CASA CORPULUI DIDACTIC BRASOV UN PROIECT EUROPEAN DESPRE PROIECTE EUROPENE Profesor consilier şcolar, Monica Schiller Formator Casa Corpului Didactic

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "CASA CORPULUI DIDACTIC BRASOV UN PROIECT EUROPEAN DESPRE PROIECTE EUROPENE Profesor consilier şcolar, Monica Schiller Formator Casa Corpului Didactic"

Transcriere

1 UN PROIECT EUROPEAN DESPRE PROIECTE EUROPENE Profesor consilier şcolar, Monica Schiller Formator Casa Corpului Didactic Braşov În acest articol vă voi prezenta dubla experienţă pe care am avut-o cu ocazia participării la o mobilitate Erasmus+, în cadrul acţiunii cheie 1, din apelul Pe de o parte vă voi vorbi despre curs şi achiziţiile dobândite în urma acestuia, pe de altă parte, vă voi arăta că experienţa Erasmus+ înseamnă mult mai mult decât simpla achiziţie de cunoştinţe noi, prin frecventarea unui program de formare. Cursul European School Development: PLANNING AND MANAGING ERASMUS+ PROJECTS ( Dezvoltare şcolară europeană: Planificarea şi administrarea proiectelor Erasmus+ ), s-a derulat în perioada octombrie 2017 în Roma, Italia. Obiectivele cursului au fost de a le forma participanţilor abilităţile necesare să planifice, să gestioneze şi să implementeze proiecte europene în domeniul educaţiei şcolare şi dezvoltării profesionale El a fost ales pentru cel de-al doilea flux de mobilităţi din proiectul Spirit european în educaţie, proiect cu numărul RO01-KA , în cadrul programului Erasmus+, acţiunea cheie 1 (KA1) şi implementat în perioada de către Casa Corpului Didactic Braşov. Pentru a face parte din echipa care urma să se deplaseze la Roma, pentru a frecventa cursul despre scrierea de proiecte europene am depus un dosar de candidatură în care am relevat nevoia de formare şi motivaţia mea de participa la un astfel de stagiu. Ulterior selecţiei în grupul de participanţi la fluxul al doilea de mobilităţi am accesat informaţiile necesare aplicării propriu-zise pentru curs, mai precis întocmirea documentelor pentru organizaţia primitoare, adică instituţia responsabilă de derularea cursului. Aceasta este Asociaţia EUPHORIA, specializată în activităţi de formare, informare, diseminare legate de tematica Uniunii Europene; elaborare, redactare şi prezentare de candidaturi pentru diverse programe europene, precum şi consultanţă în activitatea de administrare a proiectelor. Cei doi formatori, membri fondatori ai Asociaţiei EUPHORIA, au lucrat o lungă perioadă în structurile Comisiei Europene de la Bruxelles, ceea ce a făcut să beneficiem de un curs profesionist, cu un nivel foarte înalt al calităţii şi acurateţii informaţiilor prezentate, cu un limbaj clar, deşi multe dintre expuneri au avut un conţinut tehnic destul de pronunţat.

2 Erika Nemes Economist, fost auditor al Comisiei Europene Cristina Ceccarelli Specialist în PR şi comunicare Participanţii la acest curs proveneau din 6 ţări. Erau directori, profesori, învăţători şi responsabili financiari din instituţii şcolare preuniversitare şi universitare, publice şi private, din România, Cehia, Finlanda, Bulgaria, Germania şi Spania. Programul cursului a cuprins prezentări, ateliere de lucru şi o sesiune aplicativă, toate momentele fiind încarcate de exemple şi cazuri de bune practici, idei de inspiraţie şi facilitarea creării de contacte între participanţi, în vederea construirii de noi parteneriate şi proiecte de succes. Prima zi: Prezentare: Oportunităţi Erasmus+: Structura programului E+ Bugetul programului E+ Cum dezvolt o idee de proiect KA2 Cum construiesc un parteneriat Diseminare şi comunicare Ziua a doua: Prezentare şi atelier de lucru: Aspecte administrative ale proiectului Principii bugetare ale UE Bugetul Erasmus+: construirea corectă evitarea erorilor Raportarea veniturilor şi cheltuielilor: cheltuieli şi venituri eligibile

3 Cum evit pierderile financiare Ziua a treia: Prezentare şi atelier de lucru: Proceduri contractuale Tipuri de colaborare Proceduri de monitorizare şi plăţi Managementul activităţilor şi al riscurilor între parteneri Mecanisme de raportare în Erasmus+ Raportarea către Agenţia Naţională Ziua a patra: Prezentare şi atelier de lucru: Analiza aplicaţiei unui proiect câştigător Cum să completez formularul Brainstorming de idei pentru noi proiecte Ziua a cincea: Sesiune aplicativă: Vizita la o şcoală câştigătoare a mai multor proiecte europene Întâlniri cu elevi şi profesori implicaţi în proiecte europene Stabilire de contacte pentru noi parteneriate Am remarcat în mod special calitatea şi profesionalismul formatorilor, în special în momentele în care li se adresau întrebări, la care aveau întotdeauna răspuns prompt, documentat şi ofereau explicaţii detaliate şi foarte clare. Un lucru important de menţionat este şi faptul că participarea mea la mobilitate a fost finanţată integral din fondurile Comisiei Europene, prin proiectul Spirit european în educaţie. Experienţa ERASMUS+ Un curs de scriere de proiecte poate fi accesat şi în România. De ce să aplic, însă, pentru a frecventa un curs într-o altă ţară europeană? De ce un curs de scriere de proiecte la care să particip în Roma? P entru că astfel am avut parte de o pregătire de excepţie, dată de expertiza formatorilor, am realizat noi contacte cu posibili parteneri de proiecte europene şi am împărtăşit experienţe didactice multiple, atât cu colegii din echipa de la Casa Corpului Didactic, cât şi cu restul participanţilor la curs. Pentru că în cadrul activităţilor am avut prilejul să documentez şi să învăţ despre elemente culturale inedite din istorie, geografie, artă, religie, despre care nu aveam suficiente detalii până acum. Pentru că am avut multiple oportunităţi, cele mai importante fiind cele de comunicare în limba engleză cu formatorii şi cu alţi potenţiali colaboratori şi de socializare cu colegii din grupul de formare.

4 Şi nu în ultimul rând, pentru şansa de a vizita renumitele obiective ale unui oraş mult visat şi iubit de turiştii din toată lumea, pentru cele trei dimensiuni pe care le prezintă la un loc: vestigii antice, monumente medievale şi catedrale emblematice. În final, ce am câştigat cu Erasmus+? PROFESION AL PERSONAL inspiraţie şi energie emoţii şi relaţii Motive suficiente pentru care recomand oricărui cadru didactic să caute oportunităţile Erasmus+!

5 EDUCAȚIA ADULȚILOR ÎN ITALIA, ROMA Prof. Stoian Daniela-Eugenia Formator, Casa Corpului Didactic Braşov Am realizat acest articol în urma participării la proiectul european Spirit european în educație,finanţat integral prin Programul Erasmus+,Acţiunea cheie K1 Proiecte de mobilitate, domeniul Educația adulților,nr RO01-KA , de organizaţia Casa Corpului Didactic Braşov. În cadrul acestei mobilități am participat și absolvit cursul structurat: European project management and design for teachers, headmastersandeducators care s-a derulat în perioada octombrie 2017,organizat de Associazione Euphoria, Roma, ITALIA cu sediul în zona centrală a Romei, foarte aproape de Piazza Cavour, la aproximativ 5 minute de mers pe jos de staţia de Metrou A,Lepanto. Asociația Euphoria a fost înființată în septembrie 2014 de trei femei tinere, legate prin experiența anterioară de lucru la Comisia Europeană: Erika Nemes, Gianna Li Calzi și Cristina Ceccarelli. Cristina este un expert în politicile UE și care promovează informații privind chestiuni cheie, cum ar fi Cultura europeană, educația și cetățenia activă; Erika este expert financiar în bugetare și raportare ; Gianna este expert în strategii de comunicare și social media. Am întrebat-o pe Erika Nemes: - De ce ați ales numele asociației, Euphoria?, Ne-a răspuns cu eleganță și mândrie: -Pentru că înseamnă purtător de bun. Obiectivul principal al Asociației este să promoveze noi oportunități europene proiectarea, finanțarea și informarea cu privire la problemele cele mai importante pentru unele sectoare cheie, cum ar fi educația și cetățenia activă. Oferă asistență și suport tehnic, instituțiilor școlare, universităților, asociații, companii, autorități locale, operatori din cel de-al treilea sector și cercetători competențele lor pentru: activități de informare, formare, diseminare în probleme legate de Uniunea Europeană; pregătirea, redactarea și depunerea cererilor pentru diverse programe europene; acompaniament în activitățile de management de proiect. Sesiunile de formare au fost bine structurate: Bugetul proiectelor, graficul gantt, managementul proiectelor, implementarea proiectelor de parteneriat strategic, pauzele au fost benefice pentru relaționare și comunicare cu ceilalți cursanți, profesori din Polonia, Germania, Bulgaria, Finlanda, Spania. În fiecare zi de formare programul a fost foarte riguros respectat atât de cursanți cât și de formatoarea noastră chiar Erika Nemeș și a cuprins următoarele activități: Prima zi de formare: Prezentarea participanților la programul de formare, prezentarea regiunii Prezentarea cursului formator : Erika Prezentare și dezbateri pe tema proiectelor și a mobilităților în proiecte KA1, KA2, A doua zi de formare:

6 Prelegere în cadrul cursului parteneriatul strategic, despre exemple/tipuri de activități în cadrul unui proiect(schimb de bune practice, testarea/implementarea unor practice innovative în educație și formare. Categoriile de parteneriate school-to-school, school-and regional authorities,etc Exemple de parteneri și parteneriate colaborative, Prioritățile orizontale și verticale ale parteneriatelor strategice KA2, Partenerii eligibili în cadrul parteneriatelor strategice KA2 A treia zi de formare: Prelegere/dezbatere/exemple despre: Etapele scrierii unui proiect: Scopul, obiectivele Dezbateredespre: Activitățile eligibile/neeligibile din proiect A patra zi de formare: Prelegere/Dezbatere despre Managementul de proiect : planificare, implementare, evaluare, raportare, Cum să realizezi un grafic Gant, într-un proiect strategic, Bugetul proiectelor strategice Ultima sesiune de curs, a cincea zi : A fost gândită de către formatori ca o aplicaţie practică, vizită la: Școala Publică de Stat Instituto Comprensivo Statale Maria Montessori (Lazio, Roma, Viale Adriatico, nr.140) pentru copii de imigranți și copii cu CES cu clase ce aplică metode de predare-învățare-evaluare Montessori şcoală cu tradiţie în scrierea de proiecte europene. Dna Claudia Castagni, profesor învățământ primar a fost însoțitoarea și coordonatoarea noastră, ea a fost amabilă să ne răspundă la întrebările puse de profesori. La întrebarea : Care sunt valorile școlii Montessori?, doamna Claudia Castagni a răspuns: - Valorile Montessori au inspirat școala noastră încă din 1973, ele implică: Respectarea persoanei ca atare, indiferent de roluri sau situații. comunicare ușoară între copil și adult. Îmbunătățirea căilor individuale de învățare. Atenție la valoarea educațională a sferei emoționale.

7 Am fost impresionată de metodele vizuale utilizate în procesul de predare-învăţare-evaluare Montessori aplicate la elevii imigranţi şi copii cu CES care se confruntă cu dificultăţi de învăţare a limbii italiene (scriere, citire, comunicare). Am înţeles că nu există diferenţe foarte mari între sistemul de învățământ Italian și sistemul de învățământ din România. Şcoala publică de stat, modestăîndotări, aveaclase de grădiniţă şi până la clasa a VIII-a, în care sunt cuprinşi de elevi. În procesul de predare-învăţare elevii sunt coordonaţi de către un profesor (cu specialitatea aferentă disciplinei : matematică, istorie, italiană) şi doi asistenţi. Materialele didactice, unele instrumente de lucru, dulăpioare,jucării, sunt realizate de profesori şi elevi în timpul orelor, foarte puţine materiale sunt cumpărate, unele sunt primite din donaţii de la foşti elevi sau aduse de profesori de acasă. Am păstrat pentru încheiere întrebarea Ce competenţe mi-am dezvoltat? - competențe de înţelegere şi de comunicare în limba engleză, franceză şi chiar italiană, abilităţi de predare inovative şi creativitate prin utilizarea metodelor vizuale în procesul instructiv-educativ. Mi-am dezvoltat competenţele personale şi profesionale, abilităţi de utilizarea TIC, am învăţat să fiu mai responsabilă, organizată, să comunic mai uşor cu profesorii, cu elevii și cu părinții - am înțeles că educația este cea mai bună armă pentru a schimba ceva (Nelson Mandela). Pentru informații suplimentare puteți accesa :

8 Formare profesorilor prin programul Erasmus plus Ungar Cristina Formator Casa Corpului Didactic Braşov În urma participării la proiectul european Spirit european în educație,finanţatintegral prin Programul Erasmus+,Acţiunea cheie K1 Proiecte de mobilitate, domeniul Educația adulților,nr RO01-KA , de organizaţia Casa Corpului Didactic Braşov, am scris acest articol despre necesitatea și importanța participării profesorilor la programele Erasmus plus. Am avut deosebita bucurie și plăcere să participat în calitate de cursant la cursul structurat: European project management and design for teachers, headmastersandeducators care s-a derulat în perioada octombrie 2017,organizat de Associazione Euphoria, Roma, ITALIA cu sediul în zona centrală a Romei, foarte aproape de PiazzaCavour, la aproximativ 5 minute de mers pe jos de staţia de Metrou A,Lepanto. Încă de la înființarea sa în 2014 Asociația Euphoria a avut ca domeniu de activitate formarea adulților de aceea cursurile pe care le organizează sunt destinate în principal profesorilor din Italia respectiv Uniunea Europeană. Oricine îmi va pune întrebarea De ce ai ales să participi la acest curs?, îi voi răspunde astfel: Această organizație este un exemplu de bune practici în formarea adulților, pentru scrierea de proiecte Erasmus plus, căștigarea acestora precum și derularea lor astfel: Euphoria participă la proiecte europene în trei moduri: prin sprijinirea elaborării și prelucrării ideilor de design ale organizațiilor partenere, facilitând participarea organizațiilor italiene (școli și nu numai) în proiecte propuse de partenerii externi și participă direct în parteneriate europeni. Pe cele trei acțiuni cheie ale programului Erasmus plus: Euphoria a urmat școlile ITE E. Caruso din Napoli, stat Comprehensive School Fiorentino Battipaglia și Institutul de învățământ superior SebastianoSatta Macomer în elaborarea proiectelor lor KA1 care au primit finanțare în 2017; Euphoria a incheiat un parteneriat cu Liceul de Stat EttoreMajorana San Giovanni La Punta (CT) și Comprehensive School Ioan al XXIII - leastatte (AT) pentru a participa la proiecte KA2 "WOW apa în lume" (lider de școală bulgară) și " Identitatea culturală ca cheia pentru poarta toleranței în Europa, ambele câștigate în 2016; Euphoria este liderul proiectului "Promovarea educației științifice la școală" - parteneriatul strategic Erasmus Plus KA2 2017; Euphoria este partener al proiectului "Archidict" Erasmus+ Parteneriatul strategic 2017 (Asociația EK),"Talent Lab"-Plus Parteneriat strategic Erasmus în 2017 și "formare inovatoare pentru gestionarea școlilor multiculturale-erasmus Plus Parteneriat strategic KA2 2016" (Multikultura, Polonia); Euphoria a fost partener cu Școala ITET Enrico Fermi Lanciano în elaborarea proiectului Crearea și Design Viitorul tău - Erasmus Plus Parteneriat strategic KA2 VET, a câștigat în 2014;

9 Euphoria urmărește și raportarea proiectelor europene. De exemplu, Erika Nemeș joacă rolul de asistență și sprijin pentru raportarea proiectului IMM - urilor de instrumente Faza 2 Orizont 2020 " I.MODI, sistem de monitorizare Implementarea pentru deplasarea structurala ( Surveylab de spin-off al Facultății de Inginerie de cunoștințe). Am apreciat sesiunile de formare din cadrul cursului European project management and design for teachers, headmasters and educators, ele au fost bine structurate: Bugetul proiectelor, graficul gantt, managementul proiectelor, implementarea proiectelor de parteneriat strategic. Formarea s-a derulat zilnic între orele cu o pauză de 15 minute, foarte apreciată de toții cursanții (profesori-formatori din Polonia, Germania, Bulgaria, Finlanda, Spania) pentru relaționare și comunicare. În fiecare zi de formare programul a fost foarte riguros respectat atât de cursanți cât și de formatoarea noastră chiar Erika Nemeș și a cuprins următoarele activități: Prima zi de formare: Prezentarea participanților la programul de formare, prezentarea organizației primitoare Prezentarea cursului formator : ErikaNemes Prezentare și dezbateri pe tema proiectelor și a mobilităților în proiecte KA1, KA2, A doua zi de formare: Prelegere în cadrul cursului parteneriatul strategic, exemple/tipuri de activități în cadrul unui proiect(schimb de bune practice, testarea/implementareaunorpractici innovative îneducațieșiformare. Categoriile de parteneriate school-to-school, school-and regional authorities,etc Exemple de partenerișiparteneriatecolaborative, Prioritățile orizontale și verticale ale parteneriatelor strategice KA2, Partenerii eligibili în cadrul parteneriatelor strategice KA2 A treia zi de formare: Prelegere/dezbater/exempledespre: Etapele scrierii unui proiect: Scopul, obiectivele Dezbatere despre: Activitățile eligibile/neeligibile din proiect A patra zi de formare: Prelegere/Dezbatere despre: managementul de proiect : planificare, implementare, evaluare, raportare, Cum să realizezi un grafic Gant, într-un proiect strategic, Bugetul proiectelor strategice Ultima sesiune de curs, a cincea zi : În ultima sesiune de curs programul de formare European project management and design for teachers, headmastersandeducators avea prevăzută aplicaţie practică, vizita la școala publică de stat Instituto Comprensivo Maria Montessori pentru copii de imigranți și copii cu CES cu clase de predare-învățare-evaluare după metoda Montessourri, școală europeană în care se derulează proiecte Erasmus plus. În această școală scopul procesului educațional este arta de a provoca bucurie și entuziasm pentru muncă. Educație prin școală, trebuie să trezească un interes care duce la realizarea unei acțiuni cu toată energia, entuziasm constructiv.

10 Adevărata educație este astfel autoeducație: metoda, profesorul, instituția de învățământ sunt toate ajutoarele pentru crearea unui sine, sunt instrumente care ar trebui să ajute copilul să folosească resursele sale pentru a se exprima și a se dezvolta. Am adresat întrebarea Ce trebuie să învețe despre viață, acești copii? Dna Claudia Castagni, profesor învățământ primar școala publică de stat Instituto Comprensivo Maria Montessori a răspuns: Da trebuie să învețe totul, totul trebuie să fie legat de viață; dar nu trebuie să le suprimăm, direcționându-le unul câte unul acțiunile pe care copiii le-au învățat să le facă și să le pună în practica vieții. Asta e ceea ce se transformă la copil în acea gândire de om mic și harnic, descoperă secretul deciziilor și alegerile sale din inima atât de diferită de ceea ce ne-am fi gândit (M. Montessori, Educație pentru libertate, ed. Garzanti) Am apreciat metodele vizuale utilizate în procesul de predare-învăţare-evaluare Montessourri aplicate la elevii imigranţi şi copii cu CES care se confruntă cu dificultăţi de învăţare în limba italiană (scriere, citire, comunicare). Am vizitat mai multe niveluri de clase începând cu grădinița și terminând cu clasa a VIII-a nu există diferenţe foarte mari între sistemul de învățământ Italian și sistemul de învățământ din România. În acest context, activitatea de predare-învățare-evaluare devine o colaborare semnificativă între colegii profesori, dar și între profesori-elevi-părinți, experiențele lor și oportunitatea procedurilor de descoperire, autonomia în educația pentru învățare și formare de competențe. Valorile acestei școli se regăsesc în motivația pentru învățare, gustul și atitudinea de cercetare care permit tuturor să se simtă subiecți activi în procesul de învățare. "Copilul este tatăl umanității și civilizației, el este și profesorul nostru în ceea ce privește educația lui" Maria Montessori

11 O experiență de neuitat! Gabriela Freund-Brenciu Formator Casa Corpului Didactic Brașov Dacă îți dorești să schimbi ceva și consideri că orice experiență este o lecție de viață atunci trebuie să accepți provocarea. Dacă da, vei avea parte de o experiență de neuitat, ce îți va lărgi orizonturile nu doar în plan profesional, ci și în cel personal. Ca profesor metodist și formator al Casei Corpului Didactic Brașov, mi-am dorit să ieșim în întâmpinarea cadrelor didactice din județ,, să le sprijinim în accesarea fondurilor europene prin programul Erasmus+, pentru a adapta sistemul educațional brașovean la transformările lumii în care trăim. Ca participant la mobilitate am pornit într-o călătorie în care am descoperit valori și bogății care merită să fie împărtășite cu întreaga comunitate educațională. Am participat la cursul European school development: planning and managing Erasmus+ projects - Dezvoltare şcolară europeană: Planificarea şi administrarea proiectelor Erasmus+ din Roma în perioada octombrie 2017, organizat de Associazione Euphoria, fluxul al doilea din cadrul proiectului. Asociaţia EUPHORIA activează în special în domeniul educației, formării și cetățeniei Uniunii Europene desfășurând: activităţi de formare, informare, diseminare legate de tematica Uniunii Europene elaborare, redactare şi prezentare de candidaturi pentru diverse programe europene managementul proiectelor Cele două formatoare Erika Nemes și Cristina Ceccarelli ne prezintă programul pentru fiecare zi de curs, conform agendei pe care o primisem pe mail cu ceva timp în urmă. Formatorii sunt dezvoltatori experimentați cu experiență în scriere și supervizare de proiecte Erasmus +. Doream să am o viziune strategică privind cooperarea europeană, să știu ce înseamnă valorea europenă adăugată în proiecte, să dețin competențe privind consolidarea dimensiunii europene a organizației, să elaborăm scenarii de cooperare internațională, să avem contacte cu posibili parteneri europeni, să împărtășim experiențe. În urma unor activități de pregătire lingvistică, pedagogică și culturală, ne-am îmbarcat în avion destinația aeroportul Fiumicino din Roma. Prima zi: ne prezentăm, facem cunoștință, formatorii și cursanții. Am fost captivați de prezentare, de dialog, de prestația formatoarelor, de deschiderea spre cunoaștere. Obiectivul cursului a fost de a le forma participanților abilitățile de planificare, gestionare și implementare a proiectelor europene în domeniul educației și formării școlare și dezvoltării profesionale.

12 La curs au participat cadre didactice, inspectori școlari, formatori din școlile Uniunii Europene care doresc să dobândească abilitățile de accesare și gestionare cu succes a proiectelor Erasmus+. Am dezbătut structura și oportunitățile de finanțare ale programului Erasmus+, cum să dezvoltăm o idee eficientă de proiect în cadrul proiectelor KA2, realizarea unor activități de diseminare și comunicare. Sesiunea a fost interactivă, sub formă de dialog, întrebări și răspunsuri. Participanții la curs au fost din Spania, Germania, Finlanda, Cehia, Bulgaria și România. SPANIA CEHIA GERMANIA BULGARIA FINLANDA ROMÂNIA

13 A doua zi am trecut la aspecte administrative ale proiectelor: prezentare generală a principiilor bugetare în fondurile UE și cele patru tipuri de mecanisme de finanțare în cadrul programului Erasmus+, bugetul din programul Erasmus+: cum să îl construim corect și modalități de a evita erorile, raportarea cheltuielilor și veniturilor în proiectele Erasmus+ (costuri/venituri eligibile). Am aflat modalități pentru a evita pierderea de bani. Am studiat proceduri contractuale, tipuri de acord, proceduri de acordare a timpului de nerambursare și de plată, modificări ale contractului, gestionarea sarcinilor între parteneri precum și mecanismele de raportare în cadrul programului Erasmus+ și completarea instrumentului de mobilitate. A fost selectat și examinat un formular de candidatură al unui proiect selectat și am primit sfaturi privind completarea formularului electronic. A avut loc brainstorming de idei. A fost prezentată următoarea schemă care conține un checklist al documentelor: Denumirea proiectului și numărul acordului de grant: Denumirea proiectului: Durata contractului: Tipul proiectului: Manager de proiect: I. Documente obligatorii: 1. Informații generale despre proiect - inclusiv o scurtă descriere a proiectului 2. Contractul de finnațare - inclusiv anexele și modificările (dacă este cazul) 3. Acordul consorțiului - inclusiv amendamente (dacă este cazul) 4. Buget detaliat și "resurse care urmează a fi angajate" 5. Raportul financiar pe perioadă cu calcule subiacente 6. Urmărirea bugetului 7. Alte imprimate contabile (cum ar fi conturile de proiecte și rapoartele privind soldul, cu explicații privind eventualele abateri în ceea ce privește raportarea financiară) 8. Certificatele de audit II. Alte documente: 9. Plăţile - informații despre plățile în avans și plăți intermediare, precum și informații despre contul bancar 10. Corespondența proiectului cu partenerii/coordonatorul /Comisia Europeană (dacă este cazul) 11. Liste de verificare a proiectului pentru controlul intern (dacă este cazul) III. Înregistrări contabile: 12. Copii ale facturilor sau informații cu privire la modul de a avea acces la ele 13. Personal: contractele de muncă, foile de timp și calculele subiacente pentru orele productive și rata orară, dacă este cazul. 14. Declarații de călătorie cu documente justificative, cum ar fi comenzi de călătorie, copii de bilete, agende de conferințe etc. 15. Facturi interne (dacă este cazul) facturi între departamente cu documente justificative și justificări 16. Facturi pentru echipamente cu documente justificative, cum ar fi contractele de achiziție, amortizările și, dacă este cazul, informații privind procedura de ofertare

14 În ultima zi am desfășurat o sesiune practică: o vizită la o școală care participă la proiecte europene în domeniul educațional. A fost aleasă o școală Montessori unde am discutat cu profesori și elevi. În timpul liber am vizitat Roma Antică: Forumul Roman, Palatino, Colosseumul, Basilica Sfântul Petru, Domus Aurea - reședința împăratului roman Nero, Columna lui Traian, Piața Veneția Piața revoluției italiene. În Roma Medievală am văzut Fontana di Trevi, Pantheonul cu mormintele lui Rafael, regele Umberto și regele Victor Emanuel I. Am fost impresionată de Vatican - reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională reprezentată de către papă, episcopul Romei. Am văzut Capela Sixtină (picturile lui Michelangelo) sub îndrumarea unui ghid care ne-a amintit de numerele de aur, secțiunea de aur, de șirul lui Fibonacci - care apar inclusiv în cartea lui Dan Brown Codul lui Da Vinci. În concluzie, implementarea acestui proiect s-a constituit într-o serie de provocări care nu au făcut altceva decât să stimuleze dezvoltarea și în mod special, schimbarea. Această provocare, a derulării proiectului, creează premise optime pentru intervențiile educaționale individuale și instituționale. Iată de ce experiența Erasmus+ nu poate fi altfel decât benefică, atât pentru instituție ca întreg cât și pentru oamenii săi. Un singur om nu poate declanșa schimbarea, dar, cu cât vom fi mai mulți.

Modalităţi de abordare a învăţării din perspectiva formării competenţelor de lectură la elevi

Modalităţi de abordare a învăţării din perspectiva formării competenţelor de lectură la elevi LLP- LdV/VETPRO/2013/RO/097 Îmbunătățirea competențelor personalului din învățământul preuniversitar în scriere și management de proiect, în scopul accesarii de fonduri europene în perioada de programare

Mai mult

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last

Microsoft Word - XXITRAINER_PROFILE_for translation RO last Profilul formatorului secolului XXI Prezentul document este un rezumat al studiului de cercetare O1 - Profilul formatorului secolului XXI Pentru a defini profilul formatorilor VET, cercetarea a analizat

Mai mult

ŞCOALA GIMNAZIALĂ,,TRAIAN SĂVULESCU, COMUNA IZVOARELE JUD. PRAHOVA STR. GĂRII NR Tel. 0244/ PLANUL DE DEZ

ŞCOALA GIMNAZIALĂ,,TRAIAN SĂVULESCU, COMUNA IZVOARELE JUD. PRAHOVA STR. GĂRII NR Tel. 0244/ PLANUL DE DEZ ŞCOALA GIMNAZIALĂ,,TRAIAN SĂVULESCU, COMUNA IZVOARELE JUD. PRAHOVA STR. GĂRII NR. 459 e-mail: traian_savulescu@yahoo.ro Tel. 0244/292177 PLANUL DE DEZVOLTARE EUROPEANA AL SCOLII GIMNAZIALE TRAIAN SAVULESCU,

Mai mult

Întrebări frecvente pentru candidaţi proiecte de parteneriat strategic 1.Aceeaşi instituţie poate depune două candidaturi de parteneriat strategic la

Întrebări frecvente pentru candidaţi proiecte de parteneriat strategic 1.Aceeaşi instituţie poate depune două candidaturi de parteneriat strategic la Întrebări frecvente pentru candidaţi proiecte de parteneriat strategic 1.Aceeaşi instituţie poate depune două candidaturi de parteneriat strategic la acelaşi termen limită? Poate fi partener în mai multe

Mai mult

POLITICA DE SĂNĂTATE ȘI SIGURANȚĂ

POLITICA DE SĂNĂTATE ȘI SIGURANȚĂ Avenor College Complex Greenfield Str. Drumul Pădurea Pustnicu nr. 125 A, Sector 1, București 014042 Tel: 021 386 02 12; 021 386 02 10 office@avenor.ro, www.avenor.ro POLITICA PRIVIND NEVOILE EDUCAȚIONALE

Mai mult

Portugalia RO01-KA Pregătire practică europeană pentru o integrare facilă pe piața muncii 28 martie-15 aprilie 2016 Informațiile furn

Portugalia RO01-KA Pregătire practică europeană pentru o integrare facilă pe piața muncii 28 martie-15 aprilie 2016 Informațiile furn Portugalia 2015-1-RO01-KA102-014384 Pregătire practică europeană pentru o integrare facilă pe piața muncii 28 martie-15 aprilie 2016 Nevoi de formare Proiectul răspunde următoarelor nevoi de formare ale

Mai mult

Research methods

Research methods Schimbarea paradigmei educaționale: de la predare la învățare Erik de Graaff Departmentul Planificare degraaff@plan.aau.dk Agenda Paradigma educațională tradițională Trecerea de la predare la învățare

Mai mult

ANUNȚ DE SELECȚIE PARTENER PENTRU PROIECT POSDRU DMI 6.2 Imbunatatirea accesului si a participării grupurilor vulnerabile pe piata muncii În conformit

ANUNȚ DE SELECȚIE PARTENER PENTRU PROIECT POSDRU DMI 6.2 Imbunatatirea accesului si a participării grupurilor vulnerabile pe piata muncii În conformit ANUNȚ DE SELECȚIE PARTENER PENTRU PROIECT POSDRU DMI 6.2 Imbunatatirea accesului si a participării grupurilor vulnerabile pe piata muncii În conformitate cu prevederile O.U.G. 64/2009 cu modificările şi

Mai mult

„Hand in Hand for the Environment Protection” „Mână-n mână pentru protejarea mediului înconjurător”

„Hand in Hand for the Environment Protection”  „Mână-n mână pentru protejarea mediului înconjurător” Formarea de viitori profesionişti prin stagii de pregătire practică la nivel european 2015-1-RO01-KA102-014891 Programul Erasmus+ Mobilităţi de formare profesională / VET Acțiunea Cheie 1 20 ianuarie 2017,

Mai mult

KA107_2016_Anexa_III_Reguli_financiare_si_contractuale

KA107_2016_Anexa_III_Reguli_financiare_si_contractuale ANEXA III NORME FINANCIARE ȘI CONTRACTUALE Mobilități în domeniul universitar cu țările partenere la Program (Acțiunea Cheie 1) I. NORME APLICABILE CATEGORIILOR BUGETARE PE BAZA CONTRIBUȚIILOR UNITARE

Mai mult

AVENIR DURABLE AVENIR SOLIDAIRE PROIECT DE PARTENERIAT PENTRU SCHIMBURI SCOLARE ERASMUS + Nr. de referinţă proiect : RO01- KA ANUNT D

AVENIR DURABLE AVENIR SOLIDAIRE PROIECT DE PARTENERIAT PENTRU SCHIMBURI SCOLARE ERASMUS + Nr. de referinţă proiect : RO01- KA ANUNT D ANUNT DE SELECTIE Pentru echipa de elevi participanţi la mobilităţile Proiectului, Nr. de referinţă proiect : 2018-1-RO01- KA229-049177, coordonat de Colegiul Naţional Carol I din Craiova, aprobat la termenul

Mai mult

Microsoft Word - L. Orban_előadas - ROMANUL nov. 3.DOC aq.doc

Microsoft Word - L. Orban_előadas - ROMANUL nov. 3.DOC aq.doc DISCURS/ Embargo : 3.11.2007 - Leonard Orban Comisar european pentru multilingvism Asigurarea încrederii în învăţarea limbilor străine Conferinţă, Universitatea din Bucureşti Bucureşti, 3 noiembrie 2007

Mai mult

ŞCOALA GIMNAZIALĂ TUDOR VLADIMIRESCU ERASMUS + KA229 STEAM JAM ŞCOALA GIMNAZIALĂ TUDOR VLADIMIRESCU s-a alăturat proiectului Erasmus BE02-KA229-

ŞCOALA GIMNAZIALĂ TUDOR VLADIMIRESCU ERASMUS + KA229 STEAM JAM ŞCOALA GIMNAZIALĂ TUDOR VLADIMIRESCU s-a alăturat proiectului Erasmus BE02-KA229- ŞCOALA GIMNAZIALĂ TUDOR VLADIMIRESCU ERASMUS + KA229 STEAM JAM ŞCOALA GIMNAZIALĂ TUDOR VLADIMIRESCU s-a alăturat proiectului Erasmus 2018-1BE02-KA229-046854_4 prin participarea la mobilități a profesorilor

Mai mult

_Parteneriat START UP 4 U_RO_final [Mod compatibilitate]

_Parteneriat START UP 4 U_RO_final [Mod compatibilitate] Investeşte în oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Axa prioritară 3 Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor Domeniul

Mai mult

Chestionar_1

Chestionar_1 Chestionar 1 Partea I: Informatii cu caracter general: Va rugam bifati raspunsul corespunzator: 1.1 Sunteti: Barbat Femeie Cu domiciliul in mediul urban Cu domiciliul in mediul rural Completati: 1.2. Denumirea

Mai mult

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form

Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest form Apel de participare în Grupul de Coordonare Județeană CIVIT Dacă ești interesat(ă) de această oportunitate, te rugăm să te înscrii folosind acest formular online (http://bit.ly/civit-a1) până la data de

Mai mult

Prezentare PowerPoint

Prezentare PowerPoint ERASMUS + FORMARE PROFESIONALĂ (VET) - MOBILITĂȚI STAGII DE PRACTICA IN SPATIUL EUROPEAN- OPORTUNITATE DE DEZVOLTARE SOCIO-PROFESIONALA SI PERSONALA 2017-1-RO01-KA102-036287 Perioada de derulare 01-10-2017-31-01-2019

Mai mult

Microsoft Word - Metodologie recrutare, selectie si gestionare GT.docx

Microsoft Word - Metodologie recrutare, selectie si  gestionare GT.docx Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 Axa Prioritară 6. Educație și competențe Proiect: ELECTRONIC INTERNSHIPS Elemente Locale de Educație și Competențe Tehnice Readaptate la Ocupațiile și

Mai mult

Data:

Data: Proiect: Dezvoltarea capacității Ministerului Educației Naționale de monitorizare și prognoză a evoluției învățământului superior în raport cu piața muncii, cod SIPOCA 3 Beneficiar: Ministerul Educației

Mai mult

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc

Microsoft Word - AFTER SCOOL doc AFTER SCHOOL SCOALA 71 IOVAN DUCICI Incepand cu anul scolar 2009-2010 Scoala cu clasele I-VIII nr. 71 Iovan Ducici, trece la functionarea intr-un singur schimb cu program intre orele 08 00 14 00. Acest

Mai mult

Microsoft Word - Plan managerial.docx

Microsoft Word - Plan managerial.docx UNIVERSITATEA AUREL VLAICU DIN ARAD FACULTATEA DE ȘTIINȚE UMANISTE ȘI SOCIALE PROGRAM MANAGERIAL PENTRU CANDIDATURA LA FUNCȚIA DE DECAN CANDIDAT Conf.univ.dr. Alina IONESCU Facultatea de Științe Umaniste

Mai mult

Organizãm cursuri de limbi strãine: 1. Online 2. Faþã în faþã 3. Prin corespondenþã 4. La telefon

Organizãm cursuri de limbi strãine: 1. Online 2. Faþã în faþã 3. Prin corespondenþã 4. La telefon Organizãm cursuri de limbi strãine: 1. Online 2. Faþã în faþã 3. Prin corespondenþã 4. La telefon www.globalteam.ro Cine suntem. www.globalteam.ro PREZENTARE GENERALĂ GLOBAL TEAM a înțeles importanța stăpânirii

Mai mult

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Adresa(e) Telefon(-oane) E-mail(uri) MAN Otilia-Rica otilia.man@ugal.ro Nationalitate(-tati) româna Data naşterii Sex Domeniul ocupaţional

Mai mult

Microsoft Word - RO_Guidelines GC_2017.docx

Microsoft Word - RO_Guidelines GC_2017.docx GHIDUL DE APLICARE Granturi pentru Acțiuni mici și Proiecte culturale (2017-2019) 03.04.2017 1. Introducere Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) este o agenție de cooperare internațională

Mai mult

Recruitment coordinator

Recruitment coordinator V O L U N TA R I AT T E A C H F O R R O M A N I A E V E N I M E N T E & A C A D E M I E w w w. t e a c h f o r r o m a n i a. r o Despre noi Teach for Romania este o organizaţie nonprofit care își propune

Mai mult

RE_QO

RE_QO Parlamentul European 2014-2019 Document de ședință B8-1126/2016 19.10.2016 PPUNERE DE REZOLUȚIE depusă pe baza întrebării cu solicitare de răspuns oral B8-1803/2016 în conformitate cu articolul 128 alineatul

Mai mult

Active citizenship in community cetățenia activă în comunitate

Active citizenship in community   cetățenia activă în comunitate Active Citizenship 2018-1-RO01-KA105-048936 1.Be in action - joc de rol prin care participanții intra in diverse roluri (decidenți, petitționari, militanți, voluntari, etc.) încercând să rezolve diverse

Mai mult

ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACTIUNE LOCALA SIRET-MOLDOVA C.I.F COMUNA LESPEZI, JUDEȚUL IAȘI SEDIUL: CENTRU AFTER SCHOOL

ASOCIAȚIA GRUPUL DE ACTIUNE LOCALA SIRET-MOLDOVA C.I.F COMUNA LESPEZI, JUDEȚUL IAȘI SEDIUL: CENTRU AFTER SCHOOL Data publicării: 18.10.2018 Asociația Grupul de Acțiune Locală anunță lansarea în perioada 26 octombrie 26 noiembrie 2018 a apelului de selecție nr. 1, sesiunea nr.2, pentru depunerea Cererilor de Finanțare

Mai mult

” Olăritul-meșteșug tradiţional, dar cu aplicabilitate în viaţa de zi cu zi”

” Olăritul-meșteșug tradiţional, dar cu aplicabilitate în viaţa de zi cu zi” Pas cu pas spre viața activă-vizită la Politehnica București Numele și adresa unității de învățământ:liceul Teoretic Petru Cercel, Târgoviște, str. lt. Pârvan Popescu, nr.94, județul Dâmbovița; Nivelul

Mai mult

ANEXA nr. 3 la metodologie FIŞA DE EVALUARE a activităţii didactice în cadrul inspecţiei speciale la clasă Unitatea de învăţământ:... Numele şi prenum

ANEXA nr. 3 la metodologie FIŞA DE EVALUARE a activităţii didactice în cadrul inspecţiei speciale la clasă Unitatea de învăţământ:... Numele şi prenum ANEXA nr. 3 la metodologie a activităţii didactice în cadrul inspecţiei speciale la clasă Inspecţia este efectuată de directorul/directorul adjunct:... Aspecte urmărite Cunoaştere ştiinţifică şi curriculară

Mai mult

Microsoft Word - 6. Codruta_Curta - Valeria_Gidiu.doc

Microsoft Word - 6. Codruta_Curta - Valeria_Gidiu.doc MONEY SENSE- UN PROGRAM DE EDUCAŢIE FINANCIARĂ ŞI NU NUMAI Nora Codruţa Curta, Liceul Teoretic Mihai Eminescu Cluj-Napoca Valeria Gîdiu, Colegiul Tehnic Augustin Maior Cluj-Napoca 1. Introducere Expresie

Mai mult

ROMÂNIA

ROMÂNIA ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 DIN ALBA IULIA Str. Gabriel Bethlen, Nr. 5, 510009 Alba Iulia Tel. +40258 806130, Fax. +40258 812630 url:

Mai mult

Curs : Business skills Descriere ocupatie : Un management de calitate reprezinta fundatia pentru performanta pe termen lung a unei organizatii. A avea

Curs : Business skills Descriere ocupatie : Un management de calitate reprezinta fundatia pentru performanta pe termen lung a unei organizatii. A avea Curs : Business skills Descriere ocupatie : Un management de calitate reprezinta fundatia pentru performanta pe termen lung a unei organizatii. A avea rezultate ca manager inseamna sa actionezi in permanenta

Mai mult

RAPORT PRIVIND PROCESUL DE EVALUARE COLEGIALĂ A ACTIVITĂȚII CADRELOR DIDACTICE 2017/2018 Evaluarea colegială (interevaluarea) constituie un aspect imp

RAPORT PRIVIND PROCESUL DE EVALUARE COLEGIALĂ A ACTIVITĂȚII CADRELOR DIDACTICE 2017/2018 Evaluarea colegială (interevaluarea) constituie un aspect imp RAPORT PRIVIND PROCESUL DE EVALUARE COLEGIALĂ A ACTIVITĂȚII CADRELOR DIDACTICE 2017/2018 Evaluarea colegială (interevaluarea) constituie un aspect important în procesul de asigurare a calității, fiind

Mai mult

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Facultatea de Construcții Comisia Erasmus a Facultății de Construcții organizează Sesiuni de informare mobilitat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Facultatea de Construcții Comisia Erasmus a Facultății de Construcții organizează Sesiuni de informare mobilitat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Facultatea de Construcții Comisia Erasmus a Facultății de Construcții organizează Sesiuni de informare mobilitati ERASMUS + Luni, 27 februarie 2017, ora 14 00-15 00

Mai mult

Buletin informativ

Buletin informativ GOOD, SUFFICIENT BUT WHAT WILL THE FUTURE BRING US? Schimb de idei și învățare Sisteme europene de bunăstare o analiză valoroasă Prezentarea TAP la o conferință științifică internațională Ce anume se urmăreşte

Mai mult

Microsoft Word - 0. Introducere.docx

Microsoft Word - 0. Introducere.docx (motivație, context, scop, obiectiv, metodologie) Motivație Strategia de dezvoltare a municipiului Pitești reprezintă instrumentul de planificare strategică și orientare de perspectivă pe termen mediu

Mai mult

Aprobat

Aprobat ANUNT SELECTIE EXPERTI Colegiul National TRAIAN, Drobeta Turnu Severin, anunţă lansarea procedurii de selecţie a expertilor în cadrul proiectului strategic Servicii de Prevenire si Remediere in Educatie:

Mai mult

Comenius Grundtvig Leonardo da Vinci Erasmus+ Liceul Teoretic Petre Pandrea desfășoară proiecte internaționale din anul Pe lângă acestea, nouă c

Comenius Grundtvig Leonardo da Vinci Erasmus+ Liceul Teoretic Petre Pandrea desfășoară proiecte internaționale din anul Pe lângă acestea, nouă c Liceul Teoretic Petre Pandrea desfășoară proiecte internaționale din anul 2001. Pe lângă acestea, nouă cadre didactice au beneficiat de finanțare în cadrul unor burse de formare individuale. Astfel, școala

Mai mult

Microsoft Word - Proiectul bun.doc

Microsoft Word - Proiectul bun.doc UNIVERSITATEA SPIRU HARET Anexa 1 FACULTATEA DE DREPT ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ RM VÂLCEA FACULTATEA DE CONTABILITATE ŞI FINANŢE RM VÂLCEA CENTRUL DE CERCETĂRI FUNDAMENTALE ŞI APLICATIVE ÎN DOMENIUL JURIDIC

Mai mult

O viziune privind viitorul 1 Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate după 2021 Rezoluţie, Bucureşti martie 2019 Noi: Cei 125 de participanţi

O viziune privind viitorul 1 Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate după 2021 Rezoluţie, Bucureşti martie 2019 Noi: Cei 125 de participanţi O viziune privind viitorul 1 Erasmus+ şi Corpul European de Solidaritate după 2021 Rezoluţie, Bucureşti 12-15 martie 2019 Noi: Cei 125 de participanţi 2 din 24 de ţări 3 reuniţi la evenimentele comune

Mai mult

Curriculum vitae

Curriculum vitae Curriculum vitae Informaţii personale Nume / Prenume BURDEA Raul Ioan Adresa(e) Str. Mileniului, nr.7 Satu Mare Telefon(-oane) Mobil: 0752275762 E-mail(uri) raul_burdea@yahoo.com Nationalitate(-tati) română

Mai mult

LICEUL TEORETIC "NICOLAE IORGA" ȘCOALA ALTFEL: SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN! martie 2017 REPORTER ÎN ORAŞUL MEU COORDONATORI: prof. Diana I

LICEUL TEORETIC NICOLAE IORGA ȘCOALA ALTFEL: SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN! martie 2017 REPORTER ÎN ORAŞUL MEU COORDONATORI: prof. Diana I LICEUL TEORETIC "NICOLAE IORGA" ȘCOALA ALTFEL: SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN! 27-31 martie 2017 REPORTER ÎN ORAŞUL MEU COORDONATORI: prof. Diana Ionescu prof. Nicoleta Viţalariu 1 ȘCOALA ALTFEL: SĂ

Mai mult

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO

Communicate at your best - Manual - Cap 3 - RO 1. Principii de bază Ce trebuie să luăm în considerare atunci când comunicăm la birou? Comunicarea la birou nu este nici complicată, nici foarte simplă. Fiecare dintre noi are competențe de bază în interacțiunea

Mai mult

ŞCOALA GIMNAZIALĂ METEŞ JUDEŢUL ALBA PLANUL OPERAŢIONAL a) ASIGURAREA UNEI PREGĂTIRI DE NIVEL RIDICAT ŞI CREAREA UNUI CLIMAT CARE SĂ MOTIVEZ

ŞCOALA GIMNAZIALĂ METEŞ JUDEŢUL ALBA PLANUL OPERAŢIONAL a) ASIGURAREA UNEI PREGĂTIRI DE NIVEL RIDICAT ŞI CREAREA UNUI CLIMAT CARE SĂ MOTIVEZ ŞCOALA GIMNAZIALĂ METEŞ JUDEŢUL ALBA PLANUL OPERAŢIONAL 2014-2015 a) ASIGURAREA UNEI PREGĂTIRI DE NIVEL RIDICAT ŞI CREAREA UNUI CLIMAT CARE SĂ MOTIVEZE ELEVII PENTRU A-ŞI DEZVOLTA POTENŢIALUL OBIECTIVE

Mai mult

3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O r

3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O r 3 POSTURI DIRECTIA DEZVOLTAREA AFACERILOR INITIATIVA CONNECT NORD EST DESPRE NOI Suntem o echipă mică dar cu visuri mărețe și o misiune curajoasă! O regiune în care oamenii cred și participă colectiv,

Mai mult

Transformers School – Gifted Students/Happy Children

Transformers School –  Gifted Students/Happy Children ERASMUS+ KA2 - Strategic Partnerships for school education DISEMINARE C3 Short term joint staff training event 1-5 aprilie 2019, Las Gabias, Granada - Spania Scoala Gimnaziala Mircea cel Batran Pitesti,

Mai mult

KA1- Proiecte de mobilitate în domeniul formării profesionale PROIECT COMPETENȚE DE INTREȚINERE ȘI DEPANARE PC, PRIN MOBILITATE EUROPEANĂ EU-COM 4 PC

KA1- Proiecte de mobilitate în domeniul formării profesionale PROIECT COMPETENȚE DE INTREȚINERE ȘI DEPANARE PC, PRIN MOBILITATE EUROPEANĂ EU-COM 4 PC BULETIN INFORMATIV nr. 1 Noiembrie, 2015 Proiect de mobilitate de formare profesională în cadrul Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1-VET COMPETENȚE DE INTREȚINERE ȘI DEPANARE PC, PRIN MOBILITATE EUROPEANĂ

Mai mult

Microsoft Word - Ghid_practica_2009.doc

Microsoft Word - Ghid_practica_2009.doc Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică Ediția: 1 Revizia: 0 An universitar 2018-2019 Forma de învățământ ID Pagina 1 din 13 I. INFORMAȚII UTILE

Mai mult

Liceul Tehnologic Nicolae Teclu Copșa Mică Proiect de mobilitate școlară Nr.referință: RO 01-KA Schimbă vieți. Deschide minți. Aborda

Liceul Tehnologic Nicolae Teclu Copșa Mică Proiect de mobilitate școlară Nr.referință: RO 01-KA Schimbă vieți. Deschide minți. Aborda Schimbă vieți. Deschide minți. Schimbă vieți. Deschide minți. Erasmus+ Programul Uniunii Eurpene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020 Tipul proiectului: proiect de mobilitate

Mai mult

TITLE

TITLE Şcoala Gimnazială Specială Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă/Integrată str. Bucureşti nr. 32, 400148, Cluj-Napoca Tel./fax: 0264 432431 e-mail: crdeiicluj@yahoo.com Porți deschise

Mai mult

Bucureşti Nr. 155 din CAIET DE SARCINI servicii de cercetare socială calitativă, prin metoda proiectivă focus grup Prezentul caiet de sarci

Bucureşti Nr. 155 din CAIET DE SARCINI servicii de cercetare socială calitativă, prin metoda proiectivă focus grup Prezentul caiet de sarci Bucureşti Nr. 155 din 15.07.2019 CAIET DE SARCINI servicii de cercetare socială calitativă, prin metoda proiectivă focus grup Prezentul caiet de sarcini cuprinde şi specificaţiile tehnice. Caietul de sarcini

Mai mult

Parteneriatul strategic în domeniul școlar Get in shape for Europe (GISE) Buletin informativ nr. 5 Decembrie 2018 Get in shape for Europe (GISE) În pe

Parteneriatul strategic în domeniul școlar Get in shape for Europe (GISE) Buletin informativ nr. 5 Decembrie 2018 Get in shape for Europe (GISE) În pe Parteneriatul strategic în domeniul școlar Get in shape for Europe (GISE) Buletin informativ nr. 5 Decembrie 2018 Get in shape for Europe (GISE) În perioada 1 septembrie 2018-31 august 2020, Liceul Ștefan

Mai mult

UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE ARHITECTURĂ ȘI URBANISM Raportul decanului privind evaluarea activităților didactice de către stud

UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE ARHITECTURĂ ȘI URBANISM Raportul decanului privind evaluarea activităților didactice de către stud UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE ARHITECTURĂ ȘI URBANISM Raportul decanului privind evaluarea activităților didactice de către studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul

Mai mult

Microsoft Word - procedura mobilitati.doc

Microsoft Word - procedura mobilitati.doc Investeşte în oameni! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritară nr.1 Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice

Mai mult

Mihaela Popa

Mihaela Popa Mihaela Popa Profesoara Experienta profesionala Perioda Septembrie 2007-prezent Functia sau postul ocupat Director adjunct Principalele activitati si responsabilitati Cordonarea activitatii instructiv

Mai mult

Centrul de Consiliere și Orientare Profesională (CeCOP) SNSPA Anul universitar A. Context Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională (C

Centrul de Consiliere și Orientare Profesională (CeCOP) SNSPA Anul universitar A. Context Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională (C Centrul de Consiliere și Orientare Profesională (CeCOP) SNSPA Anul universitar 2014-2015 A. Context Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională (CeCOP) al SNSPA urmăreşte completarea actului educativ

Mai mult

O activitate de succes în Săptămâna Școala altfel Să știi mai multe, să fii mai bun!

O activitate de succes în Săptămâna Școala altfel Să știi mai multe, să fii mai bun! O activitate de succes în Săptămâna Școala altfel Să știi mai multe, să fii mai bun! A. FIȘA ACTIVITĂȚII Școala Gimnazială Petőfi Sándor, Târgu Secuiesc Nivelurile de învățământ: ciclul primar: clasa a

Mai mult

Erasmus+ Proiecte de mobilitate în domeniul tineretului schimburi de tineri şi mobilitatea lucrătorilor de tineret Ce informaţii ar trebui să cuprindă

Erasmus+ Proiecte de mobilitate în domeniul tineretului schimburi de tineri şi mobilitatea lucrătorilor de tineret Ce informaţii ar trebui să cuprindă Erasmus+ Proiecte de mobilitate în domeniul tineretului schimburi de tineri şi mobilitatea lucrătorilor de tineret Ce informaţii ar trebui să cuprindă formularul de candidatură pentru a se apropia de scorul

Mai mult

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Adresă(e) BASCH NAIDIN DELIA ILEANA Municipiul Caracal, str. Noua, nr. 19, Jud. Olt Telefon(oane) - Mobil:0766625095 0722479150 Fax(uri) E-mail(uri)

Mai mult

PROMOTORI PENTRU DEMOCRAȚIE EUROPEANĂ 1. Introducere Metodologie de desfăşurare şi Regulament de înscriere şi participare Prezentul Regulament stabile

PROMOTORI PENTRU DEMOCRAȚIE EUROPEANĂ 1. Introducere Metodologie de desfăşurare şi Regulament de înscriere şi participare Prezentul Regulament stabile PROMOTORI PENTRU DEMOCRAȚIE EUROPEANĂ 1. Introducere Metodologie de desfăşurare şi Regulament de înscriere şi participare Prezentul Regulament stabilește condițiile de înscriere şi participare la cea de-a

Mai mult

Rap_activ_2010_OIRNE

Rap_activ_2010_OIRNE Investeşte in oameni! MIINIISTERUL MUNCIIII,, FAMIILIIEII ŞII PROTECŢIIEII SOCIIALE Organismul Intermediar Regional POS DRU Regiunea Nord-Est Piatra Neamt, B-dul. Republicii, Nr. 12, jud. Neamt, cod 610005,

Mai mult

Microsoft Word - PROGRAM GEW ISJ Buzau

Microsoft Word - PROGRAM GEW ISJ Buzau PROGRAM SAPTAMANA EDUCATIEI GLOBALE 2011 12 20 noiembrie BUZAU ROMANIA TEMA : Atitudine pentru lumea noastra Argument Saptamana Educatiei Globale este un eveniment european care motiveaza elevi, profesori,

Mai mult

Liceul Tehnologic Nicolae Teclu Copșa Mică Proiect de mobilitate școlară Nr.referință: RO 01-KA Schimbă vieți. Deschide minți. Aborda

Liceul Tehnologic Nicolae Teclu Copșa Mică Proiect de mobilitate școlară Nr.referință: RO 01-KA Schimbă vieți. Deschide minți. Aborda Programul Uniunii Eurpene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020 ANUNȚ SELECȚIE CADRE DIDACTICE PENTRU PARTICIPARE LA CURSUL DE FORMARE Go elearning care se va desfășura la

Mai mult

Corpus European de Solidaritate Reguli financiare și contractuale 2019 ANEXA III REGULI FINANCIARE SI CONTRACTUALE Pentru contracte mono-beneficiar pe

Corpus European de Solidaritate Reguli financiare și contractuale 2019 ANEXA III REGULI FINANCIARE SI CONTRACTUALE Pentru contracte mono-beneficiar pe ANEXA III REGULI FINANCIARE SI CONTRACTUALE Pentru contracte mono-beneficiar pentru următoarele tipuri de proiecte: Proiecte de voluntariat Proiecte experiență profesională (Internship-uri și Locuri de

Mai mult

programă şcolară pentru clasa a 11a, liceu

programă şcolară pentru clasa a 11a, liceu Anexă la OMECI nr. 5099 din 09.09.2009 MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII PROGRAME ŞCOLARE TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ŞI A COMUNICAŢIILOR (Sisteme de gestiune a bazelor de date) CLASA A XII-A CICLUL

Mai mult

Program activitati SEM I

Program activitati  SEM I COLEGIUL TEHNIC NR. 2 TG-JIU PROGRAM DE ACTIVITATE SEMESTRUL I /2016 CURRICULUM Întocmirea raportului de analiză pentru anul scolar trecut Diseminarea Raportului Comisiei interne de evaluare si asigurare

Mai mult

ANUL ŞCOLAR

ANUL ŞCOLAR Agenda Conferinței 13,00 13,15 - înregistrarea invitaților 13,15 13,30 deschiderea evenimentului Cuvânt de deschidere DARI Toma inspector școlar general adjunct Erasmus+ VET în județul Sălaj/Noutăți 2019

Mai mult

Inspectoratul Școlar Județean CLUJ

Inspectoratul Școlar Județean CLUJ Casa Corpului Didactic Cluj Activitatea metodică a responsabililor cu dezvoltarea profesională Noiembrie 2018 Tematica întâlnirii - Statistica participării la programele de formare pentru anul școlar 2017-2018

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 518 2018-07-12 Guvernul României privind acordarea de stimulente financiare Monitorul Oficial al absolvenţilor care au obţinut media 10 la evaluarea României nr 607 naţională pentru absolvenţii

Mai mult

Comuna Breaza, nr. 115, Judeţul Suceava, cod poştal Tel/fax: / ; C

Comuna Breaza, nr. 115, Judeţul Suceava, cod poştal Tel/fax: / ;     C Comuna Breaza, nr. 115, Judeţul Suceava, cod poştal 727055 Tel/fax: 0230-574806/0230-574806; e-mail: primariabreazasv@yahoo.com, www.comunabreaza.eu C.F. 4326736 anexă la H.C.L. nr.61/27.12.2017 STRATEGIA

Mai mult

PLAN MANAGERIAL – Angela Repanovici

PLAN MANAGERIAL – Angela Repanovici PLAN MANAGERIAL pentru perioada 2016-2020 al candidatei Prof.univ.dr.ing., dr. marketing Angela Repanovici Conducător de doctorat în domeniul Inginerie și Management la funcția de Director al Consiliului

Mai mult

Proiecte finanțate prin Swimathon ediția 2016 Proiect: Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități Beneficiar: Fundația Serviciilor Sociale Bet

Proiecte finanțate prin Swimathon ediția 2016 Proiect: Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități Beneficiar: Fundația Serviciilor Sociale Bet Proiecte finanțate prin Swimathon ediția 2016 Proiect: Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități Beneficiar: Fundația Serviciilor Sociale Bethany Suma finanțată: 15.637,50 lei Proiectul a avut

Mai mult

Raportul privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Inovare și Rețele pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul agenției

Raportul privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Inovare și Rețele pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul agenției 6.12.2017 RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 417/247 RAPORTUL privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Inovare și Rețele pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul agenției

Mai mult

RE_QO

RE_QO Parlamentul European 2014-2019 Document de ședință B8-1133/2016 19.10.2016 PPUNERE DE REZOLUȚIE depusă pe baza întrebării cu solicitare de răspuns oral B8-1803/2016 în conformitate cu articolul 128 alineatul

Mai mult

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino Târgovişte Adresa: Târgovişte, strada George Cair, nr.3, judeţul Damboviţa Telefon/Fax: (0372)

Mai mult

Universitatea POLITEHNICA Timisoara Birou Promovare, Consiliere a Proiectelor CDI PROGRAMUL OPERATIONAL COMPETITIVITATE GHIDUL SOLICITANTULU

Universitatea POLITEHNICA Timisoara Birou Promovare, Consiliere a Proiectelor CDI PROGRAMUL OPERATIONAL COMPETITIVITATE GHIDUL SOLICITANTULU PROGRAMUL OPERATIONAL COMPETITIVITATE 2014-2020 GHIDUL SOLICITANTULUI - CONDIȚII SPECIFICE APEL COMPETITIV! SISTEMUL INFORMATIC MySMIS DESCHIS ÎNTRE 15 NOV. 2017 ŞI 15 MART. 2018 ORA 22.59 Tip de proiect:

Mai mult

Comisia metodica: Stiintele Naturii

Comisia metodica: Stiintele Naturii Str. Florilor, Nr. 4, Tel: 0266.330.354; fax: 0371605770 e-mail: didactic_gb@yahoo.com Avizat, Director:TÎRNAUCĂ LILIANA IZABELA PLAN MANAGERIAL ANUAL Comisia metodică: Om şi Societate An școlar : 2016/2017

Mai mult

Mecanismul Financiar Norvegian Programul RO 24 Întărirea capacității judiciare și cooperare Nr. 1257/21304/2011/2016 INVITAŢIE DE PARTICIPAR

Mecanismul Financiar Norvegian Programul RO 24 Întărirea capacității judiciare și cooperare Nr. 1257/21304/2011/2016 INVITAŢIE DE PARTICIPAR Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 Programul RO 24 Întărirea capacității judiciare și cooperare Nr. 1257/21304/2011/2016 INVITAŢIE DE PARTICIPARE Selecția a doi experţi specializaţi în domeniul insolvenţei

Mai mult

Planul operațional al Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică în anul universitar Activitatea educațională Obiectiv Acțiune nivel p

Planul operațional al Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică în anul universitar Activitatea educațională Obiectiv Acțiune nivel p Planul operațional al Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică în anul universitar -2019 Pregătirea acțiunilor de întocmire și a dosarelor de autoevaluare pentru reacreditarea programelor de studii

Mai mult

2

2 2 Simpozionul Internațional pentru Educația Intergenerațională Ediția a V-a, Vaslui, 12 aprilie 2019 Instituția organizatoare: ȘCOALA GIMNAZIALĂ ALEXANDRA NECHITA VASLUI, JUDEȚUL VASLUI Str. Păcii, Nr.

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Programul Operational Regional 2007-2013 CADRUL LEGISLATIV CERINTE COMUNITARE / CERINTE NATIONALE REGIO PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL 2007-2013 Regio reprezinta instrumentul prin care Uniunea Europeana

Mai mult

ÎNTREBĂRI FRECVENTE APEL 1 DE PROIECTE 2019 I. Întrebări privind eligibilitatea solicitanţilor/partenerilor și a proiectelor 1 II. Întrebări privind b

ÎNTREBĂRI FRECVENTE APEL 1 DE PROIECTE 2019 I. Întrebări privind eligibilitatea solicitanţilor/partenerilor și a proiectelor 1 II. Întrebări privind b ÎNTREBĂRI FRECVENTE APEL 1 DE PROIECTE 2019 I. Întrebări privind eligibilitatea solicitanţilor/partenerilor și a proiectelor 1 II. Întrebări privind bugetul și tipurile de costuri acceptate 3 III. Întrebări

Mai mult

Graficul activitatilor educative Sem.I-II CNER

Graficul activitatilor educative Sem.I-II  CNER Colegiul Naţional «Emil Racoviţă» Şos.Mihai Bravu 169, sector2, Bucureşti Tel/fax 021.3217092, E-mail:cneracovita@gmail.com www.colegiulracovita.ro Aprobat în Consiliul Profesoral 09.10. şi de Administraţie

Mai mult

03-Documentatia-ofertanti-audit

03-Documentatia-ofertanti-audit DOCUMENTAŢIA PENTRU OFERTANŢI PENTRU ACHIZIŢIA DE SERVICII DE AUDITARE FINANCIARĂ PROCEDURA DE ACHIZIŢIE: PROCEDURA COMPETITIVĂ 2010 1 DOCUMENTAŢIA PENTRU OFERTANŢI ACHIZIŢIA DE SERVICII DE AUDITARE FINANCIARĂ

Mai mult

Petrom_GhidParticipanti_A4-3mmbleed 2019

Petrom_GhidParticipanti_A4-3mmbleed 2019 1 OMV Petrom lansează ediția 2019 a Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei 2 Cum pot ajunge elevii în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei? 3 Care este procedura de înscriere pentru elevi? 4 Ce pot

Mai mult

Nr

Nr Nr. 1285 /21304/12.07.2016 Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 Programul RO 24 Întărirea capacității judiciare și cooperare INVITAŢIE DE PARTICIPARE Selecția a 2 experţi specializați în domeniul managementului

Mai mult

Microsoft Word - anunt prealabil selectie 2018.doc

Microsoft Word - anunt prealabil selectie 2018.doc INFORMAŢII PRIVIND CONCURSURILE DE SELECŢIE PENTRU MOBILITÃŢI ERASMUS+ (KA103) IN TARILE PROGRAMULUI ERASMUS+ In perioada urmãtoare va trebui sa fiti foarte atenti la continututul anunturilor privind sesiunile

Mai mult

CONTRACT DE REMUNERARE A ACTIVITĂȚII nr.... Având în vedere faptul că Institutul Național al Magistraturii este beneficiarul Proiectului Justiția 2020

CONTRACT DE REMUNERARE A ACTIVITĂȚII nr.... Având în vedere faptul că Institutul Național al Magistraturii este beneficiarul Proiectului Justiția 2020 CONTRACT DE REMUNERARE A ACTIVITĂȚII nr.... Având în vedere faptul că Institutul Național al Magistraturii este beneficiarul Proiectului Justiția 2020: profesionalism și integritate cod SIPOCA 453, cod

Mai mult

* NOTE

* NOTE M ODEL DE CURRICULUM VITAE EUROPEAN INFORMAŢII PERSONALE Nume MATEI CLAUDIA Adresă Str. Mărăşeşti, nr. 44, Craiova, Dolj Telefon 0749166081 Fax E-mail claudia_matei74@yahoo.ro Naţionalitate Română Data

Mai mult

CCCC

CCCC CARIERA TA IN REGULATORY AFFAIRS C U R S I N T R O D U C T I V 20 MAI 2019 Bucuresti Regulatory Affairs June 1, 2019 Reglementările naționale și europene se află în continuă evoluție, companiile farmaceutice

Mai mult

U N I U N E A E U R O P E A N Ă GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECŢIEI SOCIALE ȘI PERSOANELOR VÂRSTNICE AMPOSDRU Fondul Social Euro

U N I U N E A E U R O P E A N Ă GUVERNUL ROMÂNIEI MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECŢIEI SOCIALE ȘI PERSOANELOR VÂRSTNICE AMPOSDRU Fondul Social Euro Investeşte în oameni! Proiect cofinanţat din prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritară: 1. Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii

Mai mult

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Popa Viorica Adresă(e) str. N. Iorga bl. 36, ap. 36, or. Bălţi, Republica, cod 3100 Telefon(oane) + 373 231 4 24 51 Mobil: +373 068948429 E-mail(uri)

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 25.1.2017 A8-0389/21 21 Punctul 54 54. recomandă reducerea valorilor subvențiilor în sectorul cooperării școlare, în favoarea numărului de proiecte subvenționate, pentru a subvenționa în mod direct schimburile

Mai mult

ROMÂNIA JUDEŢUL ILFOV CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind participarea Consiliului Judeţean Ilfov în cadrul proiectului Regiuni pentru Reci

ROMÂNIA JUDEŢUL ILFOV CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind participarea Consiliului Judeţean Ilfov în cadrul proiectului Regiuni pentru Reci ROMÂNIA JUDEŢUL ILFOV CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind participarea Consiliului Judeţean Ilfov în cadrul proiectului Regiuni pentru Reciclare (R4R) în cadrul Programului de Cooperare Interregională

Mai mult

REGULAMENT DE DESFĂŞURARE al Campaniei Donează cu Pago - prima ediție - 1.Organizatorul, regulamentul şi durata campaniei 1.1.Organizator Organizator

REGULAMENT DE DESFĂŞURARE al Campaniei Donează cu Pago - prima ediție - 1.Organizatorul, regulamentul şi durata campaniei 1.1.Organizator Organizator REGULAMENT DE DESFĂŞURARE al Campaniei Donează cu Pago - prima ediție - 1.Organizatorul, regulamentul şi durata campaniei 1.1.Organizator Organizator al campaniei Donează cu Pago (în continuare Campania)

Mai mult

2017 PREMII PENTRU PROMOVAREA ÎNTREPRINDERILOR EUROPENE 2017 MANUAL DE FUNCTIONARE

2017 PREMII PENTRU PROMOVAREA ÎNTREPRINDERILOR EUROPENE 2017 MANUAL DE FUNCTIONARE 2017 PREMII PENTRU PROMOVAREA ÎNTREPRINDERILOR EUROPENE 2017 MANUAL DE FUNCTIONARE Premii Pentru Promovarea Întreprinderilor Europene 2017 2/10 CUPRINS 1. DEFINITIE SI MOTIVATIE... 3 1.1. Un premiu care

Mai mult