슬라이드 1

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "슬라이드 1"

Transcriere

1

2 Cuprins 1. Rolul BNR în menținerea stabilității financiare 2. Instrumente bancare de economisire și plată

3 În loc de introducere... Știați că Muzeul Tezaurului BNR se află la Mănăstirea Tismana? Acesta se află într-o peșteră din apropierea mănăstirii. În cadrul muzeului este prezentată istoria tezaurului precum și aspecte inedite de la operațiunea de ascundere și protejare a acestuia în perioada prin operațiunea secretă,,neptun.

4 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare BANCA (B) Națională (N) a României (R) este banca centrală a României, instituție independentă. Obiectivul fundamental al BNR este reprezentat de asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, cu alte cuvinte, menținerea unui climat de stabilitate financiară. Ca orice instituție publică, BNR funcționează în baza unui cadru legal, în acest caz Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României.

5 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Conform cadrului legal principalele atribuţii ale BNR sunt: a) elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb; b) autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare; c) emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României; d) stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia; e) administrarea rezervelor internaţionale ale României.

6 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Conceptul de stabilitate financiară este abordat diferit în literatura de specialitate, însă esența se poate concentra în definirea acestui concept ca fiind prevenirea acumulării de riscuri sistemice. BNR are un rol esențial în prevenirea riscurilor sistemice, dar politicile privind menținerea unui nivel optim macroeconomic, deci a stabilității financiare sunt atributul mai multor instituții ale statului. În acest sens, la nivel de țară a fost constituit Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudențială, entitate alcătuită din mai mult instituții ale statului printre care: BNR, ASF, Ministerul de Finanțe și Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

7 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Ce înseamnă politici macroprudențiale? Macro = se referă la întreg sistemul financiar; Prudențial = precauție, limitarea riscurilor sau limitarea efectelor acestora. Astfel, pentru stabilirea (sau restabilirea) echilibrului financiar sunt necesare adoptarea de măsuri macroprudențiale. BNR în calitatea sa de instituție strategică în sistemul financiar din România desfășoară activități de: Supraveghere a sistemului financiar bancar și identifică riscurile potențiale; Observare dacă anumite riscuri pot avea caracter sistemic; Departajare a tipurilor de riscuri în funcție de specific și posibilul impact.

8 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Exemple de riscuri ce pot deveni sistemice: Asumarea de riscuri foarte mari de către instituțiile de credit (bănci) inclusiv hazardul moral; Gradul de îndatorare foarte mare al companiilor și/sau al populației. Hazardul moral în sistemul bancar se poate descrie ca fiind situația în care băncile își asumă operațiuni cu risc ridicat prin utilizarea de resurse care sunt garantate (ex. schema de garantare a depozitelor), aceste resurse fiind considerate a fi protejate de către o altă parte. Hazardul moral poate fi identificat și în cazul clienților (lipsa de informare a acestora).

9 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Pentru ca riscurile (sistemice) să fie prevenite sau diminuate, BNR poate acționa pentru menținerea stabilității financiare Băncilor li se poate solicita să dețină capital suplimentar (amortizoare de capital) pentru o protecție sporită în cazul apariției unor șocuri financiare neprevăzute; Pot fi restricționate anumite activități ale băncilor (ex. stabilirea anumitor condiții privind oferta de credite mai ales ipotecare implicit condițiile de acordare aferente); Diminuarea hazardului moral (inclusiv în cazul clienților/deponenților printr-o bună informare a acestora).

10 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Obiectivele politicilor de menținere a stabilității financiare Prevenirea riscurilor (sistemice); Prevenirea creșterii creditării în afara parametrilor de siguranță economică; Prevenirea lipsei de lichiditate; Limitarea hazardului moral; Consolidarea sistemului financiar bancar și creșterea nivelului de rezistență la eventualele riscuri viitoare (șocuri financiare); Crearea unui cadru propice dezvoltării de operațiuni financiare specifice în condiții de siguranță economică.

11 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Stabilitatea financiară mai depinde și de: Stabilirea unor interdependențe mult mai eficiente între sectoarele financiare; IMPORTANT! Stabilitatea financiară este strâns legată și de predictibilitatea economiei la nivel de stat. De asemenea, toate măsurile economice, guvernamentale și măsurile legislative contribuie la menținerea unei stări economice stabile și predictibile.

12 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Supravegherea instituțiilor bancare În calitatea sa, BNR supraveghează constant instituțiile de credit și buna funcționare a sistemului bancar din România, ca parte componentă a activității de menținere a stabilității financiare. În procesul de supraveghere, BNR: Verifică stabilitatea financiară a instituțiilor de credit; Impune anumite standarde de prudență financiară; Creează politici microprudențiale pentru consolidarea capitalurilor băncilor; Efectuează evaluări bazate pe riscuri ca plan de supraveghere și suplimentare (evaluări de conformitate); Derulează teste de stres pentru anticiparea unor posibile situații nefavorabile (ca instrument de intervenție timpurie).

13 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Supravegherea instituțiilor bancare În procesul de supraveghere, BNR urmărește respectarea de către instituțiile de credit a cerințelor legale de: a)solvabilitate; b)lichiditate; c)expunerea maximă faţă de un singur debitor şi expunerea maximă agregată; d)expunerea faţă de persoanele aflate în relaţii speciale cu banca; e)riscul valutar; f)calitatea activelor, constituirea şi utilizarea provizioanelor de risc; g)organizare şi control intern.

14 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Reglementarea sistemului bancar Procesul de reglementare este strâns legat de dezideratul stabilității financiare. Odată identificate anumite riscuri ce pot afecta inclusiv sistemic piața bancară, un instrument de prevenire sau atenuare a posibilelor riscuri este cel al reglementării (#suprareglementare). BNR este reglementator secundar, reglementările primare fiind atributul aparatului legislativ din România - Parlamentul și în anumite cazuri Guvernul României. Procesul de reglementare vizează norme de creditare, proceduri de risc, grad de îndatorare clienți, corelare nivel dobânzi, autorizare, supraveghere, bonitate, cunoaștere a clientelei, operațiuni inter și intrabancare, sisteme de plăți, compensare și decontare, mijloace de plată etc.

15 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Asigurarea și menținerea stabilității prețurilor - obiectiv primordial în activitatea BNR - În acest context, există mai multe linii directoare, și anume: Politicile monetare Instrumente de politică monetară Politica de curs valutar Toate aceste,,instrumente contribuie la buna funcționare a sistemului bancar și la îndeplinirea rolului de menținere a unui climat stabil financiar inclusiv în ceea ce privește nivelul prețurilor din economie.

16 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Asigurarea și menținerea stabilității prețurilor Prin politicile monetare BNR intervine asupra cantității de monedă în circulație, nivel ul ratelor dobânzii, cursurile de schimb valutar. Acestea au drept scop atingerea obiectivului de stabilitate a prețurilor. BNR are un rol deosebit de important privind inflația. Aceasta este influențată atât de politicile guvernamentale cât și de politicile BNR. Inflația se caracterizează printr-o creștere a prețurilor și scăderea puterii de cumpărare. Pentru reducerea inflației sau un control natural al acesteia BNR, prin politici monetare poate controla cantitatea de monedă aflată în circulație pentru a fi evitat excedentul de monedă. Totodată, prin politici privind dobânzile la credite, BNR se asigură de menținerea unui cost real al creditului ca măsură antiinflaționistă.

17 Rolul BNR în menținerea stabilității financiare Instrumente de politică monetară În economia de piață valoarea monedei este dată de raportul dintre cererea și oferta de bani. Banii pot fi injectați în economie (sub formă de creditare) la un preț mai mare sau mai mic, banii pot fi atrași drept resurse pe același principiu economic. Unele dintre instrumente de politică monetară pe care BNR le are la dispoziţie conform reglementărilor în vigoare sunt: - operaţiuni repo (BNR cumpără); - operaţiuni reverse repo (BNR vinde); - atragere de depozite (de la instituții de credit).

18 Instrumente bancare de economisire și plată Instrumente bancare de economisire Oferta băncilor privind instrumentele de economisire este în general una uniformă în acest moment în România (în sensul dobânzilor oferite).!!atunci când nivelul dobânzilor este unul ridicat denotă interesul crescut al băncilor pentru atragerea de resurse și creșterea volumului de creditare.

19 Instrumente bancare de economisire și plată Tipuri de instrumente bancare de economisire Depozitul bancar la termen (poate avea rata fixă a dobânzii); Depozitul bancar pe termen lung (poate avea rata variabilă a dobânzii ajustată la un interval anume în funcție de dobânda de politică monetară a BNR); Cont de economii (dobânda poate fi variabilă) de obicei există capitalizare; Depozit bancar cu plata dobânzii în avans (în anumite cazuri dobânda este neimpozitată); Cont curent remunerat (dobânda se plătește zilnic procentul aplicat putând să difere în funcție de soldul zilnic al contului); Depozit bancar cu dobândă progresivă ( dobânda crește progresiv în funcție de perioada constituirii); Fonduri cu plasamente monetare; Depozite structurate (combină caracteristicile unui depozit la termen cu cele ale unui plan de investiții).

20 Instrumente bancare de economisire și plată Statistici economisire populație Sursa:

21 Instrumente bancare de economisire și plată Statistici economisire populație Sursa:

22 Instrumente bancare de economisire și plată Economisire vs Creditare Activitatea de creditare contribuie la dezvoltarea economiei; Băncile nu acordă credite fără a-și efectua propria analiză de risc cu privire la capacitatea debitorului (împrumutatului) de a rambursa suma de bani primită; La contractarea unui credit se solicită documente care să justifice bonitatea financiară a clientului; Creditele au costuri diferite în funcție de tip, perioada creditării etc; Activitatea de atragere resurse (economiile populației) este,,motorul creditării. resurse atrase acordare credite

23 Instrumente bancare de economisire și plată Instrumente de plată Cel mai cunoscut instrument de plată este cardul. Acesta, în funcție de proveniența disponibilului din cont poate fi de debit sau de credit. Dacă disponibilul din cont este pus la dispoziție de bancă, atunci este vorba despre un card de credit; Dacă disponibilul din cont (salariu, economii personale etc.) îi aparține titularului cardului, atunci vorbim despre un card de debit.

24 Instrumente bancare de economisire și plată Instrumente de plată Principalele funcții ale unui card bancar Efectuarea de plăți direct la comercianți prin intermediul terminalelor POS; Efectuarea de plăți online (plata bunurilor și/sau serviciilor); Efectuarea de rezervări online; Garantarea anumitor servicii prin blocarea unei sume de bani (ex. rezervare mașină); Încasarea drepturilor bănești (salariu, pensie etc.); Operațiuni de schimb valutar la terminalele specifice (ASV); Retragerea de numerar de la bancomat (ATM); Plata facturilor/utilităților la ATM sau alte terminale specifice.

25 Instrumente bancare de economisire și plată Alte tipuri de instrumente de plată Ordinul de plată (OP) reprezintă un mijloc de plată inter și intrabancară între conturile ordonatorului sau către conturile altor titulari. Ordinul de plată în format fizic (formular de hârtie) se execută în cadrul unităților bancare. Ordinul de plată poate fi în lei sau valută și poate fi simplu sau multiplu. Internet banking reprezintă un mijloc digital de plată de pe terminale fixe (PC) sau mobile (laptop, PC, tabletă). Mobile banking este de asemenea un instrument digital de plată utilizat de pe terminalele mobile cu sim (telefon sau tabletă). Debitarea directă și plata programată.

26 Instrumente bancare de economisire și plată Alte tipuri de instrumente de plată Cecul instrument de plată tripartit (trăgător, tras, beneficiar). Cecul este creat de trăgător, trasul (banca) execută operațiunea și suma este încasată de beneficiar (poate fi trăgătorul sau un alt beneficiar). Cecul este un instrument de plată uzitat în procesele comerciale. Biletul la ordin (BO) instrument de plată, emis de subscriitor (sau emitent) şi încasat de beneficiar. Instrumentul este creat de subscriitor ce are calitatea de debitor, acesta obligându-se să plătească o sumă de bani convenită, la un anumit termen sau la solicitarea re unei beneficiarului, care are calitatea de creditor (va încasa respectiva sumă de bani). Emiterea de cecuri fără acoperire se înregistrează la CIP (Centrala Incidențelor la Plată). În situația unor incidențe majore la plată poate avea loc interdicția bancară pentru o anumită perioadă de timp.

27 Instrumente bancare de economisire și plată Câteva curiozități Prima idee privind cardurile datează de la începutul secolului XX. Atunci companiile petroliere și anumite magazine comerciale au emis propriile carduri pentru a fideliza clienții respectivi. La acel moment cardurile puteau fi utilizate doar la emitenții acestora. În anul 1949 companiile Diners Club și American Express au lansat primul card bancar modern creat din plastic. Acest tip de card putea fi utilizat doar pentru plăți în 27 de restaurante din New York. Prima utilizarea a cardurilor prevăzute cu bandă magnetică a avut loc la începutul anilor 60. Primul bancomat din lume a fost creat de scoțianul John Shepherd-Barron în anul 1967 și amplasat în nordul Londrei. ATM-ul primea cecuri imprimate cu substanțe radioactive și putea elibera doar o contravaloare de 10 lire sterline (sursa: historia.ro).

28 SISTEMUL BANCAR VĂ MULȚUMIM PENTRU PARTICIPARE! A.S.F. FACEBOOK Stylish design Stylish templates can be a valuable aid to creative professionals Telverde:

슬라이드 1

슬라이드 1 Tipuri de instrumente financiare Cuprins 01. Rolul instrumentelor financiare în sistemul financiar 02. Tipuri de instrumente financiare 03. Active reale vs active financiare 04. Instrumentele pieței de

Mai mult

슬라이드 1

슬라이드 1 Pensii - Pilon II Cuprins 1. Ce este pensia administrată privat Pilon II? 2. Modalitatea de aderare 3. Drepturile participanților 4. Costurile aferente aderării 5. Transferul participanților 6. Plata pensiei

Mai mult

CAP 1

CAP 1 UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMCE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ SPECIALIZAREA: CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE CONTABILITATE BANCARA STUDENT 2018-2019 1 T E M Ă D

Mai mult

Buletin lunar - Mai 2019

Buletin lunar - Mai 2019 BULETIN LUNAR Mai 2019 (secțiune statistică) Anul XXVII, nr. 307 N O T E Datele statistice utilizate sunt cele disponibile la data de 8 iulie 2019. Unele dintre aceste date au caracter provizoriu, urmând

Mai mult

TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU

TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU 9.9.219 PRINCIPII GENERALE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 Comisioanele menționate în prezenta listă sunt cele practicate în mod curent pentru operațiunile bancare, cu

Mai mult

Relatii Financiare Internationale - Titu Netoiu

Relatii Financiare Internationale - Titu Netoiu Relatii financiare f internationale CUPRINS CAPITOLUL I. 7 MODALITĂŢI CONCRETE DE MANIFESTARE A RELAŢIILOR FINANCIARE INTERNAŢIONALE INTERNAŢIONALE 1.4 Conţinutul relaţiilor financiare internaţionale 7

Mai mult

Microsoft Word - pr548_14.doc

Microsoft Word - pr548_14.doc PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL L E G E pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Forumul Pieței Financiare București, 15 mai 2019 Lumini și umbre în sectorul financiar-bancar din România Eugen Rădulescu Direcția Stabilitate Financiară Notă: Opiniile exprimate în această prezentare

Mai mult

BANCA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI COMITETUL EXECUTIV HOTĂRÂREA nr. din 2019 Cu privire la aprobarea și modificarea unor acte normative ale Băncii Naționale a

BANCA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI COMITETUL EXECUTIV HOTĂRÂREA nr. din 2019 Cu privire la aprobarea și modificarea unor acte normative ale Băncii Naționale a BANCA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI COMITETUL EXECUTIV HOTĂRÂREA nr. din 2019 Cu privire la aprobarea și modificarea unor acte normative ale Băncii Naționale a Moldovei În temeiul art.5 alin.(1) lit.a), art.11

Mai mult

TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU

TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU TARIFE ȘI COMISIOANE VALABILE ÎNCEPÂND CU 9.9.219 PRINCIPII GENERALE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 Comisioanele menționate în prezenta listă sunt cele practicate în mod curent pentru operațiunile bancare, cu

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Prezentare_Conferinta_Presa_12iul07_1.ppt

Microsoft PowerPoint - Prezentare_Conferinta_Presa_12iul07_1.ppt Conferinţă de presă Alexandru Matei Directorul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar Bucureşti, 12 iulie 2007 1 Prezentarea celui de-al doilea număr al Buletinului semestrial al Fondului

Mai mult

GARANTI BANK S.A. Tarife si comisioane standard Persoane Fizice Incepand cu 01 August 2019 Conditii Generale Tarifele si comisioanele standard de mai

GARANTI BANK S.A. Tarife si comisioane standard Persoane Fizice Incepand cu 01 August 2019 Conditii Generale Tarifele si comisioanele standard de mai GARANTI BANK S.A. Tarife si comisioane standard Persoane Fizice Incepand cu 01 August 2019 Conditii Generale Tarifele si comisioanele standard de mai jos sunt percepute pentru tranzactiile procesate de

Mai mult

Fact Sheet

Fact Sheet Informaţie de presă 28 februarie 2018 BCR în 2017: rezultat operațional în creștere, reducere substanțială a creditelor neperformante cu peste 30%, profit net de 668 milioane lei Repere 1 : În anul 2017,

Mai mult

T

T Tarife si comisioane standard Persoane Fizice 1. Acest document vă informează despre tipul conturilor curente oferite de Banca, serviciile, taxele si comisioanele aferente acestora. 2. Notiunea de Cont

Mai mult

FINANTELE INTREPRINDERII An III Management An univ Titular disciplină: conf.univ.dr. Neguriță Octav INTREBARI ORIENTATIVE 1. Fragilitatea s

FINANTELE INTREPRINDERII An III Management An univ Titular disciplină: conf.univ.dr. Neguriță Octav INTREBARI ORIENTATIVE 1. Fragilitatea s FINANTELE INTREPRINDERII An III Management An univ. 2018-2019 Titular disciplină: conf.univ.dr. Neguriță Octav INTREBARI ORIENTATIVE 1. Fragilitatea sau stabilitatea unei intreprinderi depinde de urmatorii

Mai mult

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, mai 12 Sinteză Standardele de creditare 1 au cunoscut în T1/12 o înăsprire marginală pentru creditele destinate companiilor, dar mai

Mai mult

Avizul cu privire la taxa pe activele financiare ale băncilor și cu privire la indicele de referință al ratei dobânzii pentru contractele de credit pe

Avizul cu privire la taxa pe activele financiare ale băncilor și cu privire la indicele de referință al ratei dobânzii pentru contractele de credit pe RO AVIZUL BĂNCII CENTRALE EUROPENE din 10 mai 2019 cu privire la taxa pe activele financiare ale băncilor și cu privire la indicele de referință al ratei dobânzii pentru contractele de credit pentru consumatori

Mai mult

Lista cumulata a tuturor taxelor si comisioanelor aplicate clientilor ING Retail (persoane fizice si juridice) Cuprins: Paginile 1 4 -Persoane fizice:

Lista cumulata a tuturor taxelor si comisioanelor aplicate clientilor ING Retail (persoane fizice si juridice) Cuprins: Paginile 1 4 -Persoane fizice: Lista cumulata a tuturor taxelor si comisioanelor aplicate clientilor ING Retail (persoane fizice si juridice) Cuprins: Paginile 1 4 -Persoane fizice: Lista de taxe si comisioane ING Card Complet Pagina

Mai mult

FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE BANK DEPOSIT GUARANTEE FUND infovii(44) nr. 2/2017 Depozitele bancare din sfera de garantare a FGDB la 30 iu

FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE BANK DEPOSIT GUARANTEE FUND infovii(44) nr. 2/2017 Depozitele bancare din sfera de garantare a FGDB la 30 iu FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE BANK DEPOSIT GUARANTEE FUND infovii(44) nr. 2/17 Depozitele bancare din sfera de garantare a FGDB la 3 iunie 17 SUMA GARANTATĂ echivalent în lei Depozitele bancare

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Finantarea afacerii tale Florina Iordan Director Grup Retail Laura Semenescu Responsabil clientela IMM Familia Raiffeisen Bank Romania Raiffeisen Leasing Sprijina in mod activ IMM-urile ca motor principal

Mai mult

COM(2019)541/F1 - RO

COM(2019)541/F1 - RO COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 5.6.2019 COM(2019) 541 final RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU Raport către Consiliu în conformitate cu articolul -11 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 referitor

Mai mult

Anexa 8_Lista de tarife si comisioane PJ

Anexa 8_Lista de tarife si comisioane PJ Lista de tarife si comisioane aplicabile persoanelor juridice Valabila din data de 21.08.2019 1. CONTURI CURENTE RON VALUTA Deschidere cont curent Gratuit Gratuit Deschidere cont curent pentru plata defalcata

Mai mult

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA SUMAR I. Conexiuni între politicile BNR şi dezvoltarea economiei româneşti II. Măsuri de reglementare bancară şi supraveghere III. Măsuri privind modernizarea sistemului de plăţi IV. Contribuţia

Mai mult

Sectiune B Comisioane valabila din 02 decembrie 2014

Sectiune B Comisioane valabila din 02 decembrie 2014 SECŢIUNEA B COMISIOANE DENUMIRE COMISION Deschidere / Închidere cont curent în lei sau valută Administrare VALOARE COMISION - Cont Bancar Curent în Lei (ClasiCont) 4,5 Lei/lună - Pachet ExtraCont BCR (în

Mai mult

Recomandarea Comitetului european pentru risc sistemic din 5 decembrie 2018 de modificare a Recomandării CERS/2015/2 privind evaluarea efectelor trans

Recomandarea Comitetului european pentru risc sistemic din 5 decembrie 2018 de modificare a Recomandării CERS/2015/2 privind evaluarea efectelor trans 1.2.2019 RO Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 39/1 I (Rezoluții, recomandări și avize) RECOMANDĂRI COMITETUL EUROPEAN PENTRU RISC SISTEMIC RECOMANDAREA COMITETULUI EUROPEAN PENTRU RISC SISTEMIC din

Mai mult

Lista de preţuri Persoane fizice Anexă la contractul de deschidere cont/emitere şi utilizare card

Lista de preţuri Persoane fizice Anexă la contractul de deschidere cont/emitere şi utilizare card Lista de preţuri Persoane fizice Anexă la contractul de deschidere cont/emitere şi utilizare card REGULI GENERALE CONTURI Retragerile de numerar mai mari de 5.000 EUR (sau echivalent) necesită o înştiinţare

Mai mult

Font scris: Georgia

Font scris: Georgia ROMÂNIA, ÎNCOTRO? ECONOMIA ROMÂNIEI ECONOMIA ROMÂNIEI - perspective pe termen mediu - dr. Andrei RĂDULESCU Senior Economist, Banca Transilvania Cercetător, Institutul de Economie Mondială, Academia Română

Mai mult

Sablon PowerPoint romana

Sablon PowerPoint romana Criptomoneda - viitorul sistemului bancar? Alexandru Nicolae Păunescu Direcția Juridică Martie, 2019 INVENȚII & TEHNOLOGII DISRUPTIVE În 1786, apare Enciclopedia Britannica. În 2012, se publică ultima

Mai mult

Aprobat la ședința

Aprobat la ședința Aprobate la şedinţa Comitetului Executiv PV nr.09 din 23.02.2016 în vigoare din 01.03.2016 PV nr.33 din 13.05.2016 în vigoare din 13.05.2016 PV nr.91 din 26.12.2016 în vigoare din 01.01.2017 PV nr.13 din

Mai mult

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Comisioane aplicabile persoanelor fizice Valabila din data de 21.08.2019 www.idea-bank.ro 21.08.2019 CAPITOLUL I Comisioane aplicabile persoanelor fizice in legatura cu conturile de plati cu servicii de

Mai mult

POLITICA DE REMUNERARE

POLITICA DE REMUNERARE POLITICA DE REMUNERARE Acordurile de tip malus si clawback. Perspective juridice 19.03.2014 Alina MINCIU Mihai SELEGEAN 1 PREAMBUL Noua reglementare bancara raspuns al Uniunii Europene la criza financiara;

Mai mult

HOTĂRÂRE Nr. 524/2019 din 24 iulie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind determinarea cotei de piaţă, marjei de dobândă, a activelor fin

HOTĂRÂRE Nr. 524/2019 din 24 iulie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind determinarea cotei de piaţă, marjei de dobândă, a activelor fin HOTĂRÂRE Nr. 524/2019 din 24 iulie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind determinarea cotei de piaţă, marjei de dobândă, a activelor financiare nete şi a celor care se scad din baza impozabilă,

Mai mult

Microsoft Word - BCR_Financial_results_Q1_2013_RO[1].doc

Microsoft Word - BCR_Financial_results_Q1_2013_RO[1].doc Bucureşti, 29 aprilie 2013 Rezultatele BCR în Trimestrul 1 2013 CIFRE RELEVANTE 1 : Rezultatul operaţional în Trimestrul 1 2013 a atins valoarea de 595,2 milioane RON (135,7 milioane EUR), în scădere cu

Mai mult

Denumirea furnizorului contului: Alpha Bank Romania SA Denumirea contului: Alpha Access Classic in euro Data: 9 Mai 2019 Document de informare cu priv

Denumirea furnizorului contului: Alpha Bank Romania SA Denumirea contului: Alpha Access Classic in euro Data: 9 Mai 2019 Document de informare cu priv Denumirea furnizorului contului: Alpha Bank Romania SA Denumirea contului: Alpha Access Classic in euro Data: 9 Mai 2019 Document de informare cu privire la comisioane Acest document vă prezintă informații

Mai mult

Microsoft Word - Regulamentul BNR-CNVM nr

Microsoft Word - Regulamentul BNR-CNVM nr R E G U L A M E N T U L Nr.12/19/2010 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr.14/19/2006 privind tratamentul riscului

Mai mult

Data / Ora / 15:02 Nr. client RO Nr. de iesire / Creditreform Romania Nr. de comanda Data ultimei actualizari Pag

Data / Ora / 15:02 Nr. client RO Nr. de iesire / Creditreform Romania Nr. de comanda Data ultimei actualizari Pag Pagina 1 din 15 Date de identificare DR. KOCHER SRL Telefon +40 21 2522120 Baicului 82a Fax +40 21 2527711 021784 Bucuresti Sector 2 E-mail info@drkocher.ro România WEB www.matriterie.ro Crefo Nr. 15354

Mai mult

info V(38) nr. 6/2015 Depozitele bancare garantate de FGDB la sfârșitul trimestrului III 2015 Depozitele bancare garantate la instituțiile de credit p

info V(38) nr. 6/2015 Depozitele bancare garantate de FGDB la sfârșitul trimestrului III 2015 Depozitele bancare garantate la instituțiile de credit p info V(38) nr. 6/215 Depozitele bancare garantate de FGDB la sfârșitul trimestrului III 215 Depozitele bancare garantate la instituțiile de credit participante la FGDB Depozitele bancare garantate ale

Mai mult

Data / Ora / 14:22 Nr. client RO Nr. de iesire / Creditreform Romania Nr. de comanda Data ultimei actualizari Pag

Data / Ora / 14:22 Nr. client RO Nr. de iesire / Creditreform Romania Nr. de comanda Data ultimei actualizari Pag Pagina 1 din 16 Date de identificare AUTOMECANICA MEDIAŞ SRL Telefon +40 269 803646 Aurel Vlaicu 41 Fax +40 269 803606 551041 Medias Sibiu E-mail info@autm.ro România WEB www.autm.ro Crefo Nr. 471992 Nr.

Mai mult

GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acesora Nr. crt. A Categorie de servicii / servici

GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acesora Nr. crt. A Categorie de servicii / servici GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acesora Nr. crt. A Categorie de servicii / servicii semnificative Administrarea contului Servicii semnificative

Mai mult

Microsoft Word - formatat

Microsoft Word - formatat Ionel BOSTAN Sistemul bancar organizare, funcţionare, control intern şi audit Coperta: Cristian Almăşanu Redactor: Aurel Ştefanachi ISBN 978-973-168-140-5 Prof.univ.dr. Ionel BOSTAN Editura Tipo Moldova

Mai mult

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA S.A. Denumirea contului: Pachet Platinum

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA S.A. Denumirea contului: Pachet Platinum Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA S.A. Denumirea contului: Pachet Platinum Data: 06.02.2019 Acest document vă prezintă informații

Mai mult

PROIECT Instrucțiune pentru modificarea Instrucțiunii Autorității de Supraveghere Financiară nr. 2/2016 privind întocmirea și depunerea raportării con

PROIECT Instrucțiune pentru modificarea Instrucțiunii Autorității de Supraveghere Financiară nr. 2/2016 privind întocmirea și depunerea raportării con PROIECT Instrucțiune pentru modificarea Instrucțiunii Autorității de Supraveghere Financiară nr. 2/2016 privind întocmirea și depunerea raportării contabile semestriale de către entitățile autorizate,

Mai mult

GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acestora Nr. crt. Categorie de servicii / servicii

GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăți si definițiile acestora Nr. crt. Categorie de servicii / servicii GLOSAR conținând lista celor mai reprezentative servicii aferente unui de plăți si definițiile acestora 1 Administrarea ului 1.1 Administrarea ului (Lei) 1.2 Administrarea ului (EURO) 2 Furnizarea unui

Mai mult

Fact Sheet

Fact Sheet Informaţie de presă 28 februarie 2018 BCR, Rezultate financiare 2018: Creștere robustă a finanțărilor pentru dezvoltarea economiei României. BCR a sprijinit unul din cinci români care a achiziționat un

Mai mult

Consultant Fiscal, Auditor Financiar - Adrian Bența ; tel: Act normativ descărcat prin aboname

Consultant Fiscal, Auditor Financiar - Adrian Bența   ; tel: Act normativ descărcat prin aboname OMFP nr. 191/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare ale instituţiilor publice la 31 decembrie 2016, precum şi pentru modificarea şi completarea

Mai mult

NORMĂ pentru aplicarea Ghidului ESMA privind raportările referitoare la decontarea internalizată conform articolului 9 din regulamentul privind depozi

NORMĂ pentru aplicarea Ghidului ESMA privind raportările referitoare la decontarea internalizată conform articolului 9 din regulamentul privind depozi NORMĂ pentru aplicarea Ghidului ESMA privind raportările referitoare la decontarea internalizată conform articolului 9 din regulamentul privind depozitarii centrali de titluri de valoare (CSDR) În temeiul

Mai mult

csr_romania_ro.doc

csr_romania_ro.doc COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 7.6.2011 SEC(2011) 825 final Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind Programul național de reformă din 2011 al României și de emitere a unui aviz al Consiliului privind

Mai mult

Bank crisis in Moldova

Bank crisis in Moldova Prezentarea raportului anual 2017 COMISIA ECONOMIE, BUGET ȘI FINANȚE Parlamentul Republicii Moldova 3 octombrie 2018 Sergiu Cioclea Guvernator Prezentarea raportului anual 2017 2 1. Mediul extern și economia

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Conferință de presă Raport asupra stabilității financiare Nr. 17 (1/219) Liviu Voinea Viceguvernator București, 5 iunie 219 1. Harta riscurilor la adresa stabilității financiare din România 2 27 28 29

Mai mult

Document de informare cu privire la comisioane - cont curent standard in RON - Denumirea furnizorului contului: TBI Bank EAD Sofia - Sucursala Bucures

Document de informare cu privire la comisioane - cont curent standard in RON - Denumirea furnizorului contului: TBI Bank EAD Sofia - Sucursala Bucures Document de informare cu privire la comisioane - cont curent standard in RON - Denumirea furnizorului contului: TBI Bank EAD Sofia - Sucursala Bucuresti Denumirea contului: Cont curent standard in RON

Mai mult

Microsoft Word - Nota de fundamentare servicii de plata_3

Microsoft Word - Nota de fundamentare servicii de plata_3 NOTA DE FUNDAMENTARE Secţiunea 1 Titlul prezentului proiect de act normativ Ordonanță de urgență privind serviciile de plată Secţiunea a 2 a Motivul emiterii actului normativ 1. Descrierea situaţiei actuale

Mai mult

Ghid privind raportările referitoare la decontarea internalizată conform articolului 9 din regulamentul privind depozitarii centrali de titluri de val

Ghid privind raportările referitoare la decontarea internalizată conform articolului 9 din regulamentul privind depozitarii centrali de titluri de val Ghid privind raportările referitoare la decontarea internalizată conform articolului 9 din regulamentul privind depozitarii centrali de titluri de valoare (CSDR) 30/04/2019 ESMA70-151-367 RO Ghid privind

Mai mult

FACI O AFACERE BUNĂ CU NOI!

FACI O AFACERE BUNĂ CU NOI! FACI O AFACERE BUNĂ CU NOI! DESPRE NOI Suntem o bancă specializată, instituție unică în mediul financiar-bancar, care se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc acționând

Mai mult

Taxe şi comisioane aferente operaţiunilor pentru Persoane Fizice Principii generale... 2 Operaţiuni în lei... 3 Operaţiuni în valută... 4 Operaţiuni d

Taxe şi comisioane aferente operaţiunilor pentru Persoane Fizice Principii generale... 2 Operaţiuni în lei... 3 Operaţiuni în valută... 4 Operaţiuni d Taxe şi comisioane aferente operaţiunilor pentru Persoane Fizice Principii generale... 2 Operaţiuni în lei... 3 Operaţiuni în valută... 4 Operaţiuni de încasare şi plăţi în lei şi valută (suport electronic)...

Mai mult

P-Public Cardurile personale Tarifele intră în vigoare la Pachetele din categoria Exclusiv (1) Aprobat de Comitetul de conducere al Băncii

P-Public Cardurile personale Tarifele intră în vigoare la Pachetele din categoria Exclusiv (1) Aprobat de Comitetul de conducere al Băncii Cardurile personale Tarifele intră în vigoare la 01.11.2019 Pachetele din categoria Exclusiv (1) Aprobat de Comitetul de conducere al Băncii la 16.08.2019, procesul verbal nr. 95 Nr. Denumirea operaţiunii

Mai mult

I M O C R E D I T I F N S.A. Adresa sediului: str. Horea, nr.3/113, Cluj-Napoca, jud.cluj, cod postal Nr. Reg. Com. J12 / 2387 / 2003 C.U.I. RO

I M O C R E D I T I F N S.A. Adresa sediului: str. Horea, nr.3/113, Cluj-Napoca, jud.cluj, cod postal Nr. Reg. Com. J12 / 2387 / 2003 C.U.I. RO ANEXA Nr. 14 RAPORT SEMESTRIAL PENTRU SEMESTRUL 1 AL ANULUI 2018 Raportul semestrial conform: Legea nr. 24/2017 Data raportului: 07.08.2018 Denumirea societăţii comerciale: IMOCREDIT IFN S.A. Sediul social:

Mai mult

untitled

untitled ORDINUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI Nr. din Privind: raportarea situaţiilor referitoare la expunerile din credite înregistrate faţă de debitorii din afara sectorului instituţiilor de credit, care au făcut

Mai mult

Microsoft Word - economie_proba_III_2007

Microsoft Word - economie_proba_III_2007 ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE NICOLAE BĂLCESCU Comisia de admitere Sesiunea iulie 2007 NESECRET Exemplar unic APROB PREŞEDINTELE COMISIEI DE ADMITERE Col. prof.univ.dr. Benoni SFÂRLOG SUBIECTELE PENTRU PROBA

Mai mult

PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative Având în vedere: - prevederile art. 87 din OUG nr. 114/2018 potr

PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative Având în vedere: - prevederile art. 87 din OUG nr. 114/2018 potr PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative Având în vedere: - prevederile art. 87 din OUG nr. 114/2018 potrivit căruia instituțiile de credit trebuie să calculeze,

Mai mult

CF Seminar 13 - Contabilitatea capitalurilor 2

CF Seminar 13 - Contabilitatea capitalurilor 2 CONTABILITATEA REZULTATULUI, A PROVIZIOANELOR ȘI A ÎMPRUMUTURILOR ȘI DATORIILOR ASIMILATE Rezultatul exerciţiului (curent) şi reportat Rezultatul exerciţiului, din punct de vedere contabil, reprezintă

Mai mult

HELPS MY BUSINESS GROW

HELPS MY BUSINESS GROW HELPS MY BUSINESS GROW Perspective cheie asupra mypos 30 DE ȚĂRI 60.000 + COMERCIANȚI PROCESARE 1,2 MIL +EUR PE AN PRIVIRE DE ANSAMBLU CARDURI DE DEBIT ȘI DE CREDIT ACCEPTATE DE TOATE CANALELE DE PLATĂ

Mai mult

PROIECT BANCA PRIMARIILOR din Romania BPR Florin Suciu TRANSYSA ROMANIA

PROIECT BANCA PRIMARIILOR din Romania BPR Florin Suciu TRANSYSA ROMANIA PROIECT BANCA PRIMARIILOR din Romania BPR Florin Suciu TRANSYSA ROMANIA Etapele infiintarii BPR Identificarea acţionarilor persoane fizice persoane juridice si a administratorilor Stabilirea echipei de

Mai mult

25. Mihaela NICOLAU

25. Mihaela NICOLAU A RETROSPECTIVE APPROACH REGARDING COMMERCIAL PERFORMANCES AND THE BALANCE SHEET INDICATORS OF MAIN ROMANIAN BANKS 1 Mihaela Nicolau Faculty of Economics, Danubius University, Galati, Romania Faculty of

Mai mult

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: Idea::Bank Denumirea contului: Cont de economii in Lei Data:

Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: Idea::Bank Denumirea contului: Cont de economii in Lei Data: Document de informare cu privire la comisioane Denumirea furnizorului contului: Idea::Bank Denumirea contului: Cont de economii in Lei Data: 06.05.2019 Acest document vă prezintă informații despre comisioanele

Mai mult

AM_Ple_LegConsolidated

AM_Ple_LegConsolidated 7.2.2019 A8-0360/2 Amendamentul 2 Eva Maydell în numele Comisiei pentru afaceri economice și monetare Raport A8-0360/2018 Eva Maydell Comisioanele pentru plățile transfrontaliere efectuate în interiorul

Mai mult

Raport de Solvabilitate si Situatia Financiara 2018 al Grupului – Rezumat

Raport de Solvabilitate si Situatia Financiara 2018 al Grupului – Rezumat Raport de Solvabilitate si Situatia Financiara 2018 al Grupului Rezumat 2018 Rezumat In continuare este prezentat rezumatul Raportului de Solvabilitate si Situatia Financiara al Grupului ETHNIKI Hellenic

Mai mult

Seminar 4 ID 2012

Seminar 4 ID 2012 CONTABILITATEA TREZORERIEI Noțiuni teoretice introductive Investiţii pe termen scurt În categoria invetițiilor pe termen scurt sunt incluse: acţiunile deţinute la entităţile afiliate (501), obligațiunile

Mai mult

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice

Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice Acordurile de achiziții, implicații concurențiale și juridice 12 Apr 2016 de Diana Crângașu [1] Acordurile de cooperare încheiate de companii pentru achiziții în comun sunt o mișcare strategică tot mai

Mai mult

SECTORUL BANCAR ÎN 2013 DECEMBRIE 2012 SECTORUL BANCAR ÎN 2013 Decembrie 2012 Dr. Andrei RĂDULESCU Senior Investment Analyst

SECTORUL BANCAR ÎN 2013 DECEMBRIE 2012 SECTORUL BANCAR ÎN 2013 Decembrie 2012 Dr. Andrei RĂDULESCU Senior Investment Analyst SECTORUL BANCAR ÎN 2013 Decembrie 2012 Dr. Andrei RĂDULESCU Senior Investment Analyst andrei.radulescu@ssifbroker.ro În 2012 sectorul bancar intern a continuat procesul de ajustare la valurile Marii Recesiuni.

Mai mult

Microsoft Word - Concordante unele conturi prevazute de Ordinul MFP 1752 si Ordinul BNR nr 5 .doc

Microsoft Word - Concordante unele conturi prevazute de Ordinul MFP 1752 si Ordinul BNR nr 5  .doc CONCORDANŢELE dintre unele conturi din planul de conturi prevăzut de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cu

Mai mult

C Paun_Finante

C Paun_Finante Domeniul: FINANȚE ȘI CAPITAL FINANCIAR Prezentare indicatori relevanți pentru domeniul analizat Domeniul: FINANȚE ȘI CAPITAL FINANCIAR 1.2 Rezumatul analizei domeniului Sinteza principalelor idei în dezvoltarea

Mai mult

Lista de preturi PJ_ indd

Lista de preturi PJ_ indd Lista de preţuri Persoane JURiDIce Anexă la contractul de deschidere cont/emitere şi utilizare card REGULI GENERALE CONTURI Suma maximă pentru retrageri numerar este conformă cu legislaţia în vigoare.

Mai mult

Slide 1

Slide 1 Program oferit in exclusivitate membrilor Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania - OAMGMAMR Cine este Garanti Bank? Sucursala din Romania Banca a inceput

Mai mult

Aprobate prin Hotărârea Direcției Generale B.C. EXIMBANK S.A. din În vigoare din TARIFE DE BAZĂ PENTRU PERSOANE JURIDICE Aplicat

Aprobate prin Hotărârea Direcției Generale B.C. EXIMBANK S.A. din În vigoare din TARIFE DE BAZĂ PENTRU PERSOANE JURIDICE Aplicat Aprobate prin Hotărârea Direcției Generale B.C. EXIMBANK S.A. din 22.05.2019 În vigoare din 21.08.2019 TARIFE DE BAZĂ PENTRU PERSOANE JURIDICE Aplicate pentru produsele și serviciile oferite de Banca Comercială

Mai mult

Lista de preturi-PERSOANE JURIDICE

Lista de preturi-PERSOANE JURIDICE Capitolul I. Deschiderea şi Administrarea conturilor Lista de preţuri - PERSOANE JURIDICE 1. Deschiderea contului 1.1. Cont provizoriu Gratis 1.2. Cont curent 100 MDL deschiderii contului 1.2.1. Cont curent

Mai mult

Microsoft Word - Lista reactualizata final.doc

Microsoft Word - Lista reactualizata final.doc LISTA actelor normative din România, adoptate în scopul protejării interesului general, care reglementează condiţii specifice în care anumite activităţi pot fi desfăşurate pe teritoriul României de către

Mai mult

슬라이드 1

슬라이드 1 Cuprins 1. 2. Asigurări CASCO 3. Fii treaz la volan În loc de introducere...de ce este necesară o asigurare auto? 1. https://www.youtube.com/watch?v=3c9tgfsxp04 2. https://www.youtube.com/watch?v=iyupye2f6kq

Mai mult

Europass CV

Europass CV Europass Curriculum vitae Informaţii personale Horia Mihail Acatrinei Adresă Str. Drumul Padurea Pustnicu 141A, Bl.Ru36B, Ap.6, București (Romania) Telefon (021)3860095 Mobil 0722.500.028 E-mail horiaaca@gmail.com

Mai mult

Microsoft Word - r0702t.doc

Microsoft Word - r0702t.doc BULETIN LUNAR FEBRUARIE 2007 ISSN 1224 2098 N O T Ă Redactarea a fost finalizată la data de 26 aprilie 2007. Datele statistice au fost furnizate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor

Mai mult

TA

TA 9.4.2019 A8-0384/ 001-001 AMENDAMENTE 001-001 depuse de Comisia pentru afaceri economice și monetare Raport Bernd Lucke Expunerile sub formă de obligațiuni garantate A8-0384/2018 Propunere de regulament

Mai mult

Anexa 2 la Conditiile Generale de Afaceri Lista de dobanzi, taxe si comisioane pentru persoane fizice In vigoare incepand cu I. Contul cure

Anexa 2 la Conditiile Generale de Afaceri Lista de dobanzi, taxe si comisioane pentru persoane fizice In vigoare incepand cu I. Contul cure Anexa 2 la Conditiile Generale de Afaceri Lista de dobanzi, taxe si comisioane pentru persoane fizice In vigoare incepand cu 15.07.2019 I. Contul curent standard A. SERVICII DE CONT CURENT CONTURI CURENTE

Mai mult

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea în

Ordonanţă de urgenţă Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea în Ordonanţă de urgenţă 33 2018-05-03 Guvernul României privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de România prin aderarea

Mai mult

Raport semestrial al Fondului Deschis de Investitii ETF BET Tradeville la

Raport semestrial al Fondului Deschis de Investitii ETF BET Tradeville la Raport semestrial al Fondului Deschis de Investitii ETF BET Tradeville la 30.06.2015 1 ANEXA Nr.30 la regulamentul CNVM nr. 1/2006 A. Raportul semestrial Conform: Regulamentului nr.1/2006 al CNVM, Legii

Mai mult

Banca Cooperatistă Mihai Viteazul Targoviste A. LISTĂ COMISIOANE PERSOANE FIZICE A. COMISIOANE STANDARD PERSOANE FIZICE Nr. crt. Tip comision Nivel co

Banca Cooperatistă Mihai Viteazul Targoviste A. LISTĂ COMISIOANE PERSOANE FIZICE A. COMISIOANE STANDARD PERSOANE FIZICE Nr. crt. Tip comision Nivel co Banca Cooperatistă Mihai Viteazul Targoviste A. LISTĂ COMISIOANE PERSOANE FIZICE A. COMISIOANE STANDARD PERSOANE FIZICE Nr. crt. Tip comision Nivel comision I Servicii de cont generale 1 Administrarea

Mai mult

Microsoft Word - glosar complet_R_.doc

Microsoft Word - glosar complet_R_.doc Prezentul glosar consituie explicarea teremnilor folosiţi în contextul acestei serii de manuale Achiziţie. Procesul în care o parte interesată, definită ca autoritate contractantă, achiziţioneaza servicii,

Mai mult

FII MATADORPiscator Equity Plus

FII MATADORPiscator Equity Plus S.A.I. ATLAS ASSET MANAGEMENT S.A. Fond Inchis Public de Investitii MATADOR Raport privind activitatea fondului in semestrul I anul 2017 Performanta anualizata an calendaristic () S1'2017 2016 2015 FII

Mai mult

Microsoft Word - Cuvant inainte, introducere si cuprins obs DD.docx

Microsoft Word - Cuvant inainte, introducere si cuprins obs DD.docx ROMÂNIA AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ RAPORT ANUAL 2013 București, iunie 2014 Notă Raportul anual 2013 a fost analizat şi aprobat de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în şedința

Mai mult

Slide 1

Slide 1 REPARIS A REGIONAL PROGRAM Seminar SIRF pentru autorităţile de reglementare Probleme de contabilitate și regulatorii GDLN Sesiunea 2: SIC 39 Instrumente financiare: recunoaştere şi evaluare - Contabilitatea

Mai mult

DECLARAŢIE CU PRIVIRE LA VENITURI Şl PROPRIETATE Subsemnatul/Subsemnata, (numărul de identificare Ce m at Nina Ion deţinînd in cadrul Curţii de Apel C

DECLARAŢIE CU PRIVIRE LA VENITURI Şl PROPRIETATE Subsemnatul/Subsemnata, (numărul de identificare Ce m at Nina Ion deţinînd in cadrul Curţii de Apel C DECLARAŢIE CU PRIVIRE LA VENITURI Şl PROPRIETATE Subsemnatul/Subsemnata, (numărul de identificare Ce m at Nina Ion deţinînd in cadrul Curţii de Apel Chişinau funcţia d e judecător în cadrul Curţii de Apel

Mai mult

ANTET EXTERN

ANTET EXTERN SC BOROMIR PROD SA Membra a grupului de firme BOROMIR RAPORTUL CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE prezentat ADUNARII GENERALE A ACTIONARILOR Privind situatia economico-financiara pentru activitatea defasurata

Mai mult

TMK Europe

TMK Europe 102/75 from 05/04/2019 Raport Curent in conformitate cu Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata si ale Regulamentului nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente

Mai mult

Antet BRM

Antet BRM Bursa Română de Mărfuri S.A. Romanian Commodities Exchange Strada Buzeşti 50-52 sector 1 Bucureşti România Tel. +40-21 317 45 60 Fax +40-21 317 28 78 E-mail: office@brm.ro http://www.brm.ro RAPORT privind

Mai mult

C.U.I.: R Nr. înreg. ORC-Bihor: J.05/197/1991 SINTEZA S.A. Şos. Borşului nr ORADEA - ROMANIA Tel: Tel: Fax

C.U.I.: R Nr. înreg. ORC-Bihor: J.05/197/1991 SINTEZA S.A. Şos. Borşului nr ORADEA - ROMANIA Tel: Tel: Fax C.U.I.: R0 67329 Nr. înreg. ORC-Bihor: J.05/197/1991 SINTEZA S.A. Şos. Borşului nr. 35 410605 ORADEA - ROMANIA Tel: 0259 456 116 Tel: 0259 444 969 Fax: 0259 462 224 e-mail: sinteza@ sinteza. ro www.sinteza.ro

Mai mult

DECLARAŢIE CU PRIVIRE LA VENITURI Şl PROPRIETATE Subsemnatul/Subsemnata, Cernat Nina Ion, deţinînd in cadrul Curţii de Apel Chişinau (numărul de ident

DECLARAŢIE CU PRIVIRE LA VENITURI Şl PROPRIETATE Subsemnatul/Subsemnata, Cernat Nina Ion, deţinînd in cadrul Curţii de Apel Chişinau (numărul de ident DECLARAŢIE CU PRIVIRE LA VENITURI Şl PROPRIETATE Subsemnatul/Subsemnata, Cernat Nina Ion, deţinînd in cadrul Curţii de Apel Chişinau (numărul de identificarel I funcţia d e judecător în cadrul Curţii de

Mai mult

Salut, prietene! Banii reprezintă o parte importantă a vieții de zi cu zi. Gestionarea lor însă poate deveni foarte dificilă. Uneori auzi părinții, pr

Salut, prietene! Banii reprezintă o parte importantă a vieții de zi cu zi. Gestionarea lor însă poate deveni foarte dificilă. Uneori auzi părinții, pr Salut, prietene! Banii reprezintă o parte importantă a vieții de zi cu zi. Gestionarea lor însă poate deveni foarte dificilă. Uneori auzi părinții, prietenii, colegii cum se plâng de lipsă sau insuficiență

Mai mult

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII OMNITRUST RAPORT DE ACTIVITATE LA FDI Omnitrust, autorizat de CNVM prin decizia D.473/ ca fond desch

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII OMNITRUST RAPORT DE ACTIVITATE LA FDI Omnitrust, autorizat de CNVM prin decizia D.473/ ca fond desch FONDUL DESCHIS DE INVESTITII OMNITRUST RAPORT DE ACTIVITATE LA 31.12.2014 FDI Omnitrust, autorizat de CNVM prin decizia D.473/27.02.1996 ca fond deschis de investiţii, s-a constituit printr-un contract

Mai mult

SG

SG Conferinta Internationala EU-Constructii Bucuresti, 19 mai 214 Viciu si Virtute Realitati si perspective economice Florian LIBOCOR Economist sef BRD-GSG P.1 Cercul Vicios al Saraciei cadru macroeconomic

Mai mult

Hotărâre privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - S.A. în temeiul art.108 din Constituția României, republic

Hotărâre privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - S.A. în temeiul art.108 din Constituția României, republic Hotărâre privind organizarea și funcționarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții - S.A. în temeiul art.108 din Constituția României, republicată și al art. 4 alin. (1) din Ordonanța de urgență

Mai mult

Purcari Wineries Public Company Limited Situații financiare consolidate neauditate 31 Martie 2019

Purcari Wineries Public Company Limited Situații financiare consolidate neauditate 31 Martie 2019 Purcari Wineries Public Company Limited Situații financiare consolidate neauditate 31 Martie 2019 Situatii financiare consolidate neauditate pentru exercitiile financiare incheiate la 31 Martie 2019 Denumirea

Mai mult