamentul

Mai mult

Prioritizarea sectoarelor care necesită măsuri de adaptare la efectele schimbărilor climatice

Prioritizarea sectoarelor care necesită măsuri de adaptare la efectele schimbărilor climatice Proiect Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă Operator Program: Promotor Proiect: Parteneri de proiect din partea Statelor Donatoare: Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale Parteneri proiect:

Mai mult

Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a prepelitelor 1

Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a prepelitelor   1 Studiu privind dezvoltarea unei mici afaceri de crestere a prepelitelor http://proability.md/ro/ 1 Desfasurarea afacerii - efectivului initial 500 capete. Investitia initiala 15 350 lei Creşterea prepeliţelor

Mai mult

CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI DECIZIE Nr. ASER-20 din mun. Chişinău Plenul Consiliului Concuren

CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI DECIZIE Nr. ASER-20 din mun. Chişinău Plenul Consiliului Concuren CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI DECIZIE Nr. ASER-20 din 04.04.2019 mun. Chişinău Plenul Consiliului Concurenţei acționând în temeiul art. 41 al Legii concurenţei

Mai mult

Legea 164/ forma sintetica pentru data

Legea 164/ forma sintetica pentru data LEGE nr. 164 din 24 iunie 2015 a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole (la data 30-iun-2015 actul a fost promulgata de Decretul 569/2015 ) Parlamentul României adoptă prezenta

Mai mult

INSTITUTUL DE DEZVOLTARE A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONLE

INSTITUTUL DE DEZVOLTARE A SOCIETĂŢII INFORMAŢIONLE Cuprins: Introducere... 3 1. Lansarea Expert online... 3 2. Descrierea rolului Manager SSI... 4 2.1. Intrarea în sistem... 4 2.2. Activitatea Manager SSI... 4 3. Meniul Managerului SSI... 5 3.1. Borderou...

Mai mult

ENVI_2019_matematica_si_stiinte_Test_2_Caietul_elevului_Limba_romana

ENVI_2019_matematica_si_stiinte_Test_2_Caietul_elevului_Limba_romana EVALUAREA NAŢIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a Anul școlar 2018-2019 Matematică şi Ştiinţe ale naturii TEST 2 Judeţul/sectorul... Localitatea... Unitatea de învățământ... Numele şi prenumele elevei/elevului......

Mai mult

Disciplina : Dendrologie

Disciplina : Dendrologie Pregătire curentă Săptămâna Disciplina : Dendrologie Anul de studii: II IFR Semestrul : 3 CALENDARUL DISCIPLINEI SEMINAR LABORATOR PROIECT VERIFICĂRI Data Lucrare de laborator programat 1 Tehnologiile

Mai mult

FIȘA MĂSURII M7.3A - "Promovarea formelor asociative de producători în agricultură" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenți

FIȘA MĂSURII M7.3A - Promovarea formelor asociative de producători în agricultură 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenți FIȘA MĂSURII M7.3A - "Promovarea formelor asociative de producători în agricultură" 1. Descrierea generală a măsurii, inclusiv a logicii de intervenție a acesteia și a contribuției la prioritățile strategiei,

Mai mult

M.Of.Nr.363 din 16 mai 2014 MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE ORDIN nr. 703 privind stabilirea tarifelor pentru efectuarea testelor si con

M.Of.Nr.363 din 16 mai 2014 MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE ORDIN nr. 703 privind stabilirea tarifelor pentru efectuarea testelor si con M.Of.363 din 16 mai 2014 MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE ORDIN nr. 703 privind stabilirea tarifelor pentru efectuarea testelor si controlului, certificarii, inregistrarii, supravegherii,

Mai mult

Microsoft Word - Monitorizare_piata_angro_fructe_Moldova_iunie_2010.doc

Microsoft Word - Monitorizare_piata_angro_fructe_Moldova_iunie_2010.doc Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova Monitorizarea pieţei angro de fructe din Moldova în luna iunie Chişinău iunie bd. Ştefan cel Mare 123 V Chişinău MD 4 Tel: 373 22 23 6 1 Fax: 373 22 23

Mai mult

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de accele Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași Facutatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Referat MEMS Microsenzori de acceleraţie Profesor coordonator: Șef lucrări Dr. Ing. Daniela

Mai mult

Revistă ştiinţifico-practică Nr.1/2018 Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova IMPACTUL CREANȚELOR ȘI DATORIILOR CURENTE ASUPRA DEZVOLTĂRII E

Revistă ştiinţifico-practică Nr.1/2018 Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova IMPACTUL CREANȚELOR ȘI DATORIILOR CURENTE ASUPRA DEZVOLTĂRII E Revistă ştiinţifico-practică Nr.1/2018 IMPACTUL CREANȚELOR ȘI DATORIILOR CURENTE ASUPRA DEZVOLTĂRII ENTITĂȚII Elena NIREAN, doctor în științe economice, conferențiar universitar, Universitatea Agrară de

Mai mult

C A P I T O L U L 1

C A P I T O L U L   1 Anuarul Statistic al Judeţului Mehedinţi 2018 ACTIVITATEA ÎNTREPRINDERII SURSA DATELOR Cercetări statistice: Ancheta structurală în întreprinderi şi alte cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică

Mai mult

Olimpiada republicană la disciplina Economie Aplicată, ediţia Clasa a X-a. Timp acordat: 180 min. I. Completați definiţiile categoriilor economi

Olimpiada republicană la disciplina Economie Aplicată, ediţia Clasa a X-a. Timp acordat: 180 min. I. Completați definiţiile categoriilor economi Olimpiada republicană la disciplina Economie Aplicată, ediţia 017. Clasa a X-a. Timp acordat: 180 min. I. Completați definiţiile categoriilor economice ( p.) 1. - știinţă despre comportamentul uman din

Mai mult

Universitatea POLITEHNICA Timisoara Birou Promovare, Consiliere a Proiectelor CDI PROGRAMUL OPERATIONAL COMPETITIVITATE GHIDUL SOLICITANTULU

Universitatea POLITEHNICA Timisoara Birou Promovare, Consiliere a Proiectelor CDI PROGRAMUL OPERATIONAL COMPETITIVITATE GHIDUL SOLICITANTULU PROGRAMUL OPERATIONAL COMPETITIVITATE 2014-2020 GHIDUL SOLICITANTULUI - CONDIȚII SPECIFICE APEL COMPETITIV! SISTEMUL INFORMATIC MySMIS DESCHIS ÎNTRE 15 NOV. 2017 ŞI 15 MART. 2018 ORA 22.59 Tip de proiect:

Mai mult

REPUBLICA MOLDOVA Consiliul orăşenesc OCNIŢA РЕСПУБЛИКА МОЛДОВА Городской совет ОКНИЦА DECIZIE 10 octombrie 2018 nr. 09/06 Cu privire la aprobarea tax

REPUBLICA MOLDOVA Consiliul orăşenesc OCNIŢA РЕСПУБЛИКА МОЛДОВА Городской совет ОКНИЦА DECIZIE 10 octombrie 2018 nr. 09/06 Cu privire la aprobarea tax REPUBLICA MOLDOVA Consiliul orăşenesc OCNIŢA РЕСПУБЛИКА МОЛДОВА Городской совет ОКНИЦА DECIZIE 10 octombrie 2018 nr. 09/06 Cu privire la aprobarea taxelor locale pentru anul 2019 pe teritoriul oraşului

Mai mult

Slide 1

Slide 1 PROMOVAREA VINURILOR ÎN CADRUL PROGRAMULUI NAŢIONAL DE SPRIJIN AL ROMÂNIEI ÎN SECTORUL VITIVINICOL DIRECTIA MĂSURI DE PIAȚĂ, COMERȚ EXTERIOR SERVICIUL COMERȚ EXTERIOR ȘI PROMOVARE PRODUSE 1 AGRICOLE 1

Mai mult

Microsoft Word - 5 CUPRINS ED 2018.doc

Microsoft Word - 5 CUPRINS ED 2018.doc CUPRINS Notă metodologică generală XVII Capitolul 1. Locul judeţului Suceava în economia natională 1 1.1. Locul judeţului Suceava în economia naţională 2 Capitolul 2. Geografie, meteorologie şi organizare

Mai mult

PDS SikaSwell®-A profiles RO

PDS SikaSwell®-A profiles RO FIŞA TEHNICĂ A PRODUSULUI SikaSwell -A Profile pentru etanşarea rosturilor, expandabile ȋn contact cu apa DESCRIEREA PRODUSULUI Profile de etanșare acrilice care expandează în contact cu apa. UTILIZARE

Mai mult

STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE PARTICULARITĂŢILE CONTABILITĂŢII ÎN AGRICULTURĂ Introducere 1. Prezentul standard este elaborat în baza Directive

STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE PARTICULARITĂŢILE CONTABILITĂŢII ÎN AGRICULTURĂ Introducere 1. Prezentul standard este elaborat în baza Directive STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE PARTICULARITĂŢILE CONTABILITĂŢII ÎN AGRICULTURĂ Introducere 1. Prezentul standard este elaborat în baza Directivelor UE şi IAS 41 Agricultura. Obiectiv 2. Obiectivul

Mai mult

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax:

Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon: Fax: Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România Membră a Construction Products Europe Telefon:+40.724.356.404 Fax:+40-21-3211236 E-mail: office@apmcr.ro Web: www.apmcr.ro Masa Rotundă

Mai mult

Microsoft Word - iea 1.doc

Microsoft Word - iea 1.doc Nr. din Formular USAMV 0204040218 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca 1.2. Facultatea Horticultură

Mai mult

Analiza incendiilor pe primele sapte luni ale anului

Analiza incendiilor pe primele sapte luni ale anului PROGNOZA PREVENTIVĂ PRIVIND INCENDIILE LUNA FEBRUARIE 2016 PROGNOZA PREVENTIVĂ PRIVIND INCENDIILE ÎN LUNA FEBRUARIE 2016 În urma analizei incendiilor produse în zona de competenţă a Inspectoratului pentru

Mai mult

Hotărâre Guvernul României pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în ag

Hotărâre Guvernul României pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în ag Hotărâre 763 2013-10-09 Guvernul României pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură Monitorul Oficial al României nr 630 din

Mai mult

APROB Procuror General al RM /semnat/ Corneliu GURIN ANUNŢ cu privire la desfăşurarea concursului privind ocuparea funcţiilor publice vacan

APROB Procuror General al RM /semnat/ Corneliu GURIN ANUNŢ cu privire la desfăşurarea concursului privind ocuparea funcţiilor publice vacan APROB Procuror General al RM /semnat/ Corneliu GURIN 05.06.2014 ANUNŢ cu privire la desfăşurarea concursului privind ocuparea funcţiilor publice vacante în cadrul Procuraturii Generale În conformitate

Mai mult

UNIVERSITATEA PEDAGOGICĂ DE STAT ION CREANGĂ DIN CHIŞINĂU REGULAMENT PRIVIND MODUL DE STABILIRE A SPORULUI PENTRU PERFORMANŢĂ PERSONALULUI DIN INSTITU

UNIVERSITATEA PEDAGOGICĂ DE STAT ION CREANGĂ DIN CHIŞINĂU REGULAMENT PRIVIND MODUL DE STABILIRE A SPORULUI PENTRU PERFORMANŢĂ PERSONALULUI DIN INSTITU UNIVERSITATEA PEDAGOGICĂ DE STAT ION CREANGĂ DIN CHIŞINĂU REGULAMENT PRIVIND MODUL DE STABILIRE A SPORULUI PENTRU PERFORMANŢĂ PERSONALULUI DIN INSTITUŢIA PUBLICĂ UNIVERSITATEA PEDAGOGICĂ DE STAT ION CREANGĂ

Mai mult

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprin

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprin Anexa 8 Categorii de cheltuielile eligibile care intră sub incidența ajutorului de minimis, pentru întreprinderile nou create Sunt eligibile cheltuielile care intră sub incidenţa ajutorului de minimis

Mai mult

1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisti

1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisti 1.5. Mediu de afaceri şi competitivitate economică Demografia agenţilor economici locali Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în judeţul Brăila existau, în anul 2012, 6248 unități

Mai mult

NOTA DE FUNDAMENTARE

NOTA DE FUNDAMENTARE NOTA DE FUNDAMENTARE SECŢIUNEA 1 TITLUL PROIECTULUI DE ACT NORMATIV : HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înființarea Societății Naționale Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A, completarea art.3 din Hotarârea

Mai mult

UNIUNEA EUROPEANA GUVERNUL ROMÂNIEI Instrumente Structurale PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE - co-finanţ

UNIUNEA EUROPEANA GUVERNUL ROMÂNIEI Instrumente Structurale PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE - co-finanţ UNIUNEA EUROPEANA PACHETUL DE PROIECTE ECOPELLET Polul naţional de competitivitate în promovarea sistemelor moderne de fabricaţie pentru implementarea principiilor economiei verzi MEDGREEN Beneficiar S.C.

Mai mult

ROMANIA

ROMANIA ROMÂNIA JUDEŢUL BUZĂU MUNICIPIUL BUZĂU CONSILIUL LOCAL H O T Ă R Â R E privind aprobarea Studiului de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-econimici ai obiectivului de investiții Reabilitarea, modernizarea

Mai mult

Rezultatele operative ale activităţii social-economice a municipiului Chişinău în ianuarie-septembrie 2012

Rezultatele operative ale activităţii social-economice a municipiului Chişinău în  ianuarie-septembrie  2012 Rezultatele operative ale activităţii social-economice a municipiului Chişinău în anul 2014 Activitatea economiei municipiului Chişinău în perioada anului 2014 a marcat următoarele rezultate. Producţia

Mai mult

GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA H O T Ă R Î R E nr. din Chișinău Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte l

GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA H O T Ă R Î R E nr. din Chișinău Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte l GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA H O T Ă R Î R E nr. din Chișinău Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative ----------------------------------------------

Mai mult

CUPRINS UNITATEA 1 PRODUSE ALIMENTARE Alimentaţia omului, satisfacerea nevoii de hrană Alimente de origine minerală Alimente

CUPRINS UNITATEA 1 PRODUSE ALIMENTARE Alimentaţia omului, satisfacerea nevoii de hrană Alimente de origine minerală Alimente CUPRINS UNITATEA 1 PRODUSE ALIMENTARE... 4 1. Alimentaţia omului, satisfacerea nevoii de hrană... 4 2. Alimente de origine minerală.... 6 3. Alimente de origine vegetală în stare proaspătă.... 8 4. Alimente

Mai mult

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălţi Facultatea de Ştiinţe reale, Economice şi ale Mediului Catedra

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălţi Facultatea de Ştiinţe reale, Economice şi ale Mediului Catedra Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălţi Facultatea de Ştiinţe reale, Economice şi ale Mediului Catedra de ştiinţe fizice şi inginereşti CURRICULUM la unitatea

Mai mult

Aprobat

Aprobat Aprobat prin Hotărârea Colegiului Ministerului învăţământului al Republicii Moldova nr. 3.4/3 din 27 septembrie 2001 REGULAMENTUL de organizare şi desfăşurare a învăţământului fără frecvenţă în instituţiile

Mai mult

FIŞĂ DE PREZENTARE UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL Odorheiu Secuiesc Programul Operațional Regional Axa prioritară 3 Sprijinir

FIŞĂ DE PREZENTARE UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL Odorheiu Secuiesc Programul Operațional Regional Axa prioritară 3 Sprijinir FIŞĂ DE PREZENTARE UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL Odorheiu Secuiesc Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 3 Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3.2018 A8-0048/50 50 Punctul 101 101. afirmă că o politică agricolă comună modernizată este esențială pentru securitatea și autonomia alimentară, prezervarea populațiilor rurale și ocuparea forței de

Mai mult

ANUARUL STATISTIC AL JUDEŢULUI DOLJ

ANUARUL STATISTIC AL JUDEŢULUI DOLJ ANUARUL STATISTIC AL JUDEŢULUI DOLJ Anuarul Statistic al judeţului Dolj este o lucrare de referinţă a Direcţiei Judeţene de Statistică şi conţine informaţii referitoare la evoluţia economico-socială a

Mai mult

NOTĂ INFORMATIVĂ

NOTĂ  INFORMATIVĂ NOTĂ INFORMATIVĂ privind executarea prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.78 din 12.02.2010 Privind stabilirea zilei de audienţă şi de întîlnire a membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor

Mai mult

Microsoft Word - Anexa 7 la Ghidul Beneficiarului- Ghidul de Procurari in cadrul PRSVV ROM 2012

Microsoft Word - Anexa 7 la Ghidul Beneficiarului- Ghidul de Procurari in cadrul PRSVV ROM 2012 Anexa nr. 7 La Ghidul Beneficiarului în cadrul Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol GHIDUL DE PROCURĂRI LA LINIA DE CREDIT Ghidul este recomandat pentru a fi folosit la achiziţia de bunuri,

Mai mult

CUPRINSURI PROIECT AdinaMihok.xls

CUPRINSURI    PROIECT AdinaMihok.xls CONSILIUL ECONOMIC SI SOCIAL Anexa nr./ CUPRINS Nr. formular Document sinteza privind prioritatile strategice pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul si perspectiva - Sinteza

Mai mult

Slide 1

Slide 1 ZIUA INTERNATIONALA PENTRU SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA Promovarea Securitatii si Sanatatii intr-o ECONOMIE VERDE SIBIU 2012 PADUREA factor esential in protectia mediului, in cadrul Directiei Silvice

Mai mult

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României pentru modificarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie Monitorul Oficial

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României pentru modificarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie Monitorul Oficial Ordonanţă de urgenţă 50 2016-08-31 Guvernul României pentru modificarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie Monitorul Oficial al României nr 689 din 2016-09-06 NOTĂ DE FUNDAMENTARE

Mai mult

CONSILIUL JUDETEAN ALBA ANEXA NR

CONSILIUL JUDETEAN ALBA ANEXA NR ROMÂNIA JUDEŢUL ALBA CONSILIUL JUDEŢEAN PREȘEDINTE PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Acordului de cooperare pentru aplicarea proiectului de interes public judeţean Creşterea eficienței intervențiilor

Mai mult

ANEXA 5 - ACTE NORMATIVE UTILE LEGISLATIA EUROPEANĂ Directiva 2008/90/CE a Consiliului privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare f

ANEXA 5 - ACTE NORMATIVE UTILE LEGISLATIA EUROPEANĂ Directiva 2008/90/CE a Consiliului privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare f ANEXA 5 - ACTE NORMATIVE UTILE LEGISLATIA EUROPEANĂ Directiva 2008/90/CE a Consiliului privind comercializarea materialului de înmulțire și plantare fructifer destinat producției de fructe Documentul Comitetului

Mai mult

EXPUNERE DE MOTIVE LEGE privind sprijinul acordat copiilor şi tinerilor din mediul rural pentru continuarea studiilor liceale şi profesionale Oricât d

EXPUNERE DE MOTIVE LEGE privind sprijinul acordat copiilor şi tinerilor din mediul rural pentru continuarea studiilor liceale şi profesionale Oricât d EXPUNERE DE MOTIVE LEGE privind sprijinul acordat copiilor şi tinerilor din mediul rural pentru continuarea studiilor liceale şi profesionale Oricât de ambiţios ar fi un elev şi oricât de mult şi-ar dori

Mai mult

Microsoft Word - NF OUG

Microsoft Word - NF OUG Ordonanţă de urgenţă 37 2013-04-30 Guvernul României pentru completarea art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din

Mai mult

Microsoft Word - Decizia Plenului Consiliului Concuren?ei Nr. ASR-41 din docx

Microsoft Word - Decizia Plenului Consiliului Concuren?ei Nr. ASR-41 din docx CONSILIUL CONCURENŢEI СОВЕТ ПО КОНКУРЕНЦИИ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI Nr. ASR - 41 din 06.06.2019 DECIZIE mun. Chişinău Plenul Consiliului Concurenţei, acționând în temeiul art. 41 din Legea Concurenţei

Mai mult

G U V E R N U L R O M Â N I E I HOTĂRÂRE privind desființarea Casei Agronomului Mehedinți, actualizarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr

G U V E R N U L R O M Â N I E I HOTĂRÂRE privind desființarea Casei Agronomului Mehedinți, actualizarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr G U V E R N U L R O M Â N I E I HOTĂRÂRE privind desființarea Casei Agronomului Mehedinți, actualizarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al

Mai mult

ELLI TSIFOROU Solutii digitale pentru cresterea performantei in podgorii

ELLI TSIFOROU Solutii digitale pentru cresterea performantei in podgorii Soluții digitale pentru viticultură Digital Agriculture Platform Digital Agriculture Platform Prezentare generala Misiune si Viziune Activitati Aduce impreuna sectoarele agricole si operatorii care impartasesc

Mai mult

REPUBLICA MOLDOVA CONSILIUL RAIONAL UNGHENI MD-3600, or.ungheni, str.naţională, 11 tel/fax (236) , DECIZIE nr. 8/2

REPUBLICA MOLDOVA CONSILIUL RAIONAL UNGHENI MD-3600, or.ungheni, str.naţională, 11 tel/fax (236) ,   DECIZIE nr. 8/2 REPUBLICA MOLDOVA CONSILIUL RAIONAL UNGHENI MD-3600, or.ungheni, str.naţională, 11 tel/fax (236) 2-27-26, e-mail: contact@crungheni.md DECIZIE nr. 8/24 din 27.12.2018 Cu privire la aprobarea Regulamentului

Mai mult

SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON

SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON SĂ CONSTRUIM O EUROPĂ PENTRU S I CU COPIII RON Concepţie grafică: Atelierul de creaţie grafică al Consiliului Europei Realizare: Serviciul de producere a documentelor și publicaţiilor Consiliul Europei,

Mai mult

Microsoft PowerPoint - prezentare PS faza VII 29 X 2018

Microsoft PowerPoint - prezentare PS faza VII 29 X 2018 STAŢIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU CARTOF TÂRGU SECUIESC Proiect Sectorial ADER 2.2.1: Optimizarea și modernizarea sistemului de producere a cartofului pentru sămânță din categorii biologice superioare

Mai mult

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc

Microsoft Word - FISE TEHNICE Liceul Oravita.doc FIŞA TEHNICĂ NR.1 PANOU (COLECTOR) SOLAR Specificatii tehnice impuse prin caietul de sarcini Corespondenta propunerii tehnice cu specificatiile impuse 1 Parametrii constructivi, tehnici şi funcţionali

Mai mult

Partenerul dumneavoastră de oţel COROPLATE Table compozite rezistente la uzură Protejează echipamentele, reduce costurile. Rezistenţa la uzură în dome

Partenerul dumneavoastră de oţel COROPLATE Table compozite rezistente la uzură Protejează echipamentele, reduce costurile. Rezistenţa la uzură în dome Partenerul dumneavoastră de oţel COROPLATE Table compozite rezistente la uzură Protejează echipamentele, reduce costurile. Rezistenţa la uzură în domeniul metalurgiei benzi transportoare, separatoare,

Mai mult

Senzor pentru nivelul optim de azot al plantei

Senzor pentru nivelul optim de azot al plantei Senzor pentru nivelul optim de azot al plantei INFORMAţII DESPRE RECOLTE. Cu cât cunoașteţi mai mult, cu atât aveţi nevoie de mai puţin: CropXplorer AGXTEND utilizează un senzor optic de măsurare pentru

Mai mult

Hotararea nr. 537_09 iunie 2010.doc

Hotararea nr. 537_09 iunie 2010.doc HOTĂRÂRE nr. 537 din 9 iunie 2010 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 82/2010 privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului

Mai mult

Microsoft Word - Decizie IMM-final PROGRAM INCUBATOARE DE AFACERI.doc

Microsoft Word - Decizie IMM-final PROGRAM INCUBATOARE DE AFACERI.doc D E C I Z I A nr. 319 din 13.12.2004 referitoare la schema de ajutor de stat pentru intreprinderi mici si mijlocii Programul national de infiintare si dezvoltare a incubatoarelor de afaceri in Romania

Mai mult

C A P I T O L U L 16

C A P I T O L U L   16 Anuarul Statistic al Judeţului Mehedinţi 2018 TURISM SURSA DATELOR Cercetări statistice: Cercetări statistice privind activitatea de turism a persoanelor juridice şi fizice care deţin structuri de cazare

Mai mult