Microsoft Word - 3_bratu_ro.doc

Mărimea: px
Porniți afișarea la pagina:

Download "Microsoft Word - 3_bratu_ro.doc"

Transcriere

1 Economie eoreică şi aplicaă Volumul XVIII (011), No. 11(564), pp. 1-9 Inervale de previziune ale inflaţiei în România Mihaela BRATU Academia de Sudii Economice, Bucureşi Rezuma. În aces aricol am consrui inervale de previziune penru raa inflaţiei în România, uilizând valorile previzionae rimesrial de Banca Naţională a României în inervalul Mai înâi, am folosi meoda erorilor isorice, care ese cea mai folosiă, în special de căre băncile cenrale. Inervalele de previziune au fos consruie considerând că seria erorilor de predicţie ese disribuiă normal de medie zero şi abaere sandard egală cu rădăcina păraă a erorii medii păraice-rmsm. Am inrodus ca măsură a sării economiei indicaorul - varianţa relaivă a fenomenului la un momen specific de imp în rapor cu varianţa pe înregul orizon de imp. Apoi, am calcula volailiaea relaivă penru a cunoaşe schimbarea ce rebuie adusă indicaorului RMSM penru a lua în considerare şi sarea economiei. În final, am propus o nouă modaliae de a consrui inervale de previziune, când seria de imp urmează un proces auoregresiv de ordinul 1. În aces caz, lungimea inervalelor de previziune ese mai mică, iar varinţa relaivă mai mare. Consider necesară consruirea inervalelor de previziune penru a măsura inceriudinea predicţiilor, care ese cuanificaă de Banca Naţională a României folosind inervale de previziune bazae pe o meodologie simplă. De asemenea, am calcula inervale de previziune bazae pe eroarea medie absoluă (MAE), indicaor folosi de BNR, şi bazae pe eroarea medie păraică (MSE). Cuvine-cheie: inervale de previziune; erori isorice de previziune; rădăcina păraă a erorii medii păraice (RMSE); varianţă relaivă; inceriudine. Cod JEL: C3. Coduri REL: 8F, 10B.

2 Mihaela Brau Inroducere Previziunile economice servesc unui anumi scop, cel mai adesea acesa fiind lega de orienare în luarea unor decizii de naură economică. Însă, acese previziuni sun afecae de inceriudine, penru care exisă şi măsuri saisice de evaluare. Percepţia publică inde să asocieze previziunile macroeconomice publicae de guvern cu domeniul exaciăţii, neavând perspeciva inceriudinii. Însoţirea previziunilor de insrumenele de măsurare a inceriudinii oferă auonomie mediului public implica în elaborarea previziunilor. Guvernul foloseşe diferie sraegii penru minimizarea inceriudinii. Krause demonsrează cum riscul sraegiilor în domeniul managemenului oferă recomandări privind modul de adapare la schimbarea condiţiilor economice. Inceriudinea se bazează în esenţă pe asocierea de probabiliăţi verosimiliăţii evenimenelor viioare (Krause, 00). Până la începuul anilor 50 fenomenele economice erau analizae din perspeciva deerminisă, însă complexiaea comporamenului agenţilor economici a făcu necesară inroducerea concepţiei sochasice în sudiul evoluţiei proceselor şi fenomenelor economice (Sancu, Mihail, 005). Înrucâ previzionarea unui fenomen prin furnizarea unor valori exace ale indicaorului previziona implică un grad mare de inceriudine, cerceăorii s-au oriena pe consruirea unor inervale în care se poae afla valoarea previzionaă cu o anumiă probabiliae. Toae insiuţiile îşi fundamenează inceriudinea previziunilor pe baza erorilor isorice, însă chiar şi în aces caz sudiile pe baza acesei meode de cuanificare a inceriudinii în lieraura de specialiae sun aproape inexisene, cu excepţia celor aparţinând lui Williams and Goodman (Knüppel, 009). Începând cu 1999, Banca Cenrală a Suediei în scopul aingerii obiecivului de sabiliae a preţurilor, consruieşe şi inervale de previziune penru raa inflaţiei. Chafield araă necesiaea previziunilor de a fi însoţie de inervale de predicţie, care să reprezine gradul de variaţie al inceriudinii. De asemenea, se po da şi anumie probabiliăţi de apariţie a unor evenimene sigure. Fair araă mai mul, că rebuie precizaă şi posibiliaea apariţiei unei crize economice în inervalul de previziune (Chafield, 1993). După o scură prezenare a principalelor realizări în lieraură legae de consruirea inervalelor de previziune, am consrui inervale de predicţie penru raa inflaţiei rimesriale previzionae de BNR în pe baza meodei erorilor isorice, ţinând mai apoi con şi de sarea economiei. În plus, având în vedere că seria raelor inflaţiei urmează un proces auoregresiv de ordinul 1, am propus o nouă meodă de consruire a inervalelor de previziune. În final, pe orizonul de predicţie am compara inervalele de previziune bazae pe indicaorul MAE uiliza de BNR cu cele pe baza indicaorului MSE.

3 Inervale de previziune ale inflaţiei în România 3 Inervale de previziune Problema deerminării inervalelor de previziune şi a repariţiilor previziunilor a fos abordaă desul de ârziu în lieraura de specialiae, lucrări noabile în aceasă sferă fiind realizae de Cogley, Adolfson, Clark, Jore, Giordani şi Villiani. Rezulaele sudiilor au evidenţia o concluzie imporană: penru ca inervalul de previziune să fie consrui cu o anumiă probabiliae fixaă ese necesar ca modelul macroeconomic să includă abaerea varianţelor în funcţie de imp. Kjellberg şi Villani enumeră avanajele şi dezavanajele celor două ipuri de previziuni, cele bazae pe model şi cele care se consruiesc pornind de la presupunerile experţilor. Meodele de previziune care au la bază modele descriu relaţii complexe uilizând variabile endogene, prin ransparenţa lor făcând uşoară idenificarea greşelilor care au genera previziuni eronae. Dezavanajele sun legae de dificulaea de a adapa modelul la schimbările recene din economie, ca şi de forma prea simplă a mulor modele (Kjellberg, Villani, 010). Chafield araă că inervalele de previziune sun de mule ori prea înguse, neţinându-se seama de inceriudinea legaă de specificarea modelului, problemă înâlniă şi în cazul aprecierii experţilor. Spre deosebire de previziunile bazae exclusiv pe model, evaluările experţilor se modifică imedia la orice schimbare de informaţie legaă de fenomenul previziona. Dezavanajele în aprecierile profesionişilor în domeniu vizează ocmai gradul de ransparenţă redus, de dificulaea uilizării variabilelor explicaive numeroase în afara unui model explici. Modul de consruire a unui inerval de previziune ese descris de Granger, prezenare rerospecivă a meodelor fiind realizaă de Chafield (Chafield, 1993). Chrisoffersen explică modul de evaluare a acesor inervale, iar meodele de măsurare a densiăţii previziunilor sun inroduse abia în 1999 de căre Diebold, care mai apoi le exinde şi penru dae bivariae. Wallis ese primul care propune ese penru inervalele de previziune, iar Orok şi Whieman, Roberson şi Cogley inroduc inervalele de previziune bayesiene. Spre deosebire de celelale meode de consruire a inervalelor de previziune specificae în lieraura de specialiae, cele bayesiene analizează şi impacul erorii esimaorului paramerului asupra inervalului. Sock şi Wason specifică funcţia de disribuţie condiţionaă penru previziunea cu k paşi înaine. Abordarea acesora ese preluaă şi de Hansen, care consruieşe inervale de previziune asimpoice penru a include şi acea sursă de inceriudine deerminaă de esimarea paramerului (Hansen, 005).

4 4 Mihaela Brau Consruirea inervalelor de previziune bazae pe erorile isorice de predicţie Calculul unor inervale pe baza acuraeţei previziunilor reprezină o modaliae eficienă de a pune în evidenţă inceriudinea care însoţeşe orice previziune efecuaă. În cele ce urmează, se vor uiliza erorile de previziune isorice penru a deermina inervalul de previziune penru raa inflaţiei. Se vor folosi raele previzionae ale inflaţiei la sfârşiul anului publicae de Banca Naţională a României penru fiecare rimesru din inervalul Erorile de previziune sun calculae ca diferenţă înre valoarea previzionaă isoric şi valoarea efeciv înregisraă. Erorile de previziune penru fiecare rimesru sun măsurae prin RMSE. Inervalele de previziune sun deerminae considerându-se că seria erorilor de previziune ese reparizaă normal de medie zero şi abaere sandard egală cu RMSE corespunzăor erorilor isorice de previziune. Penru o probabiliae de (1-α) se deermină inervalele de previziune: ( X ( k) zα / RMSE( k), X ( k) + zα / RMSE( k)), k = 1,..., K. unde: X ( k ) ese previziunea puncuală a variabilei X + la momenul ; z α / ese cuanila α/ a disribuţiei normale normae. În abelul de mai jos sun afişae RMSE şi limiele inferioară şi superioară ale inervalului de previziune penru raa inflaţiei previzionae puncual de BNR cu un rimesru înaine (one-sep-ahead). Tabelul 1 Limiele inervalelor de previziune ale raei inflaţiei în România din 007 T1 până în 010 T4 ( meoda erorilor isorice) Trimesrul RMSE Limia inferioară Limia superioară 007 T1 0,67 3,18 5,8 007 T 0,51 3,31 5,9 007 T3 0,19 4,4 5, T4 1,99 0,79 8, T1 1,65 3,06 9, T,36 1,57 10, T3,7 0,07 10, T4,51-0,6 9, 009 T1 0,77 4,49 7, T 0,59 4,35 6, T3 0,11 4,88 5,3 009 T4 0,06 4,38 4,6 010 T1 0,43 3,35 5, T 0,0 4,34 4, T3 0,7 7,4 8, T4 0,31 7,56 8,78 k

5 Inervale de previziune ale inflaţiei în România 5 Inervalele de inceriudine bazae pe RMSE prezină dezavanajul de a fi independene de sarea economiei. De aceea, Blix şi Sellin(1998) au propus modificarea meodei asfel încâ inervalul să ţină seama şi de modificările din economie, înmulţind RMSE cu un facor de inceriudine ales subieciv de experul care realizează previziunea. O ală soluţie vizează uilizarea, penru seria observaţiilor, a unui model în care impul variază. Seria raelor rimesriale ale inflaţiei urmează un proces auoregresiv AR în care seria reziduurilor are o varianţă de ip sochasic. Se accepă ipoeza că erorile sun idenic reparizae şi urmează o disribuţie normală normaă. Aunci, modelul de regresie se poae scrie: ri = m + devierilor ln α lnα + ε K φ k ( ri k m) + α e, unde k = 1 = 1 α ese abaerea sandard a, unde ε urmează o repariţie normală, iar lnα ese un proces de ip mers aleaor (,,random walk ). Se inroduce o nouă măsură saisică, denumiă volailiae relaivă sau varianţă relaivă (varianţa la momenul T în rapor cu media geomerică a varianţelor corespunzăoare inervalului de calcul a RMSE), calculaă după formula: α β T = ; 1 şi reprezină momenul iniţial, respeciv cel final al n T 1 1 ˆ n α = 1 perioadei penru care se calculează RMSE, duraa inervalului mărgini de cele două momene ese n = 1 + 1, iar αˆ T ese o esimare bayesiană. Noile inervale de variaţie a valorilor previziunii se vor calcula asfel: ( X ( k) z α RMSE( k), X ( k) + zα / α RMSE( k)), k S-a obţinu penru volailiaea relaivă o valoare de 0,79. 1,..., K α / =. Volailiaea relaivă a rimesrului 4 al anului 010 a fos de 1,79, ceea ce înseamnă că ese necesară o scădere cu 6,1% a valorii RMSE, asfel încâ să se ţină con de modificările din economie.

6 6 Mihaela Brau Propunerea unei noi modaliăţi de consruire a inervalului de previziune penru România În perioada raele inflaţiei la sfârşiul anului calculae rimesrial po fi reprezenae pe baza unui proces de ip AR de ordinul 1 (AR(1)). Penru a deermina inervalul de variaţie a predicţiilor BNR ţinând con de sarea economiei în fiecare din perioadele penru care s-au înregisra dae, coeficienul cu care se înmulţeşe RMSE ese calcula alfel decâ ese recomanda în lieraura de specialiae. Raa inflaţiei ese modelaă asfel în perioada : r _ inf = 6, ,714 r _ inf 1 + e Penru un proces de ip AR de forma X ϕ X + e, varianţa ese: = 1 1 σ e var( X ) =, unde σ e varianţa erorii procesului de ip AR. 1+ ϕ1 σ e 1,3 Varianţa raei inflaţiei ese: var( r _ inf ) = = = 0, ,714 1,509 Vom inroduce ca măsură a sării economiei indicaorul δ cu semnificaţia de varianţă relaivă a fenomenului la un anumi momen în rapor cu varianţa pe înregul orizon de imp, care penru momenul T se calculează ca: [ et E( e )] δ T = = 0,339. var( r _ inf) Tabelul Limiele inervalelor de previziune ale raei inflaţiei în România din 007 T1 până în 010 T4 (propria meodă) Trimesrul e [e E(e)] δ RMSE Limia Limia inferioară superioară 007 T -0,91 0,849 1,040 0,507 3,67 5, T3 0,307 0,094 0,116 0,193 4,756 4, T4 1,149 1,30 1,618 1,993-1,61 11, T1 1,195 1,48 1,750 1,653 0,69 11, T 0,905 0,819 1,003,363 1,55 10, T3 0,09 0,001 0,001,70 5,394 5, T4-0,967 0,934 1,145,510-1,333 9, T1-0,071 0,005 0,006 0,770 5,991 6, T -0,7 0,51 0,639 0,587 4,765 6, T3-1,336 1,785,188 0,113 4,614 5, T4-0,980 0,961 1,177 0,063 4,354 4, T1-0,603 0,364 0,445 0,434 3,817 4, T -0,93 0,85 1,044 0,017 4,34 4, T3,410 5,808 7,118 0,70 3,999 11, T4 0,56 0,77 0,340 0,311 7,960 8,374

7 Inervale de previziune ale inflaţiei în România 7 În aces caz, s-a obţinu o varianţă relaivă mai mare, ceea ce semnifică fapul că ese necesară o scădere a valorii RMSE cu 66,1% dacă se ţine con în consruirea inervalului de previziune şi de sarea economiei din ulimul rimesru al anului 010. Meodologia uilizaă de banca naţională a României şi o alernaivă la aceasa Furnizarea unei evaluări a inceriudinii ţine de eficaciaea cu care o insiuţie reuşeşe să influenţeze aciviaea economică. Meodologia uilizaă de BNR ese una simplă, ca măsură a inceriudinii globale medii a previziunii inflaţiei pe baza modelului macroeconomic propriu de prognoză pe ermen scur uilizându-se eroarea medie absoluă (MAE mean absolue error). Aces indicaor sineic cuprinde oae efecele şocurilor neanicipae recue care au deermina abaerea valorilor prognozae faţă de cele efeciv înregisrae. Pe baza acesui ip de eroare se consruiesc inervalele de previziune, BNR enumerând câeva avanaje ale meodologiei sale: 1) ia în considerare oae şocurile anerioare care au influenţa raa inflaţiei; ) deermină o clasificare a abaerilor de la valorile efecive în oaă isoria realizării proiecţiilor: abaeri care au genera supraesimarea inflaţiei proiecae, respeciv cele care au deermina subesimarea aceseia; 3) meodologia exclude orice ipoeză arbirară legaă de acţiunea unor facori individuali de risc; 4) permie ajusarea inervalelor de inceriudine asfel încâ acesea să reflece evaluările diferiţilor agenţi privind ampliudinea inceriudinii viioare faţă de cea din perioadele recue. Spre deosebire de indicaorul RMSE, indicaorul penru eroarea de prognoză MAE ese mai puţin senziiv la erorile mari de predicţie. Dacă seul de dae ese mic se recomandă uilizarea MAE, însă cele mai mule insiuţii uilizează RMSE înrucâ uniaea sa de măsură ese aceeaşi cu cea a indicaorului penru care se calculează. Înodeauna RMSE ese cel puţin egal cu MAE. Egaliaea are loc în cazul în care erorile au aceeaşi magniudine. Cu câ diferenţa dinre valoarea MAE şi cea a RMSE e mai mare, cu aâ ese mai mare şi variabiliaea seriei de dae. RMSE ese afeca de varianţa generalizaă, de inerpolare, de erorile de fază şi de prezenţa valorilor exreme. Se propune o nouă măsură de calcul a erorii de previziune prin analogie cu MSE (eroarea medie păraică mean square error). Aces indicaor măsoară diferenţa dinre valoarea esimaorului şi valoarea paramerului ţini de acesa.

8 8 Mihaela Brau În saisică, MSE ese o funcţie de risc care are semnificaţia de valoare aşepaă a pierderii păraice, adică măsoară media păraului erorii. Cum MSE are ca uniae de măsură păraul uniăţii de măsură a indicaorului, rădăcina păraă din MSE are semnificaţie concreă. Prin analogie cu raţionamenul ce să la baza calculului MSE, puem considera esimaorul ca valoarea prognozaă a raei inflaţiei (ri_p), iar paramerul ca valoarea efecivă a aceseia (ri_e) şi va rezula: MSE(ri_p)=Var(ri_p) + [ Bias ( ri _ p, ri _ e)]. Tabelul 3 Inervale de previziune rimesriale pe orizonul penru raa inflaţiei în România (calculae pe baza meodei erorilor isorice, ehnica ex-pos) li(mae) ls(mae) li(mse) ls(mse) 007T1,641 6,359 0,787 7, T,441 6,159 1,414 6, T3,941 6,659 4,66 5,57 007T4,841 6,559 1,90 9,49 008T1 4,441 8,159 1,03 13,1 008T 4,341 8,059-0,63 15,07 008T3 3,541 7,59-0,195 13, T4,441 6,159 1,73 9, T1 4,141 7,859 3,051 9, T 3,641 7,359 3,891 7, T3 3,41 6,959 4,553 5, T4,641 6,359 3,13 5, T1,337 6,055,950 5, T,518 6,36,60 6, T3 5,907 9,66 3,394 11, T4 6,308 10,07 3,089 1,935 Sursa: Prelucrări pe baza daelor furnizae de BNR şi INS ( li(mse) şi ls(mae), ls(mse) limia inferioară, respeciv superioară a inervalului de prognoză calcula pe baza MAE, respeciv MSE). Am consrui inervale de previziune rimesriale pe orizonul penru raa inflaţiei în România în cazul folosirii MAE, respeciv RMSE ca indicaori sineici ai erorii de previziune. Se observă că lungimea inervalelor calculae pe baza MSE ese mai mică, deci precizia ese mai mare. Concluzii Pe baza daelor privind prognozele asupra raei inflaţiei furnizae rimesrial de BNR s-au consrui inervale de previziune, uilizându-se meoda erorilor isorice de previziune. Penru cazul României, având în vedere modelarea raelor inflaţiei după un proces de ip AR(1), am îmbunăăţi ehnica

9 Inervale de previziune ale inflaţiei în România 9 de consruire a inervalelor ţinând seama şi de sarea economiei în fiecare perioadă penru care s-au înregisra daele. Recomand folosirea de căre Banca Naţională a României a inervalelor de predicţie bazae pe RMSE sau MSE penru îmbunăăţirea procesului decizional. Bibliografie Blix, M., Sellin, P., Uncerainy Bands for Inflaion Forecass, Sveriges Riksbank Working Paper Series, 65, 1998 Chafield, C., Calculaing inerval forecass, Journal of Business and Economic Saisics, 11, 1993, pp Hansen, B., Inerval Forecass and Parameer Uncerainy, Journal of Economerics, 135, 005, pp Kjellberg, D., Villani, M., The Riksbank s communicaion of macroeconomic uncerainy, Economic Review, 1, 010, pp. -49 Knüppel, M., Schulefrankenfeld, G., How informaive are macroeconomic risk forecass? An examinaion of he Bank of England s inflaion forecass, Discussion Paper, Series 1, Economic Sudies, 1(14), 008, pp Krause, A., Coheren risk measuremen: an inroducion, Balance Shee, 10 (4), 00, pp Sancu, S., Mihail, N. (005). Decizii economice în condiţii de inceriudine, Ediura Economică, Bucureşi hp:// hp://

Gabriela Grosu / EDCO 1 SEMINAR NR. 9, REZOLV ¼ARI EDCO, AIA 1:5: Ecuaţii diferenţiale liniare de ordinul întâi şi ecuaţii reductibile la acestea: ecu

Gabriela Grosu / EDCO 1 SEMINAR NR. 9, REZOLV ¼ARI EDCO, AIA 1:5: Ecuaţii diferenţiale liniare de ordinul întâi şi ecuaţii reductibile la acestea: ecu Gabriela Grosu / EDCO SEMINAR NR. 9, REOLV ¼ARI EDCO, AIA :5: Ecuaţii diferenţiale liniare de ordinul înâi şi ecuaţii reducibile la acesea: ecuaţii Bernoulli, ecuaţii Riccai :5:: Ecuaţii diferenţiale liniare

Mai mult

Lucrarea nr

Lucrarea nr REDRESOARE MONOFAZAE U FLRU APAV. OBEVE a) Sabilirea dependenţei dinre ipul redresorului (monoalernanţă, bialernanţă) şi forma ensiunii redresae. b) Deerminarea efecelor modificării valorilor rezisenţei

Mai mult

I

I ACADEMIA DE UDII ECONOMICE BUCUREŞI CAEDRA DE MONEDĂ INGINERIE FINANCIARĂ APLICAŢII Bucureşi 9 CUPRIN I. Opţiuni şi sraegii pe bază de opţiuni... 3 II. Noţiuni elemenare... 5 III. Modelul Binomial... 9

Mai mult

rrs

rrs Modelul Tramo - Seas uiliza în analiza seriilor dinamice Prof. univ. dr. Consanin ANGHELACHE (acincon@yahoo.com) Academia de Sudii Economice din Bucureși / Universiaea Arifex din Bucureși Prof. univ. dr.

Mai mult

Microsoft Word - Tema_FIR.doc

Microsoft Word - Tema_FIR.doc TEMA. FILTRE CU RĂSPUNS FINIT LA IMPULS. Un filru digial RFI cu fază liniară, de ipul, cu coeficienţi reali şi cu imp de înârziere de grup minim, are: / - zerourile z = e π, z = 0, 7. - aenuare infiniă

Mai mult

Olimpiada de Fizică Etapa pe judeţ 14 februarie 2015 Subiecte 1. Lespedea şi palanul Mihai ridică o lespede de masă m într-o mişcare uniformă la înălţ

Olimpiada de Fizică Etapa pe judeţ 14 februarie 2015 Subiecte 1. Lespedea şi palanul Mihai ridică o lespede de masă m într-o mişcare uniformă la înălţ Subiece. Lespedea şi palanul Mihai ridică o lespede de masă m înr-o mişcare uniformă la înălţimea h = m pe un plan înclina, cu ajuorul sisemului de scripeţi din Figura (palan). Când lespedea urcă uniform,

Mai mult

SCCECE

SCCECE Profesor univ. dr. Ana Mihaela ANDREI E-mail: aaeconomy@gmail.com Academia de Sudii Economice din Bucuresi Lecor Dr. Ramona-Mihaela PĂUN E-mail: paunrm@webser.ac.h Webser Universiy, Thailand UTILIZAREA

Mai mult

Microsoft PowerPoint - Radulescu -econfirme.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Radulescu -econfirme.ppt [Compatibility Mode] Economisirea companiilor în România Bogdan Rădulescu, CFA CEROPE Piraeus Bank Romania Definiţie Valoare adăugaă bruă Cheluieli cu salariaţii Impozie nee pe producţie Profi operaţional bru Dobânda neă plăiă

Mai mult

Slide 1

Slide 1 ELECTROTEHNICĂ ET An I - ISA CURS 13 Conf.dr.ing.ec. Claudia PĂCURAR e-mail: Claudia.Pacurar@ehm.ucluj.ro REGIMUL TRANZITORIU AL CIRCUITELOR ELECTRICE LINIARE Generaliăţi Definiţie Regimul elecrocineic

Mai mult

Microsoft Word - PI-L8r

Microsoft Word - PI-L8r Procesarea Imailor - aboraor 8: Proprieăţi saisice ale imailor de ensiae 1 8. Proprieăţi saisice ale imailor de ensiae 8.1. Inroducere În aceasă lucrare se vor prezena prcipalele răsăuri saisice care caracerizează

Mai mult

Microsoft Word - Indrumar2008_v6.doc

Microsoft Word - Indrumar2008_v6.doc 6.. Decimarea Decimarea reprezină operaţia de reducere a raei de eşanionare a unui semnal discre cu un facor înreg : LUCRAREA 6 CHIBAREA RATEI DE EŞANTIONARE. APLICAŢII ALE CIRCUITELOR ULTIRATĂ x [ n]

Mai mult

rrs

rrs Aspece privind meodologia Eurosa de esimare a discrepanțelor în saisica comerțului inernațional Prof. univ. dr. Consanin ANGHELACHE (acincon@yahoo.com) Academia de Sudii Economice din Bucureși / Universiaea

Mai mult

GHID PENTRU REALIZAREA RAPORTULUI ANUAL DE MONITORIZARE A PJGD ARAD Contractul de servicii nr. 9978/ privind Elaborarea Planului Judetean de

GHID PENTRU REALIZAREA RAPORTULUI ANUAL DE MONITORIZARE A PJGD ARAD Contractul de servicii nr. 9978/ privind Elaborarea Planului Judetean de GHID PENTRU REALIZAREA RAPORTULUI ANUAL DE MONITORIZARE A PJGD ARAD Conracul de servicii nr. 9978/20.10.2007 privind Elaborarea Planului Judeean de Gesionare a Deseurilor 15 Ianuarie 2008 COORDONATOR PROIECT:

Mai mult

Microsoft Word - Tema 01 - Terminologie, valori sintetice, forma generica.doc

Microsoft Word - Tema 01 - Terminologie, valori sintetice, forma generica.doc 1. ermeni şi definiţii Mărimea fizică reprezină o proprieae comună a unei caegorii de obiece, sări, evenimene sau fenomene, care se poae evalua caniaiv. Descrierea simbolică a mărimilor fizice se bazează

Mai mult

2

2 odulaţia PA Def.: Frecvenţa de imbol în ranmiiile numerice frecvenţa de imbol (au frecvenţa de emnalizare ee daă de numărul de variaţii (daoriă proceului de modulare pe uniae de imp (ecundă a paramerului

Mai mult

UTILIZAREA METODEI VAR PENTRU ANALIZA MODULUI ÎN CARE ELASTICITATEA CERERII FAŢĂ DE VENITURI INFLUENŢEAZĂ REACŢIA CERERII LA ŞOCURI SURVENITE ÎN VENIT

UTILIZAREA METODEI VAR PENTRU ANALIZA MODULUI ÎN CARE ELASTICITATEA CERERII FAŢĂ DE VENITURI INFLUENŢEAZĂ REACŢIA CERERII LA ŞOCURI SURVENITE ÎN VENIT UTILIZAREA METODEI VAR PENTRU ANALIZA MODULUI ÎN CARE ELASTICITATEA CERERII FAŢĂ DE VENITURI INFLUENŢEAZĂ REACŢIA CERERII LA ŞOCURI SURVENITE ÎN VENITURI Andrei DOSPINESCU * Rezuma În lucrarea de faţă

Mai mult

Microsoft Word - D_ MT1_II_001.doc

Microsoft Word - D_ MT1_II_001.doc ,1 SUBIECTUL II (0p) Variana 1001 a b 1 Se consider maricea A = b a, cu a, b i b 0 a) S se arae c dac maricea X ( ) verific relaia AX = XA, aunci exis uv,, asfel încâ u v X = v u n n n n * n x ( ) ( )

Mai mult

Microsoft Word - CAN si CNA.doc

Microsoft Word - CAN si CNA.doc CONVETOAE ANALOG-NUMEICE SI NUMEIC ANALOGICE Asa cum s-a meniona anerior, dupa amplificarea si filrarea semnalelor care urmeaza sa fie prelucrae de un sisem digial, se face conversia analog-numerica a

Mai mult

Microsoft Word - L5 - Studiul invertoarelor monofazate de tip paralel.doc

Microsoft Word - L5 - Studiul invertoarelor monofazate de tip paralel.doc Sudiul inveroarelor monofazae de ip paralel. Inroduere Inveroarele de ip paralel sun monaje are ransformă energia eleriă de uren oninuu în energie eleriă de uren alernaiv, de o anumiă frevenţă, formă şi

Mai mult

TRANSFER DE CÃLDURÃ ŞI MASÃ

TRANSFER DE CÃLDURÃ ŞI MASÃ Gelu COMAN TRANSFER DE CÃLDURÃ ŞI MASÃ 0 INTRODUCERE Diversiaea domeniilor de aplicare a fenomenelor de ransfer de cãldurã se daoreşe muliplelor aspece sub care acesea se manifesã în procesele indusriale.

Mai mult

Microsoft Word - L02_SampleAndHold

Microsoft Word - L02_SampleAndHold sample hold command Vi Ve Ve 0 Figura.1 Comporarea ideală a unui circui. Vi Voff1 Vi Voff - - K + + CH OA OA1 Figura. Principiul de funcționare a unui circui. 1.1 Supor eoreic Un circui ce realizează funcția

Mai mult

Microsoft Word CursAppAnNum08

Microsoft Word CursAppAnNum08 I20 Conrolul asulu În unele cazur ese necesară enru obţnerea une eror dae folosrea unu as varabl în rezolvarea numercă Meodele numerce care folosesc un as varabl se numesc meode adave Penru conrolul asulu

Mai mult

Isaic2.doc

Isaic2.doc Revisa Informaica Economica, nr. 2 (22)/2002 65 Cosul fiabiliaii si menenanei sisemelor complexe cu degradare coninua Prof. dr. Alexandru ISAIC-MANIU, conf. univ. dr. Tudorel ANDREI Caedra de Saisica si

Mai mult

Microsoft Word - ORDIN nr doc

Microsoft Word - ORDIN nr doc ORDIN nr. 237 din 7 aprilie 2006 privind auorizarea culivaorilor de plane modificae geneic În baza prevederilor ar. 4 alin. (1) li. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere,

Mai mult

Curs 8 Variabile aleatoare continue 8.1 Funcţia caracteristică Definiţia Fie X o v. a. cu densitatea de probabilitate f. Funcţia ϕ X (t) = M [ e

Curs 8 Variabile aleatoare continue 8.1 Funcţia caracteristică Definiţia Fie X o v. a. cu densitatea de probabilitate f. Funcţia ϕ X (t) = M [ e Curs 8 Variabile aleaoare coiue 8 Fucţia caracerisică Defiiţia 8 Fie X o v a cu desiaea de probabiliae f Fucţia ϕ X ) = M [ e ix] = e ix fx)dx, se umeşe fucţia caracerisică corespuzăoare v a X Teorema

Mai mult

C:/Octavian/proiecte_TeXandFriends_mai2015/Alte_tutoriale/asimpt/book.dvi

C:/Octavian/proiecte_TeXandFriends_mai2015/Alte_tutoriale/asimpt/book.dvi Ocavian G. Musafa Inegrarea Asimpoică a Ecuaţiilor Diferenţiale Ordinare în Cazul Neauonom Trei aricole Publicaţiile DAL Craiova Fişier prelucra în daa de [November 19, 2015] Averismen Aces eseu nu a

Mai mult

SEMNALE ŞI SISTEME CURSUL 3 SEMNALE ANALOGICE Obiectivele acestui curs: Distribuţii. Funcţii singulare Distribuţii utile în studiul semnalelor. Transf

SEMNALE ŞI SISTEME CURSUL 3 SEMNALE ANALOGICE Obiectivele acestui curs: Distribuţii. Funcţii singulare Distribuţii utile în studiul semnalelor. Transf EMNALE ANALOGICE Obiecivele ceui cur: Diribuţii Funcţii ingulre Diribuţii uile în udiul emnlelor Trnform Fourier Funcţi de denie pecrlă Proprieăţi le rnformelor Fourier direcă şi inveră 3 Diribuţii Funcţii

Mai mult

VBS_ro_2012_ pdf

VBS_ro_2012_ pdf Siseme de cleme U ride U, form N cu conrapies din plasic 396 cu conrapies mealic 398 cu conecarea ecranrii 398 ride U, cap ciocan cu conrapies din plasic 399 cu conrapies mealic 403 Fiarea prizei de pmn

Mai mult

Curriculum vitae Europass Nume/Prenume Informatii personale Bodoasca Teodor Adresa 28/105, str. Lunga, , Sibiu, Romania Telefon E-mai

Curriculum vitae Europass Nume/Prenume Informatii personale Bodoasca Teodor Adresa 28/105, str. Lunga, , Sibiu, Romania Telefon E-mai urriculum viae Europass Nume/Prenume Informaii personale Bodoasca Teodor Adresa 8/105, sr. Lunga, 550335, Sibiu, Romania Telefon 07558041 E-mail bodoasca_eodor@yahoo.com Naionaliae Romana Experiena didacica

Mai mult

Microsoft PowerPoint - 3 Mihai Gheorghe.ppt

Microsoft PowerPoint - 3 Mihai Gheorghe.ppt Stadiu si perspective privind armonizarea metodologiei de calcul a IPC la standardele europene Mihai Gheorghe Bucuresti, 05 decembrie 2011 Conferinta BNR Inflatia un fenomen, mai multi indicatori Cadrul

Mai mult

Facultatea de INGINERIE Specializarea: Sisteme și Echipamente Termice - licență DIPLOMĂ : Verificarea cunoștințelor generale și de specialitate

Facultatea de INGINERIE Specializarea: Sisteme și Echipamente Termice - licență DIPLOMĂ : Verificarea cunoștințelor generale și de specialitate Faulaea de INGINERIE Speializarea: Siseme și Ehipamene Termie - liență DIPOMĂ - 07: Verifiarea unoșințelor generale și de speialiae ÎNTREBĂRI a ameseurile de agenți, liera mare are poae apare după numărul

Mai mult

rrs_12_2012.indd

rrs_12_2012.indd Corelaţia dintre Produsul Intern Brut/locuitor şi Rata de ocupare a populaţiei model econometric de analiză Drd. Ligia PRODAN Academia de Studii Economice, Bucureşti Abstract Se prezintă evoluţia Ratei

Mai mult

rrs

rrs Model econometric de analiză a corelației dintre rata inflației şi nivelul produsului intern brut Drd. Andreea - Ioana Marinescu (marinescu.andreea.ioana@gmail.com) Academia de Studii Economice din București

Mai mult

Untitled

Untitled F PROSPEC DE OFERA DE PRELUARE BENEVOLA A VALORLOR MOBLARE Emien: PARCUL DE AUOBUZE DN BAL S.A. Preful pldi per acliune: 5 lei Perioada oerei:4w M& e@m/ Oferan: MOLDRANS-UR S.R.L. ermediar: S.C. BROKER

Mai mult

Jerzy Jendrośka Existing dilemmas regarding legislative reform of EIA and SEA schemes in countries with Environmental Expertiza and OVOS system

Jerzy Jendrośka Existing dilemmas regarding legislative reform of EIA and SEA schemes in countries with Environmental Expertiza and OVOS system Ce înseamnă definirea domeniului și de ce este necesară? Miercuri, 2 Decembrie 2015 Chisinau, Moldova Mr. Michal Musil Consultari Rezultate ESM integrate Screening Indiferent daca ESM este necesara sau

Mai mult

Europass CV

Europass CV urriculum Viae Europass Informaţii personale Nume / Prenume ȘIPEȚEAN Florenina Adresa(e) Pandurilor, nr.10, 400376 (România) Telefon(oane) 07415073 E-mail(uri) carbunaru_florenina@yahoo.com ; florenina.carbunaru@unyouhdelegae.ro

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior Universitatea Spiru Haret 1.2. Facultatea Ştiinţe Economice Bucureşti 1

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior Universitatea Spiru Haret 1.2. Facultatea Ştiinţe Economice Bucureşti 1 FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţământ superior Universitatea Spiru Haret 1.2. Facultatea Ştiinţe Economice Bucureşti 1.3. Departamentul Ştiinţe Economice 1.4. Domeniul de

Mai mult

Un model dinamic de dezvoltare a firmei

Un model dinamic de dezvoltare a firmei Modele dnamce de conducere opmală a acvăţ frme Modelul dnamc al frme Unul dnre cele ma mporane modele dezvolae în leraura de specalae ese acela în care frma ese prvă ca un ssem dnamc. Aces model analzează

Mai mult

Microsoft Word - TIC5

Microsoft Word - TIC5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE CAPITOLUL 5 CAPACITATEA CANALELOR DE COMUNICAŢIE În Capitolul 3, am văzut că putem utiliza codarea sursă pentru a reduce redundanţa inerentă a unei surse de informaţie

Mai mult

Font scris: Georgia

Font scris: Georgia ROMÂNIA, ÎNCOTRO? ECONOMIA ROMÂNIEI ECONOMIA ROMÂNIEI - perspective pe termen mediu - dr. Andrei RĂDULESCU Senior Economist, Banca Transilvania Cercetător, Institutul de Economie Mondială, Academia Română

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI

FIŞA DISCIPLINEI FIŞA DISCIPLINEI Anul universitar 20182019 1. Date despre program 1.1. Instituţia de învăţămînt Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia 1.2. Facultatea de Ştiinţe Economice 1.3. Departamentul de

Mai mult

SCENARII MULTIANUALE UTILIZÂND UN MODEL REDUS DE TIP RMSM PENTRU PROGNOZA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI DIN ROMÂNIA * -SINTEZĂ- Mariana NICO

SCENARII MULTIANUALE UTILIZÂND UN MODEL REDUS DE TIP RMSM PENTRU PROGNOZA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI DIN ROMÂNIA * -SINTEZĂ- Mariana NICO SCENARII MULTIANUALE UTILIZÂND UN MODEL REDUS DE TIP RMSM PENTRU PROGNOZA PRINCIPALILOR INDICATORI MACROECONOMICI DIN ROMÂNIA * -SINTEZĂ- Mariana NICOLAE (coordonator) Lucian-Liviu ALBU Dalina Maria ANDREI

Mai mult

Paradigme de programare

Paradigme de programare Curs 4 Transparență referențială. Legare statică / dinamică. Modelul contextual de evaluare. Transparență referențială Cuprins Efecte laterale Transparență referențială 2 Efecte laterale Efecte laterale

Mai mult

ALGORITMII ŞI REPREZENTAREA LOR Noţiunea de algoritm Noţiunea de algoritm este foarte veche. Ea a fost introdusă în secolele VIII-IX de către Abu Ja f

ALGORITMII ŞI REPREZENTAREA LOR Noţiunea de algoritm Noţiunea de algoritm este foarte veche. Ea a fost introdusă în secolele VIII-IX de către Abu Ja f ALGORITMII ŞI REPREZENTAREA LOR Noţiunea de algoritm Noţiunea de algoritm este foarte veche. Ea a fost introdusă în secolele VIII-IX de către Abu Ja far Mohammed ibn Musâ al- Khowârizmî în cartea sa intitulată

Mai mult

Furosemide Vitabalans Annex I_II_ro

Furosemide Vitabalans Annex I_II_ro Anexa II Concluzii ştiinţifice şi motive pentru refuz prezentate de Agenţia Europeană pentru Medicamente 4 Concluzii ştiinţifice Rezumat general al evaluării ştiinţifice pentru Furosemide Vitabalans şi

Mai mult

Şiruri de numere reale Facultatea de Hidrotehnică Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi, 2015 Analiză Matematică Lucian Maticiuc 1 / 29

Şiruri de numere reale Facultatea de Hidrotehnică Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi, 2015 Analiză Matematică Lucian Maticiuc 1 / 29 Şiruri de numere reale Facultatea de Hidrotehnică Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi, 2015 Analiză Matematică Lucian Maticiuc 1 / 29 Definiţie. Şiruri mărginite. Şiruri monotone. Subşiruri ale

Mai mult

Prezentare Raport asupra inflaţiei, noiembrie 2013

Prezentare Raport asupra inflaţiei, noiembrie 2013 1 Rata anuală a inflaţiei a coborât la finele 213 în jumătatea inferioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei, 7 procente 6 5 rata anuală a inflaţiei 4 3 2 1 Ţintă 211 3,% Ţintă 212 3,% Ţintă staţionară

Mai mult

Furosemide Vitabalans Annex I_II_ro

Furosemide Vitabalans Annex I_II_ro Anexa I Lista numelor, formelor farmaceutice, concentraţiilor medicamentului, calea de administrare, aplicantul în Statele Membre 1 Statele Membre UE/AEE Solicitantul Denumire comercială Concentraţia Forma

Mai mult

Transformata Laplace

Transformata Laplace NTRODCERE Crcue de curen connuu Teoremele lu Krchhoff K u K Relațle înre enun ș curenț u e u R Probleme: -analza crcuelor - e dau relale nre enun curen conexunle e cer u 2 -neza crcuelor - e dau anum u

Mai mult

European Commission

European Commission COMISIA EUROPEANĂ COMUNICAT DE PRESĂ Bruxelles/Strasbourg, 25 februarie 2014 Previziunile din iarna anului 2014: redresarea câștigă teren Previziunile de iarnă ale Comisiei Europene anunță continuarea

Mai mult

PH

PH Profesor Univ. Dr. Mihai Daniel ROMAN Departamentul de Informatică şi Cibernetică Economică Academia de Studii Economice din Bucureşti INFLUENTA RESTRICTIILOR GUVERNAMENTALE ASUPRA POLITICILOR MONETARE

Mai mult

Microsoft Word - Prognoza_2 saptamani_regiuni_ 30 mai - 12 iunie 2016 fara ploi.doc

Microsoft Word - Prognoza_2 saptamani_regiuni_ 30 mai - 12 iunie 2016 fara ploi.doc ESTIMAREA EVOLUȚIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAȚIILOR ÎN INTERVALUL 30 MAI 12 IUNIE 2016 Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată

Mai mult

AGENDA TRAINING

AGENDA TRAINING AGENDA TRAINING ECONOMETRIE NIVEL DE COMPLEXITATE 2 DATA, ORA SI LOCATIA Grupul ţintă este format din 20 de funcţionari publici din cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, Ministerului Finanţelor Publice

Mai mult

Prezentare Conferinţă de presă, Raport asupra inflaţiei - august 2014

Prezentare Conferinţă de presă, Raport asupra inflaţiei - august 2014 1 7 procente Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut sub limita inferioară a intervalului ţintei şi în T 1 rata anuală a inflaţiei 5 rata medie anuală a inflaţiei 1 Ţintă 11 Ţintă 1 Ţintă staţionară multianuală:,%,%,5%

Mai mult

Strategie_2012.pdf

Strategie_2012.pdf STRATEGIA S.I.F. OLTENIA S.A. în exerciţiul financiar 2012 şi orientări pe termen mediu Anul 2011 a fost un an dificil, pieţele financiare fiind marcate de turbulenţe, ca urmare a numeroşilor factori care

Mai mult

ALGORITMICĂ. Seminar 3: Analiza eficienţei algoritmilor - estimarea timpului de execuţie şi notaţii asimptotice. Problema 1 (L) Să se determine număru

ALGORITMICĂ. Seminar 3: Analiza eficienţei algoritmilor - estimarea timpului de execuţie şi notaţii asimptotice. Problema 1 (L) Să se determine număru ALGORITMICĂ. Seminar 3: Analiza eficienţei algoritmilor - estimarea timpului de execuţie şi notaţii asimptotice. Problema 1 (L) Să se determine numărul de operaţii efectuate de către un algoritm care determină

Mai mult

Prezentare_Raport asupra inflatiei_februarie 2013

Prezentare_Raport asupra inflatiei_februarie 2013 1 8 Rata anuală a inflaţiei a depăşit temporar limita superioară a intervalului-ţintă % 7 6 rata medie anuală a inflaţiei 5 rata anuală a inflaţiei 3 1 Ţintă 1 Ţintă 11 Ţintă 13 Ţintă 1 3, 3,,5,5 dec.11

Mai mult

Microsoft Word - comunicat nr 84 auto_psp_feb_2013.doc

Microsoft Word - comunicat nr 84 auto_psp_feb_2013.doc ROMÂNIA INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ Biroul de presă B-dul Libertăţii nr.16, sector 5, Bucureşti Tel/Fax: 318 18 69; Fax 312 48 75 e-mail: romstat@insse.ro; biroupresa@insse.ro COMUNICAT DE PRESĂ

Mai mult

Microsoft PowerPoint - PA - Curs 10.ppt

Microsoft PowerPoint - PA - Curs 10.ppt Proiecre lgorimilor Cur 0 Rețele de flux. Flux mxim. Biliogrfie [] C. Giumle Inroducere in nliz lgorimilor - cp. 5.6 [2] Cormen Inroducere in lgorimi - cp. 27 [3] Wikipedi - hp://en.wikipedi.org/wiki/ford-

Mai mult

csr_romania_ro.doc

csr_romania_ro.doc COMISIA EUROPEANĂ Bruxelles, 7.6.2011 SEC(2011) 825 final Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind Programul național de reformă din 2011 al României și de emitere a unui aviz al Consiliului privind

Mai mult

Identificarea ciclurilor de afaceri și proprietățile acestora

Identificarea ciclurilor de afaceri și proprietățile acestora Banca Naţională a României Direcția Modelare și Prognoze Macroeconomice Identificarea și analiza ciclurilor de afaceri în România Veaceslav Grigoraș Noiembrie 2013 Cuprins 1. Motivație 2. Definiții și

Mai mult

OPERATII DE PRELUCRAREA IMAGINILOR 1

OPERATII DE PRELUCRAREA IMAGINILOR 1 OPERATII DE PRELUCRAREA IMAGINILOR Prelucrarea imaginilor 2 Tipuri de operatii de prelucrare Clasificare dupa numarul de pixeli din imaginea initiala folositi pentru calculul valorii unui pixel din imaginea

Mai mult

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc

Microsoft Word - 2 Filtre neliniare.doc 20 Capitolul 2 - Filtre neliniare 21 CAPITOLUL 2 FILTRE NELINIARE 2-1. PRELIMINARII Răspunsul la impuls determină capacitatea filtrului de a elimina zgomotul de impulsuri. Un filtru cu răspunsul la impuls

Mai mult

COMENTARII ÎN LEGĂTURĂ CU ANUMITE PROBLEME PROPUSE SPRE REZOLVARE ÎN GAZETA MATEMATICĂ PARTEA I AUTOR: PROFESOR COTEA MARIANA EUGENIA MARTIE 2019

COMENTARII ÎN LEGĂTURĂ CU ANUMITE PROBLEME PROPUSE SPRE REZOLVARE ÎN GAZETA MATEMATICĂ PARTEA I AUTOR: PROFESOR COTEA MARIANA EUGENIA MARTIE 2019 COMENTARII ÎN LEGĂTURĂ CU ANUMITE PROBLEME PROPUSE SPRE REZOLVARE ÎN GAZETA MATEMATICĂ PARTEA I AUTOR: PROFESOR COTEA MARIANA EUGENIA MARTIE 09 INTRODUCERE Gazea Maemaică repreziă peru pasioații de maemaică,fie

Mai mult

FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de

FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de FIȘA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituția de învățământ superior Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași 1.2 Facultatea Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor 1.3 Departamentul

Mai mult

ROMÂNIA INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ Biroul de presă B-dul Libertăţii nr.16, sector 5, Bucureşti Tel/Fax: ; Fax romsta

ROMÂNIA INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ Biroul de presă B-dul Libertăţii nr.16, sector 5, Bucureşti Tel/Fax: ; Fax romsta ROMÂNIA INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ Biroul de presă B-dul Libertăţii nr.16, sector 5, Bucureşti Tel/Fax: 318 18 69; Fax 312 48 75 e-mail: romstat@insse.ro; biroupresa@insse.ro COMUNICAT DE PRESĂ

Mai mult

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc

Microsoft Word - Sondaj_creditare_2012mai.doc Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, mai 12 Sinteză Standardele de creditare 1 au cunoscut în T1/12 o înăsprire marginală pentru creditele destinate companiilor, dar mai

Mai mult

AMENAJARE SKATEPARK IN MUNICIPIUL TARGOVISTE - ADIACENT PARCULUI CHINDIA ANALIZA COST - EFICACITATE ACE Prognoza veniturilor pe perioada de e

AMENAJARE SKATEPARK IN MUNICIPIUL TARGOVISTE - ADIACENT PARCULUI CHINDIA ANALIZA COST - EFICACITATE ACE Prognoza veniturilor pe perioada de e ANALIZA COST - EFICACITATE ACE -.. - Prognoza veniturilor pe perioada de exploatare a investiţiei - ANALIZA FINANCIARĂ (OPȚIUNEA TEHNICO-ECONOMICĂ - RECOMANDATĂ) An An An An 4 An 5 An 6 An 7 An Venituri

Mai mult

RomSider

RomSider UniRomSider UNIUNEA PRODUCATORILOR D E O T E L D I N R O M Â N I A Romanian Steel Producers Union < Membru al EUROFER > Nr.0157 Data:31.07.2017 Evoluţia economiei şi siderurgiei din UE -perspective 2017-2018-

Mai mult

ROMÂNIA U.A.T. - PECICA JUDEŢUL ARAD Str.2,nr.150, Cod , Tel. 0257/468323, Fax 0257/ Web:

ROMÂNIA U.A.T. - PECICA JUDEŢUL ARAD Str.2,nr.150, Cod , Tel. 0257/468323, Fax 0257/ Web: Informaţii generale privind auoriaea conracană, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de elefon, elefax şi/sau adresa de e-mail : Oraş, cod fiscal:3519550, srada 2, nr. 150, judeţul Arad,

Mai mult

HOTARÂRE nr

HOTARÂRE nr HOTĂRÂRE nr. 1.876 din 22 decembrie 2005 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de vibratii EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL

Mai mult

Document2

Document2 O NOUA TEORIE A STABILITATII ASCHIERII, CARE SE BAZEAZA PE DINAMICA HAOTICA A PROCESULUI, PRECUM SI APLICAREA ACESTEIA LA CONTROLUL INTELIGENT AL STABILITATII Obiectivele proiectului Ideile cheie care

Mai mult

Microsoft Word - indicatori de performanta CA

Microsoft Word - indicatori de performanta CA INDICATORI DE PERFORMANŢĂ Formularea indicatorilor de performanță a ținut cont de obiectivele prezentate în scrisoarea de așteptări. Au fost elaborați 9 indicatori ce reflectă modul în care se urmărește

Mai mult

PROBLEME PRIVIND INSTABILITATEA UNOR CALCULE ALE MECANISMELOR

PROBLEME  PRIVIND  INSTABILITATEA  UNOR      CALCULE  ALE  MECANISMELOR INSTABILITĂŢI DE CALCUL LA ANALIZA DIADEI RRR s.l. univ. dr. ing. Valentina MANEA s.l.univ.dr.ing. Raluca GRASU Rezumat. Se studiază instabilităţile de calcul care apar la analiza diadei RRR, cauzate de

Mai mult

ANEXA 1 RECOMANDARI LICENTA

ANEXA 1 RECOMANDARI LICENTA UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA ŞTIINŢE JURIDICE, ECONOMICE ŞI ADMINISTRATIVE, BRAŞOV DEPARTAMENTUL ŞTIINŢE ECONOMICE PROGRAMUL DE STUDII DE MASTERAT: Dimensiunea europeană a managementului organizaţiei

Mai mult

Romania postcomunista. Trecut, prezent si viitor

Romania postcomunista. Trecut, prezent si viitor REPREZENTARE, MANDATE ŞI CALITATEA DEMOCRAŢIEI 181 Fenomenul de realegere în alegerile parlamentare din 2012 Alegerile parlamentare din 2012 au reprezentat o victorie covârşitoare a alianţei politice dintre

Mai mult

Cursul 8 Funcţii analitice Vom studia acum comportarea şirurilor şi seriilor de funcţii olomorfe, cu scopul de a dezvălui o proprietate esenţială a ac

Cursul 8 Funcţii analitice Vom studia acum comportarea şirurilor şi seriilor de funcţii olomorfe, cu scopul de a dezvălui o proprietate esenţială a ac Cursul 8 Funcţii analitice Vom studia acum comportarea şirurilor şi seriilor de funcţii olomorfe, cu scopul de a dezvălui o proprietate esenţială a acestor funcţii: analiticitatea. Ştim deja că, spre deosebire

Mai mult

BIOFEEDBACK 2014 SRL GDPR POLITICA DE PĂSTRARE A DATELOR ȘI DE PROTECȚIE A ÎNREGISTRĂRILOR Cod: GDPR Ediția: 01 Revizia: 00 Autor: Ing. Petre Be

BIOFEEDBACK 2014 SRL GDPR POLITICA DE PĂSTRARE A DATELOR ȘI DE PROTECȚIE A ÎNREGISTRĂRILOR Cod: GDPR Ediția: 01 Revizia: 00 Autor: Ing. Petre Be GDPR POLITICA DE PĂSTRARE A ȘI DE PROTECȚIE A ÎNREGISTRĂRILOR Cod: GDPR-004-1 Ediția: 01 Revizia: 00 Autor: Ing. Petre Berechet-Comănescu, Director Științific Semnătura: Aprobat: Mihai Fănățan, Director

Mai mult

Microsoft Word - Comunicat nr 236 PIB trim II provizoriu_2_.doc

Microsoft Word - Comunicat nr 236 PIB trim II provizoriu_2_.doc ROMÂNIA Biroul de presă B-dul Libertăţii nr.16, sector 5, Bucureşti Tel/Fax: 021 318 18 69; Fax 021 312 48 75 e-mail: romstat@insse.ro; biroupresa@insse.ro COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 236 din 5 octombrie 2012

Mai mult

Microsoft Word - FD_AA_An2 Sem II_Cerc. de mk doc

Microsoft Word - FD_AA_An2 Sem II_Cerc. de mk doc UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE STIINTE CONOMICE BLAJ FIŞA DISCIPLINEI Universitatea UNIVERSITATEA SPIRU HARET Facultatea FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE BLAJ Specializarea ADMINISTRAREA AFACERILOR

Mai mult

Anexa_2_STUDIU_de_FEZABILITATE_ANEXA_B

Anexa_2_STUDIU_de_FEZABILITATE_ANEXA_B exa B1 Nr. Crt. 1 2 3 5 6 7 8 9 10 11 12 Prognoza veniturilor si evolutia capacitatii de productie-varianta cu proiect ul 1 ul 2 Categoria Pret in /UM UM TRIM I TRIM II TRIM III TRIM IV TRIM I TRIM II

Mai mult

Viziunea și acțiunea impuse de construcția Uniunii Bancare

Viziunea și acțiunea impuse de construcția Uniunii Bancare Viziunea și acțiunea impuse de construcția Uniunii Bancare Prof. univ. dr. Nicolae Dănilă Membru al CA al BNR Sinaia, 5 martie 2014 Sumar România viziune și acțiune pe termen scurt Uniunea Bancară viziune

Mai mult

Clasa IX 1. O lăcustă face salturi, fiecare salt în linie dreaptă şi de două ori mai lung ca precedentul. Poate vreodată lăcusta să revină în punctul

Clasa IX 1. O lăcustă face salturi, fiecare salt în linie dreaptă şi de două ori mai lung ca precedentul. Poate vreodată lăcusta să revină în punctul Clasa IX. O lăcustă face salturi, fiecare salt în linie dreaptă şi de două ori mai lung ca precedentul. Poate vreodată lăcusta să revină în punctul de plecare iniţial? Soluţie. Răspunsul este negativ.

Mai mult

What is scoping and why do we do it?

What is scoping and why do we do it? Ce înseamnă definirea domeniului și de ce este necesară? Michal Musil 4. Consultări Pași generali ai SEA 0. Screening 1. Definirea domeniului / Analiza de bază Descrierea aspectelor principale care trebuie

Mai mult

Proiect GSN-08 Ghid de securitate nucleară privind repornirea instalaţiilor nucleare după opririle neplanificate CAPITOLUL I Domeniu, scop, definiţii

Proiect GSN-08 Ghid de securitate nucleară privind repornirea instalaţiilor nucleare după opririle neplanificate CAPITOLUL I Domeniu, scop, definiţii Proiect GSN-08 Ghid de securitate nucleară privind repornirea instalaţiilor nucleare după opririle neplanificate CAPITOLUL I Domeniu, scop, definiţii SECŢIUNEA 1 Domeniu şi scop Art. 1. - (1) Prin prezentul

Mai mult

Raport de Solvabilitate si Situatia Financiara 2018 al Grupului – Rezumat

Raport de Solvabilitate si Situatia Financiara 2018 al Grupului – Rezumat Raport de Solvabilitate si Situatia Financiara 2018 al Grupului Rezumat 2018 Rezumat In continuare este prezentat rezumatul Raportului de Solvabilitate si Situatia Financiara al Grupului ETHNIKI Hellenic

Mai mult

PLAN DE AFACERI (model) <maxim 80 de pagini, inclusiv eventualele anexe> I. REZUMAT: aceasta parte se va întocmi la final (Atentie! Rezumatul nu trebu

PLAN DE AFACERI (model) <maxim 80 de pagini, inclusiv eventualele anexe> I. REZUMAT: aceasta parte se va întocmi la final (Atentie! Rezumatul nu trebu PLAN DE AFACERI (model) I. REZUMAT: aceasta parte se va întocmi la final (Atentie! Rezumatul nu trebuie sa depaseasca 4 pagini!) - Suma dorita pentru finantare,

Mai mult

Proiecţiile macroeconomice pentru zona euro ale experţilor BCE, Septembrie 2010

Proiecţiile macroeconomice pentru zona euro ale experţilor BCE, Septembrie 2010 Casetă PROIECŢIILE MACROECONOMICE PENTRU ZONA EURO ALE EXPERŢILOR Pe baza informaţiilor disponibile până la data de 20 august 2010, experţii au elaborat proiecţiile privind evoluţiile macroeconomice din

Mai mult

Buletin lunar - Mai 2019

Buletin lunar - Mai 2019 BULETIN LUNAR Mai 2019 (secțiune statistică) Anul XXVII, nr. 307 N O T E Datele statistice utilizate sunt cele disponibile la data de 8 iulie 2019. Unele dintre aceste date au caracter provizoriu, urmând

Mai mult

Raport Național

Raport Național EN VI 2015 Raport Național Analiza rezultatelor Evaluării naționale la finalul clasei a VI-a PROBA: MATEMATICĂ ȘI ȘTIINȚE EVALUAREA NAȚIONALĂ LA FINALUL CLASEI a VI-a 2015 Centrul Național de Evaluare

Mai mult

Matematici aplicate științelor biologie Lab09 MV

Matematici aplicate științelor biologie  Lab09 MV LP09- CORELAŢII ŞI REGRESII Considerații teoretice Legăturile care există între două variabile statistice pot fi studiate folosind două tehnici: CORELAȚIA și REGRESIA. CORELAȚIA arată cât de puternică

Mai mult

Slide 1

Slide 1 1 Evoluţia inflaţiei iei în n trimestrul III 2007 Variaţie anuală (procente) iun. 07 sep. 07 sep. 07/ iun. 07 (pp) IPC 3,80 6,03 2,23 Preţuri volatile -0,29 10,57 10,86 Preţuri administrate 8,65 7,28 1,37

Mai mult

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 17 30 IUNIE 2019 Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF)

Mai mult

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educ

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educ FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihologie/ Psihologie Clinică

Mai mult

Microsoft Word - societatea informationala.doc

Microsoft Word - societatea informationala.doc I Principalii indicatori ai societăţii informaţionale la nivel naţional Indicator 2013 2014 Număr de linii telefonice fixe la 1000 de locuitori 218,4 212,6 Număr de abonaţi la telefonie mobilă la 1000

Mai mult

Ghid Privind aplicarea regimului de avizare în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul privind agențiile de rating de credit 20/05/2019 E

Ghid Privind aplicarea regimului de avizare în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul privind agențiile de rating de credit 20/05/2019 E Ghid Privind aplicarea regimului de avizare în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul privind agențiile de rating de credit 20/05/2019 ESMA33-9-282 RO Cuprins I. Domeniu de aplicare... 3

Mai mult

BTmonthly09 Sep-07 Jun-13 Sep-13 Jun-08 Dec-13 Mar-09 Mar-14 Dec-09 Jun-14 Sep-14 Sep-10 Dec-14 Jun-11 Mar-15 Mar-12 Jun-15 Sep-15 Dec-12 Dec-15 Sep-1

BTmonthly09 Sep-07 Jun-13 Sep-13 Jun-08 Dec-13 Mar-09 Mar-14 Dec-09 Jun-14 Sep-14 Sep-10 Dec-14 Jun-11 Mar-15 Mar-12 Jun-15 Sep-15 Dec-12 Dec-15 Sep-1 BTmonthly9 Sep-7 Jun- Jun- Dec- Mar-9 Mar- Dec-9 Jun- Sep- Dec- Jun- Mar- Mar- Jun- Dec- Dec- Mar- Jun- Jun- Mar- Dec- Dec- Mar-7 Jun-7 Jun-7 Costurile de finanțare în creștere noiembrie 7 dr. Andrei RĂDULESCU

Mai mult

Microsoft Word - TEMATICA LICENTA MANAGEMENT 2011.doc

Microsoft Word - TEMATICA LICENTA MANAGEMENT 2011.doc UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE ŞTIINŢE JURIDICE, ECONOMICE ŞI ADMINISTRATIVE, BRAŞOV PROGRAMUL DE STUDII UNIVERSITARE: MANAGEMENT TEMATICA ŞI BIBLIOGRAFIA PENTRU EXAMENUL DE LICENŢĂ, SESIUNILE

Mai mult