EIA gaps, the need to modify the Directive, perspectives

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "EIA gaps, the need to modify the Directive, perspectives"

Transcriere

1 Deficiențele EIA, nevoia de a modifica Directiva, perspective dr. Szilvia Szilágyi Asociația Justice&Environment București,

2 Cuprins Context Obiectivele procesului de revizuire Deficiențele identificate de raportul Comisiei Deficiențele EIA conform opiniei J&E

3 Context Directiva EIA este un instrument pentru protecția mediului și integrare. Procedura EIA asigură faptul că aceste considerente de mediu sunt luate în considerare în cadrul proceselor de luare a deciziei. Ea asigură un proces mai transparent de luare a deciziei într un număr mare de decizii în care interese diferite intră în conflict, de exemplu protecția naturii și dezvoltare economică. SM au stabilit cadre de reglementare cuprinzătoare, totuși provocarea de a se asigura că Directiva este implementată eficient și sistematic în toate SM este una continuă. Totuși, există câteva probleme cu implementarea sa în practică, și acesta este motivul pentru care Comisia a inițiat procesul de revizuire a directivei EIA. În iulie 2009, Comisia a publicat un raport privind aplicarea și eficiența directivei EIA. Raportul subliniază punctele forte ale directivei EIA, evidențiază principalele zone în care sunt necesare îmbunătățiri și furnizează recomandări, acolo unde sunt relevante.

4 Obiectivele procesului de revizuire Obiectivul global al revizuirii este de a ameliora protecția mediului la nivel național, prin asigurarea unei aplicări mai consistente și mai eficiente a principiilor evaluării de mediu. Acest obiectiv global are două obiective secundare: 1. De a îmbunătăți funcționarea directivei EIA prin: Mărirea gradului de armonizare al legilor naționale. Simplificarea procedurilor EIA existente (adică încadrare). Consolidarea componentelor de calitate ale procesului EIA (adică conținutul raportului, alternativele, revizuirea informațiilor aferente EIA, monitorizarea, EIA de valabilitate). Clarificarea aspectelor legale și tehnice (adică jurisprudența Curții europene de justiție, calitatea raportului EIA). 2. De a îmbunătăți sinergiile între directiva EIA și alte legislații UE de mediu prin: Asigurarea coerenței cu obligațiile internaționale ce derivă din Convenția de la Aarhus și Convenția de la Espoo (inclusiv Protocolul privind evaluarea strategică de mediu). Asigurarea unei mai bune coordonări cu politicile sectoriale și evaluările cerute de alte Directive (SEA, Directivele habitate și păsări, IPPC, Cadrul juridic privind apele ) și simplificarea evaluării existente și a procedurilor de autorizare, în măsura posibilului.

5 Deficiențele identificate de Raportul Comisiei Preocupări privind procedura de încadrare Preocupări privind calitatea EIA Calitatea informațiilor utilizate în documentația EIA Calitatea procesului EIA Lipsa unor practici armonizate pentru participarea publicului Dificultăți privind procedurile transfrontaliere EIA O mai bună coordonare între EIA şi alte directive şi politici UE EIA şi SEA EIA şi IPPC EIA şi biodiversitatea EIA și schimbările climatice

6 Preocupări privind procedura de încadrare Directiva EIA le oferă SM o sferă largă de acțiune pentru a determina, prin intermediul unei examinări de la caz la caz și/sau prin intermediul pragurilor sau criteriilor naționale, dacă o EIA este necesară pentru proiectele enumerate în Anexa II. La stabilirea acestor praguri sau criterii, SM trebuie să ia în considerare criteriile de selecție relevante stabilite în Anexa III. Această prevedere, care este bazată pe principiul subsidiarității, a dus la o mare variație a tipurilor și nivelurilor de praguri sau criterii stabilite de către SM. Implementarea și jurisprudența arată că, la stabilirea de praguri, SM adesea își depășesc marja de discreție, fie ținând cont numai de anumite criterii de selecție din Anexa III, fie scutind anumite proiecte în avans. Mai mult, încă mai există câteva cazuri în care efectele cumulative nu sunt luate în considerare, în timp ce rămân probleme în ceea ce priveşte eliminarea practicilor de divizare, în special pentru planurile de investiţii mari. Astfel, mecanismul de încadrare ar trebui să fie simplificat și clarificat, de exemplu, prin descrierea detaliată a criteriilor de selecție enumerate în Anexa III și prin stabilirea de praguri, criterii sau factori declanșatori la nivelul Comunității europene.

7 Preocupări privind calitatea EIA Directiva EIA prezintă cerințe în mod esențial procedurale; nu stabilește standarde de mediu obligatorii. Autoritățile competente sunt obligate să ia în considerare rezultatele consultărilor și informațiile culese și să furnizeze informații specifice la finele procedurii de aprobare a dezvoltării (articolele 8 și 9), dar nu sunt obligate să tragă concluzii specifice pe baza descoperirilor EIA. Asigurarea controlului calităţii unei EIA rămâne în mare măsură în grija autorităților naționale competente. Totuşi, abilitatea de a lua decizii valide depinde de calitatea informațiilor utilizate în documentația EIA şi de calitatea procesului EIA. Calitatea este prin urmare un element crucial pentru eficiența Directivei.

8 a) Calitatea informațiilor utilizate în documentația EIA Lipsa unei calități suficiente a informațiilor utilizate în documentația EIA este o problemă. Există diferențe majore între calitatea documentației EIA, nu doar între diferitele SM, ci și în cadrul SM înseși. Există mai multe moduri de a asigura controlul adecvat al calității documentației EIA: acreditarea adecvată a consultanților care preiau sarcini EIA; întocmirea de rapoarte de către consultanţi independenţi; utilizarea de revizuire independentă externă sau asistenţă din partea experţilor independenţi; utilizarea de instrucţiuni privind chestiuni specifice care urmează a fi luate în calcul pentru anumite tipuri de proiecte; menţinerea datelor utilizate în formă actualizată.

9 b) Calitatea procesului EIA Experienţa în implementare arată că există unele aspecte sesizate adesea în cadrul procedurilor EIA: Cu privire la alternative, Directiva include printre informațiile ce vor fi furnizate în cadrul documentației EIA o prezentare a principalelor alternative studiate de dezvoltator şi o indicaţie a principalelor motive ale alegerii sale". Unele SM au introdus o obligaţie legală de a considera alternative specifice, în timp ce altele nu au făcut acest lucru. Autorităţile competente şi publicul pot de asemenea să contribuie la selectarea alternativelor pentru evaluare. Evaluarea alternativelor în cadrul procedurilor EIA este de obicei dificilă. Poate fi necesar să se specifice ce anume ar trebui să solicite prevederile Directivei, de exemplu prin introducerea evaluării obligatorii a alternativelor sau prin specificarea unei game de alternative (precum alternativa zero) care urmează a fi studiate. Absenţa prevederilor din Directivă legate de un interval de timp rezonabil şi preferabil un interval de timp fix pentru acordarea aprobării dezvoltării, de durata validităţii EIA şi de monitorizarea efectelor de mediu semnificative ale implementării de proiecte este de asemenea un motiv de îngrijorare. Aceste deficiențe ar putea fi abordate prin introducerea de prevederi specifice în Directivă. Aceste deficiențe ar putea fi abordate prin introducerea de prevederi specifice în Directivă.

10 Lipsa de practici armonizate pentru participarea publicului În pofida creșterii participării publicului la procesul de luare a deciziei, încă nu există o practică standard în UE. Acest lucru este confirmat de următoarele: Publicului trebuie să i se ofere oportunități eficiente și din timp de a participa la procesul luării de decizii de mediu. Nu există niciun punct de referinţă comun pentru începutul consultării. În câteva SM, publicul este deja consultat într o fază incipientă (în faza de încadrare sau în cea de evaluare). Totuși, în majoritatea cazurilor, publicul este consultat pentru prima dată privind respectivele informații colectate conform cu articolul 5, care corespunde cerinței minime prezentate de Directivă. În cadrul directivei EIA, intervalul de timp pentru consultări eficiente cu publicul ar trebui să fie rezonabile, deoarece intervalele de timp scurte reprezintă intervale scurte în această privinţă. Totuşi, intervalele variază considerabil (în faza de încadrare, intervalul se extinde până la 45 de zile, în fazele de încadrare şi de consultare a documentației EIA, intervalul este între 10 şi 60 de zile). Măsurile detaliate de informare și consultare a publicului sunt determinate de către SM. Totuși, participarea publicului nu este eficientă atunci când se realizează restrângerea aranjamentelor naționale (de exemplu, când documentația EIA este disponibilă doar pentru consultări la sediul autorităţii competente). În ceea ce priveşte accesul publicului implicat la o procedură de revizuire, criteriile de participare diferă considerabil de la un SM la altul, iar costul procedurii este considerat a fi un obstacol în calea accesului la justiţie în unele SM. Aceste deficiențe ar putea fi abordate prin asigurarea unei consultări din timp a publicului în faza de încadrare sau de evaluare (inclusiv implicarea acţionarului principal şi prin stabilirea de intervale de timp minime. Instrucţiunile ar putea fi de asemenea dezvoltate în ceea ce priveşte cele mai bune practici pentru punerea la dispoziţie a documentației EIA către publicul implicat.

11 Dificultăţi privind procedurile EIA transfrontaliere Directiva EIA oferă SM o sferă amplă de acţiune referitoare la decizia când şi cum un alt SM trebuie implicat în procedurile EIA pentru proiecte cu impacturi transfrontaliere. Multe SM au indicat faptul că procedurile EIA transfrontaliere dau naştere unor dificultăţi care se datorează în principal diferenţelor dintre procedurile EIA naţionale, precum diferitele stadii ale procesului de propuneri de proiect, diferitele perioade alocate şi barierele lingvistice. Riscurile de duplicări, inconsecvenţe, poveri (de exemplu administrative) şi potenţialele conflicte sunt mari pentru proiecte care sunt realizate în domenii aflate sub jurisdicţia a mai mult de un singur SM (de exemplu în bazinele marine). În plus, există riscul ca impacturile unui proiect multinaţional să nu fie evaluate în ansamblu. Acorduri formale şi informale îmbunătăţite sunt necesare în vederea consultării asupra impacturilor transfrontaliere cu ţările învecinate. Acest lucru ar putea fi realizat prin elaborarea de instrucţiuni sau prin consolidarea prevederilor Directivei (de exemplu definiţia perioadelor minime pentru consultarea transfrontalieră, procedurile EIA coordonate sau eventual comune pentru proiecte multinaţionale; explorarea posibilităţii de a avea o procedură EIA unică).

12 Mai buna coordonare între EIA şi alte directive şi politici UE În numeroase cazuri, proiectele acoperite de directiva EIA sunt de asemenea supuse prevederilor altor directive şi politici UE de mediu. Există nevoia de a reflecta asupra modului de îmbunătăţire a sinergiei între directiva EIA şi legislaţia şi politica în sectoare specifice de mediu precum calitatea aerului, expunerea fonică, gestiunea deşeurilor şi a apei, protecția mediului marin, protecția solului, prevenirea riscurilor de dezastre (inclusiv controlul riscurilor de accidente grave), schimbările climatice şi biodiversitatea. SEA, IPPC, biodiversitate, schimbări climatice

13 Concluzie Raportul confirmă faptul că obiectivele directivei EIA au fost în general atinse. Principiile evaluării de mediu au fost integrate în sistemele EIA naţionale. Totuşi, dezvoltarea EIA este un proces în desfăşurare. Raportul indică zone în care sunt necesare îmbunătăţiri şi prezintă posibile recomandări pentru acţiuni viitoare.

14 Deficiențele EIA conform J&E În 2010, J&E a depus o declaraţie de poziţie împreună cu Friends of the Earth Europe, Greenpeace şi Biroul European de Mediu la Comisia Europeană, pentru a sublinia ceea ce J&E consideră a fi cele mai presante şi importante domenii de ameliorare în directiva EIA, precum şi în standardele de evaluări de mediu şi în luarea deciziilor în general. Din perspectiva J&E, obiectivele şi aspiraţiile de bază ale Directivei trebuie să fie următoarele: nicio aprobare nu ar trebui emisă pentru niciun proiect care ar putea avea impacturi semnificative de mediu fără evaluarea objectivă anterioară a impacturilor proiectului asupra mediului şi a săntăţii umane; toate posibilele alternative la proiecte cu impacturi semnificative de mediu trebuie luate în considerare şi evaluate, inclusiv alternativa zero (niciun proiect), luând în calcul criteriile economice şi sociale, Cele mai bune tehnologii disponibile şi Cele mai bune practici; proiectele selectate şi aprobate ar trebui să fie cea mai puţin dăunătoare alternativă şi nu trebuie să reprezinte o povară de nesuportat pentru teritoriul afectat; participarea publicului atât în faza de evaluare, cât şi în cea de luare a deciziilor trebuie asigurată, astfel încât publicul să poată influenţa eficient proiectul atunci când toate opţiunile sunt încă deschise. Directiva în forma sa actuală contribuie într o anumită măsură la întrunirea acestor scopuri şi orice modificări aduse textului său ar trebui să le sporească gradul de realizare.

15 Încadrare şi evaluare Întrebarea este dacă şi în ce condiţii încadrarea asigură faptul că toate proiectele care pot avea efecte semnificative de mediu sunt supuse EIA, aşa cum o cere Directiva. Răspunsul la această întrebare ar fi nu întotdeauna. Acest lucru este cauzat, de exemplu, de faptul că, în relaţie cu încadrarea în categorii, legile ce transpun directiva EIA nu clarifică întotdeauna faptul că toate criteriile din Anexa III trebuie luate în considerare. Unele State Membre UE nu permit participarea publicului la etapa de încadrare/evaluare. Altele o permit, dar, contrar prezumţiei de acces la justiţie din Convenția de la Aarhus, articolul 9, decizia de încadrare/evaluare nu este supusă unei revizuiri judiciare directe. În ambele cazuri, există riscul ca proiecte cu impacturi semnificative asupra mediului să nu fie evaluate sau ca EIA urile să nu trateze toate aspectele importante. Excluderea publicului pare să nu fie conformă cu articolul 10a din directiva EIA şi cu jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie (de exemplu cazul C 435/97,WWF şi altele, ECJ C 213/03; DelenaWells; ECJ C 75/08, Christopher Mellor). Accesul la justiţie împotriva deciziilor de încadrare EIA poate fi de asemenea derivat din articolul 9 alineatul 3 din Convenția de la Aarhus, care prevede accesul la procedurile de revizuire împotriva actelor şi omisiunilor care contravin dreptului de mediu. Mai mult, deciziile de încadrare şi stabilirea pragurilor din Anexa II sunt deciziile, actele şi omisiunile care se încadrează la articolul 6 alineatul 1 b) şi sunt prin urmare supuse prevederilor articolului 9 alineatul 2 din Convenția de la Aarhus. Modificări necesare: Directiva ar trebui să exprime în mod explicit dreptul publicului de a participa la procedurile de încadrare şi evaluare şi să permită publicului să conteste legal decizia de încadrare.

16 Necesitatea de a evalua proiectul în ansamblu şi toate impacturile sale Investitorii solicită adesea evaluarea şi, prin urmare, aprobări pentru părţi din proiecte (respectiv cu privire la proiectele privind infrastructura de trafic sau proiectele energetice). Prin această abordare, cunoscută ca divizare, părţile de proiect cel mai puţin susceptibile din punct de vedere al mediului sunt autorizate şi construite întâi, făcând din dezvoltarea continuată a proiectului un fapt practic împlinit, chiar dacă, de exemplu în proiectele privind infrastructura de trafic, secţiuni ale acestora traversează teritoriu preţios din punct de vedere al mediului, sau în cazul unor proiecte energetice de anvergură, cantităţi mari de deşeuri sunt produse, gestionarea lor fiind evaluată printr o EIA separată. Acest lucru contravine articolului 2.1 din directiva EIA, care solicită ca proiectele ce ar putea avea un efect semnificativ asupra mediului sunt supuse evaluării. Conform articolelor 3, 5.1 şi 5.3 din directiva EIA, dezvoltatorii vor furniza informațiile necesare pentru a evalua toate impacturile importante, directe şi indirecte, ale unui proiect. Această îndatorire adesea nu este îndeplinită, parţial din cauza faptului că proiectele sunt incorect definite. Efectele indirecte ale proiectelor şi riscurile acumulării lor cu cele ale altor proiecte (planificate or deja existente) nu sunt luate în considerare. De exemplu, când impacturile unor noi proiecte de transport sunt evaluate, nu se ia în considerare faptul că implementarea acestor proiecte (direct sau indirect, prin intermediul traficului mai aglomerat) va spori solicitarea asupra mediului în zonă. Modificări necesare: Directiva ar trebui să interzică în mod explicit divizarea artificială a proiectelor în scopurile EIA şi cea a procedurilor privind aprobarea pentru dezvoltare în părţi mici ( feliere ). Ar trebui de asemenea să sublinieze faptul că atât impacturile directe, cât şi cele indirecte (cumulative) ar trebui evaluate prin raportare la proiect în ansamblul său.

17 Evaluarea alternativelor proiectului Directiva EIA (articolul 5.3) solicită dezvoltatorului să furnizeze o prezentare a principalelor alternative la proiect şi a motivelor pentru alegerea opţiunii preferate, luând în calcul impacturile de mediu. Totuşi, formularea Directivei face posibil ca investitorii să susţină că alternativele trebuie prezentate şi evaluate numai atunci când dezvoltatorul a decis să le studieze. În multe cazuri, autorităţile responsabile acceptă această abordare, în pofida argumentării publicului şi a oponenţilor proiectului, că ar trebui luate în considerare alternative mai favorabile mediului. Această interpretare nu este conformă cu obiectivele de bază ale Directivei, cu articolul 5 şi Anexa II din Convenția de la Espoo sau cu cerinţele speciale ale altor norme UE de mediu (a se vedea respectiv articolul 6.4 din Directiva privind habitatele). Promotorului proiectului trebuie să i se solicite să investigheze toate alternativele rezonabile, şi după participarea publicului, să includă aceste alternative rezonabile în evaluare (pe baza Convenţiei de la Aarhus, articolul 6(8), care prescrie că participarea publicului trebuie luată în considerare). Întrebarea ce anume constituie o alternativă rezonabilă trebuie să rămână deschisă revizuirii juridice la cererea publicului, pe baza Convenţiei de la Aarhus, articolul 9. Este de aşteptat ca îndatorirea explicită de a (re )evalua alternativele sugerate de public în timpul procedurii de participare să motiveze dezvoltatorii să fie mai incluzivi în alegerea lor privind alternativele dinainte, pentru a nu pierde timp. Modificări necesare: Directiva ar trebui să solicite dezvoltatorilor să prezinte toate alternativele relevante la proiect şi să compare impacturile lor de mediu, economice şi sociale. Directiva ar trebui de asemenea să solicite alegerea alternativei cel mai puţin dăunătoare şi aprobarea sa, inclusiv a alternativei zero (absenţa oricărui proiect) sau, dacă lucrurile stau altfel, ca o justificare clară să fie oferită, şi aceasta să poată fi supusă revizuirii judiciare.

18 Calitatea de ansamblu a evaluării (rapoartele de mediu) Directiva nu include prevederi pentru a asigura controlul calităţii informațiilor furnizate de către dezvoltator (raportul EIA). Unele ţări au dezvoltat asemenea instrumente, dar independenţa şi obiectivitatea unei asemenea evaluări nu este asigurată întotdeauna. Modificări necesare: Solicitarea de a crea sisteme independente de control al calităţii informațiilor furnizate de către dezvoltator ar trebui inclusă în Directivă. Trebuie evidenţiat faptul că persoanele autorizate să îndeplinească acest control trebuie să nu fie dependente financiar şi/sau funcţional de dezvoltator.

19 Participarea publicului Procesul EIA se încadrează la articolul 6 din Convenția de la Aarhus ca o formă de participare a publicului în timpul pregătirii unui proiect. Convenția de la Aarhus admite faptul că participarea publicului la luarea deciziilor îmbunătăţeşte calitatea şi implementarea deciziilor, dă publicului ocazia de a şi exprima îngrijorările, şi le permite autorităţilor publice să ţină cont în mod corespunzător de aceste îngrijorări. Directiva EIA ar trebui să asigure faptul că publicul primeşte suficiente informații despre proiect şi impacturile sale de mediu într o formă conprehensibilă şi că acesta are suficient timp pentru a le studia it şi a trimite comentarii. Membrii afectaţi ai publicului ar trebui să aibă oportunitatea unei participări prompte şi eficiente la procesul de luare a deciziilor. Gama de deficienţe aferente acestor solicitări este destul de largă, inclusiv următoarele probleme: documentele furnizate de dezvoltatori sunt adesea foarte detaliate şi accurateţea datelor incluse în ele este dificil de verificat; perioadele de timp destinate verificării de către public a documentelor şi trimiterii de comentarii sunt prea scurte; o parte din publicul implicat este privat de dreptul de a participa la proceduri de aprobare a dezvoltării din diverse motive (precum prezentarea incorectă a zonei de impact sau separarea procedurilor de aprobare a dezvoltării de EIA, combinată cu prevederi restrictive reglementând participarea la aceste proceduri); comentariile publicului nu sunt luate în considerare în mod serios. Modificări necesare: Directiva ar trebui să stabilească perioade de timp minime pentru ca publicul să comenteze cu privire la materialele din sfera EIA şi la de procedurile de aprobare a dezvoltării. Ar trebui să stipuleze că perioadele de timp utilizate trebuie să fie proporţionale cu magnitudinea şi complexitatea proiectului. Ar trebui de asemenea să solicite în mod explicit ca publicul implicat să aibă dreptul de a participa direct la procedura de aprobare a dezvoltării (nu doar să comenteze cu privire la raportul EIA) şi să aibă acces la justiţie atât pentru EIA, cât şi pentru procedurile de aprobare a dezvoltării. Directiva trebuie aliniată cu interpretările Comitetului de Conformitate cu Convenția de la Aarhus.

20 Accesul la revizuirea judiciară Conform articolului 10a din directiva EIA, şi în conformitate cu cerinţele Convenției de la Aarhus, publicul afectat trebuie să aibă acces la o procedură de revizuire adusă în instanţă, pentru a putea contesta legalitatea pozitivă sau procedurală a deciziilor, actelor sau omisiunilor care privesc prevederile directivei EIA legate de participarea publicului. Orice asemenea procedură va fi corectă, echitabilă, promptă şi nu va fi prohibitiv de costisitoare. Această prevedere adesea nu este implementată corect în practică, după cum o arată următoarele probleme: deciziile de încadrare şi evaluare în unele State Membre nu sunt supuse revizuirii (directe) judiciare; acelaşi lucru se aplică şi rezultatelor finale ale procedurilor EIA în Statele Membre în care EIA este o procedură separată (neintegrată în faza de aprobare a dezvoltării); dacă EIA este separată de procedurile de aprobare a dezvoltării, este de asemenea un fapt des întâlnit ca sfera de acțiune a subiecților care au calitatea legală de a face apel împotriva aprobării definitive pentru dezvoltare ( decizia principală ) să fie restricționată, prin comparație cu definiția publicului implicat din articolul 1.2 al directivei EIA; în unele țări, sfera argumentelor pe care unii subiecți (vecini, ONG uri) le pot prezenta în instanță este restricționată; protecția juridică este adesea ineficientă şi nu este acordată la timp, în special deoarece nu sunt luate măsuri preliminare (măsurile reparatorii nu sunt acordate prin proces); în multe jurisdicții, accesul la justiție este prohibitiv de costisitor pentru publicul afectat sau ONG uri. Modificări necesare: Directiva ar trebui să includă o prevedere care să precizeze că procedurile de revizuire în instanță vor asigura remedii adecvate și eficiente, inclusiv măsuri reparatorii (după cum o cere articolul 9/4 din Convenția de la Aarhus). De asemenea, ar trebui să se garanteze că toate rezultatele importante ale EIA şi procedurilor de luare a deciziilor sunt supuse revizuirii la scurt timp după emitere.

21 EIA privind proiectele transfrontaliere În țările în care EIA este separată de procedura de aprobare a dezvoltării, Statele Membre implicate şi cetățenii lor pot participa la EIA în sine, dar nu întotdeauna și la procedurile ulterioare de luare a deciziilor. Mai mult, în numeroase proceduri transfrontaliere apar probleme de traducere. Din cauza complexității procedurilor EIA, autorităţilor publice le lipsesc resursele necesare traducerii întregii documentații EIA, lucru ce face participarea publicului să fie lipsită de sens. Pe lângă acest aspect, drepturile publicului din Statele Membre învecinate de a participa la EIA şi la procedurile de aprobare a dezvoltării pentru proiecte cu impacturi transfrontaliere nu ar trebui să depindă integral de acțiunea sau lipsa de acțiune a autorităţilor Statului Membru afectat, conform articolului 7.2 din Directivă. Formularea Directivei derivă din Convenția de la Espoo, totuși ignoră un aspect central al Convenției de la Aarhus, care dă dreptul la participare şi accesul la justiție și publicului implicat din afara unei anumite țări. Este la discreția publicului implicat şi nu a unui stat dacă să participe la o procedură transfrontalieră sau nu. Modificări necesare: Cetățenii din Statul Membru învecinat ar trebui să aibă dreptul de a participa la EIA şi la procedurile de aprobare a dezvoltării pentru proiecte cu impacturi transfrontaliere, chiar dacă Statul Membru în chestiune rămâne inactiv şi nu inițiază consultarea. Un amendament la definiția publicului implicat ar trebui luat în considerare în această privință. Conform cu principiul poluatorul plătește, dezvoltatorul va fi responsabil cu furnizarea traducerii documentației EIA.

22 Sinergiile EIA cu alte evaluări de mediu şi cu procedurile de aprobare a dezvoltării Lucrul cel mai necesar este ajustarea cerințelor directivelor SEA şi EIA. Ordinea logică a acestor evaluări ar trebui asigurată, la fel ca și respectarea rezultatelor SEA în procedurile EIA ulterioare. Evaluarea repetată (la același nivel de detaliu) va fi evitată, în timp ce totodată disponibilitatea informațiilor din cadrul procedurilor relevante SEA trebuie asigurată în cadrul procedurilor EIA ulterioare. O opinie EIA pentru un proiect specific nu ar trebui realizată anterior unei SEA și/sau unei aprobări a unui plan strategic (obligatoriu) (în principal planuri de utilizare a terenului) care ar trebui să stabilească cadrul proiectului. Rezultatele procedurilor SEA (de exemplu refuzul anumitor alternative specifice pentru proiect sau o solicitare de a evalua alternativele mai în detaliu) nu trebuie omise în EIA ulterioară şi în cadrul procedurilor de aprobare a dezvoltării pentru proiecte specifice. Ordinea logică a SEA şi procedurilor EIA ar trebui să asigure faptul că sunt permise alternative ale proiectului mai puțin dăunătoare. Modificări necesare: Evaluările planurilor/programelor (SEA) şi proiectelor (EIA) aferente ar trebui să fie coordonate. Dacă un plan sau program, care face obiectul SEA, reprezintă o bază obligatorie pentru un proiect, atunci EIA pentru respectivul proiect nu trebuie realizată anterior SEA. Rezultatele acestor proceduri SEA ar trebui luate în considerare şi respectate în cadrul EIA urilor. Evaluările repetate la același nivel de detaliu vor fi evitate, iar disponibilitatea informațiilor din procedurile anterioare relevante SEA ar trebui asigurată în cadrul procedurilor EIA ulterioare.

23 EIA şi deciziile de aprobare a dezvoltării Se pune problema dacă decizia EIA şi cea de aprobare a dezvoltării ar trebui să ia neapărat forma unei decizii unice (cu alte cuvinte, dacă deciziile separate privind întâi EIA şi apoi aprobarea dezvoltării ar trebui evitate). În ceea ce privește acest lucru, experiența ONG urilor arată că situația în care EIA este o procedură separată finalizată nu printr o decizie obligatorie, ci printr o opinie neobligatorie este cea mai problematică. Aceasta provoacă numeroase probleme, respectiv în ceea ce privește cerințele Directivei privind participarea publicului şi accesul la justiție, şi de asemenea diminuează șansa ca rezultatele evaluării să fie luate în calcul în mod serios în cadrul procesului de luare a deciziei. Este prin urmare crucial ca imediat după o EIA să fie emisă o decizie obligatorie privind (cel puțin) aspectele de mediu ale proiectului. Decizia ar trebui să se bazeze pe rezultatele evaluării. Publicul va avea dreptul de a influența în mod eficient atât EIA, cât şi conținutul acestor decizii. Aceasta poate fi fie decizia unică şi definitivă final de aprobare a dezvoltării, fie poate fi urmată de o altă decizie de aprobare a dezvoltării, de exemplu avizul de utilizare a terenului. Ambele abordări pot avea rezultate atât pozitive, cât și negative. De exemplu, dacă există două decizii separate, apare pericolul ca dreptul publicului de a o influența pe cea de a doua să fie limitat. Pe de altă parte, dacă este emisă o singură decizie, este mai probabil ca și competența de a emite această decizie unică cheie să fie acordată unei autorități a cărei principală responsabilitate și interes este dezvoltarea proiectului, nu protecția mediului. Modificări necesare: EIA ar trebui să formeze o parte integrantă din procedura de aprobare a dezvoltării (sau din una dintre proceduri) pentru proiect. Cu alte cuvinte, Directiva ar trebui să solicite ca EIA să fie finalizată printr o decizie obligatorie privind (cel puțin) aspectele de mediu ale proiectului.

24 Evaluarea celor mai importante aspecte specifice toate criteriile din Anexa III trebuie luate în calcul în procedurile de încadrare; pragurile naționale pentru proiectele din Anexa II trebuie stabilite în mod clar și transparent; publicul trebuie să aibă dreptul de a participa la procedurile de încadrare şi evaluare; deciziile de încadrare şi evaluare trebuie supuse unei revizuiri juridice directe şi prompte; proiecte întregi trebuie supuse EIA (nu părți de proiecte divizate); toate impacturile potențiale ale proiectelor (inclusiv cele indirecte şi cumulative) trebuie luate în considerare; toate alternativele relevante trebuie studiate şi alegerea finală justificată; calitatea evaluării trebuie verificată şi confirmată de către un organism independent; rezultatele evaluării trebuie utilizate direct şi tratate în cadrul aprobării dezvoltării; procedura trebuie supusă unei revizuiri judiciare directe şi prompte

25 Întrebări? Î/ R 25

26 Vă mulțumesc pentru atenție! 26

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2012) 628 final 2012/0297 (COD) Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI de modifi

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2012) 628 final 2012/0297 (COD) Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI de modifi COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 26.10.2012 COM(2012) 628 final 2012/0297 (COD) Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor

Mai mult

Avizul 25/2018 privind proiectul de listă al autorității de supraveghere competente din Croația privind operațiunile de prelucrare care fac obiectul c

Avizul 25/2018 privind proiectul de listă al autorității de supraveghere competente din Croația privind operațiunile de prelucrare care fac obiectul c Avizul 25/2018 privind proiectul de listă al autorității de supraveghere competente din Croația privind operațiunile de prelucrare care fac obiectul cerinței de evaluare a impactului asupra protecției

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2018) 2526 final REGULAMENTUL DELEGAT (UE) / AL COMISIEI din de completare a Regulamentului (UE) nr

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2018) 2526 final REGULAMENTUL DELEGAT (UE) / AL COMISIEI din de completare a Regulamentului (UE) nr COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 30.4.2018 C(2018) 2526 final REGULAMENTUL DELEGAT (UE) / AL COMISIEI din 30.4.2018 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1143/2014 al Parlamentului European și al Consiliului

Mai mult

Avizul nr. 3/2018 referitor la proiectul de listă al autorității de supraveghere competente din Bulgaria privind operațiunile de prelucrare care fac o

Avizul nr. 3/2018 referitor la proiectul de listă al autorității de supraveghere competente din Bulgaria privind operațiunile de prelucrare care fac o Avizul nr. 3/2018 referitor la proiectul de listă al autorității de supraveghere competente din Bulgaria privind operațiunile de prelucrare care fac obiectul cerinței de efectuare a unei evaluări a impactului

Mai mult

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/ AL COMISIEI - din 16 octombrie de stabilire a unor standarde tehnice de

REGULAMENTUL  DE  PUNERE  ÎN  APLICARE  (UE)  2016/ AL  COMISIEI  -  din  16  octombrie de  stabilire  a  unor  standarde  tehnice  de 28.1.2016 L 21/45 REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/100 AL COMISIEI din 16 octombrie 2015 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare care specifică procedura de adoptare a deciziei

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 10 mai 2017 (OR. en) 8964/17 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar: Secretariatul General al Consiliului ENV 422 FIN

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 10 mai 2017 (OR. en) 8964/17 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar: Secretariatul General al Consiliului ENV 422 FIN Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 10 mai 2017 (OR. en) 8964/17 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar: Secretariatul General al Consiliului ENV 422 FIN 290 FSTR 40 REGIO 56 AGRI 255 Comitetul Reprezentanților

Mai mult

Avizul nr. 2/2018 referitor la proiectul de listă al autorității de supraveghere competente din Belgia privind operațiunile de prelucrare care fac obi

Avizul nr. 2/2018 referitor la proiectul de listă al autorității de supraveghere competente din Belgia privind operațiunile de prelucrare care fac obi Avizul nr. 2/2018 referitor la proiectul de listă al autorității de supraveghere competente din Belgia privind operațiunile de prelucrare care fac obiectul cerinței de efectuare a unei evaluări a impactului

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2017) 769 final 2017/0347 (COD) Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de abr

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2017) 769 final 2017/0347 (COD) Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de abr COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 19.12.2017 COM(2017) 769 final 2017/0347 (COD) Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 256/2014 al Parlamentului

Mai mult

Ghidul 4/2018 privind acreditarea organismelor de certificare în temeiul articolului 43 din Regulamentul general privind protecția datelor (2016/679)

Ghidul 4/2018 privind acreditarea organismelor de certificare în temeiul articolului 43 din Regulamentul general privind protecția datelor (2016/679) Ghidul 4/2018 privind acreditarea organismelor de certificare în temeiul articolului 43 din Regulamentul general privind protecția datelor (2016/679) Adoptat la 4 decembrie 2018 Cuprins 1 Introducere...

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, SWD(2017) 479 final DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte do

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, SWD(2017) 479 final DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte do COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 21.12.2017 SWD(2017) 479 final DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere de directivă a Parlamentului European

Mai mult

DECIZIA DELEGATĂ (UE) 2017/ A COMISIEI - din 4 septembrie de înlocuire a anexei VII la Directiva 2012/ 34/ UE a Parlam

DECIZIA  DELEGATĂ  (UE)  2017/ A COMISIEI  -  din  4  septembrie de  înlocuire  a anexei VII  la  Directiva  2012/  34/  UE  a Parlam 14.11.2017 L 295/69 DECIZIA DELEGATĂ (UE) 2017/2075 A COMISIEI din 4 septembrie 2017 de înlocuire a anexei VII la Directiva 2012/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind instituirea spațiului

Mai mult

Chestionar privind despăgubiri collective

Chestionar privind despăgubiri collective Chestionar privind despăgubiri colective Răspunsuri chestionar despăgubiri colective (collective redress) 1. Ce valoare adaugată ar aduce introducerea unui nou mecanism de despăgubire colectivă (încetarea

Mai mult

C(2015)6507/F1 - RO

C(2015)6507/F1 - RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 25.9.2015 C(2015) 6507 final REGULAMENTUL DELEGAT (UE) / AL COMISIEI din 25.9.2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

Mai mult

OECD_Prezen.Kiev

OECD_Prezen.Kiev Procesul de dezvoltare a cadrului legal pentru implementarea Evaluării strategice de mediu în Republica Moldova Pleşco Tatiana, consultant superior, Direcţia analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor

Mai mult

Jerzy Jendrośka Existing dilemmas regarding legislative reform of EIA and SEA schemes in countries with Environmental Expertiza and OVOS system

Jerzy Jendrośka Existing dilemmas regarding legislative reform of EIA and SEA schemes in countries with Environmental Expertiza and OVOS system Beneficiile ESM şi paşii procedurali cheie 2 Decembrie 2015 Chișinău, Moldova Dl. Michal Musil Ce este ESM? Evaluarea de mediu a iniţiativelor stratgice = politici, planuri, programe, strategii, acţiuni

Mai mult

TA

TA Parlamentul European 2014-2019 TEXTE ADOPTATE P8_TA(2016)0381 Standardele internaționale de raportare financiară: IFRS 9 Rezoluţia Parlamentului European din 6 octombrie 2016 referitoare la standardele

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 27 mai 2019 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2008/0140(CNS) 9567/1/19 REV 1 RAPORT Sursă: Destinatar: Președin

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 27 mai 2019 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2008/0140(CNS) 9567/1/19 REV 1 RAPORT Sursă: Destinatar: Președin Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 27 mai 2019 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2008/0140(CNS) 9567/1/19 REV 1 RAPORT Sursă: Destinatar: Președinția Nr. doc. ant.: 14253/18 Nr. doc. Csie: Subiect:

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 24 mai 2017 (OR. en) 9645/17 REZULTATUL LUCRĂRILOR Sursă: Data: 23 mai 2017 Destinatar: Secretariatul General al

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 24 mai 2017 (OR. en) 9645/17 REZULTATUL LUCRĂRILOR Sursă: Data: 23 mai 2017 Destinatar: Secretariatul General al Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 24 mai 2017 (OR. en) 9645/17 REZULTATUL LUCRĂRILOR Sursă: Data: 23 mai 2017 Destinatar: Secretariatul General al Consiliului Delegațiile ENV 540 FIN 326 FSTR 42 REGIO

Mai mult

Microsoft Word - DECLARATIA PRIVIND EVALUAREA STRATEGICA DE MEDIU.doc

Microsoft Word - DECLARATIA PRIVIND EVALUAREA STRATEGICA DE MEDIU.doc DECLARATIA PRIVIND EVALUAREA STRATEGICA DE MEDIU (SEA) a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economiei Romanesti (POS CCE) Raportul de a analizat axele prioritare si domeniile

Mai mult

PA_Legam

PA_Legam PARLAMENTUL EUPEAN 2009-2014 Comisia pentru petiții 22.4.2013 2012/0297(COD) PIECT DE AVIZ al Comisiei pentru petiții destinat Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară referitor

Mai mult

Avizul nr. 4/2019 privind proiectul de acord administrativ pentru transferul de date cu caracter personal între autoritățile de supraveghere financiar

Avizul nr. 4/2019 privind proiectul de acord administrativ pentru transferul de date cu caracter personal între autoritățile de supraveghere financiar Avizul nr. 4/2019 privind proiectul de acord administrativ pentru transferul de date cu caracter personal între autoritățile de supraveghere financiară din Spațiul Economic European (SEE) și autoritățile

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 971 2016-12-15 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2013) 166 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Către o Uniune economică și mo

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2013) 166 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Către o Uniune economică și mo COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 20.3.2013 COM(2013) 166 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Către o Uniune economică și monetară profundă și veritabilă Coordonarea ex-ante a

Mai mult

Anexa 2-RE-01

Anexa 2-RE-01 ASPECTE SPECIFICE PRIVIND EVALUAREA ACTIVITĂȚILOR DESFĂȘURATE DE ORGANISMELE DE CERTIFICARE CU MAI MULTE LOCAŢII ȘI/SAU CARE FURNIZEAZĂ CERTIFICARE ÎN ALTE ȚĂRI DECÂT CEA ÎN CARE ESTE LOCALIZAT SEDIUL

Mai mult

AM_Ple_LegConsolidated

AM_Ple_LegConsolidated 7.2.2019 A8-0360/2 Amendamentul 2 Eva Maydell în numele Comisiei pentru afaceri economice și monetare Raport A8-0360/2018 Eva Maydell Comisioanele pentru plățile transfrontaliere efectuate în interiorul

Mai mult

Microsoft Word - Plan Multi-Anual de Evaluare - Mediu.doc

Microsoft Word - Plan Multi-Anual de Evaluare - Mediu.doc AUTORITATEA DE MANAGEMENT PENTRU PROGRAMUL OPERATIONAL SECTORIAL MEDIU PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL MEDIU PLANUL MULTIANUAL DE EVALUARE 2007-2013 Septembrie 2008 Cuprins Secţiunea I Introducere...3

Mai mult

Utilizare curentă EIOPA EIOPA-BoS-19/040 RO 19 februarie 2019 Recomandări pentru sectorul asigurărilor în contextul retragerii Regatului Unit din Uniu

Utilizare curentă EIOPA EIOPA-BoS-19/040 RO 19 februarie 2019 Recomandări pentru sectorul asigurărilor în contextul retragerii Regatului Unit din Uniu Utilizare curentă EIOPA EIOPA-BoS-19/040 RO 19 februarie 2019 Recomandări pentru sectorul asigurărilor în contextul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană Recomandări Introducere 1. Conform articolului

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2017) 198 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EU

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2017) 198 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EU COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 27.4.2017 COM(2017) 198 final COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Un plan de acțiune pentru

Mai mult

Microsoft Word - Varsovie_RO_EIF common recommendations EN.DE.FR - Copie - Copie

Microsoft Word - Varsovie_RO_EIF common recommendations EN.DE.FR - Copie - Copie 1 LANOUVeLe2009/38/ECDirECtivECE Recomandări privind negocierile pe perioada transpunerii (din 5 iunie 2009 în 5 iunie 2011) Aceste recomandări nu înlocuiesc liniile directoare sau check-lists existente.

Mai mult

TA

TA 25.1.2019 A8-0009/ 001-001 AMENDAMENTE 001-001 depuse de Comisia pentru afaceri economice și monetare Raport Roberto Gualtieri Armonizarea venitului național brut la prețurile pieței (Regulamentul VNB)

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE EXPUNERE DE MOTIVE SECŢIUNEA 1 TITLUL PROIECTULUI DE ACT NORMATIV : Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile SECŢIUNEA A 2-A MOTIVUL EMITERII ACTULUI

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Strasbourg, COM(2018) 213 final 2018/0105 (COD) Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI de stabil

COMISIA EUROPEANĂ Strasbourg, COM(2018) 213 final 2018/0105 (COD) Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI de stabil COMISIA EUROPEANĂ Strasbourg, 17.4.2018 COM(2018) 213 final 2018/0105 (COD) Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI de stabilire a normelor de facilitare a utilizării informațiilor

Mai mult

CAMERA DEPUTAŢILOR

CAMERA DEPUTAŢILOR PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative Parlamentul României

Mai mult

Microsoft Word - Lege mandat macroprudential 1 sept 2014 ok.doc

Microsoft Word - Lege mandat macroprudential 1 sept 2014 ok.doc Proiect Lege privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național Parlamentul României adoptă prezenta lege CAPITOLUL I Dispoziţii generale Art.1 - (1) Se înfiinţează Comitetul Naţional

Mai mult

TA

TA 11.1.2019 A8-0413/ 001-021 AMENDAMENTE 001-021 depuse de Comisia pentru industrie, cercetare și energie Raport Rebecca Harms A8-0413/2018 Programul de asistență pentru dezafectarea nucleară a centralei

Mai mult

TA

TA 1.10.2015 A8-0140/ 001-026 AMENDAMENTE 001-026 depuse de Comisia pentru afaceri juridice Raport Lidia Joanna Geringer de Oedenberg A8-0140/2015 Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă

Mai mult

EXPUNERE DE MOTIVE

EXPUNERE DE MOTIVE Hotărâre 862 2016-11-16 Guvernul României pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte

Mai mult

Parlamentul României Lege nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului Publicat in Monitorul Oficial

Parlamentul României Lege nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului Publicat in Monitorul Oficial Parlamentul României Lege nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1043 din 10/12/2018 Actul va intra in

Mai mult

Microsoft PowerPoint - WPK Presentation for CAFR Annual Conference RO 20_04_2013.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - WPK Presentation for CAFR Annual Conference RO 20_04_2013.ppt [Compatibility Mode] Prezentarea Dlui. Claus C. Securs Preşedinte WPK Germania Conferinţa Camerei Auditorilor Financiari din România 20 Aprilie 2013, Bucureşti I. Discurs de bun venit Despre WPK 2 Bine aţi venit la prezentarea

Mai mult

G H I D al AUTORITĂȚII DE SIGURANȚĂ FEROVIARĂ ROMÂNĂ ASFR, întocmit în conformitate cu Capitolul V din DIRECTIVA (UE) 2016/797 a Parlamentului Europea

G H I D al AUTORITĂȚII DE SIGURANȚĂ FEROVIARĂ ROMÂNĂ ASFR, întocmit în conformitate cu Capitolul V din DIRECTIVA (UE) 2016/797 a Parlamentului Europea G H I D al AUTORITĂȚII DE SIGURANȚĂ FEROVIARĂ ROMÂNĂ ASFR, întocmit în conformitate cu Capitolul V din DIRECTIVA (UE) 2016/797 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea denumirilor calificărilor şi titlurilor conferite absolvenţilor învăţământului universitar

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea denumirilor calificărilor şi titlurilor conferite absolvenţilor învăţământului universitar Hotărâre 577 2017-08-09 Guvernul României privind aprobarea denumirilor calificărilor şi titlurilor conferite absolvenţilor învăţământului universitar de licenţă înmatriculaţi în anul I de studii în anii

Mai mult

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ   Nr NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Ordonanța pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative Secţiunea a 2-a Motivul

Mai mult

CL2001L0018RO bi_cp 1..1

CL2001L0018RO bi_cp 1..1 02001L0018 RO 29.03.2018 005.001 1 Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor

Mai mult

Secţiunea 1

Secţiunea 1 Expunere de motive Secțiunea 1 Titlul proiectului de act normativ LEGEA pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017 Secțiunea a 2-a Motivul emiterii actului

Mai mult

Ghid Privind aplicarea regimului de avizare în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul privind agențiile de rating de credit 20/05/2019 E

Ghid Privind aplicarea regimului de avizare în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul privind agențiile de rating de credit 20/05/2019 E Ghid Privind aplicarea regimului de avizare în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul privind agențiile de rating de credit 20/05/2019 ESMA33-9-282 RO Cuprins I. Domeniu de aplicare... 3

Mai mult

GUVERNUL ROMÂNIEI

GUVERNUL ROMÂNIEI EXPUNERE DE MOTIVE LEGE privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor Secţiunea a 2-a Motivul emiterii actului normativ 1. Descrierea situaţiei actuale Avându-se în vedere evoluţia crizei economice

Mai mult

DIRECTIVA (UE) 2018/ A CONSILIULUI - din 4 decembrie de modificare a Directivei 2006/ 112/ CE în ceea ce privește armo

DIRECTIVA  (UE)  2018/ A CONSILIULUI  -  din  4 decembrie de  modificare  a Directivei  2006/  112/  CE  în  ceea  ce  privește  armo 7.12.2018 L 311/3 DIRECTIVE DIRECTIVA (UE) 2018/1910 A CONSILIULUI din 4 decembrie 2018 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 518 2018-07-12 Guvernul României privind acordarea de stimulente financiare Monitorul Oficial al absolvenţilor care au obţinut media 10 la evaluarea României nr 607 naţională pentru absolvenţii

Mai mult

TA

TA 3.7.2015 A8-0127/ 001-023 AMENDAMENTE 001-023 depuse de Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale Raport Elisabeth Morin-Chartier Navigatorii A8-0127/2015 (COM(2013)0798 C7-0409/2013 2013/0390(COD))

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnic de Securitate Aeronautică Monitorul Oficia

Hotărâre Guvernul României privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnic de Securitate Aeronautică Monitorul Oficia Hotărâre 6 2014-01-07 Guvernul României privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnic de Securitate Aeronautică Monitorul Oficial al României nr 23 din 2014-01-13 NOTĂ DE FUNDAMENTARE

Mai mult

KA107_2016_Anexa_III_Reguli_financiare_si_contractuale

KA107_2016_Anexa_III_Reguli_financiare_si_contractuale ANEXA III NORME FINANCIARE ȘI CONTRACTUALE Mobilități în domeniul universitar cu țările partenere la Program (Acțiunea Cheie 1) I. NORME APLICABILE CATEGORIILOR BUGETARE PE BAZA CONTRIBUȚIILOR UNITARE

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 11.9.2017 A8-0133/1 1 Punctul 1 1. salută decizia Biroului de a-i solicita administrației sale să creeze un model pentru toți raportorii și raportorii pentru aviz în vederea elaborării unei amprente legislative

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 122 final 2019/0067 (NLE) Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adopt

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2019) 122 final 2019/0067 (NLE) Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adopt COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 7.3.2019 COM(2019) 122 final 2019/0067 (NLE) Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Consiliului bilateral

Mai mult

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/ AL COMISIEI - din 8 septembrie privind cadrul de interoperabilitate prev

REGULAMENTUL  DE  PUNERE  ÎN  APLICARE  (UE)  2015/ AL  COMISIEI  -  din  8  septembrie privind  cadrul  de  interoperabilitate  prev 9.9.2015 L 235/1 II (Acte fără caracter legislativ) REGULAMENTE REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/1501 AL COMISIEI din 8 septembrie 2015 privind cadrul de interoperabilitate prevăzut la articolul

Mai mult

DREPTURILE OMULUI 1. Dreptul de proprietate: a. se regăsește în conținutul propriu-zis al Convenției Europene a Drepturilor Omului; b. se regăsește în

DREPTURILE OMULUI 1. Dreptul de proprietate: a. se regăsește în conținutul propriu-zis al Convenției Europene a Drepturilor Omului; b. se regăsește în DREPTURILE OMULUI 1. Dreptul de proprietate: a. se regăsește în conținutul propriu-zis al Convenției Europene a Drepturilor Omului; b. se regăsește în textul Protocolului adițional la Convenția Europeană

Mai mult

EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea și completarea Legii 197/2012 privind asigurarea calităţii î

EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea și completarea Legii 197/2012 privind asigurarea calităţii î EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea și completarea Legii 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale Secţiunea a 2-a Motivul

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Hotărâre 43 2016-02-03 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.

Mai mult

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea titlului VII Taxa pe valoarea adăugată din Normele metodologice de aplicar

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea titlului VII Taxa pe valoarea adăugată din Normele metodologice de aplicar Hotărâre 213 2019-04-10 Guvernul României pentru modificarea şi completarea titlului VII Taxa pe valoarea adăugată din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate

Mai mult

Microsoft Word - RomaniaTC_clean_RO_DEF.DOC

Microsoft Word - RomaniaTC_clean_RO_DEF.DOC CLUB AMC NETWORKS INTERNATIONAL EUROPA DE EST Data intrării în vigoare: 1 iunie 2019 Compania AMC Networks Central Europe Kft., cu sediul în Budapesta H-1139, Lomb u. 21-25 (denumită în continuare AMC

Mai mult

PROIECT EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind Statutul funcționarilor publici și evidența personalului bugeta

PROIECT EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind Statutul funcționarilor publici și evidența personalului bugeta EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege privind Statutul funcționarilor publici și evidența personalului bugetar din administrația publică Secţiunea a 2-a Motivul emiterii

Mai mult

Microsoft Word - proiect hg ialomita x 2- IF fara teren+cladire dec 2017 publicare site.docx

Microsoft Word - proiect hg ialomita x 2- IF fara teren+cladire dec 2017 publicare site.docx GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE pentru aprobarea transmiterii unor bunuri din infrastructura secundară de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului, aflată în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri

Mai mult

GEN

GEN Consiliul Uniunii Europene Bruelles, 11 iunie 2015 (OR.en) 9832/15 INST 200 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Secretariatul General al Consiliului Destinatar: Comitetul Reprezentanților Permanenți/Consiliul Subiect:

Mai mult

PROIECT

PROIECT GUVERNUL ROMÂNIEI H O TĂ R Â R E privind aprobarea contribuţiei financiare a României la bugetul Fondului de Încredere pentru Cooperare tehnică locală în Europa al Comisiei Economice a Naţiunilor Unite

Mai mult

SANTE/11059/2016-EN Rev. 2

SANTE/11059/2016-EN Rev. 2 COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 20.11.2017 C(2017) 7658 final REGULAMENTUL (UE) / AL COMISIEI din 20.11.2017 de stabilire a măsurilor de diminuare și a nivelurilor de referință pentru reducerea prezenței

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2014) 749 final 2014/0358 (NLE) Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind acceptarea amendamentelor la Prot

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2014) 749 final 2014/0358 (NLE) Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind acceptarea amendamentelor la Prot COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 9.1.2015 COM(2014) 749 final 2014/0358 (NLE) Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind acceptarea amendamentelor la Protocolul din 1998 la Convenția din 1979 asupra poluării

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Ordonanţă de urgenţă 22 2019-04-03 Guvernul României pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 159/1999 privind înfiinţarea Companiei Naţionale Loteria Română - S.A., precum şi pentru modificarea

Mai mult

Business Services Conference

Business Services Conference ISM Institutul de Standardizare din Moldova LOGO Serviciu presupune un set de activități intelectuale multidisciplinare, în cadrul activităților de management, care urmăresc să creeze sau să promoveze

Mai mult

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3.2018 A8-0048/50 50 Punctul 101 101. afirmă că o politică agricolă comună modernizată este esențială pentru securitatea și autonomia alimentară, prezervarea populațiilor rurale și ocuparea forței de

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ  DE  FUNDAMENTARE EXPUNERE DE MOTIVE Secţiunea 1 Titlul proiectului de act normativ Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 16/2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale

Mai mult

Regimul juridic.indd

Regimul juridic.indd Cosmin Radu Mitroi Judecător la Judecătoria Alexandria Regimul juridic internaţional al protecţiei atmosferei Capitolul VI Rolul instanţelor naţionale în cadrul regimului juridic internaţional al schimbărilor

Mai mult

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea în

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea în Ordonanţă de urgenţă 33 2018-05-03 Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de România prin aderarea

Mai mult

GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA H O T Ă R Î R E nr.7 din 18 ianuarie 2019 Chișinău Cu privire la aprobarea Regulamentului privind procedura de emitere a s

GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA H O T Ă R Î R E nr.7 din 18 ianuarie 2019 Chișinău Cu privire la aprobarea Regulamentului privind procedura de emitere a s GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA H O T Ă R Î R E nr.7 din 18 ianuarie 2019 Chișinău Cu privire la aprobarea Regulamentului privind procedura de emitere a soluției fiscale individuale anticipate --------------------------------------------------------------------------

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2019) 4423 final RECOMANDAREA COMISIEI din privind proiectul de plan național integrat privind ener

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2019) 4423 final RECOMANDAREA COMISIEI din privind proiectul de plan național integrat privind ener COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 18.6.2019 C(2019) 4423 final RECOMANDAREA COMISIEI din 18.6.2019 privind proiectul de plan național integrat privind energia și clima al României pentru perioada 2021-2030

Mai mult

Guvernul României

Guvernul României GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE 519 din 26.06.2014 privind stabilirea ratelor aferente reducerilor procentuale/corecțiilor financiare aplicabile pentru abaterile prevăzute în anexa la Ordonanța de urgență a

Mai mult

Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei nr

Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei nr Hotărâre 2 2018-01-10 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casă Monitorul Oficial al României

Mai mult

EN

EN RO RO RO COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE Bruxelles, 8.11.2007 COM(2007) 686 final COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE CONSILIU ŞI PARLAMENTUL EUROPEAN prin care se transmite acordul cadru european privind hărţuirea

Mai mult

Raportul privind conturile anuale ale Unității de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul Euroju

Raportul privind conturile anuale ale Unității de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul Euroju C 417/218 RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene 6.12.2017 RAPORTUL privind conturile anuale ale Unității de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2016, însoțit de răspunsul

Mai mult

IAF MD 10:2013 International Accreditation International Forum, Inc.(IAF) Document IAF Obligatoriu Document IAF Obligatoriu pentru Evaluarea competenț

IAF MD 10:2013 International Accreditation International Forum, Inc.(IAF) Document IAF Obligatoriu Document IAF Obligatoriu pentru Evaluarea competenț IAF MD 10:2013 International Accreditation International Forum, Inc.(IAF) Document IAF Obligatoriu Document IAF Obligatoriu pentru Evaluarea competenței managementului Organismului de Certificare în conformitate

Mai mult

NOTA DE FUNDAMENTARE

NOTA DE FUNDAMENTARE Hotărâre 27 2017-01- 12 Guvernul României privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei Monitorul Oficial al României nr 54 din 2017-01-18 NOTĂ DE FUNDAMENTARE la Hotărârea Guvernului nr.

Mai mult

DOCUMENT DE POZIȚIE POLITICĂ IFAC 1 Septembrie 2011 REGLEMENTAREA PROFESIEI CONTABILE Reglementarea activității profesioniștilor contabili individuali

DOCUMENT DE POZIȚIE POLITICĂ IFAC 1 Septembrie 2011 REGLEMENTAREA PROFESIEI CONTABILE Reglementarea activității profesioniștilor contabili individuali DOCUMENT DE POZIȚIE POLITICĂ IFAC 1 Septembrie 2011 REGLEMENTAREA PROFESIEI CONTABILE Reglementarea activității profesioniștilor contabili individuali este realizată în general la nivel național, organizațiile

Mai mult

AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de

AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de AMPLASAREA STAŢIILOR ELECTRICE Acest capitol reprezintă o descriere succintă a procesului de proiectare a unei staţii electrice de transformare sau de interconexiune. Acest proces ţine cont de o serie

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2011) 769 final 2011/0353 (COD) PACHET DE ALINIERE LA NOUL CADRU LEGISLATIV (NCL) (Punerea în aplicare a p

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, COM(2011) 769 final 2011/0353 (COD) PACHET DE ALINIERE LA NOUL CADRU LEGISLATIV (NCL) (Punerea în aplicare a p COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 21.11.2011 COM(2011) 769 final 2011/0353 (COD) PACHET DE ALINIERE LA NOUL CADRU LEGISLATIV (NCL) (Punerea în aplicare a pachetului bunuri ) Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI

Mai mult

NOTĂ DE FUNDAMENTARE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE NOTĂ DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul prezentului proiect de act normativ Hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Naţională pentru absolvenții

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 27 ianuarie 2016 (OR. en) 5584/16 ADD 1 FIN 58 PE-L 4 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar: Subiect: Comitetul buget

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 27 ianuarie 2016 (OR. en) 5584/16 ADD 1 FIN 58 PE-L 4 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar: Subiect: Comitetul buget Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 27 ianuarie 2016 (OR. en) 5584/16 ADD 1 FIN 58 PE-L 4 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar: Subiect: Comitetul bugetar Comitetul Reprezentanților Permanenți / Consiliul

Mai mult

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/ A COMISIEI - din 18 mai privind actualizarea licenței EUPL pentru software cu

DECIZIA  DE  PUNERE  ÎN  APLICARE  (UE)  2017/ A COMISIEI  -  din  18  mai privind  actualizarea  licenței  EUPL  pentru  software  cu 19.5.2017 L 128/59 DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/863 A COMISIEI din 18 mai 2017 privind actualizarea licenței EUPL pentru software cu sursă deschisă pentru a facilita în continuare punerea în

Mai mult

RE_QO

RE_QO Parlamentul European 2014-2019 Document de ședință B8-1126/2016 19.10.2016 PPUNERE DE REZOLUȚIE depusă pe baza întrebării cu solicitare de răspuns oral B8-1803/2016 în conformitate cu articolul 128 alineatul

Mai mult

PR_COD_1amCom

PR_COD_1amCom PARLAMENTUL EUPEAN 2009-2014 Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne 21.6.2012 2011/0365(COD) ***I PIECT DE RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și

Mai mult

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. Monitorul Oficial 1.215/2009 privind stabilirea c

Hotărâre Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. Monitorul Oficial 1.215/2009 privind stabilirea c 2018-846 Hotărâre 10-31 Guvernul României pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. Monitorul Oficial 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor al României nr necesare

Mai mult

TA

TA 6.6.2018 A8-0181/ 001-001 AMENDAMENTE 001-001 depuse de Comisia pentru afaceri economice și monetare Raport Werner Langen A8-0181/2018 Obligația de compensare, cerințele de raportare și tehnicile de atenuare

Mai mult

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al Regiei Autonome Imprimeria Băncii

Hotărâre Guvernul României privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al Regiei Autonome Imprimeria Băncii Hotărâre 636 2017-08-30 Guvernul României privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al Regiei Autonome Imprimeria Băncii Naţionale a României, aflată în subordinea Băncii Naţionale

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 8 iunie 2017 (OR. en) Dosare interinstituționale: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 8 iunie 2017 (OR. en) Dosare interinstituționale: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 8 iunie 2017 (OR. en) Dosare interinstituționale: 2016/0370 (CNS) 2016/0372 (NLE) 2016/0371 (CNS) 10044/17 FISC 131 ECOFIN 505 UD 146 NOTĂ PUNCT I/A Sursă: Destinatar:

Mai mult

Microsoft Word - HG-transfer-bunuri-irigatii-ANIF-TULCEA.docx

Microsoft Word - HG-transfer-bunuri-irigatii-ANIF-TULCEA.docx GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE pentru aprobarea transmiterii unor bunuri din infrastructura secundară de irigaţii aparţinând domeniului privat al statului, aflată în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri

Mai mult

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2019) 1294 final REGULAMENTUL (UE) / AL COMISIEI din de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2400

COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, C(2019) 1294 final REGULAMENTUL (UE) / AL COMISIEI din de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2400 COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 19.2.2019 C(2019) 1294 final REGULAMENTUL (UE) / AL COMISIEI din 19.2.2019 de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2400 și a Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European

Mai mult

NOTA DE FUNDAMENTARE

NOTA DE FUNDAMENTARE Hotărâre 1090 2013 1211 Guvernul României privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea regulamentelor Monitorul (UE) ale Comisiei nr. 327/2011, nr. 206/2012 şi nr. 547/2012, Oficial al prin care se

Mai mult

Recomandarea Comitetului european pentru risc sistemic din 5 decembrie 2018 de modificare a Recomandării CERS/2015/2 privind evaluarea efectelor trans

Recomandarea Comitetului european pentru risc sistemic din 5 decembrie 2018 de modificare a Recomandării CERS/2015/2 privind evaluarea efectelor trans 1.2.2019 RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 39/1 I (Rezoluții, recomandări și avize) RECOMANDĂRI COMITETUL EUROPEAN PENTRU RISC SISTEMIC RECOMANDAREA COMITETULUI EUROPEAN PENTRU RISC SISTEMIC din

Mai mult

Prestațiile de asigurări sociale în alte state membre ale UE

Prestațiile de asigurări sociale în alte state membre ale UE PRESTAȚIILE DE ASIGURĂRI SOCIALE ÎN ALTE STATE MEMBRE ALE UE Este necesară coordonarea sistemelor de securitate socială pentru susținerea liberei circulații a persoanelor pe teritoriul UE. Începând din

Mai mult

Notă de informare privind transferurile de date efectuate în conformitate cu RGPD în cazul unui Brexit fără acord Adoptat la 12 februarie 2019 Introdu

Notă de informare privind transferurile de date efectuate în conformitate cu RGPD în cazul unui Brexit fără acord Adoptat la 12 februarie 2019 Introdu Notă de informare privind transferurile de date efectuate în conformitate cu RGPD în cazul unui Brexit fără acord Adoptat la 12 februarie 2019 Introducere În lipsa unui acord între SEE și Regatul Unit

Mai mult

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 1 iunie 2016 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2013/0302 (COD) 7532/16 ADD 1 TRANS 93 MAR 105 CODEC 370 PROIECT

Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 1 iunie 2016 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2013/0302 (COD) 7532/16 ADD 1 TRANS 93 MAR 105 CODEC 370 PROIECT Consiliul Uniunii Europene Bruxelles, 1 iunie 2016 (OR. en) Dosar interinstituțional: 2013/0302 (COD) 7532/16 ADD 1 TRANS 93 MAR 105 CODEC 370 PIECT DE EXPUNERE DE MOTIVE A CONSILIULUI Subiect: Poziția

Mai mult

Recomandarea Comisiei din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea armonizată a Sistemului european de management al traficului feroviar

Recomandarea Comisiei din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea armonizată a Sistemului european de management al traficului feroviar 19.7.2018 RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 253/1 I (Rezoluții, recomandări și avize) RECOMANDĂRI COMISIA EUROPEANĂ RECOMANDAREA COMISIEI din 18 iulie 2018 privind orientările pentru implementarea

Mai mult

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 25.5.2018 A8-0319/40 40 Considerentul 3 a (nou) (3a) Pentru a garanta aplicarea corespunzătoare a prezentei directive, este necesar să se consolideze coordonarea dintre autoritățile și/sau organismele

Mai mult